Wednesday, January 20, 2010

#647 Novogodišnji dogovor Dodika i Tihica‏

REPUBLIKA BOSNA - HERCEGOVINA

10. januar 2010.

ONLINE GLASNIK Nacionalnog kongresa Republik BiH - br. 647

SADRZAJ:

1. Novogodišnji dogovor Dodika i Tihica?

2. TIHIC JE CETNICKI AVATAR

3. Željko Komšic: "Dan Republike Srpske legitimni je praznik i ja ga poštujem"

4. Ustav Republike BiH je jedina opcija

5. Rukovodstvo multi-cetnicke BiH negira genocid, prkoseci Evropi koja je usvojila Dan Genocida u Srebrenici

6. Orlovic: Sudovi u RS slušaju Kacavendu, a ne zakon!!!

7. Bosanska stranka: Zasto je Dodik tuzen u Bjeljini, a ne u Tuzli koju je oklevetao

8. Bosnjaci robovi vedra cela

9. Tihic progonitelj islamskih vrijednosti

10. TIHIC SAVRSENI NASLJEDNIK KOJI DOVRSAVA ALIJINO DJELO

11. HRVATSKI IZBORI: "Kandidati" u Hrvata: Bandic

------------------------------------------------------------------------

Ovaj Glasnik ide na 36,103 ispravnih adresa. Za primanje Glasnika prijavite se na adresu: [mailto:Bosanski_kongres@hdmagazine.com]
If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.

-------------------------------------------------------------------------

1. Novogodišnji dogovor Dodika i Tihica?

Ibrahimpašic: Poturanje kukavicjeg jajeta

Piše: Almir Terzic

05/01/10 06:56

Protiv zakonskog prijedloga izjasnili se Azra Hadžiahmetovic i Mehmed Suljkanovic (SBiH), Božo Ljubic (HDZ1990), te Adem Ibrahimpašic (SDP) smatrajuci da je nužno prije toga implementirati proces povratka i popisati samo ono što je nužnoPrincipi prijedloga zakona o popisu stanovništva, domacinstava i stanova u BiH 2011. godine u ponovljenom ocitovanju dobili su na današnjoj sjednici Zajednicke komisije za ekonomske reforme i razvoj Parlamenta BiH pozitivan izvještaj.

Za principe zakona glasali su clanovi iz SNSD-a (Zoran Koprivica i Vesna Šain), SDA (Bajazit Jašarevic i Hazim Rancic), HDZ-a BiH (Ivo Miro Jovic), DNS-a (Ljiljana Milašin), i DNZ-a (Rifat Dolic), dok su se protiv izjasnili Azra Hadžiahmetovic i Mehmed Suljkanovic (SBiH), Božo Ljubic (HDZ1990), te Adem Ibrahimpašic (SDP).

Nacija i vjera

Nije prihvacen zakljucak da se od Predstavnickog doma zatraži da formira Zajednicku komisiju od predstavnika svih politickih partija u Parlamentu BiH koja bi radila na usaglašavanju podnesenih amandmana.

Clan Komisije Adem Ibrahimpašic istakao je za Oslobodenje kako je bilo nužno u prijedlogu zakona odrediti da se izvrši samo popis onih odredbi koje po Eurostatu propisuje EU, bez da se u to uvrste one koje se odnose na vjeroispovijest, naciju i jezik što je uradeno u slucaju dostavljene verzije zakonskog akta.

- Rješenja koja smo dobili nisu prihvatljiva. Iz SDA su nas pokušali uvjeriti kako zakon nece proci na Parlamentu BiH ako se ne prihvate odredjeni amandmani, ali ja nisam bio spreman da prihvatim ponudjeno kao kukavicije jaje, naveo je Ibrahimpašic.

__________________________________________


2. TIHIC JE CETNICKI AVATAR

Pise: Dr. Muhamed Borogovac

Ovih dana se povodom ove najnovije Tihiceve izdaje na Forumu Politika web portala Republikabih razvila diskusije kako oslovljavati Tihica i ostale izdajnike. Svi se slazu da je on "podmukli neprijatelj", ali kako se odnostiti prema takvoj spoznaji? Tu nam nazalost ne moze pomoci iskustvo drugih, suverenih nacija. Naime, suverene drzave uopste nemaju takva iskustva sa svojim politicarima. Nepoznato je u istoriji da se na celu neke normalne drzave nasao izdajnik, agent druge, neprijateljske drzave. Izdajnici su rezervisani za primitivne narode, kojima kolonijalne sile ili susjedne drzave postavljaju svoje marionete da vladaju u ime gospodara okupatora. I medju civilizovanim narodima sigurno ima rijetkih pojedinaca koji bi zbog svog licnog interesa izdali narod i drzavu, ali suvereni civilizovani (citaj "polticki inteligentniji") narodi ih odmah prepoznaju i likvidiraju dok se nisu razigrali, jer posjeduju kriticnu masu nekorumpiranih istinskih intelektualaca koji strazare nad domovinom.

Dakle, mi Bosnjaci sami moramo naci odgovor na pitanje, kako postupati sa izdajnicima i u sklopu toga, kako ih oslovljavati u medijima? Da li se prepustiti emocijama pa izdajnika zvati npr. "cetnicka svinja", "cetnicko kopile", "cetncko djubre" ili zadrzati hladnokrvnost i obracati se uobicajenom kurtoaznom frazeologijom, npr. "gospodin Tihic" i kritikovati ga iskljucivo argumnetima?

Ako se prepustite emocijama upadate u opasnost da se valjate u blatu, da rusite svoj licni ugled, pogotovo u ocima konformista, ljudi skucenih pogleda, koji robuju konvencijama o lijepom ponasanju.

S druge strane, ako zadrzite hladnokrvnost pa tipove kao sto su Tihic, ili njihove sitne kopije, kao npr. Alimajstorovic, hladnokrvno kurtoazno oslovljavate sa "gospodine", onda ispada da je izdaja dozvoljena politicka opcija, da je to kako oni kazu "pravo na drukcije misljenje".

Na kraju diskusije na forumu Republikabih iskristalisalo se da nema nikakve koristi ako izdajnicima govorite epitete npr. "svinja", "djubre" itd. koji u sustini nista ne znace, nista novo ne otkrivaju o doticnom, nego samo iskazuju vas bijes. S druge strane, iskristalisalo se da je dozvoljeno da se koristi svaki izraz koji odgovara istini, koji istinito opisuje situaciju, bez obira koliko to bilo uvredljivo za doticnog izdajnika. Konkretno, ne treba govoriti "Tihic je cetnicka svinja.", dok je sasvim opravdano kazati "Tihic je cetnicki agent." ili "Tihic je Srbalija." ili "Doticni je izdajnik." itd. itd. Time se iznosi istina, i ne treba se osvrtati koliko ce ta istina zla nanijeti doticnom izrodu svoga naroda, jer cilj je da ga se makar na taj nacin narod kazni za izdaju, kada su sudovi u rukama izdajnika.

Da bi i vasa djeca shvatili koliki zlocin jednom narodu nanosi izdajnik kome taj narod vjeruje povedite ih da gledaju film Avatar. Uzivacete u 3D, a i svako dijete ce shvatiti koliki je zlocin kada covjek izda narod koji mu vjeruje, a sto rade cetnicki avatari u Bosni i Hercegovini, od Alije preko Tihica i Silajdzica do sitnijh sarafa vlasti kao sto su stari prevejani udbasi, "tiha voda" tipa Hazima Rancica.

A sto se tice filma, necu vam kazati kraj, da ne pokvarim film. Samo da znate da Avatari planete Zemlje na planeti Pandori nisu dorasli cetnickim avatarima u Bosni, jer imaju savjest.

_______________________________________


3. Željko Komšic: "Dan Republike Srpske legitimni je praznik i ja ga poštujem"

09.01.2010.

Republika Srpska ustavni je dio Bosne i Hercegovine i Dan Republike Srpske legitimni je praznik, izjavio je novinarima Željko Komšic, predsjedavajuci Predsjedništva BiH.

"BiH je država uredjena Dejtonskim mirovnim sporazumom. Moja obaveza kao clana Predsjedništva BiH je da je poštujem takvu. Poštujem i RS i njen dan", dodao je Komšic, navodi Fena.

Dodao je da je njegovo licno i demokratsko pravo da se slaže ili ne slaže s ovakvim uredjenjem."To je model civiliziranog življenja u BiH, ali RS je ustavna cinjenica i svi u BiH treba da je kao takvu poštujemo", naglasio je Komšic.

KOMENTAR: Nije nikakvo cudo sto je Zeljo Komsic toliko procetnicki orjentisan. Zar bi mogao biti Lagumdjijin kandidat za Predsjednistvo da nije takav. Poznato je da je Zeljkova majka Srpskinja. Da se krivo ne razumijemo, nemamo nista protiv toga, niti imamo ista protiv bilo kojeg Srbina koji se nije ogrijesio o Bosnu i Hercegovinu. Medjutim, imamo problem kada se neko krivo predstavlja, kada se predstavlja kao Hrvat da bi bolje odradio posao rusenja Bosne i Hercegovine. Jednako tako imamo problem i sa Tihicem i Silajdzicem i Lagumdzijom, koji se predstavljaju kao Bosnjaci, a rade posao za veliku Srbiju

Dobro je da je Zeljko Komsic dao srcu oduska. Nadamo se da ce sada i posljednja budala shvatiti da se u Bosni i Hercegovini nista slucajno ne desava.

M. B.

_______________________________________


4. Ustav Republike BiH je jedina opcija

U vrijeme kada se vodi bitka za imovinu BiH, pojedinci u sluzbi izdajnika nastoje da nam odvuku paznju sa strateskog interesa nase drzave. U vrijeme kada se svi dogovori zavrsavaju u interesu RS, a u interesu Bosne i Hercegovine se ne mogu dogovoriti bas nista, cak ni da se Vrbas uljeva u Savu, oni nam predlazu novi Ustav kako bi se njime bavili narednih godina i kupili vrijeme za lopovske dogovore oko kradje imovine, do potpunog ukidanja drzava BiH.

Gospodo, Republika Bosna i Hercegovina, nakon razdruzivanja Jugoslavije je pravni nasljednik pokretne i nepokretne imovine. Neupucena i zlonamjerna lica pokusavaju da jedinog pravnog nasljednika imovine razvlaste, da bi svojatali, pljackali, prometovali pa cak poklanjali drugim drzavama. Pravno, entiteti ne mogu biti gruntovni vlasnici imovine, sa imovinom postaju drzave.

Gradjani Republike Bosne i Hercegovine su donijeli Ustav, koji nikada nije proglasen nevazecim, samo je privremeno zamrznut, pa bi jos uvijek mogao ozivjeti da dokine okupaciju teritorije BiH od strane susjeda. Jer, sjetimo se, Dejtonski mirovni sporazum je nametnut gradjanima Bosne i Hercegovine. Skupstina Bosne i Hercegovine nikada nije ratificirala i prihvatila Dejtonski sporazum, a nije odbacila Ustav Republike BiH.

Izdajnici ne miruju - kada nisu mogli ratom da slome drzavu nastoje u miru da to ucine. Petnaest godina politickih manipulacija, svakojakih opstrukcija i provokacija treba da bude dobra lekcija gradjanima Republike BiH u daljnjoj borbi protiv izdajnika i njihovih mentora.

Prof. Hasan H.

_________________________________________


5. Rukovodstvo multi-cetnicke BiH negira genocid, prkoseci Evropi koja je usvojila Dan Genocida u Srebrenici

24SI - Zvuci nevjerovatno, ali u Bosni i Hercegovini je dozvoljeno negiranje genocida, holokausta i zlocina protiv covjecnosti! Tako su odlucili poslanici Predstavnickog doma Parlamenta BiH.

Oni su 30. decembra 2009. godine u drugom citanju usvojili izmjene i dopune Krivicnog zakona BiH sa 29 glasova. Jedino su poslanici iz SDP-a bili protiv, a uzdržan je bio poslanik iz SDS-a Mirko Okolic.
Naime, usvojen je amandman poslanika Momcila Novakovica pa je izbacena odredba kojom se sankcionira negiranje genocida, holokausta i ratnih zlocina. Izbacivanje te odredbe ultimativno je tražio poslanicki Klub SNSD-a i to je bio uslov ove stranke, ciji je predsjednik Milorad Dodik, da prihvati izmjene Krivicnog zakona.

"Ovo je užasno i potpuno mimo svijeta. Izbacivanjem odredbi o kažnjavanju za negiranje genocida, holokausta i zlocina protiv covjecnosti ne uvažavaju se ni medjunarodne rezulucije i konvencije", kaže poslanik Denis Becirovic.

KOMENTAR: I onda ce nam opet Silajdziceve i Tihiceve Srbalije prodati kukumavku kako "svijet mrzi muslimane" dok su u stvari njihovi poslanici, "muslimani", u skupstini BiH cetncka glasacka masina.

_____________________________________


6. Orlovic: Sudovi u RS slušaju Kacavendu, a ne zakon!!!

Izjava episkopa zvornicko-tuzlanskog Vasilija Kacavende da ce crkva sagradena u dvorištu Fate Orlovic u Konjevic-Polju biti izmještena tek kada se sudski riješi vlasništvo nad zemljištem dodijeljenim za gradnju nove crkve i da taj predmet "u sudu u Srebrenici stoji vec dvije godine" izazvala je oštru reakciju brojnih žitelja u tom mjestu.

Fata Orlovic kazala nam je kako zna da se "Kacavenda služi svim i svacim" da bi crkva što duže stajala u njenom dvorištu, a on se istovremeno "služio parama koje mu je Dodik uplatio za izmještanje crkve".
Prema njenim rijecima, ovaj slucaj treba rješavati Osnovni sud u Vlasenici, a ne u Srebrenici.

- Vecina nasljednika zemljišta koje je zadruga "Guber" iz Bratunca dodijelila SPC-u da gradi novu crkvu živjela je na podrucju Nove Kasabe i Vlasenice. Jedan broj njih je umro prirodnom smrcu, jedan broj je ubijen u toku rata, a od onih što su preživjeli neki su u BiH, a neki u inostranstvu. Cula sam da Sud u Vlasenici ne mrda prstom da te ljude okupi i završi prijenos zemljišta - rekla nam je Fata.

Prema njenim rijecima, ljudi koji se spominju kao nasljednici zemljišta na koje bi trebala biti izmještena crkva mogu se naci, jer i oni koji žive u inozemstvu dodju u Bosnu svakog ljeta.

- Sudije da hoce, mogle bi to završiti. Cula sam kako im je Kacavenda porucio da otežu što duže, misleci da ce se meni nešto dogodi. Kako vidim, sudije Kacavendu slušaju bolje nego što bi trebale slušati zakon.

Ali, zaboravio je, jadan, da ja imam sedmero djece i da ce se Orlovici s njim tužiti do sudnjeg dana - porucuje Fata.

Potvrda u pismu Dragicevicu

"Dnevni avaz" je u posjedu pisma kojeg je još u septembru 2008. godine Osnovni sud u Srebrenici uputio na adresu Miladina Dragicevica, savjetnika u Vladi RS zaduženog za rješenje spora u vezi s crkvom u Konjevic-Polju.

Prema sadržaju pisma, za više od 30 osoba koje se spominju kao pravni nasljednici zemljišta dodijeljenog SPC-u, "Guber" je bio dužan pokrenuti postupak pred Osnovnim sudom u Vlasenici, a ne u Srebrenici, kako to porucuje Kacavenda.

(Avaz - Almasa Hadžic)

-----

KOMENTAR: Sjetimo se, gospodja Fata Orlovic je dobila na sudu da se Crkva mora skloniti iz njenog dvorista. Srpska Pravoslavna Crkva se zalila, bez osnova, ali je tada Sulejman Tihic nasao korumpiranog advokata Fahriju Karkina da "pomogne" Fati Orlovic. Advokat je presao na nagodbeni nacin rjesavanja problema, tj. od gotovine napravio veresiju, bas kako je i Alija poslije medjunarodnog priznanja Republike BiH sa njenim gradjanskim Ustavom sjeo sa Karadizcem i Bobanom da pregovara sta ce biti sa BiH.

U slucaju Fate Orlovic sada sve zavisi od dobre volje cetnika, a znamo sta to znaci.

Svaka cast gospodji Fati Orlovic. Nadamo se da je odgojila jednako dostojanstvenu djecu koja nece dozvoliti da herojsko djelo njihove majke ode uzalud, ako se njoj sta dogodi. Nadamo se da ce se kad tad izboriti da se zlocinacka crkva, koja ne sluzi za molitvu nego za genocid, promjeri iz dvorista familije Orlovic.

M. B.

__________________________________________


7. Bosanska stranka: Zasto je Dodik tuzen u Bjeljini, a ne u Tuzli koju je oklevetao


Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanovic podnio je zahtjev tuzlanskom Vijecu da se pokrene istraga o okolnostima pod kojima je podnesena diletantska krivicna prijava protiv premijera RS Milorada Dodika, koji je vrijedjao žrtve agresije brutalnim negiranjem zlocina na tuzlanskoj "Kapiji" i sarajevskim "Markalama".

Postoje indicije da su odgovorna lica u tuzlanskoj opštinskoj administraciji u dogovoru sa srpskim nacionalistima iz RS, tacnije sa predstavnicima cetnickog pokreta iz Bijeljine, sabotirali podnošenje krivicne prijave protiv Dodika, kako bi bijeljinsko Tužilaštvo dobilo osnov za njeno odbacivanje, a Milorad Dodik mogucnost da nekažnjeno nastavi iživljavanje nad žrtvama.

BOSS je uputio otvoreni poziv Gradskom vijecu Sarajeva da takode pokrene provodenje istrage na okolnost - zašto je podnošenjem prijave Dodikovom Tužilaštvu u Bijeljini izbjegnuto ukljucivanje Tužilaštva BiH. Obzirom da je BOSS-ova prijava protiv Dodika podnesena Tužilaštvu BiH, realno je ocekivati da ce ipak biti razotkriveno: zašto su javni pravobranioci diletantski prijavili Milorada Dodika po entitetskom zakonu, izmedu ostalog - i za nasilnicko ponašanje, kada je Dodik prekršio državni Krivicni zakon, clan 232. Pomoc ucinitelju poslije ucinjenog krivicnog djela, te clana 241. Ometanje rada pravosuda. KZ BiH, a sve u vezi sa krivicnim djelima iz clana 172. Zlocin protiv covjecnosti i iz clana 173. Ratni zlocin protiv civilnog stanovništva.

6.1.2010.

Muamer Dedic, Press BOSS-a

__________________________________________


8. Bosnjaci robovi vedra cela

Pise: Ragib Cana

Danas Bošnjaci imaju politicare koji služe svijetu za ruglo i šprdnju, a nama na sramotu, ali oni dobro služe sebi za svoju korist! Cak i najvecu sramotu, postojanje takozvanog visokog predstavnika (koji udara po ušima kad se ne sluša) i život u rezervatu pod protektoratom i postojanje takozvane republike srpske, muslimani u Bosni podnose vedra cela, a njihovi takozvani ambasadori po svijetu, redom rodjaci poslušnih partijskih drugova, nabacuju li, nabacuju na sve nas taman, sraman i smrdljiv pokrov - takodjer puna džepa i vedra cela! Zato su muslimani u Bosni i Bosna danas najvece svjetsko ruglo i sprdacina!

Nemojte samo pomisliti da je ovdje kraj tragedije! Sva ce svjetska politika brižljivo podržati vladavinu kombinacije seoskih baraba i prigradskog ološa ovdje u Bosni! U skladu sa Makijavelijevom doktrinom, naravno. Nema te države koju barabsko-ološka braca u trci za vlastitu korist i zaradu nisu u stanju uništiti!

Narod je slušao rukovodstvo SDA, nije mene! Sad godinama nakon svega u meni gori još veca vatra i još veca želja da se borim za svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Za Glasnik pripremio S. R.

___________________________________


9. Tihic progonitelj islamskih vrijednosti

Stranka A-sda podržala je danas prijedlog reisu-l-uleme Mustafe ef. Cerica da se autonomija i sloboda Islamske zajednice BiH zaštiti posebnim ugovorom s državom Bosnom i Hercegovinom kako su to vec ucinile druge dvije konfesije, jer su, kako ocjenjuju u toj stranci, vrijedjanja islama i muslimana prevršila svaku mjeru.

U saopcenju za javnost A-sda navodi se da je ugovor o državnoj zaštiti Islamske zajednice još potrebniji kada se zna da je bošnjacka politika, predvodjena Sulejmanom Tihicem, postala jedan od progonitelja islamskih vrijednosti, umjesto da bude prva koja ce štititi kicmu bošnjackog identiteta.

U toj stranci smatraju da je mogucnost koja je predvidjena Zakonom o slobodi religije - da država može dodatno osigurati prava vjerskih zajednica, u slucaju Islamske zajednice više nego opravdana.

Istice se da je odbrana islamskih vrijednosti odbrana temeljnih ljudskih i gradjanskih prava, koja se krše svakodnevnim medijskim vrijedjanjem vjerskih osjecanja muslimana.

"Islamska zajednica se više ne može uzdati u demokratske i patriotske vrijednosti najjace bošnjacke stranke, koja je postala ekspozitura dejtonskih islamofoba, utoliko što nikada nije reagirala na ove napade na islam. Izmedu Islamske zajednice i Rafija Gregorijana, Tihiceva SDA je izabrala sheme za satanizaciju Bošnjaka i islama, što znaci da su vjerska osjecanja muslimana ostala bez politicke zaštite", istice se u saopcenju te stranke.

A-sda smatra da je potrebno dobiti ugovor koji ce sve subjekte zakonski obavezivati da ne smiju vrijedjati Islamsku zajednicu, niti sponzorirati islamofobiju.

-----

KOMENTAR: jasno je sta se ovdje dogadja. Buduci da preko Tihica, Lagumdjije i Silajdzica velikosrpski projekat cvrsto kontorlise najvece "bosnjacke" stranke, a A-SDA su pobunjenici koje velikosrpski projekat jos ne kontrolise, sada nastupa Mustafa Ceric koji im toboze pomaze, ali ce ih i iskontorlisati da ne bi ucinili nista korisno za Bosnu i Hercegovinu.

Upozoravamo ih da budu oprezni sa Cericem, jer on je Alijin izabranik. Njegov je zadatak u ovom trenutku da prihvata i politicki kontorlise religiozne Bosnjake koji su se razocarali i razisli sa Tihicevom SDA, dok Tihic kontorlise sekularni ostatak u SDA. To su samo dva lica iste velikosrpske politike. O tome ko je zaista Alija neka jos jednom procitaju u slijedecem clanku.

M. B.

___________________________________


10. TIHIC SAVRSENI NASLJEDNIK KOJI DOVRSAVA ALIJINO DJELO


Sarajevo, 5. januar 2010. - Za dodatno dokazivanje ko je doista bio Alija Izetbegovic i koji su rezultati njegovog djelovanja koje sada sve jasnije vide i tzv. obicni ljudi, korisna je pojava predsjednika SDA Sulejmana Tihica, kojega je kao tada anonimnu osobu na vrh stranke popeo Alija Izetbegovic.

Vec par godina taj Alijin odabrani nasljednik, uz nešto manje buke, za svoje vladavine je uklonio skoro sve religiozne poklonike Alije Izetbegovica. Alija je odabrao Tihica jer je u njega imao nejvise povjerenja da ce dovrsiti njegov projekat. Tako nam Tihicevo ponasanje daje dodatne dokaze da njegov mentor Alija nije usao u projektat rasturanja Bosne i Hercegovine kao musliman koji gradi neku "muslimaniju".Taj Alijin islamski imidz je bio samo mamac za naivne. Alija je usao u projekat iskljucivo kao cetnicki agent koji je gradio Republiku Srpsku, to je jasno iz Alijinih dejtonskih potpisa, to se vidi i kroz danasnje Tihicevo ponasanje.

Svi oni koji su godinama gajili iluzije da se Alija i SDA bore za muslimane u proteklih par godina mogu svoje iluzije konacno spaliti. Iz tog sna ih je ponajprije probudio Sulejman Tihic, ali ne samo on, nego i cijeli Glavni odbor SDA koji se po bitnim pitanjima nikako ne razlikuje od Tihica. Istina, Bakir Izetbegovic je 2009. vodio kampanju za položaj predsjednika SDA i za njega je glasalo oko 40% clanova SDA. Medjutim, izmedju Tihica i Bakira Izetbegovica i njihovih "klanova" u SDA nema nikakve sustinske ralike po temeljnim pitanjima, tj. po pitanjima bitnim za buducnost Bosne i Hercegovine. Razlika je samo u tome koja ce osoba/klan unutar SDA imati primat u vladanju i pljackanju preostalih resursa.

Harisa Silajdžica su 2006. godine ogromnom vecinom glasova protiv Sulejmana Tihica (izborna pobjeda od 2.8:1), postavili na položaj bošnjackog clana dejtonskog predsjedništva upravo Tihicevi protivnici. Ali nakon stupanja na vlast, Silajdžic je te svoje pobornike poput Hasana Cengica, brace Latic i (pre)ostalih iz Alijinog vjernog kadra, prevario – a ne Sulejman Tihic. Naime, dok im je Silajdžic 2006. godine u toku izborne kampanje pothranjivao iluzije, Tihic im nije ništa obecavao. Sasvim suprotno: otvoreno im je davao na znanje da su nepoželjni, ne skrivajuci svoje partnerstvo sa Zlatkom Lagumdžijom, Miloradom Dodikom i Covicem.

Tihicu nešto treba priznati: on je u nekim stvarima iskren; npr. on otvoreno ljubi cetnike, svim žarom brani njihovu Republiku srpsku i javno pokazuje koliko mrzi sve muslimansko. On je iza Emira Kusturice najiskreniji muslimanski Srbin.

A ko ga je postavio na vrh SDA dovodeci ga za ruku na pozornicu i prisutnim delegatima izdao striktnu naredbu da tog njegovog zemljaka, iz Bosanskog Šamca (da li je to sada Srpski Šamac?), prihvate kao predsjednika stranke? Alija Izetbegovic! I stoga, Tihicev poucak je to da on ispunjava onaj dio plana kojega A. Izetbegovic nije mogao ispuniti - najvise zbog nedostatka vremena. Taj dio Alijinog posla, vec desetu godinu obavlja njegov odabrani nasljednik Sulejman.

Autor S. R.

________________________________________


11. HRVATSKI IZBORI: "Kandidati" u Hrvata: Bandic

(Jedno interesantno "open-minded" razmisljanje Ivane Arapovic)

Od 4. sijecnja, kad sam procitala "Predsjednicki program" Milana Bandica na hrvatskom i na engleskom upucen na adrese za "Dijasporu" (dijaspora@milanbandic.com) nije mi se više ništa dalo pisati ni o Josipovicu ni o izborima. Bitno je samo da "suradnja sa Sudom [ICTY] ne dodje u pitanje." "Nema alternative," i taj politicki sud koji sudi hrvatskim generalima pobjednicima, što nijedna normalna zemlja na svijetu ne bi dopustila, mjera je "hrvatskog medunarodnog položaja, naše vjerodostojnosti i naše ozbiljnosti kao države."

Što nam onda jamci da to nije još jedan politicar koji predstavlja "Sud" u Haagu i tu misli dokazati neke statute i pravila, premda je taj "Sud", koji opstaje zahvaljujuci hrvatskim politicarima, pokazao da nikakva pravila etike, morala a kamoli pravde, ne poštuje.

Nastavak na linku: http://verusblog.voiceofcroatia.net

KOMENTAR: Primili smo vise pisama o Hrvatskim izborima, ali su sva bila pristrasna za jednog od kandidata. Nismo ih objavili jer ne zalimo da se mjesamo u unutrasnje stvari Republike Hrvatske u nadi da ce i novi hrvatski predsjednik, ma ko da bude izabran, nastaviti dosadasnju Mesicevu politiku prema Bosni i Hercegovini, a zauvjek odbaciti Tudjmanovu politiku koja je prepolovila Hrvate u BiH i po broju i po teritoriji.

Objavili smo gornje pismo da saznamo nesto sadrzajno o kandidatima, a Ivana Arapovic je jednako kriticna prema oba kandidata, i to veom argumentovano.

**********************************************************8

No comments: