Wednesday, December 16, 2009

#643 - Tihic punim jedrima u izdaju - da li ce ga iko zaustaviti?‏

REPUBLIKA BOSNA - HERCEGOVINA

6. decenbar 2009.

ONLINE GLASNIK Nacionalnog kongresa Republik BiH - br. 643

SADRZAJ:

1. Lagumdžija: Ponudjeni paket isposlovali Dodikovi lobisti i ucinicu sve da se ovo razbije

2. Silajdžic: Ovakvo glasanje je rezultat etnickog cišcenja

3. NISTA NISMO NAUCILI, BICE NOVIH SREBRENICA I KERATERMA

4. STETA STO MESIC NIJE "ODGOJIO" SVOGA NASLJEDNIKA

5. Re: Sretan nam Dan Republike

6. EMIR KUSTURICA CETNIK-EGZIBICIONISTA

7. Oslobodjnje likuje sto se cetnici izivljavaju na Ciri Blazevicu

8. Balvan revolucija 1991. pocela po istom obrascu kao Drugi svjetski rat 1941.

9. Slucaj Hartmann ponovo aktuelan

10. "SARAJEVSKI RULET" I PITANJE: "PA IMA LI IKO DA VAMA VALJA?"

------------------------------------------------------------------------

Ovaj Glasnik ide na 34,702 ispravnih adresa. Za primanje Glasnika prijavite se na adresu: [mailto:Bosanski_kongres@hdmagazine.com]
If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.

-------------------------------------------------------------------------

1. Lagumdžija: Ponudjeni paket isposlovali Dodikovi lobisti i ucinicu sve da se ovo razbije

04.12.2009. 14:11

Predsjdnik SDP-a Zlatko Lagumdžija je gostujuci sinoc na programu BHT-a rekao kako je izmijenjeni "butmirski paket" spisak želja Milorada Dodika kojeg su u medunarodnoj zajednici isposlovali Dodikovi lobisti.

"Ponudeni paket ne znaci ništa drugo do padanje pred silom i bezobrazlukom, i ucinicu sve da se ovo razbije. Ovo što je ponudjeno ne pravi od Bosne i Hercegovine funkcionalnu državu", porucio je Lagumdžija, dodavši da ovaj paket ide ispod "aprilskog paketa".

Reagujuci na optužbe lidera SDA Sulejmana Tihica da je na strani onih koji sve odbijaju, pa i "povoljnu" tacku kakva je "Evropska klauzula", Lagumdžija odgovora: "Ta kaluzula je gospodine Tihicu konacna prevara i klecanje pred gospodina Dodika. Za razliku od vas o tim stvarima je pitam pravnike", reko je Lagumdžija izrazivši svoje razocarenje jer je medjunarodna zajednica pokušala pribiližiti Butmir Dodiku, a ne obratno.
(Svevijesti.ba)
-----

KOMENTAR: Ovo je dosta dobra izjava Lagumdjije, jedino sto je trebao jos kazati da nije svijet niti neki srpski lobi kriv za ovaj najnoviji prijedlog, nego iskljucivo Tihic koji je svijetu dao do znanja da ce on prihvatiti "svaki kompromis" tako da su zbog Tihica posrednci iz svijeta napravili prijedlog kojim se dalje priblizavamo ciljevima druge strane, tj. Dodika i RS.

Dakle, svijet je u svim pregovorima bio i ostao samo posrednik, a posrednik ne donosi konacne odluke o ustrojstvu drzave, nego samo trazi formulu gdje ce se obje strane naci. Nazalost, uvijek su se do sada obje strane nalazile daleko od originalnih prijedloga svijeta, na tacki gdje Bosnjaci daju cetnicima sve sta cetnici zele u tim pregovorima.

Dr. Muhamed Borogovac

________________________________________


2. Silajdžic: Ovakvo glasanje je rezultat etnickog cišcenja

Steinberg je u rezidenciji americkog ambasadora u BiH poceo razgovor s liderom SNSD-a Miloradom Dodikom o revidiranom "butmirskom paketu", a završio sa liderom SDP-a Zlatkom Lagumdžijom.


Silajdžic: Entitetsko glasanje

Lider Stranke za BiH Haris Silajdžic kazao je nakon susreta s Jamesom Steinbergom da je na sastanku ponovio stav da je enitetski veto kljucni problem funkcioniranja BiH i njena najveca prepreka ka euroatlantskim integracijama.

Dodao je da ce ovakvo stanje biti legalizacija etnickog cišcenja.

- Entitetsko glasanje je postalo pravo pojedinih, a ne svih, i kao takvo je antidejtonsko - kazao je Silajdžic.

Dodik: Konstruktivan razgovor

- Vitalni interes RS mora biti sacuvan i nijedan od mehanizama zaštite ovih interesa u Ustavu BiH nikada nece biti promijenjen. Steinberg i ja smo imali vrlo konstruktivan razgovor iz kojeg je jasno vidljivo da SAD želi da pomognu BiH, ali da je sva odgovornost na domacim politicarima - kazao je po završetku razgovora sa zamjenikom državnog sekretara SAD-a Jamesom Steinbergom lider SNSD-a Milorad Dodik.

Dodao je da "niko racionalan ne može ocekivati da ce SAD napustiti angažman u BiH".

- Nije bilo nikakvog paketa, niti uslovljavanja "uzmi ili ostavi", i razgovor je bio veoma relaksirajuci. Osnovno pitanje je bilo rješavanje pat-pozicije u kojoj je BiH trenutno. S tim u vezi, Steinberg je jasno rekao da svaka odluka mora doci od ljudi u BiH i da Amerika ništa nece nametati - kazao je Dodik.


Tihic: SDA za kompromis

Predsjednik SDA Sulejman Tihic rekao je da je njegova stranka za dogovore i kompromise.

On je, prije sastanka sa zamjenikom državnog sekretara SAD Džejmsom Štajnbergom, rekao novinarima da SDA mora biti odgovorna i realna u odnosu na one koji, kako je rekao, apriori odbijaju ponudjena rješenja.

- Ovi razgovori su dobar pocetak, jer ako se uporede tekstovi Dejtonskog ustava i ponudjena rješenja vidi se da je svaka rijec ponudjenog paketa bolja od dejtonskih rješenja - smatra Tihic.


Jasna strategija

Lider HDZ-a BiH Dragan Covic ocijenio je da ima svrhe nastaviti razgovore o ustavnim promjenama u BiH, ali da mora postojati jasna strategija tih razgovora.

Covic je rekao novinarima mu je tokom razgovora jasno ukazano da medjunarodna zajednica ne preuzima nikakvu odgovornost na sebe za ono što je promašeno i da odgovornost preuzimaju iskljucivo politicki lideri BiH.

On je naglasio da je tokom sastanka receno da, ako politicki lideri BiH ne žele u EU i NATO, da ih na to ne može niko motivisati.
-----

KOMENTAR: Dosta dobra izjava Silajdzica, osim u jednom detalju, gdje kaze da samo Srbi imaju pravo veta. Jer jednako kako Srbi imaju pravo veta imaju i Bosnjaci. Buducnost ce pokazati cemu sluzi jedna takva netacna izjava.

Cujemo da je Silajdzic na Televiziji jasno i glasno stao protiv Tihica i da je cak optuzio Tihica sto je zbog njegovog popustanja Dodiku svijet dao nepovoljan novi prijedlog. To je napredak u odnosu na dosadasnju Siljadzicevu retoriku po kojoj su "srpski lobisti" bili krivci za nepovoljne prijedloge koji dolaze iz svijeta. Vidjecemo da li ce Silajdzic ostati do kraja protiv nove Tihiceve izdaje ili ce na kraju preci na Tihicevu stranu, tj. da li ce se ponoviti scenario kao sa Reformom policije kada je na kraju Tihic presao na Silajdzic-Dodikovu stranu, cime je bila sahranjena Evropska reforma policije, a zbog cega sada ne mozemo u Evropu.

Primjetimo da i Dodik i Covic svjedoce da SAD podrazumjevaju da odluke donose iskljucivo BH politicari, sto je oduvijek i bilo, ukljucujuci i Dayton. Nazalost, Aliji nije bilo tesko prodati laz ljudima sa robovskim mozgom da je nase predstavnike u Daytonu Amerika natjerala da izdaju Ustav Republike BiH.

Sto se tice Tihica, on nas gornjom izjavom priprema za novu izdaju. Njegova prica o spremnosti na nove kompromise znaci samo da ce on i dalje ici ka legalizaciji RS i ka oduzimanju nadeznosti od BiH i davanju istih RS-u.

Dr. Muhamed Borogovac

___________________________________


3. NISTA NISMO NAUCILI, BICE NOVIH SREBRENICA I KERATERMA

Svi mi znamo da je Alija bio izdajnik, koliko od straha toliko i od ambicija. Njegova je sfera bila samo Sarajevska carsija, koja i danas vedri i oblaci. Sta je Alija ucinio da pomogne istocnoj Bosni i Krajini?

Nas je nekoliko iz emigracije vise pomoglo Gorazdu nego cijela nekompetentna bosanska vlada. A Alija je sudbinu Bosne odredjivao uz cibuk sa Blagojem Adzicem dok smo mi iz emigracije slali zito i mobilne bolnice i hranu i dzebanu iz Juzne Amerike i Juzne Afrike. A sta su Silajdzici i Sacirbegovici i druge efendije imali zajednicko sa poklanom Focom i Srebrenicom. Jos i danas sjedi u New York Sacirbegovic u strahu zbog pokradenih emigrantskih novaca, dok je bosanska sirotinja umirala od gladi i tuge i od kame.

Kazao je veliki general Von Klausewitz da je oruzani otpor samo jedna vrsta diplomacije. Dok se sudbina Bosne odredjuje uz dzezvu i cibuk biti ce jos novih Srebrenica i Keraterma. Vec je krvca iz zemlje provrela, zeman dosao valja vojevati. ROMA DELIBERANTE SAGUNTUM PERIT. Nista jos nismo naucili nego jos sastancimo sa dusmanima.

Rahat bili pa vidili.

A. D.
-----

KOMENTAR: Dosta toga imate pravo. Medjutim, niste u pravu da je Alija iz nekog interesa bio izdajnik. On je bio izdajnik jer je posrbica. Zatim, nije on izdao Krajinu i Istocnu Bosnu zbog Sarajeva, jer on je izdao i Sarajevo. On je samo razvaljivao Republiku BiH, a to je cetnicka propaganda zavadjanja Krajisnika sa Sarajlijama da je on pravio neku muslimaniju oko Sarajeva. On je pravio samo Republiku Srpsku.

M. B.

__________________________________


4. STETA STO MESIC NIJE "ODGOJIO" SVOGA NASLJEDNIKA

Slažem se s Vama da je Mesic jedini polticar iz Hrvatske i BiH koji je dovoljno pametan da politicki parira velikosrpskom projektu i da je zato na meti. Zato je i veliko pitanje što ce biti nakon isteka Mesicevog mandata.

Uz dužno poštovanje, osobno ne vidim medju izglednijim predsjednickim kandidatima nikoga tko bi znao dalje "igrati" na ovaj nacin. Šteta što Mesic nije pravodobno "odgojio" svog nasljednika (kao Putin Medvedeva), ali vjerujem da je to bilo namjerno i sa ciljem "poslije mene potop" ili "i poslije Mesica Mesic".

Vidjet cemo, pokazat ce vrijeme, a platit ce, ako i obicno, naivan i prevaren narod.

Pozdrav,

D. H.

KOMENTAR: Ne slazem se da je Mesic namjerno ostao bez pravog nasljednika. Pretpostavljam da mu je u demokratiji bilo tesko naci politicara-nasljednika. Kada su Rusi i Srbi u pitanju, tu je situacija mnogo drukcija, jer oni vec vijekovima imaju izgradjen jedan jedini cilj. Tamo je demokratija shvacena samo kao male "takticke razlike" da se dodje do istog cilja, a taj veliki cilj se za prve zove "jaka Rusija", a za druge "velika Srbija". Zato su npr. svi srpski politicari slicni kao jaje jajetu u svom odnosu prema susjedima, dok se izmedju sebe spore jedino zbog manje bitnih pitanja, kao sto je npr. ekonomija, drustveno uredjnje, ljudska prava itd.

M. B.

___________________________________


5. Re: Sretan nam Dan Republike

Zvonimir Dosen

(Skracena verzija)

Nije mi namjera upuštati se u neke dublje rasprave o pravovaljanosti tumacenja Muhameda Borogovca dogadjanja za vrieme 2. svijetskog rata na teritoriju BiH. Nu, ipak, jer sam kroz dugi niz godina provedenih u emigraciji imao prilike ( i volje) prostudirati onu drugu stranu medalje, osjecam se dužan da na temelju onoga što sam na svoje uši cuo od preživjelih sudionika u borbama na tim prostorima tijekom toga rata, te na temelju velikog broja dokumenata koji su bili dostupni samo nama izvan dohvata Titove cenzure, ukažem na neke od kljucnih zabluda, vidljivo prouzrokovanih titoisticko-staljinistickom promicbom.

Najprije, kad bilo tko želi ulaziti u bilo kakve rasprave o razlikama izmedju Dražinih cetnika i Titovih partizana, osobito kad se radi o Bošnjackom narodu, onda bi se, ako vec odbacuje sve dokumente koji razsvijetljavaju pravu kompoziciju Titove “Narodno-oslobodilacke armije” trebao poslužiti nekim od rijetkih istinitih svijedocanstava Titovih oficira poput Titovog pukovnika OZN-e, bega Adila Zulfikarpašica, Crnogorca, pukovnika Janka Lopacica i drugih. Kako i koliko je Tito, taj “Otac države BiH” ucinio dobra za nesrbski puk u Bosni Zulfikarpašic opisuje u jednoj od svojih knjiga. Nekoliko dana poslije masovnog prelaza cetnika u partizane, prolazeci Podrinjem , kroz Focu i okolna naselja, Zulfikarpašic u pratnji Ive Lole Ribara nailazi na neopisive prizore krvološtva i divljackog barbarstva pocinjenog od onih koji su samo prije par dana (en-masse) prešli iz cetnika u partizane. S mosta ( u Foci) sablasno su visjeli sledjeni curci krvi, dok Drinom plovi ogroman broj nabreklih tijela priklanih civila.

“Grad je podpuno pust, nigdje nikoga živoga” kaže Zulfikarpašic. “Prelazeci preko mosta sretosmo samo jednog 12 godišnjeg djecaka, koji me upita: - Beže imaš li metaka?

“Rekoh mu da nemam,ali da cu mu dati dvije bombe”. Upitah ga - “Ko je ovo ucinio”? Na što mi rece - Cetnici komšije. “Lola Ribar mu na to rece: -”To su srpske ustaše”. “Na to mu mali odgovori: - E’ vala ustaše nisu ovako radile”. Poslije toga ovi Titovi oficiri prolaze okolnim selima, gdje nalaze sama zgarišta, a nagorjeli, smrznuti leševi poklanih mještana posvuda vire iz snijega. “ Sretam covjeka u seljackom odijelu po kojem vidim da je Srbin”, kaže Zulfikarpašic. “Upitah ga - Pa što se je ovo dogodilo s ovim narodom “? Na što mi on odgovori: “ A’ misliš s Turcima, jesmo ih istrijebili da im se ni za korijen ne zna”. Po povratku u partizanski logor, Zulfikarpašic je tražio od svoga predpostavljenog (Tošica) da ga odmah vodi u Titov šator. Došavši pred Tita opisao mu je sve ono što su on i Lola vidjeli i rekao mu da su pocinitelji tih do tada necuvenih zlocina oni Srbi koji su prije nekoliko dana prešli iz cetnika u partizane i da ih treba najstrože kazniti. Na to mu je buduci “šumski maršal” “tvorac države Bosne” bez imalo samilosti i ljudskog osjecaja odgovorio: “Slušaj Adile, 95% naše vojske su Srbi, pa ne možemo sad ici protiv njih”. I to je bilo sve.
-----

KOMENTAR: Pa sam Tito je Zulfikarpasicu sve objasnio. Tito se nasao u situaciji da je bio komandant vojske koja je bila 95% srpska, a ipak je Tito tada zaustavio taj cetnicki genocid u Istocnoj Bosni. Za to je trebala ogromna politicka mudrost. Zatim, ipak je Tito kasnije uspio napraviti Ustav SFRJ po kojem su Jugoslovenske republike bile ravnopravne drzave u Federaciji. Na osnovu toga Titovog Ustava je svijet prizano te Republike kao nezavisne drzave u njihovim AVNOJ-evskim granicama. Samo zato svijet nije priznao "Srpsku krajinu", jer je po AVNOJ-u pripadala Hrvatskoj. Svijet nije priznao ni RS dok je Alija nije priznao, jer je Tito legalizovao granice Republike BiH kao drzavne granice.

Kada smo kod drugog svjetskog rata osvrnimo se na jednu interesantnu kontorverzu medju Bosnjacima.

Za vrijeme komunizma smo naucili sve o zlocinima mnogih fasitickih formacija, pogotovo o Jasenovcu i NDH sto se podrazumjevalo od jedne socijalisitcke vlasti. Nazalost jedino cetnicki zlocini nad Muslimanima su bili tabu tema. Za to se nije moglo cuti u javnovsti. To skrivanje cetnickih zlocina je za mnoge danasnje Alijine "velike" Bosnjake glavno objasnjenje sto su Bosnjaci bili iznenadjeni i ovim, desetim genocidom.

Ko je kriv za to? Mnogi Alijini "muslimani" ce spremno kazati: "Tito". Medjutim, to iz njih govori robovska pamet koja podrazumjeva da je uvijek neko drugi odgovoran za nas, da nam je neko drugi trebao "dati naciju", da nam neko drugi treba "dati" drzavu, da nam neko "daje" Ustav, da neki Amerikanci treba da donose odluke o nasoj domovini itd.

Robovska pamet ce potrcati da kaze da je Tito kriv sto se nije dovoljno culo o cetnickim zlocinima i sto smo previse vjerovali u "bratstvo i jednstvo" te smo jos jednom nastradali od iste krvnicke ruke. Ne nije nam kriv Tito. Jer, kako Tito nije smetao Slovencima da razvijaju svoj Slovenacki patriotizam. Nije smetao ni Hrvatima, ni Albancima, ni Makedoncima, ni Crnogorcima, ni Srbima. Samo Bosnjacima?!

Sta je sprecavalo nase oceve, majke, djedove, nane, amidze i dajdze da prenose svoja iskustva o cetnicima na djecu, da buduce generacije upozore da ne vjeruju licemjernim rijecima, da umjesto slijepe poslusnosti spremno docekamo deseto povampirenje hajducije i cetnistva. To bi mnogima zivote spasilo, a vjerovanto bi i domovinu sacuvali.

I dok ovo govorimo ista robovska pamet kuka sto nam "Ameri ne nametnu Ustav", sto inzko ne iskoristi Bonske ovlasti da smjeni Dodika itd., a ni na kraj pameti im nije da mi Bosnajci treba da eliminisemo izdajnika Tihica, i po cijenu izlaska na ulice, da ne izda jos jednom, i ovo drzavnosti sto imamo.

M. B.

_____________________________________


6. EMIR KUSTURICA CETNIK-EGZIBICIONISTA

Pise: Sven Rustempasic

Nemanja Kusturica je nekoliko puta tokom proteklih 15 godina spominjan u Glasnicima kao primjer ¨Emira¨ koji je ustvari Srbin-cetnik, i to veliki cetnik. Kusturica je predstavljan kao primjer kontrasta od pocetka samoproglašenog Srbina-cetnika – naspram onih ¨emira¨ koji svoje jataštvo sa cetnicima godinama taje, da bi unutar bošnjackog naroda neometano radili za cetnicku stvar.

Po profilu, Kusturica je mega-egzibicionista; kao takav, živi od medijske pažnje vec tri decenije. Takvima mi ne bi trebali pridavati pažnju, nego bi ih trebali ignorirati. U suprotnom, i mi navodimo vodu na njihov mlin – koji melje samo ako su oni stalno u fokusu raznih medija. Ali, svojim cetnikovanjem u prvim redovima Miloševiceve, Karadžiceve i Koštunicine propagandne mreže, Kusturica je tu vodu svojem mlinu veoma uspješno navodio. Ostao je tako u fokusu i nakon 1980-tih godina, kada je pažnju plijenio svojim filmovima.

Nakon što se huškajuci pokolj Bh. gradjana u Bosni i Hercegovini i Albanaca na Kosovu, donekle napio ljudske krvi, zatim nakon što je doživio polu-debakl u svojoj imitaciji nacionalnih parkova Amerike, na Mokroj gori kod Užica u Srbiji, ponovno se usmjerio na Bosnu. Jer kao i svaki vampir, osjeca da se još nije dovoljno bosanske krvi napio! Ovaj puta je na pomolu snimanje filma prema Andricevom romanu ¨Na Drini cuprija¨. Tim i drugim povodima, Kusturici se javio i jedan Sarajlija koji je izbjegao rat i nastanio se u Izraelu. Interesantno, poucno pismo.

Slijedece otvoreno pismo Kusturici nismo u stanju objaviti u Glansiku zbog duzine, pa ga objavljujemo na linku

http://republikabih.net/kafe/index.php?topic=1261.0

_____________________________________


7. Oslobodjnje likuje sto se cetnici izivljavaju na Ciri Blazevicu

http://www.oslobodjenje.ba/index.php?id=4129

Primjetimo kako autor iz Oslobodjenja, Jasmin Ligata, likuje sto Miroslavu Ciri Blazevicu (jos) nije potvrdjen opstanak na mjestu selektora reprezentacije BiH. Toliko se obradovao da je potpuno zaboravio da se to dogodilo (za sada) zbog nedostatka kvorume, nago to tumaci kao Cirin neuspjeh, jer se zamjerio Srbima?!

Ono sto je najinteresantnije je da novinar podrazumjeva da o ovome odlucuju delegati iz RS, a to NIJE TACNO. Ciro Blazevic je sada selektor, i da bi ga ovi iz RS smjenili moraju dobiti saglasnost Bosnjackih delegata, inace ostaje status qvo. Dakle, Srbi mogu smjeniti Blazevica jedino ako i Bosnjaci glasaju za smjenu Cire. Nazalost, to ce se vjerovatno dogoditi, jer svi Bosnjaci na bilo kojoj funkciji u Daytonskoj BiH su tu jer su cetnicki mentalni robovi ili cak agenti.

Sto se tice Cire, njemu svaka cast. On nije duzan da trpi sve ove uvrede, on je materijalno obezbjedjen, a moze naci i neki drugi posao kao od sale. Ciro ovo sve trpi i posipa se pepelom jer mu je stalo do reprezentacije Bosne i Hercegovine. Podsjetio me na nas iz Bosanskog Kongresa. Ni mi nemamo nikavog licnog interesa u ovome sto radimo. Samo se izlazemo podvalama cetnickih agenata, raznih ubacenih provokatora, te njihovih robova i posrbica, ali sve to trpimo, jer nam je stalo do Bosne i Hercegovine.

Sto se tice nekog pisma protiv Blazevica iz BH Fanatikosa, porucujemo Ciri da se ne osvrce na njega. Sve ankete navijaca, ukljucujuci i anketu na gornjem linku u Oslobodjenju, govore da dvije trecine navijaca Bosne i Hercegovine zele da Ciro ostane selektor. Cetnicki agenti medju Bosnjacima su veoma dobro organizovani i cim im neka Bosnjacka organizacija postane smetnja oni joj uvale svoga covjeka da je iskontorlisu. To se vjerovatno dogodilo i sada kada je neki provokator ili neko izmanipulisan od provokatora medju Fanatikosima napisao pismo portiv Cire, i time usmjerio vodu na cetnicki mlin razbijanja Reprezentacije. Predlazemo Fanatikosima da budu oprezniji ubuduce.

Dr. Muhamed Borogovac

__________________________________________


8. Balvan revolucija 1991. pocela po istom obrascu kao Drugi svjetski rat 1941.

(skracena verzija)

Samo tri dana poslije proglašenja NDH, kad u njoj još nije bilo tako rekuc nikakvih ustaških ili bilo kakvih drugih hrvatskih vojnih ili redarstvenih formacija, u Hrvatskom Blagaju na Kordunu, cetnika organizacija lokalnih Srba, sazvala je sastanak u osnovnoj školi u selu. Oko pola noci oni prolaze selom pjevajuci - "Ðurdjev danak, hajducki sastanak" i "Sprem’ te se ,sprem’ te cetnici". Došavši do kuce Hrvata, mlinara u cijem su mlinu do jucer mljeli žito, a njihova djeca su se igrala s mlinarovom desetgodišnjom kcerkom Slavicom, zaklali su mlinara i njegovu suprugu, a maloj Slavici su prerezali grkljan i bacili je u jarak pokraj mlina. Poslije toga cina “za odbranu Srpstva”, otišli su pjevajuci Sprem’te se sprem’te cetnici.

Sutradan, kad je u Zagreb stigla vijest o ovom zlocinu, došlo je nekoliko ljudi, u taksijima jer još nije bilo nikakvih vojnih vozila, da se na licu mjesta uvjere u autenticnost te vijesti. I, našli su zaklanog mlinara i njegovu suprugu, a kad su malu Slavicu izvukli iz jarka još je (za neko vrijeme) bila živa i mogla je identificirati pocinitelje toga gnusnoga zlocina.

U isto vrieme u Donjem Lapcu u Liki proglašena je Velika Srbija. U Srbu je osnovan “Štab narodne odbrane Velike Srbije”. Na Velebitu iznad Pocitelja izgradjen je cetnickio-komunisticki logor, gdje su se orile pjesme: “Ko to kaže, ko to laže Srbija je mala” i “Crven je istok i zapad, crven je sjever i jug”. Cetnicki vojvoda Mane Rokvic u Korenici najavljuje podpuno iztriebljenje hrvatskog naroda iz cijele Like. Hrvatska sela u okolici Mostara u Hercegovini poklana su i zapaljena u travnju 1941. U Bosni, pod pokroviteljstvom talijanskih fašista, cetnici poklaše i skoro podpuno iztriebiše pucanstvo Bratunca, Vlasenice, Srebrenice, Foce, Goražda, Zvornika, Višegrada i mnogih drugih naselja.

Z. R. D.


_____________________________________________


9. Slucaj Hartmann ponovo aktuelan

Na donjem linku se nalazi veoma dobar clanak Prof. Maje Kassa.

Primjetimo da je iz ovoga clanka jasno da je sve to sto je otkrila Florence Hartmann bilo javna tajna u Hagu, jer to je davno procurilo da je ICTI, tj. tribunal na kojem se sudi pojedincima za ratne zlocine, napravio nagodbu sa Srbijom i da je tom nagodbom onemogucio mnoge dokaze iz Srbije da se koriste na sudjenje za Genocid na drugom sudu u Hagu, na Svjetskom sudu pravde (ICJ), protiv drzave Srbije.

Dakle, to sto je pokrenula Harmannova je mogao bez ikakvih posljedica pokrenuti bilo Sosftic bilo Tihic. Znaci, to je pokrenula Hartmannova, mada je kao sluzbenica Tribunala bila duzna da cuva tajnu organizacija u kojoj je radila, te sada odgovara zbog toga, a nisu pokrenuli Tihic i Softic, mada oni ne bi imali nikakvih posljedica, jer nisu bili obavezni cuvati tu tajnu.

Naprotiv, oni su bili duzni to pokrenuti kao predstavnici ostecene strane BiH. Ovo je jos jedan, ko zna koji po redu, dokaz izdaje Tuzbe za genocid od strane Tihica i Softica.

http://republikabih.net/kafe/index.php?topic=1259.0

_____________________________________


10. "SARAJEVSKI RULET" I PITANJE: "PA IMA LI IKO DA VAMA VALJA?"

I poslije citanja ovaga Glasnika neki ce nas "dobronamjerno" pitati: "Pa ima li iko da vama valja?" Mi smo vise puta do sada odgovorili na to pitanje otprilike rijecima:

"Ima veoma mnogo patriota Bosne i Hercegovine, ali su oni sistematski uklanjani iz vlasti cim su se eksponirali kao BH patrioti, te su poslije negativne selekcije u vlastima ostali samo izdajnici o kojima mi pisemo."

Citam ovih dana odlicnu knjigu: "Sarajevski rulet" Muhameda Gafica, i u njoj nalazim bezbrojne dokaze upravo ovoga sto govorimo, da su u BH vlastima negativnom selekcijom odabrani samo izdajnici koji nas danas predstavljaju. Istina, autor knjige nigdje ne izvodi taj zakljucak, ali u knjizi se spominju mnoga imena heroja Bosne i Hercegovine, spasilaca Sarajeva, a kojih danas ni jednog nigdje nema na funkciji u BiH. Gdje su npr. danas Dragan Vikic, ili Kemo Ademovic ili Jusuf Pusina, ljudi koji su spasili policiju BiH i time spasili i Sarajevo i BiH u agresiji? Ne samo da su ti ljudi, kao organizatori policije BiH, tiho uklonjeni, nego su kasnije smjenjivani i novi kadrovi koji su se nasli na putu cetnickog projekta. Evo samo najnovija tri primjera "zaboravljenih" nekadasnjih policajaca: Mehmed Zilic, Tarik Sadovic i Drago Lukach. Ovaj put da ne govorimo o mnogobrojnim kadrovima iz Armije, kao i kadrovima iz takozvanih bosnjackih stranaka koji su svi redom uklonjeni da bi sva vlast ostala u rukama izdajnika. Da je "nasim" liderima stalo da sacuvaju BiH danas bi na najvisim funkcijama bili Bogic Bogicevic i Dragan Vikic i slicni.

Evo npr. trenutno je na meti Safet Halilovic. Vidjecemo da li ce Silajdzic dopustiti da Spiric smjani Halilovica.

U knjizi Sarajevski rulet, vec na samom pocetku, autor Muhamed Gafic prenosi sadrzaj jednog sastanka jedinice Specijalaca Republike BiH, kojoj je Gafic pripadao, a Dragan Vikic bio komandant. I tu on kaze da je Momciilo Mandic, dosao na taj sastanak i kazao da su politicari postigli dogovor da se jedinica specijalaca podijeli i da se podijele i "materijalno-tehnicka" sredstva izmedju srpskog dijela jedinice, na jednoj strani i muslimansko-hrvatskog dijela na drugoj. Muhamed Gafic i ostali specijalci se nisu ni osvrnuli na tu vijest. Kako je to moguce da im takva vijest o izdaji njihove jedinice od strane poilticara promakne nezapazeno? Pa zato sto normalan covjek podsvjesno odbija da povjeruje da je izdat od onoga kome vjeruje. Upravo ta epizoda najbolje pokazuje koliko je izdaja drzave slozena i podmukla stvar. Zato se svugdje na svijetu infiltrirani izdajnici strijeljaju za kaznu.

*************************

No comments: