Sunday, May 3, 2009

#609 Brankovic zabija noz u ledja Inzku‏

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

2. maj 2009.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 609

SADRZAJ:

1. Brankovic zabija noz u ledja Inzku sada kada su i SAD i EU odlucile da podrze drzavu BiH u odnosu na entitete

1.1 Nije probem samo u Brankovicu, nego je to duboko ukorijenjena "bosnjacka" politika

1.2 Fiskalno vijece je mjesto pregovora dvije drzave, a ne drzavna institucija

2. Kacavenda na celu medjureligijskog vijeca BiH

3. Re: SRUSENA CETNICKA CRKVA NA DIVICU

4. Seselj i Tihic u Hagu u istu tikvu pushu

5. KOMENTAR NA VIJEST DA JE "LAGUMDJIJA PRIHVATIO AMERICKI PRIJEDLOG USTAVA BiH"

6. KOMSIC NAJAVIO TUZBU BiH PROTIV HRVATSKE

PREGLED STAMPE

7. NASA BOSNA - List gradjana BiH u Nizozemskoj

8. NEKI BLOGOVI SA "ONLINE GLASNICIMA"

-------------------------------------------------------------------------
Ovaj Glasnik ide na 31,581 ispravnih adresa. Za primanje Glasnika prijavite se na adresu: [mailto:Bosanski_kongres@hdmagazine.com]

If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.
-------------------------------------------------------------------------

1. Brankovic zabija noz u ledja Inzku sada kada su i SAD i EU odlucile da podrze drzavu BiH u odnosu na entitete

Pise: Musadik Borogovac

Novi Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko (bilo samostalno, bilo pod pritiskom nove pro-bosanske politike EU i posebno SAD) je upozorio da imovina od sukcesije bivse Jugoslavije ne moze biti predmet dogovora entiteta nego samo odluke na nivou BiH. Time je poslao jasnu poruku da je medjunarodna zajednica ponovo, jos jednom spremna pomoci probosanskim snagama u ocuvanju drzavnih nadleznosti na nivou drzave.

Medjutim, na to je odmah uslijedio odgovor Nedzada Brankovica, objavljen 26. aprila na RT RS, da ce to biti rijeseno pomocu "Fiskalnog vijeca", sto je u stvari samo izigravanje Inzkove odluke, jer je Fiskalno vijece koncipirano kao mjesto dogovaranja dvije drzave, RS i Fedracije, a ne institucija jedinstvene drzave BiH.


1.1 Nije probem samo u Brankovicu, nego je to duboko ukorijenjena "bosnjacka" politika

Nedavni pokusaj Brankovica da entitetski podjeli drzavnu imovinu, zanemarujuci prethodnu odluku Vlade BiH (donesenu prije dolaska Spirica na celo Vijeca ministara), predstavlja noz u ledja ne samo borbi za ocuvanje drzavnih nadleznosti Bosne i Hercegovine nego i noz u ledja medjunarodnoj zajednici u pokusaju da u BiH primjeni medjunarodno pravo po kojem je jedino BiH drzava, i kao takva vlasnik svoje imovine, a ne entiteti. Ovo Dodik-Brankovicevo pozicioniranje entiteta iznad pravne pozicije BiH (cak i po cijenu retroaktivnog odlucivanja storniranjem prethodnih odluka na nivou BiH, na sto upozorava Valentin Inzko) je dirktno osporavanje drzave BiH od strane dva entiteta (ne tri naroda), i to po pitanjima koja su cak i po Dejtonu jos uvijek na drzavnom nivou. Iza ovakvih Brankovicevih akcija ocigledno stoji i Bakir Izetbegovic koji je vec nekoliko puta u medijima podjelu imovine BiH (kao posljednjeg atributa suverenosti) izmedju DVA entiteta branio “legitimnom voljom predstavnika TRI naroda”. Sjetimo se poznate Izetbegoviceve fraze (i gluposti) da “pravna norma ne moze biti osnov politickih odluka”. Izetbegovic uvijek iznosi taj stav da bi relativizirao pravne norme kada su one u interesu BiH, kao npr. sada u vezi drzavne imovine, dok su pravne norme za njega svetinja gdje god to treba RS-u. Kada je pravna norma u interesu BiH, onda je za Bakira Izetbegovica Dodik “legitimni predstavnik jednog od tri naroda”, te “pravna norma ne moze biti osnov politickih odluka”, nego se ide na dogovore. A kada je pravna norma u interasu RS, npr. Dejtonski Ustav ili ime RS itd., onda su to svetinje o kojim nema nikakve politicke diskusije.

Da zele ocuvanje BiH tada bi i Brankovic i Izetbegovic i Tihic insistirali na pravnoj istini da su drzave nad-narodne kategorije i da su drzavne norme nadredjene trenutnim voljama pojedinih naroda, suprotno "mudrosti" nasljedjenoj od Alije Izetbegovica da "Bosne nema, ako je Srbi nece". Bez postovanja pravnih normi, nema pravne drzave, tj. nema nikakve drzave, a Bakir Izetbegovic vara narod sa ciljem prebacivanja i posljednjih ostataka drzavnih nadleznosti sa Bosne i Hercegovine na RS.

Primjetimo ovdje da se i Beriz Beklic sve jasnije stavlja na stranu SDA i SNSD po pitanju drzavne imovine, suprotvno proklamovanoj politici SBiH, tako da se postavlja i pitanje koliko dugo ce SBiH ostati na sadasnjoj poziciji.


1.2 Fiskalno vijece je mjesto pregovora dvije drzave, a ne drzavna institucija

Namjera Brankovica i clanova Vlade da uz pomoc Fiskalnog vijeca neutraliziraju upozorenje Visokog predstavnika Inzka da se makar preostala drzavna imovina iz sukcesije ne dijeli entitetima nego da ostane na nivou drzave, mora biti osporena zbog sljedecih implikacija i posljedica:

To je i mjenjanje ustava BiH po principu konfederalnog uredjenja BiH sa dva drzavna entiteta cak i prije nego sto je takav ustav donesen. To znaci, krsi se cak i Dejton i prejudicira novi ustav sa manje nadleznosti BiH, nego sto ih ima drzava BiH po Dejtonu. Tacnije, tiho se priprema legalni raspad drzave.

Brankoviceva vlada ce za to koristiti tzv. Fiskalno vijece koje je koncipirano kao debatni klub dviju drzava, a ne drzavna institucija. Fiskalno vijece je ustrojeno upravo kako je to zeljela RS, jer direktno podrzava koncept RS-a o dogovaranju dva entiteta kao suverenih drzava. Dakle, otislo se dalje u razbijanju drzave BiH cak i od dejtonskog dogovoranja naroda. Fiskalno vijece je formirano suprotno zahtjevima EU o izgradnji i jacanju drzavnih institucija. "Fiskalno vijece" je samo jos jedna kvazi-drzavna institucija u kojoj RS ima pravo veta kao mocno oruzje suprostavljanja zatjevima EU o izgradnji jedinstvenih, a ne zajednickih institucija u BiH. Takve dogovorene institucije, razna “vijeca”, “direkcije” ili “uprave”, nisu definisane da budu drzavne jer prestaju da postoje ako na primjer delegati iz RS jednostavno odbiju sudjelovanje. Kod stvarnih drzavnih institucija kao sto su Vlade i ministarstva, u slucaju nedolaska predstavnika RS ne prestaje postojati BiH nego prestaje postojati RS. Podsjecamo, jer mnogi to ne znaju, da Vijece Evrope nije drzavna institucija EU. "Vijeca" su samo mjesta dogovora razlicitih politickih faktora (npr. drzava). Tako i Fiskalno vijece, koje u BiH zamjenjuje nepostojeci poreski sistem, je institucija dogovora izmedju de fakto drzave RS sa Federeacijom BiH. Takvo vijece mogu imati npr. i Turska i Grcka. Prava drzava bi trebala imati direktni porez na prihod, a ne PDV.

Podsjecam da je jedina preostala snaga BiH u njenom "pravnom osnovu" jer je BiH, a ne entiteti, clanica UN, ima drzavni kontinuitet i konacno (ne prvi put) pozicioniranje EU, UN i SAD naspram Dodika i RS ciji je pravni osnov samo mirovni sporazum, ali nikakav (legalno donesen ) ustavni polozaj. Napomenimo da je ovaj ustav osporen samom odlukom da se mjenja, a prihvatanje da je on legalan bilo bi prihvatanje da se i ubuduce ustavi u BiH mogu praviti ratom i genocidom, pa onda na dogovorima, umjesto da se agresoru sudi za genocid.

Ukoliko se sada po pitanju drzavne imovine po ko zna koji put ¨zabije noz u ledja" vanjskom faktoru i time prihvati izbacivanje istog iz ustavnih promjena, to ce biti jasan signal medjunarodnoj zajednici da i Bosnjaci prihvataju Dodikov zahtjev da se umjesto primjene prava ( gdje ima BiH ) primjeni dogovor gdje ima samo entiteta, a BiH ima samo onoliko koliko se RS sa time suglasi.

Zaustavljanje Brankovica je neophodno jer se u suprotnom i svi Bosnjaci i njihova volja i predstavnici u vlasti mogu izjednaciti sa nedostatkom osnovnog dostojanstva i spremnosti da se zbog sitnih finansijskih sicara zrtvuje buducnost i svi mi odvedemo u ropstvo u kojem bi RS bila priznata i funkcionisala kao Izrael, a BiH bi se dobrovoljno odrekla medjunarodnog priznanja i pocela “funkcionisati” kao Gaza.

Osnov Tihic-Izetbegoviceve platforme je obracun sa Hrvatima na preostalom dijelu BiH uz podrsku RS. Problem sa tom idejom je sto i dio Hrvata ide tim putem ocekujuci takodjer podrsku RS. Jedini izlazak iz te zamke je osporavanje oba entieta kao pravnih subjekata bar u dijelu gdje je to moguce tj. svugdje gdje BiH jos uvijek ima svoje nadleznosti. Uslov za to je da se razumiju podvale sa zajednickim umjesto jedinstvenih institucija drzave tj. da je Fiskalno vijece negacija BiH, a ne jedna od institucija drzave BiH. To dokazuje Brankovicava namjera da preko istog izadje u susret RS-u i Dodiku i neutralizira pesljednju inicijativu Inzka, EU i SAD u suprostavljanju RS-u oko pitanja drzavne imovine.

___________________________________________


2. Kacavenda na celu medjureligijskog vijeca BiH

Pise: Elvir Huremovic

Avaz: 30.04.2009. 07:09
(helvir@avaz.ba)

Da nije nimalo drugaciji nego u ratno vrijeme, Kacavenda pokazao vec u prvom javnom istupu po preuzimanju funkcije na celu Medureligijskog vijeca...

U bajkovitim, zlatom opkovanim prostorijama Vladikinog dvora u Tuzli, u utorak je predsjedavanje Medureligijskim vijecem BiH preuzeo episkop zvornicko-tuzlanski vladika Vasilije Kacavenda. Dolazak na celo MRV-a sveštenika koji je svojim angažmanom tokom rata u BiH, ali i poslije njega, priskrbio sebi nadimak "davolji vladika", prošao je bez skoro ikakve reakcije.

Kacavenda je ime na koje se svakome iole upucenom u ratna zbivanja u Podrinju diže kosa na glavi. Od samog pocetka agresije na BiH episkop zvornicko-tuzlanski u "punom kapacitetu" se stavio u službu Karadžiceve zlocinacke politike. Njegovim kandilom osveštani su svi zlocini koje su Mladicevi koljaci pocinili u Podrinju.

Kacavendina uloga u svetom ratu, kako ga sam naziva, nije se završila prestankom vojne agresije. Naprotiv. Po njegovom nalogu u Divicu je na temeljima porušene džamije izgradena crkva, po njegovom nalogu crkva je sagradena i u dvorištu Fate Orlovic u Konjevic-Polju. No, nije se "davolji vladika" zaustavio samo na gradnji crkava kojima je obilježavana etnicki ocišcena teritorija. I za sebe je, u centru Bijeljine, sagradio veleljepni dvor, koji zbog nevidene raskoši nazivaju "srpskim Luvrom". Porušiti pri tome nekoliko bošnjackih kuca nije vladiki predstavljalo bogzna kakav problem.
----

KOMENTAR: Pitate se: "Kako je moguce da takav zlocinac bude na celu Medjureligijskog vijeca BiH?" Pa moguce je jer to nikome sa muslimanske strane ne smeta. Zasto bi Srbi imali ista protiv, ako im takva politika prolazi? Kako se ikoji Srbin moze boriti protiv cetnistva, kada Reisu Cericu ne smeta da sjedi sa Kacavendom i da mu Kacavenda cak predsjedava?

Avaz je smijesna novina dok nam govori da su cetnici, ukljucujuci i Kachacendu zlocinci. To je vijest isto kao sto je vijest da je voda mokra. Vijest bi bila da nam kazu, da je i Ceric u tom kolu. Avaz strmoglavo ide u svoj nestanaka, dok god se u Avazu jedino smije pisati ono sto i onako svako zna, da su cetnici zlocinci i da Dodik hoce nezavisnu RS.

M. B.
________________________________


3. Re: SRUSENA CETNICKA CRKVA NA DIVICU

Cemu tolika mrznja, pa zar posle toliko godina i rata, vi i dalje sve sto je srpsko nazivate cetnicko? Nikad nisam mrzio ni jednog muslimana i sada sam u kontaktu na face booku sa nekim mojim drugarima muslimanima. Ljudi, ni u jednom mediju u Srbiji ja nisam nikada ovako nesto rasisticki citao, kao u vasem izvjestaju: cetnici, agresija, okupacija, slike srusene crkve.

Licno bio sam u svim bogomoljama i za mene su sve bogomolje sveti hramovi, i sinagoga i dzamija i crkva, a vi govorite sa je SPC sa djavolom, i hvalite se i pokazujete srusenu crkvu. Ljudi molim vas, dajte vise tolerancije.

Razvijmo duh tolerancije i medjusobnog postovanja, jer ako bi trebalo ja bih i krvi dao za moje drugove muslimane jer ni vi niste pravi muslimani kao sto nisam ni ja pravi Srbin, jer je ovde Turska vladala 500g, ko je mogao ostati cisti Sloven? Kao sto i vi znate od koga poticete i ne zloupotrebljavajte metod projekcije u psihijatriji dobro poznat, unistiti sve svoje greske koje projektujes u slicnim narodima, unistavajuci taj narod.

Mislim da je doslo vrijeme da se mi pocnemo mijenjati po volji BOGA-ALAHA.

Sasha M.
-----

ODGOVOR: Stiglo nam je jos slicnih pisama, ljudi potresenih rusenjem crkve na Divicu. Svima je zajednicko da se zalazu da ostane ovo stanje kreirano ratom i genocidom, ni ne pomisljajuci da i zrtvama genocida ponude pravdu. Dok nam na rijecima nude mir i dogovaranje, u stilu "Mir, mir, niko nije kriv." njih ne uzbudjuje to sto su se pojavile svjedokinje koje je Kacavenda silovao, dok su bile cetnicko roblje; cak im ne smeta ni da taj zlocinac bude na celu Srpske pravoslavne Crkve u BiH?! Pa gdje je tu osnovna ljudskost?! Gdje je tu zdrav razum, da ti ratni zlocinac bude lider crkve?! Dok god Srbi ne postave ova prava pitanja na dnevni red, njihove rijeci u stilu "ajmo bre sada lepo ziveti - bilo pa proslo" niko pametan u Bosni vise ne kupuje. Na stranu cetnicki jataci medju Bosnjacima koji tog istog Kacavendu priznaju kao predsjednika "Medjureligijskjog vijeca", a o cemu je govorio prethodni clanak.

Mi upotrebljavamo rijec "cetnici" kada govorimo o srpskim zlocincima upravo zato da bi razlikovali Srbe kao narod, od njihovih zlocinaca - cetnika. To radimo iz nade da ce se Srbi kao narod nekada odreci svojih zlocinaca i njihovih "dobitaka" u BiH, bez obzira koliko su sada rijetki pojedinci koji se distanciraju od cetnickog projekta velike Srbije (tj. legalizavcije RS u prvoj fazi).

Dr. Muhamed Borogovac

________________________________


4. Seselj i Tihic u Hagu u istu tikvu pushu

http://www.youtube.com/watch?v=cWGILYEwaPE&feature=related

Na snimku sa sudjenja u Hagu se vidi kako Seselj citira Alijine misli iz Islamske Deklaracije kojima dokazuje da su Muslimani poceli rat u BiH dovodeci na vlast Aliju Izetnegovica koji zeli da od BiH stvori islamsku sdrzavu.

Steta sto tu nije bio neki drugi svjedok "optzbe" umjesto Tihica da upita Seselja slijedeca pitanja:

1. Ako je Alija takav radikalan musliman kako se predstavljao u svojoj knjizi Islamska deklaracija, kako to da je Islamsku deklaraciju izdala srpska izdavacka kuca "Srpska rec"?

2. Kada su patrioti Bosne i Hercegovine Hamdija Pozderac i ostali zatvorili Aliju Izetbegovica zbog rusenja Ustavnog uredjenja Republike BiH, zasto je licno on, Seselj, pisao peticije da se Alija pusti iz zatvora?

3. Zasto je cak i Srpska Akademija Nauka zvanicno pisala predstavke najvisim politickim organima Jugoslavije i BiH i time rusila pravnu drzavu da bi se Alija, takav "nacionalista i muslimanski ekstremista" pustio iz zatvora?

4. Zasto su srpski i prosrpski komunisti u BiH likvidirali Hamdiju Pozderca i odmah pustili Aliju Izetbegovica iz zatvora, 7 godina prije isteka kazne, i dozvolili mu da usnuje "muslimansku" stranku, mada je i samo formiranje nacionalne stranke tada u komunizmu bio protivustavan, antikomunisticki cin zbog kojega je svaki ucesnik osnivacke skupstine SDA mogao biti osudjen na desetine godina zatvora? Kako to da takav "nacionalista" i "musliman" ima tolike povlastice i kod srpskih komunista i kod SANU da upravo on, prvi u komunizmu, dobija zeleno svjetno da osnuje neku nacionalnu, i to muslimansku stranku?

Naravno da cetnicki agent Tihic nije postavio ni jedno od ovih pitanja da ospori Sesljevu tezu da su Bosnjaci poceli rat u BiH dovodeci "muslimanskog ekstrenmistu" Aliju na celo da bi napravili islamsku drzavu od BiH.
Odgovor na ova pitanja bi jsano pokazao da je i Alija Izetbegovic dio cetnickog projekta od samoga pocetka, da su ga zato osudili patrioti Republike BiH, a da su ga zato iz zatvora ranije pustili velikosrbi da bi imali svoga covjeka na celu "muslimana" koji ce im potpisivati tj. legalizovati podjelu Republike BiH.

Dr.Muhamed Borogovac
________________________________


5. KOMENTAR NA VIJEST DA JE "LAGUMDJIJA PRIHVATIO AMERICKI PRIJEDLOG USTAVA BiH"

Pise: Sven Rustempasic

Sulejman Tihic i Zlatko Lagudžija nastavljaju da igraju svoje tajne, zakulisne igre evo vec petu godinu, a onda djelomicno rezultate tih svojih spletki objave u javnosti nazivajuci ih ¨pritisak svijeta¨ ili ¨americkim prijedlozima¨. A ustvari oni po zadatku iz Beograda suraduju sa Republikom srpskom, a onda hodaju po svijetu i nama iza leda trguju Bosnom i Hercegovinom, pa kada za tu trgovinu kao lideri dvaju velikih stranaka u BiH dobiju neku podršku, onda to ovje prodaju javnosti kao ¨podršku svijeta¨, ¨pritisak svijeta¨, ¨americki plan¨, i sl. ... kao što su pokušali sa ¨Aprilskim amandmanima¨ iz 2006, ili kao što to Tihic namece sa svojim dogovorom u Prudu, kojega je dobio u svojoj posjeti Beogradu, pa tek onda otišao u Prud da potpiše što mu je Dodik napisao.

Cak je i u komunizmu pitanje od državnog znacaja, opstanak države, bilo pitanje o kojem su svoje mišljenje davali stanovnici države, široke mase u "javnim raspravama" dok Tihic i Lagumdžija obavljaju svoje veleizdajnicke poslove potpuno u tajnosti i dovode stanovništvo na svršen cin. Da, Amerikanci ce nama dati ono što mi tražimo. Niko, pa niti Amerikanci, ne mogu i nece dati nekome podršku za cjelovitu, suverenu državu, ako to niko ni ne trazi! Ako je neko odlucio da se ubije, niko ga u tome ne može sprijeciti. I Suljeman Tihic odn. njegov GO SDA, i Zlatko Lagumdžija i njegov SDP, smatraju Republiku srpsku ¨starijom i tvrdom¨ od Kineskog zida. Oni je žele, oni je podupiru, oni je grade. Zašto bi ih neko u tome sprjecavao kada ih clanovi njihovih stranaka i njihovi glasaci u tome ne sprjecavaju?!

Amerikanci su i nakon što je 1991. godine Alija Izetbegovic tajno pristao na cijepanje RBiH, ipak priznali suverenu, cjelovitu, samostalnu RBiH, medju prvima na svijetu - pa je i tadašnji Predsjednik SAD George Bush, Sr., odmah nakon sto su SAD priznale Republiku BiH, dao ultimatum da JNA napusti RBiH u roku od 15 dana, do 1. maja 1991, ali je Alija Izetbegovic brže-bolje otišao na sastanak sa generalima JNA u Skopje i nakon dogovora sa Adzicem, odmah proglasio JNA poželjnom vojnom silom u BiH, ¨koja ce zaštititi Muslimanski narod¨. Šta je Predsjednik SAD nakon toga mogao uraditi, nego to tretirati kao volju Predsjednika RBiH, pa time i volju RBiH?!

Drugi primjer iz tog perioda: SAD su odmah na pocetku agresije SRJ na RBiH uvele globalni i totalni embargo protiv SR Jugoslavije (Srbije i Crne gore), ne zato što Amerikanci ¨mrze vasceli srpski narod¨, nego zato što su UN u rezolucijama 752 i 757 Savjeta sigurnosti UN proglasile SR Jugoslaviju agresorom na clanicu UN, Republiku BiH, ali se Alija Izetbegovic odmah poceo sastajati sa Radovanom Karadžicem kao sebi ravnopravnim partnerom da dogovore "preuredjenje BiH" te je tako Alija Izetbegovic, predsjednik RBiH, bio prvi drzavnik na svijetu koji je agresiju na RBiH tretrirao kao gradjanski rat.

Niti u SDP, niti u SDA, niti u SBiH, mi svojeg konja za ovu trku, nažalost, nemamo! Ne postoji stranka u kojoj participiraju Bošnjaci, a koja od svijeta traži cjelovitu, jedinstvenu državu Bosnu i Hercegovinu, nakon što je na proljece 1992. godine, Republika BiH kao takva priznata. Od tada pa nadalje, sve su one išle ka uništenju RBiH i podjelu države, nažalost. Po tom pitanju, tj. u toj veleizdaji, izmedu SDA, SDP, SBiH itd. nema razlike, nažalost.

________________________________


6. KOMSIC NAJAVIO TUZBU BiH PROTIV HRVATSKE

Nastavi li Hrvatska gradnju mosta za Pelješac bez konzultacija s Bosnom i Hercegovinom ta ce država zbog toga podnijeti tužbu Medunarodnom sudu za pravo mora u Hamburgu, ponovno je upozorio clan Predsjedništva BiH Željko Komšic.

“Bilo bi dobro da Hrvatska strana vodi racuna o ovome i konzultira tijela BiH nadležna za vanjsku politiku, prije svega Predsjedništvo BiH. U protivnom, nama nece ostati puno izbora i morat cemo tužiti Hrvatsku Medunarodnom sudu za pravo mora u Hamburgu”, izjavio je Komšic u intervjuu što ga je u ponedjeljak objavilo bosanskohercegovacko izdanje Vecernjeg lista.

Komšic je upozorio kako je rjec o podnošenju tužbe a ne o zahtjevu za arbitražu s obzirom da je Hrvatska, kako je ustvrdio, povrijedila Konvenciju Ujedinjenih naroda o pravu mora.

Takva je poruka, prema njegovim rjecima, u dva navrata vec prenesena i predsjedniku Vlade Hrvatske Ivi Sanaderu.

“On to zna i zato je daleko bolje da to pitanje rješimo medusobnim dogovorom a ne tužbama”, kazao je Komšic dodajuci kako se susjedima više nece dopustititi da ugrožavaju bosanskohercegovacke interese.

“Dosta je više dolazaka u ovu zemlju i raznih sastanaka na kojima se traži da mi popustimo i radimo protiv svojih interesa a za druge. Ovo vrijedi kako za predstavnike tzv. medunarodne zajednice, tako i za predstavnike susjednih zemalja”, kazao je Komšic.

Izvor: Sarajevo-x

-----

KOMENTAR: Sta drugo kazati nego: "Bravo Komsicu." Medjutim, nas problem sa Komsicem je sto nije tako rezolutan i kada je srpska strana u pitanju. Sjetimo se kako je dosao u Srebrenicu poslije presude za genocid i urgirao da se ne ide sa distriktom Srebrenica. Tada se isprsio protiv Srebrenciana, bez obzira sto je genocid u pitanju. Normalno je da BiH treba da se bori za suverenitet i za svoje interese na moru. Medjutim, zar Bosni i Hercegovini ne prijeti podjela i totalni nestanak drzave. Komsicev pomirljiv stav prema velikosrpskom porjektu koji ugrozava i sam opstanak drzave, a zestok rezolutan stav prema Hrvatskoj zbog mosta u Hrvatskoj se doima kao kada bi neko ko boluje od raka na mozgu izabrao da ide na kozmeticku operaciju, radije nego na operaciju smrtonosnog raka na mozgu.

Ovakvo ponasanje Komsica potvrdjuje nasu sumnju da se radi o jos jednom velikosrpskom protagonisti. Nista cudno kada se zna da ga je u predsjednistvo doveo (predlozio) Zlatko Lagumdjija, dokazani protagonista velike Srbije.

Komsiceva majka je Srpskinja. Nemamo nista protiv sto je on Srbin, ali je od njega nisko to sto se na rijecima predstavlja, nakad kao Hrvat, a nekad kao Bosanski patriota i zauzima mjesto Hrvata u predjsnistvu BiH, dok iz dana u dan svojim djelima dokazuje da je jedan od izvrsilaca velikosrpskog projekta.

Dr.Muhamed Borogovac

________________________________


PREGLED STAMPE

7. NASA BOSNA - List gradjana BiH u Nizozemskoj

http://bihplatform.nl/bh/

Ovdje se mozete podsjetiti na neke argumente koje su patrioti R BiH pismeno prilozili u javnoj raspravi protiv Amandmana za Brcko.

Neki nasi novi citaoci nas pitaju za nasa misljenja o mnogim temama aktielnim sada u BiH, kao npr. o Brckom.

Upucujemo ih da se detaljno informisu o nasim stavovima o svim pitanjima na slijedecim linkovima sa ranijim brojevima Online Glasnika.

________________________________


8. NEKI BLOGOVI SA "ONLINE GLASNICIMA"

http://nkrbih.blogspot.com/

http://republikabih.net/kafe/index.php?board=7.0


**********************************************************

No comments: