Monday, December 17, 2007

#281 KRIZA U MOSTARU

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

13. DECEMBAR 2003.

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

ONLINE GLASNIK BOSANSKOG KONGRESA

BR. 281

1. Uvodnik: NA ISTOKU NISTA NOVO

2. KRIZA U MOSTARU

3. DVIJE DOBRE VIJESTI IZ BOSNE I HERCEGOVINE

4. Hrvatska nece povuci tuzbu protiv SCG

5. I NASI RODITELJI SU KRIVI

5. KONKURSI ZA SEZONSKE POSLOVE U BOSNI I HERCEGOVINI

6 KONTAKT SA BOSANSKOM AMBASADOM U USA

7. NOVI OGLASI ZA POSLOVE U BiH

8. PRIZNANJE I PODSTREK ZA BOSANSKOG PISCA

9. JA SAM ZA ULICU "MARSALA TITA"

10. ZA VRIJEME IZDAJNIKA, PAMETNI SU ZASUTILI

11. TREBAMO IMATI ARHIVU ONLINE GLASNIKA BOSANSKOG KONGRESA

12. BORIO SAM SE ZA BANJA LUKU, A ONDA SAM MORAO STATI PRED NJOM

-------------------------------------------------------------------------------------

Ako ne zelite da primate nase poruke samo posaljite Reply na bilo koju nasu poruku

u KOJEM CETE TO IZJAVITI i odmah cete biti izbrisani iz nasega adresara.

-------------------------------------------------------------------------------------

1. Uvodnik: NA ISTOKU NISTA NOVO

(IZVOD IZ DNEVNOG LISTA POLITIKE, 27.11.2003)

«Radikali opet o Velikoj Srbiji

Novi Sad (Beta) - Lider SRS-a Tomislav Nikoli? izjavio je da njegova stranka nije odustala od koncepta takozvane Velike Srbije i naveo da ?e se zalagati za uspostavljanje granice Srbije na liniji Karlobag-Ogulin-Karlovac-Virovitica.

- Moja ljubav i želja je da se opet uspostavi država u Srpskoj Krajini. Zašto ne bih imao želju da Velika Srbija bude jedinstvena? A što se Hrvatske ti?e, sa njima, u ovim granicama, ne?emo imati diplomatske odnose - rekao je Nikoli? u intervjuu novosadskoj TV Apolo. Upitan kako misli da ?e se uspostaviti Velika Srbija, zamjenik predsjednika SRS-a je odgovorio:

- Promijeni?e se svjetske okolnosti.

On je rekao da ga ne interesuje ko je pobijedio na izborima u Hrvatskoj, pošto su i u prošloj i u vlasti koja tek treba da se formira na vlasti Hrvati. Na pitanje "da li bi bio nesre?an da se rodio kao Hrvat", on je odgovorio:

- Bih.»

KOMENTAR BK:

Strategija stvaranja Velike Srbije u proslosti je obuhvatala nekoliko

elemenata:

-kreiranje "straha" i "ugrozenosti" srpskog naroda sirom bivse SFRJ. -rusenje SFRJ -instrumentalizacija i preuzimanje bivse JNA -i konacno agresija na susjedne drzave, gdje se putem etnickog ciscenja i zlocina trebala zaokruziti nova drzava-Velika Srbija.

S toga je i pored pune ingerencije KOS-a i UDBE na cijelom prostoru tadasnje SFRJ dozvoljeno Tudjamanu da drzi mitinge, govore i tako stane na celo Hrvata.

Posto u BiH nije bilo politickih snaga, koje bi mogle izgledati kao "neprijatelji", izvucen je "mladomusliman" Alija iz zatvora. Njemu je jos prije zatvora bila stampana Islamaska Deklaracija u Beogradu, publikovana i reklamirana, da bi se na celo Muslimana stavio lider koji radi na etnickoj podjeli BiH. Poslije zatvora, Zgonjaninova policija dozvoljava upravo Izetbegovicu da osnuje "muslimansku stranku" SDA u BiH i Sandzaku. I naravno takva stranka, sa svojim liderima odradila je posao "kreiranja neprijatelja", svojom kao bajagi muslimanskom ideologijom (ne probosanskom), te javnim mitinzima sa vjerskom ikonografijom, Ugljaninovim baljezgarijama po Sandzaku i td. Tako se kreirao ALIBI za agresiju JNA na Hrvatsku i BiH.

Danas postoje medjunarodne snage u BiH i tesko ce radikali (citaj cetnici) iz Srbije moci primjeniti istu strategiju. Umjesto rata oni ce igrati na dvije karte, jedna je vezivanje BiH za Al-Kaidu, a druga je kupovanje Bosnjaka, spremnih da prodaju Bosnu, tj jacaju tzv Rs kroz ilegalne daytonske «institucije vlasti». Narocito je opasna politika ciji je cilj rusenje kredibiliteta sto je Bosna imala u svijetu kod mnogobrojnih prijatelja. Na zapadu to ce se to pokusati uraditi kroz lazne price o bazama Al-Kaide u Bosni, a na istoku vec su poznati potezi ilegalne prodaje oruzja Izraelu, ilegalna deportacije «alzirske grupe», te najnoviji potez slanja bosanskih vojinika u Irak. Naravno, ovakvu politiku Beograda na rusenju Bosne nije moguce provesti bez pune saradnje predstavnika aktuelne vlasti u Bosni.

Kao zakljucak, moze se reci da neprijatelj Bosne ne spava, tu je i radi svoj posao i u Srbiji i u Bosni. Otpor ovakvoj politici nije moguce lahko provesti jer je legalni i legitimni Ustav Republike BiH suspendovan voljom agresora, ratnih zlocinaca i tadasnjih «ledera u Bosnjaka», a novi papir – Aneks IV Okvirnog Mirovnog Sporazuma iz Daytona, koji ima snagu novog Ustava sprecava uvodjenje bilo kakve demokratije u Bosni, jer po tom papiru i «zakonima» uvedenim u Bosni u skladu sa tim papirom, neprijateljima Bosne, ratnim zlocincima i kriminalcima omoguceno je da nesmetano setaju Bosnom, prodaju Bosnu, bogate se i rade sta hoce. Iluzija je ocekivati da ce danasnje «politicke stranke» u Bosni ista uraditi da takvo stanje promjene, jer sve one se FINANSIRAJU IZ BUDZETA, sto znaci da je kroz «zakone» daytonskog «Ustava», omoguceno takvim strankama da finasiraju svoju kampanju i svoju «daytonsku» djelatnost. To je jedinstven primjer u svijetu da drzava finansira politicke stranke, cak i u komunistickim sistemima komunisticke partije su se finansirale od clanarine. Ne treba veci dokaz od ovoga da se na Bosnu i u Bosni vodi specijalni rat protiv Republike BiH, protiv Bosanaca i Hercegovaca i protiv demokratije.

Esad Jaganjac

_________________________________________________________________________________

2. KRIZA U MOSTARU

Do nedavno su Bosnjaci zeljeli jedinstven Mostar, a sada zele da ga podijele. Kako je doslo do tog nevjerovatnog obrta?

Medjunardna zajednica je dala mandat tadasnjem "internacionalnom" gradonacelniku Mostara, Francu Koshniku, da napravi statut jedinstvenog grada. Koshnik je brzo zavolio grad I presudio u interesu grada Mostara, a time I u interesu Bosnjaka, dajuci statut jedinstvenog grada. Tada je Tudzmanov HDZ organizovao demonstracije, ali im to nista ne bi pomoglo; odluka medjunarodne zajendice, tj. njenog predstavika za Mostar se morala provesti. Medjutim, tada dolazi iznenadna pomoc HDZ-u od samih Bosnjaka, tj. Mostaraca. Alija Izetbegovic odlazi na pregovore u Rim, te se Tudzmanom dogovara da se Mostar podijeli, na tri Hrvatske I tri Bosnjacke opstine. Usput se u korist HVO-a odrice I Hidroelektrana na Neretvi, koje je do tada drzala Armija. To je omogucilo da proradi Aluminjumski kombinat u Mostaru, koji je poceo donositi, samo Hrvatima, ogromne profite, a koji su kasnije iskoristeni za kupovinu Bosnjackih imanja na desnoj obali. U TOME JE OGRONMU ULOGU ODIGRAO I TADASNJI BOSNJACKI GRADONACELNIK MOSTARA, JER JE ON DAO SAGLASNOST NA PODJELU GRADA ISPRED LOKALNOG STANOVNISTVA. BUDUCI DA SE RADILO O LOKALNOM PITANJU, IZETBEGOVIC NIJE MOGAO SAM DOGOVORITI PODJELU MOSTARA, NEGO MU JE TREBAO GLAS LOKALNOG STANOVNISTVA, TJ. SAFET ORUCEVIC DA BI IZDAJA BILA LEGALIZOVANA.

Buduci da su na dogovorima u Rimu dijelovi sa desne obale Neretve nazvani Hrvatskim, BOsnjaci masovno prodaju svoja imanja, a Hrvati ih masovno kupuju, finacijski ojacani zahvaljujuci Aluminijumu I struji iz Hidroelektarna na Nertvi. Ta prodaja je dovela do ove situacije da su Hrvati postali vecina u Mostaru.

U ineresu je i Bosne i Hercegovine i Bosnjaka iz Mostara, da se Mostar ipak ujedini. Ako se podjeli Mostar, onda ode citava BiH na pazar. Onda zaista nema vise niakvog argumenta, na postoji vise nikakvo pravilo. Onda ce se svako selo sa ovom ili onom vecinom otcjepljivati od opstine, i to je haos, i vjerovatno i novi rat. Ako su Hrvati u Mostaru vecina, pa sta?! - u Federaciju su debelo manjina, a postoji sansa i da se cijala BiH reintegrise. Ako se podijeli Mostar, onda uskoro nema ni Federacije, a pogotovo nema BiH.

Ne treba se bojati sto je jedna etnicka grupa trenutno u vecini. Vise puta u istoriji se je dogodilo da su Bosnjaci postajali velika manjina u BiH, ali su se svaki put brojcano povratili. I poslije velike kuge, koja je pokosila tadasnje gradsko stanovnistvo, I poslije dolaska Austrije, kada su Bosnjaci masovno iselili za Tursku, Bosnjaci su postajali apsolutna manjina, ali su se uspjeli povratiti u broju stanovnika da budu ravnopravan faktor. Jedino se nisu povratili nikada tamo gdje su izgubili teritoriju, tamo gdje je teritorija nazvana Srbijom. To su nahije sa desne strane Drine: Loznica, Sabac, Uzice itd. Dakle, ne smije se ni jedan dio Bosne nazvati srpskim niti hrvartskim, bez obzira koje stnavnistvo je u vecini na doticnoj lokaciji. Kada se to jednom dogodi, pocinje rasprodaja imanja koja su se zatekla na pogresnoj trani granice, I tada ta teritorija biva trajno izgubljena.

Bosanski patrioti traze od Bosanskih vlasti da imaju ove stvari u vidu I da se bore za ujednjeni Mostar, da okrenu list sada kada je doslo do dramaticne promjene u Bosnjackom vrhu odlaskom Izetbegovca sa scene, cime ce zapoceti proces ujedinjnja Bosne. Podjelom Mostara ce zapoceti proces definitine podjele Bosne, na sve sitnije dijelove. Na Bosnjacima je izbor.

Dr. Muhamed Borogovac

_________________________________________________________________________________

3. DVIJE DOBRE VIJESTI IZ BOSNE I HERCEGOVINE

PRVA DOBRA VIJEST: Komentar Prof. Dr. Enesa Karica, Dekana fakulteta islamskih nauka u

Sarajevu, iz njegovog intervjua naslovljenog ¨Izvinjenje je lakrdija¨,

datog magazinu ¨Ljiljan¨ od 21. novembra, 2003.

¨Ljiljan¨: Kako biste komentirali Marovicevo izvinjenje gradjanima BiH?

Misljenja su, zaista, do krajnosti podijeljena. Kao da je sve to

tempirano u ramazan, pred Bajram, a nama se valja oglasiti ...

Prof. Dr. Enes Karic: Kad smo kod tog izvinjenja, i bilo kojih drugih

slicnih politickih izvinjenja, rekao bih opet nesto o nasem mentalitetu.

Mi se, kao, nadamo da nam Srbija treba pruziti izvinjenje, jer je

ucestvovala u istrijebljenju dvije stotine hiljada Bosnjaka. I mi jos

tvrdimo da je to ne samo pravedan vec i moralan gest! I jos tvrdimo kako

cijeli svijet zna da su nas bas toliko pobili i kako se cijeli svijet

nada da ce izvinjenje doci ... Ma, kojesta! To kako mi razmisljamo jeste

logika inferiornog, slabijeg, to je logika balavog i uplakanog. To je

logika kakvu od nas upravo i zele oni koji u nama gledaju corkane.

Prvo, u politici nema moralnih izvinjenja. Politika se uvijek i

iskljucivo izvinjava politicki, a ne moralno! Willy Brandt se nije

moralno izvinjavao, on nije moralno kleknuo pred jevrejskim zrtvama

nacizma. Brand se politicki izvinjavao, Brandt je politicki klecao! A

zasto je to uradio? Zato sto su Jevreji svojim radom poslije Drugog

svjetskog rata zasluzili da im se zvanicna Njemacka izvini. Izvinjenje

treba zasluziti radom i disciplinom, ma kako bio veliki zlocin koji je

nad vama pocinjen. Jasno je sta hocu kazati. Moramo raditi, moramo

graditi Bosnu i Hercegovinu kao efikasnu evropsku drzavu, moramo u ocima

nasih progonitelja biti snazni da bi nam pruzili izvinjenje. Do tada,

svako ce izvinjenje biti lakrdija. Jer, sirotinji i jadu niko se nizasta ne izvinjava!

Da se Jevreji nisu organizirali u Americi, da nisu radili na svome

politickom dostojanstvu, da su besplodno i nasiroko raspravljali odakle

i ko ce im finansirati tuzbu protiv genocida koji je nad njima pocinjen,

vjerujte da nikada nikakvog izvinjenja ne bi bilo, nikakvog Brandta! Sve

bi palo u zaborav, kao sto je mnogo puta u povijesti bilo!

------------------------------------------------------------------

DRUGA DOBRA VIJEST: Bosnjacki VETO u skusptini RS

Na sjednici Zajednicke komisije "Narodne Skupstine" I "Vijeca Naroda" "Republike Srpske" odrzanoj tokom prosle sedmice predstavnici Bosnjaka u nisu odustali od svoga veta na Deklaraciju Skupstine RS protiv Tuzbe BiH protiv Srbije za genocid. Na taj veto su imali pravo jer su Tuzbu BiH za genocid proglasili da je od "VITALNOG NACIONALNOG INTERESA ZA BOSNJAKE". Naravno, izdajnicki Daytonski Ustav u sebi krije mogucnost da se Veto Bosnjaka premosti. Prema tom Ustavu, predmet se proslijedjuje na USTAVNI SUD REPUBLIKE SRPSKE, koji ce donijeti konacnu odluku. Medjutim, dobijeno je na vremenu. Zato treba sto prije traziti da se zakaze NASTAVAK SUDJENJA NA INTERNACIONALNOM SUDU PRAVDE U HAGU. STA SOFTIC I TIHIC CEKAJU?

Zaisya je dobra vijest da su Bosnjaci u "Skupstini Republike Srpske" usvojili "DA JE TUZBA ZA GENOCID OD VITALNOG INTERSA ZA BOSNJAKE", I da su pokazli da I Bosnjaci imaju pravo da samostalno donose odluke I glasju protiv, a da niko nema pravo da vrsi pritisak na njih.

Izgleda, sa najnovijom kadrovskom promjenom na celu Bosnjaka rodila se nada da ce patriotske snage u Bosnjackom nerodu napokon stati na celo naroda.

SJETIMO SE DA JE TUZBA ZA GENOCID STARIJA OD REPUBLIKE SRPSKE, TE REPUBLIKA SRPSKA NEMA PRAVO VETA NAD TUZBOM, NEGO BOSNJACKI I HRVATSKI PREDSTAVNIK U PREDSJEDNISTVU BiH IMAJU PRAVO VETA KOJIM CE SPRIJECITI DA RS STAVI TUZBU NA DNEVNI RED. DAKLE, AKO TUZBA IKADA BUDE PUVUCENA ZNACEMO DA TIHIC NIJE ISKORISTIO SVOJ VETO I DA JE TUZBA DOSLA NA DBENI RED U PREDSJEDNITVU BiH.

______________________________________________________________________

4. Hrvatska nece povuci tuzbu protiv SCG

Hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula odbacio je u petak u Briselu mogucnost povlacenja tuzbe Hrvatske protiv Beograda za agresiju. Takav prijedlog je posredno iznio ministar inostranih poslova Srbije i Crne Gore Goran Svilanovic na ministarskom sastanku Euroatlantskog partnerskog savjeta, koji okuplja clanice NATO-a i partnerske zemlje. “I zbog svih onih koji su stradali i zbog svega onoga sto je unisteno u nasoj zemlji, zaista se zbog istorijske istine mora, ako nista drugo, u jednom sudskom procesu zakljuciti priroda te agresije. Prema tome, tuzba ostaje na stolu”, izjavio je Picula. Hrvatska i BiH podnijele su tuzbe protiv SR Jugoslavije zbog agresije Medjunarodnom sudu pravde u Hagu.

Komentar BK: Eto Hrvatska ne povlaci tuzbu I ne govori o "pritiscima" na Hrvatsku da povuce svoju Tuzbu. Inace, cetncki zlocini u Hrvatskoj su bili mnogostruko manji od zlocina u BiH, pa bi bilo doista tragikomicno da sada mi povucemo Tuzbu protiv SCG, ili da se u toj Tuzbi zadovoljimo sa nekom sarenom lazom, tj. nekom novcanom nadoknadom od SCG, koju nikada necemo ni dobiti. Moramo inistirati na ponistenju rezultata toga genocida, tj. na demontiranju RS, I povratku na normalan ustav Republike BiH. To je jedino realno sto mozemo dobiti. Oni nikada necve imati pare da nas isplate za nase nevino ubijene, niti bi mi trebali uzeti takve pare. _______________________________________________________________________________________

5. I NASI RODITELJI SU KRIVI

U Slobodnoj Bosni broj 364 (link na internetu: http://www.slobodna-bosna.ba/tekstovi_pdf/364.pdf)

je intervju Ante Markovica. Ako je bio neko ko je znao sta se desava u Jugoslaviji pocetkom 90tih i imao najbolje namjere da ucini dobre stvari i da sprijeci krvoprolice, onda je to bio g. Markovic. Na pitanje o Aliji Izetbegovicu, g. Markovic u jednom dijelu kaze (Citat iz Slobodne Bosne):

"Nisam ni trenutka posumnjao, jer je materijal bio autentican. To je bio razgovor dvojice ljudi koje sam odlicno poznavao. Medjutim, ja sam u razgovoru Izetbegovicu rekao da ce Milosevic oruzano napasti Bosnu. Objasnio sam mu da su se Milosevic

i Tudjman dogovorili o podjeli BiH, a da je to nemoguce bez rata. To sam isto rekao i Syrusu Vanceu u vrijeme sukoba u Hrvatskoj, kada se rat u BiH nije ni spominjao. Naime, Vance me pitao gdje bi bilo dobro da instalira centar svoje misije. On se dvoumio izmedju Beograda i Zagreba. Rekao sam mu da nijedna varijanta ne dolazi u obzir osim Sarajeva. Kada me upitao zasto, rekao sam mu da sve sto se dogadja u Hrvatskoj nije nista u poredjenju s paklom koji se sprema u Bosni i Hercegovini. On me poslusao. Medjutim, nije uvazio moje trazenje da Evropa angazira stotinu tisuca ljudi i stavi ih na granice BiH sa Srbijom i Hrvatskom kako bi se pokusalo sprijeciti sirenje

rata. Rekao je da ce to zabiljeziti kao moj prijedlog, ali nista konkretno nije poduzeo. Dakle, nije samo Izetbegovic znao za predstojecu agresiju, vec i evropski diplomatski vrh."

Da ponovim najvaznije rijeci:

" ... Medjutim, ja sam u razgovoru Izetbegovicu rekao da ce Milosevic oruzano napasti Bosnu. Objasnio sam mu da su se Milosevic i Tudjman dogovorili o podjeli

BiH, a da je to nemoguce bez rata. .... Dakle, nije samo Izetbegovic znao za predstojecu agresiju, vec i evropski diplomatski vrh."

Zasto je ovo vazno? ZATO STO JE ALIJA IZETBEGOVIC PRIJE POCETKA RATA JAVNO GOVORIO NEZASTICENIM MUSLIMANIMA: "MIRNO SPAVAJTE, RATA NECE BITI".

A znao je da rata hoce bit. Postoji zivuci svjedok koji kaze da ALIJA IZETBEGOVIC JESTE ZNAO DA RATA HOCE BITI!!!!!!!! Za razumom obdarene ljude koji shvacaju da su 200 000 ljudi ubijeni u toku rata

(najvise u pocetku dok su ljudi mirno spavali i vjerovali svome predsjedniku da

rata nece biti) jasno je ko je izdajnik.

Za ostale koji ce i dalje nalaziti objasnjenja kao da je Alija naivan itd, pomoci nema.

Nazalost posto vecina nasih ljudi bez ikakvog razmisljanja i dan danas umislja kako je Alija nas osloboditelj, krv nase jadne bosanske djece, majki i cijeloga naroda i dalje ce teci.

Hvala vam nasi roditelji koji ni kad vas cetnik kolje necete da pogleda istini u oci i razmislite zasto stvari nisu u redu, nego sami sebe uljuljkujete iluzijama da ce vas Alija povesti na najbolji put. Hvala vam sto nas niste nista naucili o cetnickim pokoljima u zadnjih 100 godina. Hvala vam sto ste glasali za izdajnike koji su nas pobli i zemlju porobili, i sto ce nasa djeca biti robovi. Veliko vam hvala.

NASA DRAGA BOSANSKA DJECO. KORISTITE SVOJ RAZUM. RAZMISLJAJTE STA JE DOBRO, A STA NIJE DOBRO. NE VJERUJTE NIKOME OSIM SVOME ZDRAVOM RAZUMU. U BOSNI I HERCEGOVINI

I DAN DANAS SO ODVIJA JEDAN O NAJGNUSNIJIH ZLOCINA U ISTORIJI CIJE BUDUCE ZRTVE

CETE VI POSTATI ZAHVALJUJUCI NASIM RODITELJIMA. NE VJERUJETE NIKOME KO VAM KAZE

DA SE NE TREBA BORITI ZA SVOJE I DA JE NEPRIJATELJ JACI I BOLJI. KO VAM TO KAZE

ON NIJE COVJEK NEGO ROB U DUSI. DJECO DRAGA BORITE SE DA NE POSTANETE ROBOVI. ZVUCI NEMOGUCE U 21 VIJEKU? ALI ZAR JE MOGUCE DA JE BIO RAT SA 200 000 UBIJENIH? JESTE! ZAR JE MOGUCE DA JE UN ZAVEZAO RUKE ZRTVI UMJESTO DA RAZVALI AGRESORSKU SRBIJU I HRVATSKU? JESTE! MOGUCE JE. I DAN DANAS SE ODVIJA PRLJAVI POSAO UNISTENJA SVEGA

STO JE BOSNA I HERCEGOVINA - "BOSNACID". RADI SE VAMA O GLAVI. NA VAMA JE DA IZABERETE DA LI CETE BITI CASNI LJUDI ILI CETE BITI ROBOVI. NASI RODITELJI SU IZABRALI DA BUDU ROBOVI. PROBLEM JE STO SU I VAS TO UBACILI, BEZ VASE VOLJE.

NEMOJTE DOZVOLITI DA GRESKE VASIH RODITELJA VI PLACATE I KAJETE. BORITET SE.

DJECO DRAGA PRICAJTE IZMEDJU SEBE STA VALJA A STA NE VALJA. NE SLUSAJTE ISKVARENE I LJUDE ISPRANOG MOZGA. RADI SE O VASOJ BUDUCNOSTI I BUDUCNOSTI VASE DJECE. A VASIM RODITELJIMA RECITE DA VISE NE GLASAJU KAD NE ZNAJU IZABRATI NISTA BOLJE OD POKOLJA SVOGA VLASTITOG NARODA. DOBRO PROCITAJTE OVO STO VAM PISEM, OTSTAMPAJTE SI I PONAVLJAJTE SVIMA KOJIMA STIGNETE.

BOG NAMA SVIMA POMOGAO DA SPASIMO NASU MAJKU ZEMLJU "REPUBLIKU BOSNU I HERCEGOVINU" KOJA JE STITILA SVE NASE GRADJANE I DAVALA IM JEDNAKA PRAVA. I BOG NAMA POMOGAO

DA SE UNISTI ZLOCINACKA TVOREVINA REPUBLIKA SRPSKA I IDEJE O VELIKOJ SRBIJI I O

VELIKOJ HRVATSKOJ. I DA VISE NIKAD NE BUDE ZLOCINA U NASOJ ZAJEDNICKOJ MAJCI "REPUBLICI BOSNI I HERCEGOVINI".

Armin K.

_____________________________________________________________________________________

6 KONTAKT SA BOSANSKOM AMBASADOM U USA

Procitala sam da nasa raja trazi adresu ili broj telefona Bosanske Ambasade. Malo sam sverala po netu I evo sto sam nasla. Nadam se da ce pomoci

For all consular matters, please refer to our Consulate General in WASHINGTON, DC

You can write to following address:

CONSULATE GENERAL OF B&H

2109 E STREET, NW

WASHINGTON, DC 20037

E-mail: consularaffairs@bhembassy.org

Our working hours are from 10am to 3pm from Monday to

Friday.

Our phone and fax number is:

phones: (202) 337-6478

fax: (202) 337-2909

E-mail for Embassy: info@bhembassy.org

E-mail for Consular Affairs: consularaffairs@bhembassy.org ____________________________________________________________________________________

7. NOVI OGLASI ZA POSLOVE U BiH

Medjunarodna organizacija za migracije (IOM), Misija u Bosni i Hercegovini (BiH) je 1. februara 2003 godine pocela implementaciju projekta "Prenos znanja iz dijaspore u BiH (TOKTEN)" kroz partnerstvo sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) i u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine - Odjelom za me?unarodnu, naucnu, tehnicku, obrazovnu, kulturnu i sportsku saradnju (DIC).

UNDP je obezbijedio inicijalna sredstva za pocetak projekta. UNDP i IOM ?e uložiti napore da obezbijede dodatna finansijska sredstava koja bi osigurala uspjesnu implementaciju kompletnog projektnog ciklusa.

Kao izvršna agencija, IOM je zaduzen za sveukupno vodjenje projekta, pruzajuci tehnicke savjete i superviziju. DIC ce u potpunosti saradjivati sa IOM-om i UNDP-om, podrzavati njihove aktivnosti, posebno u toku informativne kampanje kao i pri odabiru konsultanata svojim savjetodavnim uslugama.

Nakon uspjesno zavrsene pripremne faze projekta, IOM zapocinje informativnu kampanju u BiH i inostranstvu.

Zbog velikog volumena (Bosanski kongres ide na preko 13,000 adresa) mi vam ne saljemo attachemnte na koji se detaljnije mozete upoznati sa incijaticom, I ispuniti OBRAZAC PRIJAVE.

UPUCUJEMO ZAINTERESOVANE DA SE JAVE NA DONJE ADRESE I DA TRAZE SLIJEDECA DVA ATTACHMENTA.

<> <>

Informativni materijal za BiH drzavljane koji trenutno borave u inostranstvu, a koji su zainteresovani da pruze kratkorocne savjetodavne usluge BiH institucijama, organizacijama ili preduzecima, tj. gornja dva attachmenta trazite na dole navedenim adresama. .

Ukoliko su Vam potrebne dodatne informacije molimo Vas da nas kontaktirate.

Unaprijed se zahvaljujemo na Vasoj saradnji.

S postovanjem,

IOM - Medjunarodna organizacija za migracije

Misija u Bosni i Hercegovini

TOKTEN Projekat

Vilsonovo setalište 10

71000 Sarajevo

Bosna i Hercegovina

Tel.: + 387 33 648 162

+ 387 33 648 165

Fax: + 387 33 648 202

e-mail: toktenbih@iom.int

Web site: www.tokten.ba

_______________________________________________________________________________________________

8. PRIZNANJE I PODSTREK ZA BOSANSKOG PISCA

Dana 4 decembra Fond pisaca Svedske donio je odluku da se jednogodisnja stipendija za pisce dodjeli i jednom strancu, bosanskom piscu Sevki Kadricu. Kadrica su za stipendiju nominirale dvije njegove knjige ovdje objavljen ”Hamlet fran Bosnien” i ”Sara”. Za novine ”Varnamo nyheter” Kadric je o vijesti o stipendiji izmedju ostalog rekao:

- Stranac u Svedskoj mora biti vise nego tvrdoglav, (meni kao Bosancu to ne nedostaje), enormno dobar pisac, (o tome necu ja da sudim), i cudno sretan da bi dobio bilo kakvo priznanje u sferi kulture.

Kad je u pitanju stipendija moram da kazem da bosanski kao ni svedski pisac ne treba aplauze vec citaoce i kupce svojih knjiga. Ovo priznanje izrazeno u novcu je doslo u pravom trenutku kad roman ”Bosanac” preveden na svedski jezik ceka da se stampa ali i novi tek napisani roman ”Protestanti”.

____________________________________________________________________________________

9. JA SAM ZA ULICU "MARSALA TITA"

Rijetko se slazem sa tekstovima u vasima milovima jer ih uvijek smatram previse obojenim ali ovaj tekst o promjeni ulice u Sarajevu je prvi koji je da kazem OK...bilo bi smijesno da se tako nesto uradi jer ce onda Sarajevo, tj. BIH postati isto ono sto su postale strane protiv kojih su se borile u ratu...kada uzmemo Bg ili Zg, a pogotovo Banja Luku, odakle ja dolazim, vidimo da su oni u samim pocetcima promijenili te ulice...znaci ako to urade nisu nista bolji ni od nacionalista u Srbiji niti u Hrvatskoj...nadam se da ce ostati ulica u Sarajavu koja se zove "Marsala Tita". JA sam u BL zivio u toj ulici ali je nema vise...sada se zove "Kralja Petra 1...." mislim smijesno..eto... Pozdrav...

KOMENTAR: Javilo na se jos mnogo ljudi koji se protive promjene imena Titove ulice, ali nazalost, ne mozemo sva ta pisma objaviti. Purka svima vama: Znajte da ste mnogostruko jaci I nemojte se plasiti da se suprotstavite trenutnoj, prolaznoj, masovnoj, ali laznoj, histeriji zalosti za "dedom".

----------------------------------------------------------------------------------

10. ZA VRIJEME IZDAJNIKA, PAMETNI SU ZASUTILI

Vrlo postovana redakcio,

puno hvala za vas visoko profesionalni rad. Samo naprijed u borbi za istinu. Za vrijeme izdajnika Alije pametni su zasutili, budale progovorile, a fukare se obogatile. B i H i njeni gradjani nisu nikada kao danas u svojoj istoriji bili ponizeniji i osiromaseniji. Vi ste jedini u stanju da uz Allahovu pomoc Bosni i Hercegovini i svim njenim cestitim gradjanima sansu date, da ne samo geografski Evropi pripada.

S postovanjem

Vahid B.

-------------------------------------------------------------------

11. TREBAMO IMATI ARHIVU ONLINE GLASNIKA BOSANSKOG KONGRESA

Zadnjih nekoliko sedmica primijetiio sam da Kongresov email dobivam svake dvije sedmice umjesto svake sedmice kako je bilo prije. Postoje 2 mogucnosti 1 ili ste poceli slati email svake 2 sedmice 2. ili ste svoje liste emaila podijelili u 2 dijela, pa greskom saljete samo jednoj grupi email jedne sedmice, a drugoj grupi saljete email druge sedmice.

Jos jedna stvar. Mislim da bi bilo jako dobro da svaki vas sedmicni email stavite u arhivu na web stranicu Bos Kongresa. To ne bi trebalo zauzeti previse memorije

posto su tekstovi u txt formatu. Al judima bi dobro daoslo ako treba nesto da nadju sto su prije citali, ili ako su novi clanovi da se informisu o proslim akcijama.

Armin K.

Armine,

"Online glasnik Bosanskog kongresa izlazi svake dvije sedmice, osim kada se pojavi potreba za nekim vanrednim izdanjem. Sto se tice prijedloga da na nekoj web stranici drzamo sve "Online glasnike" to smo usvojili, I posljednji Glasnici se mogu naci na:

http://www.hdmagazine.com/Fond/linkovi.htm

------------------------------------------------------------------

12. BORIO SAM SE ZA BANJA LUKU, A ONDA SAM MORAO STATI PRED NJOM

Samo da pozdravim sve vas u BOSANSKOM KONGRESU, a posebno GUSICA posto sam i ja iz Banjaluke a sada zivim zahvaljujuci onome Aliji i Dejtonu u Americi mogu vam reci da ste vodici i nasa zraka svjetlosti u ovome mraku kojem se nalazimo kao izgubljeno stado. Ja sam izasao iz Banjaluke u novembru 1992. zato sto sam morao. Ostao sam u TRAVNIKU PRVO SAM BIO U PATRIOTSKOJ LIGI PA SAM onda presao u 17 KRAJISKU gdje sam i docekao kraj rata, a da nisam postigao ono zacim sam zudio, a to je da se vratim u svoju BANJALUKU jer nije dozvolio onaj gad u koga smo svi vjerovali kleli se. Jos samo da vas pitam zasto dozvoljavate da vam se tako obracaju pojedini. Samo jedan primjer ovaj sto toliko brani onoga gada. Ne znam gdje je bio prije kada je trebalo i kada je tako zestok zasto krije svoje ime i prezime Nego samo, cuj molim te PIONIR. Ko bi rekao da je tako zestok koliko on brani onog gada. Toliko od mene i jos jedan pozdrav

Nazim N.

Nazime, na ovaj nacin prenosimo vase pozdrave Gusicu, jer I on prima "Glasnik BK". Samo da kazem. Mi nismo clanska organizacija, tako da ne znamo da li se Gusic sada smatra Bosanskim kongresom ili ne, pretpostavljamo da se ne smatra. U svakom slucaju on je bosanski patriota sa kojim smo zajedno radili na mnogim akcijama za ocuvanje Republike BiH.

Sto se tice Pionira, on se je, kao I vi, i kao I svi ostali koje objavljujemo, potpisao imenom I prezimenom, ali smo mu mi izmjenili ime, jer ne zelimo da covjek stice neprijatelje zato sto se je javio u nasem Glasniku. Nazalost, jos uvijek ima I takvih misljenja o ulozi I djelu Alije Izetbegovica, pa I njih prenosimo, radi potpune slike o stanju svijesti Bosnjaka.

---------------------------------------------------------------

No comments: