Friday, July 10, 2009

#619 TIHIC SMJENJUJE SADOVICA ZBOG DOBROVOLJACKE ?!‏

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

04. juli 2009.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 619

SADRZAJ:

1. Slucaj "Dobrovoljacka": Definitivno obustavljene 'crvene potjernice'

2. Beograd: Slijedi oštar protest Interpolu - Sadovic nije imao pravo da komentariše sudsku odluku

3. Tihic: Sadovic ima rok od sedam dana da podnese ostavku

4. UMJESTO DA BUDE PORGLASEN ZA HEROJA BOSNE I HERCEGOVINE, TARIK SADOVIC OTJERAN SA POZICIJE MINISTRA

5. Tihic se clanovima PIC-a zali da mu je Dodik slagao?!

6. SRBIJA RASPRACAVA SANDZAK U CILJU DEFINTIVNOG UNISTENJA BOSNJAKA

7. SAOPSTENJE ZAJEDNICE SANDZACKE DIJASPORE

PREGLED MEDIJA

8. KAKO NAROD RAZMISLJA O "BOSNJACKOM SABORU", "AKADEMIKU" FILIPOVICU, NJEGOVIM IZJAVAMA O JUGOSLAVIJI ITD.

9. RAZMISLJANJA BOSNJAKA O DAYTONU: "DAYTONSKI USTAV VISE NE VAZI"

10. NOVA, VEOMA PROFESIONALNO URADJENA WEB STRANICA "RTM ONLINE"

------------------------------------------------------------------------
Ovaj Glasnik ide na 32,991 ispravnih adresa. Za primanje Glasnika prijavite se na adresu: [mailto:Bosanski_kongres@hdmagazine.com]

If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.
-------------------------------------------------------------------------


1. Slucaj "Dobrovoljacka": Definitivno obustavljene 'crvene potjernice'

BiH|02.07.2009. u 16:54

Generalni sekretarijat Interpola donio je odluku kojom su 'crvene potjernice' Beograda protiv državljana BiH u slucaju "Dobrovoljacka ulica" i definitivno obustavljene, potvrdila je danas Feni glasnogovornica Ministarstva sigurnosti BiH Milada Dreca.

Ona je kazala kako na taj nacin informacije o traženim osobama i njihovim saucesnicima nece biti registrirane u Interpolovim bazama podataka.

-Ovo je velika diplomatska pobjeda ministra sigurnosti Tarika Sadovica, jer su usvojeni njegovi pravni argumenti koje je iznio tokom nedavne posjete Generalnom sekretarijatu Interpola u Lyonu, ustvrdila je Dreca.

U Ministarstvu sigurnosti BiH navode da je Generalni sekretarijat pred Izvršni komitet Interpola iznio generalno pitanje zahtjeva koje dostavljaju zemalje-clanice za hapšenje osoba koje nisu njihovi državljani zbog ratnih zlocina.

Tako je Izvršni komitet Interpola odobrio privremenu proceduru koju je predložio Generalni sekretarijat.

Prema ovoj proceduri, Generalni sekretarijat ce nastaviti da prima zahtjeve za objavljivanje 'crvenih potjernica' za ratne zlocine i to u slucajevima kada su ti zahtjevi dostavljeni od medunarodnog suda, kao što je Haški tribunal, zatim protiv državljana zemlje koja je podnijela zahtjev, te protiv državljana drugih zemalja, ukoliko zemlja ciji je osoba državljanin ne uloži protest.

Kako su potvrdili i u Ministarstvu sigurnosti BiH, ova nova privremena procedura ce se primjenjivati samo na nove zahtjeve, a ne na važece 'crvene potjernice' koje su vec objavljene i registrirane u bazama podataka Interpola.

'Crvene potjernice', cije je objavljivanje tražio Beograd u ovom slucaju nece biti objavljene i informacije o traženim licima i njihovim saucesnicima nece biti registrirane u bazama podataka Interpola.
(FENA)

_________________________


2. Beograd: Slijedi oštar protest Interpolu - Sadovic nije imao pravo da komentariše sudsku odluku


Interpol Beograd uputice oštar protest Interpolu u Lionu povodom odluke da obustavi crvene potjernice protiv grupe državljana BiH u slucaju ratnog zlocina "Dobrovoljacka" u Sarajevu - rekao je Srni šef beogradskog Inteprola Miloš Oparnica.

"Naš komentar bice u pisanoj formi veoma dugacak i veoma žestok", rekao je Oparnica, navodeci da o sadržini dopisa, koji ce biti upucen, ne bi govorio, ali da ce u njemu biti izneseni pravni argumenti, argumenti povrede procedure i pravila Interpola.

Oparnica je rekao da je Interpol juce obavijestio Interpol u Beogradu o obustavljanju potjernica, ali da ce Srbija nastaviti da traži pravdu kroz institucije sistema, koristeci sve pravne mogucnosti i procedure.

On je naveo da u Interpolovoj odluci o obustavljanju potjernica postoji "glupost koja je velika i dalekosežna" i dodao da se Interpol stavio u ulogu suda, navodeci da suverena "država, ma kako se zvala, ne može raspisivati potjernicu za ratne zlocine prema državljaninu druge države bez saglasnosti te druge države".

"Ako bismo pravili analogiju sa terorizmom, zamislite da neka od ovih velikih sila ne može da raspiše poternicu za nekim teroristom zbog toga što neka država nije saglasna. Ili da država Srbija ne može raspisati poternicu za Ratkom Mladicem ako joj BiH ne dozvoli", rekao je Oparnica.

On je istakao da Interpol nema ovlašcenja da suspenduje bilo kakvu sudsku odluku, nego su fakticki zabranili distribuisanje kanalima Interpola.

"Mislim da se Interpol nije snašao i da je to posledica nekog neznanja ili olakog doživljavanja stvari po inertnosti da bi vam bilo lakše", dodao je Oparnica, navodeci da o odluci nije pitana druga strana /Srbija/, niti su izvršene konsultacije, a sama odluka u svom sadržinskom dijelu dovodi u pitanje funkcionisanje kompletnog sistema Interpola.

Oparnica je rekao da Srbija nema ništa protiv BiH i da to "nije stvar revanšizma, nego je rec o tome da postoje pravila igre koja mora da važe za sve, podjednako, i ne mogu se menjati od slucaja do slucaja".

Podsjecajuci da je beogradski Interpol prije mjesec dana vec poslao dopis Interpolu u Lionu povodom slucaja "Dobrovoljacke", on je naveo da ce novi dopis koji ce sa oštrim protestom biti upucen Interpolu, biti sastavljen u saradnji beogradskog Interpola i Ministarstrva pravde Srbije.

On je naveo da ministar bezbjednosti BiH Tarik Sadovic nije imao prava da komentariše sudsku odluku druge države.

"Zamislite da ja kao policajac smem da preispitujem sudske odluke. Interpol Beograd samo radi svoj posao", dodao je on.

Portal Svevijesti.ba ekskluzivno je jucer objavio odluku Generalnog sekretarijata Interpola kojom su crvene potjernice Beograda protiv državljana Bosne i Hercegovine u slucaju "Dobrovoljacka ulica" i definitivno obustavljene , te da informacije o traženim licima i njihovim saucesnicima nece biti registrovane u INTERPOL-ovim bazma podataka.

KOMNETAR: Valjda Interpol odlucuje o tome sta je Sadovic imao ili nije imao pravo da uradi. A Interpol je, ne samo prihvatio Sadovicev prigovor, nego je prihvatio i njegove dokaze i cak promjenio uhodanu dugogodisnju praksu izdavanja potjernica Interpola, da bi zastitio nevine ljude od Srbijnskog pravosudja. Primjetimo da srbijansko odjeljenje Interpola u gornjem clanku kaze da "Slijedi ostar protest Interpolu...", tj. da ga nisu poslali. Vjerovatno ga nikada nece ni poslati, jer bi to bio jos jedan potez otkacen od svake zdrave logike civilizoanog svijeta, koji bi Srbiji donio smao novu blamazu. Ovo je samo pravljenje bure u casi vode, namijenjeno Bosnjackim usima, da se cetnickom agentu Tihicu olaksa posao smjene Sadovica.

Sadovic niposto ne bi smio podnijeti ostavku. Da vidimo kako ce Tihic narodu obrazloziti njegovu smjenu.

M. B.
__________________________


3. Tihic: Sadovic ima rok od sedam dana da podnese ostavku

03.07.2009. 14:19

Predsjedništvo SDA na današnjoj sjednici donijelo je jednoglasnu odluku kojom poziva ministra bezbjednosti BiH Tarika Sadovica da podnese ostavku na ovu funkciju.

Predsjednik SDA Sulejman Tihic izjavio je da Sadovic ima rok od sedam dana da podnese ostavku i da je ova odluka donesena zbog odredenih prigovora na Sadovicevu saradnju sa nekim institucijama BiH i medunarodne zajednice.

Tihic je demantovao navode da se iza ovoga krije direktna naredba OHR-a ili da je ostavka narucena od zamjenika visokog predstavnika u BiH Rafija Gregorijana i ambasadora SAD u BiH Carlsa Ingliša.

"Moramo uvažiti ove ozbiljne prigovore. Radimo ono što je najbolje za BiH i SDA i normalno je, kada dode do ovakve situacije, da se clan naše stranke povuce u rezervni položaj, a ne da dolazi do konfrontacije", rekao je Tihic.

"Licno nisam za to da se Sadovic smijeni. Ne vidim razloga za to", kazao je kratko Bakir Izetbegovic.

Autor: Fena/Onasa/Srna

_____________________________________


4. UMJESTO DA BUDE PORGLASEN ZA HEROJA BOSNE I HERCEGOVINE, TARIK SADOVIC OTJERAN SA POZICIJE MINISTRA

Pise: Dr. Muhamed Borogovac

Prije par dana ministar Sadovic je uspio da postigne jednu veliku pobjedu za Bosnu i Hercegovinu na internacionalnom planu sto je ujedno i jedan veliki poraz Srbije. O tome se govori u prethodnom clanku pod 1. Slucaj "Dobrovoljacka": Definitivno obustavljene 'crvene potjernice'

Da bi shvatili koliki je udarac ministar Sadovic nanio ugledu Srbije u svijetu imajmo na umu da je do sada praksa u Interpolu bila da se automatski prihvataju potjernice koje izdaju suverene drzave clanice interpola. To je logicno jer je normalnim ljudima u interpolu bilo nezamislivo da bi javni tuzioci i policijski detektivi neke drzave mogli montirati dokaze, optuzivati i suditi nevine ljude radi nekih politickih ciljeva. I u normalnim drzavama se ponekad dogodi da se neki policajac proda i da sluzi kriminalcima. Taj je se zove "prljavi policajac". Medjutim, bilo je nezamislivo da postoji "prljava" drzavna policija i "prljavo" drzavno tuzilastvo koji sluze kriminalnoj drzavnoj vlasti.

Nas ministar Tarik Sadovic je pomocu slucaja Dobrovoljacke ulice upravo to dokazao za srbijansku policiju, tuzilastvo i drzavu. Sadovic je uspio da dokaze da Srbija nije kao druge drzave, da je za Srbiju normalno da cak i njeni tuzioci i policajci manipulisu svoje kolege iz Interpola da bi Srbija ostvarila neke politicke ciljeve. Sadoviceva pobjeda znaci totalnu delegitimizacija srpske drzave.

Zahvaljujuci tome, "crvene interpolove potjernice" nece biti automatski vazece u buducnosti, nego ce i drzava za cijim gradjaninom je pokrenut postupak izdavanja potjernice imati mogucnost prigovora na potjernicu prije nego je Interpol ozvanici. Tako se nece moci ponoviti slucaj Jurisic. Na nasu zalost i dalje ce policije Srbije i RS moci hapsiti nevine ljude kao sto su npr. Bilic i Berbic iz Vecica kod Kotor Varosi. (Povratnicima u RS je poznato da cetnicka policija RS ubila mnoge povratnike, montirajuci "samoubistva vjesanjem".)

Ovom pobjedom Sadovica, Srbiji su vezane ruke za mnoge planirane ucjene Bosne i Hercegovine. Naime, svaki gradjan BiH koji je na bilo koji nacin bio umijesan u odbranu Republike BiH je mogao ocekivati Interpolovu potjernicu izdatu od Srbije. Poznato je da je Srbija vec izdala potjernice za mnogim braniteljima Tuzle, a najpoznatiji je slucaj Ilije Jurisica, koji vec dvije godine trune u Srbijanskim zatvorima i na montiranom procesu u Beogradu.

Nad nekim gradjanima BiH koji se nalaze na politickim pozicijama u BiH je do sada optuznica Srbije za "ratne zlocine" visila kao Damaklov mac, sto je bila svojevrsna ucjena tih ljudi. Npr. Selim Beslagic je bio permanentno ucijenjen prijetnjom da ce protiv njega biti podignuta optuznica Srbija za ratne zlocine zbog "Brcanske malte", tj. zbog odbrane Tuzle. Time je Selimu "olaksano" opredjeljenje da uvijek glasa kako i Lagumdjija.

Dakle, ovom pobjedom Sadovica Srbija je izgubila jednu veliku aveniju ucjene gradjana Bosne i Hercegovine i falcifikovanja istorije pomocu montiranih procesa brniteljima BiH.

Zato nije nikakvo cudo ovako munjevita osveta cetnickih agenata u BiH protiv Tarika Sadovica. Jasno je da Tihic nece navesti ove prave razloge Sadoviceve smjene. Vjerovatno su Tihicevi ljudi iz SDA aktivirali neki stari Sadovicev aferim. Cetnicki agenti na vlasti u BiH su se osigurali da svako ko je u Daytonskoj vlasti BiH ima oraha u dzepovima, te da zna da ce biti politicki, cak i kriminalno optuzen, cim otkaze poslusnost. Inace ne bi mogao doci na vlast u Tihicevoj ispostavi beogradske tajne policije, koju narod zove "Srpska drzavna agencija - SDA". Izgleda da je Sadovic svojim uspjehom u Interpolu prevrsio mjeru kod cetnika te ga je stigao "katil ferman" kao mnoge druge koji su naivno dosli u SDA sa zeljom da brane Republiku BiH.

Likvidacijom Sadovica iz vlasti u trenutku kada bi trebao postati nas heroj, Tihic sebe jos jednom otkriva kao cetnickog jataka medju Bosnjacima. Ovo je konzistentno sa svim Tihicevim dosadasnjim potezima, od ratnog intervjua za TV Novi sad, preko guranja brcanskog amandmana, preko istjerivanja iz SDA svih istaknutih clanova koji su na bilo koji nacin stali u odbranu BiH, ukljucujci Mehmeda Zilica, Izeta Hadzica i mnoge druge.

Cesto cetnicki provokatori nastoje diskvalifikovati NKRBiH kod naroda rijecima: "Ma njima niko ne valja od Bosnjaka." Ovom epizodom se jos jednom pokazalo da nije problem u nama jer u vlasti niko zaista ni ne valja buduci da svaki onaj ko pokusa bilo sta korisno uraditi za BiH odmah biva odstranjen iz vlati.

Na kraju osvrnimo se i na nacin kako je napisana agencijska vijest. Primjetimo da je pisac napisao da internacionanni faktor nema ulogu u smjeni Sadovica. To je svakako tacno. Poznato je da je Internacioalni faktor javno, a ne tajno, smjenjivao pojedince, pa bi tako i Sadovica smijenio javno, da je zeljeo. Zato je nejasno zasto se u vijesti uopste spominju stranci (OHR, Gregorijan, English)? Po svoj prilici, to je uradjeno u cilju insinuacije, jedan mali poklon novinara Tihicu, da ipak neko od Bosnjaka pomisli da je u pitanju nesto drugo, a ne samo osveta Srbije provedena preko Tihica.

___________________________________


5. Tihic se clanovima PIC-a zali da mu je Dodik slagao?!

Tihic je na pocetku svoga govora na Sjednici Vijeca za implementaciju mira (Peace Implementation Council - PIC) odrzanoj 29.06.2009. kritikovao politicare iz RS bez ikakvih pravnih argumenta. To je samo bila Tihiceva promocija namijenjena i PIC-u i Bosnjacima, da im se, barem samo na rijecima, predstavi kao istinski borac za doborobit BiH i Bosnjaka. On trazi da se sankcionisu lideri RS za Odluke Skupstine RS koje je Inzko nedavno ponistio. U proslom broju Glasnika smo objasnili da je to Danajski dar Bosnjacima jer je nemoguce sankcionisati ljude za njihove politicke odluke, dok se u isto vrijeme tim Tihivecim istupima minimizira poraz Republik Srpske, koja je time jos jednom dobila crno na bijelo da je svijet ne postuja kao legalnu narodnu skupstinu.

Posto je na taj nacin, na rijecima, uspostavio sebe kao iskrenog predstavnika Bosnjaka, Tihic krece u pravu akciju. U nastavku on iznosi veoma konkretne prijedloge, dakle prijedloge koji imaju zube, ali koji su svi u interesu RS. Neki od njih sami za sebe govore o izdajniku Tihicu, pa ih necemo komentarisati, a neke cemo prkomentarisati. Slijedi citat drugog, sustinkog dijela Tihicevog govora, kako je ONASA objavila:

On (Tihic) smatra da je "zbog ovakve retorike, antidejtonskog djelovanja, ali i odustajanja predstavnika SNSD od vec postignutih dogovora, prudski proces zapao u ozbiljnu krizu".

Od pet dogovorenih aranžmana u okviru prudskog procesa, Tihic je istakao da su implementirana samo dva - ustavni amandman o rješavanju pravnog statusa Distrikta Brcko i usvajanje budžeta za 2009. godinu.

"Iako smo postigli dogovor o okviru i sadržaju ustavne reforme, osnovnim principima zakona o državnoj imovini i popisu stanovništva u BiH uz usvajanje programa održivog povratka prognanih i izbjeglih lica u periodu 2009-2013, niti jedan od ova tri dogovora nije realiziran zato što su predstavnici SNSD i Milorad Dodik zaustavili njihovu provedbu.

Što se tice ustavne reforme, Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je, na temelju dogovora u okviru prudskog procesa, donio odluku o pristupanju izmjenama i dopunama Ustava Bosne i Hercegovine. Medjutim, zastupnici iz RS su na Zastupnickom domu PS BiH onemogucili usvajanje ovakve odluke. Slicno se desilo sa Nacrtom zakona o državnoj imovini – tekst je pripremljen na temelju prudskog procesa, OHR je dao pozitivno pravno mišljenje, ali su predstavnici SNSD zaustavili njegovo donošenje još u komisijskoj fazi.

Imajuci u vidu znacaj i potrebu popisa stanovništva u BiH, prihvatili smo zahtjeve iz RS da on sadrži i etnicke, vjerske i jezicke odrednice i postigli dogovor da, uz zakon o popisu stanovništva, bude usvojen program povratka u periodu 2009-2013. Tako je usvojeno na Zastupnickom domu, ali su ovog puta opet poslanici SNSD to odbili u Domu naroda Parlamenta BiH. Sada smo suoceni sa pitanjem šta dalje?, kako nastaviti razgovore – u okviru prudskog ili nekog drugog procesa? Da li je to uopce moguce kada se ne poštuju ni vec postignuti dogovori, uz ovakvu antibosansku retoriku kada jedan od sudionika pudskog procesa javno, putem TV, kaže kako je njegov cilj rušenje Bosne i Hercegovine?

I ovom prilikom ponavljam da cemo, bez obzira na sve, SDA i ja licno uvijek biti dio procesa dogovaranja i rješavanja, a ne stvaranja problema. Molim vas da zaustavite etnicko-huškacku retoriku, jer se u takvim uslovima ne može dogovarati! Treba da konacno jasno kažete ko je personalno i institucionalno odgovoran za antidejtonsko djelovanje i opstrukciju reformskih procesa. Do sada korištene uopcene diplomatske fraze i izjednacavanje odgovornosti nisu bili dovoljni", rekao je Tihic.

- Kraj citata iz Onase.

Sto se tice Tihiceve zalopojke da je RS odustala od daljih ustavnih promjena poslije usvajanja Amandmana za Brcko, pa zar ga u javnoj rasporavi o brcanskom amandmanu gradjani BiH nisu upozorili da ce se upravo to dogoditi?! Zar gradjani nisu upozoravali da promjenom jednog Amandamna RS postize sta zeli, jos jedan korak ka legalizaciji Daytona, te da zato Bosnjaci trebaju traziti sve ustavne pormjene u paketu. Specificno smo napominjali da se mora u paketu rijesiti i problem dvojnog drzavljanstva.

Umjesto toga tzv. Bosnjacki polticari su, isto kao i u Daytonu, isto kao i bezbroj puta do sada, cetnicima odmah dali sve sto traze, a za Bosnjake dobili obecanja cetnika za neka buduca vremena - tipicna prevara objasnjena cak i u elementarnim udzbenicima o sklapanju ugovora.

Sada se Tihic zali PIC-u, kao neko drugi je kriv, neki nestasni predstvnici RS ga iznenadili i slagali. Svako dijete zna da se cetnicima na moze vjerovati na rijec, a Tihic, pravnik, bivsi predsjednik drzave, (navodni) cetnicki logoras ne zna?!

Da shvatimo kako nas Tihic vara kada su u pitanju drzavna imovina i popis stanovnistva, sjetimo se kako je to Alija radio. Znamo da su pregovori o "ustavnom preuredjenju BiH" trebali cetnicima jer se jedino pregovorima mogao ukidati Ustav Republike BiH. Sjetimo se da je Dayton tada predstavljan Bosnjacima kao nasa velika pobjeda, Alijina mudrost, a da su toboze Srbi bili protiv Daytona. Danas, kada vidimo kako se cetnici zaklinju u Dayton, rodni list njihove genocidne tvorevine, jasno je da je to bila samo Alijina sibicarska predstava za Bosnjake.

Isto tako danas Tihic trazi raspodjelu drzavne imovine i popis stanovnistva sa etnickim, jezickim i vjerskim odrednicama, sve ono sto cetnicima treba da jos vise legalizuju RS, a cetnici se toboze opiru. Da nije te Tihiceve i Dodikove predstave izdaja bi bila jasna svakom djetetu, a ovako mozda prevare ponekog budalastog Bosnju, da je u nasem interesu podjela drzavne imovine i popis stanovnistva kojim se legalizuje etnicko ciscenje Bosnjaka i Hrvata sa pola teritorije njihove domovine.

_________________________


6. SRBIJA RASPRACAVA SANDZAK U CILJU DEFINTIVNOG UNISTENJA BOSNJAKA

Postovani gradjani BiH,

evo jednog teksta i odluke jednog djela Bosnjaka Sjenice. Valjda ce se jednom i drugi osvjestiti i stati u odbranu naseg Sandzaka.

Moje licno misljenje da i dalje intelektualci Iz Sandzaka zmure pred onim sta nam se sprema. Tadic i bratija, uz podrsku Rasima Ljaljica i Sulejmana Ugljanina, hoce da nas utru sa nase vjekovne djedovine. Prodase nam Sandzak kAo da je to njihova privatna prcija. Ako nam sad ime zatru nas vise nema, zato podrzavam sve institucije i svakog pojedinca koji se bori za Sandzak.

Sulejman A.

Slijedi apel Sjenicana:

SULJEVIC: ODBACITI NACRT ZAKONA O REGIONALIZACIJI

Objavljeno: 29. June 2009. 10:06:05

Predsjednik Narodnog pokreta Sandžaka Džemail Suljevic pozvao je danas odbornike svih sandžackih opcina da odbace nacrt Zakona o regionalizaciji i zauzmu se da teritorija Sandžaka bude u sklopu jednog regiona.

„Za Sandžak i Bošnjake nacrt Zakona o regionalizaciji Srbije je neprihvatljiv. On bi doveo do cijepanja jedne etnicke grupe koja ima historijsko obilježje. Prijedlog Zakona se ne zasniva na ekonomskim, infrastrukturnim, kulturnim i historijskim razlozima i takva podela na regione je nelogicna“, rekao je Suljevic na konferenciji za novinare.

On je dodao da je regionalizacija potrebna Srbiji, ali da Vlada mora da vodi racuna o specificnostima Sandžaka.

Podsjecamo da su odbornici Skupštine opštine Sjenica sa prošle sjednice uputili nadležnom ministarstvu preporuku da ova opcina bude dio regiona kom pripada i Novi Pazar, javlja radio "Sto plus".

_____________________________________


7. SAOPSTENJE ZAJEDNICE SANDZACKE DIJASPORE

Povodom najavljene regionalizacije Srbije u kojoj bi Sandžak bio podijeljen u dva regiona, Zajednica sandžacke dijaspore uputila je zahtjev bošnjackim ministrima u vladi i narodnim poslanicima u skupštini Srbije u kojem se kaže sljedece:
Ministrima u Vladi RS, Rasimu Ljajicu i Sulejmanu Ugljaninu

Poslanicima u Parlamentu RS, Esadu Džudževicu, Bajramu Omeragicu, Muniru Poturku, Muju Mukovicu, Bajramu Šehovicu i Mehu Omerovicu.

Frankfurt, 29.06.2009 god.

Z A H T J E V

Zbog najavljene regionalizacije Srbije o kojoj se ovih dana uveliko vodi polemika u politickim krugovima i koja bi mogla da ima nesagledive negativne posljedice po Bošnjake i Sandžak, tražimo Vašu hitnu i adekvatnu reakciju. Ovaj zahtjev upucujemo Vama, ministirma u Vladi RS te narodnim poslanicima u Parlamentu RS iz reda bošnjackog naroda zato što Vi neposredno ucestvujete u vršenju zakonodavne i izvršne vlasti.

Tražimo od Vas da zajednickim nastupom kako u Vladi tako i u Parlamentu stanete u odbranu interesa Bošnjaka i regiona Sandžaka. Tražimo od Vas da Vladu i Parlament podsjetite da se pri regionalizaciji Srbije ne mogu zanemarivati politicke, vjerske, nacionalne, kulturne, ekonomske, komunikacijske i sve druge karakteristike koje povezuju šest sandžackih opština a koje po planovima srbijasnke vlasti treba da budu podijeljene izmedu dva regiona. To je politicki neodgovorno, strateški štetno a sa aspekta humanizma necivilizovano i nemoralno.

Tražimo od Vas da jasno i glasno kazete NE podjeli Sandžaka u dva regiona a time i bošnjackog nacionalnog, kultirnog i vjerskog bica.

Tražimo od Vas da ukoliko se vlast Srbije ogluši o ove zahtjeve uskratite svaku dalju podršku vlasti i demonstartivno napustite vladajucu koaliciju sve dok ne pokaže da poštuje ono na šta se obavezala, tj. da sve svoje gradane podjednako uvažava.

Takode zahtijevamo da se prije svih Stranka demokratske akcije i Sandžacka demokratska partija jasno odrede po ovom pitanju. Ovo pitanje ce pokazati koliko autenticne nacionalne politike je još ostalo u djelovanju ove dvije najjace politicke partije Bošnjaka u Sandžaku. Obzirom da su do sada cesto bile u prilici da prave kompromise od kojih su koristi imali samo pojedinci iz politickih partija ali ne i Bošnjaci, ove dvije politicke partije imaju šansu da poprave i te kako poljuljan ugled kod sopstvenog naroda.

Podsjecamo da je ovo jedno od pitanja na kojem ce biti testirana vlast u Srbiji, pitanje koje ce njihovu sliku u ocima Bošnjaka popraviti ili ce pak samo potvrditi da se u predizbornim najavama i obecanjima da ce se uvažavati interesi i potrebe Bošnjaka koji žive u Srbiji radilo o politickom marketingu a ne o iskreno pruženoj ruci saradnje. Ovo je prilika za državne organe i predsjednika Republike Borisa Tadica da poslije izuzetno negativne uloge koju su imali u slucaju brutalnog napada kojem je sa raznih strana bila izložena Islamska zajednica u Srbiji, donekle isprave svoje greške.

Ovo je prilika da podsjetmo vlast u Srbiji da Bošnjaci u Srbiji još od Berlinskog kongresa pa do današnjih dana nisu imali nikakvog povoda da Srbiju dožive kao sopstvenu domovinu. Godinama zapostavljani, ekonomski, kulturno i politicki izolovani i diskriminisani, ne tako rijetko i fizicki zlostavljani, Bošnjaci nikada nisu imali prilike da prema Srbiji osjete simpatije. A uvijek su pokazivali spremnost na saradnju i da daju svoj doprinos razvoju kako regiona tako i cijele zemlje. Bošnjaci su ponosni što, i pored tako macehinskog odnosa Srbije prema njima, upravo Sandžak u kojem oni cine vecinu karakterišu dobri medunacionalni odnosi. To je bogatstvo Srbije kojeg bi ona, ako je odgovorna država, trebala da cuva i njeguje a na da se sa njim poigrava. Posebno u ovom periodu kada vlast u Srbiji intenzivno radi na pridruživanju Srbije evropskim tokovima i pokušajima da postane clan Evropske unije.

Ocekujemo od svih ostalih politickih partija u Sandžaku, od nevladinih organizacija i svih pojedinaca koji javno djeluju u Sandžaku da se pridruže ovim zahtjevima.

Zajednica sandžacke dijaspore ce, ukoliko se ne udovolji ovim zahtjevima, nastaviti da proziva aktuelnu srbijasnku vlast i nece se ustrucavati da uperi prst u bilo koju politicku partiju ili pojedinca koji rade na štetu Bošnjaka ili Sandžaka.

S poštovanjem,

Predsjednik Zajednice sandžacke dijaspore

Edin Salkovic
---

KOMENTAR: Dok se u BiH kreira srpska drzava gdje je nikad nije bilo i u tom cilju istrebljuju ljudi koji su zivjeli na tim teritorijama, u isto vrijeme u Srbiji se unistavaju istorijske regije samo zato sto su u njima Bosnjaci vecina. Sve to ne bi bilo moguce da Bosnjacki politicari nisu pristajali na sve cetnicke zahtjeve, ne trazeci pri tom nista za uzvrat za Bosnjake Sandzaka.

Ovom prilikom se zahvaljujemo gosp. Branku Zivkovicu iz Helsinskog komiteta Srbije, koji nam je poslao ovo saopstenje.

_________________________


PREGLED MEDIJA

8. KAKO NAROD RAZMISLJA O "BOSNJACKOM SABORU", "AKADEMIKU" FILIPOVICU, NJEGOVIM IZJAVAMA O JUGOSLAVIJI ITD.

Da bi se saznao odgovor na pitanja iz naslova dovoljno je prosetati BH internet portalima. Slijede neka autenticna i pronicljiva razmisljanja preuzeta sa foruma Politika na portalima Sarajevo-x i Avaz. Veoma je vazno uociti da su to vecinska razmisljanja ucesnika, bez obzira na nekolicinu cetnickih provokatora, koji se predstavljaju kao Bosnjaci i koji imaju zadatak da svaku patriotsku akciju forumasa sabotiraju iznutra, da sa interneta ne bi kojim slucajem krenula neka pobuna protiv izdaje domovine. Nema nikakve potrebe, niti imamo prostora da citiramo podvale cetnickih provokatora, niti cak dobronamjernih forumasa, ali koji su ostali na nivou stereotipa o BiH kavi dominiraju klasicnim BH medijima.

Smatrajuci da su vazne misli, a ne konkretni pseudonimi (nickovi) forumasa, na pocetku nismo kopirali nickove autora forumasa. Izvinjavamo se zbog necenzurisanih psovki upucenih izdajncima, ali i te psovke govore o raspolozenju naroda. Slijede citati nekih misli BH forumasa:

-----

Bas me interesuje kako ce oni definisati "bosnjackog intelektualca" tj. ko ce moci ucestovati u tom "Bosnjackom saboru"?
---

Sabor je podmetanje da bi se svim patriotima izbilo iz ruku najvažnije oružje: korištenje sistema internacionalnog prava i pravnog poretka RBiH ciji je dayton nasljednik, i igra prebacila na teren neovlaštenih "pregovora" o temeljima opstanka. Istu igru je radio Alija sastajuci se po bjelosvjetskim vukojebinama s Karadžicem. Da nije bilo toga ni fašisticka "RS" ne bi imala nikakav legitimitet. I sad ima nekakav polovan legitimitet, pa joj nekakav stranac može poništit skupštinske (heeej!) zakljucke kad god mu se prohtije. Ali zato sad u igru uskace Tunjo da spasi svoje "Jove" inace omiljene drugove iz djetinjstva i mladosti u Banjaluci kako voli reci, pa bi sad kad Bošnjaci opet imaju dosta jaku državu, da igru prebaci na nekakva mahalska "sijeljenja"- Bilo bi nam to zadnji put.

Tako da samo fino treba rec majmunu polumrtvom da odjebe sa svojim majmunskim poslovima u Kostariku na godišnji s Nidžom B., kad vec nece na onaj svijet gdje ga se siti nacekaše.
---

Srbija prva prekrsila ustav SFRJ ukidanjem autonomija, provalom u platni sistem SFRJ i pljackom republickih rezervi, dozvoljavanjem politicke i javne participacije fasistima cetnicima kojima je po zakonu SFRJ bilo zabranjeno svako djelovanje, odbijanjem Stipe Mesica za sljedeceg predsjednika predsjednistva SFRJ koji je zakonski sljedovao po amandmanu na Ustav SFRJ iz 1981. godine o predsjednickoj rotaciji.
---

"Bosnjacka" drzava je zadnji ekser u kovcegu zvanom bosna. To je politka rs-a, hzhb, ne smije biti i politika Bosnjaka. Nama jedino sto moze ici u korist je PROBOSANSKA POLITIKA i toga se ne smijemo nikad odreci.

"Bosnjacka" politika se pokazala kao gubitnicka bar u zadnjih 17 godina. Sta smo sve izgubili: 100.ooo ljudi, Banjaluku, Bijeljinu, Prijedor, Brcko, Doboj, Trebinje, Focu, Visegrad, Srebrenicu, Zvornik, Zepu, Bratunac, Teslic, Gacko, Prefikse "bosanski" u Bosanskom Novom, Kostajnici, 17 godina zivota, nadu u bolje sutra, DRZAVU.

Primus-1
---

Citam bogati o pomirenju sa genocidnoscu i pravljenju Bosnjacke drzave. Taj koji ovako razmislja nije Bosnjak ni Bosanac ni covjek...
Upravo ono zbog cega su Srbi i poceli, ovi idioti nasjedaju na tu politiku. Ja hocu da se osjecam ko svoj na svom na svakom cm BiH.

Andrej
---

Daj Boze da se ucini neki preokret na Bosnjackom saboru (Bosanskom saboru). Ja mislim da bi on trebao da okupi sve probosanski orjentisane snage, bez razlike na vjeru i naciju, a ako se opet vi bosanski muslimani koji cete ciniti svakako vecinu, ne uspijete dogovoriti i dati smjernice za nasu zajednicku drzavu, nama katolicima bosanskim ne preostaje nista drugo nego da i mi onda razmisljamo o amputaciji od BiH!

Andrej
---

Pristati na bilo kakvu podjelu znaci upasti u zamku. Jezim se na pomisao da ima Bosnjaka kojima granice Bosne, u glavi, nisu: Sava, more, Drina, Una.

Kako bi neki voljeli da se sami getoiziramo, pa da susjede moljakamo za sve sto nam treba. I ceka se, sa svim ovim ucjenama, da nam prekipi i da kazemo dosta je vise daj sta das.

Bosna123
---

Ma prestanimo uopce razmisljati o bilo kakvim podjelama. Treba stisnut zube i istrpit. Barem ideja koju zivimo, ako je i samo ideja, nije fasisticka. Barem na papiru BiH je u granicama gdje i treba biti, barem na papiru svaki gradjanin je suveren na svakom pedlju.

Kada to sami prepustimo, onda tek mozemo ocekivati kataklizmu. Nekakav nedefiniran teritorij, izoliran, ekonomski slab, otvorili bi se putevi iseljavanja (zato sto bi naravni i taj prostor smetao). Unutar tog prostora trajala bi borba izmedju sekularista i islamista, sto bi se opet moglo iskoristiti da ga se dokusuri. Tako ja to vidim. Zato je ovo sada zlatna situacija kakva moze biti.

S druge strane Velika Srbija se sanja vec 150 godina, a od tada su Srbi izgubili teritorijalno ogroman prostor gdje su nacionalno dominirali. I opet tjeraju isto. Kada su tako uporni, za tu nimalo humanu ideju, mozemo i mi vala biti uporni ocuvati Bosnu.

Bosna123
---

Filozofija svakog normalnog gradjanina ove zemlje je Republika BiH. Zašto BiH ne bi bila normalna zemlja? Republika je normalno evropsko uredjenje jedne evropske države - dva nivo vlasti, opština i država.

Bosna ima svoje prirodne regije: Zapadnu Bosnu, ( Sjevernu Bosnu ) Posavinu, Semberiju, Istocnu Bosnu (Podrinje), Centralnu Bosnu, Zapadnu i Istocnu Hercegovinu, Humsku zemlju (centralna Hercegovina ).

Komšije su nam republike. Ne vidim zašto bi im smetalo da i BiH bude republika. Ako im smeta, znaci postoje odredjeni razlozi koji nisu dobrosusjedski.
Rat u BiH nije završen vojnicki tako da su još uvijek žive opcije podjele i nekih etniciteta i slicnih nebuloza.

Puno profila na ovom forumu hrani svoje bolesne nacisticke apetite cerecenjem ove zemlje i propovijedajuci raspad. Nažalost i to je naša stvarnost.

Treba se borit za svoju zemlju. Za ništa manje i za ništa više.

Kiky
---

Sto ne mogu ovih domacih miseva sto zagovaraju Bosnjakistan pod plastom zabrinutosti za bosanske muslimane. Providno do bola.
Za mene ste isti kao i velikosrbi i velikohrvati.

Ko ne zna kako bi prosli u tom fildzanu nek pogleda Palestince.

Bingov Buraz
---

Fildžani ne dolaze u obzir! Odbrana bosnjackih interesa u slucaju buduceg rata nije u zagovaranju te politike. I odbrana u mogucim kriznim situacijama u buducnosti nikako ni po koju cijenu ne bi smjela zagovarati ovu politiku.

Bosnjaci su miroljubiv narod i jedino pravo rjesenje je jedna drzava, x naroda u njoj, kao domovina Bosnjaka i svih ostalih naroda i narodnosti.
Mi možemo i moramo zivjeti skupa, pa je zagovaranje ideje o fildzanu krajnje "Alija like" razmisljanje.

Sodom
---

Bosnjacko ime nije ukradeno vec je tacnije da su mnogi pobjegli od bilo kakvog bosanskog prefiksa i pokusavaju ga izbrisati gdje mogu. Ime ne ukazuje eksplicitno na nikakvu vjeru, a historijat bosnjackog imena dokazuje da nije bio rezervisan nikada samo za jednu vjeru. Zasto onda vise raspravljati o bosanskom ili bosnjackom kad oba imena imaju isti korijen i uopste ne naznacavaju da se radi o tipu ljudi, sekularnima ili vjernicima, kosmopolitama ili nacionalistima. Bosnajcko ime ne iskljucuje Hercegovce i Sandzaklije koji uz sav respekt ipak nisu Bosanci.

Tako da je dalja rasprava po tom pitanju nepotrebna. Mladje generacije uopste ne diskutuju o tome, standard se zna, i vec je zazivio.
---

Bosanac, kao pripadnost drzavi ce imati vece sanse kad se prestane negirati da se taj identitet Bosanca sastoji iz tri nacionalne komponente Bosnjak, Srbin, Hrvat iz BiH. Ono sto hocu da kazem je da bi bio Bosanac ne moras se odreci toga da si Bosnjak, Srbin ili Hrvat. Traziti to je kontraproduktivno.
---

Ja znam sta zelim - to je jedinstvena Bosna i Hercegovina, koja bi bila gradjanska drzava, bez entiteta, bez fasistickih grupacija, sa jedinstvenom policijom, obrazovnim sistemom, vojskom i svim ostalim sto cini jednu drzavu, drzavom.

I ona stara: "Da bi imao mir, budi spreman za rat."

Ukoliko ne dobijemo drzavu politickim sredstvima, pristupiti pripremi za vojno rijesenje, jer bolje da mi to uradimo, nego da nasa djeca ili unuci dozive novu Srebrenicu.

Id
---

Kad bi sabor bio mjesto reafirmacije bosanskohercegovackih vrijednosti, sekularizacije, tolerancije, povratka platformi predsjednistva iz 1992., bilo bi to za svaku pohvalu.

Posto svi znamo da je ovo zakasnjela homogenizacija i pokusaj da se probosanske snage oslabe stvaranjem nekog svebosnjackog fronta za buduce definitivno nacionalno dijeljenje BiH, ne podrzavam.

Sto se tice realiteta, neka niko ne sumnja u realnost postojanja dovoljnog broja probosanskih snaga u BiH.
---

Za razliku od tebe, ja se ne predajem. Bosna je stenjala pod Turskom 500 godina. Posavina je tada bila vise Turska nego sto je danas Srpska Zamisli da si u tursko doba imao neku svoju granicnu sluzbu, SIPU, valutu, vojsku.

Meni nije problem to sto se ti predajes, ne ocekuj to od mene.

Ja za svog istomisljenika imam Jovu Divjaka, ti Radovana Karadzica. Cak i da je BiH u puno goroj situaciji, meni bi jedina casna opcija bila nastaviti sa zalaganjem za zajednicku BiH. Meni je nebitna tvoja predaja, smeta mi tvoje zagovaranje nestanka BiH. Predao si se, ok, uzmi daljinski i gledaj Animal Planet. Nemoj po forumu propagirati Karadziceve ciljeve.

1gorstak (Obracajuci se cetnikom provokatoru koji se potpisuje sa "Hadzofeild" i koji se predstavlja kao Bosnjak.)

________________________


9. RAZMISLJANJA BOSNJAKA O DAYTONU: "DAYTONSKI USTAV VISE NE VAZI"

Druga vazna tema o kojoj posjetioci BH foruma razmisljaju je Dayton i kako ga se osloboditi. Slijede neka razmisljanja forumasa:


Ono što je rezultat Dejtonskog sporazuma je ratom i genocidom nametnut Ustav BIH (aneks 4.) Država je onakva kakvom je definiše ustav. Zašto bi vecina gradjana BiH prihvatila da bude talac nametnutog i nenormalnog ustava kad je on dio ratom nametnutog mirovnog sporazuma koji nije ispoštovan u cjelosti, pa prema tome više ne važi. Kada neka strana ugovora ne ispuni ono na što se obavezala i kad selektivno bira što ce ispoštovati, ni druga strana ga se nije dužna pridržavati jer je sporazum prekršen. BiH je primljena u UN kao republika sa ustavom usvojenim od strane njenih gradana i naroda. Fašisticka manjina je 1995.godine silom i genocidom nametnula vecini gradjana novi ustavni poredak kojim je stvorena država u državi. Celnicima te države u državi je tolerisano i dalje se toleriše kršenje sporazuma. Protjerani se nisu vratili na svoja ognjišta dok zlocinci slobodno žive uz sve benificije. Ono što su godinama mukotrpno zajednicki gradili svi gradjani ove zemlje se rasprodaje kao ratni plijen. Cinjenica je da je dejtonski sporazum prekršen. Znaci i jedan ortodoksni legalista bi trebao smatrati da vecina gradjana ima pravo da bira ustavni poredak svoje zemlje. Pri tome nikakvo pravo veta manjine se ne smije uvažiti. Nije BiH nastala, a nije ni medjunarodno priznata kao država koja je stvorena ujedinjenjem FBiH i RS-a. Potreban je radikalan zaokret u politici probosanskog bloka koji predstavlja vecinu gradjana BiH. Ko to misli da se ustav ne može promijeniti, pa makar i jednostrano. Šta nas sprjecava da revitaliziramo Republiku BiH i ZAVNOBIH? Dejton više ne važi.

Kemura
---


Pitanje cega se Srbi boje? Pa boje se svega onoga što oni rade drugim nacijama u Srbiji. Eto koliko Bosanaca živi u Beogradu, pozamašan broj, a nema ih nigdje u vlasti i javnom životu. Dovoljan je samo primjer medija - nema niti jedan novinar niti jedan spiker Bošnjak. Eto stavili su jednog ministra onog Ljljica, i to kao izgovor za to kad nekog isporuce Hagu da kažu eto Bosanac isporucuje naše "junake".

Pa šta i ocekivati od naroda koji je nacionalizovao vjeru, koja bi trebala da bude otvorena za sve, ali ne, i tu su Srbi ucinili segregaciju u samom nazivu pa se kaže "Srpska Pravoslavna Crkva". Istovremeno osporavaju drugima da isto to ucine, recio primjer sa CG Pravoslavnom crkvom, koju Srbi "principjelno" negiraju.

Sokol
---

Ja protiv Srba nemam ništa, ali imam protiv cetnicke ideologije kojom su Srbi omamljeni. Ima Srba koje više poštujem i cijenim nego neke tzv."Bošnjake". Recimo, general Divjak mi je mnogo bliži od Dzemaludina Latica, ili gospodin Bogic Bogicevic od kriminalca Edhema Bicackica.

Ramo
---

Dejtonski ustav NE VAŽI. Ako pod rijecju ¨važi¨ podrazumijevamo legalnost nekog ustava na internacionalnom planu, onda doista Dejtonski ustav niti danas ne važi, iako se svim sredstvima lažno nazvane pro-bosanske stranke SDA, SBiH i SDP trude da taj Dejtonski ustav ucine važnim, tj. punovažnim. Svojim glasovima u dejtonskim parlamentima, poslanici SDA, SBiH i SDP, cine taj ilegalni ustav - važnim, tj. ozakonjuju ga pred cijelim svijetom. I to cine vec nekoliko godina usprotiv cinjenice da i sa Zapada dolaze direktni dokumenti, presudje, argumenti (npr. Presuda Svjetskog suda, presude Tribunala, Rezolucije Americkog kongresa, nalazi svjetskih humanitarnih organizacija, itd.) da doista Dejtonski ustav više ne važi.

Republiku srpsku prave poslanici odn. rukovodstvo SDA, SBiH i SDP - vjerovali vi to ili ne.

YRR
---

Daytoski sporazum je napravljen da bi se udovoljilo zahtjevima zlocinca Radovana Karadzica i da bi on prestao da bombarduje Sarajevo i da bi on prestao zajedno s Mladicem da vrsi Genocid nad nesrpskim stanovnistvom BiH.

Ocigledno je da drzava Bosna nema buducnosti s Entitetima! Ako ostanu Entiteti Bosna ce kroz svu tu nefunkcionalnost sama od sebe da se raspadne. U tom kontekstu treba posmatrati i analizirati aktuelne branitelje Daytonskog sporazuma - znaci oni brane nefunkcionalnu drzavu i cekaju kada ce se ona raspasti? (I Tadic brani Daytonsku Bosnu?)

Bosanski patrioti nikako ne bi trebali cekati da dodje do toga nego u svakom slucaju nastojati i boriti se svim sredstvima za nestanak Karadziceve tvorevine Rep. Srpske, ali i kretenske i skupe tvorevine Federacije Bosnjaka i Hrvata. Pa i sami nazivi govore o suludom kretenluku s kojim nije moguc razvoj.

S pravne strane moguce je ponistiti Deytonski sporazum koji u vise tacaka nije ispostovan i vratiti se na ustav kojim je priznata Republika Bosna i Hercegovina u Ujedinjenim nacijama.

Dobrobosanac
---

1. Mapa Bosne i Hercegovine tj. formiranje dva entiteta i granice razdvajanja bile su poznate mnogo prije nego li je Dayton potpisan.

2. Za vrijeme potpisivanja Dejtonskog sporazuma slika ratne Bosne i Hercegovine bila je takva da su Srbi dnevno gubili preko 50km2 teritorije, Armija BiH zajedno s HV i HVO BiH je bila na pragu Banja Luke i Prijedora, oslobodila grad Doboj itd!

Mozemo itekako zakljuciti da je Dejtonski sporazum jedno ZLO koje je najvise dobra donio bosanskim Srbima, a najmanje Bosnjacima i bosanskim Hrvatima.

________________________


10. NOVA, VEOMA PROFESIONALNO URADJENA WEB STRANICA "RTM ONLINE"

http://www.rtvmo.ba/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1

http://www.rtvmo.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=21041&Itemid=0

**************************************************************************

1 comment:

Gio Ve said...

Just to complete Your interesting report, I invite You to see the views of political borders in http://www.pillandia.blogspot.com
Best wishes!