Monday, December 17, 2007

#277 I MOSTAR JE IZDAN KAO I BANJA LUKA

REPUBLKA BOSNA I HERCEGOVINA

20. OCTOBAR 2003.

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

ONLINE GLASNIK BOSANSKOG KONGRESA

BR. 277

1. UVODNIK OVOG BROJA

2. RFE: DEKLARACIJA NEMA NIKAKVE PRAVNE REFLEKSIJE

3. Preneseno iz "Valtera": BRUKA OD HOLBRUKA

4. Preneseno iz "OSLOBODJENJA": Tuzba protiv SCG

5. BOSANSTVO I BOSNJASTVO su prostorne kategorije !?

6. BITAN JE JEDINO SUBJEKTIVNI OSJECAJ PRIPADNOSTI ODREDJENOM NARODU

7. BOSANCI SU PATRIOTI IZ INATA

8. I MOSTAR JE IZDAN KAO I BANJA LUKA

9. BERIZ BELKIC I TV HAYAT OD GOTOVINE PRAVE VERESIJU

10. PISMA BOSANSKOM KONGRESU

IZVINJENJE: Izvinjvamo se svima vama cije priloge nismo mogli objaviti. Izvinjavamo se Svenu, Sevki, Nedzadu i Smaji sto smo morali skratiti njhove priloge. Trudili smo se da se smisao ne promjeni. "Online glasnik BK" ne moze biti suvise dugacak zbog tehnickih problema koje uzrokuje slanje iste poruke na 14,650 adresa.

-------------------------------------------------------------------------------------

Ako ne zelite da primate nase poruke samo posaljite Reply na bilo koju nasu poruku u KOJEM CETE TO IZJAVITI i odmah cete biti izbrisani iz nasega adresara.

__________________________________________________

1. UVODNIK

Najvazniji dogadjaji u BiH u posljednjih 14 dana su reakcije na "Deklaraciju Skupstine RS" protiv Tuzbe za genocid.

Izdvojili smo tri takve reakcije:

1. Intervju novinara RFE Mensura Came. Iz tog intervjua saznajemo od profesora medjunarodnog prava iz Beograda Vojina Dimitrijevica da je "vlasnik Tuzbe onaj ko ju je podnio", u nasem slucaju Republika BiH, tj. njeni pravni nasljednici, I da ne postoji nikakav drugi nacin unistenja Tuzbe osim dobrovoljni, dogovorni pristanak Bosanskog clana predsjendistva Tihica da se Tuzba unisti. Kasim Trnka, Prof. Medjunarodnog prava iz Sarajeva, potvrdjuje to, medjutim on usput tvrdi da je Tuzba apsolutno sigurna u Tihicevim rukama, cime bi mogao uspavati Bosanske patriote koji strazare nad Tuzbom.

2. Druga veoima bitna reakcija je clanak iz najnovijeg "Valtera", knjizevnika Fatmira Alispahica,u kojem Alispahic veoma pronicljivo uocava pokusaje nasih neprijatelja da jos jednom pomocu Alije Izetbegovca obave posao, u ovom slucaju, da uniste Tuzbu koristeci Izetbegovicev uticaj na rukovodstvo SDA.

3. U clanku iz Oslobodjneja "Tuzba protiv SCG" se iznosi nekoliko argumenata koje svaki gradanin Republike BiH treba da zna. _______________________________________________________________

2. RFE: DEKLARACIJA NEMA NIKAKVE PRAVNE REFLEKSIJE

RFE

Sa 66 glasova “za” i 14 “protiv”, poslanici Narodne skupštine RS zatražili su od nadležnih organa BiH da odbace ili ratificiraju tužbu za agresiju i genocid koju je Medunarodnom sudu pravde u Haagu protiv Srbije i Crne Gore BiH podnijela još 1993. godine. U obrazloženju se navodi da je tužba “prepreka zbližavanju i pomirenju naroda u BiH”, te kao takva “remetilacki faktor”, kao i da je ona “nelegitimna jer je podignuta bez ucešca srpskog naroda”.

Tužba je, zapravo, pravi put da se o krvavim ratnim zbivanjima u BiH dode do pune istine, a samo istina o ratnim zlocinima je osnova za pomirenje i mir na ovim prostorima, pa i poboljšanju odnosa BiH i SCG – druga je vrsta reakcija na ovu deklaraciju. Sulejman Tihic, clan Predsjedništva BiH, izjavio je i da se rasprave o tužbi više ne mogu otvarati, jer su prigovori koji su izneseni u deklaraciji vec raspravljeni u Haagu i sud ih je u više navrata odbacio.

Tužba protiv Srbije i Crne Gore nije dokument koji je u postdaytonskoj državnoj arhitekturi BiH podlijegao reviziji ili ratifikaciji, kaže za naš radio sarajevski univerzitetski profesor ustavnog prava i clan bh. delegacije na pregovorima u Daytonu, dr. Kasim Trnka:

TRNKA

U Daytonskom sporazumu ni na jednom mjestu se ne pominje ta tužba, niti je u službenim razgovorima tokom pregovora u Daytonu takoder iko pominjao tu tužbu. Kao što ste sami rekli, ima jedna odredba prema kojoj svi medunarodni ugovori koje je zakljucila Republika BiH moraju ici u relativno kratkom roku od 15 dana od konstituisanja novog Predsjedništva na ratifikaciju clanovima Predsjedništva. To se odnosi, dakle na medunarodne ugovore. A kao što je poznato, tužba nije nikakav medunarodni ugovor, prema tome po tom osnovu on nije podlijegao ratifikaciji. S druge strane treba naglasiti da svi ovi prigovori iz RS-a, koji ponavljaju sve ono što vec odavno govori SRJ, nisu utemeljeni. Iz prostog razloga što je SRJ od pocetka ovoga procesa pred Medunarodnim sudom pravde stavljala razlicite prigovore procesnog karaktera, ne bi li suspendovala ovu tužbu. Sud se u dva navrata potpuno jasno odredio prema tome i rekao i 1996. i 2002. godine da ne stoje nikakvi prigovori u tom smislu, da je BiH legitimirana da podnese ovu tužbu, a da SRJ ima takozvanu pasivnu legitimaciju, dakle može biti tužena strana u ovom sporu. Prema tome, otpadaju sve price o tome je li legitimna, nije li legitimna i kakva je pravna situacija u vezi sa tužbom. Mi se sada upravo nalazimo, nakon što su, dakle, odbijeni svi ti procesni prigovori, pred kljucnom fazom u ovom sporu protiv SRJ, odnosno sada Srbije i Crne Gore, nalazimo se pred fazom takozvane usmene rasprave, gdje ce svaka strana izložiti svoje argumente, a sud konacno donijeti presudu povodom zahtjeva BiH u kome BiH optužuje bivši režim u Beogradu da je organizovao i provodio genocid nad stanovništvom BiH.

RFE

Možemo li reci zapravo da legalitet tužbe pociva na clanstvu BiH u Ujedinjenim nacijama?

TRNKA

On pociva na medunarodnom subjektivitetu BiH uopšte i ovlaštenim funkcionerima koji su bili legitimisani da pokrenu tužbu u ime države BiH pred medunarodnim sudom pravde. Dakle, to je više nesporna stvar. To je sad u našoj zemlji predmet nekakvih politickih manipulacija, ali za sud je to potpuno cista i jasna stvar.

RFE

Zvanicna reakcija Medunarodnog suda pravde na deklaraciju parlamenta manjeg bh. entiteta je kratka: Sud nema nikakav komentar o ovoj deklaraciji, prenio nam je zvanican stav Suda pravde Boris Heim iz informativne službe ovog suda.

Prema nezavnicnim tumacenjima izvora našeg radija u ovom sudu, Medunarodni sud pravde sudi u sporovima koje države vode jedne protiv drugih, a kako je u ovom slucaju rijec o deklaraciji parlamenta jedne administrativne jedinice države koja pred ovim sudom vodi spor, to na sam spor ne može imati nikakav utjecaj. Isti izvor nam je potvrdio da je spor bio u “stanju mirovanja” dok je trajala rasprava o nadležnosti suda koju je Beograd definitivno izgubio u maju ove godine.

O procesnom statusu ovoga spora, Boris Heim je za naš radio rekao:

HEIM

Spor je u ovom momentu spreman za iznošenje usmenih argumentacija. Podnošenje pisanih dokumenata je okoncano. Sud ce, u dogovoru sa stranama u sporu, zakazati datum za usmenu raspravu.

RFE

Heim je dodao da ništa ne može reci o rokovima.

Deklaracija parlamenta RS nema nikakav pravni znacaj i nece ni na koji nacin utjecati na spor koji se vodi u Sudu pravde, ocjenjuje i dr. Kasim Trnka:

TRNKA

Deklaracija je u principu jedan politicki dokumet. On svakako nema nikakve pravne refleksije. Moramo to posmatrati u kontekstu malopredašnje napomene da se približavamo fazi donošenja odluke pred Medunarodnim sudom pravde. Zbog toga je sigurno utvrden ovaj tajming rasprave na Skupštini RS-a o ovom pitanju. Ona, kao što sam rekao, ne može imati nikakav pravni efekat, osim što ce sigurno poslanici u parlamentu ili clan Predsjedništva iz RS-a postaviti to pitanje. Ali da bi se donijela odluka o eventualnom povlacenju te tužbe, morao bi da se postigne koncenzus prije svega u Predsjedništvu BiH koje, prema ustavu, vodi medunarodnu politiku, a ovo je pitanje iz domena medunarodnih odnosa. Dakle, u Predsjedništvu je potreban koncenzus sva tri clana Predsjedništva da bi se donijela odluka o povlacenju takve tužbe. Javnosti je naravno poznato da se takav koncenzus ne može nikad postici.

RFE

Deklaraciju parlamenta RS-a za naš program komentira i beogradski univerzitetski profesor medunarodnog prava, dr. Vojin Dimitrijevic:

DIMITRIJEVIC

Ova deklaracija je za medunarodno pravo i medunarodne pravnike, pa tako i za Medunarodni sud pravde, deo jednog unutrašnjeg procesa odlucivanja u BiH. Stranke u sporu su BiH, kao država i kao celina, i sada Srbija i Crna Gora, kao država i kao celina. To je medudržavni spor.

Postupak je pokrenut 1993. godine, kada još nije bilo Daytona i kada je to Alija Izetbegovic uradio u ime tadašnjih organa BiH. To se sve prenosi i dalje. Neko ko pokrene postupak ostaje “gospodar postupka”, kako se to otmeno kaže na latinskom “dominus litis”, i on u svakom trenutku može da odustane od tužbe. Prema tome, ja ovaj napor u RS tumacim kao vrstu politickog pritiska da se na nivou BiH kao države donese odluka da se odustane od tužbe. I time bi stvar bila gotova. Mežutim, Medunarodni sud pravde ne može da “briše” taj spor ako za to ne dobije zahtev ovlašcenih organa BiH kao celine. RS ne može da odustane od spora u ime cele BiH. I to je ono gde se stvar pravno završava.

Što se mene licno tice, ja sam mišljenja da su se okolnosti toliko promenile da bi zapravo trebalo potražiti van suda neko rešenje kojim bi se kompenzovale žrtve tih zlocina iz nekog fonda, koji bi se formirao ucešcem svih tih država, pa i medunarodne zajednice. Time bi se taj spor otklonio, a da pritom to nikoga moralno ne uvredi.

RFE

Podsjecamo, ratne reparacije, o kojima se u medijima mogu cuti brojne spekulacije, uopšte nisu predmet spora i o njima se suci nece niti izjašnjavati. Tek ukoliko bi BiH dobila ovaj spor, to bi omogucilo podizanje odštetnog zahtjeva protiv Beograda.

Mensur CAMO (RFE)

_____________________________________________________________

3. Preneseno iz "Valtera": BRUKA OD HOLBRUKA (skracena verzija)

Pise: Fatmir Alispahic

...

Eto, ’nako, iz ?ista mira, sletio je Holbrooke iz daleke Amerike da nam kaže gdje smo i kako smo. Formalno pokri?e za dolazak imao je u ki?erajskoj i provincijalnoj odluci tuzlanskih SDP-ovaca da ga proglase Po?asnim gra?aninom Tuzle, iako u ovom gradu nije nikada bio, pa ni kao Po?asni gra?anin.

Imao je dosad 2.500 dana da se prisjeti Bosne, ali je došao baš u momentu kad velikosrpska mašinerija pokre?e široku lobisti?ku akciju za ukidanje tužbe BiH protiv SCG. Sa Holbrookeovim dolaskom slu?ajno je koincidiralo usvajanje glupave Deklaracije o ukidanju tužbe. Kažemo – glupave, jer je ovaj akt krcat logi?kim rup?agama. Primjerice, velikosrbi tvrde da je tužba podnesena bez saglasnosti RS, da je protiv interesa RS i Dejtonskog sporazuma . Pa, majka mu stara, tužba je podnesena 1993. kada je RS bila ime za Karadži?evu genocidnu huntu! Ali, Holbrooke nije imao potrebu da se sastaje sa istomišljenicima u RS. Njegov zadatak je bio da omekša bošnja?ku svijest o zna?aju tužbe. Zato je zasko?io bolesnog Izetbegovi?a.

Bili smo ganuti do bola kada smo saznali da u bošnja?kom narodu ima ?ojk što je – jedna od najzna?ajnijih li?nosti 20. stolje?a. Nije šala, haber nam je taj teslimljen direkt iz daleke Amerike. Holbrooke maksuz poteg’o da nam saop?i slavnu istinu. Mi smo mislili da su najzna?ajnije li?nosti samo Einstein, Tesla, Picaso, Breht, Havel… Svi oni su iza sebe ostavili autorska djela. Po Holbrookeu, rame uz rame s ovim velikanima civilizacije, stoji i Alija Izetbegovi?. I on je autor ne?ega: Republike Srpske. Makar po tome što je stavio potpis na njeno postojanje. Samo je Izetbegovi?, kao me?unarodno priznati šef države, mogao legalizirati genocidnu tvorevinu Karadži?eve hunte. Republika Srpska nikada ne bi dobila me?unarodni muhur da je nisu priznali državni organi RBiH, dakle, Izetbegovi?. Budu?i da on i danas stoji iza svog potpisa, i da ga nije povukao uprkos brojnim javnim apelima u kojima je pozivan da prizna kako je zlo?ina?ki akt potpisao pod prisilom i ucjenom - valja zaklju?iti da je to zlo po?inio po vlastitoj želji. Taj zlo?in nad demokratijom i referendumskom voljom 64 odsto bh. gra?ana, a nadasve nad moralom i etikom, zavre?uje da Izetbegovi? bude svrstan me?u velikane 20. stolje?a.

Ma idi, bjezi.

U histeri?noj ljubavi prema Izetbegovi?evim krhkostima, Holbrooke je izrekao još jednu nevi?enu smijuriju. Ustvrdio je da je – BiH opstala zahvaljuju?i Izetbegovi?u. Ispada da bi BiH nestala da Izetbegovi? nije stavio potpis na Dejton. Holbrooke laže da bi me?unarodna zajednica priznala Tu?manovu i Miloševi?evu pobjedu u agresiji na RBiH. Svijet nikad ne bi priznao okupatorsku vlast! To je mogao u?initi samo Izetbegovi? i niko više!

...

BiH još postoji samo na papiru, a u stvarnosti je ovo neozvani?ena tvorevina iz Kara?or?eva. Da bi se u?inio kona?ni korak, u smislu me?unarodnog ozvani?enja bh. realiteta, nužno je samo još ukinuti tužbu BiH protiv SCG. To je jedina naša preostala veza sa me?unarodnim priznanjem RBiH iz 1992. godine. Ako u bh. stvarnosti više ne bude traga referendumskoj volji 64 odsto bh. gra?ana, tada ?e postati upitan i me?unarodni subjektivitet BiH. Dejtonska BiH ne postoji dokle god egzistira tužba, kao mogu?nost da se BiH vrati u stanje koje ima legitimitet 64 odsto bh. gra?ana. Ako nestane tužbe, nestat ?e i Referenduma iz 1992. godine. BiH ?e se na?i na zelenom hastalu, sa logi?nom perspektivom da se podijeli izme?u Srbije i Hrvatske.

Životni kapital Alije Izetbegovi?a je što je u ratu uspio kanalizirati gnjev naroda i u startu ugušiti revanšizam nad nedužnim Srbima i Hrvatima. Po tome, on zaslužuje Nobelovu nagradu za mir!!! Holbrooke to ne isti?e. Ni prije, ni danas. Po njemu je Alija velikan jer je potpisao Dejton i od gotovine napravio veresiju. Tu jeftinu podvalu jedino može pofafati narod koji je odgojen da halali ljudima na iskraju života. Bošnjaci bi Aliji halalili i kad bi iz bolesni?ke postelje poru?io: Ukidamo tužbu u interesu dobrosusjedskih odnosa. Zato je dolazio ameri?ki jevrej Richard Holbrooke.

Jevrejski lobi u svijetu podržava tzv. veliku Srbiju. Srbija je za Ameriku faktor stabilnosti Balkana. Srbija ?e u?initi sve da se kutariše tužbe. Amerika ?e u?initi sve da zagospodari Srbijom. Bošnjaci ne?e u?initi ništa da razumiju što li to Holbrooke baš sad patentira Aliju Izetbegovi?a.

_____________________________________________________________

4. Preneseno iz "OSLOBODJENJA": Tuzba protiv SCG

Tuzba BiH protiv Srbije i Crne Gore je tuzba bosnjackog naroda protiv Republike Srpske i sustine Dejtonskog mirovnog sporazuma, stav je iz deklaracije koja se nasla pred poslanicima Narodne skupstine u Banjoj Luci. Deklaraciju su sacinili i potpisali predstavnici velikog broja partija. Medju njima su i SNSD Milorada Dodika, te PDP Mladena Ivanica. Naravno, predvodi ih SDS. Ovdje nema veze ko je na vlasti, a ko u opoziciji. Branjenjem Srbije i Crne Gore oni, u stvari, brane sebe. Otuda u deklaraciji isticu kako ne prihvataju navode iz podneska BiH, u kojima se tvrdi i naglasava da je RS nelegalna i genocidna tvorevina. "Tuzba predstavlja ogromnu prepreku zblizavanju i pomirenju naroda", navedeno je u deklaraciji. Naravno, za njih prepreka nisu masovne grobnice, pa otuda ne hite da odgovore na zahtjev Prijedorcana da odaju lokacije neotkrivenih jama, u kojima su kosti civila pobijenih tokom rata. Takodje, juce su samo bosnjacki clanovi Komisije za ljudska prava parlamentarne Skupstine BiH obisli masovnu grobnicu Crni vrh, iz koje je izvuceno vise od 600 tijela. Dokazi o genocidu su u svakoj jami iz koje vire kosti ubijenih, i od kojih politicari iz RS okrecu glavu. Pomirenju naroda se ne ide nepriznavanjem zlocina i skrivanjem istine, vec hapsenjem odgovornih i pokajanjem ostalih! A, i u Srbiji i Crnoj Gori jos ima neuhapsenih i onih sto se nisu pokajali.

Edin KREHIC

______________________________________________________________

5. BOSANSTVO I BOSNJASTVO su prostorne kategorije !?

mr. Sevko Kadric

sevko@telia.com

Postovani u Bosanskom kongresu, razumijem razloge zasto ste u jednom od vasih ranijih priloga napravili osvrt na pojmove nacije, naroda, bosanstva i bosnjstva, ali nisam siguran da ste svojim osvrtom i pomogli u njihovom razumjevanju. Bojim se da je ovo i ovakvo odredjenje tih pojmova samo prilog ideji koja je u osnovi unistenja i Bosne, ali i jedinog legitimnog njenog vlasnika, Bosanca odnosno Bosnjaka. Da idemo redom.

1. Vi konstatujete: ” Primjetili smo da mnogi Bosansci I Hercegovci imaju veliku zbrku u glavi kada su u pitanju pojmovi kao Nacija, Narod, bosanstvo, bosnjastvo, pa cemo probati na, sto je moguce kraci nacin, definisati ove pojmove.”

...

2. Vi akuelnu situaciju u Bosni i Hercegovini koja je posljednica agresije, genocida ali i vjersko nacionalnih homogenizacija nastojite zaokruziti sopstvenom definicijom naroda, koja ne samo da nije tacna vec je fatalno netacna. Vi pisete ”U svjetskoj socioloskoj terminologiji pod NARODOM se podrazumijeva etnicka skupina, tj. skupina ljudi koji imaju slicne obicaje, slicnu kulturu, religiju, jezik itd. Primjeri NARODA su: Bosnjaci, Srbi, Hrvati, Englezi, Kurdi itd. Na primjer Bosnjaci imaju svoje nosnje, svoja narodna kola, svoju kuhinju svoju religiju I, sto je NAJVAZNIJE, svoj subjektivni osjecaj pripadnosti Bosnjackom narodu. To Bosnjake karakterise kao poseban narod u odnosu na Srbe I Hrvate.”

S. Kadric: Da ste malo serioznije tragali za odgovorom onda bi dosli do drugacijeg odredjenja naroda: ”Narod je historijski formirana stabilna zajednica ljudi, nastala na bazi zajednice jezika, teritorija, ekonomskog zivota i psihicke konstrukcije a prozeta svijescu o zajednickoj pripadnosti i cjelovitosti” (B. Kljaic, Rijecnik stranih rijeci, NZMH, Zagreb 1981, str.922)

Ako analiziramo ovo i ovakvo odredjenje naroda onda cemo shvatiti velicinu albanskog pjesnik Pashka Vase koji ce poslije bitke Husein bega Gradascevica protiv Turaka poruciti Albancima: ”Nemojte gledati crkve i dzemije, vjera Albanaca je albanstvo”. Dakle prije stotinjak godina Albansci su shvatili ono sto Bosnjaci do danas nisu a to je da je u Evropi prostor najznacajnija odrednica naroda. (Za razliku od Otomanskog carstva u kom je slicnost po vjeri bila integrirajuci pa i odredjujuci faktor samog carstva).

Kad Garasanin i svi ostali velikosrpski ideolozi Bosanca - pravoslavca nazivaju ”srbinim” oni znaju sustinu promjene tog imena. Oni znaju da se prostori u Evropi imenuju po narodima a narodi po prostorima. Dakle ako se za Bosanca ( samo zato sto je slican po religiji) kaze da je ”Srbin” to dalje znaci da ce kad tad i taj porstor postati Srbija. ”Gdje je Srbin tu je i srpska zemlja”. To nam je poznato zar ne?

Podmetanje ideje ”tri konstitutivna naroda Bosnjacima” znacilo je navuci ih na tanak led i pridobiti ih za bitku podjele pa i u krajnjem unistenja Bosne.

I sad dolazimo do vaseg odredjenja bosnajstva kog odredjuje ”slicnost po vjeri” i jos naglasavate da ”Bosnjaci imaju svoju nosnju svoju religiju ..” i eto nas na poziciji SDA strankce (ali i SDS-a odnosno HDZ-a) koju vi zdusno napadate !? Takvo odredjenje naroda jeste avantura i jeste spojeno sa zajdenickim prostorom (naprimjer bivsa Jugoslavija) ali ne i sa borbom za opstanak Bosne i Bosnjaka.

Bosnjaci nisu odredili po tome ko oni jesu vec ko nisu.

Nepostojanje nacionalne svijesti kod Bosnjaka (da se odrede prostorno a ne religijski) enormno su rabili velikosrbi i velikohrvati.

---------------------------------------------------------

6. BITAN JE JEDINO SUBJEKTIVNI OSJECAJ PRIPADNOSTI ODREDJENOM NARODU

Dr. Muhamed Borogovac

Postovani gosp Kadric,

Nazlost vase pismo je predugacko, pa sam ga morao skratiti, da bi I drugi dobili priliku. Ukratko, postoje razni faktori koji su odigrali ulogu u konstituisanju raznih naroda. karakterisu jedan narod. Za neke narode je presudni faktor formiranja narodnog identiteta bio teritorija, za neke narode je to bio jezik, za neke religija itd. Uzmite za primjer jevreje. Oni su se hiljadama godina mijesali sa ostalim narodima svijeta, pa ih ima I plavih nordijaca, a ima ih I crnaca. Oni do skora nisu imali nikakvu povezanu teritoriju, niti zajednicki jezik, ali su ipak imali svoj poseban narodni identitet. Dakle, kod njih je bila presudna religija. Medjutim, postoji jedan faktor koji je presudan, I koji srecemo u obje definicije, a to je "SUBJEKTIVNI OSJECAJ PRIPADNOSTI ODREDJENOM NARODU". Dakle, zbog toga se moze dogoditi da neko bude Srbin, iako je iz islamske tradicije, iako su mu se roditelji osjecaju Bosnjacima, iako govori Bosanski. Sjetite se "muslimana" koji su se izjasnjavali kao Srbi, npr. Alija Izetebgovic. Ili, sjetite se npr. Ljudi kao Emir Kustrica, pa cete shvatiti da je jedino bitan SUBJEKTIVNI OSJECAJ PRIPADNOSTI NEKOM NARODU.

Bez obzira da li je to dobro za narode na nasim prostorima, kod nas zajednicka teritorija nije bila bitan faktor, a religija jeste. Pravoslavni iz BiH je najcesce Srbin, katolik je najcesce Hrvat, musliman je najcesce Bosnjak I to je irevirzibilan proces. Potpuno je nebitno zasto je to tako. Bosnjaci ne mogu asimilirati Srbe I Hrvate u Bosnjake, niti bi to bilo ispravno. Asimilacija je uvijek veoma bolan proces, gdje jedan narod moras natjerati da se stidi svoga identiteta, te da zato pripadnici tog naroda mijenjaju svoja imena I asimiliraju se u nesto drugo.

Ono sto je doista vazno je da postoji nada za nasu naciju Bosnu I Hercegovinu, a ta jedina nada je da se borimo za gradjansku drzavu BiH, tj. da zakoni Bosne I Hercegovine jednako tretiraju sve gradjane, bez obzira kako se oni izjasnjavaju ili osjecaju u etnickom ili vjerskom smislu. Ocuvanje nase NACIJE, tj. nase DRZAVE, kao zajednice ravnopravnih gradjana je ono sto bi trebalo biti cilj svakoga Bosanca, bez obzira na njegovu ETNICKU (NARODNU) pripadnost.

_____________________________________________________________________________

7. BOSANCI SU PATRIOTI IZ INATA

Ono sto je bitno u ovom trenutku BiH je to da je od strane Mladena

Ivanica uslijedila prava ofanziva prema Tuzbi i da se tako ne ponasa ni

ministar vanjskih poslova Srbije i Crne gore. Ocito je da SiCG i nema

argumenata za suprostavljanje Tuzbi, tako da su sve snage bacili na nase

cetnike. U jeku takve kampanje, neke majke iz Srebrenice su sa

srebrenickim cetnikom Desnicom Radivojevicem, uglednim clanom SDA!?,

posjetile ambasadora SiCG, sto je jedan od najvecih udaraca na

Srebrenicu i njene zrtve, tako da trebate da znate da ni to nije slucajno.

Ono sto je od izuzetne vaznosti je to sto je jedan zaista cestit momak iz

Bratunca, inace clan Vijeca naroda RS, koji je prvi trazio izmjenu Ustava i

naziva RS i njenih simbola, poslije donosenja Deklaracije skupstine RS kad

je u pitanju Tuzba, trazio da Vijece naroda RS odbaci takvu deklaraciju, jer

su u pitanju vitalni nacionalni inetresi, jer je deklaracija donesena

preglasavanjem jednog naroda.

Samim tim ako on istraje na svom stavu, a predsjednik je kluba bosnjaka u

vijecu, ne dolazi u obzir da Tuzba dodje na raspravu u bilo koji visi

skupstinski organ ili predsjednistvo BiH, sto bi znacilo nasu definitivnu pobjedu.

Srbi idu dotle da traze odluku Predsjednistva RBiH o povlacenju tuzbe. Dakle,

treba istrajati, jer ako ovaj atak prebrodimo, tada definitivno ostaje samo

sud u Hagu, a jedina opasnost bi bila nasa izdaja u sta ja necu da vjerujem,

jer smatram da nemaju hrabrosti za takav cin.

Sada slusam vijesti I evo cujem da ce opstina "Stari grad" uplatiti odredjeni

iznos za Tuzbu fondaciji "Pravda za BiH". Jucer sam procitao da ce opcina

"Novo Sarajevo" uplatiti 10.000 KM. Ja imam prijedlog da sa onog naseg racuna

uplatimo 10.000 KM., jer kad uplacuju drugi i to uglavnom drzavne

institucije, mi se trebamo pridruziti. Licno mislim da su Srbi ovom presijom

napravili kontraefekat jer bosanci su samo dobri kad proradi inat. Jucer je

reprezentacija igrala nerijeseno i nije se plasirala na EP, ali je bilo impozantbo

vidjeti jednu sliku na Kosevu i izliv patriotozma koji nije

umro niti ce.

Puno selama od Ibrana

Komentar: Ja Muhamed Borogovac, kao jedan od clanova Upravnog odbora Fonda Tuzbe

BiH za Genocid se slazem da se sa racuna "Fonda Tuzbe" prebaci 10,000KM u Fond

"Pravda za BiH", a da sa ostakom novaca finaciramo Prof Boylea. Mi I dalje nasem agentu

Sakibu Softicu nudimo da pokrijemo sve troskove za Prof Boylea. Dakle, Bosna I Hercegovina

moze uvijek imati u svome timu advokata I Prof Boylea, I to bez ikakvih dodatnih

troskova, pa neka gosp Softic izvoli.

_____________________________________________________________________________

8. I MOSTAR JE IZDAN KAO I BANJA LUKA

Moje ime je Smajo,roden sam u Mostaru gdje sam bio sve do 1997-ne. Mnogo mi se svida ova stranica BK,posebno vase izlaganje, i sve sto navodite je CISTA ISTINA. Ovi sto vas pobijaju nek zacepe,zbog takvih imamo drzavu punu LOPOVA, novostecenih biznismena, kojima je dobro, briga njih za drzavu, narod, vazno je da je on opaso svoj ZAMAK ZIDINOM, otvara vrata daljinskim, djip je u dvoristu, dok borac trazi svoje pravo u boci alkohola, droga, samoubistva. Kazete kako smo s Dudakovicem umalo Banja Luku uzeli pa nam Alija-Balija, zaprijetio da ce nas bombardovati NATO, ako ne stanemo. Da li znadete da je isti slucaj s Mostarom? Uzimali smo desnu obalu dva puta pa im je vracali na istu foru, POVLACENJE IZ VRHA STIGLA NAREDBA..... Ko sljivi borce sto su zivot dali za njihova zajebavanja, ja sam licno izgubio sve u Mostaru, nemam nikog svog. Kad odem u Mostar u posjetu obilazim samo mezare,mog starog Rahmetli,i moje brace Rahmetli, ZBOG KOGA? Zbog LOPOVA. Do juce nisu imali platiti stan da im se okreci,vidi ih sad GAZDE,nije nicija gorila do zore,sve su ono POLTRONI. Nekad se stidim koje sam NACIJE...mnogo pozdrava od nekadasnjeg ZLATNOG LJILJANA...MOSTAR DO GROBA ........

p.s.nas dragi presjednik alija nam je vrlo poznat po izdavanju jos iz Foce, dok je robijao.....Jadna smo mi Nacija ko nas je vodio, i ko nas prestavlja..

______________________________________________

9. BERIZ BELKIC I TV HAYAT OD GOTOVINE PRAVE VERESIJU

Autor: Sven Rustempasic

Sarajevo, 16. oktobar, 2003. -- NTV Hayat, Sarajevo, je ucinila krupan

medijsko-propagandni korak ka relativizaciji i ostecenju

Tuzbe drzave Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne gore za agresiju i

genocid. TV Hayat je otpoceo jalovu i stetnu diskusiju na tu temu tako

sto je 16. oktobra, 2003. pozvao dva cetnika, Kilibardu i Novaka, da

zajedno sa Berizom Belkicem (SBiH) u direktno prenosenoj TV emisiji ¨na

ravnoj nozi¨ diskutiraju vec izdiskutirano na Internacionalnom sudu pravde

u Den Haagu .

Zalosno je da se Beriz Belkic, visoko rangirani lider SBiH, odazvao na

ovu diskusiju i time nacinio krupan korak ka razvodnjavanju i ostecivanju

ove vec rjesene problematike na Internacionalnom sudu pravde u

Den Haagu.

TV novinar Adnan Rondic je zakljucio emisiju TV Hayat rijecima: ¨Nadamo

se da je ovo bio jedan prvi, mali korak ka postizanju KONSENZUSA

(naglasak autorov) o ovom vaznom pitanju.¨ Dakle, Rondic radi za cetnike

-- jer trazi upravo ono sto cetnici traze, a to je (intelektualni i

populisticki) KONSENZUS o necemu o cemu je Internacionalni sud pravde

vec donio PRESUDU koja samo trazi finalno usmeno izlaganje! Posmatrajte

razliku pojmova: konsenzus i presuda! To je razlika neba i zemlje. Jer

konsenzus izjednacava zlocinca i zrtvu, daje pravo veta Republici

Srpskoj, itd. -- dok sva dosadasnja rocista i PRESUDE Svjetskog suda

prave strogu razliku izmedju zlocinca i zrtve, te ne daju Republici

srpskoj ama bas NIKAKVU RIJEC I PRAVO ODLUCIVANJA, tj. KONSENZUSA, u

ovom vec gotovo rjesenom sporu na nivou pravne nauke i relevantnih

svjetski priznatih procedura!

Prisjetimo se da Amerikanci finansiraju NTV Hayat uz posredovanje

notornog lobija kojem pripada i Holbrooke. Podsjetimo se da je upravo

taj TV novinar Adnan Rondic doveo na TV emisiju ¨Voice of America¨ (ciji

je bio reporter - za dobru $$$votu novaca) cetnika Milorada Dodika,

neposredno nakon 11. septembra 2001. Tom je prilikom Adnan Rnodic

cetniku Dodiku ¨nabacio nekoliko lopti¨, tj. dao mu neometanu mogucnost

da bez ikakvih dokaza - a i bez ikakve Rondiceve replike i trazenja

argumenata i dokumenata - izjavi za ¨Voice of America¨ da je ¨obavjesten

od clana parlamenta Evropske unije da je Alija Izetbegovic uslikan sa

Osamom bin Ladenom¨, itd. Ova kolosalno stetna tvrdnja, jer se

Pravedna borba Republike BiH portretira kao "islamski terorizam" I cetnickim

zlocincima pribavljau mocni saveznici u borbi protiv islamskog Terorizma..

Interesantno I ZA SVAKU POHVALU, je to da je Dragan Covic, HDZ BiH,

hrvatski clan Predsjednistva dejtonske BiH, potpuno otvoreno i bez

ikakvih manevara i dvosmislenosti PODRZAO ovu Tuzbu, u kratkom ranije

snimljenom komentaru za istu ovu emisiju. Bravo! Hvala! Sulejman Tihic

je takodjer podrzao Tuzbu. Bravo! Hvala!

Beriz Belkic ni po kakvom osnovu nema prava stavljati Tuzbu na javnu

raspravu sa cetnicima, jer time vrsi neku vrstu ad hoc relativizacije,

revizije. Belkic je u toj emisiji gotovo molecivim, snishodljivim glasom

pred hiljadama TV gledaoca uvjeravao cetnike da ¨Tuzba ne bi ugrozila

opstanak Republike Srpske¨. Ko mu daje mandat za izdavanje takvih

garancija Republici Srpskoj -- kada joj takve garancije ne daje

Internacionalni sud prava u Den Haagu?! To onda znaci da Stranka za BiH

GARANTIRA Republici srpskoj opstanak! A kakva je to ¨stranka za BiH¨,

ako na pola BiH prije konacne presude Svjetskog suda vec danas javno

preko TV Hayat Republici srpskoj GARANTIRA opstanak -- bez obzira na to

sto je Svjetski sud itekako moze (i treba!) ukinuti?! Tu bojazan o

ukidanju Republike srpske su upravo u istoj toj emisiji javno izrekli

ucesnici razgovora iz Republike srpske i SCG! Ako se oni boje ukidanja

RS - onda je Belkic cetnicki advokat kada izjavljuje da je RS neupitna

bez obzira na Tuzbu. Ono cega se cetnici (opravdano, utemeljeno i

OCEKIVANO) boje, sam lider ¨stranke za BiH¨ javno odbacuje. A da i ne

govorimo o tome da se pojavljuje u kolegijalnoj diskusiji u TV emisiji

sa Kilibardom, jednim od najkrvozednijih lidera cetnickog pokreta jos od

1980-tih godina i nadalje. Navodno, Kilibarda je ¨revidirao¨ neke

stavove. Vidimo.

I na kraju, sta je ispravan put? Ispravno je ispravno raditi svoj posao,

a to je sto prije zakazati usmenu raspravu, govoriti o ovom problemu

jedino na Svjetskom sudu, uz ucesce Prof. Dr. Francisa Boylea. I odbiti

da se zrtva zlocina preko svojih politickih lidera naklapa sa cetnicima

u blamirajucim situacijama poput ove emisije TV Hayat. Dok sudski proces

traje, nema nikakvih obecanja zlocincima, diskusija sa pociniteljem

agresije i genocida, komentara u ¨intelektualnim dijalozima¨(sa

agresorom), anketa gledaoca, itd. Kada Sud donese presudu, onda je to

jedino sto vrijedi. Do toga dana, ne treba biti ¨testiranja primjeraka¨,

¨omeksavanja javnog mnenja¨, ¨razboritih diskusija¨, ¨otvaranja puteva

ka evropskim integracijama¨, ¨trasiranja puteva ka pomirenju¨ i ostalih

sabotaza i mizerija prodavanja stotina hiljada masakriranih osoba.

TV Hayat ovom emisijom postaje jedan od instrumenata implementiranja

Holbrookovih zelja. Neki dan se Richard Holbrooke nadnjeo

Aliji Izetbegovicu nad bolesnicku postelju i trazio mu da kaze zrtvi

genocida da odbaci Tuzbu. Neki Izetbegovicevi direktni suradnici su

dali uvjeravanja da Izetbegovic tu Holbrooke-ovu molbu nece poslusati,

da ovaj put nece okrenuti telefon I traziti jos jednu izdaju BiH od svojih

servilnih kolega iz SDA. Nadajmo se da ce oni pritjesnjeni izmedju

Izetebgovica I Republike Srpske sa jedne strane I naroda BiH, donijeti

Pravu odluku I ostati vjerni Tuzbi, tj. narodu Bosne I Hercegovine.

______________________________________________________

10. PISMA BOSANSKOM KONGRESU

-Komentar za gospodju ili gospodjicu Sanju Maric

Ljudi koji su se borili i bore se i dan danas za jedinstvenu Bosnu i

Hercegovinu nisu samo muslimani, nego i katolici i pravoslavci i romi i

jevreji i svi ostali gradjani Bosne i Hercegovine koji su se rodili u njoj i

smatraju je svojom domovinom.

U Armiji BiH je tokom rata bila vecina mojih prijatelja koji nisu bili

muslimani ali su uzeli oruzje da brane svoju domovinu. U ovom novom

informativnom i politickom ratu je ista situacija.

Svi gradjani Bosne i Hercegovine koji je vole bore se za njenu cjelovitost

bez obzira da li su oni muslimani, pravoslavni ili katolici. Ali prije

nego sto neko pokusa da objasni sve ovo osobama koje to ne

razumiju mozda bi trebalo prvo objasniti sta je to Drzava, Narod , Narodnost

i Nacija nasuprot religioznog opredjeljenja.

Jedan musliman iz alzira ili kuvajta nije Bosanac samim tim sto je musliman

i on se samim tim ne bori za Bosnu i Hercegovinu kao cjelovitu.

Jedan katolik ili pravoslavac iz srca Bosne jeste Bosanac i on se bori za

njenu cjelovitost.

Ono sto vas boli je cinjenica da je u vrijeme oruzane borbe vise bilo

pravoslavnih i katolika u Armiji BiH nego sto je bilo muslimana u takozvanoj

vojsci "republike srpske" odnosno bivsoj JNA.

Ako krv nije voda pitajte se zasto nije bilo obratno.

E.L.

_____________________________________________________________________

NE MOGU VAM RECI KOLIKO SAM SRETNA STO SAM NAPOKON NA VASOJ LISTI. NARAVNO, JAKO ME INERESUJE SUDBINA NASE BOSNE I HERCEGOVINE, OD UNE DO DRINE, OD NEUMA DO SLAVONSKOG BRODA NARAVNO.JER ZA TAKVU DRZAVU MOJA DVA BRATA I OTAC SU DALI ZIVOTE, PLUS PETSTO HILJADA BOSASKIH PARTIOTA I NEVINIH ZRTAVA KOJE NAS ALIJA, A NAZALOST I VECINA NEMORALNIH BOSANACA I HERCEGOVACA BRZO

ZABORAVISE. PRVI MEDJU NJIMA BIO JE ALIJA IZETBEGOVIC BOG MU DZEHENEM DAO ZBOG POTIPISIVANJEM SRAMNOG DEJTONSKOG SPORAZUMA. NIJE NJEGOVA STRAZNJICA TREBALA VIDJETI DEJTON, DA DOBIJEMO TAJ DIL. TO NAM JE MILOSEVIC NUDIO BEZ ZRTAVA NA PRIJERATNIM CETNICKO - USTASKIM - BALIJSKIM PREGOVORIMA U SARAJEVU. IZVINJAVAM SE NA "BALIJSKIM" TO SE SAMO ODNOSI NA SRAMOTNU SDA KOJA

NAS JE IZDALA U SVAKOM POGLEDU. NAJTUZNIJE STO SU NJIHOVE GRESKE PLACENE ZIVOTIMA NASIH NAJMILIJIH, TE ETNICKIM CISCENJEM I PONIZENJEM. MI BOSNJACI BI TREBALI ZATRAZITI IZRUCENJE ALIJE IZETBEGOVICA I NJEGOVIH SURADNIKA NA HASKI SUD ZA ZLODJELA PROTIV BOSNJACKOG NARODA I NASE DRZAVE DIREKTNO ILI INDIREKTNO POTCINJENA U SURADNJI SA RADOVANOM I ZUBAKOM, ZBOG POMAGANJA AGRESORSKIH VOJSKI JNA I HV. ZA SDA NEMA ISPRIKE. TO JE I DANAS OCIGLEDNO. ALIJA INSISTIRA DA SE "NE SVETIMO SRPSKOM NARODU". DA JE ON IMALO MUSLIMAN NE BI O TOME NI PRICAO JER TAKO SAMO NAVLACI GNJEV NASIH NEPRIJATELJA, DAJE IM MATERIJAL ZA BUDUCE OPTUZBE KAKO SU BOSNJACI TERORISTI. DA BO0GDO JESMO, DA SRBI MALO OSJETE KAKO JE RATOVATI PROTIV NAORUZANIH BOSNJAKA, A NE SAMO PROTIV NASE NEJACI. SIGURNO BI NAS VISE RESPEKTOVALI. JER, ONI SE SAMO JACEG BOJE I RESPEKTUJU GA. SRBI NIKADA NISU NAVIKLI DA ZIVE U CIVILIZIRANOM DRUSTVU. AKO SE MI BOSNJACI NADAMO DA CE SRBI BOSANSKI IKADA PRIZNATI DRZAVU BOSNU I HERCEGOVINU, TO JE CISTA ZABLUDA. MI SAMO NJIH MORAMO VOJNICKI POBIJEDITI. AKO IM SE NE SVIDJA U BOSNI, BUJRUM, U MATICNU DRZAVU SRBIJU I OVAKO SE BORE ZA NJU. VJERUJTE DA SVAKI PROSJECNI AMERIKANAC BI ISTO TAKO REAGOVAO. SAMO BOSANSKIM SRBIMA JE DOZVOLJENO DA ZIVE U ZEMLJI KOJU MRZE NEGIRAJU I POTKOPAVAJU SVAKODNEVNO. TO JE UZASNO. MI KOJI SMO OSTAVILI NASE NAJMILIJE PO BOSANSKIM BRDIMA I POLJIMA, U SRPSKIM LOGORIMA MORAMO SE POTUCATI PO SVIJETU, POCINATI ZIVOT IZNOVA MIJENJATI PROFESIJE. CIJI JE TO PLAN, GDJE JE PRAVDA?

MAKSUZ SLAM BOSANSKOM KONGRESU I SVIMA ONIMA KOJI SE BORE ZA OCUVANJE NASE DRZAVE I KAZNJAVANJA SRBIJE I SRPSKIH ZLOCINACA .

EKANA M.

___________________________________________________________________________

Postovani citaoci Glasnika Bosanskog Kongresa,

Saljem vam dva teksta iz Oslobodjenja koji u potpunosti potvrdjuju tezu da je u BiH na sceni najcrnja politika gasenja nam domovine. Dobro se sjecate Zakona o carini koji ustanovljuje dva fiskalna sistema; i laicima je jasno dvije drzave. Sljedeci korak u gasenju BiH je Vojni zakon kojim se i vojno zaokruzuje fantomska tvorevina stvorena genocidom gdje su sada Srbi vecina jer su pobili i protjerali Bosnjake sa njihove zemlje. Prvi prilog koji vam saljem je upravo o tome i vrlo jednostavno i svakom nivou inteligencije je jasno da se radi o stvaranju nove drzave na prostoru BiH. Posljednji prilog pod nazivom “ZA RAZMISLJANJE” je takodje iz Oslobodjenja, a poruka je od Holbruka koji je kreirao Dejtonski sporazum i sada je uvidio koliko je on los po drzavu BiH. U tom tekstu ce te naci ko je u stvari kreator Dejtonskog sporazuma i ko je zaustavio zabranu rada SDS. Time je spasena njihova tvorevina od onoga za koga nas naivni narod misli da je spasilac BiH. Imena necu spominjati jer mi se kosa na glavi dize od pomisli da nas narod u BiH jos uvijek vjeruje tim ljudima. Kada li ce mo doci pameti? Mozda onda kada izgubimo i ono malo BiH sto sada postoji na papiru.

Gospodo ja sam ocajan sta nam sve radi sa BiH. Svi treba da se dignemo na noge da pisemo, govorimo, saljemo poruke, osvejscujemo nas narod da vidi da oni kojima vjeruje u stvari ih prodaju.

Uzgred cestitam vam na hrabrosti i upornosti koju pokazujete u raskrinkavanju zabluda.

Nedzad T.

Nedzade, u proslom broju smo govrili o tome da je Izetbegovic u Dajtonu odbio prijedlog Holbruka da zabrani SDS, pa necemo objavljivati taj text. Text iz "Oslobodjenja" kojeg ste nam poslali o "Deklaraziji RS protiv Tuzbe" je objavljen u ovom broju, kao prilog br. 4. __________________________________________________________________________________________

ma djubrad jedna komunjarska sta vi imate protiv Alije,a gdje ste vi bili kad se Alija slamao i kose gubio eeeeeeeee Allah vam se smilovao djubrad jedna.kako vas nije stid tako nesto pisati i ljude u laz tjerat......Da vam Allah olaksa vas put ako istinu govorite a ako lazete i petljate onda vi prokleti bili i neka vas Allah proklete i ne saljite mi vise ove vase lazi...........

Jasmin K.

_____________________________________________________________________________

Molim vas da objavite ovaj odgovor gospodji ili gospodjici Maric na njen

dole navedeni tekst "Najvise Mrzite One Od Kojih Ste Postali" Postovana,

Bosnjaci ne mrze jer ne znaju mrziti. Mi smo vaspitavani da volimo i da

zivimo u miru. Ovaj rat je pokazao ko mrzi i ko je pravio zlocine. Zar vam

slika zatvorenika u Hagu ne govori ko je zrtva a ko zlocinac.

Kazete da vi zivite na ovim protorima stoljecima. Mi vam to nikada nismo

osporili. Cinimi se da vi ne znate da drugi narodi zive na ovim prostorima

i da su zivjeli ovdje stoljecima.

Iz vaseg teksta se vidi da ne poznajete istoriju dovoljno, pa je suvisno

pricati sa vama o islamu na ovim prostorima. Samo napomena, naucite vec

jednom da ne poistovjecujete islam sa Turskim Carstvom.

Tacno je sto kazete da su ljudi ginuli na obje strane. Samo sto su bosnjaci

ubjani od vase strane i zatvarani u koncentracione logore a vasi kriminalci

su ginuli na linijama za ideale koje im vi danas nemozete objasniti. Nisu

Bosnjaci poginuli u Srebrenici kao sto vi kazete, oni su streljani. U

civilizovanom svijetu, za koji vi ne znate da postoji, to se zove GENOCID.

Nisu Bosnjaci rusili crkve, vi i takvi kao vi ste rusili nase dzamije.

Postovana, vrijeme je da priznate sami sebi da ste u proteklom ratu pocinili

zlocine. Ako to uradite pomocete sami sebi a mozda i uhvatiti voz

civilizovanih naroda gdje na vasu zalost jos uvjek niste dopjeli.

Nedzad Hadzajlic

________________________________________________________________________

Postovani!

Shvatama pomalo da odusevljenje potpuno imaju oni koji su u egzilu. Mi

ovdje u nasoj prelijepoj zemlji nekim Vasim tekstovima dajemo podrsku

, a zbog nekih se bogami i dobro najezimo. Komentar bi bio vrlo

jednostavan niko nije bezgresan , pa ih treba dobro vagati prije nego

sto nekog stavimo na pijedestal ili ga bacimo u blato. Gospodine M B

niti Vas Halilovic nije bas bezgesnik niti toliki patriota kao sto bi

ga Vi htjeli predstaviti. Dok su nasi momci ginuli diljem nase

domovine on je izdavao knjige svojim ljubavnicama po Sarajevu i slao

im vojne cisterne vode .

Gospodin Izetbegovic ! Tko ste VI da dajete sud o tom velikom covjeku

kome se na kraju klanja cijeli svijet. O njegovoj velicini ce da

odlucuje historija, a ne VI. Neznamo sta bi smo rekli za Vase

komentare u vezi gospodina Izetbegovica i gospodina Klintona mozda,

sramno vugarni s obzirom da dolaze od strane jednog naseg covjeka.Bez

obzira koliko je on imao gresaka on je u datom trenutku bio nas voda i

tvorac kakve takve BiH molim Vas svedite Vase komentare u rijecnik

kulturnog akademskog gradanina i nemoj te donositi sud o bosnjackim

intelektualcima u ime svih nas i tim svojim vulgarnim komentarima nas

okretati jedne protiv drugih .Ima gospodine ovaj narod mnogo patriota

i osim Vas koji zivite negdje tamo a zeljeli bi da krojite kapu nama

vamo. Bujrum ! Dodite pa da zajedno pravimo drzavu , ali ovdje. Ni

upola kao o Izetbegovicu nijedan srbin ne govori o Karadzicu , a

trebao bi , ali on je njihov. E pa gospodine M B i Izetbegovic je nas

! I na kraju pitamo se je li ima i jedan posten BOSANAC osim VAs !

Grupa gradjana Bosne i Hercegovine!

-------------------------------------------------------------------

Postovani gradjani BiH, greskom ste poslali poruku meni, wemasteru BK. Ako dobijate glasnike Bosanskog kongresa, onda samo odgovorite sa REPLY

na njih da pismo stigne do redakcije. Ja sam vase pismo, zajedno sa ovim

mojim komntarima proslijedio do redakcije.

Sto se Alije tice, samim tim sto je on bio "nas vodja" ne znaci da on zasluzuje nase postovanje niti podrsku. Naprotiv, bas zato sto je on nas lider, on mora da odgovara visem moralnom standardu. Alija, ne samo da je pravio greske, nego je uvjek napravio gresku koja steti nama. Da je Alija samo bio glup, on bi napravio i poneku gresku u nasu korist. Medjutim cinjenica da je da je on napravio ama bas svaki potez protiv svog naroda. Kako se inace moze objasniti podjela Bosne u samom trenutku kada su cetnici bili u rasulu.

Karadjic se ne moze porediti sa Alijom. Karadjic je bio dobar za cetnike, a Alija je bio los za nas. Cinjenica da Republika Srpska danas postoji, a Republike BiH ne postoji je dokaz tome. Da je Karadjic potpisao nesto sto je protiv interesa Srba, njega bi se Srbi otarasili, kako sto su se otarasili Milosevica.

No comments: