Sunday, July 19, 2009

#621 Sadovic odlucio progovoriti o smjeni; Gasi i Izetbegovic‏

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

11. juli 2009.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 621

http://republic-bosnia-herzegovina.com/

SADRZAJ:

1. Sadovic odlucio progovoriti o smjeni

2. Saopstenje Ambasade SAD: Odluka o Sadovicu u rukama vlasti BiH

3. SADOVICU, NIPOSTO NE DAJI OSTAVKU, NEMOJ RAZOCARATI NAROD DA BI SE SVIDIO BANDI

4. DIFERENCIJACIJA U SANDZAKU

5. NE ZABORAVI JULI

6. Dvore gradi Ceric efendija

7. BiH MEDIJI BOJKOTUJU BOSNJACKE PJESME O RATU

8. Ko montira robiju Alijinom sinu?

9. KOMENTAR: NIKO NE BI VJEROVAO GASHIJU DA ON NEMA DOKAZE PROTIV BAKIRA I.

10. NAPUSTANJA HDZ-A U KORIST HDZ 1990

11. HOS-OV PRIJEDLOG UREDJENJA BiH

12. Nasa Bosna broj 18

----------------------------------------------------------------------------------------
This issue of the Newsletter is distributed to 32,859 addresses on both our mailing lists; one for Bosnian and one for English laguage.

If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your e-mail address will be promptly deleted.
_______________________________________________________________


1. Sadovic odlucio progovoriti o smjeni

Ministar Sadovic se medijima obratio sa saopcenjem, u kojeg prenosimo u cijelosti:

"Vec dugo vremena, prvi zamjenik visokog predstavnika Raffi Gregorian i americki ambasador u BiH Charles English, ultimativno traže od predsjednika SDA Sulejmana Tihica da ukloni sa pozicije zamjenika predsjedavajuceg Vijeca ministara i ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Tarika Sadovica. Ovu provjerenu cinjenicu, ni prvi ni drugi ne smiju javno izreci, jer bi to bio prvorazredan diplomatski skandal.

Nažalost, ni Sulejman Tihic nema hrabrosti da to javno prizna, jer bi to ozbiljno narušilo njegov liderski ugled i samostalnost u vodjenju najjace stranke u BiH. Uklanjanje Sadovica, Tihic je obecao Amerikancima prije Kongresa SDA, uz dogovor, da to obavi poslije Kongresa. O tome je cijelo vrijeme šutio, jer mu je trebala podrška na Kongresu SDA. Zatim je uslijedila narucena medijska hajka i haranga protiv Sadovica, ne bi li se prikrila ta necasna rabota.

Na prošlosedmicnoj sjednici Predsjedništva SDA (nisu cak ni obavijestili onoga, cije su uklanjanje pripremili, ali su obavijestili pojedine medije -

u funkciji "pripreme terena" za politicku egzekuciju), Tihic je iznio spisak primjedbi na rad ministra Sadovica, koje su mu pripremili strani pomagaci.

Argumentirano sam razotkrio sve neistine, insinuacije, podvale i spletke.

I opet ih pozivam, da javno iznesu sve što mi zamjeraju. Argumente niko nije želio da cuje. Pošto je Predsjedništvo SDA zakljucilo da ministar sigurnosti treba da podnese ostavku, ovim putem ih obavještavam da cu to uraditi samo ako predsjednik Tihic javno kaže da je podlegao pritisku i objavi spisak svih primjedbi koje je iznio na sjednici Predsjedništva i pruži mi priliku da se javno ocitujem. Obecavam, da cu tada dati ostavku i na mjesto clana Predsjedništva SDA na koje me je on predložio, a Glavni odbor SDA izabrao.

Kao što sam ranije izjavio za "Oslobodenje", spreman sam da istog trenutka podnesem ostavku i u slucaju da ambasador English javno kaže da je Sadovic prepreka bilo kakvim odnosima Bosne i Hercegovine i SAD-a. Ne mora cak ni obrazlagati zašto sam prepreka. Ambasador velesile, koji tajno traži uklanjanje zamjenika premijera jedne države, a javno kaže: "Cuo sam špekulacije o eventualnoj smjeni ministra sigurnosti Tarika Sadovica, ali ne želim biti dio tih medijskih špekulacija"(Dnevni list od 01.07.2009.), ipak bi trebao gradjanima ove zemlje objasniti dosege svojih "diplomatskih" aktivnosti.

Poslije jednog razgovora sa ambasadorom Englishom u mom kabinetu (mislim da je bio u vezi povratka osoba iz Gvantanama), otvoreno sam pitao ambasadora Englisha zašto traži moje uklanjanje, a on mi je odgovorio da SAD podržavaju odredenu politiku, te da se na bave pojedincima. Ako predsjednik SDA i americki ambasador ne žele ili nece da javnosti kažu istinu, onda ni ja necu podnijeti ostavku.

Ostavka je cin dobrovoljnog prihvatanja odgovornosti, a ja ne želim da odem ispracen uvredljivim i omalovažavajucim komentarima i optužbama na moj racun, za koje svi znaju da nisu tacne. Zato javnost treba da zna da ovdje nije rijec o nesposobnosti ili nepoštenju jednog ministra, nego je rijec o njegovom nepristajanju na podanicki odnos prema mocnicima.

Model "partnerstva" koji su nudili, može se opisati na slijedeci nacin: -

"Mi ocekujemo da vi to uradite..." Ako ne ispuniš to što ocekuju, odmah postaješ nepodoban. Na isti nacin žele i da me uklone.

Ja sam ponudjenu funkciju ministra sigurnosti prvobitno odbio, a pristao sam tek poslije višekratnih ubjedivanja stranackog vrha. U dosadašnjem radu, postigao sam znacajne rezultate, koji su objektivno mjerljivi i prostim poredjenjem sa situacijom od prije dvije i po godine.

No, politicke ocjene uvijek se mogu prilagoditi prema politickom interesu i upravo tako, pokušavaju da omalovaže moj predani rad.

Kako god, meni je bila cast da na tako visokoj poziciji radim za moju zemlju. Zato cu, kada bude odredeno, otici uzdignuta cela", stoji u saopcenju koje potpisuje ministar Sadovic.

____________________________________


2. Saopstenje Ambasade SAD: Odluka o Sadovicu u rukama vlasti BiH

Komentirajuci izjavu ministra sigurnosti BiH Tarika Sadovica da vrh SDA insistira na njegovoj smjeni pod pritiscima prvog zamjenika visokog predstavnika za BiH Raffija Gregoriana i ambasadora SAD Charlesa Englisha, iz Americke ambasade u BiH porucuju da odluku o ovom pitanju treba da donesu iskljucivo vlasti u BiH.

- Odgovarajuca osnova za jednu takvu odluku treba da budu rezultati koje ta osoba postiže kao i mogucnost iskazivanja liderskih sposobnosti koje su neophodne da bi se rješavala važna sigurnosna pitanja sa kojima se BIH suocava - kažu iz Ambasade SAD u BiH.

______________________________________


3. SADOVICU, NIPOSTO NE DAJI OSTAVKU, NEMOJ RAZOCARATI NAROD DA BI SE SVIDIO BANDI

Pise: Dr. Muhamed Borogovac

Veoma je problematicna Sadoviceva recenica iz saopstenja u kojoj kaze da Gregorijan i English "ultimativno traže od predsjednika SDA Sulejmana Tihica" da ga ukloni sa pozicije ministra.

Postavlja se kljucno pitanje: Kako Americki diplomati mogu "ultimativno" traziti od Tihica nesto za sto Tihic nema nadleznosti? Naime, Tihic je samo predsjednik stranke, a Sadovic je na poziciji u drzavnoj, a ne stranackoj administaciji. Americki diplomati veoma dobro razumiju princip nadleznosti u demokratiji, jer je Amerika pravna drzava i americki nacin zivota je da se uvijek zna sta je cija nadlesnost. Kada u Americi kazete: "This is not my call." (To nije u mojoj nadleznosti.) tada odmah svaka diskusija prestaje, bez ikakve ljutnje i zamjeranja.

Sada se postavlja novo pitanje: Ako su Amerikanci zaista trazili od Tihica da smjeni Sadovica, zasto im Tihic samo nije rekao: "To nije u mojoj nadleznosti." Mogao ih je i pitati npr. na osnovu kojeg zakona ili propisa to traze. A mogao im je jednostavno kazati i da se time mjesaju u unutrasnje stvari za njih strane drzave BiH, u stvari koje nisu u njihovoj nadleznosti.

Tihic istina moze pokrenuti zahtjev za Sadovicevu smjenu, ali ne moze garantovati da ce to i proci, jer Parlament donosi odluku, a ne SDA niti Tihic, te stoga niko to od Tihica nije mogao ultimativno traziti.

Iz Sadovicevog saopstenja se vidi da je English dva puta demantovao da je trazio Sadovicevu smjenu, jednom za stampu, a drugi put direktno Sadovicu, kada mu je kazao da "SAD podrzavaju odredjenu politiku, da se ne bave pojedincima". To je savrseno jasan odgovor covjeka koji drzi do svog kredibiliteta. U ciganluku se kune i pravda u slicnim situacijama, ali to necete dozivjeti od prosjecnog Amerikanca, a kamo li od diplomate. Americki diplomata koji drzi do sebe je "cool", a to znaci da upotrebljava veoma malo rijeci, ali te rijeci znace mnogo, jer on stoji iza njih i znaci da sigurno nece slagati.

Zato vidimo da Sadovic nije mogao doci do zakljucka o "ultimatumu" na osnovu Englishovog ponasanja? Prica o "ultimatumu" je mogla poteci jedino od Tihica i doci do Sadovica preko Tihicevih "konfidansa". Pitanje je koliko se Tihicu i njemu odanim ljudima moze vjerovati?

Ne tvrdimo ovdje da Gregorijan i English nisu nista govorili Tihicu o Sadovicu, jer niko osim njih i Tihica ne moze to tacno znati. Medjutim, tvrdimo sta god da su govorili to nije mogao biti "ultimatum", jer Sadoviceva smjena nije u Tihicevoj nadleznosti, niti je trebalo imati ikakvog uticaja na Tihica, jer Sadovic nije njihov posao, nego nas. Osim toga, tvrdimo da je Tihic imao stotinu nacina da zastiti Sadovica od neprincipijelne intervencije da je htio, bez ikakvog rizika za sebe. Sjetimo se da Tihic nije imao nikakvih problema kada je zalupio vrata Donaldu Haysu. Znaci, Tihic se ne plasi Amarikanaca. Ocigledno on se ovdje samo krije iza navodnih "ultimatuma". Tihic planiranu smjenu Sadovica svaljuje na Amerikance, isto kao sto je njegov politicki mentor Alija Izetbegovic svoje izdaje svaljivao na "svijet".

Na kraju, primjetimo da je u gore citiranom saopstenju Ambasade SAD-a jos jednom jasno receno da je eventulana smjena Sadovica u rukama BiH Vlasti.

Iskoristimo priliku da se sjetimo mnogobrojnih izdaja BiH koje su Alija, Silajdzic, Lagumdjija i ostali pravdali navodnim pritiscima svijeta. Postavlja se pitanje: Zar i oni nisu mogli postupati ovako kako Sadovic sada radi; zar nije npr. Alija mogao kazati makar pred smrt da je natjeran da potpise Dayton. Time bi nam ostavio mnogo vece sanse da spasimo domovinu. Ili na primjer, zar to ne bi mogao uraditi sada Silajdzic. Problem je sto je svima njima navodni pritisak svijeta bio samo izgovor za izdaju, bas kako je to sada Tihicu.

Sto se tice Sadovica, njegov problem je sto on u stvari ne shvata da je Tihic neprijatelj BiH, te zato kada vidi Tihicevo izdajnicko ponasanje on nije u stanju da ga ispravno objasni, nego nalazi neka iracionalna objasnjenja kao sto je npr. ovo da mu Tihic podmece zbog Amerikanaca, a ne zbog Dobrovoljacke. Zasto se ne upita, kako to da Tihic i pored navodnog dugotrajnog pritiska Amerikanaca nije nista poduzimao protiv Sadovica, nego je kenuo u akciju tek poslije Sadovicevog uspjeha sa Dobrovoljackom?

Zato gosp. Sadovicu, nemojte donositi nikave preuranjene zakljucke i odluke, NE DAJITE OSTAVKU NI PO KOJU CIJENU.

Dr. Muhamed Borogovac

_______________________________


4. DIFERENCIJACIJA U SANDZAKU

Usvajanje Deklaracije protiv kršenja prava Bošnjaka i muslimana putem diskriminacije i daljeg administrativnog rasparcavanja regije Sandžak jeste jedan od najznacajnijih dogadaja za Bošnjake u posljednjih nekoliko godina.

Ucesnici skupa, potpisnici ove Deklaracije, pokazali su visok stepen nacionalne i politicke svijesti i odgovornosti. Skup je pokazao najviši stepen nacionalnog konsenzusa Bošnjaka.

To što narodni poslanik Munir Poturak i predsjednik Narodnog Pokreta Sandžaka Džemail Suljevic nisu postpisali Deklaraciju nipošto ne umanjuje njenu vrijednost, vec naprotiv pokazuje da je politicki put Bošnjaka izmedu ove dvije krajnjosti.

Skoro identicni komentari Esada Džudževica, Munira Poturka i Meha Omerovica jesu novina u retorici sandžackih politickih faktora i time ocito zapocinje nova etapa sandžackog politickog života sa režimskim scenarijem zbližavanja ili ujedinjavanja dvije godinama sukobljene politicke partije (SDA i SDP) sa ciljem formiranja režimskog bloka protiv interesa Bošnjaka i Sandžaka.

Ovim se definitivno ide u pravcu principijelnog razvrstavanja na one koji su u ovom važnom istorijskom trenutku stali uz beogradski režim i one koji su ostali uz svoj narod.

Potpredsjednik Mešihata

Muftija Rešad ef. Plojovic

____________________________________


5. NE ZABORAVI JULI

Osvanuce jednom jutro
Nad srebrnim poljima
Zagrlice majka sina
Što dugo j' ga cekala.

I ljubice dugo majka
Izmuceno, blijedo lice
Milovat ce crnu kosu
Gledat mu u nausnice.

I vjerovat ne ce htjeti
Da se zbila Srebrenica
Al u oci pogledat mu
Nece smjeti mucenica

Jer umjesto u svatove
U dom snahu da dovede
U smrt ga je ispratila
Uz dzelate sto ga slijede

A u ocima djecaka
Ispod gustih trepavica
Sva se tuga svijeta slila
Tuga zvijezda padalica

Muharem Mujcinovic
__________________________________


6. Dvore gradi Ceric efendija

Zaškripiše Audija gume
Kadrovici pristigli sa džume
Pa svecano potpisuju cage
Tranzicijski begovi i age
Efendija Ceric dvore gradi
Pepsijem se on rujnijem sladi
Na hastalu sahani su puni
Cujte, veli, braco i tajkuni
Bager prvu zapocinje fazu
Sutra clanak bice u Avazu
Povladjuje, glavom klima
Tajkun-beg što nebodera ima
Na minderu zasjeo je lobi
Efendija Ceric mudro drobi
Vijest mu je pristigla do uha
Bunu digla Bukovica Gluha
Optužuje novinare znane
Islamofobe i din-dušmane
Pozvao se na dragoga Boga
I Sigmunda Freuda velikoga

Cujte, braco, kako iz Cikaga
U Zagreb je doš'o tražit vraga
Snove snio, ambicije krio
Rezervni je tamo imam bio
Mocni KOS ga popeo na mimber
U Saraj'vo zovnuo na himber
Da Bošnjake utjera u suru
Da im bude šerijatski guru
Kralja Fahda pristigla hedija
Krojila se od nje ahmedija
Krojio se kaftan vezen bijeli
I kadrovska politika, beli
Komad velik ost'o od kolaca
Pa on dvore gradi sred Kovaca
Pa on veli tajkun-begu ovo
Da napiše u Avazu slovo
Dušmani nam din i iman blate
Fahrudine, tajkunu i brate
Dvore gradit veliki je sevap
Rece pa u usta stavi cevap
Što iz stranke što oni iz vlade
Složna braca stojnu kucu grade
Alijin ce Bakir ridje brade
Izdati im dozvolu da rade
Tu do njega Brankovicu sjedi
Efendiju sluša dok besjedi
Da mu daš da cuva dvije ovce
Izgubio taj bi tri doslovce
Iz budžeta nudi vel'ke novce
Postao je cimbenik i gazda
Nedostupan mobitel mu vazda
Sa njegove desne sjedi strane
Iz bolnice Gavran Kapetane
Na hafizu sedam ljutih rana
Od kick-boksa, žena i dušmana
Još tu ima za stolom momaka
Privrednika, hadžija, Bošnjaka
Eglenišu, dragog Boga slave
Finansijsku konstrukciju prave
Može im se, nisu iza brave
Sve od roda dobra kamarila
Što šejtanska veli sedma sila

O tome je dosta bilo price
Da cujemo sada kako nice
Nad Saraj'vom gradom kula
Što je zida iz Visokog mula

Šta se ono nad šeherom bijeli
Bakir-beže sitan konkurs šteli
Na karticu mece gutu para
Pa on zove pajdu neimara
Bagere je sakupio obnoc
I kranove uz Božiju pomoc
Objekat se brzo dici mora
Veci, ljepši i od Merkatora
Kaže reisu Radon iz Avaza
Da se objekt vrti kao Plaza
Pa kad ne zna ni kud bi ni šta bi
Daljinskim ga okrene ka Cabi
Još mu rece otprilike c'jenu
Da se avdest uzme u bazenu
Nije problem, ostace i para
Da na vrata stavi zaštitara
Kameru da snima ko se krece
Bez najave ni Azrail nece
Skupljace se samo baška krema
Privrednici, hadžije, ulema
Za rijaset vec su dali lovu
Kraj temelja uce bager-dovu
Bakir uz'o samo deset posto
Da bi islam u državi opst'o
Pismo pišu studenti sa faksa
Da islamska ovo nije praksa
Raja nema ni posla ni hljeba
Da li stvarno taj rijaset treba
Vec imamo i Bosmal i Plazu
Treba raji para za džennazu
Njima reis kaže: šta vi znate
Po Bolonji avdest uzimate
Iz medžlisa da li iko znade
Uz Božiju pomoc ko 'no krade
Ko to pije samo Colu, kafu
Petkom ko je u prvome safu
Ima l', braco, indicija, slutnja
Il' je suhog zlata vrijedna šutnja
Za ahiret ko to šteka lovu
Pa iz petnih žila uci dovu

Zinula je guzica kod mule
U Saraj'vu gradu zida kule
A sa neba mjesec mu se smije
Jerbo mrak je ispod ahmedije

__________________________________


7. BiH MEDIJI BOJKOTUJU BOSNJACKE PJESME O RATU

Javljam se povodom nastupajuceg dana zalosti, 11.jula, dana genocida koji se desio u Bosni i Hercegovini, nasoj Srebrenici. Taj dan nas podsjeca na sve strahote koje su se desile nasem napacenom narodu, da to nikada ne zaboravimo niti oprostimo za zlocine pocinjene nasim najmilijim sugradjanima.

Trebamo se boriti svim sredstvima protiv cetnika koji ni danas ne miruju i pokusavaju sve da to minimiziraju, poricu kao da se to nije ni dogodilo. Nasi gradjani, istinski patrioti daju podrsku borbi za istinu i nasu Bosnu.

Tako je bilo i neki dan u Becu gdje sam na prijemu upoznala naseg Bosanca Tuzlaka Semira Jusufovica, koji je otpjevao nekoliko svojih pjesama, Logor, Izbjeglica..i dr. Slusajuci ih svi smo zaplakali, jer pjesme su divne i covjek je tako lijepo preslikao sav taj nas izbjeglicki zivot, nasu patnju i stradanje koje smo mi Bosanci dozivjeli u ratu. Sve nas je dirnulo. Prisla sam mu i pitala kako da nisam do sada cula te pjesme?? Rekao je da postoje vec dugo, u ratu je izgubio suprugu, rodjake, prijatelje koji su u logorima ubijeni i da su te emocije pretvorene u tuzne melodije pjesme. Kaze da je najvise razocaran Bosanskim medijima koji nisu htjeli emitovati pjesme rekavsi mu da to vrijedja jedan narod (Srpski")?! Bila sam sokirana kad sam to cula i ne mogu shvatiti zar imamo toliko izdajnika u nasim redovima?! Zar istina da se krije?! Zbog toga se javljam i saljem Vam par pjesama ovoga divnog covjeka, Bosanca i patriote, i zelim i molim Vas da Vi sta ucinite, i posaljete svim nasim istinskim patriotskim medijima, udruzenjima, neka se cuje i zna istina. Imamo toliko filmskog materijala stradanja nasih ljudi u logorima i kombinovati te snimke sa ovim divnim melodijama dobile bi te slike jos vise na "TEZINI" tog naseg stradanja.

Jer i pjesma je jedno od sredstava odbrane od lazi cetnika i nek znaju i nek ih podseca da zaboraviti necemo nikad i da cemo se boriti za nasu jednu i jedinu BOSNU I HERCEGOVINU!!!

Selam iz Austrije od Sanele J.
-----

Postovana gosp. Sanela, izuzetno nam se svidjela pjesma "Logor", pa ju je za You Tube, jedan nas kolega koji je i sam bio zrtva genocida, pripremio onako kako ste i predlozili. Evo linka pa pogledajte.

http://www.youtube.com/watch?v=KqFNI9axGis

__________________________________


8. Ko montira robiju Alijinom sinu?

Špekulacije o pokušaju kriminaliziranja Bakira Izetbegovica izaziva konsternaciju i opravdano ogorcenje...

11.07.2009. 21:00

Prema monstruoznoj špekulaciji koja posljednjih dana kruži medju sarajevskim advokatima, u toku je finale višemjesecne prljave kampanje da se na robiju gurne Bakir Izetbegovic, sin prvog predsjednika nezavisne BiH, rahmetli Alije Izetbegovica.

Ako doista ima istine u onome što politicka caršija i obavještajni krugovi prepricavaju, plan je da osudjeni kriminalac i reketaš Muhamed Ali Gaši, u zamjenu za dobivanje nezaslužene slobode kroz status svjedoka pokajnika, optuži upravo Bakira Izetbegovica da je on, navodno, njegov mafijaški pokrovitelj i nalogodavac.

Prljavi scenarij

Drakonska kazna koju je Gaši dobio zbog brojnih kriminalnih djela i reketarenja u ovdašnjoj je javnosti u prvom redu shvacena kao pouka i opomena svim kriminalcima da pravna država ima namjeru da se s njima obracuna i da o tome postoji opcedruštveni konsenzus.

Medjutim, niko ko vjeruje u neovisnost sudske i tužilacke vlasti ne može prihvatiti da se i danas, nakon provedene reforme pod nadzorom i uz asistenciju medunarodne zajednice, može dogoditi da notorni kriminalac po politickoj direktivi mracnih sila tereti uglednog bošnjackog politicara bez dokaza, bez procesa i bez drugih svjedoka, i da u tome ima podršku nekih tužilackih i medunarodnih krugova.

Bosanskoj javnosti, a posebno bošnjackoj, ako se ovaj prljavi scenarij pokuša provesti, teško ce se moci objasniti da je moralno i društveno prihvatljivo da ucijenjeni kriminalac Gaši može lažno optužiti Bakira Izetbegovica, izaci na slobodu i u zatvor strpati nevinog covjeka.

Ispalo bi da se bilo koji kriminalac može nagoditi s tužilaštvom i da bilo kojeg bošnjackog lidera i uglednu bošnjacku licnost može oklevetati i otjerati na robiju.

U svemu se, naravno, mogu prepoznati i prsti zloglasnog dogovora iz Karadordeva. Namjera je da se nastavi satanizacija porodice Izetbegovic, da se tobože dokaže da je Alija ipak bio ratni zlocinac i islamski fundamentalista i da je njegova kriminogenost nasljedna, odnosno da je i njegov sin navodno kriminalac koji, tobože, stoji na celu najprljavije ulicne mafije, i da ga zbog toga treba zauvijek ukloniti iz politike i iz kruga onih koji odlucuju i predstavljaju nacionalne i svake druge interese bošnjackog naroda.

Nema sumnje, guranje Bakira Izetbegovica u zatvor bez ikakvih dokaza o njegovoj krivici, osim što nije spreman da odustane od principa zaštite legitimnih interesa svog naroda, svoje vjere i Bošnjaka kao politickog faktora u BiH, zasigurno bi izazvalo haos u državi.

Jer, ovakav scenarij ne može proci bez ozbiljnih i teških posljedica, i naravno da u njegovom korijenu leži matrica iz Karadordeva o podjeli BiH, te uništenju Bošnjaka kao naroda i politickog faktora.

Blacenje uglednika

U pitanju su metode koje je koristila i zloglasna UDB-a u vrijeme komunisticke vlasti. Samo što su tada kriminalci korišteni kao egzekutori i izvršitelji fizicke likvidacije politickih protivnika, a danas neki krugovi ocito misle da se kriminalci mogu dobro iskoristiti u blacenju politickih predstavnika i uglednika jednog naroda i njihovom guranju u zatvor samo zato što slijede i žive sa geslom rahmetli Alije Izetbegovica: Velikim Bogom se kunemo da robovi biti necemo!

Zbog svega i ne cudi da informacija o pokušaju kriminaliziranja Bakira Izetbegovica preko osudjenog reketaša Muhameda Alija Gašija izaziva konsternaciju i opravdano ogorcenje. Istovremeno, ocvrsnula je uvjerenost da bi pokušaj provodjenja takve šokantne podvale mogao dodatno otrijezniti i izvesti na ulice Bošnjake, godinama marginalizirane u obavještajnim, sudskim, tužilackim i policijskim službama i nepravedno stigmatizirane zbog balasta islamskog terorizma.

Prema kome ce njihov bijes biti okrenut nije teško pogoditi. Da li su, medutim, inspiratori i nalogodavci guranja Bakira Izetbegovica u zatvor spremni snositi i posljedice svoje nerazumne i opasne nakane?

Islamofobija slabi u SAD, a jaca u BiH i Sarajevu

U trenutku kada citav svijet s olakšanjem i odobravanjem gleda na politiku novog predsjednika SAD Baraka Obame (Barack), kada muslimani širom planete aplaudiraju historijskom govoru koji je predsjednik Obama nedavno održao u Kairu, kada pošast islamofobije jenjava i u Americi, u BiH i Sarajevu imamo potpuno drugaciju sliku.

Sudeci prema pisanju pojedinih novina te izvještavanju javnih RTV servisa, u BiH je, suprotno trendu u svijetu, pojacana opasnost od islamskog terorizma, ovdje su na udaru najviši vjerski velikodostojnici, a aktivnosti Islamske zajednice pokušavaju se strogo ograniciti na džamijske zidove.

Štaviše, u javnosti je stvoren dubok utisak da u BiH neki medunarodni krugovi i predstavnici još nisu izašli iz klišeja koje je uspostavila omražena administracija Džordža Buša (George Bush) i da kod njih još vladaju stari i iskrivljeni stereotipi o bosanskim muslimanima i Bošnjacima kao narodu.

Stalna meta cetnicke propagande

Bakir Izetbegovic godinama je meta medija pod utjecajem cetnicke i velikosrpske ideologije iz Beograda. O njemu su objavljivane najmonstruoznije laži i konstrukcije, a sve u cilju njegovog svodenja na razinu mafijaškog bosa. Racuna se da ce stalnim ponavljanjem laži o njegovim navodno kriminalnim poslovima ta laž jednom zazvucati kao istina s kojom ce se pomiriti i Bošnjaci.

Autor: Fadil MANDAL

________________________________


9. KOMENTAR: NIKO NE BI VJEROVAO GASHIJU DA ON NEMA DOKAZE PROTIV BAKIRA I.

Ako Gasi sada progovori, onda se Bakir treba bojati samo ako Gasi ima dobre dokaze protiv njega. Ko bi vjerovao jednom takvom kriminalcu kao sto je Gashi, ako on nema dokaze za ono sto govori? Ako Gasija eliminisu, znajmo da su to ponovo Bakirovi placenici na djelu.

Ja vjerujem da je Izetbegovic Gasijev nalogodavac za ubistvo Cele, i to upravo zato sto je Celo bio opasan Izetbegovicu jer je Izetbegovic naredio Celi da ubije Jozu Leutara. Celo je malo prije smrti dao izjavu da ga se vlasti (SDA) boje jer zna odredjene stvari. Najvise je Bakir mogao izgubiti ako Celo pocne da govori.

Vjerujem da Bakir jeste vodja kriminalne organizacije. Sigurno ima sredstva za to. Sjecam se dobro da se Alija javno hvalio da je on licno dobio 10 MILIJARDI dolara pomoci BiH u ratu za naoruzavanje. Ali, taj novac koji nisu isli kroz redovne kanale RBiH, nego kroz neke Alijine "provjerene" ljude. General Sefer Halilovic je rekao da ih Armija BiH nije dobila jer se mogla fino naoruzati sa samo 2% tih para. Nesto od tih para mora neko sada posjedovati. Ne moze se tolika svota tako brzo ni “oprati” ni potrositi i sigurno Bakir to koristi za svoje poslove.

A sto se tice Avazove prijetnje da ce Bosnjaci izaci na ulice da spasavaju Alijinog sina, od toga nema nista. Bosnjaci bi mogli izaci na ulice, ali to bi bilo narodno slavlje kada se Izetbegovic nadje pred licem pravde. Samo se nadamo da ce biti osudjen za sva zlodjela koja je zajedno sa Alijom uradio ovom narodu i Republici Bosni i Hercegovini.

Tarik.

________________________________


PREGLED MEDIJA


10. NAPUSTANJA HDZ-A U KORIST HDZ 1990

Mostar/Bihac (RTM) - Vijecnik opcinskog vijeca Bihac dr. Roman Juric, kao i brojni ugledni Hrvati sa podrucja opcine Bihac odlucili su napustiti HDZBiH i prijeci u HDZ1990.

Osnovni razlog, po njihovim rijecima, je katastrofalno stanje u HDZBiH i privatiziranje stranke od strane pojedinaca kojima interes hrvatskog naroda nije prioritet, saopceno je iz HDZ-a 1990..

Dr.Roman Juric, koji je na listi HDZBiH za opcinske izbore dobio najveci broj glasova, imenovan je za predsjednika Inicijativnog odbora HDZ1990 za opcinu Bihac.

U inicijativni odbor su imenovani i sljedeci clanovi HDZ1990: Zvonko Slipcevic, dipl. pravnik, Jasmina Jelic, dipl. pravnik, Danijela Juric, dipl. pravnik, Tomislav Bakovic, med. tehnicar, Mate Velic, grad. tehnicar, Tomislav Jankovic, penzionisani oficir, prof. Vinko Šantic, Marjan Mihic, penzionisani kapetan, Marijan Juric, Stipo Celan, ecc., Danijela Curic, hemijski tehnicar, Ive Curic, Stipe Prša, penzionisani kapetan, navodi se u saopcenju.

(RTM.ba)

__________________________________


11. HOS-OV PRIJEDLOG UREDJENJA BiH

http://www.youtube.com/user/HOSBiH

KOMENTAR: Zahvaljujemo se gosp. Hasanbegovicu na prilogu. Medjutim, problem sa prijedlogom HOS-a je taj sto on nema nikakvo pravno uporiste. To je samo zelja jedne grupe ljudi i kao takva nema nikakvu prednost nad bilo kojom drugom zeljom, bilo koje druge grupe ljudi, npr. SDS-a, ili SDP-a, ili SSD-a.

Jedino sto bi moglo pomoci Bosni i Hercegovini u borbi za njeno ocuvanje je insistiranje da nam se vrati Ustav Republike BiH, jer nam je on otet agresijom i genocidom.

Kada ti neko otme kucu, nemas pravo traziti neciju tudju kucu, nego samo tvoju, onu koja ti je oteta. Isto tako, mi nemamo pravo zahtijevati da nam se dade Americki, ili Svajcarski ili SDP-ov ili ovaj HOS-ov ustav, nego samo imamo pravo traziti da nam se vrati onaj ustav kojeg su nam oteli nezakonitim sredstvima, agresijom i genocidom, koji je jedini nase legalno "vlasnistvo".

Pisanjem raznih lijepih zelja za ustavnim uredjenjem samo se u stvari postize suprotan efekat, pred ocima svijeta odricemo se naseg zahtjeva da nam se vrati nas legalni Ustav Republike BiH.

Nacionalni kongres Republike BiH ostaje na zahtjevu da nam se vrati legalni Ustav Republike BiH, i narod nam se ubrzano pridruzuje u tom zahtjevu.

M. B.

_________________________________


12. Nasa Bosna broj 18

nalazi na stranici http://bihplatform.nl/bh/ u rubrici Novine http://bihplatform.nl/bh/


************************************************

No comments: