Tuesday, May 6, 2008

#428 Ko odlučuje o sudbini Bosne i Hercegovine, “svijet” ili mi?

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA http://republic-bosnia-herzegovina.com/
ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH br.428


1. UVODNIK: ŠTO JE ISPRAVNO NE TREBA POPRAVLJATI
1.1 Ko odlučuje o sudbini Bosne i Hercegovine, “svijet” ili mi?
1.2 HRVATSKA POLITIKA U BiH: ŠTO JE ISPRAVNO, NE TREBA POPRAVLJATI
1.3 JEDNIM DIKTATOR, DRUGIM SLUGA
2. UOČI TIHIĆEVOG SASTANKA SA POSLANICIMA SDA, FTV VRATILA “UREDNIČKI KOMENTAR"
3. Sarajevo - Burna sjednica u Centrali SDA
4. KOMENTAR: GOOD COP, BAD COP
5. POSLIJE USVAJANJA AMANDMANA NA PRAVNU NEMAN ZVANU ANEKS 4, POVRATKA VIŠE NEMA
6. Hasan Čengić za "Dnevni Avaz"
7. Kardinal Puljić obrazložio izjavu Biskupske konferencije BiH
8. Božo Ljubić za "Dnevni avaz"
9. BEOGRADSKA ČARŠIJA PONOVO U ODBRANI MOŠEVAČKOG ĐILKOŠA?!
10. Film povodom godišnjice Alijine smrti
11. PREGLED PATRIOTSKIH STRANICA




1. UVODNIK: ŠTO JE ISPRAVNO NE TREBA POPRAVLJATI

Piše: Dr. Muhamed Borogovac


1.1. Ko odlučuje o sudbini Bosne i Hercegovine, “svijet” ili mi?

Odgovor na ovo pitanje je: ISKLJUČIVO MI, tačnije HARIS SILAJDŽIĆ, A AKO ON IZNEVJERI SVOJA IZBORNA OBEĆANJA, I NE SPRIJEČI DOLAZAK PROLJETNIH AMANDMANA U SKUPŠTINU, ONDA ODLUČUJU NAŠI IZABRANI POSLANICI U SKUPŠTINI BiH.

Morali smo se još jednom osvrnuti na ovo pitanje budući da mnogi BH građani, uključujući i političare, se još uvijek nisu odmakli od srednjevjekovnog modela svijeta, kakvog smo učili u srednjoškolskoj istoriji. Ukratko, po tom modelu, sastanu se velike sile i kroje granice država isključivo prema svojim interesima, a ne prema nekim principima i zakonima.

Međutim, danas u svijetu postoje Ujedinjene nacije, povelja UN, i mnogobrojne konvencije i zakoni, što sve skupa kreira internacionalno pravo.

U današnjem svijetu ni Američki ambasador ni Britanski ambasador ni bilo koji drugi ambasador niti strani državnik NISU nadležni da DONOSE ODLUKE o Bosni i Hercegovini. Oni nemaju nikakvog prava niti imaju ikakve legalne mehanizme da nameću ustavna rješenja Bošnjacima, žrtvama agresije i genocida. Oni jedino mogu LOBIRATI među našim POSLANICIMA, ljudima koji su trenutno jedini NADLEŽNI da donose odluke o sudbini BiH.

Jedina snaga američkog i britanskog ambasadora lezi u korumpiranosti naših političara. Oni stalno rovare da pronađu dovoljan broj izdajnika među našim poslanicima koji bi onda izglasali već jednom odbačene amandmane i time dobrovoljno ukinuli državnost Bosne i Hercegovine. Američki i Britanski ambasador su potpuno nemoćni, kada naiđu na ljude kao što su npr. Mehmed Žilić, Sead Avdić, Mladen Potočnik i ostali iz grupe “15 veličanstvenih” koji imadoše svoje lično dostojanstvo i patriotizam i ne prodadoše državu proljetos.

Nazad na početak stranice



1.2. HRVATSKA POLITIKA U BiH: ŠTO JE ISPRAVNO, NE TREBA POPRAVLJATI

Znamo da je u vezi sa ustavnim amandmanima politika Republike Hrvatske bila veoma prijateljska prema BiH, jer je Republika Hrvatska, kroz svoje predstavnike, npr. Sanadera, podržavala cjelovitu BiH šaljući nedvosmislenu podršku onim poslanicima u Skupštini BiH koji su bili protiv propalih ustavnih amandmana. Dakle, kada znamo da o našoj sudbini odlučuju isključivo poslanici Skupštine BiH, onda možemo zaključiti da smo sa Hrvatske strane imali maksimum političke podrške koju nam Hrvatska može dati u vezi sa ustavnim amandmanima, isto kao što su četnici imali maksimalnu podrške od Američkog i Britanskog ambasadora, koji su neumorno lobirali za amandmane. Zato se ne radujem američkim pokušajima mijenjanja hrvatske politike prema BiH, pogotovo kada znamo da se Amerikanci rado rukovode njihovom poslovicom koja glasi “Što je ispravno, ne treba popravljati.”

Amerikanci ne bi pokušavali mijenjati Hrvatsku politiku prema BiH, da su zadovoljni sa njom. Međutim, izgleda da je epilog ipak pozitivan, da Zagreb nije promjenio politiku prema BiH. FENA je 26. oktobra 2006. prenijela slijedeću izjavu sa sastanka Mesića i Švarc-Šilinga, citiram: “Mesić je iznio svoje poglede na razvoj zbivanja u Bosni i Hercegovini, naglašavajući i ovom prilikom potrebu poduzimanja mjera koje će omogućiti da ta zemlja funkcionira i opstane kao jedinstvena država, što naravno podrazumijeva i jačanje središnjih institucija te države", stoji u priopćenju.

Čini se da Hrvatska ostaje na ispravnom kursu kada je Bosna i Hercegovina u pitanju.

Inače, politika Republike Hrvatske u BiH je naišla na podršku mnogobrojnih hrvatskih stranaka i katoličke crkve, i uspjela je da u velikoj mjeri zaliječi rane koje je ostavio dugotrajan rad stranih obavještajnih službi, uključujući i Srbijanski SDB. Nažalost, nije moguće preko noći poništiti negativne posljedice rada antibosanskih službi među BH Hrvatima, tako da su Hrvati još uvijek podijeljeni između HDZ i HDZ1990. Nadamo se da će patriotski HDZ1990 sve više jačati, a UDBAški Jović-Čovićev HDZ sve više slabiti, ili da će se članstvo osloboditi Jovića i Čovića.

Nazad na početak stranice



1.3. JEDNIM DIKTATOR, DRUGIM SLUGA

Citat iz Avaz 25 oktobar. 2006.

Na imanju lidera SNSD-a i premijera RS u Bakincima kod Laktaša jučer iza zatvorenih vrata o formiranju državne vlasti razgovarali su Milorad Dodik i predsjednik SDA Sulejman Tihić.
Tihić, čija će stranka imati najviše poslanika u Državnom parlamentu, za "Dnevni avaz" je potvrdio kako je u Bakince doputovao na Dodikov poziv. – Kraj citata.

Dakle, Tihić koji, istjeruje iz stranke heroje odbrane BiH, kao što su npr. Mehmed Žilić, Izet Hadžić, samo zato što drukčije misle od njega, koji pokušava poslanike izabrane od strane naroda Bosne i Hercegovine pokoriti da budu slijepa transmisija njegove izdajničke politike, nema nikakvih problema da ide na noge Dodiku, čovjeku koji je otvoreno stao na stranu genocida, četniku koji čak pokušava da ide korak dalje, da isposluje referendum i potpuno prisvajanje pola teritorije BiH samo za Srbe.

Ako Tihić nema ličnog dostojanstva, imamo ga mi Bošnjaci. On nema pravo da tako srozava bošnjačko dostojanstvo i da ide na noge Dodiku. Pogotovo nema pravo da vodi TAJNE (prema Dodikovom priznanju) razgovore sa Dodikom. Šta to Tihić krije od naroda i članstva SDA, a dijeli sa Dodikom?

Nazad na početak stranice




2. UOČI TIHIĆEVOG SASTANKA SA POSLANICIMA SDA, FTV VRATILA “UREDNIČKI KOMENTAR"

Piše: Amar Delić, Sarajevo

SARAJEVO, 25.10.2006. U pravoj kulminaciji medijskog rata u BiH, kao odgovor na pisanje Avaza, ali i našeg današnjeg Online Glasnika, FTV je pred sutrašnji kritični sastanak na koji je Tihić sazvao novoizabrane SDA poslanike Parlamenta BiH da bi ih disciplinirao, prvi put od socijalizma do danas ponovo uvela već zaboravljeni komunistički oblik ispiranja mozga javnosti – UREDNIČKI KOMENTAR.

Tako je večerašnja udarna emisija Dnevnik FTV svoj najduži prilog posvetila sutrašnjem sastanku u centrali SDA. U prilogu su prodefilovali Tihić Sulejman i Džaferović Šefik koji su rekli (Džaferović uz vidno znojenje) da su propali amandmani dobra stvar. Da bi umanjio značaj današnjeg javnog istupa u Avazu najuspješnijeg SDA poslanika na izborima Bajazita Jašarevića, u kojem je on izrazio svoje gađenje komunističkom terminologijom (floskula o "navodnom unutrašnjem i vanjskom neprijatelju") koju je Tihić uveo, Tihić je u ovom nečuvenom propagandističkom prilogu pokušao s manipulacijom objašnjavajući da se on "lično čuo sa Bajazitom Jašarevićem koji mu je izrazio poštivanje svih odluka Glavnog odbora pa time i one (koju je potpisao BIVŠI predsjednik GO Irfan Ajanović) o prihvatanju ustavnih amandmana". Ovakav zaključak Tihić je izveo "iz rukava".

Ali, u stilu Nenada Pejića i Ranka Guzine iz 1980-tih, opširni "urednički komentar" FTV-a nije tu stao, nego se nastavio s prikazivanjem reisa Cerića na proljetnoj sjednici IVZ-a na kojoj je Cerić tada bio za propale amandmane. Završivši ovaj sramotni prilog riječima "NARAVNO - MI ZNAMO DA IVZ NEĆE PROMIJENITI SVOJ PROLJETNI STAV O USTAVNIM AMANDMANIMA!", prešućeno je da je reis Mustafa Cerić VEĆ PROMIJENIO MIŠLJENJE time što je javno podržao Harisa Silajdžića pred same izbore kao i u prekjučerašnjoj bajramskoj hutbi kad se javno distancirao od Aliju Izetbegovića.

Ovo bježanje sa broda koji tone, najbolje pokazuje kakvo rasulo vlada u izdajničkim redovima.

Ovu nečuvenu ideologizaciju Federalne televizije zaveo je lično Hadžiomerović Bakir, nakon što je prošle sedmice postao Glavni urednik informativnog programa FTV. Podsjetimo, ovog vjernog Lagumdžijinog slugu je na to mjesto postavio direktor FTV Duraković Jasmin, samo par dana nakon javnog poziva dr. Silajdžića FTV-u da prestane s neosnovanim napadima i klevetama njega i SBiH.

Još jednom se pokazalo da su nacionalna osjećanja intenzivnija od klasnih tako da srbofilna i ljevica i desnica, i ateisti i “muslimani” složno sa svojom pravoslavnom braćom staju u jedan front za spas Republike srpske.

FTV je nebrojeno puta prokazana kao četničko leglo i najobičnija mašinerija za ISPIRANJE MOZGOVA na koje je upravo upozorio i Kardinal Puljić, pa smiješno zvuči da je kao "slučajno" baš danas internacionalno udruženje "Novinari bez granica" rangiralo B-H medije na 19. mjesto u svijetu po slobodi, dok su recimo američki mediji rangirani ispod 50.-og!

Poslanici iz redova SDA ne bi smjeli nasjedati na ovakvu komunističku propagandu, baš kao ni na "telegrame podrške" koje je u stilu tiranina Miloševića, nakon onih autobusa na predizbornom skupu u Zetri, Tihić naručio za sutra iz pojedinih mjesnih odbora. Umjesto Tihićevog glasa IZDAJE oni bi morali slušati glas naroda koji im je dao povjerenje, a nije ga dao Tihiću da nastavi sa svojom amandmanskom izdajom.

Nazad na početak stranice




3. Sarajevo - Burna sjednica u Centrali SDA

Nakon što je Terzić predložio da se najprije analiziraju izborni rezultati, došlo do oštrog sukoba s predsjednikom stranke * Sastanak u jednom trenutku bio na ivici incidenta

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović oštro je jučer kritizirao predsjednika SDA Sulejmana Tihića zbog loše politike koju vodi prvi čovjek najjače bošnjačke stranke.
Tokom konsultativnog sastanka Kolegija SDA i novoizabranih poslanika ove partije u Državnom parlamentu, Izetbegović je Tihiću zamjerio na brzopletim odlukama, samovolji i netrpeljivosti prema ljudima koji misle drugačije.

Neformalna sijela

- Izetbegovićev istup bio je čak iznenađujuće oštar. U jednom trenutku došlo je do žestoke polemike i sastanak je bio na ivici incidenta - tvrdi jedan od prisutnih na tom skupu.
Prema informacijama do kojih je došao "Dnevni avaz", nakon što je Tihić otvorio skup, za riječ se javio zamjenik predsjednika SDA Adnan Terzić. On je odmah istakao da se stranka mora suočiti sa svojim izbornim rezultatom. Ocijenio je da se na organima SDA mora analizirati najprije svačiji izborni uspjeh i neuspjeh, te razlozi za to.

- Ako se pokaže da je naše insistiranje na nekim reformama donijelo odliv glasova, morat ćemo preispitati svoj odnos prema njima. SDA je narodna stranka i ona mora voditi računa o interesima glasača. Kada organi stranke izanaliziraju ishod izbora i razloge za rezultate koje imamo, onda se možemo posvetiti konstituiranju organa vlasti, te reformama koje nas čekaju - naveo je Terzić, a prenio nam jedan od naših sagovornika.
Njegov istup podržao je Izetbegović, koji je tokom predizborne kampanje snažno stajao uz Tihića, ali je i na prethodnom sastanku insistirao da se izvrši analiza grešaka svih u rukovodstvu, pa i predsjednika SDA. Ovoga puta Izetbegović je, kako kaže naš izvor, bio još kritičniji i emotivniji u svom izlaganju i otvoreno rekao da se ubuduće mora više raditi kroz organe stranke, te izrekao još neke mnogo teže kvalifikacije za koje je naš izvor zamolio da u ovom trenutku ne idu u javnost.

Sličan stav iznio je i Halid Genjac. On je zamjerio na neformalnim sijelima koje organizira Tihić i na kojima se pokušavaju donijeti neke ključne odluke.

Tihić je uzvratio da se ne radi ni o kakvim neformalnim sijelima, jer se sastanci održavaju u prostorijama stranke, na što je Genjac odgovorio da druženja s kantonalnim i regionalnim predsjednicima nisu statutarne kategorije. Već su tu tenzije počele dobijati na intenzitetu, pa je situaciju pokušao smiriti Šefik Džaferović. Predložio je da se poslanici obavežu da će poštovati odluke organa stranke donešene prije izbora, ali je većina prisutnih to odbila.

Očita nervoza

Šemsudin Mehmedović zatražio je da se odluke o daljim reformama donose nakon analize izbornih rezultata i ocjene koje su to reforme naštetile rejtingu SDA kod birača. Založio se i za to da se reforme vode kroz institucije sistema i posredstvom izabranih ličnosti, a ne u neformalnim krugovima. Bajazit Jašarević također je tražio analizu izbornih rezultata, te ukazao na činjenicu kako je SDA veliku štetu nanijela bezrezervna i nekritička podrška Miloradu Dodiku.

Sadik Ahmetović, međutim, zatražio je da se poštuje predsjednik SDA, te podržao Tihićeve stavove, dok je Sead Jamakosmanović pledirao da se strasti smire i da se o svemu razgovara u mirnoj atmosferi. Husein Nanić nije bio voljan da se "na sve klima glavom", te je podržao Terzićeve i Izetbegovićeve stavove.

Tihić nije mogao sakriti iznenađenje stavom prvih zamjenika i poslanika. Centralu SDA napustio je prilično umoran, djelovao je nervozno i rezignirano. Kad je vidio nekoliko novinara pred vratima SDA, nervoza je bila očita.

S. NUMANOVIĆ


Tihić: Postigli smo jedinstvo

- Postigli smo jedinstvo stavova kada je u pitanju budući rad Kluba poslanika SDA u Državnom parlamentu i reformama koje nam predstoje - od ustavne i policijske do drugih. Poslanici su jasno iznijeli stav da će poštovati odluke organa stranke. Nikakvih potpisivanja izjava o ovome ili onome nije ni bilo - kazao je Tihić za "Dnevni avaz" nakon susreta u Centrali SDA.

Nismo komunisti

- Kada su vidjeli reakcije poslanika na ideju da se potpiše svojevrsna "izjava lojalnosti", neki čelni ljudi SDA uplašili su se i odustali od ideje da od nas traže mandate na raspolaganje i potpise kojima ćemo garantirati da ćemo u Parlamentu podržati aprilski paket amandmana.
Mi smo bili jasni: SDA nije nikakva komunistička organizacija i niko u njoj ne može diktirati ništa. Mandati poslanika dobiveni su od naroda, a ne od ovog ili onog predsjednika -ocjenjuje jedan od naših sagovornika.

Nazad na početak stranice




4. KOMENTAR: GOOD COP, BAD COP

Kako se u Americi kaže, ovo je samo taktika "good cop, bad cop". Izetbegović i Terzić, srpski agenti, napadaju Tihića, pročitanog srpskog agenta, da bi zameli trag kako oni nisu, a pri tome svi jednako vrbuju poslanike da glasaju za amandmane. Samo je to dobro što su spali na ovakve predstave unutar sopstvene stranke – znači nije im više lako naći poslušnike.

Dakle, Terzić i Izetbegović žrtvuju potrošenog Tihića, A ONI SU CIJELO VRIJEME BILI ZAJEDNO U TOJ POLITICI. Ima li ista gdje su se Izetbegović i Terzić razlikovali od Tihića? Zar ga nisu baš u svakoj odluci podržali. Zar i Bakir nije bio za propale amandmane, zar i on nije izgubio izbore od Belkića u gotovo istom omjeru kao i Tihić od Silajdžića? A sada je Tihić jedini kriv za izborni neuspjeh?! Ovim se Izetbegović i Terzić stavljaju na čelo pobune koja je u stvari pobuna i protiv njih, tj. njihove politike koju su zajedno sa Tihićem vodili. Sada bi poslanici iz redova SDA stranke trebali naivno njih slijediti umjesto Tihića? Vidjećemo koliko su poslanici zreli? Ako uklone samo Tihića, a i dalje na čelu ostane neko ko će voditi Tihićevu politiku, onda nisu ništa bitno postigli.

Tarik B.

Nazad na početak stranice




5. POSLIJE USVAJANJA AMANDMANA NA PRAVNU NEMAN ZVANU ANEKS 4, POVRATKA VIŠE NEMA

Piše: Amila Omersoftić,

Bosna i Hercegovina je jedina zemlja koja nema ustav. Aneks IV koji je nazvan ustavom BiH je do sada bio sredstvo za rastakanje pravne države BiH.
Nijedan zakon nema formu zakona. Država (pod ovim mislim na skup dva entiteta) nema ingerencije niti u jednoj oblasti.
Nama ne treba ovakav nazovi ustav, a pogotovo ne amandmani na ovu pravnu neman.

Mi se moramo izboriti da dobijemo novi Ustav u kojem će biti definisane sve oblasti države. Vrijeme je da se predlagačima amandmana kaže STOP.
Političari moraju insistirati i učestvovati na izradi takvog dokumenta.

Usvajanjem bilo kakvih amandmana na Aneks IV Dejtonskog sporazuma povratka više nema, a bojim se ni normalnog života za stanovnike Bosne i Hercegovine.

Predlažem Vam da pozovete građane BiH da daju svoje prijedloge za izradu novog ustava. Pozive treba uputiti ne samo Bošnjacima - moramo čuti i Hrvate i Srbe. Mislim da Bosna i Hercegovina ima više od kritične mase obrazovanih ljudi koji mogu učestvovati u ovom projektu. Treba ih organizirati da sjednu za stol i da komuniciraju. Do tada spriječiti svako igranje sa amandmanima. Ovo više nije političko pitanje, ovo je građansko pitanje.


Nazad na početak stranice




6. Hasan Čengić za Avaz

Kako komentirate stalne pritiske određenih dijelova međunarodne zajednice, ali i nekih domaćih političkih aktera, da se propali aprilski ustavni paket ponovo vrati u parlamentarnu proceduru?

- U parlamentarnoj proceduri uobičajeno je da ono što je jednom propalo više se ne može vratiti nazad. To čak vrijedi i za "obične" zakone, a posebno mora vrijediti za ustavni paket koji nije dobio podršku. On ne može biti obnovljen jer nema legitimitet. Ali to ne znači da to pitanje ne treba smatrati jednim od najvažnijih u reformskim procesima unutar BiH. Pitanje ustavnih promjena mora se raditi drugačije nego do sada.
Dakle, u Parlamentu, a ne na poluprivatnim sastancima u nekim šumama i bankama.

Jesu li potezi koje Tihić vuče u posljednje vrijeme u skladu s programskim opredjeljenjem i stavovima stranačkih organa?

- Sulejman Tihić je predsjednik stranke i u tom smislu je legalan. Ali, kada su u pitanju važna i najvažnija pitanja o budućnosti stranke, koalicijama ili programu, to se mora raspraviti na Glavnom odboru i svako drugo istupanje i svi drugi potezi koji nisu u skladu s ovim što sam rekao ne predstavljaju demokratsko odlučivanje unutar stranke.

Delegat u Domu naroda

Niste osvojili mandat u Parlamentu BiH. Da li ste možda već imali ponude za mjesto delegata u državnom Domu naroda? Možda od Stranke za BiH?

- Nisam razgovorao sa njima niti bih prihvatio čak i da mi ponude.

Zašto?

- Ja sam član SDA. Samo ako me SDA predloži mogu prihvatiti. Jako poštujem i cijenim sve što SBiH može ponuditi, ali ja sam član SDA i mogu prihvatiti samo stavove SDA.

Nazad na početak stranice




7. Kardinal Puljić obrazložio izjavu Biskupske konferencije BiH

Nove vlasti trebaju odoljeti nedemokratskim pritiscima u izmjeni državnog Ustava

Prvi paket ustavnih izmjena nije pravedan jer zadržava princip entitetskoga glasanja, kazao kardinal Puljić * Otvorenost za razgovore sa Čovićem i Ljubićem

Aprilski paket predloženih ustavnih promjena nije dobar i Katolička crkva u BiH, odnosno Biskupska konferencija, ostaje pri svojim ranije iznesenim stajalištima kojima je jasno kazala da ne podržava prijedlog promjene Ustava BiH, suština je ocjene koju je na jučer održanoj press-konferenciji iznio kardinal Vinko Puljić.

Sredstva za povratak

- Prvi paket nije pravedan. Pravedan nije jer zadržava princip entitetskoga glasovanja. Od tog glasovanja Hrvati nemaju nikakve koristi za razliku od druga dva konstitutivna naroda. Dakle, ostajemo pri svojim starim stavovima o tome. Uz to, nastojimo i želimo očuvati BiH kao multietničku zemlju, regionalno uređenu, u kojoj će Hrvati biti jednakopravni - konstatirao je kardinal Puljić.
Pojašnjavajući stav Biskupske konferencije BiH, koja je u prethodna dva dana zasjedala u Sarajevu, a prema kojem su Hrvati u "neravnopravnom položaju", kardinal Puljić je naveo četiri primjera: Izborni zakon, ulaganje u povratak, zaštitu imovine i nacionalnu strukturu uposlenika u "administrativnoj vlasti".

- Uzmite podatke o tome koliko je sredstava utrošeno za povratak Hrvata svojim domovima, raspitajte se koliki je dio uposlenih Hrvata u administraciji koja opslužuje vlast u entitetima, Hrvati prijavljuju štete na svojoj imovini, ali ih nitko ne obeštećuje, vidite kakav Izborni zakon imamo - pitanjima je nudio odgovore kardinal Puljić.
Odgovarajući na novinarska pitanja da li je razgovarao s političkim prvacima Hrvata u BiH, kardinal je kazao da "s Draganom Čovićem i Božom Ljubićem nije razgovarao nakon izbora".

Odlučniji pristup

- Ali, jesam otvoren za razgovore i sa Čovićem i sa Ljubićem. S tim što moja otvorenost i moj razgovor s jednim ili drugim ne znači da podržavam ili se slažem s političkom opcijom koju predstavljaju - naglasio je Puljić.

U zajedničkoj pisanoj izjavi biskupi izražavaju nadu "kako će novoizabrani dužnosnici na svim razinama povesti računa o općem dobru naroda kojeg predstavljaju".

- Nadamo se da će izabrani dužnosnici konačno odlučnije pristupiti temeljitijem ispravljanju neravnopravnoga položaja hrvatskoga naroda u BiH. Nadamo se, također, kako će nove vlasti, odolijevajući svim nedemokratskim pritiscima, donijeti ustav koji će jamčiti ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda - potcrtava se u zajedničkoj izjavi biskupa.

H. ORAHOVAC

Kritika hrvatskim političarima

Kardinal Puljić na jučerašnjoj press-konferenciji iznio je zadovoljstvo završenim zasjedanjem Biskupske konferencije BiH.

S ovog zasjedanja biskupi su u zajedničkoj pisanoj izjavi naveli kako "žale što hrvatski političari nisu ponudili programe koji bi potaknuli hrvatsko biračko tijelo da svojim glasom osigura opće dobro svoga naroda, a time i cijele zemlje".

Nazad na početak stranice



8. Božo Ljubić za "Dnevni avaz"

Ne pristajemo na Dodikove ucjene

Postoji mogućnost koaliranja sa Čovićevim HDZ-om * Ne želimo se dodvoravati bilo kome kako bismo ušli u vlast, pa ni Dodiku, kaže Ljubić

Lider Hrvatskog zajedništva HDZ 1990 Božo Ljubić u jučerašnjoj izjavi za "Dnevni avaz" kazao je kako smatra neprihvatljivim zahtjeve predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da kandidat te stranke po svaku cijenu bude novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

- Nijedna stranka nema ekskluzivno pravo na vlast i zato Hrvatsko zajedništvo HDZ 1990, kao sudionik razgovora o formiranju parlamentarne većine, ne pristaje na uvjetovanja Milorada Dodika da novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH bude isključivo iz SNSD-a. Ne želimo se pristankom na takva uvjetovanja dodvoravati bilo kome kako bismo ušli u vlast, pa ni Dodiku - kazao je Ljubić, komentirajući dogovor koalicije HDZ-a i SNSD-a, te činjenicu da je predsjednik HDZ-a Dragan Čović bezuvjetno prihvatio zahtjeve SNSD-a.

Ljubić nije isključio mogućnost da će o formiranju vlasti razgovarati s Dodikom, ali nije mogao reći kada će doći do tog susreta. Naglašava da je HDZ 1990 otvoren za razgovore sa svim strankama u BiH, prije svih, legitimnim predstavnicima bošnjačkog i srpskog naroda, ali isključivo na bazi dogovora i partnerstva, a ne bilo kakvih uvjetovanja.

Na naše pitanje postoji li mogućnost da Hrvatsko zajedništvo HDZ 1990 ostvari postizbornu saradnju s HDZBiH, odnosno da se formira svehrvatska koalicija, Ljubić je odgovorio:

- Postoji mogućnost dogovora postizborne suradnje s HDZBiH, takva koalicija je potrebna, jer i oni su nosioci dijela hrvatskog legitimiteta u BiH.

F. VELE

Dobili najviše glasova od Drvara do Neuma

Ljubić ističe da Hrvatsko zajedništvo HDZ 1990 ne smije i ne može biti zaobiđeno u razgovorima o budućim koalicijama, jer je najznačajniji nosilac hrvatskog legitimiteta.

- Mi smo na potezu od Drvara do Neuma dobili najveći broj glasova i tko bi god zanemario tu činjenicu, uistinu ne bi ispravno promišljao budućnost BiH - rekao je Ljubić.

Nazad na početak stranice




9. BEOGRADSKA ČARŠIJA PONOVO U ODBRANI MOŠEVAČKOG ĐILKOŠA?!

Dr. Muhamed Borogovac

Šta li to veže Moševačke đilkoše i Beogradsku čaršiju?

Dobro se sjećamo burnih predratnih vremena kada je velikosrpska politika rušenja Republike BiH, i njenog patriotskog rukovodstva, bjesnila svom snagom. Tada su jedno vrijeme glavni izvođači radova na terenu u BiH bili dvojica đilkoša iz Moševca kod Maglaja, Dževad Galijašević i Sead Delić. Kako Srbin ostaje Srbin, i kako će Srbin i korijenje jesti, ali neće odustati od svoje borbe za srpsku stvar, tako još uvijek Dževad Galijašević jaše i nanosi udarce ispod pojasa našoj domovini Bosni i Hercegovini. On je jedan od onih “muslimana” koji je lansirao vijest o “bijelim” bosanskim muslimanskim teroristima i koji upozorava Evropu i svijet na opasnost kako ćemo uskoro postati “globalni problem”.

Za Moševačke đilkoše se tada u osamdesetim zauzela beogradska čaršija (interesantno isto kao i za Alijinu grupu nešto malo prije afere Moševac), a kako vidimo i danas se zauzimaju. Pročitajte pismo podrške koje kruži među Srbima i koje je nama poslao neko ko se potpisao sa "@Prenj", a koji po svom ponašanju (stilom pisanja) više odaje na SrBaliju, tipa Dževada Galijaševića, nego na pravoga Srbina.

Slijedi to pismo podrške Beogradske čaršije đilkošu iz Moševca, Dževadu Galijaševiću.



Poštovani,

Želimo da apelujemo na Vašu svest i da ukažemo na problem nasilja u našem društvu koji je poprimio drastične mere jer sloboda reči i govora nisu još uvek dozvoljene i regulisane. Ovaj region ne možemo nazvati demokratskim dok god osnovna ljudska prava ne budu zaštićena.

Naime, nakon gostovanja u emisiji Arena, Foruma za Jugoistočnu Evropu, Dževad Galijašević, bivši predsednik opštine Maglaj i čovek koji je imao ključnu ulogu u deložaciji mudžahedina u selu Bočinja, napadnut je fizički i verbalno nakon javno iznetih činjenica u pomenutoj emisiji. Napadnuti su njegova porodica i imovina. Prećeno mu je smrću i naneta mu je materijalna šteta, kada su militantni ekstremisti provalili u njegov stan u opštini Maglaj. Gospodin Galijašević je morao da skloni svoju decu zbog straha od posledica koje mogu biti fatalne. On je ostao u svom domu da brani svoju čast i svoje reči izrečene u emisiji iza kojih beskompromisno stoji.

Pretnje i dalje traju.

U Areni se govorilo od Al kaidi na bosanski način, odnosno o ljudima koji direktno pomažu ovu organizaciju, finansijski i strateški. Dževad Galijašević je otvoreno govorio o centrima u kojima se regrutuju beli muslimani za terorističke akte, i o tome da država BiH treba da se odlučno bori protiv ovih ekstremista, a ne samo na papiru, kao i tome da ti ljudi moraju proterani i da im se moraju ukinuti beneficije koje uživaju i kao i da im se moraju oduzeti državljanstva BiH koje poseduju.

Među prozvanima u emisiji pronašli su se ljudi za koje Dževad Galijašević sumnja da su krivi za pretnje i iz tog razloga je u SIPA podneo krivičnu prijavu protiv Zlatana Latifovića, Šemsudina Mehmetovića, Senada Hasanića.

Gospodin Galijašević je jedan od retkih koji je spreman da ustane i govori o ovom problemu koji se čini samo lokalnim, a vrlo brzo će postati globalni problem, jer ovi ljudi predstavljaju terorističku pretnju ne samo za region već i svet.

Iz ovih razloga apelujemo na Vas da svi zajednički uočimo na pravi način veličinu ovog problema i da pođemo od nas samih u njegovom rešavanju. Rat u Bosni se završio ali je vrlo očigledno da se njegove posledice osećaju i danas.

Milorad Božić
FSOE, editor in chief

Nazad na početak stranice



10. Film povodom godišnjice Alijine smrti

Film povodom godišnjice Izetbegovićeve smrti, vrijedi pogledati i ponovo ocijeniti njegovo ponašanje.

Najveća zamjerke filmu je da je potpuno preskočen period borbe velikosrba, uključujući SANU i Šešelja, za prijevremeno puštanje Alije iz zatvora. Tako je ispalo da je Alija odležao svih 14 godina, a ne samo 6-7.

Druga najveća greška je što su izostavljeni njegovi najvažniji govori, oni kojima su donošene historijske odluke, koje su mahom sve bile pogubne za bih, kao npr. govor u UN kada se odrekao skidanja arms embarga, kojega je američki senat već bio skinuo i već odredio sredstva za naoružanje Armije BiH. Izbjegnute su i slike Alijin srdačnih susreta sa Miloševićem i Tuđmanom u Dejtonu. Ne mogu se vidjeti Alijini prijateljski susreti sa neprijateljima i zločincima, koje karakteriše npr. slika na ovom linku http://www.brcanskaraja.net/board/index.php?topic=536.90

S druge strane ostavljeni su istorijski potpuno bezvrijedni Izetbegovićevi govori, namijenjeni obmani BH javnosti, i koji zato patriotski zvuče. Da bi se shvatilo ko je Alija trebalo je prikazati njegove sudbonosne govore, kojima se odrekao skidanja “Arms emarga” Armiji BiH ili njegov odlazak u Skoplje na predgovore sa Adžićem, čime je poništio Bushov ultimatum četnicima od 14. aprila 1992., da se povuku iz BiH u roku od 15 dana.

Režiserima je promaklo da uklone dvije izjave koje dokazuju da je Alija sve znao, a da je ipak pogrešno radio. Na primjer, na jednom mjestu Alija kaže, parafraziram:

“U ratu će biti uništeni i zakoni i institucije Bosne i Hercegovine, samo će ostati ispaćeni narodi jer su po svojoj prirodi neuništivi.”

Kako granate mogu uništiti zakone i državne institucije. On je znao da se bez njega ne mogu uništiti institucije BiH. Dakle, on je već prije rata smjerao da uništiti institucije države BiH.

Na drugom mjestu kaže, parafraziram: “Mada je ekonomski jaka, Evropa je u stvari slaba, jer se u Evropi odlučuje konsenzusom, a to ne može funkcionisati.”

A onda u Daytonu potpisa da se u Bosni i Hercegovini odlučuje konsenzusom, i to kad su četnici već bili poraženi.

Najbolje mjesto u filmu je Alijin govor u skupštini BiH protiv Karadžića. To je iskren govor iz kojega se vidi da Alija doživljava Karadžića kao velikog neprijatelja. To je ono što nas je sviju prevarilo, Alija je zaista mrzio Karadžića. Međutim, Alija je iskreno mrzio Karadžića i četnike samo zato što je shvatao da oni nanose štetu srpstvu, da će takvom siledžijskom u suštini veoma kontraproduktivnom politikom za Srbe umjesto velike Srbije završiti sa Beogradskim pašalukom. Međutim, kada je Jugoslavija bila uništena, onda je sve učinio da za Srbiju spasi što se spasiti može, da što veći komad Bosne pripadne velikoj Srbiji.


http://video.google.com/videoplay?docid=1626891317437382854

Nazad na početak stranice



11. PREGLED PATRIOTSKIH STRANICA


http://users.skynet.be/orbus/aktua/aktua1260.htm

http://republikabih.net/

http://bosna-ba.com/

http://bosona.net/

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

No comments: