Monday, May 17, 2010

#664 LAZNI AKADEMIK NA CETNICKOM PUTU‏

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

6. Maj 2010.

ONLINE GLASNIK Nacionalnog kongresa Republike BiH - br. 664

SADRZAJ - CONTENT:

1. ZAVJERE IZVANA NISU USPJESNE BEZ IZDAJNIKA - BEZ ZAVJERA IZNUTRA
1.1 OPTUZIVANJE DRUGIH UMJESTO PREUZIMANJA ODGOVORNOSTI ZA SVOJU SUDBINU
1.2 "ZAVJERE ZAPADA" - ISPRIKA MILOSEVICU ZA AGRESIJU, A ALIJI ZA IZDAJU
1.3 POROBLJENA PAMET = NEDRZAVOTVORNOST

2. ROBUJTE ROBOVI ROPSKI - DOBROVOLJACKA NASPRAM KRAVICA, VISEGRAD, BRATUNAC, ...

3. SERB POLICE IN KRAVICA BANS RELATIVES FROM LAYING FLOWERS TO GENOCIDE SITE

4. POTVRDJENO, MUHAMED FILIPOVIC JE IZDAJNIK

5. LAZNI "AKADEMIK" NA CETNICKOM PUTU

6. RE: DRZAVNA IMOVINA

7. Portal JAVNO.BA OTKRIVA SARADNIKE UDBE U HRVATSKOJ

8. DVA PISMA BIVSIH SARAJLIJA
8.1 RE: Pjesma "Bosna i Hercegovina - moja domovina"
8.2 Lako je biti podoban, tesko je biti covjek

9. KASNO SMO SAZNALI, ALI SMO ODUSEVLJENI

10. STATISTIKA BiH DIJASPORE U REGIJI BOSTONA

------------------------------------------------------------------------
Ovaj Glasnik se distribuira na 35,230 ispravnih adresa za citaoce Glasnika na Bosanskom jeziku.

Za primanje Glasnika prijavite se na adresu: [mailto:Bosanski_kongres@hdmagazine.com]
If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.
-------------------------------------------------------------------------

1. ZAVJERE IZVANA NISU USPJESNE BEZ IZDAJNIKA - BEZ ZAVJERA IZNUTRA

Pise: Dr. Vahid Sendijerevic

1.1 OPTUZIVANJE DRUGIH UMJESTO PREUZIMANJA ODGOVORNOSTI ZA SVOJU SUDBINU

Kao sto alkoholicar mahmurluk lijeci alkoholom bez sposobnosti da preuzme odgovornost za svoj zivot i ostavi alkohol tako politicki neupuceni narodi (nepoliticki narodi) svaki svoj politicki problem objasnjavaju zavjerama drugih drzava i naroda protiv njihove drzave bez sposobnosti da sagledaju ulogu izdajnika iz redova svog naroda protiv svoje drzave i svog naroda.

Uslov da zavjera iz vana protiv neke drzave (nacije) bude uspjesna je da se regrutuje kritican broj gradjana te drzave koji ce ucestvovati u zavjeri protiv svoje drzave. Uspjeh okupatora (citaj zavjere) je iskljucivo ovisan o uspjehu da se identificiraju najodlucniji protivnici okupacije i odvoje (citaj likvidiraju) od onih cija se LOJALNOST MOZE KUPITI, kako to kaze Dr. Huw Davies, professor na Studijama odbrane na Vojnoj akademiji u Velikoj Britaniji u svom clanku objavljenom na web-stranici BBC-a 14. jula 2009-te pod naslovom “Da li ce se istorija ponoviti u Avganistanu” (“Will history repeat itself in Afghanistan”).

Problem NATO-a u Avganistanu je taj da NATO kao okupator ne moze obezbjediti (citaj kupiti) lojalnost kriticnog broja Avganistanaca pored stotina milijardi dolara potrosenih na puteve, skole, secer, brasno, itd. Sjetimo se kada Alija Izetbegovic, u svom intervju-u povodom prve godisnjice potpisivanja Daytonskog sporazuma kojeg su prenijela sva sredstva informacija u BiH 1996-te godine, kaze da je najbolji odgovor onima koji kritikuju Daytonski sporazum cijena kilograma secera. On je sa odusevljenjem izjavio u navedenom intervju-u da se za pare koliko je kostao kilogram secera prije potpisa Daytonskog sporazuma godinu dana kasnije moze kupiti vreca secera. Nastavi je dijeliti Alija neka je k’o avlija, prihvatise Bosnjaci sretni sto su secer i brasno pojeftinili.

Petnaest godina nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma, ponovo su poskupili struja, brasno i secer. Sada kada Bosnjaci traze pravdu zbog posklupljenja, traze je od genocidnih Daytonskih tvorevina i cudom se cude sto nema pravde, potpuno zaboravljajuci da su Ustav Republike BiH koji im je garantovao slobodu na svakoj stopi njene teritorije trampili za obecanje da ce imati jeftin secer. Tako danas nemaju niti slobodu niti jeftin secer.

1.2 "ZAVJERE ZAPADA" - ISPRIKA MILOSEVICU ZA AGRESIJU, A ALIJI ZA IZDAJU

Sada se postavlja pitanje, kakva je uloga Katolicke crkve, Vatikana, “zapadnih sila” i drugih "sila zavjere”, kako to vole da vide oni koji sve gledaju ocima zavjere “Zapada” protiv Bosnjaka, u spremnosti Bosnjaka da se odreknu ustava Republike BiH za jeftin secer. Samo politicki neobrazovan covjek ili izdajnik mogu tvrditi kako nas je svijet natjerao da prodamo domovinu za secer. Koje to sile svijeta prisiljavaju Bosnjake da danas, 15 godina nakon genocida, lete iz Amerike za Sarajevo preko Beograda da bi usparali stotinjak dolara?! Koje su to sile svijeta natjerale Bosnjake da obezvrijede Internacionalni zakon o ekonomskom embargu protiv Srbije, kojim je svijet kaznjavao Srbiju za agresiju i genocid u BiH, time sto su Bosnjaci otvorili avionske linije Beograd – Sarajevo odmah nakon potpisivanja Dyatonskig sporazuma u vrijeme kada su za JAT-ove avione bili zatvoreni aerodromi bilo koje druge zemlje u svijetu?! Koje su to sile svijeta natjerale Bosnjake da odmah nakon potpisivanja Daytonskog sprazuma, odmah nakon genocida u Srebrenici, napune rafove prodavnica sirom genocidne “Federacije BiH” "jeftinom" robom siroke potrosnje is genocidne Srbije.

Bosnjaci opcinjeni zavjerama ne vide nikakvu kontradikciju u tome sto Alija Izetbegovic stavlja Srebrenicu pod zastitu vojnika iz “hriscanske Evrope” pod zastavom UN-a i istovremeno tvrdi kako svijet i “hriscanska Evropa” mrze muslimane. Bezbrojne su izjave Milosevica kako je svijet kriv za raspad Jugoslavije, sto on koristi kao opravdanje za agresiju drzave Srbije na Republiku Hrvatsku i Republiku BiH i kao opravdanje za pokolje i genocide koji su uslijedili od prvog dana agresije Srbije na Republiku BiH. Alija Izetbegovic bezbroj puta ponovlja kako svijet dijeli Republiku BiH podrzavajuci teoriju zavjere koju Milosevic koristi da bi zaista unistio muslimane u BiH. Alija je tvrdio kako svijet i “hriscanska Evropa” mrze muslimane i onda na pocetku rata kaze kako ce JNA, koja je bila pod apsolutnom kontrolom Srbije, cuvati muslimane – kaze “Spavajte mirno, rata nece biti.", pozivajuci JNA da cuva nase carsije.

Na svu zalost, nisu samo Bosnjaci slijepi pa nisu vidjeli da Alija realizuje projekat Velike Srbije na teritoriji Republike BiH po cijenu unistenja Bosnjaka i Hrvata. Neki Hrvati jos uvijek misle kako je Alija pravio muslimaniju, a eto nekim slucajem desila se Republika Srpska.

Kada “akademik” Filipovic prosipa svu zuc i otvorenu mrznju prema Hrvatima ili kada Ceric proglasava ljiljane muslimanskim simbolom, neki Hrvati nikako da dokuce da je to sve sa ciljem da se ocuva i legalizuje genocidna Republika Srspka, i da se diskredituju oni Hrvati koji vide jedinstvenu BiH kao rjesenje za Hrvate u BIH i koji su zastavu sa ljiljanima Republike BiH prihvatali kao svoju zastavu.

Postavlja se pitanje, zasto Bosanjaci nikako da dokuce da nije problem u zavjerama iz vana, nego u izdaji iznutra? Odgovor se moze naci u poznatoj izjavi Miroslava Krleze, Velikog hrvatskog mislioca i pisca koja ide otprilike ovako: "Kmetski se misli i kmetski se zivi." Porobljena pamet bilo kojeg naroda ne moze prihvatiti nikakvu odgovornost za svoju sudbinu. Narodi sa porobljenom pamecu su cvrsto uvjereni da buducnost bilo koje male drzave iskljucivo ovisi o VOLJI “velikih sila” koje u glavama pripadnika nedrzavotvornih naroda igraju ulogu gospodara i da su bilo koji zakoni, ukljucujuci nacionalne (drzavne) zakone i internacionalne (medjunarodne) zakone, podredjeni VOLJI velikih sila. Kao rezultat uvjerenja da ono sto ce se desiti u buducnosti je neovisno od zakona, politika se dozivljava kao razbojnistvo i lopovluk, kao necasna djelatnost sama po sebi (“politika je kurva”), politika se dozivljava kao volja svijeta gdje pojam “svijet” oznacava volju “velikih sila”, a ne Povelju UN, tj. vladavinu internacionalnih zakona, a sto je u stvari slucaj.

1.3 POROBLJENA PAMET = NEDRZAVOTVORNOST

Ono sto odvaja covjeka od svakog drugog bica je sposobnost covjeka da projektuje buducnost i da upravlja svojom buducnoscu. Ta sposobnost je ono sto covjeka cini politickim bicem. Narod koji prihvata odgovornost za svoju buducnost je politicki narod. Narod sa porobljenom svijescu nije politicki narod. Sudbina nepolitickog naroda zaista ovisi o volji drugih jer svoju buducnost stavljaju u ruke drugih. Nepoliticki narodi ne mogu vidjeti zavjeru u svojoj kuci jer po definiciji porobljene pameti sve sto se desava u njihovoj kuci je rezultat volje svijeta (gospodara), pa saradnja sa okupatorom je rezultat volje svijeta, a ne izdaja. Koliko smo puta culi od Bosnjaka konstataciju, a sta bi ti uradio da si bio na Alijinom mjestu, implicirajuci da se “sujavom nije sa rogatim bosti” i “vezi konja gdje ti aga kaze” . U tim glavama pojam ustav, granice, i predsjednicka zakletva nemaju nikakvu pravnu niti moralnu vrijednost.

Narodi sa porobljenom pamecu ne mogu vidjeti korelaciju (povezanost) politike i zakona. Oni ne shvataju da zakoni sami po sebi ne obezbjedjuju pravdu ili suverenitet nekog naroda. Zakoni obezbjedjuju legalnost borbe zrtve agresije i genocida za ostvarenje pravde i suvereniteta otetog agresijom i genocidom. To sto je Presuda Internaciopnalnog suda pravde o genocidu nadredjena svim politickim rješenjima koja se danas nude žrtvama genocida u BiH ukljucujuci i Aneks 4 Dejtonskog sporazuma, nista ne vrijedi u glavama Bosnjaka, jer Bosnjaci ocekuju da im se pravda da, Bosnjaci misle da pravda ili nepravda dolaze od „svijeta“ i da pravda ne moze biti rezultat volje i spremnosti na zrtvu bilo kojeg malog naroda. Zato se na slobodu i suverenitet Slovenije i nedavno izborenu nezavisnost Kosova gleda sa prezirom kao na poklon svijeta "privilegovanim" Slovencima i Albancima. Neki u tome vide i zavjeru svijeta protiv Bosne; kao Srbija daje Kosovo za Republiku Srpsku. Pa posto „svijet“ hoce Republiku Srpsku i sama presuda Internacionalnog suda pravde o odgovornosti Srbije za nesprecavanje genocida je po toj pameti samo prevara, igra zavjere da se Bosnjacima zamazu oci. Eto, tako, svijet hoce genocidnu Republiku Srpsku jer mrzi muslimane, a muslimani kupuju karte preko Beograda jer su jeftinije. Za nas Bosnjake tu nema kontradikcije. "Drugi dan, druga nafaka". "Suti i zidovi imaju usi". "Nicija nije do zore dogorjela". "Ja i babo sami, a njih dvojica".

I na kraju da zakljucimo, izdaje (zavjere iznutra) cvjetaju pod izgovorom zavjera iz vana.

__________________________________________


2. ROBUJTE ROBOVI ROPSKI - DOBROVOLJACKA NASPRAM KRAVICA, VISEGRAD, BRATUNAC, ...

Sjetimo se kolika se prasina digla ovih dana zato sto je gradonacelnik Sarajeva Alija Behmen kazao da se ne treba dozvoliti Republici Srpskoj manifestacija u Dobrovoljackoj 3. Maja. Odmah se robovska pamet nasekirala i pokazala nasu Bosnjacku inferiornost prema cetnicima. I kao sto se moglo i ocekivati, manifestacija je odrzana i obezbjedjena od strane "nase" policije.

S druge strane, polcija RS rutinski zabranjuje obiljezavanja masovnih grobnica bosnjackih civila.

Sjetimo se samo nekih poznatijih slucajeva. Na primjer, prije par godina "srpski policajci" rastjerali zene ubijenih Bosnjaka u Kravici. Zatim isto se dogodilo i sa zenema koje su dosle da postave plocu na mostu u Visegradu. Sjetimo se takodjer da to tjeranje zena sa mosta Mehmed Pase Sokolovica Silajdzicu nista nije smetalo da ode na taj most da slavi sa cetncima sto je most uvrsten u "svjetsku bastinu" tih dana.

Dakle, dok se od naoruzanioh srpskih vojnika koji su izvrsili agresiju na Republiku BiH prave zrtve, i to u organizaciji drzave, Republike Srpske, dotle se na hiljade ubijenih Bosnjaka, istinskih civila i zrtava, gleda samo kao na statistiku. Dok se o srpskim "zrtvama" brine drzava RS, dotle se o nasim zrtvama brinu samo clanovi familija. Projekat je da se bosnjacke zrtve zaborave, jednom kada izumru ratne generacije, te ce za buduce generacije ostati po starom, cetncko-hajducka "istina" da su krvozedne Sarajlije pobile sinove, decu, nekih uplakanih srpskih majki. I preko hiljadu ubijenih u Kravici su bili neciiji sinovi, ali rob podrazumjeva da njemu gospodar moze zabraniti sta god zazeli, kod roba nema pobune protiv uspostavljenog stanja.

Zbog nasih citalaca na Engleskom, slijedi jedan clanak o tome kako je genocidna policija RS, ista ona koju su Silajdzic i Tihic spasili od rasformiranja poslije presude za genocid, rutinski zabranila skupljanje Bosnjaka na masovnom stratistu u Kravici.

A uvijek imajmo na umu poruku Dr. Sendijarevica iz prvog clanka u danasnjem Glasniku: NISTA SE TO NE BI MOGLO DOGADJATI DA NEMA UNUTRASNJE ZAVJERE, TJ. IZDAJE, DOBRO PRIPREMLJENIH CETNICKIH AGENTATA POSTAVLJENIH NA CELO BOSNJAKA UOCI AGRESIJE.

-----

3. SERB POLICE IN KRAVICA BANS RELATIVES FROM LAYING FLOWERS TO GENOCIDE SITE

Federal News Agency (FENA) reported that Bosnian Serb police on Tuesday prevented survivors and relatives of Srebrenica genocide victims from visiting a massacre site in Kravica village where Serbs slaughtered around 1,500 Bosniak men, children, and elderly.

"They didn´t let us pass, they didn´t even let us lay flowers," Munira Subasic, head of a Srebrenica women´s association, told Reuters from a bus returning to Sarajevo under police escort. "It´s like it´s 1995 all over again, we are on a bus under Serb escort," Subasic said. "This is such an injustice, so unbelievable. I cannot even cry."

Kravica is a village in Bratunac municipality, just outside of Srebrenica. It was a heavily armed Serb village from which Serbs bombed Srebrenica with artillery. On 3 September 1991, on the brink of the war, the Eastern Bosnia´s first victims of ethnic violence were killed when a group of Kravica policemen and paramilitary nationalists ambushed a car of Bosniaks, killing two out of three people inside. None of the policemen and accomplices in the attack were ever brought to trial.

By January 1993, Serb forces ethnically cleansed 90% of the eastern Bosnia from Bosniaks and slaughtered about 1,000 Bosniak civilians in the area.

On 7 January 1993 (Orthodox Christmas day), the Bosniak forces under the command of Naser Oric counter-attacked and captured Kravica, a Serb military stronghold at the time. An estimated 25 Army of Republika Srpska (VRS) soldiers were killed and 36 wounded. 11 civilians were also killed and most of the houses were damaged in the battle.

In order to justify Srebrenica genocide, Serbian nationalists have propagated grossly inflated claims that over 3,000 Serb civilians were murdered around Srebrenica. Some Serb sources, such as Srebrenica genocide denier Milivoje Ivanisevic, allege that Kravica´s 353 inhabitants were "virtually completely destroyed." Both these accounts were discredited by the International Criminal Tribunal. A press briefing by the ICTY Office of the Prosecutor (OTP) dated 6 July 2005 noted that the number of Serb deaths in the region alleged by the Serbian authorities "[does] not reflect the reality."

On 13 July 1995, Serbs carried executions of 1,500 Bosniak civilians in the largest of four warehouses (farm sheds) owned by the Agricultural Cooperative in Kravica. The Bosniak civilians and the prisoners of war were locked in the warehouse. At around 18.00 hours, Serb soldiers soldiers threw in hand grenades and opened fire with various weapons, including an anti-tank gun, and slaughtered them. At Kravica, it seems that the local population had a hand in the killings. Some victims were mutilated and killed with knives. The bodies were taken to Bratunac or simply dumped in the river that runs alongside the road. The bodies were first buried in mass graves, then dug out with bulldozers and moved to hide the crime. Victims´ remains are scattered in several graves, taking years to identify.

Although regional court in Bijeljina yesterday rejected the Serb Police´s decision to prevent the genocide survivors and the victims´ relatives from paying respect to their dead in Kravica, the damage has already been done. Bosniaks were prevented from laying flowers on one of the largest genocide sites in Kravica as part of the 13th commemoration of Srebrenica genocide

"We won´t give up, we´ll come again," Subasic said. "Only next time we won´t announce our arrival."

___________________________________________


4. POTVRDJENO, MUHAMED FILIPOVIC JE IZDAJNIK

Ovdje su dva pitanja postavljena Muhamedu Filipovicu i odgovori kojima se potvrdjuje; i on i Tihic su izdajnici.

Ostatak se moze procitati na Depo Online.

Pozdrav. Sasha S.

-----

Pitanje: Vi ste mnogo puta ukazali na neodrživost politike Sulejmana Tihica i njegovog koncepta SDA. Kuda Tihic i ta stranka uopce vode Bošnjake?

Filipovic: Istina je da sam više puta rekao da je Tihiceva politika za našu zemlju i narod opasna, jer je kapitulantska, neodgovorna, jer je za nju najvažnije šta misle stranci, a ne naš narod, jer je temeljena na apsolutno nedemokratskom ustrojstvu i nacinu vodenja stranke i politike, jer politiku vodi u ime naroda, a bez njega, i jer su lukavstvo i iznenadni udarci jedino cime ona raspolaže kao metodom.

Ja sam rahmetli Aliju Izetbegovica pitao, kada je on uveo potpuno nepoznatog Tihica u vrh naše politike, šta to radi i zbog cega. Nije mi mogao dati nikakav argument osim da on misli kako je Tihic "za sada" dobro rješenje. Ja sam ga pitao: "Za koga, Alija, za tebe ili za naš narod?" Mislim da je tada rahmetlija nacinio veliku grešku, koju Bošnjaci danas placaju.

Pitanje: Javnost je informirana da ste poduprli prijevremeno puštanje osudenog ratnog zlocinca Momcila Krajišnika na slobodu. Je li to tacno i zašto ste to ucinili?

Filipovic: To je tacno. Ucinio sam to iz ovih razloga: a. Zbog humanitarnih razloga; b. Zbog toga što svaki covjek ima pravo na svoju istinu, a sudska istina nije ni zadnja ni jedina istina o covjeku; c. Zbog toga što sam musliman i imam merhamet, i što kao musliman ne smijem mrziti, jer me Allah, dž. š., obavezuje da cinim dobro i opraštam ljudima; d. Jer svome narodu ne želim sudbinu da nema ništa drugo do osjecaj mržnje i želju za osvetom.

Mi, Bošnjaci, nemamo osjecanje i kompleks mržnje i osvete i u tome se razlikujemo od nekih susjeda. Smatram da je to naša prednost, a ne mana, dok nas neki uporno uce da i mi pocnemo mrziti i svetiti se, a u tom slucaju mi bismo nužno gubili i prakticki, a što je još mnogo važnije u svom vjerskom, kulturnom i moralnom identitetu, jer nemamo ni moralni ni prakticki kapacitet za osvetu, i to bi se pretvorilo u terorizam, koji je prokletstvo nekih muslimana u svijetu. Neki nas namjerno guraju ka tome. Ako mu zakon daje takvu mogucnost, ja nipošto ne bih želio stajati mu na putu. Najzad, ni sam djavo nije crn kako se misli.

-----

5. LAZNI "AKADEMIK" NA CETNICKOM PUTU

Pise: Dr. Muahemed Borogovac,
Clan Americke Akademije Actuara

Muhamed Filipovic, a i drugi izdajnici, cesto napadaju jedni druge da zametu trag, da ne shvatimo da se radi o protagonistima jednog te istog projekta, razbijanja Republike BiH i legalizacije RS, koji su zaposjeli sve stranke i institucije. Ali iz prvog pitanja i odgovora u gornjem clanku smo ipak saznali da je Tihic bio Alijin izbor, dok se tada toboze Alija zalagao za Halida Genjca i tako "naivni" Alija predriblovao opoziciju u stranci.

Sto se tice drugog pitanja i odgovora, tu Filipovic po obicaju laze. Muhamed Filipovic je uvijek bio komunista, i to bivsi clan centralnog komiteta i kao takav je bio podoban i za Akademika. I odjednom toboze Muhamed Filipovic postade Musliman da bi pomogao da Krajisnik bude prije vremena pusten iz zatovora?!

Koliko znamo i kod Muslimana vrijede zakoni, te oni koji su pocinili zlocine bivaju strogo kaznjeni. A merhamet se namjenjuje zrtvama zlocina, a ne zlocincima. Zar Muslimani ne kazu: "Ko ubije jednog covjeka, ubio je citav jedan svijet.", nama tu merhameta za zlocinca? Vjerovatno bi organizatori cetnickog genocida, ukljucujuci i Krajisnika, bili osudjeni na smrt davljenjem da im muslimani sude.

Muhamed Filipovic cijeli zivot sluzi velikosrpskom projektu, a specijalitet mu je sirenje mrznje protiv Hrvata, a evo sada i protiv muslimana izjednacavajuci dostojnstvenu borbu za pravdu sa terorizmom i svodeci islam na neko neizmjerno oprastanje zlocincima, bez ikakvog dostojanstva. On se narocito trudi da od Bosne odbije one Hrvate koji osjecaju Bosnu i Hercegovinu kao svoju domovinu, pa i Srbe i Crnogorce, koji nisu na cetnickom putu, kao npr. Marka Vesovica, pri tome lazno predstvaljajuci sa kao "veliki Bosnjak".

Da je veliki Bosnjak kakvim se predstavlja, borio bi se protiv cetnika i HVO-a, i njihovih tvorevina, Republike Srspke i "Herceg-Bosne". Medjutim, njemu nikad nisu smetale te tvorevine, koje su glavno sredstvo unsitenja Bosne i Hercegovine i Bosnjaka, a onda propovjedanjem sovinizma glumi patriotu i zavadja BiH narode i tako pomaze velikosrpski projekat razbijanja Bosne i Hercegovine.

________________________________________


6. RE: DRZAVNA IMOVINA

Procitao sam natpis : Tihic pripremio konacnu podjelu imovine BiH, a koji je prenešeni clanak Autora: A. HADŽIARAPOVIC 13.04.2010. ¨Dnevni avaz¨ U clanku pod naslovom: „Tihic i Gregorijan: Potezi u Dodikovu korist“

Pratim ovu tematiku jer nalazim da je poslije Daytonskog sporazuma, pitanje državne imovine najbitnije pitanje za opstanak države BiH.

Navedeni clanak ja nisam procitao u „Dnevnom avazu“. U ovom clanku nedostaje suština pitanja, a to je nepoznato je da li ce se navedena imovina prepisati u VLASNIŠTVO Federacije BiH ili se daje na KORIŠTENJE Federaciji BiH. Ako se daje na korištenje, vlasništvo ostaje na državi BH.

Ako je cilj ustupanje dijela državne imovine BiH na korištenje F.BiH, onda bi to bio pravi put rješavanja pitanja državne imovine.

To bi bila naznaka odustajanje od najgore varijante koja je bila pripremljena za uništenje države BH, a takva varijanta je bila da se na državi BH zadrži samo ono što treba institucijama države, a sve drugo da bude prenešeno u vlasništvo entiteta.

U cilju vecoj edukaciji Bošnjaka, predlažem da ponovo objavite moj clanak na temu državne imovine, malo modifikovan od predhodnog clanka.

S poštovanjem,
Mr Nurija Omerbašiæ
-----

Postovani gosp. Omerbasic, i ovaj vas clanak je edukativan, sazeto kaze osnovnu cinjenicu, da se moze imovina R BiH dati ka koristinje entitetima, ali da se ne smije pokloniti u vlasnistvo entiteta. Nazalaost, ako u clanku iz Avaza nesto nije jasno receno, onda znajte da je gora varijanta u igri, da izdajnici skrivaju istinu.

A jedini razlog zasto se entiteti ne zadovoljavaju koristenjem drzavne imovine, nego je zele u vlasnistvo, je da bi tako unistili drzavu BiH. Pri tome, jasno je zasto to Dodik hoce, jer to je velikosrpski projekat od pocetka, ali Dodik ne bi nista mogao bez Silajdzica, Tihica i slicnih. Jos uvijek su udbasi medju Bonsjacima kljucni izvodjaci projekta razbijanja BiH.

Nazalost, email je takav medij, da nam je jako tesko objavljivati dugacke clanke u Glasnku, a imamo pouzdane podatke da su korisniji kratki clanci koje ljudi citaju i koji kratko i jasno kazu u cemu je sustina. Medjutim, ne iskljucujemo mogucnost da ponovo objavimo vas clanak, ako nekad u buducnosti ocijenima da je dosao trenutak za to.

M. B.

_______________________________________


7. Portal JAVNO.BA OTKRIVA SARADNIKE UDBE U HRVATSKOJ

Internet portal JAVNO.ba ovih je dana došao u posjed materijala vezanog za negdašnju UDBU (Uprava državne bezbjednosti), a pošto je rijec o našim kolegama novinarima iz „Lijepe naše“ ovim putem objavljujemo popis svih novinara iz Republike Hrvatske – clanova ondašnje UDBE, te niza osoba bliskih svijetu novinarstva, kako tadašnjeg tako i današnjeg vremena, a koji su takoder bili pripadnici ove organizacije. Cisto da se otrgne zaboravu…

Inoslav Bešker – „Olivier“, Centar Zagreb, vjerske zajednice
Ante Lentic -"Jakov" i "Živko", centar Zagreb, kontraobavještajna problematika
Obrad Kosovac
Mirjana Rakic - "Lora", centar zagreb, kontraobavještajna problematika
Zvonko Varošanec - "Pan", centar Zagreb, unutarnja problematika
Ante Kesic - "Pajo", centar Zagreb, unutarnja problematika
Žarko Modric - sportski trener i novinar, "Bole", centar Zagreb, kontraobavještajna problematika.

Mario Profaca - "Sokrat", centar Zagreb, hrvatski nacionalizam i kontraobavještajna problematika
Zvonko Zmazek - "Orao", centar Zagreb, kontraobavještajna problematika
Željko Brichta - "Javor", centar Zagreb, kontraobavještajna problematika
Petar Brecic - "Ivo" , centar Zagreb, unutarnja problematika
Dražen Delac- "Mladen", centar Zagreb, unutarnja problematika
Drago Šubic - "Volonter", centar Zagreb, unutarnja problematika

Mladen Pleše - centar Zagreb
Tomislav Jakic - "Jantar", centar Zagreb, unutarnja i kontraobavještajna problematika
Dubravko Grakalic - "Lenon", centar Zagreb, unutarnja problematika
Vladimir Funic - "Sportaš", centar Zagreb, kontraobavještajna problematika
Josip Marotti - "Ares", centar Zagreb, unutarnja problematika
Ljerka Njerš
Miroslav Vecenaj - "Željko", centar Zagreb

Dalibor dr. Brozovic - "Forum", centar Split, unutarnja problematika
Branko dr Bošnjak - "Vrtlar" i "Parker", centar Zagreb, unutarnja problematika
Josip Ivicevic Bakulic - "Zona", centar Zagreb, unutarnja problematika
Goran Beus - "Odisej", centar Split i zagreb
Dr. Mladen Zvonarevic - "Denis" i njegova supruga "Avican"
Borka dr. Božic - "Bobo", centar Sisak, unutarnja problematika

Branimir Podhratski - "Kant", centar Zagreb, unutarnja problematika
Josip Malic - "Pedagog", direktor Školske knjige, centar Zagreb
Dubravko Kuštrak -"Elektron", centar Zagreb, unutarnja problematika
Ante dr Franic - "Tin", "Dizdar", centar Split, unutarnja problematika
Ivan dr Cesar -"Branko", centar Zagreb, unutarnja i vanjska problematika
Ivan Vekic - "Srecko", centar Osijek unutarnja problematika, (bivši ministar UP)

Vladimir Šeks - "Kolega" i još neki pseudonimi, suradnja se odvijala kroz seriju informativnih razgovora, centar Osijek,
Zlatko Kramaric - "Tom" centar Osijek, unutarnja problematika
Hidajet Bišcevic - "Luks", centar Zagreb, kontraobavještajna problematika
Srdan Vrcan - "Caslav", centar Split, unutarnja problematika
Dragutin Lipert - unutarnja problematika
Ivica Maštruko - "Katolik", imao vaše pseudonima, centar Split, unutarnja problematika,

Ðuro Miladin -" Vlaho", centar Zagreb, unutarnja problematika
Vladimir Ivkovic - "Nestor", centar Zagreb, unutarnja problematika (odvjetnik)
Nikola Vucetic - "Bodul", centar Zagreb, (odvjetnik)
Ivan Vukic - "Grgur", centar Rijeka, unutarnja problematika
Berislav Jandric - "Faruk", centar Zagreb, unutarnja, problematika
Ivo Gugic - sjedište službe, ubijeni biskup iz Kotora
Šefko OmerbaŠic - centar Zagreb

Mustafa Ceric - "Vezir", centar Zagreb, unutarnja problematika
Petar Olujic - "Aco", svecenik SPC, centar Sisak
Luka Vincetic - "Vinko", svecenik RKC, centar Osijek
-----

KOMENTAR: Ovo je bio prvi dio spiska. Cijeli spisak mozete naci na portalu Javno.ba

Primjetimo neka imena:

- Dalibor dr. Brozovic - "Forum", centar Split, unutarnja problematika

Mi se Brozovica sjecamo kao jednog od Tudjmanovih ljudi koji je bio zaduzen za BiH u vrijeme osnivanja HDZ BiH i kao jednog od gostiju govornika na osnivackoj skusptini SDA.

- Hidajet Bišcevic - "Luks", centar Zagreb, kontraobavještajna problematika

Kasnije poznat kao Tudjmanov Ambasador u Iranu, veoma interesantno?!

- Vladimir Šeks - "Kolega" i još neki pseudonimi, suradnja se odvijala kroz seriju informativnih razgovora, centar Osijek.

Jedan od Tudjmanovih kljucnih ljudi, toboznji exstremista, "Hrvatina", "Tudjmanov jastreb"?!

Mustafa Ceric - "Vezir", centar Zagreb, unutarnja problematika
Petar Olujic - "Aco", svecenik SPC, centar Sisak
Luka Vincetic - "Vinko", svecenik RKC, centar Osijek

Gornja trojka nas podsjeca da je udba kontrolisala sve tri vjerske zajednice, s tim sto je sa SPC imala identicne ciljeve poslije Titove smrti.

Dakle, ocigledno je i Hrvatska bila u kandzama UDBE, ukljucujuci i Tudjmana, koji je od UDBE dobio "laganu" pomoc da se upravo on popne na celo Hrvatske. Kasnije je Tudjman odradio posao za UDBU udarajuci na Republiku BiH sa ledja, a osim toga je dogovorio "Republiku Srpsku Krajinu" na trecini Hrvatske teritorije. Hrvatsku je spasilo to sto su Srbi htjeli sve odjednom, te su sve izgubili.

Poucena iskustvom Srba iz Hrvatske, Republika srpska u BiH ide polako, korak po korak, svakodnevno vadeci papire drzavnosti, koristeci cinjenicu da su stari udbasi, kao npr. Silajdzic, Ceric itd. jos na celu Bosnjaka.

__________________________________________


8. DVA PISMA BIVSIH SARAJLIJA

8.1 RE: Pjesma "Bosna i Hercegovina - moja domovina"

Dragi prijatelji,

Prekrasna pijesma. Istinska. Srceparajuca. Osijecam je poput:

Vjetrovi te biju.
Sa svih strana svijeta.
Al' ti ipak brojiš.
Vec tisucu ljeta.
Bosna Ponosna!

Šaljem Vam jednu svoju pijesmu koja ce ove godine biti izvedena na:

XV. MEÐUNARODNOM MARKO POLO FESTIVALU PISME I VINA, KORCULA 2010. GODINE

Živio sam neko vrijeme u Sarajavu, dapace 80tih godina moja simbioza sa Sarajevom se više nikad nije ni prekinula. S toga naviru moji osijecaji ovako:

DUBOKO U SRCU, SARAJEVO SPAVA

S TREBEVICA, KAO DIJETE, MILJACKU JOŠ GLEDAM.
KO I LJUBAV TVOJA. SAD MI SRCEM TECE.
MIRIS VRTA, ZLATNO SUNCE, JOŠ U OKU MOME.
SARAJEVSKA SVIJETLA, VIDIM SVAKO VECE.

A TI POKRAJ RIJEKE SJEDIŠ, KO DA CEKAŠ MENE.
GODINAMA NISAM, TAKVO LICE SNIO.
NA KORCULU, SUDBINA JE ODVELA NAS TAKO.
O' LJUBAVI MOJA, DA BI S TOBOM SRETAN BIO.

DALEKO MI DOM, ISPOD NEBA PLAVA.
DALJINE NAS NIKAD, RASTAVITI NECE.
DUBOKO U SRCU, SARAJEVO SPAVA.
A VENAMA LJUBAV I MILJACKA TECE.

Autor teksta i glazbe: Ivan Šegedin

-----

8.2 Lako je biti podoban, tesko je biti covjek

Poštovane kolege,

hvala onome ko se sjetio da me obavijesti o ovom Glasniku (ne mogu da pronadjem impresum, pa ne znam ko je sve u redakciji, mozda nekoga i poznajem).

Pošto kao nekadašnji Sarajlija i zaljubljenik u Bosnu redovno pratim šta se u njoj dešava - citajuci ove priloge otkrivam mnogo toga što nisam znao, ili sam imao sasvim drugacije informacije.

Ukratko - nešto novo i odlicno.

Srdacan pozdrav,

Veseljko Koprivica, novinar Monitora, Podgorica

KOMENTRA: Ovo pismo nas je veoma obradovalo, jer dolazi od istinskog profesionalca. Gosp. Koprivica sada pise za Monitor, a u nasim ocima je dobio najveci plus kada smo saznali da je on najosudjivaniji novinar u Crnoj Gori. Jer, i kada su novinari u pitanju, na muci se poznaju junaci. Lako je biti podoban, tesko je biti covjek.

M. B.

__________________________________________


9. KASNO SMO SAZNALI, ALI SMO ODUSEVLJENI

Danas je u Gradaccu, povodom 15. aprila - Dana armije RBIH, svecanom paradom nosioca Zlatnih ljiljana, ratnih vojnih komandanata i ostalih pripadnika borackih udruženja, uz prisustvo gradana i predstavnika opcinske vlasti, na svecan nacin obilježena 18. godišnjica formiranja Armije republike Bosne i Hercegovine.

Paradom od "Crvene škole", kolona se uputila do Centralnog spomen obilježja šehida i palih boraca, gdje se polaganjem cvijeca, ucenjem fatihe ili minutom šutnje odala pocast onima koji ce vjecno živjeti u našim srcima. Nakon toga kolona se uputila do spomen ploce poginulih srednjoškolaca pored sportskog pologona Luke. Zatim su u koloni prošli kroz grad sve do groba ratnog komandanta Ivana Mijacevica.

Po završetku tih aktivnosti, u sali za sastanke Opcine, opcinski nacelnik Fadil Imširovic je uprilicio prijem, na kojem je sa ratnim komandantima razgovarao o raznim pitanjima vezano za boracko-invalidsku populaciju. Tom prilikom nacelnik je kazao da je ovo Dan kada su pripadnici naše armije odlucili odbraniti svoje i naše domove, narod i državu, dan koji ce zajedno proslaviti svi gradani Bosne i Hercegovine, koji vole i poštuju BiH jedinstvenu i cjelovitu - onakvu za kakvu su se borili svi pripadnici Armije RBiH.

Potom su se na prijemu kod nacelnika obratii i ratni komandanti Sadan Iamovic, Adnan Selman, Sejfudin Lalic...i dr., koji su sa svog gledišta dali poneku rijec povodom rodjendana Armije RBiH.


http://gradacac-x.com/content/view/827/119/

-----

Obavjesenje: Ovo je prilika da objasnimo kako nastaje Glasnik. Glasnik nastaje iskljucivo od vasih priloga. Mi nemamo vremena da sami istrazujemo po svim BiH web stranicama, tako da obicno primjetimo samo ono sto nam neko od vas posalje i onda komentarisemo ono sto smatramo najznacajnijim. Tako se dogodilo da nazalost nismo na vrijeme primejtili sta se dogadja u Gradaccu.

Zahavaljujuci herojskoj odbrani i cuvanju nasih patriotskih tradicija, simbolicki, Gradacac je danas prijestonica Republike Bosne i Hercegovine.

M. B.
_____________________________________________


10. STATISTIKA BiH DIJASPORE U REGIJI BOSTONA

Ispunite formulare na donjem linku, ako zivite u regiji Bostona i ako imate 15 minuta vremena. Zatim forwardujete do ostalih, da i oni ispune.

Dear friends,

Please follow this link to learn about a research study on the BiH diaspora being conducted at Harvard University. Please help us by taking 15 minutes to fill in the survey by following this link:

http://www.surveygizmo.com/s3/283969/Bosnian-Network-in-the-Greater-Boston-Area-Mre-a-Osoba-iz-Bosne-i-Hercegovine-u-Bostonu-i-Okolini


Thank you in advance for your participation!

Jasmina Beganovic

Na kraju ne zaboravite kliknuti na "box" kojim trazite da vas upoznaju sa rezultatima statistike.


***********************************