Wednesday, January 20, 2010

#648 IZDAJA U KONTINUITETU OD BOSNJACKOG SABORA 1993‏

REPUBLIKA BOSNA - HERCEGOVINA

16. januar 2010.

ONLINE GLASNIK Nacionalnog kongresa Republike BiH - br. 648

SADRZAJ:

1. SILAJDŽICEV ALIMAJSTORLUK

2. BOSNJACKI SABOR 1993 - Izvod iz knjige "Balkan Bluz"

3. BALKAN BLUZ - PUNO DOBRIH PODATAKA MALO ISPRAVNIH ZAKLJUCAKA

4. Komsicu, Ustav Republike BiH si duzan braniti jer je to jedini Ustav kojega je narod glasanjem potvrdio

5. Ratom Okupirana Bosna - ROB

6. BH POLITICARIMA NE SMETA TADICEV FASIZAM PROSUT SA TERITORIJE BiH

7. NE DOZVOLE NAM SATELITSKU TELEVIZIJU DA BI SMO ZABORAVILI BiH

8. MILORAD DODIK V.S. ZELJKO KOMSIC - KAKO SE BORE SVAKI ZA NJEMU POVJERENI ENTITET TJ. DRZAVU

8.1 Milorad Dodik: Republika Srpska nikada nece slaviti Dan nezavisnosti BiH

8.2 Željko Komšic: "Dan Republike Srpske legitimni je praznik i ja ga poštujem"

9. Dejtonski fasisticki ustav nas sramoti pred svjeskom javnoscu

10. SRBIJA RAZBIJA REGIJU SANDZAKA U DVIJE ADMINISTRATIVNE CJELINE

------------------------------------------------------------------------

Ovaj Glasnik ide na 36,085 ispravnih adresa. Za primanje Glasnika prijavite se na adresu: [mailto:Bosanski_kongres@hdmagazine.com]
If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.

-------------------------------------------------------------------------

1. SILAJDŽICEV ALIMAJSTORLUK

Sarajevo, 15. januar 2010. - Evo školskog primjera manipulacije: Haris Silajdžic preko svoga pijuna Namika Alimajstorovica, sam sebi loptu nabacuje.

Sada je, naime, jasno da se prošle godine u martu nije dogodilo legalno amendiranje Aneksa 4, kada su to probali uraditi pod izgovorom da se rješava pitanje Brckog; jer se, izmedju ostalih nepravilnosti, odvijala potpuno nedostatna javna rasprava (što smo tada eksponirali na stranicama ovog Glasnika). To je, izgleda, uvidjela i americka i evropska diplomatija. Na primjer, zamjenik visokog predstavnika Raffi Gregorian (inicijator i arbitar amendiranja po pitanju Brckog) je jos tada, odmah poslije javne rasprave, izjavio da su snage koje se protive brcanskom amandmanu veoma glasne jer misle da ce time biti legaliziran cijeli Ustav BiH, sto nije bila njegova namjera. Tada je on kazao da se amandman odnosi iskljucivo na Brcko, a ne na cijelu BiH, kako je tada prenijela FENA. Mi smo tu njegovu izjavu preveli na Engleski i razglasili po cijelom svijetu, te se izgleda usvojila cinjenica da se Amandman za Brcko odnosi iskljucivo na Brcko, i da se ne moze shvatiti kao legalizacija cijelog Ustava BiH.

Predsjednik Republike srpske Rajko Kuzmanovic, ekspert za ustavno pravo, glavni u RS za njeno legaliziranje, traži i dobiva to da se Dejtonski ugovor konacno prevede sa Engleskog jezika, da mu na taj nacin poveca legalitet (i znacaj). Buduci da niti Skupština Republike BiH, svojevremeno nije isporavno ratificiraala daytonski sporazum, a niti je legalno usvojila promjenu Ustava Republiek BiH u Daytonski Ustav, to RS jos uvijek nije legalna, tj. RS je jos uvijek samo "fakticko stanje na terenu, a ne "de iure" cinjenica. Zato je potrebna prevara o mijenjanju Dejtonskog ustava (tobože na bolje), da bi to opravdalo zahtjev se u Sarajevu, u Dejtonskoj skupštini BiH, na ta mala vrata, legalizira RS. A kada RS jednom dobije tu legalizaciju, onda od nekog popravljenog, boljeg Dejtonskog ustava u korist države BiH, nema ništa.

Tu inicijativu RS, Silajdžic i njegov pijun Alimajstorovic su veoma ubrzali. Naime, sada je u bh. dijaspori, pa i u cijeloj BiH, sazrela spoznaja da je jedini ustav kojega imamo pravo zahtijevati Ustav Republike BiH, te se sve vise govori o zahtjevu za povratak Ustava Republike BiH, a i kriminalni profil Dejtonskog ustava i njegova nefunkcionalnost postaju sve ocigledniji i sve veci teret izdajnicima, toliko da je cak u Njemackoj ovih dana u susretu sa Željkom Komšicem, predsjednica Angela Merkel govorila, o ¨potrebi novog ustava za BiH¨ - što bi moglo implicirati da se Dejtonski ustav ne prepravlja, nego da se doista pravi neki novi ustav (po svjetskim standardima?).

Ovdje treba gledati na sustinsku namjeru Merkelove intervencije, a to je da je Dayton nefunkcionalan i da ga treba zamjeniti funkcionalnim ustavom. Ona kao strankinja nije upoznata sa svim finesama domace procedure, te od nje ne mozemo ockivati da savjtuje konkretne poteze kako da to izvedemo. Medjutim, mi znamo da bi svako amendiranje daytona, isti cementiralo za sva vremena. Zato je nama jedini nacin da smatramo Dayton nelegalnim i zahtijevamo povratak prethodnog legalnog stanja, Ustava Republike BiH, iz ilegalne suspenzije. Sve to uzrokuje alarm u Republici srpskoj i medju njenim jatacima, poput Silajdžica i njegovih pijuna.

Evo te Alimajstoroviceve inicijative, u kojoj se prepoznaju glavne Silajdžiceve propagandne teze, varke i parole: posebno one o prepravljanju Aneksa 4 (ustava), cime se spašava Republika srpska; zatim o Aneksu 7 (povratak protjeranih) na kojemu Silajdžic s vremena na vrijeme, kada zatreba, insistira, a što je ustvari jahanje mrtvog konja jer od povratka po dejtonskom ustroju nema ništa - ali je iluzija o povratku potrebna za daljnju obranu Republike srpske koju Silajdžic i Tihic i Lagumdžija imaju zadatak svim silama i metodama braniti.

Slijedi poruka "Svjetskog Saveza Dijaspore", minorne organizacije koju Spiric i nasi izdajnici nastoje prikazati kao legitimne predstvnike dijaspore upravo zato sto je Alimajstorovic njihova merioneta, citiramo:

Poštovani, u prilogu su informacije o velikom uspjehu Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine. Naime dugogodišnji napori SSDBiH da se u zakonsku proceduru uvedu inicijative o promjeni Ustava BiH, Izbornog zakona BiH, Zakona o državljanstvu BiH i konacne implementacije clana 7. Daytonskog ugovora konacno su urodili plodom.

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine obavijestilo je pismom Glavni odbor SSDBiH da je ove cetiri inicijative proslijedilo Vijecu ministara Bosne i Hercegovine da ih uputi u daljnju zakonsku proceduru, kako je to uobicajeno u ovakvim slucajevima. ... Namik Alimajstorovic - kraj citata.

Bas nas interesuje kako ce se Silajdzic i Alimajstorovic ponasati kada im ni jedan od ovih "prijedloga" ne prodje u institucijama daytonske BiH i kada im grdjani BiH jos jednom kazu: "Zar vas nismo upozoravali da uzalud sahranjujete Republiku BiH, bez ikakve sanse da ista dobijete nazad od cetnika?" Oni racunaju na kratku bosansku pamet. Oni ce se tada vaditi na Srbe (koji ce sigurno odbiti njihove prijedloge), zanemarujuci da su se oglusili na upozorenja nekorumpiranih gradjana BiH da ce upravo tako i biti.

Napominjemo, da sve sto vrijedi u dijaspori nije uz Alimajstorovicev SSD. Spomenimo sada jednu organizaciju koja se osniva na rusevinama SSD, a koja se zove Globalni pokret za BiH. Jedan od rukovodilaca je Senada Softic, bivsa predsjednica SSD.

Jedan od prvih konkretnih poteza Globalnog pokreta za BiH, je da su pozvali narod da se bori za povratak Ustava Republike BiH. U svom prvom javljanju potencijalnim clanovima oni su poslali dva dokumenta, jedan je Zahtjev za povratkom Ustava Republike BiH, kojeg mozete naci npr. na linku

http://republikabih.net/peticijaustavcontent.htm

Napominjemo da mnoge patriotske organizacije Bosanaca i Hercegovaca koriste ovaj isti tekst u vlastitoj borbi za povratak Republike BiH, neke od njih u obliku peticije.

Dakle, sa jedne strane, SSD salje po internetu sliku opskurnog Nikole Spirica, koji je eto primio njihove "prijedloge", a s druge strane Internet je preplavljen zahtjevima bh patriota za povratkom Ustava Republike BiH.

S. R. i M. B.

NAPOMENA: Na kojoj god peticiji patriotskog sadrzaja ucestvujete molimo vas da se potpisujete punim imenom i prezimenom, a nikako ne nadimcima, jer zaista trebamo jednom stati u kraj izigravanju klovnova za nase "komsije".

____________________________________________


Trenutno relativno zatisje na BiH politickoj sceni koristimo da se osvrnemo na jednu znacajnu knjigu o ratu u BiH. Radi se o knjzi BALKAN BLUZ, Medine Delalic i Suzane Sacic. Prvo dajemo jedan siri izvod iz knjige, a onda ga analiziramo, ukazujuci i na dobre strane i na manjkavosti knjige.


2. BOSNJACKI SABOR 1993 - Izvod iz knjige "Balkan Bluz"

Na Bošnjackom saboru, 27. i 28. septembra, trebalo se govoriti o buducnosti BiH i o Owen-Stoltenbergovom mirovnom planu za Bosnu. Bilo je, zapravo, planirano da se izvrši proglašenje bošnjackog parlamenta i konacno obznani pristanak za stvaranje bošnjacke (muslimanske) države. Predvidjeno je da njene granice budu na linijama koje drži vojska, s tim da su sporna ostala pitanja Srebrenice i Žepe.

David Owen piše: “Izetbegovic se brinuo da jaci i glasniji elementi u njegovom javnom mnijenju nisu spremni da se suoce sa nesretnom cinjenicom da se dioba vec odvila na terenu, i da su oni protiv etnicke podjele. Medjutim, on osobno, prihvatao je realnost da se lice Bosne promijenilo.”

Prije Bošnjackog sabora na teren se šalju stranacki kadrovici u funkciji ideološko-politickih koordinatora koji trebaju “jace i glasnije elemente u javnom mnijenju”, kako je definirao Owen, ubijediti kako je vrijeme da i Muslimani imaju svoju državu. Musadik Borogovac u to vrijeme radi u press-centru TWRA u Zagrebu. U TWRA u funkciji ideološko-politickog koordinatora, dolazi predstavnik SDA koji organizira mini-seminare na kojima izlaže tri kljucne teze: prvu - vjera, nacija, narodu su jedno isto, drugu - Bosne nikada nije bilo, i trecu - BiH ne može postojati ukoliko je ne žele Srbi i Hrvati.

“Kroz te teze se pokušala objasniti potreba teritorijaliziranja Muslimana u BiH. Znaci, tri naroda u BiH su tri nacije kojima trebaju tri države”, kaže Borogovac koji je Izetbegovicu napisao protestno pismo od 30 strana, jer je u ovim rijecima prepoznao Izetbegoviceve misli.

Predsjednikov vojni savjetnik Fikret Muslimovic prije Sabora najvišem državnom vrhu prezentira procjenu srbijanskih i hrvatskih oružanih snaga, odnosno snaga agresora - kako se govorilo, o položaju i snagama ARBiH. „Nesumnjivo, radi se o covjeku koji je imao sposobnosti za oblasti kojima se bavio, ali i osobi upitnih moralnih kvaliteta“, kaže Rusmir Mahmutcehajic, koji je prisustvovao Muslimovicevoj prezentaciji stanja na ratištima.

„Naime, suština njegovog izlaganja je bila da se rat pod hitno treba zaustaviti i da ARBiH u daljim sudarima sa srbijanskim i hrvatskim snagama nema šansi.“ Poruka je bila jasna: vojnom terminologijom trebalo je potcrtati odluku bošnjackog politickog vodstva da se ide na podjelu zemlje.

„Ovaj covjek laže i nemojte mu vjerovati“, ljutito je reagirao Mahmutcehajic usred Muslimoviceve prezentacije. „On laže, zato što je prije 15 dana govorio sasvim suprotno. Bez obzira da li je lagao tada ili nas i vas laže sada, u jednoj od tih situacija je lagao, znaci da je najobicniji lažov.“

Mahmutcehajic je znao pozadinu Muslimoviceve „vojne analize“. Njegov dugogodišnji poznanik, a u nekim fazama i prijatelj, Alija Izetbegovic je mjesecima vec pokušao Mahmutcehajica pridobiti za ideju stvaranja muslimanske države. Neke od argumenata koje je navodio Izetbegovic, ponavljao je i Muslimovic. „Izetbegovicu je bilo jako stalo da me pridobije za ideju stvaranja muslimanske države“, sjeca se Mahmutcehajic. „Satima smo razgovarali. Nije imao nikakvog razumijevanja, niti argumenata koje je mogao staviti na sto u bilo kojoj raspravi, pa ih braniti, kada je obrazlagao potrebu stvaranja takve države. Zbog toga se sve više to zalaganje pretvaralo u pseudomesijanstvo, pridobijanje slabih, uz njihovu bezuvjetnu podršku, jer on nikada nije mogao iznijeti razloge kojima bi pravdao taj svoj zahtjev.“

Argumenti protiv takve ideje, smatrao je Mahmutcehajic, izmedju ostalog su i to da stvaranjem nove države bosanski povijesni identitet zapada u stanje destrukcije i stvaranja potpuno novog identiteta. „Taj novi identitet više nije identitet bosanskih Muslimana. Sva vrsta prekida djeluje na kolektivnu svijest poput šoka iz kojeg je pitanje da li ce organizam preživjeti.“

Izetbegovic je vidio da Mahmutcehajica ne može pridobiti za svoju nakanu, a Mahmutcehajic je vidio da je suvišno Izetbegovica ubjedjivati u suprotno. „On je meni rekao da ostaje pri svome stavu i da je spreman ukloniti sve ljude koji su mu smetnja na tome putu“, kaže Mahmutcehajic.

Haris Silajdžic, tada ministar vanjskih poslova, pozvao je telefonom Rusmira Mahmutcehajica. Govori kako se trebaju vidjeti i razgovarati o važnoj stvari. Kasno navece, u prostorijama „Preporoda“ Mahmutcehajica sa Silajdžicem docekuju Enes Durakovic i Alija Isakovic, vodeci bošnjacki intelektualci. Raspored sjedenja - Silajdžic je u sredini, Durakovic i Isakovic sa jedne i druge strane, a Mahmutcehajic preko puta - kao u drami pokazuje da su Mahmutcehajicevi dugogodišnji prijatelji politicki prešli na Silajdžicevu stranu. Trebali su poslužiti kao potpora onome što ce ministar vanjskih poslova reci.

„Moji prijatelji iz zapadne Evrope i svijeta smatraju da je podjela BiH i stvaranje tri nacionalne države najbolje i jedino moguce rješenje“, kaže Silajdžic. U nastavku dodaje da Srbima treba pustiti da nose svoj, a Hrvati svoj dio Bosne. To je, prema njegovom mišljenju, opcija koju Bošnjaci trebaju prihvatiti i legalizirati na Bošnjackom saboru, u cemu ih podržava i Zapad.

„Ti ne znaš šta pricaš i takva prica znaci da su sve naše žrtve uzaludne, pristati na to znaci prihvatiti logiku Karadžica i Mladica, proglase li Bošnjaci svoju nacionalnu državu, oni se odvajaju od Bosne i potpisuju svoje samoubistvo“, ljutito replicira Mahmutcehajic. Razgovor - polemika traje do zore. Nakon pokušaja „obradivanja“ Mahmutcehajica, Izetbegovic poziva akademika Muhameda Filipovica sa istom namjerom.

„Bez tebe i mene, profesore, ovo ne ide i molim te da dodješ, a bice onako kako se ja i ti dogovorimo“, kaže Izetbegovic pozivajuci Filipovica na sastanak.

„Taj sastanak je održan kod Izetbegovica i na njemu su, pored Izetbegovica i mene, bili još reis Mustafa Ceric, Alija Isakovic ili Enes Durakovic i mislim moj tetic Edah Becirbegovic. Tada sam kazao da ne podržavam nikakvu avanturu sa našom muslimanskom ili bošnjackom državicom i na taj nacin legitimiranje podjele BiH“, ispricao je akademik Filipovic. On je svojim sugovornicima rekao kako predstojeci Sabor ima zadatak da riješi pitanje nacionalnog imena i identiteta; mobiliše narod za borbu protiv agresije; kao i da fomulira zadatke svih Bošnjaka u tom kontekstu. Izetbegovic se složio. Filipovic je napisao Rezoluciju Sabora o nacionalnom imenu Bošnjak.

„Nažalost, kako se u nas muslimana cesto radi iza ledja, pokazalo se da oni nisu odustali od onoga što su zamislili da proglase muslimansku državu“, ispricao je Filipovic, kojeg ce u to uvjeriti predstojeci dogadjaji.

Filipovic smatra i da je nacionalno ime Bošnjak, kojem su se do tada žestoko protivili vjerski autoriteti i vrh SDA, prihvaceno samo u kontekstu planiranog proglašenja nacionalne države. „Pokazalo se da je nagla izmjena stava uslijedila iz spoznaje da ne mogu osnovati muslimansku državu, jer to svijet nece odobriti, ali da bi svijet, a pogotovo Srbi i Hrvati, kojima je osnivanje takve nakaradne državice odgovaralo, odobrio stvaranje bošnjacke državice.“

U ponedjeljak, u hotelu „Holiday Inn“ pred pocetak Sabora novinar Šefko Hodžic prilazi Rasimu Delicu koji u prvom redu sjedi izmedu Envera Hadžihasanovica i Sulejmana Vranja. Delic nije zadovoljan Hodžicevim radio-izvještajima sa ratišta iz Hercegovine, govoreci kako on vrši direktan prenos bitke.

“Nije to bio direktan prenos bitke. Prilog je emitiran nekoliko dana poslije bitke”, objašnjava novinar.

“Ti prenosiš bitku kao fudbalsku utakmicu, a to nije dobro”, dodaje Enver Hadžihasanovic. Nezadovoljstvo nacinom izvještavanja, a zapravo samom sadržinom izvještaja iz Hercegovine su iskazali Osman Brka i bezbjednjak Fikret Muslimovic. Prema Muslimovicevim vojnim procjenama prilagodjenim novim politickim željama, ARBiH je mogla samo gubiti.

Bilo je planirano da se na Saboru izglasa raspuštanje bosanske skupštine i proglašenje bošnjacke, usvoji Ustav, koji je vec bio napisan, a Alija Izetbegovic izabere za prvog i doživotnog predsjednika. „Bilo je predvidjeno i objelodanjivanje postojanja bošnjacke službe bezbjednosti”, kaže tadašnji nacelnik CSB-a Munir Alibabic.

Na Sabor je došao i Hakija Meholjic, predsjednik SDP-a Srebrenica. “Poziv je došao od predsjednika Izetbegovica. Mi smo na sastanku Ratnog predsjedništva opcine odredili delegaciju koja ce ici u Sarajevo. Odmah smo imali neku slutnju da ce se tu rješavati krupne stvari, jer prvi put izlazimo iz Srebrenice i obezbjeduje nam se prevoz sa dva helikoptera. Kako to da je nama siguran izlaz, a za sve vrijeme otkako smo postali demilitarizovana zona, nije nam mogla doci nijedna civilna, ni vojna delegacija. Bilo je predvidjeno da ide i Naser Oric, ali on nije želio ici. Sa aerodroma su nas transporterima dovezli pred ‘Holiday Inn’... Tu nas je primio predsjednik Izetbegovic i odmah nakon pozdrava pitao: ‘Šta vi mislite o zamjeni Srebrenice za Vogošcu?’“

Jedno vrijeme vlada tišina, a onda se Meholjic javlja za rijec: „Predsjednice, ako ste nas zvali na gotovu stvar, onda to niste trebali raditi, jer se valja vratiti pred narod...“

Izetbegovic odgovara: „Znate, meni je Clinton nudio u aprilu 93. da cetnicke snage udu u Srebrenicu, izvrše pokolj pet hiljada Muslimana i tada ce biti vojna intervencija.“

Srebrenicka delegacija je bila sastavljena od devet ljudi. Svi su zanijemili. Pošto je u istom momentu u sali najavljen pocetak Sabora, Izetbegovic je ušao da najavi goste iz Srebrenice koji su docekani burnim aplauzom, kao heroji.

...

Isakovicev (uvodni) govor je propracen dugim aplauzom, ali njegova kljucna poruka (u kojoj nerado pristaje na podjelu BiH, M. B.) nije naišla na prijem. Mnogo ljudi, uopce, nije znalo pozadinu dešavanja. Govornici su jedan za drugim odbacivali plan (podjele BiH, M. B.). Zbog neocekivanog razvoja situacije Izetbegovic poziva najviše državno vodstvo na odvojeni sastanak.

U podrum hotela „Holiday Inn“ odlaze: Izetbegovic, Silajdžic, Ganic, Irfan Ljubijankic. Rusmir Mahmutcehajic se „probija“ kroz kuhinje, jer je i on pozvan na sastanak. U podrumu Silajdžic ponovo objašnjava neophodnost prihvatanja plana. Irfan Ljubijankic se slaže. „Hvala Bogu da i mi Muslimani imamo svoju državu. Meni je drago i zbog moje djece koja ce moci slobodno živjeti u svojoj državi“, kaže Ljubijankic. Mahmutcehajic replicira da Bosna mora opstati, jer bez nje nema ni Bošnjaka. Ilustrovao je to primjerom nacina kako su vršena pokrštavanja tokom Drugog svjetskog rata. Onima koji su pokrštavani je govoreno da im se duša ne može spasiti, ali tijelo može, a zatim su ubijani. Odvajanje Bošnjaka od Bosne je odvajanje duše od tijela, a to znaci smrt.

„Situacija je“, kaže on, „odbrana Bosne ili smrt. Kakva god je perspektiva te odbrane, ona je nešto što nudi nadu, što štiti ljudsko dostojanstvo. Ako postoji dio Bosne gdje se ljudi nisu branili, a preživjeli su, nisu poklani i silovani, onda bi se moglo reci da nisam u pravu.“

Izetbegovic gnjevno odgovara: “Nije Bosna nikakav kumir kome se treba klanjati”. Za vjernike je ova izjava imala posebnu težinu, jer islam ne dozvoljava klanjanje kumirima (idolima). Mahmutcehajic pita zašto se ne pozovu i ostali ucesnici Sabora, predstavnici drugih stranaka, da se cuje šta oni misle, kao što su Selim Bešlagic ili Muhamed Filipovic.

U tom momentu akademik Filipovic ulazi sam, jer je tražeci Saliha Bureka nabasao na skup. Ušao je usred sastanka, „Uhvativši „poštene“ Muslimane in flagranti na djelu razbijanja BiH“, kako je kasnije opisao. Uspijeva uhvatiti dio Silajdžicevog izlaganja i s nogu iznervirano govori: „Vi kopate živu državu za koju ljudi još uvijek ginu, vi ste obicne izdajice i nemate pravo to ciniti.“

Odlazi preko vrata, zajapuren od bijesa. Mahmutcehajic mu dobacuje: „Ne idite odavde, profesore, ima nas još koji mislimo kao Vi.“ Ali, Filipovic ga ne cuje. Vec je na putu prema Nezavisnom radiju „99“ da preko njegovog direktora Adila Kulenovica, kako je rekao, obavijesti narod o zavjeri koja je u toku.

___________________________________________


3. BALKAN BLUZ - PUNO DOBRIH PODATAKA MALO ISPRAVNIH ZAKLJUCAKA

Pise: Dr. Muhamed Borogovac

Kvalitet knjige Balkan Bluz je u tome sto cete u njoj naci mnogo dragocjenih podataka iz vremena rata u BiH. Nedostatak knjige je sto autorke implicitno prihvataju i cak sugerisu citaocu da je istinit stereotip po kojem je Alija Izetbegovic "veliki musliman" koji razbija Bosnu i Hercegovinu da bi napravio neku malu "muslimansku Bosnu". Medjutim, mi sumnjamo u "opste-poznate istine", kao sto je i ta "istina" da je Alija kao musliman dijelio BiH. Steta sto autorice iz ponudjenih cinjenica nisu izvukle tacniji zakljucak, a to je da je Alijina prica o muslimanskoj "avliji" u Bosni, sluzila samo kao varka da narod ne dokuci njegov pravi motiv razbijanja Bosne i Hercegovine, a to je njegovo srbofilstvo i osnivanje Republike Srpske. Ako zelite da na jednom mjestu nadjete nase vidjenje tih dogadjaja mozete ga naci u knjizi "Rat u BiH" na linku

http://www.hdmagazine.com/bosnia/index.shtml

Napominjem da sam ja licno dao primjerak knjige "Rat u BiH" Medini Delalic jos 1999 godina, i ona je koirstila neke citate u "Balkan bluzu" na cemu sam joj zahvalan. Nazalost "Balkan bluz" se dozivljava kao "prekrstena rakija" u poredjenju sa cinjenicom da je Izetbegovic jedan veoma vjest cetnicki agent koji rabija Republiku BiH zbog stvaranja Republike Srpske, a ne kako one impliciraju, kao "musliman".

Analizirajmo ovdje neke cinjenice iznesene u gornjem citatu iz Balkan bluza.

Za iole pametnijeg citaoca nema nikakve sumnje da su Alija Izetbegovic, Haris Silajdzc, Rasim Delic izdajnici.

Isto tako nema nikakve sumnje da je Rusmir Mahmutcehajic patriota i kao takav smetnja izdajnicima. Njegovo ponasanje i njegov konflikt sa izdajnicima objasnjava zasto je Mahmutcehajic nedugo poslije Sabora bio uklonjen sa svih funkcija u SDA stranci i drzavi, mada je upravo on bio zasluzan sto je uspjesno organizovana proizvodnja municije u vojnoj industriji opkoljene Bosne i Hercegovine, a sto je omogucilo da Armija Republike BiH ubrzano pobjedjuje na oba fronta.

Upravo zbog pobjeda Armije Republike BiH su bili i organizovani svi pregovori i "diplomatski napori". Trebalo je naci nacin da se unisti Bosna i Hercegovina politikom, kada vcec nije uspjelo vojnom agresijom.

Gornji izvod iz knjige "Balkan bluz" jasno pokazuje do koje mjere su izdajnici izmanipulisali dobronamjerne ljude kao sto su npr. Isakovic i Ljubijankic. Osim toga, jasno se vidi kako je Alija manipulisao razna bosnjacka okupljanja za svoje ciljeve podjele biH.

Naime, ovdje se jasno vidi ono sto se dogadjalo i na drugim okupljnjima Bosnjka. Cesto se dogadjalo da Alija saziva veci ili manji broj istaknutih Bosnjaka, neku reprezentativnu, ali neformalnu grupu, na sastanak, ali da ne definise nacin odlucivanja. Zatim, u veoma uskom krugu "saradnika" (citaj izdajnika") donosi zakljucke, koje onda medijatorima na pregovorima predstvlja kao odluku cijele te neformalne grupe. Ja sam bio svjedok kada je tako postupio uoci Refernduma za nezavisnost BiH, gdje se iznenada pojavio medju nama, delegatima SDA iz svih bh. opstina, koji smo se bili okupili zbog Referenduma. Tada nam je kazao da bi volio da cuje nase misljenje o tome da li da prihvatimo pregovore o "etnickoj reorganizaciji BiH", sugerisuci da je i on za to, da bi volio da se jednom definise sta je nasa "muslimanska" zemlja. Na to smo se mi u ogromnoj vecini diskusija izjasnili protiv takvih pregovora. Medjutim, kako nije bilo nikakvog formalnog glasanja Alija je to ipak medijima (tj. narodu) predstavio kao da je dobio podrsku stranke SDA da ide na pregovore sa Karadzicem i Bobanom. To je sve bilo jos prije nego je i pocela agresija. Isto tako radi i na Saboru - kada vidi da ne moze dobiti podrsku Sabora za podjelu drzave, on izdvaja manju grupu izdajnika i tu pise zakljucke. Srecom da mu je tada Rusmir Mahmutcehajic pomrsio konce, a na skusptini je to bio Profesor Festic, o cemu se nazalost ne govori u gornjem odlomku.

Osvrnimo se ovdje i na Muhameda Filipovica. Kao sto vidimo, Muhamed Filipovic tacno zna sta se radi i on daje 100% ispravnu VERBALNU analizu dogadjaja, ALI NE OSTAJE TU DA BI SE I IZBORIO ZA ISPRAVNE ODLUKE, uzalud ga Mahmutcehajic moli da ostane, da ga podrzi u borbi za ispravne odluke. Poznato mi je da je identicno Muhamed Filipovic postupao i na pregovorima o sudbini BiH, gdje bi internacionalnim posrednicima izbiflao istinu i pokazao da on sve zna, ali bi onda napustao sastanak da Alija nesmetano komada Bosnu i Hercegovinu. Zasto je on to radio? Zato, jer on kao intelektualac, zbog svog naucnog kredibiliteta, mora pokazati da nije budala, ali, buduci da mu je srpstvo priraslo srcu, on ne zeli da ucini pravu stvar za Bosnu i Hercegovinu. Dakle, Muhamed Filipovic Republici BiH namjenjuje lijepe rijeci, a za cetnike rezervise korisna djela.

Na kraju, da bi potpuno razjasnili Muhameda Filipovica sjetimo sa da je upravo on otisao Milosevicu u Beograd kada su bili prekinuti svi pregovori o BiH i kada je Armija RBiH oslobadjala ubrzano Bosnu i Hercegovinu. On i Milosevic pokrecu posljedju rundu pregovora, koji su zavrsili Daytonskim osnivanje RS na pola BiH. Dakle, kada je cetnicima prigustilo on je 1995 uskocio i pomogao da se "zakopa ziva drzava za koju ljudi ginu", koju je toboze branio na Bosnjackom saboru 1993.

Da ne govorimo o njegovim kasnijim pokusajima da trampi Tuzbu za genocid za priznanje BiH od strane Srbije i o njegovim napadima na prof. Boyle koji je objasnjavao da Srbija svakako mora priznati BiH, inace rizikuje ponistenje Daytona.

Na slijedecem linku cete naci jos jedan citat iz knjige Balkan Bluz gdje se spominje slicno ponasanje Muhameda Filipovica na pregovorima u Genevi, gdje on pokazuje da sve zna, ali izlazi i ostavlja Aliju da kasapi drzavu.

http://www.e-novine.com/feljton/33416-Bosanski-trilogij.html

______________________________________________

4. Komsicu, Ustav Republike BiH si duzan braniti jer je to jedini Ustav kojeg je narod glasanjem potvrdio

Povodom izjave G.Komsica u vezi proslave tz. god. tz. Republike srspke. Izjavljujem da to nema veze sa ustavom BiH. Ustav BiH je usvojen referendumom sa 64% 1992g. i taj ustav treba da bude svetinja za sve rodoljube BiH.

Svi oni koji prihvataju bilo koji nametnuti ustav su izdajice i ne trebaju sebe nazivati Bosancima i Hercegovcima.

Hasan B., BiHa

___________________________________


5. Ratom Okupirana Bosna - ROB

Namjera srbijnskih vlasti da teritoriju Sandžaka rasparcaju i podijele izmedju više regiona potpuno je suprotna onome što su Srbi radili u Bosni i Hercegovini. Oni su opštine sa srpskom vecinom etnicki ocistili, a mnoge, uglavnom bošnjacke, gdje su Srbi bili manjina protjerivanjem i genocidom autohtonog stanovništva pretvorili u kolonije i prisajedinili tzv. Republici Srpskoj.

Bosanski veleizdajnici su nažalost prihvatili taj projekat /daytonsko ubistvo Bosne/ i ti kvislinzi i dalje tvrde da Bosna postoji – a u pravu su koliko i oni koji tvrde da je covjek koji je skocio sa stotog sprata nekog nebodera živ jer još nije dotakao zemlju. I bice živ desetak sekundi, a što je u ekvivalentu države nekoliko desetaka godina.

Ako pustimo da se legalizuje ovo stanje onda cemo za spas Bosne moci uciniti jako malo - možda oživi poslije hiljadu ili dvije hiljade godina – kao Izrael.

Za sada možemo jedino ignorirati, tj. ne priznavati, okupaciju dijela teritirija Bosne i Hercegovine. Zato predlažem da se tz RS, nazove Ratom Okupirana Bosna, tj. ROB, a ciji su dijelovi Zapadni ROB i Istocni ROB.

Muharem M., LUKAVAC

___________________________________


6. BH POLITICARIMA NE SMETA TADICEV FASIZAM PROSUT SA TERITORIJE BiH

Prateci medije, poznavajuci nasu stvarnost koja je sumorna, kao i buducnost u konstelaciji nasih tolikih bosanskih razmimoilazenja, covjek se osjeca tako otuzno i zalosno.

Gledam veceras na HRT dnevniku njihovog povjesnicara koji kaze´parafraziram´ "da je Tadic dosao u gnijezdo genocida i odaslao toliko poruka drugim narodima u BiH cija je sadrzina ista govorima Milosevica, Karadzica i inih". Od nasih politicara, akademika i kvazi naucnika, istoricara, niko na adekvatan nacin da reaguje. Zato gosp. Ivo Banjac, svaka Ti cast. A mi u BiH samo mozemo zaliti sto nemamo takvog covjeka, nego imamo mucavce. Dok nastoje izgovoriti dvije recenice, mene obuzima stid da imamo takve ljude koji su na celu vaznih institucija BiH ili svojih stranaka.

Sav taj jad kojeg gledamo ne mozemo lako odstraniti. Ne znam odakle poceti, s kime poceti, svi su i tuzioci i sudije jedni drugima. Zar smo toliko prokleti da radimo jedni protiv drugih, protiv naseg nestanka sa ovih prostora?

Mehmed O.

___________________________________


7. NE DOZVOLE NAM SATELITSKU TELEVIZIJU DA BI SMO ZABORAVILI BiH

Sve je to u redu sto kazete. A. Izetbegovic, S.Tihic i kompanija, sve su to bijednici koji drze i cuvaju vlastite kriminalne pozicije u vlasti. Sa njima su zajedno M. Dodik i H. Silajdzic.

Koliko vidim sa njima na vlasto nema i nece biti Republike Bosne i Hercegovine.

Pa zasto onda ne uradimo nesto sto ce mijenjati stvari. Npr. RTV BiH funkcionose samo na srpskim principima. Sto vise M. Dodika na toj televiziji i njegovih izjava to manje Republike Bosne i Hercegovine.

Dalje nije mi jasno zbog cega se ta televizija ne ukljucuje cjelodnevno za nas u dijaspori. Dok malena Crna Gora ima svoj cjelodnevni program za dijasporu besplatno, Kosovo takodje, Republike Bosne i Hercegovine ovdje nigdje nema. Vidim da taj Upravni Odbor RTBiH na cijem celu je cetnik odradjuje svoju stvar. Za veliku Serbiju naravno.

I to je to. Zahvaljujuci A. Izetbegovicu, S. Tihicu, H. Silajdzicu izgubicemo ono sto smo uvijek imali, nasu jedinu domovinu koju smo imali, a to je Republika Bosna i Hercegovina.

Mi moramo imati paralelan informativni sistem ukljucujuci TV, radio, stampu, internet da bi obavijestavali korisnike. Vidim da sadasnja TV BiH to ne zadovoljava .

Pitam vas mozemo li to uraditi. Ja cu uraditi sve sto mogu da vam pomognem i da istina izadje na vidjelo.

Pozdrav,

kemal201 @msn.com

KOMENTAR: Postovani goosp. Kemale, sa ovim Glasnikom cinimo sta mozemo. Desetine web stranica prenose ove tekstove, a i svi novinari primaju Galsnik. Dakle, nije da nisu informisani. Bice ipak da nisu zainteresovani. To vam je kao pacija skola. Imaju oni svoj sistem vrijednosti, svoj krug interesovanja, i ne mogu oni nauciti apstraktne pojmove kao sto su patriotizam, domovina itd. Oni vazda po svom: "ga, ga, ga..."

Oni sto mogu i sto vrijede su davno odstranjeni, sjetite se npr. Rusmira Mahmutcehajica iz gornjeg teksta o Bosnjackom saboru iz 1993.

______________________________________


8. MILORAD DODIK V.S. ZELJKO KOMSIC - KAKO SE BORE SVAKI ZA NJEMU POVJERENI ENTITET TJ. DRZAVU

8.1 Milorad Dodik: Republika Srpska nikada nece slaviti Dan nezavisnosti BiH

Petak, 29 Februar 2008

Na današnjoj press konferenciji premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska ima svoj praznik i da nece slaviti Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Milorad Dodik je na press konferenciji doveo u pitanje Dan nezavisnosti BiH rekavši kako je to dan koji je "samoproglašen od strane nekoliko njih i podržan od samo dijela medunarodne zajednice".

Dan nezavisnosti Dodik je nazvao "ratnim danom" i dodao da Republika Srpska nikad nece slaviti taj dan.
MEDIAINFO.BA
-----

8.2 Željko Komšic: "Dan Republike Srpske legitimni je praznik i ja ga poštujem"

09. 01. 2010.

24SI - Republika Srpska ustavni je dio Bosne i Hercegovine i Dan Republike Srpske legitimni je praznik, izjavio je novinarima Željko Komšic, predsjedavajuci Predsjedništva BiH.

"BiH je država uredena Dejtonskim mirovnim sporazumom. Moja obaveza kao clana Predsjedništva BiH je da je poštujem takvu. Poštujem i RS i njen dan", dodao je Komšic, navodi Fena.

J. C.

______________________________________


9. Dejtonski fasisticki ustav nas sramoti pred svjeskom javnoscu

Ponovo po neznam koji put smo ni krivi ni duzni osramoceni pred licem svjetske javnosti. Na svom Kriznom putu eto BiH mora da otrpi da i medjunarodni sud za ljudska prava pljuje po njoj. Nedavna odluka tog suda da se Republika Bosna i Hercegovina i njen narod proglase krivim zbog diskriminacije Jevreja i Roma jer im ne dozvoljavaju da biraju i da budu birani na vrhovne funkcije u drzavi. To je svjetska vijest jer takav grubi oblik krsenja ljudskih prava je poznat iz hitlerovske nacisticke drzave.

Kad tu svjetsku vijest cuje tamo neki daleki stanovnik ove planete zacudi se jer prvo je cuo da taj narod i drzava pate zbog rata godinama. Cak je mozda tada i neki vid pomoci poslao u BiH. Sada cuje da ta ista drzava i njen narod pomalo pocinju hitlerovski da postupaju prema Jevrejima i Romima pa osjeti malo i osjecaj krivnje sto je pomagao ili suosjecao sa tom BiH.

Eto cekao sam uzalud sedmicama sa nadom da ce tamo neki BiH vlastodrzac napokon reagovati, ne da opere upljuvak sa obraza BiH jer za to sam vec odavno izgubio nadu, nego da ce bar oprobati da skine ljagu sa svog licnog lica. Njima izgleda i ne smeta sto se nasa BiH proglasava diskriminatorskom drzavom. Ponovo nasi neprijatelji i izdajnici likuju i zadovoljno trljaju ruke upiruci prst u nas i govore svijetu: Eto koga ste vi sve ove godine pomagali. Ni taj Jevrej niti Rom, dva gradjanina BiH, nisu valjda ni sanjali koju dimenziju donosi ova odluka. Oni su valjda i sami mislili da tuze Dejtonski sporazum, a ne drzavu i narod BiH, jer svako jako dobro zna da BiH i njen narod su najvece zrtve dali u borbi protiv fasizma i diskriminacije u bivsoj Jugoslaviji. Prvo sto se covjek zaupita je: kako je uopste moguce da se situacija toliko zaostri da medjunarodni sud pravde mora da donosi odluke o tome? Dali su ti nasi vlastodrsci zaista ucinili sve da ne dodje do medjunarodnog suda? Pa kad je i doslo do medjunarodnog suda zasto nije trazeno da se sudi Dejtonskom sporazumu kao diskriminirajucem i nametnutom dokumentu koji je od medjunarodnih institucija proglasen ustavom za kojeg narod i drzava BiH nikad i nigdje nisu dobili priliku da glasaju, te da se diskriminacijski sadrzaj odnosi na odredbe Dejtonskog ustava.

...
Ovo je jednostavno bila jos jedna velika propustena sansa da se objasni svijetu u kolikoj mjeri diskriminirajuci Dejtonski ustav, pravnoskolski totalno nekorektno napisan, protiv demokratskih principa EU i USA i evo sada sa pomalo nacistickim crtama nemoze i nikada nece moci da bude princip drzavnosti BiH. Dejtonski sporazum je jednostavno ultimativna odluka o laganom odumiranju drzavnosti BiH i predstavlja prelazni oblik funkcionisanja drzave do definitivne podjele.

Dr. Ervin Sendijarevic

-----

KOMENTAR: Dr. Sendijarevic nam je poslao duzi clanak u kojem se o Daytonu govori sa nekoliko aspekata. Ovaj put smo se opredijelili za ovaj aspekt, zbog njegove originalnosti, dok je o drugim aspektiima Daytona govoreno u dosadasnjim Glasnicima. Zaista, niko do sada nije uocio da Dayton diskriminise ljude na isti nacin kao Hitlerov treci Reich.

Mi gradjani BiH smo se izgleda vec navikli na ropstvo pa ga ni ne primjecujemo. Naime, i Bosnjaci, kao i Jevreji i Romi su jednako obespravljeni u RS, jer po zakonu nemaju pravo na iste funkcije koje imaju pravo Srbi, ali to nikome ne bode oci. Ljudi su vjerovali svojim politicarima, a oni su ih doveli na taj neljudski nivo gradjana drugog reda na pola BiH.

To sto su Srbi u istom polozaju u Federaciji, ni na koji nacin nam nije kompenzacija, jer normalnim ljudima nije diskriminacija drugih utjeha za njihovu vlastitu diskriminaciju. Normalnim ljudima treba njihova vlastita ravnopravnost i sloboda. Osim toga, Srpski politicari su to zeljeli i "preuredjenje" BiH su postigli kao svoj uspjeh. Oni su zrtvovali Srbe u Federaciji, da bi bili povlasteni na pola BiH, i srpski narod ih je u tome uglavnom slijedio i podrzavao, ukljucujuci i Srba iz Federacije koji po pozivu Karadzica dobrovoljno naseljavaju (koloniziraju) "Republiku Srpsku" vec ociscenu od Bosnjaka i Hrvata.

S druge strane, Bosnjacki politicari su prevarili Bosnjake, da bi ovako iskasapili Bosnu i Hercegovinu.

M. B.
___________________________________________


10. SRBIJA RAZBIJA REGIJU SANDZAKA U DVIJE ADMINISTRATIVNE CJELINE

Kada se pocelo govoriti o regionalizaciji Srbije, Islamska zajednica u Srbiji (na cijem celu je Muamer Zukorlic) je pozvala sve bošnjacke organizacije, ustanove i institucije, te predstavnike u državnim organima da zauzmu jedinstven stav po ovom pitanju i da potpišu zajednicku Deklaraciju, kako bi vlastodržci u Beogradu zahtjeve Bošnjaka napokon shvatili ozbiljno i donijeli odluku koja je povoljna za narod Sandžaka. Na sastanku održanom u Novom Pazaru 04.07.2009. godine usvojena je Deklaracija koju nisu podržale dvije najjace bošnjacke partije, koje su tim svojim cinom poslale poruku Vladi da zahtjeve Bošnjaka ponovo ne mora da shvati ozbiljno.

Vlada je tu poruku pravilno protumacila i sada kao posljedicu imamo Uredbu o statistickim regionima po kojoj je Sandžak pocijepan. Da apsurd bude veci, za Uredbu o cijepanju Sandžaka glasala su i dva ministra koji za sebe tvrde da su legitimni predstavnici i zastupnici bošnjackih nacionalnih interesa.

Objašnjenje nakon objavljivanja Uredbe da su ministri vjerovali koalicionim partnerima i da nisu ni citali tekst Uredbe vec su glasali po automatizmu, u najmanju ruku je smiješno i još jednom potvrduje neozbiljnost bošnjackih politicara. I mala djeca znaju da ne treba vjerovati ljudima koji lažu, a posebno kada su u pitanju stvari od egzistencijalnog znacaja.

Kroz istoriju je mnogo primjera da su Bošnjaci vjerovali vlastima, a poslije bili slagani i izigrani. Navest cemo dva, radi podsjecanja kakve posljedice može da ima povjerenje u lažove. Ratni zlocinac Ratko Mladic je Srebrenicanima obecao da mogu da se odvezu u kojem god žele pravcu i napuste Srebrenicu. Kada su mu povjerovali uslijedio je genocid nad osam hiljada Bošnjaka. I Sjenicaci su 1809. godine imali povjerenja u Karadordevo obecanje i prekinuli odbranu grada, a Karadordeva vojska je nakon toga ubila 2.500 nenaoružanih ljudi, žena i djece.

Nermin Gicic, Glas Islama
-----

KOMENTAR: Ne treba se nimalo cuditi ovome jer i sandzacke bosnjacke partije su u rukama cetnickih agenata, a to su u Sandzaku Sulejman Ugljanin i Rasim Ljajic. Njih obadvojicu je otkrio i postavio jos Alija Izetbegovic, u stvari srbijanska tajna sluzba, na celo SDA Sandzaka. Kada je izdaja SDA Sandzaka postala ocigledna Ugljanin i Ljajic su se toboze poceli svadajati te je nastala SDP (Sandzacka demokratska partija). To je ista ona politika kao u Bosni i Hercegovini kada su se Izetbegovic i Silajdzic toboze razisli, a u stvari na taj nacin postigli da Silajdzic stane na celo opozicije daytonskoj izdaji drzave i umrtvi tu opoziciju, tako da se ne bi ugrozila daytonska izdaja.

Primjetimo ovdje jos jednu cinjenicu koja mnogo govori o nasim izdajnicima. Sjetimo se kako su "bosnjacki" lideri, ukljucujuci i Mustafu Cerica ulozila veliki napor da Bosnjaci u Crnoj Gori glasaju protiv nezavisnosti Crne Gore na referendumu. Sjetimo se kako su njihova glasila, ukljucujuci web stranicu Bosnjaci.net vodila akciju protiv crnogorskog referenduma. Navodno, protivili su se razbijanju Bosnjaka Sandzaka, pa i po cijenu da opstane velika Srbija. Medjutim, sada se srbijanski dio Sandzaka dalje administrativno razbija, a "bosnjacki" lideri, ukljucujuci i Cerica, ovaj put ni habera, nikakve kontra-akcije nema protiv toga. Dakle, jasno je da Cericevim udbasima nije nikakav problem razbijanje Bosnjaka u sve manje teritorijalne jedinice, nego da im je jedini problem bio razbijanje velike Srbije. Samo zbog toga su se suprotstavili nezavinosti Crne Gore, pod firmnom borbe za jedinstvo Bosnjaka u Sandzaku.

Srecom Bosnjaci Crne Gore su tada iskoristili sansu da se oslobode cetnickog jarma i glasali su masovno, zajedno sa ostalim manjinama Crne Gore, Albancima i Hrvatima, za slobodu Crne Gore, tj. za razbijanje velike Srbije.

M. B.

*************************************************

No comments: