Sunday, November 8, 2009

#634 HNZ TRAZI DA SE PROGLASI BANKROT DAYTONA - MNOGI SE PRIDRUZUJU U ZAHTJEVU‏

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

17. oktobar 2009.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 634

SADRZAJ:

1. Hrvatska Narodna Zajednica traži da se proglasi politicki bankrot Dejtonskog sporazuma

2. JEDINO SU DODIKOVI ZAHTJEVI LOGICNI JER ON BEZOCNO BRANI KRVAVU STECEVINU - REPUBLIKU SRPSKU

3. ALIJA IZETBEGOVIC JE ZAUSTAVIO DUDAKOVICEVU OFANZIVU, A NE AMERIKA

4. KONGRESMEN SMITH PODRZAVA "BOSANSKE" SNAGE KOJE SU PROTIV ENTITETSKOG GLASANJA

5. DRUSTVO ZA UGROZENE NARODE TRAZI UKIDANJE ENTITETA

6. MUHAMED FILIPOVIC NIJE GLUP, ALI JE VEOMA POKVAREN COVJEK

7. BLACENJE TUZLE U REŽIJI NJENOG NACELNIKA

8. JOS JEDAN PROFIL BOSANKOG KONGRESA NA FACEBOOKU

------------------------------------------------------------------------

Ovaj Glasnik ide na 34,547 ispravnih adresa. Za primanje Glasnika prijavite se na adresu: [mailto:Bosanski_kongres@hdmagazine.com]
If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.

-------------------------------------------------------------------------

1. Hrvatska Narodna Zajednica traži da se proglasi politicki bankrot Dejtonskog sporazuma

HNZ smatra da se BiH treba vratiti na ustavne pozicije iz 1991. godine...

20.10.2009.

Hrvatska narodna zajednica (HNZ) traži od predstavnika SAD-a i predstavnika Europske unije da proglase politicki bankrot Daytona i omoguce narodima i gradanima Bosne i Hercegovine da se vrate na ustavne pozicije iz 1991. godine.

Umjesto što nepotrebnom retorikom vrijedaju zdrav razum gradana Bosne i Hercegovine, HNZ vjeruje da bi americki i evropski politicki predstavnici trebali uklanjati uzroke politicke krize.

HNZ raduje cinjenica da su predstavnici najvažnijih politickih sila postali svjesni ozbiljnosti politicke krize koja u Bosni i Hercegovini traje neprestano od 1995. godine, ali osuduje pristup kojim se "krpe zidovi, a ne popravlja krov koji prokišnjava".

HNZ smatra da nije primjereno zakljuciti kako "nijedna strana nece biti u potpunosti zadovoljna ovim razgovorima", kao da se razgovara o raspodjeli kolonijalnih teritorija, a ne o buducnosti suverene i demokratske evropske zemlje, ravnopravnih naroda i gradana.

Potpuno je neprihvatljiva retorika medunarodnih predstavnika koji ponavljaju da je potrebno od Bosne i Hercegovine uciniti funkcionalnu državu, dok istovremeno zanemaruju pitanja sigurnosti, stabilnosti i pravednog državnog ustroja.

Mnogi su diktatorski režimi bili, ili su još, itekako funkcionalni, iako u njima vladaju teror i nepravda. Bosna i Hercegovina to sebi ne smije dopustiti.

Bilo kakve kozmeticke ustavne promjene koje bi se temeljile na obecanjima za nastavkom u eventualnoj drugoj fazi, osudile bi gradane i narode BiH na još 15 godina cekanja na pogodne medunarodne okolnosti u kojima ce medunarodne sile ponovno rješavati svoje probleme, a ne probleme naroda i gradana Bosne i Hercegovine, tvrdi se u saopcenju iz HNZ-a.

-----

KOMENTAR (Sven Rustempašic): Svake pohvale vrijedno saopcenje, koje demonstrira kvalitetu politickog razmišljanja i eleganciju logike, uz, nada sve, moralnu superiornost autora, HNZ-a.

Eksponirana je istina od koje svaka stranka u BiH bježi ¨k'o vrag od križa¨, a to je da se prepravljanjem Dejtonskog ustava (Aneks 4) ne može ništa dobro uraditi za državu BiH. HNZ to naziva popravljanjem zidova kada krov ne valja. Možda je bolje kazati da temelj (Aneks 4) ne valja.

HNZ ispravno zakljucuje da se koristi imperijalisticki jezik uništavanja država i komadanja njihovih teritorija, a ne jezik i obrane država od zlocina, ukidanja i kasapljenja njihovih teritorija.

HNZ vidi i javno eksponira ruglo i zloslutnost formulacija poput ¨nijedna strana nece biti u potpunosti zadovoljna ovim razgovorima¨ (poruka sa pregovora u Butmiru - op.a.). Jer one govore da pregovori polaze od toga da se BiH kasapi na srpske, hrvatske i bošnjacke etnicke teritorije-države, umjesto da se spašava nelegalno suspendirana clanica UN, Republika BiH kao GRADJANSKA DRŽAVA, kakvu je svijet priznao 1992. godine, a što traži HNZ. Povratak Republike BiH je najsnažnija poruka, definitivno povijesna poruka ovog saopcenja za javnost od strane HNZ-a!

HNZ traži da solucija bude cjelovita, kakva je dana Ustavom RBiH, ciji povratak HNZ zahtijeva, a ne u vidu krpljenja jednog zlocinackog ustroja, da on tek nešto bolje funkcionira. Stoga zaslužuje maksimalnu zahvalu branitelja Republike BiH, u koje se i sama jasno svrstala!

_______________________________


2. JEDINO SU DODIKOVI ZAHTJEVI LOGICNI JER ON BEZOCNO BRANI KRVAVU STECEVINU - REPUBLIKU SRPSKU

Novo otvoreno pismo Predsjedniku Hrvatske Stjepanu Mesicu

Poštovani gospodine Predsjednice RH,

dana 15. o. mj. sam Vam E-mailom poslao Otvoreno pismo u kojemu Vam predlažem i molim Vas da u slucaju ako se novi prijedlog uredjenja opet temelji na uredjenju BiH u okvirima Daytonskog sporazuma poduzmete mjere za povlacenje potpisa RH i time ga ucinite nevažecim. Zbog opširnosti to pismo nije moglo biti objavljeno u dnevnom tisku, ali je objavljeno na nekoliko portala.

Citajuci izvještaje iz Butmira vidim, ne samo da je prijedlog izrazito loš cak i unutar tog sporazuma, nego zapanjuje totalna nespremnost sedmorice predstavnika najvecih stranaka za prave prijedloge. Od njih sedmorice jedino su Dodikovi zahtjevi logicni: on bezocno brani krvavu stecevinu zasnovanu na zlocinu, a koju mu je darovala Cintonova, snažno podržavala Bushova, a politicki nesložna EU administracija birokratski tolerirala.

Cetverogodišnje krvoprolice u kojemu je izginulo preko dvije stotine tisuca, a izbjeglo preko dva milijuna osoba, najveci je zlocin poslije II. svj. rata. No, zaustavljanje pobjednicke ofenzive prijetnjom NATO-ovim zrakoplovstvom, a u cilju unaprijed smišljenog spašavanja zlocinacki uspostavljene RS, takodjer je zlocin, koji je još i formalno potvrdjen prisilno nametnutim Daytonskim "sporazumom". Ne samo zbog prisile, nego i zbog proceduralnih propusta on se nije mogao primjenjivati silom zakona, ali se vec cetrnaest godina primjenjuje zakonom sile.

Da je u Daytonu uspostavljena prava pravna država BiH, u minulom bi razdoblju ratne rane velikim dijelom bile zacijeljene, vecina izbjeglica bi se vratila u svoje domove i život bi normalno tekao dalje. Ovako je u uvjetima stalnih sukobljavanja i nemira izrastala nova generacija. Oni koji su krajem rata imali samo 10, sada im je 24 godine, a tisuce i tisuce se nisu vratili svojim domovima, posebno u RS. Psihicke tenzije stalno rastu, pa je potpuno logicno da dolazi do sukoba i tragedija, kao što je ona nedavna u Širokom brijegu. Dugim trajanjem Daytona ubijena je bosanska duša tradicionalno tolerantnih ljudi, što je zbog nužne dugorocnosti oporavka veci zlocin od svih koje sam spomenuo.

Unazad godinu dana, a posebno nakon dolaska gospodina Obame na celo najjace svjetske gospodarske, vojne i politicke sile, svjetska je politicka scena potpuno razlicita od one ranije. Na žalost, delegacija medjunarodne zajednice došla je u Bosnu sa potpuno zastarjelim prijedlozima o uredjenju države, opet u okvirima Daytonskog sporazuma. To, što ni jedan od BiH pregovaraca nije tražio dokinuce Daytona samo je dokaz da su vec zapali u apaticno beznadje.

Krajnji cilj sadašnjih dogovora ne bi smio biti u pristupanju ovakve BiH euroatlanskim integracijama, kako se stalno demagoški tvrdi, nego prvenstveno uspostava normalne države, dok ono ostalo može doci tek nakon toga. Stoga tvrdim i naglašavam: Daytonski sporazum se mora ukinuti i RS dokinuti, a taj proces u datim okolnostima možete uciniti jedino Vi kao predsjednik RH, koja je kao garant supotpisnik tog dokumenta.
Nije Vaš zadatak da uredujete državno ustrojstvo BiH. Dokidanjem protupravno nametnutog daytonskog Ustava, zapravo ponovo na snagu stupa formalno-pravno usvojeni Ustav BiH iz 1.992. koji je potpuno dovoljna osnova za pocetno postdaytonsko ustrojstvo. U njemu je nužno promijeniti samo naziv Musliman u Bošnjak, naziv standardnog jezika i redefinirati regionalno-gospodarsko ustrojstvo, uz odbacivanje Bosni potpuno neprimjerenog naziva "kanton" za regiju. Ustavi se vremenom uskladuju s potrebama, pa kad se strasti smire može i taj, a to ce se tada ciniti bez vanjskih pritisaka.

Gospodine Predsjednice, imali ste zacudujuce uspješnu politicku karijeru, ali ako pokretanjem postupka povlacenja potpisa RH s Daytonskog sporazuma uspijete sprijeciti zlocin i buduce daytonsko uništavnje susjedne nam države, te tako omogucite spašavanje jednog naroda od kaosa, povijest ce Vam to trajno upisati kao najvecu i najhumaniju zaslugu.

Mandat Vam uskoro istjece pa nemate nikakva razloga za strah od pritisaka.

Iskreno se nadam da cete uciniti tu plemenitu ljudsku dužnost i pozdravljam Vas,

s poštovanjem,

Filip Corlukic

umirovljenik, fizicar, znanstveni istraživac i publicist

-----

Postvani gosp. Corlukic, ne mozemo, a da vas ne podrzimo u vasoj borbi za pravdu u Bosni i Hercegovini. Zbog toga cemo vam skrenuti paznju na cinjenice koje ce tu vasu borbu ucinti jos efikasnijom, jer tacna dijagnoza problema moze jedino doprinijeti njegovom rjesavanju.


3. ALIJA IZETBEGOVIC JE ZAUSTAVIO DUDAKOVICEVU OFANZIVU, A NE AMERIKA

Pise: Dr. Muhamed Borogovac

Prvo, NIJE SVIJET zaustavio oslobadjanje Republike BiH od cetnika 1995. godine, nego Alija Izetbegovic i Haris Silajdzic. Evo kako je doslo do zaustavljanja "Dudakoviceve" ofanzive.

Kada su u kasno ljetio 1995 probijene cetnicke linije u krajini i kada su se cetnici u rasulu povlacili, a Armija Republike BiH i njen tadasnji saveznik HV oslobadjali po jedan grad Bosne i Hercegovine dnevno, tada se svjetskoj javnosti obratio Nikola Koljevic u ime "Vlade RS" vapajem, molbom da se hitno nesto ucini, jer ce u suprotnom "Srpska komponenta u BiH dozivjeti slom u roku od 48 sati". To su prenijele sve TV mreze prikazujuci banjaluku "na tockovima" i srpske izbjeglice na traktorima. Tada u USA sazanjemo od ovdasnjih humanitaraca da je americki crveni krst dobio uzbunu jer se ocekuje stotine hiljada srpskih izbjeglica iz Bosne u Srbiji.

Tada Alija Izetbegovic i Haris SAilajdzic hitno sazivaju Predsjednistvo Republike BiH i traze dozvolu da u ime BiH poptisu da "Srbima pripada 49% BiH". Taj sastanak je opisao tadasnji clan Pedsjednsitva RBiH Nijaz Durakovic, i prenijeli BH mediji u vise navrata. Predsjnistvo tada nije glasalo o tome prijedlogu, ali je Alija Izetbegovic, dakle bez saglasnosti Predsjednistva, nalozio Muhamedu Sacirbegovicu, tadasnjem ministru vanjskih poslova BiH, da ode u Genevu i potpise da Srbima pripada 49% BiH. Taj dokument je Dr. Nijaz Durakovic nazvao "rodni list Republike Srpske." Do tog Genevskog potpisa, Armija Republike BiH i njeni saveznici su imali pravo uspostaviti ustavni poredak na svakoj stopi medjunarodno priznate suverene drzave Bosne i Hercegovine, tj. osloboditi je od okupatora i pobunjenih cetnika, koji su uz to jos i pocinili genocid. Medjutim, kada je Sacirbegovic u ime BiH poptisao medjunarodni sporazum po kojem "Srbima pripada 49% BiH", a buduci da se u svijetu moraju postovatui medjunarodni sporazumi, dat je Republici srpskoj papir na osnovu kojega je UN tj. NATO u ime UN, morao zaustaviti Armiju Repubike BiH i HV, cim su oslobodili preko 51% BiH od cetnika. Ovo se odvijalo u septembru, dakle 2 mjeseca prije Daytona.

Dakle, Izetbegovic je izdao rjesenje da je srpsko 49% BiH, po kojem je UN tj. NATO postupio, a narodu je to predstavljeno kako su UN (tj. Amerikanci) dali cetnicima 51% BiH, a ne Izetbegovic.

Druga stvar, na koju traba skrenuti paznju je da i na ovim, kao i na svim prethodnim i buducim pregovorima, jedini koji donose odluke su oni koji potpisuju dokumente, a to znaci domaci politicari. Svijet je tu samo u ulozi posrednika, tj. "facilitatora" (pomagaca). Posrednici u pregovorima samo nastoje da proniknu gdje bi se dvije strane mogle nagoditi, i onda iznose prijedloge sa nadom da su nasli formulu koja odgovara objema stranama.

Dakle, ako su u Butmiru izneseni nepovoljni prijedlozi za Bosnu i Hercegovinu, to je samo zato sto su americki i evropski posrednici uocili sta su sve spremni bosnjacki pregovaraci da daju Republici Srpskoj. Isto tako, kada su Amerikanci u Daytonu iznijeli prijedlog da se osniva RS to je samo zato sto su znali da i "Bosanci to zele", a to je Alija pokazao saljuci Sacirbegovica u septembru u Genevu da potpise da "Srbima pripada 49% BiH", cime ih je spasio od "Dudakoviceve" ofanzive.

Imajmo uvijek na umu da svijet ne namece ustavna rjesenja, svijet samo olaksava dogovor dviju strana.

Prof. Corlukic je u svom pismu konstatovao da se jedino Dodik ponasa logicno, u skladu sa njegovim ciljem. Medjutim, nisu ni Tihic i Silajdzic glupi ljudi. I oni se ponasaju savrseno logicnu, u skladu sanjihovim ciljem. Samo, nama to ne izgleda logicno jer mi podrazumjevamo da su njihovi ciljevi u intersu BiH, sto je zabluda. Oni ne traze dokidanje Daytona, jer oni zele Dayton, a ne zato sto su u nekakvom "apaticnom beznadju" kako Corlukic pretpostavlja. Jednom kada shvatimo da su oni cetnicki agenti vidjecemo da je njihovo ponasanje savrseno logicno, podeseno da uvijek sve odrade za cetnike, a da se pri tome sto manje otkriju kao njihovi jataci.

_______________________________


4. KONGRESMEN SMITH PODRZAVA "BOSANSKE" SNAGE KOJE SU PROTIV ENTITETSKOG GLASANJA

Skrecem citaocima paznju na intervju za Glas Amerika americkog kongresmena Smitha.

Intervju dobro pokazuje zasto se ne mozemo ni nadati da ce nam neka strana sila pomoci. Kongresmen Smith je uvjek bio najveci prijatelj BiH. On je autor mnogih rezolucija u kongresu koje namecu korektan stav Amerike o BiH, genocidu, ukidanju entiteta, itd. On se i sada zalaze da se Amerika umijesa mnogo vise u BiH nego sto je u planu, ili sto je cak i dozvoljeno. Ali i on jasno kaze da je sve u rukama domacih politicara. Nazlost to znaci da kad se nasi dogovore, taj dogovor mora postovati i Amerika. Pa to je i logicno. Zasto bi Amerika nametala nesto svoje kad se u BiH svi politicari slazu kakvu BiH zele?

Nazalost, Smith pri tom nije svjestan da su "sve strane" na pregovorima u stvari jedna strana - razbijaci drzave u velikosrpskom interesu. On se uzda u Silajdzica, jer se Silajdzic na rijecima zalaze protiv entitetskog glasanja.

Naravno, mi znamo da je Silajdzic samo cetnicki agent koji uvjek prica dobru pricu, ali na djelu razbija BiH.

Slijedi izvod iz posljednjeg odgovora kongresemna Smitha, iz kojeg se jasno vidi da je u principu sve u rukama domacih politicara i da on zato bodri Siljadzica da progura svoj zahtjev za unkidanje entitetskog glasnja.

Kongresmen Smith: Ustav mora biti izradjen u cijelosti od strane izabranih predstavnika naroda, a ne da se on piše ili namece od nekoga drugoga, bilo da su to Evropljani ili Amerikanci. Mi možemo davati savjete ili preporuke, ali finalna verzija mora biti u interesu naroda BiH. ... Moramo konacno ojacati same Bosance, a Haris Silajdžic i njegove kolege ne bi smjeli ni u kojem slucaju biti marginalizirani. Mi moramo pomagati, a ne diktirati.

T. B.

_______________________________


5. DRUSTVO ZA UGROZENE NARODE TRAZI UKIDANJE ENTITETA

Drustvo za ugrozene narode Internacional priopcava:

"Zapad mora ponistiti neljudsku podjelu Bosne i Hercegovine kao posljedicu genocida koju je izvrsio Karadzic, a legitimirao Dayton", zahtijeva Tilman Zülch, predsjednik Drustva za ugrozene narode Internacional

Nakon sto su Medjunarodni krivicni sud (ICJ) i Medjunarodni tribunal za ratne zlocine za bivsu Jugoslaviju (ICTY), oba u Den Haagu, proglasili armiju i policiju Republike Srpske odgovornom za genocide u Bosni i
Hercegovini, pred sudom se sada nalazi Radovan Karadzic, jedan od trojice glavnih ratnih zlocinaca s prostora bivse Jugoslavije.

Drustvo za ugrozene narode zali zbog toga sto su Sjedinjene Americke Drzave i Evropska zajednica, posebno Njemacka, Francuska i Velika Britanija, Dejtonskim sporazumom (1995) priznale Republiku Srpsku koju su
Karadzic,Milosevic i Mladic stvorili nakon zaposjedanja i etnickog ciscenja nesrpskog stanovnistva s prostora zaposjednutog teritorija i time onemogucili povratak 60% prijasnjega nesrpskog stanovnistva, te ponovno
ujedinjenje zemlje koja je u ratu opustosena i razorena. Pod najtezim uvjetima u ta se podrucja usudilo vratiti samo 6 % prognanika.

Umjesto da je u Daytonu ujedinjena Bosna i Hercegovina kao zemlja s 500-godisnjom multireligioznom tradicijom, nagradjeni su zlocinci odgovorni za rat i genocide. U toboze neovisnoj Republici Srpskoj, u institucijama vlasti, policiji, privatiziranim poduzecima, pravosudju i vladi danas rade stotine osoba koje su pocinili ratne zlocine i koji su odgovorni za masovna protjerivanja i progone nesrpskog stanovnistva, za masovna silovanja, koncentracione i zatocenicke logore kao i logore u kojima su vrsena silovanja. Ti ljudi su odgovorni i za brojne masakre, medu ostalima, i za masakre pocinjene u Srebrenici te za izgladnjivanje i bombardiranje sest zasticenih zona Ujedinjenih naroda.

Drustvo za ugrozene narode zahtijeva:

a) da se ukine podjela Bosne i Hercegovine na Republiku Srpsku i Federaciju Bosne i Hercegovine te da se racionalnom podjelom na regije uredi zemlja prema ekonomskim, historijskim i geografskim kriterijama;

b) da se promjeni Izborni zakon tako da gradjani Bosne i Hercegovine ne budu prinudjeni birati samo predstavnike svoga naroda;

c) da se ukine podjela Sarajeva;

d) da se stotine potencijalnih ratnih zlocinaca udalje iz pravosudja policije i organa vlasti i izvedu pred sud te da se konacno izvrsi pritisak na Srbiju da uhapsi Ratka Mladica i isporuci ga Tribunalu za ratne zlocine u Den Haagu;

e) da se inicira novi program povratka koji bi omogucio svim izbjeglicama i prognanicima da se vrate na svoja ognjista;

f) da se ubrza proces prijema Republike Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju i da njeni gradjani vec sad participiraju u planiranoj liberalizaciji viznoga rezima;

g) da se Vlada Srbije primora da isporuci Ratka Mladica.

U slucaju pitanja: Tilman Zülch, predsjednik Drutsva za ugrozene narode internacional, Tel. 0049 (0) 151
153 09 888; Jasna Causevic, Desk za jugoistocnu Evropu, 0049 (0)179 52435 38.

-----

Prilog Saopcenju za stampu Drustva za ugrozene narode Internacional od 26.oktobra 2009. godine

Drustvo za ugrozene narode Internacional zahtijeva: Zapad mora priznati neuspjeh Dejtonskoga sporazuma i ukinuti nehumanu podjelu Bosne i Hercegovine, stvorenu 1995. na temeljima genocida.

U nastavku iznosimo nekoliko cinjenica o genocidu u Bosni i Hercegovini:

1. U Bosni i Hercegovini osnovano je preko stotinu koncentracionih i zatocenickih logora, kao i logora u kojima su vrsena silovanja. Ukupno je bilo zateceno preko 200.000 civila.

2. Vise hiljada zatocenika ubijeno je u koncentracionim logorima Omarska, Manjaca, Keraterm, Trnopolje, Luka Brcko, Susica i Foca.

3. Sustavno su hapseni i ubijani pripadnici akademske i politicke elite.

4. Protjerano je preko 2,2 miliona Bosanaca, koji su se raselili na cetiri kontinenta.

5. Ubijeno je vise hiljada ljudi koje nije evidentirala ni jedna institucija i koji se ne vode ni u jednoj statisici. Medju njima bili su i djeca, starci, bolesnici i ranjeni civili koji su umrli tokom bijega i nakon njega.

6. Za vrijeme gotovo cetvorogodisnje blokade pola miliona Bosanaca je izgladjivano i granatirano, a u znacajnome broju i izgubilo zivote u tzv. zasticenim zonama UN-a (Tuzla, Gorazde, Srebrenica, Zepa, Cerska, Bihac).

7. U cetverogodisnjem bombardiranju Sarajeva ubijeno je 11.000 ljudi, od toga 1.500 djece.

8. U mnogobrojnim opstinama i gradovima sjeverne, zapadne i istocne Bosne (Posavina, podrucje Prijedora i Podrinje) pocinjeni su masakri i masovna strijeljanja.

9. Sustavno je razoreno vise stotina sela i gradskih cetvrti.

10. Posve su unistena ili ostecena djela materijalne islamske kulture te ogromni dio gradjevina katolocke kulture; medju njima i 1189 dzamija medresa te oko 500 katolickih crkava i crkvenih objekata.

11. Traga se za 15.000 nestalih osoba, a neophodna je i ekshumacija i identifikacija tih zrtava.

12. 284 vojnika UN-a koristena su kao taoci i kao "zivi stitovi".

13. Silovano je vise od 20.000 Bosnjakinja u logorima za silovanja i izvan njih.

14. Po aktualnim saznanjima, ubijeno su 8.376 odrasla muskaraca i mladica iz grada Srebrenice i zakopana u masovne grobnice.

Jasna Causevic, Drustvo za ugrozene narode, Desk za jugoistocnu Evropu

Tel.++49 (0) 551 49906 16; Fax: ++49(0) 551 58028; ++49(0)179 524 35 38

E-mail: j.causevic@gfbv.de


_______________________________


6. MUHAMED FILIPOVIC NIJE GLUP, ALI JE VEOMA POKVAREN COVJEK

Pise: Tomislav Dretar

Muhamed Filipovic nije glup covjek, vec je veoma pokvaren covjek. Trebao sam raditi doktorat iz filozofije na katedri Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Kasim Prohic je osobno prihvatio moju tezu "Poimanje kulture u djelima klasika marksizma". Kasim je umro, a Muhamed Filipovic "Tunjo" je zaustavio postupak - pozivam za svjedoka doktora Premeca. Tunjo je po tome išao u Zagreb, vozio sam se zajedno s njim u istom automobilu. Pri povratku dogovorili smo se da se ujutro nadjemo na terasi hotela Park u Bihacu da bismo dogovorili detalje. Pili smo konjak.

Tunjo je pitao: "Dakle da vidimo, što nudite!" Naveo sam naslov teze. On je dodao: "Samo to?" Ja sam dodao da imam gotov projekat s obradjenim metodologijskim pristupom vec pregledanim od pokojnog Dr. Kasima Prohica.

"No, dobro, vidjet cemo da li ce to biti dovoljno", dodao je na kraju i tu se razgovor zaustavio, jer je meni bilo iz ponizenja da ponudim novac.

Nikad nisam dobio pismeni odgovor na svoju prijavu. Susreo sam ga još jedanput, jer je obnašao ulogu šefa katedre. Navodno je bio Buha protivan. Pitao sam ga zašto je Buha protivan. Rekao je zato sto sam ja politolog, iako sam magistrirao na Filozofskom fakultetu kod mentora Prohica koji je pred smrt rekao da mu je žao što odmah moj rad nije predložio za doktorat. On je znao zašto je to rekao. Ako moja teza nije relevantna za jednu doktorsku tezu onda tvrdim da Tunjo veze nema s filozofijom, ali ima itekako s iznudivanjem neznanstvenih probitaka.

Pozivam za svjedoka Dr. Buhu za kojeg vjerujem da nikad nije cuo da sam ja i postojao, da je Filipovicu bilo lagodnije svaliti krivicu na njega. Ja pozivam za svjedoka i prof. dr. Premeca da je Tunjo onemogucio moju kandidaturu, a zvanicnog odgovora s katedre nikad nisam dobio iako sam predao molbu, prijavu i opis teze, tj. kompletan projekt.

Na stranu sve drugo, ali samo to sto mi nikad nije pismeno odgovreno na moju zvanicnu prijavu doktorata, je necuveno jalijasko krsenje svih akademskih normi.

Vec moj magistarski rad "Konceptualizacija kulture u programima SKJ od prvog do desetog" ocijenjen je kao "naucno znacajan doprinos istraživanju materije jedini u svijetu te vrste". To se cuva u arhivi Univerziteta jer je to službena ocjena - 10 , a u komisiji su bili Fuad Muhic i Premec. Stipe Šuvar je moj rad odmah objavio u casopisu Socijalizam. A Muhic u Pregledu. Moj rad je objavio i Treci program Radio Sarajeva.

2009/10/18, Bosanski Kongres

__________________


7. BLACENJE TUZLE U REŽIJI NJENOG NACELNIKA

Autor: Fatmir Alispahic

„Dnevni avaz“, prilog „Sedmica“, 17. oktobar/listopad 2009. godine

Jasmin Imamovic je Tuzlu oklevetao za ratni zlocin 2004. godine, kada je bez objašnjenja ukinuo dotadašnje obilježavanje 15. maja 1992., a beogradsko pravosude je tu istu klevetu realiziralo pet godina poslije

U bosanskoj historiji se nikada nije dogodio paradoks kakav preživljava Tuzla - da se dvojica glavnih progonitelja jedne stvari prikažu kao dvojica glavnih branitelja te iste stvari koju i dalje progone. Jasmin Imamovic, kao nacelnik Tuzle, i Sinan Alic, kao njegov portparol za pitanja Brcanske mlate, bili su glavni progonitelji uspomene na 15. maj i slavnu odbranu Tuzle na Brcanskoj malti. Progon tuzlanskog ponosa na 15. maj ima znacenje tuzlanskog pokajanja i priznanja da se na Brcanskoj malti dogodio zlocin nad srpskim vojnicima. U protivnom - a što bi se iz Tuzle istjerivala uspomena na 15. maj?! No, danas su Imamovic i Alic kobejagi glavni branitelji Ilije Jurišica, koji je u Beogradu osuden na 12 godina zatvora za Brcansku maltu. Ali, kakva je razlika izmedu beogradske presude Jurišicu i Imamoviceve presude Brcanskoj malti? Zar to nije jedno te isto? U oba slucaja se podrazumijeva laž da se na Brcanskoj malti dogodio ratni zlocin. No, razlika postoji. Jasmin Imamovic je Tuzlu oklevetao za ratni zlocin 2004. godine, kada je bez objašnjenja ukinuo dotadašnje obilježavanje 15. maja 1992., a beogradsko pravosude je tu istu klevetu realiziralo pet godina poslije.

Poltroni Beograda

....
Do dolaska na vlast Jasmina Imamovica, 2001. godine, 15. maj se obilježavao svecanim sjednicama Opcinskog vijeca. Vec 2003. nije bilo svecane sjednice, nego je 15. maja samo položeno cvijece na spomenike. Iduce, 2004. godine Jasmin Imamovic je potpuno ukinuo 15. maj, jer je kompletan program, pod kapitulantskim naslovom „Dan tuzlanskih jedinica“, pomjeren na 16. maj. A šta je to što je Jasmin Imamovic znao još 2003. godine, a što nije znao Ilija Jurišic kada je 14. maja 2007. godine krenuo u Beograd, ne sluteci da ce biti uhapšen na Aerodromu „Nikola Tesla“? Zar nije kontradiktorno što je Imamovic naporedo sa ukidanjem uspomene na 15. maj formirao „Komisiju za pripremu materijalnih dokaza za istinu o odbrani Tuzle“? Ako je odbrana Tuzle 15. maja casna ISTINA, kako se istovremeno ta istina može i negirati i podržavati? Prije ce biti da je Imamovic ukidanjem proslave 15. maja nastojao poltronisati velikosrbima i Beogradu, a istovremeno putem Komisije ovladati slucajem, s obzirom da se i on sam pominjao medju osumnjicenim za Brcansku maltu.
...

Imamovic je, eto, ukinuo 15. maj, pa Beogradjani mogu vidjeti kako je ponizan i sužanjski nagodan, kako je napravio da se Tuzlaci stide slavne bitke, te su zreli i da nekoga žrtvuju kao krivca za Brcansku maltu. Ukinuo je Imamovic i „Vjecnu svjetlost“ na Kapiji, koja se svake noci palila u 20 i 55 i gorjela 71 minutu u spomen na 71 žrtvu masakra na Kapiji. Posljedniih mjesec dana oko 3000 ljudi je potpisalo peticiju za vracanje „Vjecne svjetlosti“ na Kapiju, što je najmasovnija gradjanska akcija u poratnoj Tuzli, Ali, Imamovica ocito ne zanimaju ni žrtve Kapije, ni demokratski glas Tuzle, vec ga zanimaju beogradski mentori u cije ime ukida tuzlansko pamcenje. Iz istih razloga, Imamovic je sabotirao dogovor sa roditeljima ubijene djece na Kapiji da se na Slanoj banji izgradi „zid placa“, sa imenima svih poginulih. Ranije vec, izbjegao je inicijativu borackih udruženja da se na Brcanskoj malti izgradi normalan spomenik, a da se cvijece ne polaže po banderama i fontanama. Nakon što je povaljao tuzlansko pamcenje, Imamovicu je samo još trebala kontraobavještajna veza sa Beogradom putem koje bi isposlovao svoje skidanje sa optužnica, e kako bi mogao rahat, u muškom odijelu, putovati preko Loncara?

Cetnicke preporuke

Sinan Alic je danas lider Fondacije „Istina pravda pomirenje“ koja u ime Opcine Tuzla vodi sve poslove oko odbrane Ilije Jurišica i godišnje dobije po nekoliko stotina hiljada maraka za ovaj biznis. Mnogi u Tuzli znaju da je Sinan Alic posljednji stanovnik Tuzle koji bi mogao braniti ratnu cast grada Tuzle. Prvo, zato što je kao šef „Fronta slobode“, sve do pred rat, slavio cetnicku JNA. Drugo, zato što je prije deset godina bio izdavac knjige „Vodonoše i vitezovi“ (1999), u kojoj je objavljeno da se na Brcanskoj malti dogodio ratni zlocin koji su „zbog ludosti, mržnje, samoodržanja“ (str. 194) skrivili branitelji Tuzle. Trece zato što je do prije pet-šest godina bio najgrlatiji zagovornik ukidanja uspomene na Brcansku maltu, a njegovi govori na tu temu postoje pohranjeni i u tv arhivama.

Minsko polje

Ako je „Patriot“, kao cetnicki list, Sinana Alica još 2002. doživljavao kao „glas razuma“, onda je to upravo ona „strucna sprema“ kakva je trebala Jasminu Imamovicu za povezivanje sa beogradskim obavještajnim krugovima. Evo, jednog izvoda iz teksta ovog cetnickog lista iz maja 2002. godine:

„Izrevoltiran rijecima Sinana Alica koji se u 'praznicnom programu' TV TK jedini založio da se 15. maj 1992. što prije zaboravi i da se o njemu što manje prica, ratni zlocinac Bešlagic je povišenim glasom rekao da ce on taj dan slaviti za sebe“. Dakle, Selim Bešlagic je po cetnickoj vizuri „ratni zlocinac“, dok je Sinan Alic, za cetnike, ali i za Jasmina Imamovica, jednako pozitivna licnost. Jer se i Sinan Alic, i Jasmin Imamovic, a i cetnici iz „Patrota“, zalažu za isti stvar – „da se 15. maj što prije zaboravi i da se o njemu što manje prica“.

Zanimljivo je da je „Komisija za istinu o Tuzli“ pocela sa radom nekoliko godina prije hapšenja Ilije Jurišica, s ciljem sakupljanja materijala o Brcanskoj malti, a da je Jurišicevo hapšenje u Beogradu taman oznacilo pocetak rada Fondacije Sinana Alica, koja je dotad preuzela sve materijale od opcinske Komisije, koji su mogli nedostajati beogradskom pravosudju. S obzirom da se Sinan Alic u Bijeljini i Beogradu osjeca domacim koliko i u Tuzli, te s obzirom na katastrofalne rezultate odbrane Ilije Jurišica, postavlja se pitanje - gdje su se odlivale stotine hiljada maraka koje je Alicu uplacivao Jasmin Imamovic, kao i gdje su se odlivali dokumenti namijenjeni odbrani Ilije Jurišica? Da li je osoba koja je vatreno negirala uspomenu na Brcansku maltu mogla išta drugo uraditi u Beogradu osim zavaliti Tuzlu za Brcansku maltu? Ali, za ciji racun? S obzirom da je Sinan Alic proizvod Jasmina Imamovica, a da Jasmina Imamovica više nema ni na jednom beogradskom spisku za Brcansku maltu, ispostavlja se da je faustovski pakt dao rezultate. Ilija Jurišic je naletio na ranije postavljeno minsko polje. Danas je Jurišic žrtva jeftine manipulacije tuzlanskom pamecu i osjecanjima, jer nacelnik koji je Ilijino ime jedva pominjao svaka dva-tri mjeseca, odjednom tvrdi - „Ilija Jurišic je tuzlanska svetinja“. A da je to upola istina, pojavio bi se nacelnik 15. maja ove godine na Brcanskoj malti, a ne bi službenim autom pobjegao na privatni put u Zagreb, da navodno promovira knjigu. Pojavio bi se nacelnik i na protestima gradjana Tuzle, sutradan, nakon presude Jurišicu, a ne bi ovo spontano ispoljavanje sauosjecanja nazvao „amaterizmom“. Da li je ta potreba da se Ilija Jurišic nazove „tuzlanskim svecem“ zapravo drsko šprdanje sa jednom ljudskom tragedijom, sa cašcu, pamecu i moralom grada Tuzle. Nevjerovatno je da iza blacenja i magarcenja Tuzle stoji nacelnik Tuzle. A stoji.

________________________


8. JOS JEDAN PROFIL BOSANKOG KONGRESA NA FACEBOOKU

Esselamu alejkum,

Ja sam napravio profil na ime Bosanski Kongres na Facebooku i tu cu od sada postavljati sve Online Glasnike NKRBiH. Bilo bi lijepo da uputite poziv svim primaocima Glasnika da isti postavljaju na svoj profil na facebook. Vjerujte mi - preko facebooka se dosta toga moze prosiriti i objaviti. To je mozda nesto sto se najcesce koristi na internetu.

Mozete pogledati moj profil kad se registrujete na facebook i kada budete potrazili prijatelja sa nickom Bosanski Kongres.

A. M.

********************************************************************************************

No comments: