Sunday, February 22, 2009

#590 ROBUJTE ROBOVI ROPSKI‏

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

22. february 2009.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 590

SADRZAJ:


1. DA LI SE RADI O NOVOM CINU TIHIC-DODIKOVOG IGROKAZA

2. Tihic, lider gubitnika u miru

3. DOBAR PECANINOV TEKST UZ PAR ISPRAVKI

4. U NOVOM USTAVU BiH SAMO SAVEZ (NEZAVISNIH) DRZAVA

5. Beriz Belkic: Amerikanci su nam NALOZILI da prihvatimo amadman za Brcko

6. Kardinal Puljic: Amerikanci potpuno nezainteresovani za BiH

7. KARDINAL PULJICU NAM JE JEDINI "OTKRIO AMERIKU"

8. ROBUJTE ROBOVI ROPSKI

9. Hrvatsko društvo politickih zatvorenika podupire cjelovitost BiH

10. KORISNO OBAVJESENJE O GLASNIKU

PREGLED MEDIJA

11. DA LI CE GRADACAC I OVAJ PUT SPASITI BOSNU I HERCEGOVINU?

12. IZDAJA BOSNE I HERCEGOVINE

13. O SUDBINI HRVATA U BiH ODLUCUJE COVJEK KOJI SE POTPISUJE CIRILICOM

14. PROBUDILO SE DOSTOJANSTVO RODITELJA UBIJENE DJECE

-------------------------------------------------------------------------
Ovaj Glasnik ide na 26.712 ispravnih adresa. Za primanje Glasnika prijavite se na adresu: Bosanski_kongres@hdmagazine.com

If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.
-------------------------------------------------------------------------

1. DA LI SE RADI O NOVOM CINU TIHIC-DODIKOVOG IGROKAZA

Pise: Dr. Muhamed Borogovac

Mediji su prenijeli vijest iz Mostara, 21. februara 2009. da je Dodik napustio nastavak Prudskih pregovora uz slijedecu izjavu za novinare:

"Jasno sam im rekao na kraju sastanka šta su moji uslovi, pri cemu sam naglasio neupitnost teritorijalnog kapaciteta Republike Srpske. Pošto nisu htjeli da prihvate, napustio sam sastanak".

Dodik je tražio prihvatanje Republike Srpske u svom teritorijalnom i politickom kapacitetu.

Drugi uslov odnosi se na potvrdjivanje prava entiteta na entitetsko glasanje i da se u buducem Ustavu BiH prihvati pravo na samoopredjeljenje do otcjepljenja što bi bilo potvrdjeno referendumom tri godine nakon usvajanja novog Ustava.
-----

Dakle, Dodik je jasan, ne moze biti jasniji, njemu trebaju ovi pregovori iskljucivo radi legalizacije RS, a to znaci i radi sticanja prava na ocjepljenje.

Nije jasno zasto bi onda ikoji bosnjacki politicar sjeo za pregovaracki sto sa Dodikom. Medjutim, i poslije ovako otvorenog otkrivanja Dodikovih namjera Tihic ide na slijedeci sastanak sa Dodikom. Naime, mediji prenose i slijedece:

"Lideri HDZ-a BiH i SDA novinarima su kazali kako ce razgovori biti nastavljeni u iducih desetak dana te da ce precizan datum sastanka biti naknadno utvrden izmedu trojice lidera."

Znaci Tihic i Covic pristaju na Dodikov "ultimatum". To znaci jedino da ce im slijedeci sastanak sluziti kao dogovor o formulacijama kojima ce prevariti narod BiH, da bi Dodik dobio legalizovanu RS (znaci i pravo na otjepljenje), a da se narod ne dosjeti da je izigran. Vjerovatno i ovo Dodikovo ultimativno "napustanje" pregovora sluzi toj svrsi. Naime, Tihic ce sada (isto kao Alija nekada) kazati otprilike: "Eto Srbi nece Bosnu, to je realnost. Haj'mo gledat' kako da se ipak dogovorimo, jer moramo ici naprijed." Saznajemo da je Tihic vec urucio Dodiku novu "Platoformu za ustavne promjene". Medjutim, i ta "platforma", kako je citirana na portalu sarajevo-x, je samo kozmetika, tj. legalizacija RS ovakve kakva i jeste.

Ovaj isti igrokaz su svojevremano igrali Izetbegovic i Karadzic. "Napredak" u njihovim dogovorima nas je doveo u ovu situacije. Nada je da je narod Bosne i Hercegovine do sada naucio da njihovo "naprijed", znaci napredak samo za genocidnu RS, dok to znaci nazadak za sve ostale u Bosni i Hercegovini.

Vidjecemo dokle ce Tihic (i Izetbegovic koji ga otvoreno podrzava u ovoj otvorenoj izdaji) hodati po zivcima clanstva SDA. Znamo da ih je clanstvo procitalo, ali da li postoje snage u stranci koje su u stanju da se organizuju sa ciljem da ih zaustave. Ko god bi ih zaustavio i oteo SDA od izdajnika bio bi istinski heroj Bosne i Hercegovine.

____________________________________


2. Tihic, lider gubitnika u miru

Senad Pecanin (Dani)

Da nije upornosti s kojom Bosnu i Hercegovinu vodi u katastrofu i nestanak, Sulejman Tihic bi zasluživao iskreno sažaljenje. Naravno, ne zbog toga što je dozvolio da ga njegov prudski partner Milorad Dodik prakticno svakodnevno ismijava i izlaže sprdnji, vec zbog (glumljenog?) uvjerenja da sve što je dogovorio sa Voždom iz Laktaša neumitno ne vodi ostvarenju njegovog (Voždovog) cilja: daljnjem slabljenju države Bosne i Hercegovine, daljnjem jacanju državnosti Republike Srpske, obnovi Herceg-Bosne i, u konacnici, definitivnoj podjeli zemlje sa sarajevskom, zenickom i tuzlanskom regijom kao evropskom Gazom u koju ce biti nabijeni preostali bosanski muslimani.

Dodik više ni najmanje ne skriva svoj cilj i odnos prema Bosni i Hercegovini. Svakome ko vidi šta Dodik radi sve je jasno, ali Tihic se ponaša kao muž kojeg je žena uhvatila u krevetu s ljubavnicom i glumeci uvrijedenost pita: "Hoceš li vjerovati meni ili svojim ocima?" U pokušaju da javnost ubijedi da ne vjeruje svojim ocima, Tihic organizira sastanke na kojima nudi svoju diplomu Pravnog fakulteta kao garanciju da "zna šta radi".

Na posljednjem sastanku s predstavnicima cetiri temeljne bošnjacke boracke organizacije Tihic se samosažalijevao, glumeci razocaranost što ne uživa podršku onih u cije ime se sastaje s Dodikom. Tom prilikom je iznio i sljedecu ocjenu: "Moj je dojam, zahvaljujuci medijima, javnost je prije spremna za pušku u ruke, nego za dogovor."

Ovaj Tihicev utisak zaslužuje pažnju, iz tri razloga.

Prvo, neistina je da on nema punu podršku barem polovine najznacajnijih medija u Bosni i Hercegovini: u Sarajevu Dnevnog avaza, u Banjoj Luci RTRS-a i Nezavisnih novina, u Mostaru Vecernjeg lista.

Drugo, iako je sam u više navrata javno isticao da je pozicija Milorada Dodika takva da konstantno ucjenjuje partnere u vlasti (kao u slucaju usvajanja ovogodišnjeg budžeta državnih institucija), Tihic ovim krivicu za nemogucnost postizanja kompromisa prakticno svaljuje na Bošnjake, amnestirajuci pritom Dodika.

Trece, i kljucno: dobro je ako ima osnova za Tihicev utisak da je "javnost", to jest Bošnjaci, spremnija na puške u ruke nego na ono što on naziva kompromisom. Naime, Tihicev "kompromis" znaci bošnjacko pristajanje na etapni nestanak države Bosne i Hercegovine. Jedna od historijskih grešaka osnivaca partije na cijem je celu Tihic jeste asistiranje Slobodanu Miloševicu i Franji Tudmanu u podjeli Bosne i Hercegovine. Ako se u cinjenicama da su Bošnjaci u ratu bili izloženi puno nadmocnijoj združenoj srpsko-hrvatskoj vojnoj sili i mogucnosti prakticnog istrebljenja može tražiti neko opravdanje za Aliju Izetbegovica, Tihic ga danas teško može naci. Ono što ultimativno namece Dodik, uz suglasnost Dragana Covica i podršku ruskog i ostalih ambasadora u Sarajevu, manje je od onoga što su Izetbegovicu i prije Daytona i u njemu (po)nudili Miloševic i Tudman, uz podršku Vancea, Owena, Stoltenberga... pa sve do Holbrookea.

Najvažniji kratkorocni Dodikov cilj jeste gašenje Ureda visokog predstavnika (OHR-a), kao kljucne prepreke stvaranju potpunog haosa u zemlji koji bi bio iskorišten kao dokaz da je Bosna i Hercegovina, eto, neodrživa. Cak i ovakav OHR kljucni je garant ocuvanja države. Dodik i ne krije da mu je san da vidi leda visokom predstavniku i to je razlog zbog cega je uopce pristao na pregovore s Tihicem. Da je, pri tome, i za jedan pedalj popustio u svojim ultimatumima (nedodirljivost Republike Srpske, otimanje državne imovine, popis stanovništva, funkcioniranje RAK-a, Direkcije za evropske integracije, Uprave za indirektno oporezivanje, Vijeca ministara, Državnog suda...) još bi se možda i moglo tražiti razumijevanje Tihicevih motiva za pregovore s razgoropadenim Dodikom. Ovako...

Nevjerovatna je ironija sudbine da bi, zahvaljujuci Sulejmanu Tihicu, za Bošnjake mogla postati potpuno primjenjiva cuvena apsurdna recenica Dobrice Cosica o narodu koji u miru gubi ono što je dobio u ratu. Tihicu pomoci više nema, a razmjere štete koju cini Bosni i Hercegovini zavisit ce od toga hoce li vrh Stranke demokratske akcije i dalje vjerovati svom lideru ili svojim ocima.
-----

3. DOBAR PECANINOV TEKST UZ PAR ISPRAVKI

Umjesto da pisemo vlastiti uvodnik, posluzili smo se gornjim Pecaninovim tekstom, u kojem je lijepo opisano sta Tihic radi, s tim da skrecemo paznju citaocima na par svjesnih ili nesvjesnih pogresnih strerotipa koji se serviraju Bosnjacima, otkako je pocela agresija na Republiku BiH, i koji se i u ovom tekstu ponavljaju.

Prva Pecaninova pogresna implikacija je da Tihic uziva podrsku "Ruskog i ostalih ambasadora u Sarajevu". Naime, ta "podrska" se ne broji, jer je to uobicajena kurtoazna podrska SVAKOM dogovoru domacih politicara. Ako bi koji strani ambasador, npr. ruski, pokusao da se ozbiljno mijesa i utice na BH politicare to ponasanje bi bilo suprotno povelji UN, na osnovu koje je, izmedju ostalog, i svakom ambasadoru zabranjeno mijesanje u unutrasnje stvari drzave domacina. Zato se u drugim drzavama misljenja stranih ambasadora o unutrasnjim stvarima drzava domacina ni ne spominju u bilo kojim medijima. Na primjer, nikada ni jedan strani diplomata, dakle ni Kineski, ni Ruski, ni Japanski, ni Evropski nije pitan ni na jednom od americkih medija sta misli Obaminom paketu stimulativnih mjera za ozdravljanje ekonomije, mada americka ekonomska situacija utice i na situaciju u njihovim zemljama. Istina, svako ima pravo iznositi svoje misljenje o svemu, ali naprijateljska misljanja koja se iznose o Bosni i Hercegovini omah bivaju prihvacena od strane nasih izdajnika kao zvanicni stavovi njihovih drzava, kao "volja svijeta" ili "odluka svijeta". Vidjecemo kasnije u ovom Glasniku kako to Silajdzicev izaslanik Beriz Belkic radi na sastanku sa borcima Armije Republike BiH.

Ako se ipak neki strani ambasador mijesa u nase domace stvari, znajmo da to smije ciniti samo zato sto zna da ima zeleno svjetlo od domacih politicara da ih toboze pritisce, da bi im olaksao zataskavanje izdaje, prikazivanjem izdaje kao "volje svijeta" da se Bosna podijeli.

Druga Pecaninova "pogreska" je sto on na kraju proziva "vrh Stranke demokratske akcije" pitajuci ih da li ce "i dalje vjerovati svom lideru ili svojim ocima". Na taj nacin Pecanin zezlo vlasti nad Tihicem stavlja u ruke onih koji su isti kao i Tihic, koji su Tihicevi suigraci u velikosrpskom projektu. Pravilno i prirodno bi bilo da je prozvao clanstvo SDA da se suprotstavi, a ne "liderstvo", tj. Bakira Izetbegovica, Dzaferovica, Kebu, Rancica, sve prevejani udbas do udbasa.

Dr. Muhamed Borogovac
__________________________________________


4. U NOVOM USTAVU BiH SAMO SAVEZ (NEZAVISNIH) DRZAVA

17. 2. 2009.

Gostujuci u emisiji Radio-televizije Srbije predsjednik Vlade RS Milorad Dodik kazao je da BiH ukolko ide u ustavne promjene može iskljucivo da se održi kao savez država.

On je dodao da su u ranijim razgovorima Sulejman Tihic i Drgan Covic prihvatili da se Federacija podijeli na dva entiteta te da Sarajevo u Federaciji bude glavni grad uredJen kao Distrikt.

Ovo bi, kazao je Dodik, ostavilo RS u postojecim granicama i teritorijalno u obimu u kojem je sada, a Federacija bi se podijelila na nacin da jedan dio bude ono što je nekada predstavljalo Herceg-Bosnu sa glavnim gradom Mostarom, a drugi dio bi se zvao Bosna ili kako se vec dogovori, imajuci u vidu da je Sarajevo distrikt.

Dodik je naveo da je Tihiceva izjava kako teritorijalne jedinice zadiru u granice Republike Srpske obicno izvlacenje jer je bio izložen žestokim kritikama kod bošnjaka zabog cinjenice da je prihvatio nedirnutu RS.

Dodik je odbacio kritike opozicije u RS da je pristao na pomjeranje granica, kazavši da mu nije jasno, da ako predsjednik Hrvatske Stipe Mesic razumije da Milorad Dodik govori o neupitnoj Republici Srpskoj, kako to ne razumiju pojedinci u RS i Srbiji.

Govorecio o tome kako vidi trenutnu situaciju u Srbiji, Dodik kaže da je u interesu Republike Srpske da Srbija bude jaka i da bude nosioc regiona, a ne onakva kakva je sada sa brojnim unutrašnjim podjelama.

S.C. (Svevijesti.ba)

__________________________________________


5. Beriz Belkic: Amerikanci su nam NALOZILI da prihvatimo amadman za Brcko

Srijeda, 18 Veljaca 2009 13:16

SARAJEVO – Naša javnost prije je spremna na puške nego na dogovor o podjeli BiH, dramaticno je upozorenje celnika SDA Sulejmana Tihica temeljnim borackim organizacijama u BiH, koji su razgovarali s Tihicem o Prudskom dogovoru.

I potpredsjednik SBiH Beriz Belkic je braniteljima iznio svoje stavove o razgovorima trojice celnika.

“SBiH eventualno može iz ovih razgovora prihvatiti ustavni amandman u svezi Distrikta Brcko, jer su to naložili Amerikanci, a sve ostalo necemo prihvatiti”, kazao je Belkic.

KOMENTAR: U proslom broju Glasnika smo vidjeli da i pored naseg insistiranja da sagovornik iz SBiH navede neki konkretan primjer kako je to Amerika pritiskala domace politicare na Prudski sporazum, nismo dobili nista vise od podsjecanja da je americki ambasador English na TV dao podrsku dogovoru Tihica, Dodika i Covica. Tada smo objasnili da je to samo kutroazna, uobicajena podrska jednog ambasadora SVAKOM dogovoru domacih politicara.

U stvarnosti, SBiH NIJE dobila nikavu specificnu poruku od Amarickih politicara da podrzi Prudski sporazum. Sjetimo se da su McCain i Lieberman otkazali (a ne odgodili) zakazanu posjetu Sarajevu, mozda i zato jer su bili upozoreni kako ce njihova posjeta biti iskoristena protiv gradjana BiH. Znamo da se ni Biden nije sreo sa Silajdzicem u Minhenu. Mada se Silajdzic pruzio iz cetvrtog reda gledalizta da se "jarani" sa Bidenom, dobio je samo kurtoazni odgovor u stilu "zdravo zurim". Silajdzicevi ljudi su pokusali da taj pozdrav predstave kao "kratki sastanak" tako da bi onda u domacoj javnosti mogli manipulisati sa Bidenovim izjavama, ali je fotografija "kratkog susreta" u kojem se Silajdzic proteze za Bidenom iz cetvrtog reda publike dok ga zacudjeno gledaju ostali evropski lideri, obisla svijet te je Hare u najmanju ruku ispao "evropski kown". Nazlost Hare nije "evropski klown". Hare je cetnicki klown.

I, kao epilog, Haretova prva pratilja medju klownovima, Beriz Belkic, kaze cistu laz borcima Armije Republike BiH da im je Amerika "NALOZILA" da podrze amandman o Brckom.

Znaci obistinilo se ono sto smo predvidjeli, da ce se Hare pridruziti Tihicu kad i gdje zatreba, a da ce svoju izdaju skrivati podmecuci Amerikancima da su ga navodno "natjerali".

Buduci da smo ovo predvidjeli, mozemo kazati da toliko dobro poznajemo Silajdzica da cak vidimo i u buducnost sta ce izdajnik uraditi. Za njega eto imamo kristalnu kuglu. To bi u svakom drzavotvornom narodu znacilo da je on vec potrosen za izdaju.

Primjetimo jos da su glasovi stranke za BiH poptrebni Prudskoj trojci jedino za amandman o Brckom, buduci da je jedino za to potrebne dvotrecinska vecina poslanika u Predstavnickom domu. Za zakone o popisu stanovnistva i drzavnoj imovini nisu potrebni glasovi stranke za BiH, jer je potrebna samo prosta vecina, pa tu Haretova stranka i dalje izigrava patriotizam.

Dr. Muhamed Borogovac
______________________


6. Kardinal Puljic: Amerikanci potpuno nezainteresovani za BiH

Izvor: KTA 15/02/09

Izvješce bivše administracije o BiH ne pominje Hrvate

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljic bio je iznenadjen bivšom americkom administracijom i njihovim poznavanjem situacije u Bosni i Hercegovini kada su u pitanju Hrvati.

“Bivša administracija me je iznenadila. Nekadašnja državna tajnica Condoleezza Rice i njezini suradnici, a prije svega Rosemary DiCarlo koja je bila zadužena za ovo podrucje. Gledao sam izvješce u kojem se govori o Srbima, Bošnjacima i Romima, a Hrvata u tom izvješcu uopce nema. Zato sam bio zacudjen“, kazao je kardinal Puljic nakon što se vratio iz višednevne posjete Washingtonu i New Yorku, gdje je, medju ostalima, razgovarao s politickim predstavnicima te države, prenijela je novinska agencija Fena intervju koji je Puljic dao za Katolicku tiskovnu agenciju.

Slijede promjene

Vrhbosanski nadbiskup je dodao da je u razgovoru s novoimenovanim covjekom americke administracije za ovo podrucje dobio dojam da je “istinski voljan podržati nastojanje da se ispravi nanesena nepravda“.

- Takodjer su kongresmeni Chris Smith i George Radanovich, te senator hrvatskog podrijetla Mark Begich pokazali spremnost zauzimati se da se nova americka administracija više ukljuci u Bosnu i Hercegovinu te, kako je vec spomenuo americki veleposlanik u BiH Charles English, dadnu istinsku potporu procesu europske integracije, kazao je kardinal Puljic.

Nadbiskup vrhbosanski je napomenuo da je u razgovorima cesto spominjao nepravednost Daytonskog sporazuma, te njegovu štetnost na Hrvate u BiH.

“Morao sam upoznati svoje sugovornike da Daytonski sporazum nije proveden te da, kad god je mijenjan, mijenjan je na štetu Hrvata. Tako smo izgubili mogucnost jednakopravnosti i u Republici Srpskoj i u Federaciji. Zato sam govorio kako smatram da taj sporazum ne može biti temelj ustava nego da treba donijeti novi ustav koji bi jamcio jednakopravnost i suverenost sva tri konstitutivna naroda na cijelom podrucju Bosne i Hercegovine“, kazao je kardinal Puljic, dodavši da je na sastancima posebice spominjao ne povratak prognanika u svoje domove, posebno kada je rijec o Republici Srpskoj.

Nemogucnost povratka

“Sama statistika govori koliko je prognanih i koliko je povratnika. Posebno sam upozorio na nemogucnost povratka zbog manjka politicke volje i potpore za održivi povratak jer su, od svih sredstava koja su ugradivana u povratak, najmanje dobili Hrvati. Dobro bi bilo vidjeti je li tocno da je samo dva posto sredstava ugradjeno za povratak Hrvata u Bosni i Hercegovini posebno kada je rijec o povratku u Republiku Srpsku. Još je važnije naci nacin da se i onima koji su tamo osigura životna i imovinska sigurnost jer i danas imaju poteškoca zbog inertnosti mjesne vlasti da zaštiti ljude koji su se vratili“, kazao je kardinal Puljic.

____________________________________________

7. KARDINAL PULJICU NAM JE JEDINI "OTKRIO AMERIKU"

Pise: Dr. Muhamed Borogovac

Gornji clanak me podjetio na moje prvo iskustvo sa Americkim politicarima. Kada sam dosao u USA, u Bosni i Hercegovini je bjesnio rat i cim se saznalo da dolazim iz tog podrucja i da "govorim" Engleski bio sam "rasprodan". Svi su me pozivali da govorim o ratu u BiH, bio sam cak i na lokalnoj TV, a bio sam i u delegaciji Muslimana Nove Engleske kod senatora Smitha, republikanca iz New Hampshira.

Mi u Bosni i Hercegovini smo tada mislili da Americki senatori imaju sve informacije o Bosni i Hercegovini, da oni tacno znaju sta se desava, da oni "razumiju Bosnu" bolje od nas samih itd. Medjutim, kada sam cuo senatorove komentare o ratu u BiH postalo mi je jasno da oni niti imaju pojma niti im je stalo. Toliko su me iznervirali senatorovi povrsni i neutemeljeni stavovi, a u koje je on bio apsolutno siguran, da smo uskoro galamili jedan na drugoga. U jednom trenutku je njegov tjelohranitelj stao ispred mene misleci da cemo se fizicki obracunati.

Eto, poslije toliko godina i poslije toliko pojeta BH politicara Americi Kardinal Vinko Puljic je jedini covjek koji je u Bosni otkrio tu tajnu da Amerikanci veoma malo znaju o nama, niti ih interesujemo izvan rutinskih, kurtoaznih izjava dobre volje. Istina, oni se veoma dobro razumiju u pravo, to je njihova jedina istinska religija, te su zato vecinom bili prijateljski raspolozeni prema Bosni i Hercegovini buduci da je uvijek internacionalno pravo bilo na strani cetnickih zrtava.

Postavlja se pitanje: Kako to da nam Silajdzic nikada nije otkrio koliko malo Amerikanci znaju o BiH i koliko malo ih interesujemo. Ne moze biti da on to nije primjetio poslije stotina i stotina sati druzenja sa Americkim politicarima, a kardinal Puljic je to uocio "od prve". Na zalost, od Izetbegovica, do danasnjih dana nasi izdajnici nam prodaju Amerikance kao neke Bogove koji sve znaju i koji imaju pravo da odlucuju o nama, tj. da se mijesaju u nase unutrasnje poslove.

Meni je postalo jasno kako dobronamjerni Americki senatori pomazu Bosni i Hercegovini kada sam se jednom prilikom sreo sa senatorom Barney Franckom, demokratom iz Massachusettsa. On je tada jednoj bostonskoj organizaciji prijatelja BiH rekao: "Kazite nam kako mogu pomoci Bosni. Sta treba da zastupam da bih pomogao Bosni?" On je time priznao da on sam nije dovoljno strucan za tu temu. Eto zato Silajdzic od Amerikanaca pravi Bogove, jer nasi prijatelji Amerikanci govore ono sto nasi politicari zele.

A da jedan Amerikanac pronikne u izdaju, to nema sanse. Oni zive na Marsu kada je BiH u pitanju. Kako jedan slobodan covjek, Amerikanac, moze prinuknuti u mozak srbalije izdajnika kao sto je Alija Izetbegovic ili Silajdzic ili Tihic. Nasi izdajnici su vjesto manipulisali nase prijatelje u Americi i upotrebljavali ih u korist izdaje drzave, isto kao sto su uspjesno prevarili tolike heroje odbrane.

___________________________________


8. ROBUJTE ROBOVI ROPSKI

Robujte robovi ropski
U gustom valovlju krvi
U snažnom bijegu srdaca
U kretu nemirna duha
U nizu praznih stomaka
U jednom velikom groblju
Prepunom uzaludnih raka.

Robujte robovi ropski
U kosti stegnite lance
U leda si gurnite bodež
Doci ce Netko za Vas
Graditi: barikade i šance.

Robujte robovi ropski
I djedovi vaši bili su sluge
I ocevi vaši vukli su za druge
I matere vaše silovane na trgu
I sinovi vaši nosit ce kvrgu.

Robujte robovi ropski
Proklete kolone glada
Vama je pukla šija
I glava nizbrdo pada.

Robujte robovi ropski
Smirite svoje misli
Za vas brine se gazda
Danas, Jucer i
Vazda.

pjesnik Radovan Žilic
__________________________________


9. Hrvatsko društvo politickih zatvorenika podupire cjelovitost BiH

Hrvatsko društvo politickih zatvorenika uvjek je podupiralo cjelovitost BiH. Komunisticki projekt ostajanja na vlasti i poslije pada komunizma pod nazivom "I poslije nas MI" koji je manipulirao, a to i danas radi, sa podjelom B i H, na tzv. kantone, kako bi operativno za drugove omogucio i formalno i dugorocno pljackanje zemlje, njenih prirodnih resursa etc., danas, pod krinkom brige za naciju, želi se izvuci tz federativne kontrole. Ovim projektom bi bila stvorena amnestija za sve komunisticke zlocince i njihov štit i mac UDBU i KOS, koji su kako vidimu iz zadnjih svjedocenja u RH pokrenuli rat kako bi ostali na vlasti i opljackali sve što nije dobro zakovano.

Rado Pejic

_________________________________


10. KORISNO OBAVJESENJE O GLASNIKU

U cilju izbjegavanja buducih nesporazuma u vezi primanja Glansika odgovaramo na slijedecu poruku:

"U zadnje vrijeme mi vise ne dolaze primjerci Online Glasnika (primao sam ih godinama). Ja sam potvrdio da zelim da mi ih saljete, dobio jedan primjerak I od tada nista.

Nadam se da vam nije tesko da me ponovo uvedete u vas mail address-ar.

Unaprijed vam se zahvaljujem !

Vedran C."
-----

Objasnjenje: U posljednje vrijeme odmah brisemo sve adrese sa kojih se vratila posta. Tako se moze dogoditi da budete izbrisani ako imate samo privremenu gresku, npr. da vam je mailbox trenutno prepun. Nama je veoma tesko praviti razliku izmedju onih adresa koje su trajno napustene i onih koje su samo privremeno suspendovane. Zato vas ohrabrujemo da se prijavite, bas ovako kako je Vedran ucinio, ukoliko se i vama dogodi da vam Glasnik prestane stizati iz bilo kojeg razloga.

_______________________________


PREGLED MEDIJA

11. DA LI CE GRADACAC I OVAJ PUT SPASITI BOSNU I HERCEGOVINU?

Ovom prilikom pozivam svoje sugradjane iz Caršije i opcinskih mjesnih zajednica da izadjemo na ulice i blokiramo prilazne puteve, da ne dozvolimo izdajniku Tihicu i Radovanovoj produženoj ruci Dodiku ulazak u Caršiju. Gradacac i Bosna su nam važniji od njihovih pregovora. Budimo šinteri, ne dajmo psima da nam blate našu otadžbinu, budimo ovaj put svi Kapetan Gradašcevic, to smo dokazali u ovom odbrambeno-oslobodilackom ratu.

http://republikabih.net/kafe/index.php?topic=154.270

_________________________________

Ekskluzivno za Bošnjaci.Net dipl. ing. Stephen (Stjepan) Corkovic se podsjeca i analizira kako je tekla

12. IZDAJA BOSNE I HERCEGOVINE

Autor: Stephen (Stjepan) Corkovic, dipl. ing
Objavljeno: 19. February 2009. 07:02:47

Stjepan Corkovic je bivši clan Izvršnog odbora Informacionog ureda Bosne i Hercegovine u Ottawi, gdje je imao posebna zaduženja koordiniranja tužbe Bosne i Hercegovine pred Medjunarodnim sudom pravde protiv Jugoslavije (Srbije i Crne Gore) za agresiju i genocid. U tom radu je bio u redovnom kontaktu s prof. Boyle-om, kao i s Predsjednikom Bosne i Hercegovine i drugim visokim dužnosnicima BiH, s kojima se u nekoliko navrata sreo u Sjevernoj Americi i Europi.

Stjepan Corkovic iznosi, ekskluzivno za citaoce Bošnjaci.Net, važne detalje iz Preliminarnih presuda MSP, godine 1993., koje iz raznih razloga nisu bile uzete za osnovu nastavka pravnog postupka protiv Srbije i Crne Gore. Te Preliminarne presude i njihova dalekosežnost su i danas valjane i omogucuju pravna rješenja za probleme koji nam danas izgledaju nerješivi.

1993. g. Svjetski Sud, najviše civilizacijsko dostignuce vladavine zakona u medjunarodnim odnosima, Medjunarodni sud pravde u Haagu donio je preliminarnu presudu, koja je jasno i glasno osudila Jugoslaviju (Srbiju i Crnu Goru) i oružane skupine unutar Bosne i Hercegovine pod njihovom kontrolom za genocid. Ta presuda i preliminarne mjere zaštite naroda Bosne i Hercegovine proslijedene su izvršnom svjetskom tijelu, Opcoj Skupštini i Vijecu sigurnosti UN-a.

Gospodin Corkovic iz izvanredno uocava i svjedoci o izdajnickim potezima nasih politicara, sa tim sto nije shvatio da se radi o cetnckim agentima koji namjerno sabotiraju prof. Boylea, nego sve objasnjava njihopvom naivnoscu

http://www.bosnjaci.net/prilog.php?pid=31869

________________________________

13. O SUDBINI HRVATA U BiH ODLUCUJE COVJEK KOJI SE POTPISUJE CIRILICOM

Piše: Dean Rant

Lako je biti general poslije bitke. Sada svi politicari odreda, autoritativno i puni samouvjerenja komentiraju propale pregovore „Prud - Banja Luka – Mostar“. Sada svi znaju da su ti pregovori bili osudJeni na propast. A još jucer nam nitko od njih to javno ne obznani. Dapace, vecina u strahu da ne bi izgubila postojece pozicije, na sva zvona je kritizirala pregovore „trojke“. Bojali su se. Bilo ih je strah. Jer pregovori, barem kako su predstavljani da jesu, mogli su proizvesti rješenja koja nekima ne bi nimalo bila ugodna. Za uspjeh bilo kojih pregovora potreban je kompromis strana u pregovoru. A pozicije s kojih Dodik nastupa svakako ne mogu poluciti kompromisno rješenje.

Ponajviše su bojažljivi bili srpski politicari, jer po njima je Dodik tražio kruha nad pogacom. Poziciju koju su osvojili ratnim zlocinom nikako nisu mogli popraviti pregovarackim aktivnostima. Vjerojatno su u pravu. Nepravdu koju su nanijeli mnogima tijekom rata, pregovorima ne mogu produbiti. A imaju silnu želju za tim. Barem Dodik ne skriva takve želje i namjere. Bilo što da dogovore moralo bi ici u pravcu otklanjanja ucinjenih nepravednih rješenja. A to znaci da bi pravda zarila svoje zube u tkivo Republike Srpske, što u konacnici nitko iz Republike Srpske ne može niti zamisliti.

Nitko od Srba, niti dan danas ne izražava tracak sažaljenja nad žrtvama ciji su i sami krvnici. Naprotiv ponosni su na svoja ratna dostignuca. Svima su im puna usta Republike Srpske. Hvale se i ponose tom zlocinackom tvorevinom. Davno su ljudi rekli; Cega se pametan stidi, toga se budala ponosi.

S druge strane mišljenja sam da ce od sutra na svim javnim ali i privatnim stjegovima u Hercegovini zavijoriti crna zastava, obješena na polja koplja.
Tako je Covic bio blizu, a opet tako daleko od treceg entiteta. I ponovo veze ima sa ratom i ratnim ciljevima. Radije bi mu pristajala aureola naivcine. Jer samo netko tako naivan može ocekivati da ce dobiti ono, što mu uz pomoc nekoliko desetaka tisuca dobro naoružanih i opremljenih vojnika, još u ratu nije uspjelo. A što ako Covic u istinu nije naivan. Ako smo naivni svi mi ostali. Jer možda bi se Covic zadovoljio i sa pola onoga što je u istom onom ratu vec imao. Ako bi se zadovoljio sa manjim i od ovoga što ima danas.

Ili možda dobrano griješim. Jer Covic je poznat po tome što vodi racuna o svakom Hrvatu ma gdje živio. Kažu da se izražavao kao Jugoslaven i da se potpisivao sa cirilicom. Valjda zato što je suosjecao sa Hrvatima iz cijele Jugoslavije. Samo ne znam što je mislio sa onom cirilicom. Možda je još tada bio vidovit (prije rata). Znao je da ce jednog dana pregovarati sa Dodikom koji jako voli cirilicu. Dobro, ne baš kao Covic, ali svejedno može pomoci.

http://www.domaljevac.com/bih/bosnaihercegovina/kucabeztemelja/index.html

____________________________

14. PROBUDILO SE DOSTOJANSTVO RODITELJA UBIJENE DJECE

http://www.djecasarajeva.ba/index.php?option=com_content&view=article&id=139:alba-novoj-gradskoj-administraciji-na-izgled-spomenika&catid=38:novosti&Itemid=27

##############################################################

No comments: