Sunday, May 25, 2008

#436 "BOSNA U KANDŽAMA KOS-a" I U 21. VIJEKU

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

7. decembar 2006.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH

br. 436 http://republic-bosnia-herzegovina.com/


1. SILAJDŽIĆ PONOVO POČEO DA "ŠVERA"

2. PRODAJA TELECOMA RS: OMOGUCENO DA SRBIJA PRISLUŠKUJE SVAKOG GRAÐANINA BIH

3. "BOSNA U KANDŽAMA KOS-a" I U 21. VIJEKU

4. DA LI JE SUVERENITET cijena koju gradjani BiH moraju platiti da bi ispunili Solanine uslove za ulazak u Evropu?

5. TIHIC SE "PROVALIO" NA BHT KAO OBICNI LAŽOV

6. DODIK NEMOCAN, ALI JE TU MENSUR HADZIMUSIC DA ZAUSTAVI REFORMU POLICIJE

7. Americki ambasador u BiH McElhaney: Nema entitetskih policija

8. Demografija: Zašto Podrinje ostaje bez Bošnjaka

9. URUCENE MEDALJE PRIPADNICIMA HOLANDSKIH BATALJONA KOJI SU TREBALI ZASTITI SREBRENICU

10. KAKO SE DRZAVOTVORNI NARODI BORE ZA SVOJU ZASTAVU

11. Ramo Kolar: TITO NA ZIDU

12. SRPSKI JUNACI: U BJEZANIJI GAZILI TENKOVIMA SVOJE CIVILE

13. Anketa: Smatrate li da treba mijenjati Daytonski sporazum

14. I TILMAN ZULCH JE "SVIJET"

15. INTERESANTNE WEB STRANICE



1. SILAJDŽIĆ PONOVO POČEO DA "ŠVERA"

Pise: Dr. Muhamed Borogovac

Dok se nije znalo da li ce Ljubicev HDZ 1990 ili Covicev HDZ imati vise poslanika u Vijecu naroda, SDA i SBiH su se dogovorile da ce za partnera u vlasti uzeti onu hrvatsku stranku koja bude kontrolisala Dom naroda. To je potpuno prirodan dogovor jer zbog mogucnosti hrvatskog veta u Domu naroda ni Fedracija, a ni "drzava" ne bi mogli funkcionisati bez upravo te stranke u vlasti.

A zasto je vazno koji HDZ ce ucestvovati u vlasti, a koji ce biti opozicija? Jedina bitna razlika izmedju dva HDZ-a je u njihovom odnosu prema Bosni i Hercegovini. Covicev HDZ je pod uticajem "starih" kadrova, koji su nerijetko i UDBA-si, ne odstupa od politike podjele Bosne i Hercegovine i svom silom se zalaze za usvajanje proljetnih ustavnih amandmana. S druge strane, HDZ 1990 probosanski orjentiran i kao takav uziva otvorenu podrsku Mesiceve vlade i biskupske konferencije.

Ovih dana se napokon saznalo da HDZ 1990 ima vecinu tj. da kontrolira Hrvatski veto u Domu naroda. Trebalo bi da je to veoma dobra vijest za svakog ko podrzava cjelovitu BiH, dakle i za Silajdzica, koji je na toj pltaformi dobio izbore.

"Oslobodjenje od 6. decembra 2006 prenosi Ljubicevu izjavu, citiram:

“HDZ 1990 ima sigurnu vecinu u Domu naroda FBiH, a time i Domu naroda BiH. Dakle, bez nas se ne može.” - Kraj citata.

Medjutim, ne lezi vraze, velika Srbija je vaznija i od funkcionisanja BH drzave, i od vlasti, i od licnog interesa. Za mnoge potpuno neocekivano, kada su saznali da je HDZ 1990 pobjednik, Silajdzic i Tihic su se sastali i promjenili dogovor tako sto su ponudili HDZ-u 1990 ucestovanje u vlasti SAMO NA FEDERALNOM nivou, dakle TAMO GDJE SE NE ODLUCUJE O AMANDMANIMA, dok su drugom HDZ-u ponudili vazniji, drzavni nivo vlasti, sto je potpuno suprotno zdravoj logici, osim ako niste velikosrpski rodoljub i clan "amandmanske koalicije".

Moze Silajdzic glumiti naivcinu za politiku koliko hoce, ali ovo nije naivnost. Dakle, vratili smo se u ona stara vremena kada je "Hare" zajendo sa "naivnim" Alijom krstario svijetom od dogovora do dogovora, gdje se zajedno sa Karadzicem kasapila Republika BiH.

Silajdzic nema ovdje cak ni opravdanja da ga je svijet natjerao. Jer svijet ne mogade natjerati Zilica na amandmane, niti moze na bilo sta natjerati Dodika. Bajka o pritiscima svijeta je samo (sada vec potroseno) opravdanje za izdajnike.

Osim toga, to je bio iskljucivo sastanak Silajdzica i Tihica, a Tihic nije u situaciji da ista diktira, pogotovo ne ovakav razvoj koji pogoduje "amandmanskim" snagama. Naime, Tihic se suocava sa krizom povjerenja u SDA upravo zbog amandmanske izdaje.

Namece se kljucno pitanje Silajdzicu: "Zasto je odustao od logicnog dogovora o HDZ-u kada je saznao da je HDZ 1990 pobijedio, cime je ugrozio i funkcionisanje BiH i uz to ponovo nas izlozio riziku propalih amandmana?



2. PRODAJA TELECOMA RS: OMOGUCENO DA SRBIJA PRISLUŠKUJE SVAKOG GRAÐANINA BIH


SARAJEVO, 05.12.2006. Veceras je u euforicnom tonu Dodik Milorad saopštio da je tzv. "Telekom Srpske", a zapravo oteta polovica sistema telekomunikacija Republike Bosne i Hercegovine, prodata Srbiji za NEVJEROVATNIH 650 MILIONA EURA. Minimalna cijena propisana tenderom iznosila je 400 miliona, a jedini i zapravo favorizovani konkurent, Telekom Austrije, ponudio je tek – 460 miliona.

Ocigledno je Srbija namjerila po svaku cijenu dobiti potpunu kontrolu nad telekomunikacijskim sistemom polovine Bosne i Hercegovine, pa je za svaki slucaj ponudila zapanjujuce 50% veci iznos od traženog. Ovaj tzv. "mark-up" obicno se u velikim poslovima krece izmedu 10-20%.

Pravi cilj Srbije u ovom slucaju je ostvarivanje informativno-obavještajne takticke prednosti ogromnih razmjera. Naime, Srbija je sada u mogucnosti prisluškivati svaki razgovor fiksne i mobilne telefonije, presretati fiber-opticke komunikacije kao što su Internet, E-mail, Voice te Data transfer, kao i presretati sve (žicane i relejne) vojno-obavještajne komunikacijske tokove putem zemaljskih multikoriosnickih tornjeva koje paralelno koriste civilne i vojne strukture naše zemlje. Na taj nacin im je efektivno omogucen i UPAD U SISTEM TELEKOMUNIKACIJA CIJELE BOSNE I HERCEGOVINE. Prisjetimo se nedavne afere u Italiji gdje je otkriveno da tamošnji Telekom za neciji racun prisluškuje vodece italjanske politicare.

Bošnjacki poslanici u Skupštini RS, bez obzira na to iz koje stranke dolaze, ljetos su se žestoko pobunili protiv ove, tada najavljene prodaje, opravdano navodeci da je rijec o obicnoj pljacki najdragocjenije imovine Bosne i Hercegovine. Naime, NITI JEDAN BOŠNJAK I HRVAT od hiljada uposlenih u sektoru telekomunikacija u genocidom okupiranoj polovici BiH, koji su decenijama izgradivali infrastrukturu te prenosili znanja i ulagali u razvoj sistema, nije nakon agresije dobio dionice tzv. "Telekoma Srpske".

Na žalost, cetnicki agent Tihic Sulejman, kodnog SDB-imena "Mane", prema izjavi predsjedavajuceg Vijeca naroda RS Remzije Kadrica datoj Avazu 27/07/2006, licno je telefonom naredio poslanicima SDA da povuku veto cime je omogucio predaju sistema u ruke najveceg neprijatelja Bosne i Hercegovine.

Tako je upravo IZDAJNIK Tihic odradio GLAVNI dio posla za svoje srbijanske nalogodavce, jer nakon finalizacije ugovora o prodaji (radi cije hitnosti Dodik veceras putuje u Beograd) nece više biti moguce ubrojati vrijednost "Telekoma Srpske" u potraživanja po ratnoj odšteti kod Internacionalnog suda u Haagu u slucajevima RBiH v. Srbija i RBiH v. Crna Gora. Ova imovina trebala je sacinjavati vecinu iznosa naknade za tzv. direktnu ratnu štetu tj. onu uzrokovanu otimanjem postojecih industrijskih potencijala jedne zemlje.

Amar Delic, Sarajevo
Nacionalni kongres Republike Bosne i Hercegovine


3. "BOSNA U KANDŽAMA KOS-a" I U 21. VIJEKU

Telekom Republike Srpske se prodaje Telekomu Srbije za sumu neocekivano visoku sumu, 646,000 eura. Ekonomska Vrijednost Telekoma Srpske je puno manja nego sto je Telekom Srbije spreman platiti. Veoma je da Telekom Srbije nema dovoljne prihode da napravi investiciju koju su obecali. Znaci da Telekom Srbije, da je u pitanju samo kompanija, bi se ovom ogromnom investicijom, koja ni priblizno dugorocno ne vrijedi toliko, bi ugrozio solventnost, tj. svoj ekonomski opstanak. Jasno je da je Telekom Srbije ovdje motivisan politikom, a ne profitom. I jasno je da ce vlada Srbije morati subvencionisati tu kupovinu.

Koja je to politicka motivacija dovoljno vazna da vrijedi bacanje toliko novca? Trebamo znati da svaki email koji dolazi u Federaciju BiH ce prolaziti kroz servere u vlasnistvu Srbije, i znaci da ce ih cetnicki obavjestajci (i dalje) moci citati. Oni ce kroz veoma jednostavan software instaliran na serverima (i dalje) moci pretrazivati na hiljade nasih emailova, za imena, rijeci, i pojmove koji ih interesuju. Moci ce (i dalje) prisluskivati svaki telefonski razgovor sa inostranstvom. Oni su I ranije to radili, samo drugim metodima, i zato su oni uvjek znali ispod kojeg kamena da nadju nase izdajnike i da ih postave na vlast, i da vladaju preko njih, a i koga treba da uklone. Sada spijunaza Bosanaca I Hercegovaca od strane velikosrba ulazi u mnogo sofisticiranju elektronsku eru.
Medjutim, da je Telekom RS prodat Austriji, ili nekom drugom, to bi sve prestalo. I zato to Srbiji vrijedi toliko.

Sada je jasno zasto je Tihic nagovorio Bosnjacke predstavnike u Domu naroda RS da odustanu od veta oko prodaje telekoma -- zato sto je on dio tog plana da se telekom sacuva u rukama cetnickih spiuna i poslije prodaje. Ne znam dali je sa tim tenderom prosla faza da se moze staviti veto na ovu prodaju, ali ako ikako mogu, nasi predstavnici u RS je moraju sprijeciti, jer sta znaci "vitalni nacionalni interes" za Bosnjake, ako ne to da se barem sprijeci da cetnici i dalje znaju bas sve iz Bosnjackog politickog i ekonomskog, i privatnog zivota? Posto bi vlada Srbije voljela da sakrije da ona stoji iza ove kupovine i da bi je zato finansirala opranim novcem, taj veto bi se mogao postaviti i uz obrazlozenje da Telekom Srbije stvarno nema sredstva da ostvari tu svoju ponudu. Podsjetimo da je nedavno vlada RS odbila da Sarajevska Pivara kupi Banjalucku pivaru uz isto obrazlozenje.

Slijedi reakcija iz Telekoma Austrije prenesena iz Pincom.biz.

Primjetite jos i zadnju recenicu u kojoj Srbija prodaje dio svoje Telekom infrastrukture Norvezanima, jer se ne boje spiuniranja od njih, a kupuju u Bosni:

http://www.pincom.biz/vjesnik/opsirnije.asp?id=12474&rub=vjesniknas

Telekom Austria: Telekom Srbije nece platiti transfer na vrijeme Izvrsni direktor Telekom Austria Boris Nemicic kritizirao je pobjedu Telekoma Srbije na natjecaju za Telekom Srpske nazvavsi je politicki motiviranom.

"Ponuda je bila isuvise preplacena i bilo je nemogucno konkurirati joj" izjavio je Nemcic za APA.

Njemacka novinska agencija DPA prenosi pak misljenje Telekoma Austria kako Telekom Srbije, zbog malih prihoda, nece uspjeti uplatiti cijelu sumu novca koju je ponudio u odredjenih 30 dana od potpisivanja ugovora te kako bi odluka o prodaji mogla propasti.

Ljetos je, na natjecaju u Srbiji, Telekom Austria takodjer izgubila.
Norveski Telenor kupio je srbijanski Mobi63.

Tarik B.




4. DA LI JE SUVERENITET cijena koju gradjani BiH moraju platiti da bi ispunili Solanine uslove za ulazak u Evropu?

Pise: Dr. Vahid Sendijarevic

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Havijer Solana u utorak je sa clanovima Predsjedništva BiH u Sarajevu razgovarao o reformama koje BiH treba poduzeti na putu ka evropskim integracijama, kako prenose Oslobodjenje i Avaz 6.12.2006.

Gospodin Solana Bosancima i Hercegovcima "prodaje maglu” sa svojom izjavom da je otvoren put BiH ka Evropskoj uniji. Medjutim, to nije tacno. Bez obzira sta da uradi politicko rukovodstvo i gradjani Bosne i Hercegovine, nema garancije da ce Evropa prihvatiti BiH u Evropsku Uniju.

Sa svojim izjavama gospodin Solana zapravo sugerise kako krajnji cilj gradjana Bosne i Hercegovine treba da bude ulazak u Evropsku Uniju, sa cime se nikako ne mozemo sloziti. Najvazniji cilj drzavljana Bosne i Hercegovine je suverenitet na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, to jest jedinstvena BiH bez entitetskih, etnickih, vjerskih i bilo kakvih drugih granica i podjela unutar njene teritorije, pa tek onda integracije u Evropi. Samo da potsjetimo, kao primjer, da Madjarski, Slovenacki i Slovacki Romi imaju Evropski pasos, ali su jos uvijek gradjani treceg reda u maticnim drzavama, a time i u Evropi. Prema tome, ako BiH udje u Evropsku Uniju sa Republikom Srpskom, Bosnjaci i Hrvati iz Republike Srpske ce biti trecerazredni gradjani (nedrzavotvorni) tamo gdje zive, u RS, bez obzira sto ce RS biti u Evropi.

Sada se pitamo, sta znaci sljedeca izjava gospodina Solana-e kada kaze: “Lideri vaše zemlje vrlo dobro znaju koji su zadaci koje moraju uraditi na putu ka evropskim integracijama. Iskreno se nadam da ce to biti ispoštovano, te da ce BiH nastaviti da se krece u pravom smjeru”. Pitamo se da li i drzavljani BiH znaju sta je to sta mora biti uradjeno na tom putu za ulazak u Evropu ili to samo znaju "lideri"? Receno je “moraju” – da li to ukljucuje donosenje ustava koji ce garantovati jedinstvenu BiH bez entitetskih i drugih granica i podjela ili, suprotno tome, radnje koje ce cementirati Republiku Srpsku i entitetsku podjelu BiH za sva vremena? Haris Silajdzic i drugi clanovi Predsjednistva BiH su duzni da nam odgovore na ovo pitanje, pojedinacno i kao kolektivni Predsjednik. Svaki gradjanin BiH mora znati sta je to cijena koju moramo platiti da bismo ispunili Solanine uslove za ulazak u Evropu, a bez garancije da ce nas Evropska Unija ikada prihvatiti kao ravnopravnu clanicu?



5. TIHIĆ SE "PROVALIO" NA BHT KAO OBIČNI LAŽOV

Amar Delić, Sarajevo

SARAJEVO, 05.12.2006. Veceras je u emisiji "Pošteno govoreci" BHT ponovo dat veliki medijski prostor Tihic Sulejmanu, opet u po njega kriticnom momentu – pred glasanje o povjerenju na Glavnom odboru SDA u narednu subotu. Cijelu emisiju Tihic se vracao na pitanje propalih amandmana, jer kao izdajnik on nema drugog izlaza. Medjutim, nije odgovorio direktno niti na jedno bitno pitanje publike i voditeljice koja ga je bezbroj puta uhvatila – u laži. Tako je ovo gostovanje, zamišljeno kao pomoc Tihicu, zapravo oznacilo i vjerovatan KRAJ POLITICKE KARIJERE tog, pokazalo se, obicnog lažova.

Ovaj pravi fijasko zapoceo je kad je, uveliko braneci HDZ, u jednom trenutku Tihic poceo izmišljati da "HDZ1990 želi treci entitet" i "u saradnji sa Zagrebom opet destabilizirati BiH". Na to ga je voditeljica žustro prekinula napomenuvši da je medjunarodna zajednica ipak pokretala drakonske represalije (radi upornih nastojanja za treci entitet) protiv – HDZ-a, kao i to da je baš HDZ u saradnji sa Zagrebom u prošlosti destabilizirao BiH.

Сулеjmан Тиxић

Mилoрaд

ћo Дoдиk

Злaтko Лaгуmђиja

Velikosrpska koalicija na djelu


Ovaj pravi fijasko zapoceo je kad je, uveliko braneci HDZ, u jednom trenutku Tihic poceo izmišljati da "HDZ1990 želi treci entitet" i "u saradnji sa Zagrebom opet destabilizirati BiH". Na to ga je voditeljica žustro prekinula napomenuvši da je medjunarodna zajednica ipak pokretala drakonske represalije (radi upornih nastojanja za treci entitet) protiv – HDZ-a, kao i to da je baš HDZ u saradnji sa Zagrebom u prošlosti destabilizirao BiH. Uhvacen u ovoj ogromnoj laži Tihic se nevješto branio kako se "ne zna" kakva ce politika HDZ1990 biti. Tako ispada da Tihic, koji se cesto hvali svojom diplomom pravnika, ne želi znati da je u demokratiji SVAKO NEVIN DOK MU SE NE DOKAŽE SUPROTNO, a ne kao onda kad je on bio komunisticki sudija. Po pitanju dva HDZ-a najviše mu navodno smeta Dodik jer "igra duplu igru".

Na pitanje zašto je poslao trupe u Irak kad Hrvatska nije imala nikakvih posljedica za odbijanje da ucini isto, a Sanadera je cak primio i sam Bush, Tihic je dao potpuno djetinjast i najgluplji moguci odgovor – da je i njega primio Cejni. Voditeljica je pravilno primijetila da je to ipak bilo samo u sklopu americke kampanje za amandmane...

Svoje odnose sa Lagumdžijom ocijenio je odlicnim, navodeci kako ih je "zbližila borba za BiH putem amandmana". Uslijedio je njegov jeftini pokušaj da se dodvori narodu pa se izjasnio - protiv izgradnje hidroelektrana na Neretvi, ali NE radi uništavanja covjekove okoline nego samo radi procedure kojom je posao od milijardu KM dodijeljen "zlim" Slovencima. Na konstataciju voditeljice da i premijer i vecina clanova vlade FBiH dolaze iz – SDA Tihic je, još jednom uhvacen u laganju, vjerovali ili ne – krivicu prebacio na SBiH, navodeci da se on kao "dogovorio s tom strankom da se to preispita", baš kao da nije ni cuo pitanje.

Na glavnu temu emisije – provjera povjerenja na prvom postizbornom Glavnom odboru SDA u subotu, Tihic je pokušao manipulirati rekavši da se ni u subotu nece predstaviti puna analiza izbornih rezultata nego tek nekakva "djelimicna" analiza. Na konstataciju voditeljice da je SDA jedina stranka koja nije izvršila analizu rezultata izbora, Tihic je – izbjegao odgovor.

Na pitanje zašto kao Cavic ne podnese ostavku, odgovorio je da je navodno vec izjavio da ce podnijeti ostavku, ali pod nekakvim samo njemu jasnim uslovima, koji dakle nisu uslovi za koje svi znamo tj. demokratski i izborni. On se "složio s cinjenicom da je katastrofalno poražen od dr. Silajdžica" (KAO DA SE S CINJENICAMA MOŽEMO SLAGATI ILI NE SLAGATI – OVO SAMO POKAZUJE O KOLIKOM JE TOTALITARISTI RIJEC!). Zatim je mutno dodao da su nekakvi "drugi elementi" uticali na takav izborni rezultat. Tako se zapravo ispostavilo da on uopce NE PRIZNAJE REZULTATE IZBORA. Tihic naime narod smatra nezrelim te po ko zna koji put ponavlja da narod "nije shvatio, ooo...v'j, korak po korak politiku koja je iako se ne svidja onim koji za tebe glasaju za njih ustvari dobra".

Tihic je ipak dotakao moralno dno kad je SLAGAO da mu je Glavni odbor DAO SAGLASNOST za paket amandmana. Nakon što ga je voditeljica opomenula da to nije tacno te mu pružila papir sa zakljuccima GO o amandmanima u kom se od njega TRAŽI DA RADI NA UKIDANJU ENTITETSKOG GLASANJA, Tihic se, opet uhvacen u laži, spetljao i drhtavim glasom pokušao opravdati kako je "Glavni odbor svo vrijeme imao amandmane pred sobom i znao o cemu se tu radi" iako se Glavni odbor uopce nije sastajao u vremenu trezorskih pregovora o amandmanima. Ocigledno da Tihic identifikuje Glavni odbor sa Bakirom Izetbegovicem i Adnanom Terzicem, koji su mu cijelo vrijeme davali podrsku, a sada su toboze glavni kriticari Tihiceve amandmanske avanture.

Osim što je ponovno okrivio Avaz i "neke druge" neimenovane medije za svoj izborni debakl, na pitanje zašto nije imao adekvatan odgovor na referendum RS-a odgovorio je glupošcu da je imao "onakav odgovor kakav je bio moguc", baš kao da politika nije stvar dogovora VIŠE OD JEDNE strane. Tako se, u emisiji prepunoj nevjerovatnih zapleta u kojoj je preko deset puta uhvacen u laži, Tihic Sulejman zvani "Mane" vjerovatno na ovakav nacin i OPROSTIO OD SVOJE OPSKURNE POLITICKE KARIJERE LAŽOVA I IZDAJNIKA.



6. DODIK NEMOCAN, ALI JE TU MENSUR HADZIMUSIC DA ZAUSTAVI REFORMU POLICIJE

Avaz 3. decembar 2006

Milišic: Prema zakonu, Miletica mijenja zamjenik

Dosadašnjem direktoru policije FBiH istekao mandat, a samim tim i clanstvo u Upravnom odboru * Hoce li RS prigovoriti na nacionalnu strukturu

Dosadašnjem direktoru Uprave policije FBiH Zlatku Mileticu mandat je istekao, a kako Federalna vlada nije podržala njegov ponovni izbor na tu funkciju, niti barem privremeno na 60 dana imenovala vršioca dužnosti, ova uprava ostala je bez prvog covjeka.

Nadležnosti zamjenika

Tako je i Upravni odbor Direkcije za reformu policije ostao bez jednog clana i to baš u trenutku kada se ocekuje da od 11. decembra to tijelo nastavi višednevno zasjedanje radi konacnog definiranja prijedloga buduce policijske strukture u BiH, a za što je rok kraj decembra.

Formalnopravno, Miletica bi u Direkciji mogao mijenjati zamjenik direktora Uprave policije Samir Džebo. Medutim, Mensur Hadžimusic, predsjednik Nezavisnog odbora za izbor direktora Uprave policije, koji je i predložio Mileticevo ponovno imenovanje, za "Dnevni avaz" kaže:

- Nije uopce jasno da li zamjenik direktora policije može s te funkcije ucestvovati u radu UO Direkcije. Zamjenikove nadležnosti odreduje direktor Uprave policije i zamjenik ima tacno odredene poslove koje može obavljati.

S druge strane, stav OHR-a je da clan UO Direkcije može biti zamjenik direktora Federalne uprave policije.

- Izbor direktora Uprave policije pitanje je za domace institucije vlasti. No, prema zakonu, može ga mijenjati njegov zamjenik i smatramo da ovo nece utjecati na rad UO Direkcije - istice za naš list portparol OHR-a
Oleg Milišic.

Raniji slucajevi

Inace, i do sada je bilo situacija kada su se, zbog odlazaka prvih ljudi policijskih struktura u BiH, u rad UO Direkcije ukljucivali njihovi zamjenici. Takav slucaj je bio sa Dragomirom Andanom, bivšim direktorom policije RS, kojeg je u UO mijenjao njegov zamjenik.

No, poznavajuci stavove predstavnika RS, koji na razne nacine opstruiraju reformu policije, za ocekivati je, kako je za naš list kazao jedan od clanova Direkcije, da ovog puta problematiziraju cak i nacionalnu strukturu Upravnog odbora. Naime, nakon ostavke Milenka Milicevica, šefa policije Distrikta Brcko, za clana UO Direkcije došao je sadašnji v.d. direktora brcanske policije Fahrudin Selimovic.

- Ukoliko Miletica zamijeni Samir Džebo, a s obzirom na to da je i predsjedavajuci UO Himzo Selimovic iz reda bošnjackog naroda, kao i clanovi Sead Lisak i Vahid Alagic, ovo bi mogao biti još jedan adut kocnicarima iz RS da nastave osporavati rad Direkcije - kaže "Avazov" sagovornik.

M. KUKAN

Nezavisni odbor mora sacekati šest sedmica

Prema Hadžimusicevim rijecima, da bi Nezavisni odbor donio konacnu odluku o imenovanju direktora Uprave policije FBiH, mora proteci zakonski rok od šest sedmica.

- Vlada se nije odlucila da imenuje direktora na privremeni period i sada moramo sacekati zakonski protek roka kako bismo okoncali proceduru izbora - dodaje Hadžimusic.
----

KOMENTAR: Dakle, kada vise Dodik ne moze zaustaviti Direkciju za Reformu policije, nadje se neki muslimanski Srbin, koji stavi svoj ugled na kocku, ali odradi stvar za srpstvo. Ako ne smeta OHR-u da Miletica zamjeni Samir Dzebo, sto onda smeta Hadzimusicu?! Kao i uvijek, kada su muslimanski Srbi u pitanju, zov srpstva je jaci od i od licnog prosperiteta.


7. Americki ambasador u BiH McElhaney: Nema entitetskih policija

"Oslobodenje" 04/12/06

Piše: Azhar KALAMUJIC

Da li je za SAD prihvatljiv koncept konsolidovanog budžeta za policiju BiH i opstanak policije RS na cemu insistira Milorad Dodik?

“Moramo imati jedinstvenu, unitarnu strukturu policije kao i sve druge prave policijske snage u svijetu. Novac za policiju ne može dolaziti iz dva odvojena entiteta i oni ga ne mogu posebno trošiti. Novac za policiju se mora sakupljati na državnom nivou i u državni budžet. Vlasti na državnom nivou ce odlucivati kako ce se taj novac trošiti. To je vec dogovoreno i od toga ne treba odustajati. Ostanak entitetskih policija nije bio dio prakticnog dogovora. Postoje razni nacini na koje možemo organzirati policijsku strukturu i o tome se sada razgovara. No, da bi gradani mogli imali adekvatnu policijsku zaštitu, policijske ovlasti moraju biti na jednom mjestu. Dodik, ali i drugi politicari moraju razmisliti koliko daleko mogu ici i koliko vremena potrošiti. Ako ne dode do sporazuma o reformi policije, postoji mogucnost da Evropljani odustanu od Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa BiH.”

---

KOMENTAR: Namojmo ovo pogresno shvatiti kao znak prijateljstva prema BiH. Americki ambasador naprosto mora govoriti ono sto je tacno. Zato je potpuno nebitno da li nam je Amerika "prijatelj". Jedino je bitno da nasi politicari znaju sta su nasa prava po internacionalnim zakonima i da insistiraju da se ista postuju, te da ne daju papire Republici srpskoj, a svijet ce se uvijek drzati papira, tj. ugovora i internacionalnsih zakona. Nas problem nije sto je Holbrooke iznio los plan u Daytonu. Nas problem je sto su "nasi" predstavnici prihvatili taj los plan.


8. Demografija: Zašto Podrinje ostaje bez Bošnjaka

Avaz 3. decembar 2006

Politicki predstavnici Bošnjaka, nažalost, nikada nisu donijeli odluku da je povratak u Podrinje nacionalni interes

U Sent Luisu, u americkoj državi Misuri, prema procjenama živi oko 55 hiljada Bošnjaka. Dvije trecine njih, tacnije oko 35 hiljada, jesu Podrinjci, koji su se u ovaj grad doselili nakon okoncanja agresije na BiH. Za Sent Luis, cijim se ulicama širi miris bureka i cevapa i u kojem je bosanski jezik, prakticno, ravnopravan, kažu da je "najmnogoljudniji podrinjski grad".

Iako zvuci poput šale, ova je konstatacija, nažalost, istinita. Ni u jednom gradu u Podrinju ne živi toliko Bošnjaka, a kako stvari sada stoje, nikada više nece ni živjeti.

Biracko pravo

Demografska slika podrucja na kojem su Bošnjaci prije rata cinili vecinu, deset godina nakon rata potpuno je izmijenjena. Miloševicev i Karadžicev san o etnicki cistom pojasu na lijevoj obali Drine skoro da je ostvaren. Iako niko ne raspolaže tacnim i zvanicnim podacima, procjene govore da Bošnjaci u Podrinju danas cine tek dvadesetak posto stanovništva.

Ramiz Salkic, donedavni delegat u Vijecu naroda RS, kaže kako i od tih 20 posto Bošnjaka u Podrinju tek njih polovina ima CIPS-ove licne karte izvadene u mjestu prebivališta, koje im omogucava biracko pravo u njihovim opcinama.

- Time Bošnjaci gube svaku politicku moc. Najbolji primjer su posljednji izbori. Od 90 hiljada biraca u Izbornoj jednici 5 u RS, registrirano je samo oko 9 hiljada Bošnjaka. To je, nažalost, prava slika Podrinja - istice Salkic.

O tome kakvu politicku moc Bošnjaci danas imaju u ovom dijelu BiH najbolje govori cinjenica da je Abdurahman Malkic u Srebrenici jedini Bošnjak nacelnik opcine u Podrinju. Donedavno je na celu Opcine Osmaci bio Edin Ramic, ali je smijenjen nakon referenduma, na kojem su srpske politicke stranke iskoristile tu situaciju s CIPS-ovim licnim kartama i birackim pravom.
Zašto je slika Podrinja deset godina nakon završetka rata ovakva?

Glavni razlog

- Glavni i osnovni razlog, naravno, jesu agresija i strašni zlocini, ukljucujuci i genocid, koje su Miloševicevi i Karadžicevi koljaci pocinili. Medutim, s druge strane, vrlo malo je uradeno da se nakon okoncanja rata Bošnjaci vrate svojim kucama - kaže Salkic.

Povratak Bošnjaka u Podrinje, dodaje on, bio je prepušten pojedincima, poput Fadila Banjanovica Bracike i drugih.

- Politicki predstavnici Bošnjaka, nažalost, nikada nisu donijeli odluku da je povratak u Podrinje nacionalni interes, niti je ikada usvojen program s jasnim ciljevima i mjerama koje treba poduzeti - kaže Salkic.

S njim se u dobroj mjeri slaže i Fadil Banjanovic, covjek bez cijeg angažmana povratka u Podrinje ne bi bilo ni u ovolikoj mjeri.

- Nikakve strategije s nivoa države niti je bilo, niti je ima danas. Ovi ljudi koji su se vracali svojim kucama bili su prinudeni na to, jer više nisu mogli živjeti u izbjeglištvu. Povratak je bio mukotrpan. Tukli su nas, ponovo raseljavali, srpska policija pucala je na nas, ubijali su nas, ali nismo odustali - kaže Banjanovic.

Najvecu finansijsku pomoc povratku u Podrinje pružio je Tuzlanski kanton. Medutim, i ministar za obnovu, povratak i razvoj u Vladi TK Sead Mujanovic smatra da nije bilo jasne strategije.

E. HUREMOVIC

Nužne izmjene federalnih i kantonalnih zakona

- Razlog zbog kojeg povratnici uzimaju licne karte u FBiH leži u cinjenici da u suprotnom gube prava zdravstvenog osiguranja i borackih subvencija. Kada se clan šehidske porodice vrati u Bratunac, nema više besplatnog lijecenja, niti može, recimo, konkurirati na boracke kredite u FBiH. Sve je to moguce jednostavno urediti i treba, bez obzira na mjesto prebivališta, da ne prestaju prava po osnovu zdravstvene zaštite i borackih subvencija - istice Salkic.

----

KOMENTAR: Sjetimo se uoci izbora je promjenjen BiH Izborni zakon, a gotovo istovremeno je donesen Fedralni zakon o borackim nadoknadama I borackom zdravstvenom osiguranju kojim je regulisano da oni borci Armije BiH koji zive u RS NEMAJU PRAVO NA nadoknadu. Tim promjenama se u stvari pomoglo cetnicima u etnickom ciscenju RS od nesrba.

Drugi efekat tih promejna zakona je to sto i oni koji su se vratili u RS, ne zele da tamo izvade licne karte, da ne bi ostali bez nedoknada na koje imaju pravo, ali smao kao gradjani Fedracije.

Na taj nacin su SDA, SBiH i SDP ugrozili sebe direktno. Naime, kao sto se moze procitati u gornjem clanku, procjenjuje se da polovina Bosnjaka iz RS zato nije mogla glasati. Za dlaku je izbjegnuta katasrofa da da ne bude ni jedne bosnjacke stranke u parlamentu RS. Za dlaku je izbjenuto i da ne bude ni jednog Bosnjaka poslanika u Parlamentarnoj skupstini BiH iz RS.

Situaciju su ovaj put spasili glasovi pristigli postom, jer je pred ove izbore dijaspora bila "naelektirsana" zbog pokusaja amandmanske legalizacije RS, ali je to mala utjeha i nesigurna "taktika".

Ne treba ni ponavljati da su Adnan Terzic (Vijece ministara), Bakir Izetbegovic (Federalni parlament) i ponovo Suleiman Tihic bili kreatori te pogubne politike u Podrinju.

Dr. Muhamed Borogovac


9. URUCENE MEDALJE PRIPADNICIMA HOLANDSKIH BATALJONA KOJI SU TREBALI ZASTITI SREBRENICU

Bez obzira na brojne i ostre proteste "Majki Srebrenice", Bosanskohercegovacke zajednice u Holandiji (Mladi BiH + Platforma BiH), "Drustva za ugrozene narode", "Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine", "Kongresa Bosnjaka Sjeverne Amerike", holandskih prijateljskih organizacija i licnosti, holandski ministar odbrane H.G.J. Kamp je jucer 4. decembra u kasarni u gradu Assen urucio priznanje oficirima i vojnicima tri holandska bataljona, bataljona koji su zaredom 1994. i 1995. do pada Srebrenice bili u tamosnjoj mirovnoj operaciji.

Takodjer je otkrivena i spomen ploca dvojici holandskih poginulih vojnika uz prisustvo brojnih domacih i stranih novinara i TV izvjestaca.

Gotovo svaki govor na trgu gdje je odrzana ceremonija, propracen je aplauzom i tu su bili sviraci, trubaci.... sto je podsjecalo na neko "slavlje". Na tribini su bile porodice vojnika i prijatelji.

I Karremans i Kamp u svojim govorima su naglasili da vojnici ovo priznanje zasluzuju i da slobodno mogu biti ponosni na to. "Oni su svojevremeno imali tezak zadatak i radili su pod teskim uslovima, a po povratku u Holandiju i proteklih godina bili su obasuti negativnim komentarima, sto nisu smjeli biti".

Priznanje je bilo namjenjeno sivm vojnicima no nisu se svi odazvali. Od 850 bilo je oko 500 prisutnih.

U interviju sa Kampom, on mi odgovara da ne moze da razumije zasto ispred kasarne neki ljudi protestuju. Holandija pomaze Srebrenicu i daje joj pare...

Karremans naglasava da oni ne smiju zaboraviti zasto su bili u Srebrenici, da se ne moraju hvaliti onim znackama ali da slobodno mogu biti ponosni. Karremans je pozvao sve prisutne na par sekundi sutnje, i da se na takav nacin oda pocast zrtvama...

Ispred kasarne je u isto vrijeme povodom ovog cina odlikovanja odrzana mirna protestna akcija razlicitih bh. i drugih udruzenja. "Drustvo za ugrozene narode" je postavilo jedan transparent dug 60 m na kojem su ispisana imena 8106 muskaraca i djecaka, cija su imena i glasno bila izgovarana.

U isto vrijeme "Platforma BiH" je zajedno sa holandskom prijateljskom organizacijom Politicki Komitet "Stari Most" i sa omladinskom organizacijom "Mladi BiH" organizovala slicnu protestnu akciju u Den Hagu ispred Holandskog Parlamenta i Ministarstva odbrane. Ovim institucijama je ponovo uruceno protestno pismo u vezi odluke holandske vlade o odlikovanju. U pismu se pored zahtjeva da se ne uruce odlikovanja od holandske vlade trazi da se izvine zbog ociglednog neuspjeha u odbrani Srebrenice, da preduzme energicne mjere na isporuci Karadzica i Mladica Tribunalu i da izbjeglicama iz Srebrenice koji godinama zive u nenormalnim uslovima u Holandiji omoguci ostanak i normalne uslove za rad i zivot.

Organizatori ovih demonstracija su bili Platforma BiH u Holandiji i Mladi BiH u Holandiji.

Dzevad Kuric,
Admira Fazlic

Gouda, 04.12.2006


10. KAKO SE DRZAVOTVORNI NARODI BORE ZA SVOJU ZASTAVU

Nedavno se ne web stranici sarajevo-x povela diskusiji zastavi BiH i zastavama entiteta. Boze sacuvaj kakvi budale su tu defilovale. Njima zastava nije nista vise nego estetski objekat. Oni su diskusiju o zastavi sveli na kombinovanje boja i znakova. Izgleda da mi Bosnjaci vecinom ne shvatamo da je zastava EMOCIONALNI, a ne estetski objekat. Najljepse su one boje pod kojima se branila sloboda, jer se te boje vole zato sto karaketrisu herojstvo, pozrtvovanje, patriotizam nasih najboljih isnova, boraca Armije Republike BiH. Zastava i himna se nose u srcu. Zato nikakav sistem nije mogao Hrvatima ukinuti “Sahovnicu” niti Albancima “Orla”. A nama kazu: “Od sutra ljiljani nisu vise vasa zastava, i mi odmah pocnemo nosati zuti trokut umjesto ljiljana.”

Cini se da mi nismo dovoljno inteligentni kao narod da bi bili u stanju razumjeti ove apstraktne pojmove. Mi sve mjerimo parama. Zato ne mozemo razumjeti pojmove kao sto su patriotizam, zastava, himna.

A patriotizam i odanost zastavi su za narod isto sto su vazduh i voda za pojedinca - od zraka i vode se ne mozes obogatiti, ali ces bez njih umrijeti.

Sliedi link sa sarajevo-x na kojem bosnjaci “prave” nase nove zastave, a zatim link na kojem se vidi kako se Albanci bore za svoju zastavu u Srbiji i to u Presevu i Bujanovcu, dakle i IZVAN KOSOVA.

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=30621&postdays=0&postorder=asc&start=75

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2006&mm=11&dd=28&nav_category=11&nav_id=221598



11. Ramo Kolar: TITO NA ZIDU

http://www.oslobodjenje.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=49531&Itemid=46




12. SRPSKI JUNACI: U BJEZANIJI GAZILI TENKOVIMA SVOJE CIVILE

Ovima je Alija dao pola drzave?!

http://www.youtube.com/watch?v=n5FKsle2b1A&mode=related&search=




13. Anketa: Smatrate li da treba mijenjati Daytonski sporazum

http://www.sarajevo-x.com/clanak/061125009

Od preko 290 glasova, 87% je bilo za promjenu Daytona, a samo 9% protiv. (5% glsaca nije imalo stav o tom pitanju.)


14. I TILMAN ZULCH JE "SVIJET"

Zülch: Borbu za državu Bosnu i Hercegovinu moramo nastaviti svi skupa sve dok Bosna i Hercegovina ne postane gradanska država, uredena na modernim demokratskim ustavnim principima. Bosna i Hercegovina mora biti cjelovita i jedinstvena država, bez nacionalnih getoa i podjela. Srbi, Hrvati i Bošnjaci ne smiju živjeti odvojeno u podijeljenoj Bosni i Hercegovini, vec kao gradani sa jednakim gradanskim pravima u cjelovitoj i nepodijeljenoj Bosni i Hercegovini. Zlocinci moraju biti kažnjeni. Dakle, predstoji nam nastavak borbe za pravdu, za državu Bosnu bez srpskog i hrvatsko-bošnjackog dijela, za cjelovitu i nepodijeljenu gradansku državu Bosnu i Hercegovinu.

Cjeli intervju Ibrahima Halilovica za Zulchom mozete procitati na linku

http://users.skynet.be/orbus/aktua/aktua1318.htm




15. INTERESANTNE WEB STRANICE

http://republikabih.net/

http://bosnjastvo.com/

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

No comments: