Sunday, November 8, 2009

#636 Evropa prekida ucesce na butmirskim pregovorima‏

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

1. novembar 2009.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 636

SADRZAJ:

1. EVROPA NE DOZVOLI VISE DA BUDE MANIPULISANA OD VELIKOSRPSKE "HOBOTNICE" U BiH

2. CRNA GORA I SLOVENIJA SU “AMERIKA” ZA BOSNU I HERCEGOVINU

3. Stjepan Mesic: Hrvatska ne prihvata referendum RS o otcjepljenju iz BiH

4. Bošnjacima u OHR-u podmetali terorizam i criminal

5. KRIVCI ZA STRADANJE NARODA SE SADA SKRIVAJU IZA UGROZENOSTI NARODA?!

6. KAKO SE VELIKOSRPSKA HOBOTNICA U BOSNI I HERCEGOVINI FORMIRALA

7. DIJASPORA GUBI INTERES ZA ULAGANJE I DOZNAKE U BiH

8. Zakon o porezu na nekretnine u RS: Vecina bošnjacke zemlje pripast ce RS!

9. Sutra prva saslušanja za ubistvo Blaža Kraljevica

10. MRACNA PERSPEKTIVA AKO NE ZAUSTAVIMO UKIDANJE DRZAVE BiH

11. PROCITAO SAM KNJIGU “RAT U BiH – POLTICKI ASPEKTI”

12. TIHIC U CAZINU

------------------------------------------------------------------------

Ovaj Glasnik ide na 34,044 ispravnih adresa. Za primanje Glasnika prijavite se na adresu: [mailto:Bosanski_kongres@hdmagazine.com]
If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.

-------------------------------------------------------------------------

1. EVROPA NE DOZVOLI VISE DA BUDE MANIPULISANA OD VELIKOSRPSKE "HOBOTNICE" U BiH

Pise: Dr. Muhamed Borogovac

U prosla dva Glasnika, Br. 633 na Bosanskom jeziku, i br. 634, na Engleskom, smo izjave Jelka Kacina i Doris Pack protumacili kao nagovjestaje iz Evrope da Evropa pocinje shvatati koga zaista predstavljaju tzv. bosnjacki predstvnici, tj. da sve pregovaracke strane u Butmiru rade u interesu Srbije na projektu razbijajnja BiH. Pri tome im prisustvo Evrope na pregovorima sluzi jedino za legitimizaciju toga velikosrpskog projekta, da ga lakse prodaju narodu BiH kao neminovnost nestanka BH drzave, sa njihovim obrazlozenjem da “Evropa mrzi muslimane". Kontrolisani i nekompetentni BH mediji ne predstavljaju Evropu kao posrednika (medijatora), tj. ono sto ona jeste, nego kao nekoga ko donosi, diktira odluke cak i o ustavu BiH?! Jedini izuzetak ovaj medij, Online Glasnik NKRBiH. Npr. u prethodna dva broja mi smo Evropi skrenuli paznju da u Butmiru i tzv. bosnjacki predstvnici, Tihic, Silajdzic, Lagumdzija predstvljaju srbijanski projekat podjele BiH, te smo trazili od Evrope da prestane svojim prisustvom na pregovorima davati podrsku toj prevari.

Do sada je trajala veoma povoljna situacija za protagoniste velikosrpskog projekta u BiH: mada ne prihvataju ni jednu sugestiju Evrope, i uvijek usvajaju srpske prijedloge koji vode jacanju Republike srpske i disoluciji BiH, oni su u poziciji da krive Evropu za te odluke, koristeci prisustvo Evrope na pregovorima i feudalni mentalitet naseg naroda koji ne razumije internacionalno pravo i misli da “mocni i bogati uvijek diktiraju”. Tako je velikosrpski projekat do sada dobijao muhure Evrope.

Medjutim, 28. Oktobra 2009 u Luksemburgu Vijece ministara Europe donosi odluku da to prekine, da se Evropa povlaci iz Butmirskih pragovora.

I odjednom je panika zavladala medju protagonistima velike Srbije, podjednako i medju navodnim “Bosnjacima” (Tihic I ostali) i medju Srbima (Dodik). Tihic odmah trci u Brisel i moli Evropu da ostane u procesu. On je tada prakticno molio Evropu da ostane u procesu legalizacije RS i to je veoma vjesto diplomatski izveo. Kazao je: “Bosna i Hercegoivna je ista kao Evropa.” Time je inputirao da su se “Federacija” i “RS” udruzile u BiH kao npr. Francuska i Njemacka i da su jednako legalne i legitimne kao stare Evropsk drzave iz EU.

Medjutim, Evropa ne moze prihvatiti tu legalizaciju genocida. U Evropi ima mnogo humanista intelektualaca koji Evropu shvataju kao svjetionik demokratiije i pravde. Ugraditi genocidnu RS u Evropu, sada dok se unija jos formira, bi ugrozilo cijeli taj projekat. Sto treba Evropi da se temelji na presedanu jednog genocida? Evropa tek pocinje svoju egzistenciju kao unija drzava, te da bi bila postovana, ali i samopostovana od svojih buducih generacija ona ne smije sebi dozvoliti da ima bilo kakvo ucesce u kreiranju (legalizaciji) jedne genocidne tvorevine.

Osim Tihica i Dodik je brzo, rekli bismo panicno reagovao. On je sazvao nastavak Butmirskih pregovora u Banja Luci. Time je pokazao da je laz ono sto on stalno govori, da Republici Srpskoj ne trebaju nikakvi pregovori. On zna da genocidna tvorevina nema perspektive ako ne teku pregovori na kojima ce se odvijati postepena legalizacijai i prihvatanje RS od strane svijeta i Evrope.

I kao sto to biva kada se djeluje u panici, Dodik je tu napravio gresku. On je sazvao sastanak prebrzo, u trenutku kada su Bosnjaci jos bijesni zbog njegovog odnosa prema prijevremeno pustenoj Biljani Plavsic kojim ponizava sve njene zrtve I sve Bosnjake i Hrvate, kao i zbog drakonske osude nevinog covjeka Ilije Jurisica u Beogradu. U takvom trenutku, bilo koji Bosnjak koji bi dosao Dodiku u Banja luku bio bi smatran izdajnikom, te je tako Dodikov sastanak propao.

Dodik je odmah shvatio gresku, te se poslije tog neuspjeha ponovo vratio na stari propagndni kolosjek, po kojem RS-u ni ne trebaju pregovori, po kojem je RS starija od BiH, jer je BiH nastala tek u Daytonu, kada su se udruzile RS i Fedracija, itd. Tu se dodik jos vise blamira kao lazov, jer svako zna da bi se on odmah razdruzio iz BiH, da je ta verzija istinita.

Primjetimo da je Dodikova propaganda poslije neuspjelog sastanka u Banja luci, identicna sa Tihicevom propagandom u Briselu, da je “BiH ista kao i Evropa”, tj. unija nezavisnih, legalnih drzava.

Ovo povlacenje Evrope iz butmirskog procesa i ostavljanje na suhu cetnickih agenata je najbolja vijest koja se mogla u ovom trnutku, s obizorom na dubinu izdaje, dogoditi Bosni i Hercegovini. Ovim je u stvari, makar privremeno, zaustavljen proces lagalizaciije RS. Nadajmo se da ce taj zastoj biti trajan.

U prilogu 4 prenosimo i clanak iz Avaza o jednoj analizi OHR-a, koja prikazuje “bosnjacke” lidere kao jednu “Politicko-kriminalnu mrezu". Vjerovatno je Evropa imala na umu i ovu analizu OHR-a kada se iskljucila iz butmirskog procesa.

___________________________


2. CRNA GORA I SLOVENIJA SU “AMERIKA” ZA BOSNU I HERCEGOVINU

Pise: Dr. Vahid Sendijarevic

Odgovor na pitanje zasto u Bosnu I Hercegovinu ne dolazi investicioni kapital I zasto se ekonomija ne popravlja 14 godina nakon rata lezi u cinjenici da Bosnom I Hercegovinom upravlja etnicka banda.

Na osnovu Indeksa neuspjesnih drzava (Failed States Index) koji se publikuje vec petu godinu u svijetu (Vidjeti linkove na kraju clanka), Bosna I Hercegovina je u kategoriji nestabilnih zemalja koje su nesigurne za investiranje kapitala. Bosna I Hercegovina je rangirana ispod Senegala, Bocvane i Nikaragve, a daleko ispod Trinidada I Gane.

Na osnovu istih kriterija, Crna Gora i Slovenija su svrstane u istu kategoriju sa Njemackom, Francuskom, i SAD-om.

Odgovor na pitanje kome sluzi ovakvo rangiranje zemalja opisan je u clanku I. Bremmera pod naslovom “Upravljanje rizikom u nestabilnom svijetu”, “Rizik i nagrada na svjetskom trzistu” (Vidjeti link broj 4 na kraju teksta). Bremmer kaze da investitori iz svijeta rutinski provjeravaju rizik prije ulaganja u strane ekonomije I da je glavni faktor u donosenju odluke da se investira u ekonomiju neke zemlje politicko stanje u toj drazavi. Od ukupno dvanaest indikatora koji se koriste za rangiranje drazava, sest su politicki indikatori.

Termin neuspjela drzava (failed state) se obicno koristi za drzave koje ne ispunjavaju osnovne kriterije suverene drzave – npr. vlada je u sluzbi drugih interesa i drzava. Zajednicka karakteristika neuspjesnih drzava (failing states) je to da centralna vlada nema kontrolu nad ukupnom teritorijom drzave, da ne obezbjedjuje osnovne potrebe gradjana, da su to drzave u kojima cvjeta korupcija i kriminal, u kojima se nasiljem vrsi preseljavanje stanovnistva, itd. Nazalost BiH ispunjava sve ove kriterije.

Prema prvom od sest politickih kriterija, neuspjele drzave (failed states) su kriminalizirane drzave ili drzave koje su izgubile svoj legitimitet. Srbija se uzima kao primjer one prve kategorije koja je izgubila legitimitet zbog zlocina agresije, etnickog ciscenja i nesprecavanja genocida u Srebrenici. Sjetimo se da je Srbija bila izbacena iz clanstva UN-a zbog agresije na Republiku BiH. BiH je onaj drugi primjer, gdje se kontinuirano rusi legitimet drzave pristajanjem na stanje uspostavljeno zlocinom agresije i genocida i sistematskim ignorisanjem rezolucija Savjeta bezbjednosti UN-a o agresiji na Republiku BiH, rezolucija o genocidu u Srebrenici usvojenih na Evropskom parlamentu i Americkom kongresu, ignorisanjem same presude Internacionalnog suda pravde o genocidu od strane Bosnjake kriminalne elite u vlastima BiH.

Sjetimo se samo jednog od bezbroj primjera delegitimizacije drzave BiH kada su Silajdzic, Tihic i Lagumdzija uz podrsku ambasadora takozvanih islamskih zemalja otisli u Srebrenicu i sprijecili predstavnike Skupstine Opstine Srebrenica da usvoje deklaraciju o nezvisnosti Srebrenice i time vrlo efikasno neutralisali presudu Internacionalnog suda pravde o genocidu. Sjetimo se da na Memorijalnom centru u Potocarima nema niti rijeci agresija niti rijeci zrtve genocida, niti bilo kakve drzavotvorne oznake poklanog stanovnistva, a memorijalni centar je pod punom neprikosnovenom upravom Bosnjacke elite. Sjetimo se kada Ceric kaze da je tu brat ubio brata.

Jedan od politickih kriterija je i to da je neuspjela drzava (failed state) karakterizirana mocnim frakcijskim elitama (u nasem slucaju etnickim elitama) koje upravljaju po principu podijeli pa vladaj. Konacno je i OHR prepoznao da je Bosnjacka elita ne samo kriminalna grupa organizovana po principu mafije, nego je i osnovna prepreka na putu povratka BiH u familiju normalnih zakonitih drzava u kojoj je svaki njen gradjanin suveren na svakoj stopi njene teritorije koa sto to garantuje suspendovani ustav Republike BiH. Bez normalne drzave nema ekonomije, a ne obrnuto kako nas izdajnicka elita vara.

1. http://www.foreignpolicy.com/articles/2009/06/22/the_2009_failed_states_index

2. http://www.fundforpeace.org/web/index.php?option=com_content&task=view&id=391&Itemid=549

3. http://en.wikipedia.org/wiki/Failed_state

4. http://www.jcurvebook.com/HBR.pdf

___________________________


3. Stjepan Mesic: Hrvatska ne prihvata referendum RS o otcjepljenju iz BiH

Prof. Corlukic iz Rijeke je nedavno poslao dva otvorena pisma Stjepanu Mesicu, koja smo objavili u proslim brojevima Glasnika. U tim pismima profesor trazi od Mesica da u ime Hrvatske, kao poptpisnice Daytona, ucini krupan potez, da povuce potpis Hrvatske na Daytonski sporazum. Mi smo bili svjesni da je jos rano za takav jedan potez, medjutim Stjepan Mesic je smislio i povukao jedan drugi potez, veoma koristan za Bosnu i Hercegovinu. On je kao Predsjednik Hrvatske (a Hrvatska je potpisnica Daytona) izjavio da ne pristaje da se u RS provodi Referendum o otcjepljenju BiH. Ovim je uspostavljena jos jedna krupna prepreka Republci Srpskoj ka otcjepljenju genocidne tvorevine od BiH.

Sve ovo ne bi bilo potrebno da imamo prave ljude na celu BiH. Ali nazalost sa Tihicem i Silajdzicem na celu drzave moramo cekati da nas Evropa i susjedi spasavaju od raspada drzave. Slijedi citat iz stampe sa Mesicevom izjavom:

"Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik cini sve da razbije BiH. Danas u Republici Srpskoj živi tek 8 posto Bošnjaka i Hrvata od nekadašnjih 48 posto, Dodik bi u takvim okolnostima provodio referendum o odcjepljenju o izdvajanju što mi ne prihvacamo", kazao je Mesic, odgovarajuci na novinarska pitanja tokom jutrošnjeg posjeta Zadru.

Hrvatski predsjednik ocijenio je i kako "Beograd vodi neiskrenu politiku prema BiH, ljubi se s Dodikom, docekuje ratnu zlocinku Biljanu Plavšic, u biti podržava opciju koja razara BiH".

M. B.

___________________________


4. Bošnjacima u OHR-u podmetali terorizam i criminal

Na meti "montažera" reis Mustafa ef. Ceric, Haris Silajdžic, Zlatko Lagumdžija, Sulejman Tihic

Autor: Fadil MANDAL / Fena / Srna

30.10.2009. 08:08

Skandalozna afera u cijem su središtu OHR i njegovi "analiticari", u javnosti je odjeknula kao prvorazredna politicka bomba. Sudeci prema shemama i podacima koje je objavio magazin "Global", u pitanju je monstruozna konstrukcija kojom se vrh Islamske zajednice u BiH, te svi znacajniji bošnjacki biznismeni i politicari - od Harisa Silajdžica i Fahrudina Radoncica, do Sulejmana Tihica i Zlatka Lagumdžije - prikazuju kao dobro uvezana i opasna mafijaško-teroristicka hobotnica.

Oznacena meta

Providna konstrukcija, pod firmom analize, uradjene u OHR-u, odnosno njegovom odjelu zaduženom za antikorupcijsko djelovanje i politicku analitiku, nosi naslov "Politicko-kriminalna mreža koja seže do oblasti biznisa i religije". Glavni operativac beskrupulozne montaže je izvjesni Eric, covjek koji se interno hvali da je osoba od posebnog povjerenja Rafija Gregorijana, prvog zamjenika visokog predstavnika za BiH.

Shema je napravljena tako da sugerira da su likovi na njoj vodje mreže opasnih kriminalaca, a slika reisa Mustafe ef. Cerica u centru "mete" je signal onima koji citaju "dokument" da je rijec o grupi koja je ideološki na zadatku finansiranja i širenja tzv. islamskog terorizma.

Šta više, u grafickom prikazu u cijem je naslovu "Bankarska mreža u FBiH", reis Ceric, predsjednik Sabora IZBiH Edhem Bicakcic, generalni sekretar Rijaseta IZBiH Muhamed Salkic, te Esad Hrvacic, advokat Vakufske direkcije, prikazani su kao tobožnji kljucni ljudi koji kontroliraju tokove novca iz banaka povezanih sa Islamskom zajednicom u BiH.

Simptomaticno je da je u toj shemi i Razvojna banka FBiH, legalna institucija Vlade FBiH, kojoj se perfidno podmece da je ukljucena u sumnjive poslove navodnog novcanog pomaganja muslimanskih teroristickih organizacija - (sada postaje jasno otkud onolika medijska i politicka dreka, te šta i ko stoji iza optužbi na racun poslovanja i upravljanja ovom bankom).

I u ostalim odvojenim grafickim prikazima u kojima se tretira tzv. krug osoba poslovno i interesno uvezanih s bivšim premijerom FBiH Nedžadom Brankovicem, zatim osobe povezane sa poslovima u energetici, te tokovi novca kojima navodno upravlja vlasnik "Avaza" Fahrudin Radoncic, prepoznatljiv je rukopis bivših udbaša i kosovaca, domacih "eksperata" na celu sa Mirsadom Bajraktarevicem i Zuferom Derviševicem, za koje nije teško pretpostaviti da su, kao sukreatori, ocito suflirali i fabrikovali najveci dio materijala koji je spakovan i dat na sramno korištenje fantomskom timu OHR-a.

Tako se, naprimjer, "Avazu", a i pojedinim bošnjackim politicarima i biznismenima podmecu izmišljene i nevjerovatne veze sa - kakvog li apsurda - nepostojecim kineskim i ruskim firmama i poslovnim ljudima. Time se želi poslati poruka zvanicnicima EU - kojima je cjelokupna "analiza" dostavljena na uvid - da osobe sa spiska, odnosno vodeci bošnjacki vjerski lideri, politicari i biznismeni, rade protiv americkih i evropskih interesa i da su pod utjecajem ruskih i kineskih lobista ili kapitala!?

Naravno, time se istovremeno šalje i lažna poruka da oni, posljedicno, nisu naklonjeni Amerikancima i Evropljanima, što je prljava konstrukcija u cijoj je osnovi želja da se Bošnjaci kao narod predstave kao prikriveni protivnici euroatlantskih integracija BiH.

Teška zloupotreba

U narednim danima bit ce otkriveno kojim pravcem ce se klupko monstruozne montaže bošnjackim prvacima dalje odmotavati. OHR i njegovi prvi ljudi, poput Rafija Gregorijana, javnosti ce morati pružiti objašnjenje po cijem je nalogu "analiza" napravljena, u koje svrhe je korištena, te kakva je njegova osobna uloga u teškoj zloupotrebi pecata OHR-a i mafijaškom igranju sa vjerodostojnošcu medunarodne zajednice u BiH.

Za Bošnjake je šteta vec vidljiva. "Dokument" o "bošnjackoj kriminalnoj organizaciji", ocito, star je više od godinu, odnosno napravljen je i obavještajno pušten u opticaj prije dolaska Valentina Incka na celo OHR-a, a njemu je sada ni krivom ni dužnom prebacen vruc krompir u ruke.

Takoder, sada postaje jasno da su neki niskotiražni sarajevski mediji svoje pamflete o postojanju izmišljene bošnjacke mafije, sa reisom Cericem na celu, ne tako davno objavljivali upravo na bazi uputa iz OHR-a.

Zato je minimum ispod kojeg se ne može ici zahtjev da se transparentno razotkriju svi detalji afere, jer je u pitanju užasno sataniziranje i kriminaliziranje cijelog jednog naroda, njegove vjerske, politicke i poslovne elite.

I to iz vrha medunarodnog faktora prisutnog u BiH, ciji je strateški zadatak da štiti vladavinu prava, a ne da izmišlja afere i kriminal jednom narodu i njegovim legalnim i legitimnim predstavnicima, koje, sudeci po "analizi", lažno drži domacim partnerima u gradenju i jacanju države BiH.

Medu "opasnim" osobama i Pavo Urban

O kakvoj se beskrupuloznoj i bolesnoj islamofobicnoj pameti "analiticara" iz OHR-a radi svjedoci i podatak da su u mrežu "opasnih islamskih elemenata" ukljucili i poznatog prijatelja BiH i Bošnjaka Pavu Urbana, koji ima više od 90 godina.

Urban je austrijski državljanin, bivši je pocasni ambasador BiH u Becu, a domacoj javnosti je poznat kao osvjedoceni borac za nezavisnu BiH i cuvar uspomene na bošnjacku regimentu u sastavu austrougarske vojske, koja se istakla u cuvenoj bici iz Prvog svjetskog rata na Monte Meleti.

Takoder, Urban je ugledna osoba poštovana u visokim austrijskim politickim krugovima, a osobni je prijatelj i s bivšim austrijskim ministrom vanjskih poslova Alojzom Mokom.

"Avaz" tuži OHR i traži 50 miliona eura odštete

Povodom razotkrivanja montiranih i prljavo fabriciranih shema o navodnom postojanju kriminalnih bošnjackih grupacija u koje su svrstani cak i vjerski lideri ili prijatelji naše zemlje kao što je 90-godišnji Austrijanac Pavao Urban, "Avaz“ kao najveci izdavac u BiH obavještava javnost da ce zbog nedopustivog i nicim argumentiranog pokušaja rušenja i našeg poslovnog kredibiliteta podnijeti krivicnu prijavu protiv Gregorijana i gospodina "Erika“, saopceno je iz kompanije "Avaz".

Njih dvojica su, kako se navodi u saopcenju, na kriminalan nacin teško zloupotrijebili svoje funkcije i mandat OHR-a.

Uz angažiranje referentnih advokatskih kancelarija u Vašingtonu i Evropi, kompanija "Avaz“ ce dodatno tražiti sudsko obeštecenje od OHR-a od najmanje 50 miliona eura.

Kako se navodi u saopcenju, monstruozne montaže i vaninstitucionalne interne optužbe lažnog tipa o poslovnim shemama i transakcijama koje nikada nisu postojale, niti su uopce bile moguce, plasirane su diplomatskom koru u Sarajevu u ime OHR-a.

- Motive teških insinuacija na štetu kompanije "Avaz“ utvrdit ce nadležni evropski i americki sudovi od kojih ce biti traženo i adekvatno licno finansijsko obeštecenje od spomenute gospode Gregorijana i fantomskog „Erika“ - saopceno je iz kompanije "Avaz".
Incko žali zbog neprijatnosti
Magazin "Global" od 29. oktobra i dnevne novine "Avaz" od 30. oktobra objavili su price koje su zasnovali na papirima koje su javno povezali sa Kancelarijom visokog predstavnika, navodi se u saopštenju OHR-a.

U saopštenju se istice da ono što su objavili magazin "Global" i "Dnevni avaz" izgleda kao graficki prikaz izvještavanja iz javnih izvora kroz nekoliko posljednjih godina.

"Visoki predstavnik Valentin Incko duboko i iskreno žali zbog bilo kakve neugodnosti ili neprijatnosti izazvane objavljivanjem ovih clanaka", navodi se u saopštenju.

____________________________


5. KRIVCI ZA STRADANJE NARODA SE SADA SKRIVAJU IZA UGROZENOSTI NARODA?!

Primejtmo da Avaz ovdje optuzbe protiv konkretnih ljudi za konkretne postupke nastoji prikazati kao napade na cijeli narod i religiju?! Ja se ne osjecam napadnutim kao Bosnjak i musliman sto su Reis Mustafa Ceric, te Tihic, Silajdzic, Lagumdzija i ostali okarakterisani kao kriminalci, jer su oni okarakterisani tako zato sto je to istina, a ne zato sto “Evropa mrzi muslimane”. Pa oni su zajasili i temeljito unistavaju bosnjacki narod. Oni su izdajnici i gulikoze, a ne predstavnici naroda, te ce narod biti zahvalan svakome ko nas oslobodi od od njih.

Narod ce poceti slobodno disati tek kada ih pohapsimo i kada poloze racune za sve njihove zlocine protiv Republike BiH, od Srebrenice i Daytona do danasnje korupcije u BiH.

Nedostatak OHR-ove analize je sto ona ne ulazi u politicke motive organizovanja bh “politicke-kriminalne” mafije. Zato mi donosimo u sto je moguce kracim crtama genezu nastanka bh politicke-kriminalne mafije.

M. B.

-----


6. KAKO SE VELIKOSRPSKA-KRIMINALNA HOBOTNICA U BOSNI I HERCEGOVINI FORMIRALA

Sarajevo, 30. oktobar 2009. - Ustav Jugoslavije od 1974. nije otklonio svu srpsku hegemoniju (daleko od toga), ali je bio lijek za tu kronicnu bolest. Zato je Miloseviceva Srbija odlucila da srusi taj Ustav, kako u federaciji tako i u republikma i da ponovno nametne srpsku hegemoniju, samo na nesto manjoj teritoriji. Tokom 1980-tih su potražili suradnike u ostalim republikama za prvi korak projekta - rusenje Titove Jugoslavije. Konacni cilj projekta je bio stvaranja nove nesto manje drzave pod srpskom kontrolom, "od Vardara do Karlobaga", kako je to Seselj formulisao.

Za ostvarenje prvog koraka, rusenje Titove Jugoslavije karakterisane ustavom iz 1974, našli su saradnike u Franji Tudjmanu u Zagrebu i udbaskoj grupi formiranoj oko Alije Izetbegovica u Sarajevu. Franjo Tudjman je strahovito pomogao Milosevicu jer je pristao na princip da republicke granice nisu i drzavne granice, te da se trebaju usvojiti nove “prirodne, narodne” granice. To je otvorilo Pandorinu kutiju i dalo legitimitet Milisevicevim osvajanjima, ukljucujuci i pokusaj da se promjene granice Hrvatske i uspostavi granica velike Srbije na liniji Virovitica – Karlovac – Karlobag. Za tu fazu velikosrpskog projekta, izbijanje na liniju Virovitica - Karlovac - Karlobag u Hrvatskoj, bio je potreban rat. Otvaranje granica Hrvatske za trgovinu sa Milosevicem, Tudjman je pravdao u Hrvatskoj dogovorom iz Karadjordjeva, po kojem dobija kompenzaciju u Bosni i Hercegovini. Cjelovitost Hrvatske je spasena samo zbog gluposti krajiskih Srba koji nisu pristali na etapno otcjepljenje “Srspke krajine” iz Hrvatske kakvo je sada odvija sa RS u BiH. Tako se dogadja da se Hrvatska zajedno sa Srbijom pojavljuje kao agresor na Bosnu i Hercegovinu bez obzira sto se u isto vrijeme vodi rat u Hrvatskoj kao posljedica shvatanja Milosevica i Tudjmana da treba uspostaviti “prirodne, narodne” granice umjesto "istorijskih" tj. AVNOJevskih granica republika.

Po eliminaciji državotvorne garniture Hamdije Pozderca i Branka Mikulica u Bosni i Hercegovini 1980-tih, Srbija je za prve visestranacke izbore u BiH pripremila grupu Adila Zulfikarpašica, Muhameda Filipovica, Alije Izetbegovice, Nedziba Sacirbegovica, Ejuba Ganica, Harisa Silajdzca, Omera Behmena, Mustafe Cerica, tj. javne i tajne lidere tadasnje SDA - sa zadatkom da dobiju izbore i tako iz vlasti u BiH eliminisu ostatke Pozderceve i Mikuliceve garniture, koja se jos nalazila na celu bivsih komunista, SDP, pod rukovodstvom Dr. Nijaza Durakovica. Kasnije ce velikosrpski projekat uspjeti skinuti Durakovica i dovesti svoga covjeka Lagumdjiju na celo SDP, tako da ce zavladati i pozicijom i opozicijom u BiH.

Na zadatku mirnog uvodjenja BiH u Veliku Srbiju Alija Izetbegovic je proveo slijedece dvije godine, 1990-1991, konsolidujuci svoju vlast u svim porama BiH drustva. Izetbegoviceva parola za javnu upotrebu tada je bila: ¨Mirno spavajte, rata nece biti¨ - a neizreceni, zatajeni dio parole: ¨jer sam se sa srbima dogovorio kako da BiH mirnim putem zavrsi u velikoj Srbiji¨. U tom cilju je ujedno sabotirao svaku pripremu naroda na odbranu u slucaju da ipak zatreba ratom nametnuti veliku Srbiju u BiH.

Medjutim, taj scenarij mirnog pada Bosne i Hercegovine, svojom nervozom, nedostatkom takta upropastio je Radovan Karadžic onog dana u oktobru 1991., kada je u svom famoznom govoru u Parlamentu RBiH, zaprijetio: ¨Muslimanski narod ce nestati!¨. Taj Karadžicev pacerski istup, je pokvario vec poodmaklu realizaciju velemjastorski pripremljenog plana Alije Izetbegovica mirnog ulaska BiH u "trecu Jugoslaviju". Prenerazeni Alija Izetbegovic izlazi za govornicu u pokusaju da spasi sta se spasiti moze i emotivno napada Karadzica. Tu je Izetbegovic istinski ljut na Karadzica, ali samo kao na budalu iz vlastitih redova, kao na covjeka koji mu kvari posao prerano otkrivajuci projekat koji ukljucuje i mogucnost genocida, ako zatreba.

Izetbegovic je Muslimane poznavao iznutra; znao je da nisu potrebne nikakve prijetnje genocidom da se cijela BiH uvede u Veliku Srbiju, i da je ta prijetnja bila kontraproduktivna. Karadžic se toga presudnog dana pokazao kao primitivni cetnik, vaspitavan na srpskim junackim pjesmama u zabitima Crne Gore, koji ne vjeruje "Turcima" i koji ne vjeruje da ce muslimani mirno leci na rudu, te olako odbacuje Izetbegovicev plan mirnog prevodjenja BiH u veliku Srbiju, prijeteci silom i cak genocidom. Karadzic time ishitreno srlja prema rezervnoj, ratnoj opciji koja je ukljkucivala i srpsku mitsku "istragu poturica", a koju mi danas zovemo genocid. "Istraga poturica" je za mnoge Karadziceve sljedbenike bila smisao cijelog projekta.

Kada je genocid krenuo, tj. kada je Alija shvatio da je koncepcija mirnog prevodjenja BiH u Veliku Srbiju propala, tada se Alija bez ikakvih problema ukljucio u tu, ratnu varijantu stvaranja Velike Srbije, i veoma vjesto pomaze genocid, sabotirajuci odbrambene snage BiH i legalizujuci cetnickih osvajanja na mnogobrojnim pregovorima, te na kraju spasava velikosrpski projekat od poraza u BiH kakvog je dozivio u Hrvatskoj.

U tome su cijelo vrijeme bili i Lagumdžija i Zulfikarpašic i Muhamed Fiilipovic, tobože zastupnici sukobljenih strana unutar bošnjackog naroda, a ustvari zaduženi za kontrolu svih ideoloskih frakcija kod Bošnjaka, u cilju provodjenja velikosrpskog projekta. Taj posao sada nastavljaju lideri SDA, SBiH i SDP. Alija Izetbegovic je odabrao svoje nasljednike da dovrše uspostavu cetnicke države: na vrhu SDA, Sulejmana Tihica i sina Bakira; na vrhu SBiH, Harisa Silajdžica; na vrhu IZ BiH, Mustafu Cerica. I Adil Zulfikarpašic je ostavio svoga nasljednika: izvršioca oporuke, direktora ¨Bošnjackog instituta¨, neopozivog predsjednika SDP, Zlatka Lagumdžiju.

S. R i M. B.

___________________________


7. DIJASPORA GUBI INTERES ZA ULAGANJE I DOZNAKE U BiH

Prema podacima Centralne banke BiH (CBBH), nivo doznaka, odnosno novca koji bh. dijaspora šalje porodicama i prijateljima u našu zemlju iznosio je u prvom polugodištu 1,09 milijardi maraka.
A, u prvih šest mjeseci 2008. iznos pošiljki bio je 1,19 milijardi KM, pa se vidi pad od 8,6 posto.

Vanjski sektor

Upravo ovog su se najviše plašili ekonomski strucnjaci u BiH na pocetku globalne recesije, jer doznake dijaspore cine skoro 20 posto bruto domaceg proizvoda (BDP) naše zemlje.

Procjene do kraja 2009. još su crnje. Kako su nam kazali u CBBH, nivo doznaka mogao bi biti smanjen za 18 do 20 posto, a razlog tome je ekonomska nestabilnost u državama u kojima radi bh. dijaspora.

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Tuzli Izudin Kešetovic kaže za "Avaz" da je smanjenje deviznog priliva iz inozemstva vrlo opasno za sveukupnu ekonomiju BiH, jer je platno bilansna pozicija negativna, a doznake su pokrivale jedan dio tog minusa.

- Posljedice smanjenog priliva novca su pad životnog standarda i rast siromaštva i manja potrošnja. Kada je u pitanju finansijski i vanjski sektor, manje doznaka uzrokuje usporen rast deviznih rezervi, teže servisiranje vanjskom dugu, te manju kreditnu sposobnost gradana - kaže Kešetovic.

Licna potrošnja

Novcane doznake od dijaspore vrlo rijetko se ulažu direktno u privredu, jer se novac šalje iskljucivo za licnu potrošnju.

- Ipak, veca potrošnja doprinosi i razvoju privrede, te povecanju proizvodnje. Medutim, veliki problem naše zemlje je što ovdje preovladavaju strani prodajni centri i proizvodi, pa taj novac opet odlazi izvan BiH - upozorava Kešetovic.

Dva nacina slanja novca

U CBBH kažu da novac iz inozemstva u BiH stiže na dva nacina. Prvi je posredstvom komercijalnih banaka i "Western Uniona", koji pružaju uvid u veoma precizne podatke. Drugi kanal je neformalni, posredstvom prijatelja ili na neke druge nacine, pa se ne može znati koliko novca iz dijaspore u BiH ude na taj nacin.

-----

KOMENTAR: Ocigledna izdaja i istjerivanje dijaspore iz BiH pocinje da daje “rezultate”. U ranijim Glasnicima smo pisali o tome koliko su vlasti otezale procedure vadjenja bh. isprava. Na primjer, svako se mora prijaviiti da upise svoj JMBG u novu CIPS-ovu datoteku, umjesto da su vlasti samo kopirale bivse opstinske kartoteke u novu jedinstvenu CIPS ovu datoteku. Zatim, pocelo je i otimanje nekretnina Bosnjaka u RS sa novim zakonom o porezu na nekretnne u RS. (O tome se govori detaljnije u slijedecem clanku, prenesenom iz Avaza.)

Ovo gore nabrojano, I jos mnogo toga, se dozivljava u dijaspori kao priprema za novi talas etnickog ciscenja Bosnjaka, prekidanje svih veza Bih sa dijastorom, da bi finalni korak, istjerivanje bh. dijaspore iz bh. drzavljanstva predvidjen za 2012, bio sto uspjesniji.

To sve cini da se dijaspora “hladi”, a od toga ce najvecu stetu imati Bosnjaci u BiH. Neprijateljima je upravo to i cilj, a Bosnjaci u BiH tako gube jednog odanog saveznika koji je svaki dan ekonomski sve jaci, obrazovaniji i uticajniji u drzavama imigracije. Sve je to priprema za jos teze napade na Bosnu i Hercegovinu, a prorijedjeni Bosnjaci u BiH izgleda nisu svjesni opsanosti.

Oni koji direktno ne dobijaju novac iz dijaspore nisu svjesni da njihov biznis ima posla jer neki koji su dobili novac iz dijaspore imaju bolju kupovnu moc, sto se prenosi sa kompanije na kompaniju i povecava kupovnu moc i obrt novca u cijeloj BiH privredi.

M. B.

_______________________________


8. Zakon o porezu na nekretnine u RS: Vecina bošnjacke zemlje pripast ce RS!

Kada je focanski sud mogao bošnjacku kucu prodati da namiri 8.000 maraka, šta ce se tek dešavati sada, pita se Lutvo Šukalo

¨Dnevni avaz¨ 25.10.2009.

Bh. politicari nisu razumjeli strah povratnika od novog zakona o porezima na nekretnine u RS i ako se niko od bošnjackih predstavnika ozbiljnije ne pozabavi time, u narednih nekoliko godina vecina bošnjacke zemlje pripast ce manjem bh. entitetu, ponovio je za "Dnevni avaz" Lutvo Šukalo, predsjedavajuci Skupštine opcine Foca, reagirajuci na stavove potpredsjednika Narodne skupštine RS Šefketa Hafizovica i šefa Kluba poslanika SDA-SDP-a u toj skupštini Ramiza Salkica o odredbama ovog zakona.

Slucaj Kumro

Šukalo istice da vlasnici imovine u RS shvataju obavezu njenog prijavljivanja i napominje da novcane kazne, ako se to ne ucini, i nisu toliki problem.

No, problem predstavlja cinjenica da je vecina Bošnjaka i Hrvata protjerana iz RS, veliki broj njih je u inozemstvu, a još veci nece moci podnijeti nove namete, pa ce, zbog neizmirenih obaveza, sudovi postepeno prodavati njihovu imovinu.

A kako radi sudstvo u RS, posebno u Foci, povratnici su se uvjerili prije nekoliko godina kada je porodica Kumro ostala bez krova nad glavom. Tada je Opcina, bez saglasnosti vlasnika, u devastiranu kucu uselila covjeka koji ju je djelimicno sanirao koristeci polovni materijal s tudih domova. Nakon što je imovina vracena u posjed porodice Kumro, privremeni korisnik podnio je tužbu, a vještacenjem je utvrdeno da je visina njegovih "ulaganja" 8.000 maraka.

Umjesto da dobije odštetu za uništenu kucu ili bar da joj se plati kirija, Suada Kumro ostala je bez doma, jer ga je Osnovni sud u Foci odlucio prodati kako bi namirio ratnog stanara, koji je nakon sudske licitacije postao i vlasnik te kuce.

Parcele u Kopacima

- Šta onda ocekivati sada osim da sud oduzima nekretnine. Tu ne treba mnogo pametovati - upozorava Šukalo.

Od novog zakona strahuju i Bošnjaci iz Novog Goražda, a posebno vlasnici poljoprivrednih parcela u Kopacima.

- Ljudi koji ne budu u stanju obradivati svoju zemlju ili ce je prodati ili ce im ona biti oduzeta. Novi udar na Bošnjake u RS vrlo je moguc, i možda bi najbolje rješenje bilo da to bude regulisano na nivou države, kako bi za sve bilo isto - kaže Fuad Mašic, predsjednik Skupštine opcine Novo Goražde.

Kada dobiju grunt, ne treba im referendum

- U bivšoj Jugoslaviji takoder se placao porez, a ko nije mogao platiti, poklanjao je imanje državi. Ovdje nije sporno pokloniti imanje državi BiH, ali je problem što imanje treba pokloniti jednom entitetu i time dobivate etnicki cistu teritoriju, dobivate grunt. Za RS je najvažnije da dobije grunt i onda je završena prica. Više vam ne treba referendum - istice Šukalo.

Autor: A. BAJRAMOVIC

__________________


9. Sutra prva saslušanja za ubistvo Blaža Kraljevica

Nedjelja, 25 Oktobar 2009 09:53 Mustafa


Tužilaštvo Hercegovacko-neretvanskog kantona od sutra ce poceti sa saslušanjem svjedoka ubistva Blaža Kraljevica, zapovjednika Hrvatskih oružanih snaga (HOS) i generala Armije Republike BiH, te osam njegovih bliskih saradnika, koje se dogodilo 9. avgusta 1992. godine u Kruševu kod Mostara.

Potvrda tužioca

Ovo je "Dnevnom avazu" potvrdio glavni kantonalni tužilac Nijaz Mehmedbašic.

Prema njegovim rijecima, sutra ce biti saslušan Edib Buljubašic, tadašnji porucnik HOS-a, a trenutni zatvorenik u KPZ-u Zenica.

Nezvanicno saznajemo da se radi o poodmakloj fazi istrage nakon što su prikupljeni brojni materijalni dokazi koji trebaju rasvijetliti ubistvo Kraljevica i njegovih osam saradnika (trojica su bili Bošnjaci), a koje je mucki izvršeno u zasjedi Kažnjenicke bojne Hrvatskog vijeca obrane (HVO), pod zapovjedništvom ratnog zlocinca Mladena Naletilica Tute, te generala Hrvatske vojske (HV) Ivana Andabaka.

U istragu, koja je intenzivirana u posljednje dvije godine, bili su ukljuceni i istražitelji Federalne uprave policije i MUP-a HNK. Prema pouzdanim saznanjima našeg lista, agilniji angažman istražitelja inicirala je prijava Dobroslava Parage, nekadašnjeg vode HOS-a i predsjednika HSP-a u Hrvatskoj.

Paraga je prijavu o tome da je Andabak neposredno odgovoran za devetostruko ubistvo u Kruševu predao još u septembru 1993. godine Medunarodnom sudu za ratne zlocine u Hagu.

Šta piše u prijavi

U prijavi je naveo da su Kraljevic i njegovi saborci ubijeni protuavionskim mitraljezima, na povratku iz Mostaru gdje su imali sastanak sa Matom Bobanom. Taj sastanak organizirao je ratni zlocinac Vinko Martinovic Štela, a Boban je od Kraljevica tražio da razoruža Bošnjake u HOS-u, što je Kraljevic odbio.

Takoder, od Kraljevica je zatraženo i da se snage HOS-a povuku s dijelova trebinjske opcine, koje su pocele oslobadati od srpskog agresora.

Odlikovanje sedmicu prije ubistva

Inace, prvi predsjednik BiH Alija Izetbegovic odlikovao je Kraljevica cinom generala Armije RBiH samo sedam dana prije ubistva.

Zapovjednik HOS-a otvoreno se zalagao sa cjelovitu BiH. U javnom proglasu upucenom 9. maja 1992. godine gradanima BiH, naveo je da nema podjele države, te da "Hrvati i muslimani ne uzimaju u obzir izjave i dogovore Radovana Karadžica i Mate Bobana".

Avaz

________________________________-


10. MRACNA PERSPEKTIVA AKO NE ZAUSTAVIMO UKIDANJE DRZAVE BiH

Mozda je u danasnje vrijeme, medju politicarima, najvaznije ne reci istinu na direktan nacin, nego pokusati izvuci iz nje neku politicku ili vlastitu korist. Mozda nije uvijek najmudrije reci istinu, jednostavnu i razgolicenu kakva i jeste, i ta cinjenica me neodoljivo podsjeca na pricu o djecaku i golom Kralju, u koji je djecak uzviknuo:

- Kralj je go!!

O kakvoj istini je rijec?

Na popisu novorodjenih beba u Bosni i Hercegovini u 1991 godini bilo je 30 000 beba ciji su se roditelji deklarisali kao Muslimani i 15 000 beba ciji su se roditelji deklarisali kao Pravoslavni(Srbi). Iste godine po popisu stanovnistva u Bosni i Hercegovini je bilo 4 300 000 stanovnika od cega 43% muslimana i 31 % Srba. Prostom reprodukcijom, kroz dvadeset i pet godina(dakle 2016 godine), u Bosni i Hercegovini bi trebalo biti 54% Muslimana, koji bi uz 6% stanovnika koji su se deklarisali Jugosloveni, cinili 60% stanovnistva. Ne treba naglasavati kuda bi to vodilo, ali se moze izvuci nepobitna cinjenica da Muslimanski narod nije imao ni interese ni zelje da 1992 godine zapocne rat i da kao takav ne snosi ni najmanju odgovornost za njegov pocetak.

Sa druge strane su Srbi ti koji su raspolagali sa istim podacima i da nisu imali ni najmanji interes de u miru docekaju tih dvadeset pet godina i da Bosnu i Hercegovinu predaju u ruke Muslimanima. Sa te tacke stanovnista rat je za njih morao poceti sto prije i sa jasnom strategijom: Nikakva totalna pobjeda nego razdvajanje teritorija. Kao dobri stratezi i politicari nije im bilo tesko zakljuciti da su najznacajniji strateski faktori u igri bile dvije velike rijeke, Sava i Drina. Ako se prisjetimo ratnih dnevnika na TV Srna, prva dva strateska cilja za Srpski narod su bila:

- Da Drina ne bude granica nego kicma srpskog naroda.

- Da se srpski narod zauvijek odvoji od muslimanskog naroda.

Genocidom su se i ostvarili ti strateski ciljevi i sada imamo situaciju koju bi Muslimanski politicari trebali ili da potpisu ili da ne potpisu.

Ako je potpisu, Muslimanima ostaju dvije enklave, jedna na rijeci Uni i druga na rijeci Bosni. Ako bise izuzeo dio koji pripada Hrvatima to bi cinilo mozda 25% ukupne teritorije uz dvije male rijecice, odvojene i samostalne, i uz mnostvo apetita sa svih strana. Srbima bi pripale dvije velike i mocne drzave na rijekama Drini i Savi, a Hrvatima izlaz na more. Stvorile bi se cetiri drzave:

- Unska drzava, drzavica na maloj rijecici Uni.
- Hercegovina, velika drzava sa izlazom na Jadransko more.
- Savska drzava, velika i jaka drzava na rijeci Savi.
- Drinsko-Savska drzava, velika i mocna drzava na rijekama Drini i Savi.
- Bosanska drzava, drzavica na rijecici Bosni

Ako ne potpisu, jasno je da ce Srbi prijetiti ratom, ali uvijek sa cinjenicom da bi to bio napad na suverenu drzavu Bosnu i Hercegovinu, medjunarodno priznatu, i da bi poslije drugog eventualnog rata, kao i u slucaju Kosova i Metohije, izgubili svako legitimno pravo na dio teritorije Bosne i Hercegovine i na dalji suzivot sa ostalim narodima BiH. Naravno da se nece smjeti usuditi na taj korak, jer su divoljno politicki mudri i obrazovani.

Druga velika istina koju svi izbjegavaju reci je ta da ako se Muslimani vrate svi svojim kucama u Podrinje, ta drzava srpska na Drini nece imati smisla jer ce Muslimani biti vecina. Povratkom svojim kucama se postizu tri znacajna napretka:

- Nestanak Srpske drzave na Drini.
- Nestanak sna o Republici Srpskoj kao nezavisnoj drzavi.
- Spas drzave Bosne i Hercegovine.

Dakle ako Bosnjacki politicari objasne malo bolje bosansku proslost, sadasnjost i buducnost, mozda ce se Bosnjaci jednog dana osloboditi epiteta «Glupi bosanac». U zadnjih dvanaest godina, od toga se jos nista nije ni pokrenulo, a kamoli uradilo.

I. A.

KOMNTAR: Ovo je jedan moguci scenario, s time sto vjerovatno niko ne bi priznao te drzavice-enklave “Unsku” I “Bosansku” te bi to ostala samo dva rezervata za “muslimane” dodijeljena na staranje nekoj od susjednih drzava, vjerovatno Republici Srpskoj, dok se ne bi definitivno raselile i asimilirale u veliku Srbiju.

_____________________


11. PROCITAO SAM KNJIGU “RAT U BiH – POLTICKI ASPEKTI”

Cestitam vam za vašu knjigu i mislim da bi je svaki Bosanac koji voli Bosnu mogao procitati.

Želim vama i vašoj ekipi puno uspjeha u vašem radu koji po mojem mišljenju ima ulogu u osviješcivanju i politickoj edukacji Bošnjaka u BiH i dijaspori.

Iskreno se nadam da ce vaša knjiga naci mnogo istomišljenika u našim ljudima i da konacno saznaju pravu istinu o ratu u BiH.

Iz Slovenije, Narcis S.

-----

Evo linka za one koji zele da procitaju tu knjigu. Na linku kliknite na sliku knjige: “Rat u BiH - polticki aspekti”

http://www.hdmagazine.com/bosnia/

Napomena: Na gornjem linku, na lijevoj strani, cete naci i popis stanovnistva iz 1991, sa “tackastim” etnickim kartama opstina i (funkcionalnih) regija Republike BiH, koji je jos zvanicno u UN predstvlja etnicku sliku BiH.

______________________


12. TIHIC U CAZINU

Tihic ovim priznaje i javno govori da je SDA ustvari stranka jednog lica i da je provodila samo „ideju Alije Izetbegovica”. Dakle ne radi se ni o kakvoj bosanskoj stranci nego o privatnoj stranci klanova koji su sebi uzeli za pravo da prekrojaju BiH.

Tihic prica o demokratiji, a non stop spominje „lik i djelo Alije Izetbegovica”. To je sirk i idolopoklonstvo i zabranjeno je u islamu. Na ovom skupu Tihic prica nekolicini neinformisanih ljudi koji sami pljescu svojoj nesreci.

Tihic takodjer lazno na kraju kaze da je BiH opstala zbog „mudre politike” Alije Izetbegovica. Zbog takve „mudre politike” mi sada imamo 2 miliona drzavljana u inostranstvu i Bog zna koliko djece rodjene koja uskoro nece znati ni svoj jezik, a kamoli znati gdje su im djedovi i nane poubijani. Eto, takvu „mudru politiku” bi Sulejman Tihic da mi obozavamo. Gradi se kult licnosti covjeku koji nas je svojom „mudroscu” doveo do toga da sada u BiH cetnici mogu raditi sta hoce, gdje Biljana Plavsic biva docekana avionom dok sehidskeporodice, ratni vojni invalidi, logorasi, porodice civilnih zrtava rata i ostali cekaju da im neko udijeli za mrvicu kruha.

I onada isti ti „mudraci”prognanike i muhadzire nazivaju „pobjegulje” i slicno. Samo mi i dalje „mudrujmo”.

J. C., Prijedor

http://www.youtube.com/watch?v=ozxIVvUgnVw&feature=player_embedded#at=91

************************************************************************************

No comments: