Monday, June 15, 2009

#616 BOSNJACI POSMATRAJU I POMALO NAVIJAJU ZA DODIKA

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

13. juni 2009.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 616

SADRZAJ:

1. DOK IZNKO BIJE BITKU ZA BOSNU I HERCEGOVINU BOSNJACI POSMATRAJU I POMALO NAVIJAJU ZA DODIKA

1.1 UVRIJEDJENI TIHIC NE IDE U BANJA LUKU

1.2 DA LI JE EVROPA ZAISTA IZDALA INZKA, ILI TO SAMO AVAZ POMAZE DODIKU I TIHICU

1.3 RUSIJA SAMA NE MOZE UKINUTI BONSKE OVLASTI INZKU

2. "HASANE, DEDER BOGATI NAPISI USTAV NASE BOSNE"

3. OVO NIJE SAMO IZDAJA, OVO JE PONIZAVANJE NARODA BiH OD STRANE SULEJMANA TIHICA

4. SULEJMAN TIHIC (SDA) KAŽE DA CE BOSNE BITI ONOLIKO KOLIKO CETNICI ODOBRE

5. DA NIJE RIJEC O BOSNI I HERCEGOVINI, VIJEST BI BILA NEVJEROVATNA

6. TACNA LOKACIJA DEMONSTRACIJA PODRSKE HARTMANNOVOJ U SARAJEVU

7. RS PM Dodik to propose joint statement calling for abolition of OHR at meeting with Tihic, Covic on Sunday

8. PRAVEDNIK IZ BIJELJINE: Lazar Manojlovic, ucitelj etike

9. ODLICNA PREZENTACIJA REPUBLIKE SRPSKE

10. PALESTINSKI TARAS BULJBA

------------------------------------------------------------------------
Ovaj Glasnik ide na 32,382 ispravnih adresa. Za primanje Glasnika prijavite se na adresu: [mailto:Bosanski_kongres@hdmagazine.com]

If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.
-------------------------------------------------------------------------

1. DOK IZNKO BIJE BITKU ZA BOSNU I HERCEGOVINU BOSNJACI POSMATRAJU I POMALO NAVIJAJU ZA DODIKA

1.1 UVRIJEDJENI TIHIC NE IDE U BANJA LUKU

Pratim ovih dana zbivanja oko Inzkove akcije da natjera RS da ponisti zakljucke kojima RS povlaci nadleznosti ranije prenesene sa entiteta na BiH. Izmedju ostalog, Dodik je predlozio da tzv. Prudska trojka (on, Tihic i Covic, odnosno SNSD, SDA i HDZ) izjavi da treba da se ukine OHR kad se sastanu u nedjelju. Naravno, poziv na ukidanje OHR-a bi Dodiku i RS-u veoma mnogo pomogao protiv Inzkove prijetnje o primjenjivanju Bonskih ovlasti u ovom predmetu i spasio bi Dodika od problema sa SIPA-om. Ako postoji parlamentarna vecina u BiH za ukidanje OHR-a, onda ce OHR glatko biti ukinut, a i prije toga, samo dovodjenje u pitanje OHR-a ce znatno oslabiti Inzka.

Medjutim, najnovija vijest je da je Tihic odmah poslije te Dodikove izjave, kojom je Dodik bezobzirno eksponirao Tihica kao njegovog poslusnika, ljutito rekao da nece doci u Banja Luku na zakazani sastanak trojke. Kao razlog za javnost Tihic je naveo Dodikovo kontinuirano djelovanja protiv drzave BiH?! (Zar Dodik nije oduvijek rusio BiH, pa to Tihicu dosad nije smetalo?) Iz dosadasnje Tihicave odlucnosti da zavrsi projekat legalizacije RS pretpostavljamo da njegova ljutnja nece dugo trajati, te da ce se uskoro sastati sa Dodikom da zavrse posao "ustavne reforme", a u stvari legalizacije genocida.

1.2 DA LI JE EVROPA ZAISTA IZDALA INZKA, ILI TO SAMO AVAZ POMAZE DODIKU I TIHICU

Avaz na naslovnoj stranici pise da je "EU Izdala Inzka". Tu, Sead Numanovic, pise da su se strani ambasadori, koji su ranije javno podrzali Inka, neobjasnjivo okrenuli na njega i stali na Dodikovu stranu. Taj neobjasnjivi zaokret, koji Numanovic "reportira", a da ne spominje nijedan izvor, on jos poredi sa takozvanim preokretom Evrope sto se tice reforme policije. Na kraju clanka Numanovic kuka kako Dodikova "opasna i suluda" politika "prolazi" u Briselu. Ovo je u stvari velika pomoc Avaza Dodiku i Tihic, jer onda planirana Tihiceva izdaja nece izgledati tako lose, ako je Inzkova pozicija vec prikazana u narodu kao izgubljena zbog Evrope. Ovo je pomoc i Inzku da se povuce pred Dodikom, jer tako ni on nece izgledati kao lazov, ako mu je Evropa izmakla podrsku.

Reforma policije jeste poucna epizoda koja se moze primjeniti u ovoj situaciji, ali je lekcija suprotna onoj koju Numanovic prikazuje.

Reforma policije nije bila neobjasnjivi preokret medjunarodne zajednice, nego Harisa Silajdzica i drugih "nasih" politicara. Evropa je insistirala na policiji gdje su budzet i komanda na drzavnom nivou, i bez uticaja politike. To jest, trazila je policiju na nivou BiH bez entitetskih podjela. Kad su nasi u parlamentu izglasali nove zakone koji ne zadovoljavaju te principe, nego udovoljavaju Dodiku, Evropa je prvo odbila da prihvati taj "Silajdzic-Dodikov protokol". Medjutim, kada su Silajdzic, Tihic i Lagumdjija ponovo stali uz Dodika i izglasali malo nasminkan Dodik-Silajdzicev Protokol, Evropa se pomirila sa sudbinom. Jer, sto bi se Evropa svadjala oko bosanske policije kad se ovdje svi slazu da jedinstvenu policiju ne zele?

Tada su nasi politicari dodatno obecali Evropi i narodu da je to samo prvi krug reforme. I mi i Evropa jos cekamo taj drugi krug, koji nasi politicari vise ne spominju. Medjutim, za EU to i nije briga, jer nas jednostavno nece pustiti da joj se pridruzimo sa ovakvom policijom.

U ovoj situaciji se sprema isto. Dodiku i RS-u OHR mrsi racune, i oni racunaju na pomoc od saveznika u Sarajevu - da svi slozno zatraze odlazak OHR-a, ili mozda "samo" ukidanje Bonskih ovlasti. Nema govora da ostane OHR ako izabrani predstavnici svih BH naroda kazu da im OHR ne treba - bili ili ne bili ispunjeni (vec razvodnjeni) uslovi 5+2.

Dodik to slobodno zagovara. Ali Tihicu to predstavlja veliki problem, te on mora ostro reagovati protiv Dodika da "dokaze" da ne igra kako mu Dodik diriguje. I, toboze, on se tek sada dosjetio da Dodik radi protiv BiH, pa nece da dodje u Banja Luku. A Dodik je cijelo vrijeme otvoreno radio protiv BiH i to Tihicu nikad nije prije smetalo. U stvari moze se reci da je ponajvise stete Dodik napravio BiH bas u tandemu sa Tihicem.

Ako Tihic i Covic (a vjerovatno i Silajdzic) intervenisu u korist Dodika protiv Inzka, onda im treba da narod misli da Inzka Evropa ne podrzava iz nekih drugih razloga, umjesto upravo zbog te njihove intervencije. I gle, dolazi taj Numanovic koji pise da se Evropa odlucila da uskrati podrsku Inzku, podrsku koju su javno svi ambasadori potvrdili vec prije neki dan. Navedeni razlog tog predomisljanja je neki Dodikov opancarski sarm. Numanovic tvrdi da su se Javier Solana i Carl Bildt usprotivili Inzku, i da ga je Bildt cak licno izvrijedjao (!), ali za te nevjerovatne informacije Numanovic ne navodi nikakav izvor, cak se ne potrudi ni da aludira na neki "anonimni" izvor kao sto je to cesto u Avazu praksa. Ne znam za sigurno da je upravo Tihic Numanovicev izvor, tj. da je clanak narucen, ali se cini da je bas tako.


1.3 RUSIJA SAMA NE MOZE UKINUTI BONSKE OVLASTI INZKU

Vrijedi napomenuti da Solana i Bildt uopste nemaju direktnu nadleznost nad OHR-om, nego Vijece za implementaciju mira (PIC). Pri tome, Inzko raportira PIC-u, i oni daju misljenje, ali u statutu OHR-a stoji da je Visoki predstavnik slobodan da donosi odluke o koristenju Bonskih ovlasti. Istina, OHR-u treba dugorocna podrska PIC-a, ali Bonske ovlasti su jos na snazi.

Banjalucke Nezavisne novine prenose sa posljednje sjednice PIC-a: "Prema nezvanicnim informacijama, ruski ambasador je bio protiv koristenja ovlasti dok nekolicina ambasadora evropskih zemalja nije imala jasan stav po ovom pitanju. Ostali su podrzali stav da se od visokog predstavnika zatrazi ponistenje ovih zakljucaka."

Mejdutim, da bi bile ukinute Bonske ovlasti, Rusija bi morala dobiti saglasnost ostalih. Dakle, dok god Rusija nema konsezus ostalih da se ukinu bosnke ovlasti Inzko ima Bonske ovlasti u svom arsenalu. Jedini koji zaista mogu spasiti Dodika tj. pokvariti posao Inzku su sami Bosnjaci, koji mu svojim ponasnajem jasno porucuju da im je svejedno hoce li ili nece biti Bosne, tj. da nema za koga da se bori.

Tarik B.

_________________________________


2. "HASANE, DEDER BOGATI NAPISI USTAV NASE BOSNE"

Pise: Dr. Muhamed Borogovac

Saznajemo da je od Svjetskog Saveza Dijaspore trazeno da napise "Prijedlog novog Ustava BiH". Ovo je shokantna cinjenica kada se zna da je Ustavno pravo oblast kojom se bave vrhunski pravni eksperti, ustavni pravnici kojih ima samo po nekoliko u cijeloj drzavi. Pisanje ustava je veliki i veoma strucan posao cak i za njih, a kamo li za aktiviste volontere iz dijaspore koji jos nisu ni pravnici. Jedna je stvar razumjeti pojedine clanove Ustava, to moze svako od nas, ali sasvim druga stvar je napraviti konzistentan ustav, pravni dokument koji ce udariti temelje pravnom (pa i politickom, ekonomskom, krivicnom) ustrojstvu cijele drzave. Za to treba imati tim eksperata, kojeg ce voditi exsperti Ustavnog prava. Mozda medju clanovima Svjetskog saveza Dijaspore ima ljudi koji bi znali napisati neki zahtjev sudu ili mozda cak i tuzbu itd, ali napisati cijeli Ustav, vrhovni pravni akt drzave, to zaista ne mozemo ocekivati od njih.

Zato smo ubjedjeni da je ovo pisanje Prijedloga Ustava od strane SSD-a rezultat samo jos jedne pravare naroda od strane BH vlastodrzaca.

Ocigledno da svijet nije kupio da je brcanskim amandmanom legalizovan daytonski Ustav. Vjerovatno je veliku ulogu odigralo to sto smo uspjesno demonstrirali svijetu da ta ustavna promjena NIJE DOBILA PODRSKU NARODA U JAVNOJ RASPRAVI, o cemu smo obavjestili sve nadlezne institucije u Evropi. Dakle, nasi izdajnici sada krecu od pocetka, da usvoje novi ustav na legitiman nacin, sa ucescem svih gradjana u proceduri njegovog donosenja, a koji ce napokon dokinuti svaku vezu sa Republikom BiH. U tom cilju zele da demonstriraju svijetu da siroka baza, ukljucujci i dijasporu ucestvuje u donosenju novog Ustava.

Njih ni malo ne sekira sto ce iz dijaspore doci prijedlozi gradjanskog Ustava jer ti prijedlozi ce u “demokratskoj” (Daytonskoj) proceduri biti porazeni, a dijaspora se nece moci zaliti da je novi ustav nedemokratski, jer i u demokratskoj porceduri neko gubi. Nasim vlastodrscima je vazno da ce dijaspora uzeti ucesca u kreiranju potpuno novog ustava, tj. odreci se zahtjeva za povratkom Ustava Republike BiH. Nase izdajnike interesuje samo taj prvi korak, jer kada dijaspora pristine da ucestvuje u kreiranju novog Ustava, time ce se odreci Ustava R BiH, a vise nece moci kontrolisati konacni izhod. Plan je da na kraju dijaspora nece vise imati nikavog osnova da se zali da je agresijom i genocidom pokradena od svoga predratnog ustava Republike BiH. I ne samo to, dijaspora nece imati vise nikakvog osnova da se zali ni sto ce ustav ostati u sustini daytonski, po kojem se uskoro i dijaspora izbacuje iz BiH drzavljanstva, jer i sama dijaspora na ovaj nacin formalno ucestvuje u kreiranju novog legalnog ustava, bez obzira sto se u sustini nista nece pitati u zavrsnim, bitnim, fazama procedure. Ovo je samo nastavak prevare “NAMAMI PA PRESALTAJ” o kojoj smo pisali u Glasniku br. 614.

Dakle, najbolji odgovor svake organizacije iz dijaspore koja bude pozvana da napise prijedlog novog ustava je da kazu da je Ustav Republike BiH jedini legalni Ustav i da je povratak na predratni Ustav Republike BiH jedini zahtjev dijaspore.

Ovo je nastavak specijalnog rata, kojeg cetnicka agentura vodi protiv Republike BiH jos od Alijinih vremena. Neko je jednom opisao da je Alija tako dao Hasanu Chengicu, koji od skole ima samo medresu, da “napise ustav nase Bosne”, a kojega je Hasan Cengic napisao za jednu noc?! Kako je Alija nekada varao muslimanske vjernike da se nesto pitaju, tako danas Tihic, Silajdzic, Lagumdjija varaju clanstva svojih stranaka, a evo su pokusali i dijasporu.

U toj prevari se koriste poznatom cinjenicom da je Bog jedino pravedno podijelio mozak, jer svako misli da je dobio najbolji primjerak. Svako misli da je u stanju napisati Ustav i to udbasi na vlasti u BiH koriste da dokrajce Republiku Bosnu i Hercegovinu.

U Glasnku, br. 614, mi smo napisali:

“Nacionalni Kongres Republike BiH, kao i vecina gradjana BiH, je nedavno u javnoj raspravi jasno porucio izdajnicima da NE PRIHVATAMO NIKAKVU USTAVNU PROMJENU KOJA CE SE OBAVLJATI PO DAYTONSKOJ PROCEDURI, PO KOJOJ RS IMA PRAVO VETA. Dayon je nelegalan, te je nelagalna i Daytonska procedura promjene Ustava, pa je nelegalna i svaka promjena koja ce doci iz daytonske procedure promjene ustava. Narod Bosne i Hercegovine trazi Republiku BiH na osnovu presude za genocid, koja ukljucuje i sve rezolucije Savjeta sigurnosti UN iz 1992 godine (572,757, 762,...) u kojim se jasno implicira da je RS nastala agresijom susjedne drzave Srbije.”

_______________________________


3. OVO NIJE SAMO IZDAJA, OVO JE PONIZAVANJE NARODA BiH OD STRANE SULEJMANA TIHICA

Ne mogu izdrzati, a da se ne oglasim povodom priprema za novu izdaju takozvanog Bosnjackog predstavnika Sulejmana Tihica.

Medjunarodni predstavnik u BiH Valentin Incko zatrazio je da Narodna skupstina RS do 11. juna proglasi nistavnim svoje zakljucke o efektima prenosa nadleznosti sa RS na BiH i time sprijeci njihovo stupanje na snagu.

Medjutim, sta se dogadja? Najavljuje se novi sastanak tkz. "Prudske trojke" sto nije nista drugo nego sabotaza pokusaja medjunarodne zajednice u pokusaju da pomogne drzavi Bosni i Hercegovini. Ovo me je stvarno razljutilo i kao covjeka i kao borca za ocuvanje nase Republike BiH.

Cesto se pitam da li u BiH stvarno postoji neka politicka partija koja se bori za drzavu BiH i na kraju se pokaze da mi nemamo ni jednu takvu (izuzetak je mozda BOSS, ali to je samo moje misljenje).

Ne treba biti previse pametan da bi se shvatilo koja je stvarna namjera tkz. "Prudske trojke" na najavljenom sastanku u Banjaluci, ali me cudi jedna druga stvar.

Pa ljudi Boziji krajnje je vrijeme da se podignemo i kazemo izdajnicima jasno i otvoreno: "Dosta je vise i vas i vase izdajnicke politike, narod zeli jedinstvenu Republiku BiH". Ako to ne uradimo sad bice nam za kratko vrijeme prekasno da placemo i jadikujemo. Potpuno sam siguran da ce Tihic sabotirati i ovaj pokusaj medjunarode zajednice da pomogne drzavi BiH. E sad se mnogi od vas pitaju: "A kako mi to mozemo sprijeciti nase politicare da ne izdaju BiH"?

Moj prijedlog: Masovni izlazak naroda na ulice u svim nasim gradovima sirom BiH. Pokazati politicarima i medjunarodnoj zajednici da narod ne stoji iza odluka politicara o podjeli zemlje i da to ne podrzavamo. Sad ce mnogi reci: "Lako je to reci, ali kako to da izvedemo"?

Siguran sam da jos uvijek postoje snage koje zele i mogu da se angazuju po ovom pitanju. Dakle, racunam prvenstveno na omladinu, a zatim i ostale da se organizuju i ucine ovaj presudni korak.

Srdacan pozdrav:

Sakib F.
________________________________


4. SULEJMAN TIHIC (SDA) KAŽE DA CE BOSNE BITI ONOLIKO KOLIKO CETNICI ODOBRE

Pise: Sven Rustempasic, Dipl. Ing.

Sarajevo, 9. jun 2009. - U vecerašnjoj izjavi za ¨bošnjacku TV Behar¨ u Sarajevu, Sulejman Tihic (SDA) je rekao da ce se uskoro sastati ¨prudska trojka¨ da diskutira pitanja ustava, imovine, popisa stanovništva (drugim rijecima, svega onoga što još treba Republici srpskoj da dobije potpuno internacionalno validno priznanje i državnost - op.a.). Rekao je da želi prikljucenje i ostalih parlamentarnih stranaka u ovaj proces, a posebno je naglasio slijedece, citat:

Tihic: ¨Ustav se mora zasnivati na realnim rješenjima¨.

Voditeljica je odmah zapitala: ¨Koja su to realna rješenja?¨

Tihic je odgovorio:¨Realna rješenja su ona o kojima se mi možemo dogovoriti¨.

- kraj citata.

Dakle, države BiH može biti samo onoliko koliko to Republika srpska odobri, i to je temelj SDA pristupa pregovorima ¨baziranim na kompromisu i realnim mogucnostima¨, kako ih vidi Tihic.

Metod DOGOVORA nasuprot metodu PRIMJENE PRAVA, je metod koji je pobio i osakatio, terorizirao i protjerao par miliona nedužnih ljudi, uništava državu BiH i garantira potpuni uspjeh Izetbegovic-Milosevic-Tudjmanovog projekta ¨solucije jugoslavenske krize putem finalnog rješenja bosanskog/muslimanskog pitanja¨ kao morbidnog, genocidnog projekta koji se prvodi vec 20 godina, uz punju saradnju samih zrtava.

NAPOMENA: Bilo je jos vasih priloga o Tihicu. Nazalost ne mozemo sve objaviti. Mozda cemo neke objaviti u buducnosti, ako budu jos uvijek aktuelni, ali znajte da smo ih sve procitali.

_________________________________


5. DA NIJE RIJEC O BOSNI I HERCEGOVINI, VIJEST BI BILA NEVJEROVATNA

Kao dokaz da Avaz nije potpuno kontraproduktivna novina prenosim jednu drugu vijest. To je vijest da je Srbijanski operator mobilne telefonije M:tel operator i sluzbenih telefona SIPA-e. Oni su navodno pobjedili na tenderu sa daleko najpovoljnijom ponudom po kojoj je M:tel dao 200 sluzbenih telefona besplatno! Avaz pise da M:tel ne prisluskuje policajce SIPA-e zato sto je to protivzakonito (?!), ali i da su sluzbenici SIPA-e svjesni da im M:tel kao operator moze prisluskivati razgovore, pa onda koriste sluzbene telefone samo za privatne razgovore.

Ipak, ovdje zelim da upozorim radnike SIPA-e na slijedecu cinjenicu:

Ako je M:tel (tj. Srbijanska obavjestajna sluzba preko M:itela) imala namjeru da prisluskuje (i protiv zakona) nase specijalce iz SIPA-e, oni bi sigurno opremili telefone koje su dali SIPA-i, da mogu da prisluskuju i kad vlasnik ne govori na telefon, pa i kad je taj telefon iskljucen. A svaki mobilni telefon koji i nije tako "specijalno opremljen" moze dati operatoru vrlo precizne informacije o lokaciji korisnika. Na primjer, u Sjedinjenim Americkim Drzavama se to koristi kad neko pozove hitnu pomoc mobitelom. To se radi vrlo jednostavno: aparati mjere jacinu korisnickog signala na tri najblize stanice mobilne mreze, i onda se koristiti triangulacija, tj. odmah se vidi tacna lokacija korisnika.

Lokacija moze odati tajne akcije SIPA-e, npr. hapsenje ratnih zlocinaca, ili moze posluziti ako zatreba da se "odstrani" kojeg nepozeljnog SIPA agenta ili sluzbenika. Ili npr., dovoljno je da neki pripadnik SIPA-e koji radi za Dodika povremeno upali svoj aparat i oda lokaciju, bez obzira sto nece ni rijec kazati.

Tarik B.

KOMENTAR: Tarik B. je doktor kompjuterskih nauka, dakle strucnjak za ova pitanja, i ovo upozorenje SIPA treba ozbiljno shvatiti. Zaista je nevjerovano da Bosna i Hercegovina zbog tako sitnih beneficija kompromituje sigurnost i efikasnost svojih specijalnih jedinica.

________________________________


6. TACNA LOKACIJA DEMONSTRACIJA PODRSKE HARTMANNOVOJ U SARAJEVU

Ja bih imala jedno pitanje u vezi tacke 9. O demonstracijama podrske Florence Hartmann.
Na sta se misli, na koju zgradu kad se kaze - demonstracije u Sarajevu pored zgrade Ujedinjenih nacija?

Hvala.

Nerma B.

Postovana gosp. Nerma,
Misli se na zgradu OHR-a, kod Vrbanje.

Evo ponavljamo poziv, sa svim podacima:

Ovim putem vas obavjestavamo da je organizovana demonstracija u Hagu, u Sarajevu , u Zenevi, u Njujorku 15. juna na prvi dan sudjenja Florence Hartmann.

1) Ovim putem pozivamo potpisnike 33 zemlje od kojih je i Holandija i Internacionalna Stampa, da se skupe u 10 sati ispred Haskog Tribunala : Churchillplein 1, La Haye.

2) Jedan autobus je predvidjen, istog dana, iz Lilla (sjever Francuske) u 6h30, ispred Opstine, place Roger Salengro.
Povratak je predvidjen oko : 19. Za upis, molimo vas da:

- Se hitno javite na ovu stranicu: contact@preserverlajusticeinternationale.org
- Nam javite ako se eventualno ne mozete snaci za smjestaj
- Da nam posaljete cek od 30€ (cijena puta) na ime : Mères pour la Paix, BP 40728, 59657 Villeneuve d’Ascq Cedex.

3) Tri druge demonstracije ce se odrzati u isto vrijeme:

- U Sarajevu, pored zgrade Ureda Visokog predstavnika Ujedinjenih nacija u 10 sati,
- U Njujorku, pored zgrade Ujedinjenih nacija u 10 sati po lokalnom vremenu (ili 16 sati, vrijeme u Parizu),
- U Zenevi, pored zgrade Ujedinjenih nacija u 10 sati po lokalnom vremenu

_________________________________


7. RS PM Dodik to propose joint statement calling for abolition of OHR at meeting with Tihic, Covic on Sunday

Friday, June 12, 2009

RTRS has carried a 90 minutes long live interview with Republika Srpska (RS) Prime Minister Milorad Dodik in which he condemns the work of OHR and representatives of International Community in BiH. He claims that Principal Deputy High Representative Raffi Gregorian is behind removal of the Head of the BiH State Information and Protection Agency’s (SIPA) Operational Support Department Radislav Jovicic. As for the RS National Assembly’s conclusions on transfer of competencies, he deems that the conclusions in a form of declaration would be legal document with strong message. During the interview, Dodik also stated that SIPA, Court of BiH, BiH Prosecutor’s Office are illegal institutions; SIPA has parallel systems controlled by Gregorian;

KOMENTAR: Naslov gornje vijesti koju je poslala pro-rezimska agencija MIA sve govori: “Premijer RS Dodik ce predloziti zajednicku izjavu sa Tihicem i Covicem da se trazi ukidanje institucije Visokog prdstavnika UN u BiH.” Dakle, MIA se vec pobrinule da po svijetu posalju informaciju na Engleskom da i Bosnjaci i Hrvati stoje iza Dodika u njegovoj borbi protiv OHR-a. Pri tome koriste Tihica i Covica, dvojicu starih udbasa, koji su zasjeli na cello Bosnjaka i Hrvata u BiH koji u ovom okrsaju pomazu Dodiku, umjasto da pomazu Inzku.

Nejnovija vijest – Tihic je izjavio da nece ici u Banja Luku. Izgleda da se najutio sto ga Dodik provalio. Medjutim, vjerovatno ce mu sada Dodik reci da se ne igra, da ce ga tek sada pravo provaliti, te ce Tihic k'o cuko podviti rep i u Banja Luku da demonstrira jedinstvo Bosnjaka sa Dodikom.

Za nas Bosnjake mi je jasno - mi Bosnjaci smo vecinom bili mentalno pokoreni u Jugoslovene, ali kako to da Hrvati nisu u stanju da se oslobode svojih udbasa, ociglednih Dodikovih jataka? Zar misle da im ista dobro moze donijeti saradnja sa cetnicima na razbijanju svoje domovine Bosne i Hercegovine?

_________________________________


8. PRAVEDNIK IZ BIJELJINE: Lazar Manojlovic

LAZAR MANOJLOVIC, PRAVEDNIK SVIJETA

LAZAR MANOJLOVIC, ucitelj i humanista iz Bijeljine, prošle je nedjelje na spektakularnoj svecanosti u italijanskom gradu Padovi dobio prestižno priznanje Pravednik svijeta, koje se dodjeljuje najistaknutijim svjetskim borcima za ljudska prava; u razgovoru sa našom novinarkom Manojlovic objašnjava zašto je ova vijest cenzurisana u Republici Srpskoj, govori kako je i cime je zaslužio ovo veliko priznanje, podsjeca na svoje sukobe sa nacionalistickim vlastima u Republici Srpskoj, Srpskom pravoslavnom crkvom, Karadžicem, Dodikom, vladikom Kacavendom...

Lazar Manojlovic: "Dok sam živ, stidit cu se zlocina koje su izrodi mog naroda pocinili “u ime mog naroda”"

Lazar Manojlovic, publicista iz Bijeljine, proglašen je 5. oktobra u Padovi Pravednikom svijeta! Ova prestižna nagrada po prvi put je urucena u Padovi, a pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Italije. Manojlovic je zbog hrabrih i humanih djela koja je cinio za vrijeme i nakon rata u BiH postao pocasni gradanin Padove i njemu u cast postavljen je stub pravednika. Grad Padova osnovao je i Park pravednika kao mjesto gdje ce se cuvati sjecanje na hrabre ljude koji su se suprotstavili genocidu, u kojem je ovom prilikom Manojlovic posadio maslinovo drvo.
Lazar Manojlovic, bivši direktor osnovne škole “Radojka Lakic” u Bijeljini, žestoko se suprotstavio Miloševicevoj i Karadžicevoj politici zla i riskirajuci vlastititi život u toku rata uspio da iz logora u Batkovicu pored Bijeljine izbavi grupu Bošnjaka i spasi ih od sigurne smrti. Ovo nije jedina nagrada koju je Manojlovic dobio ove godine, u februaru mu je dodijeljena nagrada za gradansku hrabrost Duško Kondor koja je u BiH ustanovljena ove godine. Sa ovim sedamdesetogodišnjim uciteljom, publicistom i novinarom razgovarali smo o njegovim podvizima.

Gospodine Manojlovicu, Vaš govor tokom petodnevnog boravka u Padovi izazvao je veliku pažnju. Izmedu ostalog, govorili ste i o Dejtonskom sporazumu, šta ste tom prilikom rekli i kako ste reagovali na vijest da ste dobili ovu prestižnu nagradu?

Bio sam iznenaden. Nakon 18 godina tog suludog života jedna Evropa se sjetila da ja postojim u zemlji bez adrese. Nagrada Pravednik svijeta je velika i za BiH jer se time pokazuje ogromna pažnja i interes za dogadaje koji su se desili i koji, nažalost, još uvjek traju. Posjetici svecane akademije, novinari i moj domacin gradonacelnik Padove Flavio Zanonato sa velikom pažnjom su slušali moj govor o BiH. Govorio sam da je Dejtonski mirovni sporazum kaznio i ponizio BiH oduzevši joj time pravo da bude Republika BiH, kao što su to i ostale republike bivše Jugoslavije. Zbog toga BiH vec cetrnaest godina nije ni prava, ni pravna država, vec zemlja bez adrese, a njeni gradani bez ljudskih prava i sloboda. Politicari u BiH nemaju ni poštenja ni zdravog razuma. Takvo stanje haosa i beznada samo njima odgovara. Zato su u Bosni i Hercegovini ljudi i dalje stradalnici.

REPUBLIKA SRPSKA - PRIVATNA DODIKOVA DRŽAVA

Kako je vijest o Vašoj nagradi primljena u Bijeljini, odnosno Republici Srpskoj?

Ni nakon deset dana ova svjetska vijest nije objavljena u entitetu RS-u, odnosno privatnoj državi Milorada Dodika, pa cak ni u bijeljinskim Semberskim novinama. To je ta sloboda medija u RS-u - krajnja poslušnost.

Vi redovno pišete za beogradski list „Republika“, koju ureduje profesor Nebojša Popov. Vaši tekstovi u kojima osudujete genocid nad Bošnjacima izazivaju veliku pažnju. Nedavno ste napisali tekst o Srebrenici, o Dodikovoj pogubnoj politici, da li zbog toga imate problema u Bijeljini?

Ovdje mi govore da sam narucen i placen iz Sarajeva, medutim, mene niko na ovom svijetu ne može naruciti ni platiti. Ja volim Bosnu i Hercegovinu, moj djed je Hercegovac, moj otac je Bosanac, a ja sam ono “i”. Pišem jer od kraja bosanskohercegovackog vjersko-zvjerskog pokolja nemam mira ni u javi ni u snu. To za mene nije bio rat, u ratu postoje pravila, to je bio pokolj, silovanje, paljenja i, na kraju, Srebrenica. Ne možemo osuditi narode, ali možemo izrode. Nesreca je što je najviše izroda bilo u srpskom narodu. Srebrenica ce ostati kao vjecita mrlja na jednom narodu. Zbog jedne kamare izroda, bolesnih voda, tvoraca politike zla i crnomantijaša. Stid me je zbog Srebrenice i morao sam kroz tekstove da iskažem taj stid i sad mi je lakše. Stid me je što te psihopate, poremecene osobe, pripadaju istom rodu i mom srpskom narodu. Stid me što, još uvijek i nakon svega, mnoštvo velikih Srba ne priznaju zlocin svjetskih razmjera nacinjen u Srebrenici. Što pokušavaju da taj krvavi srpski tsunami porede i pravdaju drugim zlocinima.

Imao sam potrebu da pišem o Dodikovoj komemoraciji nad žrtvama Jasenovca. Da mrtvi iz Jasenovca nisu u rijeku baceni i u krematoriju spaljeni, oni bi se sada prevrtali u grobu nad onim što cini Milorad Dodik s njima. Prema zvanicnim podacima, spaljeno je oko stotinu hiljada Srba, a Dodik kada je u Velikoj Gradini obilježavao svoj Jasenovac pozvao je najekstremnije pjesnike, nacišoviniste Matiju Beckovica, Slobodana Rakitica, Dobricu Erica, koji je tada ustvrdio da je u Jasenovcu ubijeno milion Srba!?

Vas je Vasilije Kacavenda, vladika zvornicko- tuzlanski, proglasio najvecim srpskim izdajnikom svih vremena, prijetio Vam je, pozivao na Vaš linc. Da li je razlog bilo to što ste govorili o njegovim ratnohuškackim pohodima i još u ratu govorili da je ratni zlocinac?

Kacavenda je u ratu na Svetog Savu, u crkvi koja se nalazi preko puta škole u kojoj sam bio direktor, kazao: “Mi ovde, Bože me oprosti”, pokazajuci na školu, “imamo najveceg izdajnika svih vremena, komunjaru koja je došla iz Tuzle da uništi srpsku djecu”. Nakon tog njegovog govora ja po 16 sati nisam mogao izaci iz škole. A Kacavenda je u svojoj pohlepi i nezasitosti, u ime Boga, srušio deset muslimanskih kuca, uglednih domacina u centru Bijeljine i na tom mjestu napravio dvore, crkvu, manastir i svoj grob. U stvaranju manastirskog kompleksa vladika je nasilno ušao u zgradu Opštinskog komiteta Saveza komunista jer mrzi komuniste kao teroriste. U toj zgradi je danas vladicanski dvor koji Bijeljinci nazivaju Bijeli dvor. Kacavenda zamišlja sebe kao Boga. To je isto radio i Staljin, koji je isto završio bogosloviju i sve vrijeme je mislio da je Bog. Kod Kacavende u dvoru ili, bolje receno, dvorcu je sve pozlaceno, zlatne stolice, zidovi, a vjernici mu preturaju po kontejneru tražeci hranu. Ne pada Kacavendi na pamet da otvori narodnu kuhinju. Voli vladika da živi u raju dok narod umire u bijedi. Obešcastio je oltar i Jevandelje. Blagoslovio je politiku zla Radovana Karadžica i danas u svojim javnim propovijedima koristi jezik mržnje iz 1992. godine. Sve je to cinizam najgore vrste. Mi Srbi imali smo jednog zlocinca koji je pretvoren u sveca i ne treba nam drugi. To je Nikolaj Velimirovic kojeg je Hitler odlikovao najvecim orednom, gvozdenim krstom. Njega je crkva proglasila za sveca, postao je ideolog. Patrijarh moskovski i cijele Rusije Aleksej Drugi nedavno je pozvao Kacavendu, jedinog od srpskih vladika, na sva zvona ga nahvalio i dodijelio mu najveca odlikovanja. U pozadini svega stoji da Aleksej Drugi priprema teren da Kacavenda zamijeni patrijaha Pavla. A Kacavenda je zapravo najveca sramota Srpske pravoslavne crkve i srpskog naroda i veliko zlo za sve ostale. Prošle godine javno me je napao na groblju. Nakon sahrane mog kolege profesora matematike, Kacavenda me je ugledao ispod jednog drveta, zaustavi auto i kroz prozor zapoceo tiradu. Vikao je na mene, na kraju je urlao: “Tebe je i Bog odavno kaznio, a tek te kazna sljeduje”. Pitao sam ga: “Pope, da li isto kao pokojnog Duška Kondora?”. Nakon toga je odjurio autom. To je bilo prošle godine u aprilu. Nakon toga, Jasmin Imamovic, gradonacelnik Tuzle, ponudio mi je stan da se preselim u Tuzlu. Rekao sam da zbog Kacavende necu da bježim iz svog zavicaja.

SPAŠAVAO SAM BOŠNJAKE IZ BATKOVICA

Bili ste cesto na udaru nacionalista, prije svega zato što ste se borili protiv velikosrpskog nacionalizma. Koje ste sve neprijetnosti doživjeli zbog toga što ste pomagali Bošnjacima u ratu?

Nema koje nisam. Moje nedace su pocele kada sam dao izjavu za jednu stranu televiziju. Na pitanje kojih sve nacija djeca pohadaju školu, ja sam kazao da u školi ciji sam ja direktor postoje samo dvije nacije, jedna su ucitelji, a druga ucenici. Medutim, tu je bio prisutan Karadžicev doušnik koji mi je sutradan priredio velike neprijatnosti. Kazao sam dok sam ja na tom mjestu tako ce biti, a ako ikada ovo postane škola samo srpske djece, to nece biti škola nego bogoslovija.
Imao sam stalno prijetnji. U gluho doba noci bi zvonio telefon, s druge strane mi kažu da su mi bacili nocas u Drinu pet ucenika. Zvali bi i pitali: “Placeš li za balijama”?. A ja sam, istina, cesto plakao u zagrljaju roditelja koji bi mi dolazili sa djecom uplašeni. Pomagao sam da se iz logora u Batkovicu oslobodi nekoliko Bošnjaka. Bilo je doušnika koji su to saznali i koji su uticali da se zbog toga nadem na ulici. Izbacen sam iz škole 21. februara 1994. godine. Cuvar logora u Batkovicu Milan Grujicic sjeo je na moje mjesto, a kao nagradu što me je istjerao od dekana uciteljskog fakulteta Mitra Novakovica dobio je na tacni diplomu profesora.

Protivili ste se i uvodenju vjeronauke u škole, takode niste htjeli pristupiti SDS-u?

Kao predsjednik kolegija direktora osnovnih škola na pocetku tog ludila, imao sam sastanak sa direktorima škola. Jedan od njih je predložio da usvojimo uvodenje vjeronauke u škole. Ja sam nesmotreno kazao - kojoj je to budali palo na pamet, kolega mi je odgovorio - nije budala vec predsjednik republike Radovan Karadžic. Nisam se složio s tim da Karadžic odnosno tadašnji njegov ministar obrazovanja Ljubo Zukovic donese zakon da vjeronauka bude obavezan predmet. Javno sam se tome suprotstavio, kazao sam da cu kazniti svakog ucitelja koji zabrani djeci da idu u crkvu, ali cu isto tako kazniti svakog onog koji natjera dijete da ide u crkvu. Religija je privatna stvar pojedinca, a vjera je oduvijek proganjala nauku, pa ne može postojati vjeronauka. Upala su mi u školu cetiri popa koji nisu imali pojma ni šta je didaktika, niti pedagogija. Pitao sam ih da li bih ja mogao u crkvi da obavljam vjencanja, rekli su mi da ne mogu, to je njihov posao, ja sam im odgovorio da je obrazovanje moj posao. Ja sam od najveceg dubrišta u Semberiji napravio školu reda, rada, ugleda i izgleda. Roditelji i djeca su me istinski voljeli. Medutim, izbacili su me na ulicu. Sada sam im zbog toga zahvalan jer su me oslobodili jedne politike zla, jer bi morao da sprovodim to što oni hoce, a ja ne prihvatam.

NE POSTOJI VJERONAUKA - VJERA JE PROTIV NAUKE

Kakvi su, po Vašem mišljenju, danas, trinaest godina nakon rata, medunacionalni odnosi u Republici Srpskoj?

Ovdje su vjerske zajednice na sve tri strane odigrale najnegativniju ulogu. Srpski patrijarh Pavle je na Palama tokom rata u društvu Karadžica i Mladica kazao da blagosilja to što oni rade i da su oni Bogom dati da konacno Srbe spasu. Spasili su nas tako što su nas uništili, upropastili i unesrecili. Obican svijet koji nije kriv je ispaštao. Ja cesto govorim - cetnici jesu Srbi, ali svi Srbi nisu cetnici. Kacavenda je tokom rata bio Bog života i smrti, a sada mu Dodik daje svakolika prava. Moje videnje sadašnje situacije jeste da politicari siju strah, a religija sije mržnju. Mi smo i dalje u 1992. godini, samo nema masovnog ubijanja. U Bijeljini medu ucenicima, osnovcima, srednjoškolcima i studentima nije zabilježeno da je jedno odjeljenje ili jedan student otišao na ekskurziju u Tuzlu. I obrnuto. Tako je sa Mostarom, tako je sa Banja Lukom. Idu svi nekoj matici. To je podvala vjerskih zajednica, da mi svi imamo svoju maticu. Nama Srbima je, kao, Moskva matica. Ne znam samo koga je Moskva spasila? Sve škole iz “Dodikijade”, kako ja zovem ovaj entitet koji može da se cita kao „Dodik i jada“, na ekskurziju vode ucenike u Grcku, Hrvati idu u Italiju, a Bošnjaci u Tursku. Pri tome ni jedan ministar obrazovanja nije upozorio škole da treba ucenici prvo da upoznaju svoj zavicaj, potom otadžbinu Bosnu i Hercegovinu, da odu u Mostar, Veliku Kladišu i da upoznaju bogatstvo BiH. To je jedan pogrom mladih za buducnost. Kako izaci iz ovog? Moramo se osloboditi oslobodilaca koji su nas oslobodili od slobode. I moramo se osloboditi osvajaca koji su došli iz pustinje i u Semberiji našli oazu. Jer osnovni cilj ove nesrece koja nas je zadesila bio je promijeniti mjesto stanovanja i promijeniti vlasnike kapitala. Pa smo dobili cista naselja i ciste tajkune.

Vaša knjiga „Ucitelju s ljubavlju“ je zabranjena u Republici Srpskoj, zbog cega?

Zabranila je “Prosvjeta” i pop Nedo Pajic, predsjednik Crkvene opštine Bijeljina. Napisali su: „Zabranjuje se knjiga 'Ucitelju s ljubavlju' zbog štetnog uticaja na srpsku djecu. Što se autora tice Lazara Manojlovica, on je osoba bolesne duše, izbjegavajte ga“. Tu odluku je Prosvjeta poslala svim institucijama i školama. Tako da je ta knjiga ciji sam ja autor prva zabranjena knjiga pod ovim nebom bosanskim.

Slike sa dodjeljivanja nagrade i ostale clanke o karizmaticnom gospodinu Manojlovicu mozete vidjeti na linku

http://www.cyberbulevar.com/forum/viewtopic.php?t=19308

KOMENTAR: Gornji clanak sve govori o velikom covjeku, gosp. Manojlovicu, tako da nema potrebe da mi ista dodajemo. Medjutim, primjer Gosp. Manojlovica govori koliko smo na ispravnom putu mi koji smatramo da Bosna i Hercegovina ima perspektivu, a da pri tome ne moramo kreirati neki novi “Bosanki” narod. Nista ne smeta da svaki Bosnjak, Srbin i Hrvat voli Bosnu i Hercegovinu, kao sto je voli i ponosni Srbin gospodin Manojlovici.

_________________________________

9. ODLICNA PREZENTACIJA REPUBLIKE SRPSKE

http://republikabih.net/

__________________________________

10. PALESTINSKI TARAS BULJBA

Koliko ljudi preziru izdajnike, bilo naroda i domovine, bilo ljudskosti i casti opisano je u mnogim umjetnickim djelima. Najpoznatije je klasicno djelo svjetske knjizevsnoti "Taras Buljba". Tu je opisano da otac vlastitim rukama ubija sina koji je izdao svoj narod i vitesku cast.

Iz nasih krajeva, o toj temi, poznat je film "Vuk sa Prokletija" u kojem otac Albanac ubija sina jer je okaljao obraz i ratovao na strani Albanskih fasista, Balista.

Evo, to se sada zaista dogodilo u Palestini, gdje je otac ubio sina izdajnika, dousnika izraelske policije.

S druge strane, Bosnjaci koji sve mjere parama, koji i ugled svojih politicara mjere visinom pozicije koju zauzimaju, a ne cojstvom i patriotizmom doticnih, nemaju nikavih problema sa bivsim udbasima (dakle cetnickim spijunima) na vlasti u BiH, Izetbegovicima, Tihicima, Silajdzicma, Lagumdjijama .....

***

Palestinian boy 'hanged for collaboration' ** Police in the West Bank say a boy has been found hanged by family members alleging he collaborated with the Israeli army.

http://news.bbc.co.uk/go/em/fr/-/2/hi/middle_east/8096742.stm

***************************************************************************

No comments: