Monday, December 17, 2007

#275 POVODOM ZAKONA O ORUZANIM SNAGAMA

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

26. SEPTEMBAR 2003.

ONLINE GLASNIK BOSANSKOG KONGRESA

BR. 275

1. PROGLAS STABA PETICIJE O OCUVANJU DRZAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

POVODOM ZAKONA O ORUZANIM SNAGAMA

2. Leci o istini “krivicno djelo”? - Preuzeto od "Oslobodjenja".

3. KAKO SE ODNOSITI PREMA IZETBEGOVICU KADA GE VISE NE BUDE - polemika

4. Ostala Reagovanja citalaca "Online glasnika" povodom Izetbegoviceve bolesti

5. DVA OTVORENA PISMA EMIRU RAMICU

- DRAGI EMIRE, PISES NA KRIVU ADRESU

- NAJVECI RIZIK JE NIKADA NE RIZIKOVATI

--------------------------------------------------------

Primjetite da smo promjenili email adresu. Nova adresa je Bosanski_kongres@hdmagazine.com

-----------------------------------------------------------

Ako ne zelite da primate nase poruke samo posaljite Reply na bilo koju nasu poruku u KOJEM CETE TO IZJAVITI i odmah cete biti izbrisani iz nasega adresara.

26. septembar 2003.

STAB PETICIJE O OCUVANJU DRZAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

SAOPSTENJE ZA JAVNOST POVODOM ZAKONA O ORUZANIM SNAGAMA BOSNE I HERCEGOVINE

U ime vise od 7.000 gradjana Bosne i Hercegovine koji su potpisali PETICIJU O OCUVANJU DRZAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE UPOZORAVAMO POSLANIKE SVIH SKUPSTINA BOSNE I HERCEGOVINE, KAO I OSTALIH ORGANA VLASTI BOSNE I HERCEGOVINE DA NI PO KOJU CIJENU NE USVAJAJU JOS JEDAN ZAKON KOJIM SE UNISTAVA NASA JEDINA DOMOVINA, REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA.

Gospodo poslanici, dodjite na web stranicu www.ferhadija.com i procitajte sta narod misli o vasim akcijama ukidanja drzave Republike BiH u skupstinskim klupama, usvajanjem zakona kojima se legalizuju cetnicke institucije, u ovom slucaju cak i sama cetnicka Armija. Vec ste legalizovali cetnicku policiju koja sada legalnim sredstvima provodi dalje ciscenje Bosnjaka i Hrvata iz tzv. Republike srpske. Poslije najnovijeg maltretiranja koje cetnicka policija provodi nad nasim sugradjanima u Prijedoru, nad ljudima koji samo traze svoju ubijenu djecu, supruznike, bracu, sestre, rodjake..., mogli ste nauciti da se cetnici nisu promijenili. Isto tako ni cetnicka armija nece biti nista drukcija kada je napokon legalizujete. Samo cete je obuci u novo legalno ruho, ali ce ona ostati zlocinacka, genocidna armija. I djeca znaju da vuk dlaku mijenja, ali cud nikada, a vi kao bajagi ne znate. Zasto bi mi, Bosnjaci, zrtve toga vuka sada davali glasove i pomagali mu da postane legalan, te olaksavali mu nove genocide?

Zasto barem ne sacekate ishod Tuzbe RBiH protiv SRJ (Srbije i Crne Gore)

za agresiju i genocid? Bosnjacki poslanici su svojim glasovima vec

legalizirali miliciju RS, zasto sada legalizirati i vojsku, i tako

dovoditi Intenacionalni sud pravde u Hagu pred svrsen cin. Taj Sud

ce presuditi da je Republika srpska nelegalna zlocinacka tvorevina

nastala istrebljivanjem Bosnjaka, te da samim tim ne moze niti

postojati, niti imati ijedan atribut drzave, kao sto su vojska,

policija, carina... Pravda za Republiku BiH, pa tako i za jedinstvenu

policiju, vojsku, carninu - je na Medjunarodnom sudu pravde u Haagu,

pa bosnjacki i svi patriotski bosanskki poslanici trebaju pruziti

priliku Sudu da pravda bude zadovoljena. Ta im se prilika pruza u

skupstinskim klupama: kada na red dodje pitanje postignutog dogovora

o obrani - taj dogovor energicno odbaciti!

Smatramo da ste i patrioti i dostojanstveni ljudi, a poznato nam je

da ste svojoj izbornoj bazi obecavali borbu za cjelovitu Bosnu sa

jedinstvenom vojskom, policijom, carinom. Stoga vas pozivamo da ispunite

ta svoja obecanja i da stavite veto na predlozeni Zakon o narodnoj

obrani... Time cete odbaciti mogucnost dalje legalizacije zlocina i

genocida i cetnicke vojske. Povjesni je cas za vas, cijenjeni

poslanici, da postupite onako kako to od vas trazi zemlja koja vas

je rodila i narod koji vas je izabrao!

STAB PETICIJE:

1. Ibro Suhopoljac

2. Ibrahim Halilovic

3. Muhamed Borogovac

4. Afan Pasalic

5. Bedrudin Gusic

______________________________________________________________________

Oslobodjenje - internet izdanje

URL: www.oslobodjenje.com.ba

--------------------------------------------------------------------------------

2. LETCI O ISTINI "KRIVICNO DJELO"

Slijedeci clanak iz "Oslobodjenja" podsjeca na slavne dane ove novine koja je

tokom agresije na Republiku BiH bila najznacajnija novina na svijetu.

Porucujemo sarlatanu Alunu Robertsu, oficir za odnose sa javnoscu Misije EUPM-a

za banjalucku regiju,koji je pokusao da diktira novinarima "Olobodjeja" kako

da budu Nezavisni!?, da bosanski narod nije isto sto I bosnaski politicari, I da

ga se niko ne boji niti ga iko uvazava. Porucujemo mu I da se gubi iz Bosne

I da se u Bosnu moze vratiti tek kada nauci makar toliko o Bosni, da zna da su se

u skoroj proslosti pozivi na "informativne razgovore" od tih istih "policajaca" zavrsavali

masovnim ubistvima nevinih Bosnjaka. Tada Alun Roberst ne bi tvrdio da pozivi na

informativne Razgovore nisu maltretiranje povratnika.

Dr. Muhamed Borogovac

Slijedi Clanak iz "Oslobodjenja".

-----------------------------------

25.9.2003

Nakon privodjenja Bosnjaka u prijedorsku policiju

Leci o istini “krivicno djelo”?

PRIJEDOR - Pozivanje Bosnjaka na informativne razgovore u Prijedoru se nastavlja. Pocelo je u utorak u popodnevnim satima u hotelu Prijedor tokom odrzavanja Cetvrtog ekonomskog foruma, kada su se pojavili leci stampani u organizaciji Udruzenja porodica ubijenih i nestalih Prijedorcana s privremenim sjedistem u Sanskom Mostu zbog cijeg su sadrzaja pozvani na informativne razgovore pojedini Bosnjaci. Informativni razgovori Na informativnom razgovoru prvo je proveo sedam i po sati Zlatan Krkic, a poslije njega nekoliko sati sa lokalnim policajcima razgovarala je i Emsuda Mujagic, predsjednica Udruzenja Srcem do mira, iz Kozarca. “Udruzenje porodica nestalih i ubijenih Prijedorcana sa sjedistem u Sanskom Mostu zeljelo je da sa problemom traganja za nestalim upoznaju ucesnike Foruma, zamolili su ljude iz drugih organizacija da distribuiraju knjige Ni krivi ni duzni u kojoj su se nalazili pomenuti leci specijalno izradjeni za ovu namjenu. Za ovu je uslugu zamoljena konkretno Emsuda Mujagic”, izjavio je za Oslobodjenje Edin Ramulic, autor pomenutog letka. Prema njegovoj tvrdnji "u samom letku nema elemenata za kvalifikacije krivicnog djela izazivanja nacionalne mrznje jer niko ne moze pobiti cinjenicu da je u Prijedoru ubijeno 3.227 nevinih ljudi, a medju njima i 123 djece”. Niko ne moze pobiti cinjenicu da su aktualne politicke vlasti u Prijedoru odgovorne za to sto jos nisu pronadjeni posmrtni ostaci oko 1.500 ljudi, kazao je Ramulic. U jutarnjim satima u srijedu na informativni razgovor pozvana je i Nefisa Kulenovic, clanica NVO Familija iz Prijedora. Tuzilac ceka Bez obzira radilo se samo o pozivu na informativne razgovore, privodjenju ili hapsenju Bosnjaka, ovi dogadjaji uznemirili su povratnike u Prijedor. Zeljko Gnjatovic, javni tuzilac tuzilastva u Prijedoru u popodnevnim satima potvrdio je za Oslobodjenje da jos ceka na dokumentaciju koja ce mu biti proslijedjena iz policije. “Sa odredjenim licima treba obaviti razgovore u vezi sa tim lecima. Tek kada dobijem izvjestaj kako, gdje i kod koga su pronadjeni, otkud su dosli, tada cu ocijeniti postoje li uopste elementi krivicnog djela raspirivanja nacionalne mrznje”, kazao je Gnjatovic.

B. KAHRIMANOVIC

____________________________________________________________________________

3. KAKO SE ODNOSITI PREMA IZETBEGOVICU KADA GE VISE NE BUDE - polemika

Iako vam se nisam duze vremena javljao, jer sam bio i suvise okupiran svojim privatnim i poslovnim obavezama, ali ovaj cu put napisati kratko.

A napisat cu jer vam niko nije, a neko ipak mora, citirati Tihiceve rijeci...

".. i na kraju moramo jasno reci ko snosi odgovornost za ovaj zlocin? To su tadasnje rukovodstvo samozvane Republike Srpske i tadasnje rukovodstvo Savezne Republike Jugoslovije. Oni su najdirektniji krivci..."

Kada vec pricate onako truhlo o covjeku koji je na samrti, spomenite barem jedan razlog, a ja se nadam da ga se ima, za radi kojeg biste mozda kod Allaha mogli neki sevap zaraditi. A nisu Bosnjaci zaista u Bosni do 1992 nikada bili vise Bosnjaci nego poslije tih teskih godina. Vi ne zivite u Sarajevu, Zenici, Tuzli, BanjaLuci, Mostaru... Vi samo cujete raznorazne price, uglavnom od ljudi koju su u Bosni izgubili sve, a sada su negdje tamo, ili su u Bosni. A hoce protiv Alije jos uvijek i oni koji su '92 i hvala Bogu prosle godine sletili sa vlasti. I naravno znate ono sto znate, i sto su donekle historijski fakti. Ali ja ne mogu da vjerujem, da u vasoj glavi, i u nasem narodu, ne postoji bas niko, ili bas niti jedna prica, koja bi tog covjeka, u ovim danima kada se od njega trebamo rastati, okarakterisala kao pozitivnu historijsku figuru. Pa zar vam niti cinjenica da je gospodin Bill Clinton odmah nakon ceremonije u Potocarima stigao u posjet Aliji Izetbegovicu ne moza nista predstavljati. Pa ako bas nista ne moze pomoci, i ako nikakva cinjenica ne znaci, sacuvajte svoje dostojanstvo i cutite, molim vas!

A sto se tice zastave i himne koje su bile, moram vam reci da je za mene njihovo postojanje u obliku u kojem jesu, SKANDALOZNO!!! A skandalozno je i to da vi tvrdite da se podigla zastava Bosne i Hrecegovine i svirala himna. Digla se zastava gospodine Borogovac koje predstavlja Deytonsku BiH. I svirala se himna koja predstavlja Deytonsku BiH. Digla se zastava koju ja ili bilo koji Bosnjak nece nikada prihvatiti kao svoju, jer predstavlja pobjedu zla nad dobrim. I svirala se himna koju je napisao neki tamo Srbin iz BanjaLuke, valjda odusevljen cinjenicom da su Srbi napokon ozvanicili postojanje Republike Srpske. Zalosni su oni Bosnjaci kojima je sadasnja zastava i himna usla u njihove kuce i njihove usi... Nasa zastava gospodine Borogovac je zastava s modrom bojom na bijelome platnu i sa sest ljiljana vezenih u zlatu, a to je ona ista zastava pod kojom su mucki, ali i herojski nastradili svih 8000 srebrenickih zrtava. Ako se ne sjecate 1992 na jarbolu pred zgradom UN-a u New Yorku, viorila se jedna takva. A nasa himna gospodine Borogovac kaze:

jedna si jedina

zemljo tisucljetna

na vjernost ti se kunem

od mora do save

od drine do une

jedna si jedina

moja domovina

jedna si jedina

bosna i hercegovina

bog nek' te sacuva

za pokoljenja nova

zemljo mojih snova

mojih pradjedova

jedna si jedina

moja domovina

jedna si jedina

bosna i hercegovina

I nek je proklet svaki onaj Bosnjak koji zrtvama najveceg genocida 20-og stoljeca odaje pocast sa srpskom himnom BiH i srpskom zastavom BiH! A ne sa onom zastavom pod kojom su pali, i ne sa onom himnom i one drzave u koju su se zaklinjali!

Selam,

Emir Berbic

___________________________________________________________________________

Emire,

kao prvo, unistavanje drzava i osnivanje drugih drzava nije djecija igra, to nije sekanje, to su smrtno ozbiljne stvari. Alija Izetbegovic je unistio Republiku BiH, i bas nista nije pozitivno ucinio za BiH. On je veleizdajnik, covjek koji je prekrsio predsjednicku zakletvu i pogazio Ustav drzave, da bi osnova Republiku srpsku. Za takve stvari se u svim normalnim drzavama svijeta strijelja. Drzavnici se ne mjere mjerilima obicnih smrtnika kojima se na samrti prastaju grijesi. Mi moramo pokazati da smo i u njegovj smrti ljuti na njega da bi imali pravo da rusimo njegovo zivotno djelo, Republiku srpsku, da se spasavamo od onoga sto nam je ostavio u naslijedje.

Da je on samo nesposoban, on bi slucajno makar nesto pozitivno ucinio za Bosnu i Hercegovinu. Nazalost nije bas nista. Nadji ti barem jedan pozitivan primjer. Ako mislis da je Alija vratio ime "Bosnjak", u pravu si. Medjutim, sjetimo se kako ga je vratio. On ga je vratio da bi osnovao "Bosnjacki Sabor", tj. da bi delegalizovao Skupstinu Republike BiH. Drugim rijecima, da bi nas narod pridruzio cetncima u unistavanju Republike BiH, koji su u cilju unistenja Skusptine BiH organizovali "Srpski parlament" na Palama.

Inace, sve do tog momanta je bio ogorceni protivnik da nam se vrati ime Bosnjak, nego je insistirao, isto kao i svi Srbi samo na vjerskom imenu Musliman.

Vjersko ime podrazumjeva samo vjersku autonomiju, narodno ime podrazumjeva suverenitet, tj. drzavu.

Tu sramnu zastavu i tu sramnu himnu i jos mnogo, I jos mnogo cega dugujemo upravo Aliji Izetbegovicu.

Bolje je da je bila ikakva drzavna djenaza, nego nikakva. Ti ljudi jesu zasluzili da im njihova drzava oda pocast, pa kakava god da je ta drzava. To sto je na terenu takva truhla drzava, zahvali upravo Aliji. Nadam se da ces svoju ljutnju za cetnicku izdajnicku zastavu usmjeriti na pravu adresu.

Inace, i Tihiceve rijeci koje si mi poslao na prvi pogled lijepo zvuce, ali u sustini salju pogresnu poruku.

Pravilno bi bilo jedino: "Za agresiju je kriva drzava Srbija." Jer, drzave su subjekti medjunarodnog prava, a ne njihova rukovodstva, tj. pojedinci. Podvala je sto se odgovornost za genocid u BiH svodi na pojedince, tj. na "vojna I politcka rukovodstva". Pogotovo je pogresno optuzivati tadasnje rukovodstvo Republike srpske, tj. Karadjica, Krajisnika, Plavsicku, koji su vec vecinom u Hagu na Tribunalu. Kaznjavanjem pojedinaca ne mijenja se formula. Evo, Milosevic je u Hagu, pa sta? Politika Srbije se nije ni malo promjenila prema Bosni. Za Tihica je prilika bila da cijeli svijet upozna sa Tuzbom za genocid protiv Srbije, da tu Tuzbu izvuce na svjetlo dana i u medjunardnoj javnosti. Tako bi se najbolje obezbijedio od pritisaka ispod zita da se Tuzba zavrsi nagodbom. Medjutim, on je uradio upravo suprotno, sve je sveo na RUKOVODSTVA tj. na pojedince koji su vec vecinom u Hagu na Tribulalu.

Tihic je pravnik, i to veoma dobar pravnik, i ovakve greske pravnici ne cine slucajno.

Kada je Clinton u pitanju, zar ti ne izgleda malo nastrano prijateljstvo izmedju Alije i Clintona, a navodno Alija je podijelio Bosnu pod pritiskom Americke (Clintonove )administracije.

Kako bi ti mogao biti prijatelj sa nekim ko te je natjerao da podijelis Bosnu?

Nedavno je u intervjuu za "BH Start", na pitanje o Clintonu, Izetbegovic rekao: "Drag djecak." Kako mu moze biti drag djecak covjek, koji ga je natjerao da unisti drzavu, koji je (kao bajagi) zaustavio Dudakovica pred Banja Lukom itd.

Zar ti takve "sitnice" ne otkrivaju o cemu se tu radi. Eto zato nema milosti za "ljudozdere". Tako civilizovani narodi zovu svoje izdajnike, npr. tako su Cileanci skadirali Pinocetu na samrtnoj postelji, i htjeli su po svaku cijenu da mu se sudi prije nego sto umre.

Selam. Muhamed

_________________________________________________________________________

4. Ostala Reagovanja citalaca "Online glasnika" povodom Izetbegovicdve bolesti

Assalamu Allaykum!

Postovani;Vec dugo dobijam vase poruke i svaka me

rastuzi,zbog izdaje nasih vodecih ljudi,ali sta mozemo

od kad je svijeta i vijeka bilo je izdajica.Ali svaki

izdajica svoga naroda zavrsi negdje u "grabi". Naveli

ste ovdje da Allah s.v.a. nece promijeniti stanje

jednog naroda dok narod sam sebe ne promijeni. A kako?

Tako sto cemo pasti Allahu s.v.a. na sedzdu,zavoljeti

svoju zemlju,postovati komsije,rodjake,itd,itd.samo

tada ce nam Gospodar nas pomoci.

Sto se tice Alije Izetbegovica,svi mi imamo dobrih i

losih osobina,jedino bih ga volio upitati gdje su one

"zlatne kasike sto nam je obecao da cemo iz njih jesti"?

Za A.T.bivsi pripadnik AR BiH;sto se tice hadisa dobar

je i kamo srece da se svi pridrzavamo hadisa,ali nemoj

se ti previse druziti sa "Dervisima" jer neznas ti

njihovu strategiju.

Nedzad---bivsi logoras i pripadnik AR-BiH

____________________________________________________________________________

Zaboravio si kazati kako je Vas uvazeni bivsi predsjednik Klinton i ostali

svjetski drzavnici u bolnici privatno posjetili Predsjednika svih BOSNJAKA

naseg dragog Aliju nek mu Allah da lijepo zdravlje ,a vi SEJTANI

NALET Vas bilo, daleko (kao sto i jest) Vam kuca od moje.

B. Humackic

______________________________________________________________________

Poštovani,

u vezi vase recenice.....

"Napomenimo jos da je u svom govoru Predsjednik Clinton nekoliko puta rekao da je na Bosnu I Hercegovinu bila izvrsena agresija, za sto mu se zahvaljujemo."

na slovenskom teletekstu sam u subotu ili nedjelju zaslijedio da je g. clinton cak spomenuo i pored agresije i rijec "genocid" sto izjavi g. Clintona daje jos vecu tezinu. Saljem vam link sa stranice stranice RTVSLO

http://www.rtvslo.si/modload.php?&c_mod=rnews&op=sections&func=read&c_menu=2&c_id=12006&tokens=clinton%20srebrenica

nadam se da vam slovenski nece predstavljati problem zato sto. Ukoliko budete zeljeli ja vam mogu prevesti taj kratki clanak u bosanski jezik.

Selam

denis, ljubljana

-----------------------------------------------------------------------------

Bravo Denise, jer nas problem je sto Clinton jeste, a Tihic nije spomenuo ni genocid ni Tuzbu za genocid.

M.B.

____________________________________________________________________________

To je izvanredan slogan, izvanredna parola. Upravo to zele napraviti

od Izetbegovica, ¨Svetog Savu¨.

Nema nikakve sumnje, kolaboracija hodza tipa Filandre I Cerica i cetnika

je u punom jeku. Forsiranje Mustafe Cerica kao lidera Bosnjaka, znaci

pokusaj reduciranja Bosnjaka na nedrzavotvornu, apoliticnu, vjersku

skupinu, bez drzave, prava na vladanje sobom, itd. Ovo nametanje je

sveprisutno u proteklih godinu dvije dana, kako Izetbegovic slabi.

Otkako postoji Islamska Zajednica hodzama je bilo dozvoljeno da se

bave politikom jedino, ako ce se baviti u interesu Srba, a vidimo to se

I danas u "muslimaniji" nastavlja.

Nazalost, suprotni tabor, ljevicari, su neizljecivi

Jugoslaveni-Srboslaveni, i gori su od SDA. Sada se trebamo truditi da

se SDA eventualno ¨dovede u pamet¨, a to je otezano time sto stranci imaju

preko 800 srednje i vise rangiranih clanova SDA pod ucjenom tako da svi

oni u roku od 48 sati mogu dobiti sudski nalog za polaganje racuna sto

su prevarili, ukrali, itd. tokom proteklih 10 i vise godina. Dakle, dok

su se drugi borili, oni su ¨hajrovali¨, te su sada veoma ucjenljivi.

Oni sada moraju kolaborirati sa cetnicima, po nalogu OHR-a, da bi

ustvari ostali na vlasti i time spasavali svoje straznjice od sudskog

progona.

Pozdrav,

SR

__________________________________________________________________________

4. DVA OTVORENA PISMA EMIRU RAMICU

DRAGI EMIRE, PISES NA KRIVU ADRESU

Dragi Emire,

ja pozdravljam svaki korak u borbi za RBiH, pa tako i Apel kojeg si Ti potpisao.

Sve je fino, sve je lijepo, samo, ja mislim da je adresa - medjunarodna zajdnica - kriva adresa. Taj apel je trebalo poslati Tihicu i SDA stranci, ali ne danas, nego prije desetak godina!

Naime, Ti znas da je u Armija BiH kada ona jos nije ni nosila to ime, dakle u ljeto 1992. na pocetku agresije - bilo oko 32 posto Srba, Hrvata i ostalih koji su se borili protiv srbijansko-crnogorske agresije i unutrasnjih SDS kolaboracionista. To su bili borci koji su bili spremni zrtvovati svoj zivot za RBiH po principima utvrdjenim na II Zasjedanju ZAVNOBiH-a i Ustavu BiH, kao neovisne i cjelovite drzave koja je potvrdjena referendumom u 29. februara 1992.

Tebi je sigurno poznato da je Izetbegovic govorio jedno, a radio drugo u vezi i sa Bosnom i sa Armijom. Pogazio je Ustav, sjeo za pregovaracki stol sa dusmanima, dijelio BiH i prije rata, darivao RS cetnicima i prije Daytona RS, u Daytonu potpisao otpis RBiH u kortist RS. Pristao je na tri - pazi tri, a ne dvije vojske. Sve je ucinio da iz Armije BiH napravi stranacku jednonacionalnu vojsku, sto je Reis u svome ljetosnjem govoru na Igmanu potvrdio kada je oznacio ARBiH na muslimansku, odnosno stranacku vojsku. Tebi je, dragi Emire, poznato kako su iz Armije otjerani mnogi rodoljubi kao recimo Divjak, a poznato Ti je kako je iz Policije potisnut Vikic i kako je umjesto Vikica doveden neki okorjeli HDZ-ovac koji se svim silama borio protiv onoga sto je Vikicu bilo svetnja!!! Tebi je, sigurno jasno i ko je to uradio, ali ako nije - da Ti kazem - SDA i Izetbegovic, kao i Izetbegovicevi trabanti koji su bili na vlasti, a koliko je i sam Reis imao u tome udjela, prosudi.

Dragi moj prijatelju, Tebi je poznato da je afera "Orao" smlatila otpor jedinstvenoj vojsci u RS. I okorjeli SDS-ovci su bili slegli ramenima i pristali na opciju jedinstvene vojske, samo da bi opstali u sedlu vlasti! Tebi mora biti poznato da tu priliku SDA nije iskoristila i da tada nije istupila sa nepokoloebljivim zahtjevom o jedinstvenoj vojsci. Sutjela je SDA i kada je formirana ta Ashdovnowa komisija cijem se prijedlogu (a znalo se domah kakav ce biti) ni Tihic i Palavricka nisu usprotivili. Digli su dreku, zainatili se kada je sve kasno!!! Kao sto je zakasanio i Tvoj Apel, dragi Emire!

Dakle, ovim pismom ja Te samo podsjecam na cinjenice koje Ti kao dobro obavijesteni bosanski patriota sigurno znades. Tako je i na drugim poljima, obrazovanju, izbornom sistemu, zakonu o dvojnom drzavljastvu, cega god se dohvatis!!!Takvim svojim ponasanjem SDA je navikula medjunarodnu zajednicu na cinjenicu da je i SDA odustala od normalne drzave, pa je medjunarodna zajednica krenula slijedom onoga cime su se prakticki vec slozile koalicijske stranke - SDS, SDA i HDZ! Medjunarodna zajednica je samo bila svjedokom volje (i SDA) o podjeli BiH, o formiranju RS, o..., i ona samo tu volju slijedi. I ici sce do kraja, i Tihic ce pokleknuti!!! Kamo li srece da nije tako, ali tako je, dragi Emire.

Kada je ono ABiH krenula u nezadrzivi juris na oslobadjanju zemlje, nije ABiH zaustavila medjunarodna zajednica - vec politika Izetbegovica koji je prije toga nudio cetnicima 49 posto Bosne, a oni se lakomili na citavu, jer su u ljeto 1995. drzali dvije trecine Bosne. Kada je Armija krenula, kada je po njihovom priznanju Banja Luka bila spakovana i kada je vrag odnio salu, cetnici su pristali i na prijedlog Kontakt grupe, kojeg je Alija vec davno bio prihvatio. Buduci da su se "strane u skukobu" dogovorile, medjunarodnoj zajednici je samo ostalo da ih natjera da dogovorneo postuju! Tako je osloboditeljima, borcima Armije BiH SIzetbegovic umjesto pomoci NATO-a - izdejstvoavo prijatnju da ce biti bombarodvani ako ne stanu. I stala je Armija BiH!!!

Dakle, SDA se cijelo vrijeme xzalagala za podjelu BiH pa tako i za druge podjele, pa i na tri visjke. Evo sada Tihica, Palavricke kada je sve gotovo kako dizu dreku!!!!, a i Tvoj Apel, kako kontam, je tempiran bas tako.

Ta Tihiceva dreka, taj zakasnjeli i uzaludn inat sa medjunarodnom zajednicomi je trik, to je pokusaj da se ubere vazan predizborni poen, kad izbori bili, da bi se moglo reci: "Eto, mi, SDA , smo bili za jedinstvenu vojsku, ali medjunarodna zajednica je bila protiv."

Sjetimo se Tihica koji je pred izbore govorio da ce ukinuti RS, pa se kasnije popismanio, a u subotu u Potocarima potvrdjuje teoriju gradjanskog rata u Bosni, ideju nasih najvecih dusmana.

Tihic sjedi sa najvecim dusmanima RBiH u Predsjednsitvu BiH, aiftari s njima u Banjoj Luci, kaznjava zastupnike koji se protive izboru Paravca u Predsjednistvo. SDA ghlasa u Banjoj Luci za Kalinica, desnu Karadzicevu ruku i njegova kuma. kojeg Tihic casti i iftarom!!!

To je samo nastavak Izetbegoviceve pogubne politike i po drzavu Bosnu i po Bosnjake kao narod!

Tebi je poznato, dragi prijatelju, da je Holbrucke rekao Izetbegovicu da ce Amerika koju je zastupao insistirati na zabrani SDS-a, ali da se je Izetbegovic tome usprotivio kazavsi da on moze sa Krajisnikom. Tihic je tada po Njemackoj, medju nasim izbjeglicama iz Srebrenice, Bosanskog Novog, logorasima Omarske..., - agitirao da se glasa za SDS i Plavisicku - bio sam prisutan na jednom zboru i o tome sam pisao u sarajevskom svijetu, a neke stvari sam Tihicu rekao u brk. (Rekao sam mu i ovo: "Gospodine Tihicu, Vi vasa stranka ne znate ni gdje vezete ni gdje dijesite, ujutro govorite jedno, u ikindiju drugo, oko jacije ni prvo ni drugo. Pricate o cjelovitoj Bosni, a stvarate RS. Govorite o jedinsvenoj Armiji, a pristajete na tri. A ako hocete da idemo oslobadjati Bosnu, ja sam spreman, ne s perom, nego s puskom u ruci. Ali vi propagirate SDS!!! i dobio aplauz. Mustafa Muhic, logras Amerike rekao Tihicu u oci na tvrdnju da je za sve kriva medjunarodna zajednica - da neko laze - ili on ili Alija koji tvrdi da nikakvih pritisaka medjunarodne zajednice na njega nije bilo, a rijec je o Daytonu...)

No, Tihic se usutio ustio oko RS, kako rekoh. Vjerojatno mu takav verbalni ispad i vratolomija sada ne treba. Nece me zacuditi ako ipak uskor9omustane i za ukidanje RS, ali kada sigurno bude znao da mu to nece proci u medjunarodnoj zajednici! (Vidjet cemo, dragi moj prijatelju sta je Tihicu prece i draze - njegova bitka za jedinstvenu vojsku, ili vlastita fotelja, koju bi mogao izgubiti kao Paravcev prethodnik, bas od medjunarodne zajednice koja se ne da driblati!)

Tamo gdje bi sve ovo proslo i gdje je inat i dreka nepotrebna - i gdje bi moglo doci do vracanja atributa Republici BiH, ukidanja RS, naplacivanja odstete, zadovoljavanju pravde, pa i jedinstvena vojske, za sto Tihic sada izgara - je Den Haag, odnosno sudnica Medjunarodnog suda pravde i rasprava po Tuzbi RBiH protiv SRJ za agresiju i genocid. Dakle samo tamo, po toj presudi koju ce BiH sigurno dobiti - tamo je jedino mjesto nase pravde, pravde kojoj ce se morati povinovati i medjunarodna zajenica!!! Zna to Tihic, a i Ti bi dragi prijatelju trebao znati. Ali Tihicu je do Tuzbe kao do lanjskog snijega, a ni Ti je ne spominjes u svome Apelu. Tihic me ne cudi, ali me cudis Ti, dragi Emire!

Tihic ima razlog: dokazanu ljubav prema vlasti, dokazanu privrzenost koaliciji sa SDS-om i HDZ-om - sto ne vodi dobru nasoj BiH. Ne znam koji su Tvoji razlozi da si presutio Tuzbu i da si Apel uputio i na medjunarodnu zajednicu koja je samo izvrsitelj volje tih nacionalnih stranaka! Da sam na Tvome mjestu, ja bih uputio apel Tihicu da trazi zakazivanje rasprave po Tuzbi RBiH protiv SRJ kod Medjunarodnog suda pravde u Den Haagu.

Selam Ti je Mahsus - Ibrahim Halilovic

---------------------------------------------------------

NAJVECI RIZIK JE NIKADA NE RIZIKOVATI

I ja svakodnevno primam poruke od Emira Ramica, pa bih zelio da mu uputim dobronamjeran savjet. Emire, istinski problem je kada cetnici, legalizovani od Izetbegovica u Daytonu, pozivaju na informativne razgovore tvoje Prijedorcane, a nije bitan problem sto ambasador nece da se druzi sa tobom. Adresa na koju trebas pisati protestna pisma je u Predsjednistvu u Sarajevu ili u Skupstini u Sarajevu, a ne kod kanadskih kongresmena, koji pojma nemaju sta se desava u Bosni, niti ih interesuje, niti sta odlucuju. Tvoja "patriotska" aktivnost I organizovanje Bosnjaka na akcijama koje nista bitno ne mijenjaju, dok nam domovina nestaje, me podsjeca na akcije laznoga Valtera, ako si gledao film "Valter brani Sarajevo".

Lako je varati narod. Ljude vole dobru vijest, makar bila lazna. Ljudi vole da o sebi misle da su Biznismeni" ili "investitori", a ti znas da nisu. Biznis je nauka za koju se dijele Nobelove nagrade. Postoje investicione kompanije kao sto su "Vanguard", "Meril Lynch", "Fidelity",..., gdje naucnici imaju od $200,000+ platu, da bi analizirali u sta treba investirati. Rodjeni Amerikanci koji imaju viska para za investicije povjeravaju svoje novce tim investicionim kompnijama, I menadzerima "mutual" fondova. Nema teorije da vi neuki imigranti mozete ista pametno uciniti na tom polju. Ja to znam, jer ja to radim, a ipak I moje novce sam povjerio menadjerima investicionih fondova, usko specijaliziranim profesionalcima. Ja sam ti to rekao, a ti I dalje varas narod sa svojim BIG-om.

U Americi kazu: Ne uzeti nikakav rizik je najveci rizik. Na tebi sam se ja uvjerio da je to tacno. Ti si potpuno izgubio svaki kredibilitet medju bosanskim patriotima, upravo zato, sto nikada nisi preuzeo nikakav rizik, sto si svim politicarima uvijek isao niz dlaku, kao da je u Bosni med I mlijeko, I kao da su svi problemi Bosne u Kanadi, te udri majcin sine po Kanadjanima.

Imas jednu sansu da se ukljucis u istinski patriotski rad: Pomozi svojim Prijedorcanima I krajisnicima u njihovoj borbi da izgrade I oni memorijalni centar kakav izgradise Srebrenicani, I da se I njihovi tj. I tvoji mrtvi sugradjani pronadju i identifikuju. Znam da to nije bas zabavno kao druziti se sa kanadskim kongresmenima, a moraces se I zamjeriti nasim polticarima, ali to je ono sto treba uraditi za Bosnu, a ti kako hoces.

Vjerovatno si sada ljut na mene, ali znaj da je bolje sto si naucio ovu lekciju prije nego kasnije.

Pozdrav.

Muhamed Borogovac.

No comments: