Sunday, November 22, 2009

#640 NASTAVAK PRUDA SA NOVIM IMENOM "BUTMIR"‏

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

21. novembar 2009.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 640

SADRZAJ:

1. "Svjetski Savez Dijspore", je mala kontrolisana grupica, koja ne predstvlja dijasporu

2. BOSANSKOHERCEGOVACKA PODRINJSKA NARODNA STRANKA (BPNS) O HDZ-OVOJ DEKLARACIJI I ¨PRUDSKOM PROCESU¨

3. KREP'O SPIRO, ZIVIO CIRO!

4. Alarmantno: Bh. vlasti ne cine ništa da vrate 1.000 objekata BiH na teritoriji Srbije

5. NASTAVAK PRUDA SA NOVIM IMENOM "BUTMIR"

6. Porezi, nastavak etnickog ciscenja u manjem entitetu

7. Muhidin Pašic: Nacelnik Tuzle Imamovic optužio Tuzlake za ratni zlocin

8. Silajdzic: Srbija nije garant Dejtonskog sporazuma

9. RE: Noam Chomsky's controversy

10. Dragance Covic, Jugosloven koji se potpisuje Cirilicom

------------------------------------------------------------------------

Ovaj Glasnik ide na 33,933 ispravnih adresa. Za primanje Glasnika prijavite se na adresu: [mailto:Bosanski_kongres@hdmagazine.com]
If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.

-------------------------------------------------------------------------

1. "Svjetski Savez Dijspore", je mala kontrolisana grupica, koja ne predstvlja dijasporu

Dr. Muhamed Borogovac

Nekolicina ljudi iz takozvane SSD nam se zale na nedemokratsko ponasanje Namika Alimajstorovica. Evo o cemu se radi.

Kada su se Bosanci i Hercegovci iz dijaspore masovno usprotivili usvajanju Brcanskog amandmana u javnoj raspravi u proljece 2009te godine, pokazalo se da su gradjani BiH u dijaspori jedna znacajna, i sto je najvaznije, nezavisna snaga drzave BiH. Nezavisna, za razliku od Bosnjaka u Bosni i Hercegovini, koji su cesto ucijenjeni od strane BH politicara. Masovnim protivljenjem brcanskom amandmanu gradjani BiH su stali iza svoga jos uvijek jedinog legalnog ustava, Ustava Republike BiH, a u tome je dijspora odigrala vaznu ulogu.

Time je onemogucena akcija nasih izdajnika da legitimiraju ukidanje Ustava Republike BiH mijenjanjuci samo jedan amandman, jer je ta podvala bila raskrinkana i narod to nije podrzao u javnoj raspravi. Dakle, taj neophodan uslov da ustav bude legitiman, podrska naroda svome ustavu, nije dokazana od strane BH vlasti. To znaci da daytonski Ustav nije legitiman.

Tada je i svijet shvatio da jedino gradjani BiH u dijaspori mogu slobodno iskazivati misljenje gradjana BiH o sudbini BiH, jer su gradjani u domovini pod kontrolom izdajnickih vlasti, u strahu da se ne zamjere nekome mocnom, sto nije preporucljivo u ovim nesigurnim vremenima. Svijet shvata da je jedino dijaspora u poziciji da slobodno iskazuje sta gradjani BiH zaista misle o sudbini BiH.

Tada Tihic i Silajdzic krecu u akciju da pokazu svijetu da cak i nezavisni gradjani BiH, kao sto su gradjani iz dijaspore, zele da se dokine svaka veza sa Ustavom Republike BiH. Taj ustav nam je na prevaru otet u Daytonu. Medjutim, on je samo suspendovan, pa imamo pravo zahtijevati da nam se vrati, buduci da Daytonski ustav nikad nije legalizovan i buduci da RS nije ispunila svoje obaveze iz Daytona.

Silajdzic i Tihic tada angazuju svoga pijuna Namika Alimajstorovica da u Dijaspori progura staru Silajdzicevu prevaru koja se sastoji u slijedecem: Navodno, trazi se Ustav Republike BiH, ali pazite, ne onaj legalni ustav Republike BiH koji postoji i koji je samo suspendvan, i kojeg imamo pravo traziti, nego se trazi neki potpuno novi "Ustav Republike BiH". To nije nista drugo nego podvala, gdje se nedovoljno obavjestenim dobronamjernim ljudima prikazuje da rade za svoju domovinu jer traze Republiku BiH, dok u stvari rade portiv nje. Naime, cim traze novi ustav, oni priznaju ovo stanje kao pocetno, kao legalno, i tu je kraj puta i "novog", i sto je gore, pravog, predratnog Ustava Republike BiH.

Da se radi samo o prevari jasno je svima u dijaspori jer mala grupica prognanika koja se zove SSD nema ekspertizu da bi se bavila ustavnim pravom, da bi napravila konzistentan Ustav. Na tu ociglednu cinjenicu je Alimajstorovicu i njegovoj desnoj ruci, Desanki Delic ukazivano vise puta od vise clanova SSD. Medjutim, to je imalo za posljedicu jedino da ti clanovi bivaju izlovani iz precesa, a ne i da Alimajstorovic spasi sebe dalje blamaze i odustane od pravljenja, ni manje ni vise, nego novog ustava neke nove Republike Bosne i Hercegovine. Vidimo da ni Evropska Unije ne izlazi na kraj sa Ustavom BiH, ali je eto Alimajstorovic uzeo na sebe da Silajdzicevu prevaru "gura", da SSD napravi "Prijedlog novog ustava Republike BiH". Silajdzic-Tihiceva rijec je za njega zakon, kao sto je Dodikova rijec zakon za Silajdzica i Tihica.

Porucujemo domacoj i svjetskoj javnosti, da Alimajstoroviceva grupica, bez obzira na pompezni naziv "Svjetski Savez Dijspore" ne predstavlja nikoga osim Alimastorovica i njegovu desnu ruku Desanku Delic, te par ulizica, kakvih uvijek ima u blizini vlasti. Nasilno su odstranili legitimne pripadnike dijspore iz procesa, zbog drukcijeg misljenja, dok su se tu nasli neki misteriozni likovi, koje niko ne zna, npr. neki Malic poslan iz Zagreba, koji odjednom dobija kljucnu ulogu da pise, ni manje ni vise nego novi Ustav Republike Bosne i Hercegovine.

___________________________________


2. BOSANSKOHERCEGOVACKA PODRINJSKA NARODNA STRANKA (BPNS) O HDZ-OVOJ DEKLARACIJI I ¨PRUDSKOM PROCESU¨


Sarajevo 18. novembar 2009. - Bosanskohercegovacka podrinjska narodna stranka (BPNS) saznaje iz saopcenja za javnost izdanog nakon sastanka predsjednika HDZ-ove podružnice za BiH, Dragana Covica, i slovenskog ministra vanjskih poslova Samuela Žbogara, da HDZ u svojoj deklaraciji po pitanju ustavnih promjena, zagovara preustroj BiH u cetiri federalne jedinice.

BPNS konstatira da HDZ-ova deklaracija uvelike otkriva ciljeve ¨Prudske trojke¨, koje nastoje ostvariti tokom pregovora u Butmiru, u suradnji sa ostalim pozvanim strankama. Naime, HDZ navodi da ¨ustrajava na ustavnim promjenama kojima bi se uspostavila puna jednakopravnost Hrvata s druga dva naroda u BiH¨ i otkriva da su ti zahtjevi ¨vezani uz ispunjavanje Kreševske deklaracije i Prudskog procesa¨.

BPNS upozorava da su zatražene cetiri federalne jedinice, ustvari cetiri države – pri cemu bi svaka bila zasebna i sa ostalim državama u toj cetveroclanoj federaciji imala veoma malo zajednickog. Tobožnje uvezivanje tih država u neku ¨Federaciju Bosnu i Hercegovinu¨, bila bi farsa na kraju procesa uništenja Republike Bosne i Hercegovine. Jer, isto kao što se raspala jugoslavenska federacija, može se raspasti svaka federacija, a posebno ova koju traži HDZ, oslanjajuci se na ¨Prudski proces¨ i pregovore u Butmiru kojima se to želi ostvariti.

HDZ je vec javno dala na znanje da je Republika srpska neupitna, što je, dakako, i stav Republike srpske u svim pregovorima. Ali, najgora od svega je potvrda tom stavu od strane SDA. Stoga bi u tom scenariju Republika srpska bila prva država. Druga federalna jedinica – država, bila bi hrvatska država Herceg-Bosna, a treca ¨Distrikt Sarajevo¨. Cetvrtu bi sklepali od rastrganih enklava u kojima tavore preostali gradjani RBiH, uglavnom pripadnici bošnjackog naroda.

Srpska i hrvatska nacisticka država bi se srednjorocno prikljucile Srbiji i Hrvatskoj. Treca država bi se pojavila u vidu, kojeg li cinizma, ¨multi-etnickog Sarajeva¨, cime bi Sarajevo oduzeli od Federacije BiH, sacinjene u Washingtonu i Dejtonu. Cetvrta bi okvirno bila skup jedva povezanih i neodrživih teritorija, slabo prikrivenih konc. logora za preostale gradjane RBiH, uglavnom iz bošnjackog naroda, dugorocno plijen velike Srbije.

Ovakvo ukidanje i kasapljenje države BiH, je sadržaj Prudskog dogovora - kojega u Butmiru nastoje utanaciti i dovršiti, cime bi ostvarili trijumf agresije, ratnih zlocina, genocida, nacizma. Srpsko-hrvatski projekt likuje i nema potrebe to svaljivati na ¨inozemni faktor¨, ali bi SDA, SBiH i SDP, lažno nazvane pro-bosanske stranke, svoju kolaboraciju u konacnom uništenju države BiH i njenih gradjana, rado predstavili kao ¨pritisak inozemnog faktora u Butmiru¨, tj., rado bi izgovor ¨da su na to natjerani od strane EU i SAD¨, podmetnuli javnosti kao alibi za dvije decenije svojeg sudjelovanja u ovom (samo)destruktivnom projektu.
...

BPNS odbija prijedlog HDZ-a i sve one koji ga podržavaju.

BPNS PRESS

_________________________________________________


3. KREP'O SPIRO, ZIVIO CIRO!

Koristimo priliku da cestimo nasim igracima, navijacima i Selektoru na izvanrednom uspjehu. Reprezentacija Bosne i Hercegovine je jedina institucija drzave koja funkcionise kako valja, gdje nema etnickih blokada, gdje se igraci cijene jedino prema znanju i zalaganju, a ne prema porijeklu i vjeri, sto je u cijelom svijetu pravilo, a u daytonskoj Bosni i Hercegovini je to ravno cudu.

Izdajnici koji su zauzeli "Savez", su vec jednom rasturili reprezentaciju, ali se nova digla iz pepela. Ocekujemo mnoge nove podvale reprezentaciji, ali se nadamo da ce Ciro i momci ostati na nivou i da se nece dati isprovocirati. Nasi neprijatelji bi volili da na mjesto Cire Blazevica postave nekoga ko ce razvaljivati reprezentaciju kao sto Spiric razvaljuje drzavu. Nasa poruka je jasna: Krep'o Spiro, zivio Ciro.

Na ovom linku pogledajte kako je "Mala Bosna" u Saint Louisu zivjela za reprezentaciju Bosne i Hercegovine ovih dana.

http://www.youtube.com/watch?v=so9j-xl23Ds

___________________________________________


4. Alarmantno: Bh. vlasti ne cine ništa da vrate 1.000 objekata BiH na teritoriji Srbije

Autor: F. VELE

¨Dnevni avaz¨

Mada krajem godine istjece posljednji rok koji je Vlada Srbije dala vlastima BiH, ocekivano, u našoj zemlji nije ucinjeno apsolutno ništa kako bi bilo vraceno cak 1.000 objekata iz pasivnog podbilansa bh. firmi koje se nalazi na srbijanskoj teritoriji.

Kršenje sporazuma

Tako ce Srbija, kaže analiticar Vanjskotrgovinske komore BiH Duljko Hasic, sigurno doci do imovine u vlasništvu države BiH, vrijedne cetiri milijarde maraka!

- Ne ulazeci u konotacije da Vlada Srbije ovim krši Aneks G Sporazuma o sukcesiji i tako krši medunarodni dogovor, vlasti BiH, uprkos mojim gotovo panicnim apelima, do danas nisu pokazale interes da riješe ovo pitanje. Glavni krivac je Vijece ministara BiH odnosno resorna ministarstva koja su morala za ovo vrijeme potpisati sporazum sa Hrvatskom i Srbijom o imovinskopravnim odnosima. To stvara barijeru, pa se ne može uci u problem povratka imovine. Ovo što se radi je nevjerovatno i tragicno, jer se radi o imovini iznimne vrijednosti - rekao je Hasic.

Osim domacih vlasti, opstrukcije su pravile i kompanije u državnom vlasništvu ili one koje su to bile. Tako, po Hasicu, žele sakriti cinjenicu da su menadžmenti mnogih firmi iz BiH prodavali izuzetno vrijedne državne objekte u Srbiji. Vlasti BiH nisu pokazale nikakav interes ni za rješavanje ovakvih kriminalnih slucajeva.

Osim toga, istice Hasic, Srbija je napravila pravnu zamku kako nijedna naša firma ne bi uspjela vratiti svoje objekte i zemljišta, koji su danas u toj susjednoj državi svrstani u društvenu imovinu.

Namjera Srbije je provedena kroz Ustav Srbije i tamošnji zakon o privatizaciji, koji ne poznaje tretman društvene, nego samo privatnu i državnu imovinu. Time ce, prakticno, od Nove godine biti onemogucen povrat imovine. Sve bi mogao sprijeciti samo Ustavni sud Srbije, koji bi nove zakonske odredbe mogao proglasiti neustavnim.

Hitna intervencija

- Sve to se dešava zbog pasivnosti organa bh. vlasti. Mora se napraviti hitna intervencija, preko pravobranilaštva, tužilaštva, mora se stati u zaštitu imovine. Imovina bh. firmi je u zraku! Niko o njoj ne vodi racuna - zakljucuje Hasic.

O kako vrijednoj imovini je rijec govori cinjenica da samo vrijednost "Šipadovih" objekata u Srbiji iznosi više od nevjerovatnih 90 miliona maraka!

Vlasništvo u brojevima

52 objekta
ima "Šipad komerc"

31 objekt
ima "Borac" iz Travnika

28 objekata
ima KTK iz Visokog

21 objekt
ima "Agrokomerc"

27 objekata
ima "Kljuc-Šik"

8 objekata
ima Fabrika duhana Sarajevo

5 objekata
imaju banjalucki "Rudi Cajevec" i "Jugoduvan"

4 objekta
ima "Kula" Gradacac

____________________________________________


5. NASTAVAK PRUDA SA NOVIM IMENOM "BUTMIR"


Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Covic dostavio je slovenskome ministru vanjskih poslova Samuelu Žbogaru deklaraciju te stranke o ustavnim promjenama.

U priopcenju nakon sastanka dvojice politicara i javnosti je prvi put predstavljen sadržaj deklaracije kojom se zagovara preustroj BiH u cetiri federalne jedinice.

U priopcenju HDZ-a BiH navodi se da ta stranka ustrajava na ustavnim promjenama kojima bi se uspostavila puna jednakopravnost Hrvata s druga dva naroda u BiH. Objašnjava se kako su zahtjevi te stranke vezani uz ispunjavanje Kreševske deklaracije i Prudskog procesa. - kraj citata iz vijesti HTV.


KOMENTAR: Poznati su stavovi Drage Covica izreceni mnogo puta, od Pruda pa nadalje - on smatra da je Republika srpska neupitna. To je takodjer i poznati stav i Sulejmana Tihica. Herceg-Bosna bi bila druga federalna jedinica, treca bi bila okolina Sarajeva, ali samo iskruzena iz Federacije, da bi daytonska svetinja RS ostala netaknuta, a cetvrta jedinica, koja nikada ne bi bila priznata kao drzava, bi se sastojala od nekoliko nepovezanih enklava u kojima je predvidjeno da tavore Bosnjaci, do konacnog nastanka. Dakle, tri male državice, "srpska" i "hrvatska", zatim treca nedefinisana teritorija-rezervat, sklepan od nekoliko enklava, nekoliko buducih Srebrenica, uglavnom lagan plijen velike Srbije, i cetvrta perverzija u vidu ¨gradjanskog Sarajeva¨, kojom bi se Bošnjacima oduzelo Sarajevo, kojega su navodno "dobili" u Dejtonu, mada su ga uvijek i imali, kao i ostali gradjani BiH. Mi smo svi u Daytonu u stvari samo izgubili Republiku BiH, a niko nije dobio nista osim cetnici genocidnu RS.

A to je uglavnom sadržaj Prudskog dogovora. Tako bi osigurali legalizaciju genocida. U tom projektu trijumfuje UDBA, tj. Tihic, najpouzdaniji cetnicki agent medju Bosnjacima, licno izabran od samog Alije da ovo obavi, da rasturi BiH i da uvede RS u Evropu.

______________________________


6. Porezi, nastavak etnickog ciscenja u manjem entitetu

Poreze koje uvodi Milorad Dodik je nastavak etnickog ciscenja u manjem entitetu BiH. Dodikovi privatni Bosnjaci, pretstavnici vlasti u manjem entitetu, direktno su odgovorni za donosenje ovog zakona, otimacine imovine protjeranih Bosnjaka. Ovaj Zakon daje legalitet vlastima manjeg entiteta da poklope sve sto je ostalo iza Bosnjaka i Hrvata, koji su spašavali gole zivote. Na osiguranju minimalnih sigurnosnih uvjeta za povratak nije nista uradjeno, vec suprotno, isti vjesto i podmuklo proizvode; zastrasivanja, orgijanja cetnika, premlacivanja i ubistva, bez otkrivanja izvrsioca, progoni i procesuiranja nevinih ljudi, paljevine objekata itd. Sve ovo salje jasnu poruku: nema mjesta za vas, ne dolazite, a sto se tice imovine i onako je ona vec prepolovljena, sa raznim muckama i falsifikatima uzurpacijama nelegalmih institucija i pojedinaca: Kacavenda i Gligorije, uz podrsku Dodika prisvajaju i otimaju a ne pitaju.

Iza protjeranih Bosnjaka i Hrvata ostala je imovina koju Dodik planira oteti, jer zna po onoj narodnoj „ko ima grunt ima i drzavu“ kompletira drzavu. Sjetimo se vidjene podvale, koja je provedena u manjem entitetu, odmah poslije Deytona Bosnjacima i Hrvatima omogucen je otkup stanova i date mogucnosti vlasnicima za prometovanje ili zamijenu, sto se i desilo pa su gradovi etnicki ocisceni, a vlasnici privatnih kuca morali su dugo cekati na povrat, vlasti su limitirale maximalne prometne cijene od 30.000 KM veca cijena je bila zabranjena i kaznjiva.

Privatne kuce i imanja protjeranih, upotrebljena su za zbrinjavanje doseljenih Srba. Imanja su iskoristena za odrziv boravak tako da i danas vecina imanja nije vraceno vlasnicima. Iz predhodnog se vidi da su smisljeni projekti imali za cilj stvaranje etnicki cistih teritorija entiteta. Novi porezi koje je smislio Dodik je u cilju dovrsenja etnickog ciscenja i stvaranje drzave. Predlozeni varijabilni procenti su u cilju vec vidjene pljacke. Kraljevina Jugoslavija je izvrsila klasificiranje zemljista te klasifikacije su prihvacene i u ex-Jugoslaviji. Na osnovu analiza i zahtjeva ostecenih prije rata, jasno je bilo da su porez placali samo Bosnjaci i Hrvati. Licno sam se uvjerio, pregledom knjiga posjedovnih stanja sa klasifikacijama zemljista. Imanja Bosnjaka i Hrvata su ocijenjena sa klasom I ili II ( vrt, oranica), a susjedi Srbi sa jednako kvalitetnim zemljistem, kultura zemljista - kvalifikacija su IV ili V klase (pasnjak ili rujina). Stari dokazani sistem koji je pljackao Bosnjake i Hrvate ponovo dolazi u manji entitet sa ciljem otimacine nekretnina od onih kojima nisu osigurani uslovi za povratak i boravak. U svijetu, porezi se placaju na prihod od imanja, a u manjem entitetu porez se placa na imanje bez prihoda.

Profesor Hasan

______________________________


7. Muhidin Pašic: Nacelnik Tuzle Imamovic optužio Tuzlake za ratni zlocin

Avaz, 15. novembar 2009.

Piše: Elvir HUREMOVIC

Izuzetna "kooperativnost" Sinana Alica i njegove fondacije "Istina, pravda, pomirenje", za koju je pohvaljen od beogradskog pravosuda, objavljivanje dijelova svjedocenja u Beogradu koji jasno ukazuju na njegovu necasnu ulogu u sudenju Iliji Jurišicu i kompletnom predmetu "Tuzlanska kolona" te niz detalja iz njegove biografije teme su koje su u Tuzli izazvale "zemljotres". Ipak, tek rijetki se usuduju o ovome javno progovoriti.

Advokatski timovi

Jedan od ljudi koji, kako sam kaže, želi prekinuti mucnu šutnju koja se nadvila nad ovaj grad je Muhidin Pašic, obnovitelj "Preporoda" u Tuzli i njegov dugogodišnji predsjednik. Pašic je bio i pokretac inicijative za formiranje Komisije za istinu o Tuzli, ciji je prvenstveni cilj bio odbrana grada i njegovih branitelja od optužbi za ratne zlocine.

- Moju inicijativu za formiranje te komisije podržalo je deset nevladinih organizacija, medu kojima i SGV. Naš cilj je bio da se pripremi materijal, neophodna dokumentacija za odbranu Tuzle i njenih branitelja, te da se obezbijedi potrebna dokumentacija za podizanje tužbe protiv oficira JNA, prije svega Mileta Dubajica, koji su odgovorni za dogadaj od 15. maja 1992. godine. Inicirali smo obezbjedivanje sredstava i advokatskih timova za eventualno optužene. Inicijativu smo uputili Opcinskom vijecu Tuzla, a sastali smo se s nacelnikom Jasminom Imamovicem. No, umjesto da tada podrži ovu opcinsku komisiju, Imamovic je svu pripremu odbrane za 15. maj povjerio privatnoj fondaciji Sinana Alica, covjeka sumnjive biografije - kaže Muhidin Pašic.

On kaže kako transkripti s beogradskog sudenja najbolje govore kome je Imamovic povjerio odbranu Jurišica i 15. maja.

Bivši predsjednik "Preporoda" kaže da se, prije svega, "treba upitati kako se dogodilo da nacelnik Tuzle ukine obilježavanje 15. maja i time simbolicno prizna da se na Brcanskoj Malti dogodio ratni zlocin".

- To Imamovicevo ukidanje 15. maja dogodilo se prije Jurišicevog hapšenja i ove zlocinacke presude. Sinan Alic je do tada bio u cetnickim medijima afirmiran kao pozitivac, jer se javno zalagao da 15. maj treba zaboraviti. On je bio zadnji koji bi mogao Tuzlu braniti od optužbi za ratni zlocin. Kako se onda moglo dogoditi da takvu kompromitiranu licnost u Komisiju za istinu o Tuzli licno dovede i isforsira Jasmin Imamovic, a sve druge rastjera?

Zahvaljujuci Imamovicu, navodna odbrana Tuzle je postala ekskluzivni posao privatne fondacije Alica i njegovog sina, koja je iz opcinskog budžeta dobila stotine hiljada maraka. Suštinsko pitanje je: Zašto je Imamovicu odgovarao Sinan Alic, kojega su cetnicki listovi slavili kao pozitivca? Ja smatram da je to zbog toga što mu je trebao neko ko ce sa Beogradom trgovati oko istine o Brcanskoj Malti.

Cinjenica je da se na svim beogradskim spiskovima za Brcansku Maltu pojavljivao Jasmin Imamovic, ali ga više nema. Cinjenica je da je srbijanski sud pohvalio Sinana Alica za kooperativnost i zapravo za servisiranje procesa protiv Ilije Jurišica. Zar treba više dokaza? Dakle, iz svega se da zakljuciti da su Jasmin Imamovic i Sinan Alic ucestvovali u kompromitaciji Ilije Jurišica, a onda su po Tuzli pravili žalopojke, kako bi sakrili šta su radili - navodi Pašic u svojoj pisanoj izjavi upucenoj našem listu.

On dalje podsjeca da je prošlo skoro mjesec od kada su se u javnosti pojavili podaci o sramnoj ulozi Sinana Alica u procesu protiv Jurišica, ali da "Jasmin Imamovic nije našao za shodno da se obrati javnosti, da se ogradi, ili da demantira ako ima šta demantirati".

Otvoreno pitanje


- Ubijeden sam da je Imamovic znao za sve što Alic radi u Beogradu, pa i kada servisira proces protiv Jurišica. Ne bi mu valjda iz opcinskog budžeta zabadava davao stotine hiljada maraka?! Tuzla je duboko korumpirana, ali i zbunjena. Tuzlaci još ne mogu povjerovati da ih je izdao, i za ratni zlocin optužio, vlastiti nacelnik. No, ovo je istina koja se više nicim ne da zaustaviti.

Mislim da bi Jasmin Imamovic morao podnijeti neopozivu ostavku i uz to se javno ograditi od Sinana Alica. Najmanje što bi se moralo dogoditi je vanredna sjednica Opcinskog vijeca, da pred ocima javnosti vidimo ko je izdao Tuzlu i Iliju Jurišica, da li sam Sinan Alic ili uz pomoc Jasmina Imamovica. Tuzla mora dobiti odgovor na ovo otvoreno pitanje - zakljucuje Pašic.

__________________________________________


8. Silajdzic: Srbija nije garant Dejtonskog sporazuma

15. 11. 2009

Clan Predsjedništva BiH Haris Silajdžic osudio je jucerašnju izjavu potpredsjednika Vlade Srbije Ivice Dacica da je Srbija „garant Daytonskog sporazuma", ukazujuci još jednom da sporazum ne predvidja bilo kakve garante.

"Srbija je bila samo potpisnik tog sporazuma, i to zbog svoje uloge u agresiji na našu zemlju. Srbija se tim potpisom obavezala na prekid aktivnosti uperenih protiv Bosne i Hercegovine, ali nije dobila pravo mješanja u unutrašnje stvari naše zemlje, kakvo pravo sebi želi priskrbiti insistiranjem na nepostojecoj ulozi „garanta“ tog sporazuma", navodi se u današnjem saopcenju.

Podsjeca da je 3. novembra ove godine savjetnik za ustavno pravna pitanja Damir Arnaut iznio ove cinjenice na sastanku sa Borislavom Stefanovicem, šefom kabineta ministra vanjskih poslova Srbije.

"Arnaut je zatražio od Stefanovica da mu, kao pravnik, obrazloži upotrebu nepostojeceg termina od strane Srbije. Stefanovic je tada priznao da Daytonski sporazum ne poznaje bilo kakve „garante,“ te da Srbija koristi taj termin iz „politickih“ razloga.

Na konstataciju Arnauta da se Bosna i Hercegovina oštro protivi takvim formulacijama, te da ih Srbija mora prestati koristiti ukoliko želi dobre odnose, Stefanovic je obecao da 'ova Vlada više nece tvrditi da je Srbija garant Daytona'.


KOMENTAR: Dodik se u vise navrata u proslosti pozivao na specijalnu ulogu Srbije kao potpisnice Daytona istim ili slicnim rijecima kao Dacic i to nije smetalo Silajdzicu. Medjutim, kada je nedavno Mesic ucinio nesto za BiH u ime Hrvatske kao potpisnice Daytona, tj. kada je porucio da Hrvatska nikada nece priznati Republiku Srpsku kao nezavisnu drzavu, odjednom Silajdzic na ovaj nacin, toboze prebacuje Srbiji, a u stvari uspostavlja princip da nema mijesanja susjeda u unutrasnje stvari BiH.

Interesantno je vrijeme Silajdziceve intervencije. On nikada ranije nije imao problema sa srbijanskim mijesnajem u unutrasnje stvari BiH. Na primjer, on je licno omogucio da se Srbijanska pravoslavna Crkva prosiri na BiH, a mogao je glasati protiv i zaustaviti tu, najgrublju infiltraciju iz Srbije na teritoriji BiH. Zato se ne mozemo oteti utisku da je Silajdziceva intervencija preventivna akcija zastite velikosrposkog projekta u BiH, od eventualnog ometanja od strane Hrvatske, nagovjestenog Mesicevom izjavom.

Dr. Muhamed Borogovac

_____________________________________________


9. RE: Noam Chomsky's controversy

Dok svjetska intelektualna elita osuduje bljuvotine Chomskog, Islamska Zajednica promoviše njegove knjige na temu izraelskog genocida nad Palestincima što se vidi iz priloženog linka.

http://www.opcina-kljuc.ba/content/view/378/1/

Prica o negiranju genocida u Prijedoru i umanjivanju kvalifikacije za srebrenicki genocid od strane Chomskog nije od juce vec traje par godina. To što gradjani ove zemlje uglavnom reaguju brzinom Muje iz onog vica u kojem za Muratovo ubistvo na Kosovu 1389. cuju "tek juce" je druga stvar i pokazuje generalnu nepismenost, ogranicenost i nenaviknutost na citanje stranih medija (recimo, Guardiana).

Admir P.

-----

Komentar: Vjerovanto je ovdje upravo taj slucaj. Naime, Chomsky je velemejstor obmane, pa se hodzama vjerovatno ucinilo da on pomaze Palestincima, dok im on u stvari podvaljuje. To se svakodnevno desava u BiH, da nas neko vara, to je nasa svakodnevnica, na koju smo osudjeni zbog nase nezainteresovanosti za drzavu, te smo pravi paceri u politici.

____________________________________


10. Dragance Covic, Jugosloven koji se potpisuje Cirilicom

http://www.republikabih.net/content/DraganceCovic.htm

*****************************************************************************************

No comments: