Sunday, November 8, 2009

#637 Mujezinovic se priklonio cetniciima, protiv BiH, prkoseci OHR-u‏

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

7. novembar 2009.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 637

SADRZAJ:

1. PONOVO “BOSNJACKI PREDSTAVNICI” PODRZALI RS SUPROTNO ODLUCI OHR-a

2. BOSNJACI, NAROD SA SAMOUBILACKOM FIKS IDEJOM

3. Avaz tvrdi: Zapad ce kazniti krivce za neuspjeh pregovora!

4. KOMENTAR: Samo je Bosnjak u stanju da vjeruje u dvije potpuno suprotne stvari

5. Mesic, jedini predsjednik kojem je stalo do ocuvanja BiH

6. Svaka cast Dr. Enveru Kazazu, koji se ne prodade cetnicima za malo licne promocije u Beogradu

7. Nazalost, medju Bosnjacima ima vise Nemanja Kusturica nego Envera Kazaza

8. Na sramotu Bosnjacima - Ponizavanje muslimana u Imigracionom centru u Lukavici

9. Presuda u Strazburu: BiH mora platiti deviznim štedišama 3,5 milijardi KM!

10. Sudjenje Kraljevicevim ubicama ce dovesti do Tudjmana kao narucioca ubistva

11. Kusturicu izbacilo iz takta pitanje: Kako je mogao piti sa Milosevicem dok opsjedaju Sarajevo

12. “National Public Radio” intervjuisao Bosnjake povodom pocetka sudjenja Karadzicu

------------------------------------------------------------------------

Ovaj Glasnik ide na 34,115 ispravnih adresa. Za primanje Glasnika prijavite se na adresu: [mailto:Bosanski_kongres@hdmagazine.com]
If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.

-------------------------------------------------------------------------


1. PONOVO “BOSNJACKI PREDSTAVNICI” PODRZALI RS, SUPROTNO ODLUCI OHR-a

11. 6. 2009

Predsjednik Vlade Republike Srpske /RS/ Milorad Dodika rekao je da se jutros sa premijerom Federacije BiH Mustafom Mujezinovicem dogovorio o deblokadi "Elektroprenosa BiH".

On je naveo da ce ova kompanija nastaviti da radi i odlucuje u skladu sa Zakonom o njenom osnivanju, što znaci da "nece biti primjenjivane odluke medunarodnog predstavnika u BiH".

"Dogovoreno je da do kraja naredne sedmice bude održana sjednica Upravnog odbora i da na njoj bude izvršeno imenovanje u status vršilaca dužnosti svih clanova Uprave kojima je istekao mandat. U status vršioca dužnosti imenuju se oni kojima je istekao mandat do utvrdivanja novog Upravnog odbora. Uprava ce raspisati konkurs za sva ta mjesta gdje se utvrduje status vršioca dužnosti" - izjavio je Dodik novinarima nakon susreta sa Mujezinovicem.

Prema njegovim rijecima, dogovoreno je da na Upravnom odboru bude formirana strucna ekipa koja ce napraviti elaborat kako bi 110-kilovoltna postrojenja bila vracena entitetima, odnosno elektroprivredama RS, BiH i Herceg-Bosne.

...

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nametnuo je 18. septembra zakone kojima se reguliše rad kompanije "Elektroprenos BiH", ali je Vlada RS te naredbe odbacila uz obrazloženje da zadiru u vlasnicke odnose i krše prava akcionara.

Avaz
_________________________________


2. BOSNJACI, NAROD SA SAMOUBILACKOM FIKS IDEJOM

Dr. Muhamed Borogovac

Slijede neki najpoznatiji primjeri kao osnov za izvodjenje gornjeg zakljucaka.

- Svijet 1992. priznade jedinstvenu Republiku BiH suprotno zeljama cetnika, a Alija ode da pregovara sa Karadzicem o "ustavnom preurednju Bosne i Hercegovine", i dogovori podjelu na entitete, i to tako da vec porazeni cetnici dobise 49% BiH. I Bosnjaci kazu: "Svijet mrzi muslimane, pa dijeli Bosnu."

- Vijece Evrope oduci da Bosnu treba ujedinti da bi je primili u Evropu kao zdravu drzavu, i kao prvi korak naprave pritisak na RS da usvoji policijsku refomu gdje se policija dijeli po funkcionalnim regijama, i po kojoj je policija u rukama drzave, a ne entiteta, sto je prakticno znacilo ukidanje genocidne policije RS. Medjutim, Silajdzic i Tihic stanu uz Dodika i spase genocdnu policiju RS. I Bosnjaci opet kazu: "Svijet mrzi muslimane, pa dijeli Bosnu."

- Inzko nametne da je Elektroprivreda u rukama BiH, ali dodje Mujezinovic i stane iza Dodika protiv Inzka, i cak osnuje i Elektorpivredu Herceg-Bosne, da bi i Hrvate pridobili za to, tj. dadu ekonomski osnov drzavi Herceg-Bosni? Primjetimo ovdje da svijet nije nicim ucijenio "bosnjacke lidere" nego su se oni usprotivili svijetu da bi stali iza Dodika i krenuli cak u osnivanje Herceg-Bosne, da bi pridobili i Hrvate, jer vazno je poraziti Inzka, tj. Bosnu i Hercegovinu. Za Bosnjake je cetnicki interes ispred i vlastitog interesa. I opet ce Bosnjaci kratke pameti za par dana kazati: "Svijet mrzi muslimane, pa dijeli Bosnu."

Ocigledno, “mit” o "glupim Bosancima" i nije mit, nego istina, barem kada je politika u pitanju.

Ostaje samo da se odgovori na pitanje: "Zasto smo toliko drukciji od svih drugih naroda svijeta, ukljucujci i okolne narode Srbe i Hrvate, ukljucujci i muslimaske Srbe, ljude kao Izetbegovici, Tihic, Lagumdjija, Silajdzic i sl., koji su potekli od nas, ali su politicki mnogo pametniji jer su vaspitani u srpskoj kulturi, jer su kao mladi pokupili srpski nacionalni identitet?

Odgovor glasi: Mi smo drukciji od ostalih (drzavotvornih) naroda zato sto nam je u mozgove tokom vijekova ropstva usadjena robovska pamet, fiks ideja da neko drugi treba da odlucuje o nama, da neka Evropa, Amerika, “svijet”, a prije svega Srbi trebaju brinuti za Bosnjake, a ne mi sami, tj. nasi predstavnnci. I kao i sa svakom drugom fiks idejom, to nije nista drugo nego pravo ludilo, u ovom slucaju smaoubilacko ludilo. Psihijatar cesto ludjaku uspije objasniti cinjenice, i pacijent na seansi vjeruje psihijatru i formalno shvati njegovu logiku koja mu govori da se oslobodi svoje fiks ideje, ali vec sutra kao da nista nije bilo, fiks ideja je ponovo u mozgu, jaca od svake logike, istine, bilo cega.

Mi smo hiljadu puta Bosnjacima objasnili mehanizam prevare, kako se pozitivne inicijative iz svijeta i Evrope ubijaju pregovorima nasih izdajnika, ali cim Bosnjo prenoci, fiks ideja je ponovo u glavi, ipak je njemu Evropa kriva za raspad Bosne, jer ne donosimo mi odluke o nasem zivotu, nego neki veliki brat, a mi smo "mali" mi samo slusamo i uzivamo u svome komoditetu dok su drugi duzni da se izbore za Bosnu, da Dodika ukrote.

To sto mi krivimo Evropu, Ameriku, Srbe dok nasi izdajnici prodaju drzavu iza nasih ledja je isto kao kada rogonja krivi ljubavnike svoje zene, umjesto da krivi nju i da bude covjek i rascisti sa pokvarenom zenom. Jer niko drugi nema nikakvu obavezu da cuva nasu drzavu ili nasu cast ili nase interese, jedino mi, tj. nasi predstvnici. Jedino oni nama polazu racune i sa njima moramo rascistiti.

Normalno je da susjedni narodi cesto zele da prisvoje dio teritorije susjedne drzave. To u istorijski bilo pravilo, a ne izuzetak u svijetu. Mi ne mozemo kriviti Dodika sto je takav. To se od njega i ocekuje. Mi mozemo cetnike kriviti jedino zbog pocinjene agresije i genocida i ne dati im pola Bosne i Hercegovine. Ali ih ne mozemo kriviti za to sto ce uzeti pola Bosne kada im se pruza prilika. Za to mozemeo kriviti samo nase politicare koji im otvaraju tu priliku, jer cetnici bi bili budale ako ne bi uzeli pola Bosne za sebe kada vec imaju priliku.

I cetnici imaju svoju fiks ideju, njihova fiks ideja je ubilacka, oni je zovu "istraga poturica", a Bosnjak ima svoje ludilo, svoju fiks ideju, a to je da se nikad ne smije suprotstaviti Srbinu. Moze se suprotstaviti Evropi, Americi, ali Srbinu NE.

Eto ta fiks ideja zbog koje smo vjeciti gubitnci i vec vijekovima nestajemo, a ne dolazimo pameti, je ono zbog cega smo kod okolnih naroda opravdano stekli imidz "glupih Bosanaca".


_____________________________________________


3. Avaz tvrdi: Zapad ce kazniti krivce za neuspjeh pregovora!

¨Dnevni avaz¨ 2. novembar 2009.

Martinuš i Džons predvode delegaciju zapadnih posrednika • Bit ce sankcija ako pregovori propad

Autor: S. NUMANOVIC

Visoki zvanicnici Evropske unije i Sjedinjenih Americkih Država trebali bi danas doci u Sarajevo kako bi pokrenuli novu rundu pregovora o promjenama Ustava Bosne i Hercegovine.

Zoltan Martinuš (Martinusz) u ime EU i Stjuart Džons (Stuart Jones) u ime SAD nastojat ce naredne dvije sedmice u šatl-diplomatiji postici politicki sporazum šest stranackih lidera o paketu minimalnih promjena Ustava BiH.

Cilj im je da do sjednice Vijeca za implementaciju mira (PIC), planirane za 18. i 19. novembar, imaju gotov dogovor kojim ce biti otvorena vrata za nove promjene Ustava BiH, ali i riješena neka krupna pitanja kako bi naša zemlja ubrzano krenula prema NATO-u i EU.

Nužan dogovor

Kako "Dnevni avaz" saznaje, Zapad je odlucan da se postigne dogovor, ali i ništa manje cvrst u namjeri da - ako dogovora ne bude - kazni krivce za propast butmirskog procesa.

Niko od naših sagovornika nije želio precizirati šta ceka krivce za eventualni neuspjeh.

Taktika zapadnih posrednika je da svima objašnjavaju prednosti prihvatanja ponudjenog paketa.
...

Predsjednik SDA Sulejman Tihic izjavio je nakon današnjih razgovora s evropskim i americkim posrednikom Zoltanom Martinuszom i Stuartom Jonsom da je za SDA tzv. butmirski paket prihvatljiv kao minimalan sadržaj.

"To znaci napredak. To znaci bolje od postojecih rješenja. Ovim paketom niko ništa ne gubi, ni Republika Srpska, ni Bošnjaci, ni Hrvati. Ovim se ne narušava dejtonska struktura BiH, ali dobijamo efikasniju i funkcionalniju strukturu", kazao je Tihic.
_______________________


4. KOMENTAR: Samo je Bosnjak u stanju da vjeruje u dvije potpuno suprotne stvari

Samo se Bosnjacima moze ispricati bajka gdje u par recenica imate dvije kontradiktorne cinjenice, a da to ipak bude kupljeno kao istina.

Naime, dok se u naslovu Avaza kaze da ce zapad “kazniti krivce za neuspjeh pregovora”, u samom clanku se kaze da je “taktika posrednika da ucesnicima objasnjavaju prednosti paketa”. Pa ako nekome objasnjavate “prednosti”, znaci da se radi o dobrovoljnom procesu, sto je suprotno od nametanja, tj. kaznjavanja, ako doticni ne prihvati.

Osim toga, sta to znaci biti “krivac” kada se dvije strane ne usuglase na pregovarima? Sta je krivica, ako strane ne mogu da se dogovore? Ko je kriv ako nece da se savije i prihvati uslove druge strane? Jer ako nema dogovora, znaci ni jedna strana se nije dovoljno savila? Svaki prosjecno inteligentan ucenik osnosvne skole razumije ove stvari, ali ako imate fiks ideju da mora postojati neki gospodar, neko ko je Bogom dan da donosi odluke umjesto vas, onda cete i umrijeti kupujuci ovekve Avazove manipulacije.

Istina, u ratu je sviijet moga kaznjavati cetnike jer su oni bili agresori, ali je to davno zaboravljeno i ovo su pregovri u okviru Daytona, gdje se sve strane smatraju ravnopravnim, pa niko nema obavezu da se drugom pokloni, da prihvati nesto sto mu ne odgovara.

Primjetimo da je Tihic vec prihvatio “minimum”, a Dodik nije, pa ce se sada pregovarati da se Tihic jos savije, dakle ispod “minimuma”. Tako je i Alija radio. Uvijek je potpisivao prijedloge posrednika vec prvoga dana, a Karadzic nije, sto je posrednicima bio signal da slijedecim prijedlogom udobrovolje Kardzica, jer Alija svakako odmah prihvata sve. I tako od Republike BiH stigosmo do Republike Srpske.

Ovom vijesti je Avaz u stvari zamaskirao istinu objavljenu od strane Vijeca ministara Evropa, da se Evropa povlaci iz aktivnog ucesca u pregovorima. To sto su stigli dvojica minornih polticara kao posmatraci, umejsto prdsjednika Unije Karla Bilta, svakom pametnom govori da se Evropa povukla iz aktiivnog ucesca, jer ova dvojice ne mogu nista obecati niti mogu ikome prijetiti. Ali Avazu i nasim izdajnicima treba samo to da Bosnjaci vjeruju da Evropa namece podjelu Bosne, da bi mogli napraviti jos jednnu izdaju bez vecih posljedica za sebe.

I dok Dodik uzviikuje: "Sudbina BiH sve neizvjesnija, alternativa Dejtonu je razlaz", dotle Avaz i svi ostali mediji sute, niti ima i jednog covjeka na polozaju u BiH da mu odgovori:

"Jedina alternativa Daytonskom Ustavu (Aneksu 4), je status quo ante, tj. prethodno pravno stanje, kao sto je to svugdje u svijetu slucaj kada neki ugovor propadne. Dakle, jedina alternativa daytonu je povratak na jos uvijek jedini legalni, ali suspendovani Ustav Republike BiH."

Dodajmo na kraju da je Tihic otisao danas u Beograd po misljenje kod Tadica.

Sve ovo sto rade nasi politicari je toliko prozirno za pametne, ali eto kod Bosnjaka sve to prolazi.

M. B.

___________________________________


5. Mesic, jedini predsjednik kojem je stalo do ocuvanja BiH

Predsjednik Hrvatske Stjepan Mesic istice da eventualno stvaranje treceg entiteta u BiH ne smatra rješenjem za tu državu jer bi to bio bi put u raspad BiH.

Mesic je kaže da rješenje odnosa u BiH vidi u tome da novi ustav poštuje konstitutivnost sva tri naroda na teritoriji cijele BiH.

"U ovom trenutku, kada se pod pokroviteljstvom medunarodne zajednice vode pregovori izmedu politickih predstavnika tri naroda o novim ustavnim rješenjima, a to se dogada u sjenci pocetka procesa Radovanu Karadžicu, konstitutivnost sva tri naroda kao izvor njihove ravnopravnosti, valja uzeti s najvecom ozbiljnošcu kao nosivi stub njenog održavanja", rekao je Mesic.

On je istakao da bi stvaranje treceg entiteta predstavljalo "takav politicki debalans koji bi znacio put u raspad BiH", što bi, kako je rekao, bio poraz BiH i internacionalne zajednice.

______________________________________


6. Svaka cast Dr. Enveru Kazazu, koji se ne prodade cetnicima za malo licne promocije u Beogradu

Prof. Dr. Enver Kazaz, clan PEN Centra BiH
Filozofski fakultet,
Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Srpska akademija nauka i umetnosti
Odeljenje jezika i književnosti
11 000 Beograd, Knez Mihailova 35

Sarajevo, 31. 10. 2009.

Otvoreno pismo kao odgovor na poziv za ucešce na naucnom skupu posvecenom književnom djelu i životu Meše Selimovica

Uvaženi akademice Palavestra,

Kao potpisniku poziva koji sam dobio iz SANU, a zbog dijela njegovog sadržaja, smatram da je neophodno da Vam se obratim otvorenim pismom kao odgovorom na poziv za ucešce na naucnom skupu što ga u aprilu slijedece godine priprema SANU u povodu stogodišnjice rodenja Meše Selimovica. Naime, u pozivu izmedu ostalog naglašavate: „Pripremajuci program, želja nam je da pozovemo i okupimo književnike, kriticare, istoricare književnosti i profesore iz Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Hrvatske, Makedonije i Srbije, pošto je književno delo Meše Selimovica u tim sredinama imalo najviše odjeka“.

Ova recenica implicira da Republiku Srpsku, kao entitet u sastavu Bosne i Hercegovine, smatrate samostalnom državom i u tom pogledu jednakom nabrojanim suverenim i medunarodno priznatima državama nastalim nakon krvavog raspada Socijalisticke Federativne Republike Jugoslavije. Cinjenica da poziv potpisujete u ime SANU, kao istaknuti njen clan, navodi na zakljucak da je takav stav o Republici Srpskoj i zvanican stav institucije u cije ime mi se obracate. Ne treba posebno naglašavati da je Dejtonskim sporazumom iz 1995. godine Bosna i Hercegovina uredjena kao dvoentitetska država sastavljena iz Federacije BiH i Republike Srpske, pa je shodno tome moguce status Republike Srpske uporedjivati samo sa Federacijom BiH, a nipošto sa Bosnom i Hercegovinom u cjelini, kao ni sa ostalim nabrojanim državama. Nadalje, poziv koji sam dobio spada u zvanicne dokumente koji se u jednoobraznoj formi šalju svim pozvanim strucnjacima. To podrazumijeva da su svi buduci ucesnici naucnog skupa dobili poziv iste sadržine, pri cemu im je eksplicitno sugerirano da Republiku Srpsku trebaju smatrati samostalnom državom. Eventualni izostanak njihove reakcije na poziv koji su dobili može znaciti samo jedno: saglasnost sa spornim stavom iznesenim u pozivu, a prisustvo naucnom skupu simbolicku i svaku drugu podršku tom stavu i ideologiji na kojoj se on utemeljuje.

Ne zaboravimo, u SANU je osmišljena i kreirana ideologija cijoj operacionalizaciji smo svjedocili devedesetih godina prošlog stoljeca tokom krvavih ratova na prostoru Jugoslavije. Ne sugerira li stav iskazan u navedenoj recenici iz poziva koji sam dobio da SANU i dalje održava tu ideologiju i direktno podržava politicke subjekte koji je realiziraju? To je ona ideologija iza cije su operacionalizacije na prostoru BiH i Hrvatske ostali masovni zlocini, srušeni i spaljeni gradovi, masovna silovanja, urbicid i genocid ciji su simbolicki toposi Vukovar u Hrvatskoj i Srebernica u BiH.

Zbog svega navedenog, obavezan sam upoznati javnost sa sadržajem spornog stava iskazanog u pozivu, koji možete vidjeti u attachmentu, te rezolutno odbiti svaku mogucnost da ucestvujem na naucnom skupu SANU posvecenom životu i djelu Meše Selimovica.

Prof. dr. Enver Kazaz

______________________________________________


7. Nazalost, medju Bosnjacima ima vise Nemanja Kusturica nego Envera Kazaza

U Forkusu od 03/11/09 Muharem Bazdulj se u sukobu izmedju Emira Kusturice i Andreja Nikolaidisa, otvoreno stavlja na stranu Kusturice. Ne vidimo ni jedan drugi razlog nego taj da je Nikolaidis jedan od rijetkih prijatelja Bosne i Hercegovine iz susjednih drzava, a Kusturica otvoreni cetnik, jedan od bezbrojnih Bosnjaka po rodjenju, ali beznadno asimilranih u Srbe za vrijeme Jugoslavije.

U tom clanku Bazdulj citira jednog drugog posrbicu koji se takodjer otvoreno stavio na stranu Kusturice, a to je Nenad Filipovic. Interesatno da je Nenad Filipovic, sin “velikog Bosnjaka” Muhameda Filipovica. Znnamo da je Muhamed Filipovic veoma angazovan u borbi za duse Bosnjaka, s namjernom da nam objasni da nas Evropa mrzi jer smo muslimani i da je Evropa odlucila da nestanemo iz Evrope “kao i jevreji”. Interesantno, kako to da jedan takav dusebriznik muslimana rodjenom sinu nadijeva srpsko ime Nenad, vaspitava ga tako da Nenad postaje drugi Kusturica. Amerikanci kazu: “Vjerovacu ti ako radis, ono sto govoris.” To iskazuju poslovicom: “Put your money, where your mouth is.”

Primjeticete kako Bazdulj u tom clanku iskazuje netrpeljivost i prema gospodji Fatimi Orlovic, nazivajuci je posprdno “nana Fata nacionale”. Sprda se i sa Sarajlijama, a smeta mu i Tito, vjerovatno iz istih razloga kao i Seselju. Jedini ralog sto objavljujemo slijedeci citat je da Bosnjacima pokazmo i na primjeru Muharema Bazdulja i Nenada Filipovica kako djeluju novokomponovani Srbi. Ima ih ko pljeve, a najpoznatiji medju njima su Emir Kusturica, Fahreta Jahic, Dzevad Galijasevic, Vildana Selimbegovic, Muharem Bazdulj, Nenad Filipovic, Srdjan Dizdarevic itd. Itd. Medjutim, mnogo opasniji su oni skriveni, organizovani kao “veliki Muslimani i Bosnjaci” npr. Alija i Bakir Izetbegovic, Sulejman Tihic, Haris Silajdzic, Zlatko Lagumdzija, Mustafa Ceric itd. Dakle, evo jos jedne ocigledne nastave, kako novokomponovani Srbi sve agresivnije sovinisticki nastupaju, citiram Bazdulja:

Imajuci u vidu enorman interes za tužbu Emira Kusturice protiv Andreja Nikolaidisa, zacudjuje iznimno mala medijska pažnja koju je u BiH privukla nedavno obznanjena informacija. Andrej Nikolaidis ovih je dana imenovan na funkciju savjetnika za kulturu i slobodnu javnost u kabinetu predsjednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapica. Uz eventualni izuzetak Fate Orlovic, nane Fate nacionale, nicija zlehuda sudba nije u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini navlažila tolike oci i potaknula prosipanje tolikih javnih suza kao ona Andreja Nikolaidisa. Ulcinjsko-dobrinjski cinik (kako bi rekao Nenad Filipovic) odnosno naša pametnica (formulacija Senada Hadžifejzovica) u sarajevskoj je javnosti dosegao razinu obljubljenosti nezapamcenu u novijoj historiji. U gradu koji svoje najvece umjetnike vec tradicionalno mezeti na najprizemnije moguce nacine, u gradu u kojem herostratski nastrojeni mediokriteti neuspješno lijece svoje komplekse koprolalijskom logodijarejom uz prešutno odobravanje i pokoji aplauz takozvane javnosti, Nikolaidis je ovjencan konsenzualnim lovorikama. Takav status samo je zabetoniran tekstom "Dželatov šegrt"; manje zapravo tekstom samim, a više njegovim posljedicama. U tekstu koji, izmedju ostalog, otkriva svu raskoš Nikolaidisove neobrazovanosti, Emir Kusturica je našao razloga da autora tuži. Razlicite sudske instance donosile su razlicite presude, a svaka je u Sarajevu docekivana s pažnjom s kakvom su u zimu i rano proljece 1980. godine širom SFRJ docekivani izvještaji ljekarskog konzilija o zdravstvenom stanju druga Tita. – kraj citata.

M. B.

______________________________________________


8. Na sramotu Bosnjacima - Ponizavanje muslimana u Imigracionom centru u Lukavici

31. 10. 2009. godine

Poštovani,

Mi, porodica Imada Al-Husina (Abu Hamze), ciji Vam je slucaj poznat i za kojeg znate da je u Imigracionom centru vec skoro 13 mjeseci, danas smo kod njega u Imigracionom centru imali zakazanu posjetu u 10 h ujutro. U posjetu smo išli jako zabrinuti, jer je naš otac jucer bio na Sudu i sudija je odgodio saslušanje zbog toga što je vidio da je u lošem stanju i da nije u mogucnosti da daje izjave. Mi smo se s njim otada culi samo jednom i samo smo po glasu mogli primijetiti da zaista nije u najboljem zdravstvenom stanju. O tome je javnost u jucerašnjem dnevniku izvijestila Federalna televizija. Kako ga mi nismo licno vidjeli od prošle nedjelje, jedva smo cekali da stignemo.

S obzirom na to da ga tu posjecujemo vec više od godinu dana, procedura nam je poznata i vrlo dobro znamo da u Centar ne smijemo unositi mobilne i foto-aparate, te ništa što je metalno i oštro. Medutim, ovaj put je odnos prema nama - posjetiocima - bio dosta drukciji. Standardna procedura se pooštrila, opet nam je objašnjeno ono što slušamo vec 365 dana šta ne smijemo unositi i šta smijemo. Pregledali su nas rukavicama za metal od glave do pete. Kada su nas primili u sobu za posjete, pregledali su nas još nekih dvadesetak minuta, pocevši od nas preko stvari koje smo donijeli. Išli su do te mjere da cak i ciste zamotane carape odmotaju da vide "nema li šta u njima". Posjeta je, kako smo napomenuli, bila najavljena za 10 sati, stražari su u Centar javili u 10:30 da mogu svesti babu u sobu za posjete. Nakon tolike torture, babo je iscrpljen zbog štrajka i bolesti i još zbog dodatnog stresa (ne znajuci šta rade dolje s nama) odgodio posjetu. U meduvremenu su nas stražari koji su pregledali stvari obavijestili da naradžasti kombinezon koji smo našem ocu donijeli ne smijemo unijeti u Centar, jer asocira na Guantanamo, a oni su dobili NOVE UPUTE da se to ne smije dešavati u Centru. Mi smo rekli da je to uredu, ali da nam moraju potpisati da nam ne daju da donosimo odjecu kakvu hocemo našem ocu. Kao što kombinezoni asociraju na Guantanamo, tako i sam Centar na to asocira. Dobili smo odgovor da "ONI NIŠTA NECE POTPISATI". Da se razumijemo, mi nemamo ništa protiv pregledanja i ako je to njihov posao da budu marionete u necijim rukama, neka to i urade u nekoj drugoj sobi, a nas neka puste kad smo dogovorili posjetu da tada budemo s našim ocem. Ali ne - ocito je da ovdje iza svega toga stoji nešto drugo i namjera da se isprovocira neka reakcija.

Inace, dan prije naš je otac u Centru nosio narandžastu majicu s natpisom BOSNATANAMO, i traženo je od njega da to skine. On je to odbio, rekavši da traži nalog za to i potpis da mu to ne daju nositi i da mu ne daju da protestuje na nacin kako želi. I njemu su, takoder, rekli da mu potpis nece dati.

Vidno uznemireni stražari su nas nakon pola sata obavijestili da je naš otac odbio primiti posjetu. Nije nam bilo jednostavno vratiti se kuci poslije toga, pa smo odmah iz Centra produžili da obavijestimo medije o tome šta se dešava. Nama u ovome više ne mogu pomoci ni advokati ni organizacije za zaštitu ljudskih prava. Šta ce oni kad su clanovi predsjedništva prvi koji "ništa ne mogu uraditi". Šta ce oni kad Državni i Ustavni sud više od godinu dana ne mogu riješiti status jednog covjeka koji truhne u Imigracionom centru u Lukavici. Ne mogu ništa, jer su nesposobni i bila bih spremna suociti se s njima “face to face”. Oni, pak, nisu nikad za to bili.

Da napomenemo da smo planirali neki od ovih dana kombinezone koje smo sašili pritvorenicima u Imigracionom centru obuci mi, njihove porodice, i izaci pred Sud i nesposobne mu uposlenike da štrajkujemo. Ako ne možemo unijeti to gore, nama kao slobodnim gradanima niko ne može zabraniti da to obucemo i da se s tim pojavimo gdje god želimo. Ništa nam drugo nije preostalo, nažalost. Bicete obaviješteni kada budemo izvodili taj show. Nece biti ništa neobicno, to je samo popratna okolnost ovoj nam nakaradnoj državi i citavom sistemu.

Nudžejma Softic (kcerka),
U ime porodice Imada Al-Husina, Abu Hamze

________________________________________


9. Presuda u Strazburu: BiH mora platiti deviznim štedišama 3,5 milijardi KM!


24SI - Sud za ljudska prava u Strazburu presudio je u korist trinaest i po hiljada starih deviznih štediša, koji su tužili državu BiH zbog neisplacivanja stare devizne štednje.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja gradana za povrat stare devizne štednje u BiH i dijaspori Svetozar Nišic kazao je Feni da presuda tog suda još nije konacna, ali da iz nje prozilazi da država bh. štedišama u nekoliko dijelova treba da isplati dugovanja po osnovu stare devizne štednje.

“Nakon pet godina borbe pred nadležnim bh. sudovima, Sud za ljudska prava u Strazburu presudio je u korist trinaest i po hiljada starih deviznih štediša i na taj nacin odbacio tvrdnje pravobranioca BiH da se pitanje starih deviznih štediša pokušava riješiti kao u zemljama okruženja”, kazao je Nišic Feni.

Najavio je i da ce ovo udruženje istrajati i na isplati kamata, ali i na reviziji agencija koje se bave verifikacijom stare devizne štednje, a što je dogovoreno još prije dvije godine, a vlasti BiH uporno odbijaju da to izvrše.
S tim u vezi, on je ukazao na, kako tvrdi, razlicite nepravilnosti u postupku verifikacije.

“Zbog toga smo tražili reviziju agencija koje se bave verifikacijom stare devizne štednje. Ona je dogovorena još prije dvije godine na sastanku predstavnika entitetskih ministarstva finansija, Distrikta Brcko i Ministarstva finansija BiH s predstavnicima ovog udruženja održanom u Bihacu. Medutim, sve je ostalo samo na obecanjima”, kazao je on.

U BiH stare devizne štediše potražuju s kamatama oko tri i po milijarde KM.

(fena)

________________________________________


10. Sudjenje Kraljevicevim ubicama ce dovesti do Tudjmana kao narucioca ubistva

31. 10. 2009. godine

Ne znam da li je istraga za ubojstvo generala Kraljevica pocelo, ako jest tome procesu treba predati jako veliku pažnju jer ce nalaz biti - organizacija kriminalne radnje, za koju ne može biti kriv samo sluga Boban nego gazda Tudjman. To bi mogao biti onaj uteg na vagi koji ce prevagnuti u korist masovnog "prelaska Hrvata u partizane" kao Nazorov i Ivan Goran Kovacicev koji je ocijenjen od Churchila kao efekt mobilizacije snage od 10 divizija.

Kad BiH Hrvati stanu na svoje noge, i podignu svoju šaku Bošnjaci nece moci, a da s deklarativne šutnje ili govora ne stanu svi protiv Izetbegoviceve izdaje, tad više nikog na ovoj zemlji nece biti tko ce zaustaviti povratak Bosne i Hercegovine u svoje rastrgano bice. Nestat ce i “ustaše i turkuše i cetnici”, a ostat ce Bosanci - svoji na svome.

Zato Vas molim da podstaknete sve i svakoga tko može od novina do pojedinaca s FaceBooka da podgrijavaju interes za proces istrage i kasnije sudjenja, da svakodnevno šire informacije o tom sudskom predmetu.. Mislim da bi i prijedlog da nekoliko "zaboravljenih" hrvatskih zapovjednika sa zakašnjenjem, ali ipak dobiju svoje generalske cinove i Zlatne ljiljane to ce i njih i narod Hrvata jace vezati za svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu i biti potvrda da nece biti prevareni ovim ratom, te da ce sve što im kao naciji treba imati u svojoj domovini - Bosni i Hercegovini.

Tomislav Dretar.

KOMENTAR: Postovani gops. Dretar. Sumnjam da ce korumpirani bh. tuzioci i sudije ici dalje u pronalazenju krivaca od onih koji su povukli obarac. Nema ni govora da oni impliciraju prave ubice, narucioce, jer to bi moglo ugorziti daytonski projekat. Medjutim, cak ako bi se i dogodilo da se sazna istina i da se Hrvati pokrenu u odbranu BiH, ne vjerujem da bi danasnji Bosnjacki politicari ista promjenili u svom ponasanju. Pa vidite da njima ni OHR nije nikakav autoritet, cim je OHR dirnuo u Dodika. Njima je jedina domovina velika Srbija i oni ce zivot dati za taj projekat. Tu fiks ideju Bosnjackih politicara sam objasnio u prethodnim clancima.

M. B.

______________________________


11. Kusturicu izbacilo iz takta pitanje: Kako je mogao piti sa Milosevicem dok opsjedaju Sarajevo

Da li ima casnog novinara da upita Muhameda Filipovica Tunju to pitanje, dok je ovaj jos ziv, da nam ne utekne kao Alija - neupitan.

http://republikabih.net/kafe/index.php?topic=1186.0

______________________________


12. “National Public Radio” intervjuisao Bosnjake povodom pocetka sudjenja Karadzicu


Sve u svemu nije lose, mada je bilo i dosta ciganluka. Na primjer, mada Amarikaci iz National Public Radia smatraju to znacajnim dogadjajem i prave emisiju o pocetku sudjenja Karadizcu, Bosnjakinja, koja je jedna od zrtava te bi to za nju trebalo donijeti “closure” kako amerikaci kazu, omalovazava to sudjenje i kaze da je njoj vaznija diskusija o americkom zdravstvenom osiguranju. I pri tome toliko koketira i izmotava se da je nejsano gdje joj misli pocinju i gdje zavrsavaju. Sta bi joj npr. falilo da je iskoristila tu minutu da kaze nesto u korist svoje domovine BiH?

Slicno se ponasao i posljednji govornik. Eto njemu je samo vazno da se cetnici izvinu. Kao da je u Bosni sve sada potaman, pa jos samo da se izvinu, i da opet zivimo u slozi. Drugi i treci govornik su bili dosta dobri i rekli su po par sustinskih cinjenica.

Poslusajte i sami

http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=120026808&plckFindCommentKey=CommentKey:57e224bd-6f08-4ffe-b887-f2d4a5538d47#commentBlock

**************************************************************************

No comments: