Monday, June 1, 2009

#613 - Glasanje protiv „princa“ - pucanj na dinastiju Izetbegovaca‏

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

30. maj 2009.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 613

SADRZAJ:

1. NIJE TACNO DA SU IZBORI U SDA BILI DEMOKRATSKI

1.1 Tihic nije dobio mandat za nastavak izdajnicke politike

1.2 Da li pobjeda Tihica znaci kraj dinastije Izetbegovica?

2.Inzko traži od NSRS-a da povuce zakljucke o štetnosti prijenosa nadležnosti na BiH

3. LIJEPO STOJI DEJTONSKO ODIJELO

4. Masivan povratak Srba u Hrvatsku poltiku

5. Milorad Pupovac: "Srbima pripale cak 23 opštine u Hrvatskoj"

6. Tihic vec mijenja kongresna dokumenta nakon Dodikovog NE rezoluciji SDA

7. BOSANSKI KLUB U KOJEM IZBJEGAVAJU BOSANSKE PATRIOTE SRBE I HRVATE?!

8. Na Kosovu uveden studij na Bosanskom jeziku

9. IZVANREDAN FILM O AGRESIJI NA BiH – “VANZEMALJCI IZVAN SARAJEVA”

10. I NOVI KBSA PO STAROM – KOMENTAR NA PISMO KBSA UPUCENO OBAMI

11. Online Newsletter No. 612 (Glasnik internacionalno izdanje)

12. KACAVENDA U SMOTRI CETNICKE VOJSKE

-------------------------------------------------------------------------
Ovaj Glasnik ide na 32,255 ispravnih adresa. Za primanje Glasnika prijavite se na adresu: [mailto:Bosanski_kongres@hdmagazine.com]

If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.
-------------------------------------------------------------------------

1. NIJE TACNO DA SU IZBORI U SDA BILI DEMOKRATSKI

1.1 Tihic nije dobio mandat za nastavak izdajnicke politike

Bez obzira sto se sada Tihic ponasa kao da je izborom za predsjednika SDA dobio mandat da nastavi sa svojom izdajnickom politikom, to nije tacno iz slijedeca dva razloga:

1. Kongresna Rezolucija obacava delegatima kongresa i clanstvu SDA borbu za Republiku BiH, ukidanje entitetskog glasnaja itd. Tihic je dobio jedino mandat da provede rezoluciju.

2. Tihiceva dosadasnja politika nije ni bila istinski testirana na kongresu buduci da su i ostali kandidati, pogotovo Izetbegovic, vodili u proslosti identicnu politiku sa Tihicem o svim bitnim pitanjima. Delegati na kongresu SDA nisu imali nikavog sustinskog izbora, buduci da su sva tri kandidata identicna po svim bitnim pitanjima za drzavu BiH. Dakle, ovo sto su se na izborima u SDA pojavila tri kandidata, nije nikakva „demokratizacja stranke“ nego samo jos jedno lukavstvo udbasa iz rukovodstva SDA, kojim se daje formalni privid demokratije.

„Izbor izmedju Tihica i Bakira Izetbegovica je kao izbor izmedju metka u glavu i smrti vjesanjem.“ Ova i slicne ocjene mogle su se procitati na mnogobrojnim BH forumima ovih dana. Tihic je kao odani poklonik Republike Srpske totalno upropastio svoj ugled medju Bosnjacima. To se vidjelo jos na izborima 2006. godine gdje je Tihic ubjedljivo izgubio od Silajdzica, jer je Silajdzic obecavao borbu za cjelovitu BiH, suprotno Tihicevim "kompromisima" uvijek na stetu BiH i Bosnjaka. Poslije toga poraza Tihic nije promjenio smjer, nego je istrajao na mnogobrojnim izdajama Bosne i Hercegovine u interesu RS. Sjetimo se samo nekih koje su izazvale ocajanje Bosnjaka.

- Pokazlo se da je Tihic, zajedno sa Softicem, sabotirao Tuzbu za genocid.
- Tihic je zajedno sa Silajdzicem i Komsicem prevario Srebrenicane da odustanu od „Srebrenica distrikta“ obecavajuci im „milione dolara“ iz islamskih zemalja za to odustajanje.
- Tihic, je dugo glumio protivnika Silajdzic-Dodikove „reforme“ policije, ali kada god je mogao zaustavit tu izdaju, on bi propustao priliku, dok Sijadzic-Dodikova "reforma" tj. legalizacij acetnicke policije nije usvojena.
- Tihic je dogovorio Prudski sporazum, cime je omogucio da se povampiri ideja „Herceg-Bosne“ i da dodje do ujedinjenja Dodika i Covica, koji su u Prudu dobili novu "mapu puta" za razbijanje BiH.
- Tihic je progurao brcanski amandman, cime je u dogledno vrijeme omogucio teritorijalno povezivanje cijele RS sa Srbijom i ujedno napravio jos jedan korak ka legalizciji RS.
- Tihic je pokusavao i pokusava da progura podjelu drzavne imovine na entitete.
- Tihic je pokusavao i pokusava da progura popis stanovnistva cime se lagalizuje genocid.
- Tihic trazi obacivanje bosnjackog pozivanja na genocid u politici jer, ako se izbaci genocid iz slike, onda RS nema problema. To je kao kada bi ubici zanemarili to sto je ubijao narod i vrednovali ga po njegovim ostalim osobinama.

Sjetimo se da je Izetbegovic podrzavao Tihica u svim ovim „korak po korak reformama“, kako ih je on nazivao. To znaci da delegati nisu imali pravi izbor, kada se radi o bitnim pitanjima za drzavu. Delegati su bili prisiljeni da glasaju za jednog od dva izdajnika.

1.1 Da li pobjeda Tihica znaci kraj dinastije Izetbegovica?

Poslije svega gore nabrojanog Tihicev „rejting“ medju Bosnjacima je pao i nize nego sto je bio za vrijeme izborne trke sa Silajdzicem. Nema ko ga nije psovao, ukljucujuci i najodanije Alijine „muslimane“ kao sto su npr. i novi i stari KBSA, bosnjaci.net itd. Sta narod misli o Tihicu pokazala je svojevremeno popularna karikatura koja prikazuje Tihica sa nozem u ruci kako kasapi Bosnu i Hercegovinu, na zadovoljstvo njegove musterije Dodika.

Pa kako onda da Tihic pobijedio Bakira Izetbegovica, i to veoma ubjedljivo?

Tihic je pobjedio jer je narodu stalo, cak i u samoj stranci SDA, da se sahrani dinastija Izetbegovica. Obozavanje Alije Izetbegovica je samo mit, kao sto je npr. mit obozavanje Fidela Kastra od strane Kubanaca. Svi se javno zaklinju u velikog vodju, dok ga privatno svi mrze i preziru. E ovim glasanjem je upravo to dokazano, jer se zna da Alijini sljedbenici stoje i iza Bakira, „princa“ kako ga zovu. Mada je Tihic omrznuti izdajnik, prezime Izetbegovic je simbol te dinastije koja je donijela svu nesrecu Bosni i Hercegovini, ukljucujuci i samog Tihica. Jer, Alija Izetbegovic je osnivac i vlasnik (zajedno sa SANU) zlocinackog projekta razbijanja Republike BiH. Tihic je samo jedan saraf te dinastije. Da nije bilo Izetbegovica ne bi bilo ni Tihica na grbaci naroda BiH. Delegati su glasjuci protiv „princa“ pucali na dinastiju.

Dinastija Izetbegovica je dovela anonimnog Tihica na celo BiH, da odradi prljavi posao razbijanja BiH, da Bakir ostene cist i da dodje na gotov posao. Plan je bio da se Tihic povuce kada mu to dinastija kaze. Medjutim, Tihic se polakomio na vlast, i zabio noz u ledja onima koji su ga stvorili.

Veoma je interesantno kako ce to primiti dinastija Izetbegovica, a to nisu samo Bakir i njegove sestre i zetovi. To su mnogobrojni njihovi rodjaci, polu-rodjaci, prijatelji, „ljudi od povjerenja“, svi oni poslusnici koji su iznikli iz balege kao i Tihic, upravo zahvaljujuci Aliji Izetbegovicu, te sada drze najbolje placena i najuticajnija mjesta u bosnjackim rezervatima.

Bice veoma interesantno posmatrati da li ce se sada Bakir, nasljednik dinastije Alije Karadjordjevica pokoriti novoj dinatiji Sulejmana Obrenovica.

_________________________________


2.Inzko traži od NSRS-a da povuce zakljucke o štetnosti prijenosa nadležnosti na BiH

Piše: SRNA Agencija

Medjunarodni predstavnik u BiH Valentin Incko zatražio je da Narodna skupština RS do 11. juna proglasi ništavnim svoje zakljucke o efektima prenosa nadležnosti sa RS na BiH i time sprijeci njihovo stupanje na snagu.

Incko u pismo koje Srna posjeduje podsjeca da je donošenjem ovih zakljucaka Narodna skupština usvojila stav Vlade RS da je 68 nadležnosti preneseno sa RS na institucije BiH i porucuje da se ovim zakljuccima ugrožava sistem raspodjele nadležnosti izmedu države i entiteta.

"Mišljenje Vlade RS i zakljucci Narodne skupštine dovode u zabludu , pogrešni su i stoga neprihvatljivi", tvrdi Incko.

On najavljuje da ce o oovm problemu obavijestiti Upravni odbor Savjeta za implementaciju mira i po potrebi odluciti o daljem postupanju.

Incko kaže da je posebno uznemiren zbog cinjenice da neke od nadležnosti koje su navedene kao prenesene sa RS na BiH obuhvataju nadležnosti koje su izricito nabrojane u Ustavu kao nadležnost koje pripadaju BiH.

On tvrdi da su nadležnosti koje nisu izricito navedene u Ustavu, a koje je preuzela BiH, u potpunosti u skladu sa Ustavom.

"Premda ovi zakljucci ne spadaju u kategoriju opštih pravnih akata, poslovnikom NSRS se predvida da oni proizvode pravno obavezjuci ucinak na odredene subjekte poput Vlade i ministarstava RS. Kao takvi ovi zakljucci ce ih samo odvratiti od njihove obaveze da se u potpunosti pridržavaju Ustava BiH", porucuje Incko.

On u pismu navodi da su prema Ustavu BiH odluke Ustavnog suda konacne i obavezujuce i da su entiteti dužni da se u potpunosti pridržavaju Ustava i odluka institucija BiH.

Pismo medunarodnog predstavnika u BiH Valentina Incka upuceno je 25. maja predsjedniku NSRS Igoru Radojicicu, predsjedniku RS Rajku Kuzmanovicu, premijeru Miloradu Dodiku, potpredsjednicima NSRS Šefketu Hafizovicu i Nadi Tešanovic, a odnosi se na skupštinske zakljucke o efektima prenosa ustavnih ovlaštenja sa RS na institucije BiH od 14. maja.

Predsjednik parlamenta RS Igor Radojicic rekao je da je Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko uputio pismo Narodnoj skupštini Republike Srpske u kojem zahtijeva da budu poništeni zakljucci od 14. maja u vezi sa Informacijom o efektima prenošenja ustavnih ovlaštenja sa RS na institucije BiH.

"Kolegijum Narodne skupštine RS danas je informisan o ovom pismu. Zatraženo je od parlamentarnih stranaka, poslanickih klubova i grupa da unutar sebe o ovom pitanju obave konsultacije do naredne sjednice Kolegijuma, odnosno da daju odredeni stav kako bismo mogli dalje postupiti", rekao je Radojicic.

Radojicic je istakao da je Narodna skupština RS kolektivni organ i da niko ne odlucuje pojedinacno, ni stranka niti pojedinac, zbog cega je potrebno da se u redovnoj proceduri, ili na sjednici Narodne skupštine, ili na neki drugi nacin, izjasne o ovom pitanju.

Nakon sjednice Kolegijuma Narodne skupštine RS, Radojicic u izjavi novinarima nije želio da spekuliše kakav ce stav zauzeti politicke stranke, poslanicke grupe i klubovi.
-----
KOMENTAR: Bezbroj puta je internacionalna zajednica pokusavala da spasi Bosnu i Hercegovinu, a svaki put su im nasi izdajnici izmaknuli stolicu i dogovorili sa cetnicima bas ono sto cetnicma odgovara. Ipak nasi politicari se pravdaju da gubimo drzavu jer “svijet mrzi muslimane”, i nazalost narod im vjeruje?!

Samo posmatrajmo kako ce ponovo sada Tihic, Silajdzic i Lagumdjija prikociti u pomooc “Srpskoj”.

M. B.

_________________________________


3. LIJEPO STOJI DEJTONSKO ODIJELO
(skracena verzija)

Autor: Sven Rustempašic

Sarajevo, 27. maj 2009. - Grobari Republike BiH su formirali SDA kao stranku lažne desnice, dajuci joj ¨islamisticki¨ image, a rukovodstvu glavnu ulogu jataka u procesu uništenja Republike i podjele njene teritorije. Taj profil je do apsurda podjarivan i forsiran u periodu 1990-1996, a zatim toleriran do odlaska ¨velikog desnicara¨ Alije. Na obljetnicu ¨deset najtežih godina¨ (1990-2000), kako je samu sebe nehotice pocela ismijavati obecavajuci bolje sutra, lažna desnica još nije spoznala da je namijenjenu ulogu odigrala i više nije potrebna. Njihov ljubljeni Alija je ostavio da im to ¨objasni¨ Sulejman Tihic.

Postavljanjem Tihica na celo SDA, njeni kontrolori otpocinju obracun sa ¨muslimanskom desnicom¨. Tek što je sjeo u fotelju, predsjednik oglašava: ¨U SDA se sada može i sa pivom ...¨. U par godina obavlja cistku - takvu da progonjene vec odavno javno predstavlja jedino njen samoproglašeni portparol, reis Mustafa Ceric. Javno lincovan i bacen na marginu, gonjen k'o ranjena zvijer, neumorni Hasan Cengic djeluje tek iz sjene. Stanje postaje tako jadno, da im nedostaje i to malo pameti da za svoga predsjednickog kandidata 2009. ne ponude najgoreg kojega su mogli ponuditi, Bakira Izetbegovica - do boli istrošenog, ocrnjenog, raubovanog, provaljenog.
...
Tihic je nastavio Alijinu autokratsku kontrolu nad strankom, zasnovanu na diskriminaciji, negativnoj selekciji i vlasti radi vlasti bez obzira na žrtvu koju zbog te vlasti trpe država, gradjani i narod. Kao i Alija, dijeli položaje i pravo na otimacinu preostalih resursa onima koji su najzaslužniji za instaliranje samoodrživih struktura SDA u enklavama sa preostalim bošnjackim življem. Njegova prividna snaga je snaga povlaštenog roba – dana mu radi služenja dejtonskom ubojstvu države.

U usporedbi sa strukturom i državotvornim interesima populacije kojom vlada, Sulejmanovi su potezi neupitno tragicni kao i Alijini. Dok je Alija svoje antidržavne poteze opravdavao ratnom, a Sulejman dejtonskom situacijom – za obje obojica imaju krunske zasluge veleizdajnika.
...
Sve to narodu ipak ne prolazi nezapaženo. Mnoga je u narodu agit-prop iluzija bilo o muslimanskom, bilo o patriotskom profilu SDA, vec odavno usahnula. Glasaci svoj bijes iskaljuju 2006. godine, kada u inat ¨izdajniku Tihicu¨ u ¨landslide¨ omjeru 2.8:1 biraju Harisa Silajdžica. Ne zato što Silajdžica osobito cijene i vole, nego, prvo, da ne pobjedi Tihic, drugo, da žive u cjelovitoj, jedinstvenoj, gradjanskoj državi BiH, koju im tada Silajdžic tvrdo obecava, a za što ga daruju trijumfalnom pobjedom. (Da, Silajdžic je narod prevario, što su veci znalci ocekivali - ali narod nije).

Od svojega kraha na izborima 2006., Tihic niti trunku svoju poziciju ne pomjera. Postaje i otvoreno bezobrazan: odlazi u Beograd da mu Tadic izdiktira ¨Prudski sporazum¨; u Banja Luci puže pod dvoglavim orlom.

Hodže su ove 2009. godine konacno upale u klopku vlastitog licemjerja; proklamiraju nakon Tihiceve pobjede: ¨Neka nam je Allah na pomoci¨. Ima tu i neke pravde: više se islamijat niti moralno, niti politicki ne eksploatira u prljavim rukama lažne desnice otjelovljene u kandidatu Bakiru Izetbegovicu. Po tom je pitanju Tihic barem iskren i jasan: ¨Reis Ceric mi ne treba!¨

Ima nekih koji slave njegovu pobjedu vjerujuci u njegove ¨tajne strategije i lukavstva¨. Toga nema. Tihic priznaje Republiku srpsku; sve ce uciniti da ona postane suverena, zakonita država u Evropi. A situacija u bošnjackim enklavama ce se pogoršavati. Velikosrpski projekt napreduje.

_______________________________


4. Masivan Povratak Srba u Hrvatsku poltiku

Ovo je primjer kako Srbi funkcionisu. Bez obzira na, za njih nemogucu situaciju, oni su se mudro primirili zadnjih 14 godina (nisu puno talasali znajuci da ce vrijeme uciniti svoje) i sada polako opet pokusavaju. Kljucna za polticki povratak Srba u Hrvatskoj je bila slijedeca cinjenica, citiram lidera Srba u Hrvatskoj, Pupovca: “Odziv izbjeglih Srba, zahvaljujuci dobroj kampanji i pomoci Vlade Srbije, kao i izbjeglickih udruženja, bio je duplo veci nego na prethodnim izborima.

Dakle, dok Srbija i RS serviraju sve na gotovo srpskim glasacima iz Hrvatske, dotle nase (BiH) ambasade cine sve da uniste svaku mogucnost jednostavnosti u svim administrativnim procesima. Kada stignem, napisat cu nesto za Glasnik o administrativnim komplikacijama koje BH ambasade uvode, da bi izvuli sto vise novaca od dijaspore i da bi pri tome i zakomplikovali dobijanje dokumenta, tj. da bi nas natjerali da se odreknemo BiH i nasih prava u BiH.

Slijedi clanak o izborima u Hrvatksoj, gdje su Srbi dobili vlast u 23 opstine?!

N. N. (zrtva genocida iz Krajine)

_________________________


5. Milorad Pupovac: "Srbima pripale cak 23 opštine u Hrvatskoj"

24SI - Zahvaljujuci dobrom odzivu srpskih glasaca na glasanju u Hrvatskoj, ali i duplo vecem odzivu izbjeglih Srba, prema svemu sudeci, na mjesta nacelnika i gradonacelnika u 23 opštine u Hrvatskoj mogli bi da zasjednu predstavnici srpskog naroda, rekao je Milorad Pupovac, potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke.

Pupovac je rekao da je nakon završenog prvog kruga izbora izvjesna zastupljenost Srba u ukupno 50 opština i gradova u Hrvatskoj.

"To je za 20 posto više u odnosu na prethodne izbore. Takode, Srbi ce imati predstavnike u osam županija, što je za tri više nego dosad. Na nekim mjestima, kao što je Vukovar i Beli Manastir, izgubili smo u pogledu broja mandata i ocito je da moramo nešto promijeniti u stranackoj strukturi i politici. Ocekuje nas drugi krug. Vjerujemo da cemo osigurati što veci broj opština u kojima cemo imati predsjednike, odnosno nacelnike opština", naveo je Pupovac.

On je objasnio da se tri mjeseca nakon zakljucenja drugog kruga moraju raspisati dopunski izbori tamo gdje Srbi i druge manjine nisu zastupljene u tijelima vlasti ili predstavnickim tjelima, u skladu sa ucešcem u broju stanovnika.

"Ocekujemo da cemo u još 40 opština i gradova, kao i deset županija, imati dopunske izbore za zamjenike nacelnika i gradonacelnika i zamjenika župana. Vjerujemo da cemo dodatno pojacati svoj uticaj, imajuci u vidu da je 90 posto glasova Srba u Hrvatskoj osvojila SDSS", naglasio je Pupovac.

On je naglasio da, gledano u cjelini, biracko tijelo SDSS jeste stabilno, posebno u sredinama gdje ova stranka nije imala stranackih organizacija i u gradskim sredinama, gdje su ljudi bili rezervisani prema izborima.
"Kako se atmosfera otkravljuje, vidi se da stranka donosi politicki uticaj i afirmaciju Srba u Hrvatskoj. To je razlog da ljudi izlaze na izbore i glasaju za SDSS. Odziv izbjeglih Srba, zahvaljujuci dobroj kampanji i pomoci Vlade Srbije, kao i izbjeglickih udruženja, bio je duplo veci nego na prethodnim izborima", rekao je Pupovac.
U SDSS navode da u Vukovaru i još nekim gradovima nije ostvaren zadovoljavajuci rezultat, ali cinjenica da su mandati prvi put osvojeni u mnogim jedinicama lokalne samouprave, u kojima stranka do sada nije prelazila prag, daje optimizam.

"Imacemo odbornike u Gradskom vijecu Siska, Skupštini Požeško-slavonske županije, zatim u Daruvaru, Dubici, Majuru, kao i još nekim sredinama, u kojima dosad nismo participirali u strukturama upravljanja", navode u ovoj stranci.

Naglašavaju da je u prvom krugu stranka ubjedljivo pobijedila u Borovu, Markušici, Negoslavcima, Vrhovinama i Biskupiji. Rijec je o pobjedama za funkciju nacelnika i vecini u opštinskim vijecima.

______________________________________


6. Tihic vec mijenja kongresna dokumenta nakon Dodikovog NE rezoluciji SDA

Nakon što je premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio da je neodrživa rezolucija SDA o ustavnoj reformi BiH, kojom se predvidja ukidanje entitetskog glasanja, jer je antidejtonski dokument i antidejtonska politika te stranke, oglasio se i Sulejman Tihic. On je ocekivano, kao i mnogo puta do sada, prioritete Milorada Dodika stavio ispred onih stranackih.

U intervjuu za Nezavisne novine predsjednik SDA, dan nakon Kongresa, najavljuje svoj prvi poraz i odstupanje od usvojene stranacke rezolucije. On je izjavio da rezoluciju ne treba shvatiti kao "sveto slovo", te da kada bi se svi slijepo držali svoje rezolucije ne bi bilo dogovora.

Tihiceva pobjeda još je obradovala i predstavnike hrvatskog naroda jer je, kako navode, on osoba spremna na kompromis. Obzirom da Tihic u pravilu reaguje brzo kada su u pitanju odnosi, prvenstvno sa HDZ-om i SNSD-om, na pitanje šta od ove politike kompromisa ocekuju u hrvatskom taboru odgovor necemo dugo cekati. – Kraj citata iz BH stampe.

Evo jos jednom, po ko zna koji put, ovaj nas asimilarani Srbin, bolje kazano posrbica, u oci slaga sve one koji su glasali za njega.

Nakon sto je SDA usvojila Rezoluciju o neprihvatanju entiteskog glasanja, navodeci da je to mehanizam blokade svih odluka i zakona na nivou drzave BiH, oglasio se Suljica, porucujuci svom sefu Miloradu Dodiku da "Rezolucija nije sveto pismo". Pa sto je onda donosena, ako ce odmah biti odbacena? Zar time nije stavio Dodika iznad SDA? Osim toga, kako to da su rezolucije RS sveto pismo za Dodika? Sta smo mi Bosnjaci, roblje i ciganija, pa nasa rijec nista ne vrijedi, cak ni kongresne rezolucije ne vrijede ni pisljiva boba cim prvi cetnik kaze "brisi to", dok su srpske rezolucije svetinje za nas. Svaki drugi narod na svijetu bi samo za tu izdaju nacionalnog dosojanstva lincovao izdajnika, a nama je to normalna stvar, jer i jesmo roblje i ciganija.

Time je Tihic stavio jasno do znanja da nastavlja stari kurs dodvoravanja bosnjackim dusmanima, da je on iznad baze SDA, da se samo on pita, i da i drzavu moze poklanjati cetnicima kao da mu je babovina.

Tihic, kao ni Hare, kao ni Zlaja ne pitaju bazu koja ga je birala. Ali Tihic dokazuje da je bas on onaj asimilarani Srbin iz doba komunizma u Jugoslaviji, da je odan Dodiku isto toliko kao Drazi Mihajlovicu ciju je sliku drzao na zidu na trecem spratu Parlamenta BiH od 2005 do 2008 dok nije na insistiranje patriota skinuta sa zida, spreman je na sve u izdaji drzave i za njega nema donje linije. Tu liniju za njega odredjuje tandem iz Beograda i Banja Luke,Tadic-Dodik. Napomenimo da je on, kad je slika Draze Mihajlovica okacena na zid Parlamenta na 3. spratu, bio tada predsjedavajuci Predsjednistav BiH.

No nije tu nista cudno za Tihica, izdajnika i agenta Beograda. Cudno je da to nije smetalo ni jednom bosnjackom politicaru ili delegatu, koji su u to vrijeme, za dobre pare, u Parlamentu BiH usvajali Zakone koji stete interesima drzave BiH, a jacaju "drzavnost tkz. RS".

Zadnji izdajnicki pakt je Prudski Pakt kojeg Tihic zeli ozivjeti da bi omogucio usvajanje entitetskog glasanja bez kojeg RS ne bi mogla blokirati donosenja Zakona na nivou drzave BiH.

Tihicu nije dosta sto je dao Brcko Dodiku kroz Prudski pakt, nego najavljuje i da ce sa ostalim izdajnicima BiH drzave podrzati usvajanje entitetskog glasanja, kao jedinog sigurnog oruzja kojim se unistava BiH na ocigled sviju njenih stanovnika.

Dokle ce bosnjacki narod trpiti teror ovih posrbica, koji svaki cetnicima vrijedi vise no 1000 cetnika, pitanje je koje ostaje otvoreno?

Tihiceve poteze Srbi komentarisu medjusobno rijecima: "Selo gori, a baba se ceslja"! Prevedeno na Bosanski jezik: "Drzava BiH nestaje i jaca genocidna tvorevina, dok bosnjaci mirno sjede i ispijaju kahve, jedu baklave i sve to mirno gledaju".

Dokle ce biti kahve i baklava ostaje da se vidi.

Abdulah M.

_____________________________


7. BOSANSKI KLUB U KOJEM IZBJEGAVAJU BOSANSKE PATRIOTE SRBE I HRVATE?!

Postovani! Svidja mi se ideja osnivanje Bosanskog kongresa i pratim taj (putem vaseg informativnog lista) cijelo vrijeme od osnivanja. Jedna stvar me kopka.

Ja sam Bosanac od glave do pete koji glasao za suverenu Bosnu prija rata, pa zatim covjek koji je bio u 6 razlicitih logora Republike Srpske (Keraterm, Omarska, Manjaca, Batkovic, Knin i Kamenica) oko 14 mjeseci. Ali to nista ne vrijedi, moje ime jednostavno ne pase bosanskom klubu u Minneapolisu. Jos od 94 postoji bosanski klub koji je pokusao par puta mijenjati ime i "zamazati" oci americkoj administraciji. Kako god se ime mjenjalo ljudi koji to vode, Dursum Brakic, Faik Sumic i neki Rijad, ostajali su isti, (rukovodstvo kluba) i samim tim politika je ostajala ista. A ta politika je: Ne dozvoliti pristup niti jednom clanu koji nije Musliman, ma koliki patriota on bio. To se i dalje provodi. Ja sam vam vec pisao jednom i nista se nije promijnilo iako ste obecali da cete "istraziti" to. Vjerujem da vi imate dovoljno znanja pa da zakljucite da bez jake dijaspore niti jedna drzava ne moze da bude jaka. Govorim o nasoj drzavi, gdje vise od trecine njenih gradjana zive sirom svijeta. Ali ako se izbacuju ljudi druge nacionalnosti iz klubova (primjer Minneapolis) onda to nije vise borba za gradjansku Bosnu. Ta borba meni vise ne lici na borbu onu koju sam ja vodio za gradjansku drzavu u kojoj nikome nije tjesno i u kojoj su zagarantovana prava vjerska, i opredeljenost svim gradjanima, a ne samo Bosnjacima kako to biva u Minneapolisu.

Jos da dodam ovdje je par ljudi koji su srcem Bosanci istjerani iz prostorije bosanskog kluba, uz objasnjenje da je to samo za Muslimane. Ali ime tog kluba kaze drugacije, “Bosanskohercegovacka americka asocijacija”. Da li cete vi raditi na tome da se nesto promijeni i dali cete i promijeniti to, ostaje da se vidi. U svakom slucaju ja sam jako razocaran ovom politikom. Jer ja sam na granici da kezem da me takva Bosna vise ne interesuje, mada znam da nekima to bas i odgovara. Nadam se da je taj broj mali i da ce razumni poceti da rade. Nacionalisti su ogavni ma koje nacije ili vjere bili.

U nadi da cete nesto promijeniti i da ce ovaj klub u Minneapolisu imati clanove kao i ime sto nosi..... Drugarski pozdrav.

Milutin Dimac
-----

Postovani gosp. Dimac,

Mi nemamo vlast nad tim klubom. Mi smo organizacija nezavisnih dobrovoljaca gdje svako za sebe odredjuje koji bi project on sam mogao odraditi u korist cjelovite BiH. Jedino sto mi mozemo je objaviti ovo vase pismo.

Svaka vam cast sto se ne odricete Bosne i Hercegovine zbog pojedinih Bosanaca. I ja bih se odrekao davno, da sam neke pojedince na vlasti izjednacavo sa Bosnom. Odlicno ste primjetili, njima jeste cilj da pravi patrioti nase domovine odustanu i njima prepuste domovinu. Nazalost u velikoj mjeri su uspjeli. Nisu uspjeli jedino kod ljudi kao sto ste vi. Srecom, ima jos dosta takvih ljudi, ukljucujuci i mnoge na ovoj mailing listi.

Mi nikad ne gubimo nadu, jer sada narod kao ovce slijedi “nacionalne” vodje. Nada je da ce ljudi jednom poceti da slijede zdrav razum i dobrobit domovine, i mi samo zato pokusavamo obrazovati ovaj narod.

Pozdrav.

Dr. Muhamed Borogovac

_____________________________


8. Na Kosovu uveden studij na Bosanskom jeziku

Univerzitet u Prištini odlucio je da otvori odjeljenje za studente koji ce nastavu pratiti na bosanskom jeziku.

Studij na bosanskom bit ce organizovan pri Edukativnom fakultetu u Prizrenu, inace najmultietnickijem gradu na Kosovu, gdje je skoncentrisana vecina bosanskohercegovacke zajednice u ovoj zemlji.

Kako bi se postigao maksimalan kvalitet studiranja na bosanskom jeziku, Univerzitet u Prištini ocekuje pomoc i podršku Univerziteta u Sarajevu, piše Kosovo Times. U ponedjeljak su predstavnici ova dva univerziteta potpisali sporazum o saradnji koji pruža okvir za buduce konkretne korake u ovoj oblasti.

(sa-x)
-----

KOMENTAR: U Bosni i Hercegovini se nasi izdajnci trude da na zahtjev Dodikovih cetnika uvedu “Bosnjacki” jezik. Svaka cast Albancima sa Kosova za ovaj potez. Nazalost, sada mozemo ocekivati jos vise mrznja protiv "Siptara" od strane malogradjana koji sami sebe zovu “Srajevska raja”.

M. B.

_____________________________


9. IZVANREDAN FILM O AGRESIJI NA BiH – “VANZEMALJCI IZVAN SARAJEVA”

Izuzetno svjedocenje o sarajevskom ratistu. Odlicno uradjeno, i sa esteske i sa informativne strane. Jedino sto je naslov “Vanzemaljci iznad Sarajeva” veoma los. Bilo je mnogo izjava nasih heroja, koje su mogle posluziti kao naslov. Na primjer, jedan heroj Armije Republike BiH objasnjavajuci zasto se bori za Republiku BiH, a ne za cetnike kaze: “Ja sam Srbin sa dna kace, ali drzava je vaznija od naroda”.

Pogledajte ovo, sigurno se necete pokajati, nego cete se vracati da ponovo gledate kako su se ljiljani sirili na sve vise i vise kota Bosne i Hercegovine herojskom borbom Sarajlija, svih vjera i naroda. Tada su za Sarajevo i BiH ginuli i Sandzaklije i Focaci i Rogaticani i Visegradjani i Hercegovci, sve heroj do heroja, koji dadose zivote za domovinu, da bi sada SDP, SDA bratija sirila propagandu kako toboze “Sarajevska raja” ne moze da dodje do izrazaja zbog “Sandza”, “Papaka” itd. .

Ovakav film bi trebao da snimi svaki nas grad, da se ne zaborave nasi heroji, da se gradi nacionalno dostojanstvo i patriotizam. A Sarajlije bi trebale da snime nastavak, da se vidi sta se dogadjalo kasnije, kako je pobjednonosni mars zaustavljan Alijinim pregovorima i primirjima kojima se konzervirala opsada Grada i sprecavala konacna pobjeda nad cetnicima.

Nagovorite vasu djecu da ovo pogledaju ako zelite da znaju istinu o svojoj domovini i svome narodu. Slijedi link do prvog nastavka, a obavezno pogledajte svih 11 nastavaka.

http://www.youtube.com/watch?v=2gSRTbYs8SU&NR=1

M. B.

________________________________


10. I NOVI KBSA PO STAROM – KOMENTAR NA PISMO KBSA UPUCENO OBAMI

Dragi zemljaci,

Lijepo je vidjeti kako se trudite da nesto ucinite za domovinu. Zato dozvolite da vam skrenem paznju na nedostatke vaseg pisma Obami.

Nije bilo nikakve potrebe napisati slijedecu laz, koja je jos i kontraproduktivna:

“Zahvaljujuci aktivnoj i odlucnoj politici administracije USA, na celu sa tadašnjim predsjednikom gosp. Bill Clinton-om, zaustavljeno je dalje masakriranje, genocid i protjerivanje nevinih žrtava sa njihovih vjekovnih ognjišta.”

Dayton je zaustavio oslobadjanje nase domovine, jer su cetnici bili u rasulu kada je Dudakovic zaustavljen. Dayton nije zaustavio “masakriranje i genocid i protjerivanje nevinih žrtava sa njihovih vjekovnih ognjišta” nego oslobodilacki pohod Armije Republike BiH.

Zatim trazite od Obame da zaustavi odvajanje ucenika po etnickoj pripadnosti u BH skolama. To bi zasita bilo idelano, ali to je nas najmanji problem. Nisu problem etnicke skole u BiH, jer to ima i u Americi (katolicke, jevrejske, crnacke itd. i televizije i skole i firme i “vocational services” tj. sluzbe za zaposljavanje itd). Na primjer, u Bostonu gdje ja zivim imamo dva istaknuta katolicka univerziteta: “Boston College, i Emanuel College”. Zar nije Obama nedavno govorio na promociji studenata katolickog univerziteta “Notre Damme”. Kako Obama moze imati nesto protiv takvih skola u BiH, a one postoje i u Americi.

Kljucni problem Bosne i Hercegovine su ekskluzivne etnicke teritorije, kreirane Daytonom, a ne skole. Zatim, nisu toliko problem zlocinci koji “slobodno hodaju” koliko je problem sto je uspostavljena njihova drzava RS u Daytonu.

Najveci nedostatak pisma je sto niste dali ni priblizno tacnu dijagnozu naseg problema. Pretpostavljam da ste tu pogrijesili jer vam je veoma stalo do misljenja nasih politicara. Nije jasno zasto vam je stalo do njih, kada ste se i vi do sada uvjerili da su oni izdajnici, npr. u vezi amandmana za Brcko. Uvjerili ste se da ne mozete uticati na njih da se zaustave u realizaciji cetnickog projekta.

Dakle, i poslije ovog pisma Obamina administracija i dalje ne zna gje je pravi problem. Opet ce Amerikanci pokusati pomoci Bosni i Hercegovini tako sto ce pitati bosnjacke politicare kako da pomognu Bosni i Hercegovini, i ponovo ce biti usmjereni od strane Hrisa Silajdzica, Tihica, Izetbegovica, Lagumdjije da rade trice i kuchine, umjesto da pomognu na konkretnim ustavnim pitanjima da se sacuva Bosna i Hercegovina. Opet ce se dogoditi kao sa presudom za genocid, kada su Siljadzic, Tihic, Komsic trazili pare za povratnike, a ne distrikt Srebrenica, cime su sabotirali presudu za genocid. Trebali bi se sjecati toga jer je i KBSA tada podrzala akciju Srebrenicana.

Mnogobrojni su i drugi primjeri gdje su “nasi” politicari trazili od svijeta pogresnu stvar. To ce se i ovaj put dogoditi, i zato ste trebali objasniti Obaminoj administarciji ko je istinski problem u Bosni i Hercegovini, kada se vec nesto nadate od njih. Morali ste reci istinu o “bosnjackim politicarima”. Ovako ste se ponijeli kao doctor koji lijeci bolest tako sto svjesno daje lijekove za pogresnu dijagnozu, da se ne zamjeri nekim njemu vaznim ljudima.

Mnogo smo vise ocekivali od nove postave KBSA, sada kada su iz KBSA odstranjevi “stari” udbasi, njeni osnivaci.

Pozdrav.

Dr. Muhamed Borogovac

_______________________________________


11. Online Newsletter No. 612 (Glasnik internacionalno izdanje)

http://republic-bosnia-herzegovina.com/

Tokom ove nedjelje smo izdali hitno Glasnik br. 612, internacionano izdanje, da bi informisali nase ljude koji zive u okolini Washingtona DC, da odu na konferenciju o Balkanu. Na gronjem linku cete naci informaciju o Konferenciji, ali nazalost, sada je dosta kasno da odete, jer je konferencija pocela u Srijedu 27, maja. Zato, ukoliko govorite Engleski i zeljeli bi da primate Glasnik – Internacioal, kojega dajemo u prigodnim prilikama, javite se da vas uvrstimo u nasu mailing listu za Englesko govorno podrucje.

_______________________________________


12. KACAVENDA U SMOTRI CETNICKE VOJSKE

Kacavendu je ugostio i raportirao general Misrad Gutic. Posjeta je uprilicena nekoliko sedmica poslije saznanja da je Kacavenda silovao Bosnjakinje po cetnckim logorima.

http://www.mod.gov.ba/bs/vijest.asp?id=231

*****************************************************8

No comments: