Saturday, December 27, 2008

#580 - SDA KRENULA OTVORENO U ZAVRSNICU GENOCIDA‏

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

26. Decembar 2008.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 580

SADRZAJ:

1. ZAVRSNICA GENOCIDA

2. BOSANSKI VASIL BILAK

3. Glavni odbor SDA podržao izjavu iz Pruda

4. DODIK OKOM TIHIC SKOKOM

5. Mazohisticka bosnjacka politika SDA

6. TIHIC PROTIV USPOMENE NA BOŠNJACKU ŽRTVU

7. Umjesto da zaštite žrtve, "naši" sad žele da ih do kraja unište

8. Izjava za javnost KBSA u povodu izjava Sulejmana Tihica

9. POTREBNE SU DEMONSTRACIJE GRADJANA PROTIV IZDAJE DRZAVE

10. KAKO MOZEMO POMOCI SAMI SEBI I DOMOVINI

PREGLED MEDIJA

11. Prvo Tihic, a istovremeno i Kebo

12. Ustav Republike BiH trajno smjesten i na slijedecim web stranicama

-------------------------------------------------------------------------
Ovaj Glasnik ide na 30.171 adresu.

If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.
-------------------------------------------------------------------------

1. ZAVRSNICA GENOCIDA

Pise: Dr. Vahid Sendijarevic

Bilo bi smijesno da nije genocidno ono sto radi Haris Silajdzic, kljucni clan Bosnjackog izdajnickog genocidnog kruga, kada se toboze zgrazava, kako prenosi web stranica “Bosnjaci.net” od 26-tog decembra 2008-e, nad sada vec poznatom izjavom Sulejmana Tihica da je "filozofija zrtve do sada zauzimala centralno mjesto bosnjacko-bosanske politike" i da Bosnjaci treba da pristanu na genocidnu realnost podjele Republike BiH i legalizuju genocidne tvrorevine tzv. Republiku Srpsku i tzv. Federaciju BiH.

Sporazum iz Pruda i druga rjesenja, ukljucujuci i njegovo rjesenje za pravni status Brckog, koja je Tihic naveo u svom obracanju na sjednici Glavnog odbora Stranke demokratske akcije 24. decembra 2008-e, nije nista drugo nego ZAVRSNICA GENOCIDA, nista drugo nego cementiranje podjele Republike BiH kao rezultat genocida i legalizacija genocidom stvorene tzv. Republike Srpske i genocidom stvorene tzv. Federacije BiH.

Onog momenta kada Silajdzicu postaje jasno da je Tihiceva izjava sa ogorcenjem docekana od strane Bosnjaka, Silajdzic po starom receptu prevare izlijece sa patriotskom izjavom, stavlja se na celo Bosnjaka da ih odvede u istu propast u koju ih sve ove godine vodi GENOCIDNI IZDAJNICKI KRUG.

Silajdzic, kad god je bio u poziciji izvrsne vlasti, odradio je sve sto je bilo u njegovoj moci da legalizuje rezultate genocida, od njegovog dugo negiranog, a onda priznatog, potpisa u Dayton-u do sprecavanja clanova Skupstine opstine Srebrenica da usvoje Deklaraciju o nezavisnosti nakon donosenja presude Internacionalnog suda pravde kojim se potvrdjuje da su vojska i policija Republike Srpske izvrsile genocid u Srebrenici. Silajdzic sa druga dva clana GENOCIDNONG IZDJANICKOG KRUGA Tihicem i Lagumdzijom, u pratnji nekoliko ambasadora tzv. Islamskih zemalja, odlazi u Srebrenicu i uspjesno sprijecava usvajanje Odluke o nezavisnosti Srebrenice.

Ciljevi Silajdzica i Tihica su isti, a to je uspjesno izvesti ZAVRSNICU GENOCIDA sa potpunom legalizacijom podjele Republike BiH na dvije genocidne tvorevine, tzv Republiku Srpsku i tzv. Federaciju BiH.

Kako prepoznati clanove GENOCIDNIOG IZDAJNICKOG KRUGA? Tepmeratura se mjeri termometrom, udaljenost metrom, tezina vagom, a genocidna izdaja krsenjem ustava drzave koja je primarne zrtve agresije i ciji su gradjani primarne zrtve genocida i krsenjem odredaba Internacionalnih zakona, konvencije o sprecavanju genocida. Svaki onaj Bosnjak koji je aktivno ucestvovao i danas ucestvuje u legalizaciji genocidnih tvorevina tzv. Republike Srpske i tzv. Federacije BiH je clan GENOCIDNIOG IZDAJNICKOG KRUGA.

-----

Dr. Vahid Sendijarevic je jedan od osnivaca Nacionaonog kongresa Republike BiH 1994, osnivac i predsjednik istrazivacke organizacije Troy Polymers Incorporated, clan Americkog hemijskog drustva, clan Hrvatske Akademije znanosti i umjetnosti - sekcija za naftu i petrokemiju od 1984, clan komiteta na odboru za palmino ulje drzave Malezije, nekadasnji Prorektor Univerziteta u Tuzli, nekadasnji profesor "University of Detroit Mercy" u Michiganu, autor preko 100 naucnih radova i patenata iz hemije, itd.

M. B.
________________________________

2. BOSANSKI VASIL BILAK

Pise: Dr. Muhamed Borogovac

U proslom broju Glasnika smo se zahvaljujci Tihicu sjetili jednog sramnog izdajnika, Todora Zivkova, bivseg predsjednika Bugarske.

Neki dan, citajuci Tihicev govor sa sjednice Glavnog Odbora SDA, sjetih se drugog sramnog izdajnika svoga naroda, Vasila Bilaka, Slovaka koji je 1968. pozvao trupe Sovjetkog saveza da uguse Prasko proljece, slavnu pobunu Cehoslovackog naroda protiv ruskog okupatora.

Poslije ugusenog Praskog proljeca Bilak je bio vladar Cehoslovacke, koja je svakim danom pod njegovim (ortodoksnim komunstickim) rezimom sve vise zaostajala za Evropom i svijetom.

U jednom govoru Vasil Bilak kritikuje vlastiti narod otprilike ovim rijecima: "Cehoslovaka je nekad bila jedna od najrazvijenijih drzava Evrope. Nas narod je bio poznat kao narod sa zlatnim rukama. Gdje su nestale zlatne ruke toga naroda?"

Dakle, on ce radije povjerovati da je cijeli narod, od nekadasnjih sposobnih majstora sa zlatnim rukama, degenerisao u nesposobnjakovice, nego da posumnja da njegova vladavina nije u redu. Za njega je logicnije da ne valja citav narod, nego da ne valja on.

A Tihic na Glavnom odboru SDA o dogovoru iz Pruda kaze: "Nažalost, i ovaj dogovor... je propracen salvama kritika i laži od destruktivnih snaga i njihove demagoške retorike.

To su iste one snage koje su srušile i aprilski paket ustavnih amandmana i direktno odgovorne za sadašnju tešku situaciju u BiH."

Dakle, po Tihicu, ne valja narod, jer je masovno glasao protiv njega, Tihica, i time iskazao sta misli o "Aprilskom paketu". Narod je "destruktivna snaga demagoske retorike" i narod ima da se pokori volji Tihica, a ne obratno. Kako nekada za Bilaka, tako danas za Tihica, narod, koji ne valja, se mora pokoriti neprikosnovenom vodji.

Rusenje Aprilskog paketa je Bosansko proljece, a Sulejman Tihic je nas Vasil Bilak. On se ovih dana ponovo udruzio sa okupatorima nase domovine da nas pokori i potpuno unisti. Unistenje BH drzave je jedini smisao Prudskog sporazuma i dogovorenih promjena Ustava. Vjerovatno se nikada necemo oporaviti od tog udarca i postacemo evropski Palestinci. Bicemo, poslije Roma, drugi narod bez drzave koji bez dostojanstva tumara Evropom.

Cudna koincidencija je da je Miroslav Lajcak takodjer iz Slovacke. On je nekarakter koji, bilo zbog licne ambicije, bilo zbog sovinizma, bilo zbog korumpiranosti, udovoljava zeljama Dodika, Tihica i Covica, i tako cini isti zlocin protiv jednog naroda kao njegov kompromitovani zemljak Vasil Bilak.

Slijedi izvjestaj sa sramne sjednice GO SDA, koji je pun podvala i sarenih laza za "raju", ali ipak narod nije nasjeo ovaj put, izdajnici su procitani.

___________________________________


3. Glavni odbor SDA podržao izjavu iz Pruda

24.12.2008. u 21:39

Glavni odbor Stranke demokratske akcije usvojio je na današnjoj sjednici informaciju predsjednika Stranke o aktuelnoj politickoj situaciji u BiH, saopceno je iz SDA nakon sastanka.

Podržava se izjava predsjednika tri politicke stranke, SDA, SNSD i HDZBiH, od 8. novembra iz Pruda kod Bosanskog Šamca, kao i aneksi te izjave od 22. decembra u Sarajevu.

Glavni odbor pozdravio je cinjenicu da je u Parlamentarnu skupštinu BiH upucena incijativa o potrebi promjene Ustava BiH u okviru i na principima zasnovanim u izjavi iz Pruda.

Pozivaju se sve parlamentarne politicke stranke da tu incijativu podrže, te da Parlament BiH donese odluku o potrebi izmjene Ustava BiH.

U ovaj proces moraju biti ukljuceni domaci i strani eksperti, predstavnici Venecijanske komisije, OHR-a, a posebno je važno ucešce predstavnika EU i SAD-a.

Proces mora biti transparentan i podvrgnut opsežnoj javnoj raspravi.

Ovom Ustavnom reformom prioritetno se mora osigurati funkcioniranje BiH nakon odlaska ili promjene mandata OHR-a.

Unutrašnja reorganizacija BiH može se vršiti samo na cjelokupnoj teritoriji BiH, a ne na njenom jednom dijelu. U tom kontestu Glavni odbor SDA osudjuje najavu trojice kantonalnih premijera (HNK, ZHK i Livanjskog kantona), o formiranju medjukantonalnog vijeca, kao pokušaj uspostave treceg entiteta.

Glavni odbor SDA smatra da predmet Zakona o državnoj imovini može biti samo imovina iz sukcesije i imovina ciji korisnici su bili organi RBiH. Imovina mora biti popisana što mora biti sastavni dio zakona.

Raspodjela imovine izmedju države i drugih nivoa vlasti mora biti ucinjena zakonom, vodeci racuna o interesima BiH kao clanice EU i NATO-a.

Imovina iz sukcesije prethodno mora biti uknjižena kao imovina BiH, kako se ne bi abolirala opstrukcija Sporazuma o sukcesiji i kako bi se ocuvao državno pravni kontinuitet BiH.

Imovina koja je opterecena buducom restuticijom ne treba da bude predmet raspolaganja.

Glavni odbor zahtijeva da se uz zakon o popisu stanovništva 2011. godine sacini odgovarajuci program za povratak koji ce sadržavati dostatna sredstva za povratak svih koji to žele. U protivnom predstavnici SDA nece podržati zakon o popisu stanovništva s etnickim, vjerskim i jezickim odrednicama. Zakon o popisu stanovništva mora osigurati popis svih državljana BiH bez obzira gdje se trenutno nalaze (ovo se posebno odnosi na dijasporu).

Glavni odbor još jednom zlahtijeva od Vijeca ministara i Parlamentarne Skupštine BiH da predlože i usvoje zakon o državljanstvu BiH kojim ce se osigurati gradjanima BiH koji žive u dijaspori da ne izgube državljanstvo BiH poslije 2013. godine. Ovo pitanje treba da bude predmet Ustavne reforme.

...(FENA)
_____________________________


4. DODIK OKOM TIHIC SKOKOM

Pise: Dr. Muhamed Borogovac

Uoci sarajevskog nastavka Prudskih dogovora 21. 12. 2008. FENA prenosi slijedece:

"Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je spreman da se nakon sutrašnjeg sastanka u Sarajevu on, te lideri SDA i HDZ-a Sulejman Tihic i Dragan Covic obrate pismom državnom parlamentu i zatraže da se donese odredjeni akt kojim ce se obavezati da se otpocne razgovor oko ustavne reforme u BiH."

Kako Dodik kazao, tako i bilo, Tihic je podrzao i promjenu Ustava i onda je to i GO SDA usvojio, kao sto smo gore vidjeli.

Ekspresnom brzinom poslije Tihic-Dodik-Covicevog sarajevskog sastanka 22.12.2008. sastala se (politicka, a ne pravna) "Komisija za drzavnu imovinu" i usvojila Tihic-Dodik-Covicev dogovor. Stampa je prenijela slijedece:

"Predsjednik komisije Kutlesa je istakao da bi sporazum na neki nacin trebalo da bude sastavni dio zakona o državnoj imovini i osnov za knjiženje imovine najprije na BiH, a zatim, "skoro istovremeno" na entitete, kantone i opštine. Kutleša je naglasio da ce imovina izvan BiH imati isti tretman kao imovina unutar zemlje."

Primjetimo da su trojica "lidera" usvojili prevaru smisljenu u Predsjednistvu SDA, o cemu smo pisali u proslom Glasniku, po kojoj ce drzavna imovina biti vlasnistvo BiH samo jedan ternutak, a onda "skoro istovremeno" ce biti uknjizena entitetima. Dakle, nista bitno se nije promjenilo od prve verzije iz Pruda, samo je usavrsena prevara. Eto sada necemo moci reci da nisu ispostovani zakoni sukcesije Jugoslavije, jer sada ce drzavna imovina biti uknjizena na BiH po zakonu, samo sto ce to trajati jednu skundu, i onda ce politickim dogovorom biti trajno uknjizena na entitete. Primjetimo da na ovaj nacin SDA u stvari pomaze Dodiku, smisljajuci kako da nas prevare u korist RS, umjesto da zastupa interese drzave BiH i Bosnjaka.

A o kojoj imovini BiH "iz inostranstva" govori Kutlesa saznajemo iz srbijanske stampe. To su odmaralista Republike BiH na Dubrovackoj rivijeri. Saznajemo i to da se ta imovina planira dati RS-u, mada nije jasno po kojem zakonu, osim sto ju je Tihic samo poklonio cetnicima prudskim dogovorom. Slijedi ta vijest iz beogradskog nedjeljnika Vreme"

"U Bosni i Hercegovini trenutno je u toku spor oko vlasništva nad vilom 'Lastva' u Trebinju, koja bi trebalo da je u državnom vlasništvu Bosne i Hercegovine. Premijer Republike Srpske Milorad Dodik vilu je samoinicijativno dao episkopu zahumsko-hercegovackom Grigoriju da je koristi kao letnju rezidenciju. Dodik je vladiki stavio na raspolaganje i jedan helikopter. Država BiH pokrenula je postupak kojim od Federacije BiH traži povracaj sopstvene imovine, ali problem je to što u BiH još uvek ne postoji zakon o državnoj imovini, pa u ovoj oblasti vlada haos. Prema nezvanicnim informacijama do kojih su došli pojedini bosanski mediji, vecina imovine države Bosne i Hercegovine u Trebinju prebacena je, odlukom premijera RS-a Milorada Dodika, u vlasništvo Srpske pravoslavne crkve. Nije poznato koja je tacno imovina u pitanju, ali se najcešce pominje odmaralište na Dubrovackoj rivijeri u Hrvatskoj, ciji je vlasnik pre rata bio Republicki sekretarijat unutrašnjih poslova BiH. Navodno, preko Hotelsko-turistickog preduzeca 'Leotar' iz Trebinja, odmaralište koje obuhvata zemljište od 63.000 kvadrata izmedu Kupara i Srebrenog dato je Srpskoj pravoslavnoj crkvi, odnosno Eparhiji zahumsko-hercegovackoj."

Na kraju sta drugo reci osim da nam je obezbjedjeno dalje propadanje i skori nestanak s obzirom na toliki nedostatak nacionalnog dostojanstva, da ni poslije ovako ocigednih izdaja od strane Tihica jos nemamo hiljade demonstranata na sarajevskim ulicama.

_______________________________________


5. Mazohisticka bosnjacka politika SDA

Vec smo dugo vremena svjedoci prethodno dobro izreziranog javnog nastupa Tihica i Izetebegovica, kad god su u pitanje vaznije politicke odluke SDA, koje su gotovo redovno antibosnjacke, antibosanske i u sustini prosrpske. Nekad se prvo javi Bakir, a zatim istog ili sljedeceg dana Sulejman sa apsolutnom podrskom ovom prvom ili obratno, uz obaveznu tvrdnju da iza odluka stoji cijelo clanstvo stranke. Srecom i s nadom, praksa i istina izgleda dosta drugacije. Niti su mnogi clanovi SDA pitani za pojedine odluke niti se mnogi sa njima slazu. Tako je i sa truhlim dogovorom iz Pruda pa, sigurno, i sa novom politickom platformom SDA koja govori o potrebi da se promijeni redosljed prioriteta bosnjacko-bosanske politike.

Na Glavnom odboru SDA uoci Bozica predsjednik SDA S. Tihic je, da bi opravdao i kroz Parlament BiH progurao dogovor iz Pruda izlozio novu politicku platformu SDA:

- Centralno mjesto do sada su zauzimali filozofija žrtve, prica o agresiji, genocidu, ratnim zlocinima, nepravdi pocinjenoj u BiH i prema Bošnjacima, nazivajuci takvu politiku apsurdnom.

Naravno, ovakvi stavovi Tihica, potvrdjeni i od Izetbegovica naisli su na siroko odobravanje i odusevljenje srpskih stranaka u BiH. Zasto da ne, pa ova dvojica govore samo o potrebi kompromisa Bosnjaka. O potrebi kompromisa ostalih strana u BiH nema ni govora. Zasto bi i bilo kad su kooperativni bosnjacki politicari spremni na svaki kompromis, bez obzira na tezinu posljedica.

Postavlja se pitanje da li SDA ima politicku potrebu i moralno pravo da zahtjeva promjenu u navedenom smislu. Stranka koja je napravila seriju katastrofalnih "gresaka" u nedavnoj proslosti, u pripremi zemlje za rat, u toku i nakon rata na stetu Bosnjaka i ostalih gradjana BiH, znatno povecavajuci broj zrtava rata, nema ni politicko ni moralno pravo da napusta politiku “zastite zrtve” niti da to potencira jer je u stvari nikada tu politiku nije pravilno ni vodila.

Ukratko, evo nekoliko kardinalnih promasaja u politici SDA i njenog najviseg rukovodstva koje su onesposobile pripreme BiH za odbrambeni rat, vodjenje rata i brzu politicku konsolidaciju nakon rata:

1. Prihvatanje odluke Predsjednistva bivse Jugoslavije uoci rata o predaji JNA kompletnog naoruzanja TO po opstinama u BiH, od strane predstavnika BiH (Bogica Bogicevica po odobrenju Alije Izetbegovica), da bi to oruzje preko noci preslo u srpske ruke, a Bosnjaci koji su to oruzje visestruko otplatili doprinosima za odbranu od svojih plata ostali su goloruki.

Koliko je bila “dalekovida” i “mudra” odluka “mudrog” vodje u Bosnjaka u to vrijeme govori cinjenica se da se ta procedura sprovela temeljito jedino u BiH i ni u jednoj drugoj republici bivse zajednicke zemlje.

2. Uoci samog rata “mudri vodja” tvrdi “za rat je potrebno dvoje, mi ne zelimo rat” , cime dezavuise i demobilise hiljade i hiljade ljudi spremnih za otpor i odbranu, koji masovno naivno padaju u klopku predajuci svoje licno oruzje Srbima “da ih oni cuvaju”, a posljedice su bile vise nego pogubne. Zar je iko imao pravo da zaboravi predistoriju sukoba sa susjedima i masovne pokolje srpskih i crnogorskih cetnika nad Bosnjacima?

3. Prihvatanje i priznavanje RS.

4. Potpisivanje Washingtonskog sporazuma i formiranje Bosnjacko-hrvatske federacije kao uvod u dalju podjelu zemlje na etnickoj osnovi.

5. Potpisivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma sa Aneksom IV kao ustavnim rjesenjem kojim se vrsi entitetska podjela zemlje i prihvataju specijalni odnosi sa Hrvatskom i Srbijom cime je u startu prihvacen status suzenog drzavnog suvereniteta.

6. Odbijanje americke ponude da se ukine SDS kao teroristicka stranka, tvrdnjom: "Pustite, to je nas problem, mi cemo to rijesiti."

7. Totalna politicka neodgovornost u realizaciji Aneksa VII Dejtonkog mirovnog sporazuma koji je trebao da obezbijedi povratak izbjeglica i prognanih svojim kucama.

8. Sabotiranje tuzbe BiH protiv SCG zbog agresije i genocida, ne dozvoljavajuci da priznati svjestki ekperti za medjunarodno pravo zastupaju tuzbu na Medjunarodnom sudu pravde nego cijeli posao povjerava neiskusnom anemicnom advokatu S. Softicu.

9. Odvracanje i onemogucavanje predsjednika opstine A. Malkica i vijecnika Skupstine opstine Srebrenica da izglasaju izdvajanje iz RS, na bazi jasne presude MSP da je u Srebrenici izvrsen najtezi zlocin protiv covjecnosti - genocid od strane vojske i policije RS.

Agresiju, genocid, ratne zlocine, punu zastitu zrtava rata i jasno definisane i odlucne zahtjeve za funkcionalno politicko i teritorijalno uredjenje drzave BiH, ni jedna razumna politika ne smije nikad zaboraviti ni zanemariti. To se naravno radi paralelno sa svim ostalim obavezama vodjenja drzavne politike a ne na nacin kako to provizorno cini i namjerava da cini SDA.

Ukoliko se to na vrijeme ne shvati u SDA naredni izbori ce definitivno odrediti njenu politicku sudbinu.

D. Kuric
_______________________________________


6. TIHIC PROTIV USPOMENE NA BOŠNJACKU ŽRTVU

Izjava za javnost

književnika Isnama Taljica, Zilhada Kljucanina i Fatmira Alispahica
u povodu najave Sulejmana Tihica da ce progoniti uspomenu na bošnjacku žrtvu

U povijesti bošnjacke politike nije najavljena brutalnija izdaja nacionalnih interesa od one koju planira još uvijek aktuelni predsjednik SDA Sulejman Tihic proglašavajuci progon i zaborav bošnjacke žrtve! Rijec je o tjeranju žrtve da se navikne na rezultate zlocina! Ovakav zlocin nad bošnjackom kolektivnom memorijom ne bi mogao zamisliti ni Radovan Karadžic, ali se našao dobrovoljac i osvetnik Sulejman Tihic da finalizira radove velikosrpskih koljaca. Upravo zbog toga mediji po Srbiji pišu hvalospjeve i u naslovima isticu kako Tihic proglašava bošnjacko „prevazilaženje pozicije žrtve“, što suštinski znaci bošnjacko pristajanje na izjednacavanje agresora i žrtve.

Potpuna je izdajnicka obmana da je zaborav bošnjacke žrtve, kako kaže Tihic, uslov da se „izbjegnu sukobi i podjele, nove žrtve i stradanja u bližoj ili daljoj buducnosti", jer je upravo suprotno – Bošnjaci ce imati onoliko mira i poštovanja koliko budu pamtili i isticali svoju poziciju žrtve.

Na kraju, Tihic je, stavivši svoju privatnost iznad SDA, sebe demaskirao mišljenjem da „prošlost, zlocini, stradanja i samosažaljevanje ne treba da budu centralna tema naše politike“, cime je civilizacijski imperativ suosjecanja sa patnjama bošnjacke žrtve posprdno nazvao „samosažaljevanjem“ i proglasio neobavezujucim, i za Bošnjake i za druge. Kod Jevreja je holokaust centralna tema nacionalnog bica, a sa šest miliona žrtava ne suosjecaju samo Jevreji, vec svi antifašisti. Da su se Jevreji ponašali po Tihicevoj recepturi „prevazilaženja pozicije žrtve“, danas ne bi bilo ni njih, ni uspomene na holokaust.

Nakon što se Sulejman Tihic bestidno promovirao u velikosrpskog poslušnika, i nakon što je u svoju patološku izdaju i prevaru uvukao Stranku demokratske akcije i vecinu cestitog i patriotski orijentiranog clanstva, bošnjacka inteligencija se mora probuditi i potruditi na sve nacine da se umreži, ojaca i narodu objasni kako Tihic i SDA nisu isto što i Alija i SDA, te da se bošnjacka politicka buducnost mora grcevito tražiti izvan ovih izdajnickih okvira. Temeljni bošnjacki nacionalni projekat je izgradnja Muzeja genocida nad Bošnjacima, i to ce se dogoditi, u ime antifašisticke buducnosti koja mora biti gradena na pamcenju i na opomeni, a ne na zaboravu i poltronisanju Miloradu Dodiku i drugim sljedbenicima Radovana Karadžica.

Kontakt

Isnam Taljic 061 503 158

Zilhad Kljucanin 061 473 194

Fatmir Alispahic 061 679 392

_______________________________


7. Umjesto da zaštite žrtve, "naši" sad žele da ih do kraja unište

Zaista smo jadan narod kad nas ovakvi vode u propast i namecu nam amneziju, ali nisu oni krivi, krivi smo mi koji ih biramo!

Dok Dodik "gradi" manji entitet na osnovu pocinjenog genocida, nasi "takozvani" politicari ili pak lideri, traze da mi budemo "fini", i samim tim da zaboravimo, halilimo i pruzimo ruku s uvjerenjem (dejzavu) da se genocid, ubijanje, silovanje i razarenje nikad vise nece desiti!

Zalosno je da nemoze biti zalosnije!

Zaboraviti - Nikada!

Halaliti, to je jedna tako plemenita rijec, ali mi nemamo pravo da "kolektivno" halalimo niti da to trazim. Neka svaka majka koja je ostala bez svog sina, kcerke, muza ili roditelja odluci da li ce haliliti, neka svako siroce odluci da li ce halaliti sto je ostalo samo na ovom svijetu, neka svako dijete koje je doslo na ovaj svijet kao rezultat silovanja odluci da li ce halaliti osobi cija krv tece kroz njihove vene, neka svaka zrtva odluci da li ce halaliti, ali niko nema pravo da trazi da mi kolektivno halalimo, zaboravimo!

Pruziti ruku, pa zasto da ne, ali samo kad Bosnjaci u takozvanom "manjem entitetu" budu imali jednaka prava, budu postovani i kad Dodikovci prihvate cinjenicu da je "RS" rezultat pocinjenog genocida, ubijanja, silovanja, protjerivanja i terora nad ne Srpskim narodom BiH!

Kad bi zatvorili oci i zatrazili da vam neko ponovo procita citate iz ovog prilozenog teksta, ali bez imena govornika, bilo bi sasvim normalno da pomislite sta to sada Dodik provaljuje! Ali, nije to Dodik, to je lider Bosnjaka (Boze sacuvaj!) Umjesto da zastite zrtve, "nasi" sad zele da ih do kraja uniste, da im oduzmu pravo da znaju ili, da se sjecaju, zasto u dusi nose toliki bol i tko, ili sta, im je nanjelo takav neopisiv dozivotni bol za kojeg nema lijeka. Da "nasi"!

Nasim politicarima bi bilo daleko bolje da se bace na posao, da pozivaju sve protjerane gradjane BiH da se "ponovo" bore za buducnost BiH putem demokratskog procesa, da vade CIPS kartice, da se registruju za glasanje, da svojim glasom zaustave izjednacavanje agresora i zrtve, da svojim glasom dokazu da iako su "bili" protejrani da ih dusman nije unistio; da se svojim glasom bore protiv sve i jedne fasisticke organizacije/partije u BiH, da svojim glasom postave zdrave "sposobne" pojedince koji ce preuzeti ovu nasu "drhtavu" zemlju i vratiti joj snage i volje za bolje sutra za sve narode BiH a ne samo za politicare i foteljase!

Jedina svijetlost u svemu ovome, jeste da imamo knjizevnike poput gosp. Taljica, gosp. Kljucanina i gosp. Alispahica koji se bore svojim "zlatnim perom" da istina nikada ne bude zaboravljena i koji svojim tekstovima i polozajem bude svijest onih koji su mozda na trenutak zalutali...

Uvazeni knjizevnici, Vama od srca hvala.

Senada Softic-Telalovic
Predsjednica Vijeca BiH organizacija Australije

_______________________________________


8. Izjava za javnost KBSA u povodu izjava Sulejmana Tihica

(skracena verzija)

Odbranu europskih vrijednosti Bošnjaci Bosne i Hercegovine su platili životima nevinih i genocidom koji je nad njima ucinjen. Umjesto da dobiju efikasnu državu, Dejtonskim ugovorom su dobili podijeljenu, neefikasnu državu u kojoj je legaliziran zlocin genocida, stvaranjem genocidne tvorevine Republike Srpske. U ime preživjelih žrtava najveceg zlocina protiv covjecnosti u Europi poslije Drugog svjetskog rata, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) traži:

1. Ukidanje ustavnog uredjenje Bosne i Hercegovine, baziranog na etno-teritorijalnim principima, koje je direktan rezultat genocida. Ono se mora uskladiti sa uredjenjem koje je postojalo prije zapocinjanja genocida, što ukljucuje i teritorijalno ustrojstvo Bosne i Hercegovine.

2. Vracanje istinske multi-etnicke države na svakom dijelu BiH teritorije, i statusa koji je imala do zapocinjanja projekta genocida koji je rezultirao stvaranjem etnicko-cistih teritorijalnih cijelina. Svi prakticni efekti genocida se moraju poništiti, a prvi korak na tom putu jeste efektivan i samo-održiv povratak svih preživjelih žrtava genocida u svoje prijeratne domove uz garantiranje ekonomskih, politickih, bezbjedonosnih i kulturnih prava povratnicima.

3. Obeštecenje potomcima žrtava genocida, preživjelim žrtvama genocida, kao i državi Bosni i Hercegovini, u materijalnom smislu kako bi se omogucilo ispunjavanje primarnih obaveza iz gornjih navoda.

4. Donosenje zakona u BiH o zabrani negiranja genocida, te osiguravanje najstrožije i najšire primjene tog zakona.

5. Zahtjevijanje politickih predstavnika Bosne i Hercegovine da Srbija i Crna Gora prihvate punu pravnu, politicku, materijalnu i moralnu odgovornost za genocid, te da se obavežu da ce u potpunosti podržavati i pomagati poništavanje efekata genocida i sprjecavati bilo kakve buduce pokušaje za ponavljanje genocida u Bosni i Hercegovini. Nijedna politicka partija niti politicki lider koji prihvata posljedice genocida i agresije nema niti ce imati podršku KBSA niti americkih i kanadskih Bošnjaka.

6. Zastitu bivsish pripadika Armije BiH, branitelja domovine i ocuvanje tekovina brobe protv agresije na BiH. Svi montirani procesi podizanja optužnica i privodenja protiv boraca Armije BiH u bilo kojem dijelu BiH, Bosnjaci doživljavaju kao uvredu, kao ponovni pokusaj genocida nad Bosnjacima, te pokušaj izjednacavanja žrtava genocida i izvrsitelja genocida. Mi ne smijemo zaboraviti sehide i invalide Armije BiH. Njima se mora dati puna pomoc i zastita.

7. Od medjunarodne zajednica, potpisnika Dejtonskog sporazuma i clanica Vijeca za implementaciju mira tražimo da prestanu sa politikom koja “bliskoistocnu krizu” ili “palestinazaciju” uvodi u Bosnu i Hercegovinu.

Smatrajuci da je stalna konstanta bošnjackog kolektivnog narodnog uma pamcenje zlocina genocida i agresije, vec u ime istine i pravde, bez kojih nema kolektivnog bosanskohercegovackog državnog i društvenog tkiva, KBSA poziva sve bošnjacke politicke faktore da bošnjacku buducnost grade na pamcenju i na opomeni, a ne na zaboravu.

...
Bošnjaci ce imati onoliko mira i poštovanja koliko budu pamtili i isticali svoju poziciju žrtve i koliko budu uspjesno isplanirali nacionalni razvoj i jedinsvenu bosnjacku platformu u buducnosti.

Mr. Emir Ramic
_________________________________


9. POTREBNE SU DEMONSTRACIJE GRADJANA PROTIV IZDAJE DRZAVE

Dakle, narod se masovno buni. To se vidi na internetu. Evo sada i KBSA, koju je Alija osnovao da vara bosnjacki narod u Americi, trazi da se postuju principi predratnog Ustava Republike BiH. Nazlaost, to nije dovoljno. Da su u pitanju politicari kojima je stalo do licne karijere, kojima je stalo sta narod misli, to bi bilo dovoljno da odustanu od Pruda. Iz dosadsnjih reakcija bi Tihic i Glavni odbor SDA izvukli pouku, uvidjajuci da im to glasacka baza ne odobrava, povukli bi se. Medjutim, na djelu su cetnicki agenti kojima su njihove BH politicke karijere sekundarna stvar, dok im je projekat velike Srbije primaran. Dakle, oni ce prije sebe zrtvovati za "Srpsku" nego sto ce odustati od cetnickog projekta. Oni moraju biti otjerani masovnom pobunom naroda i SDA clanstva, ili smo gotovi.

Upravo saznajemo da ce se u SUBOTU, 27.12.08. U 12:00h pred SARAJEVSKOM KATEDRALOM odrzati demonstracije Udruzenja Gradjana.

NADAMO SE DA CE SE GRADJANI OHRABRITI DA DEMONSTRIRAJU I PROTIV IZDAJE DRZAVE, A NE SAMO PROTIV "LOPOVA I PROFITERA".

_______________________________________


10. KAKO MOZEMO POMOCI SAMI SEBI I DOMOVINI

Selam!

Javljam se povodom tzv. Prudskog dogovora i izdaje nase drage Bosne i Hercegovine, da pokusamo naci nacine kako se boriti protiv toga. Najvaznije, mi Bosnjaci treba da konacno budemo kao jedan i unistimo to izdajnicko smece iz nasih redova, da se konacno probudimo i borimo protiv izdaje nase zemlje. Najbrzi, najbolji (za pocetak) nacin je organizovati i snimiti odmah press konferenciju i to postaviti na video portal Youtube, ali i sa verzijama na Engleskom, Njemackom i Francuskom. Navaznije je postaviti jednu (1) "GLAVNU" sazetu veriju koja kratko i jasno obuhvata sve cinjenice izdaje i sve ono sto ide s tim. Npr. otvoreno reci Tihic i Silajdzic su srpski agenti i nabrojati sta su sve uradili da nas narod ponovo zavedu i prevare. Jer, sta ako cak narod i izadje na primjer na ulice, a vodi ga izdajnik Silajdzic?!

Trebamo reci i da je Lajcak kupljen od Dodika da zavrsi genocid. Otvoreno reci bez uvijanja, jer to smo obavezni reci u ime ubijenih, silovanih, protjeranih..., i to poslati i na Slovacke i Ceske medije, nek se cuje. Pored te sazete video varijante emitovati i jos opsirniju verziju (cijelog govora) gdje ce se sve objasniti nasim ljudima. Zasto ovo kazem i zasto je vazno? Zato, jer nasi mladi ljudi ne vole duge govore, nemaju ni zelje ni strpljenja slusati, nego samo kratke jasne porke mogu zaokupiti njihovu paznju, a sto je najvaznije, da su RAZUMLJIVE!!! Ne zaboravite da puno te nase mladosti ne govori bas dobro nas jezik i ne znaju bas puno toga. Treba im otvoriti oci jasnim kratkim porukama koje su potkovane istinom i CINJENICAMA!! Kad se postavi taj video klip, tu kopiju obavezno poslati na sve ex-jugoslovenske tv stanice, a posebno naravno na Bosanske. Trebamo stampati proglase i lijepiti po Bosni (posebno u genocidnoj republici), a takodje u Evropi i svijetu, posebno naznacivsi sta donosi kome taj "Prudski" ugovor, sta dobija srpska republika, a to je legalizaciju genocida, plus bosansku imovinu, plus novac za prognane i izbjeglice, kojima ce integrisati rezultate genocida i naseljene hrvatske Srbe.

Treba da nam bude jasno da onaj ko povede ovaj narod iz ove kome i bijede ce biti na celu nove drzave. Stari, truhli, bahati, nepismeni, politicari, minder-efendije, ako bi bili medju nama ponovo uvuceni, mi nemamo nikakvih sansi. Vec ih treba pocistit metlom pa krecom, najbolje pobiti taj smrad tih izdajnika, unistiti kao sto bi svaka normalna zemlja uradila.

Zar se ne mogu kontaktirati nasi klubovi, mjesta gdje se sastaju nasi ljudi i uraditi to? Mozemo SIGURNO! Ali treba paziti, ne u saradnji sa ambasadom BiH, jer izdajnici stopiraju sve preko izdajnika u ambasadama, to su sve njihovi ljudi.
...
Toliko od mene, a bilo sta mogu pomoci tu sam kao i moji prijatelji koje znam. Selam

Alija T.

---

KOMENTAR: Postovani gosp. Alija,

zaista je dobra ideja da se prave spotovi na Youtube, pa vas pozivamo da organizujete tim i uradite taj projekat. Nacionalni kongres Republike BiH radi tako sto svako provodi u djelo svoje patriotske ideje. Mi ne izdajemo naloge jedni drugima. Najcesce ideje nisu problem, problem su izvrsioci, oni koji ce potegnuti i obaviti posao.

Na primjer, nedavno nam se javio covjek i rekao: "Moramo doci do Ustava Republike BiH i postaviti ga na internetu." Mi smo mu objasnili da je to njegova ideja i da bi je on mogao i provesti u djelo, i covjek je zaista odradio posao, uz pomoc jos par ljudi. Ovaj primjer iznosimo da svima objasnimo na koji nacim trebaju postupiti ako zele pomoci domovini. Dakle, svako ko ima neku patriotsku ideju neka krene u njenu realizaciju, a mi ostali cemo pomoci koliko je u nasoj moci.

Sto se tice bh medija, na njih nemojte racunati. Oni ce bez problema intervjuisati i crnog djavola i anonimne cetnike, ali nikada nece prenijeti nesto od NKR BiH. Oni se toliko plase istine koju iznosi NKR BiH da nas blokiraju i na njihovim web stranicama (npr. Avaz, NTV Hayat, sarajevo-x) koje cita desetak ili najvise stotinjak ljudi, pa nas sigurno nece pustiti ni na medije koje gledaju milioni.

Ipak istina je toliko mocna da opet narod otkazuje poslusnost izdajnicima, bez obzira sto oni imaju neogranicena sredstva i potpunu kontrolu nad medijima.

M. B.

____________________________

PREGLED MEDIJA

11. Prvo Tihic, a istovremeno i Kebo

http://www.svevijesti.ba/content/view/19369/218/

____________________________

12. Ustav Republike BiH trajno smjesten i na slijedecim web stranicama

http://nkrbih.blogspot.com/

http://republic-bosnia-herzegovina.com/

*************************************************

Sunday, December 21, 2008

#579 USTAV REPUBLIKE BiH NAPOKON DOSTUPAN NA INTERNETU

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

20. Decembar 2008.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 579

SADRZAJ:

1. USTAV REPUBLIKE BiH NAPOKON DOSTUPAN NA INTERNETU

2. OTPOR NARODA IZDAJI IZ PRUDA

3. PROGLAS ZA SPAS BOSNE I HERCEGOVINE!

4. Vama koji donosite odluke: Sprijecite implementaciju Pruda

5. PRUDSKI SPORAZUM JE MRTAV!

6. Milorad Dodik: "Neki stranci u BiH ruše dogovor iz Pruda"

7. "KOLEGIJ SDA", SREDSTVO ZAOBILAZENJA STATUTARNIH ORGANA STRANKE

8. Istraga u toku: Ismet Bajramovic - Celo najvjerovatnije pocinio samoubistvo

9. PRLJAVI "ADVOKAT" FAHRIJA KARKIN PONOVO U AKCIJI

10. I PRUDSKA "SREDSTVA ZA POVRATAK" IDU CETNICIMA

11. ZASTO NAS MRCVARE MRACNIM ZORAMA?

12. IMENA ODGOVORNIH ZA NESTANAK BOSNE I HERCEGOVINE UKOLIKO DOGOVOR IZ PRUDA BUDE PROVEDEN

-------------------------------------------------------------------------
If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.
-------------------------------------------------------------------------

1. USTAV REPUBLIKE BiH NAPOKON DOSTUPAN NA INTERNETU

Dosli smo u posjed cjelokupnog Ustava Republike BiH, koji je za sada na linku

http://republikabih.net/

To je jedini Ustav za kojega ne moramo moliti politicare iz RS, nego imamo pravo zahtijevati da nam se vrati, buduci da nam je otet na nezakonit nacin. Zato je to jos uvijek nas legalni Ustav, a prema njegovim odrednicama duzni smo se i dalje boriti za Republiku BiH i ne pristajati na izdaju i unistenje Republike BiH.

O tome jasno govore Clanovi br. 154 i 155 Ustava, vidi gornji link.

Posebnu paznju obratite na Clan 268 koji govori o legalnoj proceduri promjene Ustava Republike BiH i uporedite to sa Daytonskom tragicnom komedijom.

Dakle, Daytonski Ustav je "postavljen", a da ta legalna procedura nikada nije provedena u institucijama Republike BiH i to je nas kljucni argument u zastiti nasih prava, u borbi za ocuvanje Bosne i Hercegovine.

Nasi neprijatelji su odlucili da sada ponovo pokusaju provesti kakvu takvu legalizaciju daytonskog Ustava, amendiranjem Daytonskog ustava, sto je takodjer nelegalno u odnosu na Ustav Republike BiH, ali ce im svijet, koji je vec zasicen "Bosnom", to priznati kao legalizaciju Daytona. Zato se mora zaustaviti usvajanje zakona koji bi implementirali dogovor iz Pruda, jer je Prud jedan gigantski korak ka legalizaciji daytonske tvorevine RS, tj. korak ka ubrzanom raspadu drzave BiH, iza koje ce, osim legalizovane drzave RS, ostati teritorija federacije koju niko nece priznati kao drzavu i koja ce biti izvor nestabilnosti i predmet daljih podjela izmedju susjednih drzava, ukljucujuci i RS.

Mnogi dobronamjerni ljudi u domovini i inostranstvu pisu danas razne prijedloge novog Ustava Bosne i Hercegovine. Preporucujemo svima da citate Ustav Republike BiH, vidjecete da se sva ta dobra i logicna rjesenja vec ugradjena u Ustavu Republike BiH, samo su nam na silu oteta od strane izdajnika i neprijatelja i treba se samo boriti za pravdu - da nam se vrati ono sto nam je nezakonito oteto, da bi se Bosna i Hercegovina napokon stabilizirala.

Dr. Muhamed Borogovac

_______________________________________


2. OTPOR NARODA IZDAJI IZ PRUDA

Slijedeca vijest je uzburkala BH javnost, ukljucjuci i clanstvo SDA stranke:

"Sarajevo: 16. 12. 2008. Sulejman Tihic, predsjednik SDA, potvrdio, nakon sastanka s Miroslavom Lajcakom, visokim predstavnikom za BiH, da bi do kraja sedmice trebao biti održan sastanak lidera SDA, SNSD-a i HDZBiH, na kome bi bio analiziran ostvareni napredak u provodjenju Prudskog sporazuma." - kraj citata

Burna reakcija naroda je mozda samo malo usporila izdajnike, jer mada sastanak Tihica, Dodika i Covica nije odrzan "do kraja sedmice" kako je bilo planirano, saznajemo da ce ipak biti odrzan u Ponedjeljak 22. decembra 2008.

Nemamo prostora za sve reakcije iz naroda koje su uslijedile nakon gornje vijesti. Izabrali smo neke od reakcija koje dolaze iz Tihiceve baze, vjernih sljedbenika SDA stranke.

Slijedeca tri priloga 3, 4 i 5, smo preuzeli sa web stranice "bosnjaci.net".

Iza toga slijedi clanak u kojem Dodik negoduje sto i "neki stranci razvaljuju dogovor iz Pruda" iza kojega su stali "svi poslanici iz RS".

Dakle, Tihic i Izetbegovic su izgubili strpljenje i otvoreno stali uz Dodika i Lajcaka, sa kojima rade za cetnicki interes razbijanja BiH, ne osvrcuci se ni na SDA clanstvo. Sve odluke donose u uskom privatnom nestatutarnom krugu kojega zovu "Kolegij SDA". Clanak u kojem se opisuje mehanizam izolacije legalnih organa stranke od strane "Kolegija SDA" prenosimo sa biznis.ba pod tackom 7.

_______________________________________


3. PROGLAS ZA SPAS BOSNE I HERCEGOVINE!

Došlo je vrijeme da predjemo s citanja «prudskih vijesti» i ibrecenja na konkretnu akciju u kojoj pozivamo sve patriote Bosne i Hercegovine, ma gdje bili, da nam se pridruže, da javnim protestom, pisanjem i slanjem pisama sprijecimo izdaju i rasprodaju naše domovine, legalizaciju preseljenja srbo-cetnika iz Hrvatske u BiH, rasprodaju naše imovine...

Svi složno, ne dozvolimo da Sulejman, Dragan i Milorad bestidnim dogovorom iz Pruda zakucaju zadnji ekser u «sanduk» Bosne i Hercegovine.

Nama, kojima je to jasno šaljimo protestna pisma onima kojima je dužnost da rade u interesu jedine nam domovine, Bosne i Hercegovine. Ne smijemo dozvoliti da nam, nakon tolikih žrtava genocida, silovanja, logora, etnickog cišcenja i pogroma, podmuklo ukradu Bosnu i Hercegovinu. Zato svi složno suprotstavimo se sa svim demokratskim i miroljubivim sredstvima, pa iako dušmani Bosne i Hercegovine u svojim nastojanjima koriste fašisticke metode kako bi konacno uništili našu krvlju natopljenu Domovinu.

Ako spomenutoj trojki dozvolimo da nas izigraju onda ce oni, kroz «amandmansko djelovanje na Ustav», što je njihov bojni poziv, rasparcarti Bosnu i Hercegovinu. To se može izbjeci ako se ujedinimo i u našoj ljubavi a i u našim obavezama prema Bosni i Hercegovini bez obzira na vjeru i nacionalnost.

Zato se obracamo upravo vama Patriotima Bosne i Hercegovine da zajednicki sprijecimo veleizdaju Bosne i Hercegovine koja je ugovorena u Prudu.
Uhvatite se pera danas, da se ne bi hvatali puške sutra.

Možete iskopirati ovo kratko pismo koje vidite na na lijevoj strani ili napišite svoje sopstveno i pošaljite ga na što više priloženih adresa.

Upamtite svaki vaš glas ima svoju vrijednost i težinu, i zato kada pisma budete pisali i slali na adrese bh. zvanicnika, stranaka, uglednih licnosti, intelektualaca i vjerskih zajednica, sjetite se genocida, logora, silovanih, pobijenih, osakacenih i prognanih. Jer amandmansko djelovanje, koje je dogovoreno u Prudu efektivno ce negirati sve te strahovite žrtve.
Ne dozvolimo to!

http://www.bosnjaci.net/index.php

___________________________________


4. Vama koji donosite odluke: Sprijecite implementaciju Pruda

Svima vama koji donosite odluke u bosanskohercegovackom parlamentu, Vijecu ministara, nekoj od politickih partija... upucujem/o apel i zahtjev da sprijecite usvajanje zakona kojima bi se sprovele odluke izdajnickog dogova iz Pruda.

Tim povodom izražavam/o svoje neslaganje i ne prihvatanje tog po Bosnu i Hercegovinu štetnog i opasnog dogovora predsjednika tri politicke stranke: Sulejmana Tihica, Dragana Covica i Milorada Dodika.
Svako od vas u prilici je da na civiliziran, demokratski nacin sprijeci sprovodenje, po Bosnu i Hercegovinu, smrtonsnih odluka iz Pruda. Neljudski je i sramno da to i ne ucinite.

Sa najvecim ogorcenjem izražavam/o svoj protest protiv podanickog odnosa bošnjackih/bosanskih politicara prema šovinistickim, fašistoidnim nastupima predstavnika genocidne tvorevine „RS“.
Zbog toga pozivamo sve organizacije da javnim protestima iskažu protivljenje sramnom dogovoru iz Pruda.

Predsjedništvo BiH
E-mail: press@predsjednistvobih.ba
Fax: + 387 33 556 050

Kabinet clana Predsjedništva BiH iz reda bošnjackog naroda
E-mail: darnaut@predsjednistvobih.ba (Damir Arnaut, savjetnik za ustavno-pravna pitanja)
Fax: + 387 33 472 491;

Kabinet clana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda
E-mail: amir.ibrovic@predsjednistvobih.ba (Amir Ibrovic, šef Kabineta,)
Fax: + 387 33 206 563

================================
Vijece ministara Bosne i Hercegovine
E-mail: mmicevska@vijeceministara.gov.ba (Služba za informiranje)
fax: ++387 33 205 347
Adresa: TRG BiH 1
Sarajevo

===============================
Parlamentarna skupština BiH
e-mail: aljosa.campara@parlament.ba (Aljoša Campara, sekretar Zajednicke službe)
Fax: + 387 33 28 44 56

==================

Parlament Federacije BiH
e-mail: parlamentfbih@parlamentfbih.gov.ba

Hamdije Kreševljakovica br. 3
71000 Sarajevo

PREDSTAVNICKI DOM
safet.softic@parlamentfbih.gov.ba (Safet Softic, predsjedavajuci)
Fax: 203-232

DOM NARODA
besim.imamovic@parlamentfbih.gov.ba (Besim Imamovic, potpredsjedavajuci)
Fax: 203-249
=========================================

STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE - CENTRALA
E -mail: sda@bih.net.ba
Fax: +387 (0)33 650 429
Fax: +387 (0)33 66 39 70

Ul. Mehmeda Spahe 14 Sarajevo
Ul. Maršala Tita 9a/II Sarajevo

========================
Stranka ZA BiH

zabih@zabih.ba

Titova 9a
Sarajevo
Bosna i Hercegovina
71 000
======================

SDP
E-mail: predsjednik@sdp-bih.org.ba
Faks. +387 (0)33 563-913
Alipašina 41
71000 Sarajevo

Bosanskohercegovacka patriotska stranka
Husrefa Redžica 4
71000 Sarajevo

BOSS - Bosanska stranka
Stari grad 9
75000 Tuzla
boss.bih@bih.net.ba

Narodna bošnjacka stranka
Hamdije Kreševljakovica 61
71000 Sarajevo

HDZ BiH
Maršala Tita 9a
71000 Sarajevo

Nova hrvatska inicijativa
Sime Milutinovica Sarajlije 2/II
71000 Sarajevo

Bosanskopodrinjska narodna stranka
Aleja lipa 56
71000 Sarajevo

Mladi Liberali BiH
Dolina 7
71000 Sarajevo

Liberalno demokratska stranka BiH
Maršala Tita 9a/III
71000 Sarajevo
===============================

SAVEZ LOGORAŠA FEDERACIJE BIH
Telefax 209-071
Adresa: Zelenih Beretki 4/V
Sarajevo

===========================

Savez demobilisanih boraca BiH

Centar
Ismeta Mujezinovica 40
71000 Sarajevo
============================

Savez udruženja izbjeglica i raseljenih lica BiH
71000 Sarajevo
Stari Grad
Mihrivode 29

Udrženje Žena - žrtva rata
udruzenjezenazrtva_rata@bih.net.ba

Savez logoraša BiH
slbih@bih.net.ba

Majke enklave Srebrenica i Žepa
u.g.srebrenicaizepa@epn.ba

Udruženja Žena Srebrenice
Hajra i Nura Catic
hajracatic@hotmail.com
________________________________


5. PRUDSKI SPORAZUM JE MRTAV!

Prudski sporazum je - mrtav! Samo se ceka službeni “mrtvozornik” koji ce konstatirati tu cinjenicu. Razlog tomu je što predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihic nema potporu svoje stranke za taj sporazum.

Nakon što je suocen sa stranackim osporavanjem sporazuma, ali i optužbama Bošnjaka da je izdao nacionalni i državni interes, Tihic je poceo na drugaciji nacin tumaciti dio sporazuma o državnoj imovini, tvrdeci da je u Prudu dogovoreno da se ukupna državna imovina mora najprije uknjižiti na državu.

No, cinjenica je da je Tihic u Prudu pristao da se na državu uknjiži samo onaj dio koji joj je potreban za funkcioniranje dok bi ostala imovina bila uknjižena na entitete.

Iako je Tihic opet povukao potpis sa sporazuma i promijenio stav on sada taktizira, novim tumacenjem dogovora, kako bi odgovornost za propadanje istog prebacio na Milorada Dodika.

No, prudska trojka, Tihic, Covic i Dodik ce se uskoro morati sastati i dogovoriti se o cemu su se dogovorili, odnosno iskristalizirati, tko je izišao iz sporazuma.

Kao što smo vec ranije konstatirali prudski sporazum je šetetan za BiH. Krši Ustav BiH, krši takoder i Sporazum o sukcesiji bivše SFRJ, derogira odluku Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda i njihovoj zastupljenosti u institucijama na svim nivoima cime se legaliziraju rezultati etnickog cišcenja...

No, za ovakav štetan sporazum za BiH Tihic nije prethodno obavio konzultacije sa stranackim celništvom. Neslužbeno saznajemo u SDA da on nema potporu stranke za taj sporazum, te da ukupna državna imovina mora najprije biti uknjižena na državu da bi se tek potom mogla dodjeljivati entitetima i opcinama na korištenje , odnosno, da ce zastupnici SDA u Parlamentu podržati samo takvo zakonsko rješenje.

Vijece za implementaciju mira na svojoj posljednjoj sjednici u Bruxsellesu ali i ministri Europske unije podržali su Prudski sporazum tražeci njegovu konkretnu implementaciju. Upitno je znaju li svi ti medunarodni cinovnici i dužnosnici što sve podupiru ili im je dovoljno da se rješenje bh problema prezentira kao postizanje domaceg ”konsenzusa”, a koji je u svojoj sadržini u stvari bio Dodikov ultimatum.

No, nešto je izvjesno, a to je da su Sulejman Tihic i Dragan Covic od Milorada Dodika željeli dobiti potporu za rekonstrukciju državne vlade kako bi iz nje izbacili ministre Stranke za BiH i HDZ 1990., odnosno Silajdžica i Ljubica. Medutim, rekonstrukciju vlade nisu dobili u Prudu a nece je ni dobiti jer se Prudski sporazum nece realizirati, što je Dodikov uvjet za rekonstrukciju vlade.

Tihic se nasukao na Prud, želio je izbaciti Silajdžica iz igre, a prema informacijama iz vrha njegove stranke, saznajemo, da ce Tihic zasigurno uskoro biti njihov bivši predsjednik. No, osim svojoj stranci Tihic bi trebao položiti racune i PIC-u kojeg je takoder uspješno obmanuo.

A ako SDA želi povratiti kredibilitet u narodu, koji je prolio mnogo žuci u protekli mjesec dana zbog ove Tihiceve opasne avanture, morat ce ga sankcionirati otvoreno, zbog Pruda, a ne na redovnim stranackim izborima za dva mjeseca.

2008-12-19 13:26:17
---
Napomena: Radi se o analizi preuzetoj sa foruma bosnjaci.net u kojoj autor predvidja sta bi uradio normalan politicar na Tihicevom mjestu, neko kome je stalo da zadrzi ugled i uticaj u stranci. Nazalost Tihic je spreman na svaki zrtvu kada je srpstvo u pitanju i on ce vjerovatno ici dalje bez obzira sto time mnogo gubi na licnom planu. Tihic, slicno kao Gavrilo Princip, zrtvuje sebe zbog Srbije.

M. B.
___________________________________


6. Milorad Dodik: "Neki stranci u BiH ruše dogovor iz Pruda"

Banja Luka 19.12.2008. Predsjednik Vlade RS-a i SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da stoji iza svega što je dogovoreno u Prudu i da nema namjeru da mijenja bilo šta od onoga što je prihvaceno, ali da neke strane diplomate u Sarajevu pokušavaju da ponište taj sporazum.

„Moram da kažem da neke grupacije stranaca pokušavaju da razvale 'prudski sporazum'. Mi to znamo. Kao što i oni pretenduju da znaju sve što mi radimo, i mi sada znamo malo više šta oni rade. Zato cu da vam saopštim da neki stranci u Sarajevu vec mjesec dana pokušavaju da razvale neke od segmenata 'prudskog dogovora' uz tvrdnju da nešto tu ne valja“, rekao je Dodik na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

On je dodao da je važno ono što domaci politicari dogovore u BiH, a ne „ono šta misle neki od isluženih stranih službenika“.

Dodik je kazao da je u posljednje vrijeme vidljivo osporavanje tog i dogovora u FBiH, ali da on stoji iza dogovorenog i podržavaju ga i poslanici iz RS-a u državnom parlamentu, pa je uz te glasove, te podršku SDA i HDZ-a moguce usvojiti zakonska rješenja o pitanju državne imovine.

Entitetski premijer je dodao da je problem Brcko Distrikta „nešto specificniji, jer tamo postoji supervizor koji ima svoje videnje koje se razlikuje od onoga što smo mi dogovorili u Prudu, da se status Brcko Distrikta riješi zakonom“.

Dodik je rekao da „supervizor Brcko Distrikta Raffi Gregorian traži da se mijenja Ustav, što nije moguce, kao ni tu problematiku rješavati kroz ustavnu materiju iz niza razloga“.

S tim u vezi, Dodik je dalje rekao da „Gregorian pravni osnov da Brcko bude riješeno kroz ustavne amandmane našao u pozivu koji je dobio od predsjednice Ustavnog suda BiH Suade Palavric, koja ga je pitala 'mi ocekujemo da ce se pitanje Brckog naci u Ustavu BiH'“.

Premijer RS-a je rekao da je „zato osnov na koji se Gregoriana poziva u nekim dokumentima, za nas apsolutno neprihvatljiv“.

Mišljenja je da treba donijeti zakon onako kako je dogovoreno u Prudu u vezi s Brcko Distriktom i na tome ce insistirati.

___________________________________


7. "KOLEGIJ SDA", SREDSTVO ZAOBILAZENJA STATUTARNIH ORGANA STRANKE

Dok se zemlja nalazi u najtežoj politickoj krizi neformalna grupa koja nosi naziv Kolegij SDA iz sjednice u sjednicu pojacava krizu svojim zakljuccima i odlukama koje cesto nezakonito derogiraju odluke Vlade i Parlamenta. To fantomsko tijelo po uzoru na "centralni komitet", predvodjeno Tihicem, Izetbegovicem i Kebom, mjesto je velikog medjubošnjackog obracuna za uticaj i upravljanje najvecom bošnjackom strankom. Ova surova borba, nema sumnje, svakodnevno nanosi veliku štetu BiH.

U ratu za fotelje, na jednoj strani je premijer Brankovic, potpuno sprijecen da realizira bilo koju od reformi, na drugoj Tihic i Kebo, koji koordinirano ruše i zaustavljaju svaki napredak u Federaciji. U tom nemilosrdnom ratu, po kuloarima, Tihica i Kebu najbliže kolege zovu "bolesnici" i "dijagnoze", aludirajuci na njihove teške bolesti od kojih boluju, upozoravajuci da se ponašaju nenormalno, destruktivno i rušilacki i da se ovo pitanje mora što prije javno otvoriti. Cak razmišljaju da skupe potpise vece grupe poslanika i clanova ove stranke i zatraže psihofizicku provjeru obojice lidera.

Poznato je, da se u vecini evropskih zemalja ovakvim teško oboljelim politicarima pruži potpuna zdravstena zaštita ali ih se onemoguci da donose bilo kakve kljucne odluke za državu. S pravom, jer se takvi bolesnici cesto nose licnim odnosom prema stvarima i dogadajima oko sebe što je jako cesto direktno povezno sa stanjem njihove bolesti.

Nije tajna, kažu u SDA, da i Tihic i Kebo misle ako izgube vlast i moc da ce to znaciti i njihov prirodni nestanak. Zato su za licnu vlast sve spremni uraditi. Izvori bliski medjunarodnoj zajednici, vec odavno ogovaraju više nego cudno Kebino ponašanje. Navode da on boluje od manije prisluškivanja i straha od smrti, pa je to jedan od razloga da svako malo, izmisli neku opasnost po svoj život i što je okružen brojnim osiguranjem.

Sve je to (žalosno) tipicno za ljude koji se nažalost sretnu sa takvom teškom bolesti. Ali kada sedamdesetogodišnjak Kebo, kao najstariji politicar u BiH, svakog svog sagovornika u kabinetu, satima uvjerava kako trenira kung fu i karate i da može jednim udarcem (svoje pesnice) uništiti svakog protivnika, onda to izaziva šok, cudjenje, podsmjeh, ali i žaljenje.
...

Teško nama, sa "dijagnozama".

(Skracena verzija clanka je preuzeta sa foruma sarajevo-x.)
---

KOMENTAR: Interesantno da je tek poslije razlaza sa Tihicem, Nedzad Brankovic optuzen za nezakonitosti u vezi sa davnom prodajom Energopetrola, slicno kako je bas uoci lokalnih izbora i Naser Oric uhapsen itd. Neodoljiv je utisak da je policija pod kontrorlom Tihica i Izetbegovica (citaj cetnickih tajnih sluzbi u BiH) i da se koristi kao sredstvo obracuna sa neposlusnim, ukljucujuci i ubistva (koja se prikazuju kao "samoubistva").

M. B.

___________________________________


8. Istraga u toku: Ismet Bajramovic - Celo najvjerovatnije pocinio samoubistvo

Za Dnevnik Federalne televizije advokat Ismeta Bajramovica Cele Fahrija Karkin izjavio je da je uzrok smrti njegovog klijenta, koji je danas pronaden mrtav u svom stanu u Sarajevu, samoubistvo.

Advokat Karkin tvrdi da je Ismet Bajramovic pocinio samoubistvo, a svoju tvrdnju bazira na informacijama koje je dobio od policije. Karkin je rekao da je prema njegovim saznanjima Bajramovic izvršio samoubistvo hicem iz vatrenog oružja u podrucje desne sljepoocnice.

Dragan Miokovic, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, rekao je da je uvidjajem utvrdjeno da se radi o samoubistvu, što bi trebalo biti potvrdjeno obdukcijom tijela koja ce biti obavljena u cetvrtak.

Ismet Bajramovic Celo je bivši komandant Vojne policije Armije BiH, koji je nakon rata dovodjen u vezu sa brojnim kriminalnim aktivnostima. Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu prije osam godina protiv njega je podiglo optužnicu za ubistvo Rahmana Hajdarpašica.

Bajramovic se, zbog problema sa srcem, jedno vrijeme lijecio u Centru za srce Klinickog centra Univerziteta u Sarajevu.

(Sarajevo-x.com)

__________________________________


9. PRLJAVI "ADVOKAT" FAHRIJA KARKIN PONOVO U AKCIJI

Pise: Dr. Muhamed Borogovac

Sjetimo se Fahrija Karkin je onaj "advokat" koji se dobrovoljno javio da "pomogne" Fati Orlovic iz Konjevic Polja, da bi onda upropastio vec dobijenu Tuzbu protiv RS u vezi bespravno sagradjene pravoslavne crkve u njenoj avliji.

Primjetimo da Karkin ne nudi nikakav vlastiti, nezavisan dokaz, niti objasnjenje, da se radi o samoubistvu. On samo prenosi sta policija kaze, a ipak stavlja svoj autoritet, "Bajramovicevog advokata", iza tvrdnje o samoubistvu. Ako ne postoji nikakav nezavisan uvidjaj, ako se sve zasniva samo na rijeci policije, zasto se onda javnosti lansira vijest da je to stav "Bajramovicevoog adovkata", sto ostavlja utisak da se radi o nalazu koji je potpuno nezavisan od policijskog.

Mozda se zaista radi o samoubistvu i mozda se "advokat" Karkin nasao samo slucajno u toj prici, ali znajuci Karkina kao "prljavog advokata" koji cini usluge vlastima, odmah teorija o samoubistvu postaje sumnjiva.

Ismet Bajramovic Celo, je samo jedan u nizu bivsih komandanata Armije BiH kojega su rezimski mediji pretvorili u kriminalca u svom nemilosrdnom propagandnom ratu protiv branitelja Republike BiH. Celo mozda jeste bio neustrasiv covjek sa ulicarskim manirima, ali to ne znaci da je bio "kriminalac". Da je Ismet Bajramovic bio zaista kriminalac, mozemo biti sigurni da bi mu bila pronadjena neka "caka" da ga se posalje na dugogodisnju robiju, kao sto je pronadjena Seferu Halilovicu, ili kao sto se sada trazi Atifu Dudakovicu. Tada ga ne bi morali rezimski novinari likvidirati glasinama da je kriminalac.

Koliko su gradjani povjerovali u tvrdnju o samoubistvu Ismeta Bajramovica Cele najbolje opisuje slijedeci komentar jednog citaoca web stranice sarajevo-x.

"To da je on izvršio samoubojstvo vjerujem koliko i da postoji DJED MRAZ... Ma dajte ljudi. Utoliko i ne vjerujem ni policiji. Prije bih rekao da ga je ušutkao neko iz FMUP-a, do kraja profesionalno, taj MUP i onako radi prljave poslove. Ako ga ne mogu zatvoriti bar 10 godina uz pomoc kolega u sudu, onda ga likvidiraju. Oni kad neko prdne u SA izidu na uvidaj. Na Ciglanama ih nije bilo...Previše je znao o pojedinim glavonjama iz svijeta politike i recidivima prošlosti, dilanju droge... E sada ko je nalogodavac?! Onaj ko si misli oduzeti život bar ponekad o tome govori, ostavlja oproštajno pismo da se s najmilijima pozdravi, da zadnje upute o svom imanju, sprovodu i sl., i traži oprost od ljudi koje ce tim aktom povrijediti... On se borio za život a nije se pustio da ga "voda nosi". Previše je volio život da bi ga si uskratio..."

Na pitanje ko je slijedeci od heroja odbrane koji ce biti likvidiran, citaoci prognoziraju "Naser Oric", ako ge ne uspiju izruciti u RS.

__________________________________


10. I PRUDSKA "SREDSTVA ZA POVRATAK" IDU CETNICIMA

4SI - "Odredbama Prudskog sporazuma o povratku, Dodik je obezbijedio novac koji mu je neophodan da bi legalizovao stambene objekte koji su izgradjeni Srbima iz Hrvatske u Republici Srpskoj, ali i sve stambene objekte "federalnih" Srba kojima su stanovi izgradjeni kako bi mogli ostati u RS", izjavila je za "Biznis.ba" Mirhunisa Zukic, predsjednica Saveza izbjeglica, raseljenih osoba i povratnika u BiH.

To znaci, da ako se za povratak prema prudskom sporazumu izdvoji milijardu maraka, da ce polovina tih sredstava biti namjenjena za legalizovanje etnickih preseljenja i ciscenja te naseljavanja Republike Srpske Srbima iz Republike Hrvatske i Federacije BiH.

"Svima nama je jasno da stvari idu u tom pravcu, ja sam procitala dobro Prudski sporazum, imam ga pred sobom. Dodik hoce da tim sporazumom legalizuje 137.000 novoizgradjenih stambenih jedinica u u RS u koje su naseljeni Srbi iz Federacije i Hrvatske", kaze Mirhunisa Zukic.

"Radi se i o famoznoj nadoknadi stete - naime, mnogi iz RS ne zele povratak, nego nadoknadu stete, a to su milionski iznosi", dodala je Zukic.

Ali, ono sto se zaista zeli jeste legalizacija objekata. Samo u banjaluckoj regiji imate 23.000 stambenih jedinica koja su izgradjene za Srbe iz Hrvatske i one koji se nisu zeljeli vratiti u Federaciju. U RS su izgradjena cijela takva naselja, upozorava Zukic, uz napomenu da BiH ceka zamka u kojoj ce platiti legalizaciju 137.000 stambenih jedinica za Srbe u RS i da ce jos uz to platiti naseljavanje BiH Srbima iz Hrvatske.

A.J.
___________________________________


11. ZASTO NAS MRCVARE MRACNIM ZORAMA?

Mnogi se trude da pisu pjesme i eseje, ali su veoma rijetki talentovani medju njima. Slijedi pocetak jedne veoma interesantne pjesme.

KRIK, KRIK, KRIK, KRIK?!

Kroz vilajet tamni dvadeset i prvog vijeka,
prolama se eterom strasnog KRIKA jeka...
Nije jeka od divote, vec od tuge i sramote,
kontam cameci u cosku scucuren,
u ovu stravicnu noc uturen,
sanjajuci zore rujne cik,
osluskujuci, kroz eho,
svoj vlastiti KRIK.

ZASTO?
Podviknuh razjapljenim morama,
sto nas mrcvare mracnim zorama,
razbacane negdje krajevima svijeta,
dok razrogaceni skacemo iz refugee kreveta,
frazirajuci stranice novog bontona,
kroz izbjeglicki status zelenog kartona?

ZASTO
ne sjevne rujne zore cik
da raznese svijetom ovaj strasni KRIK,
sa ovog dna do kojeg smo srozani,
ovako na brzaka i olako izvozani,
bezskrupolozno do korjena zgazeni,
bezdusno rastjerani i omalovazani??

ZASTO
ne sjevne rujne zore cik
da raznese svijetom ovaj strasni KRIK,
...

Trnovac Nedzad (TOLA)

_________________________________


12. IMENA ODGOVORNIH ZA NESTANAK BOSNE I HERCEGOVINE UKOLIKO DOGOVOR IZ PRUDA BUDE PROVEDEN

STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE

Predsjednik SDA:
SULEJMAN TIHIC

Zamjenik predsjednika:
ADNAN TERZIC

Potpredsjednici stranke:
Izetbegovic (Alije) Bakir,
Džaferovic (Saliha) Šefik,
Osmanovic (Mustafe) Adil,
Jamakosmanovic (Osmana) Sead ,
Nadarevic Ibrahim,

GLAVNI ODBOR SDA 2005. - 2009.
CLANOVI GLAVNOG ODBORA - MANDATNI PERIOD 2005. - 2009.

1 Abazovic Alija
2 Aganovic Faruk
3 Agic Dževad
4 Ahmetovic Midhat
5 Ahmetovic Nada
6 Ahmetovic Sadik
7 Ajanovic Irfan
8 Ajkunic Hasan
9 Alagic Ejub
10 Alagic Enver
11 Alagic Kemal
12 Alikadic Emir
13 Avdibegovic Nusret
14 Becar Šemso
15 Becirovic Hajriz
16 Begic Mehmed
17 Begic Refik
18 Begovic Alija
19 Behmen Omer
20 Berbic Ismet
21 Beširovic Razim
22 Bijedic Azra
23 Borovac Semiha
24 Brankovic Omer
25 Brka Osman
26 Brotlija Aziz
27 Bubic Senija
28 Bulic Alija
29 Burgic Mustafa
30 Camdžija Kemo
31 Celebic Kemal
32 Celebic Midhat
33 Cengic Hasan
34 Cikaric Bahrija
35 Catic Amela
36 Catic Osman
37 Delic Sejad
38 Derviševic Ahmet
39 Drekovic Ramiz
40 Duvnjak Jasmin
41 Dželilovic Esad
42 Ðeldum Ismet
43 Ðulovic Safet
44 Ðuzel Elmedin
45 Ðuzel Smail
46 Fazlic Amir
47 Fitozovic Alija
48 Gec Adisa
49 Grahic Rifat
50 Hadžihamzic Hasan
51 Hadžijahic Sead
52 Hadžiomerovic Elvir
53 Hasanagic Emina
54 Hasic Aida
55 Hrnjic Nisvet
56 Huseinovic Ermin
57 Veladžic Edham
58 Husic Aida
59 Ibrahimovic Muhamed
60 Jahic Elmir
61 Jusic Sead
62 Kapetanovic Nermina
63 Karic Kemal
64 Karovic Milenko
65 Kasumagic Ismet
66 Katanic Mirsad
67 Krvavac Emila
68 Kujan Ibrahim
69 Kulenovic Džafer
70 Kumalic Ismet
71 Lapenda Stjepan
72 Lutvikadic Nada
73 Malkic Abdurahman
74 Mahmutovic Dževad
75 Mehinovic Mehmed
76 Memic Senaid
77 Milojevic Miroslav
78 Mujic Enes
79 Muminovic Samir
80 Muminovic Taib
81 Nadarevic Ibrahim
82 Nanic Abdulah
83 Nanic Husein
84 Obhodaš Salko
85 Omerovic Hajrudin
86 Poljo Emir
87 Prevljak Fikret
88 Radivojevic Desnica
89 Ramic Edin
90 Sadovic Tarik
91 Salcinovic Bedrudin
92 Salkic Adis
93 Selman Salko
94 Sokolovic Salko
95 Spahic Besim
96 Šaldic Dževad
97 Šaric Ivica
98 Šator Alija
99 Šepo Ismet
100 Šeta Abdulharis
101 Šuta Edin
102 Tomaševic Sreto
103 Veladžic Asmin
104 Veladžic Omer
105 Velic Ibrahim
106 Zaimovic Mirsad
107 Zukanovic Mujo
---

STRANKA ZA BIH

Predsjedništvo Stranke Za BiH

Haris Silajdžic, Predsjednik

Podpredsjednici:
Safet Halilovic
Gavrilo Grahovac
Beriz Belkic
Zdenka Merdžan

Generalni Sekretar S BiH:
Munib Jusufovic

Clanovi:
Azra Hadžiahmetovic,
Meliha Alic,
Spomenka Micic,
Sadik Bahtic ,
Safet Omerovic,
Remzija Kadric,
Munir Karic
Izet Žigic
Aida Cikic
Sven Alkalaj
Salem Halilovic
Muharem Serbezovski
Adnan Lipovaca
---

SDP

Predsjednik SDP-a:
Zlatko Lagumdzija

Clanovi Predsjedništva SDP BiH:
LAGUMDŽIJA ZLATKO
BEHMEN ALIJA
POPOVIC SLOBODAN
KOMŠIC ŽELJKO
NIKŠIC NERMIN
BECIROVIC DENIS
BECIROVIC HASAN
BIJELIC MILANA
BORIC BESIMA
BOŠNJAK VINKO
ÐAPO MIRSAD
HADŽIC DAMIR
IMAMOVIC JASMIN
KRIŽANOVIC JOZO
KUŠLJUGIC MIRZA
LIMOV TOMISLAV
LIPOVACA HAMDIJA
MALIC MIRJANA
PUDARIC SVETOZAR
STANIMIROVIC DRAGI
ŠUCUR SLAVIŠA
ZAIMOVIC-UZUNOVIC NERMINA
---

DNZ

Predsjedništvo DNZ BiH:
Rifat Dolic
Hafeza Sabljakovic
Muhamed Škrgic
Kenan Keserovic
Vasilije Lukovic
Ibrahim Ðedovic
Admil Mulalic
Elvira Abdic-Jelenovic
Alija Beširevic
Ibrahim Mujic

*************************************************

Saturday, December 13, 2008

#578 BEOGRADSKI LUNOHOD

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

13. Decembar 2008.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 578

SADRZAJ:

1. Predsjedništvo SDA: "More bit' 'vako, a more bit' i nako"

2. KO IMA GRUNT IMA I DRZAVU

3. BEOGRADSKI LUNOHOD

4. ZIVIO PREDSJEDNIK STJEPAN MESIC, JEDINI ISKRENI BORAC PROTIV CETNISTVA

5. STOTINE PATRIOTA SU ODSTRANJENI IZ POLITIKE I DOVEDENI NA RUB KONTEJNERA

6. "Nitko ne može ukinuti Republiku Srpsku!"

7. POMOZITE ODBORU "NASE STRANKE" U USA

8. TRAZIMO ORGANIZOVANJE PATRIOTSKE STRANKE

9. BAJRAM SERIF MUBAREK OLSUN"

10. MALO KARADJOJRDJEVO

-------------------------------------------------------------------------
If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.
-------------------------------------------------------------------------

1. Predsjedništvo SDA: "More bit' 'vako, a more bit' i nako"

Pise: Dr. Muhamed Borogovac

Dana 11. decembra 2008. FENA prenosi zakljuce Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA) o "izjavi u Prudu". Ti zakljucci su totalno kontradiktorni, u starom SDA stilu: "More bit' 'vako, a more bit' i nako". Redaju se recenice, koje potiru jedna drugu, pa bi neupucen covjek pomislio da se radi o budalama. Nazalost, ne radi se o budalama, nego o veoma iskusnim prevarantima. Dobra vijest za nas je sto su oni, zahvaljuci pritisku clanstva, prinudjeni da igraju na zici, tako da iza deklarativne podrske Prudu, slijede odluke, koje su bitno drukcije od “izjave iz Pruda”.

Citiramo te odluke pa zakljucite sami:

"Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) danas je u Sarajevu na redovnoj sjednici zakljucilo da u cijelosti podržava Zajednicku izjavu od 8. novembra iz Pruda i dosljedno ce istrajati na njenom provodjenju u cilju postizanja što boljih rješenja.

Ponovno je istaknuto da nema zakona o popisu stanovništva bez istovremenog usvajanja Programa za povratak 2009.- 2014. godina.

Za SDA je neprihvatljiva bilo kakva parcijalna ili regionalna reorganizacija vlasti i ovo pitanje se može rješavati samo reformom Ustava BiH.

Raspodjela državne imovine koja je predmet sukcesije na niže oblike administrativnog organiziranja bit ce izvršena nakon što imovina bude uknjižena na državu Bosnu i Hercegovinu."

- Kraj citata.

Dakle, "dogovor" iz Pruda je degradiran u "izjavu", sto znaci da su izdajnici bili izlozeni pritisku clanstva SDA i naroda.

Zatim, odustali su od "ustavnog zakona za Brcko" jer jasno kazu da je "za SDA neprihvatljiva bilo kakva parcijalna ili regionalna reorganizacija..."

Po ustavu BiH (Aneksu 4) ne postoji pojam "ustavnog zakona", tako da su bili prinudjeni odustati od te ocigledne izdaje i blamaze cijele stranke, koju im je servirao Sulejman Tihic igrajuci kao Tadiceva lutka na koncu.

Kada je drzavna imovina u pitanju sada se toboze trazi prvo uknjizavanje na drzavu Bosnu i Hercegovinu, ali tako da imovina odmah postaje "predmet sukcesije na nize oblike organizovanja" (citaj: na entitete). Ovim samo varaju Bosnjake, koji su masovno trazili da se imovina uknjizi na BiH, a ne na entitete. Ovako, toboze udovoljavaju narodu, ali, nazalost, drzava BiH ce biti samo privremeni vlasnik - do sukcesije. Dakle, krajnji rezultat je isti, samo je prevara malo bolje upakovana.

Narod je trazio da imovina ostane drzavna da bi sacuvao drzavu, a oni toboze uknjizavaju imovinu drzavi, ali istovremeno je proglasvaju predmetom sukcesije, tj. iniciraju podjelu drzave.

Primjetimo rijec "sukcesija". To je rijec koju smo dobro naucili kada se raspala Jugoslavija, pa se "sukcesijom" podijelila imovina na njene sastavne dijelove. Dakle, udbaska grupa na celu SDA toboze udovoljava narodu, a u stvari i dalje gura podjelu Bosne i Hercegovine.

Kada je u pitanju popis stanovnistva i dalje guraju istu prevaru, da mi toboze dobijamo povratak prognainak u RS, koju smo u ranijim Glasnicima raskrinkali.

Sve ovo ukazuje da Tihic i Izetbegovic nailaze na otpor i u narodu i u stranci, pa moraju "igrati k'o majmuni na zici".

________________________________________


2. KO IMA GRUNT IMA I DRZAVU

Bosnu i Hercegovinu su pokusali sahraniti u Prudu. Nista bolje se ne moze ocekivati od trojice siledzija. Nije mi jasno kako su dosli na ideju da drzavnu imovinu komadaju, BiH nije umrla da bi vodili ostavinsku raspravu. Jedini zvanicni nasljednik RBiH je BiH, to je zakoniti slijed i u prvom koraku sva imovina mora biti gruntovno upisana na nasljednika. Ostali koraci koji mogu biti su posjedovna stanja gdje se mogu ukljuciti svi.

Vlasnistvo je pravo raspolaganja i upravljanja imovinom, a posjedovni status daje pravo za savjesno koristenje, bez prometovanja i prenosa prava na druge. Gruntovni upis imovine na drzavu BiH-u postaje titular na svakom dijelu teritorije. Titular BiH moze da uredjuje granice sa susjedima da pokrene postupke: npr. vracanja Sutorine, razgranicenja na moru, ugovoriti odnose za hidroenergetski potencijal rijeke Drine (do danas BiH nema nikakve koristi od Drine, jer manji entitet tako hoce).

Uskratiti pravo drzavi u korist entiteta znaci raspad drzave, a entiteti sa imovinom postaju drzave. Ko ima grunt ima i drzavu. Entiteti su pokazali da ne zasluzuju ta prava jer njihovo nesavjesno upravljanje imovinom skupo je kostalo nasu drzavu.

Prof. Hasan H.

________________________________________


3. BEOGRADSKI LUNOHOD

Ovih dana se cesto sjetim jednog vica iz vremena hladnog rata. U tom vicu se opisuje totalna pokornost Bugarske Sovjetskom savezu. Vic ide ovako:

Bugarski lider, Todor Zivkov dolazi da govori na Ujedinjenim nacijama. Kada je stao za govornicu i otvorio govor, odjednom se poceo ponasati kao robot koji ukoceno hoda po sali i nesto kupi sa poda.

- Sta se dogodilo?

- Rusi mu greskom poslali projekat Lunohoda, umjesto govora za Ujedinjene nacije. (Lunohod je tada bio Ruski robot na mjesecu koji je skupljao uzorke mejsecevog tla.)

A zasto mi se bas taj vic mota po glavi? Pa zar se Tihic ne ponasa upravo kao Lunohod? Naime, prije Pruda ode Tihic u Beograd na konsultacije sa predsjednikom Srbije Tadicem i onda u Prudu dogovori da se za Brcko usvoji "Ustavni zakon". Veoma interesantno, pojam "Ustavni zakon" uopste ne postoji u ustavu Bosne i Hercegovine (Aneksu 4), nego samo u Ustavu Srbije.

Ima jos mnogo dokaza da je Tihic beogradski robot na daljinsko upravljanje. Na primjer, niko u Bosni i Hercegovini, cak ni clanstvo SDA nije obavjesteno da ce Tihic ici u Beograd i u Prud da bi donosio sudbonosne odluke za Bosnu i Hercegovinu.

Normlano, jer zasto bi Tadic, koji drzi Tihicev "joystick", polagao racun Bosnjacima o svojim odlukama.

Dr. Muhamed Borogovac

_______________________________


4. ZIVIO PREDSJEDNIK STJEPAN MESIC, JEDINI ISKRENI BORAC PROTIV CETNISTVA

Vec godinama citam Glasnik Bosanskog kongresa, cak sam jednom uputila i komentar. Sad bih htjela putem vasih i nasih novina da se zahvalimo jednom velikom covjeku.

Postovani GOSPODINE PREDSJEDNICE REPUBLIKE HRVATSKE,

Zelim da vam se od sveg srca zahvalim jer ste jos jednom pokazali koliko ste
covjek i koliko ste prijatelj BiH.

Gospodine Mesicu Vi uvjek imate hrabrosti, srca covjecnosti i volje, ukazati Evropi i Svijetu sta se u stvari desava u susjednoj vam drzavi. Za mene ste veci predsjednik BiH nego sva trojica hohstaplera, koja joj sjede na celu i narodu za vratom, dok taj isti narod gleda bjelo.

Dok coban iz Laktasa kroji kapu po svojim mjerilima, ona dva ovna bez rogova, samo bleje i cekaju sta ce im reci doticni coban, a "niski predstavni" za BiH mirno sve posmatra i ceka sta ce se dalje dogoditi. Evropa i Svijet mudro sute, jedino se Vas glas cuje i to na pravom mjestu - u New Yorku. I dok taj Vas cin "srpske Vesti" karakterisu kao promasaj, ja vam odajem priznanje. A sto se srpskih medija tice, oni vec godinama ne spominju BiH, osim u rjetkim prilikama kad to ne mogu izbjeci.

Za njih odavno postoji DRZAVA REPUBLIKA SRPSKA, kojoj kumova mrtvi idiot Aljo Cetnik.

Kazem Vam hvala u ime svih mrtvih, prognanih i istjeranih BiH gradjana rasutih sirom svijeta.

HVALA VAM PUNO GOSPODINE PREDSJEDNICE

Suada T. Bec
_________________________________


5. STOTINE PATRIOTA SU ODSTRANJENI IZ POLITIKE I DOVEDENI NA RUB KONTEJNERA

Pise: Ibran Mustafic, Srebrenica

Procitavsi poslednji broj Glasnika nisam mogao da izdrzim, a da se ne javim.

Posebno me ponukalo jedno pismo citaoca koji Vas kritikuje tako sto se pita "Da li vam je iko dobar od nasih politicara"?

Ocito da cijenjeni citalac ne razumije stanje u bosanskoj (bosnjackoj) politici, koja uopste ne postoji, jer nema ni jedne politicke drzavotvorne partije?

Ja sam jedan od osnivaca SDA, koja je 1990 godine okupila toliki broj patriota koji ce bilo ko ikad tesko dostici.

Ja bi mogao sad sa prostora cijele BiH, dakle iz svih opstina, nabrojati prvih stotinjak ljudi koji su doslovno nestali na razne nacine sa politicke scene, samo zato sto nikad nisu bili na strani izdaje. I sam sam jedam od njih.

Kada sam, nakon povijesne izdaje u Daytonu, pomislio da je Stranka za BiH uistinu drzavotvorna patriotska stranka, stao sam uz rame Harisu Silajdjicu 1996 godine, ali nakon jednog predizbornog skupa u Libeku (Njemacka), na kojem sam se svim svojim bicem za govornicom obrusio na Anex 4 (Daytonski ustav), doslovno sam pometen iz njenih redova.

Nakon toga mi nije nista preostalo nego formirati partiju sa nekoliko patriota i krenuti dalje. Za vanredne izbore, poslije raspustanja Skupstine tzv. RS od strane Biljane Plavsic, izasli smo na izbore i dozivjeli da protiv nas mora intervenisati Vojska FBiH i Policija, tako da smo, poslije nekoliko incidenata i tuca na izbornim mjestima, morali da se suocimo sa novonastalom situacijom.

Uzgred da kazem, od svih ljudi koji su tada ucestvovali na izborima, svi su bili medju prvim osnivacima SDA u svojim opstinama, a tog momenta su bili svi nezaposleni. Kako izdrzavati politicku partiju, kad sve svi ljudi bore za golu egzistenciju, jer je trenutno politika u BiH "sudbina" kriminalaca, a posteni ljudi samo imaju pravo navijati.

I pored svih nedaca, nismo odustali, ali izdaja je najskuplji posao na svijetu, i bilo se jako tesko boriti sa ljudima koji su unovcili poslednju kap krvi "svoga" naroda.

1998 godine smo se prisajedinili BPS-u Sefera Halilovica, formirali platformu koja se iskljucivo temeljila na Ustavu RBiH, formirali infrastrukturu stranke na najvecem dijelu drzave, ali se taj isti dezurni "patriota" po kratkom postupku oslobodio svih ljudi koji su napravili stranku, da bi u svoje redove angazovao dezertere, profitere i sve druge koji BiH dozivljavaju kao privatni biznis.

Kad se trebao progurati aprilski paket, masa intelektualaca kroz tribine, rasprave, diskusije, u kojim sam i sam ucestvovao, zaustavila je taj paket, koji je imao zadatak samo legalizirati postojece stanje.

Medju najaktivnijim tada politicarima bio je i Mirnes Ajanovic, ali cim je u svom vokabularu poceo pominjati Republiku BiH, odmah je na najperfidniji nacin eliminisan iz aktivnog politickog zivota.

Na vasu zalost, BK pominje kao "patriotu" i nekog Izeta Hadjica koji je upetljan u A-SDA (Alijinu SDA). Pa gospodo iz BK, vi niste toliko naivni. Ima li iko bolji da dovrsi izdaju Alije Izetbegovica od njegova sina i dekretom postavljenog Tihica? Nema, ne moze to bolje uraditi jedno seljance iz Kalesije.

Citalac se pita sta je to uradio Bosanski kongres. Da nebi vi odgovarali na njegova pitanja, pokusacu reci ja neke cinjenice za koje znam:

1. Bosanski kongres je prvi podigao optuznicu protiv veleizdaje Alije Izetbegovica

2. Bosanski kongres je prvi gradjanima BiH obznanio i objasnio da postoji Tuzba RBiH protiv SRbije i Crne Gore za agresiju i genocid, tako sto je u BiH doveo prof.dr. Francisa Boylea sa kojim smo u BiH odrzali nekoliko tribina, pres konferencija, predavanja na fakultetima.

3. Bosanski kongres je medju prvima pokrenuo nacin finansiranja te iste tuzbe, ali su nasi izdajnici srusili i taj vec dobijeni proces.

4. Bosanski kongres je sa clanovima Udruzenja gradjana "Majke Srebrenice i Podrinja" pokrenuo pred Haskim Tribunalom sedamnaest krivicnih prijava protiv zvanicnika UN, Holandskog bataljona, Milosevica, Karadjica, Mladica,..i licno ih sa advokatom prof. Boyleom urucio Carli Del Ponte. Do tada nije postojala tuzba protiv Milosevica za genocid u BiH, i time je pokrenuta.

5. Bosanaki kongres je, ca clanovima UG "Majke Srebrenice i Podrinja" prvi unio zastavu sa ljiljanima u Memorijalni centar u Potocarima, koja je stajala u sklopu memorijalnog centra, dok je izdajnici nisu izbacili.

6. Bosanski kongres je zajedno sa UG "Majke Srebrenice i Podrinja" usklopu Memorijalnog centra u Potocarima izgradio pet jarbola po 11 m visine, okacio zastave Republike BiH, dva puta mijenjao zastave, dok izdajnici nisu i to putem "zakona" pokusali i taj nas "incident" rijesiti.

Da ne brojim dalje. Kad bi sve trenutno politicke partije u BiH koje se predstavljaju kao bosanske uradile kao Bosanski kongres, mi bi sada imali Republiku BiH.

Pomenuti citalac, koji se predstavlja kao magistar ekonomskih nauka, kaze da je konkretno ucinio nesto za pojedine kompanije u BiH, jer kako kaze, najprece je pomoci u ekonomiji. Od te pomoci, istinski patrioti u BiH dosli su vec na rub kontejnera.

Americku moc i ekonomiju je napravio americki ustav, a SAD su se pocele da urusavaju onog momenta kad je odlazeci idiot od predsjednika SAD-a dobrano urusio americki ustav i sve vrijednosti americkog sistema koje su je krasile, kao i to kad je poceo urusavati internacionalni pravni poredak.

Zato porucujem Bosanskom kongresum samo nastavite i ne osvrcite se ni na koga. Ima i BiH svojih Baraka Obama, koji su trenutno u pricuvi. Samo cekaju momenat. A tad ce biti, kome opanci a kome obojci.

Vjerni citalac Glasnika i saradnik NKRBiH.

_______________________________


6. "Nitko ne može ukinuti Republiku Srpsku!"

'Republika Srpska je plod Daytona i ne postoji nitko tko je može ukinuti ili smanjiti joj granice', rekao je predsjednik HDZ BiH Dragan Covic u intervju banjaluckim Nezavisnim novinama MOSTAR

- 'Dok god Srbi žele imati uredenje kakvo imaju, ne postoji Hrvat ili Bošnjak koji može uraditi nešto suprotno tome. Sve ovo što mi pricamo o ustavnoj reformi ima smisla samo ako ce naše prijedloge podržati dvije trecine Srba, Hrvata i Bošnjaka. RS je plod Daytona i ne postoji nitko tko je može ukinuti ili smanjiti joj granice', rekao je Covic.

'U Prudu je dogovoreno šest tocaka i jedna od njih je bila i rješenje ustavne problematike BiH. Dogovorili smo da amandmanski promijenimo, odnosno popravimo sadašnji ustav. Govorili smo o podjeli odgovornosti i nadležnosti triju razina vlasti, lokalne, srednje i državne. Isto tako smo govorili i o funkcioniranju vlasti, te smo odlucili popraviti ovo što trenutno imamo, a ne korjenito ga mijenjati. Ustavno pitanje srednje razine vlasti ce se takoder riješiti iako nije bilo govora o zemljovidima. Dakle, u konacnici cemo dobiti korjenito promijenjen i potpuno novi ustav, samo što cemo ga putem amandmana mijenjati postupno. Idemo korak po korak. Tako cemo riješiti i pitanje jednakopravnosti Hrvata u BiH', kazao je Covic.

Upitan znaci li to da odustaje od stajališta HDZ BiH da BiH treba biti država sastavljena od tri federalne jedinice koje bi bile formirane po, izmedu ostaloga, i etnickom kriteriju, te Sarajevom kao distriktom, Covic odgovara nijecno.

'Apsolutno ne! Mi ostajemo pri svom stajalištu da bi BiH sastavljena od tri federalne jedinice te distriktom Sarajevo bila najidealnije rješenje za sva tri naroda. Uostalom, to smo precizno kazali još prije godinu i pol dana'.
---

KOMENTAR: Par pitanja Covicu: Ako je Republika Srpska tako sigurna, zasto se onda toliko trude Dodik, Tihic i Covic da se legalizuje daytonski Ustav, da se izvrsi popis stanovnistva, da se uknjizi imovinu Republike BiH na entitete itd.?

Ako je RS toliko sigurna, onda joj ne morate vise pomagati, pustite je neka se sama cuva od gradjana BiH koji nece da se pomire sa gubitkom vjekovnih teritorija, u korist genocidne tvorevine.

M. B.
___________________________________


7. POMOZITE ODBORU "NASE STRANKE" U USA

Drago mi je da Bosance i Hercegovce upozoravate na vaznost dogadjanja u nasoj zemlji, jer vi to bolje vidite sa strane. Isto tako bi bilo jako korisno da ne etiketirate bosnjacke politicare kao cetnike, jer to oni nisu, kao sto ni dobar broj Srba nisu cetnici niti nacionalisti. Radi njih, i nas koji se zalazemo za multieticnu i multikulturnu BiH, molim vas, ne gubite kredibilitet i za ove dobre stvari koje radite. Potrebni ste nam da radite ove poslove umjesto opozicije u BiH koja i ne postoji.

Slazem se da su nasi politicari nesposobni, neujedinjeni, sa nedovoljno vizije, ali je moguce i da greske prave iz neznanja. "Nobody is perfect!"
Dakle, treba angazovati najbolje pravnike, advokate, te kao tim raditi na ispravljanju gresaka koje su do sada ucinjene i onemoguciti da se one dalje prave. OBRAZUJTE glasace u dijaspori da glasaju , ali da ne daju svoj glas za njih!.

U Kaliforniji je nedavno osnovan GLAVNI ODBOR Nase Stranke za Ameriku. Njihov prvi zadatak je da pomogne Bosancima i Hercegovcima da se registruju kao glasaci u BiH i da jedinstveno djeluju na politickoj platformi Nase Stranke, a to je BiH u svojim historijskim granicama, sa jednakim pravima svih naroda koji zive u njoj i narocito za postivanje prava i zakona, jacanje drzave BiH. Nadam se da je to ono za sto se i Vi zalazete.

Ne sumnjam uopste da ste se Vi davno registrovali, da redovno glasate, ali bi bilo dobro za sve one koji citaju vase komentare, da znaju koja je vasa politicka opcija i za koga ste vi sada glasali.

Isto tako, bilo bi jako korisno da Odboru nase stranke u Americe, posaljete instrukcije, koji je najkraci ili jedini nacin Registracije, kako bi to oni prosljedjivali dalje i tako ucinili da veci dio nasih sugradjana ucestvuje aktivnije u politickom zivotu zemlje, a ne da budu samo nijemi posmatraci i kriticari.

S postovanjem,

Sabiha Hadzimuratovic, Clan IO Nase Stranke
---

KOMENTAR: Mi ne stojimo ni iza jedne stranke, ali cemo podrzati svaki patriotski potez svake stranke. Mi smo se obradovali kada je Nasa stranka formirana, misleci da su se pojavili ljudi kojima je stalo do spasa domovine, ali smo se razocarali, jer je "Nasa stranka" odmah krenula zetoko u borbu za Dayton, tj. za legalizaciju Republike srpske, pa se ne vidi nikakav razlog zasto je osnovana, osim sto je pomogla nekim da postanu "javne licnosti".

Kada kazemo da su nasli lideri cetnici, mi to i argumentujemo. Npr. kako drukcije nazvati Tihica, koji radi na uknjizavanju drzavne imovine za RS, sto je cisti cetnicki inters.

Mi upotrebljavamno rijec "cetnici" da bi razlikovali Srbe (narod) od njihovih izroda cetnika.

Inace, mi smo pred svake izbore objavljivali detaljna uputstva za registraciju, koja mogu koristiti svi gradjani bez obzira na stranacku pripadnost. Vazna je Bosna i Hercegovina, a ne stranka. Mi svaku sranku vidimo iskljucivo kao potencijalno sredstvo odbrane domovine, a ne kao cilj samoj sebi.

M. B.

_________________________________


8. TRAZIMO ORGANIZOVANJE PATRIOTSKE STRANKE

Zahvaljujuci Bosanskom Kongresu na prvom mjestu, i u "tudjini" ja se osjecam prilicno edukovan u politickom/patriotskom smislu. Ujedno zelim da se zahvalim sa ogromnim postovanjem vasim naporima i energiji ulozenoj u edukaciji.

Mislim da je sada vrijeme - ovo vam pisem po drugi puta - da se organizujemo u Bosansku Patriotsku Stranku i prakticno stanemo iza Bosne. Vasa cijenjena pisma djeluju depresivno jer poslije njih ne osjecam da pripadam bilo kojem pokretu koji ce ocuvati nasu zemlju i time nemam mogucnosti da djelujem u gradjanskom smislu. Vase prijasnje objasnjenje da vi samo zelite da edukujete ljude u ovome momentu ne izgleda dovoljano za konacan uspjeh.

Molim vas, zajedno sa Bosanskim Kongresom, da ponovo razmislite o postojecoj mogucnosti i zapocnemo sa partijom koja ce u najmanjem slucaju ujediniti iseljenje bosanske gradjanje. Time mi iz tudjine dobivamo mogucnost za djelovanje i osjecaj aktivne pripadnosti bosanskim korijenima sto ce znacajno umanjiti nase frustracije. Ujedinjenje dijaspore bi bilo od ogromne vaznosti u smislu jacine daljeg djelovanja i ekonomskih mogucnosti patriotske partije.

Naravno dio partije moze nastaviti edukaciju koja je neophodna. Ja se nadam da necete ponovo bez najdubljeg razmatranje odbaciti ovu mogucnost.

Puno lijepih pozdrava iz Australije.
Mirza K.
---

KOMENTAR: Preporucujemo svakome dobronamjernom gradjaninu da se ukljuci u rad neke stranke. U svakoj stranci ima dobronamjernih ljudi i patriota koje treba organizovati i povesti u borbu da zbace kriminalce i udbase koji su uzurpirali vlast u svim vecim BH strankama.

Nas ne interesuje stranacka borba za vlast, nas interesuje samo spas domovine i mislimo da smo ovako, kao patriotska savjest bh drustva, korisniji kada je taj cilj u pitanju.

Mi smo na raspolaganju svakome bh patrioti u borbi za normalnu drzavu BiH, protiv snaga izdaje.

_____________________________________


9. BAJRAM SERIF MUBAREK OLSUN"

CESTITI BOSNJACI - ZELIM VAM STO DUG ZIVOT U DOBROM ZDRAVLJU, SRECI, VESELJU, BERICETU.

Nedzad sa porodicom

Kako Boga molim da ne zavrsim u gumenoj sobi, tako isto se molim za vas da ostanete pri pameti jer da i vas jos nema mi bi pod kontrolom imali samo PRUSAC.

Za malo ozbiljnije reforme uvjek sam uz vas, svako vam dobro zelim, a Bogu hvala samo cekamo signal"!? Nismo siromasi, sve preduslove imamo, narod je uz nas, moral je na nasoj strani, a dragi Bog nam je dao cijelokupnu logistiku. Pacovima i KVISLINZIMA SE MORA ODMAH IZ OVIH STOPA STATI U KRAJ, NE BIRAJUCI SRESTVA jer "Koza Nostra" bi imala sta da nauci od ovih bezkrupuloznih zvijeri. Uz Boziji blagoslov, oni bi trebali da zavrse u klinici u Ljubljani ili u Hustonu kao i njihovi prethodnici, koji imaju vjecni boravak u DZEHENEMU (PAKLU).

Sad kad je gamad provaljena spas ce traziti normalno u Srbiji, posto su oni kreatori VELIKE SRBIJE, od Izetbegovica, Tihica, Silajdzica, Lagumdzije do Tokica i ostale siche.

Sta oni mogu da kazu recimo Americi, Turskoj i drugim prijateljima BiH? ARAPSKI SVIJET SU DO MAXIMUMA IZMANIPULISALI, ali postoje i kod nas GESTETNERI, pa ako treba bacacemo propagandni materijal sa drveca jer nasa sirotinja nije u stanju da dodje do komada kruha, a kamoli do patriotskih mediskih kuca. Koje bi to bilo za nas ponizenje da nas taki maloumnici izigraju. Za pocetak ja startam, dragi moji cestiti Bosnjaci sa 100.000 letaka razumnih i jasnih za svakog smrtnika. Ovo mozemo legalno raditi, bar kazu da smo demokratsko drustvo.

Nedzad.

_____________________________________

10. MALO KARADJOJRDJEVO

Clanak Jospa Vricka

http://republikabih.net/kafe/index.php?topic=287.0

*********************************************************

Sunday, December 7, 2008

#577 Bakir Izetbegovic: Ne odricemo se dogovora iz Pruda‏

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

7. Decembar 2008.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 577

SADRZAJ:

1. OVAKVE SVINJARIJE MOGU TRPITI SAMO "GLUPI BOSANCI"

2. DIŽEMO GLAS PROTIV DOGOVORA DODIK, TIHIC I COVIC

3. TIHIC SE SVJESNO ZRTVUJE NA OLTARU VELIKE SRBIJE

4. Sulejman Tihic Dnevniku "D" Federalne televizije

5. TIHIC ZRTVUJE SEBE JER JE BOLESTAN

6. Tihic - zmija sa sto glava

7. NAS SU IZGLEDA ZIVE SAHRANILI

8. IMA LI IKO OD BOSNJACKIH POLITICARA DA VAMA VALJA?

9. IZDAJNICI SU ODSTRANILI IZ VLASTI SVIJU KOJI IM NISU APSOLUTNO POSLUSNI

10. Kako reagovati na ovolike provokacije nasih politicara?

11. TIHICEVO SVJEDOCENJE U KORIST SESELJA

PREGLED MEDIJA

12. SULEJMAN TIHIC: "LJUBIO SAM SLIKU DRAZE MIHAJLOVICA"

13. PECANIN NIJE UVIJEK NA PATRIOTSKOJ STRANI, ALI NI NE PODILAZI BANDI

14. BOŠNJACI ZASULUŽUJU BOLJE VOÐJE

15. Bosna i Hercegovina je dovedena pred uništenje

-------------------------------------------------------------------------
If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.
-------------------------------------------------------------------------

1. OVAKVE SVINJARIJE MOGU TRPITI SAMO "GLUPI BOSANCI"

Pise: Dr. Muhamed Borogovac

Slijedi naslov i citat clanka iz Avaza od 04.12.2008:

Izetbegovic: Ne odricemo se dogovora iz Pruda

Predstavnicki dom Parlamenta BiH jucer je zahtjev poslanika Sadika Bahtica da se Prijedlog zakona o državnoj imovini BiH razmatra po skracenoj proceduri uputio komisiji Kolegija na usaglašavanje, jer nije dobio potrebnu entitetsku vecinu. Prijedlog SBiH podrazumijeva da se sva imovina uknjiži na državu BiH koja bi onda ono što je potrebno entitetima i nižim nivoima davala na korištenje.

Pri glasanju o proceduri, Bahticev zahtjev podržala je i SDA što se u nekim kuloarima protumacilo da se ta stranka odrice dogovora iz Pruda. Medjutim, to je u izjavi za "Dnevni avaz" odbacio šef Kluba poslanika SDA Bakir Izetbegovic, pojasnivši da svaki Bošnjak, naravno, podržava to da se sva imovina uknjiži na državu, ali da je realnost cinjenica da takav prijedlog ne može dobiti podršku vecine.

- Kraj citata.

Znaci, poslanici SDA stranke navodno zele da drzavna imovina bude i uknjizena kao drzavna, sto je u potpunoj suprotnosti sa dogovorom iz Pruda, ali zato sto "Srbi" ne pristaju na to, SDA ce pristati na ono sto Srbi zele, da drzavna imovina bude uknjizena entitetima. Pa gdje to na svijetu ima da se automatski glasa za protivnicki prijedlog, zato sto se protivnik ne slazu sa nasim prijedlogom! Jer, dogovor iz Pruda nije nikakav kompromis, nego ispunjenje svih cetnickih zelja, i uz to je jos i suprotan i zakonu.

Zamislite da su npr. Kosovari ili Hrvati ili Crnogorci tako pregovarali sa Srbima. Mozete li zamisliti, npr. Hashima Thacija kako govori Albancima: "Mi bi volili da smo nezavisna drzava, ali Srbi se ne slazu, pa smo odlucili da glasamo za "sporazum" po kojem ostajemo pod Srbijom."

Zamislite da je Djukanovic kazao Crnogorcima: "Mi naravno zelimo nezavisnu Crnu Goru, ali Srbija se ne slaze, pa cemo onda i mi glasati da ostanemo sa Srbijom."

To sto Izetbegovici rade Bosnjacima, to se zove infantilna prevara. U drugim narodima to prolazi samo kod djece, a kod nas prolazi kod Izetbegovicevih sljedbenika iz SDA stranke. Tu vrstu prevare je uveo Alija Izetbegovic koristeci servilnost podanika u SDA stranci, koji su radije vjerovali u neku neobjasnjivu, nadnaravnu "dedinu" mudrost, nego u svoj zdrav razum.

I kao sto to biva, kakav otac takav sin, a takvi i bijedni poslanici iz SDA koji radije slijede lupeza, nego da se isprave kao dostjanstveni ljudi i prekinu smrtnonosnu igru sa nasom domovinom, a i sa buducnoscu svoje djece.

Namecu se prirodna pitanja SDA poslanicima i clanstvu:

Zasto bi se uopste islo u bilo kakvo popustanje cetnicima? Zar nije bolja i ovakva Daytonska BiH, nego jos jaca RS, koja ce nam jos vise zivot zagorcavati? Zar ovo nisu gigantski koraci ka otcjepljenju RS, a onda niko ne moze predvidjeti sta ce biti sa Federacijom, koju niko nece priznati kao drzavu, jer Federacija nije konstituisana kao drzava, te ce njeni dijelovi vremenom postajati lak plijen velike Srbije?

Bezbrojni su rizici koje donosi "sporazum" iz Pruda, ako se izglasa u skupstini, i vjerovatno ce onda sve zavrsiti sa brzim nestankom Bosnjaka kao drzavotvornog naroda, a to znaci dugorocno i nestankom Bosnjaka kao bilo kakvog naroda, njihovim daljim raseljavanjem i nasilnom asimilacijom u Srbe.

Jos jedna poruka clanstvu SDA. Poznato je da se Komunisticka partija nije mogla pohvaliti svojom demokraticnoscu. Medjutim, ipak nikada se neka vazna odluka nije donosila, a da nije prvo prodiskutovana na svim partijskim celijama, na svim nivoima stranke. Da li se Tihic konsultovao sa clanstvom stranke prije dogovora u Prudu? Ni govora. Umjesto toga on se prije odlaska u Prud konsultovao sa predsjednikom Srbije Tadicem u Beogradu.

I ne smao to. Da li Izetbegovic i Tihic namjeravaju barem sada dati sporazum iz Pruda na diskusiju clanstvu? Zar nisu obavezni dobiti misljenja partijske baze SDA u partijskim celijama sirom BiH? Zar ni toliko ne uvazavaju clanstvo? Znaju li oni za pojam transparentnosti?

A oni ne smiju da se konsultuju sa clanstvom jer znaju da nece dobiti dozvolu za taj izdajnicki sporazum. Mi to znamo jer smo zatrpani pismima protiv Tihic-Dodik-Covicevog sporazuma. U slijedecim prilozima objavljujemo neke clanke, i to uglavnom one koji su nam stigli iz SDA kruga.

_______________________________


Protestno pismo udruženih snage najuglednijih i najcitanijih bošnjackih web portala: Patriotska liga BiH, web magazin Bošnjaci.Net i Bosna prkosna od sna

2. DIŽEMO GLAS PROTIV DOGOVORA DODIK, TIHIC I COVIC

Autor: Bnet Press

Objavljeno: 28. November 2008. 07:11:25
Udružene snage najuglednijih i najcitanijih bošnjackih web portala
www.plbih.org – Patriotska liga BiH
www.bosnjaci.net – web magazin Bošnjaci
www.bosnaprkosnaodsna.mine.nu – Bosna prkosna od sna

Ne damo našu zemlju!

Centrala SDA Sarajevo – n/r gosp. Sulejmana Tihica
Predsjedništvo BiH – n/r dr. Harisa Silajdžica
Parlamentarna skupština BiH – poslanicima iz reda Bošnjaka

Protestno pismo povodom postignutog dogovora iz Odžaka

Povodom nedavnih dešavanja, potpisanog dogovora iz Odžaka i prepucavanja putem medija naših bošnjackih lidera, udružene snage najposjecenijih bošnjackih web portala (u naslovu) ovom prilkom žele da iznesu nezadovoljstvo i zgražanje clanova, patriota i Bošnjaka koji državu Bosnu i Hercegovinu doživljavaju kao svoju jedinu domovinu.

Živjeti u ovom vremenu, gdje se i nakon rata asimilira naše nacionalno bice, ideologija Bošnjaka se definira i prikazuje u negativnom smislu, vodi nas ka postavljanju jednog pragmaticnog pitanja: „Da li je genocid i u miru sudbina Bošnjaka“? - ovog puta od strane naših bošnjackih lidera.

Novi udar na krovnu instituciju državu BiH, ovog puta od strane lidera SDA gosp. Sulejmana Tihica je neprihvatljiv, te su ovakvo kompromitirajuce djelo Bošnjaci, po prvi put nakon postdejtonskog perioda, osudili kroz burna reagovanja i ovaj potez nazvali diskriminirajuci za nas Bošnjake. Gosp. Tihic je izabran od strane Bošnjaka, kako bi zastupao njihove vitalne i nacionalne interese, kao što se vidi iz pomenutog da isti ne radi u skladu s tim, pa se postavlja pitanje: „Da li je on ta adekvatna licnost za tu poziciju - predstavljajuci Bošnjake i rušeci njihove interese“?

Okrenite se i poslušajte glas javnosti obicnih gradjana, onih istih ljudi koji su vas izabrali da radite u interesu njih i države Bosne i Hercegovine,a ne u interesu onih koji ovu zemlju ne smatraju svojom domovinom.

Gradjani ove zemlje traže odgovore na ova pitanja:

1.) DRŽAVNA IMOVINA – Na osnovu Clana 1. Ustava BiH, država Bosna i Hercegovina je pravni nasljednik državne imovine, ovim dogovorom pitanje državne imovine, koju je država Bosna i Hercegovina dobila kao pravni i legitimni vlasnik imovine Republike Bosne i Hercegovine (iz bivše SFRJ), bit ce riješeno zakonom o državoj imovini.

Koliko znamo takav isti zakon na državnom nivou nije donesen, a hoce li i biti donesen veliko je pitanje. Do donošenja tog državnog zakona, država BiH i njena imovina ostaje na vjetrometini onih koji je otudjuju i djele po entitetima i kantonima, a samim tim da sva ta imovina nije prije uknjižena kao vlasništvo države Bosne i Hercegovine i tako se državi kao krovnoj instituciji uskracuje širenje njenih nadležnosti, a proširuju entitetska – najviše genocidne tvorevine.

2.) POPIS STANOVNIŠTVA – Kako ste vi, naš „lider“, mogli potpisati neprihvatljive stavove koji se odnose na popis stanovništva, koji kao takav ide na štetu Bošnjaka?

Nemaju podršku od gradana BiH
Pristao je na etnicki kriterij, bez obzira na cinjenicu da Aneks VII Dejtonskog sporazuma (povratak prognanih) nije sproveden i da tzv. Republika Srpska na sve nacine svim silama i nastojanjima želi eliminisati prognane u tom entitetu iz popisa gradjanstva BiH. U ovakvom pregovorima uslov je trebao biti prvo sprovedba ovog aneksa, pa tek onda vršenje popisa stanovništva, jer ovim ovakvim dokumentom vršite istrebljenje naših Bošnjaka, kao što su to radili oni 92. – 95. godine i to metodama silovanja, protjerivanja, nasilnog raseljavanja i ubistvima.

Koliko ce naša bošnjacka dijaspora biti uskracena i biti izbacena iz popisa ostaje da se vidi, a to nam govori i clan 17. Zakona o državljanstvu koji je i danas na snazi. Ogromni broj Bošnjaka ima upravo takva državljanstva s kojima BiH nije sklopila bilateralni ugovor i samim tim prestaju biti državljani BiH. Isti ti ljudi su otišli ne svojom voljom, vec posljedicama genocida i etnickog cišcenja, što se vidi da i danas predstavnici bosanskih Srba koji su na politickoj sceni, odbijanjem i stavljanjem van snage tog zakona u Parlamentarnoj proceduri, rade na tome da se izmjeni etnicka slika države Bosne i Hercegovine.

3.) PITANJE BRCKO DISTRIKTA - Kada je u pitanju Distrikt Brcko, dogovoreno je da se riješi donošenjem Ustavnog zakona dvotrecinskom vecinom u Parlamentu Bosne i Hercegovine, iako je poznata cinjenica da u Ustavu BiH ne postoji termin „Ustavni zakon“, što je dakle još samo jedan ustupak onima koji ne žele dobro državi Bosni i Hercegovini i žele taj dio pripojiti sebi kroz ustavne amandmane.

4.) REFORMA USTAVA BiH – Kod ovog pitanja tražit ce se strucna pomoc medjunarodnih istitucija - jako zanimljivo, a još interesantnije da se u ovom dokumentu pominje tema o središnjem nivou vlasti – entitetima. Zar se ne ide ka tome da se entiteti ukinu, da država Bosna i Hercegovina bude gradjanska, jedinstvena, cjelovita, nezavisna i multietnicka.

Na kraju postavlja se pitanje, zar se ovim obicnim komadom hartije potvrdjuje: hiljadama poginulih šehida, ustolicenje genocidne tvorevine, preko nekoliko stotina hiljada progrnanih, hiljadama silovanih, ubijenih, masakriranih, brisanje granica BiH...?
Koga je to sutra briga šta ce biti sa državom Bosnom i Hercegovinom?
Da li s novim napadom na integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, 2014. godina oznacena kao i kraj države Bosne i Hercegovine?

Ako vec imamo genocidnu tvorevinu, zašto se radi na tome da bude produžena ruka i u buducnosti. Ko garantira državljanima BiH da ce država Bosna i Hercegovina ostati u ovim granicama? Dovoljno je što gosp. Dodik pljuje po Bosni i Hercegovini i negira njeno hiljadugodišnje postojanje, vec govori da nam je nametnuta.
Zar je ovo došlo vrijeme da se toj ideji i grupi priklanjaju „bošnjacki lideri“, sada Tihic, a sutra...?

Oblik državnosti u ovom trenutku ne smije biti utemeljen na hegemoniji i suspenziji osobitosti Bošnjackog naroda, vec na nacionalnom konsenzusu. Ocito nekima nije jasno da se greške povijesti ne smiju ponoviti.U današnje vrijeme bošnjacka nacionalna svijest, treba da se profilira u suvremeno nacionalno bice, a sadašnja „borba“ gosp. Tihica oslikava „herojske podvige“, moc i vrlinu vladarenja, a ne i sagledanu ljudsku tešku zbilju i složenu psihološku, moralnu i socijalnu dramu koja se odvija na uštrb Bošnjackog naroda, za radi prosvjetiteljskih iluzija bratsva i jedinstva.

Pozivamo sve lidere bošnjackih i probosanskih stranaka, da sjednu skupa i zajednickim djelovanjem usaglase stavove po pitanju reformskih procesa, koji predstoje našoj zemlji, a sve u cilju jacanja države Bosne i Hercegovine i bolje pozicije Bošnjaka u ovoj državi.

Ovakav poziv se odnosi prvenstveno na dr. Harisa Silajdžica i gosp. Sulejmana Tihica, koji su izabrani od vecine Bošnjaka, odnosno dobili njihovo povjerenje. Nije vrijeme za prepucavanje putem medija, jer svima je jasno kome godi ovakva prepiska.

Prošlo je vrijeme izdaje, prodaje i kockanja s državom Bosnom i Hercegovinom, ako nekima nije stalo do ove države, porucujemo da ima još onih istinskih patriota koji vole ovu zemlju i smatraju je svojom jedinom domovinom, jer mi drugu nemamo i nikad necemo podržati one koji šuruju i rade sa izdajnicima i neprijateljima Bosne i Hercegovine.

Prije nego se ovakav krnjavi dogovor iz Odzaka – Pruda stavi u Parlamentarnu proceduru na razmatranje, razmislite da li upravo to ide u prilog nama Bošnjacima i državi BiH, po dosadašnjim reakcijama obicnih gradjana stvari tako ne stoje.

U nadi da cete ovakvo otvoreno protestno pismo, shvatiti u najboljoj mogucoj namjeri, prvenstveno za gradjane BiH i razmotriti do sitnih detalja, mi Vam
se srdacno zahvaljujemo.

S poštovanjem!

Istinski patrioti ove zemlje!

Glavni urednici i administracija web portala:

www.plbih.org
www.bosnjaci.net
www.bosnaprkosnaodsna.mine.nu

http://www.bosnjaci.net/prilog.php?pid=29865

_______________________________________


3. TIHIC SE SVJESNO ZRTVUJE NA OLTARU VELIKE SRBIJE

Postovani gosp. H. K. hvala sto set nam poslali vas proglas.

Veoma dobra vijest je da se narod probudio i da sa svih strana stizu saopstenja protiv Tihiceve izdaje naroda i drzave.

Nazlaost, Tihic i njegovi udbasi, koje je on infiltrirao medju poslanike, dok je ujedno rastjerao patriote iz rukovodstva stranke, su izgleda odlucili da se zrtvuju na oltar velike Srbije. Ne osvrcu se sto ih Bosnjacki narod prezire i mrzi, oni idu odlucno dalje da dovrse projekat velike Srbije.

Jedini nacin da budu zaustavljeni je da narod izadje na demonstracije ili da se pobuni SDA clanstvo protiv svih izdajnika na celu stranke.

Onaj Bosnjak koji bi sada izveo narod na demonstracije protiv izdaje drzave usao bi u istoriju kao spasitelj bosanske drzave.

Nacionalni kongres R BiH objavljuje ovo saopstenje vasih web stranica, i podrzava svaku akciju na rusenju izdajnika.

Slijedeci clanak pokazuje da Tihic i njegovi udbasi u parlamentu ne odustaju od namjere da u parlamenu potvrde sporazum iz Pruda, ne osvrcuci se na masovnu pobunu SDA baze.

Dr. Muhamed Borogovac

______________________________


4. Sulejman Tihic Dnevniku "D" Federalne televizije

24SI - Izmedju mnogobrojnih pitanja na koje je odgovarao predsjednik SDA, kao najzanimljivija se izdvajaju ona o sporazumu trojice lidera stranaka, SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a, postignutom u Prudu kod Odžaka.

"Meni nije potrebna kontrola, svi poslanici SDA to podržavaju... podržavaju iz srca", kazao je predsjednik SDA odgovarajuci na pitanje o tome da li ce svi poslanici SDA glasati za ovaj sporazum, aludirajuci na poslanika Mehmeda Žilica koji je iako clan SDA, glasao protiv "aprilskog paketa" ustavnih promjena.

"Dugo vremena nije bilo ovakvog jedinstva i ovakvog slaganja kao što je slucaj sa sporazumom iz Pruda", odlucan je bio Tihic o tome kakva su razmišljanja najvišeg rukovodstva SDA o spomenutom sporazumu.

Na pitanje o tome ko stoji iza dogovora iz Pruda, Dodik, Covic i Tihic ili možda stranci, predsjednik SDA je odgovorio:

"Iza dogovora stoje nas trojica, stranci nemaju nikakve veze sa dogovorom, stranci nisu ucestvovali u njegovoj pripremi, a medu nama trojicom, cini se da ja najviše stojim iza toga i to je sigurno dobar sporazum".

(24sata.info)

_______________________________________


5. TIHIC ZRTVUJE SEBE JER JE BOLESTAN

Tihicev intervju u dnevniku "D" Fderalne televizije u potpunosti razjasnjava ulogu izdajnika. Tihic precizno definise da on i poslanici SDA iz srca zele tzv. RS i da stranci nemaju nista sa dogovorom iz Pruda. On cak ide toliko daleko da se zrtvuje kako bi sva krivica za izdaju sutra bila na njemu. Na taj nacin ce oprati svoje saradnike, cetnicke agente, domace izdajnike. Tihic ionako ima neizljecivu bolest pa mu je vjerovatno svejedno.

Vjerovatno se zato i zuri toliko da bi jos za zivota vidio veliku Srbiju.

N. N. Prijedor

_______________________________________


6. Tihic - zmija sa sto glava

Vec duze vrijeme u bh. medijima vlada otvoreno nezadovoljstvo sa politikom SDA i njenim rukovodstvom, posebno sa javnim nastupima predsjednika Sulejmana Tihica. To nezadovoljstvo je s razlogom kulminiralo posljednjih mjesec dana nakon sramotnog dogovora tri vladajuce stranke iz Pruda. Tihica ljudi s pravom nazivaju najpogrdnijim imenima i najvecim izdajnikom u istoriji Bosnjaka i Bosne i Hercegovine. Jedan od mnogih komentatora kaze: - Tihic je zmija sa stotinu glava koja samo ceka momenat da ugrize Bosnjake.

Covjek ne moze a da s ne slozi sa ovom ocjenom.

Da ne pravimo detaljan popis mnogih politicko-pravnih “bisera” i provala Tihica evo samo nekoliko ilustracija:

- Dati i pokloniti drzavnu imovinu jednom entitetu nije obicna izdaja. To je veleizdaja tj. akt ciste drzavne izdaje, zbog cega se u normalnim drzavama ide na dozivotnu robiju. Da Dodik nema Dejtonsku RS on bi je dogovorom iz Pruda sigurno ostvario, jer je posjedovanje drzavnog bogatstva i vladanje ekonomskom bazom jedan od najbitnijih preduslova politicke moci.

- U razgovoru sa predstavnicima Bh. Zajednice u Holandiji 12. aprila 2006. u potpuno neuspjelom pokusaju da ubjedi prisutne u nuznost usvajanja tadasnjeg prijedloga ustavnih amandmana, u nedostatku razumnih argumenata Tihic upozorava prisutne ljude – zrtve agresije i genocida - na “opravdane strahove Srba u BiH od opasnosti Bosnjacke majorizacije”. Ovim se Tihic otkriva kao covjek koji se brine za interese Srba, a ne za interese Bosnjaka, jer su takvi stavovi apsolutno neosnovani i istorijski potpuno neutemeljeni. Naprotiv, ako neko treba da strahuje i da bude krajnje oprezan onda su to Bosnjaci jer ih posljednji rat i iskustva iz proslosti drasticno opiminju u tom pogledu.

- Istog dana Tihic se u razgovoru sa predsjednikom Holandskog parlamenta Dr. F.W. Weisglasom zahvaljuje sto je holandska vlada prihvatila 10.000 izbjeglica iz Bosne i Hercegovine, smanjujuci tako stvarni broj izbjeglica u ovoj zemlji za vise od tri puta (vidi stvarno stanje u brosuri Etnicke manjine… Tabela 2.1 na str.20

http://www.integratie.net/binaries/kiem/bulk/onderzoek/2005/3/0_etnische_groeperingen.pdf

Ta potpuno netacna informacija je dugo stajala na stranici www.tihic.ba i nakon tri intervencije i upozerenja da se radi o teskoj gresci dobio sam odgovor iz njegovog kabineta: - pa predsjednik dobro zna koliko gradjana BiH ima u Holandiji.

Znaci, namjerno je, iz nekih svojih pragmaticnih politickih potreba, minimizirao stvarni broj izbjeglih i prognanih gradjana BiH u Holandiji.

Tom prilikom mu ni na kraj pameti nije palo da protestuje i trazi korekciju podataka sto je oko 9000 Hrvata iz BiH jednim potezom pera pripisano Hrvatskoj, a ne Bosni i Hercegovini u ovoj zemlji (vidi objasnjenje na str. 22 u navedeno u istoj brosuri).

Sve su ovo primjeri u kojima Tihic, nazalost, kao trivijalac najviseg ranga ignorise elementarne norme odgovornog politickog ponasanja i predstavljanja osnovnih interesa Bosnjackog naroda kako u zemlji tako i u inostranstvu. Na kraju moramo se sloziti da je na pocetku navedeni komentator apsolutno u pravu.

D. Kuric

______________________________________


7. NAS SU IZGLEDA ZIVE SAHRANILI

Pogledao sam prosli Glasnik i to me potsjeti na onu: Nemaš osobne iskaznice, mrtav si, umro si kada ti se dogodila saobracajna nesreca. Dodje ekipa i lijecnik ustanovi: Ovaj je živ, ovaj je mrtav itd. i ostave pozornika da cuva dokaze, ali nakon odredjenog vremena jedan od onih za koje je lijecnik utvrdio da je mrtav se probudi i kaže pozorniku: "Ej ja sam živ." Ovaj odgovara: "Ne ti si mrtav i lezi dolje jer je tako rekao doktor." E to smo mi. A na kraju zato i jesmo tamo gdje smo.

Ante G.
---

KOMENTAR: Upravo tako. Bosnu i Hercegovinu su svi otpisali kada je potpisan Dayton, ali se ispostavilo da ubistvo nije izvrseno propisno te da "mrtvac" jos daje znake zivota. E sada je na redu finalna egzekucija, usvajanje sporazuma iz Pruda u Skusptini BiH.

M. B.

__________________________________


8. IMA LI IKO OD BOSNJACKIH POLITICARA DA VAMA VALJA?

Postovani urednici ovog glasnika,

Evo vec duze vrijeme pratim Vase casopise i mogu da kazem da imate divnih vijesti. Nazalost jako je cudno da po Vama nevalja ni jedan Bosnjacki politicar. Eto svi su po Vama izdajnici, clanovi udbe, cetnici itd. Cinjenica je da su Silajdzic, Izetbegovic i Sacirbegovic napravili zivotnu gresku sto su potpisali Dejton i time prije svega zaustavili Armiju da oslobodi nasu drzavu kad su to mogli, te poklonili Dodiku i takvim kao on pola drzave. Medjutim, ne mislite li Vi da su neki od ovih ljudi naucili lekciju i to sada pokusavaju da poprave? Ne mislite li Vi da umjesto pljuvanja po tim ljidima njima treba pomoci, i podrzati ih u nekim stvarima?

Ako ste tolike patriote kako se prestavljate zasto ne uradite sto pametno kako bi pomogli BiH, a uz to i nasim gradjanima. Zar Vi takvi intelektualci ne vidite da sami sirite mrznju izmedju nasih gradjana? Zasto malo ne otvorite oci i usi, te pitate svoje citaoce sta oni misle o Vasem stavu koji ste zauzeli? Zasto ne pokrenete konkretnu akciju da sto promijenite? Izidjite pred narod sa dokazima o kojim tako pisete i uvijerite ih da glasaju za vasu stranku? Nemojte da bude opet po onoj staroj Bosnjak moze sve da oprosti svom komsiji izuzev uspjeha, pokazite da ste bolji od toga!

Usput moram da izjavim da sam jako razocaran Vasom izjavom o rahmetli Begu Adil Zulfikarpasicu. Zar Vas nije sramota da ga nazivate udbasem tokom rata u BIH? Taj covijek i ako je bio njihov clan svojim djelom u zadnjih 30 i vise godina sigurno je dokazo da je veci Bosnjak od sviju nas a kamoli neki od Vasih prijatelja koji neprestalno siju mrznju i smrad. Kad poklonite Bosni i Bosnjastvu koliko je on onda mozete da se poredite sa njim, a dotad bi Vam moji dragi intelektualci pametnije bilo da mu se samo divite i kako nas narod kaze: 'Zakivate u zvijezde'.

Mislim da ste uradili ljepu stvar sto ste objavili ono pismo studenata islamskih nauka o nasem Reisu Cericu i njegovim dvorima. Medjutim zalosno je to da Vi niste stali iza tako jednog stava i pozvali muslimane iz dijaspore i BiH, da potpisu peticiju protiv tako nemoralnog i neislamskog ponasanja nase uleme. Bez obzira na autenticnost onog pisma mi muslimani se slazemo sa pogledima koji su u tom pismu i zelimo da se ono podrzi. Na zalos i sam sam bio svijedok zloupotrebe polozaja nasih imama i njihovog krsenja Kur'anskih propisa. Ne dozvolite da trud ljudi koji su pisali ono pismo padne u zaborav.

Stoga postovani urednici ako i sami niste dusmani BiH zasto ne objavite ovu moju kritiku u iducem broju i pitate Vase citaoce sta oni misle o ovom i vama.

Na kraju posto sam samo magistar ekonomije, svoj patriotizam i podrsku BiH ispoljvam kroz ekonomsku podrsku nasih firmi, organizacija i pojedinaca. Te na taj nacin jacanjem dobra pokusavam indirektno uticati na nepravdu koja je zadesila nas narod. Rezutat mog rada do sad je 6 firmi koje stimuliraju BIH ekonomiju. Molim Vas recite mi jednu stvar sto ste Vi ucinili da bi poboljsalo politicko, ekonomsko ili dusevno stanje naseg naroda ili nase drzave?

S postovanje
I maksuz Selam
O. Softic

___________________________________


9. IZDAJNICI SU ODSTRANILI IZ VLASTI SVIJU KOJI IM NISU APSOLUTNO POSLUSNI

Postovani gosp Sosftic,

naravno da nam niko od izdajnika na vlasti ne valja. Nesreca je to sto izdajnici toliko cvrsto drze vlast da su sve disonantne glasove odstranili. Cim bi neko ucinio bilo kakvo patriotsko djelo, odmah bi bivao odstranjen iz vlasti. Lista odstranjenih i vec zaboravljenih je veoma dugacka, od ratnih cistki, npr. Sefera Halilovica i Munje Alibabica, do Mehmeda Zilica i Izeta Hadzica.

Nije problem u nama jer mi smo spremno hvalili svaki patriotski potez, ukljucujuci i Tihiceve i Silajdziceve poteze, dok su nas uspjesno varali prije par godina.

Zar mi nismo aplaudirali Tihicu kada je zalupio vrata Donaldu Haysu? Nismo mogli tada znati da je to samo predstava, da bi zadobio povjerenje naroda, da bi kasnije lakse mogao izdati taj isti narod gurajuci Haysove (aprilske) amandmane.

Zar nismo podrzali Silajdzica dok nije pocao raditi potpuno obratno od onoga sto je prije izbora obecavao? Problem je sto su izdajnici temeljito ocistili vlast od svakoga ko im nije apsolutno pokoran.

Dakle, mi smo dobronamjerni, i ne rukovodimo se zaviscu zbog njihovog "uspjeha", kako vi insinuirate. Najveci uspjeh je ostati dostojanstven, uspravan covjek koji nece izdati domovinu zbog bilo kakvog licnog interesa.

A koju smo to mi dobru stvar ucinili? Pa npr. vec 15 godina obrazujemo narod o izdaji drzave. Koliko smo prevara razloblicili slicnih npr. prevari Bakira Izetbegovica u uvodnom clanku ovog Glasnika. Ako odete na razne BH web stranice vidjecete da se BH politicki jezik promjenio u odnosu na vrijeme Alije Izetbegovica. Tada se govorilo o "Sudbina je da se Bosna podjeli.", jer navodno "Svijet mrzi muslimane'", a sada se govori o Ustavima i internacionalnom pravu. I to, ponovo se govori o Ustavu Republike BiH, tj. o Republici BiH, koju su izdajnici mislili da su davno sahranili. Mislili su da su zavrsili projekat, da je RS legaizovana. Mi smo neprekidno ponavljali da RS nije legalna, jer Dayton nije ratifikovan i jer Anexs 4 nije prosao skupstinsku proceduru usvajanja ustava, i sada su izdajnici primorani da ponovo razmisljaju kako da legalizuju RS. Dakle, Bosna i Hercegovina je dobila jos jednu sansu da sacuva svoju drzavnost. Naravno, to sve nije samo nasa zasluga, ali smo uvijek bili u prvim redovima onih koji su se borili za to.

Dr. Muhamed Borogovac

__________________________


10. Kako reagovati na ovolike provokacije nasih politicara?

Evo ne znam kako reagovati na ovolike provokacije nasih politicara i jos vece provokacije politicara manjeg entiteta, sa ovim ukidanjem prefiksa Bosanski kod gradova Bosanski Brod i Bosanska Kostanjica.

Ako iko moze da nesto ucini onda moze BOSANSKI KONGRES da pokrene akciju ukidanja prefiksa Srpska kao sto ste pokrenuli peticiju za dvojno drzavljanstvo prije nekoliko godina. Ako i dalje budemo pojedinacno protestvovali sebi u njedra sigurno nece biti nikakva efekta.

Zato sam siguran da jedino svi mi zajedno sa VAMA mozemo nesto uspjeti. Izmedju ostalog, treba ukinuti i naziv federacija i dva entiteta zvati veci i manji BiH entitet.

Pozdrav

Bahrija I.

---

KOMENTAR: Postovani gosp. Bahrija, mi svakim Glasnikom pokusavamo nesto uraditi, koliko god je moguce. Svaki Glasnik otvara oci narodu, u nadi da ce se stvoriti kriticna masa BH patriota koji ce se suprotstaviti Tihicu i Izetbegovcu, da im ovo ne prodje kroz skusptinu?

M. B.
________________________________


11. TIHICEVO SVJEDOCENJE U KORIST SESELJA

Citat iz Avaza od 3 decembra 2008:

Na pocetku unakrsnog ispitivanja, Šešelj je Tihica pitao da li je u toj "teškoj i tragicnoj sudbini ikada sreo ljude koji su se
predstavljali kao dobrovoljci Srpske radikalne stranke ili 'šešeljevci'".

"Sretao sam ljude koji su se predstavljali i izgledali kao cetnici...Vi ste bili na celu stranke koja je to promovisala...Ali,
niko se od njih nije predstavljao kao 'šešeljevac'", odgovorio je Tihic.

"Smatrate li mene odgovornim za ono što vam se dešavalo", glasilo je sljedece pitanje optuženog.

"Odgovorna je bila politika nacionalne iskljucivosti i podjele Jugoslavije i BiH koju ste vi, izmedu ostalih, promovisali", uzvratio je Tihic.

- Kraj citata.

Ko se razumije u sudjenja zna da optuzba mora dokazati da je za konkretne Tihiceve patnje po cetnickim logorima odgovoran Seselj. Jasno je da je svojim svjedocenjem Tihic pomogao Seselju, jer je eksplicitno rekao da to nisu bili "seseljevci".

Jedina dobra vijest je sto je polticka kultura Bosnjaka toliko narasla da je i ovo Tihicevo "svjdocenje" pravilno shvaceno u narodu. Mada su moderatori web stranice Avaza masovno brisali reagovanja protiv Tihica, ipak su poneko morali ostaviti. Slijedi jedno takvo reagovanje citaoca Avaza:

---

OVO JE CIST ALIBI ZA SESELJA I NJEGOVE KRVNIKE.

Odlucujuca izjava od Tihica koja se tice Seselja je da medju njima nije vidio "seseljevaca",...niko se nije pretstavljao kao "seseljevac".
To je jasna izjava i svjedocenje u korist Seselja. Drugacije se to ne moze od strane suda protumaciti.

Ovo sve ostalo sto je pricao, kukao i razglabao je za sud nevazno jer se ovdje sudi samo Seselju pa je zato sudija i preupitao "da li je Tihic tamo vidio seseljevce". Jos je poletio da nabroji sto vise gradova u BiH gdje sve "seseljevce nije vidio".

KAKAV JE TO "SVJEDOK OPTUZBE" KOJI O SLUCAJU SESELJ NEMA NISTA DA KAZE NEGO PRICA SAMO O SVOJIM PATNJAMA KOJE JE DOZIVIO, A KOJI SU U SUDJENJU SESELJU ZA SUD IRELEVANTNI.

TIHIC JE PO DATOJ IZJAVI I SVJEDOCENJU CISTI SVJEDOK ODBRANE-TU NEMA NIKAKVE SUMNJE.

__________________________


PREGLED MEDIJA

12. SULEJMAN TIHIC: "LJUBIO SAM SLIKU DRAZE MIHAJLOVICA"

http://www.biznis.ba//index.php?option=com_content&task=view&id=51044&Itemid=2

_____________________________________


13. PECANIN NIJE UVIJEK NA PATRIOTSKOJ STRANI, ALI NI NE PODILAZI BANDI

http://www.bhdani.com/default.asp?kat=fok&broj_id=599&tekst_rb=3

_____________________________________


14. BOŠNJACI ZASULUŽUJU BOLJE VOÐJE

Autor: Muhamed Mahmutovic

Objavljeno: 25. November 2008. 17:11:11

Ovaj komentar želio bih da bude poziv svim patriotskim snagama u BiH da jasno i glasno odbace dogovor iz Odžaka. Jer, iako nas Tihic uvjerava da je 2014. godina DALEKO i da ce TEK tad raspodjela vlasti poceti po popisu iz 2011., a da ce se do tad svi Bošnjaci vratiti u RS, nema nijednog razloga da mu se vjeruje. A da ne pricamo o tome da je po Ustavu BiH zemlja vlasništvo države, koju on dogovorom iz Odžaka poklanja Dodiku!

_______________________________________


15. Bosna i Hercegovina je dovedena pred uništenje

Džemaludin LATIC

Nedavni dogovor trojice lidera na sjeveru Bosne samo je otkrio vrh leda: Bosna i Hercegovina je dovedena pred uništenje, Bošnjaci i Hrvati gube 50% teritorije na kojoj su živjeli prije agresije; stotine hiljada izbjeglih se nikada nece moci vratiti na svoja ognjišta; najavljeni popis stanovništva, podjela državne imovine i zamišljeni novi ustav legitimirat ce RS kao 90% srpsku teritoriju koja bi, kao takva, ušla u Evropsku uniju, a jednog dana se otcijepila i izišla iz Bosne i Hercegovine; itd. Na djelu je, dakle, nastavak Drugog svjetskog rata u ovom regionu, cementiranje karadordevskog „humanog preseljenja naroda“: cca 150 hiljada Srba „humano“ je preseljeno iz Kninske krajine u našu zemlju; Hrvati koji su živjeli u sjevernoj i zapadnoj Bosni „humano“ su preseljeni u Hrvatsku i danas ih u cijeloj Bosni i Hercegovini nema više od 12%; podrucje današnjeg RS-a je cca 90% naseljeno srpskim življem; najbrojniji narod u ovoj zemlji, Bošnjaci, izgubili su ne samo cca 8-10% svoje populacije, nego i 50% teritorije na kojoj su živjeli i sada se svode na narod koji živi na 23% svoje zemlje i ima 15-20% vlasti u njoj.

************************************************************