Wednesday, January 20, 2010

#646 NOVI POKUSAJ TIHICA DA NAS OKUJE U LANCE I BACI U BUNAR‏

REPUBLIKA BOSNA - HERCEGOVINA

1. januar 2010.

ONLINE GLASNIK Nacionalnog kongresa Republik BiH - br. 646

SADRZAJ:

1. SRETNA NOVA GODINA I ZIVJELA BOSNA I HERCEGOVINA

2. NOVI POKUSAJ TIHICA DA NAS OKUJE U LANCE I BACI U BUNAR, DA NIKAD SVJETLA NA VIDIMO

3. Kako je "Svjestki savez dijaspore"(!?) izmajstorisao "Anketu" o Ustavu BiH

3. Potpisan Protokol o suradnji Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) i Vijece BiH Organizacija Australije

4. RE: Anketa SSD-a ili mozda ipak SDS-a?!

5. PROVODJENJE ANEKSA 7 DAYTONSKOG SPORAZUMA

5.1 Bombaski napad na Hrvate povratnike u Derventi

5.2 Aktivirana eksplozivna naprava u kuci povratnika Nizame i Enisa Karica

6. I Predsjednicka palata i NSRS vlasništvo BiH!

7. Bandic ili Josipovic?

8. SILAJDŽICEV KABINET OŠTRO OSUDIO DOPIS GLASNOGOVORNIKA OHR-a OLEGA MILIŠICA

9. POCINITELJI GENOCIDA PROGONE BRANITELJE REPUBLIKE BiH KAO RATNE ZLOCINCE

10. KRATKA PREPISKA SA ALIMAJSTOROVICEM

11. Glasilo gradjana BiH u Holandiji

------------------------------------------------------------------------

Ovaj Glasnik ide na 36,220 ispravnih adresa. Za primanje Glasnika prijavite se na adresu: [mailto:Bosanski_kongres@hdmagazine.com]
If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.

-------------------------------------------------------------------------

1. SRETNA NOVA GODINA I ZIVJELA BOSNA I HERCEGOVINA

Mnogo srece, zdravlja, prosperiteta i mira svim mojim dragim Bosancima u novoj 2010 godini zeli vas zemljak iz Meksika,

Miroslav Smiljanic D.

ZIVJELA BOSNA I HERCEGOVINA

_______________________________________


2. NOVI POKUSAJ TIHICA DA NAS OKUJE U LANCE I BACI U BUNAR, DA NIKAD SVJETLA NA VIDIMO

Nakon zahtjeva SDA i HDZ-a BiH za zatvaranje kandidatskih listi: Zatražena hitna intervencija za spas demokratije u BiH

Almir Terzic

30/12/09 01:06

SDA, HDZBiH i LDS predložili i da mandati ubuduce pripadaju iskljucivo strankama, a ne kandidatima. Helsinški komitet BiH traži intervenciju visokog komesara za ljudska prava Vijeca Evrope i Ureda za demokratske institucije i ljudska prava iz Varšave. Misija OSCE-a u BiH preporucuje da BiH zadrži sadašnji sistem otvorenih listi. Helsinški komitet za ljudska prava u BiH zatražit ce hitnu intervenciju visokog komesara za ljudska prava Vijeca Evrope, Ureda za demokratske institucije i ljudska prava iz Varšave (Poljska), te misije OSCE-a u BiH u povodu dostavljanja prijedloga Sulejmana Tihica, predsjednika SDA, izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH kojim se traži zatvaranje kandidatskih listi na izborima.

Komitet ce pozvati i domace nevladine organizacije u BiH da im se prikljuce u iskazivanju nezadovoljstva i protivljenja prijedlogu da se na izborima onemoguce gradjani - biraci da na kandidatskim listama imaju priliku glasati i odabrati sebi željenog predstavnika u institucijama.

Totalitarne metode

Predsjednik Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH Srdjan Dizdarevic istakao je jucer za Oslobodjenje kako ce poziv biti upucen Centru civilnih inicijativa, Centru za promociju civilnog društva (CPCD), Medjunarodnom birou za humanitarna prava, organizaciji za jacanje civilnog društva ICVA, udruzi Prava za sve, Forumu gradana Tuzla, te Asocijaciji nezavisnih intelektualaca Krug 99. Aktivnosti na osporavanju predloženih rješenja najavio je i Transparency International BiH.

- Zatvaranje listi i onemogucavanje biraca da imaju pravo izabrati sebi predstavnike od ponudjenih kandidata je povratak ka totalitarnim nedemokratskim metodama. Nema nikakvog opravdanja za uvodenje ovakvog sistema, jer su se izmjene Izbornog zakona BiH kojim se uvela procedura otvorenih listi (mogucnost glasanja za kandidate, a ne samo stranku) i uvela radi postizanja veceg stepena demokratizacije kako izbornog procesa, tako i politickih partija. Ovo je strašna prijetnja demokratiji u BiH, naveo je Dizdarevic.

On je istakao opasnost da bi sistemom zatvaranja listi bilo onemoguceno da biraci glasaju za izbor gradonacelnika, odnosno nacelnika opcina i opština koji bi, osim poslanika, vijecnika i odbornika, bili medju prvim na udaru stranackih lidera.

- Treba se sjetiti da je i ovako vec nekoliko puta bilo pokušaja premijera RS-a Milorada Dodika da ukloni nacelnika Opštine Foca Zdravka Krsmanovica. Novim sistemom koji se predlaže to bi bilo veoma lako sprovesti. Ako se provedu ove nakane, onda biraci nece ni izlaziti na izbore, ako ne budu imali mogucnost da biraju vec da im to namecu stranke, naveo je Dizdarevic.

Predsjednik CIK-a i interresorne radne grupe za izmjene i dopune Izbornog zakona BiH Branko Petric nakon jucerašnje sjednice tog tijela za Oslobodenje je istakao kako je dogovorena metodologija rada te da ce se, nakon razmatranja 21 tehnicke primjedbe CIK-a, na zasjedanju 11. januara biti otvoreno pitanje prijedloga koje su dostavile politicke stranke i nevladine organizacije.

-----

KOMENTAR: Tihic samo smislja sve podmuklije nacine kako da totalno porobi ovaj narod. Narod se lako bori sa otvorenim neprijateljem, ali nikako ne izlazimo na kraj sa podmuklim izdajnicima. Najvece zlo u istoriji koje je zadesilo Bosnu i Hercegovinu je Alija Izetbegovic, pa Sulejman Tihic, a zatim slijede, Silajdzic, Ceric, Bakir Izetbegovic, Lagumdjija, Karadzic, Mladic, Covic, Dodik itd.

_______________________________________


3. Kako je "Svjestki savez dijaspore"(!?) izmajstorisao "Anketu" o Ustavu BiH

Pise: Dr. Muhamed Borogovac

Prije svaga da skrenem paznju da se mi u ovom clanku ne bavimo Alimajstorovicem, kako moze izgledati na prvi pogled. (Njemu sam ja sve rekao u lice, kako mozete vidjeti iz nase prepiske koju donosimo na kraju Glasnika.) Mi se bavimo izdajnickim projektnom, a Alimastorovicem samo kao trenutno isturenim poslusnikom Silajdzica koji je lansirao bajku o "Potpuno novom ustavu BiH", a koja nema nikakvu sansu zbog sigurnog odbijanja Republike Srpske. Izdajnici time samo nastoje da definitivno sahrane Ustav Republike BiH koji je sada privremeno suspendovan i kojega imamo pravo zahtijevati da se vrati na snagu ako Dayton ne uspije.

Osvrnimo se ponovo na anketu Svjetskog saveza dijaspore o "Novom Ustavu BiH", jer je to zaista jedan odlican izvor dokaza protiv nasih izdajnika.

Poznato je da bi neka anketa bila kredibilna ona mora biti uradjena po nekim egzaktnim statistickim pravilima. Neka od tih pravila su:

Da se postavljenim pitanjima NE sugerise "pozeljan" ili "nepozeljan" odgovor,

Da je uzorak anketiranih potpuno slucajan, ili barem da je sa anketom upoznata siroka javnost, a ne samo odabrani krug podobnih,

Da svi raspolazu sa istim brojem glasova, itd.

Podrazumjeva se da je najvazniji uslov da anketa ne eliminise samu sebe, tj. da ima smisla u skladu sa zdravim razumom.

U proslom Glasniku je Dzevad Kuric, disidentski glas iz Komisije za Ustav Svjetskog saveza dijsapore, objasnio neke od neregularnosti i besmislenosti ankete koju je postavio Svjetski savez dijaspore.

Na primjer, objasnio je da anketar (SSD) jasno sugerise koji je pozeljan, a koji nepozeljan odgovor.

Sama ta cinjenica bi bila dovoljna u bilo kojem dostojanstvenom narodu da se okrene protiv nepostenog anketara, koji pokusava da ga izmanipulise. Ali, izdajnici znaju "glupe Bosance" i ne plase se takvog revolta, racunaju da ce im opet proci podvala.

Zatim, gosp. Kuric je upozorio anketara da je takva anketa potpuna besmislica, da ne prolazi onaj najvazniji kriterij zdravog razuma, jer prvi ponudjeni izbor je:

"Potpuno novi ustav koji ce prihvatiti svi gradjani BiH"

Ne postoji nista na svijetu sto ce prihvatiti svi gradjani BiH. Dakle, to je potpuna utopija, jasna i malom djetetu. Jasno je to i Namiku Alimajstorovicu i njegovoj desnoj ruci Desanki Delic, kao i izdajnicima u Sarajevu koji su ih gurnuli u ovu podvalu. Medjutim, oni su navikli da nam mogu raditi sta god pozele, pa na ocigled svima nastavljaju da guraju tu apsurdnu podvalu.

A da bi bili sigurni u "pobjedu" obezbjedili su se i sa druge strane, obezbijedili su da oni mogu glasati vise puta. Na primjer kada kliknete na neki ponudjeni odgovor, i zatim kliknete na dugme "Vote", pojavice se grafikon i recenica na Engleskom: "Your vote has been accepted", sto znaci: "Vas glas je prihvacen."

Ako to ponovo odmah uradite, pojavice se recenice: "Your vote has already been counted.", u prevodu: "Vas glas vec ranije bio brojan." To bi trebalo da znaci da se ne moze duplo glasti. Medjutim poslije 24 sata mozete glasati ponovo.

Poslije proslog Glasnika, kada smo siru javnost upoznali sa postojanjem ankete, rezultat je potpuno preokrenut u koris druge opcije - Ustava Republiek BiH. Prije clanka u Glasniku rezultat je bio 68% : 25% za "novi ustav kojeg ce prihvatiti svi gradjani", a par dana poslije izlaska Glasnika je Ustav Republik BiH presao u vodjstvo sa 50% : 45% . Vi gradjani BiH koji citate Glasnik ste svojim glasovima, uvazavjuci zdrav razum, preokrenuli situaciju.

Medjutim, tada dobijamo dokaze da SSD koji kontolrise anketu (tacnije grupa oko Alimajstorovica) masovno vara, mada su to vjerovatno i od pocetka radili. Oni kao organizatori ankete znaju da se moze ponovo glasati poslije nekog vremena, te zaduzeni glasaci, jedni te isti, glasaju svakog dana. To je trajalo sve do jucer, zadnjeg dana 2009. Kao sto znate mi nismo trazili od citalaca da se ukljuce u varanje, nismo ni slali Glasnik do danas, jer ta anketa je sa otkrivanjem ovih neregularnosti pala ispod svakog nivoa. Mi necemo rusiti nas kredibilitet pozivajuci ljude da varaju zbog ionako vec potpuno diskreditovane podvale.

A anketa se obila o glavu njenim organizatorima, pokazala koliko su glupi, osim sto su pokvareni.

Na primjer ako odete na anketu i glasate, te vam se otvori dijagram glasova, vec taj dijagram ubija onu prvu opciju za koju se organizatori zalazu, jer vec taj dijagram crno na bijelo pokazuje da je veliki broj gradjana za Ustav Republike BiH, a neki i za Dayton. Upravo ta njihova anketa je dokaz crno na bijelo besmislenosti prve opcije koja se zalaze za ustav kojega ce prihvatiti "svi gradjani". (Na ovu cinjenicu nam je skrenuo paznju citalac, cije pismo objavljujemo pod tackom 4.)

Evo ponovo linka gdje se mozete uvjeriti u sve ovo http://www.bihdijaspora.com/prva.htm

Dakle, taj njihov dijagram je "crno na bijelo" dokaz podlosti, ali i gluposti nasih izdajnika iz "Svjatskog Saveza Dijaspora", i zato nije nikakvo cudo sto su dozivjeli totalni raspad, kako cete vidjeti u slijedecem saopstenju o osnivanju novog pokreta dijaspore, u kojem su i mnogi od onih koji su pobjegli od tandema Namik i Desanka.

_____________________________


3. Potpisan Protokol o suradnji Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) i Vijece BiH Organizacija Australije

22. decembar, 2009

Polazeci od toga:

da je dijaspora neophodna za obranu opstanka države Bosne i Hercegovine i njen prosperitet kao bosanskohercegovacke nacije u okviru principa univerzalnosti gradjanstva,

da je dijaspora neophodna za povezivanje sa maticom u cilju reafirmacije bosanskohercegovacke nacije kao najjaceg kohezivnog elementa države i društva,

da je dijaspora neophodna u procesima unutrašnje reintegracije bh države i društva i integracije u euroatlantske institucije, da samo bolje organizovana i ispravno fokusirana dijaspora može kreirati neophodni bosanski lobi kako u samoj BiH, tako i van nje, i ovime pozivamo vašu organizaciju da potpiše

Protokol o suradnji KBSA i Vijeca BiH Organizacija Australije

Cilj protokola o saradnji jeste da se kroz zajednicke akcije i ciljeve kreira model za aktivno ucešce u procesima vezano za buducnost BiH i bh dijaspore. Svrha je kreiranje dinamicne i efikasne bh državne i društvene zajednice pomocu bolje organizirane i fokusirane dijaspore. Udružena bh dijaspora ovime stavlja u pokret ujedinjene snage radi zaštite interesa bh gradana, svih pro-bosanskih i bošnjackih snaga.

Svojim mnogostrukim kapacitetima dijaspora može i treba biti važan faktor u obnovi, reintegraciji i integraciji BiH. Dijaspora je izvor snage za BiH, lobiranja za državu, izvor investicija i intelektualnih kapaciteta. Dijaspora je glas BiH izvan BiH - glas koji se cuje i nosi poruku tolerancije, razumijevanja, zajednickog života, priznavanja, poštovanja i prihvatanja drugog i drugacijeg kao modusa razvoja BiH. Taj glas ce biti jaci ako dijaspora djeluje koordinirano, fokusirano i strateški.

U Ime Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA), protokol je potpisao Mr. Haris Alibašic, Predsjednik UO KBSA, a u ime u ime Vijeca BIH Organizacija Australije Senada Softic-Telalovic Predsjednica Vijeca BiH organizacija Australije.

Ovim protokolom se ostvaruje historijska prekretnica u uspostavljanju mreže bošnjackih i bosanskih organizacija na globalnom nivou. Iz želje KBSA za osnivanjem Kongresa Bošnjaka Svijeta i želje Vijeca BiH organizacija Australije za proširivanje suradnje sa drugim bh patriotskim organizacijama, stvara se nova Globalna mreža bosansko-hercegovackih i bošnjackih organizacija.

Senada Softic-Telalovic je izjavila da je “Ovo uistinu jedan historijski korak. Ovim stvaramo neophodne mjere za jacanje uloge dijaspore u kreiranju snažne domovine BiH.”

Mr. Haris Alibašic je izjavio da se “Uvezivanjem svih bošnjackih i bosanskih patriotskih snaga širom svijeta otvara se nova perspektiva za bolje djelovanje prema domovini, a i zaštiti interesa Bošnjaka i svih ostalih bosansko-hercegovackih patriota ma gdje god se nalazili u svijetu. Ovo je samo prvi korak u spajanju naših snaga i zajednickom djelovanju, lobiranju i stvaranju uvjeta za dugorocnu samoodrživost naših zajednica u dijaspori a i domovine BiH.”

U ime UO KBSA

Semir Ðulic, Glasnogovornik KBSA

___________________________________________


4. RE: Anketa SSD-a ili mozda ipak SDS-a?!

Kakve glupancine u SDS-u, pardon SSD-u!

Tekst g. Dzevada Kurica tacno konstatuje da "Svjetski savez dijaspore" podmece kukavicje jaje dijaspori u svojoj anketi o ustavu sa namjerom da prikaze da dijaspora odbacuje Ustav Republik BiH trazeci "potpuno novi ustav". Naime, savez prejudicira odgovor anketiranih kroz mamac da bi novi ustav trebao biti "prihvatljiv svima".

Medjutim, upravo ta igra sa rijecima garantuje da njihova opcija za novi ustav gubi, i dokazuje o kakvim se kretenima radi. Jer, vec prvi glas za ustav RBiH, ili za Dejtonski ustav, izbacuje podvaljenu opciju jer dokazuje da taj ustav ipak nije "prihvatljiv svima".

I tako, dok ovo pisem, taj idealni novi ustav koji je "prihvatljiv svima" nije prihvatljiv za otprilike 50% anketiranih. Bas se pitam koliko bi ljudi smatralo prihvatljivim neki novi ustav koji predstavlja rezultat pregovora sa genocidnom RS.

T. B.

_____________________________________


5. PROVODJENJE ANEKSA 7 DAYTONSKOG SPORAZUMA

5.1 Bombaski napad na Hrvate povratnike u Derventi

NA OBITELJSKU kucu hrvatske povratnicke obitelji Lekavski, u naselju Kostreš nadomak Dervente u Republici Srpskoj u noci na subotu izveden je bombaški napad koji je prouzrocio materijalnu štetu, priopcila je danas Katolicka tiskovna agencija iz Sarajeva.

"I ovaj napad, koji za cilj ima zastrašivanje povratnika, ne može se smatrati izoliranim cinom, rijec je o sustavnom nizu napada na povratnike i njihovu imovinu na širem podrucju Bijeloga Brda, u opcini Derventa", stoji u priopcenju.

KTA podsjeca i da je u lipnju ove godine srušen spomenik poginulim braniteljima u crkvenom dvorištu te kako policija ni do danas nije dostavila službeni izvještaj ocevida i istrage. isticu da ništa nije poduzeto u vezi pronalaska ubojice hrvatskog povratnika koji je naden mrtav na cesti nedaleko od župne crkve._

preuzeto:index.hr

-----

5.2 Aktivirana eksplozivna naprava u kuci povratnika Nizame i Enisa Karica

Kada sam došao kuci, imao sam šta i vidjeti, na spratu gdje sam živio bilo je skoro sve porušeno, kaže Enis Karic

Autor: F. S.31.12.2009. 08:14

Hajvazi: Eksplozija napravila veliku štetu

Foto: ArhivU Hajvazima, povratnickom mjestu na podrucju opcine Osmaci, u utorak oko 17.30 sati dogodila se eksplozija.

Na drugom spratu porodicne kuce Nizame Karic aktivirana je eksplozivna naprava. Nacinjena je velika materijalna šteta, ali povrijedenih, srecom, nije bilo.

- Sreca je što ni mati ni ja nismo bili u kuci. Oko 17 sati otišao sam kod prijatelja, a mati je otišla na slatku kod moje sestre, koja je diplomirala. Nakon dvadesetak minuta pozvao me amidžic i rekao da je bila eksplozija u kuci. Kada sam došao, imao sam šta i vidjeti, na spratu gdje sam živio bilo je skoro sve porušeno.

Eksplozivna naprava najvjerovatnije je postavljena u kupatilo, ali su ošteceni i svi ostali zidovi, kao i ploca na plafonu. Kuhinja je isto razvaljena. Uništeni su namještaj i kucanski aparati - pricao nam je Enis Karic, Nizamin sin.

Uvidaj su obavili pripadnici CJB Zvornik i Policijske stanice Osmaci. Prvi rezultati policijske istrage govore da je rijec o podmetnutoj eksplozivnoj napravi. Enis Karic dao je i izjavu u PS Osmaci.

- Rekao sam im da sam nedavno imao sukob s Milutinom Miloševicem, vlasnikom kafane "Kaskada" u Capardama. Potukli smo se jer me vrijedao, psovao mi majku. Ni sa kim drugim nisam imao nikakvih sukoba. Na policiji i istražnim oganima je da utvrde da li je ovo pocinio Milutin, da li je on nekoga narucio da to uradi, ili je to uradio neko sasvim treci - kazao nam je Enis Karic.
-----

KOMENTAR: Zbog neprovodjenja Aneksa 7 daytonskog sporazuma, mi bi imali pravo traziti ukidanje toga sporazuma i povratak na predhodno pravno stanje, na Ustav Republike BiH. Nazalost, nasi izdajnici radije varaju narod sa obecanjima nekog "Potpuno novog Ustava" kojega nemamo pravo zahtijevati, niti ima ikakve nade da ce ikada biti donesen, a ne traze ono sto bi imali pravo zahtijevati, povratak Ustava Republike BiH otetog nezakonitim metodima, agresijom i genocidom.

___________________________________________


6. I Predsjednicka palata i NSRS vlasništvo BiH!

25.12.2009. 00:11

Visoki predstavnik Valentin Incko proglasio je državnom imovinom BiH zgradu Narodne skupštine RS, Palatu predsjednika RS, Osnovni i Okružni sud u Banjaluci, sjedište Fonda PIO, Kazneno-popravni zavod na Tunjicama i mnoge druge institucije RS, piše Press.


Štaviše, OHR-ov tim eksperata je na spisak državne imovine uvrstio i sjedišta osnovnih i okružnih sudova u RS i gotovo sve objekte u kojima se nalaze policijske stanice, Hidrometeorološki zavod RS, pa cak i Dom penzionera u Kotor Varoši.

-----

KOMENTAR SA PORTALA REPUBLIKABIH: BAS ME ZANIMA KAKO CE SMRDLJIVE CETNCKE SVINJE, TIHIC, SILAJDZIC I LAGUMDZIJA IZMANIPULIRATI JAVNOST I OVU IMOVINU POKLONITI CETNICIMA.

___________________________________________


7. Bandic ili Josipovic?

Za nas Posavljake naizgled svejedno. Dojucerašnji stranacki kolege. Obojica socijaldemokrati, lijevi centar. Obojica intelektualci i uspješni u svome dosadašnjem poslu. Naoko i nema neke velike razlike. Ali nije ni izbliza tako.

Josipovic je smireni i staloženi sveucilišni profesor na pravnom fakultetu u Zagrebu, saborski zastupnik i skladatelj.

Bandic je završio fakultet politickih znanosti i desetak godina, uspješno, obnaša dužnost gradonacelnika Zagreba.

Ali nisu nama, Posavljacima, važne njihove dosadašnje funkcije i zvanja.

Nama je najvažnija ustavna obveza buduceg predsjednika koja govori o sukreiranju vanjske politike, i u sklopu toga i politike prema BiH. Bandic se vec ocitovao o toj politici. Ta njegova politika bi bila nastavak katastrofalne Hercegovacke politike podjele BiH, koju smo imali u Tudjman-Šuškovo vrijeme.

Umjesto Tudjmana i Šuška sada su pokrovitelji politike treceg entiteta Dodik i Covic.

Znamo kako je ta politika završila po cijeli Hrvatski narod u BiH a pogotovo za nas Posavljake.

Sada nam i Bandic nudi isti taj recept podjele, ponudu treceg, Hrvatskog, entiteta u BiH.

To nikako ne može biti u interesu nas Posavljaka pa je jako važno izaci na drugi krug predsjednickih izbora i svoj glas dati covjeku koji se zalaže za cjelovitu BiH sa Hrvatskim narodom konstitutivnim elementom iste te BiH na cijelom njenom teritoriju a ne samo u nekom Hercegovackom getu.

Dakle za nas Posavljake nema dileme, naš izbor je Josipovic.

I. J.

KOMENTAR: Ovaj clanak je preuzet sa web stranice nasih Posavljaka, Domaljevac.com Objavljen je kao komentar poslije sire analize Predsjednickih izbora u Hrvatskoj, autora Deana Renta, koja je takodjer interesantna, ali preduga za Glasnik, a nalazi se na linku http://www.domaljevac.com/svijet/svijet3/pjevajteborbenegubitnici/index.html

Inace web stranica Domaljevac je svakim danom sve bolja, a ono sto je karakterise je pronicljivost ljudi koji pisu, koji ne podlijezu nikakvim stereotipima niti se klanjanju pred napuhanim velicinama, nego misle svojom glavom u interesu naroda Posavine.

Ko zeli da se bolje upozna evo mu jos jednog clanka koji karakterise tu web stranicu.

http://www.domaljevac.com/svijet/svijet3/franjotudjman/index.html

Zahvaljujemo se Dr. Perici Jelecevicu koji nam je svojevremeno skrenuo paznju na ovu Web stranicu.

M. B.

_______________________________________________


8. SILAJDŽICEV KABINET OŠTRO OSUDIO DOPIS GLASNOGOVORNIKA OHR-a OLEGA MILIŠICA

30.12.2009.

Kabinet clana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžica oštro je danas osudio dopis glasnogovornika OHR-a Olega Milišica ciji su dijelovi danas objavljeni, a u kojem se navodi da se "u Dejtonskom mirovnom sporazumu ne pominje vlasništvo nad državnom imovinom". Iz ...

... Silajdžicevog kabineta navode da je Sud BiH još u oktobru 2008. presudio da iz clana 1. Ustava BiH "proizilazi da je pravni sljednik SRBiH, Republika Bosna i Hercegovina koja nastavlja svoje pravno postojanje prema medunarodnom pravu kao Država Bosna i Hercegovina", te da se stoga imovina "na kojoj je pravo raspolaganja imala bivša SRBiH smatra vlasništvom Bosne i Hercegovine".

Iz toga takodjer proizlazi, navodi se u saopcenju, da je entitet Federacija BiH ušavši u posjed takve imovine "povrijedila integritet i pravni kontinuitet imovine Bosne i Hercegovine kao pravnog sljednika RBiH".

Istice se da je ta presuda ponukala bivšeg visokog predstavnika Miroslava Lajcaka da uputi pismo Nikoli Špiricu 12. decembra prošle godine. Lajcak je tada istakao da, iako Prudski sporazum koristi pristup odozdo prema gore utvrdujuci da entiteti, Distrikt Brcko i niži nivoi vlasti posjeduju svu imovinu koja državi nije potrebna za vršenje njenih nadležnosti, nedavna presuda Suda BiH sugeriše suprotan pristup.

Lajcak je pismo zakljucio konstatacijom da "presuda indicira da BiH posjeduje vecinu državne imovine kao pravni sljedbenik RBiH”.

Dalje se navodi da je u autorskom tekstu od 30. augusta ove godine, prvi zamjenik visokog predstavnika Raffi Gregorian istaknuo da "državna imovina predstavlja dio pravnog naslijeda prenesenog sa SRBiH na RBiH, te na Bosnu i Hercegovinu".

U saopcenju se dodaje da je Gregorian potom naglasio da je to “u skladu sa clanom 1. Ustava BiH, odnosno s Aneksom 4. Dejtonskog mirovnog sporazuma,” te da je dovodenje u pitanje pravnog naslijeda iz clana 1. Ustava BiH slicno dovodenju u pitanje cinjenice da je BiH država koja se sastoji od dva entiteta.”

"Dopis Milišica stoga jasno i ciljano osporava ne samo pravosnažnu presudu Suda BiH vec i ranije zvanicne stavove OHR-a koji su zasnovani na toj presudi. Medjutim, iako su pravosnažne presude najviših sudskih instanci nekada neugodne za one koji pokušavaju ostvariti nelegitimne politicke ciljeve, one se moraju poštovati i provoditi. Ovo bi posebno trebalo biti jasno Vijecu za implementaciju mira koje je identifikovalo "ucvršcivanje vladavine prava" kao jedan od uvjeta za gašenje OHR-a", zakljucuje se u saopcenju Silajdžicevog kabineta.

Biznis.ba / Fena

------

KOMENTAR: U ovom saopstenju iz Silajdzicevog kabineta ima nekoliko tacnih izjava. Nazalost izgleda da i ovo saopstenje samo sluzi da se dobije povjerenje patriotske javnosti. Ono sto smeta u gornjoj izjavi je to sto u zakljucnom pasusu Silajdzic ubacuje svoju intervneciju kojom on sve stavlja u tudje ruke, u ruke Vijeca za implementaciju mira (PIC). Dakle, na rijecima je patriota, ali na djelu, on odmah nalazi opravdanje da bas nista konkretno ne uradi, jer on u sustini kaze "to nije moja briga, nego Vijeca za impelmentaciju mira".

Ispravna poruka bi, na primjer, bila: "Ja nikad u Predsjednistvu i Stranka za BiH nikada u Skupstini necemo pristati na podejlu imovine BiH po entitetima. Stranka za BiH ce pozvati narod da brani Republiku BiH, ako bi se napravio ovaj posljednji korak ka ukidanju BH drzave."

Ovako je Silajdzic u sustini laze Bosnjake u sustini nam porucujuci: "Svijet se pita, a ne mi.". U isto vrijeme Vijecu za implementaciju mira ovim porucuje: "Vi odlucite." A znamo da oni odlucuju ovijek onako kako BH polticari zele i kako je njima u Vijecu lakse. Pa ako je Dodiku veoma stalo do podjele, a Silajdzic kaze: "Kako god Vijece za implementaciju odluci." onda se zna kako ce Vijece odluciti.

Zakon je na nasoj strani, a Silajdzic je clan Predsjednistva i njegova stranka je u Vladajucoj koaliciji. Pored njih nista nezakonito ne bi moglo proci, ako im je stalo do Bosne i Hercegovine. Nema nikakve potrebe da oni odlucivanje prebacuju na Vijece za implementaciju mira, osim ako se ne radi o preludiju za novu izdaju.

Silajdzic je veoma inteligentan skolovani agent UDBE, pripreman jos prije rata da vara muslimane svijeta sluzeci u Jugoslvenskim ambasadma.

Dr. Muhamed Borogovac

_______________________________________________


9. POCINITELJI GENOCIDA PROGONE BRANITELJE REPUBLIKE BiH KAO RATNE ZLOCINCE

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, Odjeljenje za istrage ratnih zlocina, dostavilo je danas Tužilaštvu BiH drugu dopunu izvještaja protiv osam osoba zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivicna djela ratnog zlocina protiv stanovništva i ratnih zarobljenika.

"Postoje osnovi sumnje da su prijavljene osobe za vrijeme oružanih sukoba u Bosni i Hercegovini, kao pripadnici Armije RBiH, izvodeci organiziranu vojnu akciju pod nazivom "Sana 95." u toku 1995. planirali, naredili, pokrenuli i podstrekavali vojne napade na stanovništvo, naselja i pojedine civilne osobe na podrucju opcina Bihac, Bosanska Krupa i Sanski Most, prethodno znajuci da stanovništvo nije bilo vojno organizirano, da nije ucestvovalo u napadima niti je pružalo otpor", saopceno je iz kabineta direktora policije RS.

Tokom vojne akcije "Sana 95." ubijena su, navodi se, 132 civila i to granatiranjem, upotrebom vatrenog i hladnog oružja i namjernim nanošenjem tjelesnih povreda sa smrtnom posljedicom.

Navedene cinjenice ukazuju da je osam osoba protiv kojih je podnesen izvještaj Tužilaštvu BiH, postupalo suprotno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti gradjana za vrijeme rata, odnosno da su prekršili odredbe Medjunarodnog prava.

Druga dopuna izvještaja sadrži 1.117 stranica pisanog materijala, a aktivnosti pripadnika MUPRS-a na otkrivanju krivicnih djela vezanih za ratne zlocine se nastavljaju.

----------------------

KOMENTAR REPUBLIKABIH: Samo da napomenem da je MUPRS osudjen od strane ICJ da je odgovoran za genocid koji su pocinili od 92 do 95 godne. Tako imamo slucaj da uz asistenciju veleizdajnika zlocinci love branitelje Republike BIH.


_______________________________________________


10. KRATKA PREPISKA SA ALIMAJSTOROVICEM

Poslije proslonedjeljnog Glasnika, ironicno nam se zahvalio Alimajstorovic, citiram:

"Hvala na reklami, pozdrav.

Namik Alimajstorovic
0044 (0) 7754 191 587
www.bosniaappeal.org "


Ja sam ranije vidio da su u SSD-u zatvorili web stranicu sa anketom prvih nekoliko sati po izlasku Glasnika, pa sam kratko pitao gospodina:

"Sto si sklonio web stranicu, ako radis posteno?"

Slijedi njegov odgovor: "Koju web stranicu, ne znam o cemu pricas?"

Slijedi moj odgovor i zatim pitanje:

"Jutro se nije mogla otvoriti web stranica na kojoj se glasa, a to se dogodilo bas kada je narod primao Glasnik, tako da su izgubljeni mnogi glasovi za Ustav Republike BiH.

Ali da promjenimo temu.

Covjece kako te nije stid sa tolikom upornoscu ici protiv ovog jadnog naroda, sluziti bandi na vlasti?

Ti si jedan od rijetkih ljudi koje normalan covjek nikako ne moze svariti. Ja mogu shvatiti Karadzica i ostale cetnika, jer njih su od malih nogu othranjivali sa pricama kako treba Turke sijeci na buljuke. Ali otkud tolika upornost u vama Srbalijama da unistavate ovu drzavu i ovaj narod?

Mozes li iskreno odgovoriti na to?

Pozdrav.

Muhamed."

Na to je Alimajstorovic odgoovrio sa jednom rijecju, citiram: "HAJVANU"

Buduci da su i neki drugi, od Londona do Australije, imali slicne prepiske sa Alimastorovicem, ja sam mu odgovorio:

"Ti uvijek tako reagujes kada ostanes bez argumenata, sto samo pokazuje da si svjesni izdajnik, da znas sta radis. Osim toga, ti si i shupak, jer da bi se malo dodvorio istim takvim shupcima na vlasti u BiH ti gazis "preko leseva" bez problema."

Time je prepiska zavrsena.
_______________________________________________


11. Glasilo gradjana BiH u Holandiji

http://bihplatform.nl/bh/

********************************************8

No comments: