Wednesday, December 16, 2009

#641 - Sretan nam Dan Republike BiH‏

REPUBLIKA BOSNA - HERCEGOVINA

27. novembar 2009.

ONLINE GLASNIK N. K. R. BiH - br. 641

SADRZAJ:

1. Sretan nam Dan Republike BiH, 25. novembar

2. Barack Obama cestitao Dan državnosti gradanima BiH

3. Gostovanje u emisiji "Odgovorite ljudima": Dušanki Majkic upuceno 150 prijetnji smrcu!

4. NAS PROBLEM NISU NI MILORAD DODIK NI DUSANKA MAJKIC

5. Mesic: Hrvatska je garant Daytona. Nema referenduma u RS jer su protjerali narod

6. BH PODRINJSKA NARODNA STRANKA O ANTIBOSANSKOM DJELOVANJU SULEJMANA TIHICA I GO SDA

7. BOSNJACKA KULTURNA REVOLUCIJA

8. KOMPLIKOVANI IZBORI CUVAJU IZDAJNIKE NA VLASTI

9. Džemaludin Latic: Otvoreno pismo dr. Harisu Silajdžicu

10. Ko s' djavolom tikve sadi, o glavu mu se razbijaju

11. SDA TERORIZAM PROTIV A-SDA

12. Riješeno je: Ciro ostaje, Zvjezdan se vraca u reprezentaciju!

13. Navijaci nacionalnog tima Bosne i Hercegovine na Fox News

14. NEMA POTREBE DA PLACATE ZA KNJIGU "RAT U BiH"

------------------------------------------------------------------------

Ovaj Glasnik ide na 33,676 ispravnih adresa. Za primanje Glasnika prijavite se na adresu: [mailto:Bosanski_kongres@hdmagazine.com]
If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.

-------------------------------------------------------------------------

1. Sretan nam Dan Republike BiH, 25. novembar


"Smrt fašizmu! Sloboda narodu!" Tim rijecima prije 66 godina, tacnije 25. novembra 1943. godine u Mrkonjic Gradu vijecnici Prvog zasjedanja Zemaljskog antifašistickog vijeca narodnog oslobodjenja BiH su poceli i završili zasjedanje na kojem su donijeli odluku o obnovi državnosti BiH, potvrdili njezine historijske granice, te je definisali kao jednu od šest ravnopravnih republika u sastavu tadašnje Jugoslavije.

Pripremila: Amra Kovac

Odluka je nakon cetiri dana potvrdjena i na Prvom zasjedanju AVNOJ-a u Jajcu. Nakon oslobodjenja 1945. godine, BiH je dobila grb i zastavu i za vrijeme socijalizma to su bili njeni simboli sve do 1992. godine.

ZAVNOBiH-om BiH je definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj ce svi narodi imati ista prava, unutar koje ce muslimani, Srbi, Hrvati i drugi, živjeti u slobodi i jednakosti. Dan državnosti BiH izglasalo je 247 vijecnika ZAVNOBiH-a svih bh. naroda.

Tog 25. novembra 1943. godine BiH je obnovila svoju državnost koju je izgubila 1463. godine padom pod upravu Osmanske carevine.

Treba istaci da je i u danima stvaranja države BiH na zasjedanju u Mrkonjic Gradu bilo drugacijih mišljenja odnosno prijedloga, da BiH bude autonomna pokrajina.

Naime, prema pisanju prof. dr Smaila Cekica, više clanova CK KPJ je predlagalo da BiH ima status autonomne pokrajine, a ne status ravnopravne federalne jedinice, pri tome se, prije svega, mislilo na "autonomiju uz Republiku Srbiju ili Hrvatsku".

Taj stav se temeljio iskljucivo na nacionalnom principu: „koliko nacija – toliko federalnih jedinica'. U prvom nacrtu Odluke, koju je predložio M. Ðilas, zasnovanom na sovjetskom modelu pet nacionalnih republika za pet jugoslovenskih naroda (Srbi, Hrvati, Slovenci, Makedonci i Crnogorci), bilo je predvidjeno pet federalnih jedinica, pri cemu se za BiH predvidjao status autonomne pokrajine, što je u suštini znacilo nepriznavanje jednog naroda, tj. Muslimana.

Pokrajinski komitet KPJ za BiH je jednoglasno i odlucno zastupao stav da BiH može imati samo status ravnopravne federalne jedinice u federativnoj Jugoslaviji, a prikljucenje BiH federalnoj jedinici Srbiji ili Hrvatskoj nije moglo doci u obzir kao konacno rješenje.

I, uoci zasjedanja ZAVNOBiH-a i dalje su vodjeni s iscrpni i dugi razgovori oko buduceg državnog statusa BiH izmedju predstavnika Pokrajinskog komiteta KPJ za BiH Rodoljuba Colakovica i Avde Hume, sa Milovanom Ðilasom, Sretenom Žujovicem i Mošom Pijade, clanovima CK KPJ.

Colakovic i Humo su na kraju otišli kod Josipa Broza Tita i iznijeli mu problem, te predložili da BiH postane šesta ravnopravna federalna jedinica.

Tito je “presudio” – prihvatio je koncepciju PK KPJ o BiH kao ravnopravnoj federalnoj jedinici, i rekao: “BiH mora biti ravnopravna republika najmanje onoliko koliko su to Srbija i Hrvatska. I drugo, Muslimani moraju biti apsolutno ravnopravan narod, u mjeri koliko su to Srbi i Hrvati u BiH”.

...

Tito se, u pogledu državno-pravnog statusa BiH, za razliku od "nekih rukovodecih drugova", nikada nije dvoumio. To je potvrdio i prilikom posjete BiH u novembru 1979., kada je pored ostalog rekao:

"BiH ne može pripadati ni ovom ni onom, vec narodima koji je od davnina nastanjuju. Uostalom, to njima nije niko poklonio, vec su to sami izborili u narodnooslobodilackoj borbi u kojoj su masovno ucestvovali. Bilo je to jedino moguce i srecno rješenje, ne samo za narode BiH, vec i za našu zajednicu u cjelini”.

(Sarajevo-x.com)

KOMENTAR: U ovom kratkom clanku su ispravno spomenute osnovne cinjenice politicke borbe za nastanak Republike BiH. Kljucni neprijatelji BiH, koji su se svim politickim sredstvima suprotstavljali cak i Titu zbog BiH, su bili Mosa Pijade, Milovan Djilas i Sreten Zujovic. Medjutim, Tito je ipak obnovio drzavu Bosnu i Hercegovinu, kao ravnopravnu Srbiji i Hrvatskoj. Tu je kljucnu ulogu odigrala cinjenica da su sami predstavnici naroda BiH, "PK KP BiH", to trazili od Tita. Da nije bilo tog zahtjeva iz BiH, jos onda bi smo zavrsili u Velikoj Srbiji, jer niko nam ne bi mogao dati Republiku koju ni ne trazimo.

Tito je kasnije priznao etnicku zasebnost Bosnjaka, cim su to nasi predstavnici (Bijedic, Pozderac, Purivatra, Hadzijahic i ostali) prvi put zatrazili tokom sezdesetih godina. Do tada to Bosnjaci nisu ni trazili, te nismo mogli ni dobiti. Istina, opozicija Srba priznanju etnicke zasebnosti Bosnjaka je tada bila toliko snazna da nije bilo moguce da budemo priznati sa nasim narodnim imenom Bosnjaci, ali je i ime Musliman odigralo ulogu - zaustavilo je ubrzanu asimiliaciju Bosnjaka u "Jugoslovene" tj. u Srbe. Ovi sto su sada na vlasti u BiH (Izetbegovici, Silajdzic, Tihic, Lagumdjija, Ceric itd.) su upravo potomci muslimana asimilirani u "Jugoslovene", tacnije u Srbe, tj. oni su "posrbice", kako ih neki zovu.

Konstituisanje Republike BiH i priznaje etnicke zasebnosti Bosnjaka su jedini razlozi sto su Seselj, Alija Izetbegovic, Vuk Draskovic, Srpska akademija, Lagumdzija i ostali cetnici toliko mrzili Tita i sirili tu mrznju medju muslimanima kroz cetnicku agenturu zvanu Islamska Zajednica BiH. Alijini "veliki muslimani" sire mrznju protiv Tita toboze jer "nije dao da se ide u dzamiju", a to je cista laz. Bas je Tito omogucio da se ide u dzamiju jer je porazio Staljiniste. Da nije bilo Tita imali bi nekog malog Staljina, nekog Jugoslovenskog Enver Hodzu koji bi nas sve pretvorio u ateiste i Jugoslovene. Takav je tada bio odnos snaga u Jugoslaviji, i Tito je bio spas za sve manjine.

Dr. Muhamed Borogovac

_________________________________________________


2. Barack Obama cestitao Dan državnosti gradjanima BiH

Predsjednik SAD-a, Barack Obama uputio je, u ime americkog naroda, cestitku gradanima BiH povodom 25. novembra, Dana državnosti.

Reuters: "Naša nacija stoji uz BiH dok ona nastavlja svoje putovanje od ratne prošlosti ka mirnoj i stabilnoj buducnosti. Posebno cestitam onim ljudima u Americi cije porijeklo seže u BiH", naveo je Obama u svojoj cestitki.


KOMENTAR: Primjetimo da Obama nije cestitao dan Daytona. Medjutim, nemojmo imati nikakvu iluziju da za to nece biti opomenut i od Dodika i od "Bosnjaka", Tihica ili Silajdzica, te ce slijedece godine, u skladu sa sloznim zeljama bh. politicara, cestitati dan Daytona, dan kada je sahranjena Republika BiH.

Istina Republika BiH bi se lako mogla obnoviti, kao i na ZAVNOBiH-u 1943. da Bosnjake predstavlja neki Avdo Humo koji bi trazio obnovu Republike BiH i ne bi priznavao nelegalnu daytonsku tvorevinu RS. Nazalost, Bosnu i Hercegovinu danas predstavljaju cetnicki agenti Tihic i slicni.

__________________________________________________


3. Gostovanje u emisiji "Odgovorite ljudima": Dušanki Majkic upuceno 150 prijetnji smrcu!

26. 11. 2009.

24SI - Prvi zamjenik predsjedavajuceg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkic dobila je, putem telefona, oko 150 prijetnji smrcu, tokom gostovanja u emisiji "Odgovorite ljudima" Ferderalne televizije.

Majkiceva je Srni potvrdila da joj je u ovoj medijskoj kuci saopšteno da je od 200 poziva, koliko je tokom emisije njoj upuceno, bilo 150 prijetnji smrcu.

Ona je navela da je FTV na osnovu brojnih prijetnji pozvala specijalnu jedinicu Federalne policije, koja je ispratila do entitetske granice.

Tema emisije je bila obilježavanje 25. novembra, koji se u Federaciji BiH obilježava kao dan državnosti BiH.

"Nema argumenata za toliki bijes. Zastupam interese svog naroda i to je moja obaveza. Rijetko se odazivam pozivima da gostujem u FBiH, ali ova emisija je dosta gledana i htjela sam da kažem naš stav i porucim da nije korektno da samo jedna strana svojata i odreduje praznike. To mije je išlo na živce", kazala je Majkiceva.

Majkiceva je istakla da Bošnjaci svojim ponašanjem porucuju da samo oni imaju pravo da odlucuju, pri cemu iskljucuju Srbe i Hrvate.

"Za njih samo postoji njihova hiljadugodišnja BiH, cija je godišnjica kada su oni to odredili, a to je 25. novembar", navela je Majkiceva.

Ona je zakljucila da BiH ne može opstati samo na jednoj istini i da svi treba da zajedno sjedu i dogovore se.

(srna)

________________________________________


4. NAS PROBLEM NISU NI MILORAD DODIK NI DUSANKA MAJKIC


Nas problem nije Dusanka Majkic, niti Dodik, niti Karadzic, niti Amerikanci, niti Evropljani itd.

Sta je mogao Kardzic, da se Alija nije sa njim dogovarao i potpisivao. Ko bi potpisaO Dayton, da li mozda Clinton, da nije bilo Alije?! Sta moze Majkicka bez Tihica i Silajdzica? Moze li ona u ima Bosnjaka poptisati Butmirski sporazum?!

Kada Bosnjaci shvate da oni odlucjuju o svojoj sudbini i da su jedino njihovi predstavnici odgovorni za sve sto im se desava, onda se mogu smatrati narodom koji je izasao iz feudalne, kmetovske pameti i usao u 21 vijek, stekao pamet slobodnih ljudi koji se ne boje nikog, pogotovo kada su u pravu i kada traze pravdu.

Vidite kako na kraju clanka Dusanka Majkic kritikuje narod koji zeli jedinstvenu BiH i daje podrsku nasim izdajnicima podrzavajuci pregovore, jer pregovori su mehanizam koji vec 20 godina koriste nasi izdajnici, mehanizam kojim su nas doveli do gotovog nestanka drzave BiH.

M. B.
_________________________________________________


5. Mesic: Hrvatska je garant Daytona. Nema referenduma u RS jer su protjerali narod

Intervju za "Dnevni Avaz"

Vidite li danas igraca nalik njemu (Milosevicu) u BiH?

- Sada imate novog igraca, koji ne ide u ratnu avanturu, ne ide topovima, tenkovima, pokoljima... On ide na iscrpljivanje svijeta i partnera s racunicom da ce jednog dana to svima dosaditi, pa ce mu se dati da ide u nekakav referendum i radi šta hoce.

Govorite o premijeru RS i lideru SNSD-a Miloradu Dodiku...

- Da. On kaže da ne priznaje BiH, da ona nije konstanta nego je konstanta tvorevina nastala u vrijeme brutalnog etnickog cišcenja?! Ta politika mora se eliminirati.

Sigurno ce i nakon ovih Vaših izjava, iako ga samo citirate, Dodik burno reagirati i ponovo Vas napasti u medijima da se miješate u unutrašnje stvari BiH...

- Ne znam što bi, on sam kaže da ne priznaje BiH, da Sarajevo nije glavni grad... No, nemojte misliti da ce zbog te politike propasti BiH, ona ce opstati, samo što ce zbog toga zastati na putu za EU i kasnije ostvariti strateške ciljeve. Hrvatska je garant Dejtona i zato traži da on bude ispunjen do kraja, a to znaci i vratiti prognane. Jer, na prostoru današnje RS bilo je 48 posto Bošnjaka i Hrvata, danas ih je osam posto...

Brutalne laži

Na svecanosti povodom godišnjice proglašenja "Herceg-Bosne", lider HDZBiH Dragan Covic pozvao je Hrvate da se okupe oko zahtjeva za formiranje hrvatske federalne jedinice s Mostarom kao glavnim gradom. Kako Vi gledate na taj zahtjev?

- To bi bilo uništenje hrvatskog naroda u BiH, a na to nikakav Covic niti bilo ko drugi nema pravo. Time bi Hrvati bili svedeni na mali prostor s kojeg bi se brzo razbježali na sve strane svijeta. Hrvati bi tako postali samo povijesna cinjenica u BiH.

Svako ko kaže da bi "Herceg-Bosna" ili RS ucvrstile BiH, taj brutalno laže ili ništa ne razumije.

Državna imovina mora ostati državi

- Hrvatska je bila najveci participant u fondu za razvoj nedovoljno razvijenih republika i pokrajine Kosovo. Državna imovina u BiH stvarana je trudom i mukom gradjana BiH, ali i ovog fonda u koji je Hrvatska najviše ulagala. To su sredstva naših gradjana, mi ih nismo davali za neki entitet, vec za državu BiH i to je državna imovina BiH, a ne entiteta, kantona... i tako treba i ostati.

__________________________________________


6. BH PODRINJSKA NARODNA STRANKA O ANTIBOSANSKOM DJELOVANJU SULEJMANA TIHICA I GO SDA

SAOPSTENJE ZA JAVNOST

Sarajevo, 25. novembar 2009.

Bosanskohercegovacka podrinjska narodna stranka (BPNS) upozorava da je godinama primjenjivani metod pregovora o ustroju Bosne i Hercegovine, po državu nepovoljan, pa i poguban - a sada je i to spušteno na tako niske grane, da je kvaliteta ponudjenih rješenja iz ¨Butmirskog paketa¨ srozana cak i ispod nivoa nepovoljnog, oktroiranog ustava iz Dejtona. Taj sunovrat je posljedica razmišljanja, ambicija i pouzdanja predlagaca, da medju Bošnjacima postoje osobe i stranke, koje ce do kraja ici u susret svim zahtjevima dejtonske tvorevine Republike srpske. To se najprije odnosi na razorno antibosansko djelovanje Sulejmana Tihica i njegovog GO SDA.

Stoga BPNS poziva sve državi odane ljude i organizacije, da nam se pridruže u ovom apelu glasacima i clanovima SDA, da se suprotstave svojem predsjedniku Sulejmanu Tihicu - jer on i njegov GO SDA, daju poticaj i viziju uspjeha svim neprijateljima države Bosne i Hercegovine!

Npr., u Butmiru su jedino u obzir uzimani zahtjevi SNSD, koja je diktirala da se u Dejtonski ustav uknjiži i podjela nadležnosti države i entiteta na takav nacin, da se onemoguce bilo kakvi buduci integrativni procesi. Prema tim zahtjevima dejtonske tvorevine Republike srpske, kojoj su Sulejman Tihic i njegov GO SDA potpuno na usluzi, svaki integrativni proces u korist države Bosne i Hercegovine, postao bi protuustavna aktivnost (kažnjivo djelo), što (za!)sada, ipak nije slucaj.


BPNS PRESS

_____________________________________________


7. BOSNJACKA KULTURNA REVOLUCIJA

U Engleskom jeziku rijec "kultura" ima mnogo sire znacenje nego u Bosanskom. U Engleskom se pod kulturom jednog naroda ne misli samo na kulturu ishrane, oblacenja, stanovanja, ponasanje itd, nego je tom rijeci obuhvacen ukupan sistem vrijednosti jednog naroda, ukljucujuci i odnos prema vlastitoj domovini, tj. patriotizam.

Marksisti nisu imali problema da uvedu izucavanje genetske evolucije u skole, Darvinizam, kao naucni pogled na svijet, sto je sasvim u redu, ali su sakrili od nas da je postojala i kulturna evolucija naroda, razlicita za pojedine narode. Umjesto toga, mi smo ucili da su svi narodi jednaki, osim u ekonomskom razvoju. A naucna istina je sasvim drukcija: Onoga trenutka kada je covjek bio u stanju da kreira "vanjsku memoriju", tj. da svoje steceno znanje sacuva izvan svoga mozga, tada je pocela kulturna evolucija. Znaci, osnovni mehanizam kulturne evolucije je bio prenosenje znanja na slijedecu generaciju, tako da znanje nije umiralo sa pojedincem. Narodi koji imaju sporu kulturnu evoluciju i zato zaostaju za okolnim narodima osudjeni su na nestanak. Prva zrtva kulturne evolucije je Neandertalski pracovjek, prastanovnik Evrope, koji je nestao sa lica zemlje prije 30-70 hiljada godina u sudaru sa Homo sapiensom, kada je Homo sapiens iz Afrike imigrirao u Evropu, gdje je zatekao Neandertalce, ciji su preci citavih 400,000 godina prije toga doselili u Evropu. Interesantno da je Neandertalac imao bolju motoriku, bio snazniji i imao veci mozak od Homo sapiensa, ali je taj mozak imao manu sto nije steceno znanje pojedinaca efikasno prenoseno na drugu jedinku, pa i na slijedecu generaciju, nego je znanje umiralo sa pojedincem. Zato je svaka generacija Neandertalaca proizvodila isto oruzje, a to je bilo tesko kameno koplje, dok je svaka generacija Homo sapiensa usavrsavala prethodno oruzje, proizvodili sve laksa i sve ostrija koplja, sa vrhom od ostrih kostiju, koja su imala veci domet i bila efikasnija oruzja i u lovu i u ratu. Mala lagana koplja su omogucila izum luka i strijele itd.

Ova prica o nesretnoj sudbini Nenadertalaca me podsjetila na nas Bosnjake. Tacno je da je danas drugo vrijeme, ali borba za opstanak se i danas vodi, a mi Bosnjaci tradicionalno ne prenosimo nasa politicka znanja na nasu djecu. Sirenje patriotizma nije u nasoj kulturi. To je jedini razlog sto nam se ponavljaju genocidi iz generacije u generaciju. Umjesto da iz generacije u generaciju usavrsavamo nasu odbranu, pripremamo nasu djecu da se odbrane, mi uvijek iznova bivamo iznenadjeni i ponovo bivamo potisnuti sa velikih podrucja naseg zivotnog prostora.

Mi Bosnjaci smo bili izlozeni desetini genocida, a svaki smo zaboravili vec u prvoj generaciji i svaka generacija biva iznenadjena novim genocidom i pocinje da uci od pocetka. Ni poslije ovoga genocida nista se nije promjenilo. Nazalost poslije ovog genocida smo svedeni na veoma male nepovezane teritorije koje ne obazbjedjuju opstanak naroda. Jedina nada da opstanemo je da spasimo drzavu BiH, jer tada te "bosnjacke" teritorije ostaju povezane u okviru jedne drzave. A drzavu necemo spasiti popustenjem onima koji je razbijaju nego suprotstavljanjem po svaku cijenu, jer goli opstanak je u pitanju.

Nedostatak bosnjacke "kulturne evolucije" kroz vijekove je ucinio da mi nemamo razvijen centar za patriotizam, pa ne mozemo nikako shvatiti ono sto je jasno svakom pripadniku nekog drzavotvornog naroda, tj. naroda na visokom nivou kulturne evolucije. I nije tu samo rijec o patriotizmu. Savremeni covjek je slobodan, jer razumije kako svijet funkcionise i nije ga strah nikoga kada se bori za pravdu. Primitivan covjek se u svom neznanju boji i groma i mraka i prikaza. Istina Bosnjak je donekle napredovao, sada se ne bojimo groma, mraka i prikaza. Sada imamo neki neobjasnjivi strah od uzimanja nase sudbine u nase ruke, strah da se kome ne zamjerimo ako zatrazimo ravnopravnost, ili ako hodamo uspravno i ne gmizemo pred svakom protuhom iz svijeta.

Kada je politika u pitanju, mi Bosnjaci smo jos uvijek na feudalnom mentalnom nivou kmetova koji su programirani da slusaju neke "vazne ljude", bilo da su to domaci cetnici, bilo da su lokalni vlastodrsci, bilo da su gospoda iz Evrope i svijeta. Mi u ovim Glasnicima nastojimo osloboditi taj skuceni feudalni mozak i pretvoriti ga u mozak slobodnog covjeka koji se ne plasi nikoga kada govori istinu i kada je u pravu. Taj skok iz mentalnog feudalizma u duhovnu slobodu savremenog covjeka 21. vijeka bi bio prava kulturna revolucija. To je jedini put u Evropu koji ima smisla. Sta cemo u Evropi kao neslobodni ljudi, koji se mire da im na pola teritorije stoji genocidna tvorevina, skuceni svojim feudalnim mozgom, prepadnuti od svake bjelosvjetske protuhe?!

__________________________________________


8. KOMPLIKOVANI IZBORI CUVAJU IZDAJNIKE NA VLASTI

Htio bih skrenuti paznju na jednu stvar, na koju vi vise neko ja kao pojedinac mozete utjecati.

S obzirom da nam se blize izbori, obratite paznju na glasacke listove koji se daju strankama. Veoma su nejasni i komplikovani, mislim kao nigdje na svijetu, a znamo dobro da je u ovoj zemlji 30% stanovnistva nepismeno totalno, a velika vecina jedva pismena, nije onda ni cudo sto pobjedjuju ovijek isti. Naime, u zbunjenosti vecina ljudi da ne bi pogrjesila zaokruzi ono sto je sigurna, a to su oni najpoznatiji sa najduzom i najvecom reklamom.

To je moje licno misljenje i konstatacija, ali nema sumnje da nam je potrebno jednostavno glasanje kao na primjer u Afganistanu gdje su politicari postavljen sa slikom i pored njih ime i stranka, sigurno da mi nismo puno pismenija nacija niti narod od Afganistanaca, cast pojedincima.

Ocito ljudi koji vladaju i oni koji pripremaju izbore ili nisu svjesni realnog stanja u ovoj zemlji ili imaju necasne namjere.

S postovanjem vas pozdravljam do sljedeceg javljanja.

Malik M.

___________________________________________


9. Džemaludin Latic: Otvoreno pismo dr. Harisu Silajdžicu

Poštovani gosp. Silajdžicu,

U danima dok se citava naša nacija bavi slatkim fudbalskim mukama, dok se ljudi spremaju za zimu, izlaze na vecernje šetnje, piju salep i cajeve, devetnaestero naše bosanske djece sa svojim bolesnim majkama, gladna, u hladnim prostorijama, strepe za svoje oceve nad kojima država, na cijem se celu nalazite ispred bošnjackog i muslimanskog naroda, vrši strašnu torturu, zbog cega me, kao nekadašnjeg robijaša, politickog osudjenika, mori savjest i zbog cega Vam pišem ovo otvoreno pismo. Rijec je o Imadu el-Husinu, poznatijem kao Ebu Hamza, i još cetverici državljana Bosne i Hercegovine stranog, arapskog i muslimanskog porijekla (Omaru Frendiju, ocu dvoje djece, Ammaru el-Hanchiju, ocu dvoje djece, Abdullaha Baavrau, ocu troje djece i Fadhilu el-Hamdaniju, ocu petero djece) koje je naša vlast prije više od godinu dana smjestila u "Imigracioni centar" u Istocnom Sarajevu, u ulicu Draže Mihajlovica bb, zabranjujuci i njima i njihovim porodicama da ih se naziva zatvorenicima. A oni nisu ništa drugo do zatvorenici, i to politicki zatvorenici, i naša braca po vjeri, i to mi daje za pravo da Vam, kao politickom predstavniku bh muslimana, pišem i da Vas pozovem da ucinite sve što je u Vašoj moci da se ti nedužni ljudi odmah oslobode!

"Operativna saznanja bezbjedonosnih službi" (?!)

Oni vec više od mjesec dana štrajkuju gladju, žive od šake hurmi i vode, jedu samo hranu koju im donesu njihove tužne i ponižene porodice, a Ebu Hamza je doveden do ruba fizickog uništenja. Upravo je istekla godina dana od njihova pritvaranja, i za to vrijeme vlast nije iznašla nijedan dokaz protiv njih i nijedan opravdan razlog zašto ih drži u tome tamo mucilištu. Preda mnom su cetiri velika toma njihove korespondencije s našim licemjernim, šovinistickim, antimuslimanskim vlastima, sa Sudom u Strazburu, s domacom i inozemnom javnošcu, i ja cu Vas, gosp. Predsjednice, ukratko, na primjeru Ebu Hamze, upoznati s pravnom suštinom ovog državnog terora:

Imad el-Husin je u Jugoslaviju došao 1983. god. kako bi studirao medicinske nauke, a godine 1992. ušao je u našu zemlju i postao dobrovoljac naše armije. Oženio se hudovicom šehida Hamida Softica, imama, ucenika Gazi Husrev-begove medrese, koga su agresorske velikosrpske snage svirepo ubile u Omarskoj. Uz troje rahm. Hamidove djece, koje je preuzeo i koje je sve ovo vrijeme prije hapšenja pazio kao da su njegova rodjena, s istom ženom je stekao još troje djece. Državljanstvo naše zemlje dobio je 1994. god., a 2001. Federacija Bosne i Hercegovine mu ga prvi put oduzima kada je zatražio novi pasoš. Godine 2006. Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine uvažava Ebu Hamzinu žalbu i potvrdjuje njegove navode o stecenom državljanstvu, a 2007. god. država Bosna i Hercegovina mu po drugi put oduzima državljanstvo bez prava na žalbu. Uhapšen je 6. 10. 2008. god. i na prijevaru, bez prisustva advokata, stavljen u Imigracioni centar u Lukavici, a na osnovu Rješenja Službe za poslove sa strancima. Ustavni sud je krajem marta ove godine usvojio njegovu apelaciju i sada je njegov predmet ponovo vracen na preispitivanje kod Državnog suda.

U Rješenju o stavljanju pod nadzor Službe za poslove sa strancima, koju predstavlja direktor Dragan Mektic (br. UP-1/19.4.1-07.3-12-1/08), izdatom 6. 10. 2008., stoji da se Imad el-Husin "stavlja pod nadzor" do 5. 11. 2009. "u cilju sprjecavanja slobodnog i neogranicenog kretanja, prijetnje javnom poretku, javnom redu i miru ili sigurnosti BiH" "na osnovu operativnih saznanja bezbjedonosnih službi", i odbija mu se bilo kakvo pravo na žalbu.

Poruka ovog i slicnih hapšenja: Bosna je puna "islamskih terorista"

Gosp. Silajdžicu,

kakva su to "operativna saznanja bezbjedonosnih službi na osnovu kojih se ovi ljudi drže u "Imigracionom centru"? Kakvi su to "tajni dokazi" na osnovu kojih se muslimani u Bosni i Hercegovini mogu poslati na nezvanicnu a stvarnu robiju, a njihove porodice na dugo i neizvjesno stradanje? U kakvoj to mi državi živimo, kakvu to mi državu gradimo?! Zašto gosp. Mektic ili Ministarstvo sigurnosti ne pokažu te svoje dokaze?

Gosp. Silajdžicu,

zar se na ovakav nacin, na osnovu "tajnih dokaza", ne može uhapsiti svaki gradjanin ove zemlje, svaki covjek na Planeti? Zar prije petnaest - dvadeset dana magazin Global nije objavio sheme po kojima su svi važniji politicki i vjerski predstavnici Bošnjaka, cak i Vi koji nas predstavljate u najvišem tijelu Države, na osnovu "tajnih dokaza", oznaceni kao eksponenti tzv. "islamskog terorizma"?! Zar, slijedom tih shema, u ovoj zemlji svaki musliman nije stigmatiziran kao "islamski terorist", a narod kome obojica pripadamo, stvarna žrtva agresije, genocida i državnog terorizma, u zapadnjackim centrima moci predstavljen kao opasni kolektiv kome se ne smije dopustiti da uživa blagodati zapadnoevropske i americke demokracije?! Zar i hapšenje i držanje u Imigracionom centru ovih muslimana arapskog porijekla nije još jedan u nizu pokušaja da se Zapadu poruci kako je naša zemlja puna terorista?!

Gosp. Silajdžicu,

ja Vam pišem iskreno vjerujuci u Vašu politicku principijelnost, znajuci za Vaš moralni integritet i odlucnost, svjestan težine i delikatnosti pozicije na kojoj se nalazite. Ispravite ovu tešku nepravdu nad nedužnim ljudskim bicima, operite ovu ljagu s ove zemlje i s ovog naroda, olakšajte našoj muslimanskoj i patriotskoj savjesti! Upravo ste se vratili s konferencije Organizacije islamskih zemalja održane u Istanbulu na kojoj je istaknuta kljucna uloga ovog tijela u spašavanju Bosne i Hercegovine i bošnjackog naroda u vrijeme posljednje agresije i genocida! Ja znam da ste svjesni toga koliko je i naša država i naš narod izgubio na kredibilitetu u tome svijetu upravo zbog pogrešne i servilne politike onih koji su nas, prije Vašeg dolaska u Predsjedništvo, predstavljali u svijetu. To je bio cilj nezvanicnih a poznatih centara moci na Zapadu: da nam destruiraju moralni kapital koga smo i mi i Armija Republike Bosne i Hercegovine stekli u najtežim ratnim prilikama, pogotovo u islamskom svijetu, kod muslimanskih naroda i vlada, i da nas odvoje od toga svijeta. Nelegalno hapšenje "alžirske grupe" i njezino odvodjenje u Gvantanamo, montirani "slucaj Pogorelica", slanje bh vojnika u Irak, prodaja oružja Izraelu, slucaj generala Bahte... - sve su to nelegalne akcije ove države koje su bošnjacki "predstavnici" opravdavali za gram vlasti, a koje su od nas, bosanskih muslimana - iako naš napaceni i plemeniti narod nema nikakve veze s tim - ucinile moralne krpe u svijetu ciji smo dio, ali i na demokratskom Zapadu. "Odluka o mom protjerivanju je politicka", kaže Ebu Hamza u intervjuu za Dnevni list, 26.1.2006., "ide naruku i nekim krugovima u Hrvatskoj i Srbiji, ali i Bošnjacima. Tu prvenstveno mislim na Sulejmana Tihica i Mirsada Kebu."

Musliman muslimanu ne smije priteci upomoc

Gosp. Predsjednice, sada ste Vi na potezu: ne bih volio da bh i arapski muslimani misle o Vama kao o spomenutim bošnjackim "predstavnicima", jer Vi niste takva vrsta politicara.

Ebu Hamza je kriv zato što je bio pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine! Ebu Hamzu, kao i svakog znacajnijeg muslimana iz arapskog svijeta koji je, kao vojnik naše armije ili kao humanitarni radnik, pomagao našem narodu i državi, najprije su lincovali "nezavisni" neokomunisticki mediji, a hapsili ih, progonili ili držali na teškoj robiji tužioci, sudije ili funkcioneri istog ili slicnog antimuslimanskog naboja! Ako su krivi zatocenici o kojima pišem, onda, na isti nacin, mogu biti krivi svi pripadnici Armije! Da je Ebu Hamza, ili bilo koji Arap koji štrajkuje gladju u Ulici Draže Mihajlovica, pocinio bilo kakav zlocin - zar o tome ne bi brujila sva domaca i evropska javnost?! Šta je glavni razlog njihovog hapšenja, u cemu se sastoji njihova "krivica"? Ja cu Vam reci: Njihova "krivica" je u tome što se u Bosni i Hercegovini, u njezinim najtežim godinama, dogodila istinska medjumuslimanska solidarnost, što su muslimani Bosne i Hercegovine - taj jedan od najnesretnijih naroda modernog svijeta - pokrenuli najiskrenije osjecaje medjumuslimanskog internacionalnog bratstva! Šta se želi postici ovim hapšenjem i torturom? Hoce se kazniti svako ko i pomisli da, u buducnosti, pritekne upomoc bh. muslimanima! Zašto su dobrovoljci arapskog porijekla došli u Armiju Republike Bosne i Hercegovine 1993. god.? Bošnjacke intelektualne prostitutke, self-hatred individue, mahom s Fakulteta politickih nauka u Sarajevu, toga centra antimuslimanskih ideologija, i novinari "bezbjedonosnih službi" koji prave atmosferu i pripremaju javnost pred svako hapšenje muslimana koji su radili na spašavanju bh. muslimana, u svojim "studijama" isticu da su arapski dobrovoljci u našu zemlju stizali sa ciljem "da promijene multietnicku strukturu bh. društva"! Gosp. Silajdžicu, to nije ništa drugo do jedan od brojnih slucajeva opasne zamjene teza iz arsenala Miloševiceve mašinerije za proizvodnju laži! Za dolazak arapskih dobrovoljaca u našu zemlju "kriv" je CNN - koji je svjetsku javnost korektno obavještavao o strašnim zlocinima i patnjama kroz koje je prošao naš narod tokom perioda 1992-1995. godine, a prije CNN-a taj su dolazak skrivile one evropske sile koje su nam držale embargo na uvoz odbrambenog oružja! Naravno, ja ovdje govorim o vecini tih dobrovoljaca, koje su nosili plemeniti motivi (preko stotinu njih pali su kao šehidi prilikom spašavanja naše nejaci), a ne o placenicima i onima koji i jesu došli da, po necijem nalogu, pocine ratne zlocine u našoj zemlji!

Šta bi ucinio naš Profesor, hafiz Silajdžic

Na kraju, dok gledam u dugu hladnu noc iznad ovog svirepoga grada u kome se muslimani hapse bez suda i zakona, kako se cefne kojoj vlasti, ima tome bar stotinu i trideset godina, ne mogu da Vas ne podsjetim na Vašeg oca, hafiza Kjamila Silajdžica, postavljajuci Vam jednostavno, u ovom slucaju - sasvim ocekivano pitanje: Šta bi on ucinio da je na Vašem mjestu? On je predavao rahmetli Hamidu Softicu (tome crnom djecaku lijepom kao slika, koga ne mogu zamisliti bez njegova osmijeha na licu, s kojim sam igrao fudbal). Vaš je rahmetli otac, koga smo zvali "djackom majkom", pomogao svakom uceniku Medrese koji bi ga zamolio za pomoc, a pomagao je i onima za koje bi samo nacuo da su u nevolji. Molim Vas - ne, ne molim, nego zahtijevam od Vas, kao gradjanin ove države i kao musliman, da ucinite isto ono što bi ucinio Vaš i svaki naš otac: Natjerajte vlast na cijem vrhu stojite da poštuje zakone ove zemlje i konvencije EU i Ujedinjenih naroda, a ne da ih krši! Siguran da pišem i govorim kao glas dva miliona muslimana i iskrenih patriota ove zemlje, tražim od Vas licno da hitno izbavite borce naše armije, našu bracu i njihove porodice, iz ovog strašnog ropstva i poniženja!

Uz mahsuz selam, Džemaludin Latic

-----

10. Ko s' djavolom tikve sadi, o glavu mu se razbijaju

Ovaj državni ustroj, u kojemu je ovo moguce, upravo je rezultat kolaboracije SDA, ukljucujuci i Latica, sa agresorskim projektima, sa neprijateljima "komunisticke Republike BiH", kako su je oni zvali. Da, radi se o istoj onoj SDA koju je i Džemaludin Latic osnovao, da bi se jednog dana kasno poceo buditi, da vidi šta je nama, a i muslimanima ta SDA priredila, i u cemu SDA itekako i dalje ucestvuje, kao i Haris Silajdžic.

Naglasimo da se Džemaludin Latic obracanjem Harisu Silajdžicu, usmjerio na ispravnu adresu. Nažalost, na toj adresi odgovora i pomoci nece dobiti, kao što ga sa te adrese vec 20 godina nema za gradjane BiH. Ali je ipak, barem na nivou moralnog, formalnog i simbolicnog gesta, adresiranje pisma na Harisa Silajdžica, ispravno. Posebno kada se pismom obraca Džemaludin Latic. Jer, sa istom su strankom 1990. godine i Latic i Silajdžic krenuli, i do ovih su rezultata doveli; pa neka se i to obznani.

O Laticevim argumentima po pitanju situacije sa zatvorenim ljudima, može se kazati da su ispravni – uz napomenu da je u vrijeme kada je Džemaludin bio ¨prvi do Alije¨, njegov Alija (u Dejtonu 1995) dogovorio da ce svi inozemni borci biti primorani da napuste BiH u roku od 6 mjeseci.

Dzemaludin Latic i mnogi drugi iskreni bh. muslimani kao on su bili samo "foot soldiers" ("pesadija") cetnickog projekta. Oni su lutke ne koncu cetnickih agenata jer su totalne analfabete za politiku. Njih su protagonisti projekta velike Srbije, Izetbegovic i Silajdzic vrtili oko malog prsta i koristili za cetnicke ciljeve da Republici BiH nabijaju "fundamentalisticki" imidz. Latici se nikada nisu nista bitno pitali u Alijinoj vlasti. Oni su sluzili samo za izlog, da muslimani Sarajeva misle da je Alijina vlast ujedno i njihova vlast, ali i da svijet bude obmanut da je Karadzic u pravu, da se u Bosni pravi "muslimanska drzava", dok se u stvari pravila ova zlocinacka drzava u kojoj se najgrublje progone ljudi bas zato jer su Muslimani. Latici i njegova sorta su jedna galerija budala koji su manipulisani da rade protiv sebe, i kada su jednom shvatili da se nista sustinski ne pitaju, bili su odstranjeni jednako nemilosrdno kao i mnogobrojni patrioti Republike BiH koji su zasmetali izvodjacima cetnickog projekta, liderima SDA i SBiH.

S. R. i M. B.

__________________________________________


11. SDA TERORIZAM PROTIV A-SDA

U posljednjih dva mjeseca na podrucju opcine Živinice dogodilo senekoliko incidenata stranackim vodjama.

Prvo je podmetnut pozar na imanju Begana Muhica, predsjednika A-SDA, potom su unistene gume na automobilu Abdulaha Delica, predsjednika A-SDA Živinice, dok je ovaj posljednji incident-atentat na Hasana Muratovica, prvog gradjanina opcine Živinice skandalozan i za svaku osudu.

_________________________________________


12. Riješeno je: Ciro ostaje, Zvjezdan se vraca u reprezentaciju!

"Pricali smo kao caca i sin", rekao je Blaževic

Autor: Redakcija / A. Novalija / Fena26.11.2009. 19:58

Kako je kazao u izjavi za Dnevni avaz, selektor bh. reprezentacije Blaževic razriješio je spornu situaciju sa Zvjezdanom Misimovicem.
Takoder, potvrdio nam je i da ostaje na mjestu kormilara "Zmajeva".

Misimovic je u vrijeme utakmice Lige prvaka u Moskvi, u kojem je njegov Wolfsburg poražen od CSKA sa 2:1, po drugi put postao otac.
Blaževic je rodenje drugog sina u porodici Misimovic iskoristio da uputi cestitku, a nešto kasnije je i obavio razgovor sa igracem.

- Misimovic je sinoc dobio sina, pa sam ga nazvao da mu cestitam. Pricali smo kao caca i sin, rekao je Ciro.

Na pitanje kako komentariše posljednja dešavanja oko njega i Misketa, selektor je dogovorio u svom stilu:

"Ma, sve su to pizdarije, sve to što se dešavalo. Iskreno, ja sam najviše kriv što se sve napuhalo", kaže Blaževic i još jednom potvrdjuje nam da nijedan od njih nece napustiti našu reprezentaciju:

"Nas dvojica nemamo više nikakvih nesuglasica", izjavio je Ciro i dodao da je Misimovicu rekao kako ce prisustvovati mecu izmedu Wolfsburga i Manchester Uniteda.

Ljudi u NSBiH su mi najzagonetnija strana

Selektor i igrac su nakon revanš utakmice baraža s Portugalom, putem medija danima razmjenjivali optužbe, zbog cega je Misimovic najavio da više ne želi igrati za naš nacionalni tim ako Blaževic ostane selektor. Ciro je odgovorio da ce u tom slucaju podnijeti ostavku, navodeci kako je Misimovic potrebniji reprezentaciji nego on.

"Ispao je veci haos nego što on u biti je. Možda sam napravio pogrešku, ali smatram da imam pravo kao trener da svakom igracu stavim primjedbu. Možda sam ja na jednom mjestu pogriješio, bio krivo interpretiran, pa je onda to dalo jednu dimenziju koju sam ja sigurno najmanje želio", kazao je Blaževic.

Ovakav razvoj situacije promijenio je njegovu odluku oko napuštanja pozicije selektora bh. državnog tima.

"Trebam još vidjeti kakvo je raspoloženje ljudi u Nogometnom savezu BiH, jer oni mi pocinju biti najzagonetnija strana, ali nadam se da cemo naci zajednicki jezik", kazao je Blaževic.
-----

KOMENTAR: Cestitamo Misimovicu drugog sina. Cestitamo Ciri ostanak u reprezentaciji. Ljudima iz Saveza porucujemo da se ne igraju sa reprezentacijom. Oni nisu niko i nista. Oni su samo birokrate koji su se tu uvalili preko ko zna kakvih veza i vezica sa izdajnickim bh. politicarima. Oni ne znace nista za reprezentaciju. Bez njih se moze i te kako. Reprezentacija zavisi od ljudi kao sto su Blazevic i Misimovic, a ne od birokrata iz Saveza koji su vec svojim spletkama srusili jednu reprezentaciju.

M. B.

__________________________________________


13. Navijaci nacionalnog tima Bosne i Hercegovine na Fox News

http://www.youtube.com/user/UnitedKnights#p/a/u/1/tUIs_Od-Ewc

_________________________________________


14. NEMA POTREBE DA PLACATE ZA KNJIGU "RAT U BiH"

Pojavile su se web stranice koje omogucavaju da se downlouduje knjiga "Rat u BiH". Neke stranice dozvoljavaju besplatan download, a neke naplacuju. Na jednoj stranci smo vidjeli da je 74 ljudi kupilo knjigu. Na drugoj web stranici smo vidjeli da je preko 600 ljudi besplatno downloadovalo. Medjutim, radi se o prvom izdanju knjige.

Zasto placati i zasto downloadovati prvo izdanje kada mozete besplatno downloadovati dopunjeno izdanje na nasoj web stranici. Na donjem linku kliknite na knjigu i downloadujete.

http://www.hdmagazine.com/bosnia/

********************************************************

No comments: