Sunday, November 22, 2009

#638 ZASTO SE MILOSEVIC, SESELJ I KARADZIC ODRICU ADVOKATA U HAGU?‏

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

14. novembar 2009.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 638

SADRZAJ:

1. ZASTO SE MILOSEVIC, SESELJ I KARADZIC ODRICU ADVOKATA U HAGU?

2. Dodik: Spremni smo na promjene Ustava BiH

3. KOMENTAR: DODIK PRODAO SVOJE CUKE IZ HVO-a

4. Otkazan sastanak stranackih lidera koji je sazvao Tihic

5. BiH ne može u EU bez vlade koja je može predstavljati

6. Organizacija Islamske Konferencije protiv entitetskog glasanja

7. DA LI SE LAGUMDZIJA PRERACUNAO ZASLIJEPLJEN MRZNJOM PROTIV MUSLIMANA

8. Slobodna Bosna o Lagumdziji

9. ¨DEJTON¨ - SISTEM SA UGRADJENOM INVERZNOM LUSTRACIJOM

10. POLTICKA SCENA U HRVATSKOJ PRED IZBORE

11. POLTICKA SCENA U SRBIJI U VEZI VOJVODJANSKE AKADEMIJE NAUKA

12. Tunel dug 5,6 km spojio Albaniju i Kosovo

------------------------------------------------------------------------

Ovaj Glasnik ide na 34,101 ispravnih adresa. Za primanje Glasnika prijavite se na adresu: [mailto:Bosanski_kongres@hdmagazine.com]
If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.

-------------------------------------------------------------------------

1. ZASTO SE MILOSEVIC, SESELJ I KARADZIC ODRICU ADVOKATA U HAGU?

Pise: Dr. Muhamed Borogovac

Da bi odgovorili na pitanje iz naslova trebamo imati slijedece predznanje.

Ako napravite neki ugovor, ili neku transakciju, moze se dogoditi da zbog vase nepripremljenosti ili neopreznosti ili neke greske prodjete lose u tom poslu. Medjutim, to je vas problem, ugovor ostaje na snazi, tj. pravosnazan jer ste lose prosli zbog vlastite krivice. Npr. vi pogresno procijenite vas stari auto i prodate ga ispod cijene, za recimo 1000KM manje nego se prodaju auta te starosti. Jedino sto mozete uciniti kada vam se tako sta dogodi je da kazete sebi: “Niko mi nije kriv sto sam bez potrebe izgubio 1.000 KM, trebao sam malo prouciti cijene. Sada je gotovo.”

Medjutim, kada vas neko prevari za 1.000KM, onda to mozda i nisu izgubljeni novci, pogotovo ako se moze dokazati da ste prevareni. Onda imate pravo da ponistite ugovor ili transakciju, jer ste zrtva prevare.

Upravo je to situacija sa Bosnom i Hercegovinom. Ako je rukovodstvo BiH samo zbog svoje nesposobnosti upropastilo Republiku BiH i napravilo Republiku Srpsku, tj. ako je Alija samo “budala”, “nespsoban”, “naivan” onda je sve gotovo, sami smo krivi za gubitak Republike BiH i “dobitak” Republike Srpske. Medjutim, ako su Alija i njegovi ljudi, Silajdzic, Ganic, Tihic, Lagumdzija agenti strane drzave, Srbije, koji su nam podmetnuti da upravo ovo odrade, onda sve ovo sto nam se dogadja samo jedna velika prevara uperena protiv naroda Bosne i Hercegovine te to narod Bosne i Hercegovine ne mora priznati, a u tom slucaju ni savremeni svijet, koji se temelji na legalitetu i legitimitetu, nikad ne moze priznati.

Upravo to je razlog zasto se cetnici i svi cetnicki provokatori, bivsi udbasi, a danasnji vlastodrsci u Bosni i Hercegovini toliko trude da dokazu da je Alija samo budala, a da nije cetnicki agent, i pored ubjedljivih dokaza o umijesanosti Srbije, od Srpske Akademije Nauka, do srpskih tajnih sluzbi, koje su iskoristile odane agente UDBE i KOS-a iz redova “muslimana” i dovele ih na celo Republike BiH.

Druga stvar koju moramo znati je da je zapadnim advokatima, koji su istinski profesiuonalci, odbrana njihovog klijenta svetinja, bez obzira koliki je zlocinac doticni klijent. To znaci da bi advokati Milosevica, Seselja, Karadizca u Hagu na sve nacine pokusali da proniknu sta se tacno dogodilo u BiH da bi bili u stanju da pruze sto ubjednjiviju odbranu svojih klijenata. Medjutim, tada bi ti advokati i njihovi istrazivaci saznali da su se mnogi zlocini dogadjali u dogovoru sa Alijom, Silajdzicem, Ganicem itd. cime bi bio ugrozen cijeli cetncki projekat, jer bi se saznalo da je ovo sve samo grubo mijesanje strane drzave, Srbije u unutrasnje stvari Bosne i Hercegoivne, preko ubacenih agenata, te bi cijeli projekat stvaranja RS bio diskreditovan.

Sjetimo se da se upravo to dogadjalo na sudjenju Krajisniku. Saznalo se da je Alija dogovorio podjelu Sarajeva, sto je znacilo da okupacija lijeve obale Miljacke bila dogovorena, a ne nasilna, te je Krajisnikova krivica bila umanjena za to nedjelo. Naravno u korumpiranim i kontorlisanim BH medijima, ta cinjeica je odmah sahranjena, cim je izbila u javnost, umjesto da je postala glavna vijest, sto bi se dogodilo u svakoj drugoj drzavi, sa slobodnom stampom i sa slobodarskim narodom. Krajisnikovo sudjenje je opasno poljuljalo sliku o Aliji "velikom muslimanu", pa se poljuljao i projekat stvaranja RS.

Upravo pouceni iskustvom sa Krajisnikovog sudjenja ostali kljucni protagonisti cetnickog projekta zrtvuju sebe, ne uzimaju advokate, da ne bi ugrozili projekat. Istina, vjerovatno bi bili i ovako i onako osudjeni, a ovako barem spasavaju cetnicki projekat i ispadaju "srpski heroji”.

Dakle, Milosevic, Seselj, Karadzic ne zele da imaju advokate u Hagu da bi sacuvali tajnu da je Alija cetnicki agent, da bi tako sacuvali projekat kreiranja genocidne RS.

Na kraju spomenimo da postoje znakovi da mnogi ljudi u Evropi i svijetu pocinju da “sumnjaju u bosnjacke politicare”, “ne razumiju sta oni rade“ itd. Tako se pred “bosnjacke” polticare postavljaju sve jaci zahtjevi da dokazu da i narod Bosne i Hercegovine stoji iza formiranja genocidne RS, a ne samo Silajdzic, Tihic, Lagumdjija i ostali iz vlasti, da bi se projekat nastavio legalizacijom RS.

To je bio jedini razlog sto su nasi vlastodrsci pokrenuli “Bosnjacki sabor”. Cilj im je da dokazu da nisu samo “bosnjacki” politicari prihvatili podjelu BiH, nego da to zeli i bosnjacki narod.

Dakle, sazet odgovor na pitanje zasto lideri cetnickog projekta ne uzimaju advokate u Hagu je: Zato sto ne zele da se sazna da navodni “bosnjacki” politicari NISU legitimni predstvnici bosnjackog naroda, jer bi takvo saznanje opasno ugrozilo Republiku Srpsku kao djelo manipulacije, a ne kao tvorevinu dobrovoljno prihvacenu od legitimnih predstavnika bosnjackog naroda kakvom je zele velikosrbi prikazati da bi je i Evropa prihvatila.

____________________________________


2. Dodik: Spremni smo na promjene Ustava BiH

Predsjednik Vlade RS-a i SNSD-a Milorad Dodik izrazio je danas spremnost da u ovom trenutku dodje do oko osam promjena Ustava BiH da bi se deblokirao daljnji proces evropskih integracija.

Te promjene odnosile bi se na povecanje broja poslanika u Predstavnickom domu, kao i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, zatim da se izbor poslanika u Dom naroda vrši s prostora cijele BiH, odnosno da se iskljuci nacionalni ekskluzivitet prilikom izbora u zajednicke organe, što znaci, pojasnio je, da se ne bi birao Srbin iz RS-a ili Hrvat i Bošnjak iz Federacije, vec bi u Ustavu stajalo da se bira jedan predstavnik iz RS-a, odnosno dva iz Federacije BiH.

Dodik je izrazio spremnost da dode do promjene Ustava BiH i u dijelu koji regulira rotaciju u Predsjedništvu BiH, koja se ne bi vršila svakih osam kao do sada, vec svakih 16 mjeseci, zatim da bi se iz nadležnosti Predsjedništva BiH iskljucilo pitanje odlucivanja o budžetu i prebacilo u nadležnost Vijeca ministara BiH i, kako je dodao, postoji spremnost za još neke promjene državnih ustava.

On je u izjavi novinarima u Banjoj Luci ponovio da je RS privržena evropskom putu BiH i iskazao spremnost da se radi na ispunjavanju triju preostalih važnih pitanja za viznu liberalizaciju da bi polovinom iduce godine i gradani BiH bili na "bijeloj šengen listi".

Tokom razgovora u Banjoj Luci Dodika s evropskim parlamentarcem Hanesom Svobodom postignuta je i saglasnost da je neophodno transformirati OHR da bi naša zemlja mogla da aplicira za kandidatski status u EU.

Razgovoru je prisustvovala i novoimenovani izvjestilac Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju za zapadni Balkan Tanja Fajon.

Avaz

________________________________________


3. KOMENTAR: DODIK PRODAO SVOJE CUKE IZ HVO-a


Primjetimo da Dodik poduzima intenzivne diplomatske incijative da bi se ponovo Evropa ukljucila u ustavne promjene, mada je uvijek glumio da Republici Srpskoj ne trebaju nikakvi pregovori, jer je “RS starija od BiH”, jer je “BiH nastala u Daytonu”, pa “ako ne funkcionise Dayton, onda se nestaje BiH, a ostaje RS” itd.

Zasto je Dodiku toliko stalo do ukljucivanja Evrope? Pa zato da bi pridobio Evropu da primi RS u Evropu, tj. da primi BiH u Evropu, ali kao labavu uniju drzavica, a ne kao jedinstvenu drzavu. Tako bi RS bila priznata od Evrope kao drzava koja moze blokirati uniju BiH i dovesti do raspada BiH kada god to zazeli.

Primjetimo da on ovdje nudi Bosnjacima da se u “zajednicke organe BiH ne bira po jedan Hrvat i jedan Bosnjak iz Federacje”, nego dvojica koji dobiju najvise glasova. Dakle, prodadose cetnici svoje vjerne cuke, hercegovacki HVO i njihov san o “Herceg-Bosni”, a da nisu ni okom trepnuli.

Medjutim, koliko ja znam Bosnjake, mi ne prihvatamo Dodikovu ponudu. Nama nista ne znaci neka izmisljotina, “Federacija”. To nije nasa domovina. To nije nikakva istoriska tvorevina. Niko nema nikakav patriotizam "Federacije". Nas intersuje samo nasa domovina Bosna i Hercegovina sa gradjanima raznih etnickih i vjerskih skupina Srbima, Hrvatima, Bosnjacima, Romima itd. koji postuju zakone zemlje, i u kojoj je svaki gradjanin, bio on Hrvat, Srbin, Bosnjak itd. ravnopravan pred zakonom na svakoj stopi Bosne i Hercegovine, i niko nigdje nije gradjanin drugog reda, s pocetka makar pred zakonom, a poslije u svakom pogledu.

M. B .

_____________________________________

4. Otkazan sastanak stranackih lidera koji je sazvao Tihic

10. 11. 2009

Sastanak lidera vodecih politickih stranaka ucesnica butmirskog procesa, koji je na inicijativu lidera SDA Sulejmana Tihica trebao biti održan u cetvrtak u Sarajevu, otkazan je.

- Zbog odustajanja Stranke za BiH i SDP-a, stranackog sastanka nece biti - receno je danas u SDA nakon redovne sjednice Predsjedništva ove stranke, javlja FTV.

Tihic je za cetvrtak sazvao sastanak stranackih lidera iz BiH na kojem se, uz prisustvo predstavnika SAD-a i Evropske unije, trebalo razgovarati o ustavnim promjenama.

Predsjednici Stranke za BiH i SDP-a Haris Silajdžic i Zlatko Lagumždija saopcili su ranije da nece prisustvovati ovom sastanku, dok je svoj dolazak bio najavio lider SNSD-a Milorad Dodik.

Lider HDZ-a 1990 Božo Ljubic rekao je ranije da ce prisustvovati sastanku ukoliko se budu odazvali svi ucesnici.

-----

KOMENTAR: Postavlja se pitanje: Pa ako su na celu Bosnjaka sve izdajnici, a jesu, zasto se onda samo ne dogovore sa Dodikom i od BiH naprave labavu uniju drzava, bas kakvu Dodik zeli i onda odu i kazu Evropi: “Mi smo se tako dogovorili, to je nasa domovina, a vi nam ne mozete nametati kakvu mi drzavu zelimo.”

Tacno je to bi mogli uraditi. Medjutim, niko im ne garantuje da ce iz Evropa prihvatiti taj dogovor, da ce tako ustrojenu BiH primiti u Evropu. A sta ako ga Evropa odbije, a velike su sanse da ce ga odbiti ako prethodno nije “obradjena”. To bi bilo rasulo za izdajnicki projekat. To bi eksponiralo cinjenicu da RS nema buducnosti, i da se mora vratiti normalna drzva, Republika BiH. E zato nasim izdajnicima i Dodiku treba Evropa da ucestviuje na pregovorma, da “napipaju” dokle mogu ici u razbijanju BiH, a da budu sigurni da ce biti prihvaceni od Evrope kada se dogovori zavrse.

Osim toga, nije im lako eksponirati se u izdaji bez Evrope. Evropa im treba da svoju izdaju mogu podvaliti Evropi rijecima: ”Mi smo htjeli cjelovitu BiH, ali Evropa se pitala.” Zato ce oni jos neko vrijeme pokusavati pridobiti Evropu da ucetsvuje na pregovorima, a ne samo sa posmatracim, sto je sada slucaj, nego i aktivno.

U slijedeca dva clanka saznajemo da i islamske zemlje i Amerika kao i Evropa zele da BiH ima “vladu koja je moze predstvljati”, tj. normalnu Vladu koju entiteti nece moci blokirati kao sto blokiraju Vijece ministara. (“Vijece ministra” nije Vlada. Vlada donosi odluke vecinom glasova, Vijece ministara usaglasavanjem naroda.)


M. B.

_____________________________________


5. BiH ne može u EU bez vlade koja je može predstavljati

Amerika je veoma zainteresovana za situaciju u BiH, kazao je Gordon

Autor: Srna, 07.11.2009. 13:46

Pomocnik americkog državnog sekretara za Evropu i Aziju Filip Gordon smatra da BiH ne može biti na pocetnoj tacki za ulazak u EU ukoliko nema vladu koja je može predstavljati u Uniji.

Naglasivši da je Amerika veoma zainteresovana za situaciju u BiH, Gordon je rekao da su zamjenik državnog sekretara Džejms Stajnberg i švedski ministar inostranih poslova Karl Bilt predstavili liderima politickih partija u BiH paket, koji bi im, kako je rekao, omogucio da napreduju ka samostalnom donošenju odluka i evropskim institucijama.

"Ne možete biti ni na pocetnoj tacki za ulazak u EU, ukoliko nemate vladu koja može da vas predstavlja u Uniji. To upravo paket treba da ponudi. Mislimo da on predstavlja najbolji moguci balans izmedu razlicitih stavova politickih lidera. Definitivno odražava americko-evropsko jedinstvo, što je takode važno, kako bi lideri znali da zastupamo isti stav", rekao je Gordon, prenosi "Glas Amerike".

________________________________________


6. Organizacija Islamske Konferencije protiv entitetskog glasanja

09.11.2009. 16:25

Kontakt grupa za BiH Organizacije islamske konferencije /OIC/ usvojila je Izvještaj o BiH u kome se navodi da OIC "podržava potpuno funkcionalnu i samoodrživu državu koja je u stanju da izvršava svoje nadležnosti i medjunarodne obaveze bez mehanizama apsolutne blokade, poput entitetskog glasanja, kao i njenu multietnicku, multikulturalnu i multikonfesionalnu strukturu".

U Izvještaju se izražava "zabrinutost što su kršenja kljucnih dijelova Dejtonskog sporazuma, posebno u vezi sa pravom izbjeglih na povratak, ucvrstili blokade", i naglašava "potreba za vecim naporima da se ispune ovi elementi, te da se potpuno poštuju drugi kljucni dijelovi Dejtona, posebno u vezi sa pravom BiH nad državnom imovinom", saopšteno je iz kabineta bošnjackog clana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžica.

U saopštenju se navodi da je ministar inostranih poslova Turske Ahmet Davutoglu tokom svog obracanja na sastanku Kontakt grupe za BiH rekao da su "napori zemalja OIC-a bili kljucni u zaustavljanju agresije na BiH", te da je pomoc OIC-a opet "potrebna radi postizanja konkretnih i održivih reformi u BiH".

________________________________________


7. DA LI SE LAGUMDZIJA PRERACUNAO ZASLIJEPLJEN MRZNJOM PROTIV MUSLIMANA

Avaz 13. 11. 2009

Tužilaštvo Kantona Sarajevo još vodi istragu protiv predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije, Tomislava Limova i još nekoliko NN osoba zbog nezakonitog izrucenja "alžirske grupe" americkim vlastima.

Portparol Kantonalnog tužilaštva Jasmina Iftic potvrdila nam je jucer ovu informaciju, kazavši da istraga nije obustavljena.

Krivicni zakon

Tužilaštvo KS još sredinom prošle godine otvorilo je istragu protiv Lagumdžije i Limova te više zaposlenika Centralnog zatvora u Sarajevu i Federalne uprave policije, po nalogu tadašnjeg glavnog tužioca Branka Šljivara.

Lagumdžija, koji je u vrijeme izrucenja "alžirske grupe" u januaru 2002. godine bio predsjedavajuci Vijeca ministara BiH, i Limov, tada zamjenik ministra unutrašnjih poslova FBiH, terete se za krivicno djelo protupravnog lišenja slobode te povrede ravnopravnosti gradana prema Krivicnom zakonu FBiH.

Kako nam je jucer receno, tužilac u ovom slucaju i dalje vodi istragu, ali više detalja nije bilo dostupno javnosti. Ranije su iz ovog tužilaštva navodili da se istraga privodi kraju. Prema Krivicnom zakonu, za djela za koja se Lagumdžija i Limov terete maksimalna kazna zatvora je do osam godina!

Protupravno lišenje slobode je djelo za koje se, inace, propisuje kazna do tri godine zatvora, ali kako se navodi u Zakonu, "ako je protupravno lišenje slobode trajalo duže od trideset dana ili je ucinjeno na okrutan nacin ili je osobi koja je protupravno lišena slobode zbog toga teško narušeno zdravlje ili su nastupile druge teške posljedice, ucinitelj ce se kazniti kaznom zatvora od dvije do osam godina".

Smrt kcerke

U nalogu za provodenje istrage Kantonalnog tužilaštva navodi se kako postoji osnova sumnje da su zbog osumnjicenih Lagumdžije i Limova "državljani BiH, Boudela Hadž, Bumedin Lahdar, Muhamed Nešle i Saber Lahmar, izloženi osobito teškim posljedicama", time što su nezakonito zadržani i izruceni Sjedinjenim Državama, koje su ih sprovele i sedam godina držale u zatvoru Gvantanamo.

- Prisilno su razdvojeni od porodica, bez mogucnosti da se nadu na pomoci, pa je malodobna kcerka Boudela Hadža, Šejma, usljed akutne slabosti srca, koju nije mogla lijeciti zbog nedostatka sredstava, preminula - navodi se u nalogu za istragu protiv Lagumdžije.

Povreda ravnopravnosti gradjana

Zatvorska kazna zaprijecena je i za drugo krivicno djelo za koje Kantonalno tužilaštvo sumnjici šefa SDP-a Lagumdžiju i njegovog saradnika, povredu ravnopravnosti gradJana, i to od jedne do osam godina.

Tužilaštvo KS u naredbi za provodenje istrage decidirano navodi da je njegova namjera izrucenja "alžirske grupe" zasnovana "na temelju razlike u etnickoj pripadnosti spomenutih državljana BiH, s obzirom na to da ovi pripadaju semitskoj grupi naroda, porijeklom iz država s africkog i azijskog kontinenta".

-----

8. Slobodna Bosna o Lagumdziji

Senad Avdic, urednik lista „Slobodna Bosna“: Imali smo mi iz “Slobodne Bosne“ teških problema, koncem ‘91. godine sa njegovim šefom Zlatkom Lagumdžijom samo zbog naljepnice “BiH“ koju smo štampali uz naš list, a Zlatko taj “akt“ ocijenio “protivustavnim“.

¨Slobodna Bosna¨, 30. oktobar 2009.

_______________________________


9. ¨DEJTON¨ - SISTEM SA UGRADJENOM INVERZNOM LUSTRACIJOM

Sarajevo 13. novembar 2009. - I nakon utemeljenih, obrazloženih, cinjenicama podržanih kritika na racun lidera, glavnih odbora i pripadnika vlasti iz SDA, SBiH i SBiH - stranaka koje sebe lažno nazivaju pro-bosanskim – javljaju se primjedba nekih citalaca, ¨Zar vama niko ne valja?!¨

Ta primjedba insinuira, pakuje optužbu, pa i prijetnju, da su kriticari u krivu, a ne kritizirani. Implicira, cesto i na drzak nacin, da nešto nije uredu sa kriticarima, da su devijantni, neuravnoteženi, nenormalni na razne nacine, te da ¨unose neslogu i nemir¨. Uz to se pocesto nalijepe i olajavanja da su autori kritickih analiza ¨neciji placenici¨ i ¨nisu zadovoljni sobom pa to na drugome iskaljuju¨ ...

Ali, ne samo da je moguce, nego je i notorna cinjenica, da niko u vrhu dejtonske vlasti ne valja po pitanju obrane države Bosne i Hercegovine, uspostave normalnog gradjanskog društva i osiguranja prosperiteta. Zašto? Pa, iz jednostavnog razloga: kada SISTEM ne valja, kada je uspostavljen sistem koji promovira Zlo a uništava Dobro; kada sistem podržava, favorizira i legalizira uništavanje države i gradjana - onda su dobrim, poštenim, pametnim, patriotski nastrojenim ljudima i programima, sistematski zatvarana sva vrata! A to se nije dogodilo preko noci – taj se sistem vec dvije decenije gradi; u njemu se obavlja nemilosrdna negativna selekcija, ¨inverzna lustracija¨, korupcija . . . ¨Dejton¨ je sistem sa ugradjenom inverznom lustracijom.

Dok prvoborci odbrane Republike BiH zaboravljeni tavore u informativnoj i egzistencijalnoj blokadi, nista se ne pitaju, nista ne odlucuju, sada na povrsini, u Daytonskoj vlasti, plivaju bivsi udbasi, marsiraju po medijima, vedre i oblace i izigravaju “bosnjacke lidere”, “bosnjacke intelektualce”, a medju njima zaista niko ne valja – sve sto valja je davno odstranjeno oprobanim udbaskim metodama inverzne lustracija.

S. R.

________________________________


10. POLTICKA SCENA U HRVATSKOJ PRED IZBORE

Mesic uskoro odlazi. Josipovic ce vjerojatno nastaviti istom politikom nepriznavanja treceg entiteta, jer SDP-u Herceg-Bosna ne pase, buduci da Hrvati iz Herceg-Bosne glasaju uglavnom za HDZ, ako on pobjedi, naravno.

Isto ce biti, ako pobjedi Vesna Pusic. Ako pobjedi Vidosevic, ta ce se politika promjeniti, no ne mislim da ce otici tako daleko da prizna Herceg- Bosnu od straha da to ne preprijeci Hrvatskoj put u EU.

Hebrang, na srecu, nema sanse, kao ni Primorac, Kajin ili Ozbolt. No, sad je tu Bandic, a od Bandica se ne moze znati unaprijed sto za ocekivati: kad bi Bosnjaci imali nekog Fikreta Abdica, s kakvim bi se takav super-lopov, kao Bandic, mogao lijepo dogovoriti, to bi bilo dobro za BiH - ovako su vece sanse da Bandic postane dobar prijatelj sa Dodikom....

Ivek

_________________________________________


11. POLTICKA SCENA U SRBIJI U VEZI VOJVODJANSKE AKADEMIJE NAUKA


Još se nije slegla prašina od pisma akademika Predraga Palavestre bh. književniku Enveru Kazazu u kojem BiH i Republiku Srpsku tretira kao dve odvojene države, a SANU se opet oglasio vodjen Miloševicevim duhom, ovoga puta zbog Statuta Vojvodine

Ako se neko i na trenutak ponadao da je velikosrpska politika predvodena akademicima koja je donela rat na prostore bivše SFRJ i unesrecila stotine hiljada ljudi, bar malo utihnula, prešao se. Naprotiv, iako je bliska istorija pokazala koliko je pogubna, politika devedesetih povampirila se u trenutku kada treba da se donese Statut Vojvodine, a akademici su opet jednako glasni kao i pre 20 godina, i upozoravaju na „paradržave, fantomske tvorevine, otcepljenje” i sve stvari na koje pravo imaju samo Srbi iz drugih država ali ne i neko unutar Srbije. Na stranu što se namerno pravi panika i šire laži o stvarnim nadležnostima Vojvodine.
Srpska akademija nauka i umetnosti je uputila apel vlastima Srbije, da ne dozvoli formiranje Vojvodjanske akademije nauka, na šta i pravnici upozoravaju, isticuci da se od Vojvodine stvara paradržava. U SANU se navodi kako su svuda u svetu akademije nauka i nacionalne ustanove koje osniva država, a da „Vojvodina kao pokrajina, po Ustavu Srbije nema pravo na to”.

Za srpsku akademiju nauka i umetnosti, izgleda da je potpuno je neprihvatljivo osnivanje Vojvodanske akademije nauka i umetnosti predvideno Statutom Vojvodine, koji je prekjuce usvojila i Vlada Srbije.
U obracanju medijima, predsednik SANU Nikola Hajdin istice da je Predsedništvo akademije, na sednici održanoj 27. novembra prošle godine, zakljucilo da treba da se ospori formiranje još jedne akademije na tlu Republike Srbije. Kako Hajdin dalje objašnjava, taj stav je 29. novembra 2008. Prosleden i Vladi i Skupštini Srbije, kao i Skupštini AP Vojvodine. Za Hajdina su se srpski politicari oglušili o stav SANU. Zvanicni stav predsedništva SANU je da je sasvim uobicajeno da svaka država ima jednu nacionalnu akademiju nauka i umetnosti.

U dopisu koje je Predsedništvo SANU uputilo nadležnima stoji kako je akademija prevashodno naucna ustanova, koju može osnovati samo onaj državni organ koji raspolaže nadležnošcu u oblasti nauke. „Po clanu 283. stav 2 Ustava Srbije, takvom nadležnošcu Vojvodina ne raspolaže. Otuda se clanom 29. tackom 10. Statuta Vojvodine, koja nosi naslov „Nauka, inovacije i tehnološki razvoj", uzurpiranom nadležnošcu pokušava da obrazuje vojvodanska akademija nauka i umetnosti”, navodi se u dopisu koji je Predsedništvo SANU uputilo nadležnima.

„Dakle, stav SANU je sasvim jasan! Ništa van toga ja nemam da dodam”, rekao je Nikola Hajdin.

Akademik Matija Beckovic kaže da bi fantomska VANU mogla da bude zametak neke nove države na teritoriji Srbije. Beckovic to slikovito opisuje ovako: „Kada akademija dobije mladu sestru u svojoj pokrajini, možda ce i država da dobije sestru u istoj toj pokrajini..”

Sestra koju je SANU sa uspehom stvorio iskopavajuci grobnice iz Drugog svetskog rata i pronoseci ljudske kosti Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom, šireci strah i mržnju medju narodima, ocigledno ih ne brine jer je po njihovom ukusu.

e-novine

-----

Na ovaj clanak nam je skrenuuo paznju Branko Zivkovic iz Helsinskog komiteta Srbije. Zahvaljujemo.

___________________________


12. Tunel dug 5,6 km spojio Albaniju i Kosovo

Premijeri Albanije i Kosova, Sali Berisha i Hashim Thaci u nedjelju su svecano pustili u rad tunel dug 5,6 kilometara na novoj autocesti Drac-Kukes-Morina dugoj 170 kilometara, koja put od Prištine do Tirane skracuje za tri sata.Tunel, jedan od najdužih na Balkanu, najveca je investicija u Albaniji do sada, a albanska je vlada u njega uložila gotovo milijardu eura.Dionica nove autoceste koja prolazi kroz Albaniju bit ce svecano puštena u promet 27. lipnja, tri dana uoci albanskih izbora.Svecano otvorenje dijela autoceste simbolicno je oznaceno susretom premijera Berishe i Thacija na sredini tunela na Kalimashu kod Kukesa na sjeveru Albanije. Premijeri su ocijenili kako novi tunel spaja služi svim narodima u regiju.

************************************************************************************

No comments: