Sunday, January 4, 2009

#582 PRUDSKI SPORAZUM JE RAVAN VELEIZDAJI

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

4. januar 2009.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 582

SADRZAJ:

1. Kako dalje Bosno?

2. CETVRTA MOGUCNOST - "DOGADJANJE" NARODA KAO JEDINI IZLAZ

3. UDRUZENJE ZRTAVA RATA UPOZORAVA TIHICA

4. Patrioti i oni drugi

5. AKADEMIK ESAD DURAKOVIC: PRUDSKI SPORAZUM JE RAVAN VELEIZDAJI

6. NAPADNUTA WEB STRANICA Bošnjaci.Net

7. KAKO JE NAROD SVOJOM AKCIJOM SPASIO MOSTAR OD GLADI

8. Bosanska „zbilja“ na muslimanski nacin

9. STIGLO NAM JE VISE PISAMA ZAHVALE PROF. BOYLEU

10. PROSVIJETLIMO NIKOLAJU PAMET

11. Ustav Republike BiH trajno smjesten i na slijedecim web stranicama

-------------------------------------------------------------------------
Ovaj Glasnik ide na 30.068 adresa.

If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.
-------------------------------------------------------------------------

1. Kako dalje Bosno?

Prim Dr. Muhamed Saracevic

(skracena verziva)

U sadasnjem politickom trenutku kada se vrijeme donosenja sudbonosnih odluka po drzavu BiH mjeri vjerovatno ne mjesecima nego danima, vise nego ikada je potrebno javno izrazenim stavom (ukoliko se ne slazemo sa dogovorom u Prudu), uticati na buducnost zemlje koju poznajemo kao Republika Bosna i Hercegovina.

...

Da li kasno ili ne, dobro je doslo ovo otreznjenje i spoznaja da je situacija alarmantna, da smo krivi svi mi vlastitim ucestvovanjem ili ne ucestvovanjem u politickim procesima. Demokratija znaci imati i politicku snagu i voljom naroda kreirati dogovorenu drzavnu, ekonomsku i pratecu politiku. Treba biti licemjer i traziti brojne razloge zasto politika koju bi smo podrzali ne prolazi. Pitamo se zasto oni drugi vladaju i zasto manjina vlada vecinom, kao i da narod ne stoji iza politike centara moci. Istina je da je mozda ta manjina bolje organizovana, da vecina nije zainteresovana sve do momenta dok je razlozi ne prisile da najcesce samo deklarativno reaguje. Osnovno mjerilo u politickom odlucivanju je kriticna masa. Dakle, gdje je sada ta kriticna masa i kako ce ona reagovati u ovom trenutku kada poznate sile rade na rastakanju zemlje?! Ovdje nisu bitni sada faktori i floskule kao multinacionalno opredjeljenje, religija, regionalno porijeklo itd. Ovdje je bitno samo ko voli ovu zemlju i ko se zeli boriti za nju. Ukoliko se na toj osnovi ne uspostavi kriticna masa, Bosna i Hercegovina kakvu znamo postace istorija.

U toku rata BiH je branjena patriotizmom, ljubavlju prema njoj, imperativom vlastitog opstanka kao i mnogim drugim zajednickim i vlastitim razlozima. Trebao bi daleko veci prostor da se objasne razlozi zasto neki nisu osjecali da je to njihov rat, i zasto su mnogi napustili Bosnu u pocetku rata iz opravdanih ili ne opravdanih razloga. Odgovor na to treba da nadje svako pred sobom, kada u trenucima vlastite intime zeli da bude iskren pred sobom.

...

Cesto postavljano pitanje zasto je Alija Izetbegovic stao na stranu Tihica kada se odlucivalo o njegovom nasljedniku, mozda ima odgovor u jednoj veoma pragmaticnoj stvari. On je znao da je Dajton pocetak procesa i da ce biti mukotrpan i tezak posao, koji ce zahtijevati nekoga ko se strucno moze nositi sa zadatkom implementacije i prilagodjavanja istog, u vremenu do donosenja novog Ustava. Za to mu je trebao pravnik. Tihic je nagovjestio svojim radom, da bi mogao odgovoriti zadatku. U tome su pomogla i neprincipijelna lobiranja. Aliji nisu prezentirani, ili se nisu znali detalji o Tihicevoj biografiji kao i ponasanju u toku zarobljenistva. Promakao je tad ne primjeceni otklon prema srpskom - Beogradskom faktoru i to je sada cijena koja je rezultirala Prudskim sporazumom.

Sta sada poslije Prudskog sporazuma. Prije svega treba shvatiti da ovaj dogovor, ma koliko Tihic odbijao da prizna, vodi u “getoizaciju” Bosne. Tri etnicke jedinice cak i bez cijepanja Bosne vode u tom pravcu. Borba za vlast na suzenom prostoru, neminovno bi vodila do politickih sukoba neistomisljenika, pa zasto ne i oruzanih. Politicke frakcije bi lako moguce imale i vlastite oruzane formacije koje bi zakrvavljenih ociju gledale jedne u druge. Ako sada tolika netrpeljivost i sujete ne dozvoljavaju zajednicki nastup u interesu Bosnjaka, sto bi se tek tada desilo. Pa zar medju-muslimanski sukob vec sada nije pojava u Islamskom svijetu. Zar ovo ne sugerise na Palestinizaciju prostora.

...

U strukturama drustvenog i politickog zivota uz casne izuzetke, vladaju kvazi-intelektualci, nepismeni, nesposobni, ali dobro ustoliceni "underground". Njih Bosna ne interesuje. Oni nju koriste kao izvor iz koga crpe sve sto je na raspolaganju u ime vlastite koristi. To se ocituje od parlamenta, vlade pa do najnizih struktura vlasti. Rezultati poslijeratne privatizacije koja je izvedena na najgrublji i najkriminalniji nacin su pogubni.

Kao vrhunac takve politike je Prud. To je kapitulacija Bosne. On je negiranje svega sto se je postiglo u toku rata. Tim dogovorom Bosna se dijeli na fakticki tri entiteta. Definitivnim iscrtavanjem karti entiteta, oni koji su zeljeli podjelu Bosne, i koji su zapoceli rat zbog toga, mogu reci da su ostvarili ratne ciljeve. Srbi u Bosni dobijaju svoju kako Dodik vec sada najavljuje konfederativnu jedinicu, Hrvati svoju, a Bosnjacima ostaje 23% ili nesto vise teritorije. Ovim se rat u Bosni svodi na gradjanski sukob sa pratecim rezultatima.

Time Bosnjaci ne mogu biti zadovoljni. Njihov opstanak je zagarantovan samo ukoliko drzava bude na cijeloj njenoj teritoriji i ukoliko budu konstitutivni u granicama cijele drzave BiH. Da bi to postigli moraju imati zajednicku politicku platformu svih Bosnjackih predstavnika.

Rijesenje za takav konsenzus je moguc u Parlamentarnoj odluci, vanrednim izborima ili Svebosnjackom Saboru.

Ne vjerujem mnogo u prvu mogucnost jer nisam siguran da ovakav profil poslanika moze meritorno odlucivati u ime Bosanskog naroda. Mozda neki poslanici i poslusaju vlastitu savjest, ali se pribojavam da je vec najveci dio poslanika korumpiran i sa raznoraznim hipotekama vlastite dobiti. Veoma je vjerovatno da ih ucjenom na odgovornost pred zakonom i gubljenjem nevjerovatnih 7000 KM koje primaju uz razne beneficije i pausale, vlastite partije, a i MZ moze primorati da glasaju za nestanak Bosne. Pristajanjem na basnoslovnu mjesecnu platu koju primaju kao poslanici, postali su poslusnici i nece je se odreci ni po kakvu cijenu, a to MZ zna. Njih buducnost BiH ne interesuje, jer oni i mnogi iz vlasti kao i one bliske njoj, koji su se vec dobro obogatili u procesu poslijeratne privatizacije imaju zasigurno alternativne destinacije zivljenja. Onih ostalih 80% bosnjaka ostace da zive u nepodnosljivim uslovima koje ce im oni namjeniti.

Drugo rijesenje “vanredni izbori” je manje vjerovatno jer za to treba politicka volja, uslovi i vrijeme koje u ovom trenutku nije na raspolaganju.

Treca opcija “Svebosnjacki Sabor” je najprihvatljivija. Ona nudi mogucnost ucesca sire Bosnjacke intelektualne svijesti, koja moze da iznese vise opcija, postigne politicki kosenzus i ogranici prostor politickog manevrisanja onome ko predstavlja Bosnjacko nacionalno bice. Odluke tog skupa mogle bi predstavljati politicki nacionalni projekat. Pitanje je samo ko ce sazvati taj sabor i ko ce biti ucesnici.

__________________________


2. CETVRTA MOGUCNOST - "DOGADJANJE" NARODA KAO JEDINI IZLAZ

Pise: Dr. Muhamed Borogovac

Gospodin Saracevic je u pravu, pogotovo kada predvidja palestinizaciju Federacije. Ako prudski sporazum bude proveden u Skupstini, a to znaci i promjenu Ustava kojom ce se legalizovati Republika Srpska, tada ce doci do palestinizacije Federacije. Da li ce Bihacka enklava biti nasa Gaza, ili ce to biti Gorazde, da li ce RS dobiti Tuzlu, da se "podeblja" koridor, da li ce dobiti lijevu obalu Miljacke, kako je Alija dogovorio sa Karadzicem jos prije rata? Sve postaje moguce kada RS postane legalna, i time slobodna da se otcijepi i tako usmrti Bosnu i Hercegovinu.

Ne bi to bilo kao otcjepljenje Kosova, jer Federciju niko ne bi priznao - to nije drzava, nego federacija kantona. Dakle, imali bi i dalje nestabilnost i otimanje teritorija do strane susjednih drzava, ukljucujuci i RS. Niko ne moze predvidjeti gdje i kada bi se to zavrsilo.

Tihic hoce da vidi veliku Srbiju jos za vrijeme njegovog bijednog zivota, pa zuri da to zavrsi, a sa nama sta bude.

Medjutinm, postoji jedno rjesenje koje Dr. Saracevic ne spominje, a to je masovna pobuna naroda protiv izdajnika. Bolje je sada sprijeciti Tihica nego pristati na raspad drzave i Palestinizaciju federacije.

Ja se sjecam kako je dogadjanje naroda spasilo Tuzlu 1992. Opisacu taj dogadjaj da pokusam dokazati da nas i iz ove, na prvi pogled bezizlazne situacije, moze spasiti jedino narod, ako se probudi i krene u akciju.

Bio je Bajram u aprilu 1992. Cetnici su do tada vec bili okupirali i masakrirali Bijeljinu. Mnogi clanovi nase jedinice Patriotke lige su bili u prostorijama SDA Tuzle, a imali smo naoruzanu strazu ispred zgrade. Negdje oko 4 sata poslije podne dolazi nam u prostorije Hazim Rancic tadasnji nacelnik reginolanog MUPa i saopstava nam da ne nosimo oruzje dok smo u Tuzli, jer ga nazivaju "uznemireni gradjani Srbi" i zale se sto "zelene beretke" hodaju naoruzane gradom itd. Dok smo razgovarali sa njim ulazi jedan strazar i uzbudjeno kaze da milicija opkoljava nasu zgradu.

Ja sam odmah dotraco na vrata i uocio da policajac koji drzi na nisanu nasa ulazna vrata ima veoma mali ugao djelovanje, tj. da ako samo desetak metara pretrcim naci cu se iza obliznje kuce, i bicu u zaklonu. Ko zna Tuzlu, to je bila kuca u kojoj je advokat Balijagic ima kancelariju. Tako sam se i uradio, i uspio doci do poslanika Skupstine Osptine Tuzla, koja je tada zasjedala u dvorani Radnickog niverziteta, i obavjestiti ih sta se dogadja u carsiji. Oni su odmah prekinuli sjednicu, ali nisu mogli nista pomoci opkoljenim. Poslije sam dosao do telefona sa kojeg sam zovnuo Predsnistvo BiH. Javio se Ejub Ganic. Ja sam mu rekao sta se dogadja, objasnio mu da ce to biti masakr omladine u prostorijama SDA stranke. Medjutim, on je mrtvo hladno, ne trudeci se da bilo sta pokusa, da bilo koga obavijesti, da bilo koga nazove, mirno rekao: "Mi vam ne mozemo pomoci." To je nekoliko puta ponovio sa takvom ravnoducnoscu, da sam tada prvi put posumnjao u jednog od nasih rukovodilaca. Situacija je bila bezizlazna.

I sta nas je spasilo iz te bezizlazne situacije? Spasio nas je narod Tuzle. Momci koji su ostali u opkoljenoj zgradi SDA nazivali su clanove stranke, rodbinu i prijatelje u okolnim Tuzlanskim mahalama i narod je krenuo od pijace i iz predgradja i rastjerao do zuba naoruzanu miliciju.

Ko moze zaustaviti narod? Ko bi mogao zaustaviti Sarajlije ako bi krenuli prema Skupstini kada dobro placeni izdajnici krenu da usvoje Prudsku izdaju?

Da li ce narod Sarajeva krenuti da spasava drzavu, ali i svoju kozu kada izdajnici krenu u Skupstinu? Gdje je sada Patiotska liga? Na izdajnickoj strani se nije mnogo sta promjenilo. Na primjer, tu je jos uvijek Hazim Rancic, koji je nedavno bio jedan od kljucnih ljudi u izdaji reforme policije pored Tihica i Silajdzica.

Dakle, postoji i cetvrta, najsnaznija mogucnost za spas domovine, da ce narod doci iz sarajevskih predgradja i rastjerati bandu kada se sastanu u Skupstini da unistavaju drzavu usvajajuci zakone i mijenjajuci ustav kako je Tihic dogovorio sa nasim neprijateljima u Prudu?

Ako se to ne dogodi, neka je Bog na pomoci narodu Bosne i Hercegovine, kako rece jednom Prof. Boyle.

________________________________


3. UDRUZENJE ZRTAVA RATA UPOZORAVA TIHICA

Poštovani,

U ime Udruženja "Žena-žrtva rata" koje okuplja silovane i seksualno zlostavljane žene, a od 2006. godine i muškarce zrtve rata, ne dozvoljavamo niti jednom politicaru da više manipuliše sa žrtvama, genocidom, agresijom.

Iza Nove godine žrtve, svjedoci, ocevidci, clanovi porodica ubijenih, logoraši ce organizovati potpisivanje peticija u cijeloj BiH. Da li treba da dozvolimo da nam zabrane našu stvarnost, istinu i našu borbu za pravdu i istinu.

Mi posljednje vrijeme gledamo putem elektronskih medija, dnevne štampe kada gosp. Sulejman Tihic kaže: "Ja sam svoje oprostio, halalio." To je njegovo pravo i on može govoriti samo u svoje ime, a nikada se niko nije upitao kako je nama žrtvama, svjedocima i ocevidcima to slusati.


N. N.

---

Ova poruka je stigla sa ispravne adrese Udruzenja zrtava rata, a osoba se ne zeli potpisati.

Nazalost, buduci da cetnicki agenti drze vlast u BiH, i danas su progonjena strana isti oni ljudi koje su i cetnici progonili. Danas Tihic javno minimizira genocid, a zrtve genocid bivaju prgonjene, kao npr. branitelji Vecica, kod Kotor Varosi. Zato je razumljivo sto sve vise ljudi ne zele da se potpisu pod svoja pisma.

____________________________


4. Patrioti i oni Drugi

Jedna od najfrekventnije izgovaranih rijechi zadnjih dekada na Balkanu je rijech PATRIOTIZAM.

Umjesto sentimenta prema Domovini, Otadzbini smjer patriotizma je skrenuo ka centrima moci i vlasti, transformisao se u ljubav prema Vodji i Partiji. U tome su najaktivniji chuvari i branioci "Lika i djela", inache poznati josh i kao samonazvani, samoproklamovani, samoustolicheni "chuvari istine i pravde". Kad oni dodju u posjed novina, web medija, radija aktivno mijenjaju, formiraju javno mishljenje na shtetu pravde, istine i zakona, a konsekventno tome na shtetu otadzbine, domovine, kuce. Kad su direktnoj vezi i sprezi sa centrima moci i vlasti i dobijaju redovnu finansijsku infuziju "centrale". Oni su direktni atak na logiku, svijest i savjest. Korishcenje medija za obmanu javnosti o stvarnom i pravnom stanju stvari je, da 'prostite, smisleno koliko dugotrajno skupo uljepashavanje mejta (mrtvaca) kojeg ce nedugo zatim poloziti u mezar(grob).

Iako superfacijalno nadmocni u moralu, etici, aminovani od "vjerskih autoriteta", u sudaru sa istinitim, objektivnim, racionalnim chinjenicama i legalnim faktima branioci "lika i djela" i "chistachi biografije" nemaju shanse. Njihova sva "snaga" je u mogucnosti brisanja komentara sa foruma i blokiranju glasova sa radija koji im ne pashu, neobjavljivanju mishljenja koja nijesu u skladu sa njihovom "istinom".

Oni su tu zato da chiste i glancaju biografiju, da pometu smece politichkog besmisla, gluposti, a i izdaje onih na vlasti. Onda ce to da predstave javnosti kao pamet, uspjeh, patriotizam.

Njihova najveca "boljka" je shto zele uvijek biti uz vlast i "pobjednike". Tu nikakvo znachenje nemaju: istina, pravda, humanost...
Svjedoci smo zadnjih dekada da je obichna bajka ono o "pravdi koja uvijek pobjedjuje", mada se svi ne moraju sloziti sa tom tezom. PRAVDA ne postoji u destilisanom ili okrunjenom obliku, nego se za nju mora neko znojiti, boriti i zrtvovati. Kad se prepusti da "Pravda dodje sama od sebe" sve je izglednije da pobjedjuju surovi, beskrupulozni, oni sa novcem i vezama. Branioci "lika i djela" kao izuzetno snalazljivi i lukavi uvijek pristaju uz mocne. Njima je vazno samo biti na strani mocnih koji obecavaju trajanje kakve male ili vece povlastice, zvanja, titule... ili chak uspinjanje ljestvicama moci i vlasti izgradjenih na grbachi prevarenog i pokradenog naroda.

U liberalnom kapitalizmu nije u pravu onaj shto nema shanse i sredstava da dokaze da je u pravu. U pravu je onaj shto ima moc izrazenu kroz novac ili veze da dokaze da je u pravu. Zato, chinjenica da imamo vishe medija ne znachi obavezno da cemo imati vishe istinite i objektivne informacije. Apsolutna vecina "slobodnih medija" zavisi od finansijera i "darodavaca". U opshtoj "biznisizaciji" medija, slobodno, istinsko i objektivno informisanje je u ilegali ili polu-ilegali, finansijski prikovano za polujavni sektor internet e-maila i rijetkih "prijateljskih foruma".

U te rijetke istinite, objektivne, neprofitabilne, ali gurnute u ilegalu ubrajam Glasnik Kongresa RBiH.

Ne treba sasvim gubiti nadu da je na medijskom planu RAT izgubljen. Kad se zaljulja "brod" mishevi prvi bjeze sa njega. Treba rachunati na ozbiljan odliv unesrecnih pratioca "vodje, lidera, Baba, Dede". pored toga, moze imati i chasnih i poshtenih ljudi u ovim medijima i organizacijama, ali su zatocheni u kriminalne mreze "zelene" burzoazije, a nemaju znanja i snage da se izbave iz njih. Njima treba pomoc da oslobode svoju svijest i savjest iz "paukovih mreza" politike, kriminala i izdaje drzave, naroda i pravde.

Svaka SRECA i NESRECA imaju svoj pochetak i kraj. Kad svijest pobijedi nesvijest... kad istina pobijedi laz... kad medijsku tamu pobijedi medijska svjetlost... nadati se da je doshlo vrijeme novo kad ce na BiH medijima u zemlji i u muhadzerluku (iseljenishtvu) biti sve manje chuvara "lika i djela vodje i partije", a sve vishe istine, objektivnosti, pravde i sve vishe chuvara domovine za sve njene gradjane.

Adnan Koljindar, NY

____________________________


5. AKADEMIK ESAD DURAKOVIC: PRUDSKI SPORAZUM JE RAVAN VELEIZDAJI

Intervju za Svevijesti.ba, od 28. decembra 2008.

(skracena verzija)

* Jeste li za prudski sporazum?

- Ni govora! Taj sporazum takodjer svjedoci o kontinuitetu Tihicevih zabluda: entitetska privatizacija bila je strašna greška protiv BiH; aprilski paket je takoder bio suštinski štetan; (s)prudski sporazum je takoder sporazum koji vodi ka legaliziranju rezultata agresije i genocida. Podvuci cu samo jednu stvar iz toga. Popis stanovništva sa etnickom odrednicom, prije povratka protjeranih, bio bi konacna i najvalidnija ovjera rezultata progona, razaranja i genocida. To je apsolutno zastrašujuce. To bi bilo ravno veleizdaji i vrijedno bi bilo mitskoga prokletstva.

• Politika u BiH opet je presudila na ekonomskom planu: projekti vrijedni sedam milijardi propali su odlukom Kolegija SDA. Do kada ce biti tako?

- Da, ta vijest je poražavajuca. Ona govori o nekompetentnosti i amoralnosti politicara koji su u stanju donijeti takvu odluku. Trebalo bi da to mediji dobro prodrmaju! Ljudi koji donose tako fatalno pogrešne odluke, ocito je, uopce nemaju viziju. Što je još gore - oni su i morbidno neeticni jer - gledaju iskljucivo neke interese samoživosti, stranacke i ponajviše licne; oni ne vide dalje od danas. Veoma me cudi da u SDA neki ljudi - a mislim da tamo ima i kvaliteta - ne okoncaju tu negativnu suicidnu inerciju.

* Jedna od glavnih tema koja potresa ovdašnju javnost u posljednjim mjesecima tice se izgradnje reisove rezidencije na Kovacima. Kakav je Vaš stav o tome, a u kontekstu pitanja koja su postavljena u pismu studenata Fakulteta islamskih nauka?

- Stavove studenata FIN-a u potpunosti podržavam. Ohrabruje svijest mladih ljudi, ta moralna lekcija koju su tako kompetentno uputili najvišim autoritetima ciji moralni autoritet je demaskiran. Slušam argumentaciju u korist izgradnje rezidencije: ne gradi je, veli se, Rijaset, vec privrednici. Pa to je barem dvostruko lažna argumentacija! Prvo, sami privrednici (ako je oni grade) morali bi takoder imati osjetljivosti za prioritete, za prave vrijednosti. Drugo, kad bih bio reis, kazao bih javno privrednicima: Hvala vam, ali cu u zemlju propasti od stida ako meni budete gradili takvu rezidenciju dok demobilisani borci bukvalno nemaju šta jesti. Kontrast je sablasan: iz te rezidencije valja gledati na obližnje mezarje še-hida ciji ideali su još u agoniji! Znate, nije važno ko Vam gradi tako skupo zdanje, vec je poenta u tome da vi pristajete na to; problem je eticke naravi.

¦ Da li ste pratili polemiku koju je izazvao intervju Mustafe Spahica, objavljen u Oslobodenju? Kako gledate na anatemu koja je iz Rijaseta odaslana spram imama Spahica i glavne i odgovorne urednice Oslobodenja? Kakav je Vaš stav generalno prema politickim izletima reisa Cerica?

- Pratio sam polemiku pažljivo. Kao Bošnjaku i muslimanu, teško mi pada saznanje o dezorijentiranosti reisa, jer ja tu instituciju veoma poštujem. Prije svega, pogrešno je proglašavati islamofo-bicnim medije i ljude koji imaju kriticki odnos prema odvec eksponiranom predstavniku jedne institucije, u ovom slucaju aktualnog reisa. Iz toga proizlazi - neislam-ski - da je jedna osoba sami islam! Mudro bi bilo da gospodin Ceric ima naviku pozivati ljude koji ga kritiziraju na kahvu, da cuje šta mu imaju reci. No, on anatemizira svoje najcestitije ljude - Rešida Hafizovica, Mustafu Spahica - zato što imaju hrabrosti i moralne prinude kazati mu štošta. Žao mi je što moram reci, ali gospodin Ceric pravi sudbinske greške. Prvo, dopustio je da vehabi-je duboko prodru u infrastrukturu IZ i tek u narednim decenija-ma vidjet ce se kako je to katastrofalno pogrešno, a javno kritizira svoje cestite profesore. Drugo, gospodin Ceric ne pravi politicke izlete, vec je rijec o politickoj konstanti. Naime, on se predstavlja - svijet ga tako prihvata, nažalost - kao jedini relevantan lider Bošnjaka. Na taj nacin on nanosi najvecu štetu Bošnjacima jer mnoge snage u svijetu upravo i žele svesti Bošnjake na vjersku zajednicu i oduzeti im vjerodostojnost politickog faktora. Reisova ambicija ide naruku upravo tim lukavim namjerama. Dakle, ima više temeljnih razloga koji njegovo djelovanje cine pogrešnim i štetnim.

---

KOMENTAR: Akademik Durakovic je uglavnom na pravoj strani. Jedino sto bi mu se moglo prebaciti je da kada govori o Tihicevim potezima on govori o zabludama. Ne, Tihic nije glup covjek i on ne pravi greske. U pitanju su svjesne izdaje interesa Bosne i Hercegovine i Bosnjaka, a ne zablude.

Drugo, Akademk Durakovic podrazumjeva da je Silajdzic ispravan, sto je velika zabluda. Silajdzic je sa Tihicem u tandemu, ovo je jos jedan igrokaz, kao sto je bio i sa reformom policije. Silajdzic trazi "castan" nacin da podrzi Tihica, i vec ga je podrzao u glavnoj stvari, dogovoru za Brcko, cime ce biti legalizovan Dayton, tj. bice ponisteno ono sto je postignuto rusenjem "aprilskih" amandmana.

M. B.
___________________________________


6. NAPADNUTA WEB STRANICA Bošnjaci.Net

27. decembar 2008. godine

Obavještavamo javnost da su u petak 26. decembra u prijepodnevnim satima hackeri napali web magazin Bošnjaci.Net, jedan od najcitanijih elektronskih medija na bosanskom jeziku. Radi moguceg pokretanja pravnog postupka tim Bošnjaci.Net je angažirao pravnog zastupnika koji ce preko hosting kompanije, odnosno vlasnika servera, istražiti ko je i odakle izvršio napad na servere koji su nam garantirali sigurnost od svih napada. Ocigledno je da postoje anti-bosanske i anti-bošnjacke snage koji vec nekoliko godina nastoje uništiti ovaj medij multi-nacionalnog sastava koji pišu bez dlake na jeziku i koji posjeduje najznacajniju arhivu na internetu.

Prema informacijama koje smo dobili, u cetvrtak vecer u dnevniku RTRS napadnuti su Bošnjaci.Net, protiv kojeg su iznesene gnusne laži koje vec par godina širi jedan srpski kvazi-ekspert za terorizam.

Nego nakon teroristicko-bombaškog napada na NTV Hayat, zatim ponovnog hackerskog napada na Bošnjaci.Net, odredene grupe pod svaku cijenu žele ušutkati i uništiti medije na bosanskom jeziku.

Posebno naglašavamo da je u zadnjih nekoliko dana tim Bošnjaci.Net pokrenuo inicijativu sprjecavanje izglašavanja «Prudskog sporazuma» kao i podrška trojici bošnjackih književnika Taljicu, Kljucaninu i Alispahicu koji su osudili govor predsjednika SDA Sulejmana Tihica na sjednici GO, sa kojim je uvrijedio sve Bošnjake, žrtve genocidne agresije koje su sprovodile mracne sile iz bosanskog okruženja.

Na kraju obavješatavamo javnost, a posebno naše citatelje, da cemo nastojati u što kracem roku da budemo sa vama na internetu.


Za tim Bošnjaci.Net:

Esad Krcic, gl. urednik

erkrcic@yahoo.com
-----

KOMENTAR: Inetersantno, i dosada su Bosnjaci.net pisali protiv cetnika, ali evo bas sad kad napisase protiv Tihicevog sporazuma iz Pruda, stize im katul ferman?!

Kako to da se cetncki hakeri najvise uzrujase sada kad im Kljucanin, Taljic i Alispahic napadose na Tihica.
__________________________________


7. KAKO JE NAROD SVOJOM AKCIJOM SPASIO MOSTAR OD GLADI

Boga mi dobro ste napisali, sve je istina. Ja sam prvi put evo sada na ovoj stranici http://www.hdmagazine.com/bosnia/ i valjda je ljudi i sada obilaze.

Bilo je davno 93' kad je u Mostaru dokazana ova sva vasa prica o podjeli BiH. Unprofor nije dolazio jedno 3 mjeseca tako da je stanje bilo katastrofalno. Mala bolnica pretrpana ranjenicima i borcima na izdahu, djeca i starci svaki dan umiru od gladi, ono malo civila sto je bilo saljemo prema Jablanici, a ono sposobno na liniju. I eto niko ne zna kako dolazi Unprofor u grad sa hranom i lijekovima. Sreca neopisiva, i treba hranu i lijekove istovariti i unijeti u 'Razvitak'. Taj posao je radila uvijek nasa civilna sluzba (CS), ali tu noc Unprofor nije dao da CS iznosi hranu vec su rekli da oni to mogu sami?! I ujutro mobilizacija u VP i svi krecemo prema SDK zgradi kad tamo Eso Humo komandant brigade izletio sa Pinc Gaureom i priprjecio konvoj Unprofora. Ja sam licno izvodio iz zgrada i kuca starce i zene koji su legli po ulici pa skoro sve do Narodnog Pozorista tako da konvoj nije mogao proci. HVO je digao hidrocentralu pa je Nertva odnijela sve mostove preko kojih smo nosili hranu i oruzje i mijenjali smjene na desnoj obali. Raja na desnoj obali su bili odsjeceni, a HVO je samo tako nestrpljivo puskarao i samo su cekali mali mig da nas odrade. Mi smo iz Narodnog Pozorista okrenuli zolje i RPG prema konvoju, a oni na nas one njihove PAT-ove i cekalo se. Cekalo se i cekalo kad ono Unprofor spustio PAT-ove, HVO prestao puskarati, Neretva se opet spustila na normalan nivo, nasa raja pojacala redove na desnoj obali. I taj dogovor im je propao.

Toliko o toj situaciji i prodaji Mostara. "Da te nije Alija"?!

B. K.
_______________________________


8. Bosanska „zbilja“ na muslimanski nacin

Isplacuju sami sebi astronomske plate i bonuse, vozaju se u bijesnim limuzinama, putuju svijetom i prežderavaju se o trošku svih nas, a na kraju još dobiju i ko zna kakve penzije, otpremnine i „zlatne padobrane". Njihova jedina ambicija, njihov jedini interes jeste da bez rada dobro žive na narodnoj grbaci.

I šta? Ništa! Niko im, ne može ništa! Zašto? Pa, zato što oni kradu strogo po zakonu! Zato što oni pljackaju na foru, na rupu u zakonu, na menadžerski ugovor. Zato što se korumpirani skotovi u svim dijelovima bosanske države medjusobno jako dobro cuvaju.

I tako dolazimo do suštine moje price - do cinjenice da ovdje danas skoro da više nema nikakvog morala, istine, da skoro niko od bosanskih politicara ne zna za Boga. To i jeste srž našeg problema. Ta strašna i sveopšta nemoralnost, ta totalna obezboženost, taj potpuni izostanak bilo kakvih ideala i bilo kakvih vrijednosti osim prokletog, prljavog keša.
Sve to, naprijed pobrojano, jeste samo najnoviji, najkonkretniji dokaz sveopšteg moralnog kraha bosanskog društva i bosanske države. Kradja, laž, prevara, otimacina, zloupotreba zakona, to su danas bazicni principi muslimanske realpolitike. Tamo, u vrhu bosanske države, više ništa nema smisla, tamo skoro niko više nema nijednu ideju, osim ideje svoje licne straznjice natovljene prokletim, prljavim kešom. Tamo, u vrhu bosanske vlasti, nakotio se najgori ljudski šljam koji ne zna ni za kakav red, koji se ne plaši ni Boga, ni zakona. To je sada vec citava jedna kasta ekstraprofitera koji se bogate na racun sirotinje raje i koji su od bosanske politike napravili najprofitabilniji biznis u Evropi.

I dokle više tako?! Pa, sve dok mi dozvoljavamo. Sve dok mi cutimo i sve dok mi pristajemo na ovu i ovakvu vlast i ovu i ovakvu politiku. I sve dok su nam ovakvi mediji. Kljuc, ljudi moji, jeste u medijima. U vama novinarima. Jer, dok vecina vas pristaje na ulogu „društveno-politickih radnika", dok je vecina urednika u dilu sa pokvarenim politikantima, nema nama spasa. Naša jedina šansa jesu oštri i neumoljivi mediji koji nijednom korumpiranom skotu nece oprostiti nijedan lopovluk.

Svako ko tvrdi drugacije, svako ko u novinama ima ijednu jedinu lijepu rec za Izetbegovica, Siljadžica, Tihica i „one što im iz straznjice vire", nije ništa drugo do korumpirani skot! Da li uopšte treba pominjati ime skota koji kaže muslimani sudije njemu nece suditi. Ko ce se od tih skotova ponovo s njim sastati. Treba li s njim pricati? Ne treba? Po bilo koju cijenu. Pa nek nam bude što biti ne može.

Ne pretjerujem. Samo gledam šta se dešava. Vidim da silne mafijaše, preko noci, popuštaše da se brane sa slobode, samo vidim da se obracun sa kriminalom u Bosni ogranicio na obracun sa lopvcicima i poludjelim glavosjecama. Elem, nece biti da u Bosni više nema mafije, nece biti da su prekonoc' izumrli nitkovi koji pljackaju državu. Nece biti da su svi državni službenici sad najednom postali poštenjacine. Konacno, nece biti da je nesrecni n.n. tužilac hapsio bez ikakvih dokaza i nece biti da je tužilac ini, dok je imao odvezane ruke, onako iz obijesti gonio nevine i nedužne.
Ali, bice da neki ljudi iz ove vlasti sada moraju da poplacaju dugove. Bice da u vrhu vladajucih stranaka ima podosta onih kojima ne odgovara da se sazna cijela istina o paradržavnom mafijašluku. Bice da se jedni plaše da ne budu otkriveni njihovi sumnjivi poslovi, dok oni drugi strahuju da ce ostati bez fotelje ako oni prvi budu raskrinkani. Bice, ljudi moji, da se ovde napravila nova ravnoteža straha, bice da su neki ljudi iz vrha države procijenili da se, zarad vlasti, isplati oprostiti mafijašima!

Spasa nam nema. A jedan filozof je davno rekao da covek bez principa nije ništa drugo do „vreca izmeta".

S. M., Dobošnica

__________________________________


9. STIGLO NAM JE VISE PISAMA ZAHVALE PROF. BOYLEU

Navedimo makar dva, jer Prof. prima Glasnik, pa da vidi da ima nasu podrsku.
---

Postovani,

U Novoj godini zelim Vam sve najljepse, a narodu u Bosni, suverenu drzavu Bosnu, jedinstvenu, s jednom policijom, jednim predsjednikom, bez entiteta, bez Federacije, bez Lajcaka, povratak Ustava Republike Bosne i Hercegovine.

Srecu i zdravlje, uvazenom prof.Boyleu.

Bosni ne fali pameti i para, fali joj jedinstva.

Mesihovic S. I.

-----

Poživio nam stotinama godina profesore, duh tvoj uselio se u umorne bosanske i hercegovacke duse, vratio im vjeru i snagu da se i dalje bore za jedinu nam domovinu.

Izdajnicima i prodanim dusama zelim najgoru godinu, da sljedece ne docekaju, da im se smrdljivi trag zametne.

Kulenovic E. - Cool-e

________________________________


10. PROSVIJETLIMO NIKOLAJU PAMET

Juce sam na dnevniku Federalne televizije cuo izjavu Mitropolita Nikolaja koji je izjavio da je Sarajevo postalo monoetnicki grad i da u njemu "fali" 150.000 srba. Molim Vas da pod hitno tog NEUKOG covjeka prosvjetlite bar jednim prigodnim tekstom, ako ne i serijom clanaka o SRPSKOM FASIZMU koji je na djelu jos od 1992. godine, a prisutan je i dan danas.

To ce ujedno biti prilika da nas Miroslav Lajcak i nesposobni celnici Evropske unije u Briselu saznaju nesto iz Bosanske proslosti u navedenom periodu SRPSKOG POVAMPIRENOG FASIZMA.

Senad K., Tuzla
-----

Senade, mi smo do sad vise puta objasnjavali kako mi radimo, a to je: Niko nikome ne izdaje naloge, nego svako svoju ideju sprovede u djelo, svako odradi svoj patriotski projekat. Dakle, spobodno napisi taj clanak, i posalji nam. Pri tome vodi racuna da bude sto sazetije da bi bilo objavljeno.

Koristim ovu priliku da se izvinem svima cija pisma nismo objavili, a posebno gosp. Anti K., Mensuru O. koji su ulozili trud i napisali veoma opsirne priloge. Nazalost, ti prilozi su predugacki za nas Online Glasnik.

_________________________________

11. Ustav Republike BiH trajno smjesten i na slijedecim web stranicama

Ponovo stavljamo linkove do ustava Republike BiH, jer su ga do sada sve BH web stranice objavile i vode se veoma konstruktivne diskusije. Narod cita i tek sada uci koliko zlo su mu nanijeli Alija i Bakir Izetbegovic, Silajdzic, Lagumdjija, Tihic i ostali koji iz dana u dan prodaju Ustav Republike BiH i legalizuju genocidne tvorevine RS i Federaciju

http://nkrbih.blogspot.com/

http://republic-bosnia-herzegovina.com/

*********************************************************

No comments: