Sunday, July 20, 2008

#468 Silajdžic pristaje na “Policiju RS BiH”

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

12. maj, 2007.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH br. 468

http://republic-bosnia-herzegovina.com


SADRŽAJ

1. OBAVJESTENJE

2. EVROPSKO INSISTIRANJE NA "TRI PRINCIPA" IZNUDILO AKCIJE SILAJDZICA I TIHICA

2.1. Silajdžic pristaje na “Policiju RS BiH”

2.2. TIHIC NUDI PROMJENU USTAVA, KADA JE NA DNEVNOM REDU REFORMA POLICIJE

3. ODGODJEN THOMPSONOV KONCERT IZ “SIGURNOSIH RAZLOGA”

4. Mehmed Agovic se miješa u uredjivacku politiku BHT-a

5. I NASI MRTVI PUNE DODIKOV BUDZET

6. U BEOGRADU UHAPSEN ILIJA JURISIC, JEDAN OD HEROJA ODBRANE TUZLE

7. ODLICNA WEB STRANICA OPSTINE SREBRENICA

8. NAJVECI USPJEH KOS -a U BiH

9. Sehidski rastanak i Safet Isovic uzivo

10. KAKO RADOVAN KAZE


Ovo izdanje "Online glasnika" ide na preko 30,000 e-mail adresa.


1. OBAVJESTENJE

Slijedeci uvodnik ce biti preveden i na Engleski i objavljen u “Internacionalnom izdanju Glasnika”, zajedno sa izjavom Prof. Boylea o novoj izdaji Srebrenice. Ukoliko zelite da primate Internacionalno izdanje Glasnika posaljite nam “Reply” na ovaj Glasnik u kojem cete to izjaviti. Ne zaboravite poslati i email adrese za koje smatrate da bi trebale dobijati nase Inetrnacionalno izdanje Glasnika.

2. EVROPSKO INSISTIRANJE NA "TRI PRINCIPA" IZNUDILO AKCIJE SILAJDZICA I TIHICA


Sada je postalo ocigledno da je Silajdzic ostao vjeran velikosrpskim tajnim policijama kojima je i prije rata sluzio dok je kao sluzbenik Jugoslovenskih ambasada obavljao povjerljive poslove sirom islamskog svijeta, te da je Dodik u stvari njegov posredni (a mozda cak i neposredni) sef.


Dr. Muhamed Borogovac

2.1. Silajdžic pristaje na “Policiju RS BiH”

Nezavisne novine 09.05.2007 donose slijedecu vijest, citat:

BRISEL - Poseta ministra spoljnih poslova BiH Svena Alkalaja Briselu i razgovori s najvišim zvaniènicima EU, visokim predstavnikom Havijerom Solanom i komesarom za proširenje EU Olijem Renom, imala je za cilj da pokrene s mrtve taèke pregovore o reformi policije uz asistenciju Brisela, saznaju "Nezavisne" u dobro obaveštenim diplomatskim krugovima bliskim Solani i Renu.

"Alkalaj je izašao sa predlogom da bi Haris Silajdžić odnosno bošnjačka strana bila spremna da ponovo otvori pregovore o reformi policije na bazi predloga koji daje mogućnost da se policijska formacija u okviru Republike Srpske zove 'policija Republike Srpske u Bosni i Hercegovini' ", rekao je diplomata EU, koji je želeo da ostane anoniman.

Prema njegovim recima, Solana i Ren su saslušali Alkalaja i ponovili dobro poznat stav da je za EU dobar bilo kakav dogovor koji bi poštovao tri principa koje je Brisel postavio kao neizostavne za reformu policije u BiH.

"EU ima rezervisan stav jer je na to upucuje dosadašnje iskustvo. Predlog Alkalaja je bio vec na stolu, njega je prihvatio premijer RS Milorad Dodik, ali je onda Silajdžic ucinio sve da taj kompromis padne u vodu. To je iskoristio Dodik i vratio se na svoju staru poziciju. Alkalaj je pokazao veliku dozu optimizma u svom nastupu, ali to smo vec vidjali puno puta od bh. politicara kada dodju u Brisel. – Kraj citata.

KOMENTAR: Povodom ovoga sjetimo se ponasanja tandema Siljadzic-Tihic poslije presude za genocid. Tada su njih dvojica veoma rezolutno nastupali u stilu:” Presuda suda u Hagu potvrdjuje da su institucije RS, ukljucujuci i policiju, pocinile genocid. Kao takva policija RS ne moze ostati.”

Tada, poslije presude za genocid, Tihicu je trebao patriotski nastup u vezi policije RS jer je on na taj nacin, portretirajuci presudu sto je moguce optimistickijim bojama, skrivao izdaju Tuzbe, u cemu je imao punu podrsku Silajdzica. BH patrioti, ukljucujuci i NKR BiH, su se tada nasli na istoj strani sa njima dvojicom kada je tumacenje presude za genocid u pitanju. Razlika izmedju nas i njih je bila “samo” u tome sto smo mi gledali kako da se sto vise izvuce iz te presude, dok su oni samo stisavali nezadovoljstvo naroda zbog izdaje Tuzbe.

Medjutim, vec danas, samo par mjeseci poslije presude, cim se slegla prasina od izdaje Tuzbe, Silajdzic i Tihic su se ohrabrili i nastavljaju izdajnicki posao po planu.

O ukidanju policije RS su Silajdzic i Tihic patriotski govorili i nesto kasnije dok je na dnevnom redu bilo izdvajanje Srebrenice iz RS. Sjetimo se, tada su ubijedili Srebrenicane da ne usvoje ODLUKU o izdvajanju iz RS, sto im je njihov adovkat Prof. Bopyle bio predlozio, nego da usvoje samo “rezoluciju” koja nema pravnu snagu, dok su tu izdaju maskirali patriotskim izjavama u vezi sa reformom policije. Medutim, sada, kada je reforma policije dosla na dnevni red, ni traga od Silajdzicevog patriotizma, nego se odmah prebacuje na izdajnicki kolosjek i pristaje da ostane naziv “Policija RS BiH”, a to podrazumjeva najgoru mogucu stvar, da ostaje entitetska policija u granicama RS, sa samo neznatno promjenjenim nazivom. Naravno, i Dodik i nasi izdajnici nastoje od te potpuno neznatne promjene imena napraviti veliku stvar da bi jos jednu njihovu potpunu pobjedu prodali narodu BiH kao “kompromis”.

Sadasnja situacija je takva, da je Evropa zaista pritisnula RS da se ispostuje sporazum o reformi policije, ratifikovan i na Skusptini RS. Po tom sporazumu za reformu policije je nadlezna Direkcija za reformu policije, koja je bila formirana pod nadzorom Evrope, kao strucno, a ne politicko tijelo. Veliki ustupak su “nasi” napravili Republici srpskoj time sto vec na sastancima Direkcije nisu usvojili policijske regije koje prelaze entitetske granice, na sto su imali pravo, jer su na direkciji imali pravo preglasati delegate iz RS. Umejsto toga, oni nisu preglasali RS nego su ostavili da se o policijskim oblastima "politicari dogovore", cime je Dodiku data mogucnost da kvari sve sto je Direkcija zacrtala kao reformu policije.

Medjutim, buduci da Evropa insistira na svoja tri principa, Evropa i dalje ocekuje da ce politicki dogovor donijeti policijske regije koje su funkcionalno, a ne entitetski definisane. Ovo sto sada Silajdzic radi je da on preko Alkalaja porucuje Evropi da Bosnjaci pristaju da ostane Policija RS. To je velika pomoc Dodiku u njegovom natezanju oko tri evropska principa sa Evropom. Ovim Silajdzic zabija noz u ledja Evropi. Naime, otkud sada Evropi pravo da trazi ukidanje policije RS, kada to sami Bosnjaci ne traze?! A onda, kada se Evropa pomiri sa sudbinom da ni Bosnjacima ne smeta da ostane policija RS, Silajdzic ce toboze kukati kako je Evropa popustila Dodiku. Sve su to stare prozirne izdajnicke rutine, ali kod Bosnjaka sve pali.

Na kraju se osvrnimo i na samu metodologiju prevare. Niko nije toliko naivan da povjeruje kako toboze Sven Alkalaj ima neki svoj plan, drukciji od Silajdzicevog. Svi zamo da je Alkalaj samo Silajdzicev kurir. Bajke, kako je toboze Silajdzic “tvrd orah” u svemu tome su samo da bacaju prasinu u oci Bosnjacima, da skirvaju istinskog sefa izdaje u BiH. Ono sto bi Amerikanci rekli, to je samo “cover-up” za Silajdzcica.

Sada je postalo ocigledno da je Silajdzic ostao vjeran velikosrpskim tajnim policijama kojima je i prije rata sluzio dok je kao sluzbenik Jugoslovenskih ambasada obavljao povjerljive poslove sirom islamskog svijeta, te da je Dodik u stvari njegov posredni (a mozda cak i neposredni) sef.

Pravi je uzitak gledati kako se Silajdzic przi na izdajnickoj vatri dok Dodik od njega zahtijeva da “isporuci” izdaju, u ovom slucaju izdaju reforme policije, a da pri tome Silajdzicu ne ostavlja ni minimum mogucnosti da sacuva obraz medju Bosnjacima. Mogu misliti koliko se taj bijednik gadi sam sebi, kada se pogleda u ogledalo i vidi samo fasadu “predsjednika” BiH, dok zna da se ispod fasade krije mali “Hare” koji bez pogovora sluzi jednog seoskog dzilkosa i cetnika, Milorada Dodika.

2.2. TIHIC NUDI PROMJENU USTAVA, KADA JE NA DNEVNOM REDU REFORMA POLICIJE

Avaz 9. maja 2007, pise, citat:

Tihic u svom dokumentu predlaže usvajanje aprilskog paketa ustavnih promjena, uz korekciju odredbe o entitetskom glasanju, koje bi se primjenjivalo u slucajevima podijeljene nadležnosti izmedu države i entiteta ili u slucajevima prijenosa nadležnosti.

Poseban status Srebrenice bio bi garantiran državnim zakonom, a predvida i donošenje zakona o zabrani negiranja genocida te o Memorijalnom centru Potocari koji bi na taj nacin postao državna institucija finansirana iz budžeta i koji bi osiguravala SIPA. Srebrenica bi, prema Tihicu, bila posebna lokalna policijska oblast, imala bi i odjel suda za ratne zlocine i tužilaštvo. – Kraj citata.

KOMENTAR: Dakle, Srebrenica ostaje u RS, legalizuju se entiteti i to sa neznatno izmejnjenim entitetskim glasanjem.

A zasto je Tihic sada odjednom krenuo u akciju da se organizuju novi pregovori? Pa zato sto je Evropi postalo jasno da ih RS “vuce za nos” u vezi reforme policije. Zasto se Tihic malo ne smiri i ne pusti da se zavrsi reforma policije gdje je Evropa zestoko pritisnula Dodika? Tihicevo trazenje novog dogovor je samo poruka Evropi da i Bosnjaci odustaju od prethodnog dogovora o reformi policije. Sada Tihic pokusava da otvori nove pregovre o Ustavu i policiji sa Dodikom, da bi tako Dodika (i Spirica, tj. RS) pustio sa udice u vezi aktuelne reforme policije.

Slijedi dobar opis pozicije Evrope koja ne odustaje od “tri evropska principa” sto je dovelo do gornjih sinhronizovanih akcije Tihica i Silajdzica (preko Alkalaja) da se pomogne Dodiku.

Slijedi citat iz Avaza od 7. maja 2007:

Tarik Sadovic, ministar sigurnosti i clan državne delegacije za pregovore o potpisivanju SAA, kaže da za zastoje ne treba kriviti sve strane, te da ovo pismo prije svega treba uputiti vlastima RS i premijeru Miloradu Dodiku.

- Jasno je da Dodik i RS vuku medunarodnu zajednicu za nos, a to je u posljednjem intervjuu priznao i bivši visoki predstavnik Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown). Takoder, postoji prijedlog Direkcije ze reformu policije, koji je prije dva mjeseca upucen Vijecu ministara. Nekoliko puta sam urgirao predsjedavajucem Nikoli Špiricu da to stavi na dnevni red, ali on to stalno odlaže uz opravdanje da ceka politicki dogovor. Ja smatram da o tome treba glasati pa ce se vidjeti ko je protiv tog prijedloga, koji je uraden pod nadzorom medunarodne zajednice - zakljucuje Sadovic.

3. ODGODJEN THOMPSONOV KONCERT IZ “SIGURNOSIH RAZLOGA”

Povodom te zalosne cinjenice Thompson je izjavio:

Bio sam i bit cu uvijek spreman na održavanje koncerta u Sarajevu, pogotovu ako je, kao ovaj, humanitarne prirode. Odazvao sam se na poziv organizatora, ali oni su procijenili da nema uvjeta za održavanje. Žao mi je što je u Sarajevu stvorena atmosfera linca. Pitam se: kad sam ja to, na koji nacin, kakvom gestom ili svojom pjesmom uvrijedio te ljude da su se tako okomili na mene? kaže Marko Perkovic Thompson isticuci kako ce svoju uspješnu turneju nastaviti po planu.

Ako neko misli da su ovim prvenstveno izgubili Hrvati i Marko Perkovic - Thompson, grdno se vara. Ova epizoda je najbolje pokazala koliko je medju mnogim Bosnjacima, ropstvo prema cetnicima usadjeno “u kostanu srz”, i da ce trebati makar jedna generacija da se oslobodimo nasih “mentalnih” Srba kako ih neki nazivaju, jer su oni potpomognuti od nasih neprijatelja, cvrsto zasjeli na vlast. Ima veoma mnogo medju nama toboznjih Bosnjaka, kojima je tokom Jugoslavije presadjeno srpstvo u mozgove. U ovoj epizodi sa Thompsonom se prepoznaje onaj jugoslovenski stereotip da su svi Hrvati Ustase, a sama rijec "Ustasa" je pojam zla.

Tako se npr. dogadja da je i danas za mnoge Sarajlije veci problem Jasenovac, zlocin u kojem su prije 65 godina ubijani Srbi, od genocida u BiH, gdje su jos ko jucer masovno ubijani Bosnjaci, i koji je jos i institucionaliziran u obliku cetnicke drzave, Republike srpske, pa tako JOS UVIJEK NESMETANO TRAJE DRUGIM SREDSTVIMA. A i u tom ratu prije 65 godina su Bosnjaci bili procentualno najvece zrtve, i to takodjer od cetnika, i nama nije problem Foca, simbol naset tadasnjeg stradanja, nego Jasenovac simbol srpskog stradanja. Razumijem da je Srbima Jasenovac pojam zla. Ali, kako nama Bosnjacima moze Jasenovac biti veci problem od RS, u kojoj su tolika bosnjacka stratista, a koja polako, najvise zbog izdaje, postaju legalna "srpska" zemlja?!

Ako bi neko u javnosti slucajno negirao Jasenovac, odmah bi reagovali mentalni Srbi iz Helsinskog komiteta, medju kojima ima nominalnih i Bosnjaka i Hrvata, dok se svakodnevno otvoreno cine razni, ne samo verbalni delikti, na teritoriji RS protiv Bosnjaka, bez ikakve reakcije od strane tih istih mentalnih Srba sa bosnjackim i hrvatskim korijenima.

Plod takve klime je da su se “razigrali” mentalni Srbi medju nama. Bezbrojni su primjeri antibosnjackih ispada, a da niko vise na to ne reaguje. Evo jednog od mnogih misljenja o Bosnjastvu, postiranog na sarjevo-x forumu, koje je takodjer ostalo bez rekcije:

“Pa dobili smo kvalitetnu fabriku hrane "bosnjastvo" u brojnim dzamijama i centralnim komitetima stranaka koje nam brane interese. "Bosnjastvo" je jako kvalitetna hrana, ne deblja, podmiruje sve potrebe covjeka, a ima i odlican ukus. Dolazi u vise razlicitih verzija, a sto je najbolje sve su besplatne.”

Kolika je kontrola medija (a i svega ostalog u BiH) od strane velikosrba i njihovih sluga, gdje se sa bilo kakve funkcije uklanjaju svi oni koji nisu potpuno na liniji RS, vidi se npr. iz ispovijesti nedavno otpustenog urednika BHTV-a Amira Zukica u slijedecem clanku.

M. B.

4. Mehmed Agovic se miješa u uredjivacku politiku BHT-a

Amir Zukic

"Htio sam podnijeti ostavku cim se Upravni odbor direktno umiješao u uredivacku politiku, tako što je stao uz odluku Vlade RS-a. Mene su pozvali na taj upravni odbor, ponovili sve što je rekla Vlada RS-a i rekli da se oni sa svim slažu, ali kako to nema veze sa Vladom RS-a", pocinje svoju pricu sada vec bivši urednik Informativnog programa BHTV-a i emisije Javna tajna Amir Zukic.

"Sve ima svoju prethistoriju: pocelo je u avgustu 2005., kroz pismo koje je Lazar Petrovic, uposlenik javnog servisa u IT centru Banja Luka, proslijedio Upravnom odboru preko Danka Ružicica, tada clana UO RTRS-a i ujedno UO sistema. Pokrenuo je pitanje objektivnosti i pristrasnosti BHT-a, a izmedu ostalog, kao razlog je uzet nacin na koji smo propratili 10. godišnjicu genocida u Srebrenici. Ocekivali su, naime, da na isti nacin na koji smo pratili Srebrenicu izvijestimo iz Kravice, a to se ne može porediti. U pismu je stajalo da smo u prvi plan stavili cetnike i njihove zastave, te nacin na koji zastrašuju ono malo povratnika tamo, a ne uplakane majke, što nije tacno, jer su u prilogu bile i uplakane majke, ali i cetnicke zastave."Zukic svjedoci o principijelnom stavu tadašnjeg direktora Drage Marica koji nije pristao na optužbe i uporedbe vec je zatražio analizu programa i to u cijelom sistemu. Mediaplan, nakon neovisne analize objektivnosti, nije ustanovio tolike propuste, no Dodik je - na pres-konferenciji SNSD-a iznio identicne stavove i još tada pozvao gledateljstvo da se ne obazire na BHT te obecao kako ce "razmisliti da li da pozove gradane RS-a da ne placaju pretplatu". "Kako je došao na vlast, prvih nekoliko mjeseci nas nije dirao, ali nakon izbora, poceo je direktno, u programu, govoriti što misli o BHT1: u Pošteno govoreci je rekao da ne voli BHT i da se zbog toga nerado odaziva u emisije. Onda se desio taj cuveni bojkot, za koji je uzeo kao direktne povode Pošteno govoreci i odnos Duške Jurišic prema njemu, nacin na koji smo obilježili Dan RS-a te gostovanje Špirica u Javnoj tajni, gdje sam ja - prema njihovom tumacenju - bio neprofesionalan. A zapravo sam pitao Špirica sve ono što je ostalo neodgovoreno taj dan na Parlamentu - je li predocio imovinski karton, koje jezike govori i kako ce se on postaviti u slucaju da ga neko nazove budalom, kao što je njegovog prethodnika Terzica Dodik nazvao budalom. Rekao je da ja postavljam esdepeovska pitanja", nabraja Zukic. Bojkot je povucen zbog žestokog medjunarodnog pritiska, prije svega americkog, a u Sarajevo je iz Beca stigao OSCE-ov predstavnik za slobodu medija, Miklos Haraszti, te napravio izvještaj u kome stoji da u RS-u postoji izrazita tendencija samocenzure i svrstavanja novinara uz vladajucu politiku. Bio je to, kaže Zukic, povod da zatraži od Gordane Katane prilog: "Taj je prilog samo potvrdio da u RS-u postoji samocenzura, da je Dodik poklopio kljucne medije i da mu zato nije trebao neki veliki napor, jer je inace prijatelj sa Željkom Kopanjom, koji vec dugo godina važi za nezavisnog novinara, ali ja pratim dobro ono šta on radi. Isto što i RTRS, uostalom, preko Davidovica, koji je takoder Dodikov prijatelj, a njegova je supruga zamjenica glavnog i odgovornog urednika Nezavisnih novina."

"Smatrao sam potrebnim da podsjetim, nakon tog priloga, na Dodikove izjave o BHT1 i kao odgovorni urednik programa i kao urednik politickog magazina osjecao sam profesionalnu potrebu i obavezu da kažem javnosti da nije tacno kako je prica sa bojkotom završena. Isti ljudi koji su podržali Dodika i smijenili Dragu Marica i Milana Trivica, iako je kasnije receno kako Trivic nije smijenjen nego je raspisan konkurs, isti ljudi dakle i dalje donose kljucne odluke. Mehanizmi pritiska sada su suptilniji, nacionalno i politicko postaje važnije od profesionalnog i zato sam rekao - dovidenja javnom servisu. Mi zaista idemo ka državnoj režimskoj televiziji: ponašanje Mehmeda Agovica to pokazuje. Ono što me posebno frapira u ponašanju Agovica jeste to ljubljenje s vlašcu. Direktan primjer je prošlosedmicni sastanak sa Špiricem u našoj zgradi od cega je napravljen prvorazredni dogadaj. Tražio je da se to tretira u vijestima, novinarku koja je radila prilog pozvao je 15 minuta prije sastanka da joj kaže kako ce ga uraditi: mene je bilo stid priloga koji smo objavili - to je jedan klasican primjer komunisticko-birokratskog priloga", kaže Zukic i objašnjava: "Inace, mislim da to žicanje para od vlasti može samo rezultirati zahtjevom vlasti da joj se televizija oduži, a najbolji nacin je da propagira sve što radi ta vlast, odnosno da ne dira u probleme i loše poteze. Cak je na tom sastanku sa Agovicem Špiric iznio neke zamjerke u smislu - nemojte nas više dirati, hajde da promoviramo taj državni patriotizam. Agovic se i inace miješa u uredivacku politiku: zapitkuje što se uradio neki prilog, naprimjer onaj o kriminalu u Filharmoniji i Emiru Nuhanovicu, koji je njega zvao, meni je zabranio da ugostim Radoncica i Selimovica, uveo je birokratsku praksu da mi sedam dana ranije moramo najaviti sve što cemo uraditi.... Nije nam dao da u Pošteno govoreci napravimo pricu nakon što je povucena odluka o bojkotu jer hoce da se pocne pozitivno pricati o televiziji da bi tražio povecanje pretplate. Rekao sam mu da je to ubleha i da ce na taj nacin zapravo Bošnjaci finansirati razvoj RTRS-a, jer je to prosta racunica koja proizilazi iz sadašnjeg stepena naplate i pravila o raspodjeli novca. Ja sam stalno govorio: natjerajte ljude da bude veca naplata u RS-u i zapadnoj Hercegovini, pa onda probajte povecanje. Ali, eliminiran sam i eto ni 24 sata nakon emisije - smijenjen, što zaista sve govori o politici BHT-a."

Preneseno sa foruma sarajevo-x

5. I NASI MRTVI PUNE DODIKOV BUDZET

Saradnici Fondacije Istina pravda pomirenje u Tuzli nemalo su bili iznenadeni pricom i dokumentacijom koju im je pokazao Hamed Hamzic (rodjen u Klisi, opština Zvornik, trenutno nastanjen u Tuzli) kad se odazvao pozivu Fondacije za registraciju civilnih žrtava rata. Hamed je došao da prijavi svog sina Edvina.

A prica ide ovako: u junu 1992. godine, dok je on pošteno zaradjivao radeci u Gradskom saobracaju Beograda, paravojne jedinice SDS-a, uz svesrdnu logistiku JNA, upali su u njegovo selo Klisa i odveli oko 750 žitelja. Medju njima je i bio njegov 17-godišnji sin Edvin, tada ucenik Mašinske škole u Zvorniku. Od tada mu se gubi svaki trag. Kao i svim ostalim koji su tog prvog juna 1992. godine odvedeni iz Klise, a skoncali egzekucijom u Bijelom Potoku.

Iz Beograda, tadašnje "prijestonice zla", Hamed se krajem 1992. nekako prebacio do BiH i krenuo u potragu za svojim sinom. Lutao je od grobnice do grobnice u nadi da ce pronaci njegove posmrtne ostatke i pokopati ih ostavljajuci još jedan biljeg bestijalnosti zlocinaca koji su tih vrelih dana 1992. nahrnuli preko Drine ili su svoje komšije Bošnjake gledali "preko nišana".

Ekshumacija žrtava iz grobnice Crni Vrh, u blizini Snagova, sredinom 2005. godine potvrdila je njegovu slutnju - DNK analizom dokazano je da se medu 600 pronadenih posmrtnih ostatak nalaze i kosti njegovog sina Edvina.

Identifikaciju je izvršio strucni tim iz Tuzle predvoden dr. prof. Zdenkom Cirhlažom, specijalistom sudske medicine i forenzickim patologom. U dokumentu pod brojem Z.C.VRH-01/948/B, izdatog 2. 9. 2005. godine, preciziran je nacin smrti: "Strijelno ozljedivanje glave, grudnog koša i desne karlice."

Drugim rijecima, Hamedov sin Edvin je mucki ubijen kao i vecina Zvornicana tokom prvih mjeseci 1992. godine. Sina je sahranio na mjesnom mezarju u Klisi, a onda je krenuo da evidentira njegovo ubistvo. Uz vec pomenutu potvrdu o smrti (ubistvu) obratio se Odjeljenju za opštu upravu Opštine Zvornik sa zahtjevom da se njegov sin upiše u tamošnju knjigu umrlih. Revnosna službenica nije pravila nikakve smetnje, ali je Hamedu skrenula pažnju da za tu radnju treba uplatiti taksu u iznosu od 25 KM. Platio je i sada ima dokument na kojem jasno i precizno piše da mu je sin ubijen u junu 1992. godine.

Nije jasno kako se sadašnja vlast u Republici Srpskoj ne stidi ovog cina jer žrtvama naplacuje taksu da bi evidentirali ubistva svojih najdražih i ciji su izvršioci bili pripadnici njene policije, vojske ili dobro sponzorirane paravojne snage. Tako se zlocin pretvorio u svojevresno punjenje Dodikove kase. Pomnožite broj ubijenih samo u Podrinju sa taksom od 25 KM, pa cete vidjeti kako se i evidentiranjem ubistva, kod onih u cije je imo to ucinjeno, može dobro zaraditi.

S. Alic, Dani

6. U BEOGRADU UHAPSEN ILIJA JURISIC, JEDAN OD HEROJA ODBRANE TUZLE

Ovo je zaista nepravda da se odbrana Tuzle sada vodi kao rani zlocin. Imaju li ti ljudi i trunku postenja u sebi.

http://www.blic.co.yu/hronika.php?id=3462

7. ODLICNA WEB STRANICA OPSTINE SREBRENICA

http://www.srebrenica-opstina.org/forum/viewthread.php?forum_id=8&thread_id=8

8. NAJVECI USPJEH KOS -a U BiH

Istina se polako ali sigurno probija i u kontrolisanim BH medijima.

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=37004

9. Sehidski rastanak i Safet Isovic uzivo

http://www.youtube.com/watch?v=N4vR_CSzdDQ&mode=related&search=

10. KAKO RADOVAN KAZE

http://republikabih.net/

*********************************************************************************

#467 I FEDERACIJA UČESTVUJE U IZDAJI SREBRENICE

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

5. maj, 2007.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH br. 467

http://republic-bosnia-herzegovina.com


SADRŽAJ

1. POLITIČKI DILETANTI PROTIV UDBINIH PROFESIONALACA

1. 1. VAŠAR ŽELJA HDZ-a 1990
1.2. TIHIĆEVI SRBIJANSKI KORIJENI SU OBLIKOVALI NJEGOV CURICULUM VITAE
1.3. IN MEMORIRAM: DR. FUAD MUHIĆ – ČOVJEK KOJI JE VIDIO U BUDUĆNOST

2. I FEDERACIJA UČESTVUJE U IZDAJI SREBRENICE – TRAŽIMO OD OPŠTINE DA USVOJI ODLUKU O DISTRIKTU SREBRENICA

3. PROGLASIMO REPUBLIKU BiH NA TERITORIJI FEDERACIJE, A RS OKUPIRANOM TERITORIJOM

4. PETICIJA ZA RESTAURACIJU REPUBLIKE BiH

5. NE POSTOJI NIŠTA ŠTO SVIJET MOŽE URADITI ZA NAS, A DA NAŠI IZDAJNICI NEĆE UPROPASTITI

6. SVJEDOČENJE FATIME DELALIĆ IZ SREBRENICE

7. ZAŠTO SE SARAJEVSKI ČETNICI PRERUŠENI I U “VELIKE MUSLIMANE” I U SDP-ovce, PLAŠE THOMPSONA

8. KAKO JE TUĐMAN ETNIČKI ČISTIO POSAVINU OD HRVATA

9. ANONIMNI DEMANTI KOJI VISE POTVRĐUJU NEGO DEMANTUJU PETKOVIĆEVU ZAPOVIJED O NAPUŠTANJU POSAVINE



Ovo izdanje "Online glasnika" ide na preko 30,000 e-mail adresa.



1. POLITIČKI DILETANTI PROTIV UDBINIH PROFESIONALACA


Hrvati, kao i Bošnjaci, imaju moralno i legalno pravo jedino tražiti da se poništi stanje nametnuto agresijom, etničkim čišćenjem, genocidom, tj. da se vrati legalno stanje prije agresije, a to je Ustav Republike BiH. Jedino tada Hrvati, a i Bošnjaci i Srbi, imaju šanse da se približno regenerišu tamo gdje su vjekovima živjeli. Ne mora to biti sutra, ali takvo rješenje bi postavilo osnove koji bi u dužem periodu restaurirali predratno etničko stanje u BiH.





Dr. Muhamed Borogovac


1. 1. VAŠAR ŽELJA HDZ-A 1990

Citat sa portala Pincom.info:

MOSTAR, 30. aprila 2007 - Hrvati žele „suvremenu BiH uređenu po modelu funkcionalnih europskih multietničkih demokracija npr. Belgije ili Švicarske“... i „konsocijacijski model demokracije na način primjeren etničkom, kulturnom, regionalnom, gospodarskom i zemljopisnom profilu Zemlje“,.. BiH kao federalnu državu sa „zajamčenim kolektivnim i građanskim pravima u svim federalnim jedinicama, a s načelom nacionalnog pariteta na državnoj razini, te što brže pristupanje BiH Europskoj uniji i NATO savezu.“, kazao je predsjednik HDZ BiH dr. Božo Ljubić na konstituirajućoj sjednici Središnjeg odbora stranke koja je održana ovog vikenda u Mostaru. – kraj citata.

Dakle, i u HDZ-u 1990 imamo totalni diletantizam.

Ovako smo našim, bošnjačkim “diletantima” objašnjavali da mi nemamo pravo tražiti nikakav drugi ustav, kao npr. Švajcarski, ili Američki, ili Belgijski, nego samo Ustav Republike BiH, tj. samo onaj kojega su nam uzeli nelegalnim sredstvima, agresijom i genocidom, pa ćemo to još jednom ponoviti.

Kada ti ukradu auto, recimo “Golfa”, ti nemaš pravo tražiti da ti se vrati nikakav drugi auto, ni “Mercedes Benz”, pa cak ni “Stojadin”, nego isključivo onaj tvoj “Golf”. Po istim principima zdravog razuma, na kojima se bazira i internacionalno pravo, kada nam otmu ustav, mi nemamo pravo tražiti nikakav drugi ustav, nego samo onaj ustav kojeg su nam oteli agresijom i genocidom.

Hrvati, kao i Bošnjaci, imaju moralno i legalno pravo jedino tražiti da se poništi stanje nametnuto agresijom, etničkim čišćenjem, genocidom, tj. da se vrati legalno stanje prije agresije, a to je Ustav Republike BiH. Jedino tada Hrvati, a i Bošnjaci i Srbi, imaju šanse da se približno regenerišu tamo gdje su vjekovima živjeli. Ne mora to biti sutra, ali takvo rješenje bi postavilo osnove koji bi u dužem periodu restaurirali predratno etničko stanje u BiH.

Tražiti nešto što nikada nisi ni imao, u ovom konkretnom slučaju “Švicarski ustav”, je izvolijevanje, kao da tražiš od policije da ti vrati Mercedesa ili Stojadina za ukradenog Golfa. Traženje nekakvih kantona koji nikada nisu postojali, je isto ono što četnici rade, traže Republiku srpsku tamo gdje nikada nije postojala. Po kojem osnovu imamo pravo tražiti ukidanje nehistorijske RS, da bi dobili takodjer nehistorijske tvorevine neke “Bosansko-Hercegovačko-Švicarske kantone”, nešto što tek treba definirati, tj. izmisliti. Traženje takvih kantona isisanih iz zraka, nije ništa drugo nego davanje četnicima istog takvog prava da čuvaju ono što su genocidom oteli, a to je i Srebrenicu, i Posavinu, i Prijedor i Banja Luku i Trebinje itd.

U stvari gornji nastup Dr. Bože Ljubića nije nikakav izuzetak kada je hrvatska politika u BiH u pitanju. Od obračuna HVO-a sa Kraljevićem tj. HSP-om, pa do sada, stari HDZ je bio jedina politička snaga medju Hrvatima, i od početka je vodio politiku kao da je na vašaru želja, tobože ne razumijevajući da politički čimbenici imaju pravo tražiti samo ono za šta imaju neki pravni osnov, isto kao što pojedinci u svakodnevnom životu imaju pravo tražiti samo ono što mogu dobiti po zakonu. Nije politika vašar neozbiljnih želja. Takvo prakticiranje politike u BiH je dovelo Hrvate u ovu situaciju, da su se prepolovili u broju stanovnika BiH. Tragično bi bilo ako se HDZ-1990 priključi toj gubitničkoj politici starog HDZ-a. Ako se to dogodi, onda će biti jasno da je do rascjepa došlo samo zbog ličnih ambicija pojedinaca za vlašću, a ne zbog principijelnih razlika.

A “naši” ("bošnjački") političari su posebna priča. Kada god bi se pojavili Hrvati koji bi zaželjeli nešto što je bilo dobro za BiH (npr. Kljuić, Brkić, Biskupska konferencija), “naši”, najčešće Reis Cerić, bi odmah zaoštravali "bošnjačko-hrvatske" odnose, da ih pokolebaju. S druge strane, Hrvati koji su bili četnički saveznici u podjeli BiH, su uvijek bili rado viđeni sugovornici “bošnjačkih” lidera. O njihovim željama da dijele državu se govorilo sa uvažavanjem, u stilu: ”Pa moraju i Hrvati dobiti jedan veći grad.”

To ponašanje “bošnjačkih” političara ima samo jedno objašnjenje, a to je: Bošnjačku politiku već odavno ne vode Bošnjaci, nego ljudi koji se samo lažno predstavljaju kao Bošnjaci, dok su u političkom smislu to ljudi koji su potpuno asimilirani u srpsku nacionalnu svijest za vrijeme Jugoslavije. Sulejman Tihić, Zlatko Lagumdžija, Haris Silajdžić će život dati za Srbiju; oni uporno ustrajavaju u svojoj borbi protiv Bosne i Hercegovine, ne zato što ih je neko “kupio”, kako to većina naivnih objašnjava, nego isključivo zbog njihovog srpstva stečenog u mladosti, u jugoslavenskom asimilatorskom obrazovanju. Što se to prije shvati, veće su nam šanse u odbrani domovine.


1.2. TIHIĆEVI SRBIJANSKI KORIJENI SU OBLIKOVALI NJEGOV CURICULUM VITAE



Na forumu Bošnjaštvo jedan nogometni navijač iz Zenice napisa da su ovako skandirali Tihiću kada se pojavio na stadionu Bilino polje:

“Eto Suljice, Alij’nog junaka, najljepši je Srbin, najružni' kod Bošnjaka.”

Nije važno to što kažu da je Tihić ružan. Nas ne interesuje njegov fizički izgled. Nama je značajno to što su čak i fudbalski navijači, dakle amateri za politiku, shvatili da je on Srbin, dok eto "bošnjački intelektualci" i političari profesionalci to ne vide.



Inače, poznato je da su porodice Tihića i Izetbegovića protjerane iz Srbije u Bosnu krajem 19. vijeka, kada se Beogradski pašaluk širio na račun tadašnjih bosanskih teritorija; na zapad prema Drini i na jug prema Sandžaku, provodeći genocide nad tadašnjim islamskim stanovništvom. Znamo da su mnogi od Tihića uvijek bili ponosni na svoje srbijansko porijeklo (bez obzira što su ih Srbijanci ubijali i tjerali iz Srbije?!) i da su se hvalili kako su Tihići potekli od srbijanske porodice Tikića. (Od takvog genetskog materijala, se ni ne može ništa bolje ni očekivati od "Sulje Ti'ica", kako ga često Bošnjaci zovu aludirajući na njegovo srpstvo.)

Sulejman Tihić na svakom koraku svojim ponašanjem u interesu RS potvrđuje svoje srpstvo, tako da su ga čak i fudbalski navijači pročitali.

Što se tiče Tihićevog mentora Alije Izetbegovića, koji se također spominje u pjesmi navijača iz Zenice, on se za vrijeme komunizma, sve do početka sedamdesetih, otvoreno izjašnjavao kao Srbin, suprotno ogromnoj većini Bošnjaka koji su prkosili komunistima izjašnjavajući se kao “neopredijeljeni”. Početkom sedamdesetih su se naši istinski patrioti (Džemal Bijedić, Hamdija Pozderac, Muhamed Hadžijahić, Atif Purivatra i ostali) izborili da se prizna da su “Muslimani” poseban narod, a ne samo vjerska skupina.

Istina je, bolje bi bilo da smo priznati pod našim pravim narodnim imenom “Bošnjaci”, ali u tadašnjem omjeru političkih snaga to nije bilo moguće. Međutim, priznanjem “Muslimana” kao posebnog naroda, bez obzira na pogrešno ime, postignut je glavni cilj - zaustavljena je asimilacija Bošnjaka u Srbe, što je dovelo do žestoke reakcije velikosrpske opozicije protiv Tita, koncentrisane u Srpskoj Akademiji Nauka i Umetnosti, notornoj SANU.


1.3. IN MEMORIAM: DR. FUAD MUHIĆ – ČOVJEK KOJI JE VIDIO U BUDUĆNOST


Danas je prilika da se sjetimo Dr. Fuada Muhića, jednog od ključnih ljudi u predratnoj Republici BiH (“Brankovoj i Hamdijinoj” BiH, kako su velikosrbi podmetali). Ovih dana se navršava 15 godina od njegove nasilne smrti izazvane vatrenim oružjem, vjerojatnog ubistva, koje je javnosti bilo predstavljeno kao “samoubistvo”. Mnogi misle da je Dr. Muhić ubijen iz osvete zato što je bio jedan od glavnih u raskrinkavanju veze Alije Izetbegovića sa Šešeljem i SANU u velikosrpskom projektu razbijanja Republike BiH (sjetimo se: BH patrioti su osudili Aliju Izetbegovića na 14 godina zatvora zbog rušenja ustava RBiH, dok su ga velikosrbi pustili 7 godina ranije, nakon što su uklonili Hamdiju Pozderca pomoću namještene afere Agrokomerc, i omogućili Izetbegoviću da osnuje "muslimansku" stranku, suprotno tadašnjem Ustavu i zakonima).

Dr. Fuad Muhić je bio jedan od rijetkih u BiH koji se nisu plašili otvorene borbe sa velikosrbima. On je bio čovjek koji je davno prije rata predvidio šta će se dogoditi, jer je shvatio kuda SANU vodi Srbe, a koji je imao hrabrosti da to i javno govori. Neobično nam je drago da Bošnjaci, 15 godina poslije smrti, počinju shvatati koliki velikan je bio Dr. Fuad Muhić. On je jedan od onih čije djelo je postalo poznato tek poslije njegove smrti. U tim sudbonosnim vremenima smo trebali slušati upozorenja Fuada Muhića o opasnosti koja dolazi od “srpskih akademika”, “beogradske čaršije”, “velikosrpstva” umjesto što smo slušali uspavanke četničkih agenata da “u BiH rata neće biti”.

I u tim vremenima se vodila teška politička bitka za Bosnu i Hercegovinu. Interesantno i tada su istinski BH patrioti branili državu, Republiku BiH, dok su nam lažni patrioti bacali pijesak u oči govoreći, neki o vjeri, a neki o “Bosanskom duhu”.

Dr. Fuad Muhić je pristupio HSP-u, kada je počelo višestranačje, tada jedinoj stranci za koju se znalo da nije kontrolisana od UDBE, čime je dobio govornicu za borbu protiv istih onih velikosrpskih snaga protiv kojih se i ranije borio. Nažalost, tada je iznenada ubijen, vjerovatno iz istih razloga iz kojih su "odstranjeni" svi oni koji su smetali velikosrpskom projektu; nabrojimo samo neka imena: Džemal Bijedić, Hamdija Pozderac, Hakija Turajlić, Blaž Kraljević, Irfan Ljubjankić, Mustafa Hajrlulahović – Talijan, itd. Srbin ubije ko mu smeta, a pusti iz zatvora ko mu treba, to je uvijek tako bilo, pa nije ni naša generacija izuzetak.



2. I FEDERACIJA UČESTVUJE U IZDAJI SREBRENICE – TRAŽIMO OD OPŠTINE DA USVOJI ODLUKU O DISTRIKTU SREBRENICA

Saopštenje za javnost “Majki Srebrenice i Podrinja”


Članovi Udruženja gradjana "Majke Srebrenice i Podrinja" ističu da ih je zatekla hitna reakcija OHR-a koja se odnosi na imenovanje bivšeg američkog ambasadora u BiH Kliforda Bonda na mjesto specijalnog izaslanika za takozvanu regiju Srebrenica, te smatraju da je tim potezom visoki predstavnik u BiH očito podlegao utjecaju predsjednika Vlade RS-a Milorada Dodika.

- Posebno nas je zatekla nova informacija o imenovanju tzv. koordinacionog tima za Srebrenicu u čijem sastavu su Igor Davidović, Miladin Dragičević i Edin Mušić. Nakon duboke analize za nas je novonastala situacija apsolutno jasna. Imenovanje Koordinacionog tima za Srebrenicu ne predstavlja ništa drugo do uvođenje prinudne uprave na mala vrata po diktatu Milorada Dodika. Ne iznenađuje nas stav OHR-a i Milorada Dodika, ali nas je zaprepastila činjenica da se u novu izdaju žrtava genocida i Srebrenice izravno uključila i Federalna vlada pristajući da u prinudnu upravu za Srebrenicu imenuje svog predstavnika, kaže se u saopćenju UG "Majke Srebrenice i Podrinja".



U saopćenju se ističe kako na ovakve poteze Skupština općine Srebrenica mora odgovoriti adekvatno, te da je jedini pravi odgovor donošenje odluke po hitnom postupku kojom se Srebrenica proglašava distriktom.

- Bez donošenja takve odluke kamp žrtava genocida u Sarajevu je uzaludno maltretiranje naroda i definitivni kraj opstojnosti bošnjačkog naroda u Srebrenici i Podrinju uopće. Ovim činom OHR-a i domaćih institucija, takozvana regija Srebrenica treba postati razvojni i ekonomski embrion istočnog dijela genocidne tvorevine Republike Srpske u interesu jednog naroda u čije ime je počinjen genocid, a nauštrb naroda nad kojim je počinjen genocid, kaže se u saopćenju UG "Majke Srebrenice i Podrinja".

Udruženje također upozorava međunarodne institucije i zvaničnike da "narod nad kojim je počinjen genocid, a nad kojim se konstantno nastavlja do konačnog nestanka, ima pravo da upotrijebi sva sredstva u interesu sopstvene odbrane".

FENA 5. maja 2007



3. PROGLASIMO REPUBLIKU BiH NA TERITORIJI FEDERACIJE, A RS OKUPIRANOM TERITORIJOM

Prvo je nastala Federacija BiH da bi time stvorila predpostavke za nastanak RS, o čemu je u “Glasniku” pisano u više navrata. Dakle, ta dva entiteta su kao spojene posude, jedan bez drugog ne može. Prvo je nastala federacija, pa shodno tome nju prvu i treba ugasiti. Sa Federacijom nismo zadovoljni mi, gradjani BiH, pogotovo Bošnjaci i Hrvati, pa ne vidim razlog zašto bi opstala i ko to može nama osporavati taj čin povratka stanja od prije rata na područje današnje Federacije BiH. Za tako nešto ne trebamo dozvolu ni bosanskih Srba ni medjunarodne zajednice. To treba samo učiniti !!

Svugdje Srbi nastoje smiriti političku situaciju u Bosni i Hercegovini jer njima odgovara da se sad smiri Bosna, ili drugim riječima da se zacementira postojeće stanje. Nama to nikako ne odgovara. Nama odgovara poništavanje entiteta ili radikalizacija političke situacije u Bosni i Hercegovini.

Ako bi mi Bošnjaci, zajedno sa Hrvatima samoinicijativno ugasili Federaciju BiH i na istom prostoru proglasili Republiku BiH, ne bi li to bio uvod u gašenje RS. Jer, ako bi proglašenjem RBiH na prostoru Srebrenice uzdrmali Dejton i vremenom ga poništili, zar proglašenje-odluka o vraćanju stanja na predratno tj. na Republiku BiH na prostoru Federacije BiH ne bi bio korak naprijed u odnosu na odluku o Srebrenici, ili slikovito rečeno zar ne bi onda Dejton doživio pravi zemljotres!? Vjerujem da Hrvati ne bi trebali predstavljati problem (bar onaj patriotski dio) jer su oni zajedno sa nama i glasali za Republiku BiH 1991 godine. Mislim da bi najveći problem bio pronaći prave Bošnjake koji bi to imali snage i volje provesti.

S. K.



4. PETICIJA ZA RESTAURACIJU REPUBLIKE BiH

Na portalu Republikabih.net traje peticija kojom se zahtijeva povratak Republike BiH. Komentari potpisnika najbolje ukazuju na raskorak između onoga što narod želi, od onoga što “naši” pilitičari rade. Izdvajamo slijedeći komentar, citat:

Presuda Internacionalnog Suda Pravde u Hagu (ICT), je nepravedna, protivuriječna i nedorečena. Nepravedna jer nije (i pored toliko očitih dokaza) osudila Srbiju i Crnu Goru za genocid u BiH, protivuriječna jer priznaje da se genocid desio, a ne i ko ga je napravio, nedorečena jer je navedeno da se genocid desio u Srebrenici, ali ne pominje i ostale gradove i mjesta BiH u kojima je genocid evidentan: Bijeljina, Zvornik, Višegrad, Foča, Prijedor, Bosanski Novi, Brčko, Rudo, Goražde, Bihać, Velika Kladuša, Mostar... i mnoga druga. Pa čak i ako ne pominje ove druge gradove, Srebrenica je u BiH (nije u Kini), stoga je presuda trebala glasiti da je genocid počinjen u BiH. Što se izvršilaca tiče, pogledajte sliku na kojoj su Izetbegović, Milošević i Tuđman na potpisivanju Dejtonskog sporazuma. Ako nisu mogli uticati na paravojske u BiH zašto su onda sporazum potpisivali Milošević i Tuđman, a ne recimo Karadžić i Boban? Presudu kakva je takva je treba dobro proučiti i tražiti da se po njoj djeluje u skladu sa Poveljom UN i deklaraciji o genocidu - a to je od Šilinga (predstavlja i UN i EU u BiH), te od Vijeća Sigurnosti UN. Pod hitno treba oformiti novi tim (g. Softić je izgleda psihički "potrošen") i početi sa prikupljanjem dodatnih dokaza u cilju revizije presude ICJ u slučaju BiH. Ovih dokaza ima u medijima i na Internetu (naročito na stranicama Medjunarodnog Tribunala za bivšu Jugoslaviju i Ruandu u Hagu).

U POTPUNOSTI PODRŽAVAM PETICIJU!
– Kraj citata.

Pozivamo sve čitaoce “Glasnika” da odu na slijedeći link, i da uz zvuke naše himne obave patriotski cin potpisivanja peticije, te da se angažuju da što vise ljudi počnu djelovati, svako u svojoj sredini na ukidanju Daytona i povratku Ustava Republike BiH.

http://republikabih.net/peticijaustavcontent.htm

M. B.



5. NE POSTOJI NIŠTA ŠTO SVIJET MOŽE URADITI ZA NAS, A DA NAŠI IZDAJNICI NEĆE UPROPASTITI

Upravo na Radio 202 novostima u Sarajevu čujem vijest da će Carla del Ponte pod pritiskom optužbi da je zaštitila Srbiju od optužbe za genocid tako da je sa Beogradom dogovorila da se neki dokumenti, navodno, sa suđenja Miloševiću IZUZMU odn. da se neki pasusi cenzuriraju (ne dozvole Svjetskom sudu na upotrebu) -- tražiti da se skine veo tajnosti i cenzure sa tih dokumenata.

To znači da se OTVARA mogućnost za obnovu procesa protiv Srbije na Svjetskom sudu -- ali, kao što znamo, u Sarajevu će to dočekati kao provokaciju koju hitno trebaju neutralizirati odn. odbaciti.

S. R.



6. SVJEDOČENJE FATIME DELALIĆ IZ SREBRENICE

Sjedim ja medu onim narodom u Potočarima, kad vidim, mlada ženica, stisla se, znoj joj teče, grč na licu. Priđem, pitam je šta joj je, a ona kaže: " rađam!"

"De sine", velim ja njoj, " uhvati se jednom rukom za me, a drugom za svoju svekrvu"...

Tako i bi. Oduprije se žena na nas, muško dijete zaplaka. Zgrabih ja dijete, hoću da mu zavežem pupak, kad četnik preda me:

"Spusti to dijete dolje!", veli. Ja ga popusti na dimije, fino dijete, duge kosice, kao da je okupano... Četnik priđe, nogom stade djetetu na vrat... Crijeva izađoše..."

Zapamtimo, tek rođeno dijete je u Potočarima, 11. jula 1995. godine ubijeno, na oči njegove majke, koja ga nije uspjela ni zadojiti, pa ni ime mu dati.



7. ZAŠTO SE SARAJEVSKI ČETNICI PRERUŠENI I U “VELIKE MUSLIMANE” I SDP-ovce, PLAŠE THOMPSONA

Tuče thompson, kalašnjikov, a i zbrojevka,

baci bombu, goni bandu izvan Saraj’va...
Čujte srpski dobrovoljci, bando četnici,

stići će vas naša ruka i u Srbiji...
Stići će vas Božja pravda, to već svako zna,

sudit će vam branitelji šeher Saraj'va...''

Ovo su riječi koje Sarajlije pjevaju uz Thompsonovu pjesmu "Čavoglave".

Thompsonove "obrađene" Čavoglave trešte iz razglasa u središtu Sarajeva, dok se na ulici postrojava na stotine sarajevskih branitelja odjevenih u šarolike uniforme sastavljene od vojničkih, policijskih i civilnih odora. Slabo naoružanim braniteljima Sarajeva moral se podiže pjesmom "Čavoglave" Marka Perkovića Thompsona. To se sve dobro vidi na snimci emisije "Protjerajmo agresora", koju je snimila i tijekom rata emitirala Televizija BiH, piše Večernji list.

Snimku je pronašla zagrebačka novinarka Vesna Kljaić, urednica i voditeljica emisije "Pečat vremena" na OTV-u i voditeljica Malnarove "Noćne more".

- Snimku ću u cijelosti pustiti u petak u svojoj emisiji na OTV-u, a vidjet ću s Malnarom hoću li je reprizirati i na Noćnoj mori. Snimku s Thompsonovim "Čavoglavama" snimila je i u programu 90-ih puštala Televizija BiH, kaže Vesna Kljajić, koja je do te snimke došla pripremajući se za važno svjedočenje u Haagu.

- Bilo mi je zanimljivo vidjeti kako su "Čavoglave" zaživjele kod branitelja Sarajeva. Čudi me što se oni koji su nekada dizali moral uz Thompsonove pjesme danas protive njegovu nastupu u Sarajevu, kaže Vesna Kljajić.

Riječi sarajevskih "Čavoglava", koje su bile hit u opkoljenom Sarajevu, doslovce su prepisane, samo su pojedini dijelovi izmijenjeni, jer se umjesto Čavoglava spominju Sarajevo i Herceg-Bosna, a umjesto branitelji Čavoglava stoji branitelji Sarajeva.

Pogledajte ovaj fenomenalni video s Thompsonovom pjesmom branitelja Sarajeva

http://www.youtube.com/watch?v=5bM1Ji6S5VQ&eurl=http%3A%2F%2Fwww%2Ebljesak%2Einfo%2Fmodules%2Ephp%3Fname%3DNews%26file%3Darticle%26sid%3D45373

Sada je potpuno jasno zašto su se sarajevski četnici, većinom bivši udbaši infiltrirani u “bošnjačku” kvotu vlastodržaca daytonske BiH, toliko angažovali da se Thompson proglasi fašistom. CILJ JE IZJEDNAČITI BRANITELJE I AGRESORE. Po njima, ko god pjeva protiv četnika, isti ja kao i četnici. Ali kada četnici dolaze da pjevaju, onda nam kažu: “Pa to je samo pjesma”.

Njima se ledi krv u žilama od straha da će se među Bošnjacima probuditi patriotizam prije nego završe posao legalizacije RS. Zato se oni zgražaju kada neko samo spomene rijeci "patriotizam" i "domovina". Oni se trude da uprljaju riječi patriotizam i domovina, koristeći ih isključivo sa porugom. Da se u to uvjerimo ne treba ići daleko. Dovoljno je kliknuti na forum sarajevo-x, gdje se riječi "patriota" i "patriotizam" spominju isključivo u podrugljivom smislu.

Zato je Thopmson, kao čovjek koji svojom pjesmom budi patriotizam, najveći neprijatelj sarajevskih četnika prerušenih nekada u "velike muslimane", a nekada u Lagumdžijine SDP-ovce.

Dr. Muhamed Borogovac



8. KAKO JE TUĐMAN ETNIČKI ČISTIO POSAVINU OD HRVATA

Milivoj Petković dao je dvjema brigadama HVO-a zapovijed da se s hrvatskim narodom povuku, tvrdeći da Posavina nikad neće biti Hrvatska.

Portal Javno u posjedu je zapovijedi od 20.06.1993. kojom Milivoj Petković, načelnik Glavnog stožera HVO-a, naređuje povlačenje brčanske 108. brigade i 115. tuzlanske preko srpskog teritorija. Zapovijed se dostavlja Operativnoj zoni Posavina.

Netipični jezik koji se koristi u zapovijedi posebno iznenađuje. Petković objašnjava da su razlozi za zapovijed ti što muslimanske snage napadaju Hrvate i HVO srednje Bosne. Dodaje da je riječ o ubijanju, paljenju i protjerivanju Hrvata.

- … krajnji je čas da pripadnici 108. i 115. organiziraju izvlačenje vojske i naroda na najpovoljnije lokacije koristeći srpski teritorij.- stoji u zapovijedi. Ipak, ne ostaje na tome nego Petković dodaje i crnu sliku budućnosti.

- Poslije srednje Bosne vi ste na redu, ne dozvolite da vas se zadržava lažnim obećanjima o suživotu.- doslovce piše.
Sličan jezik koristi se i u točkama zapovijedi.

- Organizirajte izvlačenje naroda i vojske sa sadašnjih prostora, koji nikad neće biti vaši.- stoji u prvoj točki.

- Ugovorite prolaz preko teritorija pod srpskom kontrolom.- piše u drugoj točki.

Ostale tri točke govore o tome da se radi planski i brzo, da se vojskom zaštiti izvlačenje naroda te da se novu zapovijed očekuje na hrvatskim prostorima.

Dobro obaviješteni krugovi tvrde da Petković ovu zapovijed nije izdao bez znanja i u najmanju ruku pristanka tadašnjeg političkog vrha Hrvatske. Tvrde da je ona samo još jedan dokaz o dogovoru Tuđmana i Miloševića o podijeli Bosne kao i o planovima za takozvano humano preseljenje.

http://www.javno.com/hr/hrvatska/clanak.php?id=40650



9. ANONIMNI DEMANTI KOJI VIŠE POTVRĐUJU NEGO DEMANTUJU PETKOVIĆEVU ZAPOVJED O NAPUŠTANJU POSAVINE

MOSTAR - Navodnu zapovijed bivšeg načelnika Glavnoga stožera Hrvatskoga vijeća obrane, general pukovnika Milivoja Potkovića o napuštanju dijelova bosanske Posavine u kojima su Hrvati ostali i obranili se do kraja rata, zapovjednici hrvatskih postrojba s toga područja nisu željeli niti komentirati.

Za Večernjak su zapovjednici 108. brčanske i 115. tuzlanske brigade HVO-a istaknuli da ne žele raspravljati o povlačenju i napuštanju bosanske Posavine što je, tvrde, dalje 'stavljanje soli na ranu’, ali ne rješava probleme.

Zapovijedi ispoštovane

Dodali su tek kako su zapovijedi koje su stizale iz Stožera HVO-a bile ispoštovane. Navodni dokument zapovijedi iz 1993. godine, koji je objavio hrvatski internetski portal Javno.hr, sadrži nekoliko spornih, očito krivotvorenih pojedinosti, na koje su ukazali vojni časnici. Naime, u slučaju pomicanja vojnih postrojba navede se lokacija s kojih se povlaci i odredišna točka, piše Večernji list.

U navodnoj zapovijedi o tome nema niti slova. Dio zapovijedi o povlačenju više slici političkim pamfletima u kojima se navodi da ne postoji suživot te da Posavina nikada neće biti hrvatska.

O povlačenju mutno

Ukazuju i na to da se u vojnome smislu ne navode razlozi eventualne prijetnje ili velikih vojnih gubitaka. Po mišljenju jednoga bivšeg hrvatskog obavještajnog časnika, radi se o običnom papiru koji je vjerojatno smišljen u ratnim tajnim službama, srpskoj KOS-ovoj ili pak bošnjačkoj AID-ovoj tvornici laži, kojima je cilj bio dalje zavaditi Hrvate u BiH.

Posavina je za bosanskohercegovačke Hrvate vjerojatno mjesto najtežeg ratnog stradanja. S područja današnje Republike Srpske prognano je 220.000 prijeratnih stanovnika, a u ratnim sukobima od Orašja do Ravne Brčkog poginulo je više stotina pripadnika HVO-a. Razlozi povlačenja hrvatskih postrojba iz Broda i Dervente tijekom 1992. nikada nisu rasvijetljeni, a potpis u Daytonu 'zabetonirao’ je ratnu nepravdu.

5.5.2007.
Citati iz Pincom.info


+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++