Saturday, September 19, 2009

#630 SDA I SBiH PNOVO STALI UZ DODIKA - STRANE SUDIJE ODLAZE IZ BiH‏

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

18. septembar 2009.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 630

http://republikabih.net/

SADRZAJ:

1. SDA i Stranka za BiH: Protiv Prijedloga zakona o popisu stanovništva

2. MEDJUNARODNE SUDIJE I TUZITELJI MORAJU NAPUSTITI BiH ZA 3 GODINE

3. ODLAZAK STRANACA, NOVI PRIMJER KAKO “BOSNJACKI” POLITICARI SPASAVAJU CETNIKE OD SVIJETA

4. Kalabic: "Entitetsko glasanje kiseonik za Republiku Srpsku bez cega ona ne može postojati"

5. Dodik tvrdi da je masakri na Markalama i Kapiji bili izscenirani

6. BAJRAMSKA CESTITKA OD SRCA

7. DEJTONSKI PROCES KAO POPUNJAVANJE PRAZNIH RUBRIKA NEZAVISNOSTI "REPUBLIKE SRPSKE"

8. ZNACENJE RIJECI “ENTITET”

9. TIHIC SKUPIO JOS JEDNU OSTAVKU, NAJNOVIJA ZRTVA OBHODJAS

10. JOS JEDNOM O LUKAVOM CETNICKOM IGRACU MUHAMEDU FILIPOVICU

11. “USTAŠE” IDU U OBILAZAK SPOMENIKA CICA DRAŽI

12. PODIZANJE SPOMENIKA PAVELICU, ZGODITAK ZA SRBIJANSKU OBAVJESTAJNU SLUZBU U HRVATSKOJ

13. NE ZABORAVITE DOCI U SUBOTU NA PROSLAVU RODJENDANA POKRETA DJECA SARAJEVA

14. OSVJEZENA WEB STRANICA REPUBLIKABIH.COM

----------------------------------------------------------------------------------------
Ovaj Glasnik ide na 33,302 ispravnih adresa. Za primanje Glasnika prijavite se na adresu: [mailto:Bosanski_kongres@hdmagazine.com]

If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your e-mail address will be promptly deleted.
_______________________________________________________________


1. SDA i Stranka za BiH: Protiv Prijedloga zakona o popisu stanovništva

Zajednicka komisija za ekonomske reforme i razvoj Parlamentarne skupštine BiH danas nije podržala nacela Prijedloga zakona o popisu stanovništva, domacinstava i stanova u BiH.

Predsjedavajuci Zajednicke komisije Zoran Koprivica izjavio je Srni da su protiv nacela ovog prijedloga zakona glasali bošnjacki poslanici i delegati iz SDA i Stranke za BiH.

"Protiv su glasali Bajazit Jašarevic, Hazim Rancic, Mehmed Suljkanovic i Adem Ibrahimpašic. Principe su podržali Rifat Dolic, Slobodan Šaraba, Ivo Miro Jovic i ja, što znaci da nismo imali dovoljnu vecinu", precizirao je Koprivica.

Prema njegovim rijecima, negativan stav Komisije ce biti proslijeden domovima na dalju proceduru.

"To, medjutim, još ne znaci da je taj zakon pao. Dalja procedura slijedi u Predstavnickom domu i kasnije na Domu naroda. Ne mora znaciti da ce domovi prihvatiti takav stav komisije", rekao je Koprivica.

On je istakao da se, u slucaju da domovi ne prihvate mišljenje komisije, taj prijedlog zakona vraca Komisiji uz odredjene sugestije o daljim procedurama.

"Predstavnici SDA i Stranke za BiH su jednoglasni u stavu da se takvim Prijedlogom zakona legalizuje etnicko cišcenje zbog cega taj zakonski akt ne prihvataju, iako je, clanom 10 tog prijedloga zakona ostavljena fakultativna mogucnost da se prilikom popisa pitanje vjeroispovjesti upisuje u zavisnosti od volje gradjana da to ucine", rekao je Koprivica.

Predsjedavajuci Zajednicke komisije upozorio je da je popis stavnovništva uslov za bilo kakvu dalju pricu o evropskim integracijama BiH i planove razvoja.

"Sada smo u pat poziciji. Domovi ce se o tome izjašnjavati ali je, medjutim, teško predvidjeti dalji razvoj dogadjaja i da li ce medjunarodna zajednica, kako je to cinila do sada, izvršiti pritisak na odredjene strukture. Ukoliko se ova prilika propusti, nece biti mogucnosti da se izvrši popis stanovništva 2011. godine što bi imalo katastrofalne posljedice", rekao je Koprivica.

(SRNA)


KOMENTAR: Ovo je dobra vijest, ako tako ostane. Medjutim, tu se vjerovatno radi o jos jednoj sibicarskoj igri, gdje na kraju uvijek Dodik pobjedjuje, a mi “papci” bivamo jos jednom “izradjeni” od njegovih partnera-sibicara iz SDA i SBiH.

Smijesan je “kompromis” kojeg cetnici predlazu, da svaki pojedinac moze, a ne mora iskazati vjersku i etnicku pripadnost. Pa to se podrazumjeva u svakom popisu. Ko te moze natjerati da se vjerski ili etnicki izjasnis? Ocigledno bi se Srbi masovno etnicki izjasnili, a ta bi opcija jos vise naglasila srpsku dominaciju.

Smijesno je to sto se krivica za moguce zakasnjenje u Evropu automatski svaljuje na one koji su protiv etnckog popisa. Naime, Evropa kaze da ne mora biti etnicki i vjerski popis. Dakle, Srbi koji to guraju su oni koji su krivi ako ne bude popisa. Nazalost, nasi izdajnici rado prihvataju optuzbu za navodnu krivicu pripremajuci se da jos jednom izdaju zrtve genocida. Za tu predstavu im treba malo toboznjeg pritiska Evrope da sakriju svoju izdaju. Jer, kako zelje Evrope ne bijahu uslisane npr. kod reforme policije ili kod ostanka stranih sudija?! Evropa jednako pritisce i Srbe, ali uvijek "nasi" popustaju, ne zato sto se plase Evrope, nego sto su izdajnici, cetnicki jataci.

A popis stanovnistva je legalizacija genocida na sasvim jednom novom, vecem nivou, na etnickom nivou. Sve do sada je isla legalizacija genocida samo na drustveno politickom nivou. Ako se obavi etnicki popis, bice u knjigama UN uknjizeno da su Srebrenica, Zvornik, Visegrad, Banja Luka, Ugljevik, Pale, Bijeljina itd. i etncki, a ne samo drustvenopoliticki, srpski gradovi.

Dr. Muhamed Borogovac

______________________________________


2. MEDJUNARODNE SUDIJE I TUZITELJI MORAJU NAPUSTITI BiH ZA 3 GODINE

Predstavnicki dom Skupstine BiH. 16.9.2009: Predloženim izmjenama Zakona o Sudu BiH produžava se mandat medjunarodnih sudija u prijelaznom periodu do 31. decembra 2012. u drugostepenoj instanci u Odjelu za ratne zlocine, s tim da u Apelacionom vijecu može ucestvovati samo jedan medjunarodni sudija.

Definirano je da medjunarodni sudija može ucestvovati u radu na zapocetom predmetu Odjela I Krivicnog odjeljenja samo ako je rad na tom predmetu zapoceo prije stupanja na snagu ovog zakona.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Tužilaštvu BiH bit ce omoguceno produžavanje mandata medunarodnim tužiocima u Posebnom odjelu za ratne zlocine nakon 31. decembra 2009. Ovaj prijelazni period može trajati najduže do 31. decembra 2012.

Predloženim izmjenama i dopunama Zakona je utvrdeno da medunarodni tužioci ne mogu biti zamjenici glavnog tužioca niti obavljati dužnost rukovodioca i zamjenika rukovodioca Posebnog odjela za ratne zlocine.

(FENA)

_________________________________________


3. ODLAZAK STRANACA, NOVI PRIMJER KAKO “BOSNJACKI” POLITICARI SPASAVAJU CETNIKE OD SVIJETA

Pise: Dr. Muhamed Borogovac

Dakle, opet su SDA i SBIH priskocile u pomoc Dodiku. Sjetimo se da je Dodik trazio da stranci iz Tuzilastva i Suda BiH odu odmah. Jedan od razloga je svakako bio i njegov strah od nezavisnih stranih tuzitelja i sudija buduci da se u Tuziteljstvu nalazi pravosnazna optuzba protiv njega za koju je dokaze skupio Drago Lukach. Na Dodikovo uskracivanje saglasnosti da ostanu stranci Inzko je energicno najavio da to ne dolazi u obzir i da ce on nametnuti zakon da ostanu medjunarodne sudije “jer Bosni i Hercegovini jos trebaju strane sudije”.

I sta se dogadja, “nasi” poslanici se dogovaraju sa Dodikom, da toboze ostaju sudije, ali se u stvari njihov mandat svodi samo na vec zapocete slucajeve i to samo protiv ratnih zlocinaca (a ne poratnih i kriminalaca) i to samo privremeno.

I sta tu sada moze Inzko uraditi kada su se svi fino dogovorili i usvojili zakon. Da bi nam svijet mogao pomoci mora postojati nas zahtjev za pomoc, neki spor, mora postojati strana koja se buni protiv podjele drzave. Ako se svi fino slazu u Skupstini i Vijecu ministara, kako se moze iko mijesati i cuvati jedinstvenu BiH? Ovo je po ko zna koji put na djelu dobro uhodana prevara, gdje se cetnicima pomaze da zaobidju pravne norme tako sto se s njima stupa u nagodbe, koje su uvijek na stetu Bosne i Hercegovine. Sjetimo se, nagodbe su poceli jos Alija i Silajdzic sa Karadzicem da bi ponistili priznanje Republike BiH sto je rezultiralo osnivanjem Republike srpske u Daytonu.

Ovim zakonom je postignuto sve ono sto je Dodik trazio. Time je vjerovatno i sebe spasio od tuzbe koju je predao Lukach i ujedno je utvrdio odlazak stranaca, cime je nepravljen jos jedan korak ka rasturanju BiH.

Ovih dana pljuste kletve protiv Dodika zbog njegove izjava da su Bosnjaci sami izscenirali masakre na Markalama i na Kapiji u Tuzli, ali taj gnjev protiv Dodika nasi poslanici pretocise u skupstini u jos jednu nagradu za Dodika. Ne trebaju protiv Dodika izdavati saopstenja, kojima nam bacaju pijesak u oci. Njemu treba pokvariti posao podjele Bosne i Hercegovine. Ali de ti to objasni nedrzavotvornoj moralnoj fukari, koja po bh web stranicama psuje Dodika, umjesto da pociste pred svojim vratima, Dodikove jatake na “bosnjackoj” strani.

Osim toga, tragicno je da mi, koji se ovim bavimo samo volonterski, moramo o ovim stvarima da upozoravamo javnost, pored novinara i poslanika skusptine BiH, koji primaju 8,000 KM mjesecno za svoj posao. Ne govorim ovdje o SDA, SBiH i SDP, oni su odavno otvoreni izdajnici. Govorim o Seferu Halilovicu, kojega narod jos uvijek dozivljava kao neku moralnu snagu, a on sjedi skrstenih ruku, i glasa skupa sa SDA, SBiH i SDP protiv Bosne i Hercegovine, kao sto je npr. glasao za Brcanski amandman. Zar ne bi bilo prirodno da on izdaje stranacka saosptenja o ovome?

Sto se tice novinara, oni su jos jednom pokazali koliko su korumpirani. Oni su ovaj poraz Bosne i Hercegovine predstavili naslovom “MEDJUNARODNE SUDIJE OSTAJU U BiH”, dakle kao pozitivnu vijest. Normalno da bh novinarima niko vise ne vjeruje, nego se poslije svake vijesti, “prekontava” za koga pojedinac ili novina radi. (Vjerovatno je taj gubitak kredibiliteta bh novinara jedan od razlog sto ovaj Glasnik ima sve vise citalaca.)

__________________________________


4. Kalabic: "Entitetsko glasanje kiseonik za Republiku Srpsku bez cega ona ne može postojati"

15. 09. 2009. . 10:06 S. B.

24SI - Šef Kulba poslanika SNSD-a u Predstavnickom domu Parlamentarne skupštine BiH Drago Kalabic porucio je da srpski poslanici nikada nece odstupiti od entitetskog glasanja i istakao da ovaj mehanizam predstavlja "prvu branu koja štiti Republiku Srpsku u BiH".
...

"Entitetsko glasanje rezultat je Dejtonskog mirovnog sporazuma. Zašto nekome pada na pamet da dovodi u pitanje nešto što smatram da je kiseonik za Srpsku i bez cega ona ne može postojati, nešto što mi koristimo kao naše legalno ustavno pravo", kaže Kalabic.

On je istakao da je bilo odredjenih perioda kada RS nije upotrebljavala entitetsko glasanje u dovoljnoj mjeri, kada su prenesene odredjene ustavne nadležnosti.
...

Govoreci o popisu stanovništva u BiH Kalabic je sinoc istakao da se nada da ce zakon o ovoj oblasti, ipak, biti usvojen, te istakao da ce svojersnu poruku predstavljati i ako bošnjacki politicari budu glasali protiv.

Kalabic je istakao da zakon o popisu srpski poslanici ne mogu usvojiti bez bošnjackih stranaka, koje se tome protive.

"To je potpuno jasno, ali ja se nadam da cemo uspjeti, uz pomoc evropskih pritisaka, da usvojimo ovaj zakon, pod prijetnjom da bez popisa nema evropskih integracija. Zna se za šta je sve popis potreban i ako ovaj zakon ne bude usvojen, odnosno ako bošnjacki politicari budu glasali protiv popisa, oni ce poslati jasnu poruku", rekao je Kalabic.

(24sata.info)

NAPOMENA: Entitetsko glasanje je uvela Silajdzc-Lagumdzijina "Alijansa za promjene" kada je promjenila Izborni zakon Republike BiH kojim je podijelila do tada jedinstenu izbornu jedinicu Bosnu i Hercegoviunu u dvije izborne jedinice Fedreciju i RS.

_________________________________________


5. Dodik tvrdi da je masakri na Markalama i Kapiji bili izscenirani

12.09.2009. u 09:24

Premijer RS Milorad Dodik ponudio je jucer novinarima u Bijeljini svoju verziju stradanja Tuzlaka na Kapiji.

- Kao što su izscenirane Markale koje su poslužile za izolaciju srpske strane, tako mnoge analize govore da se i tamo radi o podmetnutoj eksploziji, jer je dan ranije u centru za obuku muslimanske vojske u Živinicama od eksplozije stradao znacajan broj momaka. Oni su dovezeni mrtvi i inscenirana je situacija, a onda se postavlja pravosudni sistem da to i potvrdi- kazao je Dodik novinarima na svecanosti urucivanja clanskih karata za 500 novih clanova SNSD-a u Bijeljini. (Avaz)


KOMENTAR: Primjetimo da je Dodik jednako optuzio i Sarajlije da su izscenirali Markale, kao i Tuzlake za Kapiju. Medjutim, dok se u Tuzli digla velika graja, Sarajlije, izgleda vec slomljeni izdajom, pokorno sute.

Kao sto je poznato, strani istrazitelji su dokazali sa kojeg mjesta na Ozrenu je izpaljena granata i osudjen je zlocinac koji je komandovao ispaljivanje ganate na Tuzlansku omladinu.

Sjetimo se da su bh vlasti nedavno usvojile zakon po kojem se za verbalni delikt na internetu moze dobti i do 20 godina. Interesantno ce biti vidjeti kako ce bh vlasti ikoga drugoga osuditi za verbalni delikt, ako Dodik za ovo ne odlezi u zatvoru?

Dodik nije nasao za potrebno ni da se izvine makar roditeljima ubijene djece, nego je bez problema otisao u Svedsku da se sretne sa ratnim zlocincem Biljanom Plavsic, koja ce uskoro biti pustena iz zatvora.

Za to ponasanje Dodik je dobio mnogo laznih psovki iz SDA i SBiH, ali i veliki poklon, kada su mu "mahsuzije" izglasli Dodikov zakon o odlasku stranih sudija.


M. B.

_________________________________________

6. BAJRAMSKA CESTITKA OD SRCA

Bajram dojdje

Bajram dojde, mirišu avlije, behar pada s mlade šeftelije...
Ptica, insan, svako se raduje, a ja nejmam s kim da bajramujem.
Džennetlije putuju, svom se Dostu raduju!
U bajramskom odjelu, u džennetskom veselju!
Sa vratnica džamijskog harema džemat ide, ahmedije nejma...
Preslagana uoci Bajrama i mošusom divnim pokapana.
Koga jutros docekat' veselo, uz ruku mu pritisnuti celo?
Pusta kuca, srce se stužilo...
Opustilo što se zelenilo..."

Autor: Džemaludin Latic

Ne tugujte, Bajramu se radujte iako smo razasuti sirom svijeta, mnogi bez oca, majke, brace i sestara, tu smo mi da ih zamjenimo, da zajedno bajramujemo. Da jedni drugim vrata otvorimo, El-Fatihu nasim sehida proucimo, i da zajedno o nasoj Bosni i Hercegovini haberimo, te prisjetimo se nekadasnjih Bajrama kad smo nekad bili svi zajedno…..

Uz zelju da i ovaj Bajram docekate u zdravlju, veselju i rahatluku, te da svoju radost podijelite sa vasim najdrazima, svojim prijateljima i komsijama,

BAJRAM SERIF MUBAREK OLSUN

Napomena: Email je namjenjen svim Muslimanima, ukoliko ste email primili, a ne slavite Bajram, prosljedite email vasim dragim prijateljima koji slave Bajram i podijelite s njima radost kao sto ce oni podijeliti radost s vama za vrijeme vasih blagdana….

Senada Softic-Telalovic
Predsjednica Vijeca BiH organizacija Australije

_________________________________________


7. DEJTONSKI PROCES KAO POPUNJAVANJE PRAZNIH RUBRIKA NEZAVISNOSTI "REPUBLIKE SRPSKE"

Autor: Sven Rustempašic

Sarajevo, 16. septembar 2009. - Prema Dejtonskom ustavu (Aneks 4 Dejtonskog mirovnog ugovora), Bosna i Hercegovina nije (!) država, nego Unija BiH: veoma labilna ad hoc unija jedne države u procesu legalizacije, Republike srpske (RS), i jedne labave federacije od 10 mini-država (kantona), Federacije BiH - ukoliko se kolaboracijom lidera i parlamentaraca SDA, SBiH, SDP i BPS-Sefer Halilovic, dovrši Dejtonski proces.

Unija država nije država. Npr., Evropska Unija nije država, iako clanice imaju zajednicke registarske tablice, valutu (Euro), itd. Dejtonska Unija BiH ima organe unije, a ne države, npr. ima Vijece ministara BiH (organ unije), a nema Vladu BiH (organ države). Unija BiH ima i zajednicke kompanije, korporacije, javne servise, i sl. - ali to nisu organi države, nego privatna pravna lica, slicna onima iz domena ¨business¨-a (firme). Npr. Javni TV servis BiH, je poduzece koje postoji na slicnim pravnim osnovama kao i granap u vašem susjedstvu. To nije organ države, nego privatno poduzece.

I ovakvo agonizirajuce (ne)funkcioniranje Unije BiH, osigurava jedino Ured Visokog Predstavnika (OHR) - organ implementacije Dejtonskog sporazuma putem Dejtonskog procesa. Zašto OHR pomaže? Zato jer djeluje po sistemu ¨drži bure vodu dok majstori ne odu¨. Naime, kada RS dobije sve ¨papire¨ svoje državnosti od predstavnika njenih žrtava (sada su to lideri, glavni odbori, parlamentarci SDA, SBiH, SDP i BPS- Sefer Halilovic), onda ce se OHR zatvoriti; a Visoki Predstavnik ce javiti Ujedinjenim Nacijama u New York City-u, da se iz ¨grunta¨ UN (tek tada!) izbriše Republika BiH, a upiše se Republika srpska kao legalna, suverena država.

Cetnici i njihovi jataci u glavnim odborima velikih stranaka koje okupljaju Bošnjake, kao i svi mediji u BiH, 14 godina varaju javnost ¨da je Dejtonska BiH, država¨. Zašto varaju? Pa, zato jer RS treba dobiti sve ¨papire¨ svoje državnosti prije nego što se istina objelodani. Popis stanovništva i podjela državne imovine RBiH su neki od zadnjih koraka u tom pravcu. Kada se podjeli imovina RBiH, kada Unija BiH ostane bez imovine, a na pola BiH je daju RS-u, tada ce proces biti okoncan. Dakle, ¨drži bure vodu, dok majstori ne odu¨.

TEST: Da se sada zatvori OHR, ova Unija BiH ne bi niti mjesec dana funkcionirala, nego bi se raspala. Cak i uz 14 godina ¨vještackog disanja¨ koje uniji daje OHR - da bi se održala prevara da prema Dejtonu ¨postoji država BiH¨ - ona je stalno u ¨komatoznom¨ stanju.

Sve te tri grane vlasti koje po definciji mora imati drzava, zakonodavnu, izvrsnu i sudsku ima Republika srpska u punom kapacitetu. To je država (republika) po definiciji. Republika ionako nije ime za model automobila, kolonjsku vodu ili sportski klub - nego ime za državu odredjenog uredjenja; svaka republika je ujedno država.

Zašto RS nije definitivno postala legalna država u Dejtonu? Zašto 14 godina traži ¨papire¨ svoje državnosti u dejtonskim parlamentima od SDA, SBiH, SDP? Zato što je uspostavljena specijalna procedura koja diktira da RS postane potpuno legalna država tek na kraju Dejtonskog procesa, tj. tek nakon što dobije sve ¨papire¨ od Bosnjaka (i Hrvata) - ne od internacionalnih pravnih institucija (!), nego od imenovanih (lažno nazvanih pro-bosanskih, a ustvari pro-velikosrpskih) stranka u kojima participiraju preostali gradjani RBiH (najviše iz bošnjackog naroda).

Dakle, Republika srpska je u Dejtonu samo zacrtana, samo planirana (!) kao država. Slikovito iskazano, RS je u Dejtonu bila de jure poput nekog formulara sa praznim rubrikama (dok je de facto vec postojala). A zatim joj te prazne rubrike, evo vec 14 godina, ispunjavaju predstavnici preostalih odanih gradjana RBiH u vrhu stranaka SDA, SBiH i SDP - da Republici srpskoj pored njenog de facto postojanja, osiguraju i njeno de jure postojanje odn. besprijekorni legalitet na svjetskom nivou.

U Dejtonu je 1995. Internacionalna zajednica (konkretno ¨Zapad¨) štitila svoje tekovine i mehanizme globalne vlasti i dominacije: Povelju UN i Internacionalno pravo, koje lideri ¨Zapada¨, npr., trebaju kao argument pravednosti pred stotinama miliona svojih gradjana kada se odluce za invaziju neke muslimanske ili latinoamericke države. U Dejtonu je ¨Zapad¨ svoje Internacionalno pravo zaštitio tako što nije (!) ozakonio Republiku srpsku, nego je samo uz dobrovoljnu saglasnost Alije Izetbegovica i ostalih predstavnika Republike BiH uspostavio Aneks 4 (ustav) i Dejtonski proces - u kojem ce je ozakoniti upravo lideri i parlamentarci stranaka SDA, SBiH i SDP, tobože ¨ispred gradjana Republike BiH¨.

RAZBIJANJE, KOMPLETNO UKIDANJE JEDNE DRŽAVE CLANICE UN, VEOMA JE TEŽAK POSAO AKO SE ŽELI UCINITI TAKO DA POVELJA UN NE BUDE PREKRŠENA, TO JEST, DA POVELJU UN PREKRŠE SAMI LIDERI U VLASTI TE DRŽAVE, KAO ŠTO JE KRŠE GLAVNI ODBORI I PARLAMENTARCI SDA, SDP, SBiH.

I dan danas je jedina svjetski priznata i legalna država (prema ¨gruntu¨ u UN), samo Republika Bosna i Hercegovina. Ova Dejtonska Uniju BiH je samo jedan proces.

Dakle, bošnjacki lideri u tom procesu dobrovoljno ucestvuju i legaliziraju cetnicku državu Republiku srpsku. Bez lidera poput Tihica, Silajdžica, Lagumdžije, Izetbegovica, itd., ona nikada i nikako ne bi mogla biti zakonita država.

________________________________


8. ZNACENJE RIJECI “ENTITET”

Engleska rijec "entitet" se može prevesti kao "jedan dio", "jedna komponenta", "jedna zasebna cjelina". Npr., Rafinerija u Bosanskom Brodu je bila jedan entitet u ¨Energoinvestu¨. Republika Italija je jedan entitet u Evropskoj uniji, ali je i država. Rijec "entitet", ne iskljucuje da je to država.

Nama je lansirana rijec entitet kao neka nova rijec, nešto specificno za RS, i naši izdajnici su nepoznavanje te rijeci u bh narodu koristili da sakriju svoju izdaju, da su cetnicima dali državu, i to kada su vec bili poraženi.

A Dayton je samo definisao proces vadjenja papira države RS. U Daytonu je definisana metodologija kako Skupština BiH usvaja pojedine zakone i da su zakoni Republike BiH samo privremeno suspendovani dok se ne promjene u Daytonskoj skupštini.

Zato je Dejtonska skupština BiH prvo usvajala zakone kojim prestaje važenje zakona Republike BiH, da bi mogli usvojiti nove zakone kojima se dijeli Republika BiH. Jedan tipican primjer daytonskog procesa je formiranje “Vojske BiH”.

Svi koji misle da je formiranjem Vojske BiH od tri komponente, ucinjen korak u pravcu jacanja države BiH, varaju se; jer time je samo priznata "srpska komponenta vojske" u BiH koja se onda dobrovoljno udružuje u ZAJEDNICKU vojsku - a NE jedinstvenu vojsku BiH. Time je "srpska vojska" stekla legalizaciju, i buduci da se dobrovoljno udružila može se i razdružiti. To što svijet još nije voljan da prizna to razdruživanje je posljedica genocida, jer svijet nece da to postane tako ocigledno da se genocidom mogu praviti države. Treba da se zaboravi na genocid i kako je nastala RS, pa da RS može bez problema razdružiti jer ima sve ingerencije države.

Ono što mi možemo uraditi je da ne dozvolimo vadjenje preostalih papira (podjela državne imovine na entitete, popis stanovništva itd.) i da tako uvjerimo svijet da RS nikada nece biti legalizovana, te da traže rješenje u pravljenju normalne države BiH, kakva je bila Ustavu R BiH.

Izvor: Forum Politika na Avazu

_________________________________


9. TIHIC SKUPIO JOS JEDNU OSTAVKU, NAJNOVIJA ZRTVA OBHODJAS

Salko Obhodjaš podnio ostavke na sve funkcije SDABiH

16.09.2009. 15:42

Predsjednik KO SDA Bosanskopodrinjskog kantona Salko Obhodjaš obavijestio je danas predsjednika SDA Sulejmana Tihica da vraca povjerene mandate i podnosi ostavku.

"Vracam Vam povjerene mandate koje ste mi Vi i organi SDA ukazali na pozicijama clana Predsjedništva SDA, clana GO SDA i predsjednika KO SDA BPK. Molim Vas da ove moje ostavke prihvatite te u skaldu sa svojim ovlaštenjima pokrenete procedure moje zamjene na navedenim pozicijama", stoji u pismu Salke Obhodaša predsjedniku SDA.

(Svevijesti.ba/Fena)

________________________________________


10. JOS JEDNOM O LUKAVOM CETNICKOM IGRACU MUHAMEDU FILIPOVICU

Uzas! Uocimo kako Filipovic u slijedecem citatu iz Avaza on 95% govori istinu da bi na kraju podvalio nekakvu ad hoc napisanu Bijelu knjigu kao osnov bosnjacke buducnosti.

Zar nasa “Bijela knjiga” taj neki drzavni nas cilj ne bi trebala biti cjelovita normalna drzava Republika BiH kakva je vec opisana u Ustavu Republike BiH, kakvu je narod vec izglasao na referendumu, i kavu je svijet priznao, sto ima hiljadu puta vecu tezinu od bilo kakvog Tunjinog ad hoc sazvanog "sabora".?

Ovo su najopasniji clanci jer ljudima s pocetka govore istinu kojom im ulijevaju povjerenje, da bi im na kraju plasirali prevaru. Narod ne shvata koliko je Filipovic lukav igrac. Vidim ima ljudi koji polazu neke nade u Filipovicev “Bosnjacki sabor”. Jesu li slijepi?!

Porucujemo lukavom cetniku Tunji da mi imamo nasu knjigu, to je Ustav Repblike BiH. Dok god ima gradjana Bosne i Hercegovine koji streme normalnoj drzavi opisanoj Ustavom Republike BiH oni su legitimni branitelji svoje domovine, jer niko nema pravo potpisati podjelu ili okupaciju Republike BiH, prema clanovima 154. i 155. Ustava Republike BiH.

J. C. i M. B.

Slijedi citat iz Avaza:

Muhamed Filipovic: "Ceka nas sudbina Palestinaca!"

Jedan od vodecih bošnjackih intelektualaca, akademik Muhamed Filipovic utvrdio je kako Bošnjake, s obzirom na trenutne okolnosti i procese u BiH, ocekuje sudbina Palestinaca.

"Ova situacija u BiH danas vodi prema stvaranju uslova da se ratom proizvedeno stanje prihvati kao konacno, legitimno i legalno stanje. Da se pokaže da nema smisla ništa drugo, vec da se mora prihvatiti ovakvo stanje kakvo jeste. To bi prakticno znacilo da je onaj ko je zapoceo rat i izvršio agresiju i genocid, prisilno iseljavanje Bošnjaka, uništavanje znakova njihova postojanja, materijalne i duhovne kulture imao pravo i da se sve to njemu isplatilo. Zbog cega do tog dolazimo? Ja pretpostavljam da je zapadni svijet, Evropa prije svega, a zatim i Amerika, ostao kod iste strategije koju je formirao Mitterand vec 1992. godine, a to je da je rat u BiH iskljucivo humanitarno pitanje, pitanje preživljavanja muslimanskog stanovništva", rekao je Filipovic u intervjuu Dnevnom Avazu.

...

On je za kraj septembra ove godine najavio održavanje Bošnjackog sabora, na kome ce oko 150 ucesnika, intelektualaca iz BiH i dijaspore, Sjeverne Amerike, Skandinavije, zapadne Evrope, Australije biti donesena deklaracija i objavljena bijela knjiga. "Ona ce jasno ukazati na cemu se temelji legitimitet postojanja Bosne kao jedinstvene države i naša prava kao naroda.

Deklaracija ce pokušati odrediti limite ispod kojih ne bi smjela ici nijedna politika koja misli da predstavlja interese Bošnjaka i Bosne, kao i ono što ce zadovoljiti te interese", rekao je Muhamed Filipovic.

________________________________________


11. “USTAŠE” IDU U OBILAZAK SPOMENIKA CICA DRAŽI

Tomislav Dragun vodi zdrug pred spomenik cetnickom vodji

Davor Krile, "Slobodna Dalmacija", Split - 16.09.2009. | 21:38

Izaslanstvo iz Zagreba ide na Ravnu goru kako bi po uzoru na spomenik Draži Mihajlovicu napravili obilježje Anti Pavelicu u Zagrebu

Prije najavljenog podizanja spomenika dr. Anti Pavelicu u središtu Zagreba, Hrvatski uljudbeni pokret i njegov predsjednik dr. Tomislav Dragun uskoro putuju u Srbiju, na Ravnu goru, kako bi tamo obišli spomenik vodji cetnickog pokreta djeneralu Draži Mihajlovicu.

Želja im je da buduci poglavnikov spomenik bude izraden po “mustri” Cica Dražina i da na licu mjesta prikupe iskustva o rehabilitaciji ravnogorskog pokreta kako bi ih sutra mogli baštiniti u rehabilitaciji ustaštva u domovini. Najavu skorog prijateljskog posjeta srbijanskim cetnicima Dragun je vec dao i beogradskom tisku.

- Ne vidim ništa ružno u tome da se pocnemo družiti. Mislim da neprijateljstva nisu tolika koliko se isticu. Depopulacija je i kod nas i kod vas tolika da sad imamo više teritorija nego što nam treba. Realno je da Srbija ima svoje interese u Podrinju, kao što ga imamo i mi u Zapadnoj Hercegovini i Cazinskoj krajini – kazao je Dragun za beogradski list “Alo”, dodavši da je prije rata prokrstario cijelu Srbiju, a posebno je volio doci u Zemun.

Dragun se beogradskim novinarima požalio i na izuzetno negativan odnos predsjednika Mesica prema tekovinama NDH, te je izrazio svoje duboko uvjerenje da bi svaka strana koja je sudjelovala u ratovima na našim prostorima trebala dobiti pravo na svoje spomenike.
Docek u Srbiji

Najava prijateljskog ustaškog posjeta Ravnoj gori i spomeniku Cica Draži podijelila je u stavovima srbijanske cetnicke krugove. Cetnicki vojvoda Rade Cubrilo mišljenja je da se nikako ne bi smjelo toplo i raširenih ruku primiti ustašku delegaciju.

- Njihov dolazak znacio bi izjednacavanje ustaša i cetnika, što povijesno ne bi bilo ispravno – upozorava vojvoda Cubrilo, objašnjavajuci da je Ante Pavelic bio samo terorist i diverzant, a deneral Mihajlovic ipak legalni vojni ministar u jugoslavenskoj vladi.

- Ustaše i cetnici bili su neprijatelji i takvi trebaju i ostati – uvjeren je vojvoda Cubrilo.

Njegov kolega Miroslav Cele Vukovic, inace predsjednik Srpskog cetnickog pokreta “Ravna gora”, u skorom druženju ustaša i cetnika ne vidi, pak, nikakvih prepreka i obecava da njegovi ljudi “ustašama nece praviti nikakvih problema”.

- Rat se vodio i stao. Možda zbilja trebamo sjesti i porazgovarati.

Ako dodu legalno, neka obilaze sve po svojoj miloj volji, jer mi cetnici smo civilizirani ljudi: u ratu mirotvorci, a u miru humanitarci – kaže Vukovic.

Ipak, vec u startu se ne slaže s jednim mišljenjem Hrvatskog uljudbenog pokreta: Vukovic misli da su prava ustaških boraca puno bolje riješena nego što je to slucaj u Srbiji.

‘Ðjeneralovi’ spomenici

Ravna gora – podignut 1992.
Niš – dvorište Srpskog pokreta obnove
Ivanjica – podignut 2003. u povodu 110. godišnjice rodjenja
Lapovo – otkriven 2006. u povodu 60 godina pogubljenja
Kosjeric – podignut 2008.
Udrulje kod Višegrada – postavljen 2004.
Petrovo na Ozrenu, Republika Srpska
Hamilton u Kanadi

_____________________________


12. PODIZANJE SPOMENIKA PAVELICU, ZGODITAK ZA SRBIJANSKU OBAVJESTAJNU SLUZBU U HRVATSKOJ

Pise: Dr. Muhamed Borogovac

Jedina netacnost u gornjem clanku je da se radi o Ustasama. Tomislav Dragun je sam nedavno jasno kazao da su oni sasvim drugi pokret, nazivaju se “Hrvtaska uljudba” (“Hrvatska civilizacija”) i da nemaju nista sa Pravasima koji su po njemu mrtvi kao pokret.

Moje licno misljenje je da su oni ili totalne politicke analfabete koji trce za publcitetom ili su podmetnuti Hrvatima kao toboznji hrvatski ekstremisti, isto kao sto su nama podmetnuti Alijini navodni “Islamski ekstremisti” od strane Srbije. Oni u stvari nastavljaju politiku generala JNA Franje Tudjmana, koji je Hrvatsku kitio ustaskom ikonografijom dok je cetnicima potpisivao da je njihova trecina Hrvatske, “Republika Srpsk Krajina” u Hrvatskoj.

“Uljudbasima” je trn u oku Stjepan Mesic, zbog prekida sa Tudjmanovom politikom, tj. zbog otpora kreiranju srpske drzave na pola BiH i zbog svoje dosljedne borbe za skidanje fasistickog imidza sa Hrvatske. Sjetimo se da su velikosrbi veoma uspjesno kreirali fasisticki imidz Hrvatske, i antifasisticki imidz Srbije, koristeci se Jugoslovenskim diplomatskim vezama, kao da u Hrvatskoj uopste nije bilo partizana i kao da u Srbiji uopste nije bilo fasista. Vjerovatno je glavni, ali skriveni razlog Srbijanske obavjestajne borbe protiv Mesica njegova podrska cjelovitoj BiH, jer je sada to glavni politicki front na zapadnom Balkanu.

Fasizam je i moralno diskreditovan i politicki porazen te se politicari svih naroda svijeta nastoje prebaciti na antifasisticku stranu. Nazalost, mi Bosnjaci smo tu izuzetak, jer je Alijina klika na vlasti pocela slaviti SS Handzar diviziju, namicati nam fasisticku istoriju u kljucnom trenutku Milosevic-Tudzmanove agresije na Republiku BiH. Istovremeno dok su rasformiravali korpuse herojske Armije Republike BiH, Alijini ljudi su organizovali proslave nekih bosnjackih regimneti iz prvog i drugog svjetskog rata, gdje su Bosnjaci bili na silu mobilisani da ginu za svoje okupatore, da bi i svijet i nas same ubijedili da smo mi na pogresnoj strani istorije.

Slicno se sada dogadja i Hrvatima. Odjednom su se pojavili “ekstremisti”, koji grade spomenik Anti Pavelicu, da sav svijet vidi da su Hrvati tvrdokorni fasisti. A kako gradnju spomenika “uljudbasi” opravdavaju u Hrvatskoj? Kazu: “Kada Srbi mogu imati spomenik Drazi Mihajlovicu, mozemo i mi Anti Pavelicu.”

Medjutim, razlika je ogromna. Srbi su uspjeli svijetu predstaviti Drazu Mihajlovica kao antifasistu i borca protiv komunizma. Draza Mihajlovic je cak poslije smrti odlikovan Americkim odlikovanje za spasavanje saveznickih pilota. S druge strane mocna srpska diplomatija se potrudila da citav svijet sazna za fasistu Antu Pavlica.

Podizanje spomenika Pavelicu bi bila jedna velika pobjeda srbijanske obavjestajne sluzbe u Hrvatskoj.

Ova epizoda iz Hrvatske je za nas Bosnjake veoma intersantna i poucna jer se odvija po istom receptu kao i nasa iznenadna “ljubav” za 13. SS “Handzar” diviziju.

____________________________


13. NE ZABORAVITE DOCI U SUBOTU NA PROSLAVU RODJENDANA POKRETA DJECA SARAJEVA

P O Z I V N I C A ZA RODJENDAN - NVO '' DJECA SARAJEVA''
VIJECE MLADIH - SAVEZ MLADIH SNAGA DRZAVE BiH
www.djecasarajeva.ba

Dana 19.09.2009. godine ( subota), na Trgu Djece Sarajeva, ispred BBI Centra, u 13h, ce biti obiljezena godisnjica NVO ‘’Djeciji pokret Mira, ljubavi, Prijateljstva’’- Djeca Sarajeva!

Tog dana Pokret, zajedno sa gradjanima Grada Sarajeva, i svim dobronamjernim ljudima, ispraca punih sedamnaest ( 17) godina postojanja!!

TRAJANJE PROGRAMA: OD 11h 30min ide PROBA SA UCESNICIMA, A PROGRAM TRAJE OD 13h - 16h .

RASPORED PROGRAMA:

- Skola gitare '' PINK PANTER'' koju predvodi slavni, sarajevski gitarista, nas prijatelj Almir Hukelic- Aka!

Grupa od trideset mladih stvaralaca, gitarista i pjevaca, predstavlja Tim koji osvaja i koji, svojim radom, porucuje svim mladim ljudima, da su upornost, obrazovanje, muzika i sport, jedino sto djecu i mlade moze odvesti u bolju i ljepsu buducnost!

- Pored ove ekipe, potvrdjen je dolazak muzicke, dramske, folklorne grupe, iz skole Skender Kulenovic,

- O. S. Musa Cazim Catic,

- Vijece ucenika O.S. Safvet beg Basagic i JU '' UCITELJSKA skola - Gimnazija Obala'' koje cine BAZU Pokreta,

- Gosca iz Banja Luke djevojcica MILANA KLACAR, ( 13. god.)

- Sarajevska, bosanska prvakinje u kiparstvu, Bakija Adne,

- Naida Kurdija, dijete Pokreta od 92' god. i pobjednica na prvom ratnom festivalu Djeca pjevaju hitove, koji smo mi organizovali sa muzickom produkcijom RTVSA,

- Udruzenja djece sa posebnim potrebama,

- Ekipa Rin - Action - kosarkasi sa Rusmirom Halilovicem,

- Prezivjela djeca iz porodica ubijene djece Sarajeva,

- Predstavnici Instituta za istragu zlocina sa prof. dr. mr. Smajom Cekicem

- Nermin Tulic,

- Mladen Jelicic Troko

- Udruzenje boraca sa PRS SINDROMOM.

- ELMA ALIEFENDIC - MLADA SARADNICA, NOVINAR- VOLONTER, I NASA VODITELJICA,
MIRELA- DJETE IZ RATA, CLAN UO POKRETA ( VOLONTER - VODITELJICA),
RENATA - OSNIVAC I ZAMJENICA KOORDIN. POKRETA - PR NVO '' DJECA SARAJEVA, PREVODILAC!


Nasa MISIJA od prvog dana, i ubuduce, jeste ZASTITA OSNOVNIH PRAVA DJECE I MLADIH U SLOBODNOJ, NEZAVISNOJ, JEDNOJ I JEDINOJ DRZAVI BOSNI I HERCEGOVINI!!!!

NEKA SVUDA VLADA MIR, LJUBAV I PRIJATELJSTVO!!!

PREDSJEDNIK VIJECA MLADIH - SAVEZ MLADIH SNAGA RBiH - MALIK GARIBIJA

KOORDINATORICA POKRETA: IVANA MOSTARAC- 062/ 853 566

_______________________________________


14. OSVJEZENA WEB STRANICA REPUBLIKABIH.COM

http://republikabih.net/

****************************************************8

No comments: