Sunday, May 3, 2009

#608 DIVICANI SE IZBORILI ZA SVOJE PRAVO: SRUSENA CETNICKA CRKVA NA DIVICU

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

25. april 2009.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 608

SADRZAJ:

1. Inzko zaustavio podjelu novca od sukcesije izmedju entiteta

2. CETNICI UKLONILI SA PUTA I DRUGOGA BRATA SMAJLOVICA

3. REIS CERIC BOŠNJACIMA PRAVI ¨GAZU¨

4. DIVICANI SE IZBORILI ZA SVOJE PRAVO: SRUSENA CETNICKA CRKVA NA DIVICU

5. KOMENTARI NA TUZLANSKOJ WEB STRANICI POVODOM RUSENJA CRKVE NA DIVICU

6. FAMILIJA FATE ORLOVIC NASTAVLJA BORBU ZA PRAVDU

PREGLED MEDIJA

7. SLIKA SRUSENE CETNICKE CRKVE NA DIVICU

8. SUKOB DVOJICE IZETBEGOVICEVIH LJUDI, DOKAZANIH AGENATA KOS-a

9. BAKIR IZETBEGOVIC NARUCIO UBISTVO JOZE LEUTARA

-------------------------------------------------------------------------
Ovaj Glasnik ide na 31,195 ispravnih adresa. Za primanje Glasnika prijavite se na adresu: [mailto:Bosanski_kongres@hdmagazine.com]

If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.
-------------------------------------------------------------------------

1. Inzko zaustavio podjelu novca od sukcesije izmedju entiteta

Medunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko obustavio je dalju raspodjelu sredstava od sukcesije, koju je ranije dogovorio Fiskalni savjet BiH, zbog toga što je u podjeli oko 170 miliona KM u potpunosti izostavljena država i Brcko Distrikt.

Inzko je predsjedavajucem Savjeta ministara BiH Nikoli Špiricu i njegovim zamjenicima Draganu Vrankicu i Tariku Sadovicu uputio pismo u kojem traži da obustave podjelu i ponovo razmotre ovo pitanje.

"Potpuno iskljucenje države iz raspodjele sredstava od sukcesije predstavlja zabrinjavajuci presedan za buduce podjele ovih sredstava. Država BiH ima izvjesne obaveze koje bi mogle da budu izmirene ovim sredstvima, a koje djelimicno mogu dospjeti ove godine", naveo je Inzko u dopisu Savjetu ministara BiH.

Inzko upozorava i na rizik da Parlamentarna skupština BiH ne prihvati ovaj aranžman i zatraži drugaciju raspodjelu.

On smatra da sve treba zaustaviti zbog mogucih komplikacija i da sve treba ponovo razmotriti.

Nakon Inckovog pisma Špiric je povukao odluku i zatražio od Ministarstva finansija da privremeno obustavi podjelu oko 18 miliona KM, koji još nisu dostavljeni entitetima.

Fiskalni savjet BiH je 2. marta dogovorilo podjelu dijela preostalog novca i zlata od sukcesije u sklopu mjera borbe protiv krize, tako da Federacija BiH dobije 65 odsto, a Republika Srpska 35 odsto.

Savjet ministara BiH donio je odluku o raspodjeli novca i zlata na osnovu dogovora Fiskalnog savjeta BiH.

Odluka je nazvana privremenom, jer se novac od sukcesije ne može dijeliti bez donošenja zakona u Parlamentarnoj skupštini BiH.
(SRNA)
-----

KOMENTAR: Opet ce "bosnjacki" politicari bez ikakva stida lagati narodu da svijet "dijeli Bosnu", a ne oni, i narod ce im vjerovati.

_________________________________


2. CETNICI UKLONILI SA PUTA I DRUGOGA BRATA SMAJLOVICA

Jedan nas citalac je uputio pismo urednci Oslobodjenja Vildani Selimbegovic i poslao kopiju i nama u Glasniku. Iz tog pisma smo saznali da Vildana nastavlja cistku probosanskih novinara, koju je pocela oduzimanjem kolumni Rami Kolaru i Josipu Vricku, kada se pripremala Dodik-Tihic-Coviceva ofanziva na Bosnu i Hercegovinu, koja je zavrsena usvajanjem brcanskog amandmana.

Prenosimo (za nas bitni) pocetak tog dugackog pisma iz kojega saznajemo da se cistka probosanskih novinara iz Oslobodjenja nastavlja.

-----

Postovana gospodjo Selimbegovic.

Nakon skorog citanja teksta o vasim (ne)uspjesima u pisanju novinskih clanaka i zbog vaseg unistavanja pojedinih, vec dokazanih, novinara Oslobodjenja, moram Vam kazati slijedece:

Izmedju mnogih novinara koje Vi sikanirate i ponasate se prema njima kao prema svojim slugama, a ne kao prema kolegama, istice se Vas los nastup prema novinaru Sakibu Smajlovicu, bratu rahmetli novinara, Kjasifa Smajlovica koji je dao zivot u prostorijama Radio Zvornika, saljuci izvjestaj o upadu srbocetnickih krvoloka u grad Zvornik. Ni tada nije iznevjerio svoju lojalnost i novinarsku profesiju, kao ni njegov brat Sakib danas. Mrtvog Kjasifa izvukli su cetnici za noge vani, dok je on vec mrtvom glavom udarao od svaki stepenik-Radio Zvornika, gdje su im bile prostorije za pisanje. (Ovdje treba pohvaliti i Gordanu Imsirovic-Mandic,koja je preko mikrofona Radio Zvornika pozivala gradjane da izadju na ulice i sprijece upad cetnika iz Srbije.)

Dajete otkaz Sakibu, zasto?

Sakiba i slicne Sakibu Smajlovicu ne moze zamijeniti nikakav honorarac sumnjivih kvaliteta. Smatram da trebate povuci otkaz prema Sakibu Smajlovicu i vratiti ga na posao.
.....

Abdulah M.
_____________________________


3. REIS CERIC BOŠNJACIMA PRAVI ¨GAZU¨

Pise: Sven Rustempasic, Dipl. Ing.

Reis Mustafa ef. Ceric, 15. april 2009, kako prenosi novinar A. Malagic (¨Dnevni Avaz¨ 16. april 2009.), citat:

¨Prvo je vjersko, ali se IZ pojavljuje i kao surogat onoga što su naši preci trebali uraditi, a to je nacionalna država Bošnjaka. To je ono što zamjeram bošnjackoj inteligenciji, da nisu dovoljno uložili truda da razvijaju nacionalnu komponentu kod Bošnjaka koja bi proizvela potrebu za nacionalno državom. I jedno od najkrupnijih pitanja na koje Bošnjaci nisu dali odgovor još od raspada Osmanskog carstva - šta su njihovi ciljevi na Balkanu, da li samo vjerski opstanak ili da imaju državu na Balkanu koja ce ih štititi od genocida kakav se desio u proteklom ratu¨ - kazao je reis Ceric.

- kraj citata.

Reis Mustafa Ceric je ovom izjavom skoro definirao svoje 15 godina konzistentno djelovanje protiv države Bosne i Hercegovine! Pokazao se, po ko zna koji put, kao autokefalni svetosavac (država kao teritorijalizirana duhovnost), a ne musliman (država kao konglomerat naroda i vjera). Svrstao se reis Ceric pod opcu definiciju nacizma: ¨jedna vjera, jedna teritorija, jedan narod, jedna država¨, na kojoj se zasniva i cetnicki program.

On velikosrpskom i velikohrvatskom projektu ¨velikodušno¨ ustupa 3/4 teritorije BiH, a od rastrganog ostatka traži, implicite, geto za Bošnjake - poput palestinske Gaze. Neodrživi geto - lagan plijen velikosrpskom projektu. Reis uništava državu BiH, koristeci podvalu o ¨nacionalnoj državi Bošnjaka¨ .. ¨koja ce ih štititi od genocida¨, otvoreno se svrstavajuci kao suradnik ¨moguce velike Srbije¨ i grobar države Bosne i Hercegovine.
Neko bi se prevario da reis traži ¨islamsku državu¨. Prema poimanju islama i historiji država koje su pravili muslimani, to ne bi bila islamska država. Muslimani su za proteklih 1400 godina pravili države u kojima je bio mnogo etnickih i vjerskih grupa. Nekoliko primjera:

U državi Muhameda a.s., bilo je raznih vjera, kultova, etnickih grupa, naroda - niti nalik na Cericevu ¨nacionalnu državu Bošnjaka¨.

Osmansko carstvo, kojeg neki pogrešno nazivaju ¨Kalifatom¨, vladalo je u Aziji, Africi i Evropi, nad skupinama kršcana raznih profila, jevreja, sekti, etnickih grupa, naroda - niti nalik na Cericevu ¨nacionalnu državu Bošnjaka¨.

Muslimani dinastije Mogula, vladali su Indijom nekoliko stotina godina kao vjerska manjina (!) u tom svojem carstvu stotina vjera, sekti, etnickih grupa, naroda - niti nalik na Cericevu ¨nacionalnu državu Bošnjaka¨.

Reisovo nametanje je suprotno i ustroju modernih gradanskih država u kojima žive uglavnom muslimani, npr. Turska, Egipat, Alžir, Tunis, itd. Suprotno je potpuno i ustroju država u kojima živi znacajan broj muslimana, npr. SAD (gdje je i on živio), Kanada, Australija, Njemacka. Zašto Bošnjaci iz Sjeverne Amerike i Zapadne Evrope, uopce podržavaju reisa Cerica? Zašto su toliko licemjerni prema preostalim u domovini?!

Interesantno: niti srpska maticna država, Republika Srbija, nije takva država, jer i u Srbiji ima preko 500 hiljada Roma/Cigana, preko 500 hiljada Crnogoraca, više stotina hiljada Bošnjaka, preko 100 hiljada Madara. Pa i više vjera.

Ceric samo uništava državu Bosnu i Hercegovinu.
----

KOMENTAR: Zna Reis Mustafa Ceric da neka cisto "bosnjacka" drzava nema nikakve sanse na opstnak. Jer, niti postoji kompaktna, povezana Bosnjacka teritorija, niti bi svijet priznao muslimansku drzavu, niti bi priznao formiranje bilo kakve nove drzave zasnovane na nekom etnickom principu. Reis u stvari samo rusi ono sto Bosnjaci imaju, Bosnu i Hercegovinu, drzavu koja opkuplja veliku vecinu Bosnjaka u svojim granicama i u kojoj su Bosnjaci vecinski narod. Cericeva bajka o cisto bosnjackoj drzavi je samo bacanje prasine u oci, da se Bosnjaci ne sjete sta je pravi zadatak starog agenta udbe Mustafe Cerica - razbijanje Bosne i Hercegovine i stvaranje velike Srbije.

M. B.
_____________________________


4. DIVICANI SE IZBORILI ZA SVOJE PRAVO: SRUSENA CETNICKA CRKVA NA DIVICU

Dr. Muhamed Borogovac

Sjecate se drame "Hranjenik". Radnja se odvija u jednom nacistickom kampu. Nacisti su u svakoj baraci u radnim logorima odredjivali jednog od logorasa, kapoa, kao "predstavnika" logorasa pred nacistima. Preko kapoa nacisti su "komunicirali" sa logorasima, tj. izdavali im surova naredjenja.

I kao sto to obicno biva, vlast kvari ljude, te je kapo bio gori ostalim logorasima od samih nacista.

I logorasi se organizuju da se osvete kapou. I zaista, oni uspijevaju da nadmudre i naciste i samoga kapoa i da mu se osvete, tako sto kapo biva smjenjen i vracen medju obicne logorase.

Normalno logorasi slave tu svoju pobjedu, BEZ OBZIRA STO SU ONI I DALJE ROBLJE. Oni nisu imali nikakvu sansu, niti su pomisljali da se mogu potpuno osloboditi od nacista. Medjutim, u zadanim okvirima igre, logorasi su postigli pobjedu, najvisu koju su mogli postici. Covjek bi zaista morao biti maliciozan pa kazati: "Ma kakva pobjeda! Velika slika je ostala nepromjenjena, i dalje su ostali porobljeni, tj. logorasi itd."

Prethodni uvod sam ispricao da bismo mogli ispravno ocijeniti pobjedu upornih mjestana Divica, koji su poslije desetogodisnje borbe postigli svoj cilj, a to je da se srusi cetnicka crkva u Divicu, da bi se na tom mjestu mogla ponovo izgraditi dzamija, koju su cetnici srusili 1992 godine, kada su istjerali Divicane, promjenili naziv mjesta u "Sveti Stefan" i izgradili crkvu na mjestu dzamije. Ta crkva je bila cetnicki "simbol pobede" i svojim prisustvom je svakodnevno ponizavala okolne Bosnjake, a vidjela se sa sirokog podrucja buduci da se Divic nalazi na poluostrvu u zvornickom vjestackom jezeru. Sjetimo se, cetnici su na sve nacine pokusali da izbjegnu rusenje te crkve. Nudili su da se izgradi dzamija na drugom mjestu u Divicu, ali su Diviciani odlucno izdrzali u zahtjevu da se srusi crkva i izgradi dzamija bas na tom mjestu. Time sto su se borili 10 godina za pravdu dokazli su da su dostojanstveni ljudi. Veoma je vazno, zbog samopostovanja naseg naroda, da su ovim dokazali da smo mi Bosnjaci drukciji od "nasih" lidera, da nismo "ciganija", da nam nije sve u parama, da za nas postoje neke svetinje, neki principi, kojih se ne odricemo i za koje cemo se boriti.

Nazalost, cetnici su uz pomoc svojih jataka u Islamskoj zajednici uspjeli da malo zamaskiraju svoj poraz. Oni su dobili 387,000KM od Islamske zajednice za "izmjestanje crkve". U normalnoj drzavi gdje zive slobodni ljudi i koje predstvljaju istinski predstavnici naroda, cetnici bi bili prinudjeni da plate stetu Islamskoj zajednci za dzamiju srusenu 1992 godine, umjesto sto njima Islamska zajednica placa za "izmjestanje" crkve.

Ovo nam najbolje govori da smo mi totalno porobljen narod od strane cetnika i "nasih" predstavnika koji radije idu na nagdbe sa cetnicima, tako da oni cetnicima placaju, umjesto da se sude sa cetnicima i sudski zahtijevaju restauraciju prethodnog stanja. Medjutim, mi zivimo u ropstvu odavno, otkako nam je UDBA infiltrirala Aliju Izetbegovica na celo drzave i Reisa Mustafu Cerica na celo Islamske zajednice. Mi gradjani R BiH, ukljucujuci i Divicane, bas kao i logorasi iz drame "Hranjenik" smo porobljeni ljudi. Divicani nisu u situaciji niti su pokusali da rijese tu veliku nepravdu, da oslobode Bosnu i Hercegovinu od ropstva i vrate normalnu drzavu u kojoj cetnici po zakonu placaju za srusene dzamije. Medjutim, oni su, bas kao i logorasi iz drame Hranjenik" postigli pobjedu u njihovoj borbi, u zadanim okvirima ropstva u kojim zive Bosnjaci u daytonskoj BiH.

Osim toga, po principu "sto gore to bolje" ovo je cak i pobjeda sirih patriotskih snaga jer je ovim dovedena do apsurda kolaboracija lidera Islamske zajednice sa cetnicima, koji idu na dogovore sa cetnicima, da bi im placali "ostete" i u situacijama kada bi cetnici trebali biti oni koji placaju za srusene dzamije.

Zato je i prirodno sto i cetnici i kontorlisani "bosnjacki" mediji umanjuju znacaj ovog dogadjaja kod naroda. Oni time sakrivaju da ima ponosnih Bosnjaka koji su u stanju dugorocno izdrzati borbu za svoja prava. Oni bi volili da smo mi svi "ciganija" i fukare, koji sve mjerimo parama. Da je IZ obezbijedila tih 387,000KM u nekoj drugoj prilici, Reis bi se slikao i sve TV kuce bi dosle da to pokazu.

Zatim, ovo rusenje crkve se netacno naziva "izmjestanjem". Ovdje u Americi se cesto izmjestaju pojedine zgrade pa cesto na TV mozemo vidjeti kako se to radi, te sa sigurnoscu mozemo kazati da se ne radi ni o kakvom "izmjestanju" crkve, nego o rusenju. Upotreba rijeci "izmjestanje" je pokusaj ublazavanja istine da su cetnici morali srusiti ovu genocidnu crkvu. A vidjecemo da li ce ikakvu crkvu sagraditi. Ne samo sto im 387,000KM nije ni priblizno dovoljno za "izmjestanje", nego u tom kraju "Republike Srpske" nema nikoga ko bi isao u tu crkvu. (Cak i na srbijanskoj strani jezera, u selu Sakar, zive muslimani.) Jedina svrha postojece crkve je bila da prkosi povratncima, a podizanje na bilo kojem drugom mjestu ce simbolizirati samo "izmjestanje cetnicke crkve", a ne "pobedu srpstva nad islamom". Dakle, problem izgradnje nove crkve su Divicani rijesili za Republiku Srpsku jer su se u velikim procentima vratili i time "Sveti Stefan" ponovo pretvorili u Divic, pa nema nikoga vise ko bi isao u tu crkvu. Ova pobjeda povratnika je jos jedan podstrek povratku u sva okolna mjesta. I ne samo to. Ovo je podstrek i ostalim koji se jos uvijek bore u RS za pravdu da izdrze.

Slijede komentari citalaca tuzlanske web starnice, poslije vijesti o rusenju cetnicke crkve na Divicu.

_________________________________


5. KOMENTARI NA TUZLANSKOJ WEB STRANICI POVODOM RUSENJA CRKVE NA DIVICU

cupo 28.03.2009. u 18:49

Ostaje jos da se ukloni crkva na Kula Gradu, u Konjevic Polju, Novoj Kasabi, temelji crkve u Potocarima, krst na Starom Gradu u Srebrenici i jos puno toga ima da se ukloni sa tudje zemlje. Nadam se da ce radikalni dio Srba konacno shvatiti da nije u redu uzimati tudje, moliti se u crkvi koja je izgradjena na tudjoj zemlji itd itd. Treba napomenuti da je svim gore navedenim crkvama kumovao Vasilije Kacivenda
-----

skandi 28.03.2009. u 21:22

...i onu na Fatinoj zemlji srusite!!!
-----

peccos 28.03.2009. u 23:04

i onu u Simin Hanu
-----

Mr_ChoLLa 28.03.2009. u 19:07

Nije lijepo gledati kad se ruše vjerski objekti. Ali ovdje je namjerno rušen jedan vjerski objekat i na njegovom mjestu pravljen drugi u svrhu etnickog cišcenja. Onaj ko je srušio džamiju i na njenom mjestu napravio crkvu ce odgovarati pred Bogom, ali takvi trebaju da odgovaraju i pred narodom.
-----

eldina 29.03.2009. u 05:03

dzamije i crkve je lako srusiti, a ko ce srusiti one koji nas kradu godinama. Ima li neko neki recept?
-----

KlOn 29.03.2009. u 05:47

Da sam Bosanski pravoslavac ova slika bi me jako potresla, ovako samo mogu zamisliti kako im je, ja nisam za rusenje crkvi, pa makar bile i na temeljima dzamije, pa znate li koliko je u Bosni dzamija napravljeno na temeljima porusenih crkvi? Zalozno je ovo.
-----

batvas66 29.03.2009. u 07:08

Mene samo zanima hoce li se Islamska zajednica ovako angazovati kod problema Fate Orlovic?

Zasto nisu napravili dogovor o izmjestanju/rusenju i te crkve kao ove o kojoj se toliko govori? Ovo je dokaz koliko mali covjek vjerskim sluzbenicima znaci!!!!
Koliko god su bitni ljudi u Divicu i srusena Dzamija tamo toliko je bitno i pitanje te jadne zene.

Svi su oni licemjeri i nista drugo.
-----

Bosniak_TZ 29.03.2009. u 11:50

E konacno da sruse i tu kako se kaze Boziju kucu koja je nazalost bila izgradjena samo zato da bi prkosila jednom narodu!!!!

Neka su je srusili....a ja se prijavljujem dobrovoljno, kad se bude trebalo rusit onu crkvu kod nase nane FATE!!!!!!!

I nije problem u crkvi, problem je na koji nacin i radi cega su izgradjene!!!!!

GAZI BOSNO,GAZI.......
-----

veteran 29.03.2009. u 14:39

Sve sto je nelegalno izgradjeno (pogotovu ako nema podrsku javnosti) treba ukloniti. Po meni, ovaj slucaj je donekle, ok.
Ali, nije mi drago, sto ovu nalegalnu Bogomolju, nije uklonio zakon-pravo, nego dogovor celnika, dviju konfesija!!!!!!
Hoce li se to uvijek moci, u ovakvim i slicnim situacijama, ispoštovat.
Ja sam ipak za pravo zakona-zakon prava.

_____________________________


6. FAMILIJA FATE ORLOVIC NASTAVLJA BORBU ZA PRAVDU

Nakon što je zimu, uglavnom, provela kod kcerke u Srebreniku, Fata Orlovic danas se vraca u Konjevic-Polje. Zdravstveno se dobro oporavila i vraca se kako bi ovih dana zakopala temelje kuce za jednog od njenih sinova koji se trenutno nalazi u Americi.

Sudski spor

- Moj sin pocinje praviti kucu tu gdje je crkva. Zemlja je moja i imam pravo da na njoj kopam i gradim šta hocu. Da vidimo koja ce me to sila sprijeciti u mom hairli naumu. Moja djeca imaju pravo na svoju babovinu i necu dozvoliti da ih Kacavenda otjera s te babovine pa makar iza njega stajale cetiri Republike Srpske - porucila je jucer Orlovic, koju smo posjetili u Srebreniku. (Fato kraljice cupo te obozava )

Ona je ogorcena saznanjem da od obecanja premijera RS Milorada Dodika o izmještanju crkve nema ništa. Navodi da je cula za pricu kako crkva sa njenog imanja nece biti izmještena ni za pet godina i da je sav njen trud da zakonskim putem vrati zemljište koje joj je oteto, uzaludan.

Saznala je da je spor u vezi vlasništva nad zemljištem koje koristi preduzece "Guber" na kojem je SPC odlucila da pravi novu crkvu, nemoguce sudski okoncati, jer se nasljednici nekadašnjih vlasnika tog zemljišta nalaze na nekoliko kontinenata i rijetko dolaze u BiH.

- Ako ne mogu dobiti ciste papire za ovo zemljište na koje su naumili izmjestiti crkvu iz moje avlije, a naumili su je tu izmjestiti iz inata meni, jer se nalazi desetak metara od moje kuce, neka oni sadašnju crkvu rasklope i nose je sebi dok im papiri ne budu gotovi. Neka je bagerima gurnu u Jadar, mene to nije briga, samo hocu da je maknu ispod mojih prozora. Još jednom kažem, meni ne smeta crkva, ali mi smeta i crkva i džamija koju neko bez mog odobrenja napravi u mojoj avliji - kaže Orlovic.

Nana Fata podsjetila je jucer na sve prevare i laži, kako vlasti RS i SPC, tako i predstavnika federalnih i državnih institucija koji godinama tvrde da ce joj pomoci da ostvari svoje pravo i vrati zemljište koje joj je otela SPC.

Neka se stide

- Znam da lažu ovi iz RS, a o Kacavendi da i ne govorim. Ništa manje ne lažu ni ovi naši iz Sarajeva, samo se slikaju i pricaju po novinama kako brinu o Fati. Ali, krivo mi je što me lažu ovi stranci. Pa onaj Lajcak mi je "medio" kad sam s njim razgovarala u Sarajevu, ucinilo mi se, evo covjeka koji ce mi donijeti pravdu. Pitam se šta bi bilo da neko u avliji Lajcakovih ili Gregorijanovih roditelja, koji je sada glavni stranac u Sarajevu, napravi džamiju. Neka se svi zajedno stide zbog ovoga šta meni radi RS - ogorcena je Orlovic.
...

Autor: A. HADŽIC (AVAZ)
-----

KOMENTAR: Sjetimo se, gospodja Fata Orlovic je dobila sve sudske bitke i kada je ostao samo jedan korak do pravosnaznosti presude o rusenju bespravno sagradjene crkve, Tihic je nasao advokata Fahriju Karkina da "besplatno" zastupa Fatu Orlovic. Karkin nije isao na posljednja sudska rocista, a nije obavjestavao ni Fatu Orlovic, tako da je ta, vec dobijena, tuzba propala. Sada navodno postoji "usmeni" dogovor advokata Karkina i Milorada Dodika da ce se crkva izmjestiti. Medjutim, taj dogovor bez pritiska pravosnazne tuzbe, koju je Karkin upropsatio, nije nista vise od "obecanja", za koje narod kaze "obecanje ludom radovanje". Naravno da Karkin kao advokat sve ovo zna, tj. on nije bio naivan kada je to uradio Fati Orlovic, nego je on je uz Tihica i Dodika bio ucesnik prevari Fate Orlovic. Takav advokat, koji vara svoga klijenta(!!!) bi u normalnoj drzavi bio odmah zatvoren. Nazalost, mi smo totalno porobljen narod pa za nas ne vrijedi logika slobodnog svijeta.

Vidimo sada je familija Orlovic krenula drugim putem, da vrsi pritisak na cetnike tako sto ce sada u dvorisu crkve, a koje je u stvari njihovo dvoriste, graditi kucu sinu Fate Orlovic. Zelimo gospodji Fati Orlovic i njenom sinu da uspiju u njihovoj pravednoj borbi.

Dr. Muhamed Borogovac

_____________________________________


PREGLED MEDIJA

7. SLIKA SRUSENE CETNICKE CRKVE NA DIVICU

http://republikabih.net/kafe/index.php?topic=699.0

____________________________________


8. SUKOB DVOJICE IZETBEGOVICEVIH LJUDI, DOKAZANIH AGENATA KOS-a

Citat iz novog broja magazina ¨Slobodna Bosna¨ od 23. Aprila 2009.:

¨Krajem prošle nedjelje na Sarajevskom opcinskom sudu održano je pripremno rocište po tužbi vlasnika ¨Avaza¨ Fahrudina Radoncica protiv generala Fikreta Muslimovica i novine koje su preuzele dijelove Muslimoviceve autobiografske knjige u kojoj je Radoncic prozvan kao ¨stari suradnik KOS-a¨.

Optuženi predratni KOS-ovac Muslimovic sudu je predocio desetine dokaza o Radoncicevim aktivnostima prije, tokom i nakon rata. Naredno rocište, pocetkom maja, trebalo bi objelodaniti veze predratnog šefa KOS-a za BiH Muslimovica i dirigiranog medijskog tajkuna Radoncica¨ - kraj citata.

KOMENTAR: Kada je agresorima na Republiku BiH postalo jasno da nece moci vojno pokoriti Bosnu i Hercegovinu, buduci da su se zrtve agresije uspjele samoorganizovati i odbraniti, pocele su Izetbegoviceve spletke protiv odbrambenih snaga RBiH. Tada Izetbegovic dovlaci cetnicke agente i postavlja ih na rukovodece polozaje u odbrambenim snagama Republike BiH. O tome govori knjiga ratnog komandanta policije grada Sarajeva, Muniba Alibacica - Munje. Na zalost, ne postoji link do knjige. Jedino imamo link do prikaza Alibabibiceve knjige. U tom prikazu se citiraju mnoga kljucna mjesta iz knjige, pa je to najbolja zamjena za knjigu koju vam preporucujemo.

http://www.camo.ch/munja.htm

____________________________________


9. BAKIR IZETBEGOVIC NARUCIO UBISTVO JOZE LEUTARA

Na internetu se pojavilo jedno veoma detaljno i uvjerljivo svjedocenje o kriminalu Alije i Bakira Izetbegovceva. Bez obzira sto je svjedocenje anonimno, s obzirom na kolicinu konkretnih podataka ono je vjerodostojno. Naime, jasno je zasto bi izvor zelio da ostane anoniman, kada se u njegovom svjedocenju radi o veoma opasnim kriminalcima, koji su mnogo puta okrvaili ruke da uklone onoga ko im smeta.

Jedini veliki nedostatak toga svjedocenja je sto "izvor" nije shvatio da Alija i Bakir Izetbegovic su u prvom redu samo cetnicki agenti, koji blefiraju da su veliki muslimani, sto im je izvanredno uspjelo, te su preko islamskih humanitarnih organizacija dobili ogromni novac, o kojem se u svjedocenju govori.

U slucaju da nesto od ovoga nije tacno, javnost ocekuje da se prozvani oglase i demantuju. Ono sto ukazuje na istinitost svjedocenja je cinjenica da Izetbegovici nikada nisu objasnili narodu gdje je nestalo onih 10 milijardi dolara kojima se hvalio Alija Izetbegovic na TV prije svoje smrti. Sjetimo se Alija se hvalio kako je njegova vlast skupila 10 milijardi dolara za odbranu BiH, a na sto je Sefere Halilovic skocio i izjavio da odbrambene snage nisu vidjele gotovo nista od toga.

Ovaj svjedok objasnjava da su ti novci zavrsili u privatnim dzepovima Izetbegovica. Evo Bakiru Izetbegovicu shanse da kaze istinu, ako to nije tacno.

Slijedi taj clanak kopiran sa foruma Sarajevo-x.

-----

Bakir Izetbegovic narucio Leutarevo ubojstvo zbog istrage o tajnim racunima u Becu

Tajni dogovori Tužiteljstva BiH, ministra sigurnosti BiH Tarika Sadovica, kao i generalnog direktora Obavještajno sigurnosne agencije (OSA) sa Antom Prkacinom o davanju lažnog iskaza u istrazi o ubojstvu doministra MUP-a BiH Joze Leutara, te umiješanost Tarika Sadovica i Almira Džuve u prikrivanje i sprijecavanje istrage o tajnim racunima Bakira Izetbegovica u Austriji, jasno upucuju i na razloge zbog kojih je Bakir Izetbegovic, danas kandidat za predsjednika Stranke demokratske akcije, od sarajevskog kriminalnog podzemlja i teroristickih grupa povezanih s bivšim odredom „El Mudžahedin“, narucio ubojstvo Joze Leutara.

Leutar dobio povjerljive dosjee Interpola

Naime, upravo je Jozo Leutar, došavši na dužnost doministra MUP-a BiH, pokrenuo sveobuhvatnu istragu protiv Alije Izetbegovica, Bakira Izetbegovica, Harisa Silajdžica, Hasana Cengica, Senada Šahinpašica zv. Šaja i drugih, zbog pronevjere i nezakonitog prosvajanja novca sa tajnih racuna BiH u Austriji tijekom prve polovine 1990.-ih godina.

Upravo je Leutar, kao prvi dužnosnik BiH, koji je pokrenuo istragu protiv Bakira Izetbegovica i ostalih, a kako doznajemo od naših izvora u Interpolu, zatražio i dobio od njemackog Ureda Interpola u Wiesbadenu, te od austrijskog Ureda Interpola u Becu, dokumentaciju o istragama koje su vodene u Wiesbadenu, Muenchenu i Becu protiv istih osoba, a u svezi financijskih transakcija i tajnih racuna kojima su prije svega raspolagali otac i sin Izetbegovic, a po njihovim punomocima i ostali osumnjicenici u ovoj istrazi.

Dokumentacija o tajnim racunima u Austriji

Vec pocetkom 1999. godine, neposredno prije atentata u Sarajevu, a prema našim informacijama sredinom veljace 1999. godine, Jozo Leutar primio je strogo povjerljive spise, odnosno tajni dosje o Interpolovoj istrazi protiv Izetbegovica u svezi njegove i povezanosti politickog vrha SDA sa medunarodnim terorizmom, te kaznenim djelima pranja novca preko tajnih racuna u Austriji.

Leutar je, primjerice, kako to navodi naš izvor, dobio cjelovitu dokumentaciju koju je Interpol izuzeo prilikom pretresa banke Die Erste u Becu, te cjelokupnu dokumentaciju o raspolaganju financijskim sredstvima na tajnim racunima te banke broj: 513 644 76 (dolarski), 00465151 (ATS), 501 16185.

Poseban dosje cinila je dokumentacija o Izetbegovicevim prometima na tajnim racunima kod Deutche Bank Frankfurt/M, i to tajnim racunima broj 9359316 i 9362369.

Podaci o osobama povezanim s tajnim komitetom

Jozi Leutaru tada su ustupljeni i tajni dosjei istrage protiv clanova tajnog komiteta za raspolaganje financijskim sredstvima sa tajnih racuna u Austriji, i to: Husein Živalj, Irfan Ljevakovic, Derviš Ðurdevic, Hasan Cengic, Senad Šahinpašic zv. Šaja, Sukarno Hassanein, Fatih Hassanein, Fahim Sejari, Muradif Pajt, Abdelaziz Zaher (rezident mreže u Zagrebu), Ševko Omerbašic, te dokumentaciju oduzetu u pretresima a vezno za tajne financijske transfere po Izetbegovicevom nalogu preko poduzeca Sejari, MIS AG, IGASA/IRO, Forino, Bondini, ZIO SAM, Bjercke, Euro Trade Center, Pentagram Corp, Renjas, Cenex, TWRA, Famso.

Naravno, kao sastavni dio ove istrage, Jozi Leutaru ustupljeni su i dokumenti o istrazi protiv Alije i Bakira Izetbegovica.

Iz popisa dokumentacije koju je Interpol ustupio tada Jozi Leutaru za potrebe njegove istrage razvidno je kako je istraga protiv mreže kojom su rukovodili Alija i Bakir Izetbegovic, te njihovi najbliži suradnici, trajala kroz duže vremensko radzoblje i to u nekoliko zemlja, preko kojih je Izetbegoviceva mreža provodila svoje nezakonite operacije.

Dosjei s iskazima svjedoka

Tako su Leutaru tada ustupljeni dokumenti istrage ubojstava Juke Prazine i Lojo Taiba, istrage u Berlinu, Italiji, Mettmannu, Saarlandu, Švedskoj, istrage u Južnoj Africi i Obali Slonovace, istrage u SAD-u, istrage o povredama Zakona o atomskom oružju, istrage tajnih racuna u Volksbank Stuttgart, Postbank Stuttgart, Cannstadter Volksbank, Postbank Muenchen, Deutche Bank Frankfurt/M.

Poseban dio dokumentacije cinili su dosjei sa iskazima svjedoka u Interpolovoj istrazi protiv Izetbegoviceve mreže, i to iskazi: Murid Duliman, Derviš Ðurdevic, Munir Jusic, Sukarno Ali Hassanein, Ingrid Kellner, Aiman Morad, Ervin Šabovic, Ghassan Saleh, Atif Alagic, Fikret Bakic, Mustafa Bašic, Emri Bešic, Ole Bjercke, Paolo Bondini, Karin Braun, Roland Bullacher, Emin Catic, Ibrahim Celic, Amer Cviko, Mirsada Ðonlagic, Adnan Dulancic, Jasna Dulancic, Hasan Džano, Bernhard Edelmann, Salko Granov, Osman Hadžic, Muhamed Hadžimuratovic, Sulejman Hadžiredžepovic, Suljo Halalkic, Huso Haskovic, Munir Jusic, Selman Jusovic, Zulfo Kaminic, Hasan Karovic, Mustafa Karovic, Silvie Keselova, Srecko Kos, Enes Kulenovic zv. Alija, Izet Kundo, Aziz Kuratovic, Ahmet Maksumic, Azer Maksumic, Esnef Memic, Ismet Memic, Sifet Memic, Uzeir Memic, Muhamed Mešovic, Becir Merdžic, Muhamed Moranjkic, Philippe Muck, Dirk Mueller, Azer Ramadanovic, Ervin Šabovic, Mirsada Šahinpašic, Izet Salcin, Emin Seho, Fahim Sejari.

Sadovic i Džuvo sakrili Interpolove dosjee

Nakon što je od Interpola preuzeo navedene dosjee i dokumentaciju, Leutar je u tajnosti pokrenuo istragu o tajnim racunima Alije i Bakira Izetbegovica, te njihovoj mreži preko koje su izvlacili novac sa tajnih racuna u Austriji, ali i veze politickog vrha SDA sa medunarodnim terorizmom.

Dokumentacija kojom je raspolagao Jozo Leutar, odnosno tajni dosjei koje je preuzeo u tajnosti od Interpola neposredno prije smrti, bili su za Bakira Izetbegovica dovoljan razlog za organiziranje i narudžbu Leutarevog ubojstva, koje je odradio uz pomoc kriminalnog podzemlja pod vodstvom Ismeta Bajramovica Cele, te uz pomoc pripadnika nekadašnjeg odreda „El Mudžahedin“ sastavljenog od islamskih terorista.

Danas, kako doznajemo, te tajne dosjee koje je od Interpola preuzeo Jozo Leutar, skrivaju Tarik Sadovic i Almir Džuvo kako bi onemogucili bilo kakvu istragu protiv Bakira Izetbegovica i drugih koje ovi dosjei mogu teško i ozbiljno kompromitirati i inkiriminirati.

****************************************************************

No comments: