Sunday, September 13, 2009

#628 Izglasavanjem amandmana za Brcko Dejtonski ustav legalizovan‏

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

6. septembar 2009.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 628

http://nkrbih.blogspot.com/

SADRZAJ:

1. VAZNO OBAVJESTENJE AMBASADA BiH GRADJANIMA KOJI ZIVE U INOSTRANSTVU

2. KOMENTAR: NI ORVEL NIJE MOGAO PREDVIDJETI OVO STO BiH VLASTI RADE GRADJANIMA

3. Dusanka Majkic: "Izglasavanjem amandmana za Brcko Dejtonski ustav legalizovan u parlamentu"

4. Izostala podrška RS stranim sudijama i tužiocima

5. Skandalozno: Srbija i definitivno preotima bh. imovinu

6. POZIVNICA ZA OBILJEZABANJE 17. RODJENDANA NEVLADINE ORGANIZACIJE “DJECA SARAJEVA”

7. HANKA PALDUM U AMERICI

PREGLED MEDIJA

8. BOSNJACI ISTISNUTI IZ SVIH “DRZAVNIH” POZICIJA

9. Od srijede u vrhu SIPA-e i Granicne Policije BiH nece biti Bošnjaka

10. SKRIVACI KOSTIJU

----------------------------------------------------------------------------------------
Ovaj Glasnik ide na 33,094 ispravnih adresa. Za primanje Glasnika prijavite se na adresu: [mailto:Bosanski_kongres@hdmagazine.com]

If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your e-mail address will be promptly deleted.
_______________________________________________________________


1. VAZNO OBAVJESTENJE AMBASADA BiH GRADJANIMA KOJI ZIVE U INOSTRANSTVU

Kao uvod u ovu temu pazljivo procitajte slijedeca obavjestenja sa web stranica BiH ambasada:

VAŽNA NAPOMENA: S obzirom na zakonsku obavezu evidentiranja JMBG, Ambasada BiH ne može izdati nijedan pašoš, ako osoba koja podnosi zahtjev nije evidentirana u jedinstvenoj bazi podataka CIPS-a, bez obzira što ima važeci pasoš. Prema tome potrebno je prethodno obaviti evidentiranje JMBG, pa tek onda pristupiti izdavanju pasoša. Po osnovu važeceg pasoša zahtjev može biti zaprimljen bez uvjerenja o državljanstvu i rodnog lista (ne starijeg od 6 mjeseci) samo osobama koje posjeduju novu (CIPS-ovu) licnu kartu, vozacku dozvolu, ili imaju važeci pasoš, izdat u Bosni i Hercegovini. Kod podnošenja zahtjeva za izdavanje pasoša po osnovu isteka roka važnosti pasoša obavezno je pribaviti rodni list i uvjerenje o državljanstvu, kao i do sada. Djeca rodena od 2003. u inostranstvu, kao što smo gore istakli, koja su upisana u maticnu knjigu rodenih u BiH uglavnom su evidentirana, ali savjtujemo ipak da kntaktirate Ambasadu radi provjere ( može i telefonski ), kako bi se izbjegli nesprazumi.

OPSIRNIJE PROCITAJTE OVDJE http://www.embassybh.dk/pdf/uputstvo%20za%20evideniranje%20i%20odredjIVANJE%20JMBGA.pdf

OBRASCE ZA PRIJAVU I ODREDJIVANJE JMBG-a REUZMITE OVDJE http://embassybh.dk/pdf/prijavaodredjmbg.pdf

____________________________


2. KOMENTAR: NI ORVEL NIJE MOGAO PREDVIDJETI OVO STO BiH VLASTI RADE GRADJANIMA

Gradjani daytonske BiH prezivljavaju kosmare opisane u Orvelovim knjigama. U stvari, ni Orvel nije mogao zamisiliti koliko daleko zlocinacka vlast moze ici u maltretiranju gradjana-podanika.

Da rezimiramo o cemu je rijec u prethodnom obavjestenju BH ambasada:

Daytonske BiH vlasti su odlucile da promjene dosadasnji sistem cuvanja evidencija “Jedinstvenih maticnih brojeva gradjana” (JMBG), da umjesto dosadasnjih opstinskih (MUP-ovih) baza podataka, formiraju jedinstvenu (CIPS-ovu) bazu podataka, sto je samo po sebi u redu. Medjutim, pri tome oni umjesto da samo prekopiraju MUP-ove opstinske baze u CIPS-ovu jedinstvenu bazu podataka, traze da svaki gradjanin ponovo aplicira tj. vadi svoj Jedinstven maticni broj pomocu Rodnog lista i Uvjerenja o drzavljanstvu. Ima tu i mnogo drugih dokumenta koje gradjanin mora u procesu izvaditi, npr. Uvjerenje o kretanju; Uvjerenje da nisi upisan u Maticnu knjigu rodjenih (ako si rodjen u drugom mjestu od onoga u kojem zivis); Vjencani list kojim se potvrdjuje promjena prezimena udatih zena, itd. Ne postoji jedinstvena formula koje dokumente morate izvaditi. Sve zavisi od mjesta rodjenje, zadnjeg prebivalista itd. A da bi to jos vise zakomplikovali, daytonske BH vlasti bez ikakva razloga traze da svi ti dokumenti nisu stariji od 6 mjeseci. (Za razliku od daytonske BiH, kada sam u Americi vadio dokumente svugdje mi je vazila neovjerena fotokopija originalnog rodnog lista, u mom slucaju starog 42 godine, sto mi izgleda potpuno logicno, jer se ne radjam ponovo svakih 6 mjeseci.)

A ako gradjanin BiH ne uradi to sto od njega traze daytonske bh vlasti, tj. ako ne izvadi ponovo JMBG, onda ne moze izvaditi ni licnu kartu, ni pasos, ni vozacku dozvolu. Bez toga gradjanin ne moze imati cak niti prijavu boravka, niti zdravstveno, niti penziono, niti se prijaviti na biro za zaposljavanje, niti obaviti bilo kakav administativni posao u opstini itd. Bez licnih BiH dokumenata gradjani ne mogu cak ni otvoriti racun u banci u BiH. Prakticno, na ovaj nacin svi gradjani BiH bivaju administrativno izbaceni iz bilo kakve veze sa Bosnom i Hercegovinom i moraju se ponovo izboriti da postanu BH gradjani vadeci JMBG i zatim i ostale bezbrojne dokumente, stojeci u bezbrojnim redovime pred drskim sluzbenicama u lokalnim maticnim uredima, opstinama, MUP-ovima, CIPS-ovima.

Problem se multiplicira kada su u pitanju prognani gradjani BiH, tzv. dijaspora, dosadasnje najvece zrtve cetnickog terora. Kako neko ko zivi u inostranstvu moze povaditi sve te dokumente za vrijeme kratkog godisnjeg odmora u BiH? I ako i izvadi neke dokumente, to mu nista ne vrijedi slijedece godine, na slijedecem godisnjem odmoru, zbog odredbe da “svi dokumenti moraju biti ne stariji od 6 meseci”. Dakle, mora sve obaviti odjednom, sto je gotovo nemoguce, pogotovo za nekoga ko je rodjen u RS ili Srbiji. Tu ste izlozeni novom nivou maltretiranja. Poznat nam je slucaj zene koja je 3 puta vadila rodni list u Srbiji, ali joj je svaki put bilo poneko slovo u njenom prezimenu ili u ocevom imenu, “sucajno”, pogresno napisano, npr. "Etkem", umjesto "Edhem", te je sve bilo uzalud. Bez obzira sto je svako vadjenje dokumenata u Srbiji skupo placala, ti dokumenti joj u BiH nisu bili priznati od nadobudnih bh sluzbenica.

Bezbrojna su slicna negativna iskustva Bosnjaka sa srbijanskim vlastima, a evo sta se nedavno dogodilo jednoj gospodji, koja sada zivi u Evropi. Kada je usla u Srbiju, granicari joj nisu udarili ulazni stembilj u pasos, sto ona nije mogla znati niti kontrolisati, a kada je izlazila iz Srbije, zbog toga sto nije imala ulazni stembilj, granicari joj nisu dali da izadje iz Srbije. Problem je rijesila tako sto je srbijanskom granicaru na ovom drugom granicnom preazu, koji se zove "Ustibare", gurnula izvjesnu svotu Eura u ruku.

I svako ima svoju pricu sa granicnih prelaza Srbije, koje se uvijek zavrsavaju ostavljanjem neke svote Eura srbijanskim granicarima ili drzavi Srbiji, placanjem nekog "osiguranja", ili neke "kazne". Srbija i RS i nisu drzave, to su dva organizovana zlocinacka kartela, sa svojim pod-kratelom, zlocinackom Federacijom BiH, sa lokalnim bosovima Tihicem i Silajdzicem, kao kontrolorima Bosnjaka.

Normalno da u takvim uslovima i sa takvim zlocinackim propisima, ogromna vecina gradjana BiH iz dijaspore nece biti u stanju izvaditi licne odkumente, pogotovo oni koji su rodjeni u Srbiji i RS, te ce zauvjek biti i papiroloski prognani iz BiH, tj. ciscenje Bosnjaka iz BiH se uspjesno nastavlja. Jedan savjet za gradjane BiH iz dijaspore je da u svome mjestu pristojno plate nekome ko ce im to raditi, kome ce dati punomoci da to radi za njih, s tim sto se moraju prethodno dobro raspitati koje sve punomoci moraju dati i sta sami licno moraju obaviti kada ponovo dodju na godisnji dogodine. Za tu papirologiju vam ne treba advokat, nego neko ko ima osnovnu pismenost za takve poslove.

Bezbrojni su drugi primjeri maltretiranja gradjana BiH, Bosnjaka, koji su imali nesrecu da su rodjeni na teritoriju zlocinacke tvorevine RS i zlocinacke drzave Srbije.

Ali sta drugo ocekivati od cetnika i njihovog projekta istrebljenja Bosnjaka u cilju pravljenja velike Srbije. Problem je sto u tome imaju punu saradnju muslimanskih Srba, Tihica, Silajdzica, Lagudmjije i njihovih "poslanika" koji za ogromnu platu od 7000 KM sve te zlocudne dokumente uredno donose u skupstini, tako da sredstvima drzavne prinude nastavljaju genocid protiv Bosnjaka u BiH.

Dr. Muhamed Borogovac

_______________________________________


3. Dusanka Majkic: "Izglasavanjem amandmana za Brcko Dejtonski ustav legalizovan u parlamentu"

06. 09. 2009. • 20:24

24SI - Zamjenik predsjedavajuceg Doma naroda parlamenta BiH Dušanka Majkic rekla je da je usvajanjem amandmana za Brcko u Parlamentarnoj skupštini BiH uradjena prva izmjena Ustava BiH, cime je, po logici stvari, Dejtonski ustav legalizovan u parlamentu i tako postao važeci Ustav BiH.

"To, naravno, ne mijenja cinjenicu da i dalje imamo oktroisani ustav. Cinjenica, medutim, jeste da je izglasavanjem amandmana za Brcko, on potvrdjen u parlamentu BiH. Jedna ustavna promjena, dakle, vec je uradjena", rekla je Majkiceva za sutrašnji Fokus.

Predsjednik PDP-a Mladen Ivanic složio se s ovom ocjenom, rekavši da se ne može mijenjati nešto što prethodno nije usvojeno, što znaci da je prvom ustavnom promjenom u BiH po automatizmu usvojen i Ustav.
"Prica o legalizaciji Ustava nakon usvajanja prvog amandmana postala je apsolutno deplasirana", rekao je Ivanic.

Profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Banjaluci Petar Kunic i banjalucki advokat Miroslav Mikeš složili su se sa cinjenicom da je usvajanjem amandmana za Brcko u parlamentu BiH indirektno i implicitno potvrdjen i Dejtonski ustav BiH, odnosno Aneks 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Potpredsjednik Republike Srpske i SDA Adil Osmanovic smatra da bi kompletan Aneks 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma trebalo staviti pred parlament BiH na izjašnjavanje.

Clan Predsjedništva BiH Nebojša Radmanovic izjavio je nedavno da je Aneks 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma doskora bio jedini ustav, ali da je, zahvaljujuci Parlamentarnoj skupštini BiH, postao važeci Ustav BiH, te pozvao eksperte da to i potvrde.

Oba doma Parlamentarne skupštine BiH usvojila su u martu amandman na Ustav BiH o statusu Brcko distrikta, kojim se distrikt uredjuje kao jedinica lokalne samouprave pod suverenitetom BiH.

(srna)

-----

KOMENTAR: Ovaj clanak pokazuje da smo bili u pravu da je Amandmanom za Brcko napravljen jos jedan krupan korak ka legalizaciji Daytona i RS. Majkiceva je svjesna da daytonski ustav jos nije u potpunosti legalizovan, ali vec je skoro doslo do toga.

Ivanic je sve objasnio u prvoj recenici, dok u drugoj recenici kaze da je deplasirano (dalje) razgovarati o legalizaciji dayjtona (sve je zavrseno nakon usvajanja prvog amandmana). Ovo potpuno razotkriva izdaju bosnjackih politicara, ukljucujuci i sve one poslanike koji su glasali za brcanski amandman, mada ih je narod u javnoj raspravi upozorio da ne glasaju. Podsjetimo da ih je i Prof. Boyle upozoravao da usvajanjem brcanskog amandmana cine korak poslije kojeg nema povratka. Naravno, oni su to sve vec tada znali, ali unutrasnje srpstvo uvijek pobjedjuje.

Koliki su oni izdajnici, potvrdjuje i ovaj Adil Osmanovic koji je gori i od Majkicke i Ivanica pa sad hoce da brze bolje legalizuje cetnicki ustav pred Parlamentom BiH tj. da ga potvrdi jos jednom u paketu, da ukloni svaku sumnju.

Jedina dobra vijest za Bosnjake u ovome je nacin kako cetnici tretiraju balije izdajnike, ukljucujuci Tihica i Siljadzica. Sada kada su ih iskoristili otvoreno ih otkrivaju u izdaji koju su pocinili usvajanjem brcanskog amandmana. Gazi gnjide kada ti vise ne trebaju, stari je moto.

J. C. i M. B.

_______________________________________


4. Izostala podrška RS stranim sudijama i tužiocima

03 septembar 2009 U državnom parlamentu nisu prošle izmjene i dopune zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH kojima se produžava mandat medunarodnim sudijama i tužiocima.
Zastupnicki dom Parlamenta BiH nije dao potrebnu vecinu za izmjene i dopune zakona o Sudu BiH i Tužilaštvu BiH kojima bi se produžio mandat medunarodnim sudijama i tužiocima u tim institucijama.

Izmjene i dopune zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH izazvale su burnu raspravu, a prilikom glasanja nije bilo potrebne entitetske vecine. Zastupnici koji dolaze iz Republike Srpske glasali su protiv ostanka medunarodnih sudija i tužilaca.

Izmjene i dopune spomenutih zakona upucene su Komisiji na usaglašavanje.

Prema izmjenama i dopunama zakona koje su razmatrali zastupnici, mandat može biti produžen do kraja 2012. godine medunarodnim sudijama koji rade u drugostepenim vijecima Odjela za ratne zlocine Suda BiH, te tužiocima u Odjelu za ratne zlocine.

Sudije koje trenutno rade na predmetima ratnih zlocina u prvostepenom postupku završili bi te predmete i ne bi dobijali druge, a ujedno medunarodni tužioci ne bi mogli obavljati rukovodece funkcije, niti raditi na predmetima organiziranog kriminala, privrednog kriminala i korupcije.

Predstavnici pravosudnih institucija su više puta upozoravali da je neophodno da se produži mandat medunarodnim sudijama i tužiocima.

Zastupnici iz Republike Srpske su istakli da “BiH ne može biti potpuno suverena država ako u svom pravosudnom sistemu ima strance”.

“Nismo zadovoljni cinjenicom da imamo medunarodne sudije i tužioce u institucijama koje imaju kontinuitet montiranih politickih procesa koji se koriste kao pritisci. Mi ne želimo da pod tim pritiscima ulazimo u pregovore o važnim pitanjima kao što je, naprimjer, Ustav”, kazao je Milorad Živkovic, zamjenik predsjedavajuceg Zastupnickog doma i poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Milorad Dodik, premijer Republike Srpske, istog dana je javno pozvao na ukidanje Suda i Tužilaštva BiH uvjetujuci time ustavne reforme u državi.
-----

KOMENTAR: Izetbegovic-Karadzicev projekt stvaranja nezavisne srspke drzave na pola BiH se privodi kraju, bez ikakvog otpora Bosnjaka. Jer, kada cetnicima ponovo zatreba nesto, npr. popis stanovnistva, entitetska podjela drzavne imovine poslije Inzkovog popisa i slicne radnje kojima se dalje ukida BiH, ponovo ce “bosnjacki” parlamentarci dati cetnicima saglasnost kao da nista nije bilo, kao da su Srbi njima dali saglasnost za ostanak stranih sudija.

Oni za takvo ponasnje dobijaju 7 hiljada KM mjesecno i (trenutno) im je dobro, a koliko ce trajati, koliko dugo ce postojati Bosna i Hercegovina i njihov skupstinski posao to njih nije briga. Oni su tu da zeni donesu dobru platu, a ne da spasavaju drzavu. Tihic, Dodik, Silajdzic su tu da misli za sviju, a “poslanici” su tu planirani da budu poslusni, da ne bi ugorzili platu od 7 hiljada KM mjesecno. Jer kako ce zeni pred oci, ako ih snadje sudbina neposlusnih Zilica, Hadzica, Sadovica ... .

Uostalom, upravo zato su im i date tolike plate da znaju sta gube ako budu neposlusni svojim shefovima, inace cetnickim agentima Tihicu, Silajdzicu, Dodiku....

M. B.

_______________________________________


5. Skandalozno: Srbija i definitivno preotima bh. imovinu

Krajem septembra istjece posljednji rok, a nije vracen nijedan od objekata cija je ukupna vrijednost cak cetiri milijarde maraka...

03.09.2009. 08:01

Iako je prošlo više od tri mjeseca otkako je Vlada Srbije dala posljednji rok vlastima BiH, u našoj zemlji nije ucinjeno apsolutno ništa kako bi bila zašticena bh. imovina koja se nalazi na srbijanskoj teritoriji. Srbija je ovog puta definitivno na pragu potpunog preotimanja skoro 1.000 objekata iz pasivnog podbilansa bh. kompanija, vrijednih cak cetiri milijarde maraka. Prakticno, radi se o državnoj imovini.

Pravna zamka

Krajem ovog mjeseca, naime, istjece posljednji rok vlastima BiH da riješe pitanje ove imovine.

- Još nijedan objekt nije vracen. A ostalo je premalo vremena da se išta uradi. Moralo se s politickog nivoa djelovati da bi se osigurao neometan povrat imovine. Prije svega, poteze je moralo povuci Vijece ministara BiH. S obzirom na krizu u državnoj vladi, moramo se plašiti da cemo izgubiti svu imovinu u Srbiji! Zaista, kako sada stvari stoje, ponovo cemo zakasniti na sve rokove. Nema ni nekih najava da se na ovom polju nešto odlucno želi uraditi - kaže za "Dnevni avaz" Duljko Hasic, ekonomski analiticar Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH.

Vlada Srbije, inace, napravila je pravnu zamka kako nijedna naša firma ne bi uspjela vratiti svoje objekte i zemljišta, koji su danas u toj susjednoj državi svrstani u društvenu imovinu.

Povlacenje rucne

Cio srbijanski projekt još ranije je proveden kroz Ustav Srbije i tamošnji zakon o privatizaciji, koji ne poznaje tretman društvene, vec samo privatnu i državnu imovinu. Time ce, prakticno, biti onemogucen povrat imovine.

- Nedavno su ove nakane i zakonski potvrdjene. Fakticki ukidanjem društvene imovine u Srbiji, naša imovina je ni na nebu ni na zemlji. U tom slucaju Srbija ce bh. imovinu prodati u bescjenje ili pokrenuti stecajni postupak. Srbija, prakticno, nema procedure za povrat imovine. Nisu je propisali. I to je, ocito, namjerno ucinjeno. Sve upucuju na sudove, a sudovi "povlace rucnu" - rekao je Hasic.

Šta su radila ministarstva

Prema Hasicu, Vijece ministara BiH, kao potpisnik Sporazuma o sukcesiji, moralo je donijeti odgovarajucu zakonsku regulativu, stupiti u kontakt sa Srbijom i dogovoriti provedbene propise koji bi bh. preduzecima omogucili brz povrat imovine.

Zamjenik ministra finansija BiH Fuad Kasumovic potvrdio nam je da nije uradjeno ništa u vezi s povratom naše imovine u Srbiji, ocjenjujuci to "sramnim dokazom da pojedinci u Vijecu ministara i neki ministri rade za druge države, a ne za BiH".

Predsjedavajuci Komisije za državnu imovinu BiH Zvonimir Kutleša nije nam jucer mogao reci šta je do sada uradjeno, osim da je Vijece ministara usvojilo zakljucak kojim su ministarstva finansija i vanjskih poslova zadužena da poduzmu korake radi povrata imovine.

Autor: F. VELE
_______________________


6. POZIVNICA ZA OBILJEZABANJE 17. RODJENDANA NEVLADINE ORGANIZACIJE “DJECA SARAJEVA”

www.djecasarajeva.ba

------ P O Z I V N I C A ---------

Dana 19.09.2009. godine ( subota), na Trgu djece Sarajeva, ispred BBI Centra, u 13h, ce biti obiljezena godisnjica Nevladine Organizacije ‘’Djeciji pokret Mira, ljubavi, prijateljstva’’- Djeca Sarajeva!

Tog dana Pokret, zajedno sa gradjanima Grada Sarajeva, i svim dobronamjernim ljudima, ispraca punih sedamnaest ( 17) godina postojanja!!

Nas rodjendan ce, svojim prisustvom, uvelicati dragi, mladi gosti iz svih gradova nase drzave BiH!!

Posebno zadovoljstvo ce nam biti gostovanje i promocija nase male saradnice, knjizevnice i umjetnice, djevojcice Milane Vracar, iz Banja Luke,

zatim bosanske prvakinje u kiparstvu, sarajke Bakija Adne,

hora Princez krofne, sa pjesmom - DA RATA NE BUDE....

malih predstavnika djece sa posebnim potrebama - Daunov Sindrom,

predstavnika karate kluba Ipon - Zijada Sipovica,

ekipe Rin - kosarkasi,

mlada pop grupa, gitaristi iz Pokreta prezivjela djeca iz porodica ubijene djece Sarajeva,

Vijece ucenika O.S. Safvet beg Basagic, koja je baza pokreta,

predstavnici Instituta za istragu zlocina sa prof. dr. mr. Smajom Cekicem,

Gradonacelnik Grada Sarajeva - gosp. Alija Behmen i Predsjednik gradskog Vijeca,

Predsjednik Predsjednistva gosp. Zeljko Komsic,

pocasni clanovi Pokreta.: General, gosp. Sefer Halilovic, Jovan Divjak, Komandant specijalne jedinice gosp. Dragan Vikic, Muhamed Mesic, Gosp. Amor Masovic, Faruk Sabanovic,

Predsjednik Osnivacke Skupstine Pokreta Prof. Bakir Kulenovic,

Prof. Dr. Semso Tucakovic, Prof. Dr. Besim Spahic, Prof. Dr. Zdravko Grebo, Benjamin Isovic, Nermin Tulic,

Dr.interne medicine gosp. Hajrudin Zubcevic i Prof. Dr. Bakir Nakas!!!

Posebni gosti ce biti gosp. Valentin Inzko i Kapetan gosp. Giorgio Novelli - EUFOR LOT- ITALIA!

Djeca i Vijece mladih Pokreta za mir, POZIVAJU svu djecu i mlade, da sa svojim prijateljima i komsijama, zajedno, dodju na nase skromno obiljezavanje godisnjice!

Nasa MISIJA od prvog dana, i ubuduce, jeste ZASTITA OSNOVNIH LJUDSKIH, I PRAVA DJECE I MLADIH U SLOBODNOJ, NEZAVISNOJ, JEDNOJ I JEDINOJ DRZAVI BOSNI I HERCEGOVINI!!!!

NEKA SVUDA VLADA MIR, LJUBAV I PRIJATELJSTVO!!!

PREDSJEDNIK VIJECA MLADIH - SAVEZ MLADIH SNAGA RBiH - MALIK GARIBIJA

KOORDINATORICA POKRETA: IVANA MOSTARAC

-----

Napomena NKRBiH: Mi prenosimo ovu POZIVNICU, jer veoma cijenimo Nevladin pokret "Djeca Sarajeva", mada ne ocekujemo nista dobro od pojedinih zvanica.

______________________


7. HANKA PALDUM U AMERICI

PETAK, 9. OKTOBAR
HANGING GARDENS
8301 West Belmont Ave.
Chicago, IL 60171
ULAZ: 8:00 p.m.

INFORMACIJE/ULAZNICE:
AMELA: 773-627-1988
Novella: 314-353-8331

SUBOTA, 10. OKTOBAR
GRBIC BANQUET
4071 Keokuk
St. Louis, MO 63116
ULAZ: 8:00 p.m.
INFORMACIJE/ULAZNICE:
Knjizara NOVELLA
5510 S. Kingshighway Blvd.
314-353-8331

_______________________________


PREGLED MEDIJA

Slijedeca dva clanka prenesena iz Avaza docaravaju koliki su stepen kadrovske kontrole u Alijinoj (daytonskoj) Bosni i Hercegovini ostvarili cetnici. To je zlo koje ljudi lako razumiju i vide, pa se o tome i govori. Medjutim, to je manje zlo. Mnogo gore zlo koje nam je priredila Alijina klika na vlasti, a ciji su glavni danasnji protagonisti Tihic, Silajdzic, Lagumdjija i slicni je ukidanje institucija drzave BiH, tj. ukidanje jedinstvenih institucija Republike BiH i njihovo mijenjanje dogovornim dvoentitetskim institucijama daytonske BiH. Kadrovska situacija opisana u slijedeca dva clanka je samo posljadica te destrukcije drzave BiH.


8. BOSNJACI ISTISNUTI IZ SVIH “DRZAVNIH” POZICIJA

06.09.2009

...

Kolike su razmjere diskriminacije Bošnjaka govore cinjenice: njih nema ni na jednoj od kljucnih pozicija glavnih tužilaca, zatim direktora entitetskih policija, Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Granicne policije, Interpola BiH, ministarstava pravde, Visokog sudskog i tužilackog vijeca...

Naredne sedmice Bošnjaci ce ostati i bez predstavnika na mjestima zamjenika i pomocnika direktora SIPA-e, ili Granicne policije. Sead Lisak, zamjenik direktora SIPA-e, od srijede ce se morati povuci s ove pozicije zbog isteka mandata. Istovremeno, mandat istice i Mirzi Lišinovicu, pomocniku direktora SIPA-e.

Bošnjacki politicari nisu ucinili ništa da zaustave karadordevski scenarij i sprijece blokade iz RS, potpomognute hrvatskom politikom.

Otrcane floskule

Na celu SIPA-e je, kao što je poznato, Srbin - Mirko Lujic i njega bira Vijece ministara, baš kao i direktora Granicne policije, a na toj poziciji je Hrvat - Vinko Dumancic. Dumancicev zamjenik je Bošnjak - Vahid Alagic, koji, iako i njemu mandat istjece u srijedu, vec odavno nije na toj poziciji. Uklonjen je zbog otvaranja istrage o navodno pocinjenom ratnom zlocinu, a koja ni do danas nije okoncana ni podizanjem optužnice, a ni odbacivanjem optužbi.

Baš kao i prije pet godina, u SDA i drugim bošnjackim strankama danas kao rješenje cijele situacije najavljuju tek "ozbiljan pristup analizi ovog problema", zaklanjajuci se iza vec odavno otrcanih floskula da je za sve kriv SNSD, Milorad Dodik, Nikola Špiric...?!

Ko je kriv za diskriminatorski sistem nad Bošnjacima

Špriceva blokada

- Špiriceva je namjera da napravi politicku krizu pred izbore i najavljene ustavne promjene. Ocigledno je da taj covjek nema namjeru da bilo kojeg Bošnjaka za svog mandata imenuje na bilo koju državnu poziciju - kaže potpredsjednik SDA i državni poslanik u Predstavnickom domu Šemsudin Mehmedovic.

Medunarodna zajednica

- Kriva je medunarodna zajednica, jer je napravila ustavni sistem koji se bez njene direktne angažiranosti može zloupotrebljavati, kao što to radi SNSD. Neka se sada ili jace angažira ili neka mijenja Dejtonski ustav - navodi Hilmo Neimarlija, clan Parlamentarne komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) i kadar SBiH.

Najviše kriv Sulejman Tihic

- Kriv je ukupan politicki ambijent koji vodi ponižavanju Bošnjaka kao brojnijeg naroda u BiH. Hoce od nas da naprave manjinu i manje od toga. Najviše je kriv Sulejman Tihic, koji je bez razloga smijenio ministra sigurnosti BiH Tarika Sadovica - smatra Džemaludin Latic, profesor Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.

Bošnjacki politicari

- Moje osobno mišljenje je da je obaveza naših politicara da nas kao glasace upoznaju s krivcem. Vjerovatno je izlaz iz ove situacije u drugom pristupu politici i odnosu bošnjackih politicara prema bošnjackom narodu - kaže predsjednik Vijeca kongresa bošnjackih intelektualaca Nedžad Mulabegovic.

Autor: S. ROŽAJAC

________________________________________


9. Od srijede u vrhu SIPA-e i Granicne Policije BiH nece biti Bošnjaka

Lisak se treba vratiti u GP • Lujic ce odluciti o Lišinovicu i Lukacu...

05.09.2009. 09:04

Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i Granicna policija (GP) BiH od naredne srijede ostaju bez zamjenika direktora, s obzirom na to da aktuelnim zamjenicima tog dana istjece mandat, a da Nezavisni odbor nije ni poceo proceduru imenovanja novih.

Produženje Dumancicu

Tako istekom mandata Seadu Lisaku te Vahidu Alagicu, koji je smijenjen zbog otvaranja istrage o navodno pocinjenom ratnom zlocinu, od srijede u SIPA-i i GPBiH ni na mjestu direktora niti zamjenika nece biti Bošnjaka. Za razliku od njih dvojice, Vijece ministara produžilo je mandat direktoru GPBiH Vinku Dumancicu do okoncanja procedure izbora direktora za naredni mandat.

No, u SIPA-i u srijedu mandat istjece i Draganu Lukacu i Mirzi Lišinovicu, pomocnicima direktora Mirka Lujica.

Prema zakonskim propisima, Lisak se treba vratiti u instituciju iz koje je došao na mjesto zamjenika direktora. I dalje treba biti rasporeden na funkciji glavnog inspektora, što je trenutno neizvedivo. Kako saznajemo, samo jedna pozicija koja odgovara cinu glavnog inspektora u GPBiH je upražnjena, a prema sistematizaciji pripada srpskom kadru.

Lujicev animozitet

S druge strane, Lukac i Lišinovic ostaju u SIPA-i, ali ce o tome hoce li ostati na sadašnjim radnim mjestima pomocnika direktora odluciti direktor Lujic. S obzirom na animozitet Lujica prema Lukacu, tvrde u SIPA-i, najvjerovatnije je da on nece ostati na poziciji pomocnika. No, kako god Lujic odlucio, i Lišinovic i Lukac i dalje moraju raditi na poziciji koja je u rangu njihovog cina glavnog inspektora.

Rok od tri mjeseca

Nezavisni odbor zadužen je da u roku od tri mjeseca provede proceduru imenovanja direktora i zamjenika direktora GPBiH. Kako nam je potvrdeno u Vijecu ministara, u istom paketu od Nezavisnog odbora se ocekuje da provede i konkurs za zamjenika direktora SIPA-e. No, mnogi su skeptici da ce se takvo šta i zaista uraditi u naredna tri mjeseca.

Autor: S. ŠKULETIC

_____________________________________


10. SKRIVACI KOSTIJU

Piše: Edin Ramulic

U clanku cete vidjeti kako cetnici zabranjuju familijama Bosnjaka ubijenih na Korincanskim stijenama da se podigne spomen ploca ubijenim jer se eto brinu da ih ne povrijede. Kazu: “Postavljanje spomen-obilježja na Koricanskim stijenama moglo bi povrijediti necije rane ...” Ovo kroz sta danas prolaze Bosnjaci je 10 puta gore od 1992, jer se sada vrsi lobotomija mozga prezivljelih Bosnjaka. Najgore je to sto se sve to radi uz pomoc nasih izdajnika na vlasti, jer bez njihove presutne podrske cetnici bi bili nemocni i RS bi bila na izdisaju umjesto sto je u procvatu.

http://mojprijedor.com/com/index.php?option=com_content&task=view&id=512&Itemid=57

*****************************************************

No comments: