Sunday, November 22, 2009

#640 NASTAVAK PRUDA SA NOVIM IMENOM "BUTMIR"‏

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

21. novembar 2009.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 640

SADRZAJ:

1. "Svjetski Savez Dijspore", je mala kontrolisana grupica, koja ne predstvlja dijasporu

2. BOSANSKOHERCEGOVACKA PODRINJSKA NARODNA STRANKA (BPNS) O HDZ-OVOJ DEKLARACIJI I ¨PRUDSKOM PROCESU¨

3. KREP'O SPIRO, ZIVIO CIRO!

4. Alarmantno: Bh. vlasti ne cine ništa da vrate 1.000 objekata BiH na teritoriji Srbije

5. NASTAVAK PRUDA SA NOVIM IMENOM "BUTMIR"

6. Porezi, nastavak etnickog ciscenja u manjem entitetu

7. Muhidin Pašic: Nacelnik Tuzle Imamovic optužio Tuzlake za ratni zlocin

8. Silajdzic: Srbija nije garant Dejtonskog sporazuma

9. RE: Noam Chomsky's controversy

10. Dragance Covic, Jugosloven koji se potpisuje Cirilicom

------------------------------------------------------------------------

Ovaj Glasnik ide na 33,933 ispravnih adresa. Za primanje Glasnika prijavite se na adresu: [mailto:Bosanski_kongres@hdmagazine.com]
If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.

-------------------------------------------------------------------------

1. "Svjetski Savez Dijspore", je mala kontrolisana grupica, koja ne predstvlja dijasporu

Dr. Muhamed Borogovac

Nekolicina ljudi iz takozvane SSD nam se zale na nedemokratsko ponasanje Namika Alimajstorovica. Evo o cemu se radi.

Kada su se Bosanci i Hercegovci iz dijaspore masovno usprotivili usvajanju Brcanskog amandmana u javnoj raspravi u proljece 2009te godine, pokazalo se da su gradjani BiH u dijaspori jedna znacajna, i sto je najvaznije, nezavisna snaga drzave BiH. Nezavisna, za razliku od Bosnjaka u Bosni i Hercegovini, koji su cesto ucijenjeni od strane BH politicara. Masovnim protivljenjem brcanskom amandmanu gradjani BiH su stali iza svoga jos uvijek jedinog legalnog ustava, Ustava Republike BiH, a u tome je dijspora odigrala vaznu ulogu.

Time je onemogucena akcija nasih izdajnika da legitimiraju ukidanje Ustava Republike BiH mijenjanjuci samo jedan amandman, jer je ta podvala bila raskrinkana i narod to nije podrzao u javnoj raspravi. Dakle, taj neophodan uslov da ustav bude legitiman, podrska naroda svome ustavu, nije dokazana od strane BH vlasti. To znaci da daytonski Ustav nije legitiman.

Tada je i svijet shvatio da jedino gradjani BiH u dijaspori mogu slobodno iskazivati misljenje gradjana BiH o sudbini BiH, jer su gradjani u domovini pod kontrolom izdajnickih vlasti, u strahu da se ne zamjere nekome mocnom, sto nije preporucljivo u ovim nesigurnim vremenima. Svijet shvata da je jedino dijaspora u poziciji da slobodno iskazuje sta gradjani BiH zaista misle o sudbini BiH.

Tada Tihic i Silajdzic krecu u akciju da pokazu svijetu da cak i nezavisni gradjani BiH, kao sto su gradjani iz dijaspore, zele da se dokine svaka veza sa Ustavom Republike BiH. Taj ustav nam je na prevaru otet u Daytonu. Medjutim, on je samo suspendovan, pa imamo pravo zahtijevati da nam se vrati, buduci da Daytonski ustav nikad nije legalizovan i buduci da RS nije ispunila svoje obaveze iz Daytona.

Silajdzic i Tihic tada angazuju svoga pijuna Namika Alimajstorovica da u Dijaspori progura staru Silajdzicevu prevaru koja se sastoji u slijedecem: Navodno, trazi se Ustav Republike BiH, ali pazite, ne onaj legalni ustav Republike BiH koji postoji i koji je samo suspendvan, i kojeg imamo pravo traziti, nego se trazi neki potpuno novi "Ustav Republike BiH". To nije nista drugo nego podvala, gdje se nedovoljno obavjestenim dobronamjernim ljudima prikazuje da rade za svoju domovinu jer traze Republiku BiH, dok u stvari rade portiv nje. Naime, cim traze novi ustav, oni priznaju ovo stanje kao pocetno, kao legalno, i tu je kraj puta i "novog", i sto je gore, pravog, predratnog Ustava Republike BiH.

Da se radi samo o prevari jasno je svima u dijaspori jer mala grupica prognanika koja se zove SSD nema ekspertizu da bi se bavila ustavnim pravom, da bi napravila konzistentan Ustav. Na tu ociglednu cinjenicu je Alimajstorovicu i njegovoj desnoj ruci, Desanki Delic ukazivano vise puta od vise clanova SSD. Medjutim, to je imalo za posljedicu jedino da ti clanovi bivaju izlovani iz precesa, a ne i da Alimajstorovic spasi sebe dalje blamaze i odustane od pravljenja, ni manje ni vise, nego novog ustava neke nove Republike Bosne i Hercegovine. Vidimo da ni Evropska Unije ne izlazi na kraj sa Ustavom BiH, ali je eto Alimajstorovic uzeo na sebe da Silajdzicevu prevaru "gura", da SSD napravi "Prijedlog novog ustava Republike BiH". Silajdzic-Tihiceva rijec je za njega zakon, kao sto je Dodikova rijec zakon za Silajdzica i Tihica.

Porucujemo domacoj i svjetskoj javnosti, da Alimajstoroviceva grupica, bez obzira na pompezni naziv "Svjetski Savez Dijspore" ne predstavlja nikoga osim Alimastorovica i njegovu desnu ruku Desanku Delic, te par ulizica, kakvih uvijek ima u blizini vlasti. Nasilno su odstranili legitimne pripadnike dijspore iz procesa, zbog drukcijeg misljenja, dok su se tu nasli neki misteriozni likovi, koje niko ne zna, npr. neki Malic poslan iz Zagreba, koji odjednom dobija kljucnu ulogu da pise, ni manje ni vise nego novi Ustav Republike Bosne i Hercegovine.

___________________________________


2. BOSANSKOHERCEGOVACKA PODRINJSKA NARODNA STRANKA (BPNS) O HDZ-OVOJ DEKLARACIJI I ¨PRUDSKOM PROCESU¨


Sarajevo 18. novembar 2009. - Bosanskohercegovacka podrinjska narodna stranka (BPNS) saznaje iz saopcenja za javnost izdanog nakon sastanka predsjednika HDZ-ove podružnice za BiH, Dragana Covica, i slovenskog ministra vanjskih poslova Samuela Žbogara, da HDZ u svojoj deklaraciji po pitanju ustavnih promjena, zagovara preustroj BiH u cetiri federalne jedinice.

BPNS konstatira da HDZ-ova deklaracija uvelike otkriva ciljeve ¨Prudske trojke¨, koje nastoje ostvariti tokom pregovora u Butmiru, u suradnji sa ostalim pozvanim strankama. Naime, HDZ navodi da ¨ustrajava na ustavnim promjenama kojima bi se uspostavila puna jednakopravnost Hrvata s druga dva naroda u BiH¨ i otkriva da su ti zahtjevi ¨vezani uz ispunjavanje Kreševske deklaracije i Prudskog procesa¨.

BPNS upozorava da su zatražene cetiri federalne jedinice, ustvari cetiri države – pri cemu bi svaka bila zasebna i sa ostalim državama u toj cetveroclanoj federaciji imala veoma malo zajednickog. Tobožnje uvezivanje tih država u neku ¨Federaciju Bosnu i Hercegovinu¨, bila bi farsa na kraju procesa uništenja Republike Bosne i Hercegovine. Jer, isto kao što se raspala jugoslavenska federacija, može se raspasti svaka federacija, a posebno ova koju traži HDZ, oslanjajuci se na ¨Prudski proces¨ i pregovore u Butmiru kojima se to želi ostvariti.

HDZ je vec javno dala na znanje da je Republika srpska neupitna, što je, dakako, i stav Republike srpske u svim pregovorima. Ali, najgora od svega je potvrda tom stavu od strane SDA. Stoga bi u tom scenariju Republika srpska bila prva država. Druga federalna jedinica – država, bila bi hrvatska država Herceg-Bosna, a treca ¨Distrikt Sarajevo¨. Cetvrtu bi sklepali od rastrganih enklava u kojima tavore preostali gradjani RBiH, uglavnom pripadnici bošnjackog naroda.

Srpska i hrvatska nacisticka država bi se srednjorocno prikljucile Srbiji i Hrvatskoj. Treca država bi se pojavila u vidu, kojeg li cinizma, ¨multi-etnickog Sarajeva¨, cime bi Sarajevo oduzeli od Federacije BiH, sacinjene u Washingtonu i Dejtonu. Cetvrta bi okvirno bila skup jedva povezanih i neodrživih teritorija, slabo prikrivenih konc. logora za preostale gradjane RBiH, uglavnom iz bošnjackog naroda, dugorocno plijen velike Srbije.

Ovakvo ukidanje i kasapljenje države BiH, je sadržaj Prudskog dogovora - kojega u Butmiru nastoje utanaciti i dovršiti, cime bi ostvarili trijumf agresije, ratnih zlocina, genocida, nacizma. Srpsko-hrvatski projekt likuje i nema potrebe to svaljivati na ¨inozemni faktor¨, ali bi SDA, SBiH i SDP, lažno nazvane pro-bosanske stranke, svoju kolaboraciju u konacnom uništenju države BiH i njenih gradjana, rado predstavili kao ¨pritisak inozemnog faktora u Butmiru¨, tj., rado bi izgovor ¨da su na to natjerani od strane EU i SAD¨, podmetnuli javnosti kao alibi za dvije decenije svojeg sudjelovanja u ovom (samo)destruktivnom projektu.
...

BPNS odbija prijedlog HDZ-a i sve one koji ga podržavaju.

BPNS PRESS

_________________________________________________


3. KREP'O SPIRO, ZIVIO CIRO!

Koristimo priliku da cestimo nasim igracima, navijacima i Selektoru na izvanrednom uspjehu. Reprezentacija Bosne i Hercegovine je jedina institucija drzave koja funkcionise kako valja, gdje nema etnickih blokada, gdje se igraci cijene jedino prema znanju i zalaganju, a ne prema porijeklu i vjeri, sto je u cijelom svijetu pravilo, a u daytonskoj Bosni i Hercegovini je to ravno cudu.

Izdajnici koji su zauzeli "Savez", su vec jednom rasturili reprezentaciju, ali se nova digla iz pepela. Ocekujemo mnoge nove podvale reprezentaciji, ali se nadamo da ce Ciro i momci ostati na nivou i da se nece dati isprovocirati. Nasi neprijatelji bi volili da na mjesto Cire Blazevica postave nekoga ko ce razvaljivati reprezentaciju kao sto Spiric razvaljuje drzavu. Nasa poruka je jasna: Krep'o Spiro, zivio Ciro.

Na ovom linku pogledajte kako je "Mala Bosna" u Saint Louisu zivjela za reprezentaciju Bosne i Hercegovine ovih dana.

http://www.youtube.com/watch?v=so9j-xl23Ds

___________________________________________


4. Alarmantno: Bh. vlasti ne cine ništa da vrate 1.000 objekata BiH na teritoriji Srbije

Autor: F. VELE

¨Dnevni avaz¨

Mada krajem godine istjece posljednji rok koji je Vlada Srbije dala vlastima BiH, ocekivano, u našoj zemlji nije ucinjeno apsolutno ništa kako bi bilo vraceno cak 1.000 objekata iz pasivnog podbilansa bh. firmi koje se nalazi na srbijanskoj teritoriji.

Kršenje sporazuma

Tako ce Srbija, kaže analiticar Vanjskotrgovinske komore BiH Duljko Hasic, sigurno doci do imovine u vlasništvu države BiH, vrijedne cetiri milijarde maraka!

- Ne ulazeci u konotacije da Vlada Srbije ovim krši Aneks G Sporazuma o sukcesiji i tako krši medunarodni dogovor, vlasti BiH, uprkos mojim gotovo panicnim apelima, do danas nisu pokazale interes da riješe ovo pitanje. Glavni krivac je Vijece ministara BiH odnosno resorna ministarstva koja su morala za ovo vrijeme potpisati sporazum sa Hrvatskom i Srbijom o imovinskopravnim odnosima. To stvara barijeru, pa se ne može uci u problem povratka imovine. Ovo što se radi je nevjerovatno i tragicno, jer se radi o imovini iznimne vrijednosti - rekao je Hasic.

Osim domacih vlasti, opstrukcije su pravile i kompanije u državnom vlasništvu ili one koje su to bile. Tako, po Hasicu, žele sakriti cinjenicu da su menadžmenti mnogih firmi iz BiH prodavali izuzetno vrijedne državne objekte u Srbiji. Vlasti BiH nisu pokazale nikakav interes ni za rješavanje ovakvih kriminalnih slucajeva.

Osim toga, istice Hasic, Srbija je napravila pravnu zamku kako nijedna naša firma ne bi uspjela vratiti svoje objekte i zemljišta, koji su danas u toj susjednoj državi svrstani u društvenu imovinu.

Namjera Srbije je provedena kroz Ustav Srbije i tamošnji zakon o privatizaciji, koji ne poznaje tretman društvene, nego samo privatnu i državnu imovinu. Time ce, prakticno, od Nove godine biti onemogucen povrat imovine. Sve bi mogao sprijeciti samo Ustavni sud Srbije, koji bi nove zakonske odredbe mogao proglasiti neustavnim.

Hitna intervencija

- Sve to se dešava zbog pasivnosti organa bh. vlasti. Mora se napraviti hitna intervencija, preko pravobranilaštva, tužilaštva, mora se stati u zaštitu imovine. Imovina bh. firmi je u zraku! Niko o njoj ne vodi racuna - zakljucuje Hasic.

O kako vrijednoj imovini je rijec govori cinjenica da samo vrijednost "Šipadovih" objekata u Srbiji iznosi više od nevjerovatnih 90 miliona maraka!

Vlasništvo u brojevima

52 objekta
ima "Šipad komerc"

31 objekt
ima "Borac" iz Travnika

28 objekata
ima KTK iz Visokog

21 objekt
ima "Agrokomerc"

27 objekata
ima "Kljuc-Šik"

8 objekata
ima Fabrika duhana Sarajevo

5 objekata
imaju banjalucki "Rudi Cajevec" i "Jugoduvan"

4 objekta
ima "Kula" Gradacac

____________________________________________


5. NASTAVAK PRUDA SA NOVIM IMENOM "BUTMIR"


Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Covic dostavio je slovenskome ministru vanjskih poslova Samuelu Žbogaru deklaraciju te stranke o ustavnim promjenama.

U priopcenju nakon sastanka dvojice politicara i javnosti je prvi put predstavljen sadržaj deklaracije kojom se zagovara preustroj BiH u cetiri federalne jedinice.

U priopcenju HDZ-a BiH navodi se da ta stranka ustrajava na ustavnim promjenama kojima bi se uspostavila puna jednakopravnost Hrvata s druga dva naroda u BiH. Objašnjava se kako su zahtjevi te stranke vezani uz ispunjavanje Kreševske deklaracije i Prudskog procesa. - kraj citata iz vijesti HTV.


KOMENTAR: Poznati su stavovi Drage Covica izreceni mnogo puta, od Pruda pa nadalje - on smatra da je Republika srpska neupitna. To je takodjer i poznati stav i Sulejmana Tihica. Herceg-Bosna bi bila druga federalna jedinica, treca bi bila okolina Sarajeva, ali samo iskruzena iz Federacije, da bi daytonska svetinja RS ostala netaknuta, a cetvrta jedinica, koja nikada ne bi bila priznata kao drzava, bi se sastojala od nekoliko nepovezanih enklava u kojima je predvidjeno da tavore Bosnjaci, do konacnog nastanka. Dakle, tri male državice, "srpska" i "hrvatska", zatim treca nedefinisana teritorija-rezervat, sklepan od nekoliko enklava, nekoliko buducih Srebrenica, uglavnom lagan plijen velike Srbije, i cetvrta perverzija u vidu ¨gradjanskog Sarajeva¨, kojom bi se Bošnjacima oduzelo Sarajevo, kojega su navodno "dobili" u Dejtonu, mada su ga uvijek i imali, kao i ostali gradjani BiH. Mi smo svi u Daytonu u stvari samo izgubili Republiku BiH, a niko nije dobio nista osim cetnici genocidnu RS.

A to je uglavnom sadržaj Prudskog dogovora. Tako bi osigurali legalizaciju genocida. U tom projektu trijumfuje UDBA, tj. Tihic, najpouzdaniji cetnicki agent medju Bosnjacima, licno izabran od samog Alije da ovo obavi, da rasturi BiH i da uvede RS u Evropu.

______________________________


6. Porezi, nastavak etnickog ciscenja u manjem entitetu

Poreze koje uvodi Milorad Dodik je nastavak etnickog ciscenja u manjem entitetu BiH. Dodikovi privatni Bosnjaci, pretstavnici vlasti u manjem entitetu, direktno su odgovorni za donosenje ovog zakona, otimacine imovine protjeranih Bosnjaka. Ovaj Zakon daje legalitet vlastima manjeg entiteta da poklope sve sto je ostalo iza Bosnjaka i Hrvata, koji su spašavali gole zivote. Na osiguranju minimalnih sigurnosnih uvjeta za povratak nije nista uradjeno, vec suprotno, isti vjesto i podmuklo proizvode; zastrasivanja, orgijanja cetnika, premlacivanja i ubistva, bez otkrivanja izvrsioca, progoni i procesuiranja nevinih ljudi, paljevine objekata itd. Sve ovo salje jasnu poruku: nema mjesta za vas, ne dolazite, a sto se tice imovine i onako je ona vec prepolovljena, sa raznim muckama i falsifikatima uzurpacijama nelegalmih institucija i pojedinaca: Kacavenda i Gligorije, uz podrsku Dodika prisvajaju i otimaju a ne pitaju.

Iza protjeranih Bosnjaka i Hrvata ostala je imovina koju Dodik planira oteti, jer zna po onoj narodnoj „ko ima grunt ima i drzavu“ kompletira drzavu. Sjetimo se vidjene podvale, koja je provedena u manjem entitetu, odmah poslije Deytona Bosnjacima i Hrvatima omogucen je otkup stanova i date mogucnosti vlasnicima za prometovanje ili zamijenu, sto se i desilo pa su gradovi etnicki ocisceni, a vlasnici privatnih kuca morali su dugo cekati na povrat, vlasti su limitirale maximalne prometne cijene od 30.000 KM veca cijena je bila zabranjena i kaznjiva.

Privatne kuce i imanja protjeranih, upotrebljena su za zbrinjavanje doseljenih Srba. Imanja su iskoristena za odrziv boravak tako da i danas vecina imanja nije vraceno vlasnicima. Iz predhodnog se vidi da su smisljeni projekti imali za cilj stvaranje etnicki cistih teritorija entiteta. Novi porezi koje je smislio Dodik je u cilju dovrsenja etnickog ciscenja i stvaranje drzave. Predlozeni varijabilni procenti su u cilju vec vidjene pljacke. Kraljevina Jugoslavija je izvrsila klasificiranje zemljista te klasifikacije su prihvacene i u ex-Jugoslaviji. Na osnovu analiza i zahtjeva ostecenih prije rata, jasno je bilo da su porez placali samo Bosnjaci i Hrvati. Licno sam se uvjerio, pregledom knjiga posjedovnih stanja sa klasifikacijama zemljista. Imanja Bosnjaka i Hrvata su ocijenjena sa klasom I ili II ( vrt, oranica), a susjedi Srbi sa jednako kvalitetnim zemljistem, kultura zemljista - kvalifikacija su IV ili V klase (pasnjak ili rujina). Stari dokazani sistem koji je pljackao Bosnjake i Hrvate ponovo dolazi u manji entitet sa ciljem otimacine nekretnina od onih kojima nisu osigurani uslovi za povratak i boravak. U svijetu, porezi se placaju na prihod od imanja, a u manjem entitetu porez se placa na imanje bez prihoda.

Profesor Hasan

______________________________


7. Muhidin Pašic: Nacelnik Tuzle Imamovic optužio Tuzlake za ratni zlocin

Avaz, 15. novembar 2009.

Piše: Elvir HUREMOVIC

Izuzetna "kooperativnost" Sinana Alica i njegove fondacije "Istina, pravda, pomirenje", za koju je pohvaljen od beogradskog pravosuda, objavljivanje dijelova svjedocenja u Beogradu koji jasno ukazuju na njegovu necasnu ulogu u sudenju Iliji Jurišicu i kompletnom predmetu "Tuzlanska kolona" te niz detalja iz njegove biografije teme su koje su u Tuzli izazvale "zemljotres". Ipak, tek rijetki se usuduju o ovome javno progovoriti.

Advokatski timovi

Jedan od ljudi koji, kako sam kaže, želi prekinuti mucnu šutnju koja se nadvila nad ovaj grad je Muhidin Pašic, obnovitelj "Preporoda" u Tuzli i njegov dugogodišnji predsjednik. Pašic je bio i pokretac inicijative za formiranje Komisije za istinu o Tuzli, ciji je prvenstveni cilj bio odbrana grada i njegovih branitelja od optužbi za ratne zlocine.

- Moju inicijativu za formiranje te komisije podržalo je deset nevladinih organizacija, medu kojima i SGV. Naš cilj je bio da se pripremi materijal, neophodna dokumentacija za odbranu Tuzle i njenih branitelja, te da se obezbijedi potrebna dokumentacija za podizanje tužbe protiv oficira JNA, prije svega Mileta Dubajica, koji su odgovorni za dogadaj od 15. maja 1992. godine. Inicirali smo obezbjedivanje sredstava i advokatskih timova za eventualno optužene. Inicijativu smo uputili Opcinskom vijecu Tuzla, a sastali smo se s nacelnikom Jasminom Imamovicem. No, umjesto da tada podrži ovu opcinsku komisiju, Imamovic je svu pripremu odbrane za 15. maj povjerio privatnoj fondaciji Sinana Alica, covjeka sumnjive biografije - kaže Muhidin Pašic.

On kaže kako transkripti s beogradskog sudenja najbolje govore kome je Imamovic povjerio odbranu Jurišica i 15. maja.

Bivši predsjednik "Preporoda" kaže da se, prije svega, "treba upitati kako se dogodilo da nacelnik Tuzle ukine obilježavanje 15. maja i time simbolicno prizna da se na Brcanskoj Malti dogodio ratni zlocin".

- To Imamovicevo ukidanje 15. maja dogodilo se prije Jurišicevog hapšenja i ove zlocinacke presude. Sinan Alic je do tada bio u cetnickim medijima afirmiran kao pozitivac, jer se javno zalagao da 15. maj treba zaboraviti. On je bio zadnji koji bi mogao Tuzlu braniti od optužbi za ratni zlocin. Kako se onda moglo dogoditi da takvu kompromitiranu licnost u Komisiju za istinu o Tuzli licno dovede i isforsira Jasmin Imamovic, a sve druge rastjera?

Zahvaljujuci Imamovicu, navodna odbrana Tuzle je postala ekskluzivni posao privatne fondacije Alica i njegovog sina, koja je iz opcinskog budžeta dobila stotine hiljada maraka. Suštinsko pitanje je: Zašto je Imamovicu odgovarao Sinan Alic, kojega su cetnicki listovi slavili kao pozitivca? Ja smatram da je to zbog toga što mu je trebao neko ko ce sa Beogradom trgovati oko istine o Brcanskoj Malti.

Cinjenica je da se na svim beogradskim spiskovima za Brcansku Maltu pojavljivao Jasmin Imamovic, ali ga više nema. Cinjenica je da je srbijanski sud pohvalio Sinana Alica za kooperativnost i zapravo za servisiranje procesa protiv Ilije Jurišica. Zar treba više dokaza? Dakle, iz svega se da zakljuciti da su Jasmin Imamovic i Sinan Alic ucestvovali u kompromitaciji Ilije Jurišica, a onda su po Tuzli pravili žalopojke, kako bi sakrili šta su radili - navodi Pašic u svojoj pisanoj izjavi upucenoj našem listu.

On dalje podsjeca da je prošlo skoro mjesec od kada su se u javnosti pojavili podaci o sramnoj ulozi Sinana Alica u procesu protiv Jurišica, ali da "Jasmin Imamovic nije našao za shodno da se obrati javnosti, da se ogradi, ili da demantira ako ima šta demantirati".

Otvoreno pitanje


- Ubijeden sam da je Imamovic znao za sve što Alic radi u Beogradu, pa i kada servisira proces protiv Jurišica. Ne bi mu valjda iz opcinskog budžeta zabadava davao stotine hiljada maraka?! Tuzla je duboko korumpirana, ali i zbunjena. Tuzlaci još ne mogu povjerovati da ih je izdao, i za ratni zlocin optužio, vlastiti nacelnik. No, ovo je istina koja se više nicim ne da zaustaviti.

Mislim da bi Jasmin Imamovic morao podnijeti neopozivu ostavku i uz to se javno ograditi od Sinana Alica. Najmanje što bi se moralo dogoditi je vanredna sjednica Opcinskog vijeca, da pred ocima javnosti vidimo ko je izdao Tuzlu i Iliju Jurišica, da li sam Sinan Alic ili uz pomoc Jasmina Imamovica. Tuzla mora dobiti odgovor na ovo otvoreno pitanje - zakljucuje Pašic.

__________________________________________


8. Silajdzic: Srbija nije garant Dejtonskog sporazuma

15. 11. 2009

Clan Predsjedništva BiH Haris Silajdžic osudio je jucerašnju izjavu potpredsjednika Vlade Srbije Ivice Dacica da je Srbija „garant Daytonskog sporazuma", ukazujuci još jednom da sporazum ne predvidja bilo kakve garante.

"Srbija je bila samo potpisnik tog sporazuma, i to zbog svoje uloge u agresiji na našu zemlju. Srbija se tim potpisom obavezala na prekid aktivnosti uperenih protiv Bosne i Hercegovine, ali nije dobila pravo mješanja u unutrašnje stvari naše zemlje, kakvo pravo sebi želi priskrbiti insistiranjem na nepostojecoj ulozi „garanta“ tog sporazuma", navodi se u današnjem saopcenju.

Podsjeca da je 3. novembra ove godine savjetnik za ustavno pravna pitanja Damir Arnaut iznio ove cinjenice na sastanku sa Borislavom Stefanovicem, šefom kabineta ministra vanjskih poslova Srbije.

"Arnaut je zatražio od Stefanovica da mu, kao pravnik, obrazloži upotrebu nepostojeceg termina od strane Srbije. Stefanovic je tada priznao da Daytonski sporazum ne poznaje bilo kakve „garante,“ te da Srbija koristi taj termin iz „politickih“ razloga.

Na konstataciju Arnauta da se Bosna i Hercegovina oštro protivi takvim formulacijama, te da ih Srbija mora prestati koristiti ukoliko želi dobre odnose, Stefanovic je obecao da 'ova Vlada više nece tvrditi da je Srbija garant Daytona'.


KOMENTAR: Dodik se u vise navrata u proslosti pozivao na specijalnu ulogu Srbije kao potpisnice Daytona istim ili slicnim rijecima kao Dacic i to nije smetalo Silajdzicu. Medjutim, kada je nedavno Mesic ucinio nesto za BiH u ime Hrvatske kao potpisnice Daytona, tj. kada je porucio da Hrvatska nikada nece priznati Republiku Srpsku kao nezavisnu drzavu, odjednom Silajdzic na ovaj nacin, toboze prebacuje Srbiji, a u stvari uspostavlja princip da nema mijesanja susjeda u unutrasnje stvari BiH.

Interesantno je vrijeme Silajdziceve intervencije. On nikada ranije nije imao problema sa srbijanskim mijesnajem u unutrasnje stvari BiH. Na primjer, on je licno omogucio da se Srbijanska pravoslavna Crkva prosiri na BiH, a mogao je glasati protiv i zaustaviti tu, najgrublju infiltraciju iz Srbije na teritoriji BiH. Zato se ne mozemo oteti utisku da je Silajdziceva intervencija preventivna akcija zastite velikosrposkog projekta u BiH, od eventualnog ometanja od strane Hrvatske, nagovjestenog Mesicevom izjavom.

Dr. Muhamed Borogovac

_____________________________________________


9. RE: Noam Chomsky's controversy

Dok svjetska intelektualna elita osuduje bljuvotine Chomskog, Islamska Zajednica promoviše njegove knjige na temu izraelskog genocida nad Palestincima što se vidi iz priloženog linka.

http://www.opcina-kljuc.ba/content/view/378/1/

Prica o negiranju genocida u Prijedoru i umanjivanju kvalifikacije za srebrenicki genocid od strane Chomskog nije od juce vec traje par godina. To što gradjani ove zemlje uglavnom reaguju brzinom Muje iz onog vica u kojem za Muratovo ubistvo na Kosovu 1389. cuju "tek juce" je druga stvar i pokazuje generalnu nepismenost, ogranicenost i nenaviknutost na citanje stranih medija (recimo, Guardiana).

Admir P.

-----

Komentar: Vjerovanto je ovdje upravo taj slucaj. Naime, Chomsky je velemejstor obmane, pa se hodzama vjerovatno ucinilo da on pomaze Palestincima, dok im on u stvari podvaljuje. To se svakodnevno desava u BiH, da nas neko vara, to je nasa svakodnevnica, na koju smo osudjeni zbog nase nezainteresovanosti za drzavu, te smo pravi paceri u politici.

____________________________________


10. Dragance Covic, Jugosloven koji se potpisuje Cirilicom

http://www.republikabih.net/content/DraganceCovic.htm

*****************************************************************************************

#639 INTL: Chomsky's Controversy‏

National Congress of the Republic of Bosnia-Herzegovina

ONLINE NEWSLETTER INTERNATIONAL

No. 639

November 17th, 2009

CONTENT

1. Uvodne napomene

1. Chomsky's controversy

2. RE: NOAM CHOMSKY, DENIER OF GENOCIDE

3. Chomsky described the Srebrenica massacre as 'much lesser'

4. Chomsky’s Bosnian shame

----------------------------------------------------------------------------------------
If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your e-mail address will be promptly deleted.
_______________________________________________________________

1. Ordil Noama Chomskog zbog negiranja genocida u Bosni i Hercegovini

Editorial

Ovih dana se dogadja veoma interesantna stvar u vezi sa genocidom u Bosni i Hercegovini. Pokazalo se da svjetski intelektualci humanisti znaju sta se dogodilo u Bosni i Hercegovini i da su spremni distancirati se i od najpoznatijih medju njima koji se usude da negiraju genocid.

Sve je pocelo kada je Amnesty International (AI) pozvao Noama Chomskog, do ovog momenta slavnog Americkog mislioca, profesora na MIT, da odrzi govor na godisnjoj konferenciji AI u Belfastu. Tada se digla svjetska inteligencija da se to onemoguci. Razlog je bio negiranje genocida u Prijedoru od strane Noama Chomskog u njegovim ranijim nastupima.

U nasem proslom Glasniku za Englesko govorno podrucje (kojega nismo distribuirali na ovoj listi, za Bosanki jezik) mi smo objavili otvorena pisma Ed Vulliamy-a, reportera Observera, jednog od ljudi zasluznih sto je otkriven genocid u Prijedoru, i Tilman-a Zulcha, Predsjednika Drustva za ugorzene narode. (Zainteresovani mogu taj nas Online Newseltter International naci na linku http://republic-bosnia-herzegovina.com/?p=624 )

Medjutim, osude Noama Chomskog zbog njegovog negiranja genocida u Prijedoru su nastavile da stizu od istaknutih svjetskih intelektualaca. Mi smo izabrali 3 pisma sa kojima cemo upoznati gradjane BiH, jer nemamo prostora za sve, a ovim pismima se uglavnom pokrivaju kljucni argumenti.

Ovaj Internacionalni Glansik, na Engleskom, saljemo i na ovu listu, za Hrvatsko-Srpsko-Bosansko govorno podrucje, jer ima mnogo nasih mladjih sugradjana sirom svijeta koji govore Engleski, a koji se nalaze na ovoj distribucionoj listi.

Ono sto je najvaznije u svemu ovome je da gradjani BiH vide koliko je genocid u Bosni i Hercegovini neprihvaljiv za svjetske intelektualce i da su najveci problem "nasi" politicari koji se saradjuju sa cetnicima na unistenju BiH. Jedan od najistaknutijih svjetskih humanistickih milsilaca, Noam Chomski je izgubio kredibilitet kojega je do sada uzivao kao pouzdan, profesionalan, nezavisan misliac jer nije ispravno ocijenio genocid u BiH.

Genocid u Bosni i Hercegovini je od velikog znacaja za cijeli sviijet, i Bosna i Hercegovina ima ogromnu podrsku svjetske javnosti, ali nazalost, niko ne moze pomoci Bosni i Hercegovini kada "nasi" politicari ucestvuju podjeli tj. unistnju BiH, kao sto niko ne moze pomoci samoubici koji je cvrsto odlucio da se ubije.

Dr Muhamed Borogovac

Slijede clanci na Engleskom preneseni iz naseg Online Newslatter International.

-----


2. Chomsky's Controversy

Editorial

We have received a number of replies regarding Amnesty International's invitation to Noam Chomsky to give the annual lecture in Belfast and the corresponding open letters published in Online Newletter on October 30, 2009. We selected the following 3 your replies to forward to readers of our Online Newsletter - International issue.

Our last Online Newsletter with open letters of Tilman Zülch and Ed Vulliamy to Amnesty International can be found in the link:

http://republic-bosnia-herzegovina.com/?p=624

We also selected the following two ICTY's files about genocide in Prijedor.

i) Research Report Prepared for the Case of Milomir Stakic, Exhibit S337A

http://www.institutgenocida.com/dokumenti/icty/Stakc_Exhibit_S337A.pdf

ii) The List of missing people from Prijedor (7.05 MB)

http://www.institutgenocida.com/dokumenti/icty/MISSING_PERSONS_PD.pdf

(ICTY - "International Criminal Tribunal for Yugoslavia")

If somebody is interested we may send more files with evidence of genocide in Prijedor area, e.g. video "Forensic evidence of genocide in Bosanska Krajina" (big file - 53MB)

______________________________________________________


2. RE: NOAM CHOMSKY, DENIER OF GENOCIDE

November 9th, 2009

Welcome to my Orwellian nightmare

For any leftist who came of age during or after the Vietnam era, Noam Chomsky was a great mind who offered an alternative to the mainstream Cold War political thought.

It was devastating to see Chomsky and a few other leftists show no concern at all for the victims of genocide. A fascist regime emerges in the middle of Europe and yet very little response from the left.

One of the first panel discussions on the Bosnia genocide included leftist intellectual and writer, Christopher Hitchens who remarked that the discussion was incomplete without the voice of Noam Chomsky. I later told Hitchens that Chomsky had indeed weighed in on Bosnia and warned him, "You won't like it.''

Ed Villiamy is right. If Chomsky and his ilk were really paying attention, they would have noted the unsavory role played by the Bush and Clinton administrations as well as that of the UN.

My companion was once attacked for having the audacity to disagree with Chomsky and sometimes sidekick, Ed Herman on the Cambodia genocide which they still deny. Again, if they were more astute, perhaps they would have taken issue with the U.N. flying the Khmer Rouge flag and seating the KR representatives. A member of the Khmer Rouge front organization(FUNCINPEC)actually worked in the Reagan White House! Chomsky's position to this day is that more Cambodians died from U.S. bombing than the genocidalist Khmer Rouge.

I never heard of Diana Johnstone until the Nation magazine published her silly article. There were so many errors of fact, it would have been impossible to respond to all of them in the constraints of a letter. I had to pick 3 or 4 to focus on but The Nation refused to publish my letter taking issue with her absurd contentions. Then, after some weeks, they printed a very weak letter which Johnstone could more easily refute.

I will never forgive Chomsky and other so-called leftists who took the side of Serbian fascist killers. When the subject is genocide, they have no business being wrong.

Keep up the good work.

DeDe Faller,
Bosnia Support Committee

_____________________________________________________________


3. Chomsky described the Srebrenica massacre as 'much lesser'

Friends,

Chomsky described the Srebrenica massacre as 'much lesser' in scale than what he claims was the Indonesian massacre of 5-6,000 East Timorese civilians in 1999.

http://www.hagglundsforlag.se/forfattaredok/Johnstone/ChomskyDararnas.htm

At least, that is the way his passage reads to me, though his prose is sufficiently convoluted that there is admittedly some room for differing interpretations.

In any case, the actual figure for East Timorese civilians killed by the Indonesians and their auxiliaries in the whole of 1999 was 1,400-1,500.

http://greatersurbiton.wordpress.com/2008/01/14/is-it-really-true-that-east-timor-was-worse-than-bosnia-or-kosovo/

Describing the Srebrenica massacre as 'much lesser' than the Indonesian massacres in East Timor of 1999 amounts to minimisation of the Srebrenica massacre, however you look at it. The best Chomsky can plead is ignorance of the facts concerning both atrocities.

Dr Marko Attila Hoare

Faculty of Arts and Social Sciences

Kingston University, London

________________________________________________________


4. Chomsky’s Bosnian shame

November 14th, 2009

Following on from the controversy surrounding Noam Chomsky’s October 2009 Amnesty International lecture in Belfast (see here), I have been receiving new information on interviews Professor Noam Chomsky has given in recent years where he discusses, amongst other issues, the 1992 ITN television reports of the Bosnian Serb camps at Omarska and Trnopolje.

My correspondence with Noam Chomsky:

I’ll say some more about these interviews below, but one thing I have always wondered was whether Chomsky was open to evidence that these TV reports were in fact an accurate portrayal of the Prijedor region camps. So, having written the most detailed study available on this issue – Atrocity, Memory, Photography, a two-part academic article – last week I decided to write to Professor Chomsky and ask if he had, or was willing to read, my two articles, and if so, what he thought about them. He did reply, and the reply is revealing.

Here is the verbatim exchange:
-----

To: Noam Chomsky

Sent: Thursday, November 12, 2009 1:30 PM

Subject: Bosnian camp photos – the true story of ITN vs LM

Dear Professor Chomsky

In 2002 I published two lengthy, refereed academic articles in the Journal of Human Rights on the controversy surrounding the ITN news reports from the Bosnian Serb camps in 1992. These articles (attached as PDFs) were the result of two years research using many primary sources, and they have been freely available on the web for the last few years.

I am aware that you have made a number of statements repeating and endorsing the substance of the Thomas Deichmann/Living Marxism critique of the ITN reports. I am referring to two items available on your web site, namely the
2005 interview with The Guardian

http://www.chomsky.info/onchomsky/20051031.htm) and the 2006 interview with RTS (http://www.chomsky.info/interviews/20060425.htm

In light of my research, I find those statements very disturbing. I believe if you examined the empirical details of the case you would recognize that the Deichmann/LM position is without foundation when it comes to the accuracy of the original TV reports and the meaning of the camp at Trnopolje.

I hope you will read my work, and I look forward to your response.

Yours sincerely

David Campbell
-----

Within hours, Chomsky responded:

On 12/11/2009 19:13, “Noam Chomsky” wrote:

Thanks for the reference. I’ll look it up. I doubt that I’ll have any comments, unless you raised the matter of freedom of speech. On the camp and the photo, I've barely discussed it, a single phrase in an interview, in fact, which didn't say much. I realize that the Balkans are a Holy Issue in England, far more sensitive than Israel in the US, so perhaps it is not surprising that a single phrase in an obscure interview, which said virtually nothing, would arouse utter hysteria, as it has.

As for the sources you cite, one of them (the Guardian interview) was known at once to be a complete fabrication, so ridiculous that the Guardian ombudsman quickly issued an apology and it was withdrawn from their website (over my objection — I think the antics of the media should be exposed). As for the other, I said almost nothing about the photo and the camp, apart from repeating Knightley’s conclusions about what was probably the case. I presume you agree that he is a credible source, whether right or wrong.

I’ll be happy to send it to you if you haven't seen it, along with his bitter condemnation of British intellectuals for their shameful contempt for freedom of speech. In the interview to which you referred, that is what I discussed. If you disagree with him, you should write to him, not me.

I am well aware that the concept of freedom of speech is not regarded highly in England, so even this shameful escapade passed with virtually no criticism, in fact with euphoria. I’ll be interested in seeing how you handled it in your articles. I don't see anything at all disturbing in my comments, except that they were perhaps too mild in condemnation of British intellectual practices. I do, however, think you might consider your own reaction, and ask whether the words “very disturbing” might be appropriate.

Noam Chomsky
-----

This wasn't exactly an invitation to intellectual engagement (“I doubt that I’ll have any comments…”). And he doesn't hesitate to conclude with an attack (that my concern about his statements is itself “very disturbing”).
Given this, I didn't bother with a direct reply. But a public reply is warranted given the seriousness of the issue, so I intend to examine in detail Chomsky’s response.

Let’s skip over the question of whether the Balkans are a “holy issue” in England; whether calling attention to his statements is evidence of “utter hysteria”; and his claim that freedom of speech is “not regarded highly in England” and that “British intellectual practices” are to be condemned tout court. I am neither English nor British, but the more important point is that Chomsky has said all these things many times before, and the repetition of these charges suggests he keeps a stock answer for enquiries such as mine. Engaging with the challenging views doesn't seem to interest him. Of course, If Professor Chomsky decides to debate the substance of the two articles I sent him in a future reply, I will post his response and correct anything below should he demonstrate anything I've written is incorrect.
-----

The continuation of the article you can find on the following link

http://www.david-campbell.org/2009/11/14/chomskys-bosnian-shame/

*********************************************************************************************

#638 ZASTO SE MILOSEVIC, SESELJ I KARADZIC ODRICU ADVOKATA U HAGU?‏

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

14. novembar 2009.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 638

SADRZAJ:

1. ZASTO SE MILOSEVIC, SESELJ I KARADZIC ODRICU ADVOKATA U HAGU?

2. Dodik: Spremni smo na promjene Ustava BiH

3. KOMENTAR: DODIK PRODAO SVOJE CUKE IZ HVO-a

4. Otkazan sastanak stranackih lidera koji je sazvao Tihic

5. BiH ne može u EU bez vlade koja je može predstavljati

6. Organizacija Islamske Konferencije protiv entitetskog glasanja

7. DA LI SE LAGUMDZIJA PRERACUNAO ZASLIJEPLJEN MRZNJOM PROTIV MUSLIMANA

8. Slobodna Bosna o Lagumdziji

9. ¨DEJTON¨ - SISTEM SA UGRADJENOM INVERZNOM LUSTRACIJOM

10. POLTICKA SCENA U HRVATSKOJ PRED IZBORE

11. POLTICKA SCENA U SRBIJI U VEZI VOJVODJANSKE AKADEMIJE NAUKA

12. Tunel dug 5,6 km spojio Albaniju i Kosovo

------------------------------------------------------------------------

Ovaj Glasnik ide na 34,101 ispravnih adresa. Za primanje Glasnika prijavite se na adresu: [mailto:Bosanski_kongres@hdmagazine.com]
If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.

-------------------------------------------------------------------------

1. ZASTO SE MILOSEVIC, SESELJ I KARADZIC ODRICU ADVOKATA U HAGU?

Pise: Dr. Muhamed Borogovac

Da bi odgovorili na pitanje iz naslova trebamo imati slijedece predznanje.

Ako napravite neki ugovor, ili neku transakciju, moze se dogoditi da zbog vase nepripremljenosti ili neopreznosti ili neke greske prodjete lose u tom poslu. Medjutim, to je vas problem, ugovor ostaje na snazi, tj. pravosnazan jer ste lose prosli zbog vlastite krivice. Npr. vi pogresno procijenite vas stari auto i prodate ga ispod cijene, za recimo 1000KM manje nego se prodaju auta te starosti. Jedino sto mozete uciniti kada vam se tako sta dogodi je da kazete sebi: “Niko mi nije kriv sto sam bez potrebe izgubio 1.000 KM, trebao sam malo prouciti cijene. Sada je gotovo.”

Medjutim, kada vas neko prevari za 1.000KM, onda to mozda i nisu izgubljeni novci, pogotovo ako se moze dokazati da ste prevareni. Onda imate pravo da ponistite ugovor ili transakciju, jer ste zrtva prevare.

Upravo je to situacija sa Bosnom i Hercegovinom. Ako je rukovodstvo BiH samo zbog svoje nesposobnosti upropastilo Republiku BiH i napravilo Republiku Srpsku, tj. ako je Alija samo “budala”, “nespsoban”, “naivan” onda je sve gotovo, sami smo krivi za gubitak Republike BiH i “dobitak” Republike Srpske. Medjutim, ako su Alija i njegovi ljudi, Silajdzic, Ganic, Tihic, Lagumdzija agenti strane drzave, Srbije, koji su nam podmetnuti da upravo ovo odrade, onda sve ovo sto nam se dogadja samo jedna velika prevara uperena protiv naroda Bosne i Hercegovine te to narod Bosne i Hercegovine ne mora priznati, a u tom slucaju ni savremeni svijet, koji se temelji na legalitetu i legitimitetu, nikad ne moze priznati.

Upravo to je razlog zasto se cetnici i svi cetnicki provokatori, bivsi udbasi, a danasnji vlastodrsci u Bosni i Hercegovini toliko trude da dokazu da je Alija samo budala, a da nije cetnicki agent, i pored ubjedljivih dokaza o umijesanosti Srbije, od Srpske Akademije Nauka, do srpskih tajnih sluzbi, koje su iskoristile odane agente UDBE i KOS-a iz redova “muslimana” i dovele ih na celo Republike BiH.

Druga stvar koju moramo znati je da je zapadnim advokatima, koji su istinski profesiuonalci, odbrana njihovog klijenta svetinja, bez obzira koliki je zlocinac doticni klijent. To znaci da bi advokati Milosevica, Seselja, Karadizca u Hagu na sve nacine pokusali da proniknu sta se tacno dogodilo u BiH da bi bili u stanju da pruze sto ubjednjiviju odbranu svojih klijenata. Medjutim, tada bi ti advokati i njihovi istrazivaci saznali da su se mnogi zlocini dogadjali u dogovoru sa Alijom, Silajdzicem, Ganicem itd. cime bi bio ugrozen cijeli cetncki projekat, jer bi se saznalo da je ovo sve samo grubo mijesanje strane drzave, Srbije u unutrasnje stvari Bosne i Hercegoivne, preko ubacenih agenata, te bi cijeli projekat stvaranja RS bio diskreditovan.

Sjetimo se da se upravo to dogadjalo na sudjenju Krajisniku. Saznalo se da je Alija dogovorio podjelu Sarajeva, sto je znacilo da okupacija lijeve obale Miljacke bila dogovorena, a ne nasilna, te je Krajisnikova krivica bila umanjena za to nedjelo. Naravno u korumpiranim i kontorlisanim BH medijima, ta cinjeica je odmah sahranjena, cim je izbila u javnost, umjesto da je postala glavna vijest, sto bi se dogodilo u svakoj drugoj drzavi, sa slobodnom stampom i sa slobodarskim narodom. Krajisnikovo sudjenje je opasno poljuljalo sliku o Aliji "velikom muslimanu", pa se poljuljao i projekat stvaranja RS.

Upravo pouceni iskustvom sa Krajisnikovog sudjenja ostali kljucni protagonisti cetnickog projekta zrtvuju sebe, ne uzimaju advokate, da ne bi ugrozili projekat. Istina, vjerovatno bi bili i ovako i onako osudjeni, a ovako barem spasavaju cetnicki projekat i ispadaju "srpski heroji”.

Dakle, Milosevic, Seselj, Karadzic ne zele da imaju advokate u Hagu da bi sacuvali tajnu da je Alija cetnicki agent, da bi tako sacuvali projekat kreiranja genocidne RS.

Na kraju spomenimo da postoje znakovi da mnogi ljudi u Evropi i svijetu pocinju da “sumnjaju u bosnjacke politicare”, “ne razumiju sta oni rade“ itd. Tako se pred “bosnjacke” polticare postavljaju sve jaci zahtjevi da dokazu da i narod Bosne i Hercegovine stoji iza formiranja genocidne RS, a ne samo Silajdzic, Tihic, Lagumdjija i ostali iz vlasti, da bi se projekat nastavio legalizacijom RS.

To je bio jedini razlog sto su nasi vlastodrsci pokrenuli “Bosnjacki sabor”. Cilj im je da dokazu da nisu samo “bosnjacki” politicari prihvatili podjelu BiH, nego da to zeli i bosnjacki narod.

Dakle, sazet odgovor na pitanje zasto lideri cetnickog projekta ne uzimaju advokate u Hagu je: Zato sto ne zele da se sazna da navodni “bosnjacki” politicari NISU legitimni predstvnici bosnjackog naroda, jer bi takvo saznanje opasno ugrozilo Republiku Srpsku kao djelo manipulacije, a ne kao tvorevinu dobrovoljno prihvacenu od legitimnih predstavnika bosnjackog naroda kakvom je zele velikosrbi prikazati da bi je i Evropa prihvatila.

____________________________________


2. Dodik: Spremni smo na promjene Ustava BiH

Predsjednik Vlade RS-a i SNSD-a Milorad Dodik izrazio je danas spremnost da u ovom trenutku dodje do oko osam promjena Ustava BiH da bi se deblokirao daljnji proces evropskih integracija.

Te promjene odnosile bi se na povecanje broja poslanika u Predstavnickom domu, kao i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, zatim da se izbor poslanika u Dom naroda vrši s prostora cijele BiH, odnosno da se iskljuci nacionalni ekskluzivitet prilikom izbora u zajednicke organe, što znaci, pojasnio je, da se ne bi birao Srbin iz RS-a ili Hrvat i Bošnjak iz Federacije, vec bi u Ustavu stajalo da se bira jedan predstavnik iz RS-a, odnosno dva iz Federacije BiH.

Dodik je izrazio spremnost da dode do promjene Ustava BiH i u dijelu koji regulira rotaciju u Predsjedništvu BiH, koja se ne bi vršila svakih osam kao do sada, vec svakih 16 mjeseci, zatim da bi se iz nadležnosti Predsjedništva BiH iskljucilo pitanje odlucivanja o budžetu i prebacilo u nadležnost Vijeca ministara BiH i, kako je dodao, postoji spremnost za još neke promjene državnih ustava.

On je u izjavi novinarima u Banjoj Luci ponovio da je RS privržena evropskom putu BiH i iskazao spremnost da se radi na ispunjavanju triju preostalih važnih pitanja za viznu liberalizaciju da bi polovinom iduce godine i gradani BiH bili na "bijeloj šengen listi".

Tokom razgovora u Banjoj Luci Dodika s evropskim parlamentarcem Hanesom Svobodom postignuta je i saglasnost da je neophodno transformirati OHR da bi naša zemlja mogla da aplicira za kandidatski status u EU.

Razgovoru je prisustvovala i novoimenovani izvjestilac Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju za zapadni Balkan Tanja Fajon.

Avaz

________________________________________


3. KOMENTAR: DODIK PRODAO SVOJE CUKE IZ HVO-a


Primjetimo da Dodik poduzima intenzivne diplomatske incijative da bi se ponovo Evropa ukljucila u ustavne promjene, mada je uvijek glumio da Republici Srpskoj ne trebaju nikakvi pregovori, jer je “RS starija od BiH”, jer je “BiH nastala u Daytonu”, pa “ako ne funkcionise Dayton, onda se nestaje BiH, a ostaje RS” itd.

Zasto je Dodiku toliko stalo do ukljucivanja Evrope? Pa zato da bi pridobio Evropu da primi RS u Evropu, tj. da primi BiH u Evropu, ali kao labavu uniju drzavica, a ne kao jedinstvenu drzavu. Tako bi RS bila priznata od Evrope kao drzava koja moze blokirati uniju BiH i dovesti do raspada BiH kada god to zazeli.

Primjetimo da on ovdje nudi Bosnjacima da se u “zajednicke organe BiH ne bira po jedan Hrvat i jedan Bosnjak iz Federacje”, nego dvojica koji dobiju najvise glasova. Dakle, prodadose cetnici svoje vjerne cuke, hercegovacki HVO i njihov san o “Herceg-Bosni”, a da nisu ni okom trepnuli.

Medjutim, koliko ja znam Bosnjake, mi ne prihvatamo Dodikovu ponudu. Nama nista ne znaci neka izmisljotina, “Federacija”. To nije nasa domovina. To nije nikakva istoriska tvorevina. Niko nema nikakav patriotizam "Federacije". Nas intersuje samo nasa domovina Bosna i Hercegovina sa gradjanima raznih etnickih i vjerskih skupina Srbima, Hrvatima, Bosnjacima, Romima itd. koji postuju zakone zemlje, i u kojoj je svaki gradjanin, bio on Hrvat, Srbin, Bosnjak itd. ravnopravan pred zakonom na svakoj stopi Bosne i Hercegovine, i niko nigdje nije gradjanin drugog reda, s pocetka makar pred zakonom, a poslije u svakom pogledu.

M. B .

_____________________________________

4. Otkazan sastanak stranackih lidera koji je sazvao Tihic

10. 11. 2009

Sastanak lidera vodecih politickih stranaka ucesnica butmirskog procesa, koji je na inicijativu lidera SDA Sulejmana Tihica trebao biti održan u cetvrtak u Sarajevu, otkazan je.

- Zbog odustajanja Stranke za BiH i SDP-a, stranackog sastanka nece biti - receno je danas u SDA nakon redovne sjednice Predsjedništva ove stranke, javlja FTV.

Tihic je za cetvrtak sazvao sastanak stranackih lidera iz BiH na kojem se, uz prisustvo predstavnika SAD-a i Evropske unije, trebalo razgovarati o ustavnim promjenama.

Predsjednici Stranke za BiH i SDP-a Haris Silajdžic i Zlatko Lagumždija saopcili su ranije da nece prisustvovati ovom sastanku, dok je svoj dolazak bio najavio lider SNSD-a Milorad Dodik.

Lider HDZ-a 1990 Božo Ljubic rekao je ranije da ce prisustvovati sastanku ukoliko se budu odazvali svi ucesnici.

-----

KOMENTAR: Postavlja se pitanje: Pa ako su na celu Bosnjaka sve izdajnici, a jesu, zasto se onda samo ne dogovore sa Dodikom i od BiH naprave labavu uniju drzava, bas kakvu Dodik zeli i onda odu i kazu Evropi: “Mi smo se tako dogovorili, to je nasa domovina, a vi nam ne mozete nametati kakvu mi drzavu zelimo.”

Tacno je to bi mogli uraditi. Medjutim, niko im ne garantuje da ce iz Evropa prihvatiti taj dogovor, da ce tako ustrojenu BiH primiti u Evropu. A sta ako ga Evropa odbije, a velike su sanse da ce ga odbiti ako prethodno nije “obradjena”. To bi bilo rasulo za izdajnicki projekat. To bi eksponiralo cinjenicu da RS nema buducnosti, i da se mora vratiti normalna drzva, Republika BiH. E zato nasim izdajnicima i Dodiku treba Evropa da ucestviuje na pregovorma, da “napipaju” dokle mogu ici u razbijanju BiH, a da budu sigurni da ce biti prihvaceni od Evrope kada se dogovori zavrse.

Osim toga, nije im lako eksponirati se u izdaji bez Evrope. Evropa im treba da svoju izdaju mogu podvaliti Evropi rijecima: ”Mi smo htjeli cjelovitu BiH, ali Evropa se pitala.” Zato ce oni jos neko vrijeme pokusavati pridobiti Evropu da ucetsvuje na pregovorima, a ne samo sa posmatracim, sto je sada slucaj, nego i aktivno.

U slijedeca dva clanka saznajemo da i islamske zemlje i Amerika kao i Evropa zele da BiH ima “vladu koja je moze predstvljati”, tj. normalnu Vladu koju entiteti nece moci blokirati kao sto blokiraju Vijece ministara. (“Vijece ministra” nije Vlada. Vlada donosi odluke vecinom glasova, Vijece ministara usaglasavanjem naroda.)


M. B.

_____________________________________


5. BiH ne može u EU bez vlade koja je može predstavljati

Amerika je veoma zainteresovana za situaciju u BiH, kazao je Gordon

Autor: Srna, 07.11.2009. 13:46

Pomocnik americkog državnog sekretara za Evropu i Aziju Filip Gordon smatra da BiH ne može biti na pocetnoj tacki za ulazak u EU ukoliko nema vladu koja je može predstavljati u Uniji.

Naglasivši da je Amerika veoma zainteresovana za situaciju u BiH, Gordon je rekao da su zamjenik državnog sekretara Džejms Stajnberg i švedski ministar inostranih poslova Karl Bilt predstavili liderima politickih partija u BiH paket, koji bi im, kako je rekao, omogucio da napreduju ka samostalnom donošenju odluka i evropskim institucijama.

"Ne možete biti ni na pocetnoj tacki za ulazak u EU, ukoliko nemate vladu koja može da vas predstavlja u Uniji. To upravo paket treba da ponudi. Mislimo da on predstavlja najbolji moguci balans izmedu razlicitih stavova politickih lidera. Definitivno odražava americko-evropsko jedinstvo, što je takode važno, kako bi lideri znali da zastupamo isti stav", rekao je Gordon, prenosi "Glas Amerike".

________________________________________


6. Organizacija Islamske Konferencije protiv entitetskog glasanja

09.11.2009. 16:25

Kontakt grupa za BiH Organizacije islamske konferencije /OIC/ usvojila je Izvještaj o BiH u kome se navodi da OIC "podržava potpuno funkcionalnu i samoodrživu državu koja je u stanju da izvršava svoje nadležnosti i medjunarodne obaveze bez mehanizama apsolutne blokade, poput entitetskog glasanja, kao i njenu multietnicku, multikulturalnu i multikonfesionalnu strukturu".

U Izvještaju se izražava "zabrinutost što su kršenja kljucnih dijelova Dejtonskog sporazuma, posebno u vezi sa pravom izbjeglih na povratak, ucvrstili blokade", i naglašava "potreba za vecim naporima da se ispune ovi elementi, te da se potpuno poštuju drugi kljucni dijelovi Dejtona, posebno u vezi sa pravom BiH nad državnom imovinom", saopšteno je iz kabineta bošnjackog clana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžica.

U saopštenju se navodi da je ministar inostranih poslova Turske Ahmet Davutoglu tokom svog obracanja na sastanku Kontakt grupe za BiH rekao da su "napori zemalja OIC-a bili kljucni u zaustavljanju agresije na BiH", te da je pomoc OIC-a opet "potrebna radi postizanja konkretnih i održivih reformi u BiH".

________________________________________


7. DA LI SE LAGUMDZIJA PRERACUNAO ZASLIJEPLJEN MRZNJOM PROTIV MUSLIMANA

Avaz 13. 11. 2009

Tužilaštvo Kantona Sarajevo još vodi istragu protiv predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije, Tomislava Limova i još nekoliko NN osoba zbog nezakonitog izrucenja "alžirske grupe" americkim vlastima.

Portparol Kantonalnog tužilaštva Jasmina Iftic potvrdila nam je jucer ovu informaciju, kazavši da istraga nije obustavljena.

Krivicni zakon

Tužilaštvo KS još sredinom prošle godine otvorilo je istragu protiv Lagumdžije i Limova te više zaposlenika Centralnog zatvora u Sarajevu i Federalne uprave policije, po nalogu tadašnjeg glavnog tužioca Branka Šljivara.

Lagumdžija, koji je u vrijeme izrucenja "alžirske grupe" u januaru 2002. godine bio predsjedavajuci Vijeca ministara BiH, i Limov, tada zamjenik ministra unutrašnjih poslova FBiH, terete se za krivicno djelo protupravnog lišenja slobode te povrede ravnopravnosti gradana prema Krivicnom zakonu FBiH.

Kako nam je jucer receno, tužilac u ovom slucaju i dalje vodi istragu, ali više detalja nije bilo dostupno javnosti. Ranije su iz ovog tužilaštva navodili da se istraga privodi kraju. Prema Krivicnom zakonu, za djela za koja se Lagumdžija i Limov terete maksimalna kazna zatvora je do osam godina!

Protupravno lišenje slobode je djelo za koje se, inace, propisuje kazna do tri godine zatvora, ali kako se navodi u Zakonu, "ako je protupravno lišenje slobode trajalo duže od trideset dana ili je ucinjeno na okrutan nacin ili je osobi koja je protupravno lišena slobode zbog toga teško narušeno zdravlje ili su nastupile druge teške posljedice, ucinitelj ce se kazniti kaznom zatvora od dvije do osam godina".

Smrt kcerke

U nalogu za provodenje istrage Kantonalnog tužilaštva navodi se kako postoji osnova sumnje da su zbog osumnjicenih Lagumdžije i Limova "državljani BiH, Boudela Hadž, Bumedin Lahdar, Muhamed Nešle i Saber Lahmar, izloženi osobito teškim posljedicama", time što su nezakonito zadržani i izruceni Sjedinjenim Državama, koje su ih sprovele i sedam godina držale u zatvoru Gvantanamo.

- Prisilno su razdvojeni od porodica, bez mogucnosti da se nadu na pomoci, pa je malodobna kcerka Boudela Hadža, Šejma, usljed akutne slabosti srca, koju nije mogla lijeciti zbog nedostatka sredstava, preminula - navodi se u nalogu za istragu protiv Lagumdžije.

Povreda ravnopravnosti gradjana

Zatvorska kazna zaprijecena je i za drugo krivicno djelo za koje Kantonalno tužilaštvo sumnjici šefa SDP-a Lagumdžiju i njegovog saradnika, povredu ravnopravnosti gradJana, i to od jedne do osam godina.

Tužilaštvo KS u naredbi za provodenje istrage decidirano navodi da je njegova namjera izrucenja "alžirske grupe" zasnovana "na temelju razlike u etnickoj pripadnosti spomenutih državljana BiH, s obzirom na to da ovi pripadaju semitskoj grupi naroda, porijeklom iz država s africkog i azijskog kontinenta".

-----

8. Slobodna Bosna o Lagumdziji

Senad Avdic, urednik lista „Slobodna Bosna“: Imali smo mi iz “Slobodne Bosne“ teških problema, koncem ‘91. godine sa njegovim šefom Zlatkom Lagumdžijom samo zbog naljepnice “BiH“ koju smo štampali uz naš list, a Zlatko taj “akt“ ocijenio “protivustavnim“.

¨Slobodna Bosna¨, 30. oktobar 2009.

_______________________________


9. ¨DEJTON¨ - SISTEM SA UGRADJENOM INVERZNOM LUSTRACIJOM

Sarajevo 13. novembar 2009. - I nakon utemeljenih, obrazloženih, cinjenicama podržanih kritika na racun lidera, glavnih odbora i pripadnika vlasti iz SDA, SBiH i SBiH - stranaka koje sebe lažno nazivaju pro-bosanskim – javljaju se primjedba nekih citalaca, ¨Zar vama niko ne valja?!¨

Ta primjedba insinuira, pakuje optužbu, pa i prijetnju, da su kriticari u krivu, a ne kritizirani. Implicira, cesto i na drzak nacin, da nešto nije uredu sa kriticarima, da su devijantni, neuravnoteženi, nenormalni na razne nacine, te da ¨unose neslogu i nemir¨. Uz to se pocesto nalijepe i olajavanja da su autori kritickih analiza ¨neciji placenici¨ i ¨nisu zadovoljni sobom pa to na drugome iskaljuju¨ ...

Ali, ne samo da je moguce, nego je i notorna cinjenica, da niko u vrhu dejtonske vlasti ne valja po pitanju obrane države Bosne i Hercegovine, uspostave normalnog gradjanskog društva i osiguranja prosperiteta. Zašto? Pa, iz jednostavnog razloga: kada SISTEM ne valja, kada je uspostavljen sistem koji promovira Zlo a uništava Dobro; kada sistem podržava, favorizira i legalizira uništavanje države i gradjana - onda su dobrim, poštenim, pametnim, patriotski nastrojenim ljudima i programima, sistematski zatvarana sva vrata! A to se nije dogodilo preko noci – taj se sistem vec dvije decenije gradi; u njemu se obavlja nemilosrdna negativna selekcija, ¨inverzna lustracija¨, korupcija . . . ¨Dejton¨ je sistem sa ugradjenom inverznom lustracijom.

Dok prvoborci odbrane Republike BiH zaboravljeni tavore u informativnoj i egzistencijalnoj blokadi, nista se ne pitaju, nista ne odlucuju, sada na povrsini, u Daytonskoj vlasti, plivaju bivsi udbasi, marsiraju po medijima, vedre i oblace i izigravaju “bosnjacke lidere”, “bosnjacke intelektualce”, a medju njima zaista niko ne valja – sve sto valja je davno odstranjeno oprobanim udbaskim metodama inverzne lustracija.

S. R.

________________________________


10. POLTICKA SCENA U HRVATSKOJ PRED IZBORE

Mesic uskoro odlazi. Josipovic ce vjerojatno nastaviti istom politikom nepriznavanja treceg entiteta, jer SDP-u Herceg-Bosna ne pase, buduci da Hrvati iz Herceg-Bosne glasaju uglavnom za HDZ, ako on pobjedi, naravno.

Isto ce biti, ako pobjedi Vesna Pusic. Ako pobjedi Vidosevic, ta ce se politika promjeniti, no ne mislim da ce otici tako daleko da prizna Herceg- Bosnu od straha da to ne preprijeci Hrvatskoj put u EU.

Hebrang, na srecu, nema sanse, kao ni Primorac, Kajin ili Ozbolt. No, sad je tu Bandic, a od Bandica se ne moze znati unaprijed sto za ocekivati: kad bi Bosnjaci imali nekog Fikreta Abdica, s kakvim bi se takav super-lopov, kao Bandic, mogao lijepo dogovoriti, to bi bilo dobro za BiH - ovako su vece sanse da Bandic postane dobar prijatelj sa Dodikom....

Ivek

_________________________________________


11. POLTICKA SCENA U SRBIJI U VEZI VOJVODJANSKE AKADEMIJE NAUKA


Još se nije slegla prašina od pisma akademika Predraga Palavestre bh. književniku Enveru Kazazu u kojem BiH i Republiku Srpsku tretira kao dve odvojene države, a SANU se opet oglasio vodjen Miloševicevim duhom, ovoga puta zbog Statuta Vojvodine

Ako se neko i na trenutak ponadao da je velikosrpska politika predvodena akademicima koja je donela rat na prostore bivše SFRJ i unesrecila stotine hiljada ljudi, bar malo utihnula, prešao se. Naprotiv, iako je bliska istorija pokazala koliko je pogubna, politika devedesetih povampirila se u trenutku kada treba da se donese Statut Vojvodine, a akademici su opet jednako glasni kao i pre 20 godina, i upozoravaju na „paradržave, fantomske tvorevine, otcepljenje” i sve stvari na koje pravo imaju samo Srbi iz drugih država ali ne i neko unutar Srbije. Na stranu što se namerno pravi panika i šire laži o stvarnim nadležnostima Vojvodine.
Srpska akademija nauka i umetnosti je uputila apel vlastima Srbije, da ne dozvoli formiranje Vojvodjanske akademije nauka, na šta i pravnici upozoravaju, isticuci da se od Vojvodine stvara paradržava. U SANU se navodi kako su svuda u svetu akademije nauka i nacionalne ustanove koje osniva država, a da „Vojvodina kao pokrajina, po Ustavu Srbije nema pravo na to”.

Za srpsku akademiju nauka i umetnosti, izgleda da je potpuno je neprihvatljivo osnivanje Vojvodanske akademije nauka i umetnosti predvideno Statutom Vojvodine, koji je prekjuce usvojila i Vlada Srbije.
U obracanju medijima, predsednik SANU Nikola Hajdin istice da je Predsedništvo akademije, na sednici održanoj 27. novembra prošle godine, zakljucilo da treba da se ospori formiranje još jedne akademije na tlu Republike Srbije. Kako Hajdin dalje objašnjava, taj stav je 29. novembra 2008. Prosleden i Vladi i Skupštini Srbije, kao i Skupštini AP Vojvodine. Za Hajdina su se srpski politicari oglušili o stav SANU. Zvanicni stav predsedništva SANU je da je sasvim uobicajeno da svaka država ima jednu nacionalnu akademiju nauka i umetnosti.

U dopisu koje je Predsedništvo SANU uputilo nadležnima stoji kako je akademija prevashodno naucna ustanova, koju može osnovati samo onaj državni organ koji raspolaže nadležnošcu u oblasti nauke. „Po clanu 283. stav 2 Ustava Srbije, takvom nadležnošcu Vojvodina ne raspolaže. Otuda se clanom 29. tackom 10. Statuta Vojvodine, koja nosi naslov „Nauka, inovacije i tehnološki razvoj", uzurpiranom nadležnošcu pokušava da obrazuje vojvodanska akademija nauka i umetnosti”, navodi se u dopisu koji je Predsedništvo SANU uputilo nadležnima.

„Dakle, stav SANU je sasvim jasan! Ništa van toga ja nemam da dodam”, rekao je Nikola Hajdin.

Akademik Matija Beckovic kaže da bi fantomska VANU mogla da bude zametak neke nove države na teritoriji Srbije. Beckovic to slikovito opisuje ovako: „Kada akademija dobije mladu sestru u svojoj pokrajini, možda ce i država da dobije sestru u istoj toj pokrajini..”

Sestra koju je SANU sa uspehom stvorio iskopavajuci grobnice iz Drugog svetskog rata i pronoseci ljudske kosti Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom, šireci strah i mržnju medju narodima, ocigledno ih ne brine jer je po njihovom ukusu.

e-novine

-----

Na ovaj clanak nam je skrenuuo paznju Branko Zivkovic iz Helsinskog komiteta Srbije. Zahvaljujemo.

___________________________


12. Tunel dug 5,6 km spojio Albaniju i Kosovo

Premijeri Albanije i Kosova, Sali Berisha i Hashim Thaci u nedjelju su svecano pustili u rad tunel dug 5,6 kilometara na novoj autocesti Drac-Kukes-Morina dugoj 170 kilometara, koja put od Prištine do Tirane skracuje za tri sata.Tunel, jedan od najdužih na Balkanu, najveca je investicija u Albaniji do sada, a albanska je vlada u njega uložila gotovo milijardu eura.Dionica nove autoceste koja prolazi kroz Albaniju bit ce svecano puštena u promet 27. lipnja, tri dana uoci albanskih izbora.Svecano otvorenje dijela autoceste simbolicno je oznaceno susretom premijera Berishe i Thacija na sredini tunela na Kalimashu kod Kukesa na sjeveru Albanije. Premijeri su ocijenili kako novi tunel spaja služi svim narodima u regiju.

************************************************************************************

Sunday, November 8, 2009

#637 Mujezinovic se priklonio cetniciima, protiv BiH, prkoseci OHR-u‏

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

7. novembar 2009.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 637

SADRZAJ:

1. PONOVO “BOSNJACKI PREDSTAVNICI” PODRZALI RS SUPROTNO ODLUCI OHR-a

2. BOSNJACI, NAROD SA SAMOUBILACKOM FIKS IDEJOM

3. Avaz tvrdi: Zapad ce kazniti krivce za neuspjeh pregovora!

4. KOMENTAR: Samo je Bosnjak u stanju da vjeruje u dvije potpuno suprotne stvari

5. Mesic, jedini predsjednik kojem je stalo do ocuvanja BiH

6. Svaka cast Dr. Enveru Kazazu, koji se ne prodade cetnicima za malo licne promocije u Beogradu

7. Nazalost, medju Bosnjacima ima vise Nemanja Kusturica nego Envera Kazaza

8. Na sramotu Bosnjacima - Ponizavanje muslimana u Imigracionom centru u Lukavici

9. Presuda u Strazburu: BiH mora platiti deviznim štedišama 3,5 milijardi KM!

10. Sudjenje Kraljevicevim ubicama ce dovesti do Tudjmana kao narucioca ubistva

11. Kusturicu izbacilo iz takta pitanje: Kako je mogao piti sa Milosevicem dok opsjedaju Sarajevo

12. “National Public Radio” intervjuisao Bosnjake povodom pocetka sudjenja Karadzicu

------------------------------------------------------------------------

Ovaj Glasnik ide na 34,115 ispravnih adresa. Za primanje Glasnika prijavite se na adresu: [mailto:Bosanski_kongres@hdmagazine.com]
If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.

-------------------------------------------------------------------------


1. PONOVO “BOSNJACKI PREDSTAVNICI” PODRZALI RS, SUPROTNO ODLUCI OHR-a

11. 6. 2009

Predsjednik Vlade Republike Srpske /RS/ Milorad Dodika rekao je da se jutros sa premijerom Federacije BiH Mustafom Mujezinovicem dogovorio o deblokadi "Elektroprenosa BiH".

On je naveo da ce ova kompanija nastaviti da radi i odlucuje u skladu sa Zakonom o njenom osnivanju, što znaci da "nece biti primjenjivane odluke medunarodnog predstavnika u BiH".

"Dogovoreno je da do kraja naredne sedmice bude održana sjednica Upravnog odbora i da na njoj bude izvršeno imenovanje u status vršilaca dužnosti svih clanova Uprave kojima je istekao mandat. U status vršioca dužnosti imenuju se oni kojima je istekao mandat do utvrdivanja novog Upravnog odbora. Uprava ce raspisati konkurs za sva ta mjesta gdje se utvrduje status vršioca dužnosti" - izjavio je Dodik novinarima nakon susreta sa Mujezinovicem.

Prema njegovim rijecima, dogovoreno je da na Upravnom odboru bude formirana strucna ekipa koja ce napraviti elaborat kako bi 110-kilovoltna postrojenja bila vracena entitetima, odnosno elektroprivredama RS, BiH i Herceg-Bosne.

...

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nametnuo je 18. septembra zakone kojima se reguliše rad kompanije "Elektroprenos BiH", ali je Vlada RS te naredbe odbacila uz obrazloženje da zadiru u vlasnicke odnose i krše prava akcionara.

Avaz
_________________________________


2. BOSNJACI, NAROD SA SAMOUBILACKOM FIKS IDEJOM

Dr. Muhamed Borogovac

Slijede neki najpoznatiji primjeri kao osnov za izvodjenje gornjeg zakljucaka.

- Svijet 1992. priznade jedinstvenu Republiku BiH suprotno zeljama cetnika, a Alija ode da pregovara sa Karadzicem o "ustavnom preurednju Bosne i Hercegovine", i dogovori podjelu na entitete, i to tako da vec porazeni cetnici dobise 49% BiH. I Bosnjaci kazu: "Svijet mrzi muslimane, pa dijeli Bosnu."

- Vijece Evrope oduci da Bosnu treba ujedinti da bi je primili u Evropu kao zdravu drzavu, i kao prvi korak naprave pritisak na RS da usvoji policijsku refomu gdje se policija dijeli po funkcionalnim regijama, i po kojoj je policija u rukama drzave, a ne entiteta, sto je prakticno znacilo ukidanje genocidne policije RS. Medjutim, Silajdzic i Tihic stanu uz Dodika i spase genocdnu policiju RS. I Bosnjaci opet kazu: "Svijet mrzi muslimane, pa dijeli Bosnu."

- Inzko nametne da je Elektroprivreda u rukama BiH, ali dodje Mujezinovic i stane iza Dodika protiv Inzka, i cak osnuje i Elektorpivredu Herceg-Bosne, da bi i Hrvate pridobili za to, tj. dadu ekonomski osnov drzavi Herceg-Bosni? Primjetimo ovdje da svijet nije nicim ucijenio "bosnjacke lidere" nego su se oni usprotivili svijetu da bi stali iza Dodika i krenuli cak u osnivanje Herceg-Bosne, da bi pridobili i Hrvate, jer vazno je poraziti Inzka, tj. Bosnu i Hercegovinu. Za Bosnjake je cetnicki interes ispred i vlastitog interesa. I opet ce Bosnjaci kratke pameti za par dana kazati: "Svijet mrzi muslimane, pa dijeli Bosnu."

Ocigledno, “mit” o "glupim Bosancima" i nije mit, nego istina, barem kada je politika u pitanju.

Ostaje samo da se odgovori na pitanje: "Zasto smo toliko drukciji od svih drugih naroda svijeta, ukljucujci i okolne narode Srbe i Hrvate, ukljucujci i muslimaske Srbe, ljude kao Izetbegovici, Tihic, Lagumdjija, Silajdzic i sl., koji su potekli od nas, ali su politicki mnogo pametniji jer su vaspitani u srpskoj kulturi, jer su kao mladi pokupili srpski nacionalni identitet?

Odgovor glasi: Mi smo drukciji od ostalih (drzavotvornih) naroda zato sto nam je u mozgove tokom vijekova ropstva usadjena robovska pamet, fiks ideja da neko drugi treba da odlucuje o nama, da neka Evropa, Amerika, “svijet”, a prije svega Srbi trebaju brinuti za Bosnjake, a ne mi sami, tj. nasi predstavnnci. I kao i sa svakom drugom fiks idejom, to nije nista drugo nego pravo ludilo, u ovom slucaju smaoubilacko ludilo. Psihijatar cesto ludjaku uspije objasniti cinjenice, i pacijent na seansi vjeruje psihijatru i formalno shvati njegovu logiku koja mu govori da se oslobodi svoje fiks ideje, ali vec sutra kao da nista nije bilo, fiks ideja je ponovo u mozgu, jaca od svake logike, istine, bilo cega.

Mi smo hiljadu puta Bosnjacima objasnili mehanizam prevare, kako se pozitivne inicijative iz svijeta i Evrope ubijaju pregovorima nasih izdajnika, ali cim Bosnjo prenoci, fiks ideja je ponovo u glavi, ipak je njemu Evropa kriva za raspad Bosne, jer ne donosimo mi odluke o nasem zivotu, nego neki veliki brat, a mi smo "mali" mi samo slusamo i uzivamo u svome komoditetu dok su drugi duzni da se izbore za Bosnu, da Dodika ukrote.

To sto mi krivimo Evropu, Ameriku, Srbe dok nasi izdajnici prodaju drzavu iza nasih ledja je isto kao kada rogonja krivi ljubavnike svoje zene, umjesto da krivi nju i da bude covjek i rascisti sa pokvarenom zenom. Jer niko drugi nema nikakvu obavezu da cuva nasu drzavu ili nasu cast ili nase interese, jedino mi, tj. nasi predstvnici. Jedino oni nama polazu racune i sa njima moramo rascistiti.

Normalno je da susjedni narodi cesto zele da prisvoje dio teritorije susjedne drzave. To u istorijski bilo pravilo, a ne izuzetak u svijetu. Mi ne mozemo kriviti Dodika sto je takav. To se od njega i ocekuje. Mi mozemo cetnike kriviti jedino zbog pocinjene agresije i genocida i ne dati im pola Bosne i Hercegovine. Ali ih ne mozemo kriviti za to sto ce uzeti pola Bosne kada im se pruza prilika. Za to mozemeo kriviti samo nase politicare koji im otvaraju tu priliku, jer cetnici bi bili budale ako ne bi uzeli pola Bosne za sebe kada vec imaju priliku.

I cetnici imaju svoju fiks ideju, njihova fiks ideja je ubilacka, oni je zovu "istraga poturica", a Bosnjak ima svoje ludilo, svoju fiks ideju, a to je da se nikad ne smije suprotstaviti Srbinu. Moze se suprotstaviti Evropi, Americi, ali Srbinu NE.

Eto ta fiks ideja zbog koje smo vjeciti gubitnci i vec vijekovima nestajemo, a ne dolazimo pameti, je ono zbog cega smo kod okolnih naroda opravdano stekli imidz "glupih Bosanaca".


_____________________________________________


3. Avaz tvrdi: Zapad ce kazniti krivce za neuspjeh pregovora!

¨Dnevni avaz¨ 2. novembar 2009.

Martinuš i Džons predvode delegaciju zapadnih posrednika • Bit ce sankcija ako pregovori propad

Autor: S. NUMANOVIC

Visoki zvanicnici Evropske unije i Sjedinjenih Americkih Država trebali bi danas doci u Sarajevo kako bi pokrenuli novu rundu pregovora o promjenama Ustava Bosne i Hercegovine.

Zoltan Martinuš (Martinusz) u ime EU i Stjuart Džons (Stuart Jones) u ime SAD nastojat ce naredne dvije sedmice u šatl-diplomatiji postici politicki sporazum šest stranackih lidera o paketu minimalnih promjena Ustava BiH.

Cilj im je da do sjednice Vijeca za implementaciju mira (PIC), planirane za 18. i 19. novembar, imaju gotov dogovor kojim ce biti otvorena vrata za nove promjene Ustava BiH, ali i riješena neka krupna pitanja kako bi naša zemlja ubrzano krenula prema NATO-u i EU.

Nužan dogovor

Kako "Dnevni avaz" saznaje, Zapad je odlucan da se postigne dogovor, ali i ništa manje cvrst u namjeri da - ako dogovora ne bude - kazni krivce za propast butmirskog procesa.

Niko od naših sagovornika nije želio precizirati šta ceka krivce za eventualni neuspjeh.

Taktika zapadnih posrednika je da svima objašnjavaju prednosti prihvatanja ponudjenog paketa.
...

Predsjednik SDA Sulejman Tihic izjavio je nakon današnjih razgovora s evropskim i americkim posrednikom Zoltanom Martinuszom i Stuartom Jonsom da je za SDA tzv. butmirski paket prihvatljiv kao minimalan sadržaj.

"To znaci napredak. To znaci bolje od postojecih rješenja. Ovim paketom niko ništa ne gubi, ni Republika Srpska, ni Bošnjaci, ni Hrvati. Ovim se ne narušava dejtonska struktura BiH, ali dobijamo efikasniju i funkcionalniju strukturu", kazao je Tihic.
_______________________


4. KOMENTAR: Samo je Bosnjak u stanju da vjeruje u dvije potpuno suprotne stvari

Samo se Bosnjacima moze ispricati bajka gdje u par recenica imate dvije kontradiktorne cinjenice, a da to ipak bude kupljeno kao istina.

Naime, dok se u naslovu Avaza kaze da ce zapad “kazniti krivce za neuspjeh pregovora”, u samom clanku se kaze da je “taktika posrednika da ucesnicima objasnjavaju prednosti paketa”. Pa ako nekome objasnjavate “prednosti”, znaci da se radi o dobrovoljnom procesu, sto je suprotno od nametanja, tj. kaznjavanja, ako doticni ne prihvati.

Osim toga, sta to znaci biti “krivac” kada se dvije strane ne usuglase na pregovarima? Sta je krivica, ako strane ne mogu da se dogovore? Ko je kriv ako nece da se savije i prihvati uslove druge strane? Jer ako nema dogovora, znaci ni jedna strana se nije dovoljno savila? Svaki prosjecno inteligentan ucenik osnosvne skole razumije ove stvari, ali ako imate fiks ideju da mora postojati neki gospodar, neko ko je Bogom dan da donosi odluke umjesto vas, onda cete i umrijeti kupujuci ovekve Avazove manipulacije.

Istina, u ratu je sviijet moga kaznjavati cetnike jer su oni bili agresori, ali je to davno zaboravljeno i ovo su pregovri u okviru Daytona, gdje se sve strane smatraju ravnopravnim, pa niko nema obavezu da se drugom pokloni, da prihvati nesto sto mu ne odgovara.

Primjetimo da je Tihic vec prihvatio “minimum”, a Dodik nije, pa ce se sada pregovarati da se Tihic jos savije, dakle ispod “minimuma”. Tako je i Alija radio. Uvijek je potpisivao prijedloge posrednika vec prvoga dana, a Karadzic nije, sto je posrednicima bio signal da slijedecim prijedlogom udobrovolje Kardzica, jer Alija svakako odmah prihvata sve. I tako od Republike BiH stigosmo do Republike Srpske.

Ovom vijesti je Avaz u stvari zamaskirao istinu objavljenu od strane Vijeca ministara Evropa, da se Evropa povlaci iz aktivnog ucesca u pregovorima. To sto su stigli dvojica minornih polticara kao posmatraci, umejsto prdsjednika Unije Karla Bilta, svakom pametnom govori da se Evropa povukla iz aktiivnog ucesca, jer ova dvojice ne mogu nista obecati niti mogu ikome prijetiti. Ali Avazu i nasim izdajnicima treba samo to da Bosnjaci vjeruju da Evropa namece podjelu Bosne, da bi mogli napraviti jos jednnu izdaju bez vecih posljedica za sebe.

I dok Dodik uzviikuje: "Sudbina BiH sve neizvjesnija, alternativa Dejtonu je razlaz", dotle Avaz i svi ostali mediji sute, niti ima i jednog covjeka na polozaju u BiH da mu odgovori:

"Jedina alternativa Daytonskom Ustavu (Aneksu 4), je status quo ante, tj. prethodno pravno stanje, kao sto je to svugdje u svijetu slucaj kada neki ugovor propadne. Dakle, jedina alternativa daytonu je povratak na jos uvijek jedini legalni, ali suspendovani Ustav Republike BiH."

Dodajmo na kraju da je Tihic otisao danas u Beograd po misljenje kod Tadica.

Sve ovo sto rade nasi politicari je toliko prozirno za pametne, ali eto kod Bosnjaka sve to prolazi.

M. B.

___________________________________


5. Mesic, jedini predsjednik kojem je stalo do ocuvanja BiH

Predsjednik Hrvatske Stjepan Mesic istice da eventualno stvaranje treceg entiteta u BiH ne smatra rješenjem za tu državu jer bi to bio bi put u raspad BiH.

Mesic je kaže da rješenje odnosa u BiH vidi u tome da novi ustav poštuje konstitutivnost sva tri naroda na teritoriji cijele BiH.

"U ovom trenutku, kada se pod pokroviteljstvom medunarodne zajednice vode pregovori izmedu politickih predstavnika tri naroda o novim ustavnim rješenjima, a to se dogada u sjenci pocetka procesa Radovanu Karadžicu, konstitutivnost sva tri naroda kao izvor njihove ravnopravnosti, valja uzeti s najvecom ozbiljnošcu kao nosivi stub njenog održavanja", rekao je Mesic.

On je istakao da bi stvaranje treceg entiteta predstavljalo "takav politicki debalans koji bi znacio put u raspad BiH", što bi, kako je rekao, bio poraz BiH i internacionalne zajednice.

______________________________________


6. Svaka cast Dr. Enveru Kazazu, koji se ne prodade cetnicima za malo licne promocije u Beogradu

Prof. Dr. Enver Kazaz, clan PEN Centra BiH
Filozofski fakultet,
Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Srpska akademija nauka i umetnosti
Odeljenje jezika i književnosti
11 000 Beograd, Knez Mihailova 35

Sarajevo, 31. 10. 2009.

Otvoreno pismo kao odgovor na poziv za ucešce na naucnom skupu posvecenom književnom djelu i životu Meše Selimovica

Uvaženi akademice Palavestra,

Kao potpisniku poziva koji sam dobio iz SANU, a zbog dijela njegovog sadržaja, smatram da je neophodno da Vam se obratim otvorenim pismom kao odgovorom na poziv za ucešce na naucnom skupu što ga u aprilu slijedece godine priprema SANU u povodu stogodišnjice rodenja Meše Selimovica. Naime, u pozivu izmedu ostalog naglašavate: „Pripremajuci program, želja nam je da pozovemo i okupimo književnike, kriticare, istoricare književnosti i profesore iz Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Hrvatske, Makedonije i Srbije, pošto je književno delo Meše Selimovica u tim sredinama imalo najviše odjeka“.

Ova recenica implicira da Republiku Srpsku, kao entitet u sastavu Bosne i Hercegovine, smatrate samostalnom državom i u tom pogledu jednakom nabrojanim suverenim i medunarodno priznatima državama nastalim nakon krvavog raspada Socijalisticke Federativne Republike Jugoslavije. Cinjenica da poziv potpisujete u ime SANU, kao istaknuti njen clan, navodi na zakljucak da je takav stav o Republici Srpskoj i zvanican stav institucije u cije ime mi se obracate. Ne treba posebno naglašavati da je Dejtonskim sporazumom iz 1995. godine Bosna i Hercegovina uredjena kao dvoentitetska država sastavljena iz Federacije BiH i Republike Srpske, pa je shodno tome moguce status Republike Srpske uporedjivati samo sa Federacijom BiH, a nipošto sa Bosnom i Hercegovinom u cjelini, kao ni sa ostalim nabrojanim državama. Nadalje, poziv koji sam dobio spada u zvanicne dokumente koji se u jednoobraznoj formi šalju svim pozvanim strucnjacima. To podrazumijeva da su svi buduci ucesnici naucnog skupa dobili poziv iste sadržine, pri cemu im je eksplicitno sugerirano da Republiku Srpsku trebaju smatrati samostalnom državom. Eventualni izostanak njihove reakcije na poziv koji su dobili može znaciti samo jedno: saglasnost sa spornim stavom iznesenim u pozivu, a prisustvo naucnom skupu simbolicku i svaku drugu podršku tom stavu i ideologiji na kojoj se on utemeljuje.

Ne zaboravimo, u SANU je osmišljena i kreirana ideologija cijoj operacionalizaciji smo svjedocili devedesetih godina prošlog stoljeca tokom krvavih ratova na prostoru Jugoslavije. Ne sugerira li stav iskazan u navedenoj recenici iz poziva koji sam dobio da SANU i dalje održava tu ideologiju i direktno podržava politicke subjekte koji je realiziraju? To je ona ideologija iza cije su operacionalizacije na prostoru BiH i Hrvatske ostali masovni zlocini, srušeni i spaljeni gradovi, masovna silovanja, urbicid i genocid ciji su simbolicki toposi Vukovar u Hrvatskoj i Srebernica u BiH.

Zbog svega navedenog, obavezan sam upoznati javnost sa sadržajem spornog stava iskazanog u pozivu, koji možete vidjeti u attachmentu, te rezolutno odbiti svaku mogucnost da ucestvujem na naucnom skupu SANU posvecenom životu i djelu Meše Selimovica.

Prof. dr. Enver Kazaz

______________________________________________


7. Nazalost, medju Bosnjacima ima vise Nemanja Kusturica nego Envera Kazaza

U Forkusu od 03/11/09 Muharem Bazdulj se u sukobu izmedju Emira Kusturice i Andreja Nikolaidisa, otvoreno stavlja na stranu Kusturice. Ne vidimo ni jedan drugi razlog nego taj da je Nikolaidis jedan od rijetkih prijatelja Bosne i Hercegovine iz susjednih drzava, a Kusturica otvoreni cetnik, jedan od bezbrojnih Bosnjaka po rodjenju, ali beznadno asimilranih u Srbe za vrijeme Jugoslavije.

U tom clanku Bazdulj citira jednog drugog posrbicu koji se takodjer otvoreno stavio na stranu Kusturice, a to je Nenad Filipovic. Interesatno da je Nenad Filipovic, sin “velikog Bosnjaka” Muhameda Filipovica. Znnamo da je Muhamed Filipovic veoma angazovan u borbi za duse Bosnjaka, s namjernom da nam objasni da nas Evropa mrzi jer smo muslimani i da je Evropa odlucila da nestanemo iz Evrope “kao i jevreji”. Interesantno, kako to da jedan takav dusebriznik muslimana rodjenom sinu nadijeva srpsko ime Nenad, vaspitava ga tako da Nenad postaje drugi Kusturica. Amerikanci kazu: “Vjerovacu ti ako radis, ono sto govoris.” To iskazuju poslovicom: “Put your money, where your mouth is.”

Primjeticete kako Bazdulj u tom clanku iskazuje netrpeljivost i prema gospodji Fatimi Orlovic, nazivajuci je posprdno “nana Fata nacionale”. Sprda se i sa Sarajlijama, a smeta mu i Tito, vjerovatno iz istih razloga kao i Seselju. Jedini ralog sto objavljujemo slijedeci citat je da Bosnjacima pokazmo i na primjeru Muharema Bazdulja i Nenada Filipovica kako djeluju novokomponovani Srbi. Ima ih ko pljeve, a najpoznatiji medju njima su Emir Kusturica, Fahreta Jahic, Dzevad Galijasevic, Vildana Selimbegovic, Muharem Bazdulj, Nenad Filipovic, Srdjan Dizdarevic itd. Itd. Medjutim, mnogo opasniji su oni skriveni, organizovani kao “veliki Muslimani i Bosnjaci” npr. Alija i Bakir Izetbegovic, Sulejman Tihic, Haris Silajdzic, Zlatko Lagumdzija, Mustafa Ceric itd. Dakle, evo jos jedne ocigledne nastave, kako novokomponovani Srbi sve agresivnije sovinisticki nastupaju, citiram Bazdulja:

Imajuci u vidu enorman interes za tužbu Emira Kusturice protiv Andreja Nikolaidisa, zacudjuje iznimno mala medijska pažnja koju je u BiH privukla nedavno obznanjena informacija. Andrej Nikolaidis ovih je dana imenovan na funkciju savjetnika za kulturu i slobodnu javnost u kabinetu predsjednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapica. Uz eventualni izuzetak Fate Orlovic, nane Fate nacionale, nicija zlehuda sudba nije u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini navlažila tolike oci i potaknula prosipanje tolikih javnih suza kao ona Andreja Nikolaidisa. Ulcinjsko-dobrinjski cinik (kako bi rekao Nenad Filipovic) odnosno naša pametnica (formulacija Senada Hadžifejzovica) u sarajevskoj je javnosti dosegao razinu obljubljenosti nezapamcenu u novijoj historiji. U gradu koji svoje najvece umjetnike vec tradicionalno mezeti na najprizemnije moguce nacine, u gradu u kojem herostratski nastrojeni mediokriteti neuspješno lijece svoje komplekse koprolalijskom logodijarejom uz prešutno odobravanje i pokoji aplauz takozvane javnosti, Nikolaidis je ovjencan konsenzualnim lovorikama. Takav status samo je zabetoniran tekstom "Dželatov šegrt"; manje zapravo tekstom samim, a više njegovim posljedicama. U tekstu koji, izmedju ostalog, otkriva svu raskoš Nikolaidisove neobrazovanosti, Emir Kusturica je našao razloga da autora tuži. Razlicite sudske instance donosile su razlicite presude, a svaka je u Sarajevu docekivana s pažnjom s kakvom su u zimu i rano proljece 1980. godine širom SFRJ docekivani izvještaji ljekarskog konzilija o zdravstvenom stanju druga Tita. – kraj citata.

M. B.

______________________________________________


8. Na sramotu Bosnjacima - Ponizavanje muslimana u Imigracionom centru u Lukavici

31. 10. 2009. godine

Poštovani,

Mi, porodica Imada Al-Husina (Abu Hamze), ciji Vam je slucaj poznat i za kojeg znate da je u Imigracionom centru vec skoro 13 mjeseci, danas smo kod njega u Imigracionom centru imali zakazanu posjetu u 10 h ujutro. U posjetu smo išli jako zabrinuti, jer je naš otac jucer bio na Sudu i sudija je odgodio saslušanje zbog toga što je vidio da je u lošem stanju i da nije u mogucnosti da daje izjave. Mi smo se s njim otada culi samo jednom i samo smo po glasu mogli primijetiti da zaista nije u najboljem zdravstvenom stanju. O tome je javnost u jucerašnjem dnevniku izvijestila Federalna televizija. Kako ga mi nismo licno vidjeli od prošle nedjelje, jedva smo cekali da stignemo.

S obzirom na to da ga tu posjecujemo vec više od godinu dana, procedura nam je poznata i vrlo dobro znamo da u Centar ne smijemo unositi mobilne i foto-aparate, te ništa što je metalno i oštro. Medutim, ovaj put je odnos prema nama - posjetiocima - bio dosta drukciji. Standardna procedura se pooštrila, opet nam je objašnjeno ono što slušamo vec 365 dana šta ne smijemo unositi i šta smijemo. Pregledali su nas rukavicama za metal od glave do pete. Kada su nas primili u sobu za posjete, pregledali su nas još nekih dvadesetak minuta, pocevši od nas preko stvari koje smo donijeli. Išli su do te mjere da cak i ciste zamotane carape odmotaju da vide "nema li šta u njima". Posjeta je, kako smo napomenuli, bila najavljena za 10 sati, stražari su u Centar javili u 10:30 da mogu svesti babu u sobu za posjete. Nakon tolike torture, babo je iscrpljen zbog štrajka i bolesti i još zbog dodatnog stresa (ne znajuci šta rade dolje s nama) odgodio posjetu. U meduvremenu su nas stražari koji su pregledali stvari obavijestili da naradžasti kombinezon koji smo našem ocu donijeli ne smijemo unijeti u Centar, jer asocira na Guantanamo, a oni su dobili NOVE UPUTE da se to ne smije dešavati u Centru. Mi smo rekli da je to uredu, ali da nam moraju potpisati da nam ne daju da donosimo odjecu kakvu hocemo našem ocu. Kao što kombinezoni asociraju na Guantanamo, tako i sam Centar na to asocira. Dobili smo odgovor da "ONI NIŠTA NECE POTPISATI". Da se razumijemo, mi nemamo ništa protiv pregledanja i ako je to njihov posao da budu marionete u necijim rukama, neka to i urade u nekoj drugoj sobi, a nas neka puste kad smo dogovorili posjetu da tada budemo s našim ocem. Ali ne - ocito je da ovdje iza svega toga stoji nešto drugo i namjera da se isprovocira neka reakcija.

Inace, dan prije naš je otac u Centru nosio narandžastu majicu s natpisom BOSNATANAMO, i traženo je od njega da to skine. On je to odbio, rekavši da traži nalog za to i potpis da mu to ne daju nositi i da mu ne daju da protestuje na nacin kako želi. I njemu su, takoder, rekli da mu potpis nece dati.

Vidno uznemireni stražari su nas nakon pola sata obavijestili da je naš otac odbio primiti posjetu. Nije nam bilo jednostavno vratiti se kuci poslije toga, pa smo odmah iz Centra produžili da obavijestimo medije o tome šta se dešava. Nama u ovome više ne mogu pomoci ni advokati ni organizacije za zaštitu ljudskih prava. Šta ce oni kad su clanovi predsjedništva prvi koji "ništa ne mogu uraditi". Šta ce oni kad Državni i Ustavni sud više od godinu dana ne mogu riješiti status jednog covjeka koji truhne u Imigracionom centru u Lukavici. Ne mogu ništa, jer su nesposobni i bila bih spremna suociti se s njima “face to face”. Oni, pak, nisu nikad za to bili.

Da napomenemo da smo planirali neki od ovih dana kombinezone koje smo sašili pritvorenicima u Imigracionom centru obuci mi, njihove porodice, i izaci pred Sud i nesposobne mu uposlenike da štrajkujemo. Ako ne možemo unijeti to gore, nama kao slobodnim gradanima niko ne može zabraniti da to obucemo i da se s tim pojavimo gdje god želimo. Ništa nam drugo nije preostalo, nažalost. Bicete obaviješteni kada budemo izvodili taj show. Nece biti ništa neobicno, to je samo popratna okolnost ovoj nam nakaradnoj državi i citavom sistemu.

Nudžejma Softic (kcerka),
U ime porodice Imada Al-Husina, Abu Hamze

________________________________________


9. Presuda u Strazburu: BiH mora platiti deviznim štedišama 3,5 milijardi KM!


24SI - Sud za ljudska prava u Strazburu presudio je u korist trinaest i po hiljada starih deviznih štediša, koji su tužili državu BiH zbog neisplacivanja stare devizne štednje.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja gradana za povrat stare devizne štednje u BiH i dijaspori Svetozar Nišic kazao je Feni da presuda tog suda još nije konacna, ali da iz nje prozilazi da država bh. štedišama u nekoliko dijelova treba da isplati dugovanja po osnovu stare devizne štednje.

“Nakon pet godina borbe pred nadležnim bh. sudovima, Sud za ljudska prava u Strazburu presudio je u korist trinaest i po hiljada starih deviznih štediša i na taj nacin odbacio tvrdnje pravobranioca BiH da se pitanje starih deviznih štediša pokušava riješiti kao u zemljama okruženja”, kazao je Nišic Feni.

Najavio je i da ce ovo udruženje istrajati i na isplati kamata, ali i na reviziji agencija koje se bave verifikacijom stare devizne štednje, a što je dogovoreno još prije dvije godine, a vlasti BiH uporno odbijaju da to izvrše.
S tim u vezi, on je ukazao na, kako tvrdi, razlicite nepravilnosti u postupku verifikacije.

“Zbog toga smo tražili reviziju agencija koje se bave verifikacijom stare devizne štednje. Ona je dogovorena još prije dvije godine na sastanku predstavnika entitetskih ministarstva finansija, Distrikta Brcko i Ministarstva finansija BiH s predstavnicima ovog udruženja održanom u Bihacu. Medutim, sve je ostalo samo na obecanjima”, kazao je on.

U BiH stare devizne štediše potražuju s kamatama oko tri i po milijarde KM.

(fena)

________________________________________


10. Sudjenje Kraljevicevim ubicama ce dovesti do Tudjmana kao narucioca ubistva

31. 10. 2009. godine

Ne znam da li je istraga za ubojstvo generala Kraljevica pocelo, ako jest tome procesu treba predati jako veliku pažnju jer ce nalaz biti - organizacija kriminalne radnje, za koju ne može biti kriv samo sluga Boban nego gazda Tudjman. To bi mogao biti onaj uteg na vagi koji ce prevagnuti u korist masovnog "prelaska Hrvata u partizane" kao Nazorov i Ivan Goran Kovacicev koji je ocijenjen od Churchila kao efekt mobilizacije snage od 10 divizija.

Kad BiH Hrvati stanu na svoje noge, i podignu svoju šaku Bošnjaci nece moci, a da s deklarativne šutnje ili govora ne stanu svi protiv Izetbegoviceve izdaje, tad više nikog na ovoj zemlji nece biti tko ce zaustaviti povratak Bosne i Hercegovine u svoje rastrgano bice. Nestat ce i “ustaše i turkuše i cetnici”, a ostat ce Bosanci - svoji na svome.

Zato Vas molim da podstaknete sve i svakoga tko može od novina do pojedinaca s FaceBooka da podgrijavaju interes za proces istrage i kasnije sudjenja, da svakodnevno šire informacije o tom sudskom predmetu.. Mislim da bi i prijedlog da nekoliko "zaboravljenih" hrvatskih zapovjednika sa zakašnjenjem, ali ipak dobiju svoje generalske cinove i Zlatne ljiljane to ce i njih i narod Hrvata jace vezati za svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu i biti potvrda da nece biti prevareni ovim ratom, te da ce sve što im kao naciji treba imati u svojoj domovini - Bosni i Hercegovini.

Tomislav Dretar.

KOMENTAR: Postovani gops. Dretar. Sumnjam da ce korumpirani bh. tuzioci i sudije ici dalje u pronalazenju krivaca od onih koji su povukli obarac. Nema ni govora da oni impliciraju prave ubice, narucioce, jer to bi moglo ugorziti daytonski projekat. Medjutim, cak ako bi se i dogodilo da se sazna istina i da se Hrvati pokrenu u odbranu BiH, ne vjerujem da bi danasnji Bosnjacki politicari ista promjenili u svom ponasanju. Pa vidite da njima ni OHR nije nikakav autoritet, cim je OHR dirnuo u Dodika. Njima je jedina domovina velika Srbija i oni ce zivot dati za taj projekat. Tu fiks ideju Bosnjackih politicara sam objasnio u prethodnim clancima.

M. B.

______________________________


11. Kusturicu izbacilo iz takta pitanje: Kako je mogao piti sa Milosevicem dok opsjedaju Sarajevo

Da li ima casnog novinara da upita Muhameda Filipovica Tunju to pitanje, dok je ovaj jos ziv, da nam ne utekne kao Alija - neupitan.

http://republikabih.net/kafe/index.php?topic=1186.0

______________________________


12. “National Public Radio” intervjuisao Bosnjake povodom pocetka sudjenja Karadzicu


Sve u svemu nije lose, mada je bilo i dosta ciganluka. Na primjer, mada Amarikaci iz National Public Radia smatraju to znacajnim dogadjajem i prave emisiju o pocetku sudjenja Karadizcu, Bosnjakinja, koja je jedna od zrtava te bi to za nju trebalo donijeti “closure” kako amerikaci kazu, omalovazava to sudjenje i kaze da je njoj vaznija diskusija o americkom zdravstvenom osiguranju. I pri tome toliko koketira i izmotava se da je nejsano gdje joj misli pocinju i gdje zavrsavaju. Sta bi joj npr. falilo da je iskoristila tu minutu da kaze nesto u korist svoje domovine BiH?

Slicno se ponasao i posljednji govornik. Eto njemu je samo vazno da se cetnici izvinu. Kao da je u Bosni sve sada potaman, pa jos samo da se izvinu, i da opet zivimo u slozi. Drugi i treci govornik su bili dosta dobri i rekli su po par sustinskih cinjenica.

Poslusajte i sami

http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=120026808&plckFindCommentKey=CommentKey:57e224bd-6f08-4ffe-b887-f2d4a5538d47#commentBlock

**************************************************************************

#636 Evropa prekida ucesce na butmirskim pregovorima‏

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

1. novembar 2009.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 636

SADRZAJ:

1. EVROPA NE DOZVOLI VISE DA BUDE MANIPULISANA OD VELIKOSRPSKE "HOBOTNICE" U BiH

2. CRNA GORA I SLOVENIJA SU “AMERIKA” ZA BOSNU I HERCEGOVINU

3. Stjepan Mesic: Hrvatska ne prihvata referendum RS o otcjepljenju iz BiH

4. Bošnjacima u OHR-u podmetali terorizam i criminal

5. KRIVCI ZA STRADANJE NARODA SE SADA SKRIVAJU IZA UGROZENOSTI NARODA?!

6. KAKO SE VELIKOSRPSKA HOBOTNICA U BOSNI I HERCEGOVINI FORMIRALA

7. DIJASPORA GUBI INTERES ZA ULAGANJE I DOZNAKE U BiH

8. Zakon o porezu na nekretnine u RS: Vecina bošnjacke zemlje pripast ce RS!

9. Sutra prva saslušanja za ubistvo Blaža Kraljevica

10. MRACNA PERSPEKTIVA AKO NE ZAUSTAVIMO UKIDANJE DRZAVE BiH

11. PROCITAO SAM KNJIGU “RAT U BiH – POLTICKI ASPEKTI”

12. TIHIC U CAZINU

------------------------------------------------------------------------

Ovaj Glasnik ide na 34,044 ispravnih adresa. Za primanje Glasnika prijavite se na adresu: [mailto:Bosanski_kongres@hdmagazine.com]
If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.

-------------------------------------------------------------------------

1. EVROPA NE DOZVOLI VISE DA BUDE MANIPULISANA OD VELIKOSRPSKE "HOBOTNICE" U BiH

Pise: Dr. Muhamed Borogovac

U prosla dva Glasnika, Br. 633 na Bosanskom jeziku, i br. 634, na Engleskom, smo izjave Jelka Kacina i Doris Pack protumacili kao nagovjestaje iz Evrope da Evropa pocinje shvatati koga zaista predstavljaju tzv. bosnjacki predstvnici, tj. da sve pregovaracke strane u Butmiru rade u interesu Srbije na projektu razbijajnja BiH. Pri tome im prisustvo Evrope na pregovorima sluzi jedino za legitimizaciju toga velikosrpskog projekta, da ga lakse prodaju narodu BiH kao neminovnost nestanka BH drzave, sa njihovim obrazlozenjem da “Evropa mrzi muslimane". Kontrolisani i nekompetentni BH mediji ne predstavljaju Evropu kao posrednika (medijatora), tj. ono sto ona jeste, nego kao nekoga ko donosi, diktira odluke cak i o ustavu BiH?! Jedini izuzetak ovaj medij, Online Glasnik NKRBiH. Npr. u prethodna dva broja mi smo Evropi skrenuli paznju da u Butmiru i tzv. bosnjacki predstvnici, Tihic, Silajdzic, Lagumdzija predstvljaju srbijanski projekat podjele BiH, te smo trazili od Evrope da prestane svojim prisustvom na pregovorima davati podrsku toj prevari.

Do sada je trajala veoma povoljna situacija za protagoniste velikosrpskog projekta u BiH: mada ne prihvataju ni jednu sugestiju Evrope, i uvijek usvajaju srpske prijedloge koji vode jacanju Republike srpske i disoluciji BiH, oni su u poziciji da krive Evropu za te odluke, koristeci prisustvo Evrope na pregovorima i feudalni mentalitet naseg naroda koji ne razumije internacionalno pravo i misli da “mocni i bogati uvijek diktiraju”. Tako je velikosrpski projekat do sada dobijao muhure Evrope.

Medjutim, 28. Oktobra 2009 u Luksemburgu Vijece ministara Europe donosi odluku da to prekine, da se Evropa povlaci iz Butmirskih pragovora.

I odjednom je panika zavladala medju protagonistima velike Srbije, podjednako i medju navodnim “Bosnjacima” (Tihic I ostali) i medju Srbima (Dodik). Tihic odmah trci u Brisel i moli Evropu da ostane u procesu. On je tada prakticno molio Evropu da ostane u procesu legalizacije RS i to je veoma vjesto diplomatski izveo. Kazao je: “Bosna i Hercegoivna je ista kao Evropa.” Time je inputirao da su se “Federacija” i “RS” udruzile u BiH kao npr. Francuska i Njemacka i da su jednako legalne i legitimne kao stare Evropsk drzave iz EU.

Medjutim, Evropa ne moze prihvatiti tu legalizaciju genocida. U Evropi ima mnogo humanista intelektualaca koji Evropu shvataju kao svjetionik demokratiije i pravde. Ugraditi genocidnu RS u Evropu, sada dok se unija jos formira, bi ugrozilo cijeli taj projekat. Sto treba Evropi da se temelji na presedanu jednog genocida? Evropa tek pocinje svoju egzistenciju kao unija drzava, te da bi bila postovana, ali i samopostovana od svojih buducih generacija ona ne smije sebi dozvoliti da ima bilo kakvo ucesce u kreiranju (legalizaciji) jedne genocidne tvorevine.

Osim Tihica i Dodik je brzo, rekli bismo panicno reagovao. On je sazvao nastavak Butmirskih pregovora u Banja Luci. Time je pokazao da je laz ono sto on stalno govori, da Republici Srpskoj ne trebaju nikakvi pregovori. On zna da genocidna tvorevina nema perspektive ako ne teku pregovori na kojima ce se odvijati postepena legalizacijai i prihvatanje RS od strane svijeta i Evrope.

I kao sto to biva kada se djeluje u panici, Dodik je tu napravio gresku. On je sazvao sastanak prebrzo, u trenutku kada su Bosnjaci jos bijesni zbog njegovog odnosa prema prijevremeno pustenoj Biljani Plavsic kojim ponizava sve njene zrtve I sve Bosnjake i Hrvate, kao i zbog drakonske osude nevinog covjeka Ilije Jurisica u Beogradu. U takvom trenutku, bilo koji Bosnjak koji bi dosao Dodiku u Banja luku bio bi smatran izdajnikom, te je tako Dodikov sastanak propao.

Dodik je odmah shvatio gresku, te se poslije tog neuspjeha ponovo vratio na stari propagndni kolosjek, po kojem RS-u ni ne trebaju pregovori, po kojem je RS starija od BiH, jer je BiH nastala tek u Daytonu, kada su se udruzile RS i Fedracija, itd. Tu se dodik jos vise blamira kao lazov, jer svako zna da bi se on odmah razdruzio iz BiH, da je ta verzija istinita.

Primjetimo da je Dodikova propaganda poslije neuspjelog sastanka u Banja luci, identicna sa Tihicevom propagandom u Briselu, da je “BiH ista kao i Evropa”, tj. unija nezavisnih, legalnih drzava.

Ovo povlacenje Evrope iz butmirskog procesa i ostavljanje na suhu cetnickih agenata je najbolja vijest koja se mogla u ovom trnutku, s obizorom na dubinu izdaje, dogoditi Bosni i Hercegovini. Ovim je u stvari, makar privremeno, zaustavljen proces lagalizaciije RS. Nadajmo se da ce taj zastoj biti trajan.

U prilogu 4 prenosimo i clanak iz Avaza o jednoj analizi OHR-a, koja prikazuje “bosnjacke” lidere kao jednu “Politicko-kriminalnu mrezu". Vjerovatno je Evropa imala na umu i ovu analizu OHR-a kada se iskljucila iz butmirskog procesa.

___________________________


2. CRNA GORA I SLOVENIJA SU “AMERIKA” ZA BOSNU I HERCEGOVINU

Pise: Dr. Vahid Sendijarevic

Odgovor na pitanje zasto u Bosnu I Hercegovinu ne dolazi investicioni kapital I zasto se ekonomija ne popravlja 14 godina nakon rata lezi u cinjenici da Bosnom I Hercegovinom upravlja etnicka banda.

Na osnovu Indeksa neuspjesnih drzava (Failed States Index) koji se publikuje vec petu godinu u svijetu (Vidjeti linkove na kraju clanka), Bosna I Hercegovina je u kategoriji nestabilnih zemalja koje su nesigurne za investiranje kapitala. Bosna I Hercegovina je rangirana ispod Senegala, Bocvane i Nikaragve, a daleko ispod Trinidada I Gane.

Na osnovu istih kriterija, Crna Gora i Slovenija su svrstane u istu kategoriju sa Njemackom, Francuskom, i SAD-om.

Odgovor na pitanje kome sluzi ovakvo rangiranje zemalja opisan je u clanku I. Bremmera pod naslovom “Upravljanje rizikom u nestabilnom svijetu”, “Rizik i nagrada na svjetskom trzistu” (Vidjeti link broj 4 na kraju teksta). Bremmer kaze da investitori iz svijeta rutinski provjeravaju rizik prije ulaganja u strane ekonomije I da je glavni faktor u donosenju odluke da se investira u ekonomiju neke zemlje politicko stanje u toj drazavi. Od ukupno dvanaest indikatora koji se koriste za rangiranje drazava, sest su politicki indikatori.

Termin neuspjela drzava (failed state) se obicno koristi za drzave koje ne ispunjavaju osnovne kriterije suverene drzave – npr. vlada je u sluzbi drugih interesa i drzava. Zajednicka karakteristika neuspjesnih drzava (failing states) je to da centralna vlada nema kontrolu nad ukupnom teritorijom drzave, da ne obezbjedjuje osnovne potrebe gradjana, da su to drzave u kojima cvjeta korupcija i kriminal, u kojima se nasiljem vrsi preseljavanje stanovnistva, itd. Nazalost BiH ispunjava sve ove kriterije.

Prema prvom od sest politickih kriterija, neuspjele drzave (failed states) su kriminalizirane drzave ili drzave koje su izgubile svoj legitimitet. Srbija se uzima kao primjer one prve kategorije koja je izgubila legitimitet zbog zlocina agresije, etnickog ciscenja i nesprecavanja genocida u Srebrenici. Sjetimo se da je Srbija bila izbacena iz clanstva UN-a zbog agresije na Republiku BiH. BiH je onaj drugi primjer, gdje se kontinuirano rusi legitimet drzave pristajanjem na stanje uspostavljeno zlocinom agresije i genocida i sistematskim ignorisanjem rezolucija Savjeta bezbjednosti UN-a o agresiji na Republiku BiH, rezolucija o genocidu u Srebrenici usvojenih na Evropskom parlamentu i Americkom kongresu, ignorisanjem same presude Internacionalnog suda pravde o genocidu od strane Bosnjake kriminalne elite u vlastima BiH.

Sjetimo se samo jednog od bezbroj primjera delegitimizacije drzave BiH kada su Silajdzic, Tihic i Lagumdzija uz podrsku ambasadora takozvanih islamskih zemalja otisli u Srebrenicu i sprijecili predstavnike Skupstine Opstine Srebrenica da usvoje deklaraciju o nezvisnosti Srebrenice i time vrlo efikasno neutralisali presudu Internacionalnog suda pravde o genocidu. Sjetimo se da na Memorijalnom centru u Potocarima nema niti rijeci agresija niti rijeci zrtve genocida, niti bilo kakve drzavotvorne oznake poklanog stanovnistva, a memorijalni centar je pod punom neprikosnovenom upravom Bosnjacke elite. Sjetimo se kada Ceric kaze da je tu brat ubio brata.

Jedan od politickih kriterija je i to da je neuspjela drzava (failed state) karakterizirana mocnim frakcijskim elitama (u nasem slucaju etnickim elitama) koje upravljaju po principu podijeli pa vladaj. Konacno je i OHR prepoznao da je Bosnjacka elita ne samo kriminalna grupa organizovana po principu mafije, nego je i osnovna prepreka na putu povratka BiH u familiju normalnih zakonitih drzava u kojoj je svaki njen gradjanin suveren na svakoj stopi njene teritorije koa sto to garantuje suspendovani ustav Republike BiH. Bez normalne drzave nema ekonomije, a ne obrnuto kako nas izdajnicka elita vara.

1. http://www.foreignpolicy.com/articles/2009/06/22/the_2009_failed_states_index

2. http://www.fundforpeace.org/web/index.php?option=com_content&task=view&id=391&Itemid=549

3. http://en.wikipedia.org/wiki/Failed_state

4. http://www.jcurvebook.com/HBR.pdf

___________________________


3. Stjepan Mesic: Hrvatska ne prihvata referendum RS o otcjepljenju iz BiH

Prof. Corlukic iz Rijeke je nedavno poslao dva otvorena pisma Stjepanu Mesicu, koja smo objavili u proslim brojevima Glasnika. U tim pismima profesor trazi od Mesica da u ime Hrvatske, kao poptpisnice Daytona, ucini krupan potez, da povuce potpis Hrvatske na Daytonski sporazum. Mi smo bili svjesni da je jos rano za takav jedan potez, medjutim Stjepan Mesic je smislio i povukao jedan drugi potez, veoma koristan za Bosnu i Hercegovinu. On je kao Predsjednik Hrvatske (a Hrvatska je potpisnica Daytona) izjavio da ne pristaje da se u RS provodi Referendum o otcjepljenju BiH. Ovim je uspostavljena jos jedna krupna prepreka Republci Srpskoj ka otcjepljenju genocidne tvorevine od BiH.

Sve ovo ne bi bilo potrebno da imamo prave ljude na celu BiH. Ali nazalost sa Tihicem i Silajdzicem na celu drzave moramo cekati da nas Evropa i susjedi spasavaju od raspada drzave. Slijedi citat iz stampe sa Mesicevom izjavom:

"Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik cini sve da razbije BiH. Danas u Republici Srpskoj živi tek 8 posto Bošnjaka i Hrvata od nekadašnjih 48 posto, Dodik bi u takvim okolnostima provodio referendum o odcjepljenju o izdvajanju što mi ne prihvacamo", kazao je Mesic, odgovarajuci na novinarska pitanja tokom jutrošnjeg posjeta Zadru.

Hrvatski predsjednik ocijenio je i kako "Beograd vodi neiskrenu politiku prema BiH, ljubi se s Dodikom, docekuje ratnu zlocinku Biljanu Plavšic, u biti podržava opciju koja razara BiH".

M. B.

___________________________


4. Bošnjacima u OHR-u podmetali terorizam i criminal

Na meti "montažera" reis Mustafa ef. Ceric, Haris Silajdžic, Zlatko Lagumdžija, Sulejman Tihic

Autor: Fadil MANDAL / Fena / Srna

30.10.2009. 08:08

Skandalozna afera u cijem su središtu OHR i njegovi "analiticari", u javnosti je odjeknula kao prvorazredna politicka bomba. Sudeci prema shemama i podacima koje je objavio magazin "Global", u pitanju je monstruozna konstrukcija kojom se vrh Islamske zajednice u BiH, te svi znacajniji bošnjacki biznismeni i politicari - od Harisa Silajdžica i Fahrudina Radoncica, do Sulejmana Tihica i Zlatka Lagumdžije - prikazuju kao dobro uvezana i opasna mafijaško-teroristicka hobotnica.

Oznacena meta

Providna konstrukcija, pod firmom analize, uradjene u OHR-u, odnosno njegovom odjelu zaduženom za antikorupcijsko djelovanje i politicku analitiku, nosi naslov "Politicko-kriminalna mreža koja seže do oblasti biznisa i religije". Glavni operativac beskrupulozne montaže je izvjesni Eric, covjek koji se interno hvali da je osoba od posebnog povjerenja Rafija Gregorijana, prvog zamjenika visokog predstavnika za BiH.

Shema je napravljena tako da sugerira da su likovi na njoj vodje mreže opasnih kriminalaca, a slika reisa Mustafe ef. Cerica u centru "mete" je signal onima koji citaju "dokument" da je rijec o grupi koja je ideološki na zadatku finansiranja i širenja tzv. islamskog terorizma.

Šta više, u grafickom prikazu u cijem je naslovu "Bankarska mreža u FBiH", reis Ceric, predsjednik Sabora IZBiH Edhem Bicakcic, generalni sekretar Rijaseta IZBiH Muhamed Salkic, te Esad Hrvacic, advokat Vakufske direkcije, prikazani su kao tobožnji kljucni ljudi koji kontroliraju tokove novca iz banaka povezanih sa Islamskom zajednicom u BiH.

Simptomaticno je da je u toj shemi i Razvojna banka FBiH, legalna institucija Vlade FBiH, kojoj se perfidno podmece da je ukljucena u sumnjive poslove navodnog novcanog pomaganja muslimanskih teroristickih organizacija - (sada postaje jasno otkud onolika medijska i politicka dreka, te šta i ko stoji iza optužbi na racun poslovanja i upravljanja ovom bankom).

I u ostalim odvojenim grafickim prikazima u kojima se tretira tzv. krug osoba poslovno i interesno uvezanih s bivšim premijerom FBiH Nedžadom Brankovicem, zatim osobe povezane sa poslovima u energetici, te tokovi novca kojima navodno upravlja vlasnik "Avaza" Fahrudin Radoncic, prepoznatljiv je rukopis bivših udbaša i kosovaca, domacih "eksperata" na celu sa Mirsadom Bajraktarevicem i Zuferom Derviševicem, za koje nije teško pretpostaviti da su, kao sukreatori, ocito suflirali i fabrikovali najveci dio materijala koji je spakovan i dat na sramno korištenje fantomskom timu OHR-a.

Tako se, naprimjer, "Avazu", a i pojedinim bošnjackim politicarima i biznismenima podmecu izmišljene i nevjerovatne veze sa - kakvog li apsurda - nepostojecim kineskim i ruskim firmama i poslovnim ljudima. Time se želi poslati poruka zvanicnicima EU - kojima je cjelokupna "analiza" dostavljena na uvid - da osobe sa spiska, odnosno vodeci bošnjacki vjerski lideri, politicari i biznismeni, rade protiv americkih i evropskih interesa i da su pod utjecajem ruskih i kineskih lobista ili kapitala!?

Naravno, time se istovremeno šalje i lažna poruka da oni, posljedicno, nisu naklonjeni Amerikancima i Evropljanima, što je prljava konstrukcija u cijoj je osnovi želja da se Bošnjaci kao narod predstave kao prikriveni protivnici euroatlantskih integracija BiH.

Teška zloupotreba

U narednim danima bit ce otkriveno kojim pravcem ce se klupko monstruozne montaže bošnjackim prvacima dalje odmotavati. OHR i njegovi prvi ljudi, poput Rafija Gregorijana, javnosti ce morati pružiti objašnjenje po cijem je nalogu "analiza" napravljena, u koje svrhe je korištena, te kakva je njegova osobna uloga u teškoj zloupotrebi pecata OHR-a i mafijaškom igranju sa vjerodostojnošcu medunarodne zajednice u BiH.

Za Bošnjake je šteta vec vidljiva. "Dokument" o "bošnjackoj kriminalnoj organizaciji", ocito, star je više od godinu, odnosno napravljen je i obavještajno pušten u opticaj prije dolaska Valentina Incka na celo OHR-a, a njemu je sada ni krivom ni dužnom prebacen vruc krompir u ruke.

Takoder, sada postaje jasno da su neki niskotiražni sarajevski mediji svoje pamflete o postojanju izmišljene bošnjacke mafije, sa reisom Cericem na celu, ne tako davno objavljivali upravo na bazi uputa iz OHR-a.

Zato je minimum ispod kojeg se ne može ici zahtjev da se transparentno razotkriju svi detalji afere, jer je u pitanju užasno sataniziranje i kriminaliziranje cijelog jednog naroda, njegove vjerske, politicke i poslovne elite.

I to iz vrha medunarodnog faktora prisutnog u BiH, ciji je strateški zadatak da štiti vladavinu prava, a ne da izmišlja afere i kriminal jednom narodu i njegovim legalnim i legitimnim predstavnicima, koje, sudeci po "analizi", lažno drži domacim partnerima u gradenju i jacanju države BiH.

Medu "opasnim" osobama i Pavo Urban

O kakvoj se beskrupuloznoj i bolesnoj islamofobicnoj pameti "analiticara" iz OHR-a radi svjedoci i podatak da su u mrežu "opasnih islamskih elemenata" ukljucili i poznatog prijatelja BiH i Bošnjaka Pavu Urbana, koji ima više od 90 godina.

Urban je austrijski državljanin, bivši je pocasni ambasador BiH u Becu, a domacoj javnosti je poznat kao osvjedoceni borac za nezavisnu BiH i cuvar uspomene na bošnjacku regimentu u sastavu austrougarske vojske, koja se istakla u cuvenoj bici iz Prvog svjetskog rata na Monte Meleti.

Takoder, Urban je ugledna osoba poštovana u visokim austrijskim politickim krugovima, a osobni je prijatelj i s bivšim austrijskim ministrom vanjskih poslova Alojzom Mokom.

"Avaz" tuži OHR i traži 50 miliona eura odštete

Povodom razotkrivanja montiranih i prljavo fabriciranih shema o navodnom postojanju kriminalnih bošnjackih grupacija u koje su svrstani cak i vjerski lideri ili prijatelji naše zemlje kao što je 90-godišnji Austrijanac Pavao Urban, "Avaz“ kao najveci izdavac u BiH obavještava javnost da ce zbog nedopustivog i nicim argumentiranog pokušaja rušenja i našeg poslovnog kredibiliteta podnijeti krivicnu prijavu protiv Gregorijana i gospodina "Erika“, saopceno je iz kompanije "Avaz".

Njih dvojica su, kako se navodi u saopcenju, na kriminalan nacin teško zloupotrijebili svoje funkcije i mandat OHR-a.

Uz angažiranje referentnih advokatskih kancelarija u Vašingtonu i Evropi, kompanija "Avaz“ ce dodatno tražiti sudsko obeštecenje od OHR-a od najmanje 50 miliona eura.

Kako se navodi u saopcenju, monstruozne montaže i vaninstitucionalne interne optužbe lažnog tipa o poslovnim shemama i transakcijama koje nikada nisu postojale, niti su uopce bile moguce, plasirane su diplomatskom koru u Sarajevu u ime OHR-a.

- Motive teških insinuacija na štetu kompanije "Avaz“ utvrdit ce nadležni evropski i americki sudovi od kojih ce biti traženo i adekvatno licno finansijsko obeštecenje od spomenute gospode Gregorijana i fantomskog „Erika“ - saopceno je iz kompanije "Avaz".
Incko žali zbog neprijatnosti
Magazin "Global" od 29. oktobra i dnevne novine "Avaz" od 30. oktobra objavili su price koje su zasnovali na papirima koje su javno povezali sa Kancelarijom visokog predstavnika, navodi se u saopštenju OHR-a.

U saopštenju se istice da ono što su objavili magazin "Global" i "Dnevni avaz" izgleda kao graficki prikaz izvještavanja iz javnih izvora kroz nekoliko posljednjih godina.

"Visoki predstavnik Valentin Incko duboko i iskreno žali zbog bilo kakve neugodnosti ili neprijatnosti izazvane objavljivanjem ovih clanaka", navodi se u saopštenju.

____________________________


5. KRIVCI ZA STRADANJE NARODA SE SADA SKRIVAJU IZA UGROZENOSTI NARODA?!

Primejtmo da Avaz ovdje optuzbe protiv konkretnih ljudi za konkretne postupke nastoji prikazati kao napade na cijeli narod i religiju?! Ja se ne osjecam napadnutim kao Bosnjak i musliman sto su Reis Mustafa Ceric, te Tihic, Silajdzic, Lagumdzija i ostali okarakterisani kao kriminalci, jer su oni okarakterisani tako zato sto je to istina, a ne zato sto “Evropa mrzi muslimane”. Pa oni su zajasili i temeljito unistavaju bosnjacki narod. Oni su izdajnici i gulikoze, a ne predstavnici naroda, te ce narod biti zahvalan svakome ko nas oslobodi od od njih.

Narod ce poceti slobodno disati tek kada ih pohapsimo i kada poloze racune za sve njihove zlocine protiv Republike BiH, od Srebrenice i Daytona do danasnje korupcije u BiH.

Nedostatak OHR-ove analize je sto ona ne ulazi u politicke motive organizovanja bh “politicke-kriminalne” mafije. Zato mi donosimo u sto je moguce kracim crtama genezu nastanka bh politicke-kriminalne mafije.

M. B.

-----


6. KAKO SE VELIKOSRPSKA-KRIMINALNA HOBOTNICA U BOSNI I HERCEGOVINI FORMIRALA

Sarajevo, 30. oktobar 2009. - Ustav Jugoslavije od 1974. nije otklonio svu srpsku hegemoniju (daleko od toga), ali je bio lijek za tu kronicnu bolest. Zato je Miloseviceva Srbija odlucila da srusi taj Ustav, kako u federaciji tako i u republikma i da ponovno nametne srpsku hegemoniju, samo na nesto manjoj teritoriji. Tokom 1980-tih su potražili suradnike u ostalim republikama za prvi korak projekta - rusenje Titove Jugoslavije. Konacni cilj projekta je bio stvaranja nove nesto manje drzave pod srpskom kontrolom, "od Vardara do Karlobaga", kako je to Seselj formulisao.

Za ostvarenje prvog koraka, rusenje Titove Jugoslavije karakterisane ustavom iz 1974, našli su saradnike u Franji Tudjmanu u Zagrebu i udbaskoj grupi formiranoj oko Alije Izetbegovica u Sarajevu. Franjo Tudjman je strahovito pomogao Milosevicu jer je pristao na princip da republicke granice nisu i drzavne granice, te da se trebaju usvojiti nove “prirodne, narodne” granice. To je otvorilo Pandorinu kutiju i dalo legitimitet Milisevicevim osvajanjima, ukljucujuci i pokusaj da se promjene granice Hrvatske i uspostavi granica velike Srbije na liniji Virovitica – Karlovac – Karlobag. Za tu fazu velikosrpskog projekta, izbijanje na liniju Virovitica - Karlovac - Karlobag u Hrvatskoj, bio je potreban rat. Otvaranje granica Hrvatske za trgovinu sa Milosevicem, Tudjman je pravdao u Hrvatskoj dogovorom iz Karadjordjeva, po kojem dobija kompenzaciju u Bosni i Hercegovini. Cjelovitost Hrvatske je spasena samo zbog gluposti krajiskih Srba koji nisu pristali na etapno otcjepljenje “Srspke krajine” iz Hrvatske kakvo je sada odvija sa RS u BiH. Tako se dogadja da se Hrvatska zajedno sa Srbijom pojavljuje kao agresor na Bosnu i Hercegovinu bez obzira sto se u isto vrijeme vodi rat u Hrvatskoj kao posljedica shvatanja Milosevica i Tudjmana da treba uspostaviti “prirodne, narodne” granice umjesto "istorijskih" tj. AVNOJevskih granica republika.

Po eliminaciji državotvorne garniture Hamdije Pozderca i Branka Mikulica u Bosni i Hercegovini 1980-tih, Srbija je za prve visestranacke izbore u BiH pripremila grupu Adila Zulfikarpašica, Muhameda Filipovica, Alije Izetbegovice, Nedziba Sacirbegovica, Ejuba Ganica, Harisa Silajdzca, Omera Behmena, Mustafe Cerica, tj. javne i tajne lidere tadasnje SDA - sa zadatkom da dobiju izbore i tako iz vlasti u BiH eliminisu ostatke Pozderceve i Mikuliceve garniture, koja se jos nalazila na celu bivsih komunista, SDP, pod rukovodstvom Dr. Nijaza Durakovica. Kasnije ce velikosrpski projekat uspjeti skinuti Durakovica i dovesti svoga covjeka Lagumdjiju na celo SDP, tako da ce zavladati i pozicijom i opozicijom u BiH.

Na zadatku mirnog uvodjenja BiH u Veliku Srbiju Alija Izetbegovic je proveo slijedece dvije godine, 1990-1991, konsolidujuci svoju vlast u svim porama BiH drustva. Izetbegoviceva parola za javnu upotrebu tada je bila: ¨Mirno spavajte, rata nece biti¨ - a neizreceni, zatajeni dio parole: ¨jer sam se sa srbima dogovorio kako da BiH mirnim putem zavrsi u velikoj Srbiji¨. U tom cilju je ujedno sabotirao svaku pripremu naroda na odbranu u slucaju da ipak zatreba ratom nametnuti veliku Srbiju u BiH.

Medjutim, taj scenarij mirnog pada Bosne i Hercegovine, svojom nervozom, nedostatkom takta upropastio je Radovan Karadžic onog dana u oktobru 1991., kada je u svom famoznom govoru u Parlamentu RBiH, zaprijetio: ¨Muslimanski narod ce nestati!¨. Taj Karadžicev pacerski istup, je pokvario vec poodmaklu realizaciju velemjastorski pripremljenog plana Alije Izetbegovica mirnog ulaska BiH u "trecu Jugoslaviju". Prenerazeni Alija Izetbegovic izlazi za govornicu u pokusaju da spasi sta se spasiti moze i emotivno napada Karadzica. Tu je Izetbegovic istinski ljut na Karadzica, ali samo kao na budalu iz vlastitih redova, kao na covjeka koji mu kvari posao prerano otkrivajuci projekat koji ukljucuje i mogucnost genocida, ako zatreba.

Izetbegovic je Muslimane poznavao iznutra; znao je da nisu potrebne nikakve prijetnje genocidom da se cijela BiH uvede u Veliku Srbiju, i da je ta prijetnja bila kontraproduktivna. Karadžic se toga presudnog dana pokazao kao primitivni cetnik, vaspitavan na srpskim junackim pjesmama u zabitima Crne Gore, koji ne vjeruje "Turcima" i koji ne vjeruje da ce muslimani mirno leci na rudu, te olako odbacuje Izetbegovicev plan mirnog prevodjenja BiH u veliku Srbiju, prijeteci silom i cak genocidom. Karadzic time ishitreno srlja prema rezervnoj, ratnoj opciji koja je ukljkucivala i srpsku mitsku "istragu poturica", a koju mi danas zovemo genocid. "Istraga poturica" je za mnoge Karadziceve sljedbenike bila smisao cijelog projekta.

Kada je genocid krenuo, tj. kada je Alija shvatio da je koncepcija mirnog prevodjenja BiH u Veliku Srbiju propala, tada se Alija bez ikakvih problema ukljucio u tu, ratnu varijantu stvaranja Velike Srbije, i veoma vjesto pomaze genocid, sabotirajuci odbrambene snage BiH i legalizujuci cetnickih osvajanja na mnogobrojnim pregovorima, te na kraju spasava velikosrpski projekat od poraza u BiH kakvog je dozivio u Hrvatskoj.

U tome su cijelo vrijeme bili i Lagumdžija i Zulfikarpašic i Muhamed Fiilipovic, tobože zastupnici sukobljenih strana unutar bošnjackog naroda, a ustvari zaduženi za kontrolu svih ideoloskih frakcija kod Bošnjaka, u cilju provodjenja velikosrpskog projekta. Taj posao sada nastavljaju lideri SDA, SBiH i SDP. Alija Izetbegovic je odabrao svoje nasljednike da dovrše uspostavu cetnicke države: na vrhu SDA, Sulejmana Tihica i sina Bakira; na vrhu SBiH, Harisa Silajdžica; na vrhu IZ BiH, Mustafu Cerica. I Adil Zulfikarpašic je ostavio svoga nasljednika: izvršioca oporuke, direktora ¨Bošnjackog instituta¨, neopozivog predsjednika SDP, Zlatka Lagumdžiju.

S. R i M. B.

___________________________


7. DIJASPORA GUBI INTERES ZA ULAGANJE I DOZNAKE U BiH

Prema podacima Centralne banke BiH (CBBH), nivo doznaka, odnosno novca koji bh. dijaspora šalje porodicama i prijateljima u našu zemlju iznosio je u prvom polugodištu 1,09 milijardi maraka.
A, u prvih šest mjeseci 2008. iznos pošiljki bio je 1,19 milijardi KM, pa se vidi pad od 8,6 posto.

Vanjski sektor

Upravo ovog su se najviše plašili ekonomski strucnjaci u BiH na pocetku globalne recesije, jer doznake dijaspore cine skoro 20 posto bruto domaceg proizvoda (BDP) naše zemlje.

Procjene do kraja 2009. još su crnje. Kako su nam kazali u CBBH, nivo doznaka mogao bi biti smanjen za 18 do 20 posto, a razlog tome je ekonomska nestabilnost u državama u kojima radi bh. dijaspora.

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Tuzli Izudin Kešetovic kaže za "Avaz" da je smanjenje deviznog priliva iz inozemstva vrlo opasno za sveukupnu ekonomiju BiH, jer je platno bilansna pozicija negativna, a doznake su pokrivale jedan dio tog minusa.

- Posljedice smanjenog priliva novca su pad životnog standarda i rast siromaštva i manja potrošnja. Kada je u pitanju finansijski i vanjski sektor, manje doznaka uzrokuje usporen rast deviznih rezervi, teže servisiranje vanjskom dugu, te manju kreditnu sposobnost gradana - kaže Kešetovic.

Licna potrošnja

Novcane doznake od dijaspore vrlo rijetko se ulažu direktno u privredu, jer se novac šalje iskljucivo za licnu potrošnju.

- Ipak, veca potrošnja doprinosi i razvoju privrede, te povecanju proizvodnje. Medutim, veliki problem naše zemlje je što ovdje preovladavaju strani prodajni centri i proizvodi, pa taj novac opet odlazi izvan BiH - upozorava Kešetovic.

Dva nacina slanja novca

U CBBH kažu da novac iz inozemstva u BiH stiže na dva nacina. Prvi je posredstvom komercijalnih banaka i "Western Uniona", koji pružaju uvid u veoma precizne podatke. Drugi kanal je neformalni, posredstvom prijatelja ili na neke druge nacine, pa se ne može znati koliko novca iz dijaspore u BiH ude na taj nacin.

-----

KOMENTAR: Ocigledna izdaja i istjerivanje dijaspore iz BiH pocinje da daje “rezultate”. U ranijim Glasnicima smo pisali o tome koliko su vlasti otezale procedure vadjenja bh. isprava. Na primjer, svako se mora prijaviiti da upise svoj JMBG u novu CIPS-ovu datoteku, umjesto da su vlasti samo kopirale bivse opstinske kartoteke u novu jedinstvenu CIPS ovu datoteku. Zatim, pocelo je i otimanje nekretnina Bosnjaka u RS sa novim zakonom o porezu na nekretnne u RS. (O tome se govori detaljnije u slijedecem clanku, prenesenom iz Avaza.)

Ovo gore nabrojano, I jos mnogo toga, se dozivljava u dijaspori kao priprema za novi talas etnickog ciscenja Bosnjaka, prekidanje svih veza Bih sa dijastorom, da bi finalni korak, istjerivanje bh. dijaspore iz bh. drzavljanstva predvidjen za 2012, bio sto uspjesniji.

To sve cini da se dijaspora “hladi”, a od toga ce najvecu stetu imati Bosnjaci u BiH. Neprijateljima je upravo to i cilj, a Bosnjaci u BiH tako gube jednog odanog saveznika koji je svaki dan ekonomski sve jaci, obrazovaniji i uticajniji u drzavama imigracije. Sve je to priprema za jos teze napade na Bosnu i Hercegovinu, a prorijedjeni Bosnjaci u BiH izgleda nisu svjesni opsanosti.

Oni koji direktno ne dobijaju novac iz dijaspore nisu svjesni da njihov biznis ima posla jer neki koji su dobili novac iz dijaspore imaju bolju kupovnu moc, sto se prenosi sa kompanije na kompaniju i povecava kupovnu moc i obrt novca u cijeloj BiH privredi.

M. B.

_______________________________


8. Zakon o porezu na nekretnine u RS: Vecina bošnjacke zemlje pripast ce RS!

Kada je focanski sud mogao bošnjacku kucu prodati da namiri 8.000 maraka, šta ce se tek dešavati sada, pita se Lutvo Šukalo

¨Dnevni avaz¨ 25.10.2009.

Bh. politicari nisu razumjeli strah povratnika od novog zakona o porezima na nekretnine u RS i ako se niko od bošnjackih predstavnika ozbiljnije ne pozabavi time, u narednih nekoliko godina vecina bošnjacke zemlje pripast ce manjem bh. entitetu, ponovio je za "Dnevni avaz" Lutvo Šukalo, predsjedavajuci Skupštine opcine Foca, reagirajuci na stavove potpredsjednika Narodne skupštine RS Šefketa Hafizovica i šefa Kluba poslanika SDA-SDP-a u toj skupštini Ramiza Salkica o odredbama ovog zakona.

Slucaj Kumro

Šukalo istice da vlasnici imovine u RS shvataju obavezu njenog prijavljivanja i napominje da novcane kazne, ako se to ne ucini, i nisu toliki problem.

No, problem predstavlja cinjenica da je vecina Bošnjaka i Hrvata protjerana iz RS, veliki broj njih je u inozemstvu, a još veci nece moci podnijeti nove namete, pa ce, zbog neizmirenih obaveza, sudovi postepeno prodavati njihovu imovinu.

A kako radi sudstvo u RS, posebno u Foci, povratnici su se uvjerili prije nekoliko godina kada je porodica Kumro ostala bez krova nad glavom. Tada je Opcina, bez saglasnosti vlasnika, u devastiranu kucu uselila covjeka koji ju je djelimicno sanirao koristeci polovni materijal s tudih domova. Nakon što je imovina vracena u posjed porodice Kumro, privremeni korisnik podnio je tužbu, a vještacenjem je utvrdeno da je visina njegovih "ulaganja" 8.000 maraka.

Umjesto da dobije odštetu za uništenu kucu ili bar da joj se plati kirija, Suada Kumro ostala je bez doma, jer ga je Osnovni sud u Foci odlucio prodati kako bi namirio ratnog stanara, koji je nakon sudske licitacije postao i vlasnik te kuce.

Parcele u Kopacima

- Šta onda ocekivati sada osim da sud oduzima nekretnine. Tu ne treba mnogo pametovati - upozorava Šukalo.

Od novog zakona strahuju i Bošnjaci iz Novog Goražda, a posebno vlasnici poljoprivrednih parcela u Kopacima.

- Ljudi koji ne budu u stanju obradivati svoju zemlju ili ce je prodati ili ce im ona biti oduzeta. Novi udar na Bošnjake u RS vrlo je moguc, i možda bi najbolje rješenje bilo da to bude regulisano na nivou države, kako bi za sve bilo isto - kaže Fuad Mašic, predsjednik Skupštine opcine Novo Goražde.

Kada dobiju grunt, ne treba im referendum

- U bivšoj Jugoslaviji takoder se placao porez, a ko nije mogao platiti, poklanjao je imanje državi. Ovdje nije sporno pokloniti imanje državi BiH, ali je problem što imanje treba pokloniti jednom entitetu i time dobivate etnicki cistu teritoriju, dobivate grunt. Za RS je najvažnije da dobije grunt i onda je završena prica. Više vam ne treba referendum - istice Šukalo.

Autor: A. BAJRAMOVIC

__________________


9. Sutra prva saslušanja za ubistvo Blaža Kraljevica

Nedjelja, 25 Oktobar 2009 09:53 Mustafa


Tužilaštvo Hercegovacko-neretvanskog kantona od sutra ce poceti sa saslušanjem svjedoka ubistva Blaža Kraljevica, zapovjednika Hrvatskih oružanih snaga (HOS) i generala Armije Republike BiH, te osam njegovih bliskih saradnika, koje se dogodilo 9. avgusta 1992. godine u Kruševu kod Mostara.

Potvrda tužioca

Ovo je "Dnevnom avazu" potvrdio glavni kantonalni tužilac Nijaz Mehmedbašic.

Prema njegovim rijecima, sutra ce biti saslušan Edib Buljubašic, tadašnji porucnik HOS-a, a trenutni zatvorenik u KPZ-u Zenica.

Nezvanicno saznajemo da se radi o poodmakloj fazi istrage nakon što su prikupljeni brojni materijalni dokazi koji trebaju rasvijetliti ubistvo Kraljevica i njegovih osam saradnika (trojica su bili Bošnjaci), a koje je mucki izvršeno u zasjedi Kažnjenicke bojne Hrvatskog vijeca obrane (HVO), pod zapovjedništvom ratnog zlocinca Mladena Naletilica Tute, te generala Hrvatske vojske (HV) Ivana Andabaka.

U istragu, koja je intenzivirana u posljednje dvije godine, bili su ukljuceni i istražitelji Federalne uprave policije i MUP-a HNK. Prema pouzdanim saznanjima našeg lista, agilniji angažman istražitelja inicirala je prijava Dobroslava Parage, nekadašnjeg vode HOS-a i predsjednika HSP-a u Hrvatskoj.

Paraga je prijavu o tome da je Andabak neposredno odgovoran za devetostruko ubistvo u Kruševu predao još u septembru 1993. godine Medunarodnom sudu za ratne zlocine u Hagu.

Šta piše u prijavi

U prijavi je naveo da su Kraljevic i njegovi saborci ubijeni protuavionskim mitraljezima, na povratku iz Mostaru gdje su imali sastanak sa Matom Bobanom. Taj sastanak organizirao je ratni zlocinac Vinko Martinovic Štela, a Boban je od Kraljevica tražio da razoruža Bošnjake u HOS-u, što je Kraljevic odbio.

Takoder, od Kraljevica je zatraženo i da se snage HOS-a povuku s dijelova trebinjske opcine, koje su pocele oslobadati od srpskog agresora.

Odlikovanje sedmicu prije ubistva

Inace, prvi predsjednik BiH Alija Izetbegovic odlikovao je Kraljevica cinom generala Armije RBiH samo sedam dana prije ubistva.

Zapovjednik HOS-a otvoreno se zalagao sa cjelovitu BiH. U javnom proglasu upucenom 9. maja 1992. godine gradanima BiH, naveo je da nema podjele države, te da "Hrvati i muslimani ne uzimaju u obzir izjave i dogovore Radovana Karadžica i Mate Bobana".

Avaz

________________________________-


10. MRACNA PERSPEKTIVA AKO NE ZAUSTAVIMO UKIDANJE DRZAVE BiH

Mozda je u danasnje vrijeme, medju politicarima, najvaznije ne reci istinu na direktan nacin, nego pokusati izvuci iz nje neku politicku ili vlastitu korist. Mozda nije uvijek najmudrije reci istinu, jednostavnu i razgolicenu kakva i jeste, i ta cinjenica me neodoljivo podsjeca na pricu o djecaku i golom Kralju, u koji je djecak uzviknuo:

- Kralj je go!!

O kakvoj istini je rijec?

Na popisu novorodjenih beba u Bosni i Hercegovini u 1991 godini bilo je 30 000 beba ciji su se roditelji deklarisali kao Muslimani i 15 000 beba ciji su se roditelji deklarisali kao Pravoslavni(Srbi). Iste godine po popisu stanovnistva u Bosni i Hercegovini je bilo 4 300 000 stanovnika od cega 43% muslimana i 31 % Srba. Prostom reprodukcijom, kroz dvadeset i pet godina(dakle 2016 godine), u Bosni i Hercegovini bi trebalo biti 54% Muslimana, koji bi uz 6% stanovnika koji su se deklarisali Jugosloveni, cinili 60% stanovnistva. Ne treba naglasavati kuda bi to vodilo, ali se moze izvuci nepobitna cinjenica da Muslimanski narod nije imao ni interese ni zelje da 1992 godine zapocne rat i da kao takav ne snosi ni najmanju odgovornost za njegov pocetak.

Sa druge strane su Srbi ti koji su raspolagali sa istim podacima i da nisu imali ni najmanji interes de u miru docekaju tih dvadeset pet godina i da Bosnu i Hercegovinu predaju u ruke Muslimanima. Sa te tacke stanovnista rat je za njih morao poceti sto prije i sa jasnom strategijom: Nikakva totalna pobjeda nego razdvajanje teritorija. Kao dobri stratezi i politicari nije im bilo tesko zakljuciti da su najznacajniji strateski faktori u igri bile dvije velike rijeke, Sava i Drina. Ako se prisjetimo ratnih dnevnika na TV Srna, prva dva strateska cilja za Srpski narod su bila:

- Da Drina ne bude granica nego kicma srpskog naroda.

- Da se srpski narod zauvijek odvoji od muslimanskog naroda.

Genocidom su se i ostvarili ti strateski ciljevi i sada imamo situaciju koju bi Muslimanski politicari trebali ili da potpisu ili da ne potpisu.

Ako je potpisu, Muslimanima ostaju dvije enklave, jedna na rijeci Uni i druga na rijeci Bosni. Ako bise izuzeo dio koji pripada Hrvatima to bi cinilo mozda 25% ukupne teritorije uz dvije male rijecice, odvojene i samostalne, i uz mnostvo apetita sa svih strana. Srbima bi pripale dvije velike i mocne drzave na rijekama Drini i Savi, a Hrvatima izlaz na more. Stvorile bi se cetiri drzave:

- Unska drzava, drzavica na maloj rijecici Uni.
- Hercegovina, velika drzava sa izlazom na Jadransko more.
- Savska drzava, velika i jaka drzava na rijeci Savi.
- Drinsko-Savska drzava, velika i mocna drzava na rijekama Drini i Savi.
- Bosanska drzava, drzavica na rijecici Bosni

Ako ne potpisu, jasno je da ce Srbi prijetiti ratom, ali uvijek sa cinjenicom da bi to bio napad na suverenu drzavu Bosnu i Hercegovinu, medjunarodno priznatu, i da bi poslije drugog eventualnog rata, kao i u slucaju Kosova i Metohije, izgubili svako legitimno pravo na dio teritorije Bosne i Hercegovine i na dalji suzivot sa ostalim narodima BiH. Naravno da se nece smjeti usuditi na taj korak, jer su divoljno politicki mudri i obrazovani.

Druga velika istina koju svi izbjegavaju reci je ta da ako se Muslimani vrate svi svojim kucama u Podrinje, ta drzava srpska na Drini nece imati smisla jer ce Muslimani biti vecina. Povratkom svojim kucama se postizu tri znacajna napretka:

- Nestanak Srpske drzave na Drini.
- Nestanak sna o Republici Srpskoj kao nezavisnoj drzavi.
- Spas drzave Bosne i Hercegovine.

Dakle ako Bosnjacki politicari objasne malo bolje bosansku proslost, sadasnjost i buducnost, mozda ce se Bosnjaci jednog dana osloboditi epiteta «Glupi bosanac». U zadnjih dvanaest godina, od toga se jos nista nije ni pokrenulo, a kamoli uradilo.

I. A.

KOMNTAR: Ovo je jedan moguci scenario, s time sto vjerovatno niko ne bi priznao te drzavice-enklave “Unsku” I “Bosansku” te bi to ostala samo dva rezervata za “muslimane” dodijeljena na staranje nekoj od susjednih drzava, vjerovatno Republici Srpskoj, dok se ne bi definitivno raselile i asimilirale u veliku Srbiju.

_____________________


11. PROCITAO SAM KNJIGU “RAT U BiH – POLTICKI ASPEKTI”

Cestitam vam za vašu knjigu i mislim da bi je svaki Bosanac koji voli Bosnu mogao procitati.

Želim vama i vašoj ekipi puno uspjeha u vašem radu koji po mojem mišljenju ima ulogu u osviješcivanju i politickoj edukacji Bošnjaka u BiH i dijaspori.

Iskreno se nadam da ce vaša knjiga naci mnogo istomišljenika u našim ljudima i da konacno saznaju pravu istinu o ratu u BiH.

Iz Slovenije, Narcis S.

-----

Evo linka za one koji zele da procitaju tu knjigu. Na linku kliknite na sliku knjige: “Rat u BiH - polticki aspekti”

http://www.hdmagazine.com/bosnia/

Napomena: Na gornjem linku, na lijevoj strani, cete naci i popis stanovnistva iz 1991, sa “tackastim” etnickim kartama opstina i (funkcionalnih) regija Republike BiH, koji je jos zvanicno u UN predstvlja etnicku sliku BiH.

______________________


12. TIHIC U CAZINU

Tihic ovim priznaje i javno govori da je SDA ustvari stranka jednog lica i da je provodila samo „ideju Alije Izetbegovica”. Dakle ne radi se ni o kakvoj bosanskoj stranci nego o privatnoj stranci klanova koji su sebi uzeli za pravo da prekrojaju BiH.

Tihic prica o demokratiji, a non stop spominje „lik i djelo Alije Izetbegovica”. To je sirk i idolopoklonstvo i zabranjeno je u islamu. Na ovom skupu Tihic prica nekolicini neinformisanih ljudi koji sami pljescu svojoj nesreci.

Tihic takodjer lazno na kraju kaze da je BiH opstala zbog „mudre politike” Alije Izetbegovica. Zbog takve „mudre politike” mi sada imamo 2 miliona drzavljana u inostranstvu i Bog zna koliko djece rodjene koja uskoro nece znati ni svoj jezik, a kamoli znati gdje su im djedovi i nane poubijani. Eto, takvu „mudru politiku” bi Sulejman Tihic da mi obozavamo. Gradi se kult licnosti covjeku koji nas je svojom „mudroscu” doveo do toga da sada u BiH cetnici mogu raditi sta hoce, gdje Biljana Plavsic biva docekana avionom dok sehidskeporodice, ratni vojni invalidi, logorasi, porodice civilnih zrtava rata i ostali cekaju da im neko udijeli za mrvicu kruha.

I onada isti ti „mudraci”prognanike i muhadzire nazivaju „pobjegulje” i slicno. Samo mi i dalje „mudrujmo”.

J. C., Prijedor

http://www.youtube.com/watch?v=ozxIVvUgnVw&feature=player_embedded#at=91

************************************************************************************