Monday, December 17, 2007

#264 11. JULI TREBA BOSANCIMA BITI VAZAN KAO 11. SEPTEMBAR AMERIKANCIMA

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

12. juli 2003.

ONLINE GLASNIK BOSANSKOG KONGRESA

Br. 264

1. UVODNIK: 11. JULI TREBA BOSANCIMA BITI VAZAN KAO 11. SEPTEMBAR AMERIKANCIMA

2. INTERWIEV PROF. BOYLE-A U WALTERU

3. OTVORENO PISMO GENERALA HALILOVICA ALIJI IZETBEGOVICU

4. INFORMACIJA O FONDU TUZBE

5. PISMA

6. PATRIOTSKE WEB STRANICE

Ako ne zelite da primate nase poruke samo posaljite Reply na bilo koju nasu poruku u KOJEM CETE TO IZJAVITI i odmah cete biti izbrisani iz nasega adresara.

____________________________________________________________________________

1. 11. JULI TREBA BOSANCIMA BITI VAZAN KAO 11. SEPTEMBAR AMERIKANCIMA

Ovu nedjelju je obiljezio 11. Juli, datum masakra u Srebrenici I dzenaza koja je tom prilikom organizovana u Potocarima. Na jednoj web stranici je jedan Bosanski patriota prenio clanak iz CNN-a o toj godisnjici I pozvao Bosnjake da tretiraju 11. Juli, kao sto Amerikanci tretiraju 11. septembar. Dobra ideja, nazalost medju Bosancime I Hercegovcima to ne pije vodu. Nase vlasti su unaprijed, da ne bi slucajno Bosansci I Hercegovci tretirali taj datum u patriotske svrhe odlucili da "DZENAZA U POTOCARIMA BUDE ISKLJUCIVO VJERSKI DOGADJAJ". Kada se sjetimo kako su se na svecanim DRZAVNIM, akademijama za vrijeme Jugoslavije obiljezavale godisnjice masakra u Kragujevcu, postaje jasno da je uticaj Muslimanskih Srba I medju "bosnjackim" predstavnicima u BiH vlastima I u Islamskoj Zajednici I dalje presudan, te na svaki nacin guse Bosanski patriotizam.

U posljednjem broju Waltera moze se naci veoma opsiran intervju Prof. Boylea o Tuzbi za Genocid Bosne I Hercegovine protiv Srbije. Ono zbog cega je znacajan ovaj intervju je cinjenica da smo saznali da BiH Vlasti, iz potpuno nepoznatog razloga odugovlace sa pocetkom procesa sudjenja, sto je jedino u inetresu Srbije.

Napominjemo, da je I pored nacina odlucivanje u Daytonskoj BiH, Tuzba u apsolutnoj nadleznosti bosnjackog clana predsjendistva, Sulejmana Tihica. Republika Srpska ne moze staviti veto na Tuzbu, jer je Tuzba starija od Republike srpske. Naime, buduci da je Tuzba postojala prije Republike srpske, da bi ukinula Tuzbu Republika srpska mora dobiti saglasnost I bosnjackog I hrvatksog clana predsjendistva, a oni to ne mogu tek tako dati, jer ce onda izdaja biti ocigledna. Zato nase rukovodstvo uvijek lansira nove prepreke Tuzbi. Do nedavno je finansiranje Tuzbe bila kljucna prepreka, ali su "Majke Srebrenice", uz podrsku Bosanskog Kongresa I jos nekih "grasroot" patriotiskih organizacija, pokrenule Fond za Tuzbu I time demonstirale da postoji nacin, tj. da ce narod skupiti pare ako ga rukovodstvo pozove. Rukovodstvo je zaista I pozvalo narod, poznajuci ih pretpostavljamo da je razlog to sto nisu htjeli dozvoliti da tako vazna stvar kao sto je Tuzba postane oruzje u rukama patriotske opozicije, inace bi i sami ranije pokrenuli Fond "Pravda za BiH". Nazalost, sada kada se vidi da pare vise nisu problem saznajemo da nase rukovodstvo iz nepoznatih razloga JOS UVIJEK NIJE ZATRAZILO POCETAK PROCESA?! Kljucna pitanja I odgovore iz Walterovog intervjua sa Boyleom, prenosimo pod tackom 2.

Pod tackom 3. prenosimo otvoreno pismo Sefera Halilovica upuceno Izetbegovicu u kojem Halilovic najdirektnije do sada optuzuje Izetbegovica za izdaju I Bosne I Hercegovine I Srebrenice. Napominjemo da je "Online glasnik Bosnaskog kongresa" ranije optuzivao Aliju Izetbegovica da je izdao Srebrenicu time sto je izvukao komandni kadar iz Srebrenice uoci cetnickog napada I tako obezglavio odbrambene snage. To isto misli I General Halilovic, kao I neki inostrani vojni strucnjaci. Stvarno bi bilo vazno da o ovome progovore I drugi svjedoci, ukljucujuci I Nasera Orica.

Na kraju, pod tackama 5. I 6. objavljujemo nekoliko vasih pisama I preporucujemo neke web stranice. Napominjemo da mi ne oglasavamo nikakve biznis web stranice, nego samo patriotske, pa nismo mogli udovoljiti nekim zahtjevima. Ako zelite da u "Online glasniku Bosanskog kongresa" objavimo link do vase stranice, onda makar stavite grb sa "ljiljanima" ili link do web stranice Fonda Tuzbe

Dr. Muhamed Borogovac

____________________________________________________________________________

2. INTERWIEV PROF. BOYLE-A U WALTERU

Muhamed HAJDAREVIC: U nasoj pripremi za ovaj interview istakli ste jednu zanimljivu opasku - pokusaj vlasti u Beogradu da vezu sudbine svoje tuzbe (koju su pokrenuli protiv NATO-a) sa tuzbom Bosne i Hercegovine i Hrvatske za agresiju i genocid protiv SCG. Ovim se, zapravo, trazi da bh. tuzba bude povucena skupa s njihovom tuzbom. Koliko je takav manevar osnovan i nije li to jos jedan pokusaj da se, preko medjunarodne zajednice u BiH, sabotira proces u Haagu?

BOYLE: Srbijanska vlada ovim pokazuje da bi bila spremna odustati od tuzbe koju je pokrenula protiv zemalja NATO-a, a za uzvrat da Bosna i Hercegovina i Hrvatska odustanu od svojih tuzbi protiv Srbije i Crne Gore. Medjutim, to je smijesno. Prvo, svako zna da je Srbija vec izgubila slucaj protiv NATO-a. Oni su imali saslusanje i takav je bio ishod. Oni su zahtijevali privremene mjere i to je odbaceno. Isto je i u postupku sa zemljama NATO-a koje su tuzili, Sjedinjenim Drzavama i Spanijom. Dakle, izgubili su slucaj protiv NATO-a i to je vec svima poznato. Ako bismo sada ovo uporedili sa bosanskom tuzbom protiv Beograda, mozemo reci da je ova tuzba vec dobivena. Kao sto znate, ja sam vec isposlovao dva naloga o privremenim mjerama, koji stite bh. tuzbu protiv SCG. Ukupno je do sada izreceno sest takvih mjera, sto je bez presedana u historiji Svjetskog suda. Sve ovo skupa govori da je vec u samom predpostupku slucaj dobiven. Kada konacno Bosna i Hercegovina pristupi sudjenju, proces ce i konacno biti dobiven. Ovo je vec svima poznato. Srbija shvata da joj predstoji veoma tezak period da se integrira u Evropu, u Partnerstvo za mir ili bilo sta drugo. Bosanska tuzba za genocid im sada, poput Demaklovog maca, visi iznad glave, a to Bosni daje znacajne prednosti. Bosna to mora iskoristiti, izaci pred Medjunarodni sud i - dobiti ovaj slucaj. Sve je spremno za sudjenje od 1999. godine, a samo zbog politickih razloga Bosna i Hercegovina nikada nije zatrazila pocetak sudjenja. Mi ovo, napokon, moramo okoncati. Mi bosanskoj vladi moramo reci da zelimo stupiti pred sud i podnijeti zahtjev da se sa sudjenjem otpocne. Istovremeno, dok vlasti u Sarajevu sute, Srbija cini sve sto je u njenoj moci da do sudjenja nikada ne dodje. Vidite da sada i SAD i Evropa pokusavaju da integriraju Srbiju u razlicite institucije. Samo za primjer, prije neki dan americki drzavni sekretar Colin Powell odobrio je Srbiji 50 miliona dolara, a onda je Carla Del Ponte ostro reagirala na ovo u The New York Timesu, rekavsi kako se moze ocekivati da Srbija isporuci Mladica i Karadzica ako ih Sjedinjene Drzave nagradjuju s 50 milona dolara. Evropa cini istu stvar. Da je bilo po njima, cijela Bosna i Hercegovina bila bi Srebrenica. Njih zaista nije briga za Bosnom. Oni bi bili vise nego sretni da integriraju Srbiju, jer Evropa postuje silu. Zato, ono sto Bosna sada mora uraditi je da istupi s jasnom strategijom i rasprsi ovakve pokusaje, jasno im porucivsi da se nista bez Bosne ne moze uraditi. Na zadnjem zasjedanju zemalja EU, sasvim jasno je receno da ce i Hrvatska i Bosna i Hercegovina dosta morati da cekaju prije nego udju u Evropsku uniju. Mene se licno Hrvatska previse i ne tice, ali Bosna svakako da. Njena buducnost ovisi o clanstvu u EU, a da bi se to i postiglo ona mora zadrzati instrumente i protiv Srbije i protiv Evrope, sto je haska presuda. Vlasti u Sarajevu moraju shvatiti vaznost trenutka i velicinu presude. Moj savjet je da Bosna to mora iskoristiti, bez odlaganja.

Muhamed HAJDAREVIC: Kakve su zapravo implikacije? Mogu li bh. vlasti ocekivati dodatne pritiske da se od tuzbe odustane?

BOYLE: Uvijek je bilo politickih pritisaka na Bosnu. Iznutra - od samih bosanskih vlasti - do onih spoljnih. Zato Muhamed Sacirbegovic nikada nije ni zahtijevao pocetak sudjenja. On je imao ozbiljne namjere da unisti tuzbu, a za to postoje jaki dokazi. Zato sam morao licno da interveniram i pokrenem bh. javnost i da stvar obrazlozim tadasnjem predsjedniku Izetbegovicu. Izetbegovic se tada javno obavezao na nastavak procesa, ali sada on nije na vlasti. Postoje i oni u bosanskoj vladi koji snazno podupiru Srbiju. Tu je Mladen Ivanic, ministar vanjskih poslova, koji cini sve sto moze da ukine tuzbu. Pritisci svana idu i do Richarda Holbrooka, koji je pokusavao da ucini isto to. Zato mi po svaku cijenu moramo ici naprijed, a tada cete odjednom vidjeti kako i Srbija i Evropa saradjuju s nama. Dakle, mi sada posjedujemo veliku moc i mi to moramo iskoristiti. Onoga trenutka kada se od tuzbe odustane, bosanska vlada bit ce bacena po strani. Ponavljam - oni sjede na tuzbi od 1999. godine, sute i nesto cekaju.

Muhamed HAJDAREVIC: Kako Vi vidite oklijevanje vlasti u Sarajevu da se nastavi sa procesom u Haagu?

BOYLE: Licno mislim da je to neka vrsta koalicionog dogovora izmedju SDA i SDS-a, kako bi se uspostavila koaliciona vlada. Odavno je poznata stvar da, ukoliko zelite uspostaviti koalicionu vlast, koaliciona vlada nece htjeti da nastavi s procesom pred medjunarodnim sudom. Zato su za ministra vanjskih poslova i izabrali Ivanica, sto je odluka koja ostavlja snaznu poruku. Da, to je odluka kako bi se odrzala koalicija.

Jedno hipoteticko pitanje: ukoliko se Bosna i Hercegovina ne bi povinovala pritiscima Sjedinjenih Drzava i Evropske unije, kojim bi se opasnostima time mogla izloziti? Kakva bi joj u tom slucaju bila buducnost?

BOYLE: Nista strasnije od podjele i nestanka ne moze se desiti. Rekao sam da ta ideja ima korjene u 1994. godini, a usmjerena je kroz Sporazum koji su u Washingtonu potpisale Hrvatska i Bosna i Hercegovina. Pentagon je to sasvim jasno podvukao. Vec sam jedan takav dokument prilozio Carli Del Ponte. Dakle, Bosna i Hercegovina mora ocuvati jedinstvenost ili se potpuno gubi. Republika Srpska bila bi prikljucena Srbiji, dok bi Federacija pripala Hrvatskoj. To je ono sto su imali na umu.

Muhamed HAJDAREVIC: Znaci da je sprecavanje da se nastavi sa tuzbom u Haagu softificiran pokusaj da se Bosna podijeli na pola?

BOYLE: Svakako. Ukoliko se rijese tuzbe, mogu trgovati Bosnom. Ovo je posljednja indikacija da bosanska vlast i narod moraju ustati i cvrsto se drzati tuzbe. Bosna mora biti jedinstvena sa svim svojim narodima, kao clanica Ujedinjenih nacija, a tuzba je vrsta testa zrelosti za ovu zemlju.

Postoje i oni u bosanskoj vladi koji snazno podupiru Srbiju. Tu je Mladen Ivanic, ministar vanjskih poslova, koji cini sve sto moze da ukine tuzbu. Pritisci svana idu i do Richarda Holbrooka, koji je pokusavao da ucini isto to. Zato mi po svaku cijenu moramo ici naprijed, a tada cete odjednom vidjeti kako i Srbija i Evropa saradjuju s nama. ____________________________________________________________________________

3. Sefer Halilovic - otvoreno pismo Aliji Izetbegovicu:

"Izdao si Srebrenicu"

SARAJEVO - Sefer Halilovic, bivši nacelnik Glavnog staba Armije BiH, uputio je juce otvoreno pismo Aliji Izetbegovicu, u kojem ga optuzuje da je ''izdao i prodao Srebrenicu''.

"Ovih dana navršava se osam godina od srebrenicke tragedije, koju ste ti i tvoji trabanti izdali i prodali", kaže Halilovic na pocetku otvorenog pisma upucenog Izetbegovicu.

Halilovic je juce reagovao na otvoreno pismo Izetbegovica od 28. juna ove godine. U tom pismu Izetbegovic je reagovao na tvrdnje Slobodana Milosevica, bivseg predsjednika SR Jugoslavije, koji je pred Haskim tribunalom izjavio da mu je on, kao predsjedavajuci Predsjednistva BiH, 1993. godine nudio zamjenu Srebrenice za Vogoscu. Izetbegovic je u javnom pismu tvrdio da je Milosevic izjavu izvukao iz svjedocenja Sefera Halilovica u Hagu.

Negirajuci da je u Hagu davao iskaze o bilo kojem drugom predmetu osim o zlocinima u Grabovici, za koje je optu`en u Haskom tribunalu po komandnoj odgovornosti, Sefer Halilovic u jucerasnjem pismu kaze Izetbegovicu:

"Dobro si me zadeverao sa ovim podmetanjem kukavicjeg jajeta u Hagu, pa ti nisam stigao ranije odgovoriti. Odlucio sam reagirati, jer tvoje pismo sadrzi nekoliko konstatacija vezanih za moje ime i u cjelini sugerira morbidnu laz da sam ja odgovoran za tragediju koja se u Srebrenici dogodila 1995. godine, iako sam ja tvojom odlukom udaljen iz Armije 26. oktobra 1993. godine nakon visednevnih maltretiranja i izivljavanja od strane sluzbi drzavne i vojne bezbjednosti".

Halilovic objasnjava da je njegov iskaz haskim istraziteljima iskljucivo vezan za pitanja zlocina u Hercegovini, a ne u istocnoj Bosni.

On je spomenuo i "tajne sporazume", koje je Izetbegovic potpisivao. "Ako si zbog godina ili starosti zaboravio, podsjecam te da si 16. septembra 1993. godine sa Momcilom Krajisnikom tajno potpisao Zajednicku deklaraciju o podjeli BiH na tri etnicke republike, koja u stavu pet kaze ''da oformimo radnu grupu za posebna pitanja koja se odnose na teritorijalno razgranicenje izmedju dviju republika u buducoj uniji BiH, ukljucujuci istocnu Bosnu'', a dva dana prije toga sa Tudjmanom si potpisao Deklaraciju o bosnjacko-hrvatskom razgranicenju. I u jednom i u drugom tajno potpisanom dokumentu stoji da se Republika Srpska i HR Herceg Bosna, nakon dvije godine, mogu referendumom izjasniti zele li ostati u uniji BiH ili se prikljuciti Srbiji i Hrvatskoj", navodi Halilovic u svom pismu i podsjeca Izetbegovica da mu moze poslati ova dva dokumenta koja je potpisao.

Bivsi general ARBiH, podsjetio je Izetbegovica i na odrzavanje bosnjackog Sabora u Sarajevu, septembra 1993. godine, "gdje je trebalo proglasiti bosansku republiku - bosnjacku nacionalnu drzavu bez Srebrenice".

Halilovic kaze da je Izetbegovic i tada devetoclanoj delegaciji Srebrenicana nudio zamjenu Srebrenice za Vogoscu, pozivajuci se na svjedocenje Hakije Meholjica koji je potvrdio da je delegacija odbila ovu Izetbegovicevu ponudu.

"Osim Hakije Meholjica, Amerikanac David Rodhe je u svojoj knjizi pisao o tome kako si 'neutralizirao odbranu Srebrenice' izvlacenjem Nasera Orica iz ovog grada", piše Halilovic i spominje izjave i pisanja Rc?arda Holbruka i Muhameda Filipovica o ''pregovorima o prodaji Srebrenice".

Halilovic istice da je pod njegovom komandom Armija BiH oslobodila Srebrenicu 1992, a 1993. godine ju odbranila, nakon cega su dosli "plavi sljemovi".

"I umjesto da se u periodu od '93. do '95. iskoristi da se u Srebrenicu i Zepu dovedu novi ljudi i prebace vece kolicine naoruzanja, nego sto su to tvoji lojalni, debeli generali uradili, sve si, zajedno s njima, uradio da taj prostor zaboravis kako bi odgovornost bila prebacena na medjunarodnu zajednicu, a da vi ne biste bili odgovorni", kategorican je Halilovic.

On je odbacio optuzbe da je sam razoruzao Srebrenicu, dodajuci da se poslije demilitarizacije tog grada formiralo nekoliko brigada i bataljona, te remonta radionica i ratna bolnica. Halilovic to ilustruje i podatkom da je tada u Srebrenici postojla "divizija od 12.000 ljudi, a da je u trenutku pada Srebrenice bilo svega 6.000 vojnika".

"Djeci Srebrenice ces morati odgovoriti zasto si odbio moj prijedlog o formiranju 8. istocnobosanskog korpusa, zašto si nakon mog udaljavanja iz ARBiH polovinu vojnika u 28. diviziji proglasio viškom, zašto si za dvije godine dostavio manje oruzja, nego sto sam ja za dva mjeseca u vrijem ofanzive na Srebrenicu 1993. godine", kaže Halilovic u pismu upucenom Aliji Izetbegovicu.

N. KRSMAN

Clanak prenesen iz Nezavisnih novina.

____________________________________________________________________________

4. INFORMACIJA O FONDU TUZBE

Ponavljamo sve nacine placanja u Fond Tuzbe, osnovan od Majki Sreebrenice i Podrinja:

Novce mozete uplatiti bankovnom ili kredit karticom preko Paypal-a, ako kliknete na link

https://www.paypal.com/xclick/business=sendijar%40msn.com&item_name=Association+for+Bosnian+Human+Rights&item_number=Fond+za+tuzbu&no_note=1&tax=0&currency_code=USD

Ako ste u Americi mozete poslati cek na adresu:

Assoc. for Bosnian Human Rights

P.O. Box 4942,

Troy, MI 48099-4942

USA

Ako ste u Bosni i Hercegovini uplatite sredstva na:

Ziro racun Fonda Udruzenja Gradjana "Majke Srebrenice i Podrinja" otvorenog kod:

CENTRAL PROFIT BANKA DD

Branilaca Sarajeva 52

Sarajevo

Bosnia and Herzegovina

Broj ziro racuna 129-101-10010146-87, sa naznakom za Tuzbu.

Upravni odbor "Fonda Tuzbe BiH za genocid"

Sve informacije o Fondu, ukljucujuci I spisak donatora, mozete naci na stranici

http://www.hdmagazine.com/Fond/ ____________________________________________________________________________

5. PISMA

ZAR JE 15,000 KM MALO

Uveliko Vas podrzavam u svim Vasim akcijama koje su na mjestu i u potpunosti opravdane. Ja svaki vas prilog izprintam u 2 - 3 primjerka i dam svojim kolegama koji su takodje zainteresovani za vasu akciju.

Ne znam da li ste upoznati sa izjavom prije dva dana gdje Palavric na televiziji u vezi povecanja plata poslanicima gdje hladno izjavljuje da je to cak malo za ono koliko ona radi. Malo joj je 15 000 KM koliko bi imala sa pausalima i platom. Kako je nije sramota da tako nesto izjavi ne obaziruci se na 70 % penzionera koji imaju penzije ispod 200 KM, koji su na ivici gladi. Ne znam za koga ona toliko radi kad ni ona niti bilo ko iz SDA nije nista uradio za muslimanski narod Mnogo prijateljskih pozdrava

Fadil N., dipl.ing.elth

-----------------------------------------------------------------------------------

ZNANJEM, RADOM I UPORNOSCU

Mugdim Mesihovic u danasnjem Oslobodjenju, osuo je po krugu 99, iznoseci misljenje da, oni trebaju raspravljati o pometnijim temama, a ne o mjesovitim brakovima, a ako Bog da raspravljati ce se o zaposljavanju, o penzijama, o bolestima nas logorasa, koji sada cekama na baj pajseve da nam ih Njemci poprave ili Tuzlaci. Treba raspravljati o ogromnom broju logorasa koji nema nikakvu beneficiju za lijekove.

Vi se dbro sjecate kako ste Tuzlu pametno odbranili, a mi Mostarci ipak smo malo vise slusali muslimanske srbe. Moramo lomiti muslimanske srbe znanjem, radom i upornoscu.

Selam M. I.

----------------------------------------------------------------------------

MOZDA SMO ZASLUZILI DA OSTANEMO BEZ DRZAVE

Da nas Bosance Srbi kao cjelina ne priznaju za zaseban narod je cinjenica koje me ne moze naljutiti; ali kad Sarajlije ne haju za posmrtne ostatke Srebrenicana i pretvaraju se kao sa se propast naseg naroda nije desila, ja ne mogu a da se ne zapitam:

mozda smo zasluzili da ostanemo bez Drzave i Kulture.

Bojan K.

Evo sta "Slobodna Bosna pise o tome u clanku:

GODIŠNJICA SREBRENICE: Može li se platiti tragedija

Pise: Nidžara Ahmetaševi?

“Zar može 280 ljudi stati u ova tri mala kamiona!?” pitao se jedan od rijetkih gra?ana Sarajeva koji su, u srijedu, 9. jula, dva dana prije dženaze, na osmu godišnjicu masakra u Srebrenici, ispra?ali kolonu posmrtnih ostataka još 282 ubijena i identifikovana Srebreni?anina. Iako je dan prije u svim medijima najavljivan prolazak kolone s ubijenim Srebreni?anima kroz glavni grad BiH, na ulicama Sarajeva nije bilo mnogo onih koji su došli isklju?ivo zbog ispra?aja. Najve?i broj gra?ana nije se ?ak ni zaustavio, prili?an broj je nastavio mirno sjediti u kafanama ne prekidaju?i pijenje prijepodnevne kafe, a gazde kafana nisu ?ak ni stišale muziku. Tek neznatan broj prolaznika se zaustavio, poneko je zaplakao, nekoliko njih podiglo ruke u molitvi. Skromna kolona prolazila je glavnom ulicom petnaestak minuta, a onda je Sarajevo nastavilo da živi kao da se ništa ne dešava.

Cijeli text se moze procitati u "Slobodnoj Bosni".

--------------------------------------------------------------------------------------

VI STE POSTALI OD IZDAJNIKA

Dragi moji muslimani,

Ja sam rodjena Bosanka i imam puno prijatelja muslimana i nikada se nisam mjesala u politiku bilo koje vrste, ali sada na ovaj email stvarno moram odgovoriti.

Ovako, razlog zasto ste vi sada muslimani je zato sto vam je pra cukundjed bio SRPSKA IZDAJICA i do cega sada dolazi je to da puno ljudi zna tu cinjenicu pa se vracaju svojim korijenima. Puno ljudi koji su sada mulimani stide se toga jer se tacno zna kako su postali muslimani, izdavajuci svoje komsije i rodbinu.

Zato nemojte da vas to puno cudi, ipak vasim venama tece izdajnicka krv.

Pozdrav

Aleksandra C.

-------------------------------------------------------------------------------

KRATAK ODGOVOR ALEKSANDRI

To je u stvari samo srpska propaganda da su muslimani postali poturcavanjem onih Srba koji su se prepali I koji su bili lakomi. Srbi kazu: "Poturci se plaho I lakomo." U stvarnosti, Islam su masovno primali Bogumili, ljudi koji nisu nikada dobrovoljno pristali niti da postanu katolici niti pravoslavni. Islam su primili najvise zbog slicnosti njihove tzv. Crkve Bosanske sa Islamom. Naime, Bogumili ne priznaju Sveto trojstvo jer to narusava sliku jedinstva Boga, a to je veoma slicno Islamu, te su Bogumili masovno I dobrovoljno, kako je jedino moguce, prihvatili Islam. Smisao gornje srpske propagande, koja se je u jugoslovenskim skolama predavala od najranijh razreda osnovne skole, je bio da se muslimanski ucenici postide svojih izdajnickih predaka, te da se asimiliraju u casne ljude Srbe koji nikada ne izdadose "veru pradedovsku". Nazalost veoma mnogo bosnjacke djece iz muslimanskih porodica je pokleklo pod takvom propagandom. Od njih su nastali muslimanski Srbi koji nam sada iznutra rasturaju Bosnu I Hercegovinu.

M. B.

--------------------------------------------------------------------------------

6. PREPORUCUJEMO WEB STRANICE

Izvinjavamo se svima onima kojima nismo objavili pisma. Napominjemo mi objavljujemo samo pisma politickog sadrzaja I preporucujemo samo patriotske web stranice, a ne komercijalne. Posebno se izvinjavamo gosp. Cavkicu, sto nismo objavili nejgovo veoma dugo pismo o Bosanskom jeziku. Medjutim, sa zadovoljstvom preporucujemo izvanrednu stranicu ORBUS-a gdje je gosp Cavkoc webmaster

http://users.skynet.be/orbus/index.htm

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Dragi Bosanci I Hercegovci, dragi Zvornicani I svi Podrinjci,

Obavjestavamo vas da je web stranica "Zvornik" promjenila adresu

http://e.taljic.home.comcast.net/

----------------------------------------------------------------------------------

Postovani Bosnjaci Dragi Bosanci i Hercegovci.

Posjetite www.bosnashop.com na ovoj stranici ce te naci nesto stvari iz BiH i sire ali pravi razlog sto vam saljem ovo pismo je taj sto uradu ve stranice i vi mozete da budete ukljuceni

Linka "Udruzena BiH" tu cete naci vasa pisma koja budete slali sa vijestima sta se desava u vasim sredinama gdje zivite.

Posjetite ovu stranicu ,dajte vase misljenje i javite sta se to desava u vasim stedinama gdje zive BiH gradani

No comments: