Sunday, August 2, 2009

#626 UKIDA SE JOS JEDNA DRZAVNA INSTITUCIJA, GEODETSKI ZAVOD REPUBLIKE BiH‏

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

1. avgust 2009.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 626

http://nkrbih.blogspot.com/

SADRZAJ:

1. Majkic: "Kandidat za mjesto ministra sigurnosti mora biti iz Republike Srpske"

2.UKIDA SE JOS JEDNA DRZAVNA INSTITUCIJA, GEODETSKI ZAVOD REPUBLIKE BiH

3. General Atif Dudakovic: Necemo dozvoliti da budemo ponižavani

4. OPTUZENE TRI DJEVOJKE U SREBRENICI JER SU PRKOSILE CETNICIMA RIJECIMA: "OVO JE BOSNA"

5. DZEVAD GALIJASEVIC CLAN "EKSPERNOG TIMA JUGOISTOCNE EVROPE ZA BORBU PROTIV TERORIZMA"

6. KONKURSI ZA NASTAVNICKE POZICIJE NA AMERICKOM UNIVERZITETU U BIH

7. DISKUSIJA O "STRANCI DIJASPORE"

----------------------------------------------------------------------------------------
Ovaj Glasnik ide na 32,842 ispravnih adresa. Za primanje Glasnika prijavite se na adresu: [mailto:Bosanski_kongres@hdmagazine.com]

If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your e-mail address will be promptly deleted.
_______________________________________________________________


1. Majkic: "Kandidat za mjesto ministra sigurnosti mora biti iz Republike Srpske"

31. 07. 2009. . 14:47 S. B.

Velicina slova: Standardna velicina slova Srednja velicina slova Najveca velicina slova image Halid Genjac / 24sata.info

24SI - Zamjenik predsjedavajuceg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkic smatra da Halid Genjac i Senad Šepic, koje je SDA najavila kao moguce kandidate za upražnjeno mjesto ministra sigurnosti BiH, ne mogu odgovoriti zahtjevima ovog mjesta.

"Sasvim je izvjesno da Genjac, koji je po profesiji ginekolog, i profesor historije Šepic, kome je Centralna izborna komisija BiH utvrdila da je u sukobu interesa, nece moci odgovoriti na pitanja i zahtjeve tog veoma kompleksnog mjesta", istakla je Majkiceva u izjavi za Srnu.

Podsjecajuci da iza Tarika Sadovica, koji je juce smijenjen sa mjesta ministra sigurnosti, ostaju zapušteno stanje u ovom ministarstvu, nesredeni odnosi medu sigurnosnim agencijama i brojne obaveze za ostvarivanje bezviznog režima, Majkiceva je ocijenila da SDA mora voditi racuna o svemu tome.

"Kandidat za mjesto ministra sigurnosti mora biti iz Republike Srpske kako bi bila ispoštovana ustavna odredba da jedna trecina ministara mora biti iz Srpske i SDA o tome mora voditi racuna", dodala je Majkiceva.

Konstatujuci da treba sacekati konacnu odluku SDA o tome koga ce kandidovati za mjesto ministra sigurnosti koje pripada ovoj stranci, Majkiceva je izrazila ocekivanje da ce za popunu upražnjenog mjesta biti predložen neko ko ce zadovoljiti potrebne uslove.

"Ocekujem da ce SDA biti dovoljno ozbiljna da u ovakvoj situaciji u kojoj je BiH predloži reprezentativnog covjeka, a ne samo stranacki podobnog koji ce, kao Sadovic, odgovarati stranci, bez odgovornosti prema gradanima BiH", porucila je zamjenik predsjedavajuceg Doma naroda.

-----

KOMENTAR: Izgleda, formira se nova UDBA u daytonskoj BiH. Nesrbi dobijaju neka nevazna mjesta u drzavi, dok Srbi kao i uvijek, zasjedaju u vojsku, policiju, bezbjednost, i ostale najvaznije funkcije.

Dakle, sad su problematicne profesije Genjca i Sepica. Pa sto ne postave Dragana Vikica ili Dragana Lukaca? Nazalost, nema mjesta u Daytonskim vlastima za bilo koga ko nije dokazani cetnik ili barem udbas.

Mozda bi Majkoviceva trebala predloziti nekog od sefova obezbjedjenja logora Omarska posto oni imaju dosta iskustva, a i staza jer ce uskoro cijela BiH postati jedan veliki logor.

J. C.
________________________________


2. UKIDA SE JOS JEDNA DRZAVNA INSTITUCIJA, GEODETSKI ZAVOD REPUBLIKE BiH

Enver Buza, v.d. direktor Geodetskog zavoda BiH, demantirao je tvrdnju pred sjedavajuceg Vijeca ministara BiH Nikole Špirica da ni je upoznat za zahtjevom za saglasnost Vijeca ministara naodluku federalne Vlade o preuzimanju Geodetskog zavoda BiH.

- Na ime, Vlada Federacije uputila je dopis Vijecu ministara, sa prijedlogom odluke o saglasnosti i obrazloženjem još 27. maja. Do pisje na slovljen na predsjedavajuceg Vijeca ministara Nikolu Spirica licno. Do pisje za primljen na protokolu Vijeca ministara tek 17. juna. No, iako je i odtog datuma protekao mjesec i 10 dana, Vijece ministara još uvijek se nije oglasilo nikakvim aktom - kaže Buza za "San".

On je redakciji "Sana" dostavio dokumente koji potvduju da je zahtjev pripremljen za slanje u Vijece ministara, ali ne i da je stigao dobh. vlade, odnosno do Špirica.

Podsjetimo, Špiric je naše pitanje kada ce Vijece ministara odobriti Geodetskom zavodu BiH prelazak na niži, federalni nivo, da bi se riješio status ovog javnog preduzeca, kratko odgovorio da "nikada niko od njega nije tražio da donese bilo kakvu odluku o Geodetskom zavodu".

Inace, za preregistraciju Geodetskog zavoda u federalni potre bnaje još samo sa glasnost Vijeca ministara, pravnog sljedbenika osnivaca Zavoda (Skupština Narodne Republike BiH), na odluku Vlade FBiH o preuzimanju osnivackih prava i obaveza.

Registracijom ovog javnog preduzeca riješio bi se status radnika Geodetskog zavoda koji vecmjesecima štrajkuju zbog neisplacenih placa i naknada za posljednje dvije godine.

-----

KOMENTAR: Ova vijest jasno objasnjava kako izdajnici u saradnji sa cetnicima ukidaju drzavu korak po korak.

Primjetimo da toboze Spiric zateze sa ukidanjem geodetskog Zavoda BiH, da bi Bosnjaci mislili da je ukidanje drzavnog Zavoda nama u interesu, cime se u stvari sakriva Tihiceva izdaja, ciji je Buza samo nizi poslusnik. To je isti onaj trik kojega su Alija i Karadzic stalno tokom rata koristili glumeci da njihovi pregovori, na kojima su ukidali Republiku BiH i osnivali Republiku Srpsku, odgovaraju nama, a ne "Srbima".

Na kraju clanka je opisana i metodologija izdajnika kojom prisiljavaju zaposlene u Zavodu da pristanu na ukidanje njihove ustanove, a to je, ne daju im plate dok ne pristanu.

Dr. Muhamed Borogovac

___________________________________


3. General Atif Dudakovic: Necemo dozvoliti da budemo ponižavani

Na udaru je svako ko iole ima autoritet - optužuju ga i prave mu krivicne prijave, pa i optužnice...

29.07.2009. 12:00

Ratni komandant 5. korpusa Armije RBiH generalpukovnik Atif Dudakovic trenutno je u Bihacu, a vrijeme provodi u krugu porodice i prijatelja.

Opušten je i nije nimalo uznemiren zbog ucestalih napada iz RS, medijskih izvještaja o tobožnjim dokazima o navodnim ratnim zlocinima, a na pozive i tvrdnje o njegovom hapšenju, general Dudakovic se i ne obazire.

Proslavljeni komandant u ekskluzivnom razgovoru za "Dnevni avaz" govori o akciji "Tigar - Sloboda 94", koju je svojevremeno francuski list "Le Monde" ocijenio najuspješnijom vojnom ratnom operacijom tog vremena, pozadini ataka na njega i odgovara na tvrdnje da je pod necijom zaštitom.

Akcija "Tigar - Sloboda 94" tema je posljednjih napada na Vas. Terete Vas da ste odgovorni za likvidaciju dvojice zarobljnih pripadnika NO APZB. Možete li podsjetiti na vrijeme pred pocetak akcije, zašto se ona dogodila i koji joj je znacaj? Kakva je u zemlji tada bila situacija?

- Malo je reci da je to bila vojno i politicki složena akcija, ali i potpuno neizvjesna. Na jednoj strani, rat sa srbijanskim agresorom, na drugoj sukob s Hrvatima, a kod nas u Cazinskoj krajini dolazi do proglašenja APZB, odnosno otvorenog stavljanja Fikreta Abdica u službu beogradske politike. Medunarodna zajednica tada statira i ceka pobjednika balkanske krcme.

Po izbijanju sukoba sa APZB i prijemom moje dužnosti za komandanta 5. korpusa ARBiH, izbjegavao sam borbe s Abdicevim snagama. No, 2. decembra 1993., kada su izvršili napad preko Korduna kroz srpske redove na Tržacka Raštela i Šturlice, pocele su intenzivne odbrambene borbe, a onda u januarskom primirju 1994. i sa Srbima i sa snagama Fikreta Abdica, poceo je period nekog išcekivanja - cega, to niko nije znao. Cekanje da ce neko "odozgo" riješiti pitanje autonomije, pa i stanje u BiH, ocito je bila zabluda. Procijenio sam da cemo nešto riješiti samo vlastitim snagama.

Nužno je bilo prodrijeti iznutra u redove Fikreta Abdica i obavijesnim djelovanjem i mi smo to i uradili. Hamdija Abdic Tigar bio je osoba koja je za to bila najsposobnija. Spletom okolnosti, on je došao u kontakt s Abdicem, odnosno "prodao mu se", a ujedno bio je covjek od mog posebnog povjerenja. Tako je došlo do ideje o jednoj velikoj prevari i zapocela je akcija "Tigar - Sloboda 94", koja je promijenila tok ratovanja, ali i mnogih drugih odnosa. Bila je to svojevrsna obmana, ali se pokazalo da su njeni rezultati bili briljantni.

Koji su bili ciljevi cuvene akcije?

- Jedan je bio obznaniti i predstaviti javnosti saradnju Fikreta Abdica sa cetnicima, potom zarobljavanje vojske i sredstava, ali i kompromitovanje odredenih snaga medunarodne zajednice zbog tolerancije djelovanja snaga Fikreta Abdica i VRSK u UNPA zoni.

Koliko je akcija trajala i kakvi su rezultati postignuti?

- S ove distance lako je reci: Hamdo je ubacen, a Fikret Abdic i njegovi saradnici su mu povjerovali. Bišcani su u ta 63 sata trajanja akcije odglumili probleme i to je gotova prica. Medutim, nije to tako. Trebalo je dugo vremena da Hamdija Abdic stvori povjerenje, da se napravi lažna saradnicka mreža, da uvjeri naredbodavce u uspjeh cijele zamisli pobune, ali i sam da se dokaže.

Sve skupa, to je trajalo oko šest mjeseci. Neprijatelj je pretrpio gubitke u trojici mrtvih, a dvojica su zarobljena. Oko 1.000 pušaka tokom akcije je prebaceno za te navodne pobunjenike koje je Abdicu trebao na raspolaganje dovesti Tigar. Oružje je završilo u 5. korpusu. Medutim, znacaj akcije imao je i psihološki efekt - kod Fikreta Abdica i njegovih sljedbenika jedno totalno nepovjerenje, a kod našeg naroda snažan impuls svijesti i vlastite snage, uvjerenje u pobjedu i medusobno povjerenje.

Tada su uslijedile brojne uspješne odbrambeno-oslobodilacke akcije 5. korpusa sve do kraja rata. Snage Fikreta Abdica nikada se nisu oporavile nakon akcije "Tigar - Sloboda 94".

Valjda je zato s pravom Manojlo Milovanovic, nacelnik Generalštaba VRS, kazao da je 5. korpus ARBiH izrastao u najjaci korpus na Balkanu, iako ja mislim da je to bio i splet drugih okolnosti.

Opet ste na udaru i pod raznim optužbama za ratne zlocine? Kako to tumacite, odnosno zašto se to dešava?

- Pa, imam osjecaj da se u Bosni sve što valja dovodi u sumnju i pitanje. Sjetimo se ishitrenih mijenjanja naziva gradova i ulica, pa rušenja spomenika i pravljenja novih spomenika, kao što je spomenik Draži Mihailovicu u Višegradu. Normalan covjek ne može vjerovati šta se sve ovo dešava u našoj lijepoj BiH.

Patriotizam kao cast, obaveza, apsolutno je za mnoge izgubljen, osim za manipulisanje raznih politickih mešetara koji prizivaju i pozivaju na nacionalno-vjerske emocije. Nisam ja za to da se ova kampanja koristi u svrhe taborisanja. Ali, možda ovo može inicirati na prozivanje stvarnih zlocinaca i otvaranje prica o dogadajima širom BiH.

Degutantno je slušati srpske vapaje o navodnom strijeljanju dvojice muslimana od 5. korpusa, a ne spominjati ni Srebrenicu, ni Zvornik, Focu, Prijedor, nažalost i tako dalje... Volio bih u srpskim novinama procitati ili barem cuti u njihovim medijima Panteliju Curguza iz Dubice, predsjednika tamošnje boracke organizacije, da kaže koliko je stradalo i kako su stradali Bošnjaci u Dubici 1992. I šta je on radio na Gradaccu 1992. i 1993. Ali, ocito taj film još necemo gledati. Volio bih i da Ðukic, predsjednik logoraša RS, spomene bar dva logora na teritoriji pod kontrolom Vojske RS gdje su bili zatoceni Bošnjaci.

Ali, prozivanja su sve cešca i glasnija.

- Kada poredamo cinjenice, vidimo da se etiketiraju i prozivaju Bošnjaci i ugledni ljudi u BiH. Primjecujemo da je na udaru svako ko iole ima autoritet, da ga prozivaju, napadaju, optužuju, prave mu krivicne prijave, pa i optužnice. U ratu su takve likvidirali, a sada bi ih pod raznim optužbama zatvarali. Suština je eliminisati svakoga ko može povesti i okupiti ljude i ko može biti autoritet. To je prava suština svega ovoga.

Šta biste porucili braniocima BiH, ljudima koji su nas branili od agresora, a kojima se sutra može desiti isto što i Vama - da ih optuže za zlocin?

- Situacija sa mnom ili brojnim našim borcima je kao da smo pred svršenim cinom. To nije dobro. Praznine u životima našeg naroda, posebno onih koji su stvarali ovu državu, moraju biti popunjene duhom nove vrijednosti. To moraju znati naši lideri ili vode nove demokratije.

Ja sam svjestan i slabosti ili nekih licnih propusta, ali ja zahvaljujem našim borcima koji su održali duh BiH. I sigurno, kada nas se neprijatelji nisu uspjeli riješiti u onim surovim, teškim uvjetima, necemo dozvoliti ni da sada budemo ponižavani, jer ostvarivanje njihovih ciljeva jednostavno više nije moguce.

Operacija MAC

- Nema opštine koja je u ratu bila pod kontrolom VRS, a u kojoj se casno vojnicki nastupalo i gdje nisu pobijeni ljudi koji nisu bili u borbama. Zašto se ne istraži svaki slucaj? Pa, zar nisu predocene naredbe VRS nazvane operacija MAC, o biološkom trovanju naroda tadašnjeg Bihackog okruga. Zašto se ne istraže osobe koje su donijele te naredbe - Martic, Celektic? Pa, neka se istražim i ja, ali simptomaticno je da se svake godine u isto vrijeme dogadaju ovakvi sinhronizirani napadi na mene.

Cjelokupan tekst dostupan je citaocima "Dnevnog avaza" i pretplatnicima online izdanja...

_____________________


4. OPTUZENE TRI DJEVOJKE U SREBRENICI JER SU PRKOSILE CETNICIMA RIJECIMA: "OVO JE BOSNA"

24SI - Tri djevojke iz Srebrenice, od kojih je najmladJa skoro djevojcica sa samo 15 godina, prijavljene su Odjeljenju za prekršaje Osnovnog suda u Srebrenici.

Razlog je to što su 12. jula, na dan kada su, uz obilježavanje stradanja Srba, cetnici orgijali po Srebrenici i Bratuncu, a one im, na uzvike "Ovo je Srbija", zatim cetnicke pjesme i najteže uvrede, odgovorile porukom "Ovo je Bosna" i puštenom ilahijom sa mobitela. Zbog ovog odgovora na cetnicka orgijanja Sedina Hasanovic, Dženeta Nalic i Melisa Smajic mogle bi biti i osudene u Osnovnom sudu u Srebrenici.

Zamjenik komandira Policijske stanice Srebrenica Adis Cibralic kaže da je policija reagovala nakon poziva kelnerice u kaficu "Davidof" Sanje Kocevic-Milanovic, a navodni razlog za poziv je odluka gazde da zabrani muziku 11. i 12. jula.

Sedina i Dženeta kažu da ih ništa ne plaši - ici ce, ako treba, i na sudenje uz poruku "Ovo je Bosna". Ovu je poruku cetnicima koji su orgijali Srebrenicom prvi uputio potpredsjednik Skupštine opštine Srebrenica Zulfo Salihovic. On traži i da se protiv njega pokrene prekršajni postupak.

-----

KOMENTAR: Ovo je smisljeno ponizavanje Bosnjaka, smisljeno ugradjivanje robovskog chipa i onim rijetkim koji jos imaju dostojanstva, kao sto su ove djevojke. A ovakvo ponasanje cetnika je moguce samo zato sto oni koji u vlasti predstavljaju Bosnjake nista ne cine da se odupremo cetnicima, nego im u stvari pomazu u svakom pogledu.

Ne ostaje nam nista drugo nego da se sami zastitimo. Izdajnici na vlasti nas sigurno nece zastititi od cetnickog ponizavanja i ropstva. Sa njima na celu samo tonemo sve dublje.

M. B.
________________________


5. DZEVAD GALIJASEVIC CLAN "EKSPERNOG TIMA JUGOISTOCNE EVROPE ZA BORBU PROTIV TERORIZMA"

24SI - "Dok Odjeljenje za ratne zlocine u Tužilaštvu BiH vodi Dejvid Švendimen, na optuženicku klupu nece sjesti nijedan bošnjacki general, iako postoje dokazi da su odgovorni za zlocine, koje je Armija RBiH pocinila nad srpskim narodom" Ovo je Fokusu rekao clan Ekspertskog tima Jugoistocne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala, Dževad Galijaševic, rekavši da je komandant Petog korpusa Armije RBiH, general Atif Dudakovic, najbolji primjer dvostrukih aršina stranih sudija i tužilaca.

Osim Dudakovica, naveo je Galijaševic, javnost i te kako zanima šta ce biti i sa generalom Sakibom Mahmuljinom, ratnim komandatnom Treceg korpusa Armije RBiH, pod cijom je komandom djelovao i zloglasni "El mudžahedin" odred.

-----

KOMENTAR: Svi znamo da je Dzevad Galijasevic izdajnik, isti kao i Emir Kusturica. Evo vidimo da kao takav napreduje u daytonskoj BiH. Pored toliko nasih boraca specijalaca, upravo on je nekim carobnim stapicem postao clan "Ekspertnog tima jugoistocne Evrope za borbu protiv terorizma" iz BiH. Daytonski mediji su mu na raspolaganju za cetnicku propagandu, pogotovo oni u RS. Ponovo se postavlja pitanje, gdje je npr. Dragan Vikic, zasto su njemu zatvorena sva vrata daytonske BiH, ukljucujuci i medije?

Imajmo na umu da ni jedno imenovanje, na bilo koju dayotnsku ulogu, pa vjerovatno i na ovu nije moglo proci bez saglasnosti Tihica i Silajdzica. U stvari, najveci nas problem su lukavi izdajnici kao sto su njih dvojica, a ne ovi otvoreni izdajnici kao Galijasevic.

M. B.

________________________________


6. KONKURSI ZA NASTAVNICKE POZICIJE NA AMERICKOM UNIVERZITETU U BIH

Americki univerzitet u Bosni i Hercegovini (AUBiH) je, kao prvi regionalni univerzitet orijentiran izgradnji karijere, priznata i ugledna visokoobrazovna institucija u Bosni i Hercegovini, ali i mnogo šire. AUBiH u okviru djelovanja svih svojih fakulteta – Fakulteta medunarodnih finansija i bankarstva, Fakulteta digitalne ekonomije i informacionih tehnologija, te Fakulteta medunarodnog prava i diplomatije, nudi specijalizirane studijske odsjeke, zvanja i programe koji su priznati u Sjedinjenim Americkim Državama, Evropskoj uniji i Bosni i Hercegovini. Obrazovni pristup koji se njeguje na AUBiH je baziran na principima humanisticke tradicije, a nastavni programi na osnovu kojih se sticu razlicita akademska zvanja su povezani sa programima SUNY Canton-a u Sjedinjenim Državama.

Princip obrazovanja nije samo posao ili karijera - to je doprinos globalnoj zajednici koji traje. Mladi strucnjaci puni entuzijazma, koji žele odvesti svoju zemlju korak naprijed u stanje bolje ekonomije i zdravijeg društva, diplomirat ce na našem Univerzitetu. Pružiti obrazovanje je casna obaveza, a mi smo u stalnoj potrazi za talentiranim nastavnim osobljem koje slobodno razmišlja, i koje se u svakom trenutku može prihvatiti svog profesorskog zadatka i, na taj nacin, usmjeriti i katalizirati umove naših studenata.

Americki univerzitet u Bosni i Hercegovini otvara profesorske pozicije (open tenure-track positions) u Tuzli, gradu koji je središte sjeveroistocne BiH, za akademsku 2009/2010 god., u sljedecim oblastima:

• Finansije i racunovodstvo
• Poslovanje i ekonomija
• Engleski jezik i književnost
• Historija
• Matematika
• Racunari i informatika
• Pravo i diplomatija
• Nauka o zaštiti okolice

AUBiH u svojoj bogatoj ponudi, obezbjeduje:

• primjerena novcana primanja i iznimno niske troškove života;
• placene troškove putovanja i prijevoz sa aerodroma;
• pomoc AUBiH osoblja pri pronalasku smještaja;
• univerzitetski kampus na atraktivnoj lokaciji u Tuzli;
• rad sa manjim grupama studenata.


Poticemo prijave iskusnih profesora, doktora nauka iz oblasti koje se izucavaju na našim fakultetima, sa postignutim izvanrednim rezultatima u istraživackom radu, te sa znacajnim brojem objavljenih naucnih publikacija i clanaka.

Kandidati bi trebali biti doktori nauka u navedenim oblastima, ali i imati izvrsne rezultate u istraživackom radu i publicistici, kojim se potvrduje njihova akademska reputacija. Pored toga, kandidati trebaju biti u stanju pružiti veliki doprinos akademskom vodstvu, podižuci na taj nacin istraživacki i predavacki rad fakulteta, na nivo dostojan najboljih medunarodnih fakulteta.

Kako bi se prijavili na odredenu radnu poziciju, molimo Vas da pošaljete svoje podatke (prijavno pismo sa izjavom interesa, CV, kopije svih diploma i prijepisa ocjena, kao i najmanje dva pisma preporuke sa kontakt telefonima), na e-mail adresu: positions@aubih.edu.ba .

Prijave ce biti razmatrane sve do popunjenja svih upražnjenih radnih pozicija.

Za više informacija o AUBiH i Bosni i Hercegovini, posjetite nas na www.aubih.edu.ba .

__________________________


7. DISKUSIJA O "STRANCI DIJASPORE"

Zasto se izdajnci toliko trude da pokazu da i dijaspora prihvata Dayton?

Ocigledno daytonci imaju velikih problema kod svijeta sa legitimitetom Daytona, jer je Dayton nametnut Bosnjacima agresijom i genocidom, a ugovori nametnti silom ne vaze. Zato izdajnici i cetnici nastoje da prikazu Dayton kao da je prihvacen i od onih Bosnjaka koji nisu izlozeni nikakvom pritisku, a to je dijaspora. Dokazace da Bosnjaci prihvataju Dayton dobrovoljno, ako ga prihvati dijaspora, jer se zna da nema nikakvog pritiska u dijaspori.

Svijet zna da su Bosnajci u Bosni pod pritiskom neimastine i u informativnoj blokadi i da su pokorni svojim stranackim sefovima, nosiocima Daytonskog projekta, zbog licnih i egzistancijalnih razloga. Zato se njihov pristanak na Dajton ne moze smatrati slobodnim izborom, nego prisilom. Zato je izdajnicima toliko vazno prikazati da dijaspora prihvata Dayton dobrovoljno.

http://republikabih.net/kafe/index.php?PHPSESSID=fefbf4ebb187a17889814e5b5fb0a248&topic=917.0

******************************************************************************

No comments: