Friday, March 19, 2010

#653 PODRINJCI PROTIV TIHIC - DODIKOVOG IZBORNOG ZAKONA‏

REPUBLIKA BOSNA - HERCEGOVINA

27. februar 2010.

ONLINE GLASNIK Nacionalnog kongresa Republike BiH - br. 653

SADRZAJ - CONTENT:

1. PROVODJENJE SILAJDZICEVOG ANEKSA 7

2. GDJE JE SADA SILAJDZIC?

3. PODRINJCI PROTIV TIHIC-DODIKOVOG IZBORNOG ZAKONA

4. KAKAV OTAC TAKAV SIN - BAKIROVA DEMAGOGIJA NA "KRUGU 99"

5. CESTITKE POVODOM DANA DRZAVNOSTI REPUBLIKE BiH
5.1 JEDNA SI JEDINA, MOJA DOMOVINA BOSNA I HERCEGOVINA
5.2 NE ZABORAVIMO ONE KOJI SU ZRTOVALI ZIVOTE ZA DOMOVINU
5.3 DIGNIMO ZAJEDNO NASU BIH IZ PEPELA

6. NE ZABORAVIMO ZLOCIN U GORNJOJ MAOCI
6.1 Zastupnik u Skupštini Brckog Esed Kadric u povodu prezentiranja dogadaja oko Gornje Maoce.
6.2 BORCI ARMIJE REPUBLIKE BiH IZ KALESIJE O NAPADU NA MAOCU

7. MILO DZUKANOVIC POCASNI GOST BOSNJACKOG INSTITUTA?!

8. SANDZACKI MUFTIJA O JEDINSTVU BOSNJAKA

9. POGRESNA STRATEGIJA RAZVOJA PUTNE MREZE U HERCEGOVINI

------------------------------------------------------------------------
Ovaj Glasnik ide na 31,765 ispravnih adresa. Za primanje Glasnika prijavite se na adresu: [mailto:Bosanski_kongres@hdmagazine.com]

If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.
-------------------------------------------------------------------------

1. PROVODJENJE SILAJDZICEVOG ANEKSA 7

Bratunac: Povratnika Nuriju Comica iz zasjede izrešetali sa 29 hitaca. Comic je smrtno pogoden sinoc oko 19 sati u predjelu grudnog koša i glave

Autor: SRNA/FENA22.02.2010. 10:40

Foto: ArhivU mjestu Adžici kod Glogove u opštini Bratunac sinoc oko 19.00 casova vracajuci se iz sjece drva u šumi, ubijen je povratnik Nurija (Hajrudina ) Comic /42/ - saopštio je danas nakon uvidaja zamjenik glavnog okružnog tužioca iz Bijeljine Milorad Debeljevic.

"U momentu dok je vozio motokultivator sa prikolicom na kojoj su bila drva nepoznato lice ili više njih sacekalo je Comica i pucajuci iz automatskog naoružanja lišen je života na licu mjesta", rekao je Debeljevic.

On je dodao da je prilikom obavljanja uvidaja pronadeno 29 caura od automatskog oružja, te da je izuzet sav dokazni materijal kao što su otisci tragova i pronadjene cahure.

Debeljevic je naglasio da pripadnici Centra javne bezbjednosti Bijeljina i Policijske stanice Bratunac obavljaju operativne radnje na terenu u cilju razotkrivanja pocinioca ili pocinilaca ovog gnusnog ubistva.

Policija privela osumnjicene

Pripadnici Centra javne bezbjednosti Bijeljina priveli su više osoba zbog osnova sumnje da bi mogli biti izvršioci ubistva traktoriste Nurije Comica (1968.), iz Bratunca.

Po saznanju o ubistvu pripadnici Policijske stanice Bratunac izašli su i osigurali lice mjesta, a o dogadaju je obaviješten i dežurni okružni tužilac Bijeljina koji, zajedno s pripadnicima CJB Bijeljina, od ranih jutarnjih sati vrši uvidaj.

U toku je kriminalisticka obrada nad mogucim osumnjicenim za ovo krivicno djelo.
-----

2. GDJE JE SADA SILAJDZIC?

Veoma cesto se Silajdzic toboze zalaze za sprovodjenje Aneksa 7. Ali kada se dogadjaju zlocini na terenu, kojima se narusava Daytonski ugovor, on nista konkretno ne cini po tom pitanju. Upravo ovakvi dogadjaji bi bili povod pravom drzavniku za konkretnu akciju. Akcija krece od nekog konkretnog dogadjaja. Na primjer, kada je Jakov Finci dobio papir da ne moze biti clan predsjednistva BiH jer nije pripadnik nekog od konstitutivnih naroda, on je imao konkretan povod, dogadjaj na osnovu kojega je pokrenuo tuzbu i na kraju dobio proces u Strazburu.

Umjesto da Silajdzic koristi masovne zlocine na terenu, kao sto je ovo ubistvo u Rogatici, da pokrene ponistenje Daytona zbog nepridrzavanja Aneksa 7 od starne RS-a, on nista konkrento ne cini. Da je Silajdzc covjek, a ne cetnicki zlocinac, on bi sada krenuo u akciju kao potpisnk Daytona rijecima: "Vi iz RS se ne pridrzavate ugovora, pa zato ja povlacim potpis i trazim povratak na prethodno pravno stanje."

A perfidni Silajdzic ni okom da trepne, nego i dalje po starom - nama suplja prica, cetnicima konkretna djela.

Dr. Muhamed Borogovac

_______________________________________


3. PODRINJCI PROTIV TIHIC-DODIKOVOG IZBORNOG ZAKONA

Sarajevo, 15. februar 2010.

Saopcenje za javnost

Dana 13. februara 2010. godine u RS-u, Izbornoj jedinici 305, održana je tibina za gradjane Podrinja na kojoj je predsjednik Bosanskohercegovacke podrinjske narodne stranke Seid Karic govorio o ekonomskom razvoju BiH.

Predsjednik Karic je ukazao na izmjenu Izbornog zakona BiH. Istakao je da BPNS podržava sistem otvorenih lista koji bi gradjanima omogucio da odaberu kandidate koje smatraju najboljim ili najpoštenijim. Ako želimo da zaživi demokratski sistem izbornu stopu trebalo bi smanjiti na 2 posto, a ne centralisticki koji podrazumjeva da onaj ko ima novac ima i vlast. Na taj nacin postigli bi ravnomjernije ucešce u vlasti BiH, kako na opštinskom nivou tako i na državnom. Dobili bi poštenje kandidata na listama i sigurno bi Hrvati mogli imati vijecnike u Derventi i Modrici, Bošnjaci u Foci i Rogatici, kao i Srbi u Goraždu i Donjem Vakufu što bi dovelo do stabilnosti opština a i države.

Povecanje 50 posto uplate za prijavu umanjilo bi konkurenciju strankama koje imaju finansije, a isto tako i povecanje potpisa za podršku.

BPNS je za zabranu finansiranja predizborne kampanje iz budžeta i da sami kandidati snose svoje troškove, a novac iz budžeta usmjeriti u fond za povratak i ekonomski razvoj povratnika. Takoder da se od budetskih korisnika koji godišnje imaju zaradu preko 40.000 KM, 50 posto od premašenog iznosa odvaja u fond za siromašne gradjane BiH.

BPNS PRESS

-----

KOMENTAR: Sve ovo sto predlazu Podrinjci je tako prirodno i logicno, ako zelite dobro ovoj drzavi i narodu. Medjutim, i ono sto predlazu Tihic i Dodik je isto tako logicno, ali ako zelite zlo ovoj drzavi i narodu, a dobro genocidnoj Republici srpskoj.

M. B.

_____________________


4. KAKAV OTAC TAKAV SIN - BAKIROVA DEMAGOGIJA NA "KRUGU 99"

Pise: Dzevad Kuric

Na skupu Udruzenja nezavisnih intelektualaca "Krug 99" u Sarajevu 21. februara o temi “Bosna i Hercegovina – kako dalje” bio je uvodnicar Bakir Izetbegovic, predsjednik Kluba poslanika SDA u Predstavnickom domu Parlamenta BiH.

Izetbegovic je na pocetku izlaganja rekao da on nema carobnu formulu, ali da ce ponuditi svoje stavove i stavove stranke ciji je clan. Evo nekih stavova poslanika Izetbegovica koji su popraceni mojim komentarima:

- “Dejton je spasio život pacijentu, ali nakon njega je potrebno napraviti niz operacija kako bi se pacijent izlijecio.”

Dejton uopste nije spasio zivot pacijentu nego je stavio pod trajnu anesteziju polovinu (49%) tijela drzave BiH i pripremio je za amputaciju. Kako moze prezivjeti “pacijent” kojem otkidaju pola tijela?

- Izetbegovic je naveo i neke izgubljene šanse poput “ustavnog paketa” i reforme policije koji bi "vjerovatno ubrzali proces koji sporo tece".

Da je SDA htjela istinsku reformu policije po evropskim kriterijima onda je mogla bez problema efikasno blokirati i zaustaviti Dodik-Silajdzicevu podvalu sa reformom policije, tj. blokirati njeno usvajanje u Parlamentu BiH i traziti da se usvoji originalna Evropska (Kopolina) reforma policije.

- “Nenormalno je stanje da covjek koji je rodjen u BiH ne voli svoju zemlju”, smatra Izetbegovic.

Svi pokazatelji govore da preko 75% posto gradjana BiH voli i podrzava jedinstvenu i nezavisnu suverenu drzavu BiH, ali je odgovornost i obaveza bh. politicara da to raspolozenje pretvore u realnost. Od Izetbegovica “nema ni korova” o nekoj viziji kako da se to uradi. On samo tvrdi da “nema nikakve carobne formule”. BiH ne trebaju carobne formule nego sposobni lideri koji ce se boriti da se zaustavi legalizacija cetnickog projekta.

- Na pitanje može li se nekako stati u kraj Dodikovim prijetnjama, Izetbegovic je odgovorio da je on prije za opciju "dogovora" nego za "svadju".

Politika stalnih koncesija i nedostojanstvenog popustanja celnika SDA pred arogantnim zahtjevima i ponasanjem Dodika je ponizavajuca i krajnje opasna za buducnost BiH. Niko se nije oslobodio pokoravajuci se neprijateljima drzave, nego jedino dostojanstvenom borbom za slobodu protiv neprijatelja domovine. Primjetimo da Izetbegovic lukavo podvaljuje da bi dostojanstven otpor cetnickom projektu bio nesto ruzno, on kaze “svadja”, a klecanje na kojenima pred cetnickim kabadahijama on hvali kao “dogovor”.

- O dešavanju u Maoci, rekao je da sada u javnosti postoji samo islamski terorizam, a da nema ni Ravnogorskog pokreta, ni zlocinaca koji slobodno šetaju gradovima.

Bakir Izetbegovic zna da lamentira o objektivnim problemima, ali do sada kao predsjednik Kluba poslanika najvece bosnjacke stranke SDA u Predstavnickom domu Parlamenta BiH nije pokrenuo ni jednu inicijativu ili zahtjev za istinsku zastitu povratnika - gradjana BiH od mnogobrojnih brutalnih incidenata i prijetnji u Srebrenici i sirom RS. Primjetimo da Izetbegovic problem cetnistva svodi na marginalnu grupu, na tzv. Ravnogorski pokret, dok one najopsanije cetnike, one koji sjede u organima BiH, ne smatra cetnicima, a oni su jedina istinska cetnicka opasnost za BiH i Bosnjake, jer imaju nadleznosti u drzavi koje im omogucavaju da je razaraju iznutra.

Izetbegovic njih stiti, a predstvlja se kao antifasista napadajuci na totalno nebitne budale, tzv. Ravnogorce.

_____________________


5. CESTITKE POVODOM DANA DRZAVNOSTI REPUBLIKE BiH

Odabrali smo slijdece tri cestitke za objavljivanje. Jedini kriterij je bio iskrenost. Nismo objavili cestitke onih koji ruse drzavu, a onda nam cestitaju Dan drzavnosti i ostale praznike da bi maskirali svoju izdajnicku rabotu.

------

5.1 JEDNA SI JEDINA, MOJA DOMOVINA BOSNA I HERCEGOVINA

Postovani prijatelji, dragi Bosanci i Hercegovci

Svima Vama koji nezavisnu, jedinstvenu i suverenu drzavu Bosnu i Hercegovinu nosite u srcu i borite se za nju, cestitamo Vam Prvi mart, Dan nezavisnosti BiH.

Bosna i Hercegovina je simbol ponosa jednog naroda, ali i prkos svima onima koji su htjeli da BiH nestane sa ove zemaljske kugle.

Draga nasa jedina domovino od svega srca u ime BH dijaspore Australije, zelimo ti sretan Dan nezavisnosti, budi nam sretna u svojoj slobodi, progresivna u svojim ciljevima, ponosna na sve one koji su svoje zivote dali za tebe, i u ovim “teskim vremenima” ne gubi nadu za bolje sutra.

“Jedna si jedina”
Zemljo tisucljetna,
na vjernost ti se kunem.
od mora do Save
od Drine do Une.

Jedna si, jedina,
moja domovina.
Jedna si jedina
Bosna i Hercegovina.

Bog nek' te sacuva
za pokoljenja nova.
Zemljo mojih snova,
mojih pradjedova.

Jedna si, jedina,
moja domovina.
Jedna si jedina
Bosna i Hercegovina.

S postovanjem
Senada Softic-Telalovic
Predsjednica Vijeca BH organizacija Australije

-----

5.2 NE ZABORAVIMO ONE KOJI SU ZRTOVALI ZIVOTE ZA DOMOVINU

Dragi prijatelji,

U povodu 1.Marta, dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine zelim da Vam uputim naj iskrenije cestitke.

Takodje Vas molim i pozivam da se sto je moguce vise ujedinimo i zblizimo te svojim primjerom damo doprinos u jacanju bosanskohercegovackog identiteta i drzave. Nemojmo zaboraviti na one koji su dali i svoje zivote za nasu domovinu onakvu kakvu zelimo svi zajedno sa nasim prijateljima. Nas narod nema alternative, nasa realnost je nasa Bosna i Hercegovina te zbog toga ucinimo sve u domeneu nasih mogucnosti i potencijala da ta realnost uistinu bude i ostvarena u potpunosti. Ukoliko se ujedinimo u svim segmentima zajednickog nam interesa, a to je nesumnjivo cijelovita i normalna drzava Bosna i Hercegovina, nas cilj ce biti mnogo lakse ispunjen.

Uz duzno postovanje,

Safet Alispahic
Podpredsjednik vijeca BiH
organizacija Australije

-----

5.3 DIGNIMO ZAJEDNO NASU BIH IZ PEPELA

MI, BOSANCI, GRADJANI OVE DRAGE, PRELIJEPE ZEMLJE BOSNE, ZAHVALJUJEMO NA PODRSCI NASIH BH UDRUZENJA, KONGRESA, POKRETA, KOJE FORMIRATE VI, KAO POJEDINCI ILI KAO GRUPE!

RACUNAMO NA SVAKI VID PODRSKE OD DIJASPORE BiH, ODUVIJEK.

ZELIMO DA SE TA VEZA NIKADA NE PREKINE, DA NIKO, NIKADA NE ZABORAVI DA JE NASA DRZAVA BiH, JEDNA I JEDINA, PONOSNA I NEUNISTIVA, UVIJEK SPREMNA DA VAS SVE PRIMI U SVOJE KRILO, KAO STO JE TO UVIJEK RADILA.

UDRUZIMO SVE SNAGE, LJUBAV I DOBRU VOLJU, DIGNIMO ZAJEDNO NASU BIH IZ PEPELA.

NIKADA NIJE KASNO, AKO SE KRENE, CAK I SA DNA, U BOLJU, SRETNIJU I LJEPSU BUDUCNOST!!!!!!!

SAVEZ MLADIH SNAGA DRZAVE BIH I
NVO " DJECIJI POKRET MIRA, lJUBAVI, PRIJATELJSTVA" - DJECA SARAJEVA
Predsjednik '' SMS'' grupe: Malik Garibija
Koordinatorica Pokreta za Mir: Ivana Mostarac 062/853566

_________________________________


6. NE ZABORAVIMO ZLOCIN U GORNJOJ MAOCI

Slijede dva saopstenja o Gornjoj Maoci od ljudi koji veoma dobro znaju situaciju.

6.1 Zastupnik u Skupštini Brckog Esed Kadric u povodu prezentiranja dogadaja oko Gornje Maoce.

- Vec duže vrijeme svjedoci smo permanentnog kontekstualiziranja i stigmatiziranja Mjesne zajednice (MZ) Maoca u Brcko distriktu BiH, kao i tzv. Gornja Maoca u Federaciji BiH u skoro svim medijima u BiH, regiji, pa i šire. Takoder, i mnoge državne institucije i organi koji tretiraju odredene pojave u tzv. Gornjoj Maoci operiraju s istim nazivom, tvrdi u pismu Kadric.

Istice kako radi pojašnjenja i zaštite integriteta naziva i imidža MZ Maoca i njezinih stanovnika, želi ispravno informirati javnost.

- MZ Maoca jedna od najvecih u Brcko distriktu i u njoj žive dobri, vrijedni i tolerantni ljudi. To je mjesto koje srazmjerno broju stanovnika ima najviše visokoobrazovanih ljudi, od kojih su neki ugledni direktori referentnih škola u BiH, dekani fakulteta, visokopozicionirani u pravosudnom sustavu BiH, politicari i veoma uspješni privrednici, navodi Kadric

- Stoga, želim skrenuti pozornost svima onima koji se ubuduce budu bavili temom tzv. Gornja Maoca, da je tocan naziv tog naselja Gornji Fatovi, odnosno Karavlasi u MZ Jasenica na podrucju opcine Srebrenik u Federacija BiH, istice Kadric.

Na kraju, on je zatražio od nadležnih službi Brcko distrikta da stanu u zaštitu integriteta MZ Maoca u Brcko distriktu, a od službi Federacije BiH da vrate stari naziv tzv. MZ Gornja Maoca.

bitno.ba | Fena

_____________________


6.2 BORCI ARMIJE REPUBLIKE BiH IZ KALESIJE O NAPADU NA MAOCU

Pet kalesijskih borackih organizacija: ODB „23. maj“ Kalesija, JOB Kalesija, Udruženje boraca PL Kalesija, Udruženje dobitnika najvecih ratnih priznanja i Udruženje PTSP „25. maj“ Kalesija, oglasilo s eu povodu nedavne policijske akcije „Svjetlost“ u Gornjoj Maoci.
Na pocetku saopcenja navode su „u svakom slucaju i u svako vrijeme, spremni braniti ustavno-pravni poredak i terotorijalni integritet BiH“, ali da, isto tako, najoštrije osudujuju politicki montirane procese i nacin na koji je izvedena akcija “Svjetlost” u Gornjoj Maoci.

- Sve ovo nas neodoljivo podsjeca na “slucaj Pogorelica” i “slucaj alžirske grupe”. I u ovim slucajevima se nadigla velika medijska halabuka, koja je najviše štetila imidžu države BiH, da bi se na kraju pokazalo da su ti ljudi bili nevini. Mi najbolje znamo da su Nusret Imamovic i Safet Barcic naši ratni saborci i da su se s nama borili za odbranu ustavno-pravnog poretka i teritorijalnog integriteta BiH, pa se žalosnom i smiješnom smatra optužba da su oni radili na rušenju BiH. Žalosno je i što su u akciji njihovog hapšenja ucestvovali pripadnici institucije – Policija Republike Srpske – za koje je utvrdeno i presudom Medunarodnog suda za ratne zlocine u Hagu da su ucestvovale u cinjenju genocida nad bošnjackim narodom, kaže se u saopcenju.

Predstavnici borackih organizacija izražavaju nadu da ce sigurnosne snage BiH na celu sa Sadikom Ahmetovicem uciniti sve da ruka pravde stigne i one iza kojih su na stotine masovnih grobnice i iza kojih su dokazani zlocini, a ne samo “sumnje da su nastojali uciniti nešto”, kako se pripisuje šacici ljudi iz Gornje Maoce.

Na kraju od Tužilaštva i Suda traže puno transparentnost i objektivnost, te da se prema uhapšenima odnose uz poštivanje svih prava koja im pripadaju.

Izvor vijesti: Kalesijske Novine
-----

KOMENTAR: Izdaja je ziasta komplikovana pojava. Kalesijski borci su bili dorasli cetnicima u ratu. Kalesija je prednjacila u Borbi za slobodu. Jos prije pocetka otvorene agresije, Kalesijci su presretali kolone JNA i baz ispaljenog metka razoruzavali vojnike JNA i pustali ih da idu kuci. Tako se Kalesija naoruzala i odmah na pocetku oslobdila ukljucujuci i okolna mjesta. Poslije pada Zvornika ostali su najisturenija tacka prema Velikoj Srbiji, branik Bosne i Hercegovine.

Nazalost, ni oni nisu dorasli prepredenim izdajnicima. Danas iz Kalesije nema u drzavnim institucijama ni jednog od tadasnjih lidera otpora, ali zato u Sarajevu sjedi cetnicki agent Hazim Rancic iz Kalesije, koji je Tihiceva desna ruka u izdaji. Kalesijski borci pokazuju svoju politicku naivnost i kada u gornjem saopstenju ocekuju od Sadika Ahmetovica da ucini nesto na zastiti Bosnjaka.

Sadik Ahmetovic nije nikakav covjek, on nema kicmu i njemu komanduju Dodik i Tihic. Od njega nemojti nista ocekivati?

_____________________


7. MILO DZUKANOVIC POCASNI GOST BOSNJACKOG INSTITUTA?!

Postovana gospodo,

sa zaprepašcenošcu i ogorcenjem smo procitali vijest da ste u goste pozvali Mila Ðukanovica, aktuelnog premijera Crne Gore, inace jednog od glavnih organizatora agresije na BiH devedesetih godina. Strašne su posljedice te nevidjene brutalne agresije prisutne i danas; rane su nezacijeljene, ogromna vecina ratnih zlocinaca se slobodno šeta. Milo Ðukanovic je poznat kao najekstremniji jastreb Vrhovnog savjeta S.R. Jugoslavije, institucije koja je odlucivala o cerecenju BiH, kao i Hrvatske. Ta pozicija mu je omogucavala više uticaja na tok agresije, nego recimo jednom Vojislavu Šešelju, koji za svoje zlocine odgovara pred Medjunarodnim sudom u Haagu. Gospodo, zato bi bilo logicno da Mila Ðukanovica pozovete da odgovara – a nikako da govori.

Gospodo, pogledajmo koje su to djelatnosti, kojima se bavi Bošnjacki institut, koji je osnovao rhm. Adil-beg Zulfikarpašic, cije ste ime ukaljali vašim sramnim pozivom. U proglasu Instituta stoji:

Temeljni zadaci su mu promoviranje kulturne baštine, povijesne istine i kulture Bošnjaka, kao i drugih naroda sa kojima Bošnjaci stoljecima žive.
....

Bošnjacki institut je otvoren za sve koji se bave naucnim radom na temu kulturne i politicke historije Bosne i Hercegovine i Bošnjaka, kao i geopolitickog i kulturnog konteksta ove zemlje i naroda, historicarima, politicarima, studentima i žurnalistima.

Gospodo gostitelji, u kojem svojstvu ste pozvali zlocinca? Kakav vam je to on naucnik, bibliotekar, književnik, slikar, sa kojim ste muhabetili? Kojim svojim djelima vas je fascinirao, pa ste ga pocastili poveljom pocasnog clana Senata Bošnjackog instituta?

Neka je rahmet Adil-begovoj duši, on nije kriv za sramotu svog vakufa. Neka je rahmet dušama svih žrtava vašeg slavnog gosta, njih više ne bole rane. Neka bude sram sve one koji su doprinijeli da ovim neljudskim djelom i žrtve genocida uznemirite.

Tim Bošnjaci.Net

KOMENTAR: Kada je "Adil-beg" u pitanju, mozemo biti sigurni da bi to njemu bilo veoma drago sto je Milo Djukanovic docekao da bude pocasni gost "Bosnjackog instituta" i to kada se priblizava nova godisnjica zlocina izrucenja nevinih ljudi, izbjeglica iz BiH, od strane Djukanoviceve vlasti cetnicima u Bosni na likvidaciju.

Sjetimo se da je upravo "Adil-beg" probio blokadu embarga na oruzje Srbiji i Crnoj gori kada je 13 brodova oruzja sa deficitarnim rezervnim dijelovima uplovilo u luku Bar uoci pocetka rata u BiH. Time su namirene stete koje je JNA pretrpila u prethodnim ratovima u Sloveniji i Hrvatskoj, te je bila osposobljena za novi pohod, na Republiku BiH.

Svijetu su srbijanske sluzbe prodale pricu kako je to bio pokusaj sverca oruzja za "bosanske muslimane", a u toj podvali je Zulfikarpasic bio izvodjac radova kao toboznji "bosanski musliman" koji pokusava prosvercovati oruzje u Bosnu, ali ga Srbija i Crna gora hvataju i zaplijenjuju. Ko god je ikada putovao preko Metaljke zna da je nemoguce prosvercovati, jedan kamion, a zamislite tek 13 brodova oruzja makadamskim putevima najnizeg ranga preko vrleti Crne Gore u Bosnu. A Luka Bar, nije to luka kao npr. New York ili Boston, da bi se medju stotinama brodova koji svakodnevno uplovljavaju mogao prosvercovati konteiner oruzja. Ali mi smo tada bili toliko naivni pa smo radije vjerovali da je "Adil-beg" naivan, nego da je to sve igra da se probije blokada na uvoz oruzja jugoslovenskoj armiji uoci napada na Bosnu i Hercegovinu.

Zulfikarpasic je bio i do smrti ostao cetnicki agent, koji je samo "kao bajagi" pobjegao od komunista u svijet, a tamo je u stvari radio prljave poslove za UDBU, ukljucujci i financiranje Alijine grupe rusilaca Ustava Republike BiH. On i Muhamed Filipovic su biili samo drugi, komplementarni tim rusitelja Republike BiH. Pokusali su "mirnim" prevodejnja BiH u Veliku Srbiju "istorijskim sporazumom", ali to nije uspjelo, pa je rat dobio priliku.

Zato neka nikoga ne iznenadjuje sto Zulfikarpasic ostavio Lagumdziju da vodi "Bosnjacki" insitut i sto je Senat tog "Bosnjackog" instituta, takav da je senatorima cast druziti se sa Djukanovicem.

Dr. Muhamed Borogovac

___________________


8. SANDZACKI MUFTIJA O JEDINSTVU BOSNJAKA

SAFF: Ponašanje bošnjackih politicara, narocito Rasima Ljajica i Sulejmana Ugljanina, ide naruku namjerama Vlade Srbije. Kako komentirate ovakvo ponašanje bošnjackih politicara?

Zukorlic: ... Mi sada imamo jedan proces polarizacije, ali ne interne, nego na relaciji ko ima snage, volje i odlucnosti da ostane uz interes svoga naroda i ko ustvari prihvata da bude sluga, agent beogradskog režima i da služi njihovim interesima i da zauzvrat dobije neku licnu privilegiju. To je, dakle, sada jedan proces diferencijacije koji nije prijatan, koji je, štaviše, bolan. Svaka polarizacija prolazi tamo gdje ne bi smjela proci. No, bez obzira koliko nam to teško padalo, ja mislim da je to pozitivan proces, zato što je on suprotan planu koji je pripreman decenijama u Beogradu. Plan je bio da prosto, kada se utisaju sve elite u Sandžaku, da obican svijet, obicna narodna masa, ostane bez ikakvog orijentira svoga ponašanja. Onda u tom slucaju obicnom svijetu, koliko god osjecao da je zgažen, da je obespravljen, ako nema pravac kojim se krece, ako nema predvodnike, elite koje ga predstavlja, onda on nema nikakve šanse. Tako da je u tom slucaju i polarizacija bolja od jedinstva u propadanju. Nama cesto kažu, "pa ove podjele". Ja im kažem, te podjele je lahko riješiti, ali šta je cijena toga? Šta to znaci lahko riješiti? Ako se mi predamo, podjele ce nestati za tri dana. Ali, je li to rješenje? To je isto kao kada se borite za odbranu od neke propasti, pa u toj borbi pocijepate odjecu, isprljate se, i onda kažete pa ovo stvarno nema smisla. Cekajte, je li bolje to ili propasti? Dakle, mi vidimo da spomenuta projekcija vodi upravo ka toj propasti. Ono što sada imamo, a što je kvalitet, bez obzira što to proizvodi relacije koje nimalo nisu ugodne, jeste radjanje, odnosno reafirmacija jedne nove snage – nije to samo IZ kao institucija, ona je u svemu ovome više kao simbol – koju je ogromna vecina obicnog naroda prepoznala kao svoju. Islamska zajednica, nije to sada neki njen projekat pa se ona za njega nešto zalaže, ona ustvari govori jezikom naroda koji je ostao bez jezika u politicara.

-----

KOMENTAR: I nas isto kao i Zukorlica cesto napadaju da "razbijamo jedinstvo Bosnjaka", a mi se branimo objasnjavajuci da nikome ne treba jedinstvo u izdaji. Tu udbasku demagodiju smo prvi put prepoznali jos kod Alije koji je na sveti pijedestal izdizao "mir" i "jedinstvo" da bi opravdao i sacuvao daytonsku podjelu drzave. Tada smo mi oponirali borcima za Dayton i "jedinstvo Bosnjaka" rijecima: "Mir je najlakse imati, samo se pustis da te mirno ubiju."

Kod drugih naroda su svetinje sloboda, dostojanstvo, pravda, hrabrost u borbi za te, istinske vrijednosti, a Bosnjacima je udbaska grupa na celu drzave instalirala kao vrhunske vrijednosti mir, sabur (tj. strpljenje u ropstvu) i slogu iza nasih izdajnika.

Jedini nacin da pokorite jedan narod je u stvari da ga iznutra politicki razorite. Srbi to znaju i zato im u Sandzaku sluze Ugljanin, Ljajic i Zilkic. U Bosni im je projekat uspio jer nije bilo nikoga da na vrijeme otkrije cetnicke agente Izetbegovica, Silajdzica i slicne, kao sto je Zukorlic raskrinkao Ugljanina, Ljajica, Zilkica.

Posljednji je trenutak da se osvijestimo i razbijemo jedinstvo Bosnjaka iza izdajnika.

M. B.

______________________________


9. POGRESNA STRATEGIJA RAZVOJA PUTNE MREZE U HERCEGOVINI

Državni strateški projekti moraju biti rezultat interesa i razvoja BiH opravdani u skladu sa tehnickim, ekonomskim i eksploatacionim rješenjima. Putna mreža BiH je nerazvijena i nedovoljna za kvalitetan razvoj privrede i potrebe mogucih stranih ulagaca. Koridor Vc mora biti centralni infrastrukturni sistem sa svim sadržajima: željeznicki i putni saobracaj, plinovod, naftovod, vodovod, telekomunikacione instalacije itd. Pitka voda je znacajan i aktualan resurs, koji ima svoje tržište, naša obaveza je planirati i omoguciti transport prema svjetskim tržištima, preko naših teritorija do mora, gdje bi u luci Neum izgradili distributivni centar vode

Ako dobro pogledamo model razvitka putne mreze za prostornu prometnu studiju cestovne mreze za HNK uradjene od strane IGH-e vidimo da Neum ostaje u izolaciji sa jedinom vezom na JJC (Jadransko Jonska Cesta) ako i kada je izgradimo. Stecena loša iskustva u eksploataciji autoputeva, naši susjedi (drzava Hrvatska) nastoje da sacuvaju plodnu dolinu, deltu rijeke Neretve pa namecu rješenje sa visoko zaobilaznim lukom, koji duboko ulazi u teritoriju BiH kako bi preveli Koridora Vc prema Srednjem Jadranu i luci Ploce. Idejni projekat uradjen od strane IGH Zagreb nije u skladu sa strategijom razvoja BiH, jer ugrožava dolinu rijeke Naretve plodna zemljišta Dubrava, Pocitelja, Capljine, Ljubuškog polja do Bijace. Koridor Vc sa Jadransko-Jonskom cestom formira takozvani ipsilon, a cvorište ova dva puta u blizini Pocitelja, zahtijeva veliki dio plodnog tla. Finansiranje izgradnje od Pocitelja do konekcionog cvorišta u Bijaci i od Pocitelja prema Neumu i dalje, je obaveza poreznika BiH. Prema ponudjenom rješenju jedina veza Neuma bice riješena kada se izgradi JJC-a, do tada ce Neum ostati u saobracajnoj izolaciji. Naši susjedi grade svoju JJC Komarna preko mosta za poluotok Pelješac pojasom uz more do granice sa Crnom Gorom. Dvije Jadransko-Jonske Ceste sa medjuodstojanjem od nekoliko kilometara predstavljaju ekonomski neodrživ poduhvat Naši susjedi nisu za koordinaciju izgradnje JJC vec suprotno, bez dogovora grade most od Komarne za poluotok Pelješac ogranicavajuci BiH zracni i pomorski saobracaj prema medjunarodnim vodama. Naši susjedi zahtijevaju da budemo kooperativni za izgradnju Koridora Vc, novcima naših gradjana i preko teritorija BiH, ugrožavajuci plodna zemljišta kako bi izgradili slijepi put za srednji Jadran. Ko je dogovorio tacku konekcije Koridora Vc u Bijaci, (mjesto nije ni blizu selo, vec pustara a daleko od mora), taj nema osnovna znanja struke niti štiti intetrese BiH.

Bosanci i Hercegovcima moraju voditi racuna o strateškom razvoju domovine i sve podrediti njenom razvoju i statusu u regionu. Tehnicki, ekonomski, strateški i ekološki najpovoljnija trasa Koridora Vc je prema zaledu Neuma. Dionica od Mostara do Neuma bila bi 42 km, a dionica Mostar Bijaca 58 km (mostova 15,2km). Trasa Koridora Vc prema Neumu bi bila postavljena kroz neplodna zemljišta, u vlasništvu države 81%, bez velikih usjeka i nasipa sa najpovoljnijim parametrima koje zahtijevaju putevi I reda. Sa interregionalnim cvorištem Koridora Vc u zaledu Neuma, gdje se povezuje sa JJC-om. JJC. Ovo rješenje je optimalno sa aspekta ekonomije i struke, jer umjesto da gradimo Mostar – Bijaca 58,7 km i Pocitelj – Neum 29 km postiže se sa trasom od Mostara do Neuma dužine 42 km. Cvorište u zaledju Neuma daje mogucnost konekcije sa lukom Ploce.
Moramo se držati struke u kojoj nema kompromisa, a politike i lobiji koji nisu u interesu državne strategije i razvoja BiH treba prepoznati i osuditi. Izgleda da su nekooperativnost susjeda i pojedinacni iteresi došli do izražaja, uslovljavanja, ucjene i pritisci moraju prestati.

Prof. Hasan

1 comment:

snowman250 said...

Zdravo

Drago mi je da vidim da neko postavlja ove glasnike. I ja to radim na http://www.republic-bosnia-herzegovina.com/

Ja sam Mirza (muhamedov sin). Dali smo se mi prije upoznali?

mirza