Monday, May 17, 2010

#662 BOSNI I HERCEGOVINI SU POTREBNE PATRIOTSKE, A NE SOCIJALNE DEMONSTRACIJE‏

REPUBLIKA BOSNA - HERCEGOVINA

24. april 2010.

ONLINE GLASNIK Nacionalnog kongresa Republik BiH - br. 662

SADRZAJ - CONTENT:

1. POTREBNE SE PATRIOTSKE, A NE SOCIJALNE DEMONSTRACIJE BORACA

1.1 Dostojanstvene, ali jos uvijek ne patriotske demonstracije boraca

1.2 Prijem u NATO, jos jedna podvala nasih izdajnika

2. RIZICNA ODLUKA MUFTIJE ZUKORLICA

3. Tihic i Mujezinovic pripremili konacnu podjelu imovine BiH

4. BOSNJACKA PROSJACKA PAMET

5. Ramiz Džaferovic najnovija zrtva Tihicevih cistki

6. Bosna i Hercegovina - moja domovini

7. DOK JE PADAO BROD, TUDJMAN I SUŠAK GLEDALI SU OPERU U HNK

8. PREGRED MEDIJA
8.1 RAJKO VASIC BRANI HRVATE U BiH?!
8.2 INTERESANTNA POLEMIKA NA REPUBLICI
83. Depo.ba mnogo bolja stranica od Avaza i sarajeva-x

------------------------------------------------------------------------
Ovaj Glasnik ide na 33,009 ispravnih adresa. Za primanje Glasnika prijavite se na adresu: [mailto:Bosanski_kongres@hdmagazine.com]

If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.
-----------------------------------------------------------------

1. POTREBNE SE PATRIOTSKE, A NE SOCIJALNE DEMONSTRACIJE BORACA

Dr. Muhamed Borogovac

1.1 Dostojanstvene, ali jos uvijek ne patriotske demonstracije boraca

To je veoma pozitivna stvar da su se borci digli i krenuli u borbu za svoja prava. Svojom ljutnjom su pokazali da smo mi Bosnjaci u sustini dostojanstven narod, da smo spremni i razbiti bandu ako zatreba, da se necemo dati vjecito gaziti.

Nazalaost, ponovo smo kao narod pokazali da nismo dorasli okolnim narodima u smislu drzavotvornosti, da ne razumijemo sta je bitno, te se stradanje nastavlja. Naime, da su borci na ovim demonstracijama nastupili kao patrioti i da su trazili npr. skidanje izdajnika, ukidanje Daytona, umjesto sto su trazili skidanje "lopova i pljackasa", svi njihovi zahtjevi bi bili ekspresno rijeseni. Cim bi u svojim demonstracijma zaprijetili velikosrpskom projektu, odmah bi se Silajdzic, Tihic, Izetbegovic nasli u poslu spasavanja Republike srpske. Odmah bi krenuli da kupuju mir trazeci pare od islamskih zemalja jer "muslimani borci tesko zive u Bosni". Tako oni islamskim parama cuvaju mir, gase pozare nezadovoljnih, dok se ne legalizuje do kraja genocidna tvorevina. Sjetimo sa kako su doveli ambasadore iz islamskih zemalja u Srebrenicu poslije presude za genocid da stisaju Srebrenicane koji su zaprijetili odvajanjem od Republike srpske.

Borci su nepovratno izigrani kada su pristali da razoruzaju i cak rasformiraju svoju armiju, Armiju Republike BiH, za Alijino obecanje da cemo dobiti "5 milijardi dolara pomoci" za Daytonski potpis. Nikada se jednom drzavotvornom narodu ne bi moglo dogoditi da pristane na ukidanje svoje armije i drzave za pare. Fundamentalne vrijednosti kao sto su zivot, dostojanstvo, sloboda, cast, istina, nemaju cijene. Kada se trguje sa time, to ima svoje ime - prostituisanje. Mnogi Bosnjaci to razumiju kada su njihovi licni zivoti u pitanju, ali kada je drzava u pitanju, e onda je to je Alajbegova slama. Ali drzava nije Alajbegova slama, te smo zbog pogresnog sistema prioriteta zavrsili ovako bijedno.

1. 2 Imena heroja koje izdajnicka policija progoni

Samo jedna poruka nasim borcima i cijelom narodu, jedna stara mudrost: Ako sada budete mirno gledali kako hapse vase lidere, sutra ce hapsiti vas. Vaznije je izaci na proteste zbog ovih hapsenja boraca nego zbog socijale. Dakle, ne smijemo dozvolti saslusavanja i kaznjavanja nasih heroja. Policija bi trebala da hapsiti cetnike, a ne da cuva njihov projekat hapseci branitelje koji traze nasa prava.

Podsjetimo, Dževad Rado, predsjednik Upravnog odbora saveza, jucer se odazvao pozivu policije za razgovor. Osumnjicen je za rušenje ustavnog poretka FBiH. Jucer je i vecina kantonalnih predsjednika ovog saveza (Ismet Godinjak, Ale Bošnjakovic, Ismet Cogic...) bilo na informativnim razgovorima, medu njima i Šerif Patkovic, predsjednik Skupštine saveza. Slicno je i sa kantonalnim predsjednicima Saveza ratnih vojnih invalida BiH (Huso Tucak, Zijo Bradic iz Sarajeva), Saveza demobilisanih boraca (Nevzudin Zuhric, Nijaz Hodžic) Organizacije porodica šehida (Nevzeta Mujcinovic iz Bihaca, Osman Cubro iz Travnika, Bahrija Kituša iz Sarajeva).

1.3 Prijem u NATO, jos jedna podvala nasih izdajnika

Armija Republike BiH je bila jedina armija u istoriji Bosne gdje je Bosnjak ratovao za svoju domovinu kao slobodan, dostojanstven covjek. U svim drugim ratovima ratovao je za svoje neprijatelje, kao rob, kao "topovsko meso". Najveca podvala gradjanima BiH (prvenstveno Bosnjacima) je prijem u NATO. Znaci, ponovo cemo ratovati za tudje interese i ginuti protiv boraca za slobodu u Afganistanu i Iraku i drugim bjelosvjetskim ratistima, koja se nas uopste ne ticu.

Nasi izdajnici, a u prvom redu Silajdzic i Muhamed Filipovic, nam prodaju laz da nas je "zapad izdao jer smo muslimani", da opravdaju svoju izdaju i podjelu drzave, a onda nam prodaju i potpuno suprotnu stvar da je to nas veliki uspjeh sto smo primljeni u NATO da ratujemo za taj isti Zapad i to protiv muslimana?! I Bosnjaci se raduju prijemu u NATO?!

A sta drugo ocekivati od naroda koji za obecanje da "ce biti para" rasformira svoju Armiju?

______________________________________


2. RIZICNA ODLUKA MUFTIJE ZUKORLICA

Boston, April 18, 2010

Nacionalni kongres Republike BiH odavno upozorava narod Bosne i Hercegovine, a narocito Bosnjake, da smo mi zrtve specijalnog rata srbijanskih obavjestajnih sluzbi koje su se infiltrirale u sve institucije Bosne i Hercegovine i u sve institucije Bosnjaka kao naroda, ukljucujuci i Islamsku zajednicu. Vodi se neravnopravna borba skolovanih velikosrpskih agenata protiv politickih amatera, patriota iz redova Bosnjaka. Osim mnogobrojnih pojedinacnih aktivista, jedina bosnjacka institucija na podrucju bivse Jugoslavije koja se otela kontroli srbijanskih sluzbi je Islamska zajednica Srbije sa sjedistem u Novom Pazaru. Najveci dio zasluga za to pripada sandzackom muftiji Muameru Zukorlicu. Mada nije skolovani politicar, niti je skolovani agent specijalnog rata, efendija Zukorlic je zahvaljujuci prirodnoj inteligenciji i ljubavi prema svome narodu i vjernicima uspijevao do sada da odoli svim nasrtajima na njega i na Islamsku zajednicu Sandzaka.

Medjutim, ovih dana smo saznali vijest koje nas je veoma razocarala. Ipak su srbijanske sluzbe uspjele da podvale gospodinu Zukorlicu i tako ce ga uskoro vjerovatno eliminisati kao faktora u borbi za slobodu i ravnopravnost bosnjackog naroda Sandzaka, ukoliko on ne promjeni svoju odluku. Naime saznali smo da je gospodin Zukorlic odlucio da bude nosilac liste nove Bosnjacke stranke na slijedecim izborima u Srbiji.

Svaka odluka u zivotu, pa tako i u politici, ima i dobrih i losih strana. Vjerovatno je gopodin Zukorlic vidio neke dobre strane njegovog aktivnog ulaska u politiku, a koje mi ne mozemo da pronadjemo ma koliko da se trudimo. Da je bio skolovani agent kao sto su njegovi protivnici vjerovatno bi razmislio i napravio spisak svih mogucih negativnih posljedica odluke da se aktivno ukljuci u politiku. Kao ljudi koji ga izuzetno cijenimo, podrzavam, i cak prevodimo na Engleski i objavljujemo u inostranstvu njegove izjave osjecamo se pozvanim da mu skrenemo paznju na neke najvaznije negativne posljedice njegove odluke da se umijesa u politiku.

Efendija Zukorlic ima sada ogromi ugled, ogromnu moralnu snagu. On danas ima onu poziciju u bosnjackom narodu Srbije kakvu je imala i ima Srpska akademija nauka i umetnosti medju Srbima. Zar nije SANU vukla sve konce u Sbijanskoj politici od Memoranduma do danas? I nije joj bilo ni na kraj pameti da direktno ukljuci u politiku da bi provela Memorandum, RAM i druge projekte. Politicari su samo izvodjaci radova za srbijanske akademike i oni su potrosna roba, dok akademici ostaju neupitni moralni autoriteti u Srbiji. Svi politicari izvodjaci projekata SANU su zavrsili uprljani u konkretnim politickim akcijama, potroseni u politickim bitkama, dok je SANU i dalje netaknuta moralna snaga za srpski narod.

Sta treba efendiji Zukorlicu da takvu jednu poziciju, moralne snage Bosnjackog naroda Srbije trampi za nesigurnu poziciju dvevnog politicara?! Sta mu treba da se od lidera cijelog naroda izoluje u uskostranacke okvire?

Dok se ne bori za vlast, narod mu vjeruje jer njegovi motivi su uzviseni. Cim se pocne boriti za vlast, negova rijec gubi kredibilitet, jer je on licno zaintersovana strana, nije vise neutralni iznad-stranacki moralni autoritet. Sta mu treba da se spusti na nivo jednog Sulje Ugljanina i Rasima Ljajica i da se zajedno sa njima valja u politickom kalu?! I sta ako mu Srbija falcifikuje izbore i on osvoji samo 30% glasova? Da li ce biti u stanju suprotstaviti se izbornoj prevari? Kojim sredstvima? Da li ce samo "leci na rudu" poslije izborne prevare? Hoce li sa uknjizenih recimo 30% glasova moci kazati da predstavlja bosnjacki narod Srbije. Tada ce predstavljati jedino pojedince koji su glasali za njega, dok ce Ugljanin i Ljajic moci opravdano kazati da oni politicki predstvljaju ostale, dok ce Zilkic biti vjerski i moralni lider neuprljan konkretnom politikom. Kao vjerski lider svih Bosnjaka, a ne ucesnik u izborima, on ce igrati ulogu neutralnog i kredibilnog zastitnika Bosnjaka i od izborne prevare. A ako je i sam ucesnik na izborima, postaje zainteresovana strana i niko mu ne vjeruje kada kaze da je bila prevara na izborima poritv njega.

Mogli bi smo do sutra nabrajati sve mogucnosti njegovog brzog kraja kao moralnog autoriteta i lidera Bosnjaka Sandzaka, ali znajuci Zukorlicevu inteligenciju, ubijedjeni smo da ce poslije ovog naseg poticaja i sam doci do istih zakljucaka, te da ce odluciti da ne bude aktivni kandidat, nego da samo pozove narod da glasa za novu stranku “Bošnjacku kulturnu zajednicu”.

Dr. Muhamed Borogovac

Za Nacionalni kongres Republike BiH

______________________________________


3. Tihic pripremio konacnu podjelu imovine BiH

Nacrt odluke navodno donio Rafi Gregorijan

Autor: A. HADŽIARAPOVIC 13.04.2010. ¨Dnevni avaz¨

Tihic i Gregorijan: Potezi u Dodikovu korist

Ocito u skladu s propalim dogovorom iz Pruda, dio medJunarodne zajednice i predsjednik SDA Sulejman Tihic pripremili su konacnu podjelu državne imovine na nacin kojim ce biti zadovoljan jedino Milorad Dodik.

Nalog za krcmljenje

Kako saznaje naš list u Sekretarijatu Vlade FBiH, federalni premijer Mustafa Mujezinovic, odani Tihicev saradnik, poslao je na nekoliko adresa "nacrt odluke o procjeni sadašnjih i buducih potreba za državnom imovinom institucija FBiH" koji mu je, kako tvrdi, urucio prvi zamjenik visokog predstavnika Rafi Gregorijan (Raffi Gregorian).

Odluka nije ništa drugo nego pokušaj krcmljenja državne imovine i njeno prepisivanje na entitete!

U spornom nacrtu odluke navodi se da apsolutno sve federalne institucije popišu imovinu koju koriste, uz prilaganje zemljišnoknjižnih izvadaka i katastarskih podataka, i da navedu i državnu imovinu koju još žele za buducu upotrebu, a koja trenutno nije u posjedu?!

- Nakon toga Vlada FBiH ce odluku o državnoj imovini za potrebe institucija FBiH razmotriti i objaviti u "Službenim novinama" - navodi se, izmedJu ostalog, u skandaloznom dopisu premijera Mujezinovica.

Uloga OHR-a

Pojednostavljeno, na ovaj nacin ocigledno bi oba entiteta popisala ono što koriste i što im se svidja, cak i na podrucjima van BiH, te u skladu s izrekom generala Hrvatske vojske Ljube Cesica Rojsa "Ko je jamio - jamio je" državi bi ostavila nekoliko objekata koje su zaboravila upisati.

Po ovom principu, ko može zabraniti FBiH da, jer vec koristi i skoro polovinu zgrade Predsjedništva BiH, jednostavno cijeli objekt ne upiše na svoje ime?

Ako je istinito Mujezinovicevo pozivanje na prvog zamjenika visokog predstavnika Rafija Gregorijana, otvara se pitanje i zašto je onda OHR radio popis državne imovine.

Osim toga, nejasno je, ako su tacni Mujezinovicevi navodi, zašto se na ovakav nacin OHR uplice u pitanje državne imovine, jer je zvanicno svaki put ovo pitanje prebacivano na dogovor domacih politickih opcija.

Ukidanje Komisije

Odlukom bi bila ukinuta i Komisija za državnu imovinu, ciji rad, doduše, nije dao nikakav rezultat, osim nekoliko spornih odluka o ustupanju državne imovine privatnim licima.

___________________________________


4. BOSNJACKA PROSJACKA PAMET

Nije jasno zasto se uopste spominje Gregorijan u gornjm clanku, o drzavnoj imovini, jer to nije njegova imovina. Ta imovina nije sticana njegovim radom. Sta briga Gregorijana sta ce biti sa imovinom Bosne i Hercegovine, nije njegov otac ostavio zdravlje u bosanskim rudnicima, ili bosanskim sumama.

Kriviti Gregorijana sto ne sprijecava kradju nase imovine je isto kao npr. kriviti Marka sto je zaspao neku noc kada je komsiji Janku ukraden auto.

To je ta prosjacka pamet koja podrazumjeva da nije prosjak odgovoran za svoju sudbinu, nego neki gospodin, neko bolji od njega. Kao sto je mentalni sklop prosjaka da njegov prihod zavisi od dobre volje drugih, tako je mentalni sklop Bosnjaka, da je neko drugi odgovoran za njihovu domovinu, imovinu, i sve drugo.

Bosnjaci sebe veoma mnogo cijene, neko svoje imaginarno gospodstvo, oni su "raja" ili "krema" sto se odrazava u lijepom oblacenju, lijepim kucama, cilimima, bascama i slicnim glupostima. Nazalost, smo u sustinim prosjaci, jer uvijek ocekujemo da nam drugi kroji sudbinu. Istinsko gospodstvo je u cojstvu i dostojanstvu. Istinska balkanska gospoda su Albanci.

Avo jednog albanskog mita, jednog ideala kojeg Albanci prepricavaju kao primjer cojstva:

Krenuli mocni osvajaci na Albaniju, da je pokore. Tu se nasao junak i odmah uzeo pusku i krenuo im u susret. Pitaju ga: "Pa kako ces sam protiv tolike vojske? " A on odgovara: "Sto nas je manje to je cast veca?"

Uporedite to sada sa nasom prosjackom pameti koja kaze: "Vezi konja gdje ti aga kaze." "Nije se sa rogatim bosti." "Nicija nije do zore gorila." "Holbrooke trazio - sta smo mogli nego potpisati?"

Ko kaze da nema pravde na svijetu? Alabanci su ceznuli za slobodom, dobili su slobodu, tj. drzavu, mada je nisu imali. Slovenci, Hrvati, Crnogorci, Makedonci su zeljeli slobodu i dobili je. Bosnjacima je stalo do para, pita, baklava, meraka, Brena, i dobili smo tih 5 milijardi pomoci, i hljeba i igara, a dali drzavu. Svako je dobio ono sto je trazio, u skladu sa svojim sistemom vrijednosti.

Dakle, jedini krivac sto ce drzavna imovina biti darovana cetnicima i njihovim saveznicima u "Federaciji" je Mujezinovic, a nikakvi stranci nemaju nista s tim, nego samo sluze za izgovor bandi. Ti izgovori bi bili smijesni jednom Slovencu, Crnogorcu, Albancu, Srbinu, Hrvatu itd. - u listu ulaze svi narodi koji su stvorili i sacuvali svoju drzavu. Nazalost, bosnjacki prosjacki mentalni sklop tako razmislja i kupuje novo za gotovo da je neki "svijet" kriv sto je Alija potpisao, da je neki Gregorijan kriv sto Mujezinovic i Tihic poklanjaju drzavnu imovinu "Federacji" i RS?!

Dr. Muhamed Borogovac

______________________________________


5. Ramiz Džaferovic najnovija zrtva Tihicevih cistki

Sarajevo, 15. april 2010.
Broj: 47-04 /10

Saopštenje za javnost


Ako hoce BiH onda mora biti ekonomski jak Bosansko-podrinjski kanton, a SDA i njena politika upravo dokazuju (da to ne zele) kroz tužbu protiv direktora Porezne uprave FBiH Ramiza Džaferovica koji je novac poreznih obveznika usmjerio u spašavanje od ekonomske propasti Goražda i tog herojskog naroda koji je ostao na Drini. I zato treba da odgovara, jer taj novac nije dao Vladi i parlamentarcima da ga potroše u svoje reprezentacije i odvojene živote?!

Bosanskohercegovacka podrinjska narodna stranka smatra za svaku finansijsku pomoc od države i Vlade FBiH Bosansko-podrinjskom kantonu opravdanom i korisnom za ekonomski održiv razvoj tog kantona, dok inspektori i tužioci ne vode brigu o skupim autima i velikom potrošnjom goriva pa i dva racuna u jednom danu na isto auto, dnevnice koje naplacuju kada su u svojim vikend kucama ili neradnim danom dolaze službenim autima u svoje urede da bi uzeli dnevnu štampu.

Predsjednik BPNS

Seid Karic

____________________________________


6. Bosna i Hercegovina - moja domovina

Od Save do mora
Od Une do Drine
Sve je dio moga bica
Moje domovine

Lijepa si i gorka
Vesela i tužna
Svakome sve daješ
Ne ostaješ dužna

Ponosna i gorda
Tiha al' i jaka
Odnjihala u njedrima
Hiljade junaka

Vjetrovi te biju
Sa svih strana svijeta
Al ti ipak brojiš
Vec tisucu ljeta

U gorama tvojim
Orlovska su gnijezda
Spremnih da polete
Od trnja do zvijezda

Autor: Muharem Mujcinovic

_____________________________________


7. DOK JE PADAO BROD, TUDJMAN I SUŠAK GLEDALI SU OPERU U HNK

ISPOVIJEST RATNOG VODJE POSAVLJAKA 3. DIO

VINKO BEGIC - Prvi put nakon petnaest godina progovara o sukobu Posavljaka s hrvatskim vodstvom iz Hercegovine

NACIONAL: Kako je Katolicka crkva u BiH gledala na problem Hrvata u BiH?

- Smatram da je Katolicka crkva sve vrijeme rata u BiH imala pravilan stav pokušavajuci sacuvati cjelovitost BiH. Molio sam da predstavnici kako Crkve tako i politike obidju prostore Bosanske Posavine i neposredno vide što se dogadja s hrvatskim narodom, jednako tako i u srednjoj Bosni. Sjecam se, u ljeto 1992., tadašnji nadbiskup vrhbosanski Vinko Puljic bio je u posjetu Slavonskom Brodu. Zamolio me da predjemo Savu kako bi osjetio i doživio sudbinu naroda Bosanske Posavine. Tom prigodom rekao mi je da je stanje izmedju Hrvata i Bošnjaka zadovoljavajuce, ali da se boji što ce se dogoditi ako Mate Boban privoli Gojka Suška i Franju Tudjmana da zamrze Bošnjake. U tom slucaju neka nam je dragi Bog na pomoci. Nažalost ove prorocanske rijeci su se obistinile i danas se narod Bosanske Posavine nalazi "rasut" od Kanade do Novog Zelanda. Nezaboravno je pismo koje je uputio Mate Boban pokojnom kardinalu Franji Kuharicu u kojem je izvrijedjao ne samo stavove Katolicke crkve nego i cjelokupni hrvatski katolicki puk što je imalo za posljedicu reakciju Vatikana koja se ogledala u odluci pokojnog Ivana Pavla II. da u državi BiH imenuje za kardinala nadbiskupa Vinka Puljica. To imenovanje, kao i odluka pokojnog Pape da posjeti BiH, su jasan stav o tome što Vatikan misli o problemima Hrvata u BiH i kako se oni trebaju rješavati.

NACIONAL: Što se dogovaralo na sastanku kod predsjednika Tudjmana 17. rujna 1992. s predstavnicima hrvatskog naroda iz Bosne i Hercegovine?

- Navedeni sastanak održan je u vrijeme pred odlazak u Ženevu, gdje su Mate Boban i Radovan Karadžic sa suradnicima dogovarali politicku i teritorijalnu podjelu BiH. Na tom sastanku ponovno su do izražaja došle dvije koncepcije politickog i vojnog rješenja BiH. Ponovno je došlo do razlika u pristupu i shvacanju predstavnika Hrvatske zajednice Herceg Bosne i mene kao predstavnika Hrvatske zajednice Bosanske Posavine. Politicki predstavnici iz Hrvatske zajednice Herceg Bosne Boban, Prlic, Maric, Buntic, Akmadžic, Barac, Cosic, Kraljevic, Markešic insistirali su na politici podjele BiH. Nasuprot njihovu stajalištu ja sam smatrao da se BiH mora sacuvati kao jedinstvena država tri konstitutivna naroda što je jedini moguci oblik opstanka BiH, a ujedno i stabilne države Hrvatske. Uporno braneci ovakvo stajalište, tada, a i danas smatram to interesom hrvatske države, jer bez stabilne, sigurne i mirne BiH, ne može biti sigurne i stabilne Republike Hrvatske. Nažalost trebalo je proci 15 godina da se ovakva politicka razmišljanja pretvore u stvarnost i da danas politicke snage u Republici Hrvatskoj shvacaju bit problema za opstanak Hrvata u BiH.

NACIONAL: Bili ste u kontaktima s predsjednikom Tudjmanom neposredno prije pada Bosanskog Broda, je li on imao tacne informacije o stanju na terenu?

- Bio sam u stalnom kontaktu s predsjednikom Tudjmanom od pocetka rata i redovito ga izvještavao o stvarnom stanju na terenu. Ne znam tko je i zašto imao interes stanje prikazivati drukcijim. Uostalom o tomu je govorio i general Stipetic, zapovjednik istocnog bojišta, koji je sigurno bolje informiran o vojnim pitanjima. Iz njegova intervjua razvidno je da je postojala dvostruka linija kako zapovijedanja tako i informiranja. Da je tomu tako govori podatak da sam ja pet dana prije pada Bosanskog Broda posjetio generala Stipetica tražeci objašnjenje za stanje na terenu. Tom prilikom general Stipetic mi je gotovo kroz suze rekao: "Ovdje je meni posao odradjen iza leda". Kako sam neposredno nakon toga bio pozvan u Zagreb predsjedniku Tudjmanu, zamolio sam dopuštenje generala Stipetica da to kažem predsjedniku, što mi je on i odobrio. Na susretu s predsjednikom, sa mnom je bio predsjednik kriznog štaba Bosanskog Broda Ilija Kljajic. Izmedju ostalog spomenuli smo i ovu cinjenicu na što je predsjednik odgovorio: "Ja imam druge informacije, stanje na terenu je dobro." Na to sam mu rekao da to nije istina jer mu informacije dolaze "frizirane" ili neistinite.

Iz razgovora s generalom Stipeticem saznao sam da je nakon pada Bosanskog Broda bio pozvan na sjednicu Vijeca obrane i nacionalne sigurnosti. Na toj sjednici, kada je zapoceo izlaganje o razlozima pada Posavine naprasno ga je prekinuo Manolic koji se je obratio predsjedniku Tudjmanu rijecima kako svi prisutni znaju što je dogovoreno oko Bosanske Posavine, osim generala Stipetica. Nakon toga general Stipetic je napustio sjednicu, po njegovim rijecima žalostan, uvrijedjen, ponižen i izvan sebe. Rekao mi je da nije mogao vjerovati što je doživio. U trenutku kad pada Bosanski Brod u Zagrebu se u HNK odigrava opera kojoj prisustvuju predsjednik Tudjman, ministar obrane Gojko Sušak i ostali politicki vrh. Medju inima bio je i tadašnji generalni direktor HRT-a Vrdoljak koji je od svojih ljudi s terena doznao za pad Bosanskog Broda i o tome u HNK izvijestio ministra Suška, na što je ministar Sušak odgovorio da nema govora te da su to dezinformacije s cim je upoznao i predsjednika Tudjmana. Pa vi sad zakljucite tko je tu lagao.

NACIONAL: Je li general Slobodan Praljak bio covjek od povjerenja tadašnjeg ministra obrane Gojka Suška, odnosno osoba koja se miješala u zapovijedanje vojskom, širenjem dezinformacija unutar vojske i nagovaranjem da se povuce s položaja?

- S obzirom na cinjenicu da sam bio prisutan u Bosanskoj Posavini do njezina pada, mogu ispricati jedan detalj. U jesen 1992., obilazeci linije obrane na Obodnom kanalu kod Bosanskog Broda saznao sam da je na terenu bio general Praljak. Nije mi bila jasna njegova uloga u tom trenutku. Stoga sam ga odlucio posjetiti. U mojoj pratnji bio je brigadir Hrvatske vojske Mesud Šabanovic, clan operativne grupe za istocnu Posavinu postavljen na tu dužnost uredbom predsjednika Tudjmana. Od Praljka sam zatražio objašnjenje napuštanja borbenih položaja naših postrojbi. Na moje pitanje Praljak je arogantno odgovorio: "Gospodine predsjednice HVO-a što ce nama 2.000.000 muslimana da ne bi možda kupovali kuce po Dubrovniku." Šokiran sam odgovorio: "Gospodine Praljak vi ste ovdje došli ratovati, a moje je provoditi politicke odluke", te sam dodao "Što ce Nijemcima 4.000.000 Turaka." Na ovakvu moju primjedbu Praljkovo osiguranje reagiralo je repetiranjem automatskog oružja jasno iskazujuci svoj cilj. Što mi je drugo preostalo nego se povuci i cekati daljnji rasplet dogadjaja.

_____________________________________


8. PREGLED MEDIJA

8.1 RAJKO VASIC BRANI HRVATE U BiH?!

Piše: DEAN RANT

Rajko Vasic, glasnogovornik partije Milorada Dodika, malo, malo pa se oglasi i na pojedinim, tzv. hrvatskim portalima u BiH (citaj u "H", bez "Bi").

...

» U svom zadnjem uratku Vasic se obrušio na Selmu Cikotica, aktualnog ministra obrane kojeg u svom naslovu vec naziva "Crkotic", te za njega kaže: "Ministar odbrane BiH. Na stranu što ne postoji ni obrana BiH ni sama BiH". Dakle Vasic ne samo da vrijeda Ministra obrane nego i negira postojanje BiH kao države.

Nadalje Cikotica casti rijecima: "Jer kao ministar odbrane nije ni za k....". A za BiH još kaže"… Državom Da Prostiš Usranom".

...

Možda najcinicnije u cijelom njegovom tekstu je to što Vasic osudjuje Cikotica i Delica da su pocinili zlocine nad Hrvatima i da je njihova odgovornost u stradanju bugojanskih Hrvata neupitna. Necemo negirati ove njegove tvrdnje jer ne poznajemo tamošnje ratne dogadaje. Doduše, mnogi nece negirati umiješanost spomenutih osoba u izvršenje zlocina u Bugojnu, jer netko je ocito izvršio zlocine nad bugojanskim Hrvatima. Necemo ulaziti u to jesu li za te zlocine odgovorni Cikotic i Delic. Za utvrdivanje cinjenicnih stvari postoje sudovi. Medjutim, otkuda njemu pravo da on zastupa hrvatske ratne žrtve. Da je taj tekst napisao netko od tamošnjih Hrvata ili netko u ime Hrvata koji dobro poznaju ratne dogadaje u tom dijelu Bosne onda bi osuda i Delica i Cikotica bila logicna i opravdana. Osim ako je Vasic osobni odvjetnik dobro nam poznate politike malo južnije od Bugojna.

Da zar on (Vasic), predstavnik onih koji su pobili na tisuce Hrvata u BiH. koji su prognali preko 200.000 Hrvata iz njihove zlocinacke Republike Srpske, izlijeva toliku dozu cinizma i ironije stavljajuci se u ulogu onih koji trebaju napadati Bošnjake zbog zlocina nad Hrvatima.

I sam "ratnik" kako kaže u svojoj biografiji na svojem blogu "vasicrajko.blogspot.com", a ciji dio prenosimo u posebnom stupcu desno, dovoljno govori da je Vasic zadnji koji treba glumiti hrvatskog fiškala. Gdje je on ratovao? Protiv koga i kako? Nesumnjivo je sudjelovao u stvaranju zlocinacke tvorevine zvane Republika Srpska. Jednonacionalna tvorevina ekskluzivno namijenjena Srbima koji su iz te paradržavice pobili sve nesrbe koji nisu uspjeli izbjeci njihovom fašistickom teroru.

No, može Rajko Vasic da blebece na svom blogu što god hoce. Blogovi su dostupni svima, pocetnicima, cetnicima i ljudima. Ali da njegove bljuvotine objavljuju takozvani hrvatski portali, e to nitko nije ocekivao. Pogotovo ne kod onih Hrvata koji su smatrani ustašama na kvadrat. Hrvatima iznad Hrvata.

Ako mislite na Hercegovce oni doista i jesu veliki Hrvati i njihovo hrvatstvo je neupitno. No, još za one države, kao velikohrvatskom elementu i možebitnoj opasnosti bratstvu i jedinstvu za više od 23 milijuna drugova (minus jedan milijun koji se stavlja heroju, heroju, heroju na savjest), medju taj narod UDBA je ubacila svoje jake snage kako bi njihovo hrvatstvo zatrli iznutra. Ocito su i uspjeli u nakani. Ne, nisu uništili Hercegovce kao perjanice hrvatskog nacionalnog bica, ali su medu njima razvili svoju mrežu koja danas ocito radi u interesu velikosrpske politike.

Otuda Vasic i ala Vasici svoje cetnikovanje besplatno promoviraju na tzv. hrvatskim portalima. Zašto takozvanim i zašto hrvatskim portalima? Prije svega takvi portali zagovaraju treci entitet kao ekskluzivni geto za BiH Hrvate ili kako zbog njihove procitane politike mnogi vole reci "H" Hrvate (izbacujuci "Bi" iz "BiH"). Dakle žele imati hrvatski teritorij po ugledu na vojvodinu Šumsku. Prema tome zar to ne bi trebalo nazvati idejom koja se promovira u ime Hrvata. Jer ne trubi se o trecem entitetu da bi se u njemu skrasili beha Romi. A pridjev "takozvani" i te kako im stoji jer svatko tko šuruje sa cetnicko-velikosrpskim ideolozima nikako ne može biti branitelj hrvatskih interesa nego može biti samo "borac" za racun politike koja se nije libila ubijati Hrvate kako u ratu tako i poslije rata.

Zato je Vasicu bolje da prvo pomete ispred svojeg praga jer se isti ne vidi od "smeca", a Hrvate neka ostavi na miru jer nas takvi ne trebaju braniti niti nam držati lekcije o ratnim zlocincima. Jer mi jako dobro znamo tko nije ni za onu stvar, kao što znamo da Republika Srpska nije usrana nego je krvava, od krvi nevinih žrtava koji krv proliše od srpske ruke u ime velikosrpstva. A oni koji se Srpskom dice, srama nemaju, obraza nisu niti imali. Boga se ne boje, zlocina se ne stide. Neka ih, Bog nije macka ma kako ga zvali.

http://www.domaljevac.com/bosna-i-hercegovina/bosna-i-hercegovina/srbi-u-obrani-hrvatskih-interesa/index.html

-----

KOMENTAR: Znaci neki djecak iz Brckog, hodzin sin, biva uhapsen zato sto patriotski pise po internetu, a funkcioner BiH Rajko Vasic, koji grubo nasrce na BiH, nama nikakvih problema od daytonskih vlasti. Sve su to nama nasi udbasi Alija, Hare, Suljo obezbjedili u nasem rezervatu, navodnoj avliji-muslimaniji.

___________________________________


8.2 INTERESANTNA POLEMIKA NA REPUBLICI

http://republikabih.net/kafe/index.php?topic=1580.15
____________________________________


8. 3 Depo.ba mnogo bolja stranica od Avaza i sarajeva-x

http://depo.ba/

***********************************************************

No comments: