Sunday, February 1, 2009

#587 OSNIVAJU SE SRPSKA I HRVATSKA DRZAVA + ZAJEDNICKO SARAJEVO + 3 ENKLAVE ZA BOSNJAKE

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

31. januar 2009

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 587

SADRZAJ:

1. OSNIVAJU SE SRPSKA I HRVATSKA DRZAVA + ZAJEDNICKO SARAJEVO + 3 ENKLAVE ZA BOSNJAKE

1. 1 "TERITORIJALNE JEDINICE" KOJE IMAJU ZAKONODAVNU, IZVRSNU I SUDKU VLAST?!

1. 2 POKUSAVAJU DA POTKUPE DIJASPORU

1. 3 AMANDMANOM ZA BRCKO SE LEGALIZUJE DAYTON I DEFINISE PUT DO ANEKSIJE BRCKOG

1. 4 DRZAVNA IMOVINA I POPIS STANOVNISTVA: DOGOVORENA PLJACKA I LEGALIZACIJA GENOCIDA

2. SBiH: Današnja izjava lidera SDA, HDZ BiH i SNSD je nedorecena

3. I SILAJDZIC NAM PODVALJUJE U VEZI POPISA

4. SDP: Još jedna prevara i obmana javnosti

5. CETIRI JEDINICE = TRI ENTITETA PLUS ZAJEDNICKI DISTRIKT SARAJEVO

6. ZAHTIJEVAMO PREKID PRUDSKE IZDAJE NASE DOMOVINE

7. Jedan e-mail poslan Berizu Belkicu

8. FEDERACIJA SE DIJELI: HRVATSKI ENTITET PLUS "GAZA" I "ZAPADNA OBALA"

PREGLED MEDIJA

9. DA LI SE AVAZOV FORUM OTVORIO ZA ISTINU

10. BIVSE ODMARALISETE UDBE U PRUDU - MJESTO SASTANKA UDBASKE TROJKE

-------------------------------------------------------------------------
Ovaj Glasnik ide na 26.330 ispravnih adresa.

If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.
-------------------------------------------------------------------------
1. OSNIVAJU SE SRPSKA I HRVATSKA DRZAVA + ZAJEDNICKO SARAJEVO + 3 ENKLAVE ZA BOSNJAKE

Pise: Dr. Muhamed Borogovac

Bez obzira sto Tihic, Dodik i Covic kriju detalje svoga dogovora, iz ovoga sto je procurilo iz njihovih mnogobrojnih intervjua jasno je da je jedini cilj ovih dogovora defintivna podjela Bosne i Hercegovine. To znaci srednjorocno i kraj postojanja Bosnjaka.

Jasno je da Tihic i Dodik NE PREGOVARAJU, jer oni ni nemaju suprotstavljenih interesa. Oni se u stvari DOGOVARAJU kako da narodu BiH prodaju ovu zavjeru, da bi dobili pristanak samih zrtava da im uniste domovinu i buducnost djece. HVO-u su obecali Herceg-Bosnu da im Covic ne kvari glavni posao. Nazalost, iz BH opozicionih stranaka je dosla veoma mlaka "kritika" ove zavjere protiv drzave BiH, sto pokauje da su Siljadzic i Dodik saucesnici u pricuvi, te se moze zkljuciti da se narod mora hitno samoorganizovati, da sprijeci ovu tragediju.

Krenimo redom, citatima "zajednicke izjave" iz Avaza od 26. 2009., koji ce biti propraceni nasim analizama citiranih dijelova izjave.

1. 1 "TERITORIJALNE JEDINICE" KOJE IMAJU ZAKONODAVNU, IZVRSNU I SUDKU VLAST?!

Citat iz Avaza: "U zajednickoj izjavi se kaže da je BiH decentralizirana država, organizirana na tri razine vlasti. Srednja razina vlasti je sastavljena od cetiri teritorijalne jedinice, gdje je svaka utemeljena na diobi vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku." - kraj citata

Poslije sastanka u Banja Luci, sudionici su nezavisno jedan od drugog davali izjave iz kojih se jasno vidi koje "cetiri teritorijalne jedinice" su dogovorene:

- RS se legalizuje ovakva kakva je sada (Dodik)
- Obnavlja se vecinska hrvatska jedinica sa glavnim gradom Mostarom (Covic)
- Formira se bosnjacki entitet sa glavnim gradom Tuzlom (Covic, Dodik)
- Formira se zajednicki (multietnicki) entitet sa glavnim gradom Sarajevom, samo od teritorija Federcije. Istocno Sarajevo ostaje netaknuto u RS. (Dodik)

Ko god je nesto ucio o teoriji drzave zna da je svaka teritorijalna jedinica koja ima ZAKONODAVNU, SUDSKU i IZVRSNU vlast po definciji DRZAVA i kao takva ima pravo na nezavisnost, ako to po propisu zatrazi. Samo zato sto je Republika BiH imala svoju zakonodavnu, sudsku i izvrsnu vlast, imala je sve atribute drzave te je zato bila priznata kao suverena drzava cim je to zatrazila, bez obzira na otpor Srbije, Crne Gore, "bh Srba" itd.

Znaci, nema vise nikakvih tajni, RS postaje legalna drzava, a na teritoriji Federacije formira se drzava sa Hrvatskom vecinom, sa glavnim gradom Mostarom. Od ostatka Federacije formiraju se dvije nestabilne drzavice - sa daljom tendencijom podjele. Jedna je zajednicka "teritorijalna jedinica" oko Sarajeva. Ovim se Zapadno Sarajevo destabilizira buduci da postaje "zajednicko", a RS ce sigurno traziti podjelu svega sto je ikad definisno kao zjedncko, pogotovo kada imamo na umu da postoje davni Aljini potpisi dati "Srbima" "da je lijeva obala Miljacke srpska". Druga nestabilna jedinica koja nastaje je "bosnjacka" teritorijalna jedinica sa glavnim gradom Tuzlom. Ona je drzava samo na papiru, jer se sastoji iz nekoliko nepovezanih enklava: Gorazde, Bihac, Zenica, Tuzla, te je kao takva nestabilna i izvor novih teritorijalnih apetita od strane susjednih drzavica.

Zato se ne treba cuditi ushicenju koje dolazi iz RS, od HVO Hrvata i od autonomaskih krugova iz Krajine. (Zanemarimo ovdje blefove koji stizu iz RS i namijenjeni su varanju Bosnjaka, gdje se na rijecima optuzuje Dodik za izdaju Srpstva, dok se u svim konkretnim potezima Dodiku daje apsolutna podrska cjelokupnog "Srpstva".)

Pitanje je koliko i Tuzlanska enklava moze sama opstati. U doglednoj buducnosti ce vjerovatno i Tuzla biti data Velikoj Srbiji kao prirodno podebljanje koridora, kao posljednji korak do potpunog ispunjenja RAM-a..
----

1. 2 POKUSAVAJU DA POTKUPE DIJASPORU

Citat iz Avaza: "Na novom sastanku (u Mostaru izmedju 20. i 25. februara) lideri stranaka razmotrit ce i pitanje dvojnog državljanstva za sve gradjane BiH." - kraj citata

Dakle, prudska trojka nam obecava da ce se rijesiti pitanje dvojnog drzavljanstva. Ocigledno, oni znaju da gradjanima BiH u dijaspori nisu isprani mozgovi, da nismo slomljeni i porobljeni kao oni u domovini, te nas osjecaju kao prijetnju njihovom zlocinakom poduhvatu. Zato pokusavaju da nas kupe obecanjem o dvojnom drzavljanstvu, da im ne kvarimo posao. To bi nama zaista bilo vrijedno paznje da nije jednog problema. Naime, ako ovo prodje nikome nece ni trebati BiH drzavljanstvno, buduci da nece ni biti BH drzave. Dakle: "Thanks, but no thanks.", sto bi amerikanci kulturno rekli. A u "prevodu" na Bosanski: "Tihicu, zatrlo ti se sjeme izdajnicko." (Osjecamo da smo ovdje trebali dodati i Izetbegovica, jer Tihic ne bi bio kadar potegnuti ovo da mu Izetbegovic ne cuva ledja u SDA.)
-----

1. 3 AMANDMANOM ZA BRCKO SE LEGALIZUJE DAYTON I DEFINISE PUT DO ANEKSIJE BRCKOG

Citat iz Avaza: "Amandaman na Ustav BiH za rješavanje pravnog statusa Brcko Distrikta BiH glasi: “Brcko Distrikt BiH postoji pod suverenitetom BiH u oblastima koje spadaju pod nadležnosti institucija BiH, cija je teritorija u zajednickoj svojini (kondominij) entiteta te da je jedinica lokalne samouprave s vlastitim institucijama i propisima s ovlaštenjima i statusom iz Konacne odluke Arbitražnog tribunala za spor o medjuentitetskoj liniji razgranicenja u oblasti Brckog”.

U amandmanu se dalje kaže da se “odnos izmedju Brcko Distrikta BiH i institucija entiteta može urediti zakonom” te nastavlja da je "Ustavni sud BiH nadležan da odlucuje o bilo kom sporu u vezi sa zaštitom utvrdjenog statusa i ovlaštenja Brcko Distrikta koji se može javiti izmedju jednog ili svih entiteta i Brcko Distrikta BiH".

Svaki takav spor, kaže se dalje, jedino može pokrenuti vecina poslanika Skupštine Brcko Distrikta BiH koja ukljucuje najmanje jednu trecinu izabranih poslanika iz reda svakog od konstitutivnih naroda, kaže se na kraju dogovorenog amandmana."

- kraj citata

Na prvi pogled nista se bitno ne mijenja. Medjutim, i tu je RS na ogromnom dobitku. Naime, ako se usvoji taj amandman u Skupstini BiH, tada ce biti legalizovan Daytonski ustav, tj. RBiH ce biti trajno sahranjena, a u novom ustavu se ovim amandmanom definise put (legalne) promjene statusa Brckog. Dovoljno je da Srbi nadju trecinu bosnjackih poslanika Skupstine Brckog (to moze biti samo 3-4 covjeka), koji ce pristati da se od Ustavnog suda trazi razgranicenje po "medjuentitetskoj liniji u Brckom" ili cak prisajedinjenje Brckog RS-u. Formalno pravno dovoljno je da se nekad u buducnosti 3-4 Srbina, delegata Skupstine Brckog izjasne da su Bosnjaci, ili da Srbi u skupstinu izaberu 3-4 brcanska izdajnika kao sto je Tihic, i ode Brcko u RS.

Ipak, najopasnija mogucnost dolazi od "etnickog inzenjeringa", a to je proces koji nesmetano tece u Brckom jos od 1992., gdje Srbi naseljavaju Srbe u Brcko u cilju prikljcenja Brckog Republici Srpskoj. Ovim amandmanom se legalizuje ta buduca aneksija Brckog.
-----

1.4 DRZAVNA IMOVINA I POPIS STANOVNISTVA: DOGOVORENA PLJACKA I LEGALIZACIJA GENOCIDA

Citat iz Avaza: "Kada je u pitanju imovina koja je predmet Zakona o državnoj imovini BiH, lideri SNSD-a, SDA i HDZ-a su zakljucili da je to imovina BiH koja ce se shodno sporazumu koji je sastavni dio zakona podijeliti izmedju institucija BiH, entiteta, kantona, Brcko Distrikta BiH i opcina.

Imovina ce se knjižiti na osnovu ovog zakona i sporazuma, a lideri stranaka traže da Komisija za izradu zakona i Vijece ministara BiH u narednih sedam dana predlože Parlamentarnoj skupštini BiH prijedlog zakona bez odgadjanja.

Takodjer, na sastanku su trojica stranackih lidera zakljucila i da se radi rješavanja problema izbjeglih i raseljenih osoba zatraži od Vijeca ministara BiH da iznadje mogucnost dobijanja povoljnog kredita od 500 miliona KM, koji ce se implementirati proporcionalno nacionalnoj strukturi stanovništva putem državne Komisije za izbjeglice BiH."

- kraj citata

Dakle, imovina Republike BiH se "dijeli shodno sporazumu" korumpiranih politicara, a ne po pravnim normama disolucije Jugoslavije. Nema vise ni govora o uknjizavanju drzavne imovine na drzavu BiH. Ukratko, teski lopovluk i nevjerovatna drskost Tihica koji se ni ne osvrce na kritike iz naroda kojega toboze predstvlja.

Kada je popis stanovnistva u pitanju, varaju nas da ce kreditom od 500 miliona KM vratiti raseljeno stanovnistvo. Stanovnistvo ce se vratiti na svoju imovinu jedino ako dodje do politickog rjesenja. Krediti, bez politickog rjesenja, npr. bez ukidanja policije genocidne RS, nece vratiti protjerano stanovnistvo, nego ce opet zavrsiti u djepovima istih onih bandita koji su nas doveli dovde, a sa obavezom da mladi narastaji Bosanaca i Hercegovaca to vracaju. U stvari, vjerovatno nikoja drzava im nece ni dati taj kredit s obzirom na potpunu neizvjesnost opstanka BiH, kreiranu ovim "sporazumom", ali njima je vaznije da proguraju etnicki popis stanovnistva, da se legalizuje genocid. Nije ih briga sto ce opet biti uhvaceni u lazi da nisu obezbjedili novce koje obecavaju.

Istina, postoji mogucnost da bi Srbija ili Rusija mogle dati taj kredit iz politickih razloga, da legalizuju pravoslavnu dominaciju na teritoriji u BiH, bez obzira na rizik da nece postojati drzava zajmoprimac koja bi im vratila dug.

Neke aspekte Banjalucke etape Prudskog sporazuma mlako su analizirali SBiH i SDP. Slijede te analize, prema Avazu od 26. januara 2009.

_______________________________________________________


2. SBiH: Današnja izjava lidera SDA, HDZ BiH i SNSD je nedorecena

Stranka za BiH (SBiH) upozorila je na nedorecenost pojedinih dijelova današnje izjave ..., pogotovo u vezi sa formiranjem cetiri teritorijalne jedinice, te naglasila da ce podržati to rješenje ukoliko se radi o formiranju istinski multietnickih regija, primarno zasnovanih na ekonomskim, geografskim, transportnim i slicnim kriterijima.

- Medjutim, s obzirom da amandman na Ustav BiH u vezi Brcko Distrikta, dogovoren danas u Banjaluci, eksplicitno govori o 'jednom ili svim entitetima', a ne postojeca dva entiteta, jasno je da je dogovorena uspostava dodatnih entiteta. Takav dogovor, stoga, više lici na prijedlog lidera HDZ BiH Dragana Covica od prošle sedmice o uspostavi vecinski hrvatskog entiteta, te o formiranju distrikta Sarajevo. Ako je to slucaj, onda cetvrti entitet služi samo kao paravan za podjelu BiH po etno-teritorijalnim kriterijima, što je neprihvatljivo za SBiH, saopšteno je iz SBiH.

Ova stranka i dalje ostaje pri svom stavu da državna imovina mora biti uknjižena kao vlasništvo BiH, u skladu sa Ustavom BiH i Sporazumom o sukcesiji, te je za nju neprihvatljiv dio izjave iz Banja Luke koji govori o "podjeli imovine izmedju institucija BiH, entiteta i kantona".

- Što se tice popisa stanovništva, SBiH ostaje pri kriterijima EUROSTAT-a i UNDP-a, koji insistiraju na iskljucivo ekonomskim i socijalnim kategorijama, dok su etnicke kategorije fakultativne, kaže se u saopštenju.
_______________________________________________________


3. I SILAJDZIC NAM PODVALJUJE U VEZI POPISA

Primjetimo da SBiH trazi da u popisu "etnicke kategorije budu fakultativne". Pa to je upravo ono sto i Dodik hoce. To nije ono sto je Evropa kazala. Za Evropu je fakultativno da li ce neka drzava uvrstiti etnicke kategorije u popis ili nece. Dakle, Evropa ostavlja mogucnost drzavi BiH da u popis uopste NE UVRSTI PITANJA O ETNICKOJ PRIPADNOSTI. Dakle, SBiH bi se trebala boriti da u popisu ne bude etnickih pitanja. S druge strane RS trazi da u popisu budu pitanja o etnickoj pripadnosti, cime ce biti legalizovani rezultati genocida.

Ako se etnicka pitanja nadju u popisu, onda naravno svaki covjek moze odluciti da li ce se etnicki izjasniti ili ne. Takva, po prirodi stvari, "fakultativnost" postoji u svakom popisu. Niko te ne moze natjerati da se izjasnis etnicki ako neces. Sjetimo se da ni komunisti nisu mogli natjerati Bosnjake da se izjasnjavaju kao Srbi ili Hrvati, nego su onda sami popisivaci dopisivali "neopredjeljen", sto je znacilo da se doticni nije opredjelio ni za jednu od dvije mogucnosti, Srbin ili Hrvat. Medjutim, takva "fakultativnost" nije nikakva smetnja legalizaciji genocida. Silajdzic se toboze bori za nesto i naziva to "fakultativnost", a po prirodi stvari to vec postoji i u Dodikovoj verziji popisa.

Siljadzic je veoma vjest stari agent udbe, koji je jos na zadatku. On se od Tihica razlikuje u metodologiji djelovanja, dok im je cilj isti. Tihic bi htio da posao zavrsi jednim potezom, dok bi Silajdzic primjenio taktiku laganog zagrijavanja vode, da nam bude lijepo, da se ne bunimo i ne panicimo, dok nas poptuno ne skuhaju. Hare nas radi polako "na poene", a Tihic drsko i grubo, hoce da nas dokrajci jednim udarcem. Ovaj igrokaz se zove "dobar pajkan - los pajkan".

M. B.

_____________________________________________________


4. SDP: Još jedna prevara i obmana javnosti

Potpisivanje još jednog u nizu sporazuma dijela šestorke na vlasti pokazuje da se SDA, SNSD i HDZ BiH još uvijek nisu u stanju dogovoriti ni o tome o cemu su se dogovorili.

Zato nas ne bi zacudilo da, u skladu sa njihovom dosadašnjom praksom, svaki od potpisnika sporazuma isti razlicito tumaci: Dodik da tvrdi kako je RS opstala, Covic da je dobio treci entitet a Tihic kako ce BiH imati cetiri regije koje ce prelaziti entitetske linije sa sjedištima u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru i Tuzli.

SDP drži da je, dok konkretni amandmani ne budu objavljeni, rijec o još jednoj prevari i zavaravanju javnosti kako bi se skrenula pažnja sa istinskih problema gradjana Bosne i Hercegovine.

Ne ulazeci u analizu ostalih aspekata dogovora, pogotovo pitanja rješavanja državne imovine, za SDP je neprihvatljivo da se 500 miliona KM kredita implementira proporcionalno nacionalnoj strukturi stanovništva što je besmisleno imajuci u vidu da se ni protjerivanje, etnicko cišcenje i genocid u Bosni i Hercegovini nisu dešavali proporcionalno.

______________________________________________________


5. CETIRI JEDINICE = TRI ENTITETA PLUS ZAJEDNICKI DISTRIKT SARAJEVO

Pise: Dr. Muhamed Borogovac

Kada se Tihic suocio sa Bosnjacima, nije mogao sakriti izdaju, osim lazima. Da bi ublazio revolt izigranog naroda, on je davao izjave da se i RS transformise u cilju kreiranja multietnckih regija. Ovaj put su Tihiceve lazi odmah bile eksponirane. Dodik je direktno demantovao Tihica i rekao da se samo Federacija dijeli izmedju Bosnjaka i Hrvata, a da RS ostaje netaknuta.

Ovim je Tihic, a sa njim i Izetbegovic koji mu drzi ledja u stranci, istjeran na cistac. Naime, ako RS ostaje netaknuta, a Federacija se dijeli, gdje je tu nas interes? Znaci, oni ne rade ovo zbog naseg interesa, nego zbog interesa neprijatelja BiH.

To je otkrio i Kasim Trnka u Avazu od 28. januara, 2009. Trnka kaze da se Federcija dijeli na Bosnajcki i Hrvatski entitet dok je cetvrta jedinica "Distrikt Sarajevo". Istocno Sarajevo ostaje u RS, a samo Sarajevo sa podrucja Federcije postaje zajdnicka teritorija, sa tendencijom daljeg dijeljenja, dok Brcko dobija perspektivu aneksije od strane RS. Bosnjacka jedinica sa glavnim gradom Tuzlom bi bila sastavljena od nekoliko nepovezanih enklava, pa zato likuju Abdicevci, zajedno sa Dodikom i Covicem, dok je panika usla medju Gorazdane, koji su daleko i nepovezani od njihove prijestonice Tuzle, te postaju lagan plijen velike Srbije. Neizvjesnost je usla i medju Mostarce, Stocane, Jablanicane, Konjicane, koji su takodjer daleko od prestonice "Bosnjakistana", Tuzle, te ce postati plijen bilo "RS" bilo "HZ HB".

Sada je sva na nama. Da li ce Mostarci pristati na poniznenje da njihov grad ugoscuje pregovore koji mogu samo donijeti zlo gradu na Nertvi. Da li ce Stocani doci u Mostar da bandi prirede dosjanstven docek? Da li ce Konjicani i Jablanicani prirediti zasluzeni docek Tihicu kada izdajnik krene na put u Mostar? Da li ce clanstvo SDA i dalje gmizati pred izdajnicima Tihicem i Izetbegovicem? Da li ce "Patriotski blok" i dalje supljirati, ili ce na slijedecem sastanku pozvati narod na demonstracije? Ako sve ovo prodje Tihicu, Izetbegovicu, Dodiku i Covicu, onda nismo ni zasluzili nista bolje od neke nepriznate teritorije, nekoliko izolovanih rezervata za "muslimane". Ako Sarajevo pristaje da bude neka nova, malo veca Srebrenica, onda u redu, nismo ni zasluzili nista bolje.

Ako Mostarci ne izadju na demonstracije da kazu Tihicu sta misle o njegovoj izdaji, to ce biti gora sramota nego sto su dopustili da dva najveca zlocinca Mostara, Alija i Tudjman setaju njihovim gradom upravo poslije pocinjenog ratnog zlocina nad gradom.

_______________________________


6. ZAHTIJEVAMO PREKID PRUDSKE IZDAJE NASE DOMOVINE

24 januar, 2009.

Kolegiju SDA;
Poslanicima SDA u Parlamentarnoj skupštini BiH;
Svim organizacijama i zajednicama u dijaspori;

P R O G L A S

Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) protiv izglasavanja Prudskog sporazuma u Parlamentarnoj skupštini BiH

Velikosrpski i velikohrvatski projekti godinama traže bilo kakvu priliku da u Parlamentarnoj skupštini BiH promijene Dejtonski ugovor, posebno Aneks 4 (ustav).

Promjena cak i jedne rijeci ugovora, u pravu predstavlja pristanak obje strane na taj ugovor. Manjem entitetu u Bosni i Hercegovini, Republici Srpskoj upravo je to potrebno da postane zakonita država.

Dejtonski ugovor je prihvatljiv kao mirovni sporazum, ali je njegov Aneks 4 (ustav) nelegalan prema Povelji Ujedinjenih Nacija (UN), Internacionalnom pravu i Internacionalnom ugovornom pravu, kao i Ustavu Republike BiH – ali ga poslanici Skupštine Republike BiH, cak i pod pritiskom agresije nisu ratificirali. Finalno uništenje države BiH bi se desilo u Parlamentarnoj skupštini BiH tako što bi poslanici mijenjali Aneks 4 i tako ustav koji uspostavlja „srpsku državu zapadno od Drine“, konacno i ozakonili. To su pokušali aprila 2006e, ali je to Patriotski blok sprijecio. Veliku ulogu u tom sprjecavanju je odigrao KBSA koji je mobilisao kompletnu dijasporu u Patriotski blok. Danas se nastavlja pokušaj promjena Dejtonskog ugovora putem Prudskog sporazuma kojim bi se zapravo Republika Srpska ozakonjuje kao država.

KBSA istice da Bošnjaci i svi ostali patrioti Bosne i Hercegovine nisu obavezni da ratificiraju Dejtonski Aneks 4 (ustav). Rezolucija 400 Americkog kongresa iz 2006, govori o nesavršenosti Dejtonskog ugovora. KBSA podvlaci da tu nesavršenost bošnjacki politicki faktor ne smije ozakoniti. Rezolucija 400 otvara vrata da zadržimo Dejtonski ugovor, ali da tražimo ukidanje Aneksa 4, te da tražimo novi ustav BiH, što je KBSA zajedno sa drugim organizacijama u Sjevernoj Americi predložio 2006. u Chicagu. Isto je predložila EU i Biskupska konferencija Katolicke crkve u BiH.

KBSA je ranije konstatovao u svome saopcenju da je prudski sporazum štetan za BiH. Krši cak i dejtonski ustav BiH, krši Sporazum o sukcesiji bivše SFRJ, derogira odluku Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda i njihovoj zastupljenosti u institucijama na svim nivoima, cime se legaliziraju rezultati etnickog cišcenja i genocida. Bosnu i Hercegovinu su pokušali sahraniti u Prudu, gdje su potpisali i namjeravaju provesti da državnu imovinu komadaju. Uskratiti pravo državi u korist entiteta, znaci raspad države, a entiteti sa imovinom postaju države.

Predstavljajuci glas americkih i kanadskih Bošnjaka, KBSA podsjeca na veliki rizik koji donosi "sporazum" iz Pruda ako se izglasa u Parlamentarnoj skupštini BiH. KBSA naglašava da to može voditi nestanku Bošnjaka kao državotvornog naroda, njihovom daljem raseljavanju i asimiliranju.

Zbog toga KBSA u ime sjevernoamerickih Bošnjaka traži od Kolegija SDA i 22 poslanika SDA u Parlamentarnoj skupštini BiH da odbiju sporazum iz Pruda jer je:

* totalno štetan za Bosnu i Hercegovinu i Bošnjake, iz gore navedenih razloga;
* zaobišao diskusiju na svim nivoima stranke nakon usvajanja u Prudu. Poslanici su obavezni dobiti mišljenja partijske baze SDA u partijskim celijama širom BiH. Time bi uvažili mišljenje clanstva SDA i držali se principa transparentnosti;
* prema strucnim i pravnim analizama iz BiH a iz dijaspore, od strane domacih i inostranih strucnjaka sporazum ocijenjen kao izdajnicki.

Imajuci u vidu navedeno, KBSA zahtijeva od Kolegija SDA i poslanika SDA u Parlamentarnoj skupštini BiH, da u interesu Bošnjaka i u interesu jedinstvene, demokratske, suverene, neovisne države BiH, odbiju sporazum u svim njegovim segmentima, te da ne pristupaju legalizaciji Aneksa 4, tzv. metodom ¨korak po korak¨ - jer je i prvi korak, ustvari potpuno ostvarenje velikosrpskog projekta i ukidanje države Bosne i Hercegovine.

KBSA poziva sve organizacije i zajednice u dijaspori da se okupe u Patriotski blok protiv izglasavanja Prudskog sporazuma u Parlamentarnoj skupštini BiH.

U ime KBSA
Murat Muratovic
Predsjednik KBSA

Congress of North American Bosniaks www.cnab.us Canadian Division
P.O. Box 408157 www.bosniak.org P.O. BOX 56073,
Chicago, IL 60640 Stoney Creek, ON, L8G 5C9

__________________________________


7. Jedan e-mail poslan Berizu Belkicu

Datum, 30. Januar 2009.

Postovani gospodine Beriz,

i ako mi nikad niste odgovorili na moje mailove koje Vam saljem, a to ste bili duzni jer ste na osnovu mog glasa tu gdje jeste.

Samo za primjer da Vam navedem kako se ponasaju pravi politicari:

Samo jednom sam se obratio premijeru CANADE sa pitanjem, odgovor sam dobio odmah na moj mail + telefonski me pozvao sekretar njegovog kabinete. Sad mislite da li cu ja ponovo glasati za Mr. Harpera na Canadskim izborima , a sami zakljucite da li cu ponovo glasati za Vas.

No to nije povod sto Vam se opet javljam, a javljam Vam se da nesto naucite kako se ponasaju prave patriote na primjeru Turskog premijera gospodina Erdogana. Da nauce svi oni koji unistavaju, izdaju i prodaju BiH i nas narod,i koji potpisuju sve sto im bjelosvjetski politicki lopovi stave na sto, kako se brani dignitet i cast svoje drzave i naroda. Samo se na takav nacin brani i odrzava svoja zemlja i narod kao sto je ucinio jucer gospodin Erdogan napustajuci Davos forum jer mu nisu dati isti uslovi za govor kao Peresu, predsjedniku najvece teroristicke drzave na svijet. Da li Vas je stid, komplet Bosnjacke politicare da ste odsutjeli Gazu, da li je moguce da ste tako brzo zaboravili sto se to nama desavalo i kako su Arapi pomagali nas odpor.

Da li ste upoznati da je isti taj Peres negirao genocid u BiH samo sedam dana prije u prepisci sa Dodikom, pa i na to se niko nije oglasio.

SRAM DA VAS BUDE, PITAM SE IMATE LI OBRAZA.

Boze dargi podari nam jednog samo jednog POSTENOG BOSANSKOG PATRIOTU da nas vodi, a spasi nas izdajnika i hipokrata.

Dr. Danijal Dz.

----

KOMENTAR: Kada se Erdogan vratio u Tursku, u ranim jutarnim satima sacekalo ga je 10,000 Turaka sa ovacijama na aerodromu. Dakle, zbog samo jedne uvrede njihove domovine Turske 10,000 ljudi je osjetilo potebu da demonstrira. S druge strane Tihic kasapi Bosnu i Hercegovinu, i dlaka sa glave mu ne fali. A Ceric kaze da smo mi Turci. Ma kakvi Turci, kakve trice! Cak nas je i Tihic precjenio. Sklonio je sina u Samac kod Srba, da bude siguran da mu se familiji nece nista dogoditi dok izdaje drzavu.

Ali mozda su Hercegovci drukciji. Evo sada Tihic ide u Mostar, putuje kroz Hercegovinu, da proda Hercegovinu. Vidjecemo ima li tamo covjeka, da li ce ga dosekati cvijecem ili kamenjem.

M. B.
________________________________________


8. FEDERACIJA SE DIJELI: HRVATSKI ENTITET PLUS "GAZA" I "ZAPADNA OBALA"

Grozno je bilo posmatrati veceras na Skojevskoj 60 minuta Silajdzica,Tihica i Lagumdziju: prividno, "za raju" se svadjaju, a sva trojica nas sahranjuju. Nije djaba receno za bosnjacke balije: "Do podne Alija, poslije podne Ilija".

Evo sad se Tihic dogovorio sa Covicem i Dodikom da treba imati cetiri entiteta, dakle, podijeliti federaciju na 3 dijela. Jedan Hrvatski, a druga dva Gaza i Zapadna Obala. Strasno.

N. N. Sarajevo

_______________________________________


PREGLED MEDIJA

9. DA LI SE AVAZOV FORUM OTVORIO ZA ISTINU

http://www.dnevniavaz.ba/forum/viewtopic.php?f=2&t=3726

-----

10. BIVSE ODMARALISETE UDBE U PRUDU - MJESTO SASTANKA UDBASKE TROJKE

Slika bivseg odmaralista UDBE u Prudu, mjesto gdje se sastala udbaska trojka da sahranjuju Bosnu i Hercegovinu.

Poziv Posavcima - Sada je prilika za politicku borbu

http://www.domaljevac.com/

**********************************************************************************************************

No comments: