Sunday, May 24, 2009

#611 AGRESIJA SRBIJE NA BiH JE DAVNO DOKAZANA NA NAJVAZNIJEM MJESTU – SAVJETU SIGURNOSTI UN

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

23. maj 2009.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 611

SADRZAJ:

1. JOSEPH BIDEN – PRIJATELJ VEZANIH RUKU

2. U maju smo proslavili 15ti rodjendan Bosankog kongresa

3. NAROD IMA MOC, A NE POLITICARI – PRIMJER AMERICKOG PREDSJEDNIKA

4. IZBOR PREDSJEDNIKA SDA - KAKO JE I DOGOVORENO

5. ALARMANTNE NOVOSTI IZ TUZLE

6. Potjernice za 19 bh. gradana

7. Pismo “NVO Djeca Sarajeva” Obami i Inzku

8. AGRESIJA SRBIJE NA BiH JE DAVNO DOKAZANA NA NAJVAZNIJEM MJESTU – SAVJETU SIGURNOSTI UN

9. RE: Bakir Izetbegovic

10. ZA STA SU SE BORILI “MUDZAHEDINI” U BOSNI

11. Clanak koji izaziva mucninu - Poruke Sarajlija Beogradjanima

12. KAMELEONI

13. Izbor direktora DEI: Bisera Turkovic pala na pismenom testu

14. NOVI PATRIOTSKI BLOG

-------------------------------------------------------------------------
Ovaj Glasnik ide na 32,191 ispravnih adresa. Za primanje Glasnika prijavite se na adresu: [mailto:Bosanski_kongres@hdmagazine.com]

If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.
-------------------------------------------------------------------------

1. JOSEPH BIDEN – PRIJATELJ VEZANIH RUKU

Pise: Dr. Vahid Sendijarevic

AFP agencija je javila da je Biden, podpredsjednik SAD-a sletio danas, 18-tog maja, na Sarajevski aerodrom u sklopu posjete nekoliko Balkanskh zemalja. Nazalost, Biden-u, potvrdjenom prijatelju Bosne i Hercegovine, ruke su svezane i prakticno ne moze uciniti nista da sprijeci raspad Bosne i Hercegovine, kao sto nije mogao niti tokom rata da skine Embargo na naoruzanje Republike BiH.

Da potsjetimo, Biden se izborio da se dva puta na Amerckom Kongresu usvoji odluka o skidanju Embarga na naoruzanje Republike BiH. Druga odluka je donesena u ljeto 1994-te godine sa dvotrecinskom vecinom glasova. Predesjedk SAD je imao pravo na veto. Biden je vodio akciju da se ponovo glasa i time, po Americkim zakonima, odluka bi bila izvrsna (postala bi zakon SAD-a) bez obzira na volju Predsjednika SAD-a.

Na javnom saslusanju na Americkom Senatu u sklopu priprema za finalno glasanje za skidanje Embarga na naoruzanje Republike BiH, Biden, tada Senator Americkog Kongresa, optuzio je Warren-a Christopher-a, Sekretara SAD-a i administraciju Predsjednika Clinton-a, da ucestvuju u genocidu u Bosni i Hercegovini podrzavajuci podjelu suverene drzave Republike BiH. Christopher je odgovorio da to nije tacno i da “Bosanska vlada” ucestvuju u podjeli BiH, a ne Americka administracija, na sto je Biden ostro reagovao i rekao da je on bio u Sarajevu prije mjesec dana i da su Silajdzic i Ganic trazili da se skine embargo i “da ce oni ici do Drine”. Christopher se na to slatko nasmijao i rekao da mora biti da je Biden razgovarao sa nekim drugim ljudima. Od tog momenta, saslusanje je nastavljeno bez prisustva javnosti i nikada nije doslo do treceg glasanja. U novembru te godine, Alija Izetbegovic na zasjedanju generalne Skupstine Ujedinjenih Nacija trazi da se ne ukine Embargo na naoruzanje Republike BiH.

Tako su eto Ganic, Silajdzic i Alija Izetbegovic namagarcili Biden-a koji je u borbi za skidanje Embarga na naoruzanje Republike BiH ulozio sav svoj politicki kapital, sa samo jednim motivom, borbom za pravdu.

Biden je naucio svoju lekciju i niti na kraj pameti mu nece biti da se bori za nesto sto ni sami Bosnjaci nece. Da Bosnjaci zaista zele da se ukine Republika Srpska nastala na genocidu, bila bi im dovoljna presuda Internacionalnog suda pravde. Kada se Skupstina opstine Srebrenice pripremala da donese odluku o nezavisnosti od Republike Srpske na osnovu presude Internacionalnog suda pravde, “muslimani” Silajdzic, Lagumdzija, Tihic i ambasdaori tzv. muslimanskih zemalja u BiH nisu zalili truda, obraza niti vremena da u tome sprijece Srebrenicane, zrtve genocida. Za uzvrat, Srebrenicani ce od Cerica dobiti jos jedan “Islamski” objekat i puno dzenaza na memorijalnom Centru u Potocarima. Da potsjetiomo, Ceric je rekao da je u Srebrenici brat ubio brata.
________________________________

2. U maju smo proslavili 15ti rodjendan Bosankog kongresa

Pise: Dr. Muhamed Borogovac

Nacionalni Kongres Republike BiH, se osnovao pod imenom “Bosanki Kongres” 4. Maja 1994. godine. Tada smo objavili “Optuznicu protiv Alije Izetbegovica za veleizdaju Republike BiH”. Tada, dakle 18 mjeseci prije nego je Alija Izetbegovic (sa saradnicima Harisom Silajdzicem, Zlatkom Lagumdzijom, Muhamedom Sacirbegovicem) potpisao Daytonsku podjelu drzave, mi smo ga optuzili da mu je upravo to cilj. Iz svih njegovih poteza bilo nam je jasno da on u pregovorima sa Karadizcem i Bobanom vara Bosnjake i da radi za neprijatelje Republike BiH, bez obzira sto se tada Izetbegovic javno deklarisao kao borac za jedinstvenu Republiku BiH. Zna se da je nemoguce vidjeti u buducnost, a mi smo eto vidjeli u buducnost, sto znaci da smo izuzetno dobro shvatali situaciju i citali Izetbegoviceve namjere. Optuznicu Bosankog kongresa cete naci ako na slijdecem linku kliknete na korice knjige “Rat u BiH – polticki spekti” I potrazite stranu 57 http://www.hdmagazine.com/bosnia/

U ovih 15 godina, Bosanski Kongres je zadao mnoge udarce izdajnicima, ali nazalost, kako tada tako i danas izdajnici cvrsto drze vlast, i korak po korak napreduju ka svome cilju, potpunom unistenju drzave BiH, i pretvaranju Bosnjaka u narod bez drzave, u cilju pripajanja pola Bosne i Hercegovine Republici Srbiji.

Radeci u veoma specificnim uslovima, gdje je nase potencijalno clanstvo razbacano po cijelom svijetu i u nemogucnosti fizickog kontakta, odlucili smo da potrazimo nove nacine organizovanja, potpuno razlicite od klasicnih organizacija, kave su npr. politicke partije u BiH ili npr. KBSA. U Americi smo naucili da postoji mnogo raznih nacina organizovanja i da je Asocijacija nezavisnih patriota koji dijele zajedncki cilj, u nasem slucaju je to ocuvanje Republike BiH, najprikladniji nacin djelovanja za nase uslove. To u praksi znaci da su svakom gradjaninu BiH otvorena vrata NKRBiH, ukoliko se odluci da uradi neki projekat za Bosnu i Hercegovinu. Jedini uslov je da on sam bude i organizator i glavni izvodjac, dok ce mu ostali dobrovoljno pomagati prema svojim mogucnostima. Kod nas niko nema vlast ni nad kim, niko nikome ne zadaje projekte. Svako svoje ideje provodi u djelo. Ako neko misli da nesto traba uraditi, onda je pozvan da to i uradi, tj. da organizuje projekat i sam ga vodi.

Nemoguce je nabrojati sve projekte koje smo do sada na taj nacin organizovali, ali napomenimo neke znacajnije.

- Raskrinkali smo mehanizme izdaje i izdajnike Republike BiH u knjigama, Glasnicima, web stranicama.

- Definisali smo nas nacionalni program u skladu sa nasim opredjljenjem i savremenom svjetskom terminologijom da su nacija i drzava jedna te ista stvar. Dakle, smatramo da je nacija socioloski i pravni pojam, dok se narod, tj. etnos, definise kulturnim kategorijama. Srbi, Hrvati, Bosnjaci su narodi, tj. skupine ljudi koje odredjuje kultura, religija, i sto je najvaznije subjektivni osjecaj svakog pripadnika da pripada nekom narodu. Nas nacionalni program je odbrana cjelovitosti BiH nacije, tj. BiH drzave, u kojoj je svaki Srbin, Hrvat, Bosnjak i svaki pripadnik ostalih naroda ravnopravan na svakoj stopi BiH.

- Uocili smo da prognanim Bosnjacima prijeti izbacivanje iz BiH drzavljnstva, te smo uspjeli skrenuti paznju javnosti na tu nepravdu i organizovati narod da lobira kod OHR, cime je taj zlocin odgodjen za 10 godina.

- Otkrili smo narodu Bosne i Hercegovine da postoji Tuzba za genocid koju su politicari i kontrolisani BH mediji pokusali sakriti od naroda, s ciljem da je tiho ugase sa nekom nagodbom za sitne pare.

- Strazarili smo nad Tuzbom za genocid, analizirajuci svaki potez vlasti i raskrinkavajuci razne pokusaje izdaje Tuzbe.

- Pokrenuli smo skupljanje novaca za Tuzbu, jer je to vlastima bio glavni izgovor da idu na nagodbe. Time su vlasti bile prisiljene da i same financiraju Tuzbu, jer bi u suprotnom bili otkriveni kao izdajnici.

- Organizovali smo i finacirali putne troskove i smjestaj Prof. Boylea Bosni i Hercegovini, koji nam je besplatno pruzao pravnu ekspertizu najviseg kvaliteta pravne situacije u vezi sa BiH.

- Pomogli smo majkama Srebrenice i Prof. Boyleu u njihovoj Tuzbi protiv UN, zahvaljujuci cemu je konacno bila podignuta i tuzba protiv Milosevica za genocid u BiH. Milosevic je do tada opdgovarao za mnogo manje zlocine, u Hrvatksoj I Kosovu, a BH vlasti nisu nista cinile da on odgovara i za genocid u BiH. Ta zasluga pripada Prof. Boyleu, Majkama Srebrenice i Dr. Vahidu Sendijarevicu koji je ponio glavninu troskova za taj projekat.

- Pomogli smo majkama Srebrenice da postave zastave sa ljiljanima u Potocarima, da se zna da to nije jos jedno Tursko groblje, nego Memorijalni centar gradjana RBiH ubijenih u agresiju na RBiH.

- Radili smo protiv svih ustavnih promjena i zakona kojima se legalizuje RS, ukljucujci Aprilske amandmane, Amandman za Brcko, Protokol o policiji, Zakon o drzavnoj imovini, popis Stanovnistva itd.

- Bili smo na uzluzi Srebrenicanima u njihovoj akciji da Srebrenica bude distrikt.

- Dosli smo do primjerka Ustava Republike BiH i postavili ga na mnoge web stranice, cime smo upoznali gradjane BiH sta gube sa legalizacijom Daytona i RS.

- Pozvali smo gradjane da uzmu ucesce u javnoj raspravi o brcanskom amandmanu cime smo natjerali izdajnicke vlasti da usvoje amandman suprotno rezultatima javne rasprave, sto cini ustavnu promjenu nelegalnom.

Mnogobrojni gradjani BiH danas imaju svoje vlastite patriotske projekte u kooridnaciji sa nama, a najcesci su razni oblici sirenja istine o izdaji Republike BiH, skupljanje adresa za Glasnik, kreiranje patriotskih web stranica, objavljivanje patriotskih priloga na raznim forumima itd.

To sve ne bi mogli postici bez podrske siroke baze. Nazalost, Bosnjaci nisu narod kojem je domovina prioritetna vrijednost, te nikada nije postojala kriticna masa naroda koja bi pomela izdajnike sa vlsti, kao sto je nezadovoljni narod smjenio rukovodsvo u Srbiji, Ukrajini, Madjarskoj itd. Medjutim, to je druga tema i o tome pise Dr. Sendijarevic u slijedecem prilogu.

_______________________

3. NAROD IMA MOC, A NE POLITICARI – PRIMJER AMERICKOG PREDSJEDNIKA

Pise: Dr. Vahid Sendijarevic

Stara poslovica kaze da svaki narod ima onakvu vlast kakvu zasluzuje. Drugim rijecima, svaki narod ima drzavu kakvu zasluzuje, i ekonomiju i zdravstvenu zastitutu, buducnost (sudbinu), itd. Nisu samo politicari odgovorni za legalizaciju onoga sto je nastalo na genocidu u Bosni i Hercegovini nego i narod, a prije svega Bosnjaci kao primarna zrtva genocida. Politicari ne bi bili u stanju legalizovati Republiku Srpsku da su Bosnjaci zivotno zainteresovani za pravdu - da su podigli svoj glas kako bi rekao presjednik SAD-a Obama.

Da je to tako, izvanredan je primjer nedavno pismo kojeg je elektronskom postom Predsjednik SAD-a Barak Obama poslao svima onima koji su ga podrzali tokom izborne kampanje.

U pismu, Obama kaze da se moze desiti da Americki narod, zbog ogromnog otpora u Americkom Kongresu, ne dobije zdravstveno osiguranje kojim ce biti pokriveni svi gradjani SAD-a kako je bilo obecano u njegovoj izbornoj kampanji. Preko 40 miliona Amerikanaca nema nikavu zdravstvenu zastitu. On porucuje da on kao Predsjednik SAD-a ne moze uciniti nista ako gradjani Amerike ne podignu svoj glas i ustanu u borbu za zdravstveno osiguranje.

Obama u svom pismu kaze: “Odazovite se mom pozivu: Trazite od Kongresa da usvoji zakon o stvarnom zdrvstvenom osiguranju u 2009-toj. Nakon sto cete staviti svoje ime [u znak podrske za osiguranje], molim vas da opisete vase privatno iskustvo o vaznosti reforme zdrvstvenog osiguranja u vasem zivotu i zivotima onih koje volite. Ja cu osobno procitati mnoge od vasih svjedocenja”. [originali tekst na Engleskom je na kraju ovog priloga].

Jasno je da bi Obama bio mnogo sretniji da Amerikanci svoj zahtjev iznesu na demonstracijama, ali on to kao politicar nije mogao traziti.

Eto, kako su naivni oni koji misle da velike sile i politicari odredjuju sudbinu jednog naroda i neke drzave, kada najmocniji covjek na svijetu, predsjednik SAD-a, nece biti u stanju odrzati predizborno obecanje dato svom narodu ako ne dobije podrsku tog istog naroda.

Nema hodze u Bosni i Hercegovini koji ne zna da Bog nece promijeniti sudbinu jednog naroda dok taj narod ne izmjeni sebe. To ce reci ako Bosnjaci zaista zele jedinsvenu drzvu BiH, to je u njihovim rukama, a ne u rukama Predsjenika SAD koji nema moc da nesto promijeni niti u vlastitoj drzavi bez podrske svog naroda ili nedaj Boze u rukama obicnih domacih bitangi kao sto su Ganic, Silajdzic, Izetbegovic, Lagumdzija i drugih, da im se ime ne spomene.

Originalni Tekst is pisma Presdjenika SAD-a Obame:

”Join my call: Ask Congress to pass real health care reform in 2009.

After adding your name, please consider sharing your personal story about the importance of health care reform in your life and the lives of those you love.

I will be personally reviewing many of these signatures and stories. If you speak up now, your voice will make a difference.”

________________________________


4. IZBOR PREDSJEDNIKA SDA - KAKO JE I DOGOVORENO

(Skracena verzija)

Autor: Sven Rustempašic

Sarajevo, 21. maj 2009.

1. Sulejmana Tihica je kao totalnog anonimusa cak i vrhu SDA, za ruku k'o dijete doveo Alija Izetbegovic i naredio (!) da ga SDA prihvati kao njegovog nasljednika.
...

4. Naglasiti se mora da Sulejman Tihic nije (!) ¨skrenuo sa Alijinog puta¨, kako neki nastoje prvo prevariti sebe, a zatim i javnost. On je nastavljac politike Alije Izetbegovica, koji ga je osobno iz tih razloga i postavio na vrh SDA i za života mu dao punu podršku kao i Bakir Izetbegovic, Šefik Džaferovic, Adnan Terzic i ostali u GO SDA. Nikada mu se GO SDA nije javno usprotivio u svih osam godina, osim što je u ovih par mjeseci lansiran ¨show program¨ za zbunjivanje narodnih masa o tome kako se Tihicu protive protukandidati B. Izetbegovic i A. Terzic. Kratko: Sulejman Tihic je proizvod i egzekutor 19 godina stvarne i jedine politike SDA, a SDA je proizvod i egzekutor stvarne politike Sulejmana Tihica, njegovog mentora Alije Izetbegovica i njihovih GO SDA. ¨Show program¨ je ¨za raju¨ - naivcine koje treba još jednom izlevatiti !

5. Sulejman Tihic je iz Bosanskog Šamca, kao i porodica Izetbegovic. Neki kažu da su i rodaci, a sigurno su bliski prijatelji. Ne vidi se šta je sporno? SDA ostaje vlasništvo jedne te iste porodice evo vec 19 godina (1990-2009), sa tendencijom da se to i dalje nastavi preko Tihica ili B. Izetbegovica. Ista porodica, isto ovece selo-gradic, ista politika ¨Srpsko-muslimanske Jalte¨ dogovorene 1986. u Beogradu.

6. Bakir Izetbegovic niti je politicki, niti je intelektualni kapacitet kao otac Alija, a niti kao rodjo Sulejman - pa mu je to rodjo konacno ovih dana javno i kaz'o, da se zna orijentirati.
...

8. Haris Silajdžic je iz Istanbula poslan u Sarajevo da razbatali svoju igracku zvanu ¨Stranka za BiH¨, te je odmah nakon izbora (oktobar 2006) ugled stranke, kao i svoj vlastiti, svestrano uništavao (2007-2009) – te tako pripremio teren za buducu vlast saveza Tihic-Lagumdžija. Istovremeno je Tihic provodio i konacnu cistku unutar SDA (uglavnom obavljenu u prvih par godina njegovog predsjednickog mandata), te i dalje gurao koaliciju sa Lagumdžijom. Na osnovu diskretnog miga danog SDP-ovcima u vrhu - o buducoj vlasti SDA-SDP - Lagumdžija je ¨aklamacijom¨ (svi su se protukandidati – samoeliminirali) ove godine sebe ponovno izabrao za predsjednika SDP.

9. Sada se odvija cirkuski show program ¨Ko ce biti predsjednik SDA¨. Tihic ima svoje pijune kojima je za osam godina napravio takvu karijeru, da mu ¨jedu iz ruke¨ i za njega (svoju karijeru!) ce ¨i poginut¨ (k'o fol). Ima ih preko 50% u GO SDA i glasati ce za njega, orilo-gorilo. B. Izetbegovic niti ima volje, a niti podrške više od Tihica. A zatim upada Adnan Terzic, koji može samo oduzeti glasove B. Izetbegovicu, a ne Tihicu. Tek kada bi se Tihic povukao, rješavalo bi se izmedu prestale dvojice. Ali, ako se Tihic ne povuce, onda Terzic potapa i sebe i B. Izetbegovica. Pobjedu odnosi Tihic-Lagumdžija. Pošto Silajdžic ¨rastura¨ SBiH, eto na pomolu vlasti SDA-SDP; kako je 2005. i dogovoreno.

11. Lagumdžijini mediji ¨Oslobodenje¨, ¨Slobina Bosna¨, ¨SAN¨, ¨60 minuta¨ ... namecu Tihica. A namece ga i ¨Dnevni Avaz¨, iz drugih razloga.

12. Odgovor na teatralno ¨veliko pitanje¨ ko ce biti predsjednik SDA, je po gradane Bosance i Hercegovce, po državu Bosnu i Hercegovinu, po njen opstanak - nebitan. Jer, SDA ce se uvijek boriti za ¨Srpsko-muslimansku Jaltu¨ iz 1986., tj. dogovor sa velikosrpskim projektom o podjeli BiH, tj. ucvršcenju Republike srpske i svoju vlast u FBiH (izuzev virtualne Herceg-Bosne u Zap. Hercegovini). Izmedu sva tri kandidata po tom pitanju i mnogim drugim temeljnim pitanjima, za bh. gradane, pa niti za Bošnjake medju njima, nema razlike, kao što medu njima nema niti razlike po pitanju njihovog morala (tacnije - nemorala), prihoda i otimacine preostalih resursa i prikrivanja odn. zadržavanja vec otetih novaca, posjeda i tako dalje.
...

16. SDA treba ici na smetljište historije. Jedino je to jasno i poželjno.

________________________________

5. ALARMANTNE NOVOSTI IZ TUZLE

Preuzeto sa Tuzlarija

Da nešto nije u redu mogli su osjetiti svi koji su došli jucer na mjesta polaganja vijenaca i cvijeca po protokolu Opcine Tuzla, a u sklopu obilježavanja 15. maja i bitke na Brcanskoj Malti. Za razliku od prošle godine kada su u ceremoniji obilježavanja zajedno ucestvovali predstavnici opcinskih i kantonalnih vlasti, pa i Željko Knez, savjetnik clana Predsjedništva BiH Željka Komšica, ove godine bio je primjetan izostanak predstavnika Kantona pa i samog nacelnika Opcine Tuzla Jasmina Imamovica.

Odsustvo nacelnika Opcine Tuzla objašnjeno je njegovim službenim putem, a što se tice Kantona razlog je vjerovatno u cinjenici da je Vlada TK u januaru ove godine usvojila Program obilježavanja znacajnih datuma, dogadaja i licnosti na podrucju Tuzlanskog kantona, a u njemu nema 15. maja. Zašto ga nema, zašto nema ni 25. maja, vrijedilo bi razmisliti o tome, ali je jucer bilo više nego znakovito ignorisanje opcinskog protokola od strane clanova borackih udruženja koji su cvijece i vijence polagali u vlastitoj režiji.



Ocito je problem u razlicitom videnju "dostojanstvenog" obilježavanja ovog datuma za kojeg se barem svi slažu da je za Tuzlu bio istorijski. To što borci imaju osjecaj da obilježavanje nije dovoljno dostojanstveno ne treba da cudi jer smo svi svjedoci da se voljom politike taj datum posljednjih godina potiskuje i marginalizira.

Nije teško ni shvatiti zašto je to tako. Prije svega Brcanska Malta ni u samoj Federaciji BiH nije valorizovana na nacin na koji to zaslužuje. Za nas je to bio veliki dan, za Federaciju nije pa ne treba ni da cudi što se malo pomalo, uz nesnalaženje lokalne politike, zluradost one politike na "višem" nivou, uz debelu srbijansku propagandu, njihov politicki i pravosudni pritisak, dotjeralo dotle da se Tuzlanskom kolonom bavi i Sud BiH!!!!

Sarajevo je došlo tobe tek kad je u istu prljavu igru uvedena i "Dobrovoljacka ulica" u Sarajevu, ali pokasno. Nije bilo pameti da se shvati da je od toga što je Tuzla "crvena" bilo važnije štiti obraz Brcanske Malte jer se time štiti i "Dobrovoljacka". Da nije važno je li Ilija Jurišic njihov koliko je važno da ako ne zaštite Iliju da ce mecka zaigrat i pred njihovim vratima.

Izgleda da su se "mecke" poceli plašiti svi koji poslom ili turisticki idu preko granice, a ne treba zanemariti ni strah od Suda BiH. Žalosno je to ali i ljudski razumljivo jer se na primjeru Ilije Jurišica pokazalo da nevinost ništa ne znaci. Rezultat svega je jucerašnje nejedinstvo kao suprotnost onom jedinstvu kojeg smo imali 15. maja 1992. godine koje nas je i spasilo pogibelji.

Ipak, nije sve do politike i politicara i medijskih harangi, ima nešto i što je do nas samih. Ima jedan vic u kojem Haso kaže ženi: "Jel ti Fato vjeruješ više svojim ili mojim ocima?". Spominjem ga zato što svi dobro znamo šta se dešavalo do 15. maja, šta se i zašto se dogodilo tog dana, šta se dešavalo poslije. Ne dopustimo da vjerujemo više tudim ocima. Nejedinstvo pokazano jucer imat ce smisla samo ako nam svima otvori oci. U protivnom, bit ce to samo još jedna politikantska igrica na vlastitu štetu i radost onih koji bi da se stidimo 15. maja.

V.K.
-----

KOMENTAR: Ovo je zaista nevjerovatno kako Tuzlaci, iskljucivo svojom krivicom, gube u miru ono sto su odbranili u ratu. Sjetimo se ratnog vremena. Poslije genocda u Brckom, Bratuncu, Zvorniku, Visegradu, Prijedoru itd. bila je na redu Tuzla. Stigli su krvolocni “rezervisti”, tj. cetnici, i pokusali da na prevaru uzmu Tuzlu, ali su Tuzlaci bili oprezni i uspjeli da se odbrane. Srbija i RS pokusavaju da tu casnu odbranu prikazu kao zlocin prema nevinim srpskim vojnicima i SADA SU TUZLANSKI POLTICARI, ODRICUCI SE TOGA DATUMA, PRISTALI NA TO SRBIJANSKO TUMACENJE.

Smijesno izgleda optuzivanje Sarajeva sto je izdalo Jurisica, kada sami Tuzlaci izdaju Jurisica i sve ostale branitelje odricuci se toga slavnog datuma. Kako mozes optuzivati neku imaginarnu “Federaciju” kada Tuzlanski funkcioneri kukavicki izdaju najsvetiji dan u istoriji Tuzle. Sjetimo se; da 15. Maj nije zavrsio pobjedom Tuzlaka, Tuzla bi bila najvece stratiste, a BiH se ne bi nikako ni odbranila.

Uzrok ovakvog ponasanja je kombinacija djelovanja nekolicine Tuzlaka kojima je za vrijeme komunizma ugradjen srpski chip u glave te se oni ponasaju u najboljem interesu Srbije i RS, suprotno interesima Tuzle i BiH. S druge strane, ima dosta politicke naivnosti kod dobronamjernih Tuzlaka.

Najbolji primjer naivnosti je sam autor ovog clanka, koji ne shvata zasto Sarajevo niti Federacija nikada nisu valjano valorizovali 15. Maj. Kao prvo trebaju razlikovati narod sarajeva ili Federacije, od izdajnika na celu. A jedini razlog sto taj dan nikada nije bio slavljen kod polticara u Sarajevu je sto je na taj dan privremeno pao projekt velike Srbije. To je okahrilo Aliju Izetbegovica, Ejuba Ganica i ostale tadasnje BH lidere, kao i njihove kasnije nasljednike.

Alija nije izasao na TV da proslavi pobjedu Tuzlaka, da poveca borbeni moral naroda, nego je odmah incirao reorganizaciju vlasti u Tuzli, u pokusaju da skine sa vlasti one koji su odbranili Tuzlu i da ih podredi onima koji su izdali svoje carsije cetnicima.

Odmah cim je Tuzla bila odbranjena, poslani su u Tuzlu, neki cak iz inostranstva, SDA kadrovi rukovodioci okolnih okupiranih carsija, da rovare po Tuzli. Odmah po oslobodjenju Tuzle tu su se nasli Asim Juzbasic (lider SDA iz Zvornika), Braca Ramic (Lideri SDA iz Brckog), Kavazbasic, Lider SDA iz Vlasenice, sve Alijine ulizice i profiteri na trgovini oruzjem, od kojih je narod ocekivao da organizuju odbranu, ali su oni radije slijepo slusali Aliju.

Mejdutim, za organizatora te korumpirane nespsobne kamarile ulizica i izdajnika, koje znam u dusu jer sam se njima druzio cijelu godinu dana buduci da sam bio clan predsjednistva Patriotske lige Tuzle, Alija je poslao jednog veoma sposobnog demagoga, prvorazrednog udbasa Mirsada Cemana iz Tesnja, koji je organizovao ovu kamarilu da borbu za slobodu sa Majevice pretvori u borbu za fotelje u Tuzli.

Umjesto da se iskoristi pobjeda Tuzlaka i da se krene dalje, Alija je odmah to sve umrtvio incirajuci borbu za vlast u Tuzli, trazeci reorganizaciju regije itd. Kada Tuzlaci shvate da je i danas sudbina u njihovim rukama kao sto je bila i u ratu, i kada shvate da nisu Sarajlije njihov problem, nego lukavi izdajnici, udbasi koji su na vlasti i u Sarajevu i u Tuzli, i koji rade za project velike Srbije, onda ce se mozda spasiti od ovog posrtanja u ropstvo u miru, odbranice i svoju drzavu BiH i svoj grad Tuzlu.

Dr. Muhamed Borogovac

_________________________


6. Potjernice za 19 bh. gradana

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije na temelju naloga Specijalnog tužilaštva za ratne zlocine iz Beograda prije 15 dana raspisalo je centralne potjernice za 19 bh. gradana koji se sumnjice za navodni ratni zlocin pocinjen u Dobrovoljackoj ulici u Sarajevu 3. maja 1992. godine, saznaje „Dnevni avaz“.

Ove potjernice, kako nam je rekao naš izvor, odmah nakon raspisivanja proslijedene su na sve granicne prijelaze. U slucaju da se bilo ko od ovih 19 gradana nade na teritoriji Srbije, kao što je to bilo s Tuzlakom Ilijom Jurišicem, odmah ce biti uhapšen. Naš sagovornik kaže da jucer na prijelaze u Srbiji nije stigla medunarodna potjernica iako je nezvanicno objavljeno da su raspisane i one. Prema toj informaciji, postoji opasnost da svaka osoba cije se ime eventualno nalazi na potjernici dode u situaciju da bude uhapšena u bilo kojoj od 187 zemalja clanica Interpola. E. L. (Avaz)
_______________________________________________


7. Pismo “NVO Djeca Sarajeva” Obami i Inzku

"Ako BiH želi pristupiti modernom svijetu kao moderna država, onda se mora desiti ili nadogradnja Dejtonskog sporazuma ili neki novi sporazum."

Uvazeni gospodine Incko, ovo je bio citat izjave Vaseg covjeka koji je direktno vezan za sve probleme u drzavi BiH.

Imajuci u vidu cinjenicu da su SAD i EU zaduzeni tj. sami odlucili pomoci drzavi BiH da ostane jedinstvena, nezavisna, multieticna, kakva je uvijek i bila, onda NE smijete ponoviti GRESKU sa DEJTONOM.

Taj Sporazum NE treba nasoj Drzavi. Ona mora zivjeti sa Ustavom kog je imala, kao sve normalne drzave, i kojeg ce imati dok postoji zemaljska kugla. NVO, Djeciji pokret za mir - Djeca Sarajeva, zahtijeva od Predsjednika Obame - najboljeg covjeka i Predsjednika, da uradi RADIKALNE PROMJENE u DRZAVI BiH, DA POTVRDI njenu USTAVNOST, UTEMELJENOST i CJELOVITOST, da zaboravi na nekakve SPORAZUME koji nikad, nikom nisu nista dobro donijeli.

Sa Dejtonom ste moju/ nasu Drzavu rastavili na proste faktore, a narod uvukli u haos, bijedu, mrznju i segregaciju na svakom koraku, a to nije dobro!

Ja bih ovo nazvala dejtonska mirovna UCJENA, jer nam o glavi rade svi seoski i nacionalni politicari koji su, naravno, pogresno protumacili Vas gest dobre volje!

Djeca i mladi strucnjaci nase Drzave hoce USTAV po kom cemo svi u Drzavi imati ista prava i zivjeti slobodni kao svi normalni ljudi!

NVO DJECA SARAJEVA VJERUJE u Predsjednika OBAMU i OCEKUJE HITNU implementaciju nase inicijative, kao i njegov DOLAZAK u moju DRZAVU!

Djeca i mladi mu garantuju ugodan i SIGURAN boravak u najljepsoj drzavi Bosni i Hercegovini.

Ivana Mostarac,
NVO Djeca Sarajeva

__________________________________________

8. AGRESIJA SRBIJE NA BiH JE DAVNO DOKAZANA NA NAJVAZNIJEM MJESTU – SAVJETU SIGURNOSTI UN

Bravo Bosanski kongresu na ovakvoj istrajnosti i upornoscu u pisanju o nasoj domovini koja
je na ivici propasti.

Ja samo mogu da dodam da znam licno covjeka svog komsiju Bosnjaka koji je prije rata zivio u Srbiji i ozenjen sa Srpkinjom u tri navrata dolazio na Gradacacko ratiste kao vojnik srpske vojske.Znaci on je dolazio sa teritorije Srbije. Srpska policija bi jednostavno dosla i pokupile ljude sa njihovih radnih mjesta i pravac na ratiste u RBiH.

Taj covjek zivi sada u Americi, a ja sam ga vidjeo prije tri godine pa je on meni i ocu ovo sve ispricao. Naravno informacija kao i svaka, ali za mene veoma vazna jer je ovo jedini covjek za kojeg znam da moze tako nesto potvrditi i mogao bi se jako dobro upotrijebiti naravno uz njegovo dopustenje da se jednom za svagda Srbija zapecati kao agresor, ali kako kad sa nama upravljaju cetnici.


Mirsad Z.

ODGOVOR: Mirsade, postoje pravoznazne odluke svijeta, a to su rezolucije 752 I 757 savjeta Sigurnosti UN, u kojima je konstatovano prvo da je Srbija CG I JNA agresorske snage I u drugoj rezoluciji sui m uvedene ekonomske sankcije I blokada. Dakle, poznato je das u oni agresori. Medjutim, sudjenje za genocid na Internacionalnom sudu pravde ima iskljucivo svoj vlastiti dokazni postupak. Das je nas agent Softic trazio da se ti dokazi priloze u dokaznom postupku na internazcioalnom sudu u Hagu, tu ne bi bilo problema da se to i potvrdi, jer je CIA snimila na bezbrojne nacine agresiju i dokumentovala na osnovu cega su i usvojene Rezolucija Savjeta sigurnosti. Na osnovu tih rezloucija je Bush stariji fao ultimatum da se JNA povuce iz BiH za 15 dana, do prvog maja 1992. Time bi bila spssena RBiH i 200,000 zrtava, ali je tada Alijja izabrao da umjesto toga normtivnog puta koji se povoljno po nas odvijao, predje na nagodbeni, te je optisao na pregovre sa Adzicem u Skopje I upropastio Bushov ultimatum.

Pa nasi nisu trazili ni gotove dokaze prikupljenje od Tribunala, koji je takodjer u Hagu.

Hocu reci, nije nikakav problem dokzati agresiju, ona je dokazana i na savjetu Sigurnosti i na Tribunalu. Problem je sto nasi agenti nisu zeljeli da se to dokaze, sto su nasi sabotirali Tuzbu.

Mirsade, nazalost nismo imali prostora za tvoj drugi dio, koji govori o danasnjoj karastrofalnoj situaciji.

Dr. Muhamed Borogovac
_________________________________________

9. RE: Bakir Izetbegovic

Izetbegovic laze, .... Danas normalni ljudi u BiH zive od danas do sutra i razmisljaju kako doci do 5 KM da prezive.

Ne znam da li znate da je njegov rodak Tihic, tiho da niko ne zna ulozio dio Bosanskih para u vilu na otoku Krku u mjestu Silo, a cuva ga Srbo sa zlatnim krizom oko vrate od pola kile. Mozda se i to placa sa drzavnog ili narodnog racuna.

Enes D.

KOMENTAR: Interesantno, znaci i Tihicev tjelohranitelj je Srbin, bas kao i Alijini ratni tjelohranitelji.

Nedavno je stampa objavila, da je uoci Prudskih pregovora Tihicev sin preselio iz Sarajeva, gdje je ima stan na Bascarsiji, u Bosanki Samac u RS. Razmislimo malo, zasto bi iko na svijetu iz Sarajeva selio u Samac? Osim toga, zasto bi Bosnjak, koji zivi medju Bosnjacima u centru Sarajeva selio u RS da zivi pod centckom vlasti, kao pripadnik diskriminisane bosnjacke manjine. Zar ljudi obicno ne idu iz provincije u Grad. Zar Bosnjaci obicno ne bjeze od cetnika iz RS u Sarajevo?

Ocigledno je da se Tihic uoci Prudskog “sporazuma” i brcanskog amandmana nije bojao cetnika, nego Bosnjaka, sto znaci samo jednu stvar, da je Tihic cetnicki agant.

Isto tako i Izetbegovic Ba sloobodno hoda po Srpskoj, dok po Sarajevu hoda okruzen obezbjedjenjem.

M. B.

_________________________________________

10. ZA STA SU SE BORILI “MUDZAHEDINI” U BOSNI

Postovani, vec dugo vremena primam vasa obavjestenja, gledam da sam u toku. Zahvaljujem vam. Tako isto radim kada sam u Bosni i gledam gdje mogu individualno da pomognem i onda pomazem. Nadam se i zivim u nadi za jedinstenom Bosnom i Hercegovinom, ali nisam mogla odoliti pismu postovanog Ishaka E.

CITIRAM: “ MUCKA HAPSENJA ONIH KOJI SU SE CASNO BORILI U OVOJ NASOJ BiH, DA BI ONA DANAS BILA SLOBODNA. SVAKA NEPRAVDA OSTAVLJA BOL I TUGU IZA SEBE A TAJ BOL, KOJI JE SADA NASTAO KROZ PRITVARANJA "ONIH KOJI SU SEBE U IME " ALAHA " DALI NA PUTU STVARANJA I OCUVANJA NASE DRZAVE I SLOBODE SVIH NJENIH GRADANA".

Mislim da ovaj citat govori sam za sebe, a tako isto ponizava hiljade zrtava koji su zivot dali za suverenu i jedinstvenu BOSNU I HERCEGOVINU, ali ne u ime "ALAHA". S tim gospodin samo moze dati za pravo Srbima sto su stvorili "SRPKU REPUBLIKU", i oni su to uradili za neke ideale. U ime "ALAHA" ne stvara se drzava slobode i "SVIH NJENIH GRADANA". Po mom misljenju da bi stvorili ponovo cjelovitu, jedinstvenu drzavu Bosnu i Hercegovinu, treba da se vratimo u istoriju, ne daleku, u "VRIJEME TITA". Da se sluzimo njegovim rijecima, nazovimo i filozofskim, ali su funkcionisali: “CUVAJMO BRATSVO I JEDINSTVO KAO ZJENICU OKA SVOGA".
Bosna i Hercegovina je multietcka drzava i da bi funkcionirala kao takva, treba dati prava svim njenim gradjanima, a tako isto se treba prikazati svijetu, DA SE SAMO TO TRAZI. Citav svijet ima uprte oci u Bosnu, pogotovu Evropa, kojima je posljednja zelja da se u srcu Evrope stvori jedna islamska drzava. Prema tome, oprez sa komentarima, koji bole nas koji zudimo za samostalnom Bosnom i Hercegovinom, ali ne u ime Alaha.
….
S.D.

ODGOVOR: Ti borci koji su dosli iz islamskih zemalja su se borili da pomognu nama u BiH, koji smo bili zrtve genocida, misleci da su na Alahovom putu, jer pomazu ljudima u nevolji. Niko ni ne pomislja da su se oni borili iz patritskoh razloga. Oni su se borili kao HUMANISTI, a ne kao patrioti. U njihovoj kulturi i terminologiji, biti human znaci biti na Alahovom putu.

Ti ljudi samo zele da ostanu sa svojim porodicama. Nije tacno da oni zele da promjene zakone BiH, da uvedu “Serjatsku drzavu”. Ishak je lijepo objasnio kako su uhapseni u svakodnvnoj borba da zarade djeci hljeb, a ne da su im nadjeni neki ekspolzivi, cak ni subverzivni materijali. Pa oni radije zive u Engleskoj i Americi nego u muslimanskim drzavama. Oni nista ne rade protiv zakona BiH.

To sto su nam oni bili seveznici ni malo ne umanjuje zrtvu nasih boraca koji su se borili iz patriotiskih razloga za Republiku BiH. Normalno je da smo prihvatili pomoc nasih prijatelja. To ne znaci da smo se borili za islamsku BiH. I Churchill I Roosevelt su prihvatili saveznistvo Staljina, jer u nevolji ti je prijatelj onaj koji ti pruzi ruku pomoci, pa maker i ne bio ideoloski identican. I Tito je pozvao sve antifasiste u Borbu, nije se ogranicio samo na komuniste, pa su i hodze bili u partizanima, npr. Nurija Pozdreac. Ne znaci da je Tito izdao svoje komunisticke ideale jer je prihvatio saveznistvo religioznih antifasista.

U svakom slucaju naturalizovani gradjani BiH su bili humanisti i rizikovali su svoje zivote zbog nas, a nasi izdajnici im ovako vracaju. Time smo zaradili prezir svih na svijetu koji su culi za ovu bruku, vjerujte da nam se i Srbi i Hrvati podsmijevaju. Samo neobrazovani i nepametni ljudi ne shvataju da tako o sebi saljemo veoma ruznu sliku u svijet, da smo izrodi koji zabijamo noz u ledja prijateljima da bi smo se dodvorili neprijateljima koji su nas u isto vrijeme ubijali dok su prijatelji zrtvovali za nas.

Svaki normalan covjek prezire izdajnika, pa zato svi narodi preziru nas jer smo izdali ove nase prijatelje. To se vidi npr. na americkim muslimanima, koji su nekada bili toliko otvoreni prema Bosnjacima.

M. B.
_________________________________

11. Clanak koji izaziva mucninu - Poruke Sarajlija Beogradjanima

Clanovi Inicijative mladih za ljudska prava procitali su kod Sebilj cesme, u beogradskoj Skadarliji, poruke Sarajlija upucene Beogradanima povodom manifestacije "Dani Sarajeva".

Pocetkom maja organizovana je u Sarajevu akcija u okviru koje su aktivisti Inicijative mladih delili razglednice gradanima glavnog grada Bosne i Hercegovine, a oni su pisali poruke Beogradanima.

Tom prilikom sakupljeno je oko 800 razglednica, a pisali su ih i mala deca i starije osobe, cak je jedan stariji gospodin uzeo iz obližnje kladionice papir i napisao pravi esej posvecen Beogradu uz molbu da se objavi.

Kako je rekao clan Inicijative mladih iz Sarajeva Ismar Kasapovic svi su bili oduševljeni akcijom, narocito mladi koji nikad nisu bili u Beogradu, a imaju želju.

"Trudimo se da svake godine dovedemo što veci broj mladih ljudi u Beograd. Ove godine je došlo više od 300 Sarajlija, a sledece godine ce ih biti sigurno više", istakao je Kasapovic.

Kod Sebilj cesme, koju je u znak prijateljstva grad Sarajevo poklonio Beogradu 1989. godine i koja je postala simbol spone dva grada, su mogle da se cuju poruke: "Volimo te Beograde!", "Dodite nam Beogradani da razbijemo sve predrasude!".

Cule su se i poruke "Dodite u Sarajevo da gradimo prijateljstvo, mir i slogu - mi smo vaše komšije, a ne neprijatelji!", "Živite od ljubavi, zaboravite sve ostalo, da se nikad ne ponovi prošlost!"…

"Na ovaj nacin želimo da pokažemo da su Beogradani dobrodošli u Sarajevo i Sarajlije u Beograd", kazala je clanica Inicijative mladih Tanja Mrkalj koja je s ostalim aktivistima delila razglednice po ulicama Beograda.

Manifestacija "Dani Sarajeva", koja se održava treci put, je od 14. maja ponudila beogradskoj publici raznovrstan pozorišni, filmski, muzicki program, a organizovane su i debate na temu slobode.

Izvor: kafe.ba/vijesti

KOMENTAR: Ovaj clanak zaista izaziva mucninu. Ovo je jos jedan otvoreni pokazatelj roboskog chipa u mozgovima mnogih sarajevskih “Bosnjaka”. Ovaj inferiorni nastup je stvarno ogavan. Pa jos ce se Sarajlije poceti Beogradjanima izvinjavati za to sto su ih oni napali?!

J. C.
Zrtva Genocida iz Bosanske Krajine
_________________________________________

12. KAMELEONI

Dotaknuh te dno života
i sve dublje tonem u te...
Baš je gadno survati se na dno,
ko me gurnu te posrnuh?
Okrecem se, sav protrnuh.
Na sve strane tama vrvi,
gurnuše me dole crvi.
Crvljiv razlog, banalan sitan,
njima eto vrlo bitan.
Cim se vidi tuda mrva,
sve zavrvi od njih crva,
nisu vicni nikakvom radu,
rovare, pljackaju i samo kradu,
cim ih nešto steže,
na sve strane bježe,
zatim se ponovno roje,
brzo mjenjaju boje,
jer su oni KAMELEONI.
Kad se nadoh na dnu,
kao da predahnuh,
kad’ i ovdje oni,KAMELEONI,
svuda stoje, mjenjaju boje.
Okrecem se bez sve šale,
na sve strane duše male
muku moju slave hvale.
Budi snažan bice bolje,
trebaš više dobre volje,
rekoše mi gnjide sitne,
da su one Bogu bitne,
mjenjaju boje, vjeru, ime,
nikad’ za njih nema zime,
jer su oni KAMELEONI.
Kako nisam znao,
kad’ sam na zemlju stao,
da nikad’ crvi ne stradaju prvi.
Baš me je sramota
ovog kusura od života,
što nisam pazio, sve crve gazio,
gnjide sitne Bogu bitne,
i sve one KAMELEONE.

Enver ‘Enko’ Kadenic

_________________________________

13. Izbor direktora DEI: Bisera Turkovic pala na pismenom testu

Usmeni dio ispita za izbor direktora Direkcije za evropske integracije /DEI/, koji je bio zakazan za danas popodne, nije održan zbog odsustva bošnjackih clanova komisije.

Srna nezvanicno saznaje da je, nakon Emine Kadric, ostavku na clanstvo u petoclanoj izbornoj komisiji dao i drugi bošnjacki clan Samir Rizvo.

U slucaju ostavke dva bošnjacka clana komisije konkursna procedura bice ponovljena.

U drugi krug izbora za direktora DEI prošle su Nevenka Savic i Lidija Topic, dok je bošnjacki kandidat Bisera Turkovic pala na pismenom dijelu testa.

Turkoviceva, kako se saznaje, na pismenom testu nije odgovorila na pitanja poput šta je solunska agenda, niti je navela kljucne prioritete iz Evropskog partnerstva, a na pitanje koje fondove poznaje navela je samo IPA fondove.

KOMENTAR: Sada , kada su ucvrstili RS, balije su postali nepotrebni, potroseni, pa ce Biserkinu sudbinu uskoro dozivjeti i Tihic, Izetbegtovic, Silajdzc, Lagumdjija i ostali. Sjetite se Spahe.
__________________________________


14. NOVI PATRIOTSKI BLOG

http://www.ustavrbih.org/index.htm

********************************************

No comments: