Wednesday, January 20, 2010

#645 Podmetanje kukavicijih jaja dijaspori - glasanje za lazni prosperitet‏

REPUBLIKA BOSNA - HERCEGOVINA

23. decembar 2009.

ONLINE GLASNIK Nacionalnog kongresa Republik BiH - br. 645

SADRZAJ:

1. DA LI SU BOSNJACI POLITICKI NAROD ILI SAMO NEDRZAVOTVORNA ETNICKA GRUPA?

2. Podmetanje kukavicijih jaja dijaspori - glasanje za lazni prosperitet

3. KOME NORMALNOM SU JOS UZOR KORUMPIRANI BH POLITICARI?!

4. STRANKA DIJASPORE - JOS JEDNA PODVALA ISTE EKIPE

5. Borci nece da se vrate u RS i izgube 400 KM

6. BALIJAMA NISTA NIJE SVETO OSIM PARA i NJIHOVIH GOSPODARA

7. OBAVEZNO POGLEDAJTE OVO

8. Šta bi kazali Srbi i Hrvati kada bi Bošnjaci izašli s idejom o svom entitetu?

9. ISPITIVANJE JAVNOG MNIJENJA U HRVATSKOJ UOCI PREDSJEDNICKIH IZBORA

9. 1 HRVATSKA TREBA PREDSJEDNIKA SA VIZIJOM

9. 2 ISTRAŽIVANJE JAVNOG MNIJENJA (Pregled znacajnijih pitanja i odgovora):

10. Bozic u Sarajevu (Christmas Eve/Sarajevo)

11. Banja Luka – Status zatvorenika iz Vecica

12. ISPRAVKE IZ PROSLOG BROJA GLASNIKA

------------------------------------------------------------------------

Ovaj Glasnik ide na 35,894 ispravnih adresa. Za primanje Glasnika prijavite se na adresu: [mailto:Bosanski_kongres@hdmagazine.com]
If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.

-------------------------------------------------------------------------


1. DA LI SU BOSNJACI POLITICKI NAROD ILI SU SAMO NEDRZAVOTVORNA ETNICKA GRUPA?

Pise: Dr. Vahid Sendijarevic

Ono sto razlikuje covjeka od svih drugih bica je to da je covjek politicko bice. Covjek kao politicko bice ima jedinstven kapacitet da projektuje i upravlja svojom buducnoscu. To isto vrijedi i za narode. Ako neki narod nije politicki narod, onda je to narod kojem drugi politicki narodi odredjuju sudbinu, jer je sudbina uvijek odredjena politikom. Postavlja se pitanje da li su Bosnjaci politicki narod sa kapacitetom da projektuju i upravljaju svojom buducnoscu ili su samo etncka grupa koja se prepusta da mu drugi politicki narodi odredjuju sudbinu. Kao sto Bosnjak ne ocekuje od bilo koga da mu skoluje djecu i uredjuje zivot u vlastitoj kuci tako bi trebao da ne ocekuje od bilo koga da mu uredjuje drzavu.

Dvije vijesti od 22-gog decembra 2009-te idealno opisiju politicko stanje u BiH. Jedna je da je najvisi Evropski sud za ljudska prava donijeo presudu kojom obavezuje BiH da promijeni ustav koji kako presuda kaze diskriminira Jevreje i Rome u BiH (prvi link na kraju teksta). Drugim rijecima, jedna od najvisih internacionalnih institucija u svijetu presudjuje da je Daytonski ustav diskriminatorski i da se mora promijeniti. To znaci ako BiH hoce da bude normalna drzava i da dobije sansu za udruzivanje u zajednicu drzava u Evropi mora se odreci diskriminatorskog Daytonskog ustava. Ovo je mozda do sada najjaca presuda Daytonskom ustavu poslije presude Internacionalnog suda pravde o genocidu prema kojoj su institucije Republike Srpske genocidne, a po tome i sam Daytonski ustav.

Oni koji pedantno biljeze politicki akcije internacionalne zajednice prema BiH, mogu izaci sa ogromnom listom rezolucija, preporuka, prijedloga kojima Internacionalna zajednica od gradjana BiH zahtjevaja da se izbore za ustav koji ce garantovati normalno funkcionisanje drzave i slobodu svakom njenom gradjaninu ukljucujuci sva politicka prava i punu ravnopravnost malobrojnim Jevrejima i Romima Bosne i Hercegovine.

Druga vijest je da je Srbija podnijela prijavu za clanstvo u Evropskoj Uniji (drugi link na kraju teksta). Kako se moglo desiti da Srbija koja je po odluci Internacionalnog suda pravde odgovorna za nepsprecavanje genocida, pa je time genocidna drzava, ispunjava uslove za prvi korak u Evropsku Uniju? Odgovor je vrlo jednostavan. Gradjani BiH nisu preduzeli nista nakon sto su dobili presudu Internacionalmog suda pravde da Srbiju kazne politicki. Samo jedan primjer; gradjani BiH nikada nisu ispostavili zahtjev da se Srbija izuzme iz genocidnog Daytonskog sporazuma kao garantor izvrsenja tog sporazuma jer je odgovorna za nesprecavanje genocida u BiH kao aggressor na Republiku BiH u ratu 1992-1995. Drugi primjer, da potsjetimo, u vrijeme dok je jos uvijek ekonomski embargo na Srbiju na snazi, i dok avionska kompanija iz Srbije ima zabranu slijetanja bilo gdje u svijetu, prvi JAT-ov avion otvara redovnu liniju Beograd – Sarajevo. Zrtva agresije i genocida po internacionalnim zakonima ima pravo da ekonomski saradjuje sa agresorom koji je odgovorni za genocide. Svaka druga drzava bi bila kaznjena da je prekrsila ekonomski embargo. BiH je prva prekrsila ekonomski embargo kojeg je Savjet bezbjednosti uveo Srbiji kao kaznu zbog agresije i genocida nad gradjanima Republike BiH i time je defacto obezvrijedjena odluka (citaj zakon) Savjeta bezbjednosti.

Kakve su sanse da se politicko stanje u BiH popravi na bolje? Sudeci po dosadasnjem odnosu gradjana BiH, a posebno Bosnjaka prema drzavi BiH, nista se nece popraviti u dugom vremenu. Moguce je da dodje dan kada ce Srbija postati punopravna clanica Evropske unije, a BiH ce jos uvijek politicki biti tamo gdje je i danas.

Ovo nije konstatacija skeptika. Ovo je zakljucak objektivnog razumijevanja situacije u BiH. Internacionalni zakoni polaze od toga da su sve drzave ravnopravne pred zakonom i da su gradjani svake drzave politicki odgovorni za uredjenje svoje drzave. Drzava moze pasti do potpune dezintegracije politickog sistema kao sto je primjer Somalije i da niko ne intervenise. Internacionalna zajednica intervenise u Somaliji samo u toj mjeri da umanji negativni efekat na funkcionisanje susjednih drzava, kao sto su borba protiv pirata, sprecavanje upada naoruzanih bandi iz Somalije u susjedne drzave, itd. Normalna Somalijska drzava je u interseu svijeta, ali nikome ne pada na pamet da okupira Somaliju i kao okupator preuzme obavezu za funkcionisanje okupirane teritorije, od odgovornosti za funkcionisanje kanalizacije do zdravstvene zastite gradjana, od ekonomije do civilnih prava gradjana i sudskog sistema drzave. Prema tome, funkcionalna drzava Somalija ce se desiti samo onda kada se gradjani Somalije za to izbore.

Nazalost, zbog politicke korektnosti niko nece da kaze da Somalijci nisu narod na politickom nivou (nisu politicki narod) da samostalno mogu organizovati normalnu (funkcionalnu) drzavu. Zbog duge istorije zloupotrebe moci, od brutalne eksploatacije naroda i njihovih prirodnih resursa do fizickog i kulturnog genocida pocinjenog nad porobljenim narodima od strane kolonijalnih sila, a sve pod izgovorom da vise civilizovani narodi imaju pravo da upravljaju manje civilizovanim narodima (citaj politicki narodi da upravljau nepolitickim narodima), danas je politicki neprihvatljivo da se za neki narod kaze da nije politicki narod cak i onda kada je to ocito kao u slucaju Somalije.

U slucaju BiH, internacionalni zakoni, pa cak i genocidni Daytonski ustav, tretiraju Bosnjake kao ustavotvorni (citaj drzavotvorni/politicki) narod sa najvecom populacijom u odnosu na druga dva ustavotvorna naroda u BiH, Srbe i Hrvate. Wikipedia kaze “The country [Bosnia and Herzegovina] is home to three ethnic "constituent peoples": Bosniaks / Muslims, the largest population group of three” (treci link na kraju teksta).

Internacionalno pravo tretira sva tri naroda u BiH kao politicke narode sa jednakim politickim pravima. Politicka moc ova tri naroda se ne mjeri brojem satnovnistva niti fizickom silom bilo kojeg od ova tri naroda. Politicka moc svakog od tri drzavotvotna naroda BiH se mjeri iskljucivo sa onim koliko je njihov politicki zahtjev u skladu sa internacionalnim zakonima i opste prihvacenim normama u civilnim pravima gradjana u svijetu. To je kristalno jasno iz presude Evropskog suda za ljudska prava od prije nekoliko dana koja obavezuje drzavu BiH da uspostavi ustav koji ce garantovati jednaka prava bilo kojem gradjaninu BiH, bez obzira na vjersku i etnicku pripadnost thih gradjana, u konkretnom slucaju Jevrerijima i Romima Bosne i Hercegovine.

Evropski sud za ljudska prava nije donijeo povoljnu odluku za Rome BiH zbog pritiska mocnog Romskog lobija u Evropi i Americi ili mocne Romske drzave u susjedstvu BiH ili zato sto svijet tako hoce ili zato sto svijet voli vise Rome nego Hrvate, Srbe i Bosnjake u BiH. Istina je tako jednostavna; gospodin Dervo Sejdic, politicki Rom, u odbrani svog ljudskog dostojanstva, je podnijeo tuzbu kojom je dokazao da su mu oduzeta civilna prava slobodnog covjeka u BiH i to je pocetak i kraj price. Evropski sud je razmotrio tuzbu i kod donosenja svoje odluke rukovodio se samo jednim mjerilom, a to je da li Daytonski ustav u BiH diskriminira ili ne jenog politickog Roma. Naravno, da Dervo Sejdic nije podnijeo tuzbu niko ne bi postavljao pitanje ustavne diskriminacije Roma u BiH.

Bosnjaci nikada nisu ispostavili zahtjev da se ponisti Daytonski sporazum jer je rezultat agresije i genocida ili bar da se Srbija izuzme kao garantor Daytonskog sporazuma jer je kao agressor odgovorna za nesprecavanje genocida pocinjenog na teritoriji Republike BiH. Cak sta vise, na osnovu rezolucija Savjeta bezbjednosti UN-a o agresiji na Republiku BiH, presude Internacionalnog suda pravde o genocidu i zadnje presude Evropskog suda za ljudska prava koji zahtjeva da se promjeni diskriminirajuci ustav Daytonske BiH, Bosnjaci mogu i imaju pravo na to da unilaterarno izadju iz Daytonskog sporazuma i da priznaju samo ustav Republike BiH koji je suspendovan kao rezulat agresije I genocida.

Zasto je tako nesto nerealno ocekivati od Bosnjaka. Odgovor je u pitanju postavljenom u naslovu ovog teksta i objasnjenju zasto Somalija ne moze da se organizuje kao normalna drzava. Bosnjaci kao najbrojniji drzavotvorni narod u BiH i kao primarna zrtva genocida imaju najvecu politicku odgovornost na putu izgradnje normalne funkcionalne drzave BiH. Nazalost, Bosnjaci nisu politicki narod (po nekim definicijama "polticki narod" = "nacija") na nivou koji zahtjeva politicka situacija u BiH. Sve dok Bosnjaci sa ponosom govore kako ih ne intersuje politika, bice moneta za potkusurivanje u rukama politicke oligarhije koja ih predstavlja u sudbonosnom (politicki odlucujucem) momentu za opstanak drzave BiH.

Samo nepoliticki i nedrzavotvorni narod moze sebi dozvoliti da ga politicka oligarhija koja ga predstavlja u BiH i svijetu reducira na vjersku zajednicu, u slucaju Bosnjaka na muslimane.

1) http://www1.voanews.com/english/news/europe/European-Court-Bosnias-Constitution-Unfair-to-Jews-Roma-79911692.html
2) http://www1.voanews.com/english/news/europe/Serbia-Applies-for-EU-Membership-79910337.html
3) http://en.wikipedia.org/wiki/Bosnia_and_Herzegovina

-----

NAPOMENA: Nekadasnja marksisticka defincija '"nacije" je da je to politicki narod tj. narod koji je na visokom stepenu poltickog razvoja te je u stanju da se politicki organizuje i napravi drzavu. Medjutim, buduci da se u dvadesetom vijeku pojavilo mnogo multietnickih drzava, tu marksisticku definiciju je pregazilo vrijeme. Moderna definicija izjednacava naciju i drzavu.

Dakle, sada je na snazi: "nacija = drzava", a ne vise "nacija = politicki drzavotvorni narod".

Nacionalni kongres Republike BiH odavno koristi savremenu definiciju po kojoj je "nacija" jednako "drzava". Dakle, Bosna i Hercegovina je nacija, tj. drzava u kojoj ravnopravno zive tri konstitutvna (politicka) naroda, a ne od tri nacije.

M. B.
____________________________________________________________


2. Podmetanje kukavicijih jaja dijaspori - glasanje za lazni prosperitet

Pise: Devad Kuric,
Clan Komisije SSD za kreiranje prijedloga "Novog Ustava BiH"


Objektivno informisanje javnosti je od ogromne vaznosti. Poznato je da onaj ko ima u rukama medije moze modelirati i uticati na misljenje korisnika medija. Taj fenomen je u ratnom i postratnom periodu BiH dosao do punog izrazaja. Bosna i Hercegovina je i danas izlozena visestrukim unutrasnjim i spoljnim medijskim manipulacijama. Primjera ima i previse.

Nazalost, ovoj zloj pojavi nije ostala otporna ni dijaspora BiH.

Tako na primjer urednik Habera u jubilarnom 50. broju lista bh. dijaspore iz Britanije na stranici 30 i 31 u izvjestaju sa sastanka Glavnog odbora Svjetskog saveza dijaspore BiH (GO SSDBiH) u Cirihu pod naslovom “Do nove godine ce javnosti prezentirati nacrt Ustava Bosne i Hercegovine” iznosi polovicnu i netacnu informaciju o ovoj izuzetno znacajnoj temi. Naime, on kaze da je "dvoclana Radna grupa za pravna pitanja GO izradila prijedlog Ustava BiH koji je GO u Cirihu usvojio i nakon razmatranja od strane pravnih eksperata bice do kraja godine ponudjen institucijama BiH".

Tim povodom on uopste ne obavjestava citaoce da su u Radnoj Grupi bila izabrana tri clana i da je treci clan imao sasvim suprotno misljenje od ostala dva clana i nije preporucivao ucesce SSDBiH sa prijedlogom Ustava BiH nego je izricito zahtijevao davanje podrske dijspore starom Ustavu Republike Bosne i Hercegovine, kao jedinom ustavnom pravnom aktu kojeg gradjani BiH imaju pravo zahtijevati da im se vrati, jer im je oduzet nezakonitim sredstvima - agresijom i genocidom.

Bilo koji prijedlog nekog novog ustava bez obzira koliko bio dobar i demokratican nema nikakve izglede u postojecoj dejtonskoj parlamentarnoj strukturi koja donosi odluke po principu entitetskog glasanja. Ucescem dijaspore BiH u pomenutoj krajnje bezizglednoj proceduri predlaganja novog ustava ona gubi pravo naknadnog zahtjeva za povratkom privremeno suspendovanog Ustava Republike BiH, a upravo je dijaspora potencijalna drustvena i politicka bh. snaga koja ima pravo i obavezu zastite i odbrane jedinstvene drzave BiH putem opravdanog i legitimnog zahtjeva za povratak ustava Republik BiH.

Postavlja logicno pitanje cemu sluzi ovo forsirano nametanje prijedloga "Poptuno novog ustava" u postojecoj krajnje nepovoljnoj politickoj konstelaciji u BiH sem da se da podrska nekoj od partija na vlasti koje sistemski rade na getoizaciji i podjeli BiH.

Na sastanku GO u Cirihu predstavnici Holandije, Australije i nekih drugih zemlja su odlucno zahtijevali obustavljanje postupka predlaganja novog Ustava, ali su od strane uze grupe oko Namika Alimajstorovica dezavuisani tako da je cak i zapisnik sa GO friziran i prilagodjen prvobitnim planovima i potrebama ove neformalne grupe, na sto su ulozene pismene zalbe i osporena vjerodostojnost odluka o ovom pitanju u zapisniku.

Da bi imali pokrice za svoju isforsiranu, a sa drugih strana najozbiljnije osporavanu odluku o prijedlogu Ustava navedena grupa je na stranici SSD nedavno objavila anketu sa pitanjem Kakav ustav treba BiH?

Slijede alternativna tri odgovara i moj komentar na formulaciju istih:

1. Prvi ponudjeni odgovor: “Potpuno novi ustav koji ce prihvatiti svi gradjani BiH.”

Kako mogu svi gradjani "prihvatiti" bilo koji ustav, niti ce svi glasati niti je moguce da svi glasaju?!

Medjutim, zvuci primamljivo jer se radi o opciji koja je bliska “svim gradjanima” i naravno moze se ocekivati da ce se vecina anketiranih opredijeliti za ovaj odgovor, koji zadovoljava interese i namjere kreatora ankete. Nije slucajno ni to da je ovaj odgovor stavljen upravo na prvo mjesto.

2. Drugi ponudjeni odgovor: “Ustav Republike BiH iz 1993.” - je maliciozno i usko formulisan jer je isti vecini gradjana slabo poznat pod tim imenom i aludira na ratno vrijeme (1993) na sto neupuceni ljudi u startu imaju averziju. Treba da stoji dodatak: Ustav Republike BiH koji garantuje suverenitet gradjana, naroda i jedinstvenu BiH. U tom slucaju bi imali sasvim drugaciju sliku reakcija na anketu.

3. Ponudjeni odgovor: “Sadasnji "Dejtonski ustav" je dobar.”

Za razliku od prva dva ponudjena ustava kvalitativno je odredjen i sugerise pozitivan odgovor, sto je takodjer "naivna" i neprimjerena formulacija u jednoj ovakvoj anketi.

I ovakav nacin namjenskog "testiranja" javnog mnijenja je oblik medijskog manipuliranja. Zar ne bi bilo logicno da su odgovori na ponudjeno pitanje mogli biti potpunije i jasnije formulisani tako da bi gradjani znali za sto glasaju i za sto se u anketi opredjeljuju? Od takve ankete i rezultata iste bi onda i mogli imati neke koristi.

Ovako je pitanje kome ce ova anketa i na koji nacin posluziti.

Glasanje je na linku: http://www.bihdijaspora.com/prva.htm

_______________________________


3. KOME NORMALNOM SU JOS UZOR KORUMPIRANI BH POLITICARI?!

Postovani citaoci Glasnika, gradjani Republike Bosne i Hercegovine,

vi najbolje znate u kolikoj mjeri vas prestavlja (tj. ne predstavlja) “Svjetski Savez Dijaspore” (SSD) da bi imao pravo da pravi "novi Ustav" drzave u vase ime. Vjerovatno ste samo povrsno culi za SSD, ali sigurno nikada niste dobili nikakav poziv za akciju, niti poziv za javnu raspravu, niti poziv da se ukljucite u neku peticiju protiv nepravde u domovini itd.

Oni postaju naglo aktivni samo kada dodje narudzba od BH vlasti da za njih odrade neki ovakav projekat, da dijspori podmetnu neko "kukavicije jeje". Zapravo, oni nikoga ne predstavljaju osim Namika Alimajstorovica koji je produzena ruka korumpiranih bh vlasti. Ne dozvolimo mu da se lazno prikaze kao nas predstavnik, da bi u nase ime zadali posljednji udarac Republici BiH, poslije kojeg nece bitti povratka nazad ka normalnoj drzavi BiH.

Cim se suocio sa velicinom problema, pravljenja ustava drzave od strane trojice amatera u komisiji, autor gornjeg priloga, gospodin Dzevad Kuric, shvata da je u pitanju samo podvala. On vec tada, u Komisiji uskracuje svoj pristanak na "Prijedlog Novog Ustava Republike BiH" kreiranog od strane SSD. Time, prema vlastitim pravilima "Svjetskog saveza dijaspore", prijedlog "novog Ustava" ne vrijedi, tj. taj pokusaj "Novog ustava" je mrtvorodjence, jer nije cak izasao ni iz njihove Komisije kao usaglasen prijedlog. Trenutno niko u dijaspori ni ne zna gdje i ko pravi taj "dijasporin" prijedlog "novog ustava BiH"?!

Da ne govorimo o tome da SSD nije ni nadlezna da pravi Ustav, niti ima kadrovke spsobnosti da napravi tako jedan komplikovan pravni akt. Dakle, na djelu je samo jedna manipulacija dijasporom, podmetanje kukavicijeg jajeta dijaspori kako gosp. Kuric vec u naslovu konstatuje.

Buduci da Alimajstorovic kontrolise tu web stranicu, pozivamo vas da odete na nju i glasate za opciju br.2, za Ustav Republike BiH kojega nam pokusavaju trajno ukinuti ovom podvalom. Glasajte imajuci na umu cinjenice, a ne toboznji prosperitet koji nam se lazno nudi friziranim "prijedlozima".

Prije nego sto glasate obratite paznju na slike koje se vrte na Alimajstorovicevoj web stranici. Lako se prepoznaju barem trojicu sadasnjih BiH politicara: Belkic, Lagumdzija, Safet Halilovic. To najbolje govori ko su Alimajstorovicevi uzori i kome treba prijedlog mrtvorodjenceta kojeg oni zovu "Potpuno novi ustav"?

Ko jos u BiH drzi slike nasih korumpiranih polticara? Povezite to sa slijedecim javnim saopstenjem Senade Softic, bivse predsjednice SSD, dakle osobe koja, kao i Dzevad Kuric, zna "u dusu" kolovodje SSD.

Glasanje je na linku: http://www.bihdijaspora.com/prva.htm

Redakcija

_______________________________________________


4. STRANKA DIJASPORE - JOS JEDNA PODVALA ISTE EKIPE

JAVNO SAOPCENJE

Postovani clanovi Stranke dijaspore BiH,

Na poziv Edina Osmancevica, sadasnjeg potpredsjednika Stranke dijaspore BiH, prihvatila sam poziv da se pridruzim novoformiranoj Stranci dijaspore BiH, jer sam bila uvjerena da je BiH dijaspora dovedena pred totalnu izolaciju i ostranjivanje od svoje matice Bosne i Hercegovine, te nase ukljucenje u srz politickog djelovanja unutar BiH vidim kao nasu posljednju sansu za opstanak, ne samo nas gradjana BiH vec i nase domovine. Kao simpatizer jedne takve ideje i dokazani patriota svoje domovine, odlucila sam da se ukljucim sa svojim idejama, razmisljanjima, iskustvom i ostvarenim networkom BiH gradjana u dijaspori.

Iskreno sam mislila da su osobe poput mene dobrodosle u jednu ovakvu stranku te da ce ova stranka teziti ka ujedinjenju BiH dijaspore u pronalasku najboljih i najkonkretnijih rjesenja za dobrobit nase domovine, za dobrobit njenih gradjana i da ce ova stranka biti bez kompromisa kad su temelji BiH u pitanju. Nazalost iz svih dopisa koje smo razmjenili zadnjih nekoliko dana, a osnovna tri vam dostavljam kao trag ove komunikacije u sklopu ovog emaila, vidim da sam se pridruzila totalno pogresnoj stranci jer stav ove Stranke je ocevidno skrojen iza zatvorenih vrata neke druge postojece Stranke. Jedina stranka u kojoj bi ja kao pojedinac mogla da budem aktivni ucesnik je stranka koja ce imati otvorena vrata za sve simpatizere, koja ce uvazavati misljenja drugih, koja ce biti otvorena i transparentna u svom radu i svojim ciljevima i koja ce biti zasnovana na temeljima Bosne i Hercegovine a ne na temeljima Dejtonskog sporazuma.

Nakon jednog izuzetno kvalitetnog i dobronamjernog procesa pokusali smo da skrenemo paznju rukovodiocima Stranke na znacajne promjene koje su potrebne stranci, na ukljucenje sireg kruga pojedinaca u radu na afirmaciji stranke, te najznacajnije ukazali smo na kontradiktornost koja je utemeljena u Statut stranke i Program stranke, ali ocevidno da stav koji su zauzeli “osnivaci” Stranke se ne smije ni po koju cijenu dirati. Ovakav odbojan nacin komunikacije iz vrha Stranke je pokazitelj da Stranka mozda i nije samostalna, da mozda iza ove Stranke stoji neka druga vec afirmisana stranka u BiH.

Uz postovanje prema ostalim clanovima Stranke iako se do sada nisu ni na jedan email oglasili sem predsjednika, ja vam zelim uspjeh u daljnjem radu, ali bez mene i bez mog ucesca. Ovim dopisom se zavrsava moje clanstvo u Glavnom odboru Stranke dijaspore BiH i bilo kakvo vezivanje mog imena u daljnjem radu ove stranke je nelegitimno.

Na pocetku sama ideja o stranci dijaspore me je ponijela, cak osvjezila, ali sada vidim da je ovo jedan zatvoreni krug ljudi iz jedne zemlje (Svedske) i da ova Stranka nema nista “novo” da ponudi ni BiH ni njenim gradjanima. Biti clan Stranke dijaspore BiH koja uvazava Dejton, a ne uvazava Ustav RBiH za mene je neprihvatljivo, a sigurna sam da nece biti prihvatljivo ni vecini gradjana u dijaspori kojima je Bosna i Hercegovina na srcu.

S postovanjem

Senada Softic-Telalovic

_______________________________________________


5. Borci nece da se vrate u RS i izgube 400 KM

Veliki broj invalida proizvela je postojeca vlast da joj služe kao glasacka mašina, kaže Sefer Halilovic

Autor: E. GORINJAC

14.12.2009. 07:52

Broj od 150.000 civilnih invalida koji primaju naknade u Federaciji, u odnosu na 7.000 onih koji žive u RS te 1.000 njih iz Brcko Distrikta, namece pitanje kako je to moguce, odnosno otkud tolika razlika u brojkama. Ovo pitanje na posljednjoj sjednici Predstavnickog doma Parlamenta BiH postavio je i poslanik Sefer Halilovic.

Razlicite naknade

- Uzrok tome je što veliki broj njih živi u Republici Srpskoj, ali na papiru se vode u Federaciji, odnosno invalidnine primaju u tom entitetu. Vecina njih ne želi se vratiti u RS jer bi time, bez obzira na stepen invalidnosti, dobivali naknadu od 41 marku, dok u FBiH mogu dobiti mnogo više - kaže Zijad Arapcic, predsjednik Udruženja invalida BiH.

Zbog toga Arapcicevo udruženje traži da bude ukinut kriterij mjesta prebivališta.

- Imate situaciju da je invalidnina u Federaciji 404 marke, 270 i tako dalje, a u RS je isti iznos za sve. Zato nema povratka u RS, zapravo ga ima, ali ne na papiru. Ti ljudi o kojima govorim uglavnom su Bošnjaci, ali ima i drugih nacionalnosti - kaže Arapcic.

Državni zastupnik Sefer Halilovic smatra da je tako veliki broj invalida u FBiH proizvela postojeca vlast "kako bi joj služili kao glasacka mašina".

Zloupotreba vlasti

- S druge strane, razlicitim iznosom naknada u RS i FBiH direktno se onemogucava povratak. Jer, nije niko lud da se vrati u RS pa da izgubi 400 maraka. Ovdje se radi o zloupotrebi vlasti da uz pomoc invalida, lažnih boraca, lažnih penzionera osiguravaju sebi glasacko tijelo. Sve to ide na štetu pravih boraca, pravih invalida i penzionera, što je teška zloupotreba vlasti - kaže Halilovic za "Avaz".

Stranacka igra SDA i SBiH

O tome da li iza nedavnog protesta invalida stoji neka politicka partija, Halilovic kaže da ih "neko ocigledno jeste doveo u Parlament, držao tamo pet dana i pravio sebi politicku promidžbu".

- Nas se ovdje sada dovodi u situaciju da špekulišemo. Na sjednici Parlamenta 16. decembra trebala bi se otvoriti ta rasprava, pa cemo tada konkretnije razgovarati. Ali, u osnovi, ocigledno se radi o manipulaciji, odnosno nekoj stranackoj igri ove dvije stranke koje su na vlasti, SDA i SBiH - rekao je Halilovic.
-----

KOMENTAR: Jedini razlog sto su boracka primanja uslovljena mjestom boravka je da se ubrza etnicko ciscenje Bosnjaka i Hrvata iz RS. Ne postoji tu nikakav drugi Tihicev interes, jer zna Tihic da ce svako glasati prema svome nahodjenju kada se nadje nasamo sa glasackim listicem.

Znaju Tihic, Silajdzic i kompanija kada se covjek odrekne papira iz svoga mjesta, on je vec prakticno iselio, jer covjek nema vise trajnog rjesenja u mjestu u kojem nema ispravne papire.

A to nisu stranci nametnuli i to nisu ni cetnici uslovljavali, jer to je bila odluka Federacije, i za taj zakon su glasali Tihicevi, Silajdzicevi, Lagumdzijini poslanici u skupstini Federacije.

Dr. Muhamed Borogovac

___________________________________


6. BALIJAMA NISTA NIJE SVETO OSIM PARA i NJIHOVIH GOSPODARA

Zuhdija za 1.000 eura potpisao lažnu izjavu u korist zlocinaca Lukica!

Pronašao još dvije osobe da, uz istu naknadu, daju lažne iskaze

Autor: Srna/Onasa22.12.2009. 16:08

Haški tribunal

Foto: ArhivHaški tribunal objavio je danas optužnicu protiv Zuhdije Tabakovica kojom ga tereti za nepoštovanje suda zato što je potpisao lažnu izjavu u korist odbrane u procesu protiv Milana i Sredoja Lukica.

Tabakovic je, prema optužnici, za potpisivanje lažne izjave od predstavnika odbrane Milana Lukica dobio 1.000 eura, a zatim je pronašao još dvije osobe da, uz istu naknadu, daju lažne iskaze.

U prvom pojavljivanju pred Haškim tribunalom, Tabakovic je ranije danas izjavio da nije kriv po šest tacaka optužnice.

Tabakovic je, prema optužnici, 18. oktobra 2008. u Sarajevu potpisao lažnu izjavu koju mu je pripremila i ponudila izvjesna Jelena Rašic, u to vrijeme referent za predmet u timu odbrane Milana Lukica.

Premda je znao da ce lažno svjedociti, buduci da nije bio ocevidac, niti je imao saznanja o dogadajima navedenim u izjavi, Tabakovic je potpisao izjavu.

Rašic mu je, prema optužnici, obecala još novca ako se pojavi pred Tribunalom i svjedoci u korist Milana Lukica, odnosno ponovi ono što je navedeno u pisanoj izjavi.

Tabakovic i Jelena Rašic zatim su izjavu ovjerili u Opštini Novo Sarajevo, a ona mu je potom dala koverat u kojem je bilo 1.000 eura.

Na njen zahtjev, Tabakovic je do 24. oktobra 2008. pronašao još dvije osobe koje su potpisale lažne iskaze u korist Milana Lukica.

Te unaprijed pripremljene izjave, Tabakovicu je takode predala Jelena Rašic, piše u optužnici.

Izjave su zatim ovjerili pred opštinskim organima u Novom Sarajevu, a izvjesni Dragan isplatio je osobama koje su ih potpisale, a cija imena su u optužnici zatamnjena, po 1.000 eura.

Odbrana Milana Lukica je pocetkom 2009. godine kao dio svog dokaznog materijala objelodanila Tužilaštvu Haškog tribunala lažne izjave Tabakovica i drugih dviju osoba.

Tribunal je Milana Lukica nepravosnažno osudio na doživotni zatvor, a Sredoju Lukicu izrekao je kaznu od 30 godina zatvora, zbog zlocina nad Bošnjacima u Višegradu 1992-94. godine.

Obojica su na tu presudu uložila žalbu.

Tabakovic je optužen 19. novembra, a u pritvor Tribunala u Sheveningenu dospio je 18. decembra.

U pretresno vijece koje ce suditi Tabakovicu imenovani su sudije Hauard Morison (Howard) iz Velike Britanije, Kevin Parker iz Australije i Melvil Berd (Melvill Baird) sa Trinidada.

Sudjenje Tabakovicu bice naknadno zakazano.

Zaprijecena kazna za nepoštovanje suda je do 100.000 eura, ili do sedam godina zatvora, a mogu biti izrecene obje kazne.
-----

KOMENTAR: Jedno pitanje SrBalijama: "Po cemu su vasi Izetbegovic, Silajdzic, Tihic, Lagumdjija drukciji od ovog Zuhdije?!"

Zar Alija nije zajedno sa Karadzicem sjedio i kasapio Republiku BiH dok je pokolj jos trajao? Alija ni jedan dan nije prekinuo pregovore sa cetncima kako da im dade pola drzave, kada mu cetnici ubise predsjednik Vlade Hakiju Turajlica, i to kao civla, nenaoruzanog, u vozilu UN-a? Gdje je tu dostojanstvo?! Cije je ponasanje gore, Alijino ili Zuhdijino?!

Zar to isto nisu radili Silajdzic i Lagumdjija jos tokom rata i zar to isto ne rade i sada zajedno sa Alijinim direktnim izabranikom Tihicem?

Dr. Muhamed Borogovac

_____________________________________


7. OBAVEZNO POGLEDAJTE OVO

http://www.youtube.com/watch?v=fkr9IfPTxVk&feature=player_embedded

_____________________________________


8. Šta bi kazali Srbi i Hrvati kada bi Bošnjaci izašli s idejom o svom entitetu?

Forum Republikabih/¨Dnevni avaz! 14.12.2009.

Svi srpski politicki predstavnici kazuju da je ocuvanje RS "minimum ispod kojeg se u politickom djelovanju niko nikada iz srpskog naroda nece odluciti ici". O minimumu u politickom djelovanju kazuju i hrvatski politicki predstavnici. Njima je minimum utemeljenje hrvatskog entiteta.

Za sada, entitet s bošnjackim predznakom niko ne spominje.

Ali, moglo bi se i to dogoditi. I da i to bude minimum bošnjacke politike. A da kriteriji prema kojima bi se formirao taj entitet bude sljedece: u njegov sastav trebaju uci sve opcine u BiH u kojima su Bošnjaci bili i relativna i apsolutna vecina i još pride one opcine u kojima je tokom agresije na našu domovinu pocinjen genocid nad Bošnjacima.

Osim toga, mogli bi Bošnjaci kazati još i to da sjedište tog njihovog entiteta bude, primjerice, Mostar. Jer su u njemu prije agresije bili u relativnoj vecini. I još ponude da Sarajevo bude organizirano kao distrikt.

Simpaticna ponuda. U pravnom smislu s jakim uporištem, u politickom smislu posve u skladu sa zahtjevima koje iznose srpski i hrvatski predstavnici. Valjda i Bošnjaci imaju pravo na neke svoje minimume.

No, teško je vjerovati da bi ovakva bošnjacka ponuda bila simpaticna srpskim i hrvatskim politickim predstavnicima. Jer, RS bi ostala bez skoro polovine svoje današnje teritorije, hrvatski korpus ne bi mogao svojatati Stolac, Capljinu, Mostar... ali bi mogao dobiti Derventu, zbog toga što je prije agresije u toj opcini bio relativna vecina.

A šta bi dobila medunarodna zajednica?

E, ona bi dobila istinu u lice.

Husein Orahovac
-----

Komentar (Republikabih Forum): Ovo je stara taktika, koju je Alija izumio. Da bi narod prihvatio njegove pregovore o podjeli države, Alija je govorio: "Tražicemo sve gradove gdje su muslimani bili vecina", dok nas nije malo po malo doveo pred svršen cin, osnivajuci RS na pola BiH.

Sada Radonciceva banda hoce da dobije izbore na toj tobože cvrstoj poziciji, a to je u stvari varanje naroda u cilju da iskamce pristanak da se Bosna i Hercegovina dijeli. Jer, kada jendom krene podjela, onda ce svima biti "logicno" da se dijeli po vec nacrtanim granicama (RS-Fedreacija).

Ako Radonciceva stranka želi biti cvrsta, neka bude cvrsta u zahtjevu da nema podjele države.

_______________________________________________


9. ISPITIVANJE JAVNOG MNIJENJA U HRVATSKOJ UOCI PREDSJEDNICKIH IZBORA

MEDJUNARODNI INSTITUT ZA BALKANSKE I BLISKOISTOCNE STUDIJE IZ LJUBLJANE (IFIMES)

9. 1 HRVATSKA TREBA PREDSJEDNIKA SA VIZIJOM
(skracena verzija)

Izbori za treceg predsjednika Republike Hrvatske održat ce se 27.decembra/prosinca 2009.godine. Republika Hrvatska ima nešto više od 4,4 milijuna stanovnika, biraca sa pravom glasovanja je oko 3,5 milijuna, bez glasova dijaspore, koja broji oko 400 tisuca biraca od kojih vecina živi u Bosni i Hercegovini, gdje Hrvati imaju status konstitutivnog naroda, a ne nacionalne manjine. Dijaspora ce glasovati u 55 država.

Hrvatska se nalazi u dubokoj gospodarskoj krizi. Državu karakterizira visok stupanj organiziranog kriminala i korupcije te slabo funkcioniranje pravosudnog sustava. Prvi predsjednik republike bio je Franjo Tudman, cije su nesporne zasluge na stvaranju samostalne hrvatske države. Njegovom vladanju pripisuju se mnogobrojni nedostaci posebice autokratsko vodenje države cije se posljedice još uvijek osjecaju posebno u segmentu organiziranog kriminala, korupcije i sprovedene „tajkunizacije“ hrvatskog gospodarstva. Prema Corruption Perceptions Indexu (CPI) organizacije Transparency International Hrvatska je u 2009.godini zauzela 66. mjesto zajedno sa Gruzijom i Kuvajtom.

Drugi predsjednik Republike Stjepan Mesic naslijedio je teško breme Tudmanove politicke zaostavštine. Medutim, imao je viziju i uspio je napraviti znacajne iskorake u afirmaciji Hrvatske u regiji i svijetu i potaknuti borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije. Pri tome je uspio prekinuti izolaciju Hrvatske i vratiti je na put integracija u EU i savez NATO. Cinjenica je, da nije u potpunosti uspio eliminirati posljedice Tudmanove vladavine zbog prisutnosti znacajnog broja nekadašnjih Tudmanovih kadrova u hrvatskoj politici, vlasti i sigurnosnom sustavu, koji su vrlo cesto osobni ili stranacki (HDZ) interes postavljali ispred državnog. U Hrvatskoj je još od razdoblja osamostaljivanja neprekidno prisutan fenomen kriminalizacije politike i politizacije kriminala.

9. 2 ISTRAŽIVANJE JAVNOG MNIJENJA (Pregled znacajnijih pitanja i odgovora):

Medjunarodni institut IFIMES je u periodu od 01. do 20 decembra/prosinca 2009.godine obavio istraživanje javnog mnijenja metodom terenskog dubinskog intervjua na teritoriju Republike Hrvatske.

Uzorak je slucajan troetapni. Velicina uzorka 1.888 anketiranih (punoljetni državljani Republike Hrvatske oba spola). Metodologija: terenski dubinski intervju. Period 1-20.12.2009. Standardna devijacija +/- 3. Kontrola na 10% uzorka. Stopa pouzdanosti 95%. Teritorija Republika Hrvatska bez glasaca u inozemstvu. Demografski podaci su preuzeti od Državnog zavoda za statistiku Republike Hrvatske.


2. ZA KOJEG KANDIDATA/KANDIDATKINJU CE TE, UKOLIKO IZAÐETE NA IZBORE, GLASOVATI NA PREDSJEDNICKIM IZBORIMA?

- Milan Bandic 9,8%
- Andrija Hebrang 7,1%
- Ivo Josipovic 24,1%
- Damir Kajin 1,1%
- Dragan Primorac 6,6%
- Vesna Pusic 6,9%
- Nadan Vidoševic 13,3%
- Josip Jurcevic 0,5%
- Boris Mikšic 0,4%
- Vesna Škare Ožbolt 0,2%
- Miroslav Tudman 1,5%
- Slavko Vukšic 0,1%
- Ne znam 28,4%


4. UKOLIKO BI SADAŠNJI PREDSJEDNIK REPUBLIKE HRVATKE STJEPAN MESIC IMAO PRAVO KANDIDIRANJA NA PREDSTOJECIM PREDSJEDNICKIM IZBORIMA SKUPA SA OSTALIM KANDIDATIMA ZA KOGA BI STE TE GLASOVALI?

- Milan Bandic 4,1%
- Andrija Hebrang 4,1%
- Ivo Josipovic 11,6%
- Damir Kajin 0,1%
- Dragan Primorac 0,2%
- Vesna Pusic 2,3%
- Nadan Vidoševic 7,2%
- Josip Jurcevic 0,1%
- Boris Mikšic 0,1%
- Vesna Škare Ožbolt 0,2%
- Miroslav Tudman 0,5%
- Slavko Vukšic 0,1%
- Stjepan Mesic 50,4%
- Ne znam 19,0%


8. DA LI SU U HRVATSKOJ U VELIKOJ MJERI PRISUTNI RAZLICITI OBLICI ORGANIZIRANOG KRIMINALA I KORUPCIJE?
- DA 72,2%
- NE 16,6%
- NEMAM STAV 4,7%
- NE ZNAM 6,5%


12. KOJA OD SUSJEDNIH DRŽAVA VAM JE NAJDRAŽA?
- SLOVENIJA 10,8%
- SRBIJA 11,4%
- CRNA GORA 12,3%
- MAÐARSKA 17,6%
- BOSNA I HERCEGOVINA 20,6%
- ITALIJA 22,1%
- NIJEDNA 5,2%


KOMENTAR: Ukratko, odnos Hrvata prema Miroslavu Tudjmanu je osveta za sve zlocine Franje Tudjmana, od Blaiburga, preko agresija na Republiku BiH do prodaje Posavine i instaliranja korupirane banana-republike na Pantovcaku. Nikoga nisu prevarile njegove sjajne generalske uniforme, toliko karakteristicne i u drugim banana-republikama.

Prema odgovoru na pitanje br. 4 Stjepan Mesic i danas nosi preko 50% odobravanja ("approval rate") sto je ogroman broj za predsjednika koji odlazi, buduci da ljudi uvijek ocekuju mnogo vise od predsjdnika nego je moguce postici. Primejtimo da se i broj neodlucnih u tom pitanju drasticno smanjio. Svaka cast Mesicu.

Pitanje br. 8. pokazuje da narod zna da korupcija u Hrvatskoj jos nije iskorijenjena.

Pitanje br. 12 pokazuje da Hrvati nisu otrovani sovinizmom prema nasoj domovini BiH, a koliko dugo ce ostati tako s obziroma na Tihic-Dodika i Covica, protagoniste politike "zavadi pa vladaj" ostaje da se vidi.

Dr. Muhamed Borogovac

_______________________________________________


10. Bozic u Sarajevu (Christmas Eve/Sarajevo)

Pogledajte ovo remek djelo umjetnosti po kojem ce Sarajevo (opravdano) ostati zapamceno, vise nego i po Olimpijadi.

http://www.youtube.com/watch?v=MHioIlbnS_A

A pricu o Vedranu Smajlovicu pronadjite na Wikipediji, ako vas ineteresuje sta je bila inspiracija muzicarima iz Trans-Siberain Orchestra.

http://en.wikipedia.org/wiki/Christmas_Eve/Sarajevo_12/24

____________________________________


11. Banja Luka – Status zatvorenika iz Vecica

Pise: Hamdija Todorovac, Allentown PA, USA

Kontinuitet zahtijevanja da se nevini Sulejman Berbic i Camil Bilic puste na sloobodu

Mnogima je poznato da su odlukom Okruznog suda u Banja Luci 15-og juna ove godine Bosnjaci Sulejman Berbic i Camil Bilic osudjeni na izdrzavanje ukupne kazne od 26 godina robije. U zatvoru su proveli vec skoro godinu dana dok se Biljana Plavsic, veliki neprijatelj Bosne, slobodno krece po Beogradu i Banja Luci. Presuda je donesena na osnovu montiranog procesa Okruznog tuzilastva Banja Luke povodom ucesca ove dvojice ljudi u odbrani svoga sela Vecica i ratnih dogadjaja 1992-e godine. Okruzno tuzilastvo Republike Srpske zastupano po javnom tuziocu Branku Mitrovicu, zajedno sa sutkinjom Olgom Malesevic, su nemilosrdno nanijeli nove povrede istinskim zrtvama proslog rata gdje je i samo selo Vecici ponovo postalo meta antibosanske i antibosnjacke histerije.

Poznato je da je advokat osudjenih odmah nakon izrecene sudske presude najavio zalbu Vrhovnom sudu Republike Srpske u Banja Luci, sto je i ucinio. Nakon duzeg vremena Okruzni sud nije htio ili nije bio u stanju da dostavi pismenu sudsku odluku bilo advokatu, bilo familijama dvojice zatvorenih ljudi. Na kraju su clanovi porodica morali otici u Banja Luku i podici ove dokumente na osnovu kojih je advokat odbrane napravio zalbu i predao je Vrhovnom sudu Republike Srpske. Nakon sto je razmatranje zalbe, slucajem raznih okolnosti, nedavno bilo vec jednom odgodjeno, taj proces je konacno nastavljen 8. decembra ove godine. Tesko je prognozirati hoce li sud uvaziti zalbu kad se uzme u obzir citava politicka situacija u nasoj Bosni, ali neovisno o tome mi kategoricki trazimo da se Sulejman i Camil puste na slobodu. Posljedicno tome, moramo traziti da se kazne oni ljudi koji rade po sudovima i ne dijele pravdu u skladu sa zakonom, nego po nekim drugim, uglavnom antibosnjackim kriterijima. A nije tesko pretpostaviti da ce nastaviti u tom stilu dijeliti pravdu narocito ako se zna ko su im politicki mentori. Zasto ni ovoga puta ne reci da su to Milorad Dodik i Rajko Kuzmanovic koji ne stede sredstva kad je u pitanju daljnje zavodjenje pravoslavaca Bosne i Hercegovine.

Javnost nije upoznata s manjim incidentom kojem je selo Vecici bilo izlozeno ljetos. Kad je doslo u pitanje ko se kupa na kojem mjestu u obliznjoj rijeci poceli su se postavljati nekakvi natpisi odrazavajuci odredjena gledista na teritorijalna prava. Uopste nije vazno ko je prvi poceo s ovim natpisima i znakovima. Vazne su priroda i namjera datih poruka. Muslimani sela Vecica nemaju mnogo izbora nego da se nadaju da ce selo uvijek biti dio Bosne. Njihove poruke su sasvim prirodne. Medjutim, oni ljudi koji su postavljali pro-srpske natpise, znakove, i parole vrijedjaju i napadaju muslimane svojim akcijama u ime Srba i Srbije. Oni se nisu ustrucavali da napisu nesto slicno kao "Ovo je Srbija", "Srpski Vecici" i "Poklacemo balije". Sama smisao ovih rijeci nosi veliku zelju za novim genocidom nad narodom kojem je jedino Bosna prava domovina, a nazalost, slicne stvari medjunarodna zajednica nekad ne primijeti na vrijeme. Veoma neobican mentalitet? Bilo je i provokacija povodom Ramazana premda mi ne mrzimo pravoslavce.

Potraga za istinom i objektivna primjena pravde su uvijek bili dio potrebe svakog zdravog drustvenog sistema. To je svakako i jedna od jakih osnova demokratije koju mi u Bosni pokusavamo uspostaviti u najboljem interesu svih nasih gradjana (i naroda). Vrhovni sud Republike Srpske ce vjerovatno donijeti svoju odluku po pitanju ulozene zalbe kroz nekih 10-20 dana i nadajmo se da ce Camil i Sulejman opet biti slobodni ljudi, sto istinski zelimo i ocekujemo. Svaki normalan covijek u demokratskom svijetu zna da agresija i vojni napadi na selo nije isto sto i odbrana sela. Svako drugi osim Okruznog suda u Banja Luci.

_____________________________________


12. ISPRAVKE IZ PROSLOG BROJA GLASNIKA

Web stranica za koju smo pisali u prošlom Glasniku da je bila nefunkcionalna oko 15 dana, je bosnjaci.net - a sada ovim putem uvažavamo napomenu i cinimo ispravku, naglašavanjem da ta Web stranica doista NE pripada organizaciji KBSA, što nam je KBSA u pismu javila. Nažalost, zabuna je nastala stoga jer KBSA ima svoju oficijelnu stranicu sa slicnim imenom, bosniak.org

Slicna omaška je napravljena i po pitanju Web stranice branilaca Republike BiH, kada je adresa napisana kao republikabih.org - a ispravno je www.republikabih.net

Budite ljubazni i uvažite ove ispravke.

S. R.

************************************************************

No comments: