Saturday, April 10, 2010

#658 Tuzlaci porucuju: Niko ne sme da dira Republiku Srpsku‏

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

27. mart 2010.

ONLINE GLASNIK Nacionalnog kongresa Republik BiH - br. 658

SADRZAJ - CONTENT:

1. Kardinal Vinko Puljic: "Hrvatima ista prava kao i ostalim narodima u BiH"

2. Srbi, Hrvati, Bosnjaci - kratko poredjenje

3. Novo srpsko-hrvatsko bratstvo i jedinstvo

4. Tuzlaci traze ukidanje kantona u Federaciji

5. Tuzlaci porucuju: Niko ne sme da dira Republiku Srpsku

6. DOK NA VJERNIKE MAOCE ORGANIZUJU POLICIJSKU HAJKU ZA CETNIKE U VISEGRADU NEMAJU NI RIJECI PRIJEKORA

7. NAROD BOSNE I HERCEGOVINE U SPIJUNSKOM RATU SA CETNICIMA

8. TIHIC JE SVJESNO OPSTRUIRAO ZAKON O OTKRIVANJU UDBAŠA

9. I TIHIC SE BRANI SUTNJOM

10. Alija, Izdao Si Srebrenicu !!!

11. Treason of Srebrenica and Zepa began by the creation of enclaves

------------------------------------------------------------------------
Ovaj Glasnik ide na 35,912 ispravnih adresa. Za primanje Glasnika prijavite se na adresu: [mailto:Bosanski_kongres at hdmagazine dot com]

If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.
-------------------------------------------------------------------------

1. Kardinal Vinko Puljic: "Hrvatima ista prava kao i ostalim narodima u BiH"

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljic ponovio je veceras (23. marta 2010.) da je položaj Hrvata u BiH neravnopravan i da bi morali da imaju ista prava kao i ostala dva naroda.

"Nepravdu treba ispraviti, jer se ne smije dozvoliti da se bilo ko osjeca zapostavljenim u zemlji u kojoj živi. Kao primjer lošeg položaja Hrvata može se navesti povratak u BiH u koju se od 1996. godine vratilo veoma malo pripadnika ovog naroda", rekao je kardinal Puljic gostujuci na BHRTV-u.

On je napomenuo da Hrvati nisu ravnopravni ni u Federaciji BiH.

"Kao primjer mogu navesti traženje dozvole za izgradnju crkve u sarajevskom naselju Grbavica koju sada moramo skupo platiti, a ne treba podsjecati koliko je hrvatske zemlje oduzeto u BiH i nikada nece biti vraceno", dodao je Puljic.

Prema njegovom mišljenju, politicari u BiH moraju riješiti pitanje ustavnog uredjenja.

Nadbiskup vrhbosanski podsjetio je da je Biskupska konferencija ranije predlagala rješenje u BiH sa cetiri teritorijalne jedinice, ali da to tada nije bilo prihvaceno.

On je izrazio nadu da ce odnosi u BiH biti poboljšani i da ce svi narodi imati jednaka prava.

______________________________________


2. Srbi, Hrvati, Bosnjaci - kratko poredjenje

Pise: Dr. Muhamed Borogovac

Izjava kardinala Puljica nas je ponukala da razmislimo o Hrvatima u BiH. Namece se prirodno poredjenje sa susjednim narodima, Bosnjacima i Srbima.

Sto se tice nacionalne svijesti, sigurno se moze reci da je BH Hrvatima ne nedostaje i tu su sigurno ravni sa Srbima, a daleko ispred Bosnjaka. Dok veliki broj Bosnjaka misli da su "savremeni" ako su anacionalni gradjani svijeta, dotle se Srbi i Hrvati ponose svojim rodoljubljem tj. domoljubljem. Nazalost, tu moramo konstatovati da su Srbi i Hrvati po tom pitanju savremeni, a mi Bosnjaci nazadni. (Vjerovatno je to iniciralo viceve o "glupim Bosancima" citaj "bosnjacima".) Nacionalna svijest, tj. patriotizam i opcenito kolektivna osjecanja su karaketristika razvijenih kultura, dok primitivne kulture podrazumjevaju iskljucivo licni egoizam okrenut materiijalnim dobrima i nisu u stanju razumom da dokuce potrebu da se pojedinac ponekad angazuje i cak zrtvuje za kolektiv. Pecinski covjek nije imao naciju i stotine hiljada godina razvoja covjeka morale su proci do ravoja prvih drzava, i tek onda je razvoj civilizacije krenuo velikom brzinom.

Da ne bude nesporazuma, kada kazem da je razvijena nacionalna svijest civilizacijska tekovina ja ni na koji nacin ne opravdavam zlocin genocida kojega su cetnici pocinili u BiH u ime srpske nacije, tj. u ime velike Srbije. Jedna je stvar imati razvijenu nacionalnu svijest, patriotizam, a druga je stvar zlocinima prisvajati tudje.

A braniti ljudima da izgrade crkvu na Grbavici nije odraz nacionalne svijesti, jer istim tim kojima smeta crkva ne smeta sto pola drzave BiH, tj. pola nacije BiH, ide u veliku Srbiju. To je samo odraz primitivizma danasnjih (daytonskih) vlastodrzaca u BiH.

Ono gdje Hrvati imaju problem je, 1. nedostatak politicke zrelosti, i 2. infiltriranost "srbofila" medju njihove politicare, od Tudjmana i Bobana nekad, do Cavica i Josipovica danas.

I kod Bosnjaka su to kljucni problemi, samo obrnutim redom. Nas najveci problem je apsolutna vlast cetnickih agenata, bivsih udbasa, koji cvrsto drze tu pocetnu prednost naslijedjenu iz Jugoslavije.

Nedostatak politicke zrelosti kod Hrvata najbolje karakterisu besmisleni politicki potezi koji se ponavljaju od raspada Jugoslavije do danas, a tipican primjer su upravo incijative njihovih predstavnika kao sto je i ova inicijativa biskupske konferencije, u kojima se tek tako, iz vedra neba traze cetiri regije (kako su do sada govorili), ili 4 "federlane jedinice"?

Postavlja se prirodno pitanje: "Na osnovu cega biskupska konferencija trazi 4 regije ili 4 federalne jedinice? Svako moze svasta traziti. Ali da bi zahtjevi imali ikakvu sansu na uspjeh, da bi bili ozbiljno shvaceni, isti moraju biti utemeljeni u nekom pravnom aktu. Svaki gradjanin zna da nema koristi da npr. zahtjeva od komsije da pomjeri ogradu koji metar u svoje dvoriste, osim ako mjerenjem moze dokazati da je komsija bespravno upao u njegov posjed. Isto tako, pravo pitanje je na osnovu kojeg pravnog dokumenta mogu Hrvati traziti konkretnu ravnopravnost, u vlasti na terenu.

Dakle, ako biskupi hoce da ispostave ozbiljan zahtjev, to bi bio npr. zahtjev za povratak Hrvata na vlast u Posavskim opstinama na osnovu Ustava Republike BiH. Jer taj Ustav je na silu, bespravnim sredstvima suspendovan, pa ga zato imaju pravo traziti da nam se svima vrati. Taj Ustav je jedini pravni osnov kojega imaju na raspolaganju svi oni koji su osteceni daytonom, jer jedino mozes traziti da ti se vrati ono sto ti je ukradeno, a ne neki izmisljeni ustav.

Izgleda da je Rubikon preko kojega biskupi ne mogu da predju pogresno uvrijezena "cinjenica" da je ustav Republike BiH "komunisticki" ustav i da je sve bolje od njega. Medjutim, istina je da je Ustav Republike BiH davno prije rata prestao biti komunisitcki i u ekonomskom i u politickom smislu. Zar nismo i prije rata imali privatne firme i biznismene? Pa kako izabrasmo Aliju "muslimana" za predsjednika Bosne, ako je to bio komunisticki ustav? Upravo je isti taj "predsjednik-musliman" Alija, da bi rusio Ustav Republike BiH, u najboljem cetnickom interesu, taj ustav proglasio "komunistickim".

Dakle, jedini ozbiljan zahtjev koji bi mogao dovesti do povratka Hrvata u Posavinu i sirom BiH je da traze povratak ustava Republike BiH kojega jedinog imaju pravo zahtijevati da im se vrati jer je i Hrvatima kao i Bosnjacima i Srbima otet bespravnim sredstvima od strane protagonista velikosrpskog projekta.

Ono sto sviju zbunjuje je to sto su Karadzicevi Srbi, isto tako, bez ikakvog pravnog osnova poceli traziti Republiku srpsku i Alija sjeo sa njima i dao im je za pregovarackim stolom. Ali to je bio Alija, cetnicki agent pripremljen za to. Tu je bio osnov njihovog zahtjeva. Karadzic je trazio RS, izmisljenu iz vedra neba, ali je znao da ima covjeka na drugoj strani pregovarackog stola koji ce mu to isporuciti.

Isto tako je i Franjo Tudjman u Hrvatksoj sjeo sa pobunjenim Srbima da pregovara kako da im dade trecinu Hrvatske te je i potpiso osnivanje srpske "autonomije", "Republike srpske krajine", ali su hrvatski Srbi bili nezajazljivi i htjeli su sve odjednom te je to propalo.

Iz slijedeceg clanka cemo vidjeti da je Franjo Tudjman izgleda dobio pravog nasljednika u Josipovicu, koji opet sjeda se Srbiijom da trguje, da se pogadja o agresiji i genocidu, nacionalnim zrtvama, itd. ukratko svetinjama svakog savremenog naroda.

_______________________________________


3. Novo srpsko-hrvatsko bratstvo i jedinstvo

Autor: Damir Kalafatic, Samobor

Dok se u Opatiji odvijao ovaj neformalni povijesni sastanak 'Jugo-sfere na vrhu' bio sam u posjetu kod prijatelja u Nuštru, mjestu koje se nalazi izmedju Vinkovaca i Vukovara, mjestu koje je po kvadratnom metru 'dobilo' više razornih projektila od Vukovara.

Obišli smo hrvatskim novcem obnovljeni Ceric, Marince, Bogdanovce i sam Vukovar. Tragovi srbo-cetnickog razaranja još su uvijek uocljivi, s lijeve i desne strane ceste stoje prijeteci znakovi upozorenja s mrtvackom glavom: 'pazi(srpske) mine'. Prijatelj mi je 1991.g. prekinuo studij šumarstva te zajedno s ocem i bratom uzeo pušku u ruke i stao na branik svoje-napadnute domovine-Hrvatske. Na lijepu, obiteljsku kucu pale su tijekom rata cetiri tenkovske granate uz šest minobacackih pa su i danas uocljivi ožiljci tog bestijalnog razaranja!

Bio je to pravi (agresorski)rat bez ikakve nagodbe, ili mi ili oni, a mehanizam ratovanja bio je dobro zacrtan u 'djelima' Dobrice Cosica i izvodjen ubilacki precizno u generalštabu Veljka Kadijevica-ratnog zlocinca, danas slobodnog Moskovljanina!

A danas bi se drugovi Boro i Ivo bratski nagadjali kao u pravoj balkanskoj krcmetini. Prave li to njih dvojica 'racun bez krcmara'!

Dakle, predsjednici Hrvatske i Srbije Ivo Josipovic i Boris Tadic izjavili su u Opatiji da bi se medjusobne tužbe za genocid koje su obje države podnijela pred
Medjunarodnim sudom pravde u Den Haagu mogle veoma jednostavno riješiti: «Bilo bi jako dobro da se izvansudskom nagodbom riješi i taj spor što ne znaci da bi odustali od sudskih postupaka protiv onih koji su pocinili zlocine.

Svi koji su pocinili zlocine moraju odgovarati», rekao je lucidni Tadic u zajednickoj izjavi novinarima nakon njihova radnog sastanka uz bevandu kod Bevande u Opatiji.

Doduše, nije Tadic spominjao svoju nedavnu izjavu kako Gotovinu bez obzira na nepostojece dokaze treba osuditi (a praznik Dana Pobjede zabraniti!!!) zbog 'strašnih zlocina' pocinjenih u Oluji, a nije spomenuo ni Mladica kojeg Srbija uporno traži- a moli Boga da ga ne nadje-vec dugih petnaest godina!?

Zauzvrat, nije svoga gosta vrsni kazneni pravnik po struci, muzikolog Josipovic ni opomenuo da takvim izjavama krši pravila Tribunala sugerirajuci sudske odluke procesa u tijeku, i to procesa koji bi se umjesto 'krivnje za prekomjerno granatiranje' laicki mogao nazvati prekomjernom glupošcu po diktatu 'belosvetske' politike!

«Spremni smo raditi na rješenju koje bi bilo kompromisno, ali nece poništiti nacela pravde i pravednosti», dodao je teatralni Tadic. Predsjednik Josipovic rekao je da tužba nije sama sebi svrha, pa mudro zakljucuje: «Ako se nadje mogucnost nagodbe u onim pitanjima koja su predmet tužbe onda ta tužba ne bi imala smisla», istaknuo je hrvatski predsjednik.

Pri tome Josipovic nije rekao o kakvoj se to nagodbi radi jer po njegovu poimanju za silne, evidentirane ratne štete pocinjene u agresiji srbo-cetnicke soldateske na Hrvatsku ne postoje, eto, pravni mehanizmi kako bi se iste i nadoknadile. Uostalom, do danas sudski nije precizirano ni tko je bio agresor na Hrvatsku, jer-svi su oni isti-pa bi se moglo shvatiti kako su te enormne ratne štete (od 35 milijardi eura) nastale kao posljedica elementarnih nepogoda, zemljotresa, poplave, tsunamia, požara, cega li vec!?

Doduše, hrvatska visoka politika se tako i ponaša pa za razliku od, primjerice, takozvane republike Srpske gradi stanove i kuce 'raseljenim' povratnicima (mahom aboliranim cetnicima!), cisti okucnice i polja od po agresoru postavljenih mina a u tom cišcenju polja smrti i danas ginu i 'mungosi' i seljaci na svojim poljima jer za njih rat još uvijek traje….

Kakvi su to 'pravni mehanizmi' postojali u vremenu okupacije trecine hrvatske zemlje od 1991.-95. osim zakona oklopa, ognja i maca?

Bio je to zlocinacki i bespravni mehanizam u funkciji spaljene hrvatske zemlje pa bi predsjednik Tadic o nacelima pravde i pravednosti trebao svoj pomirbeni pledoaje održati na svinjogojskoj farmi, poznatoj mu Ovcari, a ne uz jastoga i bevandu kod Bevande!

O cemu se to mogu i smiju izvansudski nagadjati predsjednici Srbije i Hrvatske, a Hrvatska je bila ta na cijem tlu je rat bjesnio i štete nastala, ta, nije to nekakva beskonacna zagorska parnica o uzurpiranim mejašima?

Ipak, mora se priznati da Srbija pruža pomoc u obnovi ako ništa drugo onda barem 'antifašistickih' spomenika i to uz materijalnu asistenciju Ministarstva kulture, pa procitajmo: Što znaci obnova spomenika «Ustanku naroda Like u Srbu?» Kojeg naroda, pitam vas, povjesnicari... ?

Zbog poštovanja prema tolikim nevinim hrvatskim i ostalim žrtvama iz toga vremena i s tog podrucja, odnosno žrtvama cetnicke pobune, takav projekt je u najmanju ruku neprimjeren i neprihvatjiv. Nad spomenutim žrtvama u to je vrijeme izvršen najkrvaviji genocid, a sve u svrhu stvaranja cetnicke Velike Srbije. Podizanje ili obnova takvog spomenika prema mrtvima bi predstavljao njihovo ponovno ubijanje, a za preživjele i njihove potomke bio bi to cin ne samo ponovljenog nego i trajno podržavanog, produženog zlocina nad njima.

Ovaj projekt može izazvati ozbiljne politicke konotacije i ugroze društvenih odnosa u Hrvatskoj. A da srpski lideri, koji obnavljaju srušeni spomenik, ne propuštaju ništa dokaz je i da se kamen za postolje doprema iz Srbije. (Glas koncila, 14.ožujka 2010.)

Eto, taj darovani srpski granit bi trebao biti, valjda, kamen temeljac srpsko-hrvatske nagodbe a 'Hrvatska' bi trebala biti zahvalna za takvu pomoc u obnovi; uistinu morbidno i uvredljivo izrugivanje!?

-----

Zahvaljujemo se Zeljku Tomasevicu sto nam je poslao ovaj clanak.

______________________________________


4. Tuzlaci traze ukidanje kantona u Federaciji

Na jucerašnjoj sjednici Opcinskog vijeca Tuzla usvojena je Inicijativa Parlamentu Federacije BiH za izmjenu Ustava FBiH u cilju ukidanju kantona.

U više navrata nacelnik Opcine Tuzla Jasmin Imamovic govorio je da je preglomazna državna administracija sa deset kantona, velikim brojem ministarstava predstavlja veliko opterecenje za državni budžet, da bi kantone kao prepreku ekonomskog razvoja Federacije trebali biti ukinuti.

- Znate li da je Tuzlanski kanton za posljednjih deset godina iz budžeta potrošio preko tri milijarde KM? Znate li da je od ovog iznosa, najveci dio prihoda tj. preko 1,5 mijarde prikupljeno od poreskih obveznika i gradana Tuzle? Kada bi se ovom dodala sredstva fondova kojim raspolaže kanton, iznos bi bio daleko veci.

Šta je kanton za toliki naš novac izgradio u Tuzli? Po nama ništa ili skoro ništa.

Postavljam pitanje, kako bi gradjanima Federacije bilo kada ne bi bilo tih deset kantona. Samo u Federaciji BiH mi imamo 11 država sa ustavima, 11 premijera, preko 150 ministara, skoro 500 pomocnika ministara, skoro 500 poslanika.

Znate li da bi, za slucaj ukidanja ovih država u državi, budžeti svih opcina u Federaciji bili najmanje duplo veci i da bi budžet Federacije BiH bio više nego duplo veci, izjavio je nacelnik Opcine Tuzla.

Uz Inicijativu Opcinsko vijece Tuzla je usvojilo i sljedece zakljucke:

- Opcinsko vijece Tuzla smatra da kantoni predstavljaju prepreku daljem ekonomskom razvoju Federacije BiH jer se ogromna sredstva koriste za glomaznu administraciju, naknade poslanicima i ministrima.

- Usvajanjem amandmana na Ustav Federacije BiH, kojim bi se ukinuli kantoni, omogucilo bi se Federaciji BiH i opcinama, da se brže razvijaju i ulože sredstva u projekte razvoja.

- Ovlašcuju se predsjedavajuca Vijeca i Strucna služba Vijeca, da sacine zvanican tekst zahtjeva-inicijative za donošenja Amandmana na Ustav Federacije BiH o ukidanju Kantona.

- Ovu inicijativu dostaviti Uredu Visokog predstavnika za BH i Specijalnog predstavnika EU i drugim medunarodnim organizacijama u BiH.

S.Mešic (tuzlarije.net)

______________________________________


5. Tuzlaci porucuju: Niko ne sme da dira Republiku Srpsku

Postavlja se pitanje: Zasto su se Tuzlaci ogranicili samo na Federaciju?! Zasto bi najglomaznija drzava u drzavi, i to jos genocidom stvorena Republika srpska uzivala toliko postovanje Tuzlaka, pa se vjestacki ogranicavaju samo na prijedloge promjene ustava Federacije.

Svijet trazi promjenu ustava cijele Bosne i Hercegovine, a sami Bosnjaci, ovaj put ne stari uobicajeni izdajnici iz "drzavnog" vrha, nego Jasmin Imamovic iz baze, na ovaj nacin porucuje: "Niko ne smije dirati Republiku Srpsku, ona je starija i stabilnija od Kineskog zida."

Da li je to Jasmin imamovic vec Republiku Srpsku ispisao iz Bosne i Hercegovine? Mozda se zato njegovo ime ne nalazi na onim potjernicama iz Srbije. Ne bi se cudili, jer ovim potezom, sami Bosnjaci se odricu pola Bosne i Hercegovine. Vec sam ovaj prijedog nanosi veliku politicku stetu, tj. propagandnu pobjedu Republike Srpske u svijetu.

Dr. Muhamed Borogovac

______________________________________


6. DOK NA VJERNIKE MAOCE ORGANIZUJU POLICIJSKU HAJKU ZA CETNIKE U VISEGRADU NEMAJU NI RIJECI PRIJEKORA

Sarajevo, 16. mart 2010.

Saopštenje Bosanskohercegovacke podrinjske narodne stranke

Predsjednik Bosanskohercegovacke podrinjske narodne stranke Seid Karic smatra opasnim okupljanje 600 pripadnika cetnickog ravnogorskog pokreta u Višegradu.

Ministru sigfurnosti Sadiku Ahmetovicu upucujemo oštru kritiku što nije ništa poduzeo da bi sprijecio ovo okupljanje i to u gradu u kojem su Bošnjaci tokom drugog svjetskog rata zapamtili tadašnja dogadJanja na krvavoj cupriji, ali i ona tokom agrersorskog rata od 1992. do 1995. godine.

Pitamo se dokle ce država BiH imati razlicit odnos prema svojim gradJanima. Ona u ovom slucaju nije reagovala kao što je to ucinila nedavno hapseci grupu gradjana u Gornjoj Maoci.

Ako opasnost po sigurnost Bosne i Hercegovine predstavlja sedam gradJana Gornje Maoce koji imaju bradu i kratke pantolonde, a to ne predstavlja 600 bradonja sa cetnickim kokardama na celu. Da li to znaci da su ovi prvi neprijatelji, a drugi prijatelji Bosne i Hercegovine.

Bosanskohercegovacka podrinjska narodna stranka smatra da su nakon akcije Svjetlost 1 u Gornjoj Maoci organi sigurnosti morali pokrenuti i akciju Svjetlost 2 i u Višegradu intervenisati na isti nacin.

Ocekujemo da nadležni organi analiziraju dogadjanje u Višegradu i shodno tome pokrenu odgovornost svih onih od kojih gradJani ocekuju da ih štite. A to znaci i ministra Sadika Ahmetovica

Predsjednik BPNS

Seid Karic

_______________________________


7. NAROD BOSNE I HERCEGOVINE U SPIJUNSKOM RATU SA CETNICIMA

Ne znam sve o internetu, te ne mogu biti 100% siguran, ali znam dosta jer sam i ja webmaster i vlasnik jednog servera. Javljam se zbog toga sto sam primjetio da je ova stranica bosnahistorija.com izgleda "hostovana" u Vancouver-u, WA, USA. Postavlja se pitanje, kako su brcanski policajci znali da neko u Brckom pise tekstove na web stranici hostovanoj u Vancouver-u?

Postoje dvije mogucnosti, ili je policija nadgeledala bas tog hodzinog sina i vidila da je on postirao tekstove, ili je neko sa web stranice to policiji dojavio.

U oba slucaja vidimo da je narod Bosne i Hercegovine, a pogotovo neposlusni pripadnici Islamske zajednice, u pravom spijunskom ratu sa cetnickim obavjestajnim sluzbama, u stvari izlozen maltretiranju cetnicke agenture u BiH.

webmaster

________________________________


8. TIHIC JE SVJESNO OPSTRUIRAO ZAKON O OTKRIVANJU UDBAŠA

Umjesto varanja javnosti, Tihiceva SDA trebala je inicirati donošenje zakona o lustraciji, koji je usvojen svugdje u Evropi

Autor: Redakcija ¨Dnevnog avaza¨

Tihic: Panika od zakona

Povodom sinocnje izjave unezvijerenog predsjednika SDA Sulejmana Tihica u TV emisiji "Crta" da traži od obavještajnih službi da otvore svoje dosjee i utvrde šta je on radio u životu, odnosno Fahrudin Radoncic, Savez za bolju buducnost BiH (SBBBiH) saopcava:

- Podržavamo Tihicev prijedlog, ali nema potrebe da on to prevarantski traži od obavještajnih službi, jer je svakome jasno da to nijedna obavještajna služba nece dati, a narocito ne Tihiceva centrala u Beogradu. Tihic bježi od vlastite prošlosti udbaškog saradnika i egzekutora.

Energicno ga pozivamo da on i poslanici SDA u Parlamentu usvoje zakon o lustraciji. Taj zakon usvojile su sve postsocijalisticke države i on automatski znaci otvaranje svih tajnih dosjea i zabranu rada za sve politicare ili javne licnosti koji su saradivali ili rade za tajne službe.

Da podsjetimo javnost, za razliku od Tihica, Fahrudin Radoncic zajedno s novinarima "Dnevnog avaza" prije šest godina je organizirao javne demonstracije ispred OHR-a, upravo tražeci od visokog predstavnika Pedija Ešdauna (Paddy Ashdown) da nametne zakon o lustraciji. Za osam godina vlasti Tihic je uporno izbjegavao i da spomene taj zakon i tako je sa cela vladajuce stranke planski sprijecio da se imena svih KOS-ovaca i udbaša i njihovi sramni poslovi ucine dostupnim javnosti.

Potpuno je jasno da je na ovaj nacin on skrivao svoju i prošlost svojih najbližih saradnika u liku Fikreta Muslimovica, Nedžada Ajnadžica, Bakira Alispahica i drugih.

Ipak, na Tihicevu nesrecu, pitanje je vremena kada ce taj zakon biti donesen u BiH, a unezvijereni rušitelj SDA i Bošnjaka tek ce tada imati razloga za dodatnu paniku.

__________________________________


9. I TIHIC SE BRANI SUTNJOM

U vise navrata je general Armije Republike BiH Sefer Halilovic rekao otvoreno Aliji da je izdajnik. Na to bi Alija samo podvio rep i pustao da se prasina slegne. To se isto dogadjalo i nama iz "Bosanskog kongresa" tj. danasnjeg NKR BIH. Razlog je u tome sto je Alija dobro znao da je kriv, da jeste cetnicki spijun, pa bi svaka rasprava sa nama dokazala istinu, te je redovno podvija rep i bjezao od ljudske diskusije.

Tu taktiku su nastavili i Alijini nasljednici, a evo sada je i najtiraznija novina "Avaz" javno optuzila Tihica da je cetnicki agent. Pretpostavljamo da ce i Tihic kao i njegov mentor Alija samo podviti rep i pobjeci pustajuci da se prasina slegne.

Gronji clanak je interesantan i po tome sto raskrinkava jos jednu tipicnu podvalu koju stalno koriste "bosnjacki" vlastodrsci da varaju narod. Naime, Tihic trazi da se otvore dosijei, ali to ne trazi na pravno moguc nacin, u skusptini koju on kontorlise, nego "od tajnih sluzbi", a koje logicno nece otkriti svoje tajne agente.

Ja licno mislim da Tihic nije neki predratni uvezani cetnicki agent, kao sto je su npr. Silajdzic ili Ganic. Tihic je kao i Alija, srpski doborovoljac, kojega niko ne treba uvezivati, jer on bi i zivot dao za cetnicki projekat ako treba. On je tokom rata uskocio, dobrodosao Aliji kada su ljudi kao Ganic i Silajdzic poceli migoljiti iz stresnog spijunskog zivota, i kada su ljudi kao Latici i Bicakcic poceli pomalo otkazivati poslusnost. Medjutim, Tihic ne zeli da se donese zakon o lustraciji, ne zbog njega licno, nego zato sto bi to ugrozilo projekat velike Srbije, jer bi to izbacilo iz igre njegove oslonce, ljude kao Hazim Rancic i Mirsad Ceman.

U slijedecim clanku podsjecamo citaoce, da ne bude zaboravljeno, kako je Sefer Halilovic optuziovao Aliju kao krivca za genocid u Srebrenici. U clanku se spomjnje i Milosevicevo svjedocenje iz Haga gdje se vidi da je Alija cak nudio Milosevicu Srebrenicu za Vogoscu, da bi napravio geografski kompaktnu Republiku srpsku.

M. B.
_____________________________________


10. Alija, Izdao Si Srebrenicu !!!

Otvoreno pismo Sefera Halilovica Aliji Izetbegovicu:

SARAJEVO - Sefer Halilovic, bivši nacelnik Glavnog štaba Armije BiH, uputio je juce otvoreno pismo Aliji Izetbegovicu, u kojem ga optužuje da je "izdao i prodao Srebrenicu".

"Ovih dana navršava se osam godina od srebrenicke tragedije, koju ste ti i tvoji trabanti izdali i prodali", kaže Halilovic na pocetku otvorenog pisma upucenog Izetbegovicu.

Halilovic je juce reagovao na otvoreno pismo Izetbegovica od 28. juna ove godine. U tom pismu Izetbegovic je reagovao na tvrdnje Slobodana Miloševica, bivšeg predsjednika SR Jugoslavije, koji je pred Haškim tribunalom izjavio da mu je on, kao predsjedavajuci Predsjedništva BiH, 1993. godine nudio zamjenu Srebrenice za Vogošcu. Izetbegovic je u javnom pismu tvrdio da je Miloševic izjavu izvukao iz svjedocenja Sefera Halilovica u Hagu.

Negirajuci da je u Hagu davao iskaze o bilo kojem drugom predmetu osim o zlocinima u Grabovici, za koje je optužen u Haškom tribunalu po komandnoj odgovornosti, Sefer Halilovic u jucerašnjem pismu kaže Izetbegovicu:

"Dobro si me zadeverao sa ovim podmetanjem kukavicjeg jajeta u Hagu, pa ti nisam stigao ranije odgovoriti. Odlucio sam reagirati, jer tvoje pismo sadrži nekoliko konstatacija vezanih za moje ime i u cjelini sugerira morbidnu laž da sam ja odgovoran za tragediju koja se u Srebrenici dogodila 1995. godine, iako sam ja tvojom odlukom udaljen iz Armije 26. oktobra 1993. godine nakon višednevnih maltretiranja i iživljavanja od strane službi državne i vojne bezbjednosti".

Halilovic objašnjava da je njegov iskaz haškim istražiteljima iskljucivo vezan za pitanja zlocina u Hercegovini, a ne u istocnoj Bosni.

On je spomenuo i "tajne sporazume", koje je Izetbegovic potpisivao. "Ako si zbog godina ili starosti zaboravio, podsjecam te da si 16. septembra 1993. godine sa Momcilom Krajišnikom tajno potpisao Zajednicku deklaraciju o podjeli BiH na tri etnicke republike, koja u stavu pet kaže ''da oformimo radnu grupu za posebna pitanja koja se odnose na teritorijalno razgranicenje izmedu dviju republika u buducoj uniji BiH, ukljucujuci istocnu Bosnu'', a dva dana prije toga sa Tudmanom si potpisao Deklaraciju o bošnjacko-hrvatskom razgranicenju. I u jednom i u drugom tajno potpisanom dokumentu stoji da se Republika Srpska i HR Herceg Bosna, nakon dvije godine, mogu referendumom izjasniti žele li ostati u uniji BiH ili se prikljuciti Srbiji i Hrvatskoj", navodi Halilovic u svom pismu i podsjeca Izetbegovica da mu može poslati ova dva dokumenta koja je potpisao.

Bivši general ARBiH, podsjetio je Izetbegovica i na održavanje bošnjackog Sabora u Sarajevu, septembra 1993. godine, "gdje je trebalo proglasiti bosansku republiku - bošnjacku nacionalnu državu bez Srebrenice".

Halilovic kaže da je Izetbegovic i tada devetoclanoj delegaciji Srebrenicana nudio zamjenu Srebrenice za Vogošcu, pozivajuci se na svjedocenje Hakije Meholjica koji je potvrdio da je delegacija odbila ovu Izetbegovicevu ponudu.

"Osim Hakije Meholjica, Amerikanac David Rodhe je u svojoj knjizi pisao o tome kako si 'neutralizirao odbranu Srebrenice' izvlacenjem Nasera Orica iz ovog grada", piše Halilovic i spominje izjave i pisanja Ricarda Holbruka i Muhameda Filipovica o ''pregovorima o prodaji Srebrenice".

Halilovic istice da je pod njegovom komandom Armija BiH oslobodila Srebrenicu 1992, a 1993. godine ju odbranila, nakon cega su došli "plavi šljemovi".

"I umjesto da se u periodu od '93. do '95. iskoristi da se u Srebrenicu i Žepu dovedu novi ljudi i prebace vece kolicine naoružanja, nego što su to tvoji lojalni, debeli generali uradili, sve si, zajedno s njima, uradio da taj prostor zaboraviš kako bi odgovornost bila prebacena na medunarodnu zajednicu, a da vi ne biste bili odgovorni", kategorican je Halilovic.

On je odbacio optužbe da je sam razoružao Srebrenicu, dodajuci da se poslije demilitarizacije tog grada formiralo nekoliko brigada i bataljona, te remonta radionica i ratna bolnica. Halilovic to ilustruje i podatkom da je tada u Srebrenici postojla "divizija od 12.000 ljudi, a da je u trenutku pada Srebrenice bilo svega 6.000 vojnika".

"Djeci Srebrenice ceš morati odgovoriti zašto si odbio moj prijedlog o formiranju 8. istocnobosanskog korpusa, zašto si nakon mog udaljavanja iz ARBiH polovinu vojnika u 28. diviziji proglasio viškom, zašto si za dvije godine dostavio manje oružja, nego što sam ja za dva mjeseca u vrijem ofanzive na Srebrenicu 1993. godine", kaže Halilovic u pismu upucenom Aliji Izetbegovicu.

____________________________________

Nedavno sam na BalkansDiscussion group, u veoma kratkim crtama na Engleskom objasnio kako je izdaja Srebrenice pocela jos 1992, pa to postiram ovdje zbog nasih mladjih citalaca sirom svijeta.


11. Treason of Srebrenica and Zepa began by the creation of enclaves

By Muhamed Borogovac

In the eastern part of Bosnia, around Srebrenica, Bosniaks were the ethnic majority. When the Serbian army i.e. 3 corps from Serbia, attacked in 1992, the Bosniaks managed to organize a defense, survive, and consequently liberate a large territory of eastern Bosnia. Although the Serbian army were able to strongly attack and move back the frontlines of Bosnian defenders around Srebrenica, they never were able to keep the territory because they could not completely defeat the defenders. Defenders would withdraw deeply within Srebrenica, just to return later, because Serbia could not afford to keep thousands of soldiers firmly holding territory around Srebrenica for long. Bosnians were winning that war around Srebrenica (and elsewhere) because of their fighting spirit; because they were defending their families, property, and lives, while Serbian soldiers were drafted young people from Serbia who wanted to go home as soon as possible. Therefore, the Serbian offensives were strong but short lasting. So when Serbs made one strong offensive on Srebrenica in the spring of 1993 the only way to hold the territory long term was to make a localized cease fire, just around Srebrenica.

Those localized ceasefires were the main methodology of war against Bosnia. Those tactics enabled Serbs to move their three army Corps from one spot to another, making offensives, taking territories, an then making ceasefire deals with Izetbegovic that kept these territories as firmly Serbian.

So, the creation of UN Safe havens was just the first step of the treason of the people of Eastern Bosnia who remained isolated in Srebrenica with the deals of Bosnian politicians. The genocide in Srebrenica in 1995 was just the final act to finish off the victim.

Srebrenica was not indefensible even as a UN safe haven. It could be defended diplomatically, insisting on preserving Bosnia as the country of its citizens, as it was recognized by the UN. Srebrenica and Zepa were UN enclaves in the middle of the territory occupied by the Serbian army. The only problem for Serbs and Izetbegovic was that it was not possible to create a geographically compact, viable Serbian republic with Srebrenica and Zepa in the heart of it. Instead of using Srebrenica to show how it is impossible to divide the country along ethnic lines, Bosnian leaders were looking how to eliminate the ethnic majority in Srebrenica in order to create a ethnic pure Republika Serpska. Is this not treason by definition?

There are no similarities with other situations from history mentioned by Ivo because Srebrenica was under UN protection. It is true that Srebrenica was not protected by UN from genocide in the final moments, but it was because all parties earlier agreed that Srebrenica was a problem given their goal: the division of the country, i.e. creation of the ethnic pure Serbian Republic.

The only crime that the Clinton administration committed is that they went along with the criminal plan of Karadzic and Izetbegovic (i.e. criminal plan of Serbia, and Serbian agents set to power in the Bosnian government.)

No comments: