Monday, June 29, 2009

#618 "PLAN B", UKIDANJE LEGITIMITETA BiH POMOCU "BOSNJACKOG SABORA"‏

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

27. juni 2009.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 618

SADRZAJ:

1. KRECE "PLAN B", UKIDANJE LEGITIMITETA BiH POMOCU "BOSNJACKOG SABORA"

2. MUHAMED FILIPOVIC - “ZLO RADJANJE, GOTOVO SUDJENJE”

2.1 BIJES MUHAMEDA FILIPOVICA ZBOG INZKOVOG UDARCA REPUBLICI SRPSKOJ

2.2 SRBIJA JE PRVA NAPUSTILA JUGOSLOVENSKU FEDERACIJU

2.3 CILJ PROJEKTA NIJE BIO DA REPUBLIKU BiH OSTAVE U TITOVOJ JUGOSLAVIJI NEGO U MILOSEVICEVOJ SRBOSLAVIJI

3. Nezavisne novine: "OHR - jedna neslavna historija"

4. ZNACAJNO SVJEDOCENJE SENADA PECANINA O "BOSNJACKOM SABORU 1993"

5. IZ PRVE RUKE O ¨BOŠNJACKOM SABORU¨ 2009

6. Tihic: 'Cemu služe zakoni ako ih politicari mogu kršiti?'

7. KO SU KLJUCNI PROTAGONISTI CETNICKOG "PLANA B"

8. PORUKA SSDBIH-u: GREŠKA JE PRAVITI NOVI USTAV BIH, TREBA INSISTIRATI NA POVRATKU USTAVA REPUBLIKE BIH

9. PET HRVATSKIH STRANAKA USKRATILO PODRŠKU COVICU

10. RE Vecici: Probudi se narode, vrati ponos i dostojanstvo!

11. GEOMETRIJA DRINE

12. Zahtjev za smjenu ministra vjera dr. Bogoljuba Šijakovica

------------------------------------------------------------------------
Ovaj Glasnik ide na 32,729 ispravnih adresa. Za primanje Glasnika prijavite se na adresu: [mailto:Bosanski_kongres@hdmagazine.com]

If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.
-------------------------------------------------------------------------

1. KRECE "PLAN B", UKIDANJE LEGITIMITETA BiH POMOCU "BOSNJACKOG SABORA"

Pise: Dr. Muhamed Borogovac

Sjetimo se kako i zasto je doslo do prvog "Bosnjackog sabora" odrzanog ratne 1993. godine.

Kada su Karadzicevi poslanici napustili Skusptinu Republike BiH, time nije prestala funkcionisati Republika BiH buduci da je to bila gradjanska drzava u kojoj se odlucivalo prostom vecinom glasova, a ne kao u daytonskoj BiH usaglasavanjem entiteta. I poslije odlaska "srpskih" poslanika na Pale, Skupstina Republike BiH je imala kvorum te je svijet priznavao sve njene odluke kao pravosnazne. Takva Republika BiH je primljena u UN bez obzira na bojkot Karadzicevih poslanika i bez obzira na osnivanje "Paljanske Skupstine".

Kasnije, kada su cetnici blokirali Sarajevo i onemogucili da se Skustina Republike BiH sastaje sa valjanim kvorumom to ponovo nije unistilo Republiku BiH jer svijet ne priznaje stanje kreirano agresijom. Dakle, ni cetnicke granate i blokade nisu mogle unistiti Skupstinu Republike BiH. Tada Alija Izetbegovic pokusava da svijetu posalje poruku da i Bosnjaci zele da imaju svoj "bosnjacki" sabor, da i Bosnjaci odbacuju jedini legalni sabor, Skupstinu Republike BiH. Strucnim jezikom kazano, smisao "bosnjackog sabora" je bio da pokaze svijetu da Republika BiH nije legitimna tovrevina, da je cak ni njen vecinski narod ne zeli.

Sve do tada Alija Izetbegovic nije pristajao da Bosnjaci dobiju svoje narodno ime nego je zadrzavao nase komunsiticko ime "Muslimani". (Primjetimo da su i velikosrpski komunisti prije rata dozvolili da se zovemo "Muslimani", a nisu dozvolili da se zovemo Bosnjaci - jos jedna podudarnost Izetbegovicevih stavova sa velikosrpskim.)

Da bi pridobio Bosnjake za taj "sabor" kojemu je cilj bio da dokine legalnu Skupstinu Republike BiH Izetbegovic je javnosti predstavio da je smisao toga sabora vracanje istorijskog narodnog imena "Bosnjak". Pravi smisao je bio, kako smo vec kazali, da se i Bosnjaci pridruze cetnicima u razbijanju Skupstine Republike BiH. Dakle, Alije je pristao da nam se vrati narodno ime Bosnjak samo zato da bi napravio jos jedan korak ka ukidanju Republike BiH.

Srecom, tada izdajnici nisu kontorlisali situaciju u mjeri u kojoj je kontorlisu danas, pa se naslo dosta hrabrih i pametnih ljudi, koji su uspjeli da se sabor odupre Alijinom planu da dokine legalnu skupstinu Republike BiH.

Sjetimo se da su kasnije, kada je Dayton bio potpisan, cetnici pustili poslanike Skupstine Republike BiH da prodju kroz blokadu, da bi ga ti poslanici ratifikovali, sto je najbolji dokaz da je svijet nastavio da priznaje jedino odluke lagalne Skupstine Republike BiH i da su to cetnici znali, mada su zajedno sa Alijom drukcije glumili pred Bosnjacima.

Primjetimo ovdje da cetnici nisu pustili kroz njihovu blokadu one poslanike Skupstine Republike BiH za koje su znali da nisu Alijini poslusnici. Jedan od njih je Ibran Mustafic. To je jos jedan faktor koji cini cak i prvu preliminarnu ratifikaciju Daytona nelegalnom, jer su se cetnici na taj nacin, onemogucavanjem poslanika da izraze slobodnu volju, nezakonito uticali na odluke Skupstine R BiH. Srecom, tada su poslanici Skupstine Republike BiH samo uslovno ratificirali dayonski nacrt ugovora, a nikada nisu ratificirali finalni sporazum poptisan svecano u Parizu. Jedino zato jos uvijek postoji Bosna i Hercegovina, jos bosnjacki izdajnici i cetnici iz RS ne mogu da se potpuno oslobode Ustava Republike BiH.

Sad je slicna situacija. Svijet je ponovo dao jasne signale da zeli da sacuva drzavu (naciju) BiH, te cetnicki agenti ovaj put povjeravaju projekat delegitimizacije Bosne i Hercegovine najstarijem i "najuglednijem" medju Bosnjackim politicarima, Muhamedu Filipovicu. Ponovo "Bosnjacki sabor" treba da poruci svijetu da i Bosnjaci hoce svoj "narodni sabor" tj. svoju "malu Bosnu", radije nego priznatu cjelovitu Bosnu i Hercegovinu.

Kao i ondasnji Alijin "Bosnjacki sabor" i ovaj Filipovicev ima puno dimnih bombi, tj. obecanja da ce se boriti za jedinstvenu BiH, kojima treba da Bosnjake namami da progutaju udicu i prihvate "Bosnjacki sabor" cime ce biti poslana poruka svijetu da nikome u Bosni i Hercegovini ne treba drzavni sabor, tj. da drzava BiH nema nikakav LEGITIMITET jer je niko ne zeli. Inzko, tj. svijet, se potrudio da sacuva LEGALITET Skusptine BiH, ukidajuci odluke Skupsite RS, a sada protagonisti velike Srbije idu sa podvalom koja se zove "Bosnjacki sabor" na oduzimanje LEGITIMITETA bh drzave, jer sam lagalitet ne moze dugo opstati bez legitimiteta.

Kada se ima u vidu da se nikakva druga znacajnija reakcija na Inzkove odluke nije pojavila osim Filipoviceve i Tihiceve zestoke reakcije protiv OHR-a jasno je da je cetnicki tajni "Plan B" upravo sinhronizovan udarac njihovih jataka u ime "Bosnjaka" na legitimitet drzave BiH i na OHR, jer im je onemogucen "Plan A", tj. atak na legalitet BiH.

Dakle, nije im uspjelo ubrzano ukidanje drzave BiH pomocu ukidanja njenog LEGALITETA, tj. drzavnih nadleznosti BiH, pa sada idu na duze staze, potkopavanjem LEGITIMITETA drzave BiH pomocu "Bosnjackog sabora".

Koliko je "Akademik" Filipovic odan Republici Srpskoj najbolje se vidi iz njegove reakcije na Inzkovu odluku kojom je obuzdana Skusptinu RS. O tome govori slijedeci clanak Dr. Sendijarevica.

_____________________________________


2. MUHAMED FILIPOVIC - “ZLO RADJANJE, GOTOVO SUDJENJE”

Pise: Dr. Vahid Sendijarevic


2.1 BIJES MUHAMEDA FILIPOVICA ZBOG INZKOVOG UDARCA REPUBLICI SRPSKOJ

U clanku pod naslovom “OHR – jedna neslavna historija” objavljenom 20. juna 2009. u “Nezavisnim Novinama” Muhamed Filipovic se ponovo, po ko zna koji put, razgolicuje kao izdajnik Bosnjaka, Hrvata i Srba koji Bosnu i Hercegovinu dozivljavaju kao svoju domovinu.

Objavljivanje njegovog clanka u Nezavisnom Novinama je reakcija na ODLUKU OHR-a kojom se ukidaju Zakljuci Narodne skupstine Republike Srpske br. -1-787/09 i br. -1-788/09 doneseni 14 maja 2009. godine. OHR ovom svojom odlukom potvrdjuje da Skupstina RS ne predstavlja suverenu drzavu nego genocidnu tvorevinu RS kojoj se moze legalno nametnuti volja internacionalne zajednice sto je razgoropadilo naseg “akademika” i izdajnika Muhameda Filipovica.

Muhamed Filipovic ocito zaboravlja da su donesene dvije pravosnazne rezolucije Savjeta bezbjednosti UN-a (752 i 757 iz 1992) kojima su Srbija i Crna Gora oznacene i kaznjavane kao agesori na Republiku BiH i presuda Internacionalnog suda pravde kojom se jasno definise da je Srbija odgovorna sto nije sprijecilia genocide u BiH i da su izvsioci genocida institucije genocidne tvorevine Republike Srspke.

Muhamed Filipovic svoj clanak pocinje sa pravoslavnom poslovicom “ZLO RADJANJE, GOTOVO SUDJENJE” u kojem svu zuc istresa na medjunarodnu zajednicu kao iskljucivog krivca sto su nas, kako on kaze, stranci gurali iz Jugoslavije njihovim ocjenama Jugoslavije i Srbije. On ide korak dalje i optuzuje Bosnjacku politiku da je pristala da ucestvuje u procesu rusenja Jugoslavije i time uzela ucesce u nasilju koje je eto najvise pogodilo samu Bosnu i Hercegovinu.


2.2 SRBIJA JE PRVA NAPUSTILA JUGOSLOVENSKU FEDERACIJU

Podsjetimo ovdje Muhameda Filipovica da je Miloseviceva Srbija prva izvrsila jednostrano otcjepljenje od Jugoslavije, dakle razbila Jugoslaviju sto je Muhamedu Filipovicu kao akademiku i diplomati vrlo dobro poznato, ali nas "akademik" svjesno zrtvuje integritet svoje licnosti da jos jednom pokusa odraditi stvar za Veliku Srbiju.

Republika BiH nije izasla iz federalno uredjene Jugoslavije sa uspjesnim samoupravnim sistemom kako tvrdi Filipovic u svom clanku nego iz Miloseviceve velike Srbije koju je Milosevic iz politickih razloga zvao Jugoslavijom kako bi obezbjedio legalnost zlocina agresije na Republiku BiH i Republiku Hrvatsku.

Ovo o cemu mi govorimo i vrabci na krovu znaju, ali eto nas akademik i diplomata Muhamed Filipovic toboze ne zna. Godinama razni mediji u BiH, Srbiji i svijetu prenose clanak beogradskog Advokata Srdje Popovica o tome kako je Miloseviceva Srbija prva izvrsila jednostrano otcjepljenje od federalno uredjene Jugoslavije sa uspjesnim samoupravnim sistemom, kako bi to rekao Muhamed Filipovic.

Slijedi zakljucak na kraju toga clanka advokata Popovica:

Srbija je POSTALA NEZAVISNA DRŽAVA po sopstvenom Ustavu od 28. septembra 1990. godine (donijetom više od godinu dana prije kasnijeg proglašenja nezavisnosti Slovenije i Hrvatske, 8. oktobra 1991.). Ova cinjenica zamagljivana je Miloševicevom propagandom prema kojoj je uzrok rata bio ¨borba protiv separatizma¨. Ta cinjenica je zamagljivana iz straha od strane intervencije, jer tobož Miloševic cuva ¨teritorijalni integritet SFRJ¨, a ne vrši agresiju na tudu teritoriju.

Naime, prema clanu 72. Ustava Republike Srbije iz 1990. godine: ¨Republika Srbije ureduje i obezbjeduje: suverenost, NEZAVISNOST i teritorijalnu cjelokupnost Republike Srbije i njen MEÐUNARODNI POLOŽAJ i ODNOSE S DRUGIM DRŽAVAMA i MEÐUNARODNIM ORGANIZACIJAMA¨, kao i ¨ODBRANU i bezbjednost Republike Srbije¨ (¨oružanim snagama kojima u miru i ratu rukovodi Predsjednik Republike Srbije¨, clan 83 Ustava)

Shodno tome, clanom 135. stav 2. Ustava Srbija se sama izuzima iz pravnog sistema SFRJ, za nju od tada zakoni SFRJ više ne važe. Tom odredbom se predvida PRAVO Srbije da, po svojoj volji, ¨poštuje¨ savezne zakone jedino onda ¨kada joj je to u interesu¨. U pravu je ova klauzula poznata kao klauzula ¨si volam¨ (ako hocu) i ima dejstvo da poništava svaku obavezu preuzetu pod ovim uslovom. Prirodno, ako imam pravo da radim ¨šta hocu¨ onda nemam nikakvu obavezu.

Ubrzo zatim, dosljedna svojoj nezavisnosti i suverenosti, Srbija donosi niz zakona iz nadležnosti nekadašnje federacije kojima ureduje sopstvenu kreditnu i monetarnu politiku, sopstvenu politiku kontrole cijena, uvodi dažbine na robu iz inostranstva (i nekadašnjih republika SFRJ), naplacuje sopstvene carine itd.. i ukida niz zakona kojima je svrha provodenje nekadašnjeg saveznog zakonodavstva. Po zakonima SFRJ (koju tobož brani Miloševic) i srpski Ustav i srpsko zakonodavstvo tog vremena predstavljali bi najteža krivicna djela. Ali, Srbija je donošenjem tog Ustava postala suverena i nezavisna i time izuzeta iz jurisdikcije bivše SFRJ, pa ta djela niko nikada nije ni mogao da procesuira.

- Kraj citata iz Popovicevog clanka.

Nas "akademik" po ko zna koji put izjednaci okupatore i zrtve okupacije, one koji pocinise zlocin genocida i zrtve genocida sto je bio i jeste jezik cetnika i nihove genocine tvorevine. To je jezik Cerica kada na dzenazi u Potocarima kaze da je u Srebrenici brat ubio brata. To je jezik Alije Izetbegovica kada kaze da se on uvijek borio za ocuvanje Jugoslavije, a ne za njeno rusenje, bez obzira sto je Milosevic davno srusio Titovu Jugoslaviju i pravio "srboslaviju". Po Muhamedu Filipovicu drzavljani BiH su odgovorni za agresiju od strane Srbije i Crne Gore i za zlocin genocida jer su iskoristili svoje ustavno pravo na samoopredjeljenje i na Referendumu o nezavisnosti izjasnili za suverenu drzavu Republiku BiH i time "rusili Jugoslaviju".


2.3 CILJ PROJEKTA NIJE BIO DA REPUBLIKU BiH OSTAVE U TITOVOJ JUGOSLAVIJI NEGO U MILOSEVICEVOJ SRBOSLAVIJI

Samo da podsjetimo, cilj izdajnika nije bio da se izadje iz Miloseviceve Jugoslavije (citaj velike Srbije). Sjetimo se prijedloga Alije Izetbegovica o Asimetricnoj Jugoslaviji kojeg su gradjani Republike BiH odlucno odbili. Sjetimo se pregovora dvije godine nakon sto se Srbija otcjepila iz Jugoslovenske federacije koje je u Beogradu Muhamed Filipovic zajedno sa izdajnikom Adilom Zulfikarpasicem vodio sa Milosevicem o “Istorijskom sporazumu Srba i Muslimana” koje su gradjani Republike BiH odbili sa odlucnim "NE".

U svom clanku, Muhamed Filipovic kaze kako je on na pocetku rata branio legitimnu drzavu, vlast i njene predstavnike i kako “Nazalost, oni nisu branili legalitet i legitimitet svoje vlasti i suverenitet naroda Bosne i Hercegovine, vec su nizom postupaka polako razarali njen suverenitet i odustajali od njihovih osnovnih nacela”.

Mi se slazemo sa njegovom konstatacijom kako su same vlasti, citaj Alija Izatbegovic i izdajnicka bratija, koje su toboze predstavljale interes Bosnjaka i muslimana, unistavale i danas unistavaju legalitet Republike BiH. Ono sto Muhamed Filipovic skriva je to da je on uvijek bio clan tog izdajnickog tima, njihov ambasador i diplomata, njihov specijalni pregovarac sa Milosevicem, clan njihovog tima sa specijalnim zaduzenjem da Bosnjake i muslimane prevodi zedne preko vode.

Muhamed Filipovic nikako da se sjeti da imaju legalne i pravosnazne odluke Savjeta bezbjednosti UN-a o agresiji na Republiku BiH i pravosnazna presuda Internacionalnog suda pravde o genocidu, i da je ustav Republike BiH samo suspendovan i da pod uslovom da genocidni Daytonski ustav ne funkcionise gradjani BiH imaju pravo da vrate svoju Republiku BiH. Jasno je da se Muhamed Filipovic ne bori za legalnost Republike BiH nego za legalnost jedne druge republike, genocidne Republike Srpske.

Ono sto je najtuznije u izdajnickom pohodu Muhameda Filipovica je to da pored ocite izdaje jos uvijek ima onih Bosnjaka i muslimana koji ga vide kao nekoga ko zastupa njihove interese. Nazalost, jos uvijek ima I onih Hrvata koji ne vide da Muhamed Filipovic nije nikada predstavljao interes Bosnjaka i muslimana u BiH nego iskljucivo interes Velike Srbije.

Muhamed Filipovic se u svom clanku sluzi pravoslavnom poslovicom “ZLO RADJANJE, GOTOVO SUDJENJE” kao sto se mulimani sluze ajetima Kur’ana. Mi smo zahvalni Muhamedu Filipovicu sto nas je upoznao sa ovom poslovicom jer ga ova poslovica perfektno opisuje. Onog dana kada se rodio Muhamed Filipovic rodilo se veliko zlo Bosnjacima, Hrvatima i Srbima koji Bosnu i Hercegovinu dozivljavaju kao svoju domovinu. O znacenju poslovice ZLO RADJANJE, GOTOVO SUDJENJE mogu se naci informacije na internetu tako sto se u “search engine” ukucaju rijeci ove poslovice.

Slijedi Filipovicev clanak iz nezavisnih novina.

_____________________________________


3. OHR - jedna neslavna historija

Datum: 20.06.2009 21:06

Autor: Muhamed Filipovic, Nezavisne Novine

U našem narodu postoji jedna poslovica koja kaže da ono što loše zapocne ne može dobro da se završi. Ova poslovica može u cjelosti da se primijeni na djelovanje organizacije koja je kod nas poznata pod imenom OHR - Ured visokog predstavnika, cije je povlacenje, nakon jalovih 14 godina njegovog tobožnjeg rada, najavio sam visoki predstavnik za oktobar tekuce godine.

Na ovu instituciju bi se moglo primijeniti još mnogo naših poslovica, ali bi po mom sudu najbliža istini bila ona koja kaže: "Zlo radenje gotovo sudenje." O cemu se tu uopce radi?

Poznato je da je pisac ovih redova bio uporan u stavu da nam tzv. medjunarodna zajednica, ma šta ko pod tim razumijevao, ni na kakav nacin, barem ne na onakve nacine na kakve se ona do tada miješala u razne svjetske krize, nece donijeti ništa dobro i da bi bilo najbolje da rješenje za probleme koji su nastali pocetkom devedesetih godina treba da nademo mi sami. Ja sam bio tog uvjerenja prvenstveno zbog toga što nisam vidio neke previše duboke i složene probleme koji bi morili našu tadašnju zemlju, a koje ne bismo mogli mi riješiti s nešto vecom dozom odgovornosti prema sudbini gradana i buducnosti generacija koje dolaze, kao što nisam poistovjecivao komunizam u Istocnoj Europi i u Jugoslaviji.

Znao sam vec odavno da Zapad, a posebno Amerika, intenzivno i uspješno, prvenstveno zbog gluposti tadašnjih sovjetskih politicara i njihove nesposobnosti da rješavaju urgentne probleme sovjetskog društva (da su oni bili rješivi dokaz je Kina), mora doci do rušenja komunistickog režima u SSSR i da ce taj proces zapoceti u Berlinu, kao najslabijoj tacki cijelog tog sistema. Znao sam, takoder, da ce se taj proces neselektivno širiti Europom i da ce obuhvatiti i našu zemlju, bez obzira na ogromne razlike u prirodi i nacinu funkcioniranja komunizma u Jugoslaviji i komunistickim zemljama istocnog bloka.

Takoder, bilo mi je jasno da ce rušenje komunizma u Jugoslaviji biti ostvareno putem rušenja same Jugoslavije, jer je stvaranje federalne države, uz samoupravljanje, bilo najvažnije demokratsko dostignuce komunizma u Jugoslaviji, a da ce snage rušenja biti nacionalisticke snage, koje su unutar okvira jugoslovenske demokratij bile razvijene do znatne mjere, kao i da ce odredenu ulogu odigrati i emigrantske snage uz pomoc obavještajnih organizacija zapadnih zemalja.

Znao sam i to sam napisao i predložio odredjene nacine ponašanja nas Bošnjaka, da ce u tim okolnostima Bosna i Hercegovina postati predmet apetita prvenstveno srpskog i hrvatskog nacionalizma, koji ce odigrati glavnu ulogu u rušenju Jugoslavije, jedan sa stajališta njene dezintegracije i stvaranja "povijesne" Hrvatske, a drugi sa stajališta reducirane reintegracije svih "srpskih zemalja" pod vodstvom Srbije. Kad su se stvari tako i odigrale, nisam bio uopce zadovoljan što sam predvidio tok zbivanja, ali mi je bilo užasno žao što je izostala jedino moguca i racionalna rekacija bošnjacke politike, tj. da odbije ucešce u ovom procesu, koji ce nužno biti nasilan i cije ce nasilje najviše pogoditi Bosnu i Hercegovinu.

Od pocetka, od cuvene Zimmermanove posjete Sarajevu, bio sam protiv toga da nas stranci ocjenama Jugoslavije i Srbije guraju izvan Jugoslavije, a pogotovo da u tome postanemo sateliti Tudmanove antisrpske (Ustav Hrvatske iz 1990. godine je bio jasno antisrpski) i tada skrivene, ali u datom casu sasvim jasne antimuslimanske i antibosanske politike. Nažalost, stvari su se kod nas odigravale upravo kako je to Tudmanu odgovaralo. Bosna i Hercegovina je dopustila da bude uvucena u proces koji joj je sigurno donosio rat, a ništa nije stajalo iza nje.

Kad je rat nastao, kao lojalista ja sam uporno branio legitimnu državu, vlast i njene predstavnike. Nažalost, oni nisu branili legalitet i legitimitet svoje vlasti i suvereniteta naroda Bosne i Hercegovine, vec su nizom postupaka polako razarali njen suverenitet i odustajali od njegovih osnovnih nacela.

Taj proces se odigrao pod vodstvom stranaca i pod okriljem pregovora o miru u Ženevi, koji su bili sve osim pregovori o miru i koji su u stvari bili pregovori o promjenama ustavnog ustrojstva države, uz ignoriranje postupka koji sam Ustav naše države propisuje za sopstvenu promjenu.

Ne želim ovdje sumirati sve to što se odnosi na politiku bosanskog legalnog državnog vodstva, ali moram da kažem da je jedna od najvecih njegovih grešaka bila nekriticki odnos i neosnovano povjerenje u namjere i djelovanje zapadnih sila u Jugoslaviji i u Bosni i Hercegovini.

Znao sam da je osnovni cilj zapadnih sila, a prije svega Frncuske i Velike Britanije, bio da sruše komunisticki režim i da na tlo bivše Jugoslavije uvedu svoje trupe, a da na celo država koje ce nastati iz rušenja bivše države, prije svega na tlo Bosne i Hercegovine, postave garniture poslušnih politicara koji ce ciniti ono što im zapadni savjetnici budu sugerirali, da ne ... težu rijec.

To je uostalom cvrsta logika geostrateških planova i postupaka u situacijama kada se ne radi o izoliranom nego o globalnom sukobu i interesima. Mi nismo nikada bili neki bitniji faktor u toj strateškoj igri i stoga se igra vodila na nacelu da se fakticki podrže oni koji su sposobni da se sami održe ili ih se ne može bitnije promijeniti, a da se ostali prepuste igri sila koje je Zapad probudio i pustio da cetiri godine divljaju na ovom prostoru.

Što se mene licno tice, ja sam od pocetka, kao clan ratnog Predsjedništva i lider opozicije u parlamentu Bosne i Hercegovine, bio protiv toga da se dozvoli ulazak stranih trupa na bosansko tlo, ukoliko one nece imati jasno odredjen i ogranicen mandat i u pogledu ciljeva misije i u pogledu trajanja te misije i u pogledu naših prava prema njima. Kad mi je rahmetli Izetbegovic rekao da on želi da strane trupe dodu, jer ce one navodno morati tada djelovati u korist Vlade, ja sam mu rekao kako je jedino sigurno da one nikada nece djelovati ni u ciju osim u sopstvenu korist i u skladu sa strateškim interesima svojih vlada, a mi bismo morali vidjeti gdje smo mi u tim interesima.

U tim interesima mi smo bili pik zibner i zbog toga smo imali petnaest godina jalove politike, natezanja, obmana i praznog hoda, a da sva ta velika galama, pompa i velike rijeci nisu donijele ništa drugo nego kompliciranje naše situacije. Uvjeren sam da smo za petnaest godina sami mogli da riješimo sve. Ovako nam se historija ponavlja od Berlinskog kongresa do danas svakih cetrdesetak godina, a mi nikada na zelenu granu.

__________________________


4. ZNACAJNO SVJEDOCENJE SENADA PECANINA O "BOSNJACKOM SABORU 1993"

Pise: Dr. Muhamed Borogovac

Povodom optuzbe nekog "srpskog" saveza logorasa Senad Pecanin u novim Danima (27. Juni 2009) pise slijedece, citiram:

Zato cu samo u najkracem podsjetiti na cinjenice: da smo moje kolege i ja u magazinu Dani bili prvi, a dugo vremena i jedini medij tokom rata u Bosni i Hercegovini koji je istraživao, ukazivao i osudivao ratne zlocine pocinjene od strane pripadnika one vojske koja je kontrolirala teritoriju na kojoj smo mi živjeli i radili; da smo bili jedini medij u opkoljenom Sarajevu ciji novinari i zbog prethodne cinjenice nikada nisu mogli dobiti akreditacije Press centra Armije BiH; da sam upravo ja, zajedno s kolegicom Vildanom Selimbegovic, u Danima, zbog uvjerenja da svako treba prvo pocistiti smece ispred vlastitog praga cak i ako ga je pred drugim vratima puno više, i domacoj i medunarodnoj javnosti otkrio zlocine nad sarajevskim civilima pocinjene na Kazanima... Govoriti o tome da nam je, nakon objavljivanja cinjenica o zlocinima na Kazanima, tadašnji predsjedavajuci Predsjedništva BiH Alija Izetbegovic posvetio sat i po izlaganja na tribini Kongresa bošnjackih intelektualaca, nazivajuci nas izdajnicima, neprijateljima, placenicima, da je reis Mustafa Ceric sutradan u saopcenju ponovio Izetbegoviceve ocjene... a da je samo nekoliko sedmica kasnije Izetbegovicev tadašnji kolega iz Predsjedništva BiH, ratni zlocinac Momcilo Krajišnik, na sjednici Vijeca za implementaciju mira, mahao upravo Danima kao dokazom o stradanju srpskih civila u ratnom Sarajevu..."

Mada Pecanin nije imao tu namjeru, ovo svjedocenje odlicno objasnjava pravu prirodu prvog "Bosnjackog sabora" odrzanog 1993 godine.

Mozda to Pecanin ne uvidja, ali, cinjenica je da su Alija i Ceric svojim napadima na Dane i to cak na "Bosnjackom saboru" samo dali ogromni publicitet ubistvima Srba civila u Sarajevu. To je bila velika usluga Izetbegovica i Cerica svim neprijateljima Bosnjaka i svim razbijacima BiH. I ne samo da su dali publicitet ubistvima civila Srba, nego su, kritikujuci Dane, poslali u svijet uzasnu sliku o Bosnjacima, da se njihov Sabor, na neki nacin, svrstava uz izvrsioce zlocina, kritkujuci novinare koji su otrkili istinu.

Sada ce neki kazati da su Ceric i Alija to uradili iz politicke naivnosti, a ne namjerno. Medjutim, mi znamo da oni nisu naivni. Oni veoma dobro znaju sta je znacilo davanje maksimalnog publiciteta ubistvima nekolicine srpskih civila u opkoljenom Sarajevu, ni vise ni manje nego na samom "Bosnjackom saboru", tj. na mjestu gdje se samo o starteskim stvarima naroda raspravlja.

Mi imamo iskustvo sa Izetbegovicem i Cericem u tom pogledu. Poznato je da Izetbegovic nikada nije nigdje javno, a pogotovo ne na nekom kongresu, saboru ili skupstini, kritikovao nas; BK, tj. NKRBiH. A nije da mu nismo smetali. Poznato nam je da je npr. za vrijeme daytonskih pregovora naredio da se svi faksovi u Predsjednistvu onesposobe za nase poruke, da ne bi stizali faksovi nasih tadanjih clanova protiv Daytona. Poznato nam je da su Izetbegovicevi policajci saslusavali neke Bosnjake iz Bostona kada dodju na odmor u Bosnu o pojedinim clanovima Bosanskog kongresa. Pokusavali su nam ubaciti "clanove BK". Neki su nam prijetili, a neki su nas "prijateljski savjetovali", ali NIKADA nam ni Alija ni Ceric nisu dali publicitet kritikujuci nas javno.

To sto su Alija i Ceric dali "saborski" publicitet ubistvu nekoliko Srba u Sarajevu je odjeknulo sirom svijeta, postalo poznatije od ubistava hiljada Bosnjaka npr. u Zvorniku.

Sjetimo se da je Alija i u mnogim drugim prilikama pokazao da zna da ne treba davati publicitet nepozeljnim cinjenicama za njega. Sjetimo se npr. Sefera Halilovica koji je tu politiku ironcno komentarisao rijecima: "Alija se brani sutnjom."

Osim sto gornji primjer jasno govori o tome ko su zaista Alija i Ceric i o pravoj svrsi "Bosnjakckog sabora" kojeg su oni organizovali, to takodjer govori i o pameti Senada Pecanina, koji je citav zivot proveo analizirajuci Aliju i Cerica kao muslimanske nacionaliste ne shvatajuci da su ovi u stvari agenti cetnickog projekta, a imao je takve krupne dokaze pred ocima.

_________________________________________

5. IZ PRVE RUKE O ¨BOŠNJACKOM SABORU¨ 2009

Piše: Sven Rustempašic, Sarajevo

Pokretanje "Bošnjackog sabora" vec pokazuje dvije glavne štetne tendencije:

A) POKUŠAJ ODBACIVANJA NACIJE (TJ. DRŽAVE) BOSNE I HERCEGOVINE

B) FALSIFICIRANJE ¨NARODNE VOLJE¨ PO PITANJU USTAVA

Taman kada su Bosanci i Hercegovci, dakle, bosanskohercegovacki gradani - pripadnici BH NACIJE - konacno u velikom broju poceli razumijevati definicije i nazive o sebi kao gradanskoj naciji Bosanaca i Hercegovaca i svojoj državi RBiH kao naciji-državi, kakvom je 1992. godine od cijelog svijeta priznata - evo, ponovno su potakli Muhameda Filipovica Tunju, da diže galamu o ¨bošnjaštvu¨ i da ON pokrene i kontrolira ¨Bošnjacki sabor¨. Opet ON diže zastavu ¨bošnjaštva¨ kao pandan (veliko)srpstvu i (veliko)hrvatstvu - a ustvari kao podvalu kojom se uništava sveobuhvatno gradjansko shvacanje nacije kao države BiH.

Evo opet Tunje da ON ponovno diže politicku platformu ¨pravog bošnjaštva¨, koja je - na našu žalost i veliku štetu - uvelike zloupotrebljena u proteklih 16 godina, da se njome razara i dijeli država Bosna i Hercegovina, da se stvaraju etnicki sukobi, da se ubija bosanstvo kao univerzalna gradjanska kategorija i jedini legalan, a nama ujedno i najkorisniji državno-društveni poredak, po kojem je država Bosna i Hercegovina doista jedino i moguca!

Sa gornjim, zajedno nastupa još jedan srodni a isto tako opasan trend. Naime, pouceni debaklom oko javne debate po pitanju amandmana za Brcko u martu ove 2009. godine, grobari države Bosne i Hercegovine sada ocigledno pokušavaju falsificirati ¨narodnu volju¨. Stoga daju jaku inicijativu npr. Svjetskom Savezu Dijaspore (SSD) i slicnim zavicajnim klubovima po svijetu, ¨da se ujedine na svjetskom nivou¨ - a SSD dobiva i konkretnu sugestiju ¨da napiše prijedlog novog Ustava Republike BiH¨. Može se ocekivati da bi takvi likovi iz dijaspore dobili placen put u Sarajevo na privatni ¨Bošnjacki sabor¨ Muhameda Filipovica Tunje, u septembru, gdje bi ucestvovali u falsificiranju ¨narodne volje¨ po njegovom receptu. Sjetimo se da se upravo Muhamed Filipovic na posljednjem kongresu dijaspore u Sarajevu toj dijaspori obratio rijecima: "Vi ste neprijateljska emigracija", a sada odjednom upravo on ima legitimitet da okuplja dijasporu na "Bošnjackom saboru"?! Tako je to kada UDBA dijeli uloge u Bosni, a ne narod.

Za pretpostaviti je da bi tu ¨narodnu volju¨, Tunjo otprilike formulirao kao Silajdžicev zahtjev za ¨ukidanje entitetskog glasanja¨ ili takvu neku ¨white-wash¨ promjenu na dejtonskoj fasadi - da se može konacno ozakoniti Republika srpska, a pri tome kazati cijelom svijetu: Eto, to je i volja bošnjackog naroda iskazana ovim ¨Bošnjackim saborom¨ - koji automatski daje izgovor i nekom ¨Srpskom saboru¨ u Banja Luci. Eto, takav sabor Muhamed Filipovic Tunjo priprema za septembar. A to treba odbiti, i nogama i rukama, a pogotovo glavom.

_________________________________________


6. Tihic:'Cemu služe zakoni ako ih politicari mogu kršiti?'

Stranka demokratske akcije (SDA) smatra da je Odluka visokog predstavnika o poništenju neustavnih i antidejtonskih zakljucaka Narodne skupštine RS nepotpuna i pravno nedosljedna.

U saopcenju ove stranke se navodi da je visoki predstavnik utvrdio da su institucije RS-a donošenjem ovakvih zakljucaka prekršile Dejtonski sporazum i Ustav Bosne i Hercegovine, ali nije sankcionirao takvo djelovanje.

Dodaje se da je zakljuccima Narodna skupština RS svjesno prekršila Dejtonski sporazum, posebno Ustav BiH, pozivajuci na blokiranje rada Parlamentarne skupštine BiH, osporila pravnu valjanost i obavezujuci karakter odluka Ustavnog suda BiH i sebi pripisala ulogu bh. institucija u pravcu preuzimanja nadležnosti države BiH.

Zato je, smatraju u SDA, obaveza visokog predstavnika bila i da sankcionira odgovorne za donošenje ovakvih zakljucaka.

"Na ovaj nacin, i sam Ured visokog predstavnika pokazao je neprincipijelnost i nedosljednost u provodenju i zaštiti Dejtonskog sporazuma. Ozbiljno je doveden u pitanje integritet medunarodne zajednice, dajuci pravo ostalima u BiH da krše Ustav i Dejtonski sporazum bez ikakvih sankcija", navodi se u saopcenju SDA i istice kako ne postoji pravni sistem na svijetu u kojem se utvrduje kršenje ustava i zakona, identificiraju pocinioci, ali nema sankcija.

U SDA se pitaju cemu uopce služe zakoni ako su politicari izvan njih i mogu ih nesmetano kršiti znajuci da nece biti kažnjeni?

Ovaj slucaj najjasnije prakticno pokazuje da institucije BiH nemaju potrebne nadležnosti niti mogu zaštiti pravni poredak države i šta bi se desilo ukoliko bi Ured visokog predstavnika bio zatvoren prije nego što budu provedene neophodne ustavne reforme, navodi se u saopcenju SDA.
(FENA)

______________________________


7. KO SU KLJUCNI PROTAGONISTI CETNICKOG "PLANA B"


Dusanka Majkic, poslanik Skupstine BiH u Vijecu Naroda iz redova SNSD je izjavila, prije nego je Inzko donio odluku kojom se ukidaju odluke Skupstine RS od 14. maja 2009, da RS ima pripremljen Plan B u slucaju da Inzko ukine odluke Skupstine RS.

Evo vec je proslo sedam dana i svi se pitamo sta je "Plan B" i ko ga provodi u djelo? Posmatrajuci dogadjaje od Inzkove odluke do danas izgleda da je "Plan B" istjerivanje OHR-a iz BiH. Zna se da to politicari iz RS zele, ali i da se ne pitaju samo oni, nego i ostali. Do sada su se Bosnjacki politicari pretvarali da zele da OHR ostane u BiH, znajuci da narod zeli da sacuva Bosnu i Hercegovinu.

Medjutim, ovih dana, izjavama Tihica i Filipovica to se mijenja. Jedina vidljiva promjena na politickoj sceni od Inzkove odluke do danas su ti napadi Tihica i Filipovica na Inzka, kojima se salje jasna poruka da i Bosnjaci nisu zadovoljni sa OHR-om i zele da ode.

U prethodnim clancima smo analizirali Filipoviceve akcije, a ovdje se osvrnimo na Tihicev napad na Inzka. Kao prvo, treba imati na umu da ni Tihic ni SDA, niti bilo koja druga "bosnjacka" stranaka NISU BAS NISTA UCINILI od 14 maja 2009 do danas, povodom mjera SKUPSTINE RS KOJIMA SE UKIDAJU MNOGE FUNKCIJE DRZAVE BOSNE I HERCEGOVINE. Da nije bilo Inzkove akcije sada bi te odluke Skupstine RS bile objavljene u sluzbenom listu i bile bi pravosnazne. I najednom Tihic dize galamu na Inzka kada su te mjere ukinute, umjesto da je nesto ucinio kada su bile usvojene 14 maja. On galami na OHR, kao eto trebao je i pojedince kazniti.

Medjutim, to je samo igrokaz za naivne. Jer, kako mozes kazniti npr. poslanika ili clana vlade za njegov glas u parlamentu ili u vladi? Koji je zakon prekrsio glasajuci ovako ili onako? Nikoji, jer ima pravo i duznost da glasa kako zeli. Jedini moguci i ujedno najkorisniji za BiH odgovor je bio upravo ovo sto je Inzko uradio - ponistio odluke. Zatim, Inzko nije mogao kazniti Dodika ni za ostale "aferime", npr. za kriminal. Za to treba skupiti dokaze, a Inzko je uradio pravu stvar, smjenio je iz SIPA-e Dodikovog covjeka Radislava Jovicica da skupljanje dokaza ne bi bilo sabotirano.

Dakle, Tihicev iznenadni radikalizam je samo jos jedna predstava za narod, dok on u stvari, zajedno sa Filipovicem pomaze Dodiku u pokusaju da istjeraj OHR iz BiH. Svaki forumas zna da bi u ovom trenutku odlazak OHR-a znacio ostvarenje svih cetnickih snova, tj. kraj Bosne i Hercegovine.

Dr. Muhamed Borogovac

____________________________________________


8. PORUKA SSDBIH-u: GREŠKA JE PRAVITI NOVI USTAV BIH, TREBA INSISTIRATI NA POVRATKU USTAVA REPUBLIKE BIH

Piše: Esad Jaganjac, LONDON, 27. juni, 2009.

Kako je navedeno na naslovnoj stranici Svjetskog Saveza Dijaspore BiH, SSDBIH je pokrenuo inicijativu donošenja novog Ustava BiH. Glavni problem kod prijedloga za donošenja novog ustava, makar prijedlog sadržavao idealan ustav, je prihvatanje dejtonske procedure. To bi znacilo diskontinuitet sa legalnim Ustavom Republike BIH. Po toj proceduri, na kraju ce biti usvojeno ono što zastupnici tudjih interesa hoce (kako Zlatko Lagumdžija rece minimum ispod koga se ne smije ici), a to je legalizacija genocidne tvorevine stvorene po zamisli jednog od najvecih zlocinaca poslije Hitlera. Ta tvorevina bi imala i trenutno ima stalan veto na državu BIH, sve do njenog raspada, politikom korak po korak, uz ucešce korumpiranih BH politicara.

Poenta je da nije bitno kakav je prijedlog Ustava BIH, može biti i idealan ustav, nego je bitno da ne smijemo uzeti ucesce u procesu kojega sigurno gubimo. Mi moramo istrajati na osporavanju legaliteta Aneksa 4, kao Ustava BIH, jer je isti nametnut protupravno, nedemokratskim sredstvima (cak nije ni preveden, a kamoli da je prošao predvidjenu ustavnu proceduru, kako zahtjeva clan 268 Ustava RBIH).

Nastavak se nalazi na linku: http://republikabih.net/
-----

NAJNOVIJA VIJEST: Saznajemo da je proglas na web strani SSDBiH-a, na kojega Jaganjac reagira, objavljen samoinicijativno, da nije prosao Glavni odbor SSD BiH. Na Glavni odgor su poslana dva izvjestaja "pravne komisije", jer se "pravna komisija" nije mogla usaglasiti. Jedno misljenje je da se ne ulazi u daytonsku proceduru donosenja Novog Ustava, dok je drugo da SSDBiH predlozi ni manje ni vise nego NOVI USTAV REPUBLIKE BiH, sto je u stvari podvala, kako je objasnjeno u gornjm clanku.

Nelegalni dopis su potpisali dvojica potpredsjednika, vjerovatno po nagovoru Namika Alimajstorovica, koji im je lukavo uvalio vruc kesten, jer sad ispadose oni ti koji mimo GO salju odluke u ime GO u Predsejdnistvo BiH i drugdje, cime kreiraju laznu sliku da dijspora ucestvuje u daytonskom procesu promjene Ustava, tj. da odustajemo od cuvanja Ustava Republike BiH.

____________________________________________


9. PET HRVATSKIH STRANAKA USKRATILO PODRŠKU COVICU

22.06.2009. 22:02

Mostar (RTM) - Predstavnici stranaka potpisnica Kreševske deklaracije sastali su se u Mostaru kako bi donijeli zajednicki stav o poziciji hrvatskoga naroda u nastavku procesa ustavnih promjena.

Jedini konkretan rezultat sastanka je uskracivanje potpore Draganu Covicu u zastupanju ovih stranaka i Hrvata opcenito. (rtvfbih.ba)

http://www.rtvmo.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=21159&Itemid=2
__________________________


10. RE Vecici: Probudi se narode, vrati ponos i dostojanstvo!

Presude Bosnjacima iz Vecica su izrekli isti oni, koji su masakrirali selo Vecice kod Kotor Varosi. Tako to biva, kada Bosnjaci nisu pokrenuli istragu o masovnom masakru u selu. Jos mogu biti optuzeni da su se medjusobno poubijali. Cetnicki recept se uspjesno provodi u citavoj tz. RS. Bosnjacki lideri nista ne cine da zastite ono malo povratnika. U slucajevima Dobrovoljacka i tuzlanska Kapija zna se agresor i sta mu je namjera...

Konstrukcije i lazi mogu zaustaviti Bosnjaci, pisanjem i javnim iznosenjem. Svaki dogadja - zlocin mora biti zapisan, jer sto nije zapisano nije se ni dogodiko. Samo jedinstveni i hrabri mogu se boriti protiv cetnika koji imaju cilj izjednacavanje zlocina. Dvojica osudjenika su ugledni seljani koji su bili magnet za povratak ostalih. Cetnici su izabrali metode kadija te tuzi kadija te sudi i dva bez duse jedan bez glave, siju strah i zaustaviljanje povratka.

Tesko nama kada smo nejedinstveni, naucili smo saginjati glavu i prepustati cetnicima da nam kroje sudbinu i namecu svoju istinu. Sto godina postojala je samo jedna istina - cetnicka, a Bosnjaci sutili i gutali.

Probudi se narode, vrati ponos i dostojanstvo!

prof. Hasan H.

__________________________

11. GEOMETRIJA DRINE

Kada Bosna nije bila mala
Drina joj je bila simetrala

Dok još nismo skrenuli sa puta
Bila nam je stranica trokuta

Al kad dodje dinastija Blenta
Drina nam je još jedva – tangenta.

Muharem Mujcinovic
Lukavac, Bosna

KOMENTAR: Veoma duhovito, s tim da se u trecem stihu ne radi o "dinastija Blenta". Pretpostavljam da je ta rijec izabrana zbog rime. Medjutim, probaj sa rijecju koja bolje opisuje kvarnost doticne dinastije. Dakle, probaj ovako:

Al' kad dodje dinastija izmeta,
Drina nam je još jedva – tangenta.

__________________________


12. Zahtjev za smjenu ministra vjera dr. Bogoljuba Šijakovica

Frankfurt, 23. juni 2009.

Zajednica sandžacke dijaspore, koja zastupa interese Bošnjaka porijeklom iz Srbije, Crne Gore i Sandžaka, a koji žive u zemljama Zapadne Europe, Sjeverne Amerike i Australije, zatjeva smjenu ministra vjera Bogoljuba Sijakovica.

Slijede izvodi iz duzeg clanka kojeg su nam poslali.

Obrazloženje zahtjeva

Ovim podneskom želimo, na temelju relevantnih informacija i dokumentacije, da stavimo pod lupu djelatnost aktuelnog ministra vjera R. Srbije Bogoljuba Šijakovica, koji je svojim tendencioznim odlukama iz nacionalisticko-šovinistickih pobuda ugrozio Islamsku zajednicu u Sandžaku i R. Srbiji, registrujuci uz legalnu i legitimnu Islamsku zajednicu u Srbiji paralelnu islamsku zajednicu na cijem celu su, uz pomoc dnevnopolitickih manipulanata iz reda bošnjackog naroda, imenovali njima podobnog „reisa“. Zbog toga je došlo do sukoba i sporova medu muslimanima, prvenstveno Bošnjacima u Sandžaku, sa nesagledivim posljedicama. Da se zakljuciti da je to bio krajnji cilj Šijakovica, ministra vjera u Vladi Srbije. O tim detaljima javnost su upoznale relevantne islamske i bošnjacke institucije iz BiH i Sandžaka (Rijaset IZ-e u BiH, Mešihat IZ-e u Srbiji, Muftijstvo sandžacko, Matica Bošnjaka Sandžaka i dr.) koje su u javnim obracanjima i saopštenjima od predsjednika Srbije Borisa Tadica i premijera Srbije Mirka Cvetkovica zahtijevali smjenu ovog ostrašcenog ministra, koji je od Ministarstva vjera napravio Ministarstvo Srpske pravoslavne crkve.

...

Godine 1992. i 1993., govorima u Trebinju i drugim mjestima Hercegovine, Šijakovic je podstrekivao srpske ratne formacije na širenje mržnje i zlocina protiv Bošnjaka i Hrvata. Otvoreno je pozivao na rat protiv nepravoslavaca, cime je podstrekivao i ohrabrivao zlocinacke poduhvate Karadžicevih i Vucurovicevih (predsjednik opštine Trebinje u ratu) zlocinackih formacija.

Pocetkom 1992. godine, sa svojom bratijom sa Filozofskog fakulteta iz Nikšica i Univerziteta Crne Gore, uspio je, na osnovu predrasuda i stereotipa, da okupi grupu koja je iz politickih razloga izvršila udaljavanje više profesora i studenata bošnjacke nacionalnosti i islamske vjere sa Univerziteta Crne Gore.

U toku rata sudjelovao je na više skupova i okruglih stolova sa zlocincem Radovanom Karadžicem, gdje je govorima mržnje i velikosrpskom ideologijom trovao srpski narod protiv Bošnjaka i drugih naroda u Bosni i Hercegovini. Posebno isticemo da je na ratnom skupu na Cetinju govorio i podstrekivao na istrebljenje Bošnjaka i vršenje drugih krivicnog djela. Tim cinom je otvoreno podsticao, ali i kao vikend cetnik sudjelovao u izvršavanju genocidne politike nad Bošnjacima u BiH. Te cinjenice se mogu provjeriti i dokazati uvidom u sadržaj arhiva listova u Crnoj Gori u vremenu od 1990-1995. godine: „Liberal“, „Monitor“, „Pobjeda“ itd.

...

Domaca i medunarodna javnost je vec upoznata da islamske i bošnjacke institucije iz Srbije ne žele da saraduju sa Ministarstvom vjera sve dok je na njenom celu nacionalista i šovinista Šijakovic. Bošnjacke institucije iz dijaspore, potpisnici ovog zahtjeva, traže od njih da istraju na tome, ali isto tako potvrdujemo da muslimani porijeklom iz Srbije i Sandžaka koji žive u zemljama Zapadne Europe, Sjeverne Amerike i Australije prekidaju svaku suradnju sa Vladom Srbije sve dok je na celu Ministarstva vjera nacionalista Šijakovic.

Ovim zahtijevamo od predsjednika Tadica i premijera Cvetkovica da, bez odlaganja, smijene Šijakovica i da iz Registra R. Srbije izbrišu i ponište odluku o registrovanju tzv. Islamske zajednice Srbije.

...

Predsjednik
Zajednica sandžacke dijaspore
Edin Salkovic

KOMENTAR: Svaka cast nasim sunarodnjacima, Bosnjacima iz Sandzaka koji se dostojanstveno nose sa cetnckim rezimom u Srbiji, koji je samo promjenio ruho, ali ne i narav. Nemojte da vas zavara eventualna smjena ministra vjera Sijakovica, jer to ce biti samo dalja promjena ruha, a ne i naravi.

Jedan savjet: Procitajte u prethodnim clancima kako je Ceric "branio" Bosnjake u Bosni pa se prema tome orjentisite, tj. znajte daje to lukavi predratni agent udbe i da ce sve ucinti da vas prada obrijanim Tadicevim cetncima.

M. B.

*********************************************

Monday, June 22, 2009

#617 VELIKA GRESKA REPUBLIKE SRPSKE - DA LI CEMO JE ISKORISTITI?‏

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

20. juni 2009.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 617

SADRZAJ:

1. Odluka kojom se ukidaju Zakljucci skupštine Republike Srpske

2. VELIKA GRESKA REPUBLIKE SRPSKE - DA LI CEMO JE ISKORISTITI?

3. Kako tumaciti ponašanje Sulejmana Tihica?

4. "ULTRA" PATRIOTI NA PUNJENJE

5. Telefonski razgovor Dodik - Tihic, snimljen 12-og Juna u 12 casova i 36 minuta.

6. RE: "Hasane deder napisi Ustav nase Bosne"

7. I SLUCAJ FLORENCE HARTMANN OTKRIVA IZDAJU TIHICA I SOFTICA

8. IZVOD IZ KNJIGE FLORENCE HARTMANN: NIŠTA NIJE SLUCAJNO

9. POTPISITE PETICIJU ZA FLORENCE HARTMANN

10. Covicevi pritisci i metode oko ujedinjenja dva HDZ-a.

11. Vecicanima Bilicu i Berbicu 26 godina robije?!

------------------------------------------------------------------------
Ovaj Glasnik ide na 32,662 ispravnih adresa. Za primanje Glasnika prijavite se na adresu: [mailto:Bosanski_kongres@hdmagazine.com]

If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.
-------------------------------------------------------------------------

1. Odluka kojom se ukidaju Zakljucci skupštine Republike Srpske


Slijedi citat zakljucnog dijela odluke OHR-a od 20. Juna 2009. godine.

"....
Uvjeren da je vracanje na prvobitno stanje (lat. status quo ante) neophodno radi preusmjeravanja težišta debate domacih organa na izazove povezane s evroatlantskim integracijama;

Uzevši u obzir i razmotrivši sve navedeno, visoki predstavnik ovim donosi slijedecu:

ODLUKU

kojom se ukidaju Zakljucci Narodne skupštine Republike Srpske br. 01-787/09 i br. 01-788/09 doneseni 14. maja 2009. godine

Zakljucci Narodne skupštine Republike Srpske br. 01-787/09 i br. 01-788/09, doneseni 14. maja 2009. godine (“Službeni glasnik Republike Srpske”, br. 50/09), ukidaju se danom stupanja na snagu ove Odluke.

Ova Odluka stupa na snagu odmah i odmah se objavljuje na internet stranici Ureda visokog predstavnika. Ova Odluka odmah se objavljuje u “Službenom glasniku Bosne i Hercegovine” i “Službenom glasniku Republike Srpske”."

Cijeli tekst se nalazi na web stranici OHR-a:

http://www.ohr.int/decisions/statemattersdec/default.asp?content_id=43630

__________________________________


2. VELIKA GRESKA REPUBLIKE SRPSKE - DA LI CEMO JE ISKORISTITI?

Pise: Dr. Muhamed Borogovac

Lideri drzava svijeta su najcesce inteligentni ljudi, te kao protagonisti politickih zbivanja rijetko prave greske. Tu su izuzetak izdajnici. Nazalost, izdajnici sada totalno kontrolisu BH vlast.

Politicari iz RS su zaista rijetko do sada donosili pogresne odluke za svoju stvar, te su uspjeli da iz nicega, bez ikakvog pravnog osnova naprave drzavu na pola BiH. Najkrupnija greska koju su do sada napravili je genocid. Da nije bilo genocida, RS bi davno bila legalizovana, buduci da cetnicki projekat ima svoje ljude i na bosnjackoj (pa i na hrvatskoj strani) koji ne prave nikakav otpor legalizaciji RS. Jedino stranci jos ne mogu da progutaju da se genocidna tvorevina potpuno legalizuje. Medjutim, ovaj put su politicari iz RS vjerovatno pogrijesili.

Kako se to dogodilo?

Kada je Inzko zatrazio da se ukinu sporne odluke Skupstine RS, politicari iz RS su pokazali da znaju da Skupstina izrazava volju naroda i da se po svim principima prava mora postovati autenticna volja naroda, da niko nema pravo bilo sta nametati skupstini. Zato se nisu puno osvrtali na prijetnje OHR-a da ce biti ukinuti zakljucci Skupstine RS. Iz istog raloga je i Valentin Inzko ucinio sve da sama Skupstina RS ponisti svoje zakljucke, sto su mnogi protumacili kao njegovu neodlucnost, slabost itd.

Medjutim, politicari iz RS nisu uzeli u obzir sta ce znaciti ako OHR ipak odluci i ponisti njihove zakljucke. I to se dogodilo. Sada imamo situaciju, crno na bijelo, da Skupstina RS nije kao druge skupstine svijeta, da je za razliku od ostalih skupstina u svijetu, kojima se priznaje da legitimno i legalno izrazavaju volje svojih naroda i kojima zato niko ne smije nista nametati, Skupstina RS je ipak jedan nizi nivo, njoj se moze nametati tudja volja, jer je RS nastala krsenjem lagalnog Ustava Republike BiH, te kao takva nije legalna.

Ovim sto je Skupstina RS dozivjela danas, da njene odluke budu samo prekrizene od Strane Visokog predstvnika Valentina Inzka, a koji je za to dobio podrsku cijeloga svijeta, potvrdjuje ono sto Nacionalni kongres Republike BiH oduvijek govori, da svijet jos uvijek ima na umu cinjenicu je RS genocidna tvorevina.

Kada bi bosnjacki politicari bili patrioti, oni bi sada iskoristili ovo pa bi i sami poceli insistirati da je RS nelegalna, te bi zahtijevali da sve ustavne promjene polaze od prethodnog legalnog stanja, a to je Ustav Republike BiH.

Nazalost, sa sigurnoscu mozemo tvrditi da ce Tihic, Silajdzic, Lagumdzija baciti niz vodu i ovaj poklon svijeta, kao sto su bacili mnoge druge, kao npr. priznanje Ustava Republike BiH 1992, sve rezolucije Savjeta sigurnosti UN o agresiji, sve rezolucije Kongresa USA o genocidu, cak i presudu MSP za genocid, i da ce kao da nista nije bilo nastaviti tretirati skupstinu RS kao normalnu i legalnu skupstinu na pola BiH.

S obzirom na takve nase politicare ovim je u stvari Bosna i Hercegovina postala samo privremena tvorevina. Naime, ako mi ne iskoristimo ovo i ne trazimo ukidanje RS, te ako nastavimo tretirati Skusptinu RS kao legalnu skupstinu na pola BiH, onda kada ode OHR odluke te skupstine postaju pravosnazne, tj. prestaje da vazi Inzkova zabrana, te "legalno" nestaje BiH.

A OHR ce jednom otici. Do tog trenutka Bosnjaci moraju jasno dati do znanja svijetu da smatraju skusptinu RS nelegalnom i RS genocidnom tvorevinom i da se necemo pomiriti sa odlukama cetnicke nelegalne skupstine kojom se ukidaju nadlesnosti BiH.

U suprotnom ce Bosnjaci zavrsiti svoje postojanje kao narod bez drzave, razbacani u nekoliko enklava. Za takav epilog cemo biti mi, nasa generacija, odgovorni pred nasom unesrecenom djecom.

________________________________


3. Kako tumaciti ponašanje Sulejmana Tihica?

Kako tumacite ponašanje Sulejmana Tihica? On je zapoceo prudski proces, a cini se da sada želi da izadje iz te price.

Rijec je o najinformisanijem politicaru u BiH, koji ništa ne radi slucajno. On nije došao u Banjaluku zato što je Dodik bio u taktickoj prednosti. Pokazao je zube OHR-u, a Inzko ga nije udario po njima.

Tihic ce se vratiti u pregovore kad OHR uradi nešto na štetu RS, jer je svjestan da ce tada imati bolju poziciju. Tihic se ponaša veoma mudro i stalno govori da niko nece ukinuti RS, ali sve radi da bi se ona obesmislila. Ako se nešto obesmisli, onda nema potrebe ni da se ukida.

S. Mesic
-----

KOMENTAR: Postovani gosp. Mesic, tacno je da je Tihic veoma informisan i da se ponasa veoma mudro, ali nazalost to koristi protiv Bosne i Hercegovine.

Kada je Prud u pitanju, time je nanesena ogromna steta Bosni i Heracgovini vec do sada jer je vec usvojen brcanski amandman. Istina, gradjani su tom amandmanu "skinuli pozlatu" u javnoj raspravi, dokazali da ga narod ne zeli, ali bi bolje bilo da nije ni usvojen.

Zatim, zbog prudskog procesa povampirila se ideja Herceg-Bosne cime je Tihic napravio "mapu puta" razbijacima BiH i doveo do saveznistva Dodika i Covica, tj. do saveznistva RS i Covicevog HDZ-a.

Da je Tihic patriota, on bi najbolje obesmislio RS da im nije dao amandman o Brckom. Zatim, nikada ne bi sjeo da pregovara o daljoj podjeli BiH i insistirao bi da je RS nelegalna i trazio bi da se ukine kao sto je ukinuta Herceg-Bosna. Na primjer, Tihic bi digao veliku prasinu kada je Skupstina RS 14. Maja 2009. usvojila ove zakljucke kojima je pokusala da dokine BiH. A on je sutio, i da nije bilo Inzka, danas bi odluke RS bile u Sluzbenom listu i na snazi, a njihovo provodjenje bi svima donijelo mnogo, mnogo nesrece.

Zatim, kada je Inzko dao ultimatum Dodiku, Tihic lukavo priskace u pomoc Dodiku objavljujuci da se nastavlja prudski proces sastankom u Banja Luci. Ocekivali su da ce Inzko odustati od zahtjeva, da ce radije izabrati dogovore Tihica i Dodika, nego zaostravanje.

Medjutim, kada su vidjeli da Inzko ne odustaje, onda je Tihic odlucio da perfidno poruci svijetu da Inzko minira Prudski proces, tj. dogovaranje, koje svijet toliko forsira. Naime, Tihic je prikazao da je odlucio da ne ode u Banja Luku jer je ohrabren Inzkovim ultimatumom Dodiku. Dakle, opet otezava posao Inzku, koji je doveden u situaciju da izgleda kao neko zbog koga se raspada proces dogovaranja. Osim toga, burna Tihiceva reakcija protiv Dodika u tom trenutku je ucinila da Inzko izgleda kao pristrasan, da favorizira bosnjacku stranu, a protiv Srba.

Vidjecete da ce Tihic, zajedno sa Silajdzicem i Lagumdjijom prakticno ponistiti svaku dobrobit koju smo dobili sa Inzkovom odlukom.

Tihic je samo jedan veoma lukavi "kurvin sin" koji ce sve u zivotu staviti na kocku za cetnicki projekat. Tu nema nade, niti ima lijeka.

Dr. Muhamed Borogovac

________________________________


4. "ULTRA" PATRIOTI NA PUNJENJE

Pise: Amar Delic, Sarajevo

SARAJEVO, 15.06.2009. Kontrolirani bh. mediji ovih dana u zvijezde kuju Tihic Sulejmana. Na sve nacine ga oslikavaju kao patriotu i beskompromisnog borca za Bosnu koji, poput americke konjice iz filmova o kaubojima i indijancima, iako na scenu ulijece posljednji, to cini naoružan do zuba i odlucniji od Richarda Burtona iz "Bitke na Neretvi". Ujaha tako Suljagica s malih ekrana i internet portala pravo u naše domove, da sav bijesan i ludo hrabar do nogu potuce mrskog neprijatelja koji navali te sa svih strana opkoli nemocne žrtve, kojima inace najvecu opasnost predstavljaju grlati crvenokošci iz plemena "OHR" i "SAD". Šteta što nije film, pa makar umjesto Komšica pardon Burtona i Suljo glumio Titu.

Bosanskohercegovacka publika još jednom prisustvuje šou u kinu zvanom "Kod šibicara". Za to vrijeme Alijina strategija "korak po korak" (ili: "Za mnom do ponora") ulazi u završnicu, pa se Bosna sada i nalazi pred ponorom nestanka. Nenaviknut na šibicare i njihovo blehemecenje i šanersko mlataranje rukama dok optužuju "drugu stranu" (sve je jedna strana - srpskoudbaška), Valentin Inzko ne zna gdje mu je glava, a gdje zadnjica. Kao i brojni drugi stranci prije njega, i on svojim nesnalaženjem jedino daje novi kredit veleizdajnicima, a ovaj put je došao red na Tihica da opere obraz.

Naime, to je kao kad nadopunite kredit za mobitel: kupite "Ultra" karticu, ukucate šifru, i gurate još neko vrijeme. Pa kad opet potrošite kredit, kupite opet "Ultru", i Jovo-nanovo. Lista onih koji Tihicu pune kredite je, koje li slucajnosti, uvijek srpskoudbaška: pocesto je to Dodik, pa se nadje i SDP s crvenkapicom Komšicem (koji je istisnuo Lagumdžiju - u prici za malu djecu samo je jedna crvenkapica), potom Srbijanska TV, pa Srbijanski tužilac zvani "Dobrovoljacka", pa UDBA s telefonskim razgovorima vašeg politickog protivnika i okorjelih kriminalca baš pred stranacke izbore, pa Lepa pevaljka ciju fino tempiranu turneju od Sarajeva do Zagreba organizuju generali KOS-a, pa opet UDBA s bezvrijednim video-snimcima Mladica kada Suljagi i blizancu mu Haretu po ko zna koji put nestane kredita... Svega ima u zemlji u kojoj špijunski snimci rastu ko paprike.

Naprosto, kakva god Inzkova odluka povodom nove Dodikove "neposlušnosti" bila, Tihiceva "Ultra" bice nadopunjena, i bice spreman za naredni korak izdaje: priznanje otimanja državne imovine genocidom. U meduvremenu je trio Tihi-Hare-Zlaja izdao sve krupno što se izdati moglo: priznali su entitete kao izborne jedinice, priznali genocidnu policiju, amendirali/priznali genocidni "ustav", sabotirali Tužbu za genocid i pravni efekat kakve-takve presude, cvrsto riješili podijeliti državnu imovinu (samo dok ova frtutma prodje)...

S takvim "Ultra" patriotama, kome još trebaju izdajnici? Kako neko rece, država je kao džeparac: ako ne dodaješ i ne paziš na rupe u džepovima, za cas nestane. Onda je poenta topljenja Bosne po principu kredit-na-rate jasna i malom djetetu: teško tebi ako nisi pretplacen, na "Ultru" ili na državu, svejedno.

___________________________________


5. Telefonski razgovor Dodik - Tihic, snimljen 12-og Juna u 12 casova i 36 minuta.

(Vjerovanto se radi o parodiji, ali je autor pokazo izuzetno poznavanje odnosa izmedju Tihic i Dodika, koji se cak i vrijedjuaju za javnost, da bi varali tu istu (bosnjacku) javnost.)

-----

Iz sigurnosnih razloga ne objavljujem osobe koje su presrele i snimile razgovor.

DODIK
Halo, haloooo

TIHIC
Ja sam, ja sam, ne galami, vani sam, cekaj da udjem u auto.

mala pauza

Jel sigurno?

DODIK
Jest. Pa sveca mu Suljo, zar od Valentina da cujem da neces dolazit u Banjaluku? Jel neki problem ili sta,..?

TIHIC
Nije nikakav, i njemu sam rekao sto cu i tebi, zar je bitno kome cu prvom, vazno je da obojica razumijete zasto.

DODIK
Jel se to matere ti sikiras sta ce ti "mr. Lepi" reci i da ce te opanjkati zbog dolaska kod mene?

TIHIC
Ma kakav Lepi(smijeh), on je svakako gotov, ali lako je tebi tamo, ja ovdje imam birace, poslije ovog cirkusa sa tobom i Valentntntnt, e 'eblo ga ime, poslije cirkusa sa tobom i visokim, da ti dodjem u Banjaluku, ima da me mediji i biraci proglase izdajnikom,.. hajd skontaj malo, stavi se u moju situaciju.

DODIK
Pricaj mi malo o tome, mislis da je meni bilo fino u skupstini ovih dana. Nego jebes to, dolazi Dragan, narucio sam muziku i zakljucan restoran za nas, mogao si opet doci, da nastavimo kako smo se dogovorili, i da vidimo kako cemo sa onim kreditom za pomoc povratnicima. Dobro, mozda sam malo digao pritisak tvojima dole svojim izjavama, ali uvijek se ohlade. Trebao si doci, nemoze ti niko pera odbiti, jos nije kasno da se predomislis.

TIHIC
Jah, pomoc povratnicima(smijeh), jesil siguran da je linija sigurna.

DODIK
Jesam, jesam li te kad izradio?

TIHIC
SLusaj,(kh, kh,.. kasalj), slusaj, gdje sam ono stao, e, ovdje je malo gore nego sto ti se cini. Mediji su me poceli prozivati vec prije moje odluke jer znaju datum, kazu Val ovaj visoki pao, popusio, Dodik ga rasturio, rastura BiH,. a i ona izjava ti bas nije trebala. Helem nejse, da skratim, ako ti dodjem u Banjaluku, ispascu i ja jajara, recice izdajnik, ide puzuci tebi pred noge,.. a tek ce novinari i spikeri ufatiti furseta.

DODIK
Ufatiti cega?

TIHIC
Mislim slobode, dice se hajka, 'biga, ti si malko prekrdnasio u izjavama, i ako ti dodjem, ja sam popusio kod biraca, jel ti sad jasnije.

DODIK
Zar je dotle doslo

TIHIC
Jest, znas mene i da mi je stalo vise do moje avlije u Samcu negoli do ove sugave drzave, ali nisam glup pa da sad izigravam realpoliticara. Nego slusaj, moracu ne samo otkazati put u Banjaluku i sastanak, nego cu morati 'biga, da te malo kako ono kazes opanjkam(smijeh) u novinama. Recimo, neprihvatam tvoje izjave u negiranju BiH i antidejtonskom djelovanju. Hoceli ti to biti problem?

DODIK
Jebe mi se

TIHIC
(smijeh)

DODIK
Cuj, sa Valentinom nije problem, slusa on svoje nadredjene, govori o meni sta hoces, bitno mi je da nastavimo poslije gdje smo stali prosli put. Kad ovo prodje, a ja cu malo ublaziti pricu. Mogu li tebi sta pomoci, hoces li da te spomenem fino il ruzno, sta ti bolje odgovara.

TIHIC
Najbolje nikako, al ako mora, onda neutralno, nemoj fino jer ces me onda jos vise ukopati.

DODIK
OK,no problemm

TIHIC
Haaa?

DODIK
Ne kaze sa "haaa" nego molim, mislim nema problema. Onda, cujemo se, samo da znas da ces propustiti prvoklasno sijelo samnom i Draganom. Jes da je mutljaros,.. al ruka ruku mije, (smijeh)

TIHIC
Nemoj dalje(uzdah), onda je sljedeci put kod mene,.. kad se slegne prasina, haj cujemo se,..

DODIK
OK

__________________________________


6. RE: "Hasane deder napisi Ustav nase Bosne"

Jedan forumas ja na Avazovom forumu Politika postirao clanak iz proslog Glasnika, "Hasane, deder napisi Ustav nase Bosne". Clanak je odmah pokupio pozitivne reakcije forumasa. Jedan citalac je napisao parafraziram: "Ovaj naslov je zasluzio Pulicerovu nagradu, jer odlicno objasnjava danasnju vlast."

I ostali komentari su se kretali u smislu da clanak odlicno detektuje kako se stvari rade u danasnjoj BiH.

Cinjenica je da za uspjeh cetnickog projekta nisu krivi samo cetnici i nasi vrhunski izdajnici, npr. Alija, Silajdzic, Tihic, nego i mali sarafi projekta, poslusnici, licemjeri ili mediokriteti koje veliki lupezi koriste. Karadzic bi bio nemocan bez Izetbegovica, Dodik bi bio nemocan bez Tihica i Silajdzica, ali bi i Izetbegovic bio nemocan bez mediokriteta koje je vjesto manipulisao, kao sto je npr. Hasan Cengic. Slicno Tihic bi bio nemocan da nema svojih "Hasana", sitnih dusa koji mu se ulizuju, ne osvrcuci se na stetu koju time nanose narodu i domovini.

I kao sto to uvijek biva svaka pogan na kraju ispliva na povrsinu da je svako vidi, pa ce tako biti i sa nasim poganima.

Na zalost, ubrzo su Avazovi moderatori bez ikavog objasnjenja izbrisli clanak sa foruma, cime su pokazali da smo pogodili u sridu, da smo prozreli udbasku ujdurmu da "dijaspora" predlaze Ustav neke nove Republike BiH, cime bi pristala na daytonsku proceduru i odrekla se kontinuiteta sa predratnim Ustavom Republike BiH, kojega jedinog imamo pravo zahtijevati, jer nam je genocidom otet.

Dr. Muhamed Borogovac
__________________________________


7. I SLUCAJ FLORENCE HARTMANN OTKRIVA IZDAJU TIHICA I SOFTICA


Mnogo toga što je u vrijeme sudjenja Srbiji za genocid u BiH znala Florence Hartmann o tome kako se u procesu pred Svjetskim sudom tajila uloga Srbije u agresiji na RBiH, znali su i pripadnici bosanskog tima na Internacionalnom sudu pravde (ICJ, tj. MSP), na celu sa Sakibom Softicem i Tihicem, koji mu je davao naloge - ali ipak oni nisu reagirali i nisu ovu nepravdu objelodanili na vrijeme! Naime, ako su nasi advokati trazili da Medjunarodni sud pravde (MSP) uvrsti u dokazni postupak i dokumente o genocidu koje je Srbija vec bila dostavila Tribunalu zbog sudjenja Milosevicu, sud (MSP) je morao obrazloziti zasto te dokumente ne moze preuzeti od Tribunala. Medjutim, kao sto znamo Softic i Tihic nisu digli glas sto ta dokumentacija sa Tribunala nije koristena na MSP, dok je jedna Francuskinja odlucila da uradi ispravnu stvar i to rizikujuci da zavrsi u zatvoru, da izgubi posao itd., te je objavila kako je to bilo izvedeno. Ona je time izgubila sve, jer je kao sluzbenica na Inetrnacioalnom Kriminalnom Tribunala (ICTY) bila pod zakletvom da ce stititi tajne Tribunala. S druge strane Tihic i Softic nisu bili ni pod kakvom zakletvom na Tribunalu, pa su slobodno mogli reagovati, cak im je to bila i duznost jer su bili pod zakletvom da ce sluziti narodu i drzavi BiH. Na zalost, Hartmannova se zrtvovala, dok "nasi" iz pravnog tima nisu ni prstom maknuli da osvijetle ovu aferu na vrijeme i da doprinesu da dobijemo mnogo povoljniju presududu na MSP, tj. ICJ.

Kao sto je poznato ovih dana su na vise adresa u BiH stigli skenirani sporazumi ICTY (Tribunala) i Srbije kojima se ICTY (Tribunal) obavezao Srbiji da nece predati dokaze za genocid na MSP. I nama u NKRBiH su stigli ti skenirani sporazumi, koji su nekako procurili u javnost sa Tribunala, mada ih Florence Hartman nije sama poslala, nego je samo u svojoj knjizi eksponirala da postoje takvi sporazumi. Mi smo odmah Prof. Boyleu to proslijedili, buduci da je on dobro upucen u sve sto se desavalo sa Tuzbom za genocid, kao tvorac te tuzbe.

Prof. Boyle je potvrdio ono sto Florence Hartman tvrdi, da je jedini smisao tih dogovora izmedju Tribunala i Srbije, da se onemoguci da Srbijanski dokumenti o genocidu prebace sa Tribunala na MSP.

A kolika je steta time ucinjena nasoj Tuzbi za genocid, tj. koliko su znacajni dokazi izostavljeni, najbolje govori Boyleov komentar da bi se mogao obnoviti postupak pred MSP za genocid ako uspijemo u roku od 10 godina da dobijemo dokumentaciju koju je Srbija predala Tribunalu. Primjetimo da i Prof. Boyle zna da Tihic i Softic nece nista uraditi za obnovu procesa. (Izgleda da je to opstepoznata stvar da su Tihic i Softic sabotirali Tuzbu za genocid.) Slijedi taj komentar prof. Boylea u originalu na Engleskom:

"It is just a lot of legal mumbo-jumbo to justify the ICTY's political decision to keep these documents secret so that Serbia and Montenegro would not lose its genocide case at the ICJ. If we ever get access to these documents within ten years of the ICJ decision, we can always request to re-open the Judgment for genocida -- assuming we have a BIH government willing to do that. I seriously doubt Tihic/Softic would be willing to do so if they are in power. fab."

Zato je proces koji se sada vodi protiv Hartmann-ove veoma znacajan, jer stavlja fokus na cinjenicu da je Tužba sabotirana, ne samo od Tribunala, nego i od vlasti u Sarajevu, tj. od Softica, BH agenta na MSP i Tihica, tadasnjeg bosnjackog clana Predsjednistva u cijim rukama je bila Tuzba za genocid.

R.S. i M.B.

A sada evo izvoda iz Hartmannove knjige:

______________________________________


8. IZVOD IZ KNJIGE FLORENCE HARTMANN: NIŠTA NIJE SLUCAJNO

Piše: Florence Hartmann

Izvodi iz spornih stranica knjige “Mir i kazna”, zbog kojih se autorki u Haškom tribunalu sudi zbog nepoštovanja suda.

Nekoliko odluka Haškog tribunala (ICTY) jasno pokazuju da je “zamracivanje” dozvoljeno kako se ne bi naškodilo poziciji Srbije u slucaju tužbe od strane Bosne i Hercegovine pred Medunarodnim sudom pravde (MKS). One otkrivaju da su sudije ICTY priznale da je javno otkrivanje najosjetljivijeg dijela zapisa Vrhovnog savjeta odbrane (VSO) moglo imati negativan uticaj na ishod slucaja koji je Bosna i Hercegovina pred MKS pokrenula protiv Srbije. Oni priznaju da žele da zaštite Srbiju od osude za genocid i isplate odštete žrtvama. Beograd je bio uspješan u tvrdnji da je u pitanju “vitalni nacionalni interes” srpske države.

Sudije zadužene za Miloševicevo sudenje, ukljucujuci Britanca Ricarda Meja, Jamajcanina Patrika Robinsona i Južnokoreanca O-Gon Kvona, podredili su pretpostavljenu stabilnost jedne zemlje interesima pravde i istine. Cineci to, postali su saucesnici u jednoj laži. Ipak, oni su ustuknuli 2005. godine.

Sredinom jula 2005. godine oni su odbili novi zahtjev Srbije za zaštitnim mjerama, ovog puta o personalnim vojnim dosijeima koji su jasno pokazali da su generali Vojske Republike Srpske (VRS), ukljucujuci Ratka Mladica, bili pripadnici srbijanske vojske (Vojske Jugoslavije), pod vrhovnom kontrolom Beograda. Protiveci se otkrivanju ovih dokumenata, Srbija se žalila na odluku.

Žalbeno vijece je u septembru 2005. odlucilo da “vitalni nacionalni interes” Srbije u tužbi pred MKS nije prihvatljiv za uvodenje mjera tajnosti. Prema apelacionim sudijama, sve prethodne odluke Sudskog vijeca u slucaju Miloševic kojim se dokumenta VSO štite od objavljivanja zbog potencijalnog predjudiciranja u smislu “vitalnog nacionalnog interesa” Srbije umjesto “interesa nacionalne bezbjednosti” bile su “pogrešne sa pravnog aspekta”.

Umjesto da ispravi grešku koju je upravo bilo otkrilo, Žalbeno vijece je primijetilo da je odobravanje takvih mjera do sad dalo podstreka “legitimnom ocekivanju” Beograda da ce svi njegovi slicni zahtjevi, koji bi uslijedili, biti odobreni po istom osnovu, tako da bi bilo “nepošteno” uskratiti zaštitne mjere koje je država tražila o vojnim dosijeima.

Šokirana ovom odlukom, Karla del Ponte i njen tužilacki tim okupili su sudije u Miloševicevom slucaju i podnijeli zahtjev da argument o “vitalnom nacionalnom interesu” bude poništen, kako bi bio podnijet zahtjev da se pod hitno skine oznaka povjerljivosti sa arhiva VSO. Šestog decembra 2005. godine, sudija Ian Bonomi, koji je zamijenio Ricarda Meja, i sudija Robinson, uprkos protivljenju sudije Kvona, dali su saglasnost da se ukinu zaštitne mjere na snazi od 2003. godine, shvatajuci da Beograd ne pokušava da zaštiti svoju nacionalnu bezbjednost, vec da opstruira pravosudne organe u njihovoj potrazi za istinom. Beograd se odmah žalio na odluku i dobio privremenu obustavu, cime je Bosna i Hercegovina sprijecena da priloži arhive VSO prije otvaranja slucaja po njenoj žalbi, krajem februara 2006. godine.

Nakon sagledavanja argumenata Tužilaštva, 6. aprila 2006, pet sudija Žalbenog vijeca, i dalje pod predsjedništvom Italijana Fausta Pokara, odlucilo je da obori odluku od 6. decembra 2005. Stoga je informacija koja direktno povezuje državu Srbiju sa ratom u Bosni i srebrenickim masakrom ostala nedostupna MKS-u i javnosti. Tužilaštvo nije bilo u poziciji da javno obznani skandal, pošto su sudije svaku od svojih odluka proglasile “povjerljivom”.

Autorka je bivša portparolka nekadašnje glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte

(Vijesti)

17.06.2009.
___________________________


9. POTPISITE PETICIJU ZA FLORENCE HARTMANN

Dear Friends,

EUROPEan political elites are attempting through their control of the International Court of Justice in Hague TO HIDE RESPONSIBILITY OF SERBIA FOR GENOCIDE IN BOSNIA.

The COURT is PROSECUTING Florence Hartmann FOR REVEALING documents exposing SERBIA’S RESPONSIBILITY FOR GENOCIDE IN BOSNIA.

Please sign the PETITION AGAINST:

http://www.preserverlajusticeinternationale.org/formulaire.html

You can FIND MORE at:

http://www.caseflorencehartmann.org/index.php?p=2_6

PLEASE DISTRIBUTE as wide as possible.

Thanks,

Amir
____________________________


10. Covicevi pritisci i metode oko ujedinjenja dva HDZ-a.

(Izvodi iz duzeg clanka)

Piše: Ljudevit Posavski

Gospodo draga ne živimo više u jednopartijskom sustavu. Ne postoje kod nas više režimi koji svojom strahovladom teroriziraju nevješt narod. Ali postoje tragovi boljševickih metoda zastrašivanja naroda i nametanja svojih mišljenja služeci se najjeftinijim metodama javne promidžbe kojima se javnosti želi nametnuti jasan stav.

Takve metode vec duže vrijeme provodi HDZ BiH na celu sa Draganom Covicem. Covjekom protiv kojeg je podignuto više optužnica nego što on ima godina staža u HDZ-u. Osoba prema kojoj je i predsjednik Tudjman imao rezerviran stav s obzirom na njegov kriminalni dosije s kojim je tadašnji predsjednik RH raspolagao.

Da mu sada ne nabijamo na nos njegov projugoslovenski stav u vremenu kada su njegovi sadašnji politicki oponenti iz reda hrvatskog naroda vec dobrano bili u redovima HDZ-a, ili to što je bio jedan od zadnjih Hrvata koji se potpisivao cirilicom. To su mu epitafi za neku drugu temu.

U ovom clanku pozabavit cemo se malo njegovim pritiscima i metodama oko ujedinjenja dva HDZ-a.

Realno, kada covjek pogleda, dva HDZ-a i ne trebaju postojati.

...

Medutim, onog dana kada je HDZ BiH prestao biti svehrvatski pokret, kada je svoju politiku usmjerio na jedan drugi kolosjek, tada je prerastao u jednu lokalnu stranku koja je izgubila svoju prvobitnu ulogu.

...

Zbog ocite politicke stranputice HDZ-a BiH oponenti takve politike pokušavali su i još uvijek pokušavaju kroz druge politicke opcije reci takvoj politice „NE“, jer hrvatski narod u Bosni i Hercegovini zaslužuje bolje.

Medjutim od samog pocetka svi centri financijske moci, suverenitet nad medijskim prostorom i što sve vec ne su u rukama jedne strahovladajuce politike kojom i danas upravlja Dragan Covic.

Ljudi okupljeni oko HDZ1990 su u toj stranci prepoznali šansu da kroz njenu afirmaciju HDZ-u vrate dostojanstvo, da iz svojevremenog pokreta za opstojnost hrvatskog naroda izbace šljam koji je ocito skrenuo s ideje izvornog HDZ-a.

Ta ideja HDZ-a1990 u pocetku nije shvacena ozbiljno od strane Dragana Covica i nije joj davao puno znacaja. Tek kasnije, kada su izborni rezultati pokazali da ce HDZ1990 postati pravi konkurent HDZ-u BiH, Covicu je odaslana jasna poruka da mu se tron ozbiljno uzdrmao.

Poslije jedne tako velike izgubljene bitke HDZ BiH na celu sa Covicem vidi samo jednog neprijatelja, a to je HDZ1990. Cak im je i jedan Dodik postao prijatelj i saveznik nebi li ostvarili svoje interese. Cisti apsurd.

HDZ BiH bez obzira što je pojedinacno najjaca hrvatska stranka nema mandat sebi uzimati za pravo da u bilo kakvim pregovorima suvereno predstavlja hrvatski narod. Pogotovo ako se ti pregovori vode vanistitucionalno što je samo po sebi nelegitimno i ne odražava stav niti polovine hrvatskog naroda, a kamoli njegove vecine.

Cijeli clanak se moze naci na linku:

http://www.domaljevac.com/bih/bosnaihercegovina4/obmanehdzbih/index.html

________________________________


11. Vecicanima Bilicu i Berbicu 26 godina robije?!

Datum: 15.06.2009 20:34

Autor: Nikola Moraca

BANJALUKA - Sulejman Berbic (41) i Camil Bilic (47), obojica iz Vecica kod Kotor Varoša, osudeni su juce u banjaluckom Okružnom sudu na ukupno 26 godina robije zbog zlocina nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima iz Kotor Varoša, pocinjenih 1992. godine.

Bilic je tako osuden na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 13,5 godina, dok je Berbic osuden na kaznu od 12,5 godina robije.

Olga Maleševic, predsjednica Sudskog vijeca, u obrazloženju presude je navela da je Camil Bilic zbog zlocina nad civilima osuden na kaznu od sedam godina robije, dok je zbog zlocina koje je pocinio nad srpskim ratnim zarobljenicima osuden na sedam godina i šest mjeseci zatvora.

Drugooptuženi Berbic je zbog zlocina nad srpskim civilima osuden na šest godina, dok je zbog zlocina nad ratnim zarobljenicima dobio takode sedam godina i šest mjeseci zatvora.

Slijedi svjedocenje na sarajevo-x, forumu poltika jednog od ucesnika dogadjaja.
---

Vidim da se otvorila tema na ovaj psiholoski zlocin koji se vrsi nad prezivjelim vojnicima Armije BiH iz sela Vecica.

Vecici su brojali 320 domacinstava prije rata, a sad iz tih domacinstava fali 250 dusa. Camil i Sulejman su jedni koji su se probili do Travnika. Radili su u Austriji prije rata, i 92. su napustili posao tamo i dosli u Bosnu da stite svoje familije. Preko suma su dosli do Vecica od Travnika. 2000. godine su se Vecicanci kompletno vratili u RS i Vecice, a Camil i Sulejman zajedno sa nama svima. Od tada svake druge sedmice su dolazili u Vecice iz Austrije i nikada ih niko nije dirao, hapsio ili teretio za nesto. U decembru prosle godine su pozvani da daju izjave kod tuzioca u BL i taj dan su i uhapseni, osumnjiceni da su ubili trojicu, tukli dvojicu i tjerali jednog da tuce ostale zarobljenike. Sve je to blamaza, laz i neistina. Ja sam bio u Vecicima za vrijeme rata, i ja sam bio na njihovoj nekoj istraznoj listi za ratne zlocine (cetnickoj listi), a bio sam i svjedok Camilu i Sulejmanu na sudjenju u BL. Nas je bilo 9 svjedoka odbrane, i 7-ica smo bili na njihovoj istraznoj listi.

Rekli smo mi njima koje pocinio zlocine, ali to ne pije vode. Oni su pametni, i oni nisu krivi jer su pobili su sve zarobljene Vecicance (163 za jedan dan u selu Grabovica, opstina Kotor Varos), a mi smo glupi i zlocinci jer smo ostavili zive njihove zatvorenike. Camili i Sulejman su bili osudjeni prije nego su uopste bili zarobljeni. Svi koji su krivi za batinjanje i torturu zatvorenika u Vecicima, su uhapseni od strane Vojske RS-a i njima je presudjeno davno, ni dan danas se ne zna za njihove kosti, ili su poginuli u borbi protiv Cetnika. Treba napomenuti da su ti isti zatvorenici iz Vecica, davali u vise navrata izjave o svojim "patnjama" u vecicima, ali nikada (do decembra prosle godine) nisu Sulejmana i Camila ni Spominjali. Dalje, niko od civila nije boravio u zatvoru u Vecicima, samo vojnici, zarobljeni sa oruzjem u uniformama. Civili sto su greskom zarobljavani, pustani su isti dan ili ubrzo dok bi se njihovo pustanje osiguralo. Zatvorenici su jeli istu hranu kao i mi branioci vecica i kolicinki i kvalitetom. Za vrijeme sudjenja, odbrana je vise puta uhvatila "tuzioce" u lazi i otkrila namjestaljke, ali ne pali to sa unaprijed odredjenim presudama. Dokaz je iskopavanje starijih izjava tih istih zatvorenika, gdje se niko iz Vecica ne spominje da ih je tukao, i izjave sudince da joj nije bilo poznato da su te izjave postojale, ali ipak se na njih nije ni osvrnula.

Pozivanje Srba koji su bili zarobljeni u Vecicima da svjedoci odbrani nije se ispunjavalo. Sud je trebao da posalje poziv dvojici Srba, koji su uhapseni u napadu na Vecice i bili u zatvoru u Vecicima i koji su se dobrovoljno javili da svjedoce za odbranu, ali nikada im pozivi nisu ni uruceni.
-----

Sto se tice poziva tim Srbima, sto su trebali da svjedoce u korist odbrane, sud se obavezao da ce im uruciti pozive, medjutim, nikada ih nisu dobili, dok je tuzioc npr. jednom doveo svjedoka sa ulice, koji je takodje bio zarobljen u Vecicima, mada nije imao veze sa optuzbom ili ovim zatvorenicima, jer je bio zarobljen prije njih i pusten je nakon 7 dana, ali je doveden samo da bi i on ocrnio Vecice. Zanimljivo je da taj svjedok, sada radi kao policajac u Celincu, a zarobljen je sa "Cigankom" na ramenu zajedno sa ocem, i otac mu je isti dan pusten iz sela. Oni su sakupljali svoje svjedoke na sve nacine, npr.dovodjenje brata od jednog od "podleglih" zatvorenika, koji je plako i kukao govoreci da nemoze da zamisli da se ovo desva u 21. vjeku da mu neko tako moze ubiti brata, dok npr. u njegovom komsijskom selu, je ubijeno 163 vecicanca za jedan dan. Ono nije bio nikakav demokratski, sud nego nesto slicno onom sudu na kaubojskim filmovima, kad na hajku covjeka objese.
-----

Tu dvojicu koja su ubijeni je tukao i ubio (Ramo Zeher) momak kome su oni silovali sestru, i to su i Milenko i Jelenko potvrdili na sudu, da su culi kako je tom momku jedan od podleglih zatvorenika govorio "Jesam je silovao i opet bi.". Taj momak je bio jedan od komandanata odbrane Kotor Varosa, i poginuo je u borbi sa cetnicima u selu Cirkino Brdo. Pa zamisli ti sad jarane moj, od 320 kuca fali 252 muskarca. Od nas 70-ak sto je prezivilo, skoro smo svi bili u njihovom logoru ili zatvoru, osim njih nekolicine, a u toj nekolicini su Camili i Sulejman.

A ici cemo mi do kraja sa tim, sve dok se mogne zaliti, mi cemo se zaliti. Neko ce za ovo da plati pa kad tad, jer ovo je igra i kocka sa ljudskim zivotima.

Vecicanac

Preneseno sa: http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?f=3&t=64400&st=0&sk=t&sd=a&start=50

********************************************************

Monday, June 15, 2009

#616 BOSNJACI POSMATRAJU I POMALO NAVIJAJU ZA DODIKA

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

13. juni 2009.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 616

SADRZAJ:

1. DOK IZNKO BIJE BITKU ZA BOSNU I HERCEGOVINU BOSNJACI POSMATRAJU I POMALO NAVIJAJU ZA DODIKA

1.1 UVRIJEDJENI TIHIC NE IDE U BANJA LUKU

1.2 DA LI JE EVROPA ZAISTA IZDALA INZKA, ILI TO SAMO AVAZ POMAZE DODIKU I TIHICU

1.3 RUSIJA SAMA NE MOZE UKINUTI BONSKE OVLASTI INZKU

2. "HASANE, DEDER BOGATI NAPISI USTAV NASE BOSNE"

3. OVO NIJE SAMO IZDAJA, OVO JE PONIZAVANJE NARODA BiH OD STRANE SULEJMANA TIHICA

4. SULEJMAN TIHIC (SDA) KAŽE DA CE BOSNE BITI ONOLIKO KOLIKO CETNICI ODOBRE

5. DA NIJE RIJEC O BOSNI I HERCEGOVINI, VIJEST BI BILA NEVJEROVATNA

6. TACNA LOKACIJA DEMONSTRACIJA PODRSKE HARTMANNOVOJ U SARAJEVU

7. RS PM Dodik to propose joint statement calling for abolition of OHR at meeting with Tihic, Covic on Sunday

8. PRAVEDNIK IZ BIJELJINE: Lazar Manojlovic, ucitelj etike

9. ODLICNA PREZENTACIJA REPUBLIKE SRPSKE

10. PALESTINSKI TARAS BULJBA

------------------------------------------------------------------------
Ovaj Glasnik ide na 32,382 ispravnih adresa. Za primanje Glasnika prijavite se na adresu: [mailto:Bosanski_kongres@hdmagazine.com]

If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.
-------------------------------------------------------------------------

1. DOK IZNKO BIJE BITKU ZA BOSNU I HERCEGOVINU BOSNJACI POSMATRAJU I POMALO NAVIJAJU ZA DODIKA

1.1 UVRIJEDJENI TIHIC NE IDE U BANJA LUKU

Pratim ovih dana zbivanja oko Inzkove akcije da natjera RS da ponisti zakljucke kojima RS povlaci nadleznosti ranije prenesene sa entiteta na BiH. Izmedju ostalog, Dodik je predlozio da tzv. Prudska trojka (on, Tihic i Covic, odnosno SNSD, SDA i HDZ) izjavi da treba da se ukine OHR kad se sastanu u nedjelju. Naravno, poziv na ukidanje OHR-a bi Dodiku i RS-u veoma mnogo pomogao protiv Inzkove prijetnje o primjenjivanju Bonskih ovlasti u ovom predmetu i spasio bi Dodika od problema sa SIPA-om. Ako postoji parlamentarna vecina u BiH za ukidanje OHR-a, onda ce OHR glatko biti ukinut, a i prije toga, samo dovodjenje u pitanje OHR-a ce znatno oslabiti Inzka.

Medjutim, najnovija vijest je da je Tihic odmah poslije te Dodikove izjave, kojom je Dodik bezobzirno eksponirao Tihica kao njegovog poslusnika, ljutito rekao da nece doci u Banja Luku na zakazani sastanak trojke. Kao razlog za javnost Tihic je naveo Dodikovo kontinuirano djelovanja protiv drzave BiH?! (Zar Dodik nije oduvijek rusio BiH, pa to Tihicu dosad nije smetalo?) Iz dosadasnje Tihicave odlucnosti da zavrsi projekat legalizacije RS pretpostavljamo da njegova ljutnja nece dugo trajati, te da ce se uskoro sastati sa Dodikom da zavrse posao "ustavne reforme", a u stvari legalizacije genocida.

1.2 DA LI JE EVROPA ZAISTA IZDALA INZKA, ILI TO SAMO AVAZ POMAZE DODIKU I TIHICU

Avaz na naslovnoj stranici pise da je "EU Izdala Inzka". Tu, Sead Numanovic, pise da su se strani ambasadori, koji su ranije javno podrzali Inka, neobjasnjivo okrenuli na njega i stali na Dodikovu stranu. Taj neobjasnjivi zaokret, koji Numanovic "reportira", a da ne spominje nijedan izvor, on jos poredi sa takozvanim preokretom Evrope sto se tice reforme policije. Na kraju clanka Numanovic kuka kako Dodikova "opasna i suluda" politika "prolazi" u Briselu. Ovo je u stvari velika pomoc Avaza Dodiku i Tihic, jer onda planirana Tihiceva izdaja nece izgledati tako lose, ako je Inzkova pozicija vec prikazana u narodu kao izgubljena zbog Evrope. Ovo je pomoc i Inzku da se povuce pred Dodikom, jer tako ni on nece izgledati kao lazov, ako mu je Evropa izmakla podrsku.

Reforma policije jeste poucna epizoda koja se moze primjeniti u ovoj situaciji, ali je lekcija suprotna onoj koju Numanovic prikazuje.

Reforma policije nije bila neobjasnjivi preokret medjunarodne zajednice, nego Harisa Silajdzica i drugih "nasih" politicara. Evropa je insistirala na policiji gdje su budzet i komanda na drzavnom nivou, i bez uticaja politike. To jest, trazila je policiju na nivou BiH bez entitetskih podjela. Kad su nasi u parlamentu izglasali nove zakone koji ne zadovoljavaju te principe, nego udovoljavaju Dodiku, Evropa je prvo odbila da prihvati taj "Silajdzic-Dodikov protokol". Medjutim, kada su Silajdzic, Tihic i Lagumdjija ponovo stali uz Dodika i izglasali malo nasminkan Dodik-Silajdzicev Protokol, Evropa se pomirila sa sudbinom. Jer, sto bi se Evropa svadjala oko bosanske policije kad se ovdje svi slazu da jedinstvenu policiju ne zele?

Tada su nasi politicari dodatno obecali Evropi i narodu da je to samo prvi krug reforme. I mi i Evropa jos cekamo taj drugi krug, koji nasi politicari vise ne spominju. Medjutim, za EU to i nije briga, jer nas jednostavno nece pustiti da joj se pridruzimo sa ovakvom policijom.

U ovoj situaciji se sprema isto. Dodiku i RS-u OHR mrsi racune, i oni racunaju na pomoc od saveznika u Sarajevu - da svi slozno zatraze odlazak OHR-a, ili mozda "samo" ukidanje Bonskih ovlasti. Nema govora da ostane OHR ako izabrani predstavnici svih BH naroda kazu da im OHR ne treba - bili ili ne bili ispunjeni (vec razvodnjeni) uslovi 5+2.

Dodik to slobodno zagovara. Ali Tihicu to predstavlja veliki problem, te on mora ostro reagovati protiv Dodika da "dokaze" da ne igra kako mu Dodik diriguje. I, toboze, on se tek sada dosjetio da Dodik radi protiv BiH, pa nece da dodje u Banja Luku. A Dodik je cijelo vrijeme otvoreno radio protiv BiH i to Tihicu nikad nije prije smetalo. U stvari moze se reci da je ponajvise stete Dodik napravio BiH bas u tandemu sa Tihicem.

Ako Tihic i Covic (a vjerovatno i Silajdzic) intervenisu u korist Dodika protiv Inzka, onda im treba da narod misli da Inzka Evropa ne podrzava iz nekih drugih razloga, umjesto upravo zbog te njihove intervencije. I gle, dolazi taj Numanovic koji pise da se Evropa odlucila da uskrati podrsku Inzku, podrsku koju su javno svi ambasadori potvrdili vec prije neki dan. Navedeni razlog tog predomisljanja je neki Dodikov opancarski sarm. Numanovic tvrdi da su se Javier Solana i Carl Bildt usprotivili Inzku, i da ga je Bildt cak licno izvrijedjao (!), ali za te nevjerovatne informacije Numanovic ne navodi nikakav izvor, cak se ne potrudi ni da aludira na neki "anonimni" izvor kao sto je to cesto u Avazu praksa. Ne znam za sigurno da je upravo Tihic Numanovicev izvor, tj. da je clanak narucen, ali se cini da je bas tako.


1.3 RUSIJA SAMA NE MOZE UKINUTI BONSKE OVLASTI INZKU

Vrijedi napomenuti da Solana i Bildt uopste nemaju direktnu nadleznost nad OHR-om, nego Vijece za implementaciju mira (PIC). Pri tome, Inzko raportira PIC-u, i oni daju misljenje, ali u statutu OHR-a stoji da je Visoki predstavnik slobodan da donosi odluke o koristenju Bonskih ovlasti. Istina, OHR-u treba dugorocna podrska PIC-a, ali Bonske ovlasti su jos na snazi.

Banjalucke Nezavisne novine prenose sa posljednje sjednice PIC-a: "Prema nezvanicnim informacijama, ruski ambasador je bio protiv koristenja ovlasti dok nekolicina ambasadora evropskih zemalja nije imala jasan stav po ovom pitanju. Ostali su podrzali stav da se od visokog predstavnika zatrazi ponistenje ovih zakljucaka."

Mejdutim, da bi bile ukinute Bonske ovlasti, Rusija bi morala dobiti saglasnost ostalih. Dakle, dok god Rusija nema konsezus ostalih da se ukinu bosnke ovlasti Inzko ima Bonske ovlasti u svom arsenalu. Jedini koji zaista mogu spasiti Dodika tj. pokvariti posao Inzku su sami Bosnjaci, koji mu svojim ponasnajem jasno porucuju da im je svejedno hoce li ili nece biti Bosne, tj. da nema za koga da se bori.

Tarik B.

_________________________________


2. "HASANE, DEDER BOGATI NAPISI USTAV NASE BOSNE"

Pise: Dr. Muhamed Borogovac

Saznajemo da je od Svjetskog Saveza Dijaspore trazeno da napise "Prijedlog novog Ustava BiH". Ovo je shokantna cinjenica kada se zna da je Ustavno pravo oblast kojom se bave vrhunski pravni eksperti, ustavni pravnici kojih ima samo po nekoliko u cijeloj drzavi. Pisanje ustava je veliki i veoma strucan posao cak i za njih, a kamo li za aktiviste volontere iz dijaspore koji jos nisu ni pravnici. Jedna je stvar razumjeti pojedine clanove Ustava, to moze svako od nas, ali sasvim druga stvar je napraviti konzistentan ustav, pravni dokument koji ce udariti temelje pravnom (pa i politickom, ekonomskom, krivicnom) ustrojstvu cijele drzave. Za to treba imati tim eksperata, kojeg ce voditi exsperti Ustavnog prava. Mozda medju clanovima Svjetskog saveza Dijaspore ima ljudi koji bi znali napisati neki zahtjev sudu ili mozda cak i tuzbu itd, ali napisati cijeli Ustav, vrhovni pravni akt drzave, to zaista ne mozemo ocekivati od njih.

Zato smo ubjedjeni da je ovo pisanje Prijedloga Ustava od strane SSD-a rezultat samo jos jedne pravare naroda od strane BH vlastodrzaca.

Ocigledno da svijet nije kupio da je brcanskim amandmanom legalizovan daytonski Ustav. Vjerovatno je veliku ulogu odigralo to sto smo uspjesno demonstrirali svijetu da ta ustavna promjena NIJE DOBILA PODRSKU NARODA U JAVNOJ RASPRAVI, o cemu smo obavjestili sve nadlezne institucije u Evropi. Dakle, nasi izdajnici sada krecu od pocetka, da usvoje novi ustav na legitiman nacin, sa ucescem svih gradjana u proceduri njegovog donosenja, a koji ce napokon dokinuti svaku vezu sa Republikom BiH. U tom cilju zele da demonstriraju svijetu da siroka baza, ukljucujci i dijasporu ucestvuje u donosenju novog Ustava.

Njih ni malo ne sekira sto ce iz dijaspore doci prijedlozi gradjanskog Ustava jer ti prijedlozi ce u “demokratskoj” (Daytonskoj) proceduri biti porazeni, a dijaspora se nece moci zaliti da je novi ustav nedemokratski, jer i u demokratskoj porceduri neko gubi. Nasim vlastodrscima je vazno da ce dijaspora uzeti ucesca u kreiranju potpuno novog ustava, tj. odreci se zahtjeva za povratkom Ustava Republike BiH. Nase izdajnike interesuje samo taj prvi korak, jer kada dijaspora pristine da ucestvuje u kreiranju novog Ustava, time ce se odreci Ustava R BiH, a vise nece moci kontrolisati konacni izhod. Plan je da na kraju dijaspora nece vise imati nikavog osnova da se zali da je agresijom i genocidom pokradena od svoga predratnog ustava Republike BiH. I ne samo to, dijaspora nece imati vise nikakvog osnova da se zali ni sto ce ustav ostati u sustini daytonski, po kojem se uskoro i dijaspora izbacuje iz BiH drzavljanstva, jer i sama dijaspora na ovaj nacin formalno ucestvuje u kreiranju novog legalnog ustava, bez obzira sto se u sustini nista nece pitati u zavrsnim, bitnim, fazama procedure. Ovo je samo nastavak prevare “NAMAMI PA PRESALTAJ” o kojoj smo pisali u Glasniku br. 614.

Dakle, najbolji odgovor svake organizacije iz dijaspore koja bude pozvana da napise prijedlog novog ustava je da kazu da je Ustav Republike BiH jedini legalni Ustav i da je povratak na predratni Ustav Republike BiH jedini zahtjev dijaspore.

Ovo je nastavak specijalnog rata, kojeg cetnicka agentura vodi protiv Republike BiH jos od Alijinih vremena. Neko je jednom opisao da je Alija tako dao Hasanu Chengicu, koji od skole ima samo medresu, da “napise ustav nase Bosne”, a kojega je Hasan Cengic napisao za jednu noc?! Kako je Alija nekada varao muslimanske vjernike da se nesto pitaju, tako danas Tihic, Silajdzic, Lagumdjija varaju clanstva svojih stranaka, a evo su pokusali i dijasporu.

U toj prevari se koriste poznatom cinjenicom da je Bog jedino pravedno podijelio mozak, jer svako misli da je dobio najbolji primjerak. Svako misli da je u stanju napisati Ustav i to udbasi na vlasti u BiH koriste da dokrajce Republiku Bosnu i Hercegovinu.

U Glasnku, br. 614, mi smo napisali:

“Nacionalni Kongres Republike BiH, kao i vecina gradjana BiH, je nedavno u javnoj raspravi jasno porucio izdajnicima da NE PRIHVATAMO NIKAKVU USTAVNU PROMJENU KOJA CE SE OBAVLJATI PO DAYTONSKOJ PROCEDURI, PO KOJOJ RS IMA PRAVO VETA. Dayon je nelegalan, te je nelagalna i Daytonska procedura promjene Ustava, pa je nelegalna i svaka promjena koja ce doci iz daytonske procedure promjene ustava. Narod Bosne i Hercegovine trazi Republiku BiH na osnovu presude za genocid, koja ukljucuje i sve rezolucije Savjeta sigurnosti UN iz 1992 godine (572,757, 762,...) u kojim se jasno implicira da je RS nastala agresijom susjedne drzave Srbije.”

_______________________________


3. OVO NIJE SAMO IZDAJA, OVO JE PONIZAVANJE NARODA BiH OD STRANE SULEJMANA TIHICA

Ne mogu izdrzati, a da se ne oglasim povodom priprema za novu izdaju takozvanog Bosnjackog predstavnika Sulejmana Tihica.

Medjunarodni predstavnik u BiH Valentin Incko zatrazio je da Narodna skupstina RS do 11. juna proglasi nistavnim svoje zakljucke o efektima prenosa nadleznosti sa RS na BiH i time sprijeci njihovo stupanje na snagu.

Medjutim, sta se dogadja? Najavljuje se novi sastanak tkz. "Prudske trojke" sto nije nista drugo nego sabotaza pokusaja medjunarodne zajednice u pokusaju da pomogne drzavi Bosni i Hercegovini. Ovo me je stvarno razljutilo i kao covjeka i kao borca za ocuvanje nase Republike BiH.

Cesto se pitam da li u BiH stvarno postoji neka politicka partija koja se bori za drzavu BiH i na kraju se pokaze da mi nemamo ni jednu takvu (izuzetak je mozda BOSS, ali to je samo moje misljenje).

Ne treba biti previse pametan da bi se shvatilo koja je stvarna namjera tkz. "Prudske trojke" na najavljenom sastanku u Banjaluci, ali me cudi jedna druga stvar.

Pa ljudi Boziji krajnje je vrijeme da se podignemo i kazemo izdajnicima jasno i otvoreno: "Dosta je vise i vas i vase izdajnicke politike, narod zeli jedinstvenu Republiku BiH". Ako to ne uradimo sad bice nam za kratko vrijeme prekasno da placemo i jadikujemo. Potpuno sam siguran da ce Tihic sabotirati i ovaj pokusaj medjunarode zajednice da pomogne drzavi BiH. E sad se mnogi od vas pitaju: "A kako mi to mozemo sprijeciti nase politicare da ne izdaju BiH"?

Moj prijedlog: Masovni izlazak naroda na ulice u svim nasim gradovima sirom BiH. Pokazati politicarima i medjunarodnoj zajednici da narod ne stoji iza odluka politicara o podjeli zemlje i da to ne podrzavamo. Sad ce mnogi reci: "Lako je to reci, ali kako to da izvedemo"?

Siguran sam da jos uvijek postoje snage koje zele i mogu da se angazuju po ovom pitanju. Dakle, racunam prvenstveno na omladinu, a zatim i ostale da se organizuju i ucine ovaj presudni korak.

Srdacan pozdrav:

Sakib F.
________________________________


4. SULEJMAN TIHIC (SDA) KAŽE DA CE BOSNE BITI ONOLIKO KOLIKO CETNICI ODOBRE

Pise: Sven Rustempasic, Dipl. Ing.

Sarajevo, 9. jun 2009. - U vecerašnjoj izjavi za ¨bošnjacku TV Behar¨ u Sarajevu, Sulejman Tihic (SDA) je rekao da ce se uskoro sastati ¨prudska trojka¨ da diskutira pitanja ustava, imovine, popisa stanovništva (drugim rijecima, svega onoga što još treba Republici srpskoj da dobije potpuno internacionalno validno priznanje i državnost - op.a.). Rekao je da želi prikljucenje i ostalih parlamentarnih stranaka u ovaj proces, a posebno je naglasio slijedece, citat:

Tihic: ¨Ustav se mora zasnivati na realnim rješenjima¨.

Voditeljica je odmah zapitala: ¨Koja su to realna rješenja?¨

Tihic je odgovorio:¨Realna rješenja su ona o kojima se mi možemo dogovoriti¨.

- kraj citata.

Dakle, države BiH može biti samo onoliko koliko to Republika srpska odobri, i to je temelj SDA pristupa pregovorima ¨baziranim na kompromisu i realnim mogucnostima¨, kako ih vidi Tihic.

Metod DOGOVORA nasuprot metodu PRIMJENE PRAVA, je metod koji je pobio i osakatio, terorizirao i protjerao par miliona nedužnih ljudi, uništava državu BiH i garantira potpuni uspjeh Izetbegovic-Milosevic-Tudjmanovog projekta ¨solucije jugoslavenske krize putem finalnog rješenja bosanskog/muslimanskog pitanja¨ kao morbidnog, genocidnog projekta koji se prvodi vec 20 godina, uz punju saradnju samih zrtava.

NAPOMENA: Bilo je jos vasih priloga o Tihicu. Nazalost ne mozemo sve objaviti. Mozda cemo neke objaviti u buducnosti, ako budu jos uvijek aktuelni, ali znajte da smo ih sve procitali.

_________________________________


5. DA NIJE RIJEC O BOSNI I HERCEGOVINI, VIJEST BI BILA NEVJEROVATNA

Kao dokaz da Avaz nije potpuno kontraproduktivna novina prenosim jednu drugu vijest. To je vijest da je Srbijanski operator mobilne telefonije M:tel operator i sluzbenih telefona SIPA-e. Oni su navodno pobjedili na tenderu sa daleko najpovoljnijom ponudom po kojoj je M:tel dao 200 sluzbenih telefona besplatno! Avaz pise da M:tel ne prisluskuje policajce SIPA-e zato sto je to protivzakonito (?!), ali i da su sluzbenici SIPA-e svjesni da im M:tel kao operator moze prisluskivati razgovore, pa onda koriste sluzbene telefone samo za privatne razgovore.

Ipak, ovdje zelim da upozorim radnike SIPA-e na slijedecu cinjenicu:

Ako je M:tel (tj. Srbijanska obavjestajna sluzba preko M:itela) imala namjeru da prisluskuje (i protiv zakona) nase specijalce iz SIPA-e, oni bi sigurno opremili telefone koje su dali SIPA-i, da mogu da prisluskuju i kad vlasnik ne govori na telefon, pa i kad je taj telefon iskljucen. A svaki mobilni telefon koji i nije tako "specijalno opremljen" moze dati operatoru vrlo precizne informacije o lokaciji korisnika. Na primjer, u Sjedinjenim Americkim Drzavama se to koristi kad neko pozove hitnu pomoc mobitelom. To se radi vrlo jednostavno: aparati mjere jacinu korisnickog signala na tri najblize stanice mobilne mreze, i onda se koristiti triangulacija, tj. odmah se vidi tacna lokacija korisnika.

Lokacija moze odati tajne akcije SIPA-e, npr. hapsenje ratnih zlocinaca, ili moze posluziti ako zatreba da se "odstrani" kojeg nepozeljnog SIPA agenta ili sluzbenika. Ili npr., dovoljno je da neki pripadnik SIPA-e koji radi za Dodika povremeno upali svoj aparat i oda lokaciju, bez obzira sto nece ni rijec kazati.

Tarik B.

KOMENTAR: Tarik B. je doktor kompjuterskih nauka, dakle strucnjak za ova pitanja, i ovo upozorenje SIPA treba ozbiljno shvatiti. Zaista je nevjerovano da Bosna i Hercegovina zbog tako sitnih beneficija kompromituje sigurnost i efikasnost svojih specijalnih jedinica.

________________________________


6. TACNA LOKACIJA DEMONSTRACIJA PODRSKE HARTMANNOVOJ U SARAJEVU

Ja bih imala jedno pitanje u vezi tacke 9. O demonstracijama podrske Florence Hartmann.
Na sta se misli, na koju zgradu kad se kaze - demonstracije u Sarajevu pored zgrade Ujedinjenih nacija?

Hvala.

Nerma B.

Postovana gosp. Nerma,
Misli se na zgradu OHR-a, kod Vrbanje.

Evo ponavljamo poziv, sa svim podacima:

Ovim putem vas obavjestavamo da je organizovana demonstracija u Hagu, u Sarajevu , u Zenevi, u Njujorku 15. juna na prvi dan sudjenja Florence Hartmann.

1) Ovim putem pozivamo potpisnike 33 zemlje od kojih je i Holandija i Internacionalna Stampa, da se skupe u 10 sati ispred Haskog Tribunala : Churchillplein 1, La Haye.

2) Jedan autobus je predvidjen, istog dana, iz Lilla (sjever Francuske) u 6h30, ispred Opstine, place Roger Salengro.
Povratak je predvidjen oko : 19. Za upis, molimo vas da:

- Se hitno javite na ovu stranicu: contact@preserverlajusticeinternationale.org
- Nam javite ako se eventualno ne mozete snaci za smjestaj
- Da nam posaljete cek od 30€ (cijena puta) na ime : Mères pour la Paix, BP 40728, 59657 Villeneuve d’Ascq Cedex.

3) Tri druge demonstracije ce se odrzati u isto vrijeme:

- U Sarajevu, pored zgrade Ureda Visokog predstavnika Ujedinjenih nacija u 10 sati,
- U Njujorku, pored zgrade Ujedinjenih nacija u 10 sati po lokalnom vremenu (ili 16 sati, vrijeme u Parizu),
- U Zenevi, pored zgrade Ujedinjenih nacija u 10 sati po lokalnom vremenu

_________________________________


7. RS PM Dodik to propose joint statement calling for abolition of OHR at meeting with Tihic, Covic on Sunday

Friday, June 12, 2009

RTRS has carried a 90 minutes long live interview with Republika Srpska (RS) Prime Minister Milorad Dodik in which he condemns the work of OHR and representatives of International Community in BiH. He claims that Principal Deputy High Representative Raffi Gregorian is behind removal of the Head of the BiH State Information and Protection Agency’s (SIPA) Operational Support Department Radislav Jovicic. As for the RS National Assembly’s conclusions on transfer of competencies, he deems that the conclusions in a form of declaration would be legal document with strong message. During the interview, Dodik also stated that SIPA, Court of BiH, BiH Prosecutor’s Office are illegal institutions; SIPA has parallel systems controlled by Gregorian;

KOMENTAR: Naslov gornje vijesti koju je poslala pro-rezimska agencija MIA sve govori: “Premijer RS Dodik ce predloziti zajednicku izjavu sa Tihicem i Covicem da se trazi ukidanje institucije Visokog prdstavnika UN u BiH.” Dakle, MIA se vec pobrinule da po svijetu posalju informaciju na Engleskom da i Bosnjaci i Hrvati stoje iza Dodika u njegovoj borbi protiv OHR-a. Pri tome koriste Tihica i Covica, dvojicu starih udbasa, koji su zasjeli na cello Bosnjaka i Hrvata u BiH koji u ovom okrsaju pomazu Dodiku, umjasto da pomazu Inzku.

Nejnovija vijest – Tihic je izjavio da nece ici u Banja Luku. Izgleda da se najutio sto ga Dodik provalio. Medjutim, vjerovatno ce mu sada Dodik reci da se ne igra, da ce ga tek sada pravo provaliti, te ce Tihic k'o cuko podviti rep i u Banja Luku da demonstrira jedinstvo Bosnjaka sa Dodikom.

Za nas Bosnjake mi je jasno - mi Bosnjaci smo vecinom bili mentalno pokoreni u Jugoslovene, ali kako to da Hrvati nisu u stanju da se oslobode svojih udbasa, ociglednih Dodikovih jataka? Zar misle da im ista dobro moze donijeti saradnja sa cetnicima na razbijanju svoje domovine Bosne i Hercegovine?

_________________________________


8. PRAVEDNIK IZ BIJELJINE: Lazar Manojlovic

LAZAR MANOJLOVIC, PRAVEDNIK SVIJETA

LAZAR MANOJLOVIC, ucitelj i humanista iz Bijeljine, prošle je nedjelje na spektakularnoj svecanosti u italijanskom gradu Padovi dobio prestižno priznanje Pravednik svijeta, koje se dodjeljuje najistaknutijim svjetskim borcima za ljudska prava; u razgovoru sa našom novinarkom Manojlovic objašnjava zašto je ova vijest cenzurisana u Republici Srpskoj, govori kako je i cime je zaslužio ovo veliko priznanje, podsjeca na svoje sukobe sa nacionalistickim vlastima u Republici Srpskoj, Srpskom pravoslavnom crkvom, Karadžicem, Dodikom, vladikom Kacavendom...

Lazar Manojlovic: "Dok sam živ, stidit cu se zlocina koje su izrodi mog naroda pocinili “u ime mog naroda”"

Lazar Manojlovic, publicista iz Bijeljine, proglašen je 5. oktobra u Padovi Pravednikom svijeta! Ova prestižna nagrada po prvi put je urucena u Padovi, a pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Italije. Manojlovic je zbog hrabrih i humanih djela koja je cinio za vrijeme i nakon rata u BiH postao pocasni gradanin Padove i njemu u cast postavljen je stub pravednika. Grad Padova osnovao je i Park pravednika kao mjesto gdje ce se cuvati sjecanje na hrabre ljude koji su se suprotstavili genocidu, u kojem je ovom prilikom Manojlovic posadio maslinovo drvo.
Lazar Manojlovic, bivši direktor osnovne škole “Radojka Lakic” u Bijeljini, žestoko se suprotstavio Miloševicevoj i Karadžicevoj politici zla i riskirajuci vlastititi život u toku rata uspio da iz logora u Batkovicu pored Bijeljine izbavi grupu Bošnjaka i spasi ih od sigurne smrti. Ovo nije jedina nagrada koju je Manojlovic dobio ove godine, u februaru mu je dodijeljena nagrada za gradansku hrabrost Duško Kondor koja je u BiH ustanovljena ove godine. Sa ovim sedamdesetogodišnjim uciteljom, publicistom i novinarom razgovarali smo o njegovim podvizima.

Gospodine Manojlovicu, Vaš govor tokom petodnevnog boravka u Padovi izazvao je veliku pažnju. Izmedu ostalog, govorili ste i o Dejtonskom sporazumu, šta ste tom prilikom rekli i kako ste reagovali na vijest da ste dobili ovu prestižnu nagradu?

Bio sam iznenaden. Nakon 18 godina tog suludog života jedna Evropa se sjetila da ja postojim u zemlji bez adrese. Nagrada Pravednik svijeta je velika i za BiH jer se time pokazuje ogromna pažnja i interes za dogadaje koji su se desili i koji, nažalost, još uvjek traju. Posjetici svecane akademije, novinari i moj domacin gradonacelnik Padove Flavio Zanonato sa velikom pažnjom su slušali moj govor o BiH. Govorio sam da je Dejtonski mirovni sporazum kaznio i ponizio BiH oduzevši joj time pravo da bude Republika BiH, kao što su to i ostale republike bivše Jugoslavije. Zbog toga BiH vec cetrnaest godina nije ni prava, ni pravna država, vec zemlja bez adrese, a njeni gradani bez ljudskih prava i sloboda. Politicari u BiH nemaju ni poštenja ni zdravog razuma. Takvo stanje haosa i beznada samo njima odgovara. Zato su u Bosni i Hercegovini ljudi i dalje stradalnici.

REPUBLIKA SRPSKA - PRIVATNA DODIKOVA DRŽAVA

Kako je vijest o Vašoj nagradi primljena u Bijeljini, odnosno Republici Srpskoj?

Ni nakon deset dana ova svjetska vijest nije objavljena u entitetu RS-u, odnosno privatnoj državi Milorada Dodika, pa cak ni u bijeljinskim Semberskim novinama. To je ta sloboda medija u RS-u - krajnja poslušnost.

Vi redovno pišete za beogradski list „Republika“, koju ureduje profesor Nebojša Popov. Vaši tekstovi u kojima osudujete genocid nad Bošnjacima izazivaju veliku pažnju. Nedavno ste napisali tekst o Srebrenici, o Dodikovoj pogubnoj politici, da li zbog toga imate problema u Bijeljini?

Ovdje mi govore da sam narucen i placen iz Sarajeva, medutim, mene niko na ovom svijetu ne može naruciti ni platiti. Ja volim Bosnu i Hercegovinu, moj djed je Hercegovac, moj otac je Bosanac, a ja sam ono “i”. Pišem jer od kraja bosanskohercegovackog vjersko-zvjerskog pokolja nemam mira ni u javi ni u snu. To za mene nije bio rat, u ratu postoje pravila, to je bio pokolj, silovanje, paljenja i, na kraju, Srebrenica. Ne možemo osuditi narode, ali možemo izrode. Nesreca je što je najviše izroda bilo u srpskom narodu. Srebrenica ce ostati kao vjecita mrlja na jednom narodu. Zbog jedne kamare izroda, bolesnih voda, tvoraca politike zla i crnomantijaša. Stid me je zbog Srebrenice i morao sam kroz tekstove da iskažem taj stid i sad mi je lakše. Stid me je što te psihopate, poremecene osobe, pripadaju istom rodu i mom srpskom narodu. Stid me što, još uvijek i nakon svega, mnoštvo velikih Srba ne priznaju zlocin svjetskih razmjera nacinjen u Srebrenici. Što pokušavaju da taj krvavi srpski tsunami porede i pravdaju drugim zlocinima.

Imao sam potrebu da pišem o Dodikovoj komemoraciji nad žrtvama Jasenovca. Da mrtvi iz Jasenovca nisu u rijeku baceni i u krematoriju spaljeni, oni bi se sada prevrtali u grobu nad onim što cini Milorad Dodik s njima. Prema zvanicnim podacima, spaljeno je oko stotinu hiljada Srba, a Dodik kada je u Velikoj Gradini obilježavao svoj Jasenovac pozvao je najekstremnije pjesnike, nacišoviniste Matiju Beckovica, Slobodana Rakitica, Dobricu Erica, koji je tada ustvrdio da je u Jasenovcu ubijeno milion Srba!?

Vas je Vasilije Kacavenda, vladika zvornicko- tuzlanski, proglasio najvecim srpskim izdajnikom svih vremena, prijetio Vam je, pozivao na Vaš linc. Da li je razlog bilo to što ste govorili o njegovim ratnohuškackim pohodima i još u ratu govorili da je ratni zlocinac?

Kacavenda je u ratu na Svetog Savu, u crkvi koja se nalazi preko puta škole u kojoj sam bio direktor, kazao: “Mi ovde, Bože me oprosti”, pokazajuci na školu, “imamo najveceg izdajnika svih vremena, komunjaru koja je došla iz Tuzle da uništi srpsku djecu”. Nakon tog njegovog govora ja po 16 sati nisam mogao izaci iz škole. A Kacavenda je u svojoj pohlepi i nezasitosti, u ime Boga, srušio deset muslimanskih kuca, uglednih domacina u centru Bijeljine i na tom mjestu napravio dvore, crkvu, manastir i svoj grob. U stvaranju manastirskog kompleksa vladika je nasilno ušao u zgradu Opštinskog komiteta Saveza komunista jer mrzi komuniste kao teroriste. U toj zgradi je danas vladicanski dvor koji Bijeljinci nazivaju Bijeli dvor. Kacavenda zamišlja sebe kao Boga. To je isto radio i Staljin, koji je isto završio bogosloviju i sve vrijeme je mislio da je Bog. Kod Kacavende u dvoru ili, bolje receno, dvorcu je sve pozlaceno, zlatne stolice, zidovi, a vjernici mu preturaju po kontejneru tražeci hranu. Ne pada Kacavendi na pamet da otvori narodnu kuhinju. Voli vladika da živi u raju dok narod umire u bijedi. Obešcastio je oltar i Jevandelje. Blagoslovio je politiku zla Radovana Karadžica i danas u svojim javnim propovijedima koristi jezik mržnje iz 1992. godine. Sve je to cinizam najgore vrste. Mi Srbi imali smo jednog zlocinca koji je pretvoren u sveca i ne treba nam drugi. To je Nikolaj Velimirovic kojeg je Hitler odlikovao najvecim orednom, gvozdenim krstom. Njega je crkva proglasila za sveca, postao je ideolog. Patrijarh moskovski i cijele Rusije Aleksej Drugi nedavno je pozvao Kacavendu, jedinog od srpskih vladika, na sva zvona ga nahvalio i dodijelio mu najveca odlikovanja. U pozadini svega stoji da Aleksej Drugi priprema teren da Kacavenda zamijeni patrijaha Pavla. A Kacavenda je zapravo najveca sramota Srpske pravoslavne crkve i srpskog naroda i veliko zlo za sve ostale. Prošle godine javno me je napao na groblju. Nakon sahrane mog kolege profesora matematike, Kacavenda me je ugledao ispod jednog drveta, zaustavi auto i kroz prozor zapoceo tiradu. Vikao je na mene, na kraju je urlao: “Tebe je i Bog odavno kaznio, a tek te kazna sljeduje”. Pitao sam ga: “Pope, da li isto kao pokojnog Duška Kondora?”. Nakon toga je odjurio autom. To je bilo prošle godine u aprilu. Nakon toga, Jasmin Imamovic, gradonacelnik Tuzle, ponudio mi je stan da se preselim u Tuzlu. Rekao sam da zbog Kacavende necu da bježim iz svog zavicaja.

SPAŠAVAO SAM BOŠNJAKE IZ BATKOVICA

Bili ste cesto na udaru nacionalista, prije svega zato što ste se borili protiv velikosrpskog nacionalizma. Koje ste sve neprijetnosti doživjeli zbog toga što ste pomagali Bošnjacima u ratu?

Nema koje nisam. Moje nedace su pocele kada sam dao izjavu za jednu stranu televiziju. Na pitanje kojih sve nacija djeca pohadaju školu, ja sam kazao da u školi ciji sam ja direktor postoje samo dvije nacije, jedna su ucitelji, a druga ucenici. Medutim, tu je bio prisutan Karadžicev doušnik koji mi je sutradan priredio velike neprijatnosti. Kazao sam dok sam ja na tom mjestu tako ce biti, a ako ikada ovo postane škola samo srpske djece, to nece biti škola nego bogoslovija.
Imao sam stalno prijetnji. U gluho doba noci bi zvonio telefon, s druge strane mi kažu da su mi bacili nocas u Drinu pet ucenika. Zvali bi i pitali: “Placeš li za balijama”?. A ja sam, istina, cesto plakao u zagrljaju roditelja koji bi mi dolazili sa djecom uplašeni. Pomagao sam da se iz logora u Batkovicu oslobodi nekoliko Bošnjaka. Bilo je doušnika koji su to saznali i koji su uticali da se zbog toga nadem na ulici. Izbacen sam iz škole 21. februara 1994. godine. Cuvar logora u Batkovicu Milan Grujicic sjeo je na moje mjesto, a kao nagradu što me je istjerao od dekana uciteljskog fakulteta Mitra Novakovica dobio je na tacni diplomu profesora.

Protivili ste se i uvodenju vjeronauke u škole, takode niste htjeli pristupiti SDS-u?

Kao predsjednik kolegija direktora osnovnih škola na pocetku tog ludila, imao sam sastanak sa direktorima škola. Jedan od njih je predložio da usvojimo uvodenje vjeronauke u škole. Ja sam nesmotreno kazao - kojoj je to budali palo na pamet, kolega mi je odgovorio - nije budala vec predsjednik republike Radovan Karadžic. Nisam se složio s tim da Karadžic odnosno tadašnji njegov ministar obrazovanja Ljubo Zukovic donese zakon da vjeronauka bude obavezan predmet. Javno sam se tome suprotstavio, kazao sam da cu kazniti svakog ucitelja koji zabrani djeci da idu u crkvu, ali cu isto tako kazniti svakog onog koji natjera dijete da ide u crkvu. Religija je privatna stvar pojedinca, a vjera je oduvijek proganjala nauku, pa ne može postojati vjeronauka. Upala su mi u školu cetiri popa koji nisu imali pojma ni šta je didaktika, niti pedagogija. Pitao sam ih da li bih ja mogao u crkvi da obavljam vjencanja, rekli su mi da ne mogu, to je njihov posao, ja sam im odgovorio da je obrazovanje moj posao. Ja sam od najveceg dubrišta u Semberiji napravio školu reda, rada, ugleda i izgleda. Roditelji i djeca su me istinski voljeli. Medutim, izbacili su me na ulicu. Sada sam im zbog toga zahvalan jer su me oslobodili jedne politike zla, jer bi morao da sprovodim to što oni hoce, a ja ne prihvatam.

NE POSTOJI VJERONAUKA - VJERA JE PROTIV NAUKE

Kakvi su, po Vašem mišljenju, danas, trinaest godina nakon rata, medunacionalni odnosi u Republici Srpskoj?

Ovdje su vjerske zajednice na sve tri strane odigrale najnegativniju ulogu. Srpski patrijarh Pavle je na Palama tokom rata u društvu Karadžica i Mladica kazao da blagosilja to što oni rade i da su oni Bogom dati da konacno Srbe spasu. Spasili su nas tako što su nas uništili, upropastili i unesrecili. Obican svijet koji nije kriv je ispaštao. Ja cesto govorim - cetnici jesu Srbi, ali svi Srbi nisu cetnici. Kacavenda je tokom rata bio Bog života i smrti, a sada mu Dodik daje svakolika prava. Moje videnje sadašnje situacije jeste da politicari siju strah, a religija sije mržnju. Mi smo i dalje u 1992. godini, samo nema masovnog ubijanja. U Bijeljini medu ucenicima, osnovcima, srednjoškolcima i studentima nije zabilježeno da je jedno odjeljenje ili jedan student otišao na ekskurziju u Tuzlu. I obrnuto. Tako je sa Mostarom, tako je sa Banja Lukom. Idu svi nekoj matici. To je podvala vjerskih zajednica, da mi svi imamo svoju maticu. Nama Srbima je, kao, Moskva matica. Ne znam samo koga je Moskva spasila? Sve škole iz “Dodikijade”, kako ja zovem ovaj entitet koji može da se cita kao „Dodik i jada“, na ekskurziju vode ucenike u Grcku, Hrvati idu u Italiju, a Bošnjaci u Tursku. Pri tome ni jedan ministar obrazovanja nije upozorio škole da treba ucenici prvo da upoznaju svoj zavicaj, potom otadžbinu Bosnu i Hercegovinu, da odu u Mostar, Veliku Kladišu i da upoznaju bogatstvo BiH. To je jedan pogrom mladih za buducnost. Kako izaci iz ovog? Moramo se osloboditi oslobodilaca koji su nas oslobodili od slobode. I moramo se osloboditi osvajaca koji su došli iz pustinje i u Semberiji našli oazu. Jer osnovni cilj ove nesrece koja nas je zadesila bio je promijeniti mjesto stanovanja i promijeniti vlasnike kapitala. Pa smo dobili cista naselja i ciste tajkune.

Vaša knjiga „Ucitelju s ljubavlju“ je zabranjena u Republici Srpskoj, zbog cega?

Zabranila je “Prosvjeta” i pop Nedo Pajic, predsjednik Crkvene opštine Bijeljina. Napisali su: „Zabranjuje se knjiga 'Ucitelju s ljubavlju' zbog štetnog uticaja na srpsku djecu. Što se autora tice Lazara Manojlovica, on je osoba bolesne duše, izbjegavajte ga“. Tu odluku je Prosvjeta poslala svim institucijama i školama. Tako da je ta knjiga ciji sam ja autor prva zabranjena knjiga pod ovim nebom bosanskim.

Slike sa dodjeljivanja nagrade i ostale clanke o karizmaticnom gospodinu Manojlovicu mozete vidjeti na linku

http://www.cyberbulevar.com/forum/viewtopic.php?t=19308

KOMENTAR: Gornji clanak sve govori o velikom covjeku, gosp. Manojlovicu, tako da nema potrebe da mi ista dodajemo. Medjutim, primjer Gosp. Manojlovica govori koliko smo na ispravnom putu mi koji smatramo da Bosna i Hercegovina ima perspektivu, a da pri tome ne moramo kreirati neki novi “Bosanki” narod. Nista ne smeta da svaki Bosnjak, Srbin i Hrvat voli Bosnu i Hercegovinu, kao sto je voli i ponosni Srbin gospodin Manojlovici.

_________________________________

9. ODLICNA PREZENTACIJA REPUBLIKE SRPSKE

http://republikabih.net/

__________________________________

10. PALESTINSKI TARAS BULJBA

Koliko ljudi preziru izdajnike, bilo naroda i domovine, bilo ljudskosti i casti opisano je u mnogim umjetnickim djelima. Najpoznatije je klasicno djelo svjetske knjizevsnoti "Taras Buljba". Tu je opisano da otac vlastitim rukama ubija sina koji je izdao svoj narod i vitesku cast.

Iz nasih krajeva, o toj temi, poznat je film "Vuk sa Prokletija" u kojem otac Albanac ubija sina jer je okaljao obraz i ratovao na strani Albanskih fasista, Balista.

Evo, to se sada zaista dogodilo u Palestini, gdje je otac ubio sina izdajnika, dousnika izraelske policije.

S druge strane, Bosnjaci koji sve mjere parama, koji i ugled svojih politicara mjere visinom pozicije koju zauzimaju, a ne cojstvom i patriotizmom doticnih, nemaju nikavih problema sa bivsim udbasima (dakle cetnickim spijunima) na vlasti u BiH, Izetbegovicima, Tihicima, Silajdzicma, Lagumdjijama .....

***

Palestinian boy 'hanged for collaboration' ** Police in the West Bank say a boy has been found hanged by family members alleging he collaborated with the Israeli army.

http://news.bbc.co.uk/go/em/fr/-/2/hi/middle_east/8096742.stm

***************************************************************************