Sunday, June 7, 2009

#614 SDA I SDP TRAZE USTAV REPUBLIKE BiH – “NAMAMI PA PRESALTAJ” POLITIKA‏

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

6. juni 2009.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 614

SADRZAJ:

1. SDP I SDA “KLONIRAJU” POLITIKU NKRBiH?

2. SDA I SDP TRAZE USTAV REPUBLIKE BiH – “NAMAMI PA PRESALTAJ” TAKTIKA

3. Srbija otima objekte vrijedne 4 milijarde KM

4. Re: Glasanje protiv "princa" - pucanj na dinastiju Izetbegovaca

5. DA BI SMO VRATILI REPUBLIKU BiH, MI NIKADA NE SMIJEMO PRISTATI NA LEGALIZACIJU OVOGA STANJA

6. Kako se Obrenija obrela u Sarajevu – Zaluga Emira Hadzihafizbegovica

7. JUNAK NASEG DOBA - EMIR HADZIHAFIZBEGOVIC

8. REZULTAT KONFERENCIJE NA CAPITOL HILLU - BALKAN BALKANCIMA

9. BH PATRIOTI IZ FRANCUSKE NAS POZIVAJU U AKCIJU POVODOM SUDJENJA FLORENCE HARTMANN

10. Nastavlja se cetnicki terror u Posavini, ali se sada Posavljaci brane

-------------------------------------------------------------------------
Ovaj Glasnik ide na 32,437 ispravnih adresa. Za primanje Glasnika prijavite se na adresu: [mailto:Bosanski_kongres@hdmagazine.com]

If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.
-------------------------------------------------------------------------

1. SDP I SDA “KLONIRAJU” POLITIKU NKRBiH?

Ne znam sto se svi sad furaju na Republiku BiH. Dok smo imali Republiku BiH rusili su je, a sada 15 godina poslije Daytona, odjednom se sjetili da sire patriotizam pa od cetnika traze neku novu Republiku BiH. Izgleda da Glasnici NKRBiH zbilja odradjuju svoje, dok izdajnici svih boja moraju narodu bacati prasinu u oci trazeci “Republiku BiH”.

Naletio sam na ovu inicijativu SDP-a tj. “Prijedlog Ustava Republike BiH”??? Nisam imao vremena da detaljno analiziram, ali uglavnom nigdje se direktno ne spominje podjela drzave, entiteti itd. Ima jedino jedna fusnota kako ce se po usvajanju Ustavnog zakona odrediti autonomne regije.

Cisto sumnjam da SDP iskreno zeli nesto tako pozitivno da donese. Zanimljivo je da ovo dolazi istovremeno kada i SDA na svome kongresu donosi Rezoluciju u kojoj govori da joj je cilj Republika BiH. Mora da su i jednim i drugim njihovi mentori iz SANU i RS sapnuli da “kloniraju” neke stavove NKRBiH.

Evo toga linka, sa prijedlogom Ustva Republike BiH od strane SDP-a?!

http://www.sdp.ba/Repository/Files/Slike/PDF/Prijedlog_Ustava_Republike_Bosne_i_Hercegovine_mart_2009.pdf

J. C., Zrtva genocida iz Bosanske Krajine

_____________________________________


2. SDA I SDP TRAZE USTAV REPUBLIKE BiH – “NAMAMI PA PRESALTAJ” TAKTIKA

Pise: Dr. Muhamed Borogovac

Najnoviji "prijedlozi" Ustava "Republike BiH" od strane SDP i SDA su tipicna prevara, koju bi Amerikanci nazvali “bait and switch”, u slobodnom prevodu “namami pa presaltaj”. Gradjani Bosne i Hercegovine su bezbroj puta do sada bili zrtva prevara ove vrste. Sjetimo se da je Alija Izetbegovic na svake pregovore sa Karadzicem i Bobanom odlazio uvjeravajuci narod da ide da ucvrsti Republiku BiH, da bi onda, redovno vec prvi dan pregovora potpisivao “ustavne principe”, kojima se unistava Ustav Republike BiH tako sto se osnivaju nove, ekskluzivno srpske, odnosno hrvatske teritorije u BiH.

Danas SDA i SDP, bas kao Alija nekad, pokrecu nove ustavne promjene kojima ce se jos vise ucvrstiti RS, a oslabiti BiH, ali da bi ih narod slijedio u tome necasnom poslu, oni nam bacaju mamac da se u ustavne pormjene ide da bi se vratila Republika BiH. Dakle, tipicna “bait and switch” prevara.

Ako SDP i SDA istinski zele Republiku, oni mogu vratiti Ustav Republike BiH, a da pri tome ne moraju traziti pristanak RSa. Dovoljno bi bilo da se pocnu pozivati na presudu Internacionalnog suda pravde po kojoj je RS pocinila genocid, tj. po kojoj je RS i zvanicno genocidna tvorevina.

I ne samo to. Sudije Internacionlanog suda pravde su u presudu za genocid ukljucile i Rezolucije Savjeta Sigurnosti UN kojima se utvrdjuje da je na Republiku BiH izvrsena agresija Srbije i Crne Gore. Savjet Sigurnosti UN je najvisi organ svjetskog pravnog poretka na kojem se odlucuje da li je neka drzava pocinila agresiju na drugu drzavu i kako ce UN kazniti agresora i zastititi zrtvu agresije. Sjetimo se da je 1992 godine Savjet sigurnosti UN u Rezolucijama 752 i 757 proglasio Srbiju i Crnu Goru agresorima na Republiku BiH i da ih je kaznio ekonomskim sankcijama, blokadom, iskljucenjem iz svjetske organizacije itd. O tome smo pisali u knjizi “Rat u BiH 1992-1995”, koja je izdata prije nego je Dayton potpisan, ali se nasi izdajnici tada nisu osvrtali na nase savjete da se pozivaju na te pravosnazne rezolucije UN u cilju ocuvanja Republike BiH. Dakle, ako SDP i SDA istinski zele Republiku BiH neka se sada pocnu pozivati na presudu za genocid Internacionalnog suda pravde u Hagu, a u koju su ukljucene i rezolucije o agresiji na Republiku BiH.

Slijedi citat iz Clana 386, Presude za genocid kojim se u Presudu ukljucuju i Rezolucije UN cime i Intrenacionalni sud pravde potvrdjuje da je na Republiku BiH izvrsena agresija:

“It is true that there is much evidence of direct or indirect participation by the official army of the FRY, along with the Bosnian Serb armed forces, in military operations in Bosnia and Herzegovina in the years prior to the events at Srebrenica. That participation was repeatedly condemned by the political organs of the United Nations, which demanded that the FRY put an end to it (see, for example, Security Council resolutions 752 (1992), 757 (1992), 762 (1992), 819 (1993), 838 (1993))....”

Prevod: “Ustanovljeno je da postoji puno dokaza direktnog i indirektnog ucesca zvanicne vojske Savezne Republike Jugoslavije, koja je skupa sa snagama bosanskih Srba, ucestvovale u vojnim operacijama na teritoriji Bosne i Hercegovine u vremenu koje je prethodilo dogadjajima u Srebrenici. Vise puta je ponovljena osuda toga angazovanja SRJ od strane politickih organa Ujedinjenih nacija, pri cemu je zahtijevano da Savezna Republika Jugoslavija prekine to angazovanje (pogledati, npr. Rezolucije Savjeta Sigurnosti 752 (1992), 757 (1992) 762 (1992), 819 (1993), 838 (1993))....”

Dakle, Lagumdjija, Tihicu i poslusnici iz SDP i SDA, koga vi “radite”? Ako zaista zelite da vratite Republiku BiH, onda cete se pozivati na ove dokumente koji jasno govore u nasu korist. Umejsto toga, vi zanemarujete ove pravosnazne dokumente kojima bi mogli uspostaviti Republiku BiH, te idete namjerno pogresnim putem, trazite od RS da vam uspostavi Republiku BiH, znajuci da taj put vodi u corsokak.

U gornjem pismu, kojim nam je skrenuta paznja na ove “ustavne incijative”, kolega J. C. je odlicno uocio da je to vise nego obicna koincidencija, da i ljevica i desnica bas sada, petnaest godina poslije rata, lansiraju identicnu inicijativu. Ko se i malo razumije u zdravu logiku i vjerovatnocu jasno mu je da je nemoguce da dva nezavisna subjekta, koji su cak sa suprotnih strana politickog spektra, kako se prestavljaju, dodju do tako slicne ideje u istom trenutku. Upravo ovo pokazuje da SDP i SDA nisu dva nezavisna politicka subjekta, nego da se njihove akcije koordiniraju iz istog centra, a kako kolega J. C. rece, od strane “njihovih mentora iz SANU i RS”.

Ako ima ikakva dobra vijest u ovome, to je da protagonisti razbijanja Republike BiH moraju i danas, 15 godina poslije agresije i genocida spominjati Ustav Republike BiH, pa makar i u cilju varanja naroda. To je veliki uspjeh patriotskih snaga da i pored ogromne nadmoci u resursima kojima raspolazu izdajnici, od medija, do svih vrsta vlasti i materijalnih dobara, protagonisti velike Srbije jos nisu uspjeli da potpuno zavrse posao, jos narod ne zaboravlja Republiku BiH, pamti genocid, zna da se ne moze pomiriti da mu se nozem kroje ustavi i granice.

Nacionalni Kongres Republike BiH, kao i vecina gradjana BiH, je nedavno u javnoj raspravi jasno porucio izdajnicima da NE PRIHVATAMO NIKAKVU USTAVNU PROMJENU KOJA CE SE OBAVLJATI PO DAYTONSKOJ PROCEDURI, PO KOJOJ RS IMA PRAVO VETA. Dayon je nelegalan, te je nelagalna i Daytonska procedura promjene Ustava, pa je nelegalna i svaka promjena koja ce doci iz daytonske procedure promjene ustava. Narod Bosne i Hercegovine trazi Republiku BiH na osnovu presude za genocid, koja ukljucuje i sve Rezolucije savjeta sigurnosti UN u kojim se jasno konstatuje da je RS genocidna tvorevina i da je nastala agresijom susjedne drzave Srbije.

_________________________________


3. Srbija otima objekte vrijedne 4 milijarde KM

Trecina objekata u vlasništvu firmi iz BiH nije evidentirana • Samo "Šipad komerc" ima 52 objekta...

¨Dnevni Avaz¨ 01.06.2009.

S obzirom na to da je jucer istekao rok koji je srbijanska vlada dala preduzecima iz BiH, Hrvatske i Slovenije da reguliraju status svoje imovine, Srbija ce preuzeti skoro 1.000 objekata bh. firmi, koji se vrijedni cak cetiri milijarde maraka! Srbijanske vlasti ce tako moci slobodno prodavati ove objekte, što otvara mogucnost za najvecu poslijeratnu pljacku imovine naše države.

Pravne radnje

Prema spiskovima koje posjeduje Vanjskotrgovinska komora BiH, a koji su u posjedu "Avaza", bh. kompanije imaju 693 objekta u Srbiji. Na spiskovima su navedena imena firmi koje su vlasnici tih objekata, adrese objekata i njihova namjena. No, pretpostavlja se da jedna trecina objekata u vlasništvu firmi iz BiH uopce nije evidentirana. Prema tome, vjeruje se da u Srbiji postoji skoro 1.000 objekata bh. firmi.
Faksimil spiska dijela imovine bh. firmi u Srbiji
U pasivnom podbilansu "Šipad komerca" su 52 objekta koje ta firma posjeduje u Srbiji. Njihova ukupna površinu je nevjerovatnih 46.000 kvadratnih metara. Rijec je o 28 salona namještaja, 11 stovarišta gradevinskog materijala, pet skladišta namještaja, te cak 2.336 kvadratnih metara poslovno-uredskih prostora, ukljucujuci i poslovnu zgradu u Lenjinovoj ulici u Beogradu.

Konfekcijski gigant "Borac" iz Travnika u Srbiji ima 31 objekt. Prema dostupnoj dokumentaciji, KTK iz Visokog ima ukupno 28, a velikokladuški div "Agrokomerc" 21 objekt u Srbiji, od cega je cak 14 u Beogradu i to mahom na atraktivnim lokacijama. Preduzece "Kljuc-Šik" vlasnik je ukupno 27 maloprodajnih objekata na srbijanskom podrucju, a banjalucki "Rudi Cajevec" i "Jugoduvan" imaju ukupno pet objekata. Cetiri objekta posjeduje "Kula" Gradacac, pet "Mladost" iz Mrkonjic-Grada, cetiri sarajevski "Zadrugar". Osam objekata je u vlasništvu Fabrike duhana Sarajevo... Ovo su samo neke od bh. kompanija koje imaju imovinu u Srbiji.

Zamjenik ministra finansija i trezora BiH Fuad Kasumovic tvrdi da je otimacina bh. imovine u Srbiji dokaz da "naši pojedini premijeri i ministri rade za interes drugih zemalja".

- To je neodrživo. Pozivam Tužilaštvo da utvrdi odgovornost Pravobranilaštva BiH, Ministarstva finansija i trezora BiH, ali i svih koji su morali zaštititi državnu imovinu. Tužilaštvo BiH posebno mora utvrditi zašto Pravobranilaštvo BiH nije vršilo knjiženje i sve pravne radnje koje su bile potrebne da se sacuva državna imovina u Srbiji. Ono je odgovorno za upravljanje državnom imovinom i, dakako, za njeno gubljenje. Krajnje je vrijeme da tužilaštva pocnu raditi - Kasumovicev je stav.

Bivši clan Komisije za državnu imovinu Muharem Cero smatra da bi morala biti utvrdjena odgovornost onih u vlastima BiH koji nisu iskoristili mehanizme predvidene Medunarodnim sporazumom o sukcesiji radi zaštite pasivnog podbilansa države u zemljama bivše Jugoslavije.

Cero: Ko je odgovoran

- U pitanju su milijarde maraka bh. imovine koja ce otici u nepovrat! Mora se utvrditi ko je odgovoran za ovakvu situaciju i pored cinjenice da je Srbija ostavila rok da se zaštiti naša imovina u toj zemlji. Vijece ministara BiH nije ništa poduzelo u smislu zaštite državne imovine. Slovenija i Hrvatska su iskoristile ovaj rok i zaštitile se. Po meni, najodgovorniji su premijer Nikola Špiric, Ministarstvo pravde, te Ministarstvo finansija i trezora - kaže Cero.

Reciprocne mjere

On je mišljenja da je imovina kompanija iz BiH sada na odstrelu i da ce biti predmet brojnih špekulativnih prodaja u Srbiji.

- Posebno ce biti na udaru imovina firmi iz Federacije BiH, jer su firme iz RS svoju imovinu zaštitile specijalnim odnosima tog entiteta sa Srbijom. S druge strane, mi smo vratili imovinu Srbiji. Ako ništa drugo, sada bi trebalo uzvratiti reciprocnim mjerama i blokirati imovinu preostalih firmi iz Srbije u BiH - rekao je Cero.

Samo "Šipadovi" objekti vrijede 90 miliona KM

Ukupna vrijednost "Šipadovih" objekata u Srbiji iznosi više od nevjerovatnih 90 miliona maraka! Tako se vrijednost 28 salona namještaja "Šipad komerca" procjenjuje na oko 34,6 miliona KM. Skoro 36,5 miliona je vrijednost 12 stovarišta gradevinskog materijala, a 3,7 miliona KM vrijednost skladišta namještaja. Takoder, sedam "Šipadovih" poslovno-uredskih prostora, ukljucujuci i poslovnu zgradu, vrijedno je 12,4 miliona maraka.

Autor: F. VELE
-----

KOMENTAR: Naslov "Srbija otima objekte vrijedne 4 milijarde KM" je totalna dezinformacija. Naime, Srbija je postupila ispravno, definisala je kako se moze doci do imovine i ostavila dovoljno vremena da se to uradi. Hrvatska i Slovenija su tako po zakonu dosle do svoje imovine, a BiH je prepustila svoju imovinu Srbiji, buduci da je nije ni trazila. Ovdje, kao i u svemu drugom sto nam se dogadja, jedini krivci su nasi izdajnici, SrBalije iz Tihic-Silajdziceve koalicije u vlasti kojima je draza Srbija od i od njih samih.

M. B.

_________________________


4. Re: Glasanje protiv "princa" - pucanj na dinastiju Izetbegovaca

Gospodine Borogovac,

Ponekad procitam ove Vase izvjestaje, i uvijek se zapitam ako je nekom stalo toliko do domovine i opstanka Bosnjaka pogotovo, zasto se politicki ne angazuje. Vi i drustvo sa republikebih.net, u stvari NKRBIH imate iskustvo, akademske titule, kazete da znate kako doci do RBiH, i opet ste sebe stavili u grupaciju obicnih internet forumasa. Koji se svakodnevno oglasavaju, jadikuju, napadaju, umaraju. Neki pod punim imenom i prezimenom, neki pod nickovima...

Necu ulaziti u ono sto nas dijeli, ali eto recimo skupa smo u projektu vracanja Republike BiH, nacin na koji Vi pokusavate plasirati svoje ideje, ovim oglasnikom ili pojedinacnim pismima je bez ikakvog odjeka. To radite cini mi se 15 godina. Zar se niste do sada uvjerili da sami sebe zamajavate nekakvim imaginarnim odjekom ovih vasih tekstova.

Gospodo, mjenjajte taktiku, kako ste do sada radili ne donosi nikakav rezultat. Zar se niste uvjerili u to. Skupite novac, osnujte sebi stranku, registrujte je i bujrum u politiku na velika vrata. Odrzite desetak konvencija po citavoj BiH i ljudima predocite svoj plan i program. Znam da je to sve skupo, ali predpostavljam da imate dobre plate i da se ustedilo nesto para. Sta je stotinjak hiljada dolara za vas desetak.

Uzdravlje,

Nihad Krupic
-----

Ocigledno se Krupic ovdje obraca Nacionalnom kongresu Republike BiH, pa je Dr. Vahid Sendijarevic uzeo na sebe da mu odgovori ispred NKRBiH.

_________________________________________________


5. DA BI SMO VRATILI REPUBLIKU BiH, MI NIKADA NE SMIJEMO PRISTATI NA LEGALIZACIJU OVOGA STANJA

Dragi Nihade,

Hvala Vam veliko sto ste nam se javili. Hvala Vam i na savjetima. Necemo Vam se zahvaljivati na tome sto nam je Republika BiH zajednicki cilj, jer i Vi i mi samo pokusavamo da izvrsimo svoju obavezu prema domovini.

Obaveza i pravo da branimo ustav i granice nase Republike BiH su nam odredjene ustavom drzave na koju je izvrsena agresija i zlocin genocida.. Istina, da neki uporno, ne zaleci svoja imanja, rizikujuci svoj ugled i svoje zivote i zivote svoje djece, rade da se ozakoni ono sto je osvojeno agresijom i genocidom protivno svim normama internacionlog prava i svim normama covjecnosti, daje nam i moralnu obavezu da se borimo za nasu Republiku BiH u kojoj prije agresije i genocida nije bilo etnickih i vjerskih podjela i u kojoj je svaki gradjanin bio suveren na svakoj stopi njene teritorije.

Nama je posebno drago sto smo na istoj strani u ovoj neravnopravnoj borbi za pravo zrtve agresije i genocida protiv dobro organizovane izdaje i izdajnika koji su uspostavili vrlo efikasne mehanizme kontrole porobljene nam domovine i njenih gradjana. Osnovati jos jednu stranku, samo bi znacilo pristati na ustav i podjelu domovine uspostavljene agresijom i genocidom i staviti se pod kontrolu izdajnika koji potpuno kontrolisu sve institucije vlasti u BiH od izvrsne do zakonodavne i sudsva. Pod punom kontrolom izdajnika su i konvencionalna sredsvta informisanja i Islamska vjerska Zajednica BiH kao glavni instrument porobljavanja muslimana BiH.

Nacionalni kongress Republike Bosne i Hercegovine (NKRBIH) nikada nije priznao Daytonski sporazum niti Aneks IV tog sporazuma kojima je supendovan ustav drzave Republike BiH za koji su se gradjani izjasnili na referendumu o njenoj nezavisnosti. NKRBIH nikada nece pristati na pokusaje legalizacije Daytonsko ustava uvodjenjem nekakvih amandmana. Republika BiH je po internacionalnim zakonima okupirana jer NKRBIH ne prihvata da se ustav jedne suverene drzave mijenja agresijom i zlocinom genocida.

Buduci da smo na istoj strani, da Vas naoruzam najmocnijim oruzjem na svijetu - istinom o moralnoj snazi zrtve i moci internacionlnog prava. Ima vise primjera u svijetu da okupatori, bez obzira na vojnu i politicku moc i moc onih koji ih podrzavaju, ne mogu da legalizuju pravo nad okupiranim teritorijama, jer se nasla saka onih u okupiranom narodu koji ne pristaju na legalizaciju stanja uspostavljenog okupacijom bez obzira na to sto vlasti u tom narodu koje su uspostavljene okupacijom pristaju na legalizaciju okupiranog.

Ogromna je snaga onih koji izaberu da zive slobodni - slobodni ljudi kazu "zivi slobodan ili umri" i "bolje grob nego rob". A i smrtni je grijeh staviti izmedju sebe i Boga bilo koga ili bilo sta, kazu oni koji vjeruju.

Jos jednom da Vam se zahvalim sto ste nam se javili. Mi cemo Vas podrzati u svakom projektu koji za cilj ima da se uspostavi legelni ustav Republike BiH na svakoj stopi nase domivine.

S postovanjem Vas,

Vahid Sendijarevic

___________________________________


6. Kako se Obrenija obrela u Sarajevu – Zaluga Emira Hadzihafizbegovica

Ministar izmanipulisao 55.000 KM za Lepu Brenu?

Iako je ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Emir Hadžihafizbegovic u razgovoru za naš portal nedavno negirao da je iz budžeta njegovog ministarstva izdvojen bilo kakav novac za podršku koncertu Lepe Brene, naša redakcija došla je do nezvanicnih informacija da je novac ipak isplacen. Prema navodima našeg izvora, ministar Hadžihafizbegovic je ipak izdvojio 55.000 KM i to bez znanja vlade kantona.

Tek što se stišala bura oko Breninog koncerta, i nakon što je sam koncert prošao bez ikakvih problema, dolaze nove reakcije na pricu da je ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, inace pjevacicin blizak prijatelj, ipak finansijski potpomogao ovaj estradni nastup. Izvor blizak Vladi KS nam je potvrdio da je ministar Hadžihafizbegovic, uprkos svome javnom negiranju, odvojio cak 55.000 KM za nastup Lepe Brene 30. maja u Zetri.

Ova informacija navodno je poznata i premijeru Kantona Sarajevo Besimu Mehmedicu koji je tražio opravdanje budžetske stavke koja je bila planirana za dvoranu Zetra, i koja je nosila ime dvorane, ali u kojoj nije bilo jasno navedeno za šta je utrošena, i to baš na dan održavanja koncerta.

Osim informacije koja je objavljena na Facebook grupi 'Bojkot koncerta Lepe Brene' da je premijer Mehmedic bio spreman platiti 23.000 KM da se koncert otkaže, a na osnovu zahtjeva Zelenih beretki upucenog direktoru ZOI-ija Nedžadu Ajnadžicu, nikakvih reakcija kantonalnih vlasti nije bilo.

Iako se radi o koncertu koji nije od javnog interesa i za koji se ne bi trebale trošiti budžetske pare, niz optužujucih navoda ipak je ostavilo dovoljno prostora vlastima Kantona Sarajevo da se oglase i demantiraju ih.

Podsjeticemo da je ministar Hadžihafizbegovic za naš portal izjavio sljedece:
'Zgrožen sam tim dezinformacijama. Moje ministarstvo nikada nije dalo pare iz državnog budžeta za Brenin koncert u Sarajevu. Cak se osjecam pomalo mazohisticki što se moram braniti od takvih optužbi. To je jedna besmislica i potpuna glupost".

No, kako se ipak radi o novcu ciji se trag može upratiti, naš izvor tvrdi da kantonalni premijer upravo to namjerava i uraditi, te utvrditi kome je tacno uplaceno 55.000 KM i za koga je bila namijenjena stavka 'Zetra', koja je vrlo brzo realizirana.

Za ocekivati je da ce premijer Mehmedic na transparentan nacin izaci pred javnost i potvrditi ovu informaciju uz cvrste materijalne dokaze, te opravdati finansijsko pomaganje komercijalnih dogadaja u vrijeme kada se provode obimne budžetske uštede za sva izdvajanja.

______________________________


7. JUNAK NASEG DOBA - EMIR HADZIHAFIZBEGOVIC

Ovo je prilika da se podsjetimo ko je kreator Breninog koncerta, ko je ministar za kulturu u kantonu Sarajevo.

Uoci rata Emir Hadzihafizbegovic je bio najotvoreniji protagonista velike Srbije u Tuzli. Iz tog vremena, kada pocinje agresija na Republiku BiH i dok pjani "rezevisti" pucaju po Tuzlanskim dzamijama na njihovom putu za razna ratista sirom napadnute Republike BiH, sjecamo se Emirovih demagoskih tirada na SDA Tuzle. Ne treba ni govoriti koliko je javna hajka popularnog glumca-humoriste, jedinog Tuzlaka koji se tada pojavljivao na malim ekranima sirom Jugosalvije, stetila onima koji su pokusavali organizovati neku odbranu grada i domovine. Tada mu se javno suprotstavlja knjizevnik Mr. Vedad Spahic, pa ce se mozda neki sjetiti tih polemika izmedju Emira i Vedada, i sta je Emiru Hadzihafizbegovicu tada lezalo na srcu. (Jedna digresija: Vedad Spahic je upravo ovih dana dobio nagradu Hasan Kaimija za najbolji roman u 2008. Cestitamo Vedadu.)

Kada se Tuzla odbranila, Emir se nije odmah prebacio u velikog muslimana, kakav je sada. Jok, prvo je postao Hrvat, jer to je tip covjeka koji se mora nekome prodavati i ulizivati. E tek kad je shvatio da je HVO u Tuzli saka jada, i da "SDA raspolaze velikm sredstvima", e onda se Emir kao od sale posuo pepelom po glavi, kazao kako svako moze pogrijesiti, te je postao najveci musliman u Tuzli, cak osnivac nekog "Vijeca muslimanskih intelektualaca" zajedno sa Dr. Izudinom Kapetanovicem, tadasnjim dekanom na Fakultetu Elektrotehnike i masinstva. Tuzla se odbranila od cetnika kao gradjanska carsija, a ne kao Muslimanska. Organizovanje nekakvih cisto muslimanskih tribina i skupova unijelo strah medju Tuzlanske Srbe. Ironicno je da su upravo dotadasnji najveci Jugosloveni, koji su iz svojih karijeristickih razloga naglo poceli da idu u dzamiju, postali najveca prijetnja tuzlanskim Srbima jer su poceli da dijele Tuzlake po vjerskoj pripadnosti.

Isprepadani Srbi su se malo oslobodili kada su culi ko vodi "Vijece muslimanskih interektualaca". Aludirajuci na Emirovu tadasnju gojaznost, posprdno su govorili: "Cuj Emir musliman?! Pa on je javno vise slanine od mene pojeo."

Jednog jutra, ratne 1993 godine nasao sam se u prostorijama na trecem spratu u zgradi Jupiter, kod jednog prijatelja inace direktora Tuzlanskog stambenog preduzeca, kada su ga slucajno u to vrijeme posjetili Izudin Kapetanovic i Emir Hadzihafizbegovic u njihovoj akciji organizovanja vaznijih tuzlanskih Muslimana (citaj "direktora") u "Vijece muslimanskih intelektualca". U jednom trenutku nisam mogao da se suzdrzim, te sam ironicno prokomentarisao njihovu pojavu rijecima: "Vidi ti nasih velikh muslimana." Emir je naravno prepoznao ironican ton i ja sam ocekivao da ce mi nesto odbrusiti. Medjutim, on se okrenuo i kao neka ucenica, uciteljicina tuzibaba, poceo da me tuzaka Izudinu Kaptanovicu rijecima: "Izudine, Izudine, znas sta nam ovaj govori; zajebava nas da smo "veliki muslimani". Izudine, Izudine, Izudine ..." Izudin je bio u razgovoru sa nekim, te ga nije cuo, a Emir ga je sve vukao za rukav pokusavajuci da me tuzaka.

Emir je u stvarnosti komicniji lik od svih likova koje je do sada glumio. Nazalost, nije komicno, nego je tragicno da su takvi ljudi ministri u dayotnskoj BiH, ljudi koji namaju bas nikakve kicme, ljudi koji su po potrebi "veliki Jugosloveni", pa "veliki Hrvati", pa "veliki Muslimani". Negativna Alijina selekcija, iskazana postulatom: "Birajmo podobne, radije nego sposobne." je apsolutno upalila, u slucaju Emira Hadzihafizbegovica.

_________________________________


8. REZULTAT KONFERENCIJE NA CAPITOL HILLU - BALKAN BALKANCIMA

Bandau je na konferenciji u Vašingtonu, koju je organizovala Fondacija Lord Bajron u saradnji sa Americkim savjetom za Kosovo, naglasio da je americka i evropska politika na prostorima bivše Jugoslavije "destruktivno licemjerje".

Na petosatnoj sesiji na Capitol hillu, koja je održana 27. maja, niz eksperata je predocio sliku situacije na Balkanu i alarmantne americke inicijative da se ponovo potpali balkansko "bure baruta", a naglašeno je da se cijeli americki plan za Balkan oslanja na kapitulaciju Beograda i Banjaluke.

Što se Beograda tice, ocijenio je profesor Stiven Majer, taj pristup možda ima nekog smisla, buduci da se vladajuca koalicija oslanja na SAD.

"Ali, mada je bar nacelno moguce smijeniti /premijera Republike Srpske Milorada/ Dodika i dovesti novog, poslušnijeg premijera Srpske, koliko je to izvodljivo u praksi", upitao je Majer.

Profesor Majer, inace odlican poznavalac prilika u BiH, podsjetio je da su pozivi za reviziju Dejtona poceli vec 1996. godine.

"Sam Dejton pociva na paradigmi imperijalne dominacije Balkanom i predstavlja blijedu kopiju odredbi Berlinskog kongresa 1878. godine. Iako vrijeme hegemonije prolazi, previše stanovnika samog Balkana, na primjer u Srbiji, prihvata ovu paradigmu kao realnost. A, u stvari, njome se gradi nešto što apsolutno nema osnova u realnosti - kvazi-države u BiH i na Kosmetu", naglasio je Majer.

Pokretaci sadašnje americke inicijative, istakao je Majer, smatraju da je u BiH sve išlo kako treba do 2006, godine, kada je propao "aprilski paket" i za to krive Busha Mladeg i Dodika, iako Bush nije imao ništa s tim, a "aprilski paket" je rušio Silajdžic.

"Upravo je americka politika iz 90. dovela do sadašnjeg stanja, ali to je cinjenica s kojom ne može da se pomiri sujeta ljudi koji su tu politiku krojili, a sada su se vratili na vlast", istakao je Majer.

Pukovnik u penziji Ronald Hachet podržao je tezu da je balkanska politika zapada nedosljedna, odnosno lišena konkretnih principa.

"Srpska spremnost da se pregovara o statusu BiH, prije i tokom sukoba, i Kosmeta shvacena je kao slabost i ohrabrila Vašington da postupi još agresivnije. Dejton je bio kompromis koji su Srbi nudili godinu dana ranije, ali je americko odbijanje dovelo do desetina hiljada dodatnih, nepotrebnih žrtava", ocijenio je Hachet.

Govoreci o sadašnjoj situaciji u BiH, Hachet je naglasio da standardni uslovi za prijem u EU uopšte ne zahtijevaju ukidanje RS.

"Medutim, provuceni kroz prizmu medunarodne zajednice njima se samo pravdaju zahtjevi za ukidanje RS. U samoj EU ima zemalja koje su itekako decentralizovane, na primjer Španija, Njemacka, ili cak na ivici raspada, Belgija. Otkud toliko insistiranje na centralizaciji BiH?", pitao je Hachet.

Gregori Dejvis, koji se bavi proucavanjem islama, izložio je teoriju da se Amerika bavi takozvanom "imperijalnom demokratijom" i u stvari koristi islamski džihad kao sredstvo slamanja država i nacija koje iz ma kog razloga odbijaju da se priklone americkoj dominaciji.

"Koliko god njihovi ciljevi bili medusobno suprotstavljeni, i iako su nominalno u sukobu, izmedu Imperije i džihadista postoji objektivno savezništvo kada je rijec o odnosima prema na primjer Srbiji ili Rusiji", konstatovao je Dejvis.

Analiticar Vilijam Lind ocijenio je da je, kako je rekao, takozvana medunarodna zajednica u stvari jedna globalisticka "nova klasa", koja namece meki totalitarizam.

"Tek u tom svjetlu, politika Vašingtona postaje sasvim dosljedna i štaviše predvidiva. Globalisticka ideologija ima za cilj uništenje zapadne civilizacije kako bi se na njenom mjestu izgradilo postmoderno, multikulturno, post-istorijsko društvo. U tu svrhu je prigrljen i radikalni islam, kao orude destrukcije, dok se Rusija smatra kao najveca prijetnja tom projektu, a Srbija kao surogat za Rusiju", istakao je Lind.

Otpor ovakvom nacinu globalizacije, rekao je Lind, manifestuje se kroz takozvani "rat cetvrte generacije" (4G), koji ne oznacava toliko revoluciju u metodama ratovanja koliko izazov cjelokupnom politickom i vojnom sistemu uspostavljenom još u 17. vijeku Vestfalskim mirom.

"Kao posljedica globalizacije i 4G ratovanja, institucija države doživljava krizu legitimiteta. Stvaranjem dvije kvazi-države na Balkanu, BiH i Kosova, koje ne mogu da se održe bez inostrane pomoci, i paralelnim slabljenjem srpske države, globalisti su ucinili da balkanski prostor postane privlacan institucijama 4G, od džihadista do organizovanog kriminala, koje osporavaju legitimitet države", naglasio je Lind.

Profesor Srda Trifkovic izrazio je bojazan da je sadašnji režim u Beogradu nevoljan da se odupre americkim zahtjevima, ali je istovremeno stabilan, jer ne postoji opozicija sposobna da ga ugrozi.

"Americka politika se vratila na pogled iz 90. i sada pokušava intervencijom na Balkanu da povrati moc i prestiž poljuljan u Iraku i Afganistanu, pa i da se ponovo nametne kao hegemon u Evropi", ocijenio je Trifkovic.

Ucesnici konferencije su ocijenili da, kako su naveli, takozvanoj medunarodnoj zajednici pijesak curi kroz prste, doba americke hegemonije je prošlo, a Zapad je, po svemu sudeci, moralno i materijalno posrnuo, te se Vašingtonu veoma žuri da "završi posao" na Balkanu.

(SRNA)

__________________________________


9. BH PATRIOTI IZ FRANCUSKE NAS POZIVAJU U AKCIJU POVODOM SUDJENJA FLORENCE HARTMANN

Saljem vam ovo u vezi Florence Hartmann, ako vam nije tesko da objavite i posaljete svim Patriotama za Peticiju. Mislim da joj dugujemo toliko. Ona je rekla u svojoj knjizi ono sto svi vec znamo od 1995 godine.

Puno pozdrava i cujemo se

Sadija OMBASIC, Francuska
-----

Postovana Gosp. Ombasic,

Buduci da je Republikabih.com objavila ovaj vas proglas na svih 5 jezika, mi cemo ga objaviti smao na Bosanskom i ostaviti link do republikabih.net


Sudjenje Florence Hartmann, od 15. do 18. juna 2009

Postovani,

Ovim putem vas obavjestavamo da je organizovana demonstracija u Hagu, u Sarajevu , u Zenevi, u Njujorku 15. juna na prvi dan sudjenja Florence Hartmann.

1) Ovim putem pozivamo potpisnike 33 zemlje od kojih je i Holandija i Internacionalna Stampa, da se skupe u 10 sati ispred Haskog Tribunala : Churchillplein 1, La Haye.

2) Jedan autobus je predvidjen, istog dana, iz Lilla (sjever Francuske) u 6h30, ispred Opstine, place Roger Salengro.
Povratak je predvidjen oko : 19. Za upis, molimo vas da:

- Se hitno javite na ovu stranicu: contact@preserverlajusticeinternationale.org
- Nam javite ako se eventualno ne mozete snaci za smjestaj
- Da nam posaljete cek od 30€ (cijena puta) na ime : Mères pour la Paix, BP 40728, 59657 Villeneuve d’Ascq Cedex.

3) Tri druge demonstracije ce se odrzati u isto vrijeme:

- U Sarajevu, pored zgrade Ujedinjenih nacija u 10 sati,
- U Njujorku, pored zgrade Ujedinjenih nacija u 10 sati po lokalnom vremenu (ili 16 sati, vrijeme u Parizu),
- U Zenevi.

Oni koji zele prisustvovati tim demonstracijama mogu, po upitu, biti spojeni sa organizacijama u tim mjestima.

4) Nadamo se da ce biti demonstracija i u gore ne navedenim zemljama. Ako ih ima, molimo da nam se javite da vam po mogucnosti pomognemo.

Zbog toga sto ova afera nije tacna,
Zbog toga sto se i rad sudaca mora nadgledati,
Zbog toga sto Florence Hartmann treba vasu podrsku,
Pozivamo vas da manifestujete vasu nesuglasnost 15. juna i da potpisete peticiju http://www.preserverlajusticeinternationale.org

Zahvaljujemo vam na povjerenju I saljemo vam iskren pozdrav.

Mères pour la Paix, Association Sarajevo, Forum pour la Démocratie dans les Balkans.

http://republikabih.net/

____________________________


10. Nastavlja se cetnicki terror u Posavini, ali se sada Posavljaci brane

http://www.domaljevac.com/posavina/nasasela2/ljudskaprava/index.html

Svaka cast hrabrim mjestanima koji su se organizovali i poceli da traze svoja prava.

*************************************************

No comments: