Sunday, May 25, 2008

#434 KLOPKA U BANJA LUCI

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

29. novembar 2006.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH br. 434



1. KLOPKA U BANJA LUCI

2. Deblokada vlasti: Hoće li biti održani banjalučki razgovori

3. Politički razgovori o reformi policije

4. “SRPSKI LOBI” U EVROPI JE BAJKA ZA MALU DJECU



1. KLOPKA U BANJA LUCI

Izdajnici rade kao sat! Iz vijesti koju prenosi današnji “Avaz” (29. Novembar 2006), saznajemo da su u Banja Luci organizovani pregovori na kojima će se tobože postići kompromis, gdje će "bošnjački" političari odustati od ukidanja policije RS, a “dobiti” da Terzić, a ne Špirić bude mandatar u Vijeću ministara.

Dr. Muhamed Borogovac

Potpuno je nebitno ko će biti mandatar u Vijeću ministara. Pa “Vijeće ministara” svakako ostaje blokirano sa "srpskim" vetom kada god se "Srbima" nešto ne svidi. Potpuno je besmisleno odustati od ukidanje policije Republike srpske, za cime nam se sada pruža šansa, da bi dobili tako beznačajnu stvar, kao sto je Bošnjak, a ne Srbin na čelu “Vijeća ministara”.

Nadamo se da će Stranka za BiH, HDZ 1990 i patrioti iz SDA odbiti da učestvuju o pregovorima o Reformi policije. Samo izdajnici će pristati da se veze potpuno nebitno međustranačko prepucavanje za vlast sa Reformom policije, gdje naši i Evropski eksperti u Direkciji za Reformu završavaju prijedlog organizacije policije u kojoj neće biti etničkih policija, nego isključivo jedna profesionalna državna policija.

NE DOZVOLIMO IZDAJNICIMA DA NAS JOŠ JEDNOM IZIGRAJU, KADA SMO TAKO BLIZU JEDNOG VELIKOG USPJEHA, JEDNE ISTINSKE REFORME NA PUTU ZA EVROPU. Stranka za BiH, a i ostali su dobili naše glasove da bi obavili najvažniji posao - sačuvali državu.

Slijedi spomenuti članak iz Avaza.



Avaz 29. Novembar 2006.

2. Deblokada vlasti: Hoće li biti održani banjalučki razgovori

SDS odbio poziv, čekaju se odgovori ostalih stranaka

Na Dodikovu inicijativu danas bi se trebali sastati predstavnici deset bh. parlamentarnih stranaka, kako bi se stvari pokrenule s mrtve tačke

SNSD ni na današnjem sastanku s predstavnicima devet bh. parlamentarnih stranaka, koje su pozvali u Banju Luku na pregovore o reformi policije i konstituiranju Vijeća ministara BiH neće odustati od ranije poznatih stavova, ustvrdio je jučer u izjavi za naš list član Glavnog odbora ove stranke i član pregovaračkog tima SNSD Rajko Vasić.

Pozitivan odgovor

Vasić kaže da im osim iz DNS i SP još uvijek nije stigao pozitivan odgovor iz ostalih stranaka.

- SDS nas je odbio, a odgovore još očekujemo od PDP, Stranke za BiH, SDA, SDPBiH, te HDZ 1990 i HDZBiH - kazao je Vasić.

On naglašava da su predstavnici SNSD inicirali ovaj sastanak kako bi konačno došlo do deblokade vlasti na državnom nivou, ali i ponovio da "ako Nikola Špirić ne bude predsjedavajući Vijeća ministara, ova stranka neće učestvovati u radu parlamentarne većine".

Ostanak policije

- Ako mogu da prave vlast bez nas, neka izvole - poručio je Vasić, dodajući da njegova stranka također ne odustaje ni od toga da RS i poslije provedene reforme policije mora zadržati MUP RS, te da se mora plaćati iz entitetskog budžeta.

- Može cijela Evropska unija da se okrene naopačke, ali policiju ne damo, kao što ne dozvoljavamo ni prelazak međuentitetske linije - rekao je Vasić.

N. DIKLIĆ


Avaz 27. Novembar 2006

3. Politički razgovori o reformi policije

Lideri iz BiH 8. decembra putuju u Brisel

Potrebno je postići politički dogovor kako bi prijedlog eksperata koji će biti izrađen do kraja decembra mogao dobiti podršku u entitetskim i državnom parlamentu te vladama

Lideri bh. stranaka trebali bi 8. decembra otputovati u Brisel, gdje će, kako im je to prije nekoliko dana najavljeno iz OHR-a, sa zvaničnicima Evropske unije razgovarati o reformi policije u našoj zemlji, saznaje "Dnevni avaz" iz diplomatskih krugova.

Briselski sastanak, kažu naši izvori, još je jedan pokušaj da se političkim dogovorom deblokira ovaj iznimno važan proces, bez kojeg BiH neće moći, i pored ispunjenih tehničkih uvjeta, potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Buduća struktura

Zvaničnici EU pružaju podršku Direkciji za reformu policije, koja i pored činjenice da predstavnik RS u njenom radu ne učestvuje aktivno već pola godine, kontinuirano radi na izradi prijedloga modela buduće policijske strukture u BiH.

No, prema njihovoj ocjeni, potrebno je postići politički dogovor kako bi prijedlog eksperata koji će biti izrađen do kraja decembra mogao dobiti podršku u entitetskim i državnom parlamentu te vladama.
Premijer RS, u međuvremenu, u jučerašnjoj izjavi za naš list, najavio je moguće razgovore stranačkih lidera o reformi policije krajem ove sedmice u Banjoj Luci, što bi bio uvod u briselske razgovore.
Ono što je u ovom trenutku poznato jeste da će lideri SNSD-a i PDP-a Milorad Dodik i Mladen Ivanić, uz nekog od predstavnika iz rukovodstva SDS-a, u Briselu zastupati stajalište da u budućoj strukturi MUP i policija RS moraju imati svoje mjesto te da lokalne policijske regije ne mogu prelaziti međuentitetsku liniju.

Dodik smatra da budžet treba biti prosti zbir entitetskih budžeta, a ne jedinstven kako je to precizirano u prvom principu EU.

S druge strane, prema našim saznanjima, lideri "federalnih stranaka", medu kojima je i prvi čovjek Stranke za BiH dr. Haris Silajdžić, čvrsto zastupaju stav da tri evropska principa moraju biti do kraja ispoštovana.

Zakonodavstvo i budžet, prema njima, treba biti na državnom nivou, operativni rad policije bez političkih utjecaja i funkcionalne lokalne regije formirane na temelju tehničkih kriterija koji omogućavaju efikasan rad policije (bez međuentitetske linije).

Famozna crta

Tri evropska principa, sudeći barem prema onome što su do sada poručivali iz Brisela, neupitna su. Međutim, neki od naših sagovornika smatraju kako postoji mogućnost, zbog žestokog lobiranja iz manjeg bh. entiteta putem određenih diplomatskih krugova, da se ipak izađe ususret Dodikovim zahtjevima.
Prvenstveno se tu misli na prelazak međuentitetske linije, tako da se u jednoj od eventualnih varijanti spominje i ona prema kojoj bi se famozna crta prelazila samo na području Sarajeva prema Lukavici. U tom slučaju, policijska organizacija bila bi ustvari zadržavanje postojećeg stanja.
No, postoje i oni koji cijene da bi briselski zvaničnici mogli "slomiti" Dodika i ekipu iz RS te ih privoljeti da do kraja, bez ikakvih uvjetovanja, ispoštuju Sporazum o reformi policije usvojen u entitetskim i državnom parlamentu 5. oktobra prošle godine.

E. SARAĆ

Nastavak rada Direkcije

Sutra će biti poznato kada će Upravni odbor Direkcije za reformu policije nastaviti svoj rad. Kako nam je kazao predsjedavajući ovog tijela Himzo Selimović, duža pauza napravljena je zbog ranije preuzetih obaveza pojedinih članova.

Ovog puta, prema njegovim riječima, Direkcija će raditi najmanje četiri dana bez prekida. Eksperti su usaglasili šemu policijske strukture na državnom nivou i sada se prelazi na izradu tehničkih kriterija za formiranje lokalnih policijskih regija.

Kopolin stav

U Brisel će otputovati i šef EUPM-a, general Vincenco Kopola (Vincenzo Coppola), koji će bh. liderima i zvaničnicima EU prezentirati prijedlog modela policijske strukture koji je izradila Direkcija, čiji je i on član.

Kopola, kako saznaje "Dnevni avaz", i dalje smatra da policija RS ne može biti u operativnom lancu zapovijedanja te da međuentitetska linija ne smije biti "granica" za policajce koji se, prema njegovoj ocjeni, moraju slobodno kretati teritorijem cijele BiH.




4. “SRPSKI LOBI” U EVROPI JE BAJKA ZA MALU DJECU

Gornji članak vrvi od neistina, koje vjerovatno serviraju naši neprijatelji.

Naime, Evropa nije u vlasti jednog čovjeka koji može tek tako promijeniti odluku pod uticajem nekog srpskog lobiste. Evropa je veoma složen sistem institucija koje imaju veoma precizne i složene mehanizme donošenja odluka.

Da se sastalo Vijeće Evrope ili neka druga nadležna institucija i donijela odluku da Evropa odustaje od tri principa koje moraju zadovoljavati policije država koje hoće da se pridruže Evropi, TO BI SMO SIGURNO SAZNALI I MI, A I BH ŠTAMPA. Dakle, nema nikakve promjene u Evropi U VEZI SA REFORMOM POLICIJE.

Priča o jakom četničkom lobiju u Evropi je potrebna samo NAŠIM IZDAJNICIMA DA BI ONI MOGLI PRISTATI NA DOGOVOR SA DODIKOM U KOJEM ĆE ODUSTATI OD SUŠTINSKE REFORME POLICIJE, TJ. OD UKIDANJA POLICIJE RS, A DA TO PREDSTAVE KAO "POPUŠTANJE EVROPE PRED SRPSKIM LOBIJEM".

Tačno je da će biti sastanak u Briselu, ali poslije 8. decembra, tj. kada već bude napravljen prijedlog reforme policije od strane stručnjaka u Direkciji za Reformu. Sjetimo se ta direkcija odlučuje pravosnažno sa većinom glasova tako da predstavnici RS u Direkciji ne mogu blokirati rad Direkcije. Jednom kada prijedlog Direkcije bude napravljen, od njega se neće lako odustati u Evropi. Jedino što se može dogoditi je strahovit pritisak Evrope da se to i ostvari, JER JE SKUPŠTINA RS VEĆ UNAPRIJED DALA SAGLASNOST DIREKCIJI DA PREDLOŽI REFORMU. Dakle, kada Direkcija donese prijedlog reforme imaćemo pravosnažan papir o reformi policije, i to će se morati provesti, cak i po cijenu Dodikovog smjenjivanja. Zato sada Dodik sve pokušava da preko “naših” političara utiče na bošnjačke predstavnike u Direkciji da bi Direkcija izasla sa prijedlogom po kojim se ne dira policija RS. Zato Dodik organizuje hitne pregovore u Banja luci, da bi postigao trampu, tj. Terziću Vijeće ministara, a da “naši” političari za uzvrat daju nalog bošnjačkim članovima u direkciji nalog da popuste na policijskim regijama.

DAKLE, SA EVROPOM JE SVE U REDU. JEDINA OPASNOST JE DA ĆE NAŠI IZDAJNICI PUSTITI "REPUBLIKU SRPSKU" SA UDICE U VEZI REFORME POLICIJE.

A sto se tiče “lobiranja”, znajmo da je svako lobiranje potpuno uzaludan posao, osim lobiranje onih koji mogu financirati izbornu kampanju nekog kongresmena, senatora ili evropskog parlamentarca. Jedino lobisti koji su u stanju dati milione dolara za izbornu kampanju nekog političara bi možda dobili uticaj nad tim političarom, ali im jedan političar opet ne garantuje povoljnu odluku u skupštinama koje imaju stotine poslanika.

Koliko je lobiranje uzaludan posao neka nam posluži za primjer bezuspješno lobiranje američkog i britanskog ambasadora kod Mehmeda Žilića prilikom aprilskog glasanja za amandmane.

Dr. Muhamed Borogovac

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

No comments: