Sunday, May 25, 2008

#430 Ponovo sječa bošnjačkih glava u Srebrenici

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH br. 430


1. SREBRENICA I ŽEPA MORAJU DOBITI STATUS DISTRIKTA U BiH
2. I HASAN ČENGIĆ OD ALIJE NAPRAVIO "MEĐEDA" !
3. Priprema li Tihić tihi puč protiv Silajdžića?
4. “AVAZ” NA METI
5. VEHABIJE I TIHIĆ POČASNI GOSTI BRITANSKE BHTV i FTV
6. Nebojša Radmanović za "Avaz": Treba prestati s tužbama
7. DA LI ĆE SILAJDŽIĆ ZAŠTITITI TUŽBU ZA GENOCID OD RADMANOVIĆA
8. Ponovo sječa bošnjačkih glava u Srebrenici
9. Ko šalje heroje odbrane u historijsku pustoš
10. PREGLED PATRIOTSKIH BH MEDIJA




1. SREBRENICA I ŽEPA MORAJU DOBITI STATUS DISTRIKTA U BiH

Piše: Dr. Muhamed Borogovac

Citat sa foruma Politika na sarajevo-x: “Zahtjev da Srebrenica i Žepa dobiju status posebnog distrikta BIH je minimum svih minimuma kao kakve takve pravde za taj napaćeni narod.”

Gornja misao se iskristalisala u BH javnosti tokom polemika koje su se vodile poslije izjave Carle del Ponte o tome da je međunarodna zajednica znala da se sprema ofanziva na UN sigurnosne zone, a ništa nije učinila da to spriječi.

S druge strane imamo ofanzivu Tihića i Dodika da se proljetošnji ustavni amandmani bez ikakvih dodatnih pregovora, dakle “da im se ni zarez ne promjeni”, kako to kaže Dodik, stave na glasanje u Skupštini BiH.

Prirodno da zato Tihić i Dodik nisu htjeli da se ponovo razgovara o promjeni dejtonskog “ustava”. Zato je Dodik odbio poziv Amerikanaca da se dođe u Boston sredinom Novembra na nove pregovore. Mada su predstavnici stranaka iz RS odmah izrazili negativno mišljenje o tom pozivu, postojala je nada da će ipak “poslušati” i doći. Međutim, ovih dana smo definitivno saznali da neće biti tih pregovora i to iz intervjua kojega je Hitchner dao za web stranicu “Orbus”.

Obratimo pažnju da i ova epizoda dokazuje da “Amerikanci” ne mogu Dodika natjerati da uradi ono što ne želi, ali ne zato što je Dodik dasa, nego zato što Amerikanci nemaju nadležnosti da odlučuju o našoj domovini. Isto ovako je i Alija Izetbegović mogao u svakom trenutku prije potpisa u Daytonu odšetati sa pregovora i ostala bi Republika BiH. Nažalost, svi sada trpimo zbog te Alijine “greške” koja je lako mogla biti izbjegnuta da su Bošnjaci tada znali da niko ne može natjerati Izetbegovića da potpisuje podjelu zemlje i da je to bio njegov dobrovoljan čin veleizdaje.

Naravno, ni u buduće niko neće moći natjerati četnike da pregovaraju o RS. Zato je naša jedina nada da ne priznajemo Aneks 4, umjesto da molimo četnike da ga se odreknu. Imamo sve moguće razloge da ne priznajemo Aneks 4, i da tražimo povratak legalnog ustava Republike BiH. Zaista,

- Aneks 4 nije legalan, jer nije prošao propisanu proceduru;

- Nije moralan jer je RS nastala agresijom i genocidom;

- Nije funkcionirajući, i

- Može biti i sudski osporen, ako naši predstavnici poslije presude za genocid traže ukidanje RS umjesto ratne odštete.

Nazad na početak stranice




2. I HASAN ČENGIĆ OD ALIJE NAPRAVIO "MEĐEDA" !

Piše: Amar Delić, Sarajevo

SARAJEVO, 07.11.2006. U emisiji "Pošteno govoreći" BHT, voditeljice Jurišić Duške, gosti su bili Hasan Čengić i Sadik Ahmetović – članovi Glavnog odbora i Predsjedništva SDA. Tema je bila budućnost SDA, o čemu gosti imaju oprečne stavove. Međutim emisija koja je u sklopu trenutne prljave kampanje FTV i BHT za cilj također imala veličanje "lika i djela" Tihića (npr. puštanjem snimaka Izetbegović Alije u kojima on u svom tipičnom stilu daje podršku Tihiću) poprimila je nevjerovatan obrt zahvaljujući osobnoj energičnosti te jačini argumenata Hasana Čengića, ali i neodlučnosti Ahmetović Sadika koji izgleda ni sam nije rasčistio dokle podržavati izdajničku struju u SDA, koja očigledno gubi bitku za stranku.

Glavni razlozi zbog kojih Tihić mora snositi odgovornost, ustvrdio je Čengić, jesu nereagiranje na Dodikovo zazivanje referenduma, potom koaliranje s Dodikom i SDP-om, te pristajanje na pritiske tokom razgovora o ustavnim promjenama i naročito amandman o entitetskom glasanju. Glasajući za Harisa Silajdžića i Mirnesa Ajanovića, čak 400.000 (72% biračkog tijela!) Bošnjaka, naspram 150.000 za Tihića, reklo je šta misli o nametanim amandmanima i to je glavni razlog zbog kog Tihićevo povjerenje mora biti provjereno. Na provokaciju voditeljice da odgovori za koga je on glasao, Čengić je spremno odgovorio kako je za njega glasanje tajno jer on "nije tolika veličina kao Alija pa da sebi može priuštiti da javno govori za koga će glasati", aludirajući na upravo prikazane Alijine govore sa prošlih izbora gdje ovaj govori kako će glasati za Tihića, da bi obezbijedio kontinuitet “politike” (čitaj, “izdaje”). Tako je nakon nedavne Bajramske hutbe reisa Cerića i Hasan Čengić od Alije napravio – "međeda"! Sjetimo se Cerić se na bajramskoj hudbi suprotstavio Alijinoj mudroliji da “treba radije birati poslušne nego sposobne”.

Po Čengiću, Tihićevo najnovije podmetanje po kom za njegov neuspjeh navodno trebaju odgovarati "svi" nije ništa drugo nego uvođenje kolektivne odgovornosti za promašaje za koje se mora precizno utvrditi POJEDINAČNA ODGOVORNOST. Radi se o poznatom podmetanju koje je Tihić već ranije koristio. Naime, pošto po Statutu stranke kojeg je uveo Izetbegović Alija, predsjednik stranke LIČNO POSTAVLJA NEVJEROVATNIH 16 od 25 članova Predsjedništva (tj. SAMO 9 se bira glasanjem članstva!), Tihićevi poslušnici UVIJEK NADGLASAJU volju članstva (naroda). Čengić već godinama zahtijeva promjenu Statuta u smislu ukidanja pomenutog apsolutističkog načina biranja poslušnika u Glavni odbor, ali je to Tihić sa svojim podanicima do sada uspješno sprječavao. (I kad neko kaže kako je Alija bio naivan za politiku i merhametlija. Možda i jeste, ali samo prema četnicima, a kada su Bošnjaci u pitanju, u šejtana se pretvar’o.)

Među ostale primjere Tihićevog nedemokratskog ponašanja, Čengić je uvrstio i izbacivanje iz stranke poslanika i patriote Mehmeda Žilića nakon savjesnog glasanja protiv amandmana, a što je po Čengiću čak bilo protivstatutarno, pošto se Žilić NIJE oglušio o stavove stranke jer Glavni odbor SDA (kao najviši organ) nije nikada ni zauzeo stav o nametanim amandmanima.

Stoga su Tihićeve priče o njegovom navodnom demokratiziranju SDA obična floskula za neupućeni narod koji ne zna kako stvari stoje unutar same stranke. Istinski nedemokrata je Tihić, a čitava borba koja se trenutno vodi zapravo je rezultat narasle svijesti među Bošnjacima o tome da je Alijin sistem rukovođenja SDA bio isključivo u funkciji KONTROLISANJA SVIH BOŠNJAKA NAMETANJEM SAMO JEDNOG JEDINOG NEPRIJATELJA BiH NA ČELO SDA!

Toliko je izdaja Tihić Sulejmana (dovedenog na ovo ključno mjesto od strane Alije) postala očita, pa je u večerašnjoj emisiji u snimljenoj izjavi čak i Izetbegović Bakir bio prinuđen da kaže kako i on misli da je BOLJE DA SDA VIŠE NEMA JEDNOG VOĐU, NEGO DA NJOME UBUDUĆE RUKOVODI VIŠE LJUDI TJ. PREDSJEDNIŠTVO.

Nazad na početak stranice



Avaz 10. novembar 2006

3. Priprema li Tihić tihi puč protiv Silajdžića?

Naime, Tihić računa da će brzim usvajanjem aprilskog paketa ustavnih promjena u Parlamentu BiH - za šta ima podršku Milorada Dodika i Zlatka Lagumdžije - stvoriti novu ustavnu situaciju koja propisuje izbor članova Predsjedništva BiH u Parlamentu, a ne neposrednim izjašnjavanjem birača. Time bi jednim udarcem uklonio Silajdžića iz predsjedničke fotelje, a sebi otvorio prostor da tihim pučem uđe u Predsjedništvo BiH.

Ovaj opasni scenarij poništavanja izborne volje ogromne većine Bošnjaka nema nikakve šanse ako su prema njemu upereni reflektori javnosti. Tihić to zna i zato pokušava ušutkati novinare i novine koji argumentirano ukazuju na sve njegove promašaje, prevare i podmetanja.

Najteži udarac od Bakira

Na posljednjoj sjednici Predsjedništva ove stranke zahtjev za odlazak Sulejmana Tihića sa čela SDA iznio je i Bakir Izetbegović, aktuelni potpredsjednik SDA. Ovakav Bakirov zahtjev ima ogromnu političku i moralnu težinu iz više razloga.

Prvo, Bakir je u predizbornoj kampanji pokazao iznimnu lojalnost Tihiću, te ga ovaj sada ne može optuživati da ga je Izetbegović, poput drugih, navodno iznutra rušio. Drugo, Bakirov zahtjev ima težinu i zbog toga što se radi i o Alijinom sinu koji važi kao apsolutni autoritet i garancija da SDA ide putem svog osnivača.

Nazad na početak stranice




4. “AVAZ” NA METI

Svaka čast Avazu za objektivno obavještavanje javnosti o Ustavnim amandmanima. Dovoljno nje bilo to što je jedan veći BH medij, u ovom slučaju to je bio “Avaz”, osvijetlio šta se događa na pregovorima da bi se zaustavili izdajnici i četnici. Do sada su se sve izdaje Bosne i Hercegovine događale na pregovorima o kojima niko nije polagao račune narodu BiH i “Avaz” je sada prekinuo tu praksu. Zato nije nikakvo čudo što se našao na meti Dodika i Tihića. Treći partner u toj amandmanskoj koaliciji, Lagumdžija, pritajio se i čeka da se slegne prašina poslije još jednog izbornog poraza otkako je on na čelu SDP-a.

Prvi dio prethodnog članka iz Avaza je jedna ispravna analiza, tj. u duhu onoga što obično dolazi iz “Avaza” u posljednje vrijeme. Međutim, drugi pasus je katastrofalan. Naime, to što je Bakir Izetbegović bio cijelo vrijeme sa Tihićem, a sada traži njegovu ostavku, dok istovremeno ne nudi svoju, ne stavlja ga na visoku moralnu poziciju, nego upravo suprotno, čini da je gori od Tihića.

Još katastrofalniji je zaključak da “Bakirov zahtjev ima težinu zato što dolazi od Alijinog sina”?! Kao prvo, u demokratskom društvu kredibilitete (autoritet) dolazi isključivo sa ličnim zaslugama, a ne nasljeđuje se, kako to zamišljaju podanički, poslušnički mozgovi, kakvih nažalost ima i previše među nama. Osim toga, Alija je izdajnik koji je potpisao osnivanje RS i time doveo državu na rub nestanka.

Novini kao što je “Avaz” sigurno ne koristi jeftino podilaženje galamdžijama koji se javno kunu u Alijin lik i djelo, dok ga intimno proklinju što nam ostavi RS. I u Čaušeskua su se podanici javno kleli, i to samo nedjelju dana prije nego su ga likvidirali.

Dr. Muhamed Borogovac

Nazad na početak stranice




5. VEHABIJE I TIHIĆ POČASNI GOSTI BRITANSKE BHTV i FTV

Piše: Amar Delić, Sarajevo

SARAJEVO, 08.11.2006. Večeras je FTV koja je pod punom kontrolom stranog faktora u BiH, odmah nakon sastanka predsjedništva SDA, kao gosta u emisiju "Centralni zatvor" dovela Tihić Sulejmana. Tako je ovaj izdajnik još jednom dobio ekskluzivni medijski prostor u ovim, za BiH odsudnim trenucima.

Inače, u toku je opsežna pojačana aktivnost obavještajnih mreža kojima koordinira srbijanska UDBA, preko svoje produžene ruke u BiH, liderstva SDA. Kao što smo i predviđali u Glasnicima pred izbore, narušavanjem bezbijednosne situacije oni sada nakon izgubljenih izbora podižu tenzije u BiH. Tako su organizovani napadi na džamije i crkve, te date naredbe za započinjanje verbalnih pa potom i oružanih sukoba između vehabija i džematlija. Ne slučajno, ministar sigurnosti Bariša Čolak odmah je otputovao ni manje ni više nego u – Moskvu. Nije slučajno ni što je jučer u Sarajevu britanski ministar za evropske poslove besramno izjavio da Bosanci MORAJU pristati na aprilske nametane amandmane. Na sreću, Islamska zajednica se sve više distancira od Izetbegovića i Tihića, pa je danas po prvi put i jedan visoki dužnosnik Islamske zajednice u BiH, g. Hafizović, u intervjuu za beogradski nezavisni radio B92 izjavio da prema informacijama koje oni posjeduju IZA VEHABIJA U BIH STOJI BRITANSKA OBAVJEŠTAJNA SLUŽBA!

U sklopu ovog specijalnog rata, u prošlu emisiju "Javna tajna" britanska BHT dovela je nekakvog bradonju sa stranim naglaskom kome je dat udarni medijski prostor da direktno izvrijeđa muslimane BiH. Ispostavilo se da je to bio tek dio daleko šire akcije: večaras su u drugom dnevniku BHT ugostili i drugog bradonju sa stranim naglaskom, koji je podmetao iste laži o nekakvom "pravom" islamu nasuprot bosanskog i koji je Islam po vehabijama "lažan" jer je navodno "Titov pa ga treba mijenjati".

Pošto je već postalo očito da se Tihić potpuno razotkrio u ulozi agenta četničkih interesa, večaras je kao nikada do sada direktno izvrijeđao svoje protivnike navodeći imena i što je zanimljivo, kao da ga je pažljivo proučavao, počeo koristiti mimiku i dijalog Izetbegović Alije koji je ovu "narodsku", a zapravo prostačku leksiku naširoko koristio da bi ga naivne nane i dede zavoljeli.

Tako je Tihić ispričao da su mu "moćnici" u Saraj’vu ("a nije Bosna Saraj'vo" - ponovo se večaras lukavo dodvoravao naivnim Bošnjacima širom BiH) navodno prijetili: "Ako ne pristaneš da siđeš sa čela stranke mi ćemo te uništiti, skloniti..., ne da nećeš imati kuće u Sarajevu, nego niti ikakve materijalne egzistencije". Zamislite, Tihić je po struci PRAVNIK, a iznosi ovakve gadosti BEZ IJEDNOG DOKAZA I SVJEDOKA, te potom nastavlja u stilu likova iz (F)TV sapunica: "Ja nisam pristao! Mene je bio strah Boga! Htio sam da se borim za ono što je dobro, što je pravedno, a ne da me neko potplaćuje... Iza mene stoji velika većina članstva stranke!" Voditelj je na tom mjestu počeo sa maltene zazivanjem nebesa, te da se "kao građanin u ovom trenutku osjećam užasno", potpuno izgubivši svaki osjećaj za novinarski profesionalizam.

Ovu bljuvotinu od namještene propagandističke emisije kompletirali su naručeni pozivi gledalaca, slicno kao kad je gost pred izbore bio dr. Haris Silajdžić. Ovaj put međutim, pozivi (s navodnim bošnjačkim imenima) dali su istinsku miloševićevsku podršku - Voždu Tihiću. Tako su se "gledaoci" predstavljali kao navodni "borci" koji daju "bezrezervnu podršku svom predsjedniku i njegovom mirnom putu koji neće izazvati rat u kojima će njihova djeca morati ginuti". OVAKO SE SPECIJALNIM RATOM SIJE STRAH U NARODU, DA NAROD ISPREPADAN IMAGINARNIM I SADA NEMOGUCIM RATOM NE BI TRAZIO ONO NA STA IMA PRAVO! Potom su ga “gledaoci” pozivali da ne dozvoli da se SDA raspadne na na SDA1992 i SDA, pa molili da otkrije javno "imena tih koji su mu nudili vilu i auto u Sarajevu ako odstupi" (ovaj je čak dahtao u slušalicu - valjda kao da bi se on s njima obračunao?). A da bi sve bilo u duhu Miloševićeve ljubavi za Sejda Bajramovića, pobrinuo se i jedan navodni "Nikola iz Mostara" (OVAKO FTV GLUMI DA JE I HRVATSKA, a ne samo četničko britanska!) koji je u slušalicu uzbuđeno izjavio "ZNAM DA STE POŠTEN COVJEK, VIDI SE!". Baš kao i neku noć kad je u istoj emisiji bila namještena zamka dr. Silajdžiću, vaš izvještač ni večaras, mada sam koristio automatsko biranje broja FTV s digitalnog telefona (25 puta u minuti x 40 minuta = 1000 puta!) – nisam uspio dobiti vezu. Dokaz da su telefonski pozivi namješteni je i činjenica da je statistički nemoguće da SVI koji su dobili vezu bezrezervno podržavaju čovjeka koji je prošao tako katastrofalno na izborima?!

Od večerašnjih komičnih izjava ovog komičnog čovječuljka (sjetimo se kako su Jevreji ismijavali Hitlera zbog TAKOĐE KARIKATURNOG izgleda, a ovaj im se prepun mržnje zbog toga KRVAVO OSVETIO!) izdvajamo nekoliko:

- "Ja sam nakon izbora govorio u kancelariji svojim ljudima da ću podnijeti ostavku, ali oni su meni rekli – NE! Nemoj to činiti!" (A sada kada članstvo SDA od njega traži da odstupi, on se tako grčevito bori da ostane - pazi da mu ne povjerujemo!)

- "Ima li ikog, npr. Dodik, Čavić i ostali, koji su ostvarili ovakav rezultat kao ja?" (U PAMETI SU MU UVIJEK PRVI SRBI IZ RS-a, jer ON JE NJIHOV ZASTUPNIK!)

- "Napadi na mene otpočeli su sa smrću predsjednika Izetbegovića." (OVAKO SE IZJEDNAČAVAJUĆI S LIKOM I DJELOM ALIJE, NA ŠTO U STVARI IMA PRAVO!)

- "Moja politika je politika mira. Da nismo radili tako, ne bismo danas mogli doći ovdje!" (I ON NAS PREPADA RATOM DA BISMO BILI POKORNI PRED DODIKOVIM ZAHTJEVIMA.)

Na voditeljevo očito isplanirano nabacivanje "Kako pomiriti tu vašu politiku mira s Dodikovim kategoričnim ILI OVAKO ILI NIKAKO?", Tihić Bošnjacima razvlači pamet: "Ja imam ogromno iskustvo sa političarima iz RS-a, znate ooo...v'j... često puta oni ne misle ono što kažu (...) i kaaaj'u oni, al' na kraju znaat'e.. oov'j, oni uv'jek pristanu; Dodik još uvijek govori kao da je u predizbornoj kampanji, ali ja se nadam da će on prestati". Sjetimo se Alijine podvale, a u stvari HIPNOTIČKOG uspavljivanja Bošnjaka pred klanje: "SPAVAJTE MIRNO, NEĆE ONI NAS NAPASTI, SVIJET ĆE NAS BRANIT... DAKLE, JA SAM UBIJEĐEN... UBIJEĐEN, ZA-PAM-TITE TO, DA NAS NEĆE NAPASTI."

Na kraju su organizatori ove vješto skrojene propagande htjeli ostaviti utisak nekakve "ravnopravnosti" Tihića sa Silajdžićem (BAŠ KAO DA SE NISU NI DESILI IZBORI!) nego su oni eto kao ravnopravni. Ovo je čuvena Kecmanovićeva teza – kad ne možeš poraziti neprijatelja učini sve da se s njim što prije izjednačiš!. Tako, na voditeljevo nabacivanje da je on Silajdžića pobijedio jednom, a i Silajdžić njega jednom pa su sad kao "1:1", Tihić je dodao: "Ja sam se sa Silajdžićem sastao već dva puta nakon izbora", čime se pokušava zaogrnuti legitimitetom Bošnjačkog člana predsjedništva kojeg je Silajdžić ISKLJUČIVI NOSILAC, poslije ovih izbora jer je narod pročitao izdajnika Tihića.

Nakon što se na završno pitanje "zašto nisu intelektualci i posebno udruženja mladih ustala u zaštitu generala Dudakovića?", Tihić se, vjerovali ili ne, NIJE MOGAO SJETITI O KOME JE RIJEČ! (Pokušao je zvučati duhovito u stilu akademika Filipovića koji je u Parlamentu retorički uzviknuo – "Američki ambasador... kako se ono zvaše?" ). Napomenuvši da je on "za kažnjavanje individualnih zločina", Tihić je dodao da će on i SDA "stati iza boraca i iza drugih ljudi koji su branili BiH". Svoje NAvođenje emisije, NAvoditelj je završio sa: HVALA VAM GOSPODINE P R E D S J E D N I Č E STRANKE DEMOKRATSKE AKCIJE, tako naglaskom na "predsjedniče" stavljajući do znanja patriotima da izabrani predsjednik nije jedini predsjednik, nego naprotiv da i NAMETNUTI veleizdajnik – ostaje na sceni.

Amar Delić, Sarajevo

Nazad na početak stranice



6. Nebojša Radmanović za "Dnevni avaz": Treba prestati s tužbama

Komentirajući zahtjev dosadašnjeg predstavnika Srba u Predsjedništvu BiH Borislava Paravca da Ustavni sud BiH preispita tužbu koju je naša država podnijela protiv SCG zbog agresije, Radmanović ističe kako se "tužbama ništa neće riješiti".

- Smatram da i ova, ali i tužbe protiv Hrvatske koju najavljuju tri zapadnokrajiške općine neće donijeti dobro ni BiH ni susjedima s bilo koje strane. Štaviše, otvaranjem ovih pitanja podižu se tenzije i stvara nestabilnost u regionu, odnosno cijelom Balkanu. Nije sporna odgovornost pojedinaca za učinjene zločine, ali ne smije se tražiti kolektivna odgovornost bilo kojeg naroda - ocjenjuje Radmanović.

O ustavnim amandmanima

- Kada i ako budu usvojeni ustavni amandmani, Predsjedništvo BiH radiće u skladu s njima, ali kao jedan od čelnika SNSD-a moram istaknuti da ćemo mi pristati samo na one amandmane koje je Državni parlament odbacio u aprilu. I to pod uslovom da se iz njih ne izbaci nijedan zarez ili tačka. Ako to ne može, razgovore treba vratiti na početak - kaže Radmanović za naš list.

Nazad na početak stranice




7. DA LI ĆE SILAJDŽIĆ ZAŠTITITI TUŽBU ZA GENOCID OD RADMANOVIĆA

Dakle, Radmanović vreba i sigurno će pokušati da iskoristi priliku koja bi mu se ukazala da ukine Tužbu. Ako je Tihić nešto korisno odradio za Bosnu i Hercegovinu, onda je to što nije ukinuo Tužbu. Istina, pokušao ju je minimizirati, svodeći je samo na pitanje ratne odštete, umjesto da je iskoristi za ukidanje genocidne tvorevine RS.

Međutim, sada je Tužba u Silajdžićevim rukama. Tužba ne može doći na dnevni red u Predsjedništvo, pa ne može biti ni ugrožena od strane Radmanovića, ako Silajdžić ne dade saglasnost za to.

M. B.

Nazad na početak stranice




8. Ponovo sječa bošnjačkih glava u Srebrenici


O pokušaju da s funkcija budu otjerani Bošnjaci koji su u RS jedini grudobran i zaštita povratnicima, danas moraju javno progovoriti prvi ljudi BiH

Združenim snagama ovih dana su krenule entitetske i lokalne vlasti i sva njihova tijela u RS kako bi sa mjesta načelnika općina otjerali dvojicu Bošnjaka: Edina Ramića iz Osmaka i Abdurahmana Malkića iz Srebrenice.

Ono što se oko ove dvojice načelnika plete u posljednje vrijeme, osim najužeg kruga njihovih prijatelja, kolega i običnog svijeta te pokoje žene iz udruženja nestalih osoba, za sada nikoga u BiH nije mnogo uzbudilo. Baš kao da se radi o procesima na kojima se učvršćuje evropski put naše zemlje, a ne o posljednjem činu zatiranja Bošnjaka u ovom dijelu BiH.

Niti jedno zvanično državno ili političko tijelo, posebno ne političke partije kojima Bošnjaci u RS godinama daju povjerenje na izborima, ovim povodom nije se oglasilo ili javno upitalo šta se to događa Ramiću i Malkiću.

Također, poput zadnjih prostitutki šute o tome i aktuelni bošnjački predstavnici u vlasti RS. Šute i oni koji, kibicujući još četiri godine hladovine u toj vlasti, čekaju da se dopadnu kako svom stranačkom vođi u Sarajevu koji ih treba u tu vlast predložiti, tako i svom entitetskom predsjedniku koji taj prijedlog treba prihvatiti.

Za pokušaj skidanja glava Edinu Ramiću i Abdurahmanu Malkiću najmanje su krivi srpski odbornici u skupštinama njihovih općina. Oni su samo puki sljedbenici ideje i izvršioci plana Radovana Karadžića po kojem Bošnjaka, a posebno njihovih prvaka, ne treba biti na prostoru zvanom Republika Srpska, i koji su ostavljeni da djeluju u drugom vremenu i s drugim vodom na čelu.

Ako se to odavno zna, onda je pravo pitanje da li je uporna šutnja, posebno bošnjačkih zvaničnika, u slučaju Ramića i Malkića te mnogim drugim sličnim događajima u kojima su Bošnjaci u RS posljednjih godina bivali prepušteni sami sebi - sjetimo se samo patnji Fate Orlović u Konjević-Polju - jedan od najboljih saveznika velikosrpskog projekta u BiH.

O pokušaju da s funkcija budu otjerani Bošnjaci koji su u lokalnim sredinama u RS jedini grudobran i zaštita mnogim obespravljenim povratnicima, danas moraju javno progovoriti prvi ljudi ove zemlje. Ne urade li to, onda moraju biti svjesni da i sami učestvuju u rastakanju BiH.

Piše: Almasa Hadžić (Avaz)

Nazad na početak stranice




9. Ko šalje heroje odbrane BiH u historijsku pustoš

Ubijanje stvarne istine o cijeni kojom je plaćena odbrana BiH danas se tiče dostojanstva svakog pravog Bosanca, a posebno Bošnjaka

U ponedjeljak se navršilo punih 14 godina otkako je u Nezuku kod Sapne poginuo legendarni Kapetan Hajro iz Teočaka.

Prvog "Zlatnog ljiljana" Armije RBiH i heroja oslobodilačkog rata, pod čijom komandom je Teočak postao sinonim odbrane BiH u proteklom ratu, i ovog 30. oktobra, osim najuže rodbine, sjetili su se samo njegovi saborci iz Teočaka i Sapne, rodne mu Trnove kod Ugljevika, te nekolicina onih iz Tuzle.

Ista lica koja godinama obilaze mjesto Hajrine pogibije u Nezuku, njegov mezar u Sniježnici, ili posjećuju njegovu majku, brata, suprugu i djecu, uradili su to i ove godine, baš kao da se Hajrina ratna ostavština tiče samo tog uskog kruga ljudi i nikoga više.

Pitanje koje se nakon ove godišnjice ponovo nameće jeste: ko to istinske bosanske heroje i djela koja su iza sebe ostavili, a među kojima počasno mjesto pripada i Kapetanu Hajri, uporno gura u mahale iz kojih su potekli, a da se istovremeno pamćenje ovdašnjih generacija dojmi kvazihistorijskim likovima s kojima ova zemlja nema ama baš ništa zajedničko?

Da je to tačno, potvrđuje i podatak da nijedan heroj posljednjeg oslobodilačkog rata, a Tuzla i tuzlanska regija zvanično ih imaju trojicu (o dobitnicima "Zlatnog ljiljana" da i ne govorimo), ni deset godina otkako je rat prošao, naprimjer, nije mogao dobiti plač u kompleksu Slane banje u ovom gradu gdje bi, uz heroje Drugog svjetskog rata, bile postavljene njihove biste.

Ništa drukčija slika sigurno nije ni u Sarajevu, niti u drugim gradovima BiH, u kojima svako malo nikne spomenik kakvoj bjelosvjetskoj kurtizani ili probisvijetu, pored kojih, nerijetko, naše nane zastanu i prouče Fatihu misleći da se radi o ubijenim bosanskim sinovima i kćerima.

Pokušaj da se sjećanje na prave bosanske heroje što prije otpremi u historijsku i svaku drugu pustoš i tako ubije stvarna istina o cijeni kojom je plaćena odbrana BiH danas se tiče dostojanstva svakog pravog Bosanca, a posebno Bošnjaka.

Piše: Almasa HADŽIĆ (Avaz)

Nazad na početak stranice




10. PREGLED PATRIOTSKIH BH MEDIJA

http://users.skynet.be/orbus/

http://republikabih.net/

http://bosna-ba.com/

http://bosona.net/

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

No comments: