Monday, January 12, 2009

#583 Izetbegovic i Kalabic: Slozno "korak po korak" u promjene ustava

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

12. januar 2009.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 583
(revidirano izdanje)

SADRZAJ:

1. Kalabic: Promjena Ustava korak po korak

2. KALABIC I IZETBEGOVIC "KORAK PO KORAK" U ISTU TIKVU PUSU

3. Udruženje "Žena - žrtva rata" vas pozivaju da potpišete peticiju

4. KAKO SARAJEVO-X SPASAVA TIHICA I PRUDSKI "SPORAZUM"

5. Marcus Tullius Cicero o izdajnicima

6. TREBA PISATI I O BOSNJACKIM IZDAJNICIMA IZ SANDZAKA

7. ROGATICKE OPSTINSKE VLASTI PREKOPAVAJU KOSTI NJIHOVIH ZRTAVA

PREGLED MEDIJA

8. KONTINUITET BOSNJACKE POLITIKE: OD KOSUTNJAKA DO PRUDA

9. FILM O SREBRENICI "REZOLUCIJA 819", DOBIO NAGRADU PUBLIKE NA FESTIVALU U RIMU

-------------------------------------------------------------------------
If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.
-------------------------------------------------------------------------

1. Kalabic: Promjena Ustava korak po korak

Datum: 10.01.2009 19:52

Autor: Srna

SARAJEVO - Poslanik SNSD-a u Predstavnickom domu Parlamentarne skupštine BiH Drago Kalabic rekao je da bi parlament BiH u januaru mogao da donese odluku o zapocinjanju procesa ustavne reforme, koji bi se odvijao, kako je naveo, korak po korak.

"Odluka parlamenta najvjerovatnije ce biti u pravcu toga da se u ustavnim promjenama ide korak po korak, a to znaci da bude rješavana jedna po jedna stvar oko kojih postoji saglasnost", rekao je Kalabic

On je istakao da je važno da konacno u BiH bude "napušten metod ultimatuma i ucjena da se završi sve odjednom i to na nacin da sto odsto odgovara jednoj strani".

"U prvi mah ce ici one stvari oko kojih postoji saglasnost, a one oko kojih nema saglasnosti nece ni biti otvarane. Mislim da imamo prostora da uradimo mnogo stvari tokom ove godine oko kojih smo saglasni", istakao je Kalabic.

On je dodao da je sjednica parlamenta zakazana za 21. januar i da nije sporno da se na dnevnom redu nadje pitanje ustavne reforme.

________________________________________

2. KALABIC I IZETBEGOVIC "KORAK PO KORAK" U ISTU TIKVU PUSU

Pise: Dr. Muhamed Borogovac

Ko god je studirao ugovorno pravo morao je nauciti osnovni princip, a to je da je jedina garancija da ce ugovor (ili dogovor) biti ispostovan da obje strane ISTOVREMENO ispunjavaju svoje obaveze. Svakom djetetu je to jasno, pa jos iz djetinjstva pamtimo da je najsigurnija razmjena dobara "iz ruke u ruku" i da "samo budale prave od gotovine veresiju" itd.

Medjutim, cesto ovaj princip biva izigran. Najbolji primjeri za to je ovo sto de desava Bosni i Hercegovini otkako je Izetbegoviceva udbaska grupa dosla na vlast. Od tada do danas, osnovni metodi unistavanja Bosne i Hercegovine su:

a) Pristanak da se pregovara o stvarima koje su po zakonu bile povoljno rijesene za Republiku BiH; i

b) potpisivanje ugovora kojima se odmah daje srpskoj strani sve sto trazi (npr. Aneks 4 u Daytonu), dok mi dobivamo samo veresiju (npr. Aneks 7).

Sada se iza "zatvorenih vrata" tj. na tajnim dogovorima izmedju SDA, HDZ i SNSD (a vjerovatno i SBiH, SDP) dogovara jos jedna takva izdaja Bosne i Hercegovine. To je procurilo u gornjoj Kalabicevoj izjavi. Interesantno, kada smo citali intervju Bakira Izetbegovica u Avazu istoga dana dozivjeli smo "deja vu" efekt kada smo culi frazu "korak po korak" u izjavi koja slijedi:

"U SDA postoji jedinstvo u podršci politici pregovaranja, u pravljenju kompromisa, u napretku korak po korak. Prudski sporazum je izraz takve politike, ali on je tek nagovijestio fizionomiju mogucih rješenja, dakle pregovori i dogovori tek slijede.

Ja sam prije nekoliko sedmica izjavio da u ovom sporazumu postoji kolizija kada je u pitanju podrška povratku, jer s jedne strane traži izradu programa intenzivnog povratka, a s druge podržava stav Fiskalnog vijeca, odnosno državni budžet za 2009. godinu u kojem nema ni pare za povratnike."

- Kraji citata.

Ukratko, iz Kalabiceve i Izetbegoviceve izjave da su dogovorene "korak po korak" promjene ustava je jasno da se oni stalno dogovaraju i da brizno formulisu usaglasene izjave. A sto se tice sustine tajnih dogovora, jasno je da "korak po korak" promjenama ustava RS dobiva odmah sve sto joj treba, a da mi samo dobijamo obecanja, tj. veresiju. Naime, cim se usvoji "prvi korak" promjene Ustava, tada CIJELI Daytonski ustav biva legalizovan i kao takav postaje trajan, sto odmah daje RS-u pravo na samoopredjeljenje. Sve je to detaljno objasnjeno 2006. godine tokom diskusija o "Aprilskim amandmanima" pa necemo detaljnije objasnjavati zasto se u Skupstini BiH ne smije ni "zarez promjeniti na daytonskom ustavu", kako jednom slikovito rece Prof. Dr. Nijaz Durakovic.

Samo cemo ovom prilikom napomenuti da nas je i Prof. Boyle, u njegovoj novogodisnjoj poruci narodu BiH, podsjetio na cinjenicu da ce svaka promjena Daytona u stvari znaciti samo legalizaciju i zato i cementiranje sadasnjeg stanja. Prof. Boyle je nama, na primjeru Litvanije, objasnio da ce drzava BiH biti kad tad spasena ako sada ne legalizujemo rezulatate agresije i genocida. Prof. Boyle je naveo primjer Litvanije zato sto ni 50 godina "faktickog stanja" nije moglo legalizlovati okupaciju drzave. Mnogobrojni su primjeri gdje je okupator morao otici mnogo ranije, npr. Sinaj, jug Libana, Vukovar, Gaza itd.

U nasim rukama je nasa sudbina, tj. sada se odlucuje da li cemo nekada u buducnosti zavrsiti kao normalna drzava, kao npr. Litvanija, ili cemo sada dati cetnicima sve papire cime ce biti ukinuta bosanska drzava, a mi zavrsiti u rasulu i haosu novih ratova.

________________________________


3. Udruženje "Žena - žrtva rata" vas pozivaju da potpišete peticiju

Vašu podršku možete poslati na e-mail udruzenjezenazrtva_rata@bih.net.ba . Obavijestite vaše prijatelje i poznanike da to isto urade.

Povodom izjave predsjednika SDA Sulejmana Tihica na sjednici Glavnog odbora, izmedju ostaloga je rekao: "Redosljed prioriteta bošnjacko-bosanske politike u kojoj je do sada centralno mesto zauzimala filozofija žrtve, prica o agresiji, genocidu, ratnim zlocinima i nepravdi pocinjenim u BiH i prema Bošnjacima treba da se promijeni".

U povijesti bošnjacke politike nije najavljena brutalnija izdaja nacionalnih interesa od one koju planira još uvijek aktuelni predsjednik SDA Sulejman Tihic proglašavajuci progon i zaborav bošnjacke žrtve! Rijec je o tjeranju žrtve da se navikne na rezultate zlocina! Ovakav zlocin nad bošnjackom kolektivnom memorijom ne bi mogao zamisliti ni Radovan Karadžic, ali se našao dobrovoljac i osvetnik Sulejman Tihic da finalizira radove velikosrpskih koljaca. Upravo zbog toga mediji po Srbiji pišu hvalospjeve i u naslovima isticu kako Tihic proglašava bošnjacko „prevazilaženje pozicije žrtve", što suštinski znaci bošnjacko pristajanje na izjednacavanje agresora i žrtve. Pišu oni koji su cutali dok su ti isti veliksrpski koljaci nad nama i našim najrodjenijim izvršili genocid.

S toga Udruženje "ŽENA - ŽRTVA RATA" (koje okuplja silovane i seksualno zlostavljane 1992 - 1995. godine) SAVEZ LOGORAŠA BiH i dr. NVO ce od 10. do 31. januara 2009. godine na podrucju FBiH, Distrikt Brcko i RS-a prikupljati potpise gradana o

BOŠNJACKA IZDAJA BOSNE PRIORITET I CENTRALNO PITANJE SVIH NAŠIH PITANJA

Recite NE politicarima koji zahtijevaju da zaboravimo genocid i da ubuduce "centralno mjesto u bosansko-bošnjackoj politici ne zauzima filozofija žrtve, prica o agresiji, genocidu, ratnim zlocinima i nepravdi pocinjenim u BiH i prema Bošnjacima".

_______________________________


4. KAKO SARAJEVO-X SPASAVA TIHICA I PRUDSKI "SPORAZUM"

Bezborojni su primjeri u kojima BH mediji totalno neprofesionalno iskrivljuju smisao pojedinih vijesti, da bi pomogli Tihicu, a i ostalim neprijateljima.

Navedimo samo dva primjera. Prvi primjer je upravo gornja peticija Zena zrtava rata.

Znamo da je Tihic na Glavnom odboru SDA zacrtao "prevazilazenje pozicije zrtve" u jednoj konkretnoj situaciji, a to je da opravda prudski "dogovor" i da dobije podrsku stranke za prudski "dogovor".

Dakle, Prudski dogovor je glavna stvar, a odricanje od politike zrtve je samo kolateralna steta, koju usput trpimo da bi se prudski dogovor realizovao.

U gornjem saosptenju se jasno (naglaseno od strane autora peticije) kaze: "BOŠNJACKA IZDAJA BOSNE PRIORITET I CENTRALNO PITANJE SVIH NAŠIH PITANJA".

Dakle, nije tacno da je izjava o "odricanju od politike zrtve" jedini problem za narod, nego je to izdaja drzave.

Medjutim, BH mediji, npr. Sarajevo-x, to naziva "Peticija protiv izjave predsjednika SDA Sulejmana Tihica"

Ispada da se narod ne buni protiv izdaje, nego samo protiv izjave. A sta je jedna izjava u poredjenju sa izdajom drzave? Odvajanje Tihiceve izjave, od onoga cemu ta izjava sluzi, izdaji drzave, je u najboljem cetnickom interesu.

Drugi primjer sa sarajevo-x.

Jedan ucesnik foruma Politika je otvorio temu: "Tihic za 4 federalne jedinice" slijedecim citatom:

Tihic: Mora biti jasno naglašeno da eventualne federalne jedinice nemaju pravo na otcjepljenje i prikljucenje drugim zemljama. Nama je važno i da te jedinice budu multietnicke. No, jasno je da ce u svakoj od njih jedan od naroda imati vecinu. Ja sam razgovarao sa Covicem i prenio mu naš odlucan stav da u BiH moraju postojati najmanje cetiri federalne jedinice, te da mora biti naznaceno da se te jedinice ne mogu otcijepiti. On se složio s tim - rekao je Tihic.

Ubrzo se razvila diskusija u kojoj je nekoliko momaka argumetnovano raskrinkavalo gornju Tihicevu poziciju kao izdaju Ustava, drzave i naroda itd. (Npr. otkrili su citaocima da ce RS ostati ovakva kakva jeste i da je i to "multietncka jedinica" itd.). I sta se dogadja? Moderatori foruma, bez i ikakvog razloga brisu njihove postove. Naravno, kada ulozite trud i napisete svoje misljenje i onda vam to bude bezobzirno izbrisano, to dozivite kao uvredu, te rezignirano odustajete. Tako na toj temi ostadose samo oni drugi, da se krevelje i "diskutuju" "satro" argumentima, bas kako i prilici "glupim Bosancima" iz viceva o Sulji i Muji.

U Bosni i Hercegovini se vodi zaista neravnopravan rat - sa jedne strane imamo narod, a sa druge profesionalne srpske obavjestajce, koji su se infiltrirali i u politiku i u medije, i koji imaju sve resurse u svojim rukama.

______________________________


5. Marcus Tullius Cicero o izdajnicima

Nacija moze prezvjeti svoje budale, cak i preambiciozne. Ali ne moze prezivjeti izdaju iznutra. Neprijatelj pred kapijom grada je manje zastrasujuci, jer on je poznat i nosi zastavu otvoreno. A izdajnik se krece slobodno unutar zidina grada, njegov lukavi shapat nalazi puta i do najvisih, vladarskih odaja. Jer izdajnik se ne prepoznaje kao izdajnik - on govori jezikom bliskim zrtvama, on ima njihovo lice i njihove argumente, on se obraca slabosti koja lezi duboko u srcu svakog covjeka. On razgradjuje dusu nacije, on u potaji potkopava temelje grada, on inficira politicko tijelo tako da se vise ne moze braniti.

Manje se treba bojati ubice. Izdajnik je kuga.
-----

Slijedi ista Ciceronova izjava Engleskom.

A nation can survive its fools, and even the ambitious. But it cannot survive treason from within. An enemy at the gates is less formidable, for he is known and carries his banner openly. But the traitor moves amongst those within the gate freely, his sly whispers rustling through all the alleys, heard in the very halls of government itself. For the traitor appears not a traitor; he speaks in accents familiar to his victims, and he wears their face and their arguments, he appeals to the baseness that lies deep in the hearts of all men. He rots the soul of a nation, he works secretly and unknown in the night to undermine the pillars of the city, he infects the body politic so that it can no longer resist.

A murderer is less to fear. The traitor is the plague.

Marcus Tullius Cicero

____________________________________


6. TREBA PISATI I O BOSNJACKIM IZDAJNICIMA IZ SANDZAKA

Zahvaljujem vam se na slanju GLASNIKA NKR BiH uz podrsku da nastavite biti ostri i kriticni prema nasim BIH izdajnicima i da pocnete malo vise pisati o onim nasim sandzackim izdajnicima Sulejmanu Ugljaninu i Rasimu Ljajicu koji kao da su izdajnicka braca ovim nasim BiH politicarima. U ovim teskim momentima za Bosnu i Sandzak nikad niko ih nije cuo u zadnjih nekoliko godina da pomenu Sandzak ili daju podrsku jedinstvenooj BIH, a kamoli da se bore za prava Sandzaka koja mu pripadaju. Oni su se najglasnije zaklinjali u SDA i zbog toga su i bili birani od naroda, da vode Bosnjacki narod, te postadose poznati politicari.

Nazalost, slicno Bosni i Hercegovini ni Sandzak nije nikada bio u gorem politickom i ekonomskom polozaju nego danas iako imaju 2 "ministra" i 6 skupstinskih zastupnika (koje nikad ne cujes da sta izgovore) i ne znam koliko savjetnika po tim ministarstvima u sadasnjoj srpskoj skupstini i vladi.

Selam i nek su vjecni BiH i Sandzak

F. Dz.
-----

Postovani gospodine, mi gotovo u svakom Glasniku objasnjavamo kako NKR BiH radi. Ukratko, kada god neko ima neki patriotski projekat na umu, on ne treba da trazi ni od koga drugog da to odradi, nego sam treba zasukati rukave, postati glavni izvrsilac toga projekta, a mi cemo mu pomoci koliko je u nasoj moci.

Dakle, vi mozete naci nekoliko svojih zemljaka i pokrenuti, patrotsku grupu ili stranku, ili mailing listu itd. Ako ste previse zauzeti da bi tako nesto organizovali, mozete sami ponekad, kada uocite neku izdaju vasih politicara, napisati clanak o tome i mi cemo ga objaviti.

M. B.
____________________________________


7. ROGATICKE OPSTINSKE VLASTI PREKOPAVAJU KOSTI NJIHOVIH ZRTAVA

U protekloj godini na podrucju opštine Rogatica cetnici su prekopali veci broj pojedinacnih i masovnih grobnica odvezli tijela ubijenih Bošnjaka na druge lokacije uz asistenciju Rajka Kušica rogatickog krvoloka koji je svojom rukom ubijao. Premjestene su masovne grobnice sa 182 bošnjacka tijela uz pomoc firme AD "Stara gora" koja je 1992. godine poslovala pod "Sjemec" OOUR šumarstvo i gradjenje.

O ovom sam obavijestio SIPU i Komisiju za traženje nestalih FBiH gosp. Amora Mašovica. Dostavio sam im slike 11.05.2008. kada grobnice nisu bile prekopane, i slike 12 i 18.07.2008.godine nakojim se vidio kako su iste bagerima prekopane.

Na osnovu spoznaje imam osjecaj da se u ovom važnom problemu nije otišlo od same informacije

Aktivni sudionik Armije BiH od 09/1991.

N. N. BiH
-----

KOMENTAR: Amor Masovic je onaj "dobrotvor" koji je Memorijalni centar pretvorio u "tursko groblje" bez ikakvih drzavnin i etnckih simbola zrtava, i bez i jedne rijeci o agresiji i genocidu, "da se ne bi narusila bjelina mezara".

Dr. Muhamed Borogovac
____________________________________

PREGLED MEDIJA

8. KONTINUITET BOSNJACKE POLITIKE: OD KOSUTNJAKA DO PRUDA

http://dissidentbih.blogger.ba/arhiva/2009/01/01/1982896

_____________________________________

9. FILM O SREBRENICI "REZOLUCIJA 819", DOBIO NAGRADU PUBLIKE NA FESTIVALU U RIMU

http://konjevic-polje.net/modules.php?op=modload&name=PNphpBB2&file=viewtopic&p=390

********************************************************

No comments: