Saturday, June 13, 2009

#615 REIS CERIC PONOVO DODAJE MUNICIJU NEPRIJATELJIMA BOSNE I HERCEGOVINE

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

9. juni 2009.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 615

SADRZAJ:

1. NAPOKON DOBRE VIJESTI IZ BOSNE I HERCEGOVINE

2. Incko bonskim ovlastima smijenio i Radislava Jovicica iz SIPA-e

3. Reis Ceric traži da šerijat bude sastavni dio Ustava

4. REIS CERIC PONOVO DODAJE MUNICIJU NEPRIJATELJIMA BOSNE I HERCEGOVINE

------------------------------------------------------------------------
Ovaj Glasnik ide na 32,381 ispravnih adresa. Za primanje Glasnika prijavite se na adresu: [mailto:Bosanski_kongres@hdmagazine.com]

If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.
-------------------------------------------------------------------------

1. NAPOKON DOBRE VIJESTI IZ BOSNE I HERCEGOVINE

Dr. Muhamed Borogovac

Godinama nismo culi dobre vijesti iz daytonske BiH. Ako bi se ponekad i culo nesto dobro, to bi redovno bio samo prvi korak prevare. Krajnji rezultat bi uvijek bio porazan. Zato nismo predavali puno znacaja nedavnom nizu dobrih vijesti.

Prvo je podignuta optuznica protiv Dodika za kriminal. Sto je najvaznije, OHR-a je podrzao tu optuznicu te Dodik nije uspio da je unisti, samo je dosta zla nanijeo Dragi Lukacu, heroju tog podviga.

Zatim je Inzko zahtijevao od Skupstine RS da ponisti odluke kojim se razvlascuje BiH u korist RS. Mediji su prenijeli slijedecu vijest:

"Medjunarodni predstavnik u BiH Valentin Incko zatražio je da Narodna skupština RS do 11. juna proglasi ništavnim svoje zakljucke o efektima prenosa nadležnosti sa RS na BiH i time sprijeci njihovo stupanje na snagu. Incko u pismo koje Srna posjeduje podsjeca da je donošenjem ovih zakljucaka Narodna skupština usvojila stav Vlade RS da je 68 nadležnosti preneseno sa RS na institucije BiH i porucuje da se ovim zakljuccima ugrožava sistem raspodjele nadležnosti izmedju države i entiteta."

Uskoro je Inzku stigla podrska i iz Amerike i iz Evrope za ovaj vazan potez. Istovremeno su nasi izdajnici (po obicaju) pokusali pomoci cetnicima, na veoma perfidan nacin.

Prvo je Tihic oglasio da se Prudska trojka sastaje ponovo u Banja Luci. Dakle, stara igra izdajnika kojom porucuju svijetu: "Sta se ima iko mjesati u unutrasnje stvari BiH, kada se mi lijepo dogovaramo?!"

Zatim je Reis Mustafa Ceric u Berlinu na katolickoj akademiji rekao kako bi Serijat trebao da bude ugradjen u Ustav. Ceric nije budala i on zna da to ne moze biti, ali je bubnuo tu ocajnicku kartu, da u ovom kljucnom trenutku Evropu jos jednom podsjeti da bi se trebala svrstati uz cetnike, a protiv bosanskih "islamskih fundamentalista". O Resu Cericu opsirnije pise Dr. Vahid Sendijarevic u prilogu broj 4, koji slijedi.

Najnovija vijest je da je Inzko smijenio Radislava Jovicica iz SIPA-e, Dodikovu produzenu ruku u SIPA-i. To je veoma znacajan potez kada se ima na umu da je SIPA jedina policija na nivou BiH, tj. jedina potencijalna snaga koju bi OHR mogao upotrijebiti protiv eventualnog anti-OHR bezvlasca u RS.

Smjena Jovicica pokazuje da mozda ovaj put nasi izdajnici nece uspjeti zaustaviti akciju OHR-a kojom se jacaju drzavne nadleznosti BiH, suprotno zeljama cetnika, HVO-a i catnickih agenata u SDA, SBiH i SDP.

Zato smo odlucili da idemo sa ovim Vanrednim izdanjem, da upozorimo sve patriote sta se dogadja u BiH, da budemo spremni da zagorcamo zivot izdajnicima i ovaj put, kad nam se pruzi prilika.

Slijede najnovije vijesti i komentari o ovim dogadjajima.

___________________________


2. Incko bonskim ovlastima smijenio i Radislava Jovicica iz SIPA-e


Jovicic je, djelujuci izvan zakonitog lanca komande špijunirao OHR-a i njegovo osoblje...

08.06.2009. 19:56

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko smijenio je danas Radislava Jovicica sa pozicije koju je vršio u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).

Kako je saopštio Ured visokog predstavnika u BiH (OHR), Jovicic je, djelujuci izvan zakonitog lanca komande u okviru SIPA-e, koristio osoblje i resurse ove agencije za vršenje aktivnosti pracenja medunarodnih zvanicnika, OHR-a i njegovog osoblja.

Takoder, danas je smijenjen i policijski komesar Hercegovacko-neretvanskog kantona (HNK) Himzo Ðonko, zato što je "drugima davao instrukcije da upucuju fizicke prijetnje osobama pod medunarodnom zaštitom, ukljucujuci i osoblje OHR-a".

Visoki predstavnik je zakljucio da su ova dva dvojica policijskih zvanicnika predstavljala direktnu prijetnju implementaciji Opceg okvirnog sporazuma za mir i ometali napore na uspostavljanju vladavine prava u BiH, te su, stoga, morali biti smijenjeni, kaže se u saopštenju.

Autor: ONASA

________________________________


3. Reis Ceric traži da šerijat bude sastavni dio Ustava


SARAJEVO - Istup poglavara Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafe Cerica o tome da šerijat treba institucionalizirati kao sastavni dio prava muslimana izazvat ce veliki broj reagiranja, prije svega u otvaranju rasprave o ustavnim promjenama u zemlji koje bi se trebale odvijati u okviru prudske trojke.

- Šerijat je za muslimana moralni kod koji ga potice da cini dobro i da se kloni zla. To ne samo da nije u suprotnosti s državnim Ustavom, koji ima cilj osigurati prava svih ljudi bez obzira na vjeru i naciju te da im osigura mir i sigurnost u kuci, na poslu i na ulici.

Nije toliko važno kako cemo zvati ustav, važno je da taj ustav jamci, štiti i razvija vrijednosti bez kojih nema zajednickog života medu ljudima i narodima, rekao je reis Ceric u predavanju na Katolickoj akademiji u Berlinu govoreci o temi “Šerijat i muslimanski društveni dogovor u Europi”.

Reis Ceric je pri tome “nacelno” porucio da šerijat nije državni ustav, no istodobno svoje zagovaranje institucionaliziranja vjerskog koda ponašanja muslimana u najviši akt države povezao je sa stradanjem Bošnjaka u Srebrenici! - Za žrtve genocida u Bosni i Hercegovini bilo je najvažnije da su ostali živi. Zato strahovi koji se šire po Europi nemaju uporište jer u Srebrenici nije bilo šerijata, naglasio je poglavar Islamske zajednice, piše Vecernji list.

Ovo je kontinuitet promišljanja poglavara Islamske zajednice u BiH koji je ranije zagovarao da svi muslimani u Europi imaju jedinstvenog vjerskog i politickog vodu.

Ovakve inicijative i ranije su bile prisutne u dijelu bošnjacke politike BiH. Jedna od najozbiljnijih je izražena i u pisanju pokojnog bošnjackog lidera Alije Izetbegovica koji je otvoreno progovorio o muslimanskome pitanju kroz Islamsku deklaraciju.

Šerijat se odnosi na skup pravila, odredbi, ucenja i vrijednosti koja upravljaju život muslimana u osobnom i društvenom životu cije je izvorište u svetoj knjizi muslimana Kuranu. Šerijat propisuje i pravila ponašanja muslimana u politici, društvu, gospodarstvu, pravu.

5.6.2009.

Pincom.info

__________________________________


4. REIS CERIC PONOVO DODAJE MUNICIJU NEPRIJATELJIMA BOSNE I HERCEGOVINE

Pise: Dr. Vahid Sendijarevic

Pincom.info od 5.6.2009-te je objavio tekst pod nazivom „Reis Ceric traži da šerijat bude sastavni dio Ustava“. Ono sto Pincom.info ne razumije je to da Ceric toboze zastupa interese muslimana u BiH, a bori se samo za legalizaciju genocidne Republike Srpske.

Pincom.info u svom tekstu prenosi izjave Cerica iz njegovog nedavnog predavanja na Katolickoj akademiji u Berlinu o temi “Šerijat i muslimanski društveni dogovor u Europi”. Pincom.info zakjljucuje: „Istup poglavara Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafe Cerica o tome da šerijat treba institucionalizirati kao sastavni dio prava muslimana izazvat ce veliki broj reagiranja, prije svega u otvaranju rasprave o ustavnim promjenama u zemlji“.

Ono sto Picom.info ne razumije je to da je Cericev motiv upravo to da se izazovu reagovanja onakva kako je reagovao Picom.info uvazavajuci Cerica kao predstavnika muslimana BiH-a, koji toboze zastupa interese Bosnjaka u BiH, a ne uzimajuci ga za ono sto on jeste, onaj koji se odano bori za ocuvanje i legalizaciju genocidne tvorevine Republike Srpske.

Ceric je karizmatican, sa visokim akadenskim obrazovanjem i velikim politickim iskustvom i ogromnim iskustvom u manipulisanju medija, pa sigurno zna da gradjani BiH na osnovu internacionalnih zakona (konvencija) imaju pravo da traze da se vrati suspendovani ustav Republike BiH (to je jedini ustav na kojeg imaju pravo kao zrtve agresije i genocida) ili da pristanu na genocidni Daytonski ustav (Aneks 4 Daytonskog sporazuma).

Sada, kada je i vrabcima na grani jasno da je propao pokusaj legalizacije genocidnog ustava sa nedavnim nelegalnim izmjenama, ponovno je pokrenuta incijativa promjene ustava. Da bi obezbjedio cetnicima i genocidnoj Republici Srpskoj argumente da jedinstvena BiH ne moze biti alternativa genocidnom uredjenju BiH, on uvodi pricu o serijatskim zakonima.

Kada drzi predavanja po Evropi, a neki u Evropi mnogo vole kada hodza Ceric govori o serijatu (Ceric je onaj kome neki u Evropi dodjeljuju nagrade), onda govori o potrebi da se odredbe serijatskog zakona ugrade u buduci ustav BiH, a kada drzi hudbu (govor) muslimanima u dzamiji u Detroitu (21. oktobar 2007), onda kaze da pitanje grijeha kao sto je piti rakiju i preskociti post, i preskociti molitvu (salat), nije tako strasno jer „Bosanski Islam je specifican, nas“, sto ce reci, nije bas sto-posto po serijatu. Tako Ceric muslimanima BiH objasnjava da serijatske i vjerske odredbe nisu bas neka svetinja, a onda taj isti vjerski zakonik podmece kao kukavicije jaje gradjanima BiH.

U svakom kljucnom momentu za odbranu jedinstvene BiH Ceric i drugi izdajnici uskoce sa kukavicijim jajetom. Sjetimo se kako su Alija i ostali izdajnici prekidali sjednice Skupstine Republike BiH da bi toboze klanjali dzumu (podnevna molitva petkom) pred TV kamerama kako bi obezbjedili Karadzicu i cetnicima dokaz da je Republika BiH "muslimanija". Tih dana klanjase i oni koji nikada klanjali nisu, niti prije niti kasnije.

Ideja zastave sa ljiljanima kao zastave Republike BiH i njen prvi nacrt su rodjeni u kancelariji uvazenog Vinka Puljica, prvog kardinala Katolicke Crkve BiH u saradnji sa Stjepanom Kljujicem, tada clanom Predsjednista Republike BiH. Grb bosanskih kraljeva sa ljiljanima odabran je kao znak kontinuiteta hiljadugodisnje drzave BiH (da se potsjetimo Franjevci su sacuvali sjecanje na taj grb) sa ocekivanjima da ce biti prihvatljiv svim Bosancima i Hercegovcima, jer su ljiljanini istovremeno i dio hriscanske bosanske tradicije. Istog dana kada je Skupstina Republike BiH usvojila zakon o novoj zastavi, Alija Izetbegovic daje izjavu na televiziji da su muslimani konacno dobili svoju zastavu i time porucuje Hrvatima i Srbima BiH da zastava sa ljiljanima nije njiihova zastava i da Republika BiH nije njihova drzava. Nazalost Pincom.info ne vidi da Alija Izetbegovic nije bio istinski predstavnik Bosnjaka u BiH i ne uzima ga za ono sto Izetbegovic jeste, onaj koji se odano borio za stvaranje Srpske drzave na teritoriji suverene Drzave Republike BiH.

Ima bezbroj dokaza kako su izdajnici vjesti u podmetanju kukavicjih jaja. Samo nekolio dana u 2007-oj, nakon posjete uvazeng Kardinala Vinka Puljica Srebrenici i njegovog odavanja pocasti zrtvama genocida na Memorijalnom centru u Potocarima i nakon sto su se pojavile fotografije uvazenog Kardinala ispred zastava sa ljiljanima koje su predstavnici Udruzenja gradjana Majke Srebrenice i Podrinja postavili na pet jarbola na privatnoj parceli u Potocarima, Ceric na susretu sa veteranima Armije BiH porucuje da treba da cuvaju sjecanje na zastavu sa ljiljanima jer su ljiljani muslimansko cvijece i da ljiljani rastu oko Cabe. Tako Ceric poruci Hrvatima da se eto Kardinal fotografise pod muslimanskom zastavom i da je zastava sa ljiljanima ne moze biti i zastava Hrvata u BiH..

Kada su biskupi BiH svojom Izjavom od 23. marta 2006-e godine povodom pregovora o ustavnim promjenama u Bosni i Hercegovini odbili entitetsko nacelo odlucivanja u Zastupnickom domu, koje bi cementiralo nepravednu entitetsku podjelu Bosne i Hercegovine i cementiralo Daytonski ustav kao nasu sudbinu za sva vremena, Ceric se pojavljue sa izjavom da su u Jasenvcu Hrvati ubijali muslimane.

Naravno, onaj ko zna istoriju NDH zna vrlo dobro da su u Jasenovcu zatvarali Bosnjake, ne zato sto su bili muslimani, nego zato sto su bili komunisti, partizani ili simpatizeri Narodno-oslobodilacke borbe pod vodjstvom komunista. Ibro Tabakovic najcitiraniji (najznacajniji) hemicar BiH pored Nobelovca Vladimira Preloga, u javnosti poznat i kao bivsi rektor univerziteta u Banja Luci i ministar u Mikulicevoj vladi, rodjen je u Koncentracionom logoru u Jasenovcu 1942-godine gdje mu je majka bila zatvorena pod sumnjom da je bila pripadnik Komunisticke partije, a ne zato sto je bila muslimanka.

Ceric od Hrvata trazi da se izvinu za ubistvo Bosnjaka u Jasenovcu, a na dzenazi na Memorijalnom centru u Potocarima, kaze „ovde je brat ubio brata“ sugerisuci da RS nema razloga da se izvinjava bilo kome. Nista manje nije otrovna izjava Cerica koju iz njegovog nedavnog predavanja na Katolickoj akademiji u Berlinu prenosi Pincom.info da "za zrtve genocida u Bosni i Hercegovini je najvazije da su ostali zivi“. Ceric vrlo dobro zna da je za ztrve genocida koje su ostale zive najvaznija pravda i da pravde nema dok prezivjele zrtve genocida zive pod vlascu policije i vojske koja izvede taj genocid.

Ceric vrlo dobro zna da pravde nema bez slobode i on vrlo dobro zna da je presuda Internacionalnog suda pravde pravosnazna (konacna) i da precizno definise ko je bio agresor i pocinilac genocida i koja je drzava bila zrtva agresije i ciji gradjani su bili zrtva genocida. Da je Ceric musliman za kojeg se predstavlja on bi trazio pravdu za zrtve genocida po osnovu pravosnazne presude internacionalnog suda pravde umjesto da navikava zrtve genicda da zive pod upravom institucija koje pocinise genocid; a navikavati zrtve genocida na posljedice genocida je zlocin. Ceric se pobrinuo da na Memorijalnom centru u Potocarima nema niti rijeci da su tu pokopane zrtve genocida, niti bilo kakvog drzavotvornog niti etnickog obiljezja zrtava genocida. Eto, koliko je Cericu stalo do muslimana i Bosnjaka.

Nadati se da ce Pincom.info nakon ovog priloga prihvatiti Cerica za ono sto on jeste, za onoga koji toboze zastupa interese muslimane u BiH, a bori se samo za legalizaciju genocidne Republike Srpske.

******************************************************************************88

No comments: