Sunday, July 19, 2009

#623 UKIDAJU NAM "DAN DRZAVNOSTI" I "DAN NEZAVISNOSTI"‏

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

18. juli 2009.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 623

http://nkrbih.blogspot.com/

SADRZAJ:

1. UKIDAJU NAM "DAN DRZAVNOSTI" I "DAN NEZAVISNOSTI"

2. BOSNJACI MOGU BLOKIRATI UKIDANJE DRZAVNIH PRAZNIKA BiH

3. Predsjedništvo SDA: Pokrenuta procedura za Sadovicevu smjenu

4. SADOVIC NIJE IZMISLIO GREGORIANOVU I ENGLISHOVU TAJNU POLITIKU

5. UVAZAVATI TAJNU POLTIKU PROTIV SEBE JE KAO POMAGATI LOPOVU DA TE POKRADE

6. TIHIC - BOSNJACKI SHAH SHUJA

7. NE MOZETE U EVROPU JER NISTE ZNALI SACUVATI DRZAVU

8. CERICEVA HUDBA U POTOCARIMA, NOVO PRANJE CETNICKIH ZLOCINA

9. HOCE LI DIJASPORA BiH ZABITI NOŽ U LEÐA VLASTITOJ DRŽAVI PREDLAŽUCI NOVI USTAV UMJESTO DA ZAHTJEVA POVRATAK LEGALNOG PREDRATNOG USTAVA REPUBLIKE BiH

10. SVI "BOSNJACKI" POSLANICI GLASALI ZA PODJELU SANDZAKA, SUPROTSTAVILI SE SAMO RIZA HALJIMI I CEDA JOVANOVIC

PREGLED MEDIJA

11. SADOVICEV INTERVJU U "DANIMA"

12. STRANICA O SREBRENICI NA ENGLESKOM

13. POSAVINA: NE TREBAMO TRAZITI PRAVA OD SRBA, JER NE BI NAM IH ODUZIMALI, DA BI IH VRACALI

----------------------------------------------------------------------------------------
Ovaj Glasnik ide na 32,825 ispravnih adresa. Za primanje Glasnika prijavite se na adresu: [mailto:Bosanski_kongres@hdmagazine.com]

If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your e-mail address will be promptly deleted.
_______________________________________________________________


1. UKIDAJU NAM "DAN DRZAVNOSTI" I "DAN NEZAVISNOSTI"

Iz prijedloga zakona o praznicima izbaceni Dan državnosti, Dan nezavisnosti i 11. juli Za državne praznike predloženi su Nova godina, Prvi maj, Deveti maj - Dan pobjede nad fašizmom i dan Evrope, te 26. juni - Dan podrške žrtvama nasilja...

16.07.2009. 15:36

Savjet ministara BiH utvrdio je vecinom glasova Prijedlog zakona o praznicima BiH i neradnim danima, kojim se predvida da cetiri dana u godini budu državni praznici za sve gradane u BiH.

Za državne praznike predloženi su Nova godina, Prvi maj, Deveti maj - Dan pobjede nad fašizmom i dan Evrope, te 26. juni - Dan podrške žrtvama nasilja, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Neradni dani u BiH bili bi vjerski praznici pripadnika islamske, pravoslavne, katolicke i jevrejske vjeroispovijesti.

Iz Savjeta ministara podsjecaju da BiH nema jedinstvenu zakonsku regulativu praznika, zbog cega se o neradnim danima za državne organe, privredna društva i druga pravna lica odlucuje za svaki slucaj posebno.

Autor: Srna

_________________________________


2. BOSNJACI MOGU BLOKIRATI UKIDANJE DRZAVNIH PRAZNIKA BiH

Pise: Dr. Muhamed Borogovac

Svi dobro znamo da srpski predstavnci u vlasti blokiraju sve sto po njima na bilo koji nacin ugrozava RS. Nema nikakvog razloga da bosnjacki predstavnici ne blokiraju ovaj zakon o drzavnim praznicima kojim se ocigledno cini jos jedan veliki korak ka poptunom ukidanju drzave BiH i pretvaranju Bosnjaka u Palestince Evrope.

A ako bosnjacki predstavnici blokiraju usvajanje zakona, onda na snazi ostaju stari zakoni PO KOJIMA IMAMO NASE DRZAVNE PRAZNIKE, 25 novembar, Dan drzavnosti i 1. mart, Dan nezavisnosti. Predstavnici RS nece ni da diskutuju o onim stvarima koje su povoljno rijesene po RS. Zasto bi mi uopste diskutovali o drzavnim praznicima kada po sada vazecim Zakonima Republike BiH o drzavnim praznicima, koji vrijede sve dok se ne usvoje drugi, imamo i Dan drzavnosti, 25. novembar i Dan nezavisnosti, 1 mart.

Nema nikakvog problema sto u RS ne priznaju te praznike. Pa sta mozes drugo ocekivati od cetnika koji su pravili genocidnu tvorevinu? Zasto bi ih mi prestali priznavati?! Zar samo zato sto nam to cetnici kazu?

Zatim, to sto cetnici priznaju postojece zakone samo njih stavlja u polozaj pobunjenika protiv zakona, koje ce kad tad morati postovati. Ako sada bosnjacki predstavnici prihvate ovaj Zakon, onda time stavljaju Bosnjake, Srbe i Hrvate kojima je na srcu cjelovita Bosna i Hercegovina u polozaj pobunjenika protiv zakona.

Izetbegovic, Silajdzic i Tihic ce uci u istoriju svijeta kao cetnicki agenti koji su iznutra omogucili genocid nad jednim evropskim narodom, ali to nasoj djeci i unucima nece nista pomoci, jer ce biti prekasno da se poniste rezultati njihovog podmuklog rada.

Robujte robovi ropski.

_________________________________


3. Predsjedništvo SDA: Pokrenuta procedura za Sadovicevu smjenu

Uz samo dva glasa protiv, predsjedništvo SDA donijelo je odluku da od Vijeca ministara zatraži smjenu ministra sigurnosti Tarika Sadovica. Osim Sadovica, protiv ove odluke glasao je još samo Salko Sokolovic koji je nakon sjednice izjavio kako smatra da ne postoje razlozi za Sadovicevu smjenu.

Sadovic je na sjednici zatražio da mu se obrazloži zahtjev za smjenu, te da mu kažu koji to strani zvanicnici umjesto njih vode kadrovsku politiku stranke.

Sjednici nije prisustvovao Bakir Izetbegovic koji je u nekoliko navrata takoder izjavljivao da Sadovic ne treba biti smijenjen bez detaljnog objašnjenja.

Predsjednik SDA Sulejman Tihic kazao je pak kako ce uz prijedlog za Sadovicevu smjenu biti poslano i detaljno objašnjenje zbog cega se traži Sadoviceva smjena. Pojasnio je kako su nezadovoljstvo kako stranih, tako i pojedinih domacih institucija kao i rezultati njegovog dosadašnjeg rada medu tim razlozima.

Na naš upit da li ce uz zahtjev za Sadovicevu smjenu biti poslan i prijedlog kandidata koji bi ga trebao zamijeniti, Tihic je kazao kako je procedura takva da se kandidat predlaže tek nakon što se okonca smjena. O imenima ponovo nije želio govoriti, uz napomenu da u SDA ima jako mnogo kadrova koji mogu preuzeti tu funkciju. Kazao je kako ocekuje podršku ostalih stranaka u Parlamentu, kao i svih poslanika SDA. Dodao je kako Sadovicevo mjesto u Predsjedništvu SDA nije upitno.

_______________________________________


4. SADOVIC NIJE IZMISLIO GREGORIANOVU I ENGLISHOVU TAJNU POLITIKU

Piše: Sven Rustempašic

Nemam niti najmanje sumnje da je istinita tvrdnja Ministra Tarika Sadovica da je njegovu smjenu tražio Raffi Gregorian, kao i Ambasador Sjedinjenih država English, u Sarajevu. Jer, postoji javna, formalna americka politika u i o BiH, a to je prema Internacionalnom pravu, prema Povelji UN, prema diplomatskom protokolu. Po tim javnim, zvanicnim temeljima americke politike, jasno je da je Ambasada SAD u Sarajevu dala izjavu za javnost u kojoj se ogradjuje od tvrdnji da je od Tihica tražila Sadovicevu smjenu.

Ali, pored javne, formalno-pravne politike SAD, postoji i tajna politika, koja se bazira na americkoj temeljnoj spoljnopolitickoj odrednici vec decenijima, da se oslanja na veleizdajnike svoje države u svim državama, po prinicipu ¨he is a son of a bitch, but he is OUR son of a bitch¨, što je davno nekada ustvrdio jedan americki predsjednik kada su ga pitali zašto podržava diktatora u jednoj latinsko-americkoj državi. Ovdje je njihov "son of a bitch", ustvari Sulejman Tihic, koji sve cini da odradi posao za Beograd, nego se i ulizuje Amerikancima - te ga je stoga Potpredsjednik Joseph Biden pohvalio kada je došao u Sarajevo nedavno. Tihic je hulja koja ce obaviti sve da opere krvave ruke internacionalnoj zajednici, kao i srpsko-hrvatskom paktu protiv RBiH, a posebno protiv Bošnjaka kojima je to jedna i jedina maticna država.

O Raffi Gregorianu je sve jasno bilo prije nekoliko mjeseci, kada je propagandno i siledžijski djelovao po pitanju usvajanja amandmana na Aneks 4 po pitanju Brckog. Tom je prilikom Gregorian iznjeo u Sarajevu niz ociglednih i totalnih neistina, te je otvoreno silovao stvar u korist Republike srpske, a od emisije TV Hayat, ¨Centralni dnevnik Senada Hadžifejzovica¨ je dobio preko 30 minuta te kljucne emisije subotom, da sve svoje laži bez ikakve kontra-retorike od bilo koga, pa niti od Senada H., iznese u javnost. Tom prilikom smo i ja i Musadik tacku po tacku oborili glavne argumente Raffi Gregoriana, sto je objaljno u raznim medijima na internetu.

Ustvari, taj Gregorian je pravoslavac, pa je to vjerovatno jedan od njegovih glavnih pokretaca da je toliko pristrasan u korist genocidnog projeta protiv "bosnskih muslimana".

On je o Brckom prije nekoliko mjeseci javno izrekao toliko bestidnih laži i prevara, da je to za svakog diplomatu blamaža, ali ne za Raffi Gregoriana. Ujedno, on je ustvari oficir Pentagona, koji je nacinio neki jadni doktorat, i koji je 10 i više godina u BiH, a sa pozicije drugog funkcionera u OHR-u provodi tajnu politiku uništenja države BiH i nagradjivanja Genocida nad bh muslimanima. Nema nikakve sumnje da Gregorian provodi antibosansku politiku, i da u tome procesu pritisce i ucjenjuje razne tzv. bošnjacke lidere, što je cest slucaj ovdje, jer se odvija mnogo diskretnih sastanaka iza kulisa, iza fasade diplomacije i pravnog poretka, u kojima se "pritiscima" ruši država BiH! U tome je Sadovic totalno u pravu, i on je imao kuraži da to javno saopci, jer to provincijski kompleksaši poput Tihica, koji je ujedno odabran upravo zato jer je UDBA-š, provode u djelo.

Svjetska politika u BiH se ne vodi samo otvorenim, pravnim, protokolarnim diplomatskim kanalima, nego i tajnim kanalima, a ovom prilikom je Ministar Tarik Sadovic eksponirao jedan takav tajni kanal, o kojemu godinama znam što trebam znati, a koji ustvari štiti javni image SAD, dok u tajnosti i pod ucjenama uništava državu BiH. Svako onaj ko to ne shvata ili ko to prikriva, ustvari radi i protiv RBiH, i protiv Bh. gradjana, i protiv Bošnjaka i protiv muslimana!

_______________________________________


5. UVAZAVATI TAJNU POLTIKU PROTIV SEBE JE KAO POMAGATI LOPOVU DA TE POKRADE


Pise: Dr. Muhamed Borogovac

Postavlja se kljucno pitanje: "Da li tajna politika pojedinih Americkih ili Evropskih ambasadora imalo opravdava nase politicare za njihova djela protiv drzave BiH?"

Odgovor je jasan: "Ne opravdava ni malo."

Ne opravdava zato sto ono sto nije legalno, sto se mora traziti tajno, mimo legalnih (javnih) puteva, to ne mora ni biti izvrseno. Jer tajno se krade i vara, a javno se posteno radi.

Kada neko nesto tajno radi to je zato sto se boji da ce biti otkriven, jer ako bude otkriven (uhvacen) bice dokazno da je neposten, prljav, izgubice ugled i kredibilitet, bice hostapler, spletkaros itd., ukratko bice izlozen blamazi od koje se mozda nikada nece ni oporaviti.

Zato, nejasno je zasto Bosnjacki politicari ne izloze blamazi svakoga onoga ko od njih tajno trazi da urade nesto protiv Bosne i Hercegovine. Uvazavati zelje onih koji tajno traze da obavljas neke necasne radnje protiv drzave koju zastupas je kao da pomazes svoga neprijatelja da ti naudi ili kao da pomazes lopova da te pokrade. Stvarno moras biti nastran i retardiran, sa ugradjenim robovskim chipom, ako mislis da se moraju slusati stranci cak i kada od nas traze da uradimo nesto protiv naseg vlastitog interesa.

Sta se dogodilo Sadovicu sto je otkrio spletku? Bas nista? Samo je dobio od Americke ambasade potvrdu da o njemu trebaju jedino BH institucije odlucivati, a nikako Amerika. Sadovic gubi ministarsku poziciju ne zbog Amerike, nego samo zato sto to Tihic zeli. Tihicu je samo ispalo zgodno da se skriva iz Amerike.

Kada je 1993 godine Butros Ghali, tadasnji Generalni sekretar UN, predlozio Predsjedniku Ugande (koji je bio iz plemana Tutsi) da pregovara o podjeli Ugande sa plemenom Hutu, Tutsi ga je javno upitao: "Kako to da vi koji ste zaduzeni da stitite Povelju UN predlazete da se podijeli jedna clanica UN, suprotno Povelji UN?" I Ghali je dozivio blamazu, cime je zaradio posprdno ime u stilu urodjenika: "BuBu Ghali".

Toj BuBu Ghalijevoj blamazi je u stvari doprinio Alija koji je uvazavao sve Ghalijeve tajne prijedloge o BiH, ukljuucjuci i prijedlog da se zrtvuje Posavina, da "Srbi dobiju koridor" u cilju podjele BiH. Ghali se ohrabrio uspjehom tajne diplomatije kod Alija i Tudjmana pa se zaletio kod poglavice Tutsija i dozivio blamazu. I tako Uganda ostade normalna drzava, i to poslije genocida mnogo groznijeg nego sto je bio u Bosni i Hercegovini, a Bosna i Hercegovina postade daytonski monstrum.

Dakle, poglavica Tutsija zna, a Alija, Tihic, Silajdzic toboze ne znaju da ono sto je tajno, nikoga ne obavezuje ni na sta. To pali samo kod "Bosnjackih" predstavnika, jer su oni izdajnici i samo traze opravdanje da odrade sto god mogu za veliku Srbiju.

Interesantno, kada Amerikanci predloze nesto u korist BiH, bilo to javno ili tajno, e onda nailaze na otpor kod tih istih Bosnjackih predstavnika. Sjetimo se kako je Alija otisao u New York gdje se suprotstavio Americkim senatorima koji su htjeli da unilatelarno skinu Arms embargo Bosni i Hercegovini. Sjetimo sa kako Alija nije poslusao javnio prijedlog Holborooka da ukine SDS itd. itd.

Oni koji misle da su Amerika, Evropa, Srbija krivi za nase probleme, a ne nasi lideri, su isti kao rogonje koji krive ljubavnike svoje nevjerne zene, a ne nevjernicu.

____________________________


6. TIHIC - BOSNJACKI SHAH SHUJA

Pise: Dr. Vahid Sendijarevic

Dr. Huw Davies, professor na Stidijama odbrane na Vojnoj akademiji u Velikoj Britaniji u svom clanku pod naslovom “Da li ce se istorija ponoviti u Afganistanu” (“Will history repeat itsef in Afganistan”) koji je objavljen na web-stranici BBC-a 14.. jula ove godine, jednostavnim I preciznim jezikom objasnjava strategiju Velike Britanije u ratu koji za cilj ima potpunu vojnu i politicku kontrolu u Avganistanu. On ZAPRAVO govori o strategiji koju Srbija vrlo uspjesno realizuje u BiH

Ovo je cetvri ratni pokusaj Velike Britanije da porobi Avganistance. U prethodna tri pokusaja Britanci su bili porazeni u Avganistanu. Najtezi poraz su dozivjeli u ratu koji je 1841 zavrio sa potpunim fizickim unistenjem britanske okupacione vojske. Samo je jedan vojnik od 16 hiljada Britanski vojnika prezivio bitku koju su Avaganistanci vodili za oslobodjenje svoje zemlje u zimi 1841-e.

U jednom od narednih ratova, pored brutalne vojne sile, britanci su se koristili i sa taktikom da Avganistanci dobiju “svog” vladara u skladu sa Avganistanskom tradicijom koji ce lojalno sluziti britansku krunu. Za vladara Avganistana postavili su Shah Shuja.

Prema Dr. Davies-u pitanje uspjeha u Avganistanu vezano je iskljucivo za uspjeh da se identificiraju najodlucniji protivnici okupacije i odvoje (citaj likvidiraju) od onih cija se lojalnost moze kupiti. On dalje kaze “Razumijevanje kulture [Avganistanaca] je kriticno za uspjeh Britanaca”.

Nazalost, u slucaju Bosnjaka, najmocnije oruzje Srbije u BiH je kultura Bosnjaka po kojoj se na individualnu lojalnost neprijatelju, pa i onom koji je pocinio genocid, ili nekoj stranoj “sili” gleda kao nesto normalno i moralno. Uopste se ne postavlja pitanje otkuda milioni dolara Izetbegovicima i drugima nakon agresije i genocida, jer po Bosnjackoj kulturi ne mozes biti blizu vatre da se ne ogrijes niti blizu meda da ne laznes. Biti nagradjen za lojalnost neprijatelju je normalno i moralno. Na svaku primjedbu na odgovornost ljudi u vlastima, Bosnjaci ce odgovoriti: A sta bi ti uradio da si bio na njihovom mjestu?!

Ponasanje pojedica u vlasti koji su se zakleli da ce i po cijenu vlastitog zivota cuvati ustav i granice BiH kada su primali vlast se ne mjeri njihovim odnosom prema ustavu i granicama drzave. Sjetimo se one “Dijeli Alija ne’k je k’o avlija.”, jer eto sta Alija Izetbegovic moze kada Srbi i Hrvati nece BiH, rece Alija i slozise se Bosnjaci. Sta tu Alija moze kada svijet dijeli Bosnu, reci ce Bosnjaci.

Bosnjacima je sasvim normalno da Tihic moze smjeniti Sadovica, jer to tako "trazi Americki Ambasador". Bosnjackoj kulturi nije bitno sto je Sadovic bio uspjesan u sprecavanju Srbije da koristi Interpol kako bi zatvarala i progonila branitelje Republike BiH. Tihic otvoreno trazi da se Sadovic i svi oni koji ne budu glasali za njegovo smjenjivanje izoluju. Bosnjaci u tom Tihicevom izdajnickom zahtjevu ne vide nista nemoralno, jer Tihic slijedi svoju lojalnost Americkom ambasadoru, reci ce Bosnjaci, a to je u redu.

Bosnjacka kultura lahko pristaje da se politicki likvidira branitelj suvereniteta BiH kao sto je Zilic samo zato sto je glasao ptotiv Amandmana koji su za cilj imali legalizaciju genocidne Republike Srpske.

Vjerovatno u Evropi nema primjera naroda kao sto su Bosnjaci koji tako nemilosrdno i sistematski eilimise patriote iz redova svog naroda. Bosnjaci su vjerovatno jedini narod na svijetu koji nema nikakvog sjecanja na svoje junake iz slavne proslosti i koji svake godine u Julu mjesecu odaju pocast okupatorkim vojincima koji su poginuli pod Otomanskom zastavom u svom pohodu da porobe Bosnu.

Britanci su bili uspjesni u postavljanju kraljeva, sahova, kanova i drugih u tzv. muslimanskim zemljama na Bliskom Istoku i Centralnoj Aziji, u ne tako davnoj proslosti, a i danas, uvijek igrajuci na kartu “muslimanske vodje” po “muslimanskoj” tradiciji za porobljene muslimane. U Avganistanu je usvojen “serijatski” ustav nakon okupacije 2002-e godine. Sjetimo se da je i Taliban vladao po serijatskim zakonima. Znaci, Britancima ne smetaju hodze niti serijatski zakoni ako ih sprovode vodje i hodze lojalne Britanskoj drzavi.

Srbija je uspjesna u postavljanju vodja Bosnjacima koristeci vjeru i kmetovsku pokornost. Danas, preko dvije stotine godina od pada Otomanske imperije u BiH, Bosnjaci jos uvijek pristaju da ih vode Begovi, age i hodze. Ako rijec “balija” znaci kmet islamske vjerosipovijesti, onda naziv balija ma kako bio pogrdan odslikava realno politicko stanje Bosnjaka. Jer kako drugaciji shvatiti poslusnost Bosnjaka Izetbegovicima, Filipovicu, Sacirbegovicima, Zulfikarpasicu i drugima.

I zato nije cudo, da kako javlja BBC, ako 27 clanica Evropske Unije i Evropski parlament prihvate prijedlog Evropske komisije, gradjani Srbije ce moci putovati bez pasosa sirom Evrope od 1. januara 2010. Gradjani BiH nece imati to pravo uz gradjane jos dvije Balkanske drzave. Ocito, nema mjesta za kmetove u slobodnoj Evropi.

Slijedi veza (link) do dva citirana clanka.:

http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/8151294.stm

http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/8151518.stm

________________________________


7. NE MOZETE U EVROPU JER NISTE ZNALI SACUVATI DRZAVU

Pise: Sven Rustempasic

Ovih dana je ¨Dnevni Avaz¨ podigao veliku dreku o zabrani slobodnog (bezviznog) putovanja po državama clanicama Evropske Unije, za stanovnike koji imaju državljanstvo dejtonske ne-države, a ustvari privremene, ad hoc ¨Unije BiH¨. To je pravno i politicki sasvim ispravan stav EU, jer time ona daje svima na znanje da dejtonska tvorevina BiH, ustvari nije nikakva država, nego je doista samo privremena unija jedne države u procesu legalizacije, Republike srpske, i jedne fluidne, nestabilne i privremene federacije od 10 mini-država tj. kantona, Federacije BiH. Dakle, pošto dejtonska tvorevina BiH nije država, nego je unija jedne države u procesu legalizacije i jedne nestabilne federacije, jasno je da je EU to svojom odlukom i pokazala. Takav akt EU je, dakako, zaobišao Republiku Hrvatsku, a zaobišao je i Republike Srbiju i Crnu goru, ciji državljani mogu putovati po EU u znatno povoljnijim okolnostima nego oni koji imaju samo pasoš dejtonske ¨Unije BiH¨.

Takva situacija šteti sve one Bosance i Hercegovce koji ne pripadaju srpskom i hrvatskom narodu odn. NEMAJU domovnice (državljanstva) i putovnice (pasoše) Republika Hrvatske, Srbije i Crne gore - dakle, uglavnom nanose štetu pripadnicima gradjana BiH koji su doista gradjani RBiH, a kojih najviše ima medju pripadnicima bošnjackog naroda. Takva situacija izaziva ogorcenje kod Bošnjaka, ali to ogorcenje umjesto da se usmjeri ka odbacivanju Dejtonskog ustava i uredjenja koje on uspostavlja, ustvari putem ¨Dnevnog Avaza¨ biva usmjeravano na ¨prokletu Evropu, nepravednu Evropu, antimuslimansku Evropu, ... itd.¨ A Evropska Unija je ustvari samo rekla ¨Car je gol¨, iz bajke o ¨Carevom novom ruhu¨ - rekla je: ¨Džava BiH prema Dejtonu ne postoji¨.

________________________________


8. CERICEVA HUDBA U POTOCARIMA, NOVO PRANJE CETNICKIH ZLOCINA

U Potocarima 11. jula 2009 Reis Ceric ponovo lokalizuje genocid, ponavljajuci da je to "Srebrenicki tj. Srebrenicko-Potocarski" genocid. Razumijemo zasto to cetnici govore, da bi se zaboravili zlocini u svim ostalim gradovima BiH, ali zasto to Ceric radi? Mi znamo da je cijela Republiki BiH bila izlozena genocidu i da je na polovini teritorije Republike BiH genocid gotovo doveden do kraja, da su i u Srebrenici ubijani ljudi iz citavog Podrinja, sa namjerom da se citavo Podrinje, tj. istocna BiH, ocisti od Bosnjaka. Druga je stvar sto su nasi advokati na Svjetskom sudu pravde propustili da dokazu genocid u cijeloj BiH, ali Karla Del Ponte je dokazala drugim cetnickim generalima genocid na drugim mjestima BiH. Pa upravo se Karadzicu sudi za genocid u 11 gradova BiH. Zato nas, Bosnjake nista ne sprecava da govorimo o genocidu u BiH ili barem o genocidu nad Bosnjacima Podrinja. Umjesto toga, Ceric izmislja neki "ocenas" u svrhu oprastanja dzelatima, a suprotno stvarnoj vjeri i jos ide tako daleko da definise da su policijske snage iz Srbije koje su ubijale po Srebrenici bile NEREGULARNE. Znaci time se peru zvanicne vlasti Srbije i sve se svaljuje na neodgovorne pojedince.

Isto tako, kaze da je vojska "pod komandom Ratka Mladica" ubijala Srebrenicane. Pa svi znamo da je Mladic bio general, ali isticanje te cinjenice je pokusaj individualizacije genocida, eto odgovoran je jedan covjek, komadant Mladic. Pa kakva je to drzava u kojoj takav zlocinac moze biti vrhovni komandant? Kako to da drugi komandanti ne prijavise Mladica drzavnim vlastima? Kako da drzavne vlasti ne sprijecise Mladica? Kako da cak ni danasnje drzavne vlasti Srbije ne izrucuju Mladica? Cericu, Ipak je odgovorna drzava koja ima takve komandante i vlasti. Niko nikad ne kaze da je pod komandom tog i tog oficira pocinjen holokaust u Ausvicu, nego se kaze da su to ucinili "Treci Rajh", "nacisticka Njemacka" i slicno.

Dakle, Reis Ceric ovdje pazi da ne bi slucajno nesto rekao protiv drzave Srbije ili RS, koju ni ne spominje u svemu tome. Zrtve se nastoje prikazati kao iskljucivo muslimani koji trpe neku evropsku nepravdu, kao da je Javier Solana nekome pobio porodicu, a ne vojska i policija RS uz pomoc Srbije. Ceric "zaboravlja" da je i Srbija osudjena kao ucesnik u Genocidu, istina (samo?) za zlocin "nesprecavanja" genocida.

Ceric ne trazi nikakvu pravdu za zrtve, kaze da su zrtve svjesne da se proslost ne moze promjeniti, pa se samo zahvaljuju Evropi sto zrtvama priznaje bol i patnju!? Naravno da bi se rezultati proslosti mogli promjentiti. Istina, ne mogu se vratiti ubijeni u zivot, ali bi se mogla zrtvama vratiti Srebrenica iz cetnickih ruku da to nasi politicari traze.

Slijede citat kljucnog pasusa iz Cericeve hudbe od 11. Jula 2009 u Potocarima sa tim sramotnim podvalama Bosnjacima i Bosni i Hercegovini:

"Allahovom milošcu, islam je preživio na Balkanskom poluotoku unatoc teškocama kojima su muslimani bili izloženi tokom zadnjeg stoljeca od kojih je najbrutalniji bio genocid u julu 1995. god. u bosanskom gradu Srebrenica, koji je u to vrijeme bio zašticena zona shodno rezoluciji Vijeca sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Za nekoliko dana brutalnog napada, više od 8.000 muslimana - starijih osoba i djecaka, koji su tražili spas u oblasti pod kontrolom Zaštitnih snaga Ujedinjnih nacija (UNPROFOR), masovno su poubijale srpske vojne snage pod komandom generala Ratka Mladica te paravojnih jedinica, ukljucujuci i srbijanske neregularne policijske jedinice koje su prešle na bosansku teritoriju iz Srbije.

Blizu 25.000 žena, djece i starijih osoba nasilno su deportovani, što predstavlja najveci cin ratnog zlocina u Evropi od Drugog svjetskog rata.

Zbog toga, Evropski parlament je smatrao da je institucionaliziranje 11. jula kao dan sjecanja najbolji nacin da se iskaže poštovanje prema žrtvama srebrenickog gnocida.

Otuda je Evropski parlament sa vecinom od 565 glasova usvojio rezoluciju 15. januara, 2009. godine o Srebrenici kojom se poziva na sjecanje i poštivanje žrtava zlocina; kojom se izražava sucut i solidarnost sa porodicama žrtava, od kojih veliki broj još živi u neizvjesnosti u vezi sa sudbinom njihoovih rodjaka; kojom se ukazuje da se ovaj neprestani bol uvecava neuspjehom da se odgovorni za zlocine privedu pravdi.

Takoder, Evropski parlament poziva Evropko vijece i Evropsku komisiju da na odgovarajuci nacin obilježi godišnjicu srebrenicko-potocarskog gnocida tako što ce podržati rezoluciju Evropskog parlamenta da se 11. juli proglasi danom sjecanja na srebrenicki genocid u svim državama clanicama Evropske unije, kao i da se pozovu sve države zapadnog Balkana da urade isto.

Žrtve srebrenickog gnocida su svjesne da se prošlost ne može promijeniti, ali cijene što im se priznaje bol i patnja od strane Evropske unije kao znak da se genocid nece više ponoviti nigdje i nikome."

J. C.

_________________________________


9. HOCE LI DIJASPORA BiH ZABITI NOŽ U LEÐA VLASTITOJ DRŽAVI PREDLAŽUCI NOVI USTAV UMJESTO DA ZAHTJEVA POVRATAK LEGALNOG PREDRATNOG USTAVA REPUBLIKE BiH

Pise: Dzevad Kuric, clan Radne grupe SSD BiH, za pitanje Ustava

Ništa do sada nije uzburkalo duhove u krugovima Svjetskog Saveza Dijaspore BiH (SSD) kao dilema oko ucešca u prijedlogu novog ustava Republike BiH. Naime, protekli mjeseci obilježeni su intenzivnim radom jedne novoformirane Radne grupe za pravna pitanja (RG) pri Glavnom odboru SSDBiH (GO), u kojoj sam i sam ucestvovao, u cilju pripreme jednog prijedloga novog Ustava Republike BiH. Pitanje potrebe rješavanja ustavnog problema BiH zbog neprihvatljive dejtonske entitetske podjele zemlje, stalnih blokada ugradenih u sistem odlucivanja i opšte nefunkcionalnosti postojecih dejtonskih rješenja vec godinama teško opterecuje BiH što priznaju gotovo svi u BiH a i svijetu.

Postojeci nametnuti ili oktroisani ustav u istorijski jedinstveno datoj formi Aneksa IV Medunarodnog mirovnog sporazuma iz Dejtona od 1995. predstavlja nužno zlo u okviru ovog mirovnog paketa, koji je postigao cilj jedino na polju okoncanja rata i uspostavljanja relativnog mira u BiH, što je znacajno ali nije i dovoljno. Mnogi aspekti ovog sporazuma nisu realizovani a najvažniji Aneks VII o povratku prognanih i izbjeglih, nije ni izbliza ostvaren.

Bavljenje izradom novog prijedloga Ustava u SSD je postalo aktuelno nakon odluke GO u Stuttgartu u martu o.g. pod prilicno nejasnim okolnostima. Naime, o ovom pitanju nije bilo klasicnog glasanja i donošenja odluke iako je jedna grupa predstavnika SSD u GO imala drugaciji stav i insistirala na kontinuitetu dosljedne podrške starom Ustavu RBiH. Dakle, u startu su postojale dileme da li se držati starog Ustava RBiH ili raditi na prijedlogu novog ustava RBiH.

Protagonisti mišljenja da SSD ne treba davati prijedlog novog Ustava RBiH polaze od cinjenice da je stari Ustav R BiH legitiman i legalan, potpuno u skladu sa Referendumom o nezavisnosti BiH od 1. marta 1992. godine te da je samo privremeno suspendovan. To je jedini ustav na koji imamo pravo a koji je moderan i nudi dobru zaštitu gradana i naroda BiH. Opcija izrade novog prijedloga Ustava, makar on bio idealan prijedlog raden po najmodernijim svjetskim demokratskim kriterijumima, nema nikakve šanse u postojecem rasporedu politickih snaga i dejtonskoj parlamentarnoj proceduri entitetskog i etnickog nacina odlucivanja.

Zastupnici izrade prijedloga novog ustava se takoder slažu u ocjeni o minornim ili nikakvim šansama za uspjeh usvajanja ustavnog prijedloga dijaspore u postojecem Parlamentu BiH ali ipak smatraju da treba ucestvovati u dejtonskoj proceduri ne shvatajuci rizike i opasnost nepovoljnog ustavnog rješenja za državu, dijasporu i sve gradane BiH i konacnog gubitka prava na povratak starog ustava RBiH nakon dobrovoljnog ulaska u parlamentarnu proceduru sa sopstvenim ustavnim prijedlogom.

Imajuci u vidu pocetne dileme RG je bila jedinstvena u potrebi da se pronade forma zaštite od moguce manipulacije i zloupotrebe prijedloga pa je u uvodu ili preambuli prijedloga Ustava pored ostalog naglašeno postojanje nelegitimnosti i nelegalnosti postojeceg Dejtonskog Ustava BiH i legitimnost i legalnosti privremeno suspendovanog Ustava RBiH. Medutim, svi ti pokušaji ograde ne nude ni minimum sigurnosti da ce se suštinska pitanja za koja je dijaspora zainteresovana po pitanju dvojnog državljanstva, suverenosti gradana, regionalne organizacije države (bazirane na ekonomskim i geografskim kriterijumima a ne etnickim) itd. u postojecoj proceduri proci. Naime, sasvim je izvjesno da se u jednom novom ustavu ne može nalaziti stav ili recenica koja uslovljava novi ustav i veže za predratni Ustav Republike BiH, pošto se ustav sastoji od preciznih apodiktickih (neupitnih) stavova a ne uslovnih recenica. Zbog ove objektivne neizvjesnoti i opasnosti delegalizacije Ustava RBiH tj. gubljenja legitimnog prava na zahtjev restitucije legalnog Ustava RBiH nisam bio spreman da podržim prijedlog.

Radna grupa ostala podijeljena, bez obzira na moje napore da se stavovi usaglase smatrajuci da oko ovako znacajna pitanja ne smije biti preglasavanja, tako da je jedan clan bio protiv slanja prijedloga, imajuci u vidu sve naprijed navedene cinjenice, dok su dva clana bila za proslijedene prijedloga GO uz mišljenje, upuceno 17. juna GO, da prijedlog nakon odluke GO treba ponuditi na javnu raspravu i ekspertno mišljenje a zatim, prema rezultatima rasprave, isti predati institucijama BiH i predstavnicima medunarodne zajednice. Medutim, postojece rukovodstvo SSDBiH, ne cekajuci stavove sopstvene RG za pravna pitanja, kao ni odluke GO, samoinicijativno i neovlašteno je vec 9. juna poslalo dopis institucijama BiH u kojem predlaže izradu novog ustava BiH.

Zanimljivo je na kraju istaci i cinjenicu da jedan od dvojice potpisanih potpredsjednika SSDBiH nije uopšte u toku slanja ovog dopisa institucijama BiH, što znaci da je neko u njegovo ime neovlašteno potpisao pomenuti dokumenat, cime se u cijelosti definitivno diskredituje ovaj nametnuti i besmisleni projekat izrade i predlaganja novog ustava BiH.

Pitanje iz naslova ovog priloga još uvijek ceka odgovor. Serija neregularnosti koja se vec do sada dogodila upozorava da vlada nesistematicnost i neozbiljnost u pristupu ovom veoma ozbiljnom i suštinskom pitanju buducnosti BiH i položaja Dijaspore BiH u svijetu. Hoce li sadašnja garniture u GO uspjeti naci prava rješenja i izlaz iz postojece pat pozicije ostaje da se vidi. Nadajmo se da hoce. Rješenje je veoma jednostavno i logicno: podrška starom legalnom Ustavu Republike Bosne i Hercegovine na koji imamo pravo a ne ucešce u prijedlogu novog ustava u sadašnjoj dejtonskoj nelegitimnoj strukturi koja bi znacila samo legalizaciju etnickog cišcenja, agresije i genocida.

Izvor: Orbus

_________________________________


10. SVI "BOSNJACKI" POSLANICI GLASALI ZA PODJELU SANDZAKA, SUPROTSTAVILI SE SAMO RIZA HALJIMI I CEDA JOVANOVIC


Svjedoci smo vremena u kome se dešavaju sudbonosni dogadaji i donose važne odluke za buducnost našu i narednih pokoljenja. Sandžacki muslimani su preživjeli teške godine komunisticke tame i lutanja i post-komunisticke represije. Iako ocuvan, bošnjacki korpus u Srbiji je dobrim dijelom oslabljen.

Za razliku od onih koji su, prkoseci surovosti uslova života u Srbiji, ostali da cuvaju svoj identitet i ulažu nadu u bolje sutra, veci dio ovog naroda potražio je egzistenciju na nekom drugom mjestu.

Danas je Bošnjaka Sandžaklija van Sandžaka mnogo više nego u Sandžaku. To je za neke možda poražavajuci pokazatelj, ali ako imamo u vidu njihovu nostalgiju, ljubav i pažnju prema zavicaju, kao i snagu i položaj koji imaju u tom novom društvu, to se može iskoristiti kao veliki resurs.

No, buducnost ovog naroda danas, više nego prije, zavisi od stepena kolektivne svijesti i sopstvene odgovornosti za svoju sudbinu.

...

Crnogorski dio Sandžaka ce tražiti svoje vrijeme, ali ovom srbijanskom je konacno došlo. Pitanje je danas sudbinsko: da li ce ocuvati svoje ime, svoje gradove i sela, ili ce pripasti nekom neprirodnom regionu koji lici na tijelo kod kojeg je glava negdje daleko od ostalih organa. Da li ce bošnjacko stanovništvo imati osnove za nove nade i perspektive, za bolji život u Srbiji, ili ce spasa tražiti negdje drugdje?!

Kada su ovako važna pitanja za buducnost naroda, sudbina zavisi i od savjesti pojedinaca koji su na celu naroda. Ako bi se pitanje Sandžaka posmatralo iz te perspektive, rekli bi da nema straha i bojazni - Bošnjaci imaju svoje predstavnike na najvišim instancama vlasti, imaju dva ministra i najmanje šest poslanika. Uzgred budi receno, radi se o predstavnicima partija koje u svojim imenima nose prefiks Sandžak, ljudima koji su se, vec davnih devedesetih, zalagali i za autonomiju Sandžaka.

Prateci dogadaje vidimo da zakon o podjeli Srbije na statisticke regione, koji ce se najvjerojatnije koristiti kao osnova za stvarnu regionalizaciju Srbije, prolazi Vladu, iako je podrazumijevao podjelu i brisanje Sandžaka sa mape Srbije. Skoro da nije zabilježeno da je neko postavio pitanje Sandžaka. Prešutno je odobreno ono što niko do sada nije. Nijedan režim nije pokušao uraditi, a kamoli od Bošnjaka pristanak dobiti za tako sraman pokušaj. Skupština je takoder bila zadovoljna, a glas su podigli samo Riza Haljimi i Ceda Jovanovic, dok su Meho, Mujo, Munir, Esad i Bajro mirno sve podržali.

Sandžacki narod je sve to sa cudenjem pratio. Nigdje nema Sandžaka, nema glasa naših predstavnika. Nije cudo za one koji nisu iz Sandžaka, a predstavljaju ga na najvišim funkcijama, kao što je cudo za one koji su u njemu rodeni. Zašto šute?!

Medutim, dešava se nešto za mnoge neocekivano - pojavio se glas intelektualaca, stvarne elite, glas naroda.

Održan je veliki skup predstavnika politickih partija, nevladinih organizacija, intelektualaca, uglednih pojedinaca, ljudi iz naroda koji na najreprezentativniji nacin predstavljaju Bošnjake. Skup je dobio na znacaju što se održao u sjedištu Mešihata Islamske zajednice, u Novom Pazaru.

Ko bi drugi stao u zaštitu interesa muslimana u Srbiji ako ne imami i ulema. Oni su najbliži narodu, njihova je odgovornost najveca. Islamska zajednica okuplja elitu i time akumulira energiju svih snaga u Sandžaku da se ne desi ono najgore, a to je nemarnost ili još gore - zaborav.

Ovaj skup je protekao u najboljem redu i usvojena je istorijska Deklaracija koju su potpisali skoro svi ucesnici, osim onih koji su prespavali i skupštinsku raspravu. Oni na skupu u Novom Pazaru nisu mogli spavati zato što su prozivani da se izjasne, ali su zato odlucno kazali NE! Ne, cemu?! Na ovo pitanje nije znao odgovoriti, vec je bilo jasno da je to unaprijed donijeta odluka.

Ovoga puta cemo se kratko osvrnuti na pozadinu svega što je prethodilo i slijedilo nakon skupa.

Na samu najavu skupa probudili su se sandžacki prvaci u Vladi Srbije i Parlamentu. Glas Sandžaka je ipak urodio plodom. Probudiše se predstavnici, osnovaše nekakav Forum poslanika. Za neupucene radosna vijest - možda ce doci do nekog pomirenja. Medutim, Forum je još jedan pokazatelj surovosti aktera i nelogicnosti bošnjacke politicke zbilje. U Beogradu prave forum, a u Sandžaku se biju, tuže i klevecu. U Beogradu se fino slažu, komuniciraju, a u Sandžaku narod zbog njih zavadjen, pokidane rodbinske veze, ljudi osakaceni, poginuli, poniženi itd. Dali je to istinsko pomirenje medju Bošnjacima i normalizacija prilika, koje svi normalni ljudi odavno priželjkuju, ili je još jedna igra Beograda da se skrene pažnja sa rješavanja suštinskih pitanja koja tište Bošnjake.

Zanimljivo je da se nakon Deklaracije oglašavaju svi režimski igraci na terenu. Jedne boli što se Islamska zajednica miješa u politiku, drugi su zaduženi da je optuže za secesiju, treci imaju opet neki drugi zadatak.
Najotvoreniji su placenici sa ahmedijom na glavi - ne biraju rijeci da dokažu svoju odanost i poltronstvo. Na najocitiji nacin se oslikava njihova munaficka priroda i izdajnicka uloga. Ljudi koji ponizno kažu da im je himna „Bože pravde“ bliska i da tu nema ništa sporno. Svaki komentar je suvišan!

Nacin usvajanja Zakona o statistickim regionima u Srbiji iznio je na vidjelo mnoge vidove diskriminacije Bošnjaka muslimana i njihovom lošem položaju u Srbiji, o cemu vec mjesecima govorimo, kao i frapantne vidove šovinizama u srbijanskom društvu.

Zakon je u svojoj prvoj formi, ciji dijelovi su dospjeli u javnost, predvidao da, primjera radi, Tutin bude u regionu sa Smederevom kako bi se nastavila dalja izgradnja bogatih opština na racun siromašnih na ime evropskih kredita i fondova.

Usvojena verzija Zakona, prema prvim pokazateljima, ovu surovu istinu prikriva tako da omoguci diskriminaciju Bošnjaka na drugi, perfidniji nacin - sve opštine u jednom regionu, ali sa centrom negdje vani.

Dekleracija usvojena u Novom Pazaru ce pokazati cijelom svijetu da Bošnjaci nisu slijep, neuk i zaostao narod. Deklaracija ne predstavlja prepreku Srbiji na putu daljih evropskih integracija, ali je jasna poruka da se naša sudbina nece prepustiti na volju i nevolju dobro placenih bošnjackih predstavnika u Beogradu.

---

Zahvaljujemo se gosp. Branku Zivkovicu iz Helsinskog komiteta Srbije sto nas je upoznao sa ovim clankom.

____________________________


PREGLED MEDIJA

11. SADOVICEV INTERVJU U "DANIMA"

Sadovic u tom intervjuu pokazuje da ne razumije situaciju, da previse krivi Ameriku i da vjeruje Tihicu, ali je ipak Sadovic u svim situacijama gdje je on donosio odluke postupio u korist Bosne i Hercegovine. To je jedini razlog sto on mora otici, a ne nekakvi Amerikanci. Tihic bi dao "korpu" Amerikancima cim bi trazili od njega da uradi nesto sto mu se ne svidja, npr. da na neki nacin naskodi Republici Srpskoj.

Kriviti Amerikance za Tihiceve izdaje Bosne i Hercegovine, je jednaka glupost kao kriviti ljubavnika nevjerne zene, a ne kriviti zenu. Jer nasi politicari su ti kojima smo povjerili nasu sudbinu, i oni imaju mogucnost izbora, da li ce nas izdati ili nece.

Slijedi kljucni citat iz Sadovicevog intervjua za Dane, gdje on navodi kljucne poteze svoje karijere, gdje je nekoliko puta stao na zulj velikosrbima, zbog cega vjerovatno mora otici, mada on toga nije potpuno svjestan.
"...srpski poslanici, njih 12, ne mogu mi oprostiti Dobrovoljacku ulicu - zaustavio sam raspisivanje potjernica za bh. gradjanima, a cak i nakon toga je Interpol iz Beograda zatražio raspisivanje potjernice za Jusufom Pušinom, ali im nije udovoljeno - što sam sprijecio plan smjene Dragana Lukaca. Kad je Lukac, kao pomocnik direktora SIPA-e, podnio izvještaj protiv Milorada Dodika, tad su mu bili organizirali smjenu. Sve je bilo na Vijecu ministara, nisam to dozvolio, podržali su me i drugi bošnjacki ministri. Podnijeti prijavu protiv najmocnijeg politicara u ovoj zemlji, to je realno stanje danas. Jel'neko misli daje to jednostavno? Oni, iz RS-a, meni to ne mogu nikako oprostiti. HDZ ce se vjerovatno prikljuciti vecini i oni imaju svojih razloga, Vukovica. Stranka za BiH nece biti za moju smjenu, SDP je još uvijek i za i protiv, u Klubu SDA moglo bi doci do podjela."

Na slijdecem linku, pri dnu stranice, nalazi se cijeli intervju:

http://republikabih.net/kafe/index.php?topic=873.0

________________________________________


12. STRANICA O SREBRENICI NA ENGLESKOM

http://srebrenica-genocide.blogspot.com/

________________________________________


13. POSAVINA: NE TREBAMO TRAZITI PRAVA OD SRBA, JER NE BI NAM IH ODUZIMALI, DA BI IH VRACALI

Ne treba takva prava individualno tražiti od Dodika i Srba. Jer da su nam htjeli ta prava dati, ne bi ih nam niti uzeli. Povratak Hrvata na svoja ognjišta je prije svega zadaca hrvatskog državnog vodstva. Hrvatski lideri i samozvani lideri imali su vremena aktualizirati povratak Hrvata u Posavinu. Ali ocito nisu. Naprotiv, lizali su se i dan danas se ližu s našim krvnicima i okupatorima. Nonsens bez presedana.

Cijeli tekst je na linku

http://www.domaljevac.com/posavina/posavina2/bosanskaposavinadanas/index.html

*********************************************************************

1 comment:

Editor said...

Two Serb war criminals received Life Sentence and 30 years imprisonment for burning Bosniak women and children alive. Unfortunately, the Prosecution made mistake and failed to include rape charges against them.

Milan Lukic and Sredoje Lukic are from Rujiste village, located near the border with Srebrenica municipality.

Please write a word or two about these monsters on your blog. Thank you!

Read here: http://srebrenica-genocide.blogspot.com