Friday, March 19, 2010

#656 GANIC STAVIO SILAJDZICA NA TESKE IZDAJNICKE MUKE‏

REPUBLIKA BOSNA - HERCEGOVINA

13. mart 2010.

ONLINE GLASNIK Nacionalnog kongresa Republik BiH - br. 656

SADRZAJ - CONTENT:

1. SLUCAJ GANIC STAVIO SILAJDZICA NA TESKE IZDAJNICKE MUKE

2. IFIMES O SRBIJI i SRBIJANSKIM AGENTIMA U BiH

3. DUGO CUVANE TAJNE U BOSNI KOJE SU DOBRO POZNATE U SRBIJI

4. DŽEMALUDIN LATIC O SULEJMANU TIHICU

5. LAGUMDZIJA U DETALJU

6. BalkansDiscussions: The truth about Dobrovoljacka

7. PRIMANJE GLASNIKA

------------------------------------------------------------------------
Ovaj Glasnik ide na 33,009 ispravnih adresa. Za primanje Glasnika prijavite se na adresu: [mailto:Bosanski_kongres@hdmagazine.com]

If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.
-------------------------------------------------------------------------

1. SLUCAJ GANIC STAVIO SILAJDZICA NA TESKE IZDAJNICKE MUKE

Pise: Dr. Vahid Sendijarevic

Na osnovu onoga sto prenose sredstva informisanja iz svijeta sa konferencije za stampu od 11-tog marta 2010-te u Londonu, Silajdzic uopste ne dovodi u pitanje odgovornost Ganica prema Srbiji. Njegov najveci prigovor Srbiji je to da je hapsenje Ganica kontraproduktivno interesima Srbije sto je vrlo precizno sazeto u naslovu VOANEWS.COM od 12-tog marta: “Bosanski predsjednik kaze da zahtjev Srbije za ektradicijom steti odnosima [Srbije i BiH]. Sljedece je originalni naslov: “Bosnian President Says Serbia's Extradition Request Damaging Relationship”.

Samo da potsjetimo, na osnovu dvije rezolucije Savjeta bezbjednosti UN-a, koje imaju snagu internacionalnog zakona, Srbija je oznacena kao agresor protiv Republike BiH, a na osnovu presude Internacionalnog suda pravde iz 2007-me, Srbija je odgovorna za nesprecavanje genocida na teritoriji Republike BiH. Silajdzic je ocito zabrinut sto ce hapsenje Ganica unazaditi odnose izmedju agresora i pocinioca geniocida i zrtve agresije i genocida. Zasto je zabrinut? Pa zato sto je njegova zadaca kao najamnika Srbije da obezbjedi legalizaciju svega onog sto je Srbija dobila agresijom i genocidom.

Samo nekoliko primjera sa liste stvari koje su odradili Silajdzic i ostali najamnici Srbije za Srbiju kao agresora i pocinioca genocida u Republici BiH. Nakon usvajanja rezolucija Savjeta bezbjednosti UN-a kojom je Srbija oznacena kao agresor sa obavezom povlacenja jedinica JNA sa teritorije Repubilike BiH i obavezom da razoruza cetnicke jedinice na teritoriji Republike BiH, Srbiji je uveden ekonomski embargo zbog neizvrsavanja navedenih obaveza, a zatim je iskljucena iz clanstva Ujedinjenih Nacija. BiH je bila prva drzava koja krsi embargo time sto je otvorila avionsku liniju Sarajevo-Beograd za JAT-ove avione. Sjetimo se da su novoformirane avionske kompanije iz BiH bile prve koje su iznajmljivale JAT-ove avione za letove u zemlje Evrope u vrijeme kada JAT-ovi avioni nisu imali pravo slijetanja na aerodrome u svijetu. Sjetimo se kako je roba siroke potrosnje iz Srbije preplavila benzinske pumpe i prodavnice sirom BiH odmah nakon potisivanja Daytonskog sporazuma.

Da ne zaboravimo, potpisivanje Daytonskog sporazuma i suspendovanje legalnog ustava Republike BiH uvodjenjem Aneksa 4 Daytonskog sporazuma kao ustava genocidne tvorevine BiH sa genocidnim entitetima kao konstituitivnim drzavama.

Nakon presude internacionalnog suda pravde o genocidu, Silajdzic sa grupom najamnika Srbije ukljucujuci Tihica i Lagumdziju dolazi u Srebrenicu da sprijeci clanove Skusptine Srebrenica da usvoje Deklaraciju o nezavisnosti i defacto uniste Daytonsko uredjenje BiH. Jos jednom da podsjetimo, vecina delegate u Skusptini Srebrenice je svojim potpisom garantovala da ce glasati za Deklaraciju ako Deklaracija bude stavljena na dnevni red. Silajdzic je odradio za Srbiju ono sto niti jedan Srbin patriota iz Srbije nije moga odraditi; neutralizao je izvrsnu presudu Internacionalnog suda pravde o genocidu.

Da ne zaboravimo, Ceric na dzenazi u Srebrenici kaze da je u Potocarima brat ubio brata i time defacto negira da se ikada desio genocid. Cilj genocida je etnicko ciscenje teritorije, ili fizicko unistenje nekog naroda ili gupe. Ako su braca pobila bracu na jednoj teritoriji, onda nema cilja koji zadovoljava uslove da zlocin bude klasificiran kao genocid. Tako ostaje samo zlocin, koji se vise ne uklapa u definciju genocida, da je sud uvazavao Cerica.

Nakon sto su najamnici Srbije u BiH ucinili sve sto je bilo u njihovoj moci da legalizuju Republiku Srpsku, da oslobode Srbiju od odgovornosti za agresiju i genocid na Republiku BiH i time otvore Srbiji vrata za povratak u zajednicu legalnih drzava, hapsenjem Ganica ponovo se otvaraju pitanja legalnosti onoga sto je postignuto agresijom i genocidom.

A Silajdzicev problem je to sto on kao najamnik Srbije nema izbora, on ne moze dici ruke od projekta Velike Srbije na teritoriji BiH bez obzira koliko mu postupci Srbije smetali u izvrsavanju njegovih obaveza.

Da se podsjetimo; Silajdzic se bio fino penzionisao, malo na Bosforu, malo u Londonu, ali kada je Tihic ocito gubio bitku sa pokusajem legalizacije Daytonske genocidne tvorevine BiH kroz amandmane, Silajdzic nema izbora nego da se ukljuci nazad u projekat. Ganic vec duze vremena nije 100% u projektu i sada je pozvan na odgovornost od svojih gospodara. Srbija ne moze dozvoliti da nakon svega sto je ulozila u projekat Republike Srpske da ostavi najamnike u projektu bez obaveze prema projektu. Ganic se morao desiti kao poruka sta ceka one koji i pomisle na odustajanje od svojih obaveza prema Srbiji. U Srbiji se moze mijenjati i ustav i vlada, ali to apsolutno ne oslobadja najamnike od njihovih baveze prema drzavi Srbiji.

To je najbolje opisao prvi saradnik Silajdzica sa ulogom kurira medju najamnicima kada kaze: “Onaj ko je uzeo pare mora i da izvrsi svoje obaveze ili ce biti kaznjen”. To ce reci, onaj ko je preuzeo obavezu prema KOS-u i UDBI, ostaje u obavezi za vazda.

Sjetimo se kako je Alija Izetbegovic morao pokrenuti optuznicu protiv sina svog prvog saradnika i partnera u izdaji, Muhameda Sacirbegovica, sina Nedziba Sacirbegovica, jer je umjesto da radi na neutralisanju tuzbe Republike BiH o genocidu protiv Srbije i Crne Gore, trosio pare i vrijeme na druge stvari u Holandiji. Sada je Muhamed Sacirbegovic dosao “tobe” i ne zaleci vremena i truda ganja Holbruka za genocid u Srebrenici, a prstom nije mrdnuo da podrzi Deklaraciju o nezavisnosti Srebtrenice po osnovu presude Internacionalnog suda pravde o genocdu, mada je bio moljen da se ukljuci. Njegova uloga je sada svedena samo na to da vara gradjane BiH kako je svijet odgovoran za genocid u Srebrenici. Sjetimo se da je Alija sazivao sastanak sa predstavnicima Srebrenice kako bi dobio njihovu saglasnost da zrtvuju 5-6 hiljada dusa, a da se za usvrat Srebrenicani dobiju Vogoscu kod Sarajeva.

To da se najamniku ne moze oprostiti je potpuno jasno. Kada bi najamnici nakon sto iznevjere gospodare ostali nekaznjeni, kako bi se onda moglo osloniti na gradjane neke drzave da ce raditi za interes neke strane drzave. Sjetimo se da su Sjedinjene Americke Drzave isle u rat i okupirale Panamu samo da bi uhapsili Manuel-a Noriega-u, generala Panamske vojske i vojnog diktatora kojeg je na taj polozaj postavila CIA sa zadatkom da obezbjedi produzenje ugovora o Amerckoj kontroli nad Panamskim kanalom. Noriega je odradio sve obrnuto. Sazvao je nacionalni (drzavni) referendum na kojem je usvojena odluka da se ne obnovi ugovor sa SAD-om. Kontrolu nad kanalom je preuzela Panamska drzava. Americka vlada nije zalila zrtve u ljudsvu i parama da bi kaznila najamnika. SAD-e su na kraju platile i ratnu ostetu Panami, a Noriega je zavrsio u Amerckom zatvoru jer je prekrsio svoju najamnicku obavezu prema vladi SAD.

Sada je lahko razumjeti zasto Muhamed Filipovic pored poznih godina, a Tihic pored teske bolesti moraju jos uvijek biti na prvoj liniji fronta kada je u pitanju odbrana interesa Velike Srbije na teritoriji Republike BiH. Oni koji dobro poznaju Silajdzica i Lagumdziju znaju kako bi oni zelili da se mogu povuci iz vrtloga u BiH u kojem ne mogu dibiti nista vise od onog sto su vec dobili, i da malo uzivaju u plodovima izdaje, ali ne mogu. Oni su najamnici do kraja zivota, svog zivota ili zivota Republike BiH. Zato im se zuri da zavrse krvavi posao legalizacije genocidnih Daytonskih tvorevina, a eto Srbija im odmaze na njihovom izdajnickom poslu hapsenjem Ganica.

Izdajnici su umorni. Zadatak legalizacije onoga sto je nastalo na agresji i genocidu je sizifovski posao, posao koji nikada ne moze biti zavrsen. Jer bilo kada u buducnosti da dodje do zahtjeva od strane Bosanaca i Hercagovaca da se sruse genocidne tvorevine, citava daytonska struktura ce pasti kao kula od karata. Ako Bosanci i Hercagovci to jos ne znaju, izdajnici to vrlo dobro znaju.

__________________________________


2. IFIMES O SRBIJI i SRBIJANSKIM AGENTIMA U BiH

(Izvod iz zakljucnog dijela duzeg teksta)

Medjunarodni savjetnici Srbije intenzivno rade na tome da se spor pred ICJ (Medunarodnim sudom pravde) u Den Haagu sa Hrvatskom završi dogovorom i tako izbjegne sudski proces, ali i istovremeno savjetuju da Srbija uloži reviziju na presudu ICJ u sporu BiH i Srbije te da Srbija pokuša srušiti sudsku odgovornost po presudi iz 2007.godine zbog ne sprjecavanja i zbog ne kažnjavanja genocida. Takoder medunarodni savjetnici, a što je postala državna strategija Srbije, savjetovali su da Srbija ne izrucuje Ratka Mladica, jer je procjena da nakon promjene optužnice na ICTY protiv Karadžica postoji realna opasnost da izrucenjem Mladica Srbija bude dovedena u opasnost, jer presudama protiv dvojca Karadžic-Mladic, sa novim dokazima BiH ima realne izglede za reviziju tužbe protiv Srbije na Medunarodnom sudu pravde (ICJ) za koju je ostalo još sedam godina.

Zbog toga, prioritet srbijanske politike je postao ICTY i Tadic je podržao Dodika na predstojecem referendumu, jer je jedno od referendumskih pitanja, da li gradjani RS-a podržavaju saradnju sa ICTY. Cilj je operativno opstruirati i zaustaviti ICTY u konacnici rada i izazivati diplomatsko-obavještajnim djelovanjem napade na ICTY, pa cak uz pomoc Rusije i Kine pokušati konacno i zatvoriti ICTY.
(...)

Kakva je pozicija Bosne i Hercegovine? BiH je diplomatski razdijeljena i obavještajno pod dominacijom srbijanske Bezbjednosno-informativne agencije (BIA), nasljednice nekadašnje Službe državne bezbjednosti (SDB), koju je vodio haaški optuženik Jovica Stanišic. Državni organi BiH su blokirani državnom politikom Srbije preko premijera Republike Srpske Milorada Dodika i predsjedavajuceg Vijeca ministara BiH Nikole Špirica. Nezamislivo je, da jedna država kao BiH nema fond pomocu kojeg bi platila kauciju za bivšeg šefa države! BiH je u ovom trenutku nemocna država i ukoliko se ne uspije izboriti da se zaustavi srbijanska pogromaška ofanziva prema medjunarodnim institucijama kao sto su ICJ, ICTY, Interpol, ali i trenutna prema Velikoj Britaniji velike su mogucnosti, da ce preko 10,000 patriotski orijentiranih Bosanaca i Hercegovaca biti taoci srbijanske politike, jer se upravo toliki broj Bosanaca i Hercegovaca nalazi na spisku srbijanskog režima.

BiH VJECNI TAOC SRBIJANSKOG REŽIMA?

Ukoliko Bosna i Hercegovina prokocka završnicu pred ICTY i ne osigura realizaciju odgovarajuce državne strategije u BiH, postoji realna mogucnost, da ostane vjecni taoc srbijanskog režima i raznih pojedinaca koji simboliziraju režim u Beogradu kao što su Dobrica Cosic, Kosta Cavoški, Matija Beckovic…, ali i zbog svojih politika koje još uvijek nemaju izlaz iz ove situacije. Medjunarodni institut IFIMES ce u narednom periodu nakon rješavanja slucaj Ganic objaviti analizu o odgovornosti odredjenih politika, pojedinaca i grupa vezano za ovaj slucaj.

_________________________________


3. DUGO CUVANE TAJNE U BOSNI KOJE SU DOBRO POZNATE U SRBIJI


Ganic je, tehnicki, još naš državljanin, pošto su mu oba roditelja, a i on sam, rodjeni u Srbiji. Nemamo podatke da je tražio ispis iz državljanstva Srbije - kažu za „Alo!“ u MUP-u Srbije

Ganic je rodjen 1946. u Sebecevu, pored Novog Pazara, studirao je u Beogradu, gde je i radio kao samostalni istraživac u Institutu za hemiju, tehnologiju i metalurgiju.

Na prvim višestranackim izborima u BiH, u jesen 1990, izabran je za clana Predsedništva BiH kao kadar Stranke demokratske akcije. Tada se izjašnjavao kao Jugosloven. Ipak, dok je bio u Srednjoj tehnickoj školi u Novoj Varoši, u knjizi škole vodenoj od 1961. do 1965. godine, pisao je da mu je narodnost - srpska.

Izvori „Alo!“ tvrde da Ganic ima stan u Beogradu, u Rakovici.

- U njemu je dugo živela Ejupova bratanica, koja je studirala u Beogradu - kaže naš izvor. Krajem 1999, Ejup Ganic je u Sarajevu, kako su pisali mediji, izbacio iz stana od 137 kvadrata u centru grada Milenka Corovica i njegovu porodicu i uselio se. Otkupio ga je potom za samo 14.000 maraka

Kompletan tekst na web stranici Alo.rs

Citaoci BH webs tranica su iskopali jos neke kompromitirajuce stvari za Ganica, od kojih smo izabrali slijedece dva postinga, jedan sa foruma sarajevo-x, drugi sa republikabih.net:

1. "Trebalo je da se udružimo sa Srbima, ali kada je izbio rat, bilo je kasno", izjavio je 21. jula 1993. listu "Sarajevo" koji je izlazio u Ljubljani. "Muslimani u BiH su porijeklom Srbi s obzirom na daleke pretke i na vjerskom planu – na bliskost sa ortodoksnom religijom prije objave islama." Ipak, u vreme izbijanja rata smatran je zagovornikom tvrde, „sandžacke“ struje u BiH?!

2. Nešto se ovdje ne uklapa: Ejup Ganic je više puta boravio u Beogradu i u Srbiji u periodu od marta 1996. godine. Poznato je je da bio prvi Bh. politicar koji je zvanicno posjetio Beograd vec u junu 1996. i otvorio pitanja bilateralne saradnje vezane za uspostavu nadzora nad granicnim prijelazima. Zahvaljujuci toj posjeti, obnovljeni su karanteni na dva granicna prijelaza, a za ostale prijelaze su utvrdene druge namjene. Zašto ga Srbija tada nije uhapsila? Nikada mu nisu ni dali do znanja da ce sljedeci put biti uhapšen, cak i kada obilazi svoju imovinu u Srbiji i rodbinu?

Pa normalno, 1996 je bio aktivan u politici, aktivno izvrsavao cetnicke zadatke. On im se zamjerio samo zato sto se povukao "u miran zivot". Ima u Bosni puno izdajnika, ali su mnogi od njih samo poslusnici mocnika. Oni su u sluzbi Srbije samo zato sto su njihovi shefovi (mocnici) u sluzbi Srbije. Cetnickom projektu trebaju zato vrhunski kadrovi, tipa Silajdzica, Tihica, Ganica, ljudi koji znaju sta je projekat i koji se zrtvuju za njega, jer poslusnici ce im okrenuti ledja, oni ce biti poslusni npr. nekoj drugoj sili, ako Srbija ne bude odrzavala nivo kontrole kojeg ima danas na BH politicare.

_____________________________________


4. DŽEMALUDIN LATIC O SULEJMANU TIHICU

U svojem intervjuu za Dnevni avaz, Džemaludin Latic eksponira Sulejmana Tihica kao neprijateljskog agenta, što je tacno, a veoma korisno kao Laticeva gesta - a posebno zato što Latic naglašava da je Tihica na mjesto prvog u SDA, postavio Alija Izetbegovic, citat:

Ugledni profesor Džemaludin Latic smatra da se SDA, stranka koju je osnivao, zamrznula u 2001. godini kada ju je Izetbegovic, "na svoju ruku ili pod necijim pritiskom, iz razloga o kojima još svi nagadamo, izrucio Savezu komunista BiH".

- On (Alija Izetbegovic - op.) je, pred ovim narodom i svojim saradnicima koji su mu dali i srce i dušu, odgovoran za dovodenje komunistickog tužioca na celo najvece politicke organizacije koju su muslimani ikad imali poslije sloma JMO 1939. godine. A taj samozvani, oktroirani lider SDA, kome su isfabricirali boravak u logoru (kao i "zatvor" Fikretu Abdicu, sjecate se?), kako bi ga Bošnjaci prihvatili, doveden je preko Rijeke (gdje se sastao sa Abdicem), potom Beograda i Njemacke u MUP BiH, odakle su ga naivni "Mladi muslimani" postavili na celo naše muslimanske politicke organizacije, nakon cega su zajednicki odstranili kicmu te stranke. To je definitivno tudi covjek koji odlucuje o našoj sudbini, i koji ce potpisati šta god mu narede oni koji su ga doveli na tu poziciju, bilo da se radi o beogradsko-francuskom Prudskom dogovoru ili akciji u džematu Maoca - zakljucuje Džemaludin Latic.

- kraj citata.

S. R.
____________________________________

5. LAGUMDZIJA U DETALJU

Pise: Sven Rustempasic

EMISIJA FTV OD 11. MARTA 2010. - ¨DETALJ¨

Sarajevo, 12. mart 2010. – FTV je sinoc emitirala emisiju Duške Jurišic, na temu hapšenja Ejupa Ganica. Gostovali su neki likovi iz Srbije, a iz BiH cetnik Mladen Ivanic (PDP) i pocetnik Zlatko Lagumdžija (SDP). Šta je tu sve receno, kakve drskosti i nebuloze, zamorno je i nabrajati. Lagumdžija se ponašao k'o mangup, jaranio se sa cetnicima i cak im mudrovao o politici u njihovoj vlastitoj Srbiji, i to sedam godina bajatim analizama o vremenu Zorana Djindjica. Još se više dodvoravao Mladenu Ivanicu, kao da su upravo pred emisiju izašli sa sjednice Komiteta (a te su sjednice održavane davno, daaaaavno). Sve ih je tretirao kao jedinstvenu porodicu - kojoj i sam pripada.

Ali, da su gledaoci moralni i pametni, dokazao je skoro svako onaj ko se telefonom javio u emisiju. Jedna gospodja je razgolitila Lagumdžiju do gole kože, prepricano (nije citat nego prenošenje smisla, prema sjecanju):

Gledateljica je upitala (parafrazirano): Gospodine Lagumdžija, vas i našeg Predsjednika je Jugoslavenska armija otela na Sarajevskom aerodromu i držala kao taoce. Zašto vi podržavate krivicno gonjenje naših lidera i boraca koji su vaš spašavali - a da li ste tužili Jugoslavensku armiju ili Srbiju zato što su vas oteli?

U svojem jalijaškom ¨ja-sarajevski-mangup¨ stilu, Lagumdžija je smiješeci se šeretski, cijelu stvar bagatelizirao, izvrgao ruglu, odgovorivši da BiH nije nikakva država, te da kao nepostojeca država tu otmicu nije niti mogla pretvoriti u tužbu protiv Srbije, Jugoslavenske armije i sl. Drugim rijecima, Lagumdžija je kroz zafrkanciju, mangupsku pošalicu, sarkazam, .... rekao da BiH nije niko i ništa da tuži Srbiju za njegovu otmicu.

Tako je on sinoc potvrdio da pocinioci krivicnog djela terorizma, otmice dva državnika, nikada za to nisu tuženi. A znamo, pak, da su teroristi tužili oslobodioce svojih državnika-talaca - koje Lagumdžija tretira kao zlocince (iako je tu kvalifikaciju i cijeli slucaj Tribunal u Hagu još 2003. potpuno ODBACIO i u objašnjenju krivicu pripisao Jugoslavenskoj armiji). Istovremeno, svoje otmicare ne nalazi za shodno niti da tuži, pa niti da ih u TV emisiji nazove teroristima. Naziv teroristi i zlocinci bio je ¨rezerviran¨ samo za pripadnike vlasti i TO RBiH, od kojih su mnogi svoje gole živote stavili u direktnu opasnost da bi iz zatoceništva izbavili Zlatka Lagumdžiju – koji ih od ¨silne zahvalnosti¨ tretira, tereti kao zlocince!


KOMENTAR: Pa nisu Izetbegovic i Lagumdjija sletili cetnicima u ruke da bi ih kasnije tuzili za otmicu, nego da bi tada opkoljene cetnike u Sarajevu izvukli iz bezizlasne situacije. U stvari, njih dvojica, ako bi i htjeli tuziti cetnike za kidnapovanje ne bi mogli jer su oni doborovoljno njima dosli u ruke. Znali su stta rade jer im je iz komande Armije Republike BiH javljeno da ne slijecu u Sarajevo, jer ce biti zarobljeni buduci da cetnici drze aerodrom.

Sta se tacno dogodilo tada, ovih dana sam napisao i objavio na Engleskom na "BalkansDiskusions" Yahoo gupi u kojoj se nalaze neki ziasta istaknuti prijatelji Bosne i Hercegovine iz cijelog svijeta. Taj tekst nije bio osporen od ostalih, osim sto se javio clan koji se potpisuje sa Ivo, a koji je Izetbegovicevo ponasnje radije objasnjavao gluposcu, mada nije iskljucio ni mogucnost da je Izetbegovic zaista bio srpski agent. Njemu je odgovorio Dr. Sendijarevic.

Slijedi moj tekst na Engleskom, a zatim Ivin, pa Sendijarevicev text. Ovo ne prevodimo, jer smo mnogo slicnih tekstova vec objavili na Bosanskom. Ovo je namijenjeno onim mladjih citaocima sirom svijeta koji znaju Engleski.

M. B.
_____________________________________


6. BalkansDiscussions: The truth about Dobrovoljacka

By. Muhamed Borogovac

Izetbegovic had authority only in Sarajevo, and after him the Army commander, General Halilovic.

At that time Izetbegovic' s power did not reach out of Sarajevo, every Bosnian city was fighting to survive on their own. Bosnians had much more man power, and JNA had artillery and tanks. The best tactic in that circumstance for Bosnians was to surround the JNA in their barracks. That is how other mayor Bosnian cities armed and liberated themselves (Zenica, Tuzla , Bihac, Mostar ...).

Therefore, taking Sarajevo, the capital, was the last resort of Serbs to quickly end the war. Izetbegovic did not allow Bosnian army in Sarajevo to surround JNA barracks while he was in Sarajevo .

It was obvious treason for me, but commanders believed him, when he said that Sarajevo must suffer so the world will see how terrible criminals are Serbs, in order to help us.

When Izetbegovic went from Sarajevo to Lisbon to negotiate "peace" (in fact division of the country) Serbs took Sarajevo Airport . Then our army, under the command of Halilovic, responded by long overdue surrounding of JNA in their barracks.

Bosnian Army commanders requested from Izetebgovic - who was returning from Lisbon - not to land to Sarajevo airport and into Serbian hands. He could fly to Split and then by car he could come to Sarajevo. Izetbegovic agreed to this and he went to Rome instead. In Rome he found out that Bosnians surrounded Serbian army barracks in Sarajevo that night. That meant that Serbs were totally lost, that they lost the option of quickly finishing the war by taking the capital, and proclaiming that Bosnia capitulated. Serbs needed victory in Sarajevo that will make Bosnian capitulation (gladly) signed by Izetbegovic look inevitable.

Therefore, when Izetbegovic learned in Rome that Serbian army barracks are surrounded he decided to fly to Sarajevo, and voluntarily become Serbian hostage. He even brought his daughter with him (remember, that was the time of mass rapes of Bosnian women). Also, it is known in history, even during recent Yugoslav period that Serbs do not hesitate to kill Bosnian politicians and even negotiators which they considered problematic (e.g. in this war they took from UN vehicle Bosnian Prime minister Turajlic and killed him. Another example is Irfan Ljubljankic.)

The question rises, how come that Izetbegovic is so sure in Serbs that he is willingly giving himself, and even his daughter to them as hostages to save Serbian soldiers surrounded in Sarajevo?

Can you imagine how much Izetbegovic was devoted to the Serbian cause that he was able to put his own daughter is such a dangerous situation. Remember that being in a Serbian transporter driving through armed people of Sarajevo, where many of our soldiers already lost families, was a huge risk. It was miracle that the whole column of transporters and trucks was NOT destroyed, but only the last 3 trucks.


Regarding Ganic's arrest; note that Serbs did NOT issue warrants against commanders in other cities that surrounded their barracks. It is because Bosnians had the right to defend themselves. Bosnians had right to surround the barracks in Sarajevo as well.

In fact Ganic, who made a deal (in the best Serbian interest) to allow surrounded soldiers to withdraw (and by that committed a treason of his official oath) gave Serbs means to charge Sarajevans for war crime. They charge him because that deal wass broken, not because Bosnina army surrounded Serbina baracks.

Namely, the end result of that deal was that Bosnian soldiers had orders NOT to shoot regardless of what happens while "our president is in their hands". Serbs took advantage of that order, and occupied one important part of Sarajevo (Grbavica). (Interestingly, these days Spain arrested "The Grbavica butcher, Veselin Vlahovic Batko.) Many people were murdered in Grbavica and many people were murdered by snipers from the buildings in Grbavica.

So Izetbegovic and Ganic saved Serbs from defeat, gave them victory, and caused long and painful siege of Sarajevo .

Bosnians know this, but somehow, through controlled media only stereotypes and conspiracy theories that the "world is doing it to us because they hate Muslims" comes out.

I do not believe that any British judge would do anything driven by politics. Local judge probably does not know anything about Balkans. They are only following legal procedures. If Ganic is extradited it will be his fault because he made that deal that was breached, even though that deal enabled Serbs to withdraw from Sarajevo with negligible casualties. The deal was broken only because Ganic could not control neither Serbian soldiers nor Bosnian streets. Serbs are taking advantage of that, and Ganic is paying a price this way for his treason of Bosnia .

It remains to answer why Serbians are prosecuting Ganic today. The reason, formulated in one sentence is: "Once agent, always agent." You cannot retire from such job when you want. Ganic's only mistake was that he has withdrawn from politics and devoted to peaceful life of a rich man. He forgot who launched him from nowhere in Bosnian politics and how he became the rich man.

----

Reply by Ivo

Surrounding JNA in their barracks was tactics used in Slovenia and Croatia before. It worked fabulosuly well and nearly bloodless in Slovenia. Less so in Croatia. And it finally backfired in Bosnia.

I still wonder whether Izetbegovic was just a fool (who even 3 weeks before the shelling of Sarajevo started claimed on the front page pf Croatian magazine Danas that "there would be no war in Vosnia), or really a Belgrade-educated traitor, whose job was to hinder Bosnian independence. Knowing how complex the allegiances of the actors in Bosnian war were, given that all of them were earlier members of JNA and/or Yugoslav intelligence-security
apparatus, it is really incredibly hard to find out who is really responsible for Dobrovoljacka.

-----

Reply by Sendijarevic

Dear Ivo,

In Slovenia, JNA could not find a single traitor, so Slovenins defeted JNA easily. Nobody gives credit to Sloveniens.

In Croatia, JNA had colaborators including the president of Croatia. President of one nation (country) can not negotiate with the agresor about borders and the consitution of the own nation. Tudjman did, and Croats paid the price.

In Bosnia, JNA had full colaboration from Bosniac leaders, starting with Ganic, izetbegovic, Lagumdzija, Silajdzic, Delic, etc. The results are evident.

The question is not what the enemy did or did not do. The question is rather what a people of the nation did to defend themselve. The fight against agression and ocupation always starts and ends with the war against the fifth column.

Best regards,

Vahid Sendijarevic

___________________________________


7. PRIMANJE GLASNIKA

Sve cesce primamo poruke sa slijedecim sadrzajem: "Nisam dobio zadnje izdanje vaseg magazina, pa Vas molim da mi u buduce nastavite slati el. magazin."

Ovom prilikom vam skrecem paznju da mi sada brisemo sve adrese sa kojih nam se vrati posta, iz bilo kojeg razloga. Nekada smo brisali smao one sa trajnom greskom, a sada brisemo i one sa privremenom greskom, koje se vrate sa porukom: "temporary failure" ili "quota exceeded". To smo prinudjeni jer te adrese najvise problema zadaju buduci da kompjuteri na internetu danima pokusavaju da ih ponovo posalju itd.

Zato vas upozoravamo da redovno odrzavate vase elektronske postanske sanducice da ne bi billi izbrisani iz naseg adresara.

Ako se ipak dogodi da budete izbrisani vi se ponovo samo prijavite porukom kao ona gore citirana.

No comments: