Monday, June 22, 2009

#617 VELIKA GRESKA REPUBLIKE SRPSKE - DA LI CEMO JE ISKORISTITI?‏

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

20. juni 2009.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 617

SADRZAJ:

1. Odluka kojom se ukidaju Zakljucci skupštine Republike Srpske

2. VELIKA GRESKA REPUBLIKE SRPSKE - DA LI CEMO JE ISKORISTITI?

3. Kako tumaciti ponašanje Sulejmana Tihica?

4. "ULTRA" PATRIOTI NA PUNJENJE

5. Telefonski razgovor Dodik - Tihic, snimljen 12-og Juna u 12 casova i 36 minuta.

6. RE: "Hasane deder napisi Ustav nase Bosne"

7. I SLUCAJ FLORENCE HARTMANN OTKRIVA IZDAJU TIHICA I SOFTICA

8. IZVOD IZ KNJIGE FLORENCE HARTMANN: NIŠTA NIJE SLUCAJNO

9. POTPISITE PETICIJU ZA FLORENCE HARTMANN

10. Covicevi pritisci i metode oko ujedinjenja dva HDZ-a.

11. Vecicanima Bilicu i Berbicu 26 godina robije?!

------------------------------------------------------------------------
Ovaj Glasnik ide na 32,662 ispravnih adresa. Za primanje Glasnika prijavite se na adresu: [mailto:Bosanski_kongres@hdmagazine.com]

If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.
-------------------------------------------------------------------------

1. Odluka kojom se ukidaju Zakljucci skupštine Republike Srpske


Slijedi citat zakljucnog dijela odluke OHR-a od 20. Juna 2009. godine.

"....
Uvjeren da je vracanje na prvobitno stanje (lat. status quo ante) neophodno radi preusmjeravanja težišta debate domacih organa na izazove povezane s evroatlantskim integracijama;

Uzevši u obzir i razmotrivši sve navedeno, visoki predstavnik ovim donosi slijedecu:

ODLUKU

kojom se ukidaju Zakljucci Narodne skupštine Republike Srpske br. 01-787/09 i br. 01-788/09 doneseni 14. maja 2009. godine

Zakljucci Narodne skupštine Republike Srpske br. 01-787/09 i br. 01-788/09, doneseni 14. maja 2009. godine (“Službeni glasnik Republike Srpske”, br. 50/09), ukidaju se danom stupanja na snagu ove Odluke.

Ova Odluka stupa na snagu odmah i odmah se objavljuje na internet stranici Ureda visokog predstavnika. Ova Odluka odmah se objavljuje u “Službenom glasniku Bosne i Hercegovine” i “Službenom glasniku Republike Srpske”."

Cijeli tekst se nalazi na web stranici OHR-a:

http://www.ohr.int/decisions/statemattersdec/default.asp?content_id=43630

__________________________________


2. VELIKA GRESKA REPUBLIKE SRPSKE - DA LI CEMO JE ISKORISTITI?

Pise: Dr. Muhamed Borogovac

Lideri drzava svijeta su najcesce inteligentni ljudi, te kao protagonisti politickih zbivanja rijetko prave greske. Tu su izuzetak izdajnici. Nazalost, izdajnici sada totalno kontrolisu BH vlast.

Politicari iz RS su zaista rijetko do sada donosili pogresne odluke za svoju stvar, te su uspjeli da iz nicega, bez ikakvog pravnog osnova naprave drzavu na pola BiH. Najkrupnija greska koju su do sada napravili je genocid. Da nije bilo genocida, RS bi davno bila legalizovana, buduci da cetnicki projekat ima svoje ljude i na bosnjackoj (pa i na hrvatskoj strani) koji ne prave nikakav otpor legalizaciji RS. Jedino stranci jos ne mogu da progutaju da se genocidna tvorevina potpuno legalizuje. Medjutim, ovaj put su politicari iz RS vjerovatno pogrijesili.

Kako se to dogodilo?

Kada je Inzko zatrazio da se ukinu sporne odluke Skupstine RS, politicari iz RS su pokazali da znaju da Skupstina izrazava volju naroda i da se po svim principima prava mora postovati autenticna volja naroda, da niko nema pravo bilo sta nametati skupstini. Zato se nisu puno osvrtali na prijetnje OHR-a da ce biti ukinuti zakljucci Skupstine RS. Iz istog raloga je i Valentin Inzko ucinio sve da sama Skupstina RS ponisti svoje zakljucke, sto su mnogi protumacili kao njegovu neodlucnost, slabost itd.

Medjutim, politicari iz RS nisu uzeli u obzir sta ce znaciti ako OHR ipak odluci i ponisti njihove zakljucke. I to se dogodilo. Sada imamo situaciju, crno na bijelo, da Skupstina RS nije kao druge skupstine svijeta, da je za razliku od ostalih skupstina u svijetu, kojima se priznaje da legitimno i legalno izrazavaju volje svojih naroda i kojima zato niko ne smije nista nametati, Skupstina RS je ipak jedan nizi nivo, njoj se moze nametati tudja volja, jer je RS nastala krsenjem lagalnog Ustava Republike BiH, te kao takva nije legalna.

Ovim sto je Skupstina RS dozivjela danas, da njene odluke budu samo prekrizene od Strane Visokog predstvnika Valentina Inzka, a koji je za to dobio podrsku cijeloga svijeta, potvrdjuje ono sto Nacionalni kongres Republike BiH oduvijek govori, da svijet jos uvijek ima na umu cinjenicu je RS genocidna tvorevina.

Kada bi bosnjacki politicari bili patrioti, oni bi sada iskoristili ovo pa bi i sami poceli insistirati da je RS nelegalna, te bi zahtijevali da sve ustavne promjene polaze od prethodnog legalnog stanja, a to je Ustav Republike BiH.

Nazalost, sa sigurnoscu mozemo tvrditi da ce Tihic, Silajdzic, Lagumdzija baciti niz vodu i ovaj poklon svijeta, kao sto su bacili mnoge druge, kao npr. priznanje Ustava Republike BiH 1992, sve rezolucije Savjeta sigurnosti UN o agresiji, sve rezolucije Kongresa USA o genocidu, cak i presudu MSP za genocid, i da ce kao da nista nije bilo nastaviti tretirati skupstinu RS kao normalnu i legalnu skupstinu na pola BiH.

S obzirom na takve nase politicare ovim je u stvari Bosna i Hercegovina postala samo privremena tvorevina. Naime, ako mi ne iskoristimo ovo i ne trazimo ukidanje RS, te ako nastavimo tretirati Skusptinu RS kao legalnu skupstinu na pola BiH, onda kada ode OHR odluke te skupstine postaju pravosnazne, tj. prestaje da vazi Inzkova zabrana, te "legalno" nestaje BiH.

A OHR ce jednom otici. Do tog trenutka Bosnjaci moraju jasno dati do znanja svijetu da smatraju skusptinu RS nelegalnom i RS genocidnom tvorevinom i da se necemo pomiriti sa odlukama cetnicke nelegalne skupstine kojom se ukidaju nadlesnosti BiH.

U suprotnom ce Bosnjaci zavrsiti svoje postojanje kao narod bez drzave, razbacani u nekoliko enklava. Za takav epilog cemo biti mi, nasa generacija, odgovorni pred nasom unesrecenom djecom.

________________________________


3. Kako tumaciti ponašanje Sulejmana Tihica?

Kako tumacite ponašanje Sulejmana Tihica? On je zapoceo prudski proces, a cini se da sada želi da izadje iz te price.

Rijec je o najinformisanijem politicaru u BiH, koji ništa ne radi slucajno. On nije došao u Banjaluku zato što je Dodik bio u taktickoj prednosti. Pokazao je zube OHR-u, a Inzko ga nije udario po njima.

Tihic ce se vratiti u pregovore kad OHR uradi nešto na štetu RS, jer je svjestan da ce tada imati bolju poziciju. Tihic se ponaša veoma mudro i stalno govori da niko nece ukinuti RS, ali sve radi da bi se ona obesmislila. Ako se nešto obesmisli, onda nema potrebe ni da se ukida.

S. Mesic
-----

KOMENTAR: Postovani gosp. Mesic, tacno je da je Tihic veoma informisan i da se ponasa veoma mudro, ali nazalost to koristi protiv Bosne i Hercegovine.

Kada je Prud u pitanju, time je nanesena ogromna steta Bosni i Heracgovini vec do sada jer je vec usvojen brcanski amandman. Istina, gradjani su tom amandmanu "skinuli pozlatu" u javnoj raspravi, dokazali da ga narod ne zeli, ali bi bolje bilo da nije ni usvojen.

Zatim, zbog prudskog procesa povampirila se ideja Herceg-Bosne cime je Tihic napravio "mapu puta" razbijacima BiH i doveo do saveznistva Dodika i Covica, tj. do saveznistva RS i Covicevog HDZ-a.

Da je Tihic patriota, on bi najbolje obesmislio RS da im nije dao amandman o Brckom. Zatim, nikada ne bi sjeo da pregovara o daljoj podjeli BiH i insistirao bi da je RS nelegalna i trazio bi da se ukine kao sto je ukinuta Herceg-Bosna. Na primjer, Tihic bi digao veliku prasinu kada je Skupstina RS 14. Maja 2009. usvojila ove zakljucke kojima je pokusala da dokine BiH. A on je sutio, i da nije bilo Inzka, danas bi odluke RS bile u Sluzbenom listu i na snazi, a njihovo provodjenje bi svima donijelo mnogo, mnogo nesrece.

Zatim, kada je Inzko dao ultimatum Dodiku, Tihic lukavo priskace u pomoc Dodiku objavljujuci da se nastavlja prudski proces sastankom u Banja Luci. Ocekivali su da ce Inzko odustati od zahtjeva, da ce radije izabrati dogovore Tihica i Dodika, nego zaostravanje.

Medjutim, kada su vidjeli da Inzko ne odustaje, onda je Tihic odlucio da perfidno poruci svijetu da Inzko minira Prudski proces, tj. dogovaranje, koje svijet toliko forsira. Naime, Tihic je prikazao da je odlucio da ne ode u Banja Luku jer je ohrabren Inzkovim ultimatumom Dodiku. Dakle, opet otezava posao Inzku, koji je doveden u situaciju da izgleda kao neko zbog koga se raspada proces dogovaranja. Osim toga, burna Tihiceva reakcija protiv Dodika u tom trenutku je ucinila da Inzko izgleda kao pristrasan, da favorizira bosnjacku stranu, a protiv Srba.

Vidjecete da ce Tihic, zajedno sa Silajdzicem i Lagumdjijom prakticno ponistiti svaku dobrobit koju smo dobili sa Inzkovom odlukom.

Tihic je samo jedan veoma lukavi "kurvin sin" koji ce sve u zivotu staviti na kocku za cetnicki projekat. Tu nema nade, niti ima lijeka.

Dr. Muhamed Borogovac

________________________________


4. "ULTRA" PATRIOTI NA PUNJENJE

Pise: Amar Delic, Sarajevo

SARAJEVO, 15.06.2009. Kontrolirani bh. mediji ovih dana u zvijezde kuju Tihic Sulejmana. Na sve nacine ga oslikavaju kao patriotu i beskompromisnog borca za Bosnu koji, poput americke konjice iz filmova o kaubojima i indijancima, iako na scenu ulijece posljednji, to cini naoružan do zuba i odlucniji od Richarda Burtona iz "Bitke na Neretvi". Ujaha tako Suljagica s malih ekrana i internet portala pravo u naše domove, da sav bijesan i ludo hrabar do nogu potuce mrskog neprijatelja koji navali te sa svih strana opkoli nemocne žrtve, kojima inace najvecu opasnost predstavljaju grlati crvenokošci iz plemena "OHR" i "SAD". Šteta što nije film, pa makar umjesto Komšica pardon Burtona i Suljo glumio Titu.

Bosanskohercegovacka publika još jednom prisustvuje šou u kinu zvanom "Kod šibicara". Za to vrijeme Alijina strategija "korak po korak" (ili: "Za mnom do ponora") ulazi u završnicu, pa se Bosna sada i nalazi pred ponorom nestanka. Nenaviknut na šibicare i njihovo blehemecenje i šanersko mlataranje rukama dok optužuju "drugu stranu" (sve je jedna strana - srpskoudbaška), Valentin Inzko ne zna gdje mu je glava, a gdje zadnjica. Kao i brojni drugi stranci prije njega, i on svojim nesnalaženjem jedino daje novi kredit veleizdajnicima, a ovaj put je došao red na Tihica da opere obraz.

Naime, to je kao kad nadopunite kredit za mobitel: kupite "Ultra" karticu, ukucate šifru, i gurate još neko vrijeme. Pa kad opet potrošite kredit, kupite opet "Ultru", i Jovo-nanovo. Lista onih koji Tihicu pune kredite je, koje li slucajnosti, uvijek srpskoudbaška: pocesto je to Dodik, pa se nadje i SDP s crvenkapicom Komšicem (koji je istisnuo Lagumdžiju - u prici za malu djecu samo je jedna crvenkapica), potom Srbijanska TV, pa Srbijanski tužilac zvani "Dobrovoljacka", pa UDBA s telefonskim razgovorima vašeg politickog protivnika i okorjelih kriminalca baš pred stranacke izbore, pa Lepa pevaljka ciju fino tempiranu turneju od Sarajeva do Zagreba organizuju generali KOS-a, pa opet UDBA s bezvrijednim video-snimcima Mladica kada Suljagi i blizancu mu Haretu po ko zna koji put nestane kredita... Svega ima u zemlji u kojoj špijunski snimci rastu ko paprike.

Naprosto, kakva god Inzkova odluka povodom nove Dodikove "neposlušnosti" bila, Tihiceva "Ultra" bice nadopunjena, i bice spreman za naredni korak izdaje: priznanje otimanja državne imovine genocidom. U meduvremenu je trio Tihi-Hare-Zlaja izdao sve krupno što se izdati moglo: priznali su entitete kao izborne jedinice, priznali genocidnu policiju, amendirali/priznali genocidni "ustav", sabotirali Tužbu za genocid i pravni efekat kakve-takve presude, cvrsto riješili podijeliti državnu imovinu (samo dok ova frtutma prodje)...

S takvim "Ultra" patriotama, kome još trebaju izdajnici? Kako neko rece, država je kao džeparac: ako ne dodaješ i ne paziš na rupe u džepovima, za cas nestane. Onda je poenta topljenja Bosne po principu kredit-na-rate jasna i malom djetetu: teško tebi ako nisi pretplacen, na "Ultru" ili na državu, svejedno.

___________________________________


5. Telefonski razgovor Dodik - Tihic, snimljen 12-og Juna u 12 casova i 36 minuta.

(Vjerovanto se radi o parodiji, ali je autor pokazo izuzetno poznavanje odnosa izmedju Tihic i Dodika, koji se cak i vrijedjuaju za javnost, da bi varali tu istu (bosnjacku) javnost.)

-----

Iz sigurnosnih razloga ne objavljujem osobe koje su presrele i snimile razgovor.

DODIK
Halo, haloooo

TIHIC
Ja sam, ja sam, ne galami, vani sam, cekaj da udjem u auto.

mala pauza

Jel sigurno?

DODIK
Jest. Pa sveca mu Suljo, zar od Valentina da cujem da neces dolazit u Banjaluku? Jel neki problem ili sta,..?

TIHIC
Nije nikakav, i njemu sam rekao sto cu i tebi, zar je bitno kome cu prvom, vazno je da obojica razumijete zasto.

DODIK
Jel se to matere ti sikiras sta ce ti "mr. Lepi" reci i da ce te opanjkati zbog dolaska kod mene?

TIHIC
Ma kakav Lepi(smijeh), on je svakako gotov, ali lako je tebi tamo, ja ovdje imam birace, poslije ovog cirkusa sa tobom i Valentntntnt, e 'eblo ga ime, poslije cirkusa sa tobom i visokim, da ti dodjem u Banjaluku, ima da me mediji i biraci proglase izdajnikom,.. hajd skontaj malo, stavi se u moju situaciju.

DODIK
Pricaj mi malo o tome, mislis da je meni bilo fino u skupstini ovih dana. Nego jebes to, dolazi Dragan, narucio sam muziku i zakljucan restoran za nas, mogao si opet doci, da nastavimo kako smo se dogovorili, i da vidimo kako cemo sa onim kreditom za pomoc povratnicima. Dobro, mozda sam malo digao pritisak tvojima dole svojim izjavama, ali uvijek se ohlade. Trebao si doci, nemoze ti niko pera odbiti, jos nije kasno da se predomislis.

TIHIC
Jah, pomoc povratnicima(smijeh), jesil siguran da je linija sigurna.

DODIK
Jesam, jesam li te kad izradio?

TIHIC
SLusaj,(kh, kh,.. kasalj), slusaj, gdje sam ono stao, e, ovdje je malo gore nego sto ti se cini. Mediji su me poceli prozivati vec prije moje odluke jer znaju datum, kazu Val ovaj visoki pao, popusio, Dodik ga rasturio, rastura BiH,. a i ona izjava ti bas nije trebala. Helem nejse, da skratim, ako ti dodjem u Banjaluku, ispascu i ja jajara, recice izdajnik, ide puzuci tebi pred noge,.. a tek ce novinari i spikeri ufatiti furseta.

DODIK
Ufatiti cega?

TIHIC
Mislim slobode, dice se hajka, 'biga, ti si malko prekrdnasio u izjavama, i ako ti dodjem, ja sam popusio kod biraca, jel ti sad jasnije.

DODIK
Zar je dotle doslo

TIHIC
Jest, znas mene i da mi je stalo vise do moje avlije u Samcu negoli do ove sugave drzave, ali nisam glup pa da sad izigravam realpoliticara. Nego slusaj, moracu ne samo otkazati put u Banjaluku i sastanak, nego cu morati 'biga, da te malo kako ono kazes opanjkam(smijeh) u novinama. Recimo, neprihvatam tvoje izjave u negiranju BiH i antidejtonskom djelovanju. Hoceli ti to biti problem?

DODIK
Jebe mi se

TIHIC
(smijeh)

DODIK
Cuj, sa Valentinom nije problem, slusa on svoje nadredjene, govori o meni sta hoces, bitno mi je da nastavimo poslije gdje smo stali prosli put. Kad ovo prodje, a ja cu malo ublaziti pricu. Mogu li tebi sta pomoci, hoces li da te spomenem fino il ruzno, sta ti bolje odgovara.

TIHIC
Najbolje nikako, al ako mora, onda neutralno, nemoj fino jer ces me onda jos vise ukopati.

DODIK
OK,no problemm

TIHIC
Haaa?

DODIK
Ne kaze sa "haaa" nego molim, mislim nema problema. Onda, cujemo se, samo da znas da ces propustiti prvoklasno sijelo samnom i Draganom. Jes da je mutljaros,.. al ruka ruku mije, (smijeh)

TIHIC
Nemoj dalje(uzdah), onda je sljedeci put kod mene,.. kad se slegne prasina, haj cujemo se,..

DODIK
OK

__________________________________


6. RE: "Hasane deder napisi Ustav nase Bosne"

Jedan forumas ja na Avazovom forumu Politika postirao clanak iz proslog Glasnika, "Hasane, deder napisi Ustav nase Bosne". Clanak je odmah pokupio pozitivne reakcije forumasa. Jedan citalac je napisao parafraziram: "Ovaj naslov je zasluzio Pulicerovu nagradu, jer odlicno objasnjava danasnju vlast."

I ostali komentari su se kretali u smislu da clanak odlicno detektuje kako se stvari rade u danasnjoj BiH.

Cinjenica je da za uspjeh cetnickog projekta nisu krivi samo cetnici i nasi vrhunski izdajnici, npr. Alija, Silajdzic, Tihic, nego i mali sarafi projekta, poslusnici, licemjeri ili mediokriteti koje veliki lupezi koriste. Karadzic bi bio nemocan bez Izetbegovica, Dodik bi bio nemocan bez Tihica i Silajdzica, ali bi i Izetbegovic bio nemocan bez mediokriteta koje je vjesto manipulisao, kao sto je npr. Hasan Cengic. Slicno Tihic bi bio nemocan da nema svojih "Hasana", sitnih dusa koji mu se ulizuju, ne osvrcuci se na stetu koju time nanose narodu i domovini.

I kao sto to uvijek biva svaka pogan na kraju ispliva na povrsinu da je svako vidi, pa ce tako biti i sa nasim poganima.

Na zalost, ubrzo su Avazovi moderatori bez ikavog objasnjenja izbrisli clanak sa foruma, cime su pokazali da smo pogodili u sridu, da smo prozreli udbasku ujdurmu da "dijaspora" predlaze Ustav neke nove Republike BiH, cime bi pristala na daytonsku proceduru i odrekla se kontinuiteta sa predratnim Ustavom Republike BiH, kojega jedinog imamo pravo zahtijevati, jer nam je genocidom otet.

Dr. Muhamed Borogovac
__________________________________


7. I SLUCAJ FLORENCE HARTMANN OTKRIVA IZDAJU TIHICA I SOFTICA


Mnogo toga što je u vrijeme sudjenja Srbiji za genocid u BiH znala Florence Hartmann o tome kako se u procesu pred Svjetskim sudom tajila uloga Srbije u agresiji na RBiH, znali su i pripadnici bosanskog tima na Internacionalnom sudu pravde (ICJ, tj. MSP), na celu sa Sakibom Softicem i Tihicem, koji mu je davao naloge - ali ipak oni nisu reagirali i nisu ovu nepravdu objelodanili na vrijeme! Naime, ako su nasi advokati trazili da Medjunarodni sud pravde (MSP) uvrsti u dokazni postupak i dokumente o genocidu koje je Srbija vec bila dostavila Tribunalu zbog sudjenja Milosevicu, sud (MSP) je morao obrazloziti zasto te dokumente ne moze preuzeti od Tribunala. Medjutim, kao sto znamo Softic i Tihic nisu digli glas sto ta dokumentacija sa Tribunala nije koristena na MSP, dok je jedna Francuskinja odlucila da uradi ispravnu stvar i to rizikujuci da zavrsi u zatvoru, da izgubi posao itd., te je objavila kako je to bilo izvedeno. Ona je time izgubila sve, jer je kao sluzbenica na Inetrnacioalnom Kriminalnom Tribunala (ICTY) bila pod zakletvom da ce stititi tajne Tribunala. S druge strane Tihic i Softic nisu bili ni pod kakvom zakletvom na Tribunalu, pa su slobodno mogli reagovati, cak im je to bila i duznost jer su bili pod zakletvom da ce sluziti narodu i drzavi BiH. Na zalost, Hartmannova se zrtvovala, dok "nasi" iz pravnog tima nisu ni prstom maknuli da osvijetle ovu aferu na vrijeme i da doprinesu da dobijemo mnogo povoljniju presududu na MSP, tj. ICJ.

Kao sto je poznato ovih dana su na vise adresa u BiH stigli skenirani sporazumi ICTY (Tribunala) i Srbije kojima se ICTY (Tribunal) obavezao Srbiji da nece predati dokaze za genocid na MSP. I nama u NKRBiH su stigli ti skenirani sporazumi, koji su nekako procurili u javnost sa Tribunala, mada ih Florence Hartman nije sama poslala, nego je samo u svojoj knjizi eksponirala da postoje takvi sporazumi. Mi smo odmah Prof. Boyleu to proslijedili, buduci da je on dobro upucen u sve sto se desavalo sa Tuzbom za genocid, kao tvorac te tuzbe.

Prof. Boyle je potvrdio ono sto Florence Hartman tvrdi, da je jedini smisao tih dogovora izmedju Tribunala i Srbije, da se onemoguci da Srbijanski dokumenti o genocidu prebace sa Tribunala na MSP.

A kolika je steta time ucinjena nasoj Tuzbi za genocid, tj. koliko su znacajni dokazi izostavljeni, najbolje govori Boyleov komentar da bi se mogao obnoviti postupak pred MSP za genocid ako uspijemo u roku od 10 godina da dobijemo dokumentaciju koju je Srbija predala Tribunalu. Primjetimo da i Prof. Boyle zna da Tihic i Softic nece nista uraditi za obnovu procesa. (Izgleda da je to opstepoznata stvar da su Tihic i Softic sabotirali Tuzbu za genocid.) Slijedi taj komentar prof. Boylea u originalu na Engleskom:

"It is just a lot of legal mumbo-jumbo to justify the ICTY's political decision to keep these documents secret so that Serbia and Montenegro would not lose its genocide case at the ICJ. If we ever get access to these documents within ten years of the ICJ decision, we can always request to re-open the Judgment for genocida -- assuming we have a BIH government willing to do that. I seriously doubt Tihic/Softic would be willing to do so if they are in power. fab."

Zato je proces koji se sada vodi protiv Hartmann-ove veoma znacajan, jer stavlja fokus na cinjenicu da je Tužba sabotirana, ne samo od Tribunala, nego i od vlasti u Sarajevu, tj. od Softica, BH agenta na MSP i Tihica, tadasnjeg bosnjackog clana Predsjednistva u cijim rukama je bila Tuzba za genocid.

R.S. i M.B.

A sada evo izvoda iz Hartmannove knjige:

______________________________________


8. IZVOD IZ KNJIGE FLORENCE HARTMANN: NIŠTA NIJE SLUCAJNO

Piše: Florence Hartmann

Izvodi iz spornih stranica knjige “Mir i kazna”, zbog kojih se autorki u Haškom tribunalu sudi zbog nepoštovanja suda.

Nekoliko odluka Haškog tribunala (ICTY) jasno pokazuju da je “zamracivanje” dozvoljeno kako se ne bi naškodilo poziciji Srbije u slucaju tužbe od strane Bosne i Hercegovine pred Medunarodnim sudom pravde (MKS). One otkrivaju da su sudije ICTY priznale da je javno otkrivanje najosjetljivijeg dijela zapisa Vrhovnog savjeta odbrane (VSO) moglo imati negativan uticaj na ishod slucaja koji je Bosna i Hercegovina pred MKS pokrenula protiv Srbije. Oni priznaju da žele da zaštite Srbiju od osude za genocid i isplate odštete žrtvama. Beograd je bio uspješan u tvrdnji da je u pitanju “vitalni nacionalni interes” srpske države.

Sudije zadužene za Miloševicevo sudenje, ukljucujuci Britanca Ricarda Meja, Jamajcanina Patrika Robinsona i Južnokoreanca O-Gon Kvona, podredili su pretpostavljenu stabilnost jedne zemlje interesima pravde i istine. Cineci to, postali su saucesnici u jednoj laži. Ipak, oni su ustuknuli 2005. godine.

Sredinom jula 2005. godine oni su odbili novi zahtjev Srbije za zaštitnim mjerama, ovog puta o personalnim vojnim dosijeima koji su jasno pokazali da su generali Vojske Republike Srpske (VRS), ukljucujuci Ratka Mladica, bili pripadnici srbijanske vojske (Vojske Jugoslavije), pod vrhovnom kontrolom Beograda. Protiveci se otkrivanju ovih dokumenata, Srbija se žalila na odluku.

Žalbeno vijece je u septembru 2005. odlucilo da “vitalni nacionalni interes” Srbije u tužbi pred MKS nije prihvatljiv za uvodenje mjera tajnosti. Prema apelacionim sudijama, sve prethodne odluke Sudskog vijeca u slucaju Miloševic kojim se dokumenta VSO štite od objavljivanja zbog potencijalnog predjudiciranja u smislu “vitalnog nacionalnog interesa” Srbije umjesto “interesa nacionalne bezbjednosti” bile su “pogrešne sa pravnog aspekta”.

Umjesto da ispravi grešku koju je upravo bilo otkrilo, Žalbeno vijece je primijetilo da je odobravanje takvih mjera do sad dalo podstreka “legitimnom ocekivanju” Beograda da ce svi njegovi slicni zahtjevi, koji bi uslijedili, biti odobreni po istom osnovu, tako da bi bilo “nepošteno” uskratiti zaštitne mjere koje je država tražila o vojnim dosijeima.

Šokirana ovom odlukom, Karla del Ponte i njen tužilacki tim okupili su sudije u Miloševicevom slucaju i podnijeli zahtjev da argument o “vitalnom nacionalnom interesu” bude poništen, kako bi bio podnijet zahtjev da se pod hitno skine oznaka povjerljivosti sa arhiva VSO. Šestog decembra 2005. godine, sudija Ian Bonomi, koji je zamijenio Ricarda Meja, i sudija Robinson, uprkos protivljenju sudije Kvona, dali su saglasnost da se ukinu zaštitne mjere na snazi od 2003. godine, shvatajuci da Beograd ne pokušava da zaštiti svoju nacionalnu bezbjednost, vec da opstruira pravosudne organe u njihovoj potrazi za istinom. Beograd se odmah žalio na odluku i dobio privremenu obustavu, cime je Bosna i Hercegovina sprijecena da priloži arhive VSO prije otvaranja slucaja po njenoj žalbi, krajem februara 2006. godine.

Nakon sagledavanja argumenata Tužilaštva, 6. aprila 2006, pet sudija Žalbenog vijeca, i dalje pod predsjedništvom Italijana Fausta Pokara, odlucilo je da obori odluku od 6. decembra 2005. Stoga je informacija koja direktno povezuje državu Srbiju sa ratom u Bosni i srebrenickim masakrom ostala nedostupna MKS-u i javnosti. Tužilaštvo nije bilo u poziciji da javno obznani skandal, pošto su sudije svaku od svojih odluka proglasile “povjerljivom”.

Autorka je bivša portparolka nekadašnje glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte

(Vijesti)

17.06.2009.
___________________________


9. POTPISITE PETICIJU ZA FLORENCE HARTMANN

Dear Friends,

EUROPEan political elites are attempting through their control of the International Court of Justice in Hague TO HIDE RESPONSIBILITY OF SERBIA FOR GENOCIDE IN BOSNIA.

The COURT is PROSECUTING Florence Hartmann FOR REVEALING documents exposing SERBIA’S RESPONSIBILITY FOR GENOCIDE IN BOSNIA.

Please sign the PETITION AGAINST:

http://www.preserverlajusticeinternationale.org/formulaire.html

You can FIND MORE at:

http://www.caseflorencehartmann.org/index.php?p=2_6

PLEASE DISTRIBUTE as wide as possible.

Thanks,

Amir
____________________________


10. Covicevi pritisci i metode oko ujedinjenja dva HDZ-a.

(Izvodi iz duzeg clanka)

Piše: Ljudevit Posavski

Gospodo draga ne živimo više u jednopartijskom sustavu. Ne postoje kod nas više režimi koji svojom strahovladom teroriziraju nevješt narod. Ali postoje tragovi boljševickih metoda zastrašivanja naroda i nametanja svojih mišljenja služeci se najjeftinijim metodama javne promidžbe kojima se javnosti želi nametnuti jasan stav.

Takve metode vec duže vrijeme provodi HDZ BiH na celu sa Draganom Covicem. Covjekom protiv kojeg je podignuto više optužnica nego što on ima godina staža u HDZ-u. Osoba prema kojoj je i predsjednik Tudjman imao rezerviran stav s obzirom na njegov kriminalni dosije s kojim je tadašnji predsjednik RH raspolagao.

Da mu sada ne nabijamo na nos njegov projugoslovenski stav u vremenu kada su njegovi sadašnji politicki oponenti iz reda hrvatskog naroda vec dobrano bili u redovima HDZ-a, ili to što je bio jedan od zadnjih Hrvata koji se potpisivao cirilicom. To su mu epitafi za neku drugu temu.

U ovom clanku pozabavit cemo se malo njegovim pritiscima i metodama oko ujedinjenja dva HDZ-a.

Realno, kada covjek pogleda, dva HDZ-a i ne trebaju postojati.

...

Medutim, onog dana kada je HDZ BiH prestao biti svehrvatski pokret, kada je svoju politiku usmjerio na jedan drugi kolosjek, tada je prerastao u jednu lokalnu stranku koja je izgubila svoju prvobitnu ulogu.

...

Zbog ocite politicke stranputice HDZ-a BiH oponenti takve politike pokušavali su i još uvijek pokušavaju kroz druge politicke opcije reci takvoj politice „NE“, jer hrvatski narod u Bosni i Hercegovini zaslužuje bolje.

Medjutim od samog pocetka svi centri financijske moci, suverenitet nad medijskim prostorom i što sve vec ne su u rukama jedne strahovladajuce politike kojom i danas upravlja Dragan Covic.

Ljudi okupljeni oko HDZ1990 su u toj stranci prepoznali šansu da kroz njenu afirmaciju HDZ-u vrate dostojanstvo, da iz svojevremenog pokreta za opstojnost hrvatskog naroda izbace šljam koji je ocito skrenuo s ideje izvornog HDZ-a.

Ta ideja HDZ-a1990 u pocetku nije shvacena ozbiljno od strane Dragana Covica i nije joj davao puno znacaja. Tek kasnije, kada su izborni rezultati pokazali da ce HDZ1990 postati pravi konkurent HDZ-u BiH, Covicu je odaslana jasna poruka da mu se tron ozbiljno uzdrmao.

Poslije jedne tako velike izgubljene bitke HDZ BiH na celu sa Covicem vidi samo jednog neprijatelja, a to je HDZ1990. Cak im je i jedan Dodik postao prijatelj i saveznik nebi li ostvarili svoje interese. Cisti apsurd.

HDZ BiH bez obzira što je pojedinacno najjaca hrvatska stranka nema mandat sebi uzimati za pravo da u bilo kakvim pregovorima suvereno predstavlja hrvatski narod. Pogotovo ako se ti pregovori vode vanistitucionalno što je samo po sebi nelegitimno i ne odražava stav niti polovine hrvatskog naroda, a kamoli njegove vecine.

Cijeli clanak se moze naci na linku:

http://www.domaljevac.com/bih/bosnaihercegovina4/obmanehdzbih/index.html

________________________________


11. Vecicanima Bilicu i Berbicu 26 godina robije?!

Datum: 15.06.2009 20:34

Autor: Nikola Moraca

BANJALUKA - Sulejman Berbic (41) i Camil Bilic (47), obojica iz Vecica kod Kotor Varoša, osudeni su juce u banjaluckom Okružnom sudu na ukupno 26 godina robije zbog zlocina nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima iz Kotor Varoša, pocinjenih 1992. godine.

Bilic je tako osuden na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 13,5 godina, dok je Berbic osuden na kaznu od 12,5 godina robije.

Olga Maleševic, predsjednica Sudskog vijeca, u obrazloženju presude je navela da je Camil Bilic zbog zlocina nad civilima osuden na kaznu od sedam godina robije, dok je zbog zlocina koje je pocinio nad srpskim ratnim zarobljenicima osuden na sedam godina i šest mjeseci zatvora.

Drugooptuženi Berbic je zbog zlocina nad srpskim civilima osuden na šest godina, dok je zbog zlocina nad ratnim zarobljenicima dobio takode sedam godina i šest mjeseci zatvora.

Slijedi svjedocenje na sarajevo-x, forumu poltika jednog od ucesnika dogadjaja.
---

Vidim da se otvorila tema na ovaj psiholoski zlocin koji se vrsi nad prezivjelim vojnicima Armije BiH iz sela Vecica.

Vecici su brojali 320 domacinstava prije rata, a sad iz tih domacinstava fali 250 dusa. Camil i Sulejman su jedni koji su se probili do Travnika. Radili su u Austriji prije rata, i 92. su napustili posao tamo i dosli u Bosnu da stite svoje familije. Preko suma su dosli do Vecica od Travnika. 2000. godine su se Vecicanci kompletno vratili u RS i Vecice, a Camil i Sulejman zajedno sa nama svima. Od tada svake druge sedmice su dolazili u Vecice iz Austrije i nikada ih niko nije dirao, hapsio ili teretio za nesto. U decembru prosle godine su pozvani da daju izjave kod tuzioca u BL i taj dan su i uhapseni, osumnjiceni da su ubili trojicu, tukli dvojicu i tjerali jednog da tuce ostale zarobljenike. Sve je to blamaza, laz i neistina. Ja sam bio u Vecicima za vrijeme rata, i ja sam bio na njihovoj nekoj istraznoj listi za ratne zlocine (cetnickoj listi), a bio sam i svjedok Camilu i Sulejmanu na sudjenju u BL. Nas je bilo 9 svjedoka odbrane, i 7-ica smo bili na njihovoj istraznoj listi.

Rekli smo mi njima koje pocinio zlocine, ali to ne pije vode. Oni su pametni, i oni nisu krivi jer su pobili su sve zarobljene Vecicance (163 za jedan dan u selu Grabovica, opstina Kotor Varos), a mi smo glupi i zlocinci jer smo ostavili zive njihove zatvorenike. Camili i Sulejman su bili osudjeni prije nego su uopste bili zarobljeni. Svi koji su krivi za batinjanje i torturu zatvorenika u Vecicima, su uhapseni od strane Vojske RS-a i njima je presudjeno davno, ni dan danas se ne zna za njihove kosti, ili su poginuli u borbi protiv Cetnika. Treba napomenuti da su ti isti zatvorenici iz Vecica, davali u vise navrata izjave o svojim "patnjama" u vecicima, ali nikada (do decembra prosle godine) nisu Sulejmana i Camila ni Spominjali. Dalje, niko od civila nije boravio u zatvoru u Vecicima, samo vojnici, zarobljeni sa oruzjem u uniformama. Civili sto su greskom zarobljavani, pustani su isti dan ili ubrzo dok bi se njihovo pustanje osiguralo. Zatvorenici su jeli istu hranu kao i mi branioci vecica i kolicinki i kvalitetom. Za vrijeme sudjenja, odbrana je vise puta uhvatila "tuzioce" u lazi i otkrila namjestaljke, ali ne pali to sa unaprijed odredjenim presudama. Dokaz je iskopavanje starijih izjava tih istih zatvorenika, gdje se niko iz Vecica ne spominje da ih je tukao, i izjave sudince da joj nije bilo poznato da su te izjave postojale, ali ipak se na njih nije ni osvrnula.

Pozivanje Srba koji su bili zarobljeni u Vecicima da svjedoci odbrani nije se ispunjavalo. Sud je trebao da posalje poziv dvojici Srba, koji su uhapseni u napadu na Vecice i bili u zatvoru u Vecicima i koji su se dobrovoljno javili da svjedoce za odbranu, ali nikada im pozivi nisu ni uruceni.
-----

Sto se tice poziva tim Srbima, sto su trebali da svjedoce u korist odbrane, sud se obavezao da ce im uruciti pozive, medjutim, nikada ih nisu dobili, dok je tuzioc npr. jednom doveo svjedoka sa ulice, koji je takodje bio zarobljen u Vecicima, mada nije imao veze sa optuzbom ili ovim zatvorenicima, jer je bio zarobljen prije njih i pusten je nakon 7 dana, ali je doveden samo da bi i on ocrnio Vecice. Zanimljivo je da taj svjedok, sada radi kao policajac u Celincu, a zarobljen je sa "Cigankom" na ramenu zajedno sa ocem, i otac mu je isti dan pusten iz sela. Oni su sakupljali svoje svjedoke na sve nacine, npr.dovodjenje brata od jednog od "podleglih" zatvorenika, koji je plako i kukao govoreci da nemoze da zamisli da se ovo desva u 21. vjeku da mu neko tako moze ubiti brata, dok npr. u njegovom komsijskom selu, je ubijeno 163 vecicanca za jedan dan. Ono nije bio nikakav demokratski, sud nego nesto slicno onom sudu na kaubojskim filmovima, kad na hajku covjeka objese.
-----

Tu dvojicu koja su ubijeni je tukao i ubio (Ramo Zeher) momak kome su oni silovali sestru, i to su i Milenko i Jelenko potvrdili na sudu, da su culi kako je tom momku jedan od podleglih zatvorenika govorio "Jesam je silovao i opet bi.". Taj momak je bio jedan od komandanata odbrane Kotor Varosa, i poginuo je u borbi sa cetnicima u selu Cirkino Brdo. Pa zamisli ti sad jarane moj, od 320 kuca fali 252 muskarca. Od nas 70-ak sto je prezivilo, skoro smo svi bili u njihovom logoru ili zatvoru, osim njih nekolicine, a u toj nekolicini su Camili i Sulejman.

A ici cemo mi do kraja sa tim, sve dok se mogne zaliti, mi cemo se zaliti. Neko ce za ovo da plati pa kad tad, jer ovo je igra i kocka sa ljudskim zivotima.

Vecicanac

Preneseno sa: http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?f=3&t=64400&st=0&sk=t&sd=a&start=50

********************************************************

No comments: