Sunday, May 25, 2008

#440 “SPORAZUM” SILAJDŽIĆ - TIHIĆ JE DRUGI DAYTON

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

31. decembar 2006.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH br. 440

http://republic-bosnia-herzegovina.com

1. “SPORAZUM” SILAJDŽIĆ - TIHIĆ JE DRUGI DAYTON
1.1. Sporazum o promjeni Ustava prije dolaska OHR-a

1.2. Sporazum o “Komisiji za istinu”
1.3. Sporazum o Zakonu o lustraciji
1.4. Silajdžićevi savjetnici

2. Nakon Terzićeve inicijative za političkim pregovorima o reformi policije

4. RAČUNAJUĆI NA ZAMOR PATRIOTA, ALIJIN KADAR SE PRIPREMIO ZA IZDAJU

5. TREBA LI POMOĆ U RADU NA “ONLINE GLASNIKU”

6. FTV U SLUŽBI “REPUBLIKE SRPSKE”

7. Za gradnju samostana Plehan interesira se i UNESCO

8. RATNI NASTUPI TIHIĆA NA TV NOVI SAD

9. INTERESANTNE TEME NA REPUBLCIBIH

10. I BOŠNJAŠTVO.COM REDOVNO PREUZIMA “ONLINE GLASNIK”


Ovo izdanje "Glasnika" ide na preko 15 hiljada e-mail adresa širom svijeta.

1. “SPORAZUM” SILAJDŽIĆ - TIHIĆ JE DRUGI DAYTON

Piše: Dr. Muhamed Borogovac




“Mi smo u ratu protiv profesionalne špijunske organizacije” - komentar jednog Bošnjaka o sporazumu Silajdžić-Tihić.







1.1. Sporazum o promjeni Ustava prije odlaska OHR-a

Noć uoči sporazuma, Tihić i Silajdžić su u režiji Amira Zukića, na “Vijestima u 22” pred cijelom nacijom odglumili obračun u kojem je Silajdžić tobože deklasirao Tihića i natjerao ga da pristane na sporazum o koaliciji sa SBiH i to sa američkim Ambasadorom McElhanijem u ulozi posrednika.

Zamislite, Silajdžić, koji se na riječima toliko bori za “potpuno novi ustav”, pristaje da se u igru oko ustava uključi Američki Ambasador koji svom silom gura amandmane?! Da Silajdžić istinski želi “novi ustav” ignorisao bi i izbjegavao McElhaneya, isto onako kako će Dodik u budućnosti ignorisati Doris Pack, samo zato što je rekla “U promjene Ustava treba krenuti iz početka.”.

Na sceni, dakle, je ista ona taktika varanja Bošnjaka kao kada su tobože četnici natjerani da potpišu Daytonski sporazum, a kojim dobivaju sve što su tražili i kojega sada čuvaju kao oči u glavi.

Do sada Američki ambasador je mogao samo vući poslanike za rukav i moliti ih da glasaju za amandmane, a oni su ga imali pravo odbiti, kao npr. Žilić, Avdić, Raguž, Potočnik itd., a sada se Silajdžić obavezao pred američkim Ambasadorom “da će do odlaska OHR-a”, dakle do ljeta, “ustav biti promijenjen.” To je javila FENA kao prvu vijest poslije postizanja sporazuma, a sada se formulacija ublažava, vjerovatno u strahu od reakcije članstva SBiH. Budući da se Dodik ništa nije obavezao, on ne mora odustati od amandmana, a ustav sada mora biti promijenjen do ljeta. Jedini mogući zaključak je da Silajdžić “mora” pristati na amandmane.

Ovo je ista igra kao na kraju rata kada su četnici bili u rasulu za vrijeme Dudakovićeve ofanzive. Sjetimo se, tada je Koljević kukao na CNN-u: “Ako se nešto hitno ne učini, Srpska komponenta u BiH će doživjeti slom za 36 sati.”

Tada Alija hitno šalje Šaćirbegovića u Genevu da potpiše da Srbima pripada 49% BiH. Sve do tog momenta legalna Armija Republike BiH je imala pravo osloboditi svaku stopu napadnute domovine. Međutim, tim Šaćirbegovićevim potpisom “Republici srpskoj” je dat prvi “papir” da je 49% BiH njihovo.

Čim je Dudaković oslobodio 51% teritorije i krenuo da oslobadja i preostalih 49%, Amerikanci zaustavljaju Armiju R BiH, jer se moraju poštovati potpisani sporazumi. I šta se događa - svi Bošnjaci krive Amerikance, koji su tu vidljivi jer su javno zaustavili ofanzivu, a Izetbegović i Šaćirbegović koji su im dali papir da zaustave ofanzivu, ostaju nevidljivi.

Upravo sada je Silajdžić izveo isti trik. Svi Bošnjaci će napadati Ameriku, “svijet”, McElhanija kada u ljeto budu zahtijevali da se izglasaju amandmani, a Silajdžić planira glumiti žrtvu, patriotu kojega pritišće Amerika, pa nema izlaza nego da prihvati amandmane. Ovaj sporazum omogućava Silajdžiću da izda državu, a da se pri tome zakloni iza Američkog ambasadora.

S druge strane, McElhaney je oslobođen odgovornosti što se miješa u unutrašnje stvari BiH, jer uvijek može dokazati da su ga “sami Bosanci” odabrali da bude medijator između njih, ako bi ga Američki novinari ili politički protivnici u Americi optužili za miješanje u unutrašnje poslove BiH.

Ovim “sporazumom” je u stvari Amerikancima dato ovlaštenje da se miješaju u unutrašnje stvari BiH, a do sada su mogli samo lobirati.

Dakle, istu prevaru sada primjenjuju Silajdžić i Tihić da se izbore za posljednji papir kojim se lagalizuje RS, koju je i pokojni Alija Izetbegović primijenio kada je dao prvi papir “Republici Srpskoj”, a kojim je Amerikancima dao pravo da zaustave Dudakovića.


1.2. Sporazum o “Komisiji za istinu”

Evo još nekih izdaja iz pomenutog sporazuma. Slijedi citat iz “Avaza” od 28 decembra 2006.

“Cilj zajedničkog djelovanja bit će i uspostava komisije za utvrđivanje istine o stradanju građana tokom agresije na BiH, kao i intenziviranje pronalazaka nestalih osoba i osiguranje sredstava za njihovu dostojnu sahranu.” - kraj citata.

O ovoj komisiji, koju je prvo počeo gurati Jakov Finci, smo govorili u više navrata. Ukratko, to je pokušaj da se i zločini svedu na nivo političkih debata, umjesto da ostanu isključivo u domenu pravnog sistema. Uvlačeći zločine u skupštinske komisije, mi istinu o ratu, koja se sada na sudovima uspješno dokazuje, izlažemo “vetu” Republike Srpske u institucijama Daytonske BiH. (Precizniji daytonski jezik bi bio “izlažemo uskraćivanju saglasnosti”.)

Nije slučajno da se ova komisija pojavljuje bas sada na dnevnom redu.

Nedavno, u novembru 2006., Bisera Turković, Ambasador BiH u USA, je proslavljala rođendan sa ambasadorima Srbije i Crne Gore u Washingtonu DC. Proslava je išla do kasno u noć. Ambasadori (Srbijanski, Crnogorski i Turkovićka) su iskoristili taj rođendan da pokušaju bošnjačkoj dijaspori podmetnuti da se pojavi kao pokretač “Komisije za utvrđivanje istine”. Tako smo saznali da je ta Fincijeva “Komisija za utvrđivanje istine” vrhunski interes Srbije i Crne Gore. A kako i ne bi bila kada se time direktno potkopava učinak eventualne presude povodom Tužbe BiH za genocid protiv Srbije i Crne Gore. Osim toga, pokušali su podmetnuti taj prijedlog kao kukavičje jaje BH dijaspori u Americi, da ne bi eksponirali svoje agente među bošnjačkim političarima.

Međutim, 25. novembra 2006. na proslavi u Chicagu Dana državnosti Republike BiH, okupljeni predstavnici BH dijaspore su decidno odbili da daju bilo kakvu podršku “Komisiji za istinu”.

I odjednom, saznajemo iz Avaza, da se bez ikakve prethodne diskusije u BH javnosti, u sporazumu Silajdžića i Tihića nalazi i inicijativa Srpskog i Crnogorskog Ambasadora da se oformi "Komisija za istinu". Ovim je dokazana direktna veza Beograda sa Tihićem i Silajdžićem. Dijaspora nije nasjela na podvalu i nije se pojavila kao autor prijedloga pa su se morali Tihić i Silajdžić direktno eksponirati.

Zašto je ta “Komisija za istinu” dio sporazuma? Zašto Silajdžić i Tihić uskraćuju članovima SDA i SBiH pravo da se odrede prema “Komisiji za istinu” u slobodnoj raspravi u Skupštini?! Zašto je njima toliko stalo da odrade posao za Ambasadore Srbije i Crne Gore?!

1.3. Sporazum o Zakonu o lustraciji

Saznajemo da je napokon pokrenut i Zakon o lustraciji za saradnike bivše UDB-e. Međutim, i to je koordinirano sa Srbijanskom policijom. Naime, jedino Srbijanska tajna policija zna koji su im bivši UDB-aši i danas korisni, a koji su im otkazali poslušnost. Bilo je mnogo Bošnjaka koji su smatrali Jugoslaviju svojom domovinom, i kada se Jugoslavija raspala stavili su se pod komandu Armije Republike BiH. Pretpostavljamo da će se samo imena onih koji su četnicima otkazali poslušnost naći u opticaju, npr. Mehmed Žilić, Sefer Halilović, itd. Ništa novo, svakome ko se suprotstavi zahuktaloj mašineriji izdajnika države, biva izvučena neka stara “krivica”. Evo npr. sada je na tapetu ministar Hećo koji se suprotstavio Hadžipašiću, i okarakterisao ga na pravi način, kao kriminalca koji prodaje državu za sitni lični interes.

Dakle, možemo očekivati bosanske patriote da bivaju progonjeni, dok će oni pravi, aktivni četnički agenti ostati u igri “neokaljana obraza”. Sinhronizovana akcija iz Srbije je već krenula.

“Večernji list” od 24. decembra 2006, donosi članak pod naslovom: Srbija otvara arhive KOS-a i Ozne. Slijedi citat iz tog članka.

Otvaranjem dosjea otkrit će se - očekuju u Srbiji – mnoge tajne nekadašnje JNA i njezinih čelnika, časnika koji su zbog ideoloških neslaganja napustili vojne karijere i emigrirali te onih časnika koji se nisu slagali s Titom i komunističkom partijom. Otvaranje arhive, izvještaja, analiza i obrada Ozne i KOS-a naložio je ministar obrane Zoran Stanković, pozivajući se na zakon o kulturnim dobrima Srbije. Dokumentacija se nalazi u strogo čuvanom vojno Vojno – sigurnosne agencije (VBA), u kojem će biti spremljeni 30 godina dosjei nastali za Miloševićeve vladavine. – Kraj citata.

Samo budala može povjerovati da će VBA, tj. nasljednik KOS-a, otkriti svoje ljude od kojih i danas ima koristi na terenu.

Srećom, i Bosanski patrioti su uspjeli doći do nekih zaista kompromitujućih materijala četničkih agenata u BiH i postaviti ih na Yutube. Linkovi su na kraju “Glasnika”.

1.4. Silajdžićevi savjetnici

Silajdžić je u nedavnim TV nastupima govorio kako ima čak četiri eksperta “savjetnika”, dva u BiH, a dvojica dolaze čak iz Amerike. Podsjeća nas to na Izetbegovićevu taktiku uzurpiranja vlasti od legitimnih organa stranke. Vrlo jednostavna formula: ljudi u organima stranke nema šta da se brinu niti da pitaju, jer tu je Silajdžićev tim eksperata zadužen da ne bude greške. S druge strane, savjetnici nemaju nikakvu moć da utiču na Silajdžića, niti legitimitet, jer nisu ni od koga izabrani osim od Silajdžića. Krajnji rezultat je da je sva vlast u rukama samo jednog čovjeka, “predsjednika”.


Avaz 27. decembar 2006.

2. Nakon Terzićeve inicijative za političkim pregovorima o reformi policije

Stranka za BiH ne slaže se sa državnim premijerom Adnanom Terzićem, koji je najavio da će prije nego što Vijeće ministara bude odlučivalo o Prijedlogu provedbe reforme policije u BiH, trebati održati pregovore na nivou lidera političkih partija.

Osporavanje rada

- SBiH ostaje pri svom stajalištu da reformu policije treba provesti do kraja kroz institucije vlasti, odnosno vlade i parlamente u BiH. Tek onda, ako se ukaže potreba i ako te institucije u kojima sjede političari zatraže, može se otvoriti rasprava na nivou stranaka. Dakle, onaj ko je formirao Direkciju za reformu policije, a to je Vijeće ministara, treba prvo razmotriti izvještaj - kazao je za "Dnevni avaz" potpredsjednik SBiH Beriz Belkić.

Generalni sekretar SDA Amir Zukić izjavio je da nije upoznat sa Terzićevom inicijativom, ali kaže da ova stranka nije zauzimala nikakve nove stavove o procesu reforme policije.

- Predsjedništvo SDA ranije je izjavilo da izvještaj Direkcije treba ići pred Vijeće ministara na usvajanje, što je u skladu sa sporazumom koji su prihvatila oba entiteta. Direkcija je potpuno legitimna, formirana od eksperata iz svih policijskih agencija i struktura u našoj zemlji, i potpuno je bespredmetno osporavati njen rad - dodao je Zukić.

Mišo Relota, portparol HDZBiH, očekuje da će nakon praznika uslijediti politički razgovori o ključnim reformskim procesima, pa tako i reformi policije.

- Inicijativa Terzića je na tragu Dodikovog ranijeg zahtjeva i HDZ će se odazvati tim razgovorima. Dogovori su potrebni i stoga što, koliko smo upoznati, Direkcija za reformu policije nije konkretizirala najbitnije stvari, poput prelaska međuentitetskih linija i broja policijskih regija - naveo je Relota.

M. KUKAN

PDP zadovoljan Terzićevim stavom

Mladen Ivanić, predsjednik PDP-a, Terzićevu inicijativu smatra sasvim dobrom.

- Jedino normalno i razumno je da prije puštanja u formalnu proceduru, o izvještaju Direkcije treba obaviti političke razgovore kako bi se mogao očekivati pozitivan ishod reforme policije. S obzirom na dosadašnje uvjete i činjenicu da Vlada RS nije prihvatala legitimitet Direkcije, očito je da bi taj izvještaj bio odbijen - rekao nam je Ivanić.


3. PROF. BOYLE IZABRAN ZA LIČNOST GODINE OD STRANE GLEDALACA NTV HAYATA

Evo su na Centralnom Dnevniku kod Hadzifejzovića gledaoci birali ličnost godine i među 5 kandidata ubjedljivo je pobijedio Prof. Francis Boyle. Glasalo je oko 1,000 ljudi (solidan uzorak), a Boyle je osvojio oko 500 glasova, tj. kao svi drugi skupa.

Ako nije kasno, ako “Glasnik još nije zaključen, predložio bih da objavite tu kratku vijest, koja dokazuje da Bosanci i Hercegovci smatraju da ustavne promjene predstavljaju najvažniju temu – u stvari ŽIVOTNU!.

NTV Hayat ima i odličnu web stranicu gdje se mogu informisati oni kojima Hayatov TV program nije dostupan -- http://www.ntvhayat.com/home/emisije/index.php?pid=18

A. D.


4. RAČUNAJUĆI NA ZAMOR PATRIOTA, ALIJIN KADAR SE PRIPREMIO ZA IZDAJU

Piše: Amar Delić

SARAJEVO, 28.12.2006. Svi današnji mediji prenose detalje o sinoć potpisanom sporazumu o koaliciji SDA i SBiH. Ovakav "sporazum" se može okarakterisati jedino kao prevara i finalizacija izdaje Bosne i Hercegovine. Prvi znakovi izdaje proistekli su iz samog sadržaja: Silajdžić je sasvim nenajavljeno (u svom stilu) pristao da se IZBACI stav o hrvatskom partneru, kao i da se USTAVNE PROMJENE PROVEDU PRIJE ODLASKA OHR-a. Iz Tihićeve izjave nakon sporazuma jasno je da on nije odustao od amandmana. To znači da je odustao Silajdžić, koji i opet ne daje izjave JER SE PLAŠI SUOČITI SA NOVINARIMA KOJI BI GA MOGLI UPITATI O NAGLOM ZAOKRETU.

Prvo, dok je Safet Halilović bio predsjednik SBiH, ni stranku ni njega nisu mogli vodati američki i britanski ambasadori po nekakvim sastajalištima i trezorima bez prozora. Uvidjevši da su stranku poveli istinski patrioti, politički penzioner Silajdžić, se vraća da na svoj način zavede red. Kao rezultat tog angažmana, proljetos deklasirani Američki ambasador ponovo dobija glavnu ulogu.

Drugo, u svim dosadašnjim razgovorima o koaliciji SDA-SBiH spominjale su se stvari koje su već opće-poznate, a to su: ustavni amandmani (KAO JEDINO SUDBINSKO PITANJE OPSTANKA DRŽAVE!) i neke dodatne tj. tek ukrasne floskule u stilu tobože "borbe protiv korupcije" te "revizije privatizacije" (znamo da se nikada i nigdje nije desilo da oni koji su krali - osude sami sebe, a pogotovo neće u rascjepkanoj Bosni).

Ni u Tihićevoj izrežiranoj "ucjeni" od prije 4 dana (3 tzv. tačke) nije se pominjalo - ništa drugo.

Ni u preksinoćnim "Vijestima u 22" BHT, kada su se Tihić i Silajdžić kao "dogovorili" pred narodom - također se nije spominjalo ništa novo u odnosu na već poznate 3 tačke.

Ali, odjednom, u sinoć potpisanom sporazumu o koaliciji vidimo mnoštvo NOVIH stvari kao što su: monetarna i fiskalna politika, poljoprivreda, telekomunikacije, energetika, status stranih sudija (što odgovara borbi ZA korupciju), prava POLITIČKIH zatvorenika, Zakon o glavnom gradu, Zakon o lustraciji (također podvala jer se spominju samo BIVŠI saradnici UDBA-e, ali ne i SADAŠNJI saradnici i to SVIH STRANIH agentura), itd. Ovako sadržajno detaljan dogovor očigledno je morao biti DUGO pisan te i napisan u stručnim tijelima, a ne tek na pregovorima ad-hoc radnih grupa (Terzić i Belkić).

Mi u Bosanskom kongresu dajemo šansu svakom ko tvrdi da je patriota, da se i dokaže. One koji se razotkriju kao izdajnici odmah osudimo bez obzira ko su. Samo je Bosna i Hercegovina sveta, a pojedinci su prolazni. Tako smo i Silajdžića osuđivali – još od njegove sramne uloge u kreiranju daytonskih okova, ali smo ga uslovno podržali kad se vratio u politiku s vremenske distance od preko deset godina. Međutim, ispostavilo se da baš kao i kod patriota, i izdajnik se postaje i ostaje U SRCU, jer se Silajdžić nije promijenio ni za 10 godina. Sada je jasno da je i on izdajnik, ali ne običan i otvoren kao Tihić i Lagumdžija.

Silajdžić je naime daleko opasniji, jer on djeluje iznutra među patriotima, jer je poput Alije (SVOG UČITELJA KOJI JE I NJEGA UVEO U POLITIKU BAŠ KAO I TIHIĆA, ALI S DRUGAČIJOM ULOGOM) perfidan i zna dobro manipulirati onima oko njega koji patriotizam nose u srcu. U svojoj perfidnosti on računa na zamorenost naroda njegovom i Tihićevom dugotrajnom i iscrpljujućom igrankom koja je bila najobičnija predstava kojoj je samo jedan glavni cilj – UNIŠTENJE BOSNE.

Jasno je i zašto su Silajdžić i Tihić članovi tzv. Zulfikarpašićevog "Senata" (odakle se regrutuje bošnjačka masonerija), dok recimo Safet Halilović i Mirnes Ajanović – nisu.


5. TREBA LI POMOĆ U RADU NA “ONLINE GLASNIKU”

Poštovani,

Velika hvala na redovnim vijestima iz BiH i vašim komentarima na iste.

Često se pitam kako bih mogla da pomognem svom narodu, jer iako već duže vrijeme ne živim u voljenoj BiH, jako mi je stalo da uistinu bude ravnopravna i demokratska država za sve građane koji u njoj žive.

Čitajući vaše komentare danas, pomislila sam da ne bi bilo s gorega ako bi se našao neko samo da pročita i provjeri sve vaše e-mail-ove prije nego što ih pošaljete. Nudim se samo što se tiče gramatike/pravopisa, ne mislim da imam ekspertizu da doprinosim što se tiče sadržaja. Ako ste zainteresovani i nalazite vrijednost u tome, molim vas da mi javite.

Vremenska razlika sa BiH i CA je 9 sati, tako da nisam sigurna kako bi to sve išlo pošto pretpostavljam da vam je vrijeme dragocjeno, ali eto ostavit' ću na vama da odlučite.

Bajram Mubarek Olsun članovima Bosanskog Kongresa muslimanske vjeroispovijesti i Sretan Božić kršćanima.

Hatidža Z.


Poštovana Gosp. Hatidža,

izabrali smo vaše pismo, ali ujedno odgovaramo i na ostala pisma sličnog sadržaja. Osim onoga što vi predlažete, neki traže da koristimo naše znakove, pa mi barem jednom godišnje, zbog novih članova odgovorimo zašto ne koristimo naše znakove. Zato što se oni različito transformišu u raznim kompjuterima, pa ponekad tekst postane potpuno nečitak. Nama je važnije da ljudi čitaju naše ideje, nego da Glasnik bude estetski lijep. Osim toga, ni attachment ne dolazi u obzir, jer Glasnici sada idu na preko 15,000 adresa, i svaki drugi format, osim txt formata kojega sada koristimo, bi strahovito opteretio našeg providera, kao i providere u BiH. To bi opteretilo i pojedine mailboxove i usporilo downloading itd. Ne vrijedi sve te probleme imati, zbog “naših znakova”, a koje je izmislio Vuk Karadžić.

Cijenimo vašu ponudu za lektorisanje. Nažalost, to bi odgađalo izlaženje “Glasnika” barem nekoliko sati, ako ne i dana. Mi nismo novinari i nama nije cilj da napravimo dobru novinu. Nama je cilj da politički djelujemo, u cilju očuvanja cjelovitosti naše domovine.

Smatramo da je važnije da prava informacija dođe na vrijeme do BH patriota, a kojih ima i među novinarima, i među političarima koji donose odluke, nego da se mi proslavljamo sa našom vještinom pisanja.

A što se tiče pomoći domovini, širite istinu koju čitate u "Glasnicima" među svojom djecom, rođacima, prijateljima u Bosni i Hercegovini i širom svijeta.

Dr. Muhamed Borogovac



6. FTV U SLUŽBI “REPUBLIKE SRPSKE”

Piše: Amar Delić


SARAJEVO, 28.12.2006. Urednici FTV večeras su dnevnik otpočeli sporednim temama: hvatanjem švercera automobila, (za Britance omiljenim) vehabijama iz neke zabiti, slučaju doktorice Mujkanović koju je navodno maltretirao njen suprug (i sasvim zgodno visoki rukovodilac SBiH)... Sve, osim GLAVNOG: izdajničkog dogovora Silajdžić-Tihić.

Kada je napokon (nakon 6 minuta centralne informativne emisije dana!) sporazum Tihić-Silajdžić ipak došao na red, otpočela je KRITIKA jer tobože sporazum "nije dovoljno detaljan". Time pokazuju strah da bi se taj, za izdajnike izuzetno dobar sporazum, mogao izjaloviti zbog svoje “nedovoljne detaljnosti”.

Kao ilustracija ove glume, u svom stilu prosipanja žuči, glavni urednik FTV Hadžiomerović Bakir, inače s Dodikom najpopularnija ličnost RS-a, u dnevniku je ugostio – Veladžić Edhema, glavnog SDA-ovca Bihaća i pripadnika "klana Veladžića" kako ih je Bakir lično nazivao godinama dok je po njima pljuvao zbog pljački i uzurpacija vlasti, a koji su mu sada eto dobri kao – "eksperti".

Večeras je i emisija "Javna tajna" BHT bila na visini (dnu) - pojavom Lagumdžije Zlatka, koji ne samo da se nakon duge i uporne medijske šutnje pojavio nego je i izjavio ne jednu nego DVIJE senzacije: 1. "SDP ide u opoziciju" i 2. njega će "uskoro naslijediti neko mlađi". Vjerojatno samo manevriše, nudi ostavku, da bi izbjegao krivičnu odgovornost zbog njegovih malverzacija na Ekonomskom fakultetu kojima su BH poreski obveznici pokradeni za preko 300 hiljada KM.

Poznato je da je FTV postavila emisiju "Pećnica" četvrtkom jer Hadžiomerovićevo prosipanje žuči (destabilizacija) jednom sedmično putem emisije '60 minuta' više nije dovoljno, pa su tako napori izdajnika - poduplani. Podsjetimo da je nedavno književnik Fatmir Alispahić raskrinkao Pećanina u emisiji o vehabijama, primijetivši da uopšte nije upitna diskusija o nekoj temi nego je i sama činjenica da je neka tema uopšte postavljena – dio specijalnog rata. I baš kao što je tada u emisiju o vehabijama namamljen iskreni prof. dr. Hafizović, večeras je za legitimizaciju prljave propagande namamljen još jedan istaknuti Bošnjak – prof. dr. Nijaz Duraković koji je tu doveden samo da bi mu bila drsko začepljena usta.

Ključna tema emisije je bila: "DODIK – FENOMEN GODINE". Toliko su izdajnici sada postali direktni da je gledaocima postavljeno telefonsko pitanje: "Smatrate li da je Dodik bolji i sposobniji od političara u FBiH?", a sve u cilju dokazivanja stare četničke teze da je tzv. REALNO STANJE BOLJE OD PRAVEDNOG, čemu se suprotstavlja većina građana i patriota.

Sredinom emisije se, kao "slučajno", javio lično Dodik – osuvši paljbu po dokazanom patrioti prof. dr. Nijazu Durakoviću i svima koji misle drugačije. (Naravno, javljanje nije bilo slučajno jer se Dodik javio telefonom cak iz – ITALIJE, a na kraju emisije Pećanin se još otkrio i da je Dodik telefonom SLUŠAO CIJELU EMISIJU!)

Kad je potom prof. Duraković zaustio da odgovori na napade, te u tom kontekstu podsjetio Pećanina na svoje proljetošnje gostovanje kad je upozorio na pogubnost BILO KAKVIH AMANDMANA jer se njima cementira genocid, Pećanin mu je ODMAH ODUZEO RIJEČ uz primjedbu da to "nije tema emisije" – iako je Dodik prethodno dao svoje tumačenje – ustava! Na kraju je u telefonskoj anketi bilo 55% “DA” i 45% “NE”, što praktično nije nikakav rezultat, ali je voditelj ipak sav ozaren odjavio emisiju jer je koliko-toliko uspio u namjeri da prevari građane (ako anketa nije bila namještena) podvaljivanjem LAŽNIH TEMA u kojima se VELIČAJU NEPRIJATELJI BOSNE RAZGLABANJEM O RAFINERIJAMA i sl. ALI SE NE SMIJU SPOMENUTI – AMANDMANI!

Svako jutro Bosanci se bude s naivnom, ali rastućom željom da od tog dana mediji više ne budu u službi izdajnika, ali se do večeri u radio-TV programa ti snovi potpuno – rasprše.




"Avaz" na Plehanu kod Dervente

7. Za gradnju samostana Plehan interesira se i UNESCO

Samostan je 4. jula 1992. godine porušen do temelja * Prvi se vratili fra Ivan Čurić sa bratom i Mijo Filipović

Građen u 19. stoljeću, samostan i župna crkva sv. Marka Evanđeliste na Plehanu kod Dervente ubrajao se medu najljepše u BiH. Nažalost, 4. jula 1992. godine porušen je do temelja...

Istog dana, šest godina kasnije, na Plehan dolaze prvi stanovnici, gvardijan fra Ivan Čurić, njegov brat Marko i Mijo Filipović. Došli da vide zgarište, zanoćili i ostali. To je bio apsolutno prvi povratak Hrvata u Bosansku Posavinu.

- Od tada, Plehan nijedan dan više nije bio bez svojih stanovnika, bez znatiželjnika koji dođu, obiđu nas, razgledaju... Nažalost, od 7.500 prijeratnih stanovnika vratilo se samo 150. Ostali nemaju uvjeta ili su razasuti širom svijeta. Ipak, svoj Plehan, svoju župu nikad nisu zaboravili - govori nam fra Mirko Filipović, gvardijan.

Od njega saznajemo da su prilikom miniranja samostana uništena umjetnička djela velike vrijednosti.

- Drago mi je da se za gradnju samostana interesira UNESCO, da radovi na gradnji nove crkve napreduju. Proizvodimo med, imamo farmu koza, organiziramo aukcije slika, izdajemo časopis "Plehanski glasnik". Dođu i političari, iz kurtoazije se zainteresiraju za naš život i odu - kaže gvardijan Filipović.

H. ČALIĆ



8. RATNI NASTUPI TIHIĆA NA TV NOVI SAD


http://www.youtube.com/watch?v=iWKRi3xA-cA


http://www.youtube.com/watch?v=gDzTrUloNu4



9. INTERESANTNE TEME NA REPUBLCIBIH

http://republikabih.net/



10. I BOSNJASTVO.COM REDOVNO PREUZIMA “ONLINE GLASNIK”

http://bosnjastvo.com/forum/viewforum.php?f=42


+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

No comments: