Sunday, October 25, 2009

#632 BOSNA I HERCEGOVINA OPLAKUJE SMRT VEDRANA PULJICA‏

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

10. oktobar 2009.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 632

SADRZAJ:

1. BOSNA I HERCEGOVINA OPLAKUJE SMRT VEDRANA PULJICA

2. Brcko: Srbija se može javno gledati, BiH ne može

3. PONOVO BALIJE SPASAVAJU DODIKA

4. Revizija drzavljanstava Bosne i Hercegovine

5. "BOZE DAJ NAM TRECI ENTITET": Veliko hrvatstvo ili nevidjena izdaja?

6. SDA i SBiH GLASALI PROTIV ZALBE DRAGE LUKACHA

7. PREDSJEDNIK HRVATSKE SJEPAN MESIC SE SASTAO SA SANDZACKIM MUFTIJOM ZUKORLICEM

8. DRŽAVA SRBIJA VRŠI NASILJE NAD ISLAMOM I DJECOM

9. DIJETE JE DAR BOZIJI

10. ZAKON O OPOREZIVANJU NEKRETNINA U TZV REPUBLICI SRPSKOJ - NOVO SREDSTVO ZA ETNICKO CIŠCENJE

11. Krivicni zakon Republike Srpske o "drzavnoj tajni"

12. Dubioza kolektiv: “I bez milosti nas kurve nasukale na Prud”

------------------------------------------------------------------------

Ovaj Glasnik ide na 34,270 ispravnih adresa. Za primanje Glasnika prijavite se na adresu: [mailto:Bosanski_kongres@hdmagazine.com]
If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.

-------------------------------------------------------------------------

1. BOSNA I HERCEGOVINA OPLAKUJE SMRT VEDRANA PULJICA

Pise Dr. Muhamed Borogovac

U ovom uvodniku necemo sire komentirati butmirske pregovore liderta BH stranaka, jer je opet na djelu stara sibicarska igra, koju smo toliko puta do sada objasnili, u kojoj Dodik, Tihic, Silajdzic, Covic itd. varaju narod Bosne i Hercegovine u cilju ukidanja drzave BiH i legalizacije genocidne RS.

Ono sto zasluzuje nas komentar je ubistvo jednog mladog covjeka i kako se to ubistvo koristi protiv Bosne i Hercegovine, a ne protiv ubica. Tesko je naci rijeci da se opise tuga i besmislenost ubistva Vedrana Puljica u Sirokom Brijegu.

Omdah skrenimo paznju da neprijatelji Bosne i Hercegovine, a koji su sada na vlasti u Bosni i Hercegovini, spremno pokusavaju iz ove besmislene epizode da izvuku maksimum, da naprave jos jedan korak u pravcu razbijanja Bosne i Hercegovine. Naime, odmah je iz vlade "Federacije", tacnije iz njenog Ministrsta za kulturu i sport stigao zahtjev da se prekine takmicenje u Premijer nogometnoj ligi Bosne i Hercegovine. Dakle, ovaj incident nastoje iskoristiti da razbiju nogometnu Premijer ligu.To treba dovesti u vezu sa cinjenicom da se daytonske vlasti vec duze vrijeme plase BH patriotizma koji se razvija kod fudbalskih navijaca. Njima navijaci smetaju jer se na utakmicama pjeva Himna "Jedna si jedina", jer se prkosno iskazuje ljubav prema Bosni i Hercegovini, a ne prema nekoj "Federaciji", i jer se sve vise nosi zastava Republike Bosne i Hercegovine - "Sest zlatnih ljiljana".

Jos jedna stvar zasluzuje da se naglasi. To je veoma zrelo reagovanje BH javnosti povodom ovog incidenta. Ako se izuzmu sporadicne reakcije provokatora koji nastoje doliti ulje na vatru, narod je veoma zrelo reagovao. Ni sa hrvatske ni sa bosnjacke strane nije bilo nekih masovnih neumjerenih sovinistickih reakcija.

Kada su bosnjacki portali u pitanju, tu se uglavnom krive daytonske vlasti i policija. Sumnja se da su Dodik i Covic dogovorili ove nerede, uz saglasnost cetnickih sluga i medju Bosnjacima i medju Hrvatima. Nije dokazano i nije sigurno da je ista unaprijed izreziramo, ali je sigurno da ovaj "poklon" neprijatelji BiH nastoje iskoristiti za svoje ciljeve.

U slijedecem clanku, kojega kopiramo sa web portala "Tuzla u slikama" autor jasno pokazuje da gradjani Sirokog Brijega nisu spremili zasjedu Sarajlijama, cak su se sklonili sa ulice kada su naisli navijaci Sarajeva.

Medjutim, jasno je da je milicija izmanipulisala sukob dovodeci navijace iz Sarajeva u situaciju da idu pjeske kroz grad. Ne moze biti da policija nije znala sta ce se dogoditi ako puste navijace da pjeske idu kroz carsiju i da se nadju u direktnom kontaktu sa domacim navijacima i domacim narodom. Kada bi policija pustila navijace Sarajeva da hodaju kroz Zenicu, vjerovanto bi doslo do masovne tuce. U Bostonu, svaka sampionska titula, bilo Red Socks-a bilo Patriots-a zavrsi sa jednom mrtvom glavom, bez obzira na hiljade policijaca na bostonskim ulicama, opremljenih sa najsavremenijim anti-demonstracijskim sredstvima.

A u Bosni i Hercegovini je izdajnicima na vlasti prva pogibija navijaca razlog za ukidanje drzave lige, ni manje ni vise?!

Na snimcima se jasno vidi da navijaci Sarajeva u pocetku nemaju bas nista u rukama, osim sto je jedan momak omotao opasac oko ruke.

Slijedi siri citat iz Tuzlarija, a zatim snimak sa You Tube dolaska navijaca Sarajeva u Siroki Brijeg:

Namjera policije iz Širokog Brijega da tragicna zbivanja prikažu kao smišljeni napad na Široki Brijeg i njegove stanovnike podupire se pricom kako su navijaci iz Sarajeva stigli naoružani svim i svacim. Policija cak i zvanicno tvrdi da su neki imali pištolje i kao argument nudi video snimak momka sa opasacem omotanim oko ruke o kojem smo jucer pisali.

Snimke koje policija nudi kao dokaz huliganstva navijaca iz Sarajeva pokazuju i nešto drugo. Umjesto dokaza kako su bili naoružani svim i svacim, kako su odmah po izlasku iz autobusa napali policiju, snimke pokazuju da u rukama navijaca nema ništa. Snimke pokazuju da je policija navijacima bez ikakve potrebe dozvolila prolazak gradom pješke, dala priliku za verbalni i fizicki kontakt sa domacinima, omogucila dizanje tenzija koje su kasnije eskalirale.

U prvom dijelu snimka su domacini nakon prolaska jednog dijela navijaca Sarajeva.
Ni po cemu se ne vidi da su spremni za "rat", i oni su praznih ruku ili s rukama u džepovima, gledaju kakav je to cirkus ali nervoza ocito raste. Ipak se uklanjaju sa ulice jer dolazi sljedeca skupina navijaca.

Sarajlije nailaze ali su obostrane provokacije sve jace. Vidi se to po pojedinacnim izlijetanjima iz skupine na desnu stranu. Iz jednog kafica bacaju bijelu stolicu ali jedan navijac je hvata i nosi dalje kao trofej. Iza je policajac koji preostale navijace usmjerava niz ulicu. Tu je i onaj navijac sa opasacem obmotanim oko šake za kojeg policija tvrdi da drži pištolj.

Treba reci otvoreno. Ovakva "šetnja" navijaca je iritirajuca cak i za one ljude koji nece da imaju ikakve veze ni sa navijanjem, ni sportom, ni politikom, koji hoce samo svoj mir. Znaju to i dobro osjecaju i stanovnici kuca i zgrada oko našeg stadiona Tušanj ali i imaju priliku da vide šta sve naša policija cini da ne dode do kontakta domacih i gostujucih navijaca. I policija u Širokom Brijegu je imala razne mogucnosti da to ne dozvoli ali je dozvolila i to je njen ogroman profesionalni propust.

Autobusi su mogli biti zaustavljeni ispred grada, mogli su biti pušteni jedan po jedan neposredno pred pocetak utakmice uz zaustavljanje ispred samog ulaza u stadion. Mogli su biti i vraceni u Sarajevo, ne bi bilo prvi put. Moglo se svašta ali je izabrana najgora moguca varijanta.

Sukob je eskalirao, jedan mladic je ubijen, više ih je ranjeno iz vatrenog oružja, još više ih je razbijenih glava. Niko nije amnestiran od odgovornosti, ni navijaci iz Sarajeva ni domacini ali nakon stišavanja strasti sve je jasnije da je najveca odgovornost na policiji iz Širokog Brijega i to ne samo zato što je do sukoba došlo nego još više zbog toga što u nastojanju da sa sebe speru odgovornost dodatno podgrijavaju tenzije izmedu Sarajeva i Širokog Brijega svjesno šireci neistine o sukobu i kako je do njega došlo. Laž kako su gostujuci navijaci bili naoružani svim i svacim, pa i pištoljima, policiji je potrebna kako bi opravdala svoje propuste ali to je opasna laž, toliko opasna da stanovnici Širokog Brijega žive u uvjerenju kako ni ubica nije ubica jer je "branio grad" a navijaci iz Sarajeva su uvjereni da su upali u smišljenu zamku, "sacekušu", kako to oni kažu, i to sacekušu ne samo domacih navijaca vec cijelog grada i uz pomoc policije.

Da ne bi tuca prerasla u medjunacionalni sukob istražni organi imaju ogromnu odgovornost i zadatak da profesionalno utvrde šta se sve dešavalo i svaku rijec potkrijepe cvrstim dokazom. Samo tako ima šanse da se smire tenzije, vrati mir medu ljude i ponovo susretnu Sarajevo i Široki, ali bez razbijanja i mrtvih.

V.K. Tuzlarije

http://www.youtube.com/watch?v=fXb2HeYAYNo&feature=player_embedded

______________________________


2. Brcko: Srbija se može javno gledati, BiH ne može

Navodno zabrinuti za sigurnost, a dozvolili okupljanje navijaca iz susjedne države koji su prošlog mjeseca divljali po gradu 07.10.2009. 12:00 Nevjerovatno?! Brcacima bi u subotu moglo biti zabranjeno da javno i zajednicki prate utakmicu reprezentacije vlastite države i to zbog toga što je istovremeno predvidjeno okupljanje navijaca druge države.

Susrete fudbalske reprezentacije BiH protiv Ermenije i Turske Brcaci su pratili na stadionu malih sportova Blatuša u Brckom. Ova prošlomjesecna okupljanja, na kojima je bilo nekoliko hiljada osoba, protekla su bez ijednog incidenta.

Medutim, predstojecu utakmicu selekcije naše zemlje protiv Estonije Brcaci u svom gradu, izgleda, nece moci gledati zajedno i organizirano, pa cak ni u ugostiteljskim objektima.

Šta se to dešava? Naime, Mjesna zajednica Grcica ce u saradnji s brcanskim neformalnim navijackim grupama beogradske Crvene zvezde i Partizana na stadionu malih sportova Blatuša organizirati pracenje utakmice reprezentacije Srbije sa selekcijom Rumunije.

Ovaj skup policija je vec odobrila, bez obzira na to što je nakon septembarskog susreta izmedu Srbije i Francuske povorka navijaca iz susjedne zemlje paradirala ulicama Brckog, skandirala nacionalisticke slogane i kamenovala policiju. Epilog je 27 prekršajnih prijava protiv huligana zbog ometanja reda i mira.

Osim toga što je odobrila javno okupljanje navijaca Srbije na Blatuši, policija Distrikta je iz sigurnosnih razloga Vladi ovog grada uputila, u najmanju ruku, cudan zahtjev da zabrani rad ugostiteljskih objekata u subotu od 15 sati do nedjelje ujutro, tobože, zbog sigurnosti u gradu.

Razmatran je taj zahtjev policije, a odluka je ostavljena koordinacionom tijelu u Skupštini Distrikta. U cetvrtak bi sve trebalo biti poznato - kazala nam je Mara Simikic, portparol Vlade Distrikta.

Autor: J. B.

______________________________


3. PONOVO BALIJE SPASAVAJU DODIKA

Komentarišuci današnji sastanak premijera Republike Srpske Milorada Dodika i Federacije BiH Mustafe Mujezinovica, Incko je izrazio ocekivanje da ce se akcionari “Elektroprenosa BiH” sastati za dvije ili tri nedjelje i da ce postici dogovor o buducnosti ove kompanije.

On je rekao da ne vidi razloga zašto “Elektroprenos” ne bi moglao uspješno da funkcioniše u buducnosti i da bi vlasnici o tome trebalo da se dogovore.

“Ne vidim razlog zašto ta firma ne bi mogla uspješno da funkcioniše i ubuduce. Neka se vlasnici dogovore, jer ja nisam vlasnik i nije mi cilj da `podržavim` državnu firmu”, tvrdi Incko.

Incko je ponovio da je svojom odlukom od 18. septembra ucinio samo ono što je praksa u BiH, odnosno da je produžio mandat direktoru “Elektroprenosa” Dušanu Mijatovicu kako bi akcionari mogli sada da rješavaju to pitanje.

“Elektroprenos BiH“ ce i dalje funkcionisati. Medjunarodna zajednica ima svoje mišljenje o tome, jer smo uložili pola milijarde KM u elektroenergetski sektor, zbog cega nam nije svejedno kakav ce biti dalji razvoj dogadaja”, rekao je Incko.

Prema njegovom mišljenju, “Elektroprenos” je dobro funkcionisao do 2008. godine i ima ogromne sume novca na racunima koji bi trebalo da bude uložen u Srpsku i u FBiH. Srna


KOMENTAR: Dakle, na djelu je ponovo dobro uhodana igra cetnika i njihovih kolaboranata. Kada god svijet odluci da ucini nesto u korist BiH, kao sto je ovj put Inzko odlucio da nametne odluku o "Elektroprenosu" neki od "bosnjackih" predstavnika na vlasti u daytonskoj BiH, ovaj put Mujezinovic, ode na “dogovor” sa cetnicima i fino se dogovore bas onako kako odgovara Dodiku. Kako se onda moze iko mijesati i traziti nesto drugo kada obje strane u BiH zele bas ono sto Dodik kaze?

Naravno, cetnici ovo intrepretiraju kao da se Inzko pokorio Dodiku, presucujuci da je Inzko tu samo da rjesava sporne situacije i da nema sta traziti kada se dvije strane sporazumiju. A bosnjacki predstvnici se ponasaju kao da su svi cetnici tri metra visoki i da i da jedu zive ljude, da se ne boje nikoga. Istina je potpuno drukcija. Pravila svjetske politike su da se niko nema pravo mijesati u unutrasnje stvari suverene drzave, pogotovo ako u toj drzavi nema krize, tj. ako su se dvije starne sporazumjele.

Srbi ne moraju slusati Inzka, ne zato sto su hrabri, nego zato sto ih Bosnjacki politicari uvijek podrze, te Inzko ostane kao riba na suhu.

M. B.

________________________


4. Revizija drzavljanstava Bosne i Hercegovine

Kako su Srbi iz Hrvatske dobili državljanstva BiH? Iz RS tvrde da su glodari uništili dokumentaciju

U svakom maticnom uredu postoji maticna knjiga u koju su morali biti upisani, kaže Mehmedovic 03.10.2009. 09:25 Državljanstvo BiH i RS od 2000. do 2008. godine dobila su 2.624 državljana Hrvatske, navodi se u odgovoru Ministarstva civilnih poslova BiH, dostavljenom zamjeniku šefa Kluba SDA u Predstavnickom domu Državnog parlamenta Šemsudinu Mehmedovicu.

Zvanicni podaci

Prema zvanicnim podacima Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS, na osnovu cijih je podataka Ministarstvo civilnih poslova BiH sacinilo odgovor na Mehmedoviceve navode o "sumnjivoj dodjeli državljanstava Srbima iz Hrvatske", radi se o osobama koji su porijeklom iz svih dijelova Hrvatske.

U odgovoru stoji i da su ove osobe upisane u maticne knjige rodjenih jer su knjige državljana, kao mjesto evidentiranja državljanstva, zakljucene sa 31. decembrom 1999. godine?!

- Prema mojim saznanjima, Srbi iz Knina, njih ogroman broj, uknjiženi su kao državljani BiH kroz CIPS projekt izdavanja licnih karata, odnosno uvodenje u maticne knjige državljana kroz maticne urede. I to bez ikakvog rješenja o upisu u maticnu knjigu državljana. Ocigledno je da nadležni ministar ili nema ili ne želi imati kontrolu nad upravnim stvarima koje se ticu upisa u maticne knjige državljana BiH, narocito u RS - rekao je Mehmedovic za naš list.

Utvrditi istinu

Mehmedovic navodi da Republika Srpska ni Komisiji za reviziju državljanstava nije dostavila dokumentaciju iz koje bi se eventualno mogla utvrditi istina, jer u Izvještaju koji je dostavljen Parlamentu tih podataka nije bilo.

- U izvještaju koji smo dobili iz RS samo su naveli da je zbog vlage i glodara dokumentacija uništena. To je, naravno, moguce provjeriti jer u svakom maticnom uredu postoji maticna knjiga državljana u koju su morali biti upisani - istakao je Mehmedovic.

Vukovic: Nemam ništa s tim

Više informacija pokušali smo dobiti od Vjekoslava Vukovica, bivšeg predsjednika Komisije za reviziju državljanstava, koja je pocetkom prošle godine, iz nepoznatih razloga, odjednom prestala s radom (posto je istjerala iz drzavljanstva ze naturalizovane drzavljane BiH, muslimane, M. B.) .

Špekuliralo se da je razlog tome bio upravo ulazak Komisije u proces provjere bh. državljanstava kninskih Srba.

- Zaista više s tim nemam ništa. Kontaktirajte pomocnika ministra civilnih poslova i bivšeg clana Komisije Miodraga Pandurevica - kratko nam je rekao Vukovic.

Ni Pandurevic jucer nije bio rjecitiji. Upucivao nas je na kabinet resornog ministra i Državni parlament.

Autor: S. R.

___________________________________


5. "BOZE DAJ NAM TRECI ENTITET": Veliko hrvatstvo ili nevidjena izdaja?

Bosnu je priznavalo rimsko i osmanlijsko carstvo, mocna Austro-Ugarska, Titova Jugoslavija, priznaje je Dayton i današnji Svijet - samo (pro)Srbi ne!

Piše: Dean Rant

Koliko sam samo, Bože, procitao tekstova, clanaka, parola, grafita, pogledao video sadržaja i ne znam koji se medij do sada više puta nije oglasio o njegovom velicanstvu „trecem entitetu“.

Što je to treci entitet? Naša stvar, koja se nije pomakla s mrtve tocke. Teorija postoji uz nju i želje, ali gdje smo tu smo. Od entiteta niti traga.

Cija je to u stvari ideja? Koji su to vrli hrvatski umovi došli do zakljucka da je to spas hrvatskom narodu u BiH. Da li je ta gospoda prethodno uradila analizi toga što nam taj entitet donosi, a što njime možda gubimo.

Osobno stjecem dojam da zagovornici treceg entiteta u BiH tom suštinskom pitanju ne prilaze na najiskreniji nacin. Treci entitet je prije svega želja pojedinih krugova politicke moci Hrvata u BiH. Na takvim željama se zasniva i ideja o trecem entitetu. To što bi trecim entitetom izgubili njih nije niti briga. Važno je samo da njihova politicka ideja uspije jer ce tada oni biti na konju. Dok ce drugi… koji drugi? Za njih su se vec ranije pobrinuli.

To da je hrvatski narod u BiH obespravljen, diskriminiran i gotovo u svakom pogledu podreden onim drugima je cinjenica koja se nažalost mora prihvatiti kao nepobitna.
A upravo zagovornici tog treceg entiteta su najveci krivci za takav položaj Hrvata u BiH. Upravo zato što su glede hrvatskih interesa u BiH jedno mislili, drugo govorili, a trece radili.

Hrvati su imali svoj entitet u BiH. Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu. Oni koji su prihvatili ukidanje Herceg-Bosne i prihvatili ovakvu BiH i Federaciju BiH morali su poraditi znatno više da takvu, pa i nametnutu tvorevinu, prihvate kao svoju. Da u njoj izbore svoju poziciju i da se u takvoj državi osjecaju svoji na svome.

Medutim to nije tako išlo. Federalna simbioza je opstruirana na sve nacine i u svakoj prigodi osim kada su politicki mocnici od te ljubavi imali izravno velike koristi. Neprihvacanje saveza sa Bošnjacima je dovelo do toga da smo samo lajali dok su karavane prolazile.

Sarajevo kao glavni grad i BiH Hrvata nikada nije prihvaceno. I nije stvar samo u Sarajevu, ono je sinonim za sve naše promašaje. Mada se htjelo u Sarajevu prenociti ako bi nas dobro ugostili, a sutradan nam džepove napunili. I tada je Sarajevo OK. A vec sutradan tko mu jebe mater.

Upravo takva politika dovela nas je pred zid. Kada smo u ovoj državi nitko i ništa, a iz ove kože ne možemo.

Takva politika nije od jucer. Ona je skovana, još pocetkom rata, ako ne i prije. Tko ju je skovao? Neosporno srpski interesi.

Sukob Bošnjaka i Hrvata osmišljen u srpski laboratorijima proveden je u djelo perfektno. Osobno mislim da je taj sukob vrhunac moci koju je pokazala JNA na celu sa kontraobavještajnom službom. Nigdje JNA nije dokazala svoju reputaciju, 4. vojne sile u Europi, kao na slucaju suludog sukoba Hrvata i Bošnjaka u ratu 1992. – 1995.
Pomnom analizom sukoba u Središnjoj Bosni sasvim je jasno da su zapovjednici postrojbi, na crtama razdvajanja hrvatskih i bošnjackih položaja, bili oficiri JNA i KOS-a i to s obje strane. Daleko od slucajnosti. A prvi ozbiljniji medusobni zlocini desili su se prakticno istovremeno.

I dok si Hrvati i Bošnjaci oplakivali žrtve, Srbi su likovali i slavili svoju najvecu pobjedu u cijelom ratu.

Zašto su ove cinjenice bitne? Upravo zato što je ideja treceg entiteta zasnovana na ratnim planovima KOS-a i zato što ta ideja još nije zamrla. Dapace, postojana je kao i 1993 godine. Nije slucajno da Dodik svesrdno pomaže takvu ideju danas. Samo što je ona zamotana u celofan, pa se Hrvatima imputira na osebujan nacin. Gdje se najocitije igra na kartu nacionalnih osjecaja s akcentom na ugroženost Hrvata.

Hrvati jesu uistinu ugroženi, ali upravo od strane te prosrpske ideje koja je izvršila genocid nad posavskim Hrvatima, a južnjacima prodaje muda pod bubrege.
Zanimljiv je stav hrvatske desnice po pitanju realizacije treceg entiteta. Naime desnicari su protiv cijepanja Bosne i Hercegovine. Bili su i protiv sukoba Hrvata i Bošnjaka, te stoga nisu uzalud likvidirani pojedini kljucni cimbenici zagovaracke ideje prijateljskih odnosa Hrvata i Bošnjaka.

Hrvati imaju pravo na cijelu BiH. Može se reci, više nego itko drugi. Povijesne cinjenice nam daju to za pravo. Podjelom BiH ili uspostavom treceg entiteta Hrvati bi zauvijek izgubili 85 % BiH. Više od 60% Hrvata ostalo bi izvan hrvatskog entiteta. Dobar dio od tih 60% je i sada raseljen. Ali ostaje im makar njihovo pravo da se vrate na svoja ognjišta. Uskrsnucem treceg entiteta izgubili bi i to pravo. A oni Hrvati koji bi ostali izvan hrvatskog entiteta bili bi dovedeni u ocajan položaj. Može se samo zamisliti kakvim bi torturama, poniženjima i represijama bili izloženi.

A tko ga to briga? To nisu pravi Hrvati. Oni pravi su negdje južnije. Zagrizli su srpsku jabuku hrvatskog razdora. Misle da im Srbi žele dobro. Isti oni Srbi, krvnici njihove brace.

Još zanimljivija je možda cinjenica da su i hrvatski ljevicari protiv podjele BiH. I oni imaju svoju teoriju o nedjeljivosti BiH.

Što su onda oni Hrvati koji žele treci entitet i nesumnjivo podjelu BiH? Ja ne znam. Možda netko zna…

Jedina uvjerenja koja gajim su ta da je rijec o srpskom poslu i poslu… pogadajte cijem još.

Na temelju dosad recenog ispada da je autor ovog clanka izrazito protiv hrvatskog entiteta. Jasno da nije. Samo ne razumije olako prihvacenu ideju o trecem entitetu. Bez jasne i studiozne politicke analize. Bez javne rasprave, bez minimuma konsenzusa i politickog dogovora relevantnih politickih cimbenika svih Hrvata u BiH.

Što bi taj treci entitet obuhvatio? Koji teritorij? Taj podatak se krije kao zmija noge. Razumljivo i zašto. Buduci da se radi o srpskom interesu, niti pedalj osvojenih srpskih teritorija ne bi bio vracen Hrvatima.

S druge strane oni koji u tom interesu zastupaju Hrvate za tim i ne haju. To im nije niti bitno. Jer njihove namjere smo doživjeli i spoznali u ratnim godinama, pa u Daytonu i poslije njega sve do dana današnjega.

Od Bošnjaka se ne može više uzeti nego što se sada ima. A to bi otprilike bilo ono podrucje gdje sada Hrvati imaju suverenu vlast.

To bi bilo dovoljno. Bitno je imati svoj teritorij po ugledu na Dodika, gdje te nitko ne može tužiti i nitko suditi bez obzira koliko mafijaš bio. A na svome podrucju možeš biti uistinu šerif kakav je sada Dodik u RS-u.

Ako bi hrvatski entitet obuhvati sva podrucja na kojem su Hrvati prije rata imali vecinu, onda bi to bila sasvim druga prica. I po cijenu gubitka nehrvatskog teritorija, velika vecina bi morala biti zadovoljna. Bilo da u takvim okolnostima BiH ostane cjelovita država, bilo da dode do njenog raspada, naravno samo u slucaju razdvajanja po entitetski granicama.

Medutim sve je to prica za malu djecu ili bolje receno za odrasle koji su maloumni. Bosna nije država koja lagano puca po šavovima. Rimsko carstvo je pod svoje skute stavilo i Bosnu. Rim je priznavao Bosnu kao zasebnu regiju i kao nitko bila je oslobodena poreza kojeg su svi placali bez pogovora. Kasnije, turski osvajaci ponovo Bosni daju poseban status i njeno ime se ne briše. Mocna Austro-ugarska nastavlja kontinuitet opstojnosti Bosne i to ne slucajno. Titova Jugoslavija takoder na Bosni ne uzmice, a na koncu i Dayton je potvrduje kao državu koja „mora“ postojati.

Zanimljivo je samo da pod uticanjem Srba Bosna gubi oblike cjelovitosti. Od kraljevine Jugoslavije pa do novovremenih dogadanja kada Srbi odlucuju o sudbini Bosne ona gubi na svojoj cjelovitosti i ime joj se pokušava zametnuti.

Srbima se sada pridružuju i njihovi vazali medu Hrvatima, koji na vješt nacin pokušavaju zavesti hrvatski narod kako bi podržao tu neprirodnu ideju. Onu ideju zbog koje bi više od polovine hrvatskog življa u BiH nestalo kao narod.

Radi li se ovdje o velikim Hrvatima ili izdaji kakvu naš narod još nije doživio?

Dean Rant

http://www.domaljevac.com/bih/bosnaihercegovina4/trecientitet/index.html

___________________________________


6. SDA i SBiH GLASALI PROTIV ZALBE DRAGE LUKACHA

Nazlaost, clanovi komisije, koji su izdajnici i zato se ocito plase naroda, dogovorili su se da se ne govori javnosti o Lukachevoj zalbi, ali je vijest ipak procurila. Evo sta se pojavilo na Facebooku":

Davor Dado Mijatovic wrote

at 14:09 on 03 October 2009

Pošto vidim da Dragana niko i ne spominje, da vas obavijestim da je žalba odbijena. Jedini protiv njegove smjene je bio Munib Isakovic, ostali su bili svi za. I imaju naredbu da ne daju izjave u medije. Eto toliko od mene za vas, facebook revolucionare.

pozz do neke slijedece slicne "akcije"...

___________________________________


7. PREDSJEDNIK HRVATSKE SJEPAN MESIC SE SASTAO SA SANDZACKIM MUFTIJOM ZUKORLICEM

U svojstvu predsjednika Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer ef. Zukorlic, u predsjednickom uredu na Pantovcaku, susreo se sa predsjednikom Republike Hrvatske g. Stjepanom Mesicem.

Tom prilikom Muftija je uputio predsjedniku Mesicu poziv za posjetu Internacionalnom univerzitetu. Predsjednik je sa zadovoljstvom prihvatio poziv tako da ce pomenuta posjeta ubrzo biti organizovana. Prilikom posjete, na Univerzitetu ce biti upriliceno predavanje profesorima i studentima, te urucenje pocasnog doktorata predsjedniku Mesicu.

Susretu je prisustvovao i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, muftija Šefko ef. Omerbašic.

Portparol Mešihata

Sead ef. Šacirovic

___________________________________


Povodom Svetskog dana nenasilja, 2. oktobra, Centar za Zaštitu Ljudskih Prava i Tolernaciju iz Prijepolja objavljuje:

8. DRŽAVA SRBIJA VRŠI NASILJE NAD ISLAMOM I DJECOM

Pre više od dvije godine djelovi obaveštajnih službi uz pomoc Ministarstva vera Republike Srbije formirali su kvazi religijsku organizaciju koja sebe naziva Rijaset islamske zajednice Srbije.

Kada se analizira djelovanje ove organizacije jasno se kristališe zakljucak da je cilj njenog osnivanja i djelovanja vršenje nasilja nad islamom kao religijom i nad svim vjernicima islama.

Pod paravanom ove kvazireligijske organizacije, država Srbija je policijskom fizickom silom privremeno okupirala dio imovine Islamske zajednice u Srbiji koja na prostorima Sandžaka postoji znatno duže od same države Srbije.

Policija je u ovim džamijama postavila ''imame'' koje vjernici ne prihvataju.

Država Srbija preko ove organizacije vrši nasilje prema djeci koja su se opredelila da u školama pohadjaju islamsku vjeronauku.

U školama u Sandžaku sada se nalaze spiskovi vjeroucitelja koji su ''podobni'' , ali realno nisu strucni da predaju islamsku vjeonauku u školama.

Država Srbija islamskoj djeci namece vjeroucitelje koje ne žele da prihvate sama djeca niti njihovi roditelji, sa prepoznatljivim ciljem da djecu odvrati od islama kao religije, te da se osecaju kao manje važna deca.
...

U Prijepolju

02/10/2009. godine

Predsjednik Centra
Alen R. Durakovic

____________________________________


9. DIJETE JE DAR BOZIJI

Postovani gospodine, postovana gospodjo,

Povremeno od Vas primim vijesti i komentara koje saljete.

Pretpostavljam da ce Vas zanimati, pa Vam saljem tekst i naslovnu stranicu svoje brosure "Dijete - Bozji dar".

U njoj pisem protiv spirala, protiv antibaby pilula i protiv ostalih grijesnih sredstava, kao i protiv umjetnih oplodnji.

Smatram da treba pomoci i Bosnjacima da vole djecu i da ne cine nikakve grijehe.

Ljudi koji vole djecu lakse grade normalne medjunacionalne i dobrosusjedske odnose.

Ako zelite, mogu Vam poslati vise svojih tekstova na ove teme, kao i odstampane brosure "Dijete - Bozji dar".

Pozdravlja Vas iz Hrvatske dr. med. Antun Lisec

----

Nazalost, zbog duzine nismo nismo u mogucnosti objaviti cijeli tekst Dr. Lisca, ali navodimo tri prve, rekli bismo najvaznije tacke iz clanka kojeg nam je poslao:

Ne spiralama, ne pilulama, ne prezervativima, ne sterilizaciji, ne umjetnim oplodnjama, ne grijehu!

* Spirala ubija djecu! Uz nju dolazi do zaceca, ali djetešce najcešce umire u prvim danima, jer mu spirala ne dopušta usadivanje u maternicu. Ako je menstruacija izostala, to znaci da je dijete ipak preživjelo. Mora mu se sacuvati život. Spirala zdravu ženu pretvara u bolesnicu (gnojenja u maternici, jajovodima i trbušnoj šupljini, krvarenja, bolovi, slabokrvnost...).

* Uz sve vrste antibaby pilula ipak cesto dode do ovulacije i zaceca. Medjutim, dijete tada najcešce umire od gladi, jer pilule osuše žlijezde i smanje kolicinu hrane – glikogena u sluznici maternice. Izostanak menstruacije govori da je dijete ipak preživjelo. Abortus se ne smije uciniti niti tada.

* Žene koje gutaju antibaby pilule, cešce obole od raka dojke, kože i maternice, sklonije su moždanim i srcanim udarima, upalama vena s ugrušcima koji mogu izazvati emboliju, pojavi im se oštecenje jetre i vidnog živca, oslabljenje imuniteta itd.

______________________________


10. ZAKON O OPOREZIVANJU NEKRETNINA U TZV REPUBLICI SRPSKOJ - NOVO SREDSTVO ZA ETNICKO CIŠCENJE

Piše: Zijad Becirovic, IFIMES Ljubljana

Nakon upotrebe brojnih represivnih mjera, otvorenim progonom, upotrebom oružja, prijetnjama, zastrašivanjem, kojima vlasti Republike Srpske nakon rata sprecavaju povratak prognanih i dovršavaju etnicko cišcenje Republike Srpske, sada se, s istim ciljem, pristupa perfidnijim metodama. Najnovije od njih su diskriminatorski instrumenti poreskog sistema.

Od 1. januara 2010.godine u Republici Srpskoj uvodi se novi zakon o oporezivanju nekretnina. Umjesto da se placa po kvadratnom metru korištene vlasnicke površine, kako je bilo regulisano ranijim Zakonom o porezu na imovinu, placace se po tržišnoj vrijednosti, po stopi koja ce se kretati od 0,05 do 0,5%. Visinu stopa utvrdjivace opštine, a visinu poreza ce odredivati "od oka" opštinske poreske komisije. To znaci da ce neko ko se komisiji ne dopadne ( npr. Bošnjak) za istu površinu i istu tržišnu vrijednost placati dvadeset puta veci porez nego netko ko im bude dopadljiv. To je potpuno diskriminatorski. Oporezivanje od oka nije nepoznato Bošnjacima Bosne i Hercegovine, jer je po tom metodu za postojanja bivše Jugoslavije skoro 50% bošnjackog gruntovnog vlasništva prešlo u ruke države, odnosno njenih namjesnika. Tada su glavni prihodi opštinskih budžeta bili doprinosi iz licnih dohodaka, koji su danas zbog niske stope zaposlenosti nedovoljni. Nema više javne pljacke niti jeftine strane pomoci, a opštinama treba sve više para, da uvjere stanovništvo u uspješan rast i progres RS.

Ovaj porez je direktan udar na imovinu prognanih Bošnjaka, koji još imaju vlasništvo ili pravo korištenja nad imovinom na podrucju Republike Srpske.

Kako se ta imovina pretežno nalazi u naseljima i gradovima, kao vrednija tržišna vrijednost bice oporezovana sa najvišim stopama, što ce vlasnike i korisnike prisiliti da se svoje imovine što prije odreknu, jer nece biti u stanju placati visoke poreske obaveze. Bez ukamacivanja vrijednosti obveznik bi morao za period od 20 godina kompletnu vrijednost svoje imovine dati opštini u vidu poreza, a uz primjenu važecih kamatnih stopa na štedne uloge vrijednost imovine ce biti prenesena opštini vec za desetak godina. Time ce Republika srpska okoncati etnicko cišcenje, definitivno istjerati sve Bošnjake, ranije vlasnike s njihovih posjeda, a posjede ce zauzeti srpski okupatori.

Novo orudje etnickog cišcenja je po posljedicama koje ce nastati pogubnije od metoda korištenih u ratu, jer trajno uništava ne samo posjednike vec i posljednje tragove njihovog egzistiranja. Bošnjacima ce u tom slucaju u Republici srpskoj ostati samo mezari njihovih predaka, dok ih vandali u narednom rušilackom pohodu ne sravne sa zemljom.

Jedini nacin da se odbranimo od razornog i posljedicnog djelovanja novog mirnodopskog orudja za etnicko cišcenje je da sprijecimo primjenu ovakvih zakonskih rješenja. To nisu u stanju uciniti naši predstavnici u predstavnickim organima, jer ce uvijek biti nadglasani, ali imamo nesumljivo pravo na odbranu identiteta koji nisu okupatori uspjeli zatrti genocidom, pa nece uspjeti ni “taksicidom”.

Reakcije na ovakva poreska rješenja vec stižu s mnogih strana, narocito iz dijaspore. Mnogi od nas i dalje nisu svjesni šta se “iza brda valja”. Ako se ovaj porez zaista primjeni na nacin kako se predvidja Dubicani, Prijedorcani, Banjalucani, Novljani… ce izgubiti svoja sela i gradove, a Bošnjaci i Hrvati s podrucja RS ce zauvjek ostati bez svoje jedine domovine Bosne i Hercegovine.

KOMENTAR: Odlican clanak gosp. Becirovica. Nazalost, ovakvi clanci se mogu procitati samo od ljudi koji su izvan domasaja BH vlasti, dok BH novinari, isprepadani sudbinom svojih kolega koji su "prerano kukurijekali" protiv bitnih interesa RS mudro robuju i primaju svoje crkavice, jos neko vrijeme, dok jos trebaju izdajnicima.

Ima samo jedna stvar u gornjme clanku sa kojom se ne mozemo sloziti, a to je: Nije tacno da bosnjacki predstavnici ne zaustavljaju stetne zakone jer bi bili "nadglasani". I Bosnjaci imaju mogucnost blokade nepovoljnih zakona isto kao i Srbi. Bosnjacki predstavnici ne zaustavljaju ovakve zakone jer su oni dobrovoljni ucesnici u velikosrpskom projektu. Oni su muslimanski Srbi, koji predstavljaju Bosnjake, i dovedeni su na vlast prijevremenim pustenjem Alije Izetbegovica iz zatvora da bi unistli Bosnu i Hercegovinu.

Koristim ovu priliku da se ispricam citateljima Glasnika, jer sam u proslom broju, pisuci o ovoj temi, greskom otkucao pogresne procente poreza, ali u principu je tacno da je to zlocinacki "zakon" jer se ne bazira na preciznim mjerilima, kako je i gosp Becirovic primjetio.

M. B.

_________________________________


29.09.2009.

11. Krivicni zakon Republike Srpske o "drzavnoj tajni"

Zakon je objavljen u «Službenom glasniku RS» broj 49/03 od 25. juna 2003. godine.

Odavanje tajne Republike Srpske

Clan 305.

(1) Ko neovlašceno nepozvanom licu saopšti, preda ili ucini dostupnim podatke ili dokumente koji su mu povjereni ili do kojih je na drugi nacin došao, a koji predstavljaju tajnu Republike

Srpske, kaznice se zatvorom od jedne do deset godina.

KOMENTAR: Predlazem da kaznimo sve ijednu zrtvu genocida zatvorskom kaznom od jedne do deset godina jer su odali najvecu tajnu Republike Srpske – da je stvorena na genocidu.

Takodjer trebamo kazniti sve istrazioce, svjedoke, sudije, policiju i ostale koji istrazuju ratne zlocine.

J. C.

_______________________________


12. Dubioza kolektiv: “I bez milosti nas kurve nasukale na Prud”


http://www.youtube.com/watch?v=CvVGHesI_5Y

*******************************************************************************

No comments: