Sunday, March 1, 2009

#591 Gradacac spasava Bosnu i Hercegovinu: Tihic, Dodik, Covic nepoželjni‏

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

28. februar 2009.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 591

SADRZAJ:

1. STANJE NACIJE BiH POSLIJE MOSTARA I GRADACCA

2. Gradacac, spasava Bosnu i Hercegovinu: Dodik, Tihic i Covic nepoželjni

3. Tihic: Ništa od novog sastanka sa Covicem i Dodikom

4. IZETBEGOVIC PLANIRA ZAMJENITI TIHICA, ALI TEK KADA KOMPLETIRAJU PRUDSKU IZDAJU

5. HNZ: Covic je povrijedio politicko dostojanstvo hrvatskog naroda

6. Zvonko Jurišic: "Kreševska deklaracija je izmanipulirana"

7. Izdaja SDA - Unistavanje geodetskog zavoda BiH od strane SDA kardova

8. NE BOJIM SE KOGA NE VIDIM

9. DA TE NIJE ALIJA...

10. USVAJANJE AMADMANA ZA BRCKO JE KATASTROFA KOJU NE SMIJEMO DOPUSTITI

11. EVO I IZDAJICA: Sadikovic, Ibrahimagic, Kolegij SDA, Belkic, Silajdzic ...

12. SRETAN TI DAN NEZAVISNOSTI DOMOVINO

13. I HRVATI IMAJU PROBLEME SA POPLAVOM SHUNDA IZ SRBIJE - LEPA BRENA U ZAGREBU

-------------------------------------------------------------------------
Ovaj Glasnik ide na 26.801 ispravnih adresa. Za primanje Glasnika prijavite se na adresu: [mailto:Bosanski_kongres@hdmagazine.com]

If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.
-------------------------------------------------------------------------

1. STANJE NACIJE BiH POSLIJE MOSTARA I GRADACCA

Pise: Dr. Muhamed Borogovac

Odgovor na jedno pitanje objasnjava sustinu bh situacije. To sustinsko pitanje je:

"Zasto Dodik pristaje da pregovara o ustavnim promjenama sa Tihicem i Covicem kada u tim pregovorima trazi da RS OSTANE UPRAVO ONAKVA KAKVA JE SADA, kako je to u Mostaru i ultimativno zahtijevao? Zasto bi se Dodik mrcvario po pregovorima sa dvojicom likova, za koje je u vise navrata pokazao samo prezir, a na tim pregovorima trazi SAMO ONO STO VEC IMA - da RS ostane ovakva kakva je sada?

Cim malo razmislimo dolazimo da slijedeceg odgovora koji objasnjava sustinu nase situacije: "Dodik pristaje da pregovara o ustavnom preuredjenju BiH, mada time otvara i pitanje sta ce biti sa RS, jer Republika Srpska ovakva kakva je ima jednu ogromnu manu, manu koja ce je kad tad sahraniti, a ta mana je sadrzana u cinjenici da ovakva RS NIJE legalna, ona je jos uvijek samo genocidom oteta teritorija legalne Republike BiH. Dodiku trebaju ovi pregoivori jer on na njima pokusava da eliminise tu manu, on pokusava da legalizuje RS. Istina, RS je u saradnji sa Bosnjackim i Hrvatskim izdajnicma izvadila dosta papira drzavnosti, ali svijet ima veoma visoke pravne standarde legalizacije novih drzava, te za legalizciju RS treba jos i doborovoljni, mirnodopski pristanak zrtava velikosrpskog projekta, Bosnjaka i Hrvata, na novi Ustav. U tome je jedina sansa Bosnjaka i Hrvata da poprave svoju situaciju. Jer, ako se RS, "ovakva kakva je" jos i legalizuje, nece vise nikad biti nikakvih pregovora, nego ce poceti odvajanje RS po ubrzanom postupku i ujedinjenje sa Srbijom. Tek onda ce se Karadzic-Dodikovi cetnici razgoropaditi.

Prosla, veoma burna nedjelja je pocela Dodikovim autogolom u Mostaru, kojim je zbog panicnog straha izazvanog sve vecim pritiscima bh javnosti da se i RS mijenja, ugrozio Prudski proces. Vec slijedeceg dana Dodik se pokajao.

Medjutim, hitno poslije Mostara, sastao se "kolegij SDA", da popravi stetu koju je Dodik svojom inpulsivnoscu u Mostaru nanio velikosrposkom projektu.

Poslije nekoliko propagandnih fraza, u stilu: "SDA nikada nece pristati na Dodikove ucjene", "kolegij SDA" je obavijestio javnost da ce SDA pokrenuti da se u Skusptini BiH usvoji ustavni amandman o Brckom. Pa to je cak i vise od onoga sto je Dodik ultimativno trazio u Mostaru, jer amandmanom za Brcko se prakticno definise legalan proces prisajedinjenja Brckog Republici Srpskoj. Osim toga, usvajanje amandmana o Brckom je upravo ona mirnodopska promjena Ustava koja legalizuje RS. Ako se to dogodi, onda mozemo reci: zbogom Bosno i Hercegovino, i dobro jutro Republika Srpska plus neki nepriznati rezevati na teritoriji danasnje Federcije.

U nemogucnosti da daju bilo koji razuman argument za usvajanje amandmana za Brcko, Tihic i "kolegij", nas prepadaju ratom. Racunaju na nas robovski mentalitet, da smo spremni prodati drzavu, radije nego narusiti rahatluk. Medjutim, tu su se prevarili, narodu je jasno da nema vise uslova za rat, a sve vise je i onih koji kazu: "Dosta je vise ropstva!".

Legalizacija RS sa uspostavljanjem koridora kroz Brcko je strategijski kosmar za Republiku Hrvatsku. Zato nije nikavo cudo sto od pocetka Prudskih dogovora Mesic podsjeca javnost da je i Hrvatska potpisnica Daytona i da ovaj pravac ustavnih promjena nije pozeljan. Mesic bi volio vidjeti jacanje bh DRZAVE, a ne jacanje RS. Nazalost, Covicev HDZ je, preko bivsih udbasa Covica i Jovica, u sluzbi velikosrpske politike, a ne Republike Hrvatske. Vidjecemo da li ce Covic progurati amandman za Brcko, cime bas nista ne dobijaju ni Hrvati u BiH, a ni Hrvatska.

Jedina dobra vijest u svemu tome je sto Tihic i Izetbegovic mogu dobiti saglasnost za ovo samo od "kolegija SDA", tj. od jedne neformalne grupe izdajnika. To pokazuje da oni moraju zaobilaziti legalne organe stranke, tj. da clasntvo SDA ne odobrava njihovu izdaju.

Da smo kakva demokratska drzava slobodnih ljudi koji se ne plase suprotstavljati laznim patriotima, ne bi bilo brige za Bosnu i Herecgovinu, jer raspolozenje u narodu je masovno protiv ove Tihic, Izetbegovic, Silajdziceve izdaje. Silajdzica spominjemo ovdje jer je i on u istom timu. Naime, bez obecanih glasva "Stranke za BiH" od strane Silajdzica Prudska trojka nema dvotrecinsku vecinu koja joj treba da bi usvojili ustavni amandman o Brckom. (Sjetimo se da je Silajdzic izabran sa parolama da nece dozvoliti legalizaciju entitetskog glasanja, da ce se boriti za cjelovitu BiH itd., a ovih dana obecava podrsku Stranke za BiH amandmanu za Brcko???)

Dakle, bez obzira sto je narod masovno protiv Pruda izdajnici stalno pokusavajuda svoju izdaju lijepo zapakovati tako da prevare narod. Zato ne mozemo biti mirni dok god su oni u igri. Pravi potez je povukao SDP Gradcca zabranjujuci Tihicu, Dodiku i Covicu da dodju u Gradacac i pozivajuci narod da im silom zabrani ulazak u grad, ako ipak krenu.

Tada je Tihic hitno, da bi preduprijedio lancanu rekaciju slicnih izjava iz drugih BH gradova, za Avaz dao izjavu da nece biti novih sastanaka prudske trojke. Proglas Gradacackih patriota i ta Tihiceva izjava u Avazu su slijedeci prilozi u Glasniku, clanci br. 2 i 3.

Budimo sigurni da Tihic ide do kraja, da ce pokusati da progura amandman za Brcko, da je za taj cilj vec zrtvovao svoju svoju politicku karijeru.

U novom BH magazinu "Global", Izetbegovic vec najavljuje da ce preuzeti lidersku funkciju u SDA od Tihica. Taj intervju jasno pokazuje sta je Izetebgovicu cilj. A cilj mu NIJE da zaustavi Tihica, da spasi drzavu, nego da ublazi stetu za stranku kada izdaja bude KOMPLETIRANA i ocigledna. Cilj je da njegova stranka SDA prezivi prudsku izdaju, da potone samo Tihic. Za to je potrebno da novo lice na celu stranke, Izetbegovic, zamijeni potrosenog Tihica, da sa Tihicem ne potone i stranka.

Izvodi iz tog intervjua "Glogbalu" su takodjer u ovom Glsniku, clanak br. 4.

______________________________


2. Gradacac, spasava Bosnu i Hercegovinu: Dodik, Tihic i Covic nepoželjni

Opcinska organizacija SDP-a Gradacac oglasila se danas priopcenjem za javnost u kojim izražava oštar prosvjed i neslaganje s najavom da ce sljedeci sastanak o ustavnim reformama trojica bh. lidera Milorad Dodik, Sulejman Tihic i Dragan Covic održati u Gradaccu.

U svom priopcenju SDP posebno negoduje što se kao mjesto održavanja najavljenog sastanka spominje Kula Zmaja od Bosne.

"Doticna gospoda moraju znati da Kula Husein – kapetana Gradašcevica predstavlja simbol bosanskohercegovacke državnosti te da su gradani Gradacca i u protekloj agresiji pokazali i dokazali što je istinski patriotizam i domoljublje, žrtvujuci sve, pa i svoje živote za cjelovitost svoje jedine domovine", stoji u priopcenju OO SDP-a Gradacac.

"Nama ne trebaju razgovori i pregovori u kojima se crtaju nove karte i vrše nove etnicke podjele, a takoder nikada i ni po koju cijenu necemo prihvatiti ultimatume Milorada Dodika u kojima je Republika Srpska trajna i neupitna kategorija do prava na samoopredjeljenje.

Gospodine Tihicu, nama je dosta i ovih dvoentitetskih podjela i da smo se mi, obicni gradani pitali ne bi ni po koju cijenu prihvatili Dayton i njegovu ustavnopravnu strukturu koja omogucava politickim diktatorima, poput Dodika da našu domovinu drže taocem u cilju ostvarivanja svojih bolesnih ambicija", stoji u priopcenju.

Iz SDP porucuju kako je navedena trojka nepoželjna u Gradaccu, a da ih, ukoliko se ipak odluce doci, ocekuju prosvjedi gradana uz konstataciju da "na Kuli nema kave za neprijatelje Bosne i Hercegovine".
(FENA)
-----

Zivio hrabri narod Gradcca. Prokleti da su izdajnici koji ugoscavaju cetnicku trojku na njihovom zadatku likvidacije Bosne i Hecegovine.

http://www.youtube.com/watch?v=4fVZpRQehP4&eurl=http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?f=3&t=60242&st=0&sk=t&sd=a&start=25
_______________________________


3. Tihic: Ništa od novog sastanka sa Covicem i Dodikom

Ne bi bilo korisno zakazivati sastanak u ovakvoj atmosferi * Tenzije, nažalost, rastu...

25.02.2009. 07:57

Iako je nakon propalog sastanka u Mostaru najavljeno da ce novi susret lidera SDA, SNSD-a i HDZBiH Sulejmana Tihica, Milorada Dodika i Dragana Covica biti održan za desetak dana u Gradaccu, od toga nece biti ništa, a skorašnji razgovori trojke potpuno su upitni, saznaje "Dnevni avaz".

Zatvorena vrata

Lider SDA Sulejman Tihic potvrdio je za naš list da nije definirao datum sastanka u Gradaccu, ciji je trebao biti domacin, te da "nije optimista u vezi s njegovim održavanjem".

- Mislim da ne bi uopce bilo korisno zakazivati sastanak u ovakvoj atmosferi. Ne mogu govoriti o skorijem vremenu njegovog održavanja. Mi u Mostaru uopce nismo mogli razgovarati, jer je cijela situacija bila tako napeta. Sacekat cemo jedno vrijeme da vidimo kako ce stvari ici. Jer, nema svrhe zakazivati sastanak koji nece imati izgleda za uspjeh - pojasnio je Tihic.

Na pitanje znaci li to da su i dogovori iz Pruda propali, Tihic je rekao da je "Dodik ugrozio cijeli proces kada je na sastanku u Mostaru postavio ultimatum".

- Onog momenta kada je jedan od ucesnika Pruda iznutra stavio ultimatum, ugrozio je taj proces. Mi ne možemo raditi pod ultimatumom - istakao je Tihic i podsjetio da je pitanje Brcko Distrikta i državnog budžeta uspješno riješeno, ali ne i pitanje državne imovine.
...

Antidejtonsko ponašanje

Komentirajuci informacije o mogucem izlasku Srba iz institucija BiH, Tihic je rekao da to ne bi bilo dobro ni za njih, niti za RS.

- To bi bilo antiustavno i antidejtonsko ponašanje. Stvari se moraju rješavati dijalogom, dogovorom i kompromisima - kaže Tihic.

Autor: F. VELE

_______________________________


4. IZETBEGOVIC PLANIRA ZAMJENITI TIHICA, ALI TEK KADA KOMPLETIRAJU PRUDSKU IZDAJU

GLOBAL: Ima li Tihic punu podršku Vas i stranackog vrha kada je rijec o Prudskom sporazumu i provedbi svih pitanja koja proizlaze iz ovog sporazuma?

IZETBEGOVIC: Ima punu podršku da pregovara. Dio rukovodstva ga podržava u svakom njegovom potezu i improvizaciji, cak i u slucaju nejasnih regija. Drugi dio, kome i ja pripadam, traži više - amandmane umjesto ustavnog zakona za Brcko, kredit za povratak i provedbu odluke Ustavnog suda o konstitutivnosti naroda prije popisa stanovništva, itd. Politicari iz RS-a imaju jasan interes u ovim pregovorima, žele da ispune uvjete koji ce omoguciti odlazak OHR-a i žele popis stanovništva. Treba da nam daju dovoljno zauzvrat.

GLOBAL: Izjavili ste za Slobodnu Dalmaciju da je Tihic trebao konsultirati Harisa Silajdžica i Zlatka Lagumdžiju prije sastanka u Prudu. Da li to i sada mislite i zašto?

IZETBEGOVIC: Za donošenje zakona baziranih na Prudskom sporazumu trebat ce nam podrška SBiH ili SDP-a, za ustavne promjene i status Brckog, vjerovatno, podrška obiju. Dakle, treba nam podrška Silajdžica ili Lagumdžije, a vidjeli smo njihovu uvrijedJenu reakciju - jedan je ljut, drugi se izruguje Prudskom sporazumu.

GLOBAL: Podržavate li teritorijalnu reorganizaciju države na cetiri regije, bile one ekonomske ili neke druge?

IZETBEGOVIC: Stav SDA je bio pet ekonomskih, multietnickih regija. Licno bih podržao i cetiri regije ako bi regionalizacija ukljucila i RS i bila bazirana na geografskim, ekonomskim, saobracajnim, jednom rijecju - logicnim principima.
-----

KOMENTAR: Dakle, navodno razilazenje izmedju Izetbegovica i Tihica je samo u tome kako provesti Prudske dogovore u skupstini, tj. kako doci do potrebnog broja glasova. Ni jedan ni drugi nemaju problema sa sustinom, tj. sa amandmanom za Brcko kojim se legalizira RS. Kada potroseni Tihic moradne otici sa cela SDA, Izetbegovic ce ga reciklirati jer oni su jedan uigran tandem velike Srbije, sve njihove navodne razmirice su samo igrokaz za naivne. Tada ce Tihic cuvati Izetbegovicu ledja u stranci, kao sto danas Izetbegovic podrzava Tihica.

M. B.

_______________________________


5. HNZ: Covic je povrijedio politicko dostojanstvo hrvatskog naroda

Nedjelja, 22 Februar 2009

Hrvatska narodna zajednica (HNZ) smatra da je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Covic tijekom jucerašnjeg sastanka trojice politickih lidera u Mostaru na grub nacin povrijedio politicko dostojanstvo hrvatskoga naroda u BiH te narušio povjerenje onog dijela Hrvata koji su vjerovali da ih ta stranka s Covicem celu može odgovorno predstavljati.

"Nacin na koji su celnici SDA i HDZ-a BiH Tihic i Covic u subotu dali alibi necuvenom ponašanju predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, ponizivši službene institucije BiH i njihove postupke, svodeci ih na 'nepovoljno ozracje', 'lošu atmosferu', 'nezgodan trenutak', a opisujuci Dodikov ucjenjivacki potez kao 'prijateljsku i principijelnu gestu', pokazuje do koje mjere ova dvojica politickih lidera podcjenjuju javnost u BiH.

U priopcenju za javnost HNZ-a navodi se kako kolicinu poniženja i uvreda koje je u Mostaru iznio Dodik nije normalno tolerirati, a kamoli još opravdavati i poticati, za osobu s imalo politickog pa i ljudskog dostojanstva.

U HNZ-u isticu kako je Covic na nedavnom sastanku stranaka potpisnica Kreševske deklaracije ponudio reciklirani materijal o ustavnim promjenama, uglavnom temeljen na cuvenom travanjskom paketu iz 2006. godine i s nekim promjenama, a da nije ponudio nikakvu bitnu promjenu u odnosu na vecinu dosadašnjih rješenja.

_________________________________


6. Zvonko Jurišic: "Kreševska deklaracija je izmanipulirana"

Zvonko Jurišic, predsjednik HSP-a BiH Ðapic-dr. Jurišic, izjavio je da je napuštanje sastanka premijera Republike Srpske (RS) i celnika SNSD-a Milorada Dodika, na kojemu su bili i lideri SDA Sulejman Tihic i HDZ-a BiH Dragan Covic u Mostaru, dokaz da je Kreševska deklaracija izmanipulirana.

Pedsjednik Jurišic na današnjoj konferenciji za novinare u Mostaru ocjenio je da su svi dosadašnji razgovori o reformi Ustava, i prudski i u banjolucki, služili za zaštitu kriminalnih radnji pojedinih aktera toga procesa, a posebno Milorada Dodika.

Oprecni stavovi aktera u procesu pregovora potvrdjuju da je bez posredovanja medjunarodne zajednice nemoguce promjeniti Ustav BiH", smatra Jurišic.

Komentirajuci Dodikove uvjete za daljnje pregovore, uz ostalo, da se u novi ustav ugradi pravo federalnih državotvornih jedinica na samopredjeljenje do otcjepljenja, koje bi se utvrdilo referendumom svih gradjana u toj federalnoj jedinici, predsjednik HSP-a izjavio je da u Ustavu nigdje ne piše da jedan entitet ili jedan narod može raspisat referendum o odcjepljenju.

Republike Srska, genocidna tvorevina nastala progonima nesrpskoga stanovništva, utemeljena je na Daytonu, pa je isto tako medjunarodna zajednica može i ukinuti, kazao je Jurišic.

Dakle, do reforme Ustava, kako pokazuju dosadašnji pregovori, teško ce se doci bez posredstva medjunarodne zajednice.

Treca mogucnost da se mirnim putom dodje do reforme Ustava ne postoji, zakljucio je Jurišic. (FENA)
----

KOMENTAR: Medjunarodna zajednica bi pritiskala i kaznjavala agresore na Republiku BiH da su "nasi" politicari insistirali na internacionalnom pravu. Umjesto toga oni su izabrali nagodbu sa cetnicima. Medjutim, i sada ako bi mi prestali da popustamo svijet bi pritiskao agresorsku stranu da popusti, jer niko nema pravo da kaznjava zrtve agresije, a ima pravo da kaznjava agresorsku stranu.

__________________________________


7. Izdaja SDA - Unistavanje geodetskog zavoda BiH od strane SDA kardova

(Izdaja u fokusu: Sulejman Tihic, predsjednik SDA; Dani 610, 20. 2. 2009, str. 11)

Reagujuci na Tihicevu izjavu (da mu se kaže gdje i kako je izdao BiH), iznosim sljedece okolnosne dokaze veleizdaje. Dokazi su zasnovani na uništavanju tri jedine geodetske institucije BiH: uprave, zavoda i odsjeka.

SDA i Tihic kao suodgovorno lice vec su ugasili upravu i ona ne postoji u papirima. Zavod dokusuravaju kadrovski, o cemu su i Dani izvještavali, a 2008. sabotiraju i izbor strucnjaka za direktora zavoda kojeg u štrajku "vodi" lice sa SSS. Pet godina sprecavaju i zaposlenje naucnikâ na jedinom bh. Odsjeku za geodeziju (u Sarajevu), pa sam kao jedini bh. naucnik u oblasti Više geodezije i sam "ekskomuniciran". Diplome jedinog odsjeka na svijetu koji radi pet godina bez ijednog doktora nauka, dijele se na osnovu potpisa par tezgara iz Zagreba, Ljubljane i sl., koji su u Sarajevu turisticki (bez radne dozvole) par sedmica godišnje. Tihic išcekuje da roditelji prestanu slati djecu u divlju školu, baš kao što uposlenike zavoda primoravaju da sami napuštaju neplaceni posao u neuslovnim prostorijama.

Vlast objavljuje suverenitet na nekom teritoriju objavom koordinata granice u Službenim novinama. Koordinate potpisuju naucni i državni eksperti više geodezije na datom teritoriju. Gašenjem bh. institucija više geodezije, nema prepreka za predaju koordinata entitetskih granica Ujedinjenim nacijama. To je, naime, neophodan korak za priznanje suverenosti po Internacionalnom pravu.

To je stvarni razlog nedavnog neuspjelog pokušaja premijera FBiH da protivno odluci OHR-a prevede zavod u entitetsku imovinu, pa je zavod sada prepušten samogašenju da bi se potom osnovao Geodetski zavod FBiH, cije bi koordinate ovjerila vec uvedena Geodetska uprava FBiH. Isto bi ucinile i vec uvedene Geodetska uprava RS-a te Geodetski zavod RS-a, što bi oznacilo de facto kraj RBiH (de jure se zahtijeva ratifikaciju Dejtonskog ugovora), pošto bi svaki stariji suverenitet na istoj teritoriji postao materijalno nedokaziv. Da se entiteti ne misle otcjepljivati, ne bi formirali i uprave i zavode za geodeziju. Premijer FBiH je iz SDA. Toliko o pravniku Tihicu.

Mišljenjem Tužilaštva BiH, koje su mi tokom zajednickog sastanka saopštili zamjenici glavnog tužioca BiH, Lokmic-Misiraca i Engel, postoji osnov sumnje da je Sudsko vijece Kantonalnog suda u Sarajevu u sastavu Šabanovic, Danilovic, Mrkajic-Milicic, sabotiranjem mog izbora za direktora JP Godetski zavod BiH, pocinilo "krivicno djelo zloupotrebe položaja od strane sudije", pa je Tužilaštvo BiH taj predmet 2008. proslijedilo na daljnju obradu Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo. Ako se na njima kola i slome, nek ostane zapisano ipak da je kolovodja Zlatar Muhamed dekan Gradevinskog fakulteta i ex-predsjednik UO Univerziteta, inace rodbina osnivaca SDA partije (kako-se-ono-zvaše).

Naime, niži organi: inspekcije, kantonalni ministri i dr., uvijek casno i pošteno postupe po mojim zahtjevima i narede mjere u korist suverenosti BiH, ali potom drugostepeni organi pod inkriminirajucim uticajem SDA/HDZ poništavaju mjere prvostepenih. Ispada da su prvostepeni organi redovno nepismeni? Drugostepeni poslušnici su malobrojni, ali djeluju odozgo, tj. s pozicije svevideceg oka: od entitetskih ministara do tužilaca i sudija; cini se da su Golic i društvo sarajevsku pravnicku zajednicu pretvorili po vlastitom liku u moralnog monstruma naviknutog da procese rješava u mahali ili kafani, cim je bila u stanju izgubiti vec dobivenu tužbu protiv SCG, koja se, ako je vjerovati izdvojenom mišljenju dobrohotnog sudije u Haagu, mogla izgubiti jedino namjerno.

Sudije poput Salema Mise izgleda da su izuzetak koji potvrduje pravilo – izdajnicku kadrovsku slagalicu SDA.

Dok je brod javnosti nasukan na Prud, u posljednjoj epizodi SDA sapunice ta partija tiho vadi i treci trn iz oka. U nenadležnom rješavanju po javnom konkursu (kog kantonalni ministar nauke Zlataru nareduje nakon pet godina neobjavljivanja godišnjih konkursa za bilo koju od pet oblasti geodetske nauke, pa nije rijec o mojoj paranoji), iako me komisija predlaže za nastavnika, Zlatar odbija zasnovati radni odnos sa mnom (kao jedinim kandidatom!) jer sam, kako navodi "blatio ugled Fakulteta prijavama protiv njega", dakle, normalnim korištenjem pravnog sistema i lijeka.

Nastavnonaucno vijece gradjevinara preglasavanjem to prihvata. Helsinški komitet ovo ocjenjuje kao drasticnu povredu prava, zatraživši od nadležnih sankcije za odgovorne. Sapunica je opet na Kantonalnom sudu.

Dr. sc. Mensur Omerbašic, dipl. ing. geod., Sarajevo
-----

KOMENTAR: Ovaj clanak Dr. Omerbasica smo objavili iz dva vazna razloga.

Prvo, prmjetimo da iz ovog svjedocenja saznajemo da je Lajcak pokusao sacuvati Geodetski zavod BiH, kao drzavnu instituciju, ali da su ipak SDA kadrovi nasli nacin da "uguse" Zavod da bi bi bili osnovani posebni zavodi u Federciji i RS. Dakle, i pored zelje svijeta da ta institucija ostane na nivou drzave, RS je dosla na svoje uz pomoc lokalnih SDA kadrova. To je samo jos jedna potvrda da je svijet samo pratilac domacih izdajnika u podjeli drzave. U cilju zastite izdajnika, rezimski mediji su kreirali stereotip kako svijet dijeli BiH, a nasi "jadnici" moraju slusati.

A to je samo vrh ledenog brijega. Svaku insticiju RBiH su slicnim spletkama podijelili, od raznih zavoda, muzeja do raznih udruzenja, temeljitije nego je to po Daytonu predvidjeno.

Drugo, ovaj clanak je znacajan jer je u njemu sadrzan odgovor onim zlonamjernicima koji, u nedostatku argumenata, pokusavaju diskreditovati Glasnik rijecima: "Pa vama izgleda niko ne valja." Naravno da nam niko u ovim vlastima ne valja, kada su tu strazari rezima, ljudi tipa Muhameda Zlatara, koji vode racuna da svako ko nije njihov ne dobije ni posao, a kamo li da dodje u poziciju da odlucuje o sudbini drzave.

M. B.

________________________________


PREGLED MEDIJA - FORUMASI SVE VIDE I ZNAJU

Jedino se na internetu mogu naci istinski nezavisna misljenja BH intelektualaca svih usmjerenja o situaciju u BiH, mada su i nejvece BH web stranice tesko kontrolisane od strane protagonista velikosrpskog projekta. Bezbrojni su primjeri te kontrole, a najnoviji je da su moderatori Avazovog foruma zabranili na forumu (izbrisali) vijest iz Gradacca, da su Tihic, Dodik i Covic nepozeljna u Gradaccu, koji je neki patriotski usmjereni forumas postavio. Ipak se jedino na interentu uspijevaju probiti neka istinski nezavisna razmisljanja. Slijedi niz interesantnih clanaka, izjava, citata anonimnih autora koje smo skinuli sa BH web sranica.

8. NE BOJIM SE KOGA NE VIDIM

Jedna arapska poslovica kaze da je "vrijeme najbolji tumac Kur´ana". Danas se ljudi rijetko mole klasicnim kipovima. Kipovi su danas dobro auto, dobra zena, moj fudbalski klub, moja stranka, moj politicki lider, moja holivudska diva itd.

Ako nisam spreman da sve ovozemaljsko posmatram kriticki onda je to sirk. Sta to covjek moze perfektno da stvori? Moze li biti to stranka, moze li to po sebi biti bilo koji politicar. Allahov poslanik i rob Muhammed a.s je kritikovan u Kuránu, pa zasto niko ne bi smio (ali samo argumentovano) kritikovati Aliju, je li on ne uzubillah "pegamber"? Ne smjeti kritikovati Aliju ili mene ili bilo koga od nas nije nista drugo nego sirk, a to je veliki grijeh. Nije takodje problem napraviti grijeh, problem je sto se (ne)covjek nece pokajati.

Kaze se "poslije rata su svi generali pametni." Ali zar se ne radi isto kao i prije? Da radi se, jer istinski cilj SDA i svih koji nece da se pokaju je uprvo podjela BiH. To se moze ostvarititi samo - jucer sa Karadzicem i Bobanom - danas sa Dodikom i Covicem. Upravo danas procitah da je Dodik napustio prelo u Mostaru, gdje je jasno dao do znanja da je njegova RS neupitna i nepromjenjiva. Ali on je bar posten. Rekao je istinito sta misli, sto i ptice na grani znaju. Sta radi Suljo? Umjesto da sam on napusti sijelo, on je taj koji nudi neke nove platforme o pregovorima sa Dodikom, koji niti je, nit ce ikada priznati genocid.

Mi imamo medjunardno priznatu drzavu, mi imaom presudu suda, po kojoj je tkz. RS genocidna tvorevina i nama odgovara ako nista drugo status kvo. Znaci nije problem u Dodiku. Problemje u sistemu. Ovaj i ovakav sistem je napravio Alija, jer jedino sa ovakim sistemom moze da ostvari podjelu drzave. To mi svi znamo. Neki hoce da to i javno kazu, neko to kazu krisom, a neki nece da se pokaju, jer u Aliji i u sebi vide neko "bazanstvo."

________________________________


9. DA TE NIJE ALIJA...

(Pocetak eseja jednog anonimnog forumasa sa sarajevo-x)

Da nije bilo Alije opet bi bilo rata, ali bi ga dobila republicka Armija ciji bi herojski ratni komandanti danas bili ministri, premijeri, ambasadori, jednom rjecju živi jer ih veleizdajnik ne bi smaknuo. Ne bi bilo genocida u Srebrenici i drugdje jer ne bi bilo veleizdajnika da nam prodaje puške za 1,000 maraka dok mijenja teritorije i stotine hiljada ljudi goni ko stoku. Ne bi bilo price o rezervatima u koje nas besramno gura onaj koga veleizdajnik ostavi za svog nasljednika. Ne bi bilo genocidnog "RS"-a ni genocidne "Federacije" niti bi nam se Holbrook izvinjavao za bilo šta.

Ne bi imali logo s konzerve za motorno ulje umjesto zastave, ni predškolski kompromis umjesto himne. Ne bi imali stranog guvernera s autokratskim ovlastima vec patriotu Predsjednika...
...

10. USVAJANJE AMADMANA ZA BRCKO JE KATASTROFA KOJU NE SMIJEMO DOPUSTITI

Kad promijene zarez na Daytonskom mirovnom sporazumu, automatski je verifikovan kao da ga je potvrdio Parlament Republike BiH. Mijenjanjem Ustava amandmanima za Brcko, na mala vrata pocinje reforma ustava u Daytonskoj BiH, tu pocinje i završava "Ustavna reforma". Dali ce to šta poboljšati standard Brcaka, nece, to zna Tihic i ostali koji se sturiše da završe projekat Radovana Karadžica ratnog zlocinca kojeg nastavlja Radovan mladi - Dodik. Tu pocinje i završava reforma ustava,jer tu ce "RS" dobiti krila i moci ce da poleti i odleti u zagrljaj majcici Srbiji,što je i bio projekat planiran.

To znaci da, sto se tice Brckog bolje je da se još brcka u Daytonskim vodama, nego da ga Sava odnese Beogradu.

_______________________________


11. EVO I IZDAJICA: Sadikovic, Ibrahimagic, Kolegij SDA, Belkic, Silajdzic ...

Prof. dr. Cazim Sadikovic i prof. dr. Omer Ibrahimagic podržavaju Prudski sporazum i banjalucku Zajednicku izjavu Dragana Covica, Milorada Dodika i Sulejmana Tihica.

-----

Kolgij SDA poslije Dodikovog ultimatuma u Mostaru: "Što se tice ostalih segmenata prudskog procesa, SDA ce i dalje sudjelovati u njemu i raditi na rješavanjima važnih pitanja.

Poslanici SDA ce u državnom parlamentu pokrenuti inicijativu za donošenje amandmana za Brcko.

-----

Belkic u Beogradu dogovarao pormjene granice Srbije i BiH. Slijedi kratko objasnjenje "problema granice izmedju BiH i Srbije".

U blizini Rudog put za Srbiju krivuda i prelazi u Srbiju, onda se vraca u BiH, pa opet prelazi u Srbiju itd. E sada Srbija zbog toga predlaze Bosni da joj dade malo teritorije uz put, ali zato traze Divic. Divic je jedna mjesna zajednica koja nema nikakve veza sa tim "granicnim problemom", nalazi se daleko nizvodno niz Drinu, na Zvornickom jezeru. Divic je od nedavno poznat BH javnosti jer su povratnici, Bosnjaci trazili da se izmejsti crkva i ponovo izgradi dzamija na tom mjestu. Staru dzamiju su cetnici srusili 1992. Razlog zasto Srbija trazi bas Divic je zato sto su se Bosnjaci masovno vratili u Divic.

Sta ima veze sto put kod Rudog krivuda, kao da se tacno na svakom prelasku granice mora napraviti granicni prelaz? Moze postojati jedan grancini prlaz na tom putu. Medjutim, cetnici i nasi izdajnici koriste tu besmislicu da jos jednu bosnjacku zajednicu (Divic) odstrane iz RS (u Srbiju) i tako naprave RS jos etnicki cistijom. To im je vazno jer je istocna RS tu geografski najtanja i u taj kraj Podrinja se dosta Bosnjaka vratilo.

Tihic je poslije svoje posjete Beogradu donio Prudski projekat podjele BiH, a Silajdzicev izaslanik Belkic nam donosi pregovore o relativiziranju i drzavne granice.

-----

„Odluku da se država podijeli na etnickoj osnovi donijeli su gradjani vaše zemlje, a ne SAD. To mi se u Daytonu nije svidjelo. Rekao sam predsjedniku Izetbegovicu da mi se to ne svidja. Rekao sam i Harisu Silajdžicu, predsjednicima Tudmanu i Miloševicu da mi se to ne svidja. Narod je insistirao na tome. Nije mi se svidio politicki sistem koji omogucava etnickim strankama da dobiju više moci. Slagao sam se s principom multietnickih stranaka. Na narodu Bosne i Hercegovine je da stvori te stranke.“ (Intervju sa Hoolbrukom, nedjelja 1. 11. 2008, TV Hayat, u centralnojm dnevniku, 20 sati, razgovor vodila S. Hadžovic-Cermagic, stenografski obrada pod: http://www.hayat.ba/content/view/17396/291

________________________________


12. SRETAN TI DAN NEZAVISNOSTI DOMOVINO

Bosna i Hercegovina ima svoju himnu. Kada su komunisti kazali da “Lijepa nasa” nije hrvatska himna, i kada su kazali da “Boze pravde” nije srpska himna, to nije sprijecilo Hrvate i Srbe da i dalje pjevaju i vole svoju himnu. Isto tako, odluke Daytonskih vlasti nece ugasiti nasu himnu, nasu zastavu, nasu Republiku BiH.

Za BH patriote koji imaju drzavotvornu pamet je rijeseno pitanje himne, pitanje zastave, pitanje ustava, pitanje granica BiH itd. Mi sve to imamo, mi nismo ludi da se povinujemo cetnicima i izdajnicima i da mijenjamo te svetinje kako se kome cefne.

http://republikabih.net/kafe/index.php?topic=509.0

__________________________________


13. I HRVATI IMAJU PROBLEME SA POPLAVOM SHUNDA IZ SRBIJE - LEPA BRENA U ZAGREBU

http://www.hrvatskipolitickiuznici.hr/novosti/lepa-brena-na-etnoviziji-nedjeljom-u-2.html

********************************************************

No comments: