Monday, May 17, 2010

#663 GRADAJANI BOSNE I HERCEGOVINE ZOVU NA DEMONSTRACIJE‏

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

30. April 2010.


ONLINE GLASNIK Nacionalnog kongresa Republike BiH - br. 663


SADRZAJ - CONTENT:


1. POZIVNICA NARODU BOSNE I HERCEGOVINE DA DODJE NA PRVOMAJSKE DEMONSTARACIJE


2. PRVOMAJSKI PROGLAS NEVLADINIH ORGANIZACIJA


3. DEKLARACIJA GRAÐJANA BOSNE I HERCEGOVINE


------------------------------------------------------------------------

Ovaj Glasnik se distribuira na 35,384 ispravnih adresa za citaoce Glasnika na Bosanskom jeziku.

Za primanje Glasnika prijavite se na adresu: [mailto:Bosanski_kongres@hdmagazine.com]

If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.
-------------------------------------------------------------------------


1. POZIVNICA NARODU BOSNE I HERCEGOVINE DA DODJE NA PRVOMAJSKE DEMONSTARACIJE


Sindikat Bosne i Hercegovine poziva narod Bosne i Hercegovine na proteste koji ce se odrzati u 5 gradova: Sarajevo, Mostar, Bihac, Tuzla i Zenica.


Demonstracije pocinju u 11:00 ispred Sindikalnih ureda u tim gradovima.


Na protestima ce govoriti predstavnici Sindikata i brojnih nevladinih organizacija koje su takodjer pozvale narod na demonstracije.


ODAZOVIMO SE MASOVNO, POKAZIMO STA NAROD ZAISTA ZELI!


http://republikabih.net/content/PROGLAS.htm


___________________________________



2. PRVOMAJSKI PROGLAS NEVLADINIH ORGANIZACIJA


Udruženje Akcija Gradjana, NVO “DPM” Djeca Sarajeva, UG Front i NG Prosperitet Bosne i Hercegovine


DRAGI NASI GRADJANI I GRADJANKE, DRAGI NASI BOSANCI I HERCEGOVCI !!!


Došlo je vrijeme kad ne možemo više trpjeti postojece stanje u NASOJ drzavi. Ne samo politicki, nego i u svim slojevima našeg društva.


Pogledajte zdravstvo, školstvo, javnu sigurnost.


Pogledajte demobilisane borce, invalide i penzionere koji su dovedeni na rub gladi, radnike koji rade pod robovlasnickim uvjetima ne znajuci ni jesu li osigurani, kriminalno oduzimanje državne svojine, kradju državnog budžeta, politicare koji svojom ratnom i nacionalnom retorikom koce svaki dogovor, svaku reformu.


Pogledajte razne sporazume koji kažu da je BiH država tri konstutivna naroda. Šta je sa ostalim, gradjanima?!! Ko smo?!! Šta smo?!!


Gradjanin je taj kojem se mora dati svako pravo i pravda. Država je odgovorna gradjaninu, ne vjeri ili narodnosti. Mi smo jedna nacija, Bosanskohercegovacka i to nam niko ne može niti smije osporiti. Kao sto nam ne može oduzeti niti jedan jedini milimetar NASE drzave!!!


Grupa gradjana, udružena u neformalni pokret pod nazivom PROSPERITET GRADJANA BIH u suradnji sa NVO Akcija gradjana, Djeca Sarajeva i FRONT sastavila je proglas koji predstavlja smjernice buduceg uredjenja BiH.


_____________________________________



3. DEKLARACIJA GRAÐJANA BOSNE I HERCEGOVINE


Mi, gradjani Bosne i Hercegovine, ujedinjeni u želji za prosperitet naše Domovine Bosne i Hercegovine, proglašavamo zajednicke ciljeve i vrijednosti i tražimo da se poštuju i uvaže u upravljanju i izgradnji naše Domovine:


Bosna i Hercegovina je država svih njezinih gradjana, koji tvore Bosanskohercegovacku Naciju bez obzira na etnicku, vjersku, rasnu, spolnu i dobnu pripadnost.


Bosanac/anka (neovisno od religije i religioznih ubjedjenja) je jedan od autohtonih naroda Bosne i Hercegovine sa sopstvenom historijom, kulturnim naslijedjem, obicajima, tradicijom i bosanskim jezikom.


Bosna i Hercegovina ima republikansko gradjansko uredjenje zasnovano na demokratskim principima izbora i kontrole vlasti sa odvajanjem vjerskih ustanova od politike države.


Zahtijeva se i uspostavlja na teritoriji cijele zemlje:


- Hitno donošenje Zakona o Eurotransplantu u BiH u saradnji sa Evropskom Unijom.


- Jedinstvena politika osigurane zdravstvene zaštite za zaposlene i besplatna zdravstvena zaštita za maloljetnike, studente, penzionere, osobe sa posebnim potrebama i nezaposlena lica.


- Jedinstven školski sistem i program obrazovanja, donešen na državnom nivou.


- Ocuvanje državne svojine nad preduzecima, koja su od kljucne važnosti za društveno dobro i ekonomiju Bosne i Hercegovine, stroga kontrola privatizacije, uz ucešce i odobrenje sindikata radnika, te revizija dosadašnje privatizacije.


- Odvajanje zakonodavne, izvršne i sudske vlasti u njihovom djelovanju, zabrana uplitanja u rad jedne vlasti u drugu, uz kontrolu ustavnopravne komisije.


- Obzirom da je Aneks 4 kao Ustavni akt iz Dejtonskog mirovnog sporazuma zamišljen samo kao privremeno riješenje i kao takvo je doseglo granice upotrebljivosti, zahtijevamo da se buduci Ustav i ustrojstvo Domovine zaniva na Evropskoj Povelji o ljudskim pravima i slobodama, Ustavu R BiH i historijsko ekonomskim regijama kao srednjim nivoima vlasti, bez etnickih predznaka.


- Ustavne promjene BiH moraju se zasnivati na kontinuitetu Ustava R BIH, u skladu sa standardima i zahtjevima moderne demokratije i ljudskih prava Evrope i svijeta.

- U proces ustavnih promjena moraju se ukljuciti svi segmenti društva (mladi, žene, nacionalne manjine) kako ne bi došlo do diskriminacije istih, kao do sada.

- Nosioci javnih funkcija moraju zastupati državne, a ne stranacke interese, te svoj posao obavljati profesionalno.


- Strogo kažnjavanje svih vidova korupcije i kriminala, uz oduzimanje protupravno stecene imovine.


- Stvaranje uvjeta za formiranje socijalnog i zakonom regulisanog tržišta, koje pored ostvarivanja profita, priznaje i uvažava gradansku socijalnu pravdu i solidarnost.


- Zabrana izbora na javne funkcije i radna mjesta po etnickom kljucu.


- Hitno donošenje Zakona o zabrani organizovanog djelovanja protiv teritorijalnog suvereniteta i integriteta BiH, te krivicno gonjenje i sankcionisanje organizacija i pojedinaca koji promovišu medunacionalnu mržnju te nacionalisticki i šovinisticki javno istupaju.


Udruženje Akcija Gradjana, NVO “DPM” Djeca Sarajeva,

UG Front i NG Prosperitet Bosne i Hercegovine

Ovim porucujemo jasno i glasno svima koji su odgovorni za stanje u zemlji kakvo imamo, da je njihovo vrijeme proslo!!!


VRATITE NAM NASU BOSNU I HERCEGOVINU, MI ZNAMO STA CEMO S NJOM!!!



**************************************

No comments: